Aktuelno 2

20.04.2024.

13:21

RGZ upozorava na najčešće probleme u procesima upisa prava na nepokretnosti

U cilju povećanja transparentnosti i borbe protiv korupcije u procesima upisa prava na nepokretnosti, RGZ upozorava građane na ozbiljan problem iznude koji se može javiti tokom ovih procedura.

Izvor: B92.net

RGZ upozorava na najčešće probleme u procesima upisa prava na nepokretnosti
Shutterstock/Pormezz

Podeli:

Upoznavanje sa najčešćim problemima može vam pomoći da izbegnete potencijalne zamke i zaštitite svoja prava, navode iz Republičkog geodetskog zavoda.

Najčešći problemi i kako ih izbeći

Provera podobnosti vaše dokumentacije za upis u katastar: Ako se vaša dokumentacija ne slažu sa podacima iz baze katastra (eKatastar) posrednici mogu pokušati da vas ubede da je jedini način da se upišete u katastar ukoliko platite dodatne troškove kako biste se upisali mimo procedure.

Uvek dvostruko proverite informacije i maksimalno se oslonite na digitalne servise. GeoSrbija i eKatastar vam omogućavaju da sami uporedite stanje vaše dokumentacije sa stanjem u katastru. Takođe, za sve konsultacije koristite isključivo lica koja su ovlašćena za pružanje pravne pomoći i konsultantskih usluga. Svako ko vam nudi usluge, a poziva se na poznanstva i moć, umesto na ekspertsko znanje i savremene metode poslovanja, uvodi vas u koruptivni sistem i sve probleme koji iz toga proističu, navodi se u saopštenju RGZ.

Pravni lanac – kontinuitet: Nedostatak neprekinutog niza osnova sticanja (pravnog kontinuiteta) je čest razlog za odbijanje zahteva. To je situacija kada od lica upisanog u katastar pa do onog poslednjeg u nizu, koje želi upis, postoji više prenosa, a neka od tih isprava o prenosu nedostaje ili je nema u originalu.

Koruptivni posrednici mogu iskoristiti ovu situaciju kako bi tražili novac za navodno "olakšavanje" procesa. Insistirajte na pravnim savetima samo od licenciranih i verifikovanih stručnjaka. Ukoliko potraga za nedostajućim dokumentom ne pruži rezultate, nekada je jedina opcija sudski postupak. On može oduzeti određeno vreme i novac ali ste bar sigurni u zakonitost i uspeh u postupku. S druge strane, ako u takvoj situaciji prihvatite predlog da se problem reši u katastru za dve nedelje umesto u sudu za dve godine, najverovatniji scenario koji vas čeka je da ćete za dve godine biti bez para (zbog plaćanja koruptivnim posrednicima), bez isprave koju ste u međuvremenu mogli da izdejstvujete pred sudom, i naravno, bez upisa u katastar. 

Saglasnost u slučaju parcelacije: Ako vam je rečeno da postoji način da se komšijina saglasnost "preskoči" tako što će se platiti posredniku, budite oprezni. Osim krivičnih dela vezanih za korupciju, možete se naći i u lancu falsifikovanja.

Kako se zaštititi

Koristite proverene informacije – uvek se oslanjajte na informacije direktno iz katastra kao i zvaničnih kanala komunikacije RGZ-a koji uključuju sajt i društvene mreže.

Obratite se profesionalnim korisnicima – za pravne savete koristite usluge profesionalnih korisnika. Spisak profesionalnih korisnika se nalazi na sajtu RGZ-a, gde možete pronaći i uputstva za razne situacije u postupku upisa u katastar.

Prijavite sumnjive aktivnosti – ako sumnjate na korupciju ili iznudu, prijavite to nadležnim organima i na mejl adresu prijavikorupciju@rgz.gov.rs.

Vaša prijava može pomoći u borbi protiv korupcije i zaštiti drugih građana, naglašavaju iz RGZ.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: