Srbija

Nedelja, 16.04.2017.

13:41

Srbi hrle na rumunske njive, jeftinije 5x od naših

Srpski poljoprivrednici, pre svega oni koji žive u blizini granice sa Rumunijom, već su kupili ili bezecovali oranice u toj zemlji.

Izvor: Blic

Srbi hrle na rumunske njive, jeftinije 5x od naših
(Foto: Thinkstock.com)

Kako piše Blic, neke su i do pet puta jeftinije od vojvođanskih.

List piše da su Rumuni otvorili agenciju u Srbiji preko koje se može kupiti i uzeti u zakup poljoprivredno zemljište u toj državi, a zbog cene po hektaru od 2.000 do 2.500 evra, naši veliki paori su pohrlili tamo.

Ipak, do oranica, koje se kupuju ili iznajmljuju samo u velikim blokovima, moći će da dođu uglavnom bogatiji, jer se radi o skupovima parcela veličine i više od 1.000 hektara.

Poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan kaže" da je cena od 2.000 evra za hektar primamljiva, ako se uzme u obzir da zemlja u Vojvodini, na primer, kod Bečeja, koja je odličnog kvaliteta, a ne nalazi se u prvoj liniji uz magistralni put i kao takva je jeftinija, košta 8.000 evra za hektar.

"Rumunija se može porediti sa bivšom Jugoslavijom. To je oko 10 miliona hektara kvalitetne zemlje. Ta zemlja bolja je od one u Banatu, približna kvalitetu zemlje kod Bečeja, gde je daleko skuplja, od 8.000 evra, pa naviše, sve do 12.000 i 15.000 evra", kaže Gulan.

On smatra da najbolje šanse za kupovinu zemlje u Rumuniji imaju veliki srpski biznismeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: