Svet 3

12.04.2024.

20:59

"Bajdene, obustavi"

Kineske kompanije su u prednosti zbog mogućnosti preleta iznad Rusije.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

"Bajdene, obustavi"
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Podeli:

Glavne američke avio-kompanije i sindikati avijacije pozvali su administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da obustavi odobravanje dodatnih letova između Kine i SAD, navodeći kao razlog "antikompetitivne politike kineske vlade".

Ministarstvo saobraćaja SAD saopštilo je u februaru da kineske avio-kompanije mogu povećati broj povratnih letova između SAD i Kine na 50 nedeljno, počev od 31. marta, što je povećanje sa trenutnih 35, a to je oko trećine nivoa pre pandemije. Američkim prevoznicima je takođe dozvoljeno da obavljaju 50 letova nedeljno, ali trenutno ne koriste sve te letove, prenosi portal Biznis.

U pismu Ministarstvu saobraćaja, Udruženje avio-kompanija Amerike, čiji članovi uključuju avio-kompanije American Airlines, Delta Air Lines i United Airlines, zajedno sa sindikatima, navelo je "prednost koju kineske avio-kompanije imaju nastavkom korišćenja ruskog vazdušnog prostora, dok američke avio-kompanije nisu letele kroz ruski vazdušni prostor od početka ruske invazije Ukrajine u martu 2022. godine".

Pismo su potpisali udruženja pilota i kabinskog osoblja. Oni su pozvali državnog sekretara Antonija Blinkena i ministra za saobraćaj Pita Butigija da "obustave dodatne putničke letove između SAD i Kine dok radnicima i preduzećima iz SAD nije zagarantovana jednakost pristupa tržištu, bez štetnih antikompetitivnih politika kineske vlade".

Letovi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, koji su bili predmet spora tokom pandemije Covid-19, pojavili su se kao retko područje saradnje između dve supersile, ali američke avio-kompanije izrazile su zabrinutost zbog brzog povećanja broja letova. Avio-kompanije strahuju da bi Bajdenova administracija mogla da poveća ili čak udvostruči broj nedeljnih letova kineskih prevoznika, na 100.

Zakonodavci Predstavničkog doma Kongresa naveli su da kineske avio-kompanije "obavljaju letove po antikompetitivnoj komercijalnoj prednosti koja se ne sme povećavati bez recipročne jednakosti u broju ruta koje američki prevoznici obavljaju" prema Kini. Dodali su da "američki putnici ne smeju biti izloženi nepotrebnim bezbednosnim rizicima prolaskom kroz ruski vazdušni prostor".

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: