- Komentari -

Podzemni kontejneri promašaj dekade

Beograd -- Iako je najavljivano i okarakterisano kao projekat decenije, postavljanje podzemnih kontejnera donelo je više štete nego koristi.

Izvor: Blic
Pošaljite komentar
 1. Odlično! Vi vratite crne kese po ulicama! Posebno" lepo" i "egzotično" izgledaju u centru grada!
  (Smuleco, 2. mart 2015 10:45)

  # Link komentara

 2. Shta!??...ne kapiram...Tuzzbu "zbog nerazumevanja i neizlazzenja u susret"!??!?...."A firma se sada bavi manjim gradj.radovima,takorecci-sitnim dundjerajem"...kakav li je to tender bio,da mi je znati.!?..a i prezime mu ne uliva neko "poslovno poverenje"...Mandrapa!...to neshto ko Charuga...
   (ajronik-supersonik, 1. mart 2015 11:55)

  # Link komentara

 3. ma hapsi redom pa ce se to nekako resiti, ili mozda nece?
   (matori, 1. mart 2015 09:22)

  # Link komentara

 4. Podzemni kontejneri su neuporedivo bolji od klasičnih kontejnera ali sve na svetu mora da se održava da bi funkcionisalo. Bilo kakvo komunalno ulaganje bez kasnijeg održavanja je pogubno ali je to naš specijalitet pa se kod nas i mostovi održavaju jednom u 40 god., samo da se ne bi srušili.
  (vigo, 1. mart 2015 09:10)

  # Link komentara

 5. Naravno da ne valja. Kao ni Bus-plus, kao ni, uostalom, novi dupli autobusi. Nedeljama slusamo od Malog i Vesica kako oni nisu dobri, nego ce oni sada nabaviti singl autobuse za Beograd. Vidi se da se nikada nisu vozili autobusima. Zamislite samo singl autobuse na linijama 16, 95, 83, 73, ... Zasto mi se cini da ce sada neka njihova firma da uklanja ove podzemne kontejnere i da dobije tender za nabavku novih, nadzemnih?!
  (Znamo, 1. mart 2015 08:58)

  # Link komentara

 6. Bez namere da ulazim u polemiku koja je vlast bolja (gora - sve su loše, a kako se smenjuju, svaka sledeća je gora od prethodne).

  Nadzemni kontejneri postoje i u razvijenim evropskim gradovima, i funkcionišu sasvim kako treba.

  Mnogo svrsishodnije je bilo uložiti novac u projekat razdvajanja otpada, reciklaže, edukacije u vezi sa time, kao i podizanje svesti o pravilnom odlaganju i odlaganja otpada uopšte.

  Što su ljudi stoka, pa bacaju pored kontejnera, kroz prozor, ili u nove kontejnere ubacuju nameštaj, to je drugi problem.
  (St.Evan, 1. mart 2015 08:57)

  # Link komentara

 7. Podzemni kontejner kao podzemni kontejner nije promašaj.Promašaj je ko je dobio taj posao,kako ga je ugradio,kada i kako se odnosi smeće.Po potrebi ko ih popravlja.Svuda u svetu imate podzemne kontejere i to:za hranu,plastiku,sstaklo.To što bi mi TV ili regal da gurnemo u kontejner je drugo.To što sakipljači sekundarnih sirovina ih razvale nije kriv podzemni kontejner.Logično bi bilo da onaj ko ih postavi,garantuje njihov kvalitet i održavanje.Kako to da da gradska čistoča neće da ih redovno prazni.Neće i to je tačno pa oko podzemnog kontejnera imate još tri kontejnera smeća.To samo ukazuje opet na sistem.Dok Beograd ima u najavi vanzemaljske projekte guši se u smeću.Sistem je opet zakazao.Evo sad su postavili nove znakove u ul.Vojvode STepe.Znate li koliko ih je skonuto.Valjda da narod peče papriku.Onaj ko treba da sprovede sistem kažnjavanja je krivac i on je promašaj a ne podzemni kontejner.Zamislite velikog zahteva od gradjana da ne bacaju kabasto smeće.ili da od Srbije očekujete da odlaže sirovine tamo gde bi trebalo.To je svest koje nema.Kod nas bi u kontejner za staklo bacali kiseo kupus, i tako redom.Nema ko da sprovede zakon.Tu je problem.Koja je razlika u kontejneru ili što svaki vozač drži mobilni u ruci od vozača autobusa,kamiona do motockiklista.Po toj logici mobilni je kriv što postoji.Hajmo onda da ukinemo mobilne.
  (Grunf, 1. mart 2015 08:56)

  # Link komentara

 8. A zbog cega nisu u zatvoru, pisalo se mnogo kad su hapseni a sad kao ok?!
   (Nole, 1. mart 2015 08:56)

  # Link komentara

 9. Ne umeju da ih koriste, pa su im "fijasko".
   (ZooLooK, 1. mart 2015 08:39)

  # Link komentara

 10. @vuk: i dok smo bili ista država Slovenci su imali uređeniji sistem od ostatka države. I dok nije bilo granica moglo je da se nasluti gde počinje hrvatska, ali si sigurno mogao da vidiš gde počinje Slovenija.
   (insomnia, 1. mart 2015 08:22)

  # Link komentara

 11. U Novom Sadu sistem podzemnih kontejnera funkcioniše perfektno. Doduše nisu ovako smešno mali i teško ih je zagušiti čak kada hoćete.
  (Vojvođanin Kišprdilov, 1. mart 2015 08:12)

  # Link komentara

 12. uvek sam nogom otvarao ona vratanca i tako cu i nastaviti. u 21. veku da covek kad krene na posao ili u pekaru mora RUKOM da otvara kontejner zapremine vise hiljada litara je van pameti. zato sto pre ih sve pokvarimo mozda ce neko kupiti i postaviti normalne kontejnere.
   (bleki, 1. mart 2015 07:52)

  # Link komentara

 13. Ne znam moji Srbi!
  Svugde u svijetu ovo je odlicno resenje (Spanija, Svedska, Turska...), samo je kod nas lose. Isti problem sa BusPlus karticom u Beogradu; kako se vozim ovdje u Stokholmu isto tako kucnem po onom citacu u Busu u Beograd.
  Neko te stvari ipak sabotira. Ja mislim da je u pitanju politikanstvo i zatrpavanje naroda nebitnim stvarima, jer se ne znaju rijesavati problemi vazni za svakodnevni zivot: skolstvo, zdravstvo, sudstvo i drugo.
  (Branko, Stockholm, 1. mart 2015 00:21)

  # Link komentara

 14. S obzirom na to da im radnici veci deo radnog vremena provedu u kladionicama, nije ni cudo sto niko ne radi na odrzavanju kontejnera.
  (Mira, 1. mart 2015 00:11)

  # Link komentara

 15. U Ljubljani u centru samo podzemni kontejneri. Funkcionisu perfektno. Decembarski racun za smece nam je dosao smanjen u znak zahvalnsti za dobro sortiranje smeca i posto je Ljubljanska gradaka cistoca poslovala u plusu zbog smanjenih troskova poslovanja. Sve to samo 500km od Beograda....a čini mi se vekovima daleko.
   (Vuk, 28. februar 2015 23:43)

  # Link komentara

 16. Je l' ste gledali vi Simpsonove kada je Homer došao na istu ideju???
   (Springfield, 28. februar 2015 23:13)

  # Link komentara

 17. Podzemni kontejneri su sjajno rešenje, ali većina je potpuno propala, a ako sam dobro razumeo, sad i nema ko da ih servisira!
   (Dobar glas, 28. februar 2015 22:28)

  # Link komentara

 18. Beograd je najveći promašaj Srbije
   (vranjanac, 28. februar 2015 22:15)

  # Link komentara

 19. Klasičan kontejner = narodna kuhinja. Zato šešeljevskoj vladi smetaju podzemni.
   (ProfesorKiksMaler, 28. februar 2015 21:47)

  # Link komentara

 20. Podzemni kontejneri jesu dobri ali ne ovi naši. Ove naše je radila kumovska mala privreda, skupo a loše. Toliko loše da već mora SVE PONOVO da se uradi.
  Navijao sam za to da ih naprave, da sklone klasične kontejnere sa ulice, a kad su mi napravili takva dva ispod prozora mogu samo da plačem ili da probam da prodam stan jer od buke, smrada, muva i sakljupljača sekundarnih sirovina se ne da živeti.
  (smećar, 28. februar 2015 19:11)

  # Link komentara

 21. Kamo srece da je tako, najveci nas promasaj je SNS
  (Super Hik, 28. februar 2015 17:45)

  # Link komentara

 22. "Servisiranje kontejnera" Kakvo servisiranje ,nemaju valjda motore!Pa to ako ne moze da se odrzava onda bacajte djubre na ulicu!Sramota o cemu pisete da se svet smeje!Najlakse je sedeti ne misliti nista ,ne snositi odgovornost,ne raditi nista ,a primati platu!Bruka, nama nista ne odgovara sto je dobro !
  (ekologija u problemu???/, 28. februar 2015 16:43)

  # Link komentara

 23. Ako su podzemni kontejneri propali zato sto je nastao diskontinuitet od mesec dana u odrzavanju istih, kako onda Dušan Mandrapa objasnjava cinjenicu da je dosta kontejnera od samog pocetka koricenja bilo zatvarano tako sto bi se na platformu kontejnera stavljao veci kamen jer nisu mogli da se zatvore kljucem?
  (Put your money where your mouth is, 28. februar 2015 16:39)

  # Link komentara

 24. Netačno.
  Podzemni kontejneri su odlični. Pored moje zgrade su se skupljali psi lutalice i napadali su ljude, od kada su podzemni kontejneri postavljeni toga više nema.
  Problem je što se oni uopšte ne održavaju, osim što ponekad radnici čistoće izvade zaglavljeno smeće.
  To je kao da neko kaže da su asfaltni putevi smeće, jer eto pojavile su se rupe, što je totalna besmislica.
  (Joe, 28. februar 2015 16:35)

  # Link komentara

 25. Aha, za kontejnere je problem sto firma nema reference a za ispumpavanje kopova je ok uzeti firmu bez referenci i opreme!
  (Igor, 28. februar 2015 16:18)

  # Link komentara

 26. Sto veci promasaj,to brzi oprostaj i pomirenje.Dragan Djilas,gradonacelnik ondasnji,danas cvrsto sedi u sedlu KSS,sto nije malo,obzirom na broj ovakvih "uspeha"u trosenju nasih para.
  ((Vlast)a, 28. februar 2015 16:15)

  # Link komentara

 27. Ne mora preduzeće da bude veliko i poznato da bi pobedilo na tenderu i uradilo posao kako treba. Prema tome, to samo po sebi nije argument za bilo šta, posebno kada se radi o nečemu što je poprilično novo, kao što su ti podzemni kontejneri. Nisam čuo da u Srbiji postojni kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u tome. Drugo, kada kupite nešto sa garancijom, onda se zna ko je ovlašten serviser. Popravke i otvaranje uređaja od nekoga ko nije ovlašten poništavaju garanciju. Ova kompanija je redovno servisirala te kontejnere i oni su funkcionisali. Onda je kupac na svoju ruku želeo da uštedi i raskinuo ugovor o održavanju. Sada je sve to u stanju kakvom jeste, ali za to je isključivi krivac onaj ko je mislio da je pametan i rešio da "uštedi". Neko je ovde pomenuo koroziju, kao proizvođač bi morao da menja sve to što je zarđalo. Šta ako je tokom redovnog mesečnog održavanja premazivao određene delove antikorozivnim sredstvima? Nikada nećemo saznati, zato što u trenutku kada je ugovor raskinut niko nije pokušao da organizuje obuku zaposlenih i transfer znanja.
  (Zoki, 28. februar 2015 15:51)

  # Link komentara

 28. Najeftinija i najbezbolnija varijanta zameniti ove sanduke za đubr klasičnim kontejnerom za koji samo treba postaviti lift koji će podizati i spuštati platformu. Tako su skandinavske zemlje rešile problem. Izbegnuto je ekološko zagađenje,specijalni kamioni itd.itd To mogu da urade i kod nas uz malo organizacije. Liftove napravite na pneumatiku. Svaki kamion ima kompresor i duva 10 bara. dovoljno da podigne kontejner. Drugi veliki problem udarnih rupa mogu se rešiti armaturnim mrežama od staklovlakana - balzata koje nekoštaju puno, oko 0,7 dolara po m2 a sprečavaju pucanje, mrežanje asfalta kao i kolotraga. Samo malo dobre volje.
   (patriota, 28. februar 2015 15:30)

  # Link komentara

 29. Generalno je to odlična ideja, mnogo je lepše i bolje nego klasični kontejneri ali mi smo majstori da sve dobro na neki način upropastimo.
   (sailor, 28. februar 2015 15:11)

  # Link komentara

 30. ovi kontejneri su savrseni, treba zabraniti postavljanje vanjskih vise.
  (perica, 28. februar 2015 14:53)

  # Link komentara

 31. To je bolo oči da ne valja ! I istrajavali su. Pare odoše u vazduh. Sada će zatrpavati te rupe. Strašno
  (Pedja, 28. februar 2015 14:06)

  # Link komentara

 32. da su napravljeni kao na zapadu gde izgledaju kao mali mercedesi sa metalnim papucicama za otvaranje bio bi pun pogodak a ovako je zaista bezveze...
  (maja, 28. februar 2015 14:00)

  # Link komentara

 33. Dve reci - Djilas menazer...
   (hours of love, 28. februar 2015 13:59)

  # Link komentara

 34. Ma nije problem da li je kontejner gole ili dole. EU ima striktna pravila za odlaganje i razvrstavanje smeca. Crveni za papir, beli za organski otpad, zeleni za staklo. Ovi izbusili rupe i kao resili problem. Ma isti ste kao da ste od istog oca i majke.
  (Ceva, 28. februar 2015 13:59)

  # Link komentara

 35. NE ZABORAVITE!
  Podzemni kontejneri su instalirani još u vreme vladavine DS.
  Cilj postavljanja podzemnih kontejnera je bio taj da se suzbije preturanje po kontejnerima od strane naših sugrađana koji u vreme demokratije ne mogu da se prehrane.Na ovaj način sprečilo bi se odavanje socijalnog stanja stanovništva i našeg standarda.Sada je na redu VUČIĆ!
  Neka ukine postojanje ovih kontejnera i vrati one nadzemne.Ako niko ne pretura po njima glasamo za njega na sledećim izborima!
  Ali ako se preturanje ponovi...NEKA RASPIŠE VANREDNE IZBORE!
  (Hogar, 28. februar 2015 13:53)

  # Link komentara

 36. Kako za koga. Nekome je to bio posao ne decenije no veka.
  (pera never ever EU citizen, 28. februar 2015 13:46)

  # Link komentara

 37. Nismo sposobni kontejnere da odrzavamo. Propast..
   (Nikola, 28. februar 2015 13:43)

  # Link komentara

 38. Sta podrazumeva mesecno servisiranje ovih kontejnera?
   (ivana, 28. februar 2015 13:42)

  # Link komentara

 39. najveci problem su "gradjani". evo na konjarniku ima tih kontejnera, ali dzaba kad neke mrzi da podignu poklopac i bace unutra, vec bacaju pored. jos jedan problem je kad se kesa zaglavi odnosno ne padne dole, jer ne zatvore poklopac do kraja, i onda se zaglavi par kesa u ispust, ljudi pomisle da je puno, i opet bacaju pored, a sve sto treba da se uradi jeste da se lepo poklopac spusti i kese padaju dole. necemo mi propasti zbog sns, ds, dss, sjdkrld stranke, vec zbog ovakvih malih stvari, jer smo bezobzirni jedni prema drugima.
   (risus sardonicus, 28. februar 2015 13:41)

  # Link komentara

 40. ovi kontejneri su savrseni, steta je sto se kod nas uvek nadje nacin da se dobre stvari upropaste.
   (..., 28. februar 2015 13:31)

  # Link komentara

 41. Naprotiv, podzemni kontejneri su odlični. Upravljanje komunalnom službom i gradska uprava su promašaj decenije.
   (Aa, 28. februar 2015 13:24)

  # Link komentara

 42. Zatrpajte te rupe i vratite kante. Leti smrdi nenormalno, a ko još ima "sreću" da stanuje u prizemlju, a kontejner mu ispod prozora na****o je.
  (Pozdrav sa Vračara, 28. februar 2015 13:16)

  # Link komentara

 43. blerov spin doktor savetovao da se skrene pažnja sa povećanja cene busplusa, struje i nezapamćenog pada standarda građana koji je u beogradu najevidentniji.
  inače su ti podzemni kontejneri genijalni naročito u renoviranim ulicama kao što je bulevar, recimo. to što sns-ovci ne mogu ni da održavaju ono što je đilas uradio je druga priča. potpuni kolaps, ekima diletanata za kormilom.
  (bg, 28. februar 2015 13:09)

  # Link komentara

 44. ako je ocigledno da je posao fijasko, zasto sud to ne prepoznaje i makar glavnim akterima, kolovodjama ne izrekne dozivotnu zabranu bilo kakvog angazovanja u javnim, drzavnim preduzecima.
  da iskoristimo primer pocetka tranzicije iz istocne nemacke.
   (hec, 28. februar 2015 13:09)

  # Link komentara

 45. Naprotiv, ideja je bila odlicna - djubre vise ne smrdi i ne skuplja se, nema ruznih kontejnera... problem je sto se ovi podzemni ne odrzavaju i propadaju, vazno je samo da se sve sto je uradila prethodna vlast proglasi kriminalnim, pa makar i sve propalo.
  (Goran, 28. februar 2015 13:03)

  # Link komentara

 46. kome jos trebaju kontejneri, pogotovo podzemni koji ne mogu ni da se zapale.
   (boohoo, 28. februar 2015 12:57)

  # Link komentara

 47. Za takve stvari se koriste moderna rešenja a ali je uvek važnije nekom staviti novac u džep.
  U Novom Sadu su podzemni kontejneri u katastrofalnom stanju od samo dve, dve i po godine po postavljanju. Da ne spominjem što su za to uzeli deficitarnog parking prostora svuda, propali su u zemlju gore nego loše grobnice, gotovo niti jedan nema više poklopac, bar jedan čovek više je uposlen na istovaranju toga...
  Gde god pipneš trulež za koji niko ne odgovara, a ovaj trulež nam je baš slika iz lk.
  (boki, 28. februar 2015 12:50)

  # Link komentara

 48. Kod nas u ulici su ih postavili i to je - fenomenalno. Prvo, ne izliva se djubre iz kontejnera, ne smrdi, a nema ni skitnica koje preturaju po kontejnerima. Sve u svemu, civilizovano. Mozda ce sada nova vlast da zatrpa sve podzemne i vrati stare kontejnere, verovatno zato sto znaju da ce narod biti sve gladniji pa da nam obezbede trpezu.
   (Aki, 28. februar 2015 12:49)

  # Link komentara

 49. KO ce u zatvor zbog ovoga da vidimo sada
   (duku, 28. februar 2015 12:43)

  # Link komentara

 50. Kao gradjanin,koji zivi na Bulevaru Kralja Aleksandra,duboke se ne slazem sa ovom radikalskom konstataciji.Od kako su postavljeni PODZEMNI KONTEJNERJ,BULEVAR JE CISTIJI,NE VIRE VISE NICIJE NOGE IZ KONTEJNERA,NE SETAJU SE PACOVI.
  Samo LUD COVEK,MOZE PODZEMNE KONTEJNERE DA PROGLASI. PROMASAJEM.OCIGLEDNO NOVA RADIKALSKACVLAST NA CELU SA SINISOM MALIM I VESICEM,Smatra da je bolje da zivimo sa pacovima koji setaju po i oko kontej era,sa kesama koje lete,sa ljudima cije noge vire izkontejnera i otvorenim ,razjapljenim vratima nadzemnih kontejnera,koji su ne retko i zapaljeni.
  strasno.
   (Beogradjanin, 28. februar 2015 12:43)

  # Link komentara

 51. Dušan Mandrapa, direktor firme "Blok", koja je dobila posao za postavljanje 1.800 kontejnera, vredan 520 miliona dinara, objašnava da je problem nastao onog trenutka kada im je "Gradska čistoća" uputila dopis da prestanu redovno mesečno servisiranje kontejnera"

  potpuno korodorani metal se servisira jedino zamenom sto ce reci da bi gore pomenuta firma bankrotirala zamenjujuci metalne ploce.
  s druge strane zbog cega ne nateraju tu firmu da zameni propalo?
   (kejto, 28. februar 2015 12:42)

  # Link komentara

 52. Svugde u svetu ovo je odlicno resenje, samo je kod nas lose. Svejedno da li je Djilas, Mali, Veliki, gradonacelnik......
  (Pr agencija, 28. februar 2015 12:39)

  # Link komentara

 53. Kada bi cesce praznili kontejnere, a i odrzavali kao vasi prethodnici, sve bi to bilo super. A izmedju ostalog, nas narod je stoka, lakse im je da bace pored nego u kontejner. Svasta se dovuklo u nas grad proteklih godina, a na zalost, taj trend se nastavlja.
   (Vukasin, 28. februar 2015 12:35)

  # Link komentara

 54. Нису контејнери промашај декаде, него смо ми промашен народ... Ништа не може да функционише како треба, не постоји свест о општем добру, и све ради само по принципу- не занима ме ништа што нисам урадио ја/моја странка, нек све намерно пропадне. Не знам како у свим другим земљама нису промашај, само код нас јесу. У Истанбулу нпр све ради као сат... ал то су само Турци, нису "паметни и вредни" као ми...
   (Патетика, 28. februar 2015 12:34)

  # Link komentara

 55. Kakva neprofesionalnost. Potpisao si ugovor onda ga i postuj, a ne da preuzmeš održavanje iste ne održavaš i na kraju kriv ti onaj ko je ugradio kontejnere. Ovi kontejneri funkcionisu besprekorno svugde u svetu, a kod nas ne mogu jer se neko nije ugradio ili nesto slično... Cak i da je firma dobila na tenderu na namestaljku to je na sudu da dokaze, a ne da se preotme održavanje zbog viska radnika i onda se nista ne radi.
  (Info, 28. februar 2015 12:18)

  # Link komentara

 56. Nije promašaj, nego ne umete da ih koristite ...
   (Hoću 158 pluseva botova, 28. februar 2015 12:17)

  # Link komentara

 57. Svuda u svetu su ovakvi kontejneri funkcionalni i pozeljni, pogotovo u uzim centrima a samo kod nas su losa resenja.

  Valjda je bilo bolje kada smo imali male komunjarske kontejnere pored kojih je slagana mala deponija i koji su cesto goreli, smrdeli, cureli...
  (Nazad u devedesete, 28. februar 2015 12:14)

  # Link komentara