Srbija 0

19.04.2024.

13:00

Mali iz Vašingtona: "Dok svetski javni dug raste, srpski opada"

Srpska ekonomija nastavlja da raste brže od evropske i svetske ekonomije, dok je javni dug mnogo niži od proseka u Evropi u svetu, napisao je na svom Instagram nalogu potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92.net

Mali iz Vašingtona: "Dok svetski javni dug raste, srpski opada"
Printscreen/Instagram/mali_sinisa

Podeli:

Kako je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla u Vašingtonu, od 2019. godine ukupan svetski dug u odnosu na ukupan svetski BDP porastao je sa 84 na 93 odsto.

"Dakle, javni dug u odnosu na BDP, kada je svet u pitanju, danas je na 93 odsto. Srpski javni dug u odnosu na BDP na današnji dan je 47,6 odsto. Dakle, skoro pa smo duplo bolji nego što je to prosek u svetu. Ti podaci sami sve pokazuju, to ne govori ni Aleksandar Vučić, ni Ana Brnabić, ni Siniša Mali. To kaže Međunarodni monetarni fond i brojke", objasnio je Mali.

Kako je Mali napisao, sve to govori u prilog tome da su vodili i da vode odgovorno našu ekonomsku politiku uprkos ogromnim izdacima koje su imali u prošlosti i koji su u vreme korone i energetske krize dostigli nekih devet milijardi evra.

"Uprkos svemu što radimo za našu privredu, ogromnim investicijama koje imamo u putnu i železničku infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, uspeli smo da održimo javni drug pod kontrolom. Jedna mala i uspešna Srbija ima javni dug 47,6 odsto u odnosu na BDP, dok je javni dug u svetu na nivou od 93 odsto", napisao je Mali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Pročitajte još:

Mali: Optimista sam nakon sastanka sa "S&P", očekujemo investicioni rejting FOTO

Mali u Vašingtonu: MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju programa "Srbija 2027" FOTO/VIDEO

Mali se u Vašingtonu sastao sa čelnicima MMF-a, Bo Lijem i Alfredom Kamerom FOTO

Mali u Vašingtonu: Srpska ekonomija raste; Sledeće godine dobijamo "investicioni rejting" FOTO

Mali u Vašingtonu: Sastao se s predstavnicima Konstituence

Mali u Vašingtonu: Ministra očekuju važni razgovori

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: