Moj kvadrat

Utorak, 12.09.2023.

12:03

Kriza u stanogradnji: Otkazuju se projekti; "Jedva drže glavu iznad vode"

Kriza u nemačkoj stanogradnji zaoštrila se u avgustu u uslovima skupih kredita i građevinskog materijala i broj kompanija s otkazanim projektima dosegnuo je najviši nivo od početka 1990-ih, izvestio je institut ifo.

Izvor: fenix magazin/Marko Vidukić

Kriza u stanogradnji: Otkazuju se projekti;
Ilustracija: Shutterstock/Bannafarsai_Stock

Otprilike petina kompanija, njih 20,7 posto, navodi da su im u avgustu otkazani projekti gradnje stanova, pokazala je anketa ifo-a. U julu njihov udeo je iznosio 18,9 posto.

"Otkazivanje projekata gradnje stanova dosegnulo je novi vrhunac. Tako nešto nismo videli još od početka istraživanja 1991. godine", rekao je šef sektora za ankete u ifo-u Klaus Volrab.

"Mnogi projekti koji su još početkom prošle godine bili profitabilni postali su u međuvremenu neodrživi zbog naglog rasta troškova gradnje i puno viših kamata, kao i smanjenih subvencija pod uticajem strožih energetskih propisa", rekao je Volrab.

Sve više kompanija je u problemima, pa je tako 44,2 posto kompanija prijavilo manjak narudžbina u avgustu, naspram samo 13,8 posto u isto vreme prošle godine, navode u ifo-u.

"Neke kompanije jedva drže glavu iznad vode", ističe Volrab, dodajući da gotovo 12 posto kompanija u sektoru navodi probleme s finansiranjem, najviše u 30-ak godina.

Većina kompanija strahuje da bi u idućih šest meseci mogla da ima još manje posla, navodi institut.

"Neizvesnost na tržištu je ogromna", zaključio je Volrab.

Pročitajte još:

Kako je najbolje kupiti stan u Nemačkoj?

Kompanije pod pritiskom: "Sprema se oluja"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: