Region 1

12.04.2024.

12:46

Hrvatski trgovinski lanac prodavao hranu štetnu za zdravlje

Poznati hrvatski trgovinski lanac proglašen je krivim i kažnjen je zbog toga što je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.

Izvor: Danica, Seebiz

Hrvatski trgovinski lanac prodavao hranu štetnu za zdravlje
Shuttrstock/hxdyl

Podeli:

Danica.hr. donosi ovonedeljnu presudu u kojoj stoji kako je sanitarna inspekcija u Koprivnici kontrolisala supermarket Plodina i njihovo skladište i utvrdila kako su “stavili na tržište zdravstveno neispravnu hranu, odnosno hranu štetnu za zdravlje ljudi", prenosi Seebiz.

Reč je o soku "Fruity Sensation 100 % jabuka, 1L, najbolje upotrebiti do: 11. januara 2025. godine, L1934G1, Stavlja na tržište RH: Plodine".

Službenom analizom soka od jabuke u ovlašćenoj laboratoriji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar lani u junu je utvrđena veća količina patulina od dopuštene. Patulin je, inače, vrlo čest sastojak u prirodnim sokovima od jabuke.

"Dakle, Plodine su stavile na tržište zdravstveno neispravnu hranu koja sadrži kontaminate koji prelaze najveće dopuštene količine prema propisima kojima se uređuje područje kontaminata", navodi se u presudi.

Plodine su kažnjene s 2.400 evra, a odgovorna osoba u kompaniji mora da plati 600 evra kazne. Moraju da podmire i po 30 evra prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna.

Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene vrste plesni. Dokazano je toksičan za mnoge žive organizme, a simptomi akutne toksičnosti su uznemirenost, u nekim slučajevima grčevi, otežano disanje, kongestija pluća, edem i ulceracija, hiperemija i distenzija gastrointestinalnog trakta.

Kod subakutne i subkronične toksičnosti najčešći simptomi su poremećaji u gastrointestinalnom traktu s pojavom ulceracija, nadutosti i krvarenja, a pri visokim dozama i promene u funkciji bubrega, ističu u Hrvatskoj agenciji za hranu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: