Srbija 0

20.06.2024.

13:51

Vesić dao preporuke za obavljanje građevinskih radova na velikim vrućinama

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić preporučio je poslodavcima u oblasti građevinarstva da obavljanje poslova na otvorenom prilagode uslovima visokih temperatura.

Izvor: B92.net

Vesić dao preporuke za obavljanje građevinskih radova na velikim vrućinama
Depositphotos, potowizard

Podeli:

Naročito u periodu od 11 do 16 sati.

Ovu preporuku ministar je dao kako bi se rizik po zdravlje zaposlenih pri radu na visokim temperaturama na otvorenom sveo na najmanju moguću meru, a u skladu sa Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, objavljeno je na sajtu Ministarstva građevinarstva.

Vesić je upozorio da direktna posledica rada na visokim temperaturama mogu biti dehidracija organizma odnosno nedostatak tečnosti, sunčanica, toplotni osip ili čak toplotni udar.

"Da bi se ovakve situacije predupredile, naročito je važno da poslodavci omoguće zaposlenima da prave pauze i da se sklanjaju u prostore koji nisu izloženi suncu u natoplijem delu dana, uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka, kao i da organizuju poslovni proces tako da se teži deo posla obavlja u hladnijem delu dana, te ukoliko je moguće organizovati rad po smenama", poručio je ministar.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: