Srbija 5

18.04.2024.

16:44

Mali u Vašingtonu: Srpska ekonomija raste; Sledeće godine dobijamo "investicioni rejting" FOTO

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska.

Izvor: Tanjug

Mali u Vašingtonu: Srpska ekonomija raste; Sledeće godine dobijamo "investicioni rejting" FOTO
TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/bs

Podeli:

On je ovom prilikom istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

"Imali smo priliku da predstavimo ekonomske rezultate iz prethodne godine, šta smo sve u Srbiji uradili, naravno i šta planiramo da uradimo u narednom periodu. Naša ekonomija raste, to je bio važan podatak za sve one koji su učestvovali u ovoj diskusiji - prošle godine 2,5 odsto rasta, sad u februaru 5,9 odsto. Dakle, očekujemo prvi kvartal da bude 4,3 ili 4,4 odsto, a ukupno ove godine 3,5 odsto", rekao je Mali za Tanjug u Vašingtonu.

Dakle, uprkos globalnim izazovima, naša ekonomija raste i to je možda i prva i najvažnija poruka, naglasio je ministar Mali, koji je započeo sastanke u okviru trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke.

Istakao je da smo pri tome sačuvali makroekonomsku stabilnost i da  javni dug u odnosu na BDP, na današnji dan iznosi 47,6 odsto.

"Dakle, daleko ispod nivoa Mastrihta, daleko ispod proseka evrozone, koja je negde na oko 89 odsto. Imamo rekordne strane direktne investicije, imamo rekordno nisku nezaposlenost, a rekordno visoku zaposlenost, držimo naš deficit pod kontrolom, a inflacija je u opadanju i imamo rekordne devizne rezerve", naveo je Mali.

Ministar je naglasio da imamo i rekordne rezerve u zlatu i da je kurs dinara i dalje stabilan.

"Dakle, to su ogromni uspesi koje je srpska ekonomija uspela da napravi u poslednjih par godina i naravno, nijedan od tih uspeha nije prošao nezapaženo", naveo je Mali.

Istakao je da će danas biti veoma važni razgovori sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem i sa direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, ali i predstavnicima rejting agencije "Standard and Poor΄s".

"Pokušaćemo da vidimo na koji način da i dalje raste naša Srbija, u smislu da ubrzamo naš rast kada su sve privredne grane u pitanju i kako Međunarodni monetarni fond može da nam u tome pomogne. I na kraju dana možda i najvažniji sastanak, bar za mene, a to je sastanak sa S&P, jedno od tri najveće kreditne rejtinge agencije u svetu. Mi smo, Srbija, po njihovom izveštaju od pre samo dve nedelje jedan mali korak od investicinog rejtinga. Hoćemo da naprijemo i taj jedan mali korak da se pridružimo u grupi zemalja najrazvijenijih i najzdravijih ekonomija sveta", naglasio je Mali.

To je za građane Srbije, ističe, veoma važno jer su nam onda niži troškovi zaduživanja i imaćemo veći broj investitora.

Kako kaže, kada su preduzeća u pitanju biće krediti sa nižom kamatnom stopom, što znači više investicija i nova radna mesta.

"Novo zapošljavanje, veće plate, više novca u budžetu, samim tim i veće penzije. Dakle, to je za nas veoma važno i najvažniji možda cilj moje posete Vašingtonu je da vidim na koji način i koji su to tačno koraci, šta moramo da uradimo da dobijemo taj investicioni rejting što pre, ja se nadam, najkasnije već sledeće godine", rekao je Mali.

Ističe da se naše akcije i obveznice dobro trguju imajući u vidu činjenicu sve pomenute podatke.

"Hoćemo da napravimo još taj jedan mali korak za nas veoma važan i to bi bila kruna svih ekonomskih reformi koje sprovodimo, kruna svega što radimo i veliki plus i podstrek za dalji rast naše ekonomije", naglasio je Mali.

Ističe da se rast BDP-a u poslednjem kvartalu prošle godine ubrzao na  3,8-3,9 odsto, a u februaru ove godine na 5,9 odsto.

"Polako, ali sigurno naša ekonomija ubrzava. Nakon i uprkos svim izazovima od korone, energetske krize, sukoba, Ukrajini sukoba, u Gazi, Izraelu danas, dakle uprkos svemu tome raste nam ekonomija. Najvažnija stvar za naše građane i za našu Srbiju je da nastavimo da rastemo", poručio je Mali.

Istakao je da je veoma važan program Srbija 2027. i Ekspo.

"Dakle, da uložimo tih 18 milijardi evra dodatnih i u putnu i železničku  infrastrukturu, kao i u inovacije i u obrazovanje, ali u zdravstvo i u kulturu, dakle u sve ono što postiže rast naše ekonomije, jer samo na takav način održavamo i rast plata i rast penzija, dajemo mogućnost da se podigne u što kraćem vremenskom periodu kvalitet života našeg građana, ali i s druge strane činimo našu ekonomiju atraktivnijom, čime je otvaramo za nove fabrike, nove investitore, nova radna mesta. I to je taj jedini održivi način razvoja jedne privrede", naveo je Mali.

Srbija to već par godina unazad očigledno dobro radi, kaže i dodaje da je cilj da idemo još brže u razvoju.

"Svi investitori, kada razgovaramo sa njima, kažu da je Srbija, što se njih tiče po svim indikatorima i ekonomiji zemlja sa investicionim rejtingom. S druge strane, kada pogledate naše obveznice, dakle sve se trguju imajući u vidu da je Srbija zemlja koja već praktično ima taj rejting. Dakle, sve su to preduslovi. Ono što nam samo nedostaje je formalna potvrda najmanje dve od tri najveće kreditne rejting agencije. Videću se danas sa Standard and Pursom i sa agencijom Mudis sutra. Razgovaraću sa velikim brojem investitora, tačno da vidimo šta je još neophodno da oni prepoznaju formalno sav ovaj uspeh Srbije koji smo stvorili u proteklih nekoliko godina", naveo je Mali.

Ističe da Srbija ulazi u red malog broja najrazvijenijih, najsigurnijih zemalja za investicije - najbezbednijih i najatraktivnijih.

"I to je onda, kako bih rekao, šlag na tortu za sve što smo do sada uradili, ali i veliki, veliki postrek i osnova za dalji rast naše ekonomije", naveo je Mali.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 15. aprila i traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

21 h

Podeli: