Svet 7

31.03.2024.

8:13

Evropa i Kina najugroženije: Preti masovno zatvaranje rafinerija

Više od petine globalnih kapaciteta za preradu nafte je u opasnosti od zatvaranja, navodi se u izveštaju konsultantske kuće za energetiku Vud Mekenzi sa sedištem u Edinburgu.

Izvor: Tanjug

Evropa i Kina najugroženije: Preti masovno zatvaranje rafinerija
Profimedia – Christophe Gateau / dpa

Podeli:

Vud Mekenzi je analizirao 465 kapaciteta za preradu nafte i naveo da je 21 odsto njih u 2023. godini bilo pod rizikom od zatvaranja, prenosi Rojters.

Marže na benzin su niže, a u svetu raste pristisak da se smanje emisije ugljenika, navodi se u izveštaju.

Najveći broj lokacija kojima preti zatvaranje se nalazi u Evropi i Kini, što dovodi u opasnost oko 3,9 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta prerade nafte.

Oko 30 evropskih rafinerija već je zatvoreno od 2009. godine, pokazuju podaci kompanije Konvejv, a skoro 90 još uvek radi.

Ova serija zatvaranja je izazvana konkurencijom novijih i složenijih postrojenja na Bliskom istoku i Aziji, kao i uticajem pandemije korona virusa.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: