Srbija 0

19.04.2024.

14:57

Mali se u Vašingtonu sastao sa Antonelom Basani: "I dalje rastemo uprkos krizi"

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani.

Izvor: Tanjug

Mali se u Vašingtonu sastao sa Antonelom Basani: "I dalje rastemo uprkos krizi"
Printscreen/Instagram/mali_sinisa

Podeli:

Ministar Mali će, u okviru učešća na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke, prisustvovati danas i investitorskom sastanku sa najvećim američkim i međunaronim investitorima, kojima će predstaviti Srbiju kao destinaciju za ulaganje.

"Sastanak sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci Antonelom Basani u okviru radne posete Vašingtonu. Predstavili smo naše dobro makroekonomske rezultate - i dalje rastemo, uprkos krizi, a javni dug nam je pod kontrolom. Nezaposlenost je na istorijski niskom nivou, a strane direktne investicije na rekordno visokom nivou. Kada je reč o portfoliju koji imamo sa Svetskom bankom, trenutno nam je aktuelan Okvir za saradnju za period do 2026. godine. Okvirom za saradnju se predvidja osnaživanje makro-fiskalnog okvira za zeleniji rast, zelene investicije i prelazak na ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika, kao i poboljšanje poslovnog okruženja i regionalne integracije", napisao je Mali.

Ministar je istakao da su visoki predstavnici Svetske banke rekli da im je značajno partnerstvo sa Srbijom.

"Drago mi je što sam od visokih predstavnika Svetske banke čuo da im je značajno partnerstvo sa našom zemljom, s obzirom na to imamo mnogo aktivnih projekata koji su važni za kvalitetniji život građana. Razgovarali smo o ovim projektima, ali i o daljoj saradnji, sa naglaskom na projektima iz oblasti energetike. To nam je trenutno jedan od apsolutnih prioriteta i na tome ćemo zajedno raditi", napisao je Mali.

Mali će se kasnije u Vašingtonu sastati i sa predstavnicima renomirane agencije za kreditni rejting "Moody΄s".

Svetska banka je ovog meseca povećala prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu sa 3,0 na 3,5 odsto, rečeno je na predstavljanju izveštaja Svetske banke: "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan".

Za Srbiju su poboljšane projekcije za 2024. godinu na 3,5 odsto, jer su se povećale i investicije i rast u svim sektorima.

Svetska banka je u oktobarskom izveštaju prognozirala da će se ekonomski rast Srbije ubrzati sa dva odsto u 2023. na tri odsto u 2024. godini, kao i na 3,8 odsto u 2025. godini.

Svetska banka očekuje dalji pad inflacije u Srbiji i da će ona na kraju godine iznositi 3,7 odsto.

Na Zapadnom Balkanu, prema Svetskoj banci, očekuje se rast ekonomske aktivnosti od 3,2 odsto i ubrzanje rasta na 3,5 odsto u 2025. godini.

U izveštaju se navodi da će region Zapadnog Balkana ponovo dostići prosečne stope rasta zabeležene pre izbijanja pandemije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: