Svet 10

06.04.2024.

8:43

Za ruske ratne brodove zeleno svetlo

Indija će preuzeti dva ruska ratna broda narednih meseci, uprkos američkim sankcijama koje su otežale plaćanje za ruske oružane sisteme, rekli su visoki indijski zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Za ruske ratne brodove zeleno svetlo
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Podeli:

Jedan brod će najverovatnije biti isporučen Indijcima u septembru, dok će drugi stići početkom iduće godine, prenosi Blumberg.

Isporuka brodova kasni dve godine zbog rata u Ukrajini, dodali su zvaničnici, insistirajući da ne budu imenovani zbog osetljivosti pitanja.

Dve fregate su deo sporazuma o kupovini četiri broda, koji su Indijci potpisali sa Rusima 2018. godine.

Preostala dva broda se prave u Indiji, u saradnji sa Rusijom, ali takođe kasne zbog problema sa isporukom delova.

Američke sankcije Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini zaustavile su isporuku oružja Indiji na više od godinu dana, dok su se dvezemlje trudile da pronađu mehanizam plaćanja koji ne krši američke sankcije.

Indija i Rusija, takođe strateški partneri, i uspele su da zaobiđu pitanje plaćanja, rekli su izvori, ne otkrivajući detalje.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

11 h

Podeli: