Poglašeni pobednici konkursa: Telekom Srbija nagradio talentovane mlade programere

Nastavljajući tradiciju podrške talentovanim srednjoškolcima Telekom Srbija i ove godine organizovao je mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje.

Srbija

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 28.02.2022.

13:34

Poglašeni pobednici konkursa: Telekom Srbija nagradio talentovane mlade programere
Foto: mts

Učenici specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo, učesnici konkursa, na onlajn prezentaciji predstavili su svoje aplikacije na kojima su vredno radili prethodnih meseci, saopšteno je iz Telekoma.

Žiri je imao izazovan zadatak da među kvalitetnim radovima odabere pet najboljih: "SmarterWater“ tima iz Gimnazije "Boljai“ iz Sente, "Explora“, tima iz gimnazije u Smederevskoj Palanci, "Eko drugar“ i "Smarket“ timova iz Računarske gimnazije u Beogradu i "Fitness Assistant“, iz novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj“.

"Kao kompaniju koja posluje u oblasti telekomunikacija, koja prati i postavlja nove okvire na polju tehnoloških inovacija, raduje nas entuzijazam generacija mladih, spremnost na usavršavanje i traženje novih prilika. U tom duhu Telekom Srbija kroz mts app konkurs i druge društveno odgovorne projekte koje realizuje, ulaže u obrazovanje mladih, kao pokretača bolje i lepše budućnosti za društvo u celini“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija.

Članovi tima "Eko drugari“, Žana Jelovac, Janko Mirović i Jovan Tomić, istakli su da je neprocenjivo to što su imali priliku da upoznaju timove iz drugih mesta u Srbiji, da otkriju nove ideje, upoznaju zabavnu stranu programiranja i nađu inspiraciju za sledeći projekat. I tim "Zeleni prekidač“ se slaže sa drugarima iz svoje gimnazije u oceni da su, radeći na aplikaciji, unapredili rad u timu i dodaje da su zadati rokovi doprineli osećaju rada u velikoj kompaniji. "Ako mislite da imate dobru ideju, prestanite samo da sanjate, okupite i organizujte svoj tim i učinite da vaša zamisao postane stvarnost. Znanje koje ćete steći, nagrade i osećaj da ste zapravo stvorili nešto što će pomoći ljudima, definitivno će biti vredno vašeg truda“, izjavili su Ognjen Nešković i Pavle Sekešan.

Učenici iz senćanske gimnazije "Boljai“, David Sobonja i Boris Tevdenić, ocenili su da je bilo veoma zanimljivo videti aplikacije ostalih učesnika. "Nama je učešće u konkursu mnogo značilo, jer smo imali priliku da drugima predstavimo svoj projekat i da ga tako promovišemo. Zamerke i pohvale žirija pomogle su nam da sagledamo jače i slabije strane aplikacije i projekta“, izjavili su članovi tima "GardenerZ“.

Članovi tima ByteMinded iz Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj“, Marko Gordić i Igor Maljik, rekli su da je za njih suočavanje sa preprekama i rešavanje problema tokom rada na aplikaciji bio pravi izazov koji su prevazišli upornošću i uz međusobnu podršku.

Svoje utiske podelili su i učenici gimnazije u Smederevskoj Palanci, Kristina Karašićević, Mina Todorović i Aleksa Maričić: "Drago nam je što smo uspeli da osvojimo nagradu, posebno imajući u vidu da je veliki broj konkurentskih projekata imao kvalitetno izveden dizajnerski deo aplikacije, dok je naš projekat bio fokusiran pre svega na izvodljivost koncepta.“

Kao i prethodnih godina i ovogodišnje pobednike, pored vrednih nagrada, očekuje i učešće u regionalnom finalu konkursa pod nazivom "Regionalni app izazov“, gde će se susresti sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer su takmičenje pod istim uslovima organizovali i m:tel BiH i m:tel CG.

U nastojanju da podstakne primenu stečenog znanja, kreativnost i timski duh mladih, Telekom Srbija već jedanaest godina uspešno organizuje mts app konkurs, a do sada je 193 tima predstavilo čak 200 aplikacija za mobilne uređaje.

Mts app konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a održava se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Opisi pobedničkih aplikacija

Foto: mts
SmarterWater je aplikacija koja omogućava stabilan i skalabilan sistem zalivanja biljaka, od onih u kući, do onih na polju. Aplikacija uz pomoć kontrolne jedinice koja je povezana sa senzorom i pumpama, omogućava uvid u proces i parametre zalivanja. Sistem se može kontrolisati preko telefona, pomoću ove aplikacije, ili i sa vebsajta, kreiranog upravo za tu namenu.

Explora predstavlja pomoćnika u orijentaciji i uz intuitivni interfejs koji koristi, namenjena je svima koji žele da istraže svoju okolinu. Explora nudi širok izbor lokacija za istraživanje - od prirodnih odlika, do geografskih i turistički interesantnih lokacija. Na osnovu mesta na kom se korisnik nalazi, aplikacija prikazuje mesta od interesa koja se nalaze u radijusu do 50km. Uz pomoć žiroskopa i zadnje kamere telefona, na ekranu se iscrtavaju lokacije u različitim bojama, u zavisnosti od toga kojoj grupi pripadaju.

Eko drug je aplikacija namenjena svima koji su zainteresovani za ekologiju i sticanje održivih navika. Eko drug omogućava uvid u podatke o zagađenju, energiji, vremenu, UV zračenju i još mnogo drugih. Eko drug sa korisnicima deli i savete, daje informacije o karbonskom otisku i pruža mogućnost da se pokrene igrica na temu ekologije.

Aplikacija Smarket omogućava pretraživanje namirnica u onlajn prodavnici koje se mogu dodavati i organizovati u spiskove, a potom se može odrediti dan u kalendaru kada su korisniku potrebne. Takođe, aplikacija upravlja i organizacijom virtuelnog frižidera brzim skeniranjem bar-koda namirnica koje je potrebno naručiti iz onlajn prodavnice i organizuje dostavu na kućnu adresu.

FitnessAssistant je aplikacija namenjena unapređenju fizičkog zdravlja i svakodnevnih navika korisnika. Omogućava lako i efikasno praćenje nutritivnih vrednosti u ishrani, napretka u fizičkim aktivnostima, kao i praćenje kvaliteta sna. Korisnik napreduje srazmerno ispunjenju dnevnih ciljeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: