Moj kvadrat

Sreda, 03.01.2024.

13:30

Hoće li kvadrat pojeftiniti u 2024. godini? VIDEO

Zbog previsokih cena, poslednjih meseci je kupljeno čak 30% manje stanova nego ranije. Da li su prognoze istinite da će zbog toga kvadrat napokon morati da pojeftini ili će građevinski investitori opet naći način da obdrže visoke cene?

Izvor: B92.net/TV Prva

Hoće li kvadrat pojeftiniti u 2024. godini? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Konsultant za nekretnine Nikola Đogatović je za TV Prva potvrdio da potražnja zaista jeste niža. Konkretno, u julu, avgustu i septembru je broj transakcija bio niži za 16 odsto.

Na pitanje zašto je to tako, Đogatović je kazao da je problem prvenstveno u kreditima.

"Krediti su dosta poskupeli. Oni su dosta, da kažemo, nepristupačni. Kreditna sposobnost je značajno opala. Kada pogledamo samo stanove - sa nekih 26% učešća kredita u stanovima, palo je na 15,5%. Kada pogledamo ukupan broj nekretnina - sa nekih 10% pao je na 6,5%. Tako da je to stvarno drastičan pad", rekao je.

Kao drugi razlog, naveo je porast kamatnih stopa. U ovoj godini je štednja u dinarima porasla čak 25 odsto.

"Svaki novi projekat koji dođe na tržište, da li je faza 2, da li je faza 3, on je skuplji od prethodne faze. Svaki novi projekat koji dođe u istoj mikrolokaciji preko puta ulice u toj ulici, on ima svoju veću cenu. Mi do sada stvarno nismo zabeležili da je početna cena za neki novi projekat niža nego što je bila ranije na toj istoj mikrolokaciji. Što se tiče sekundarnog tržišta, stanovi koji su stari 15, 20 ili 30 godina, po meni lično i po mišljenju mojih kolega, oni su dosta precenjeni. Prodaju se najviše manji stanovi od 30 do 50 kvadrata", rekao je Đogatović.

Istakao je da neće doći do drastičnog pojeftinjenja stanova, ali da eventualno može doći do korekcije.

"Nemojte da se stidite ako vidite neki lokal ili stan koji vam se sviđa da ponudite neku drastično nižu cenu. Kada ti prodavci mogu da stave drastično visoku cenu, nemojte da bude sramota da date neku drastično nisku cenu", posavetovao je sagovornik.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

5 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: