Četvrtak, 15.01.2015.

11:59

Švajcarci se predali, franak u nebo

Centralna banka Švajcarske saopštila je da odustaje od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou.

Izvor: B92

Švajcarci se predali, franak u nebo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

165 Komentari

Sortiraj po:

Cica

pre 9 godina

Zaposlili su ih inace zbog diploma koje imaju i iskustva, 16. januar 2015 10:36)
Pa sve mi se cini da vi likujete zbog svih nas , sta drugo reci za ovakav komentar. Prvo nije me navelo da se uopste zaduzujem , dobar zivot, pun novcanik, nego nedostatak novca...A vi eto na primer kad sledeci put odete kod lekara , nemojte verovati sestrici, narocito ako je ona plavusa...Stvarno svasta

Tulip

pre 9 godina

Zao mi je ljudi kojima su krediti u CHF poskupeli. Ipak, treba biti fer i reci da su i drzava i NBS i tadasnji guverner Jelasic upozoravali na to na vreme, cak jos od 2005. godine. A puno puta i kasnije. Evo i dokaza, clanak iz 2005-e: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=428372

Surova Realnost

pre 9 godina

Ima tu jos jedna problem, sto te iste banke od kojih smo mi uzimali stambene kredite indeksirane u Svajcarskim francima (pored hipoteke koju smo im potpisali) te iste kredite su naravno one osiguravale kod raznih osiguravajucih kuca i tu je velika caka sto niko od nas nije ni video Svajcarski franak a te iste banke te iste kredite su osiguravali na Evro osiguranja a ne na Svajcarski franak (tu smo mi prevareni) + LIBOR koji nije smanjivan kako treba i klizne Marze na koje nemas uticaj. Kako bre drugacije u ovoj zemlji na zakonit nacin resiti stambeno pitanje a d nisi lopov, kriminalac itd....znaci samo kreditom (NBS idrzava nisu stali od starta u zastitu potrosaca kredita vec su svo vreme stitili bake sto i danas rade) a Banke im ne pune budzet i ne glasaju ih a oni njih i dalje stite...Tu treba da se ipravi nepravda prema nama gradjanima (a rizik promene kursa to je nesto sasvim drugo). Ova promena kursa sto se desava sada je rizik i to treba da bude samo rizik a ne to plus sve ostalo sto banke imaju dozvolu da nakaleme naka korisnicim kredita. Bankama je ozbiljna frka zbog ovoga jer postoji velika opsanost od nenaplativih kredita gde visina Hipoteke-nepokretnosti kao zaloga ne moze da pokrije ovo vestacko napumpano dugovanje.Ali i tu ima caka, banke onda prodaju npr stan za koliko mogu trenutno a razlika koja ostane nenamirena opet ide na teret uzimaoca kredita samo da znate to. Ozumanjem stana od banke ne prestaju nasa dugovanja prema banci (Cemu onda hipoteka).

Surova realnost

pre 9 godina

Kao prvo, ja sam korisnik stambenog kredita indeksiranog u svajcarskim francima od 2007 godine. mnogo komentara ima ko je ans bio po usima da uzmemo kredit u svajcarcima, sto nismo uzeli kredit u nasoj valuti. Evo vam objasnjenje ako vas zanima. Kao prvo do pre 2-3 godine nije ni mogao da se uzme stambeni kredit indaksira u dinarima (u dinarima je vrsena samo isplata kredita-nista vise od toga) a i da je moga kamata bi bili nnajmanje 20%, sada kada moze u dinarima da se uzme stambeni kredit kamata je najmanje duplo veca nego u eurima, Shodno tome kada sam ja uzimao kredit ja sam licno znao za sve rizike kredita (nebtno kako su indeksirani) ali je drzava dala bankama veliku slobodu da rade sta pozele. Posto je svajcarac bio na istoriskom minimumu tada njegov LIBOR je bi ogroman, kako je svajcarac rastao LIBOR je padaodo sitoriskog minumuma ali banke nisu obarale Libor vec su ga zaracunavale kao kada je bio najveci i iz toga prozililaze ovo povecanje rata *tu je problem), a problem je naravno i sto ja nisam mogao da podignem svajcarske franke kada sam uzimao kredit indeksiran u njima.Znaci drzava je ta i NBS kriva sto meni nisu mogli da omoguce da uzmem kredit indeksitran u dinarima, a verujte te 2007 i 2008 niko nije pricao o tome da se ne uzimaju krediti u Svajcarcima to je Jelasic poceo da prica ali kasnije 2009-2010 god. kada je svajcarac vec otisao na 73-80 dinara. Tu su problemi cele price.

Zaposlili su ih inace zbog diploma koje imaju i iskustva

pre 9 godina

@Cica, 16. januar 2015 09:20

A vi verujete sluzbenicama srpskih banaka, koje su poznati ekonomski strucnjaci.
Da li ste mozda bili na salteru kod prirodne plavuse ili farbane?

Ja se ubijam jos od 2005 !

pre 9 godina

@dodje mi da se ubijem!,
"sad drzava treba da ojaca dinar jer tako stiti svoje gradjane"

To drzava i radi od 2005 ! Vestacki odrzava nerealan kurs dinara i na taj nacin krade od uvoznika i gastarbajtera i deli "svojim gradjanima" dajuci im laznu predstavu o visini plate i vrednosti njihovog rada. Da je 2008. Evro bio 100 din a ne 75 vi mozda i ne bi uzeli kredit ?
Dinar je jos uvek precenjen, lopovluk se nastavlja, vas problem je samo jedna od manjih posledica toga.

Cica

pre 9 godina

E ovako za sve vas koji kazete ko nam je kriv za kredite u svajcarcima. Da vam odgovorim meni je licno kriva sluzbenica u banci. Na njen nagovor i preporuku, jer kako je rekla, eto i ona je prebacila svoj kredit iz evra u svajcarce i moj muz je to uradio. E sad kad malo bolje razmislim ko je njoj uopste dao dozvolu da preporucuje, drzava ??? , direktor, sef..???

Gradjanin

pre 9 godina

Oni koji su uzeli kredite u "svajcarcima" su sami krivi. Doneo si odluku da uzmes u svajcarcima I rizikovao si. NIje ti ispalo kako treba I sad snosis posledice svoje odluke. Isto kao kad vlasnik firme donese pogresnu odluku pa mu se obije o glavu.

Dejan

pre 9 godina

E, ovo je pravi cirkus. Cujes naslova, Svajcarci se predali....
Zasto vi novinari pomazete svu tu obmanu ljudi, nije mi jasno. Jeste li placeni za to, molio bih da mi kazete?
A, sta to Svajcarska ima da bi njenu valutu trebalo da drze da neskoci u nebo??
Zaista ne umem da shvatim, zasto raznorazne berzanske spekulante i prevarante podrzavate ovakvim naslovima i ucestvujete u obmanjivanju ljudi, kao da zaista nesto Svajcarska ima cime bi oni imali tako jaku valutu.
Sto ne napravite neki prilog pa objasnite ljudima, zasto bi oni imali tako dobar zivot, a mi u Srbiji imamo tako los. Sta to oni imaju, a mi nemamo, molio bih da to napisete, pa da razumemo, kako to da njihova valuta toliko mora da se koci da ne podivlja.

Milan

pre 9 godina

@ Denis

Neobavestenost vecine vas dezurnih pljuvaca je tek prica za sebe. Ti izvodis zakljucke o necemu na osnovu moje replike na repliku. Bolje procitaj moj prvi komentar gde sam pokusao da takvima objasnim o cemu se ovde radi.

Sloba

pre 9 godina

Nisam probao da kupim CHF juce, kupovao sam 2010-2014. Nazalost, moracu da prodajem zbog kupovine stana, ali razmisljam da odustanem, možda se više isplati da sacekam dalji pad evra.

insajder

pre 9 godina

@ za dorskog

Očigledno nisi dovoljno upoznat. Bio sam u tom loncu i znam: NIKO NIJE NI VIDEO ŠVAJCARCE! Krediti su realizovani isključivo u dinarima i evrima, a samo su "indeksirani" u švajcarcima. U tome je kvaka, i to je problem koji je država mogla i morala da reši. Ja sam, na sreću, našao način i izašao iz tog kola, ali mnogi ne mogu bez angažovanja države i NBS.

kukuj i lekek

pre 9 godina

@KREDITNI ROB; pa uzeo si 85000 franaka šta se praviš naivan. Sada je pitanje koliko si franaka dužan a ne eura. Zašto se sada hvataš za euro?

Marx

pre 9 godina

S obzirom da ovo pogađa građane sa stambenim kreditima... Odeš u banku da staviš potpis na nešto što će ti visiti nad glavom 20 i više godina i da ne odvojiš malo vremena da razmisliš na temu, da pročitaš ono što potpisuješ, da se konsultuješ sa nekim pravnikom, ekonomistom, što da ne internetom... Ne znam, kod nas je uvek neko drugi kriv.

Evo vest iz 2007-me, sa komentarima:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=237340

Jedno od mnogih upozorenja NBS, a i evropskih centralnih banaka. Ima 10 komentara. Šta je sada sa tim ljudima? Jesu li i sada među ovim komentarima? Slika i prilika Srbije, kao i uvek, počelo je kao zavera... Evo nam epiloga.

Poznavalac prilika

pre 9 godina

Posto se iznose razne ekspertize, red je reci i sledece: naravno da su korisnici kredita u CHF bili svesni rizika koji sa sobom nosi zaduzivanje u toj valuti, ali mora da se zna da se to prvenstveno odnosi na fluktuacije koje su ciklicne i uslovno receno normalne sa amplitudama u rasponu plus - minus 5-10% i to u nekom vremenskom periodu od po nekoliko meseci pa i godina.

Ovo od danas nema veze sa rizicima, na ovo niko nije ni pomisljao. Ovo je kao uragan najvise kategorije u poredjenju sa obicnim olujnim nevremenom, ako pricamo o tim rizicima. Ovo sto se dogadja sa kursom EUR:CHF od 2008 zakljucno sa danasnjom kulminacijom ukljucujuci i USD u poslednjih mesec dana, nema veze ni sa cim. Ni sa Jelasicem, ni strukom, znanjem, statistikom, istorijom. Radi se o tektonskom poremecaju koji nema presedan u istoriji sveta. Sada vec jucerasnja odluka Svajcarske NB, ostavila je posledicu poput udara komete na zemlju, kako su to rekli novinari Forbsa. Objasnjenje za sve svakako postoji...

Sta ce se sve dalje dogadjati ostaje da se vidi. Ali niko nema pravo da likuje i nasladjuje se tudjom nevoljom kao sto mnogi imaju praksu.

Atreides

pre 9 godina

Kakve price ovih zaduzenih u CHF.
Pa sta vam dzrava kriva sto ste odabrali svajcarac. U normalnim drzavama uzmes lepo kredit u svojoj valuti ali kod nas ne vec uzimaju u evrima,francima,dolarima. E pa onda ulazis u problem promene kursa tih valuta i dobijes ovo sto sad imamo. U principu si se kockao i trenutno gubis...sto bi ti neko tvoje kockanje nadoknadjivao

Sava

pre 9 godina

Da li je iko uspeo kupiti u bankama chf danas? Probao sam u svim i svuda isti odgovor. Zabranjeno im je da ih prodaju!? Da li NBS kontrolise banke? Vidim vecina komentara optuzuje ljude koji su dizali kredite u chf da su sami krivi. A banke su, vidim, na usluzi gradjanima. Nemam kredit u chf, ali sam na strani gradjana. Ako banke mogu da zabrane prodaju chf, onda i gradjani mogu da obustave vracanje kredita.

Denis

pre 9 godina

"U celoj prici su gradjani koji su uzeli kredite u francima osteceni i drzava ne treba da nam pomaze iz budzeta, vec da samo primeni svoje zakone, a siledzijske banke da plate.
(milan, 15. januar 2015 21:46) "

Kako osteceni? Od koga? Svi su znali da kad zaradjujes u dinarima, a otplacujes kredit u drugoj valuti, sta ce se desiti ako kurs te valute (CHF, u ovom slucaju) poraste. I svi su se polomili da uzmu kredite u CHF zato sto je kamata bila mnogo manja nego za evre.

I uzivali su u tome, i niko se nije bunio da ga neko drugi "zastiti" (citaj: plati za moje kockanje), niko nije rekao "ej, mnogo mi nesto mala kamata, to je sigurno nezakonito, daj da se pobunim protiv lopovskih banaka/zemalja/CIA/stagod".

Znaci, kad uzivaju u manjoj kamati, uzivaju sami. Kad kurs poraste, onda svi drugi treba da to pokriju, samo ne oni. Ooookeeej...

fancy

pre 9 godina

@kreditni rob

a da nisi uzeo kredit u svajcarcima, kao i drugi uostalom, zbog manje kamate koji je takav kredit nosio sa sobom? ako si cak imao srece prilikom isplate kredita koji je uvek u RSD da se potrefi da je bas taj dan kurs franka u odnosu na euro malo skocio pa si za isplacene dinare mogao da kupis vise eura od iznosa na koliko je glasio kupoprodajni ugovor za nekretninu jos bolje! i ko je sad kriv sto je ispalo lose? da se razumemo, svima nam je ljudski zao ljudi koji su se zaduzivali u frankama sumnjam da iko normalan likuje ali traziti sad nekakve zastite od drzave, prozivati banke zelenasima i ostalo prosto nije na mestu! valutni rizik je uvek na strani duznika. sramota za drzavu je to sto ne moze da garantuje stabilan kurs da bi se uopste razmisljalo o stambenim kreditima u RSD!

milan

pre 9 godina

@ moje ime

Zaboravih da ti odgovorim na drugi deo pitanja. Da je libor skocio, kamatna stopa bi porasla, ali bi se to verovatno desilo u slucaju da franak padne. i opet bih bio u slicnoj situaciji kao kad raste franak, a kamata pada. Poenta je da ja ne zelim da zaradim na svemu ovome, ali ne zelim ni da mi protivzakonito isisaju zadnju kap krvi.

U celoj prici su gradjani koji su uzeli kredite u francima osteceni i drzava ne treba da nam pomaze iz budzeta, vec da samo primeni svoje zakone, a siledzijske banke da plate.

to je Serbia

pre 9 godina

Zivim dugo u EU i nije mi jasno kako to u jednoj zemlji mozes uzeti kredit u stranoj valuti, pogotovo dugorocni kad se zna da se kurs u svako doba moze drasticno promeniti.

Radoznao

pre 9 godina

Koliko pravosnaznih presuda je potrebno da bi se ovakvi ugovori smatrali nezakonitim?
(neekonomista, 15. januar 2015 20:10)

A sto su nezakoniti? Rata je vezana za Franak, isto ko i za evro, samo sto Franak skace vise nego evro. Ako evro krene da divlja jel su onda i krediti u evru nezakoniti?

Grof

pre 9 godina

Da li je iko uspeo da kupi CHF u menjalnicana danas? Ili ni jedna menjalnicana nije prodavala isti?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dušan, 15. januar 2015 19:32)

Kupio par hiljada. Do 13h kod nas još niko ništa nije znao.

dodje mi da se ubijem!

pre 9 godina

ne treba poreski obveznici da placaju nekom kredite!
ali drzava treba da stiti svoje gradjane od spoljnih uticaja jacanjem svoje valute ka svim ostali valutama a ne da tone iz dana u dan ovaj nesrecni dinar.
selo gori a jorgovanka se ceslja!

Milan

pre 9 godina

@moje ime

Stoji mi varijabilna kamatna stopa 5% i da je oni mogu menjati shodno poslovnoj politici banke. I upravo tom recenicom (mada i jos nekim drugim odredbama) su prekrsili zakon o obligacionim odnosima koji pretpostavlja ravnopravnost strana pri potpisivanju ugovora.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

после неколико дана раста швајцарца, најбоље је прећи на данску круну.......мој савет

dodje mi da se ubijem!

pre 9 godina

sad drzava treba da ojaca dinar jer tako stiti svoje gradjane bez obzira u kojoj su se valuti zaduzili!
ajde vucicu i jorgovanka, pokazite da smo ozbiljna zemlja!

neekonomista

pre 9 godina

Koliko ja znam, u opisu posla Narodne banke Srbije je da kontrolise zakonitost poslovanja banaka kao i da stiti prava i interese korisnika usluga koje pruzaju banke, tako bar stoji na sajtu NBS.
Postoje vise pravosnaznih presuda u kojima su ponisteni celi ugovori o kreditu u chf i gde je sud zabranio bankama da prodaju zalozenu nekretninu.
Koliko pravosnaznih presuda je potrebno da bi se ovakvi ugovori smatrali nezakonitim?

MunzeLjux

pre 9 godina

Secam se da je bivsi guverner Jelasic upozoravao da se kupci stanova ne igraju sa svajcarcem, jer je on toliko snazan da svaki dan moze da eksplodira. Mnogi ga nisu poslusali i sada imaju uzasan problem. Da stvar bude jos gora duznici u francima su vec imali jedan sok i ujedno upozorenje, kada je sa 0.6 evra za 1 franak doslo skoro do izjednacavanja, a onda intervencijom svajcarske banke vestacki smanjeno na 1.2 franka za evro. trebalo je izaci iz franka i dug konvertovati u evro, koji je sve slabiji, ali mnogi su bili inertni i sada su u problemu.

Miki

pre 9 godina

Сви који су узели кредите у Францима су то урадили прво због тога што су мислили да ће извући добитак па се на крају испоставило другачије. Колико год неке приче деловале фрапатно, узимање кредита је било и остаје ИЗБОР. Детињасто је сада кривити државу и банке. Мало самокритичности не би шкодило.

djordje

pre 9 godina

"Nisu Švajcarci veverice, pa da svako ispriča ženi, žena komšinici, a komšinica pusti tvit. Nema nikakve lokalne zavere."

Pa i nije baš tako. Studiram u Švajcarskoj i pre tri godine su franak i evro bili tržišno jednaki, pa je vlada odlučila da veže franak za evro i odjednom bum: 1eur=1.2 chf. Medjutim, žena švajcarskog guvernera se našla pametna pa je prodala 2 miliona franaka i kupila 2 miliona evra dan pre ove promene. Guska je bila toliko glupa pa je odmah potom kupila 2.4 miliona franaka prodajući te evre, i nakupila 400.000 franaka za 2 dana. Dakle, dešava se to i ovde.

Marko

pre 9 godina

@kreditni rob
Ako je to istina, mislim da bi bilo dobro da razmislis o neplacanju kredita. Trenutno ima povoljnih stanova za iznajmljivanje, a cak i kad bi bio podstanar u narednih 18 godina (da dajes 60% sadasnje rate za stanarinu, a ostalo stedis), mogao bi da ustedis oko 50.000 evra ili cak dosta vise posto ce franak nastaviti sa rastom dok ce evro da pada i u odnosu na dolar. Za to vreme Srbija ce biti siromasnija za preko 800.000 ljudi pa ce biti solidnih nekretnina za te pare.
Trebalo bi sve staviti na papir, detaljno prouciti i razmisliti. Ako ste svi vi zaduzeni izgubili bitku, ne morate da izgubite rat. Bilo bi dobro da se organizujete i pritisnete drzavu da sto pre resi sudske sporove da ne gubite vreme za odluku o kreditu.

moje ime

pre 9 godina

@
(Milan, 15. januar 2015 17:33)

Da li ti u ugovoru stoji 2,25% + libor ili 5% fiksno?
To je veoma bitna stvar u celoj prici.

Sta bi bilo da je libor skocio?

Rajfajzen

pre 9 godina

evo me na ebankingu Rajfajzena i nekako je volsebno iz menjacnice nestala valuta CHF a mogu se zakunuti da je bila do skora. Cak je nema ni na kursnoj listi...Svajcarska se potopila kao Atlantida????
kako su midro postupili ....onemogucili da se brzo preko ebankinga odradi zamena !!!!

Dragoljub Becic

pre 9 godina

NBS pod hitno da kredite u švajcarcima odmah prebacuje u evre ili da zabrani kredite u švajcarcima, najnepredvidivija valuta na svetu.
Evo, kome je rata bila 30.000, a znam mnoge takve, sada će biti 36.000 dinara - http://ekonomskevesti.com/srbija/krediti-u-svajcarcima-mesecna-rata-sa-20-000-skace-na-24-000-dinara/
Ko to da izdrži?

Onda jedite kolace

pre 9 godina

@KREDITNI ROB

"Uzmes 85000 evra vracas punih 7 godina po 50000 dinara i ostatak duga je 100000 evra i niko nista ne reaguje"

Strasno mi je zao ljudi sa platom od 100.000 dinara i kreditom od 50.000 ali mi je mnogo vise zao onih 700.000 nezaposlenih koji nemaju ni platu ni kredit ni grejenje ni novac za burek sutra ujutru.

sasa

pre 9 godina

Svi koji misle da ista znaju o monetarnoj politici i vezu valute i ekonomije evo lekcija broj 1.
Svajcarci su upucali sebe u stopalo....ekonomija Svajcarske pociva na izvoz u EU.
Od danas su njihovi proizvodi znaci 15%skuplji.Takodje su lroizvodi u EU 15% jeftiniji.
ocigledno da je ovde jedino CH u gubitku.
EU ekonomija ima suficit sa svetom u trgovini, naravno osetice neke efekte zbog kursa € ali pozitivan izvoz daje visi i jaci efekat ejonomiji i ujedno kupovnoj moci stanovnistvu Unije.
To je cinjenica.....o svi vi rusofili to sto vi pricate su gluposti i ocaj.

pozz iz EU

bachi

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko??? 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (chf kredit ubi...., 15. januar 2015 15:40) 

Ta odluka je objavljena danas pre podne i ko prati takve vesti a imao je dovoljno keša i herca završio je posao.
(Lik, 15. januar 2015 16:57)
Nije tačno danas nisi mogao da kupiš švajcarce od otvaranja banaka, možda u nekoj menjačnici ali kod njih retko ima švajcaraca!

Denis

pre 9 godina

"Ovo je strasno, ono sto je zadesilo sve nas koji vec godinama placamo kredite u svajcarskim francima je frapantno, 2008 godine sam uzeo stambeni kredit u CHF u iznosu 140,000 CHF koji je u iznosu eura 2008.godine 85000 evra (140,000chf je iznosio 85000evra 2008.godine) placam 7 godina konstantno i dugujem 115,000 svajcaraca danas sto iznosi 100000 evra, ..." (KREDITNI ROB)

Ne, ovo nije nikakav problem - ti si svesno uyeo kreduiit u CHF, verovatno zato sto je kamata bila manja nego ya kredit u dinarima ili evrima. Ti ga otplacujes 7 godina, tj. 7 godina profitiras od manje kamate, i sad od 140k dugujes jos 115k.

Gde je problem? Aaaa, ti hoces da imas perfektni kredit za najmanjom kamatom, a sada bi hteo da ti drugi plate gubitak na rizicnom poslu na kome si do sada prfitirao.

Ok. Nema da brines, evo sad ce pomoc, sve se saplicemo.

Pera ložač

pre 9 godina

Možda moj komentar ne spada sasvim uz ovaj tekst ali evo male pričice koja ilustruje potencijalno zle namere bankara. Pre oko 6 godina izvadio sam kreditnu karticu pod standardnim uslovima (vraćam 5% duga mesečno uz kamatu od 19% na dug, fiksno). Pre nešto više od godinu dana pozovu iz banke da dođem kod njih i nešto "rutinski" potpišem. Stave ispred mene snop od 10-ak papira i kažu potpiši ovde na kraju, nema potrebe da čitaš itd... Bi meni to sumnjivo i uzmem papire, sednem sa strane da pročitam i sve je to suvoparan tekst osim jedne tačke gde ja dobrovoljno prihvatam (ako potpišem) da mogu da promene uslove ugovorene prethodnim ugovorom ukoliko je to u njihovom interesu. Budem ja "drzak" i odbijem da potpišem uz njihovo čuđenje. Prođe par meseci, kartica istekne, i banka odbije da mi izda novu, bez pisanog a uz usmeno obaveštenje da oni imaju diskreciono pravo itd...
Epilog je da sam izbegao "dobrovoljno" povećanje kamate sa 19% na 25%. Njihovu karticu više nemam a dug vraćam po uslovima iz prvog i jedinog ugovora koji sam podpisao, ostalo još nešto sitno, par hiljada.
Savet je da uvek čitate šta potpisujete. Banka o kojoj sam pisao je najveća domaća banka, kako vole da se reklamiraju.

Jeremija

pre 9 godina

Kamo sreće da bude 0.3 franka za 1 evro! Banke će tada i definitivno "pući"-dobiće ogromne iznose na zaduženju ili stanove, kojima će u međuvremenu pasti dodatno cena zbog "blagostanja" u kome se nalazimo. Onda će "neki" da se obogate kupujući budzašto, pa ćemo imati revoluciju (nadam se ne i svetski rat). Onda će zelenašima sve biti oduzeto "reformama" i tako u krug. Zvuči poznato, zar ne?!

iKrem

pre 9 godina

kupio sam rublje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (putnik, 15. januar 2015 16:33)

To stock brokeri zovu "catching a falling knife". Generalno, uzasno losa ideja.

shone28

pre 9 godina

@Nikola
A zasto poreski obveznici da placaju lose odluke onih koji su uzeli kredit u Svajcarcima? Sta ja imam sa tim? Kada su poceli krediti u svajcarcima ljudi koji su uzeli kredit su imali manju ratu od onih koji su se zaduzili u evrima, po tvojoj logici drzava sad treba da nadoknadi stetu I ovima koji su uzeli kredit u evrima

KREDITNI ROB

pre 9 godina

Ovo je strasno, ono sto je zadesilo sve nas koji vec godinama placamo kredite u svajcarskim francima je frapantno, 2008 godine sam uzeo stambeni kredit u CHF u iznosu 140,000 CHF koji je u iznosu eura 2008.godine 85000 evra (140,000chf je iznosio 85000evra 2008.godine) placam 7 godina konstantno i dugujem 115,000 svajcaraca danas sto iznosi 100000 evra, znaci placam mesecno 50000 punih 7 godina i ostatak duga mi je 15000 evra vise nego kada sam uzeo kredit. Pa dal je moguce da je odnos pariteta takav da sve ostavljeno da se lomi preko krajnih korisnika kredita odnosno nas koji dugujemo. Uzmes 85000 evra vracas punih 7 godina po 50000 dinara i ostatak duga je 100000 evra i niko nista ne reaguje

ja

pre 9 godina

A zasto poreski obveznici da placaju lose odluke onih koji su uzeli kredit u Svajcarcima? Sta ja imam sa tim? Kada su poceli krediti u svajcarcima ljudi koji su uzeli kredit su imali manju ratu od onih koji su se zaduzili u evrima, po tvojoj logici drzava sad treba da nadoknadi stetu I ovima koji su uzeli kredit u evrima
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (shone28, 15. januar 2015 18:02)
zato sto nema svako srece da mu mama i tata kupe stan kao tebi, ili si si ga kupio za "posteno" zaradjeni kes, zato ne pametuj previse

Zeljko

pre 9 godina

Zasto NBS ne reaguje i zastiti gradjane kao sto su to uradile zemlje u regionu jos pre par godina, ako se nesto ne promeni do kraja godine najveci vlasnik stanova ce biti Banke, sto je katastrofalno. Postoje primeri madjarske i drugih zemalja u okruzenju koji su adekvatno reagovali i zastitili gradjane koji imaju kredite u svajcaricama. Najgore je ne raditi nista, imamo odlicne primere reakcije NBS iz okruzenja samo ih treba domaca NBS primeniti u Srbiji.

Gole

pre 9 godina

koji sad potez raditi ko ima svajcarce ? dokle čekati pa prebaciti u evre?
(......., 15. januar 2015 13:46)
-Ja ću ti reći svoje mišljenje,probaću ukratko...zivim u CH,pratim njihove vesti i online novine...
Ako mene pitaš nemoj uopšte da ih menjaš, ili čekaj bar nekoliko meseci jer euro će još više da oslabi u odnosu na franak,ovo je tek početak,da švajcarci nisu zaustavili pad evra 2011 on bi bio do sada daleko slabiji!
Oni jednostavno neće da se vezu za evro više,jer evro je gušio franak do danas!pozz

Lik

pre 9 godina

"koji sad potez raditi ko ima svajcarce ? dokle čekati pa prebaciti u evre?
(......., 15. januar 2015 13:46)"

Evo ti besplatan savet a ti ovo memoriši pa za godinu dana da mi se javno zahvališ (na ovom forumu, biće dovoljno :)):

Prekosutra izađi iz CHF ali ne u evre nego dolare, iduće godine biće odnos (dolar-evro) 1:1 u odnosu na evro!

Ako si od onih koji tipuju da US samo što nisu pukli...e onda zaboravi sve ovo, nema ti pomoći.

Bojan

pre 9 godina

Ja slavim od podneva, meni je ovo fantastična vest! Štedeo sam u švajcarcima i danas sam presrećan. Ja sam samo tražio alternativu klimavom evru 2009. godine, kad je izbila grčka kriza i tako sam počeo da kupujem švajcarce. Nadam se da će nam svima ova vest biti za nauk.

RL

pre 9 godina

15 min nakon objave sta se desava, jer sam bas u tom trenutku citao clanke i vecao u koju valutu da prenesem deo eura sa stednje, otisao sam u banku i na spomen franaka odgovor je bio NE NE NE NE... Dobili su mail od trezora jos pre objave Svajcarske Nacionalne Banke da danas nista vezano za franke ne sme da se radi.
Tako da su jedini profiteri banke, menjacnice koje su imale franke i ljudi sa stednjom u istim.

srb 2

pre 9 godina

ja imam kredit u evrima. sta ja mogu da ocekujem?
(srb, 15. januar 2015 15:18)

mozes da ocekujes da ce banka da trazi da ga otplatis po svaku cenu

Milan

pre 9 godina

Da pojasnimo problematiku svima

Niko se ne buni sto je svajcarac ojacao. Problem je u tome sto banke nisu smanjile kamatne stope kada je jacanjem franka libor padao. Libor je sada prakticno nula i ako je neko uzeo kredit sa kamatom u svajcarcima od 5% (kao sto sam ja), tada je marza banke bila 2,25%, a libor 2,75%. Kada bi kamata bila snizena na vrednost od 2,25% to bi mi u odredjenoj meri kompenzovalo problem oko skoka svajcarca. Medjutim, banka meni i dalje drzi kamatu od 5% i tolika je sada njihova marza. U tome je smisao citavog lopovluka i zbog toga se ljudi bune.

Nadam se da je svim zlonamernim ljudima sada malo jasnije o cemu se ovde radi. Ja ne trazim da me drzava spasava zbog mojih pogresnih poteza vec da zaustavi klasicno zelenasenje.

Videcemo kako ce proci sa tuzbama koje su u toku, ali vecina tih ugovora su u suprotnosti sa zakonom o obligacionim odnosima i stoga bi u normalnoj drzavi bili lako oboreni na sudu na stetu banaka.

Влада

pre 9 godina

Они које занима однос евра и швајцарског франка могу то видети на најмеродавнијем извору, сајту Европске централне банке:
https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-chf.en.html
Шта сада евроентузијасти? Надајмо се да ће монетарна власт предузети мере да бар ублажи губитке грађана са кредитима индексираним у CHF.

Beesee

pre 9 godina

(milan, 15. januar 2015 15:03) - A sta bi to NBS mogla po tebi da uradi !? NBS nikog nije tukla da uzme kredit u CH. NBS nije terala ni banke da takve kredite odobravaju. Nije problem NBS sto ce puci i duznici i banke. Ko ima problem neka ga sam resava.

LanternGreen

pre 9 godina

U koju valutu da prebacim 1.000 € ušteđenih?
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (ACHTUNG DICHTUNG, 15. januar 2015 15:01)

Preporuka: podeli ušteđevinu na 3 dela, prvi deo promeni u Američke dolare, drugi deo u Švajcarske franke ili funtu, a deo u neku egzotičniju ali stabilnu valutu Danska kruna, Australijski dolar ili možda čak u Jene... Kao sto bi novac trebalo da držiš u 2-3 banke, nikad sve na isto mesto, jer anitcipacija rizika.

dragan

pre 9 godina

@chf kredit ubi....: "Privilegiju" je imao onaj koji je na vreme pročitao vest i odmah reagovao. I da je SNB objavila bilo gde ovo, znalo bi se i ovde odmah. Činjenica da je tako brzo skočilo govori da je jako mali broj ljudi ovo znao i planirao. Inače bi se nešto dešavalo i prethodnih dana. Nisu Švajcarci veverice, pa da svako ispriča ženi, žena komšinici, a komšinica pusti tvit. Nema nikakve lokalne zavere. I sve naše glavešine su sitna i beznačajna boranija da bi imali bilo kakve uticaje na globalna dešavanja. Tako da - ovde je profitirao onaj koji je imao keša i kefalo pa odmah reagovao i onaj koji je imao sreće.

Prehladjen

pre 9 godina

Vidim da neki pominju prehladu iz Amerike al Amerika je vec odavno u virusu posledice ce biti sve gore
(ue, 15. januar 2015 16:00)

- Nezaposlenost pala sa 12% na 5.6%, posla na svakom cosku,
- Stock Market u nebesima, nikada bolji.
- Privredni rast za 2015 planiran 1.8% izace na 3% (EU 0.8%)
- Kako je FED prestao stampati pare (pre godinu dana) Dollar svakim danom sve jaci i jaci. Zap par meseci bice 1:1 sa eurom kakav je bio pre 15 godina
- Cena goriva pala za 50% na najnizi nivo u 10 godina, USA postale energetski (nafta i prirodni gas) nezavisne od uvoza. Bili su najveci svetski uvoznice nafte.
- Uvedeno drzavno osiguranje za siromasne,
- Americke kompanije iz Kine se vracaju nazad,
- Auto industrija se oporavila. Iz temelja reorganizovala i ponovo preuzima primat u svetu,


Sam Apple je toliko jak bi mogao kupiti citav Ruski Stock Market, svakom rusu po jedan iPhone 6 i jos da im ostane para.
http://www.forbes.com/sites/timworstall/2014/11/16/fun-number-apple-is-now-worth-more-than-the-entire-russian-stock-market/

Prosle godine sam platio $1200 avionsku (povratnu naravno) kartu Atlanta-Beograd. Danas ta ista karta kosta $800.

Pre 3 meseca promenio sam posao za $3.50 vecu satnicu po satu.

Toliko o prehladi.

Giovanni

pre 9 godina

@LanternGreen: Covek je pitao za €1000, ne za milion ili par milijardi, a ti kao da radis na berzi - tri valute od toga jedna "egzoticna". Na toliko mali iznos bi se samo naplacao menjackih provizija. Prijatelju, sa tih € 1000 si i vise nego dobar da ih ostavis u toj valuti, kad u Evropi toliko zagusti da Evro postane bezvredan, pre toga ces sigurno dobiti mogucnost da ih zamenis za dobru staru DM. Hedzovanje sa tako malim iznosom prosto nema smisla...

Lik

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko???
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (chf kredit ubi...., 15. januar 2015 15:40)

Ta odluka je objavljena danas pre podne i ko prati takve vesti a imao je dovoljno keša i herca završio je posao.

miru

pre 9 godina

nije evro u kolapsu nego je svajcarac pusten sa lanca. obim svetske razmene u svajcarcima je zanemariv. to sto su kod nas ljudi lakoverno ulazili u obaveze u svajcarcima je problem kratkorocnog srpskog uma.

Lik

pre 9 godina

Moj drugar čim je saznao za to (a prati takve stvari na Internetu), momentalno prodao 15k evra i kupio CHF, jedva ih je iskupio po menjačnicama.
Sutra je dobar 2k pa vi vidite.

stella lontana

pre 9 godina

Daleko sam od strucnjaka za finansije. Tehnika je moja oblast. I posto inzenjer mora biti pesimista ( koeficijenti sigurnosti, pojava stogodisnjih voda sutra, a ne za sto godina...) uvek su me cudili ljudi koji uzimaju dugorocni kredit u "svajcarcima".
Pa Svajcarska je valjda jedina zemlja na svetu na koju niko ne moze da utice. Jedva im je prosao referendum za clanstvo u UN.
Racunati na to da ce franak dvadeset godina biti slabiji od evra je, prosto receno nerazumno.
Slazem se sa komentatorima koji ne zele da ucestvuju u pomoci ljudima koji su bili nerazumni.

Milan Banjaluka

pre 9 godina

Prosli mjesec sam zavrsio s kreditom nakon dugih 10 godina. Zelim i vama svima da dozivite taj trenutak ,kad je kraj kredita i sluzbenik vam kaze:drago nam je na uspijesnoj saradnji ,a ti se okrenes i sve im po spisku spomenes i odes.:)Vise ni TV na rate ne uzimam,nista ! Neka vam je sa srecom svima.

chf kredit ubi....

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko???

milan

pre 9 godina

Apelujem na B92 da hitno stupi u kontakt sa NBS, hoce li konacno, kao I druge zemlje uciniti nesto da zastiti korisnike kredita u CHF, jer ce u suprotnom vecina stanova na dobos, sa cime I banke posle mogu da se slikaju!!! Dakle, NBS hitno nesto da uradi, osim sto ulaze u sredjivanje frizura!!!

pedja

pre 9 godina

http://www.kamatica.com/vest/nagli-skok-svajcarca/14638
Prema kamatici svajcarac od sutra-106 dinara.
To je jedan od najacih nasih finasijskih portala, dakle,
ne zna se ni ko pije ni ko placa!!!

vasa

pre 9 godina

Evro je u kolapsu Svajcarki franak skocio u ondonosu na Evro 30% Pocelo im je prskanje a onda imaju Grcke izbore A sahranjivali su RUblja sada ce oni da nadrljaju
http://www.bbc.co.uk/news/business-30829917

Rock

pre 9 godina

Pa igrali su se cenom nafte, kao da samo Rusi prodaju naftu, kao da nemaju potrosace i profit koje su udarili kao na ''kolateralnu stetu''. Sankcije Rusiji? Pametno.
Pala je rublja ali pala je i norveska kruna. Sve je povezano.... Pao je i eur... Zasto bi svajcarci branili vrednost franka? Do neke mere da, zbog svog izvoza da... ali dokle? Nisu ni oni ludi, ima i i uvoza u Svicu iz EU.

bachi

pre 9 godina

NBS bi trebalo da zastiti gradjane koju su uzimali kredite indeksirane u svajcarcima.
(nikola, 15. januar 2015 13:27)
Teško onom koga Jorgobanka brani!

Koki

pre 9 godina

Racun je prost: 1 eur = 122din

danas
1chf = 1eur / 1,2 = 122/1.2 = 102 dinara

sutra
1chf = 1eur / 0.8517 = 122/0.8517 = 143 dinara

Skok sa 102 na 143 = 40%

balkans

pre 9 godina

bolje da svaka evropska drzava ima euro i da nema rominga i granice . e onda samo jezik predstavlja malu barijeru.to bi bilo bolje za svakoga.

Astrid

pre 9 godina

Evo linka gde se vidi kako se krece kurs Evra danas u odnosu na ostale valute.
http://www.faz.net/aktuell/finanzen/devisen-rohstoffe/live-schweiz-gibt-frankenkurs-zum-euro-frei-13371614.html

Franak je ojacao u odnosu na Evro cak 14.5 posto. Ko ima kredit u CHF ima problem. Ko ima Evre ima problem, a tek ce ga imati jer sledi promena politike ECB - kupovina drzavnih obveznica, isto sto radi FED u USA , mi ni krivi ni duzni mozemo eventualno da menjamo Evre u CHF ili u Juan jer se ispostavlja da je to najstabilnija i najsigurnija valuta iza koje stoji jaka realna ekonomija. Sve ostalo je klimavo.

RADIVOJE JOVIC

pre 9 godina

Važno da smo se mi kao država zadužili u dolarima. Sada će i on kao franak u nebo, pa će efekti smanjenja plata i penzija biti poništeni do sretenja.

drvobradi

pre 9 godina

Ovo je raspad sistema, cunami u svetskoj ekonomiji. Na stranu sto su ljudi sa kreditima u CHF izgubili 15-20% danas, problem je sto imamo i deo privrede koji nece moci da vraca kredite. Sledece nedelje je cini mi se sastanak ECB u vezi stampanja novca, i ako to odluce, EUR ce se srozati ko rublja. Nisu samo pukli ljudi sa kreditima. Pukli smo svi mi (izuzetak ko prima platu u USD), samo je pitanje vremena. Svajcarske firme su danas gubile po 10-20% vrednosti, a kao sto rekoh, ako se krene sa stampanjem EUR, prve ce stradati slabe ekonomije kao sto je Srbija.

Zevs

pre 9 godina

Prevara svetskih razmera,

pre dve nedelje je Guverner CB CH rekao da ce da drzi franak 1,2 za Euro.

Sada ga obara. Mozda bi osteceni mogli da tuze CB CH zbog laznih izjava. Druga mogucnost je da sve sto je se CH proizvod izbegavati pa ce i trziste ponovo vratiti franak na predjasnji nivo

Dragan Torbica

pre 9 godina

Ajoj Dragane, šta si doček'o DRAGANE! Ajoj mili Bože! Pa ko će kredit sada vraćati od plate? Pa zapleniće mi Ladu, i kako ću onda da stignem na posao? Ajoj Dragane!

David

pre 9 godina

(li, 15. januar 2015 12:20)

Velika je razlika između država koje proizvode nešto i to izvoze i onih koje sve uvoze i žive na kredit... Država koja hoće da zarađuje i izvozi mora da ima slabiju valutu od konkurencije ;)

iznogud

pre 9 godina

Sada se zapitajte koji bi kolaps sa nasim narodom ovde bio kada bi nasa CB isto uradila sa dinarom da bude na realnom nivou. Mislim da bi izbila revolucija jer je vecina jos u komunizmu. E zato su oni takvi kakvi su a mi takvi kakvi smo...

E moj Saša

pre 9 godina

Sve banke i menjačnice su zabranile prodaju CHF-a do daljnjeg... Mora da se zaradi u ovo mutno doba. "Dok jednom (narodu) ne smrkne, drugom (državi, bankama) ne svane...

mm

pre 9 godina

Jao pa šta će sad ovi iz udruženja Efiktiva koji su ubeđivali ljude da su banke krive i da treba da refinansiraju švajcarce u evro kredite.

Ko će sad da im objasni da su se refinansom grdno prevarili.

E moji 'stručnjaci' koji samo pljulju po bankama. Ajte sad!

bojan

pre 9 godina

sad zovem menjacnicu, covek kaze ne radimo svajcarce hahaha, sto da meni proda po 100din danas kad moze sebi i onda za iste sutra dauzme 125 din..
Svi vi koji imate kredite u svajcarcima, moje saucesce. Upravo je vas kredit od 50 hiljada eura skocio na dug od 60 hiljada.
Nauk svima da se zaduzuju u onoj valuti u kojoj primaju platu.

dragan

pre 9 godina

@brbsi: Trenutno je 1.02. U jednom trenutku je bilo i 0.85. Ludilo! Verujem da menjačnice neće da menjaju, bar ne po zvaničnom kursu. Već sam pisao, ali se izgleda neki komentari ne objavljuju - krediti skaču, ali je i libor pao u "debeli" minus, što minimalno kompenzuje. Znači banka vam plaća da uzmete pare, odnosno morate da im platite da vam čuvaju pare. Šta je sledeće?

anonymus

pre 9 godina

Evro pada u odnosu na sve druge valute, a naš grdni dinar u odnosu na evro.. U dominama ima ona ' duplo golo', na to meni liči naša ekonomija!

brbsi

pre 9 godina

Kakva gluposti, neznanje i neprofesionalizam majko mila. Da se ovako gadjate sa netacnim informacijama?!
Franak je ojacao sa 1.20 za jedan evro na 1.15 za jedan evro. Sto je 4% skok a ne 29%.
majko mila...

goranche

pre 9 godina

aucite malo matemaatiku i budite pazljivi bilo je 1.2chf za jedan evro a sada je 0.8evra za franak ili 1.15chf za evro
znaci ojacao je cca 5%

Milentije

pre 9 godina

Ovo su jako loše vesti za sve korisnike stambenih kredita indeksiranih u švajcarskom franku. Guvernerka je ovo sigurno videla u finansijskom horoskopu za ovu godinu, verujem da već ima mere kojima će ublažiti posledice ove odluke Centralne banke Švajcarske.

bojan

pre 9 godina

sad zovem menjacnicu, covek kaze ne radimo svajcarce hahaha, sto da meni proda po 100din danas kad moze sebi i onda za iste sutra dauzme 125 din..
Svi vi koji imate kredite u svajcarcima, moje saucesce. Upravo je vas kredit od 50 hiljada eura skocio na dug od 60 hiljada.
Nauk svima da se zaduzuju u onoj valuti u kojoj primaju platu.

anonymus

pre 9 godina

Evro pada u odnosu na sve druge valute, a naš grdni dinar u odnosu na evro.. U dominama ima ona ' duplo golo', na to meni liči naša ekonomija!

Milan Banjaluka

pre 9 godina

Prosli mjesec sam zavrsio s kreditom nakon dugih 10 godina. Zelim i vama svima da dozivite taj trenutak ,kad je kraj kredita i sluzbenik vam kaze:drago nam je na uspijesnoj saradnji ,a ti se okrenes i sve im po spisku spomenes i odes.:)Vise ni TV na rate ne uzimam,nista ! Neka vam je sa srecom svima.

Milentije

pre 9 godina

Ovo su jako loše vesti za sve korisnike stambenih kredita indeksiranih u švajcarskom franku. Guvernerka je ovo sigurno videla u finansijskom horoskopu za ovu godinu, verujem da već ima mere kojima će ublažiti posledice ove odluke Centralne banke Švajcarske.

Dragan Torbica

pre 9 godina

Ajoj Dragane, šta si doček'o DRAGANE! Ajoj mili Bože! Pa ko će kredit sada vraćati od plate? Pa zapleniće mi Ladu, i kako ću onda da stignem na posao? Ajoj Dragane!

KREDITNI ROB

pre 9 godina

Ovo je strasno, ono sto je zadesilo sve nas koji vec godinama placamo kredite u svajcarskim francima je frapantno, 2008 godine sam uzeo stambeni kredit u CHF u iznosu 140,000 CHF koji je u iznosu eura 2008.godine 85000 evra (140,000chf je iznosio 85000evra 2008.godine) placam 7 godina konstantno i dugujem 115,000 svajcaraca danas sto iznosi 100000 evra, znaci placam mesecno 50000 punih 7 godina i ostatak duga mi je 15000 evra vise nego kada sam uzeo kredit. Pa dal je moguce da je odnos pariteta takav da sve ostavljeno da se lomi preko krajnih korisnika kredita odnosno nas koji dugujemo. Uzmes 85000 evra vracas punih 7 godina po 50000 dinara i ostatak duga je 100000 evra i niko nista ne reaguje

milan

pre 9 godina

Apelujem na B92 da hitno stupi u kontakt sa NBS, hoce li konacno, kao I druge zemlje uciniti nesto da zastiti korisnike kredita u CHF, jer ce u suprotnom vecina stanova na dobos, sa cime I banke posle mogu da se slikaju!!! Dakle, NBS hitno nesto da uradi, osim sto ulaze u sredjivanje frizura!!!

bachi

pre 9 godina

NBS bi trebalo da zastiti gradjane koju su uzimali kredite indeksirane u svajcarcima.
(nikola, 15. januar 2015 13:27)
Teško onom koga Jorgobanka brani!

drvobradi

pre 9 godina

Ovo je raspad sistema, cunami u svetskoj ekonomiji. Na stranu sto su ljudi sa kreditima u CHF izgubili 15-20% danas, problem je sto imamo i deo privrede koji nece moci da vraca kredite. Sledece nedelje je cini mi se sastanak ECB u vezi stampanja novca, i ako to odluce, EUR ce se srozati ko rublja. Nisu samo pukli ljudi sa kreditima. Pukli smo svi mi (izuzetak ko prima platu u USD), samo je pitanje vremena. Svajcarske firme su danas gubile po 10-20% vrednosti, a kao sto rekoh, ako se krene sa stampanjem EUR, prve ce stradati slabe ekonomije kao sto je Srbija.

chf kredit ubi....

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko???

miru

pre 9 godina

nije evro u kolapsu nego je svajcarac pusten sa lanca. obim svetske razmene u svajcarcima je zanemariv. to sto su kod nas ljudi lakoverno ulazili u obaveze u svajcarcima je problem kratkorocnog srpskog uma.

Prehladjen

pre 9 godina

Vidim da neki pominju prehladu iz Amerike al Amerika je vec odavno u virusu posledice ce biti sve gore
(ue, 15. januar 2015 16:00)

- Nezaposlenost pala sa 12% na 5.6%, posla na svakom cosku,
- Stock Market u nebesima, nikada bolji.
- Privredni rast za 2015 planiran 1.8% izace na 3% (EU 0.8%)
- Kako je FED prestao stampati pare (pre godinu dana) Dollar svakim danom sve jaci i jaci. Zap par meseci bice 1:1 sa eurom kakav je bio pre 15 godina
- Cena goriva pala za 50% na najnizi nivo u 10 godina, USA postale energetski (nafta i prirodni gas) nezavisne od uvoza. Bili su najveci svetski uvoznice nafte.
- Uvedeno drzavno osiguranje za siromasne,
- Americke kompanije iz Kine se vracaju nazad,
- Auto industrija se oporavila. Iz temelja reorganizovala i ponovo preuzima primat u svetu,


Sam Apple je toliko jak bi mogao kupiti citav Ruski Stock Market, svakom rusu po jedan iPhone 6 i jos da im ostane para.
http://www.forbes.com/sites/timworstall/2014/11/16/fun-number-apple-is-now-worth-more-than-the-entire-russian-stock-market/

Prosle godine sam platio $1200 avionsku (povratnu naravno) kartu Atlanta-Beograd. Danas ta ista karta kosta $800.

Pre 3 meseca promenio sam posao za $3.50 vecu satnicu po satu.

Toliko o prehladi.

E moj Saša

pre 9 godina

Sve banke i menjačnice su zabranile prodaju CHF-a do daljnjeg... Mora da se zaradi u ovo mutno doba. "Dok jednom (narodu) ne smrkne, drugom (državi, bankama) ne svane...

RADIVOJE JOVIC

pre 9 godina

Važno da smo se mi kao država zadužili u dolarima. Sada će i on kao franak u nebo, pa će efekti smanjenja plata i penzija biti poništeni do sretenja.

Milan

pre 9 godina

Da pojasnimo problematiku svima

Niko se ne buni sto je svajcarac ojacao. Problem je u tome sto banke nisu smanjile kamatne stope kada je jacanjem franka libor padao. Libor je sada prakticno nula i ako je neko uzeo kredit sa kamatom u svajcarcima od 5% (kao sto sam ja), tada je marza banke bila 2,25%, a libor 2,75%. Kada bi kamata bila snizena na vrednost od 2,25% to bi mi u odredjenoj meri kompenzovalo problem oko skoka svajcarca. Medjutim, banka meni i dalje drzi kamatu od 5% i tolika je sada njihova marza. U tome je smisao citavog lopovluka i zbog toga se ljudi bune.

Nadam se da je svim zlonamernim ljudima sada malo jasnije o cemu se ovde radi. Ja ne trazim da me drzava spasava zbog mojih pogresnih poteza vec da zaustavi klasicno zelenasenje.

Videcemo kako ce proci sa tuzbama koje su u toku, ali vecina tih ugovora su u suprotnosti sa zakonom o obligacionim odnosima i stoga bi u normalnoj drzavi bili lako oboreni na sudu na stetu banaka.

LanternGreen

pre 9 godina

U koju valutu da prebacim 1.000 € ušteđenih?
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (ACHTUNG DICHTUNG, 15. januar 2015 15:01)

Preporuka: podeli ušteđevinu na 3 dela, prvi deo promeni u Američke dolare, drugi deo u Švajcarske franke ili funtu, a deo u neku egzotičniju ali stabilnu valutu Danska kruna, Australijski dolar ili možda čak u Jene... Kao sto bi novac trebalo da držiš u 2-3 banke, nikad sve na isto mesto, jer anitcipacija rizika.

srb 2

pre 9 godina

ja imam kredit u evrima. sta ja mogu da ocekujem?
(srb, 15. januar 2015 15:18)

mozes da ocekujes da ce banka da trazi da ga otplatis po svaku cenu

shone28

pre 9 godina

@Nikola
A zasto poreski obveznici da placaju lose odluke onih koji su uzeli kredit u Svajcarcima? Sta ja imam sa tim? Kada su poceli krediti u svajcarcima ljudi koji su uzeli kredit su imali manju ratu od onih koji su se zaduzili u evrima, po tvojoj logici drzava sad treba da nadoknadi stetu I ovima koji su uzeli kredit u evrima

iznogud

pre 9 godina

Sada se zapitajte koji bi kolaps sa nasim narodom ovde bio kada bi nasa CB isto uradila sa dinarom da bude na realnom nivou. Mislim da bi izbila revolucija jer je vecina jos u komunizmu. E zato su oni takvi kakvi su a mi takvi kakvi smo...

David

pre 9 godina

(li, 15. januar 2015 12:20)

Velika je razlika između država koje proizvode nešto i to izvoze i onih koje sve uvoze i žive na kredit... Država koja hoće da zarađuje i izvozi mora da ima slabiju valutu od konkurencije ;)

dragan

pre 9 godina

@brbsi: Trenutno je 1.02. U jednom trenutku je bilo i 0.85. Ludilo! Verujem da menjačnice neće da menjaju, bar ne po zvaničnom kursu. Već sam pisao, ali se izgleda neki komentari ne objavljuju - krediti skaču, ali je i libor pao u "debeli" minus, što minimalno kompenzuje. Znači banka vam plaća da uzmete pare, odnosno morate da im platite da vam čuvaju pare. Šta je sledeće?

stella lontana

pre 9 godina

Daleko sam od strucnjaka za finansije. Tehnika je moja oblast. I posto inzenjer mora biti pesimista ( koeficijenti sigurnosti, pojava stogodisnjih voda sutra, a ne za sto godina...) uvek su me cudili ljudi koji uzimaju dugorocni kredit u "svajcarcima".
Pa Svajcarska je valjda jedina zemlja na svetu na koju niko ne moze da utice. Jedva im je prosao referendum za clanstvo u UN.
Racunati na to da ce franak dvadeset godina biti slabiji od evra je, prosto receno nerazumno.
Slazem se sa komentatorima koji ne zele da ucestvuju u pomoci ljudima koji su bili nerazumni.

RL

pre 9 godina

15 min nakon objave sta se desava, jer sam bas u tom trenutku citao clanke i vecao u koju valutu da prenesem deo eura sa stednje, otisao sam u banku i na spomen franaka odgovor je bio NE NE NE NE... Dobili su mail od trezora jos pre objave Svajcarske Nacionalne Banke da danas nista vezano za franke ne sme da se radi.
Tako da su jedini profiteri banke, menjacnice koje su imale franke i ljudi sa stednjom u istim.

Rock

pre 9 godina

Pa igrali su se cenom nafte, kao da samo Rusi prodaju naftu, kao da nemaju potrosace i profit koje su udarili kao na ''kolateralnu stetu''. Sankcije Rusiji? Pametno.
Pala je rublja ali pala je i norveska kruna. Sve je povezano.... Pao je i eur... Zasto bi svajcarci branili vrednost franka? Do neke mere da, zbog svog izvoza da... ali dokle? Nisu ni oni ludi, ima i i uvoza u Svicu iz EU.

brbsi

pre 9 godina

Kakva gluposti, neznanje i neprofesionalizam majko mila. Da se ovako gadjate sa netacnim informacijama?!
Franak je ojacao sa 1.20 za jedan evro na 1.15 za jedan evro. Sto je 4% skok a ne 29%.
majko mila...

Astrid

pre 9 godina

Evo linka gde se vidi kako se krece kurs Evra danas u odnosu na ostale valute.
http://www.faz.net/aktuell/finanzen/devisen-rohstoffe/live-schweiz-gibt-frankenkurs-zum-euro-frei-13371614.html

Franak je ojacao u odnosu na Evro cak 14.5 posto. Ko ima kredit u CHF ima problem. Ko ima Evre ima problem, a tek ce ga imati jer sledi promena politike ECB - kupovina drzavnih obveznica, isto sto radi FED u USA , mi ni krivi ni duzni mozemo eventualno da menjamo Evre u CHF ili u Juan jer se ispostavlja da je to najstabilnija i najsigurnija valuta iza koje stoji jaka realna ekonomija. Sve ostalo je klimavo.

Denis

pre 9 godina

"Ovo je strasno, ono sto je zadesilo sve nas koji vec godinama placamo kredite u svajcarskim francima je frapantno, 2008 godine sam uzeo stambeni kredit u CHF u iznosu 140,000 CHF koji je u iznosu eura 2008.godine 85000 evra (140,000chf je iznosio 85000evra 2008.godine) placam 7 godina konstantno i dugujem 115,000 svajcaraca danas sto iznosi 100000 evra, ..." (KREDITNI ROB)

Ne, ovo nije nikakav problem - ti si svesno uyeo kreduiit u CHF, verovatno zato sto je kamata bila manja nego ya kredit u dinarima ili evrima. Ti ga otplacujes 7 godina, tj. 7 godina profitiras od manje kamate, i sad od 140k dugujes jos 115k.

Gde je problem? Aaaa, ti hoces da imas perfektni kredit za najmanjom kamatom, a sada bi hteo da ti drugi plate gubitak na rizicnom poslu na kome si do sada prfitirao.

Ok. Nema da brines, evo sad ce pomoc, sve se saplicemo.

Bojan

pre 9 godina

Ja slavim od podneva, meni je ovo fantastična vest! Štedeo sam u švajcarcima i danas sam presrećan. Ja sam samo tražio alternativu klimavom evru 2009. godine, kad je izbila grčka kriza i tako sam počeo da kupujem švajcarce. Nadam se da će nam svima ova vest biti za nauk.

iKrem

pre 9 godina

kupio sam rublje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (putnik, 15. januar 2015 16:33)

To stock brokeri zovu "catching a falling knife". Generalno, uzasno losa ideja.

balkans

pre 9 godina

bolje da svaka evropska drzava ima euro i da nema rominga i granice . e onda samo jezik predstavlja malu barijeru.to bi bilo bolje za svakoga.

Gole

pre 9 godina

koji sad potez raditi ko ima svajcarce ? dokle čekati pa prebaciti u evre?
(......., 15. januar 2015 13:46)
-Ja ću ti reći svoje mišljenje,probaću ukratko...zivim u CH,pratim njihove vesti i online novine...
Ako mene pitaš nemoj uopšte da ih menjaš, ili čekaj bar nekoliko meseci jer euro će još više da oslabi u odnosu na franak,ovo je tek početak,da švajcarci nisu zaustavili pad evra 2011 on bi bio do sada daleko slabiji!
Oni jednostavno neće da se vezu za evro više,jer evro je gušio franak do danas!pozz

Marko

pre 9 godina

@kreditni rob
Ako je to istina, mislim da bi bilo dobro da razmislis o neplacanju kredita. Trenutno ima povoljnih stanova za iznajmljivanje, a cak i kad bi bio podstanar u narednih 18 godina (da dajes 60% sadasnje rate za stanarinu, a ostalo stedis), mogao bi da ustedis oko 50.000 evra ili cak dosta vise posto ce franak nastaviti sa rastom dok ce evro da pada i u odnosu na dolar. Za to vreme Srbija ce biti siromasnija za preko 800.000 ljudi pa ce biti solidnih nekretnina za te pare.
Trebalo bi sve staviti na papir, detaljno prouciti i razmisliti. Ako ste svi vi zaduzeni izgubili bitku, ne morate da izgubite rat. Bilo bi dobro da se organizujete i pritisnete drzavu da sto pre resi sudske sporove da ne gubite vreme za odluku o kreditu.

dragan

pre 9 godina

@chf kredit ubi....: "Privilegiju" je imao onaj koji je na vreme pročitao vest i odmah reagovao. I da je SNB objavila bilo gde ovo, znalo bi se i ovde odmah. Činjenica da je tako brzo skočilo govori da je jako mali broj ljudi ovo znao i planirao. Inače bi se nešto dešavalo i prethodnih dana. Nisu Švajcarci veverice, pa da svako ispriča ženi, žena komšinici, a komšinica pusti tvit. Nema nikakve lokalne zavere. I sve naše glavešine su sitna i beznačajna boranija da bi imali bilo kakve uticaje na globalna dešavanja. Tako da - ovde je profitirao onaj koji je imao keša i kefalo pa odmah reagovao i onaj koji je imao sreće.

djordje

pre 9 godina

"Nisu Švajcarci veverice, pa da svako ispriča ženi, žena komšinici, a komšinica pusti tvit. Nema nikakve lokalne zavere."

Pa i nije baš tako. Studiram u Švajcarskoj i pre tri godine su franak i evro bili tržišno jednaki, pa je vlada odlučila da veže franak za evro i odjednom bum: 1eur=1.2 chf. Medjutim, žena švajcarskog guvernera se našla pametna pa je prodala 2 miliona franaka i kupila 2 miliona evra dan pre ove promene. Guska je bila toliko glupa pa je odmah potom kupila 2.4 miliona franaka prodajući te evre, i nakupila 400.000 franaka za 2 dana. Dakle, dešava se to i ovde.

Pera ložač

pre 9 godina

Možda moj komentar ne spada sasvim uz ovaj tekst ali evo male pričice koja ilustruje potencijalno zle namere bankara. Pre oko 6 godina izvadio sam kreditnu karticu pod standardnim uslovima (vraćam 5% duga mesečno uz kamatu od 19% na dug, fiksno). Pre nešto više od godinu dana pozovu iz banke da dođem kod njih i nešto "rutinski" potpišem. Stave ispred mene snop od 10-ak papira i kažu potpiši ovde na kraju, nema potrebe da čitaš itd... Bi meni to sumnjivo i uzmem papire, sednem sa strane da pročitam i sve je to suvoparan tekst osim jedne tačke gde ja dobrovoljno prihvatam (ako potpišem) da mogu da promene uslove ugovorene prethodnim ugovorom ukoliko je to u njihovom interesu. Budem ja "drzak" i odbijem da potpišem uz njihovo čuđenje. Prođe par meseci, kartica istekne, i banka odbije da mi izda novu, bez pisanog a uz usmeno obaveštenje da oni imaju diskreciono pravo itd...
Epilog je da sam izbegao "dobrovoljno" povećanje kamate sa 19% na 25%. Njihovu karticu više nemam a dug vraćam po uslovima iz prvog i jedinog ugovora koji sam podpisao, ostalo još nešto sitno, par hiljada.
Savet je da uvek čitate šta potpisujete. Banka o kojoj sam pisao je najveća domaća banka, kako vole da se reklamiraju.

Zevs

pre 9 godina

Prevara svetskih razmera,

pre dve nedelje je Guverner CB CH rekao da ce da drzi franak 1,2 za Euro.

Sada ga obara. Mozda bi osteceni mogli da tuze CB CH zbog laznih izjava. Druga mogucnost je da sve sto je se CH proizvod izbegavati pa ce i trziste ponovo vratiti franak na predjasnji nivo

Lik

pre 9 godina

Moj drugar čim je saznao za to (a prati takve stvari na Internetu), momentalno prodao 15k evra i kupio CHF, jedva ih je iskupio po menjačnicama.
Sutra je dobar 2k pa vi vidite.

Zeljko

pre 9 godina

Zasto NBS ne reaguje i zastiti gradjane kao sto su to uradile zemlje u regionu jos pre par godina, ako se nesto ne promeni do kraja godine najveci vlasnik stanova ce biti Banke, sto je katastrofalno. Postoje primeri madjarske i drugih zemalja u okruzenju koji su adekvatno reagovali i zastitili gradjane koji imaju kredite u svajcaricama. Najgore je ne raditi nista, imamo odlicne primere reakcije NBS iz okruzenja samo ih treba domaca NBS primeniti u Srbiji.

Onda jedite kolace

pre 9 godina

@KREDITNI ROB

"Uzmes 85000 evra vracas punih 7 godina po 50000 dinara i ostatak duga je 100000 evra i niko nista ne reaguje"

Strasno mi je zao ljudi sa platom od 100.000 dinara i kreditom od 50.000 ali mi je mnogo vise zao onih 700.000 nezaposlenih koji nemaju ni platu ni kredit ni grejenje ni novac za burek sutra ujutru.

Miki

pre 9 godina

Сви који су узели кредите у Францима су то урадили прво због тога што су мислили да ће извући добитак па се на крају испоставило другачије. Колико год неке приче деловале фрапатно, узимање кредита је било и остаје ИЗБОР. Детињасто је сада кривити државу и банке. Мало самокритичности не би шкодило.

to je Serbia

pre 9 godina

Zivim dugo u EU i nije mi jasno kako to u jednoj zemlji mozes uzeti kredit u stranoj valuti, pogotovo dugorocni kad se zna da se kurs u svako doba moze drasticno promeniti.

Beesee

pre 9 godina

(milan, 15. januar 2015 15:03) - A sta bi to NBS mogla po tebi da uradi !? NBS nikog nije tukla da uzme kredit u CH. NBS nije terala ni banke da takve kredite odobravaju. Nije problem NBS sto ce puci i duznici i banke. Ko ima problem neka ga sam resava.

pedja

pre 9 godina

http://www.kamatica.com/vest/nagli-skok-svajcarca/14638
Prema kamatici svajcarac od sutra-106 dinara.
To je jedan od najacih nasih finasijskih portala, dakle,
ne zna se ni ko pije ni ko placa!!!

Lik

pre 9 godina

"koji sad potez raditi ko ima svajcarce ? dokle čekati pa prebaciti u evre?
(......., 15. januar 2015 13:46)"

Evo ti besplatan savet a ti ovo memoriši pa za godinu dana da mi se javno zahvališ (na ovom forumu, biće dovoljno :)):

Prekosutra izađi iz CHF ali ne u evre nego dolare, iduće godine biće odnos (dolar-evro) 1:1 u odnosu na evro!

Ako si od onih koji tipuju da US samo što nisu pukli...e onda zaboravi sve ovo, nema ti pomoći.

MunzeLjux

pre 9 godina

Secam se da je bivsi guverner Jelasic upozoravao da se kupci stanova ne igraju sa svajcarcem, jer je on toliko snazan da svaki dan moze da eksplodira. Mnogi ga nisu poslusali i sada imaju uzasan problem. Da stvar bude jos gora duznici u francima su vec imali jedan sok i ujedno upozorenje, kada je sa 0.6 evra za 1 franak doslo skoro do izjednacavanja, a onda intervencijom svajcarske banke vestacki smanjeno na 1.2 franka za evro. trebalo je izaci iz franka i dug konvertovati u evro, koji je sve slabiji, ali mnogi su bili inertni i sada su u problemu.

Rajfajzen

pre 9 godina

evo me na ebankingu Rajfajzena i nekako je volsebno iz menjacnice nestala valuta CHF a mogu se zakunuti da je bila do skora. Cak je nema ni na kursnoj listi...Svajcarska se potopila kao Atlantida????
kako su midro postupili ....onemogucili da se brzo preko ebankinga odradi zamena !!!!

vasa

pre 9 godina

Evro je u kolapsu Svajcarki franak skocio u ondonosu na Evro 30% Pocelo im je prskanje a onda imaju Grcke izbore A sahranjivali su RUblja sada ce oni da nadrljaju
http://www.bbc.co.uk/news/business-30829917

Giovanni

pre 9 godina

@LanternGreen: Covek je pitao za €1000, ne za milion ili par milijardi, a ti kao da radis na berzi - tri valute od toga jedna "egzoticna". Na toliko mali iznos bi se samo naplacao menjackih provizija. Prijatelju, sa tih € 1000 si i vise nego dobar da ih ostavis u toj valuti, kad u Evropi toliko zagusti da Evro postane bezvredan, pre toga ces sigurno dobiti mogucnost da ih zamenis za dobru staru DM. Hedzovanje sa tako malim iznosom prosto nema smisla...

Radoznao

pre 9 godina

Koliko pravosnaznih presuda je potrebno da bi se ovakvi ugovori smatrali nezakonitim?
(neekonomista, 15. januar 2015 20:10)

A sto su nezakoniti? Rata je vezana za Franak, isto ko i za evro, samo sto Franak skace vise nego evro. Ako evro krene da divlja jel su onda i krediti u evru nezakoniti?

Sava

pre 9 godina

Da li je iko uspeo kupiti u bankama chf danas? Probao sam u svim i svuda isti odgovor. Zabranjeno im je da ih prodaju!? Da li NBS kontrolise banke? Vidim vecina komentara optuzuje ljude koji su dizali kredite u chf da su sami krivi. A banke su, vidim, na usluzi gradjanima. Nemam kredit u chf, ali sam na strani gradjana. Ako banke mogu da zabrane prodaju chf, onda i gradjani mogu da obustave vracanje kredita.

Lik

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko???
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (chf kredit ubi...., 15. januar 2015 15:40)

Ta odluka je objavljena danas pre podne i ko prati takve vesti a imao je dovoljno keša i herca završio je posao.

goranche

pre 9 godina

aucite malo matemaatiku i budite pazljivi bilo je 1.2chf za jedan evro a sada je 0.8evra za franak ili 1.15chf za evro
znaci ojacao je cca 5%

Koki

pre 9 godina

Racun je prost: 1 eur = 122din

danas
1chf = 1eur / 1,2 = 122/1.2 = 102 dinara

sutra
1chf = 1eur / 0.8517 = 122/0.8517 = 143 dinara

Skok sa 102 na 143 = 40%

Grof

pre 9 godina

Da li je iko uspeo da kupi CHF u menjalnicana danas? Ili ni jedna menjalnicana nije prodavala isti?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dušan, 15. januar 2015 19:32)

Kupio par hiljada. Do 13h kod nas još niko ništa nije znao.

Denis

pre 9 godina

"U celoj prici su gradjani koji su uzeli kredite u francima osteceni i drzava ne treba da nam pomaze iz budzeta, vec da samo primeni svoje zakone, a siledzijske banke da plate.
(milan, 15. januar 2015 21:46) "

Kako osteceni? Od koga? Svi su znali da kad zaradjujes u dinarima, a otplacujes kredit u drugoj valuti, sta ce se desiti ako kurs te valute (CHF, u ovom slucaju) poraste. I svi su se polomili da uzmu kredite u CHF zato sto je kamata bila mnogo manja nego za evre.

I uzivali su u tome, i niko se nije bunio da ga neko drugi "zastiti" (citaj: plati za moje kockanje), niko nije rekao "ej, mnogo mi nesto mala kamata, to je sigurno nezakonito, daj da se pobunim protiv lopovskih banaka/zemalja/CIA/stagod".

Znaci, kad uzivaju u manjoj kamati, uzivaju sami. Kad kurs poraste, onda svi drugi treba da to pokriju, samo ne oni. Ooookeeej...

neekonomista

pre 9 godina

Koliko ja znam, u opisu posla Narodne banke Srbije je da kontrolise zakonitost poslovanja banaka kao i da stiti prava i interese korisnika usluga koje pruzaju banke, tako bar stoji na sajtu NBS.
Postoje vise pravosnaznih presuda u kojima su ponisteni celi ugovori o kreditu u chf i gde je sud zabranio bankama da prodaju zalozenu nekretninu.
Koliko pravosnaznih presuda je potrebno da bi se ovakvi ugovori smatrali nezakonitim?

Jeremija

pre 9 godina

Kamo sreće da bude 0.3 franka za 1 evro! Banke će tada i definitivno "pući"-dobiće ogromne iznose na zaduženju ili stanove, kojima će u međuvremenu pasti dodatno cena zbog "blagostanja" u kome se nalazimo. Onda će "neki" da se obogate kupujući budzašto, pa ćemo imati revoluciju (nadam se ne i svetski rat). Onda će zelenašima sve biti oduzeto "reformama" i tako u krug. Zvuči poznato, zar ne?!

fancy

pre 9 godina

@kreditni rob

a da nisi uzeo kredit u svajcarcima, kao i drugi uostalom, zbog manje kamate koji je takav kredit nosio sa sobom? ako si cak imao srece prilikom isplate kredita koji je uvek u RSD da se potrefi da je bas taj dan kurs franka u odnosu na euro malo skocio pa si za isplacene dinare mogao da kupis vise eura od iznosa na koliko je glasio kupoprodajni ugovor za nekretninu jos bolje! i ko je sad kriv sto je ispalo lose? da se razumemo, svima nam je ljudski zao ljudi koji su se zaduzivali u frankama sumnjam da iko normalan likuje ali traziti sad nekakve zastite od drzave, prozivati banke zelenasima i ostalo prosto nije na mestu! valutni rizik je uvek na strani duznika. sramota za drzavu je to sto ne moze da garantuje stabilan kurs da bi se uopste razmisljalo o stambenim kreditima u RSD!

dodje mi da se ubijem!

pre 9 godina

ne treba poreski obveznici da placaju nekom kredite!
ali drzava treba da stiti svoje gradjane od spoljnih uticaja jacanjem svoje valute ka svim ostali valutama a ne da tone iz dana u dan ovaj nesrecni dinar.
selo gori a jorgovanka se ceslja!

milan

pre 9 godina

@ moje ime

Zaboravih da ti odgovorim na drugi deo pitanja. Da je libor skocio, kamatna stopa bi porasla, ali bi se to verovatno desilo u slucaju da franak padne. i opet bih bio u slicnoj situaciji kao kad raste franak, a kamata pada. Poenta je da ja ne zelim da zaradim na svemu ovome, ali ne zelim ni da mi protivzakonito isisaju zadnju kap krvi.

U celoj prici su gradjani koji su uzeli kredite u francima osteceni i drzava ne treba da nam pomaze iz budzeta, vec da samo primeni svoje zakone, a siledzijske banke da plate.

bachi

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko??? 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (chf kredit ubi...., 15. januar 2015 15:40) 

Ta odluka je objavljena danas pre podne i ko prati takve vesti a imao je dovoljno keša i herca završio je posao.
(Lik, 15. januar 2015 16:57)
Nije tačno danas nisi mogao da kupiš švajcarce od otvaranja banaka, možda u nekoj menjačnici ali kod njih retko ima švajcaraca!

ja

pre 9 godina

A zasto poreski obveznici da placaju lose odluke onih koji su uzeli kredit u Svajcarcima? Sta ja imam sa tim? Kada su poceli krediti u svajcarcima ljudi koji su uzeli kredit su imali manju ratu od onih koji su se zaduzili u evrima, po tvojoj logici drzava sad treba da nadoknadi stetu I ovima koji su uzeli kredit u evrima
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (shone28, 15. januar 2015 18:02)
zato sto nema svako srece da mu mama i tata kupe stan kao tebi, ili si si ga kupio za "posteno" zaradjeni kes, zato ne pametuj previse

sasa

pre 9 godina

Svi koji misle da ista znaju o monetarnoj politici i vezu valute i ekonomije evo lekcija broj 1.
Svajcarci su upucali sebe u stopalo....ekonomija Svajcarske pociva na izvoz u EU.
Od danas su njihovi proizvodi znaci 15%skuplji.Takodje su lroizvodi u EU 15% jeftiniji.
ocigledno da je ovde jedino CH u gubitku.
EU ekonomija ima suficit sa svetom u trgovini, naravno osetice neke efekte zbog kursa € ali pozitivan izvoz daje visi i jaci efekat ejonomiji i ujedno kupovnoj moci stanovnistvu Unije.
To je cinjenica.....o svi vi rusofili to sto vi pricate su gluposti i ocaj.

pozz iz EU

Влада

pre 9 godina

Они које занима однос евра и швајцарског франка могу то видети на најмеродавнијем извору, сајту Европске централне банке:
https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-chf.en.html
Шта сада евроентузијасти? Надајмо се да ће монетарна власт предузети мере да бар ублажи губитке грађана са кредитима индексираним у CHF.

mm

pre 9 godina

Jao pa šta će sad ovi iz udruženja Efiktiva koji su ubeđivali ljude da su banke krive i da treba da refinansiraju švajcarce u evro kredite.

Ko će sad da im objasni da su se refinansom grdno prevarili.

E moji 'stručnjaci' koji samo pljulju po bankama. Ajte sad!

dodje mi da se ubijem!

pre 9 godina

sad drzava treba da ojaca dinar jer tako stiti svoje gradjane bez obzira u kojoj su se valuti zaduzili!
ajde vucicu i jorgovanka, pokazite da smo ozbiljna zemlja!

Dragoljub Becic

pre 9 godina

NBS pod hitno da kredite u švajcarcima odmah prebacuje u evre ili da zabrani kredite u švajcarcima, najnepredvidivija valuta na svetu.
Evo, kome je rata bila 30.000, a znam mnoge takve, sada će biti 36.000 dinara - http://ekonomskevesti.com/srbija/krediti-u-svajcarcima-mesecna-rata-sa-20-000-skace-na-24-000-dinara/
Ko to da izdrži?

Milan

pre 9 godina

@moje ime

Stoji mi varijabilna kamatna stopa 5% i da je oni mogu menjati shodno poslovnoj politici banke. I upravo tom recenicom (mada i jos nekim drugim odredbama) su prekrsili zakon o obligacionim odnosima koji pretpostavlja ravnopravnost strana pri potpisivanju ugovora.

moje ime

pre 9 godina

@
(Milan, 15. januar 2015 17:33)

Da li ti u ugovoru stoji 2,25% + libor ili 5% fiksno?
To je veoma bitna stvar u celoj prici.

Sta bi bilo da je libor skocio?

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

после неколико дана раста швајцарца, најбоље је прећи на данску круну.......мој савет

Poznavalac prilika

pre 9 godina

Posto se iznose razne ekspertize, red je reci i sledece: naravno da su korisnici kredita u CHF bili svesni rizika koji sa sobom nosi zaduzivanje u toj valuti, ali mora da se zna da se to prvenstveno odnosi na fluktuacije koje su ciklicne i uslovno receno normalne sa amplitudama u rasponu plus - minus 5-10% i to u nekom vremenskom periodu od po nekoliko meseci pa i godina.

Ovo od danas nema veze sa rizicima, na ovo niko nije ni pomisljao. Ovo je kao uragan najvise kategorije u poredjenju sa obicnim olujnim nevremenom, ako pricamo o tim rizicima. Ovo sto se dogadja sa kursom EUR:CHF od 2008 zakljucno sa danasnjom kulminacijom ukljucujuci i USD u poslednjih mesec dana, nema veze ni sa cim. Ni sa Jelasicem, ni strukom, znanjem, statistikom, istorijom. Radi se o tektonskom poremecaju koji nema presedan u istoriji sveta. Sada vec jucerasnja odluka Svajcarske NB, ostavila je posledicu poput udara komete na zemlju, kako su to rekli novinari Forbsa. Objasnjenje za sve svakako postoji...

Sta ce se sve dalje dogadjati ostaje da se vidi. Ali niko nema pravo da likuje i nasladjuje se tudjom nevoljom kao sto mnogi imaju praksu.

Gradjanin

pre 9 godina

Oni koji su uzeli kredite u "svajcarcima" su sami krivi. Doneo si odluku da uzmes u svajcarcima I rizikovao si. NIje ti ispalo kako treba I sad snosis posledice svoje odluke. Isto kao kad vlasnik firme donese pogresnu odluku pa mu se obije o glavu.

insajder

pre 9 godina

@ za dorskog

Očigledno nisi dovoljno upoznat. Bio sam u tom loncu i znam: NIKO NIJE NI VIDEO ŠVAJCARCE! Krediti su realizovani isključivo u dinarima i evrima, a samo su "indeksirani" u švajcarcima. U tome je kvaka, i to je problem koji je država mogla i morala da reši. Ja sam, na sreću, našao način i izašao iz tog kola, ali mnogi ne mogu bez angažovanja države i NBS.

Ja se ubijam jos od 2005 !

pre 9 godina

@dodje mi da se ubijem!,
"sad drzava treba da ojaca dinar jer tako stiti svoje gradjane"

To drzava i radi od 2005 ! Vestacki odrzava nerealan kurs dinara i na taj nacin krade od uvoznika i gastarbajtera i deli "svojim gradjanima" dajuci im laznu predstavu o visini plate i vrednosti njihovog rada. Da je 2008. Evro bio 100 din a ne 75 vi mozda i ne bi uzeli kredit ?
Dinar je jos uvek precenjen, lopovluk se nastavlja, vas problem je samo jedna od manjih posledica toga.

Marx

pre 9 godina

S obzirom da ovo pogađa građane sa stambenim kreditima... Odeš u banku da staviš potpis na nešto što će ti visiti nad glavom 20 i više godina i da ne odvojiš malo vremena da razmisliš na temu, da pročitaš ono što potpisuješ, da se konsultuješ sa nekim pravnikom, ekonomistom, što da ne internetom... Ne znam, kod nas je uvek neko drugi kriv.

Evo vest iz 2007-me, sa komentarima:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=237340

Jedno od mnogih upozorenja NBS, a i evropskih centralnih banaka. Ima 10 komentara. Šta je sada sa tim ljudima? Jesu li i sada među ovim komentarima? Slika i prilika Srbije, kao i uvek, počelo je kao zavera... Evo nam epiloga.

kukuj i lekek

pre 9 godina

@KREDITNI ROB; pa uzeo si 85000 franaka šta se praviš naivan. Sada je pitanje koliko si franaka dužan a ne eura. Zašto se sada hvataš za euro?

Atreides

pre 9 godina

Kakve price ovih zaduzenih u CHF.
Pa sta vam dzrava kriva sto ste odabrali svajcarac. U normalnim drzavama uzmes lepo kredit u svojoj valuti ali kod nas ne vec uzimaju u evrima,francima,dolarima. E pa onda ulazis u problem promene kursa tih valuta i dobijes ovo sto sad imamo. U principu si se kockao i trenutno gubis...sto bi ti neko tvoje kockanje nadoknadjivao

Dejan

pre 9 godina

E, ovo je pravi cirkus. Cujes naslova, Svajcarci se predali....
Zasto vi novinari pomazete svu tu obmanu ljudi, nije mi jasno. Jeste li placeni za to, molio bih da mi kazete?
A, sta to Svajcarska ima da bi njenu valutu trebalo da drze da neskoci u nebo??
Zaista ne umem da shvatim, zasto raznorazne berzanske spekulante i prevarante podrzavate ovakvim naslovima i ucestvujete u obmanjivanju ljudi, kao da zaista nesto Svajcarska ima cime bi oni imali tako jaku valutu.
Sto ne napravite neki prilog pa objasnite ljudima, zasto bi oni imali tako dobar zivot, a mi u Srbiji imamo tako los. Sta to oni imaju, a mi nemamo, molio bih da to napisete, pa da razumemo, kako to da njihova valuta toliko mora da se koci da ne podivlja.

Cica

pre 9 godina

E ovako za sve vas koji kazete ko nam je kriv za kredite u svajcarcima. Da vam odgovorim meni je licno kriva sluzbenica u banci. Na njen nagovor i preporuku, jer kako je rekla, eto i ona je prebacila svoj kredit iz evra u svajcarce i moj muz je to uradio. E sad kad malo bolje razmislim ko je njoj uopste dao dozvolu da preporucuje, drzava ??? , direktor, sef..???

Zaposlili su ih inace zbog diploma koje imaju i iskustva

pre 9 godina

@Cica, 16. januar 2015 09:20

A vi verujete sluzbenicama srpskih banaka, koje su poznati ekonomski strucnjaci.
Da li ste mozda bili na salteru kod prirodne plavuse ili farbane?

Sloba

pre 9 godina

Nisam probao da kupim CHF juce, kupovao sam 2010-2014. Nazalost, moracu da prodajem zbog kupovine stana, ali razmisljam da odustanem, možda se više isplati da sacekam dalji pad evra.

Surova realnost

pre 9 godina

Kao prvo, ja sam korisnik stambenog kredita indeksiranog u svajcarskim francima od 2007 godine. mnogo komentara ima ko je ans bio po usima da uzmemo kredit u svajcarcima, sto nismo uzeli kredit u nasoj valuti. Evo vam objasnjenje ako vas zanima. Kao prvo do pre 2-3 godine nije ni mogao da se uzme stambeni kredit indaksira u dinarima (u dinarima je vrsena samo isplata kredita-nista vise od toga) a i da je moga kamata bi bili nnajmanje 20%, sada kada moze u dinarima da se uzme stambeni kredit kamata je najmanje duplo veca nego u eurima, Shodno tome kada sam ja uzimao kredit ja sam licno znao za sve rizike kredita (nebtno kako su indeksirani) ali je drzava dala bankama veliku slobodu da rade sta pozele. Posto je svajcarac bio na istoriskom minimumu tada njegov LIBOR je bi ogroman, kako je svajcarac rastao LIBOR je padaodo sitoriskog minumuma ali banke nisu obarale Libor vec su ga zaracunavale kao kada je bio najveci i iz toga prozililaze ovo povecanje rata *tu je problem), a problem je naravno i sto ja nisam mogao da podignem svajcarske franke kada sam uzimao kredit indeksiran u njima.Znaci drzava je ta i NBS kriva sto meni nisu mogli da omoguce da uzmem kredit indeksitran u dinarima, a verujte te 2007 i 2008 niko nije pricao o tome da se ne uzimaju krediti u Svajcarcima to je Jelasic poceo da prica ali kasnije 2009-2010 god. kada je svajcarac vec otisao na 73-80 dinara. Tu su problemi cele price.

Tulip

pre 9 godina

Zao mi je ljudi kojima su krediti u CHF poskupeli. Ipak, treba biti fer i reci da su i drzava i NBS i tadasnji guverner Jelasic upozoravali na to na vreme, cak jos od 2005. godine. A puno puta i kasnije. Evo i dokaza, clanak iz 2005-e: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=428372

Milan

pre 9 godina

@ Denis

Neobavestenost vecine vas dezurnih pljuvaca je tek prica za sebe. Ti izvodis zakljucke o necemu na osnovu moje replike na repliku. Bolje procitaj moj prvi komentar gde sam pokusao da takvima objasnim o cemu se ovde radi.

Surova Realnost

pre 9 godina

Ima tu jos jedna problem, sto te iste banke od kojih smo mi uzimali stambene kredite indeksirane u Svajcarskim francima (pored hipoteke koju smo im potpisali) te iste kredite su naravno one osiguravale kod raznih osiguravajucih kuca i tu je velika caka sto niko od nas nije ni video Svajcarski franak a te iste banke te iste kredite su osiguravali na Evro osiguranja a ne na Svajcarski franak (tu smo mi prevareni) + LIBOR koji nije smanjivan kako treba i klizne Marze na koje nemas uticaj. Kako bre drugacije u ovoj zemlji na zakonit nacin resiti stambeno pitanje a d nisi lopov, kriminalac itd....znaci samo kreditom (NBS idrzava nisu stali od starta u zastitu potrosaca kredita vec su svo vreme stitili bake sto i danas rade) a Banke im ne pune budzet i ne glasaju ih a oni njih i dalje stite...Tu treba da se ipravi nepravda prema nama gradjanima (a rizik promene kursa to je nesto sasvim drugo). Ova promena kursa sto se desava sada je rizik i to treba da bude samo rizik a ne to plus sve ostalo sto banke imaju dozvolu da nakaleme naka korisnicim kredita. Bankama je ozbiljna frka zbog ovoga jer postoji velika opsanost od nenaplativih kredita gde visina Hipoteke-nepokretnosti kao zaloga ne moze da pokrije ovo vestacko napumpano dugovanje.Ali i tu ima caka, banke onda prodaju npr stan za koliko mogu trenutno a razlika koja ostane nenamirena opet ide na teret uzimaoca kredita samo da znate to. Ozumanjem stana od banke ne prestaju nasa dugovanja prema banci (Cemu onda hipoteka).

Cica

pre 9 godina

Zaposlili su ih inace zbog diploma koje imaju i iskustva, 16. januar 2015 10:36)
Pa sve mi se cini da vi likujete zbog svih nas , sta drugo reci za ovakav komentar. Prvo nije me navelo da se uopste zaduzujem , dobar zivot, pun novcanik, nego nedostatak novca...A vi eto na primer kad sledeci put odete kod lekara , nemojte verovati sestrici, narocito ako je ona plavusa...Stvarno svasta

brbsi

pre 9 godina

Kakva gluposti, neznanje i neprofesionalizam majko mila. Da se ovako gadjate sa netacnim informacijama?!
Franak je ojacao sa 1.20 za jedan evro na 1.15 za jedan evro. Sto je 4% skok a ne 29%.
majko mila...

goranche

pre 9 godina

aucite malo matemaatiku i budite pazljivi bilo je 1.2chf za jedan evro a sada je 0.8evra za franak ili 1.15chf za evro
znaci ojacao je cca 5%

mm

pre 9 godina

Jao pa šta će sad ovi iz udruženja Efiktiva koji su ubeđivali ljude da su banke krive i da treba da refinansiraju švajcarce u evro kredite.

Ko će sad da im objasni da su se refinansom grdno prevarili.

E moji 'stručnjaci' koji samo pljulju po bankama. Ajte sad!

Koki

pre 9 godina

Racun je prost: 1 eur = 122din

danas
1chf = 1eur / 1,2 = 122/1.2 = 102 dinara

sutra
1chf = 1eur / 0.8517 = 122/0.8517 = 143 dinara

Skok sa 102 na 143 = 40%

KREDITNI ROB

pre 9 godina

Ovo je strasno, ono sto je zadesilo sve nas koji vec godinama placamo kredite u svajcarskim francima je frapantno, 2008 godine sam uzeo stambeni kredit u CHF u iznosu 140,000 CHF koji je u iznosu eura 2008.godine 85000 evra (140,000chf je iznosio 85000evra 2008.godine) placam 7 godina konstantno i dugujem 115,000 svajcaraca danas sto iznosi 100000 evra, znaci placam mesecno 50000 punih 7 godina i ostatak duga mi je 15000 evra vise nego kada sam uzeo kredit. Pa dal je moguce da je odnos pariteta takav da sve ostavljeno da se lomi preko krajnih korisnika kredita odnosno nas koji dugujemo. Uzmes 85000 evra vracas punih 7 godina po 50000 dinara i ostatak duga je 100000 evra i niko nista ne reaguje

ja

pre 9 godina

A zasto poreski obveznici da placaju lose odluke onih koji su uzeli kredit u Svajcarcima? Sta ja imam sa tim? Kada su poceli krediti u svajcarcima ljudi koji su uzeli kredit su imali manju ratu od onih koji su se zaduzili u evrima, po tvojoj logici drzava sad treba da nadoknadi stetu I ovima koji su uzeli kredit u evrima
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (shone28, 15. januar 2015 18:02)
zato sto nema svako srece da mu mama i tata kupe stan kao tebi, ili si si ga kupio za "posteno" zaradjeni kes, zato ne pametuj previse

vasa

pre 9 godina

Evro je u kolapsu Svajcarki franak skocio u ondonosu na Evro 30% Pocelo im je prskanje a onda imaju Grcke izbore A sahranjivali su RUblja sada ce oni da nadrljaju
http://www.bbc.co.uk/news/business-30829917

milan

pre 9 godina

Apelujem na B92 da hitno stupi u kontakt sa NBS, hoce li konacno, kao I druge zemlje uciniti nesto da zastiti korisnike kredita u CHF, jer ce u suprotnom vecina stanova na dobos, sa cime I banke posle mogu da se slikaju!!! Dakle, NBS hitno nesto da uradi, osim sto ulaze u sredjivanje frizura!!!

Beesee

pre 9 godina

(milan, 15. januar 2015 15:03) - A sta bi to NBS mogla po tebi da uradi !? NBS nikog nije tukla da uzme kredit u CH. NBS nije terala ni banke da takve kredite odobravaju. Nije problem NBS sto ce puci i duznici i banke. Ko ima problem neka ga sam resava.

bojan

pre 9 godina

sad zovem menjacnicu, covek kaze ne radimo svajcarce hahaha, sto da meni proda po 100din danas kad moze sebi i onda za iste sutra dauzme 125 din..
Svi vi koji imate kredite u svajcarcima, moje saucesce. Upravo je vas kredit od 50 hiljada eura skocio na dug od 60 hiljada.
Nauk svima da se zaduzuju u onoj valuti u kojoj primaju platu.

chf kredit ubi....

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko???

Zevs

pre 9 godina

Prevara svetskih razmera,

pre dve nedelje je Guverner CB CH rekao da ce da drzi franak 1,2 za Euro.

Sada ga obara. Mozda bi osteceni mogli da tuze CB CH zbog laznih izjava. Druga mogucnost je da sve sto je se CH proizvod izbegavati pa ce i trziste ponovo vratiti franak na predjasnji nivo

shone28

pre 9 godina

@Nikola
A zasto poreski obveznici da placaju lose odluke onih koji su uzeli kredit u Svajcarcima? Sta ja imam sa tim? Kada su poceli krediti u svajcarcima ljudi koji su uzeli kredit su imali manju ratu od onih koji su se zaduzili u evrima, po tvojoj logici drzava sad treba da nadoknadi stetu I ovima koji su uzeli kredit u evrima

Denis

pre 9 godina

"Ovo je strasno, ono sto je zadesilo sve nas koji vec godinama placamo kredite u svajcarskim francima je frapantno, 2008 godine sam uzeo stambeni kredit u CHF u iznosu 140,000 CHF koji je u iznosu eura 2008.godine 85000 evra (140,000chf je iznosio 85000evra 2008.godine) placam 7 godina konstantno i dugujem 115,000 svajcaraca danas sto iznosi 100000 evra, ..." (KREDITNI ROB)

Ne, ovo nije nikakav problem - ti si svesno uyeo kreduiit u CHF, verovatno zato sto je kamata bila manja nego ya kredit u dinarima ili evrima. Ti ga otplacujes 7 godina, tj. 7 godina profitiras od manje kamate, i sad od 140k dugujes jos 115k.

Gde je problem? Aaaa, ti hoces da imas perfektni kredit za najmanjom kamatom, a sada bi hteo da ti drugi plate gubitak na rizicnom poslu na kome si do sada prfitirao.

Ok. Nema da brines, evo sad ce pomoc, sve se saplicemo.

Prehladjen

pre 9 godina

Vidim da neki pominju prehladu iz Amerike al Amerika je vec odavno u virusu posledice ce biti sve gore
(ue, 15. januar 2015 16:00)

- Nezaposlenost pala sa 12% na 5.6%, posla na svakom cosku,
- Stock Market u nebesima, nikada bolji.
- Privredni rast za 2015 planiran 1.8% izace na 3% (EU 0.8%)
- Kako je FED prestao stampati pare (pre godinu dana) Dollar svakim danom sve jaci i jaci. Zap par meseci bice 1:1 sa eurom kakav je bio pre 15 godina
- Cena goriva pala za 50% na najnizi nivo u 10 godina, USA postale energetski (nafta i prirodni gas) nezavisne od uvoza. Bili su najveci svetski uvoznice nafte.
- Uvedeno drzavno osiguranje za siromasne,
- Americke kompanije iz Kine se vracaju nazad,
- Auto industrija se oporavila. Iz temelja reorganizovala i ponovo preuzima primat u svetu,


Sam Apple je toliko jak bi mogao kupiti citav Ruski Stock Market, svakom rusu po jedan iPhone 6 i jos da im ostane para.
http://www.forbes.com/sites/timworstall/2014/11/16/fun-number-apple-is-now-worth-more-than-the-entire-russian-stock-market/

Prosle godine sam platio $1200 avionsku (povratnu naravno) kartu Atlanta-Beograd. Danas ta ista karta kosta $800.

Pre 3 meseca promenio sam posao za $3.50 vecu satnicu po satu.

Toliko o prehladi.

balkans

pre 9 godina

bolje da svaka evropska drzava ima euro i da nema rominga i granice . e onda samo jezik predstavlja malu barijeru.to bi bilo bolje za svakoga.

miru

pre 9 godina

nije evro u kolapsu nego je svajcarac pusten sa lanca. obim svetske razmene u svajcarcima je zanemariv. to sto su kod nas ljudi lakoverno ulazili u obaveze u svajcarcima je problem kratkorocnog srpskog uma.

Onda jedite kolace

pre 9 godina

@KREDITNI ROB

"Uzmes 85000 evra vracas punih 7 godina po 50000 dinara i ostatak duga je 100000 evra i niko nista ne reaguje"

Strasno mi je zao ljudi sa platom od 100.000 dinara i kreditom od 50.000 ali mi je mnogo vise zao onih 700.000 nezaposlenih koji nemaju ni platu ni kredit ni grejenje ni novac za burek sutra ujutru.

stella lontana

pre 9 godina

Daleko sam od strucnjaka za finansije. Tehnika je moja oblast. I posto inzenjer mora biti pesimista ( koeficijenti sigurnosti, pojava stogodisnjih voda sutra, a ne za sto godina...) uvek su me cudili ljudi koji uzimaju dugorocni kredit u "svajcarcima".
Pa Svajcarska je valjda jedina zemlja na svetu na koju niko ne moze da utice. Jedva im je prosao referendum za clanstvo u UN.
Racunati na to da ce franak dvadeset godina biti slabiji od evra je, prosto receno nerazumno.
Slazem se sa komentatorima koji ne zele da ucestvuju u pomoci ljudima koji su bili nerazumni.

iKrem

pre 9 godina

kupio sam rublje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (putnik, 15. januar 2015 16:33)

To stock brokeri zovu "catching a falling knife". Generalno, uzasno losa ideja.

Zeljko

pre 9 godina

Zasto NBS ne reaguje i zastiti gradjane kao sto su to uradile zemlje u regionu jos pre par godina, ako se nesto ne promeni do kraja godine najveci vlasnik stanova ce biti Banke, sto je katastrofalno. Postoje primeri madjarske i drugih zemalja u okruzenju koji su adekvatno reagovali i zastitili gradjane koji imaju kredite u svajcaricama. Najgore je ne raditi nista, imamo odlicne primere reakcije NBS iz okruzenja samo ih treba domaca NBS primeniti u Srbiji.

Bojan

pre 9 godina

Ja slavim od podneva, meni je ovo fantastična vest! Štedeo sam u švajcarcima i danas sam presrećan. Ja sam samo tražio alternativu klimavom evru 2009. godine, kad je izbila grčka kriza i tako sam počeo da kupujem švajcarce. Nadam se da će nam svima ova vest biti za nauk.

LanternGreen

pre 9 godina

U koju valutu da prebacim 1.000 € ušteđenih?
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (ACHTUNG DICHTUNG, 15. januar 2015 15:01)

Preporuka: podeli ušteđevinu na 3 dela, prvi deo promeni u Američke dolare, drugi deo u Švajcarske franke ili funtu, a deo u neku egzotičniju ali stabilnu valutu Danska kruna, Australijski dolar ili možda čak u Jene... Kao sto bi novac trebalo da držiš u 2-3 banke, nikad sve na isto mesto, jer anitcipacija rizika.

sasa

pre 9 godina

Svi koji misle da ista znaju o monetarnoj politici i vezu valute i ekonomije evo lekcija broj 1.
Svajcarci su upucali sebe u stopalo....ekonomija Svajcarske pociva na izvoz u EU.
Od danas su njihovi proizvodi znaci 15%skuplji.Takodje su lroizvodi u EU 15% jeftiniji.
ocigledno da je ovde jedino CH u gubitku.
EU ekonomija ima suficit sa svetom u trgovini, naravno osetice neke efekte zbog kursa € ali pozitivan izvoz daje visi i jaci efekat ejonomiji i ujedno kupovnoj moci stanovnistvu Unije.
To je cinjenica.....o svi vi rusofili to sto vi pricate su gluposti i ocaj.

pozz iz EU

Milentije

pre 9 godina

Ovo su jako loše vesti za sve korisnike stambenih kredita indeksiranih u švajcarskom franku. Guvernerka je ovo sigurno videla u finansijskom horoskopu za ovu godinu, verujem da već ima mere kojima će ublažiti posledice ove odluke Centralne banke Švajcarske.

Miki

pre 9 godina

Сви који су узели кредите у Францима су то урадили прво због тога што су мислили да ће извући добитак па се на крају испоставило другачије. Колико год неке приче деловале фрапатно, узимање кредита је било и остаје ИЗБОР. Детињасто је сада кривити државу и банке. Мало самокритичности не би шкодило.

Lik

pre 9 godina

"koji sad potez raditi ko ima svajcarce ? dokle čekati pa prebaciti u evre?
(......., 15. januar 2015 13:46)"

Evo ti besplatan savet a ti ovo memoriši pa za godinu dana da mi se javno zahvališ (na ovom forumu, biće dovoljno :)):

Prekosutra izađi iz CHF ali ne u evre nego dolare, iduće godine biće odnos (dolar-evro) 1:1 u odnosu na evro!

Ako si od onih koji tipuju da US samo što nisu pukli...e onda zaboravi sve ovo, nema ti pomoći.

iznogud

pre 9 godina

Sada se zapitajte koji bi kolaps sa nasim narodom ovde bio kada bi nasa CB isto uradila sa dinarom da bude na realnom nivou. Mislim da bi izbila revolucija jer je vecina jos u komunizmu. E zato su oni takvi kakvi su a mi takvi kakvi smo...

Dragoljub Becic

pre 9 godina

NBS pod hitno da kredite u švajcarcima odmah prebacuje u evre ili da zabrani kredite u švajcarcima, najnepredvidivija valuta na svetu.
Evo, kome je rata bila 30.000, a znam mnoge takve, sada će biti 36.000 dinara - http://ekonomskevesti.com/srbija/krediti-u-svajcarcima-mesecna-rata-sa-20-000-skace-na-24-000-dinara/
Ko to da izdrži?

Rock

pre 9 godina

Pa igrali su se cenom nafte, kao da samo Rusi prodaju naftu, kao da nemaju potrosace i profit koje su udarili kao na ''kolateralnu stetu''. Sankcije Rusiji? Pametno.
Pala je rublja ali pala je i norveska kruna. Sve je povezano.... Pao je i eur... Zasto bi svajcarci branili vrednost franka? Do neke mere da, zbog svog izvoza da... ali dokle? Nisu ni oni ludi, ima i i uvoza u Svicu iz EU.

bachi

pre 9 godina

NBS bi trebalo da zastiti gradjane koju su uzimali kredite indeksirane u svajcarcima.
(nikola, 15. januar 2015 13:27)
Teško onom koga Jorgobanka brani!

drvobradi

pre 9 godina

Ovo je raspad sistema, cunami u svetskoj ekonomiji. Na stranu sto su ljudi sa kreditima u CHF izgubili 15-20% danas, problem je sto imamo i deo privrede koji nece moci da vraca kredite. Sledece nedelje je cini mi se sastanak ECB u vezi stampanja novca, i ako to odluce, EUR ce se srozati ko rublja. Nisu samo pukli ljudi sa kreditima. Pukli smo svi mi (izuzetak ko prima platu u USD), samo je pitanje vremena. Svajcarske firme su danas gubile po 10-20% vrednosti, a kao sto rekoh, ako se krene sa stampanjem EUR, prve ce stradati slabe ekonomije kao sto je Srbija.

Влада

pre 9 godina

Они које занима однос евра и швајцарског франка могу то видети на најмеродавнијем извору, сајту Европске централне банке:
https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-chf.en.html
Шта сада евроентузијасти? Надајмо се да ће монетарна власт предузети мере да бар ублажи губитке грађана са кредитима индексираним у CHF.

Astrid

pre 9 godina

Evo linka gde se vidi kako se krece kurs Evra danas u odnosu na ostale valute.
http://www.faz.net/aktuell/finanzen/devisen-rohstoffe/live-schweiz-gibt-frankenkurs-zum-euro-frei-13371614.html

Franak je ojacao u odnosu na Evro cak 14.5 posto. Ko ima kredit u CHF ima problem. Ko ima Evre ima problem, a tek ce ga imati jer sledi promena politike ECB - kupovina drzavnih obveznica, isto sto radi FED u USA , mi ni krivi ni duzni mozemo eventualno da menjamo Evre u CHF ili u Juan jer se ispostavlja da je to najstabilnija i najsigurnija valuta iza koje stoji jaka realna ekonomija. Sve ostalo je klimavo.

Lik

pre 9 godina

Moj drugar čim je saznao za to (a prati takve stvari na Internetu), momentalno prodao 15k evra i kupio CHF, jedva ih je iskupio po menjačnicama.
Sutra je dobar 2k pa vi vidite.

milan

pre 9 godina

@ moje ime

Zaboravih da ti odgovorim na drugi deo pitanja. Da je libor skocio, kamatna stopa bi porasla, ali bi se to verovatno desilo u slucaju da franak padne. i opet bih bio u slicnoj situaciji kao kad raste franak, a kamata pada. Poenta je da ja ne zelim da zaradim na svemu ovome, ali ne zelim ni da mi protivzakonito isisaju zadnju kap krvi.

U celoj prici su gradjani koji su uzeli kredite u francima osteceni i drzava ne treba da nam pomaze iz budzeta, vec da samo primeni svoje zakone, a siledzijske banke da plate.

Dragan Torbica

pre 9 godina

Ajoj Dragane, šta si doček'o DRAGANE! Ajoj mili Bože! Pa ko će kredit sada vraćati od plate? Pa zapleniće mi Ladu, i kako ću onda da stignem na posao? Ajoj Dragane!

Gole

pre 9 godina

koji sad potez raditi ko ima svajcarce ? dokle čekati pa prebaciti u evre?
(......., 15. januar 2015 13:46)
-Ja ću ti reći svoje mišljenje,probaću ukratko...zivim u CH,pratim njihove vesti i online novine...
Ako mene pitaš nemoj uopšte da ih menjaš, ili čekaj bar nekoliko meseci jer euro će još više da oslabi u odnosu na franak,ovo je tek početak,da švajcarci nisu zaustavili pad evra 2011 on bi bio do sada daleko slabiji!
Oni jednostavno neće da se vezu za evro više,jer evro je gušio franak do danas!pozz

David

pre 9 godina

(li, 15. januar 2015 12:20)

Velika je razlika između država koje proizvode nešto i to izvoze i onih koje sve uvoze i žive na kredit... Država koja hoće da zarađuje i izvozi mora da ima slabiju valutu od konkurencije ;)

Milan

pre 9 godina

Da pojasnimo problematiku svima

Niko se ne buni sto je svajcarac ojacao. Problem je u tome sto banke nisu smanjile kamatne stope kada je jacanjem franka libor padao. Libor je sada prakticno nula i ako je neko uzeo kredit sa kamatom u svajcarcima od 5% (kao sto sam ja), tada je marza banke bila 2,25%, a libor 2,75%. Kada bi kamata bila snizena na vrednost od 2,25% to bi mi u odredjenoj meri kompenzovalo problem oko skoka svajcarca. Medjutim, banka meni i dalje drzi kamatu od 5% i tolika je sada njihova marza. U tome je smisao citavog lopovluka i zbog toga se ljudi bune.

Nadam se da je svim zlonamernim ljudima sada malo jasnije o cemu se ovde radi. Ja ne trazim da me drzava spasava zbog mojih pogresnih poteza vec da zaustavi klasicno zelenasenje.

Videcemo kako ce proci sa tuzbama koje su u toku, ali vecina tih ugovora su u suprotnosti sa zakonom o obligacionim odnosima i stoga bi u normalnoj drzavi bili lako oboreni na sudu na stetu banaka.

djordje

pre 9 godina

"Nisu Švajcarci veverice, pa da svako ispriča ženi, žena komšinici, a komšinica pusti tvit. Nema nikakve lokalne zavere."

Pa i nije baš tako. Studiram u Švajcarskoj i pre tri godine su franak i evro bili tržišno jednaki, pa je vlada odlučila da veže franak za evro i odjednom bum: 1eur=1.2 chf. Medjutim, žena švajcarskog guvernera se našla pametna pa je prodala 2 miliona franaka i kupila 2 miliona evra dan pre ove promene. Guska je bila toliko glupa pa je odmah potom kupila 2.4 miliona franaka prodajući te evre, i nakupila 400.000 franaka za 2 dana. Dakle, dešava se to i ovde.

neekonomista

pre 9 godina

Koliko ja znam, u opisu posla Narodne banke Srbije je da kontrolise zakonitost poslovanja banaka kao i da stiti prava i interese korisnika usluga koje pruzaju banke, tako bar stoji na sajtu NBS.
Postoje vise pravosnaznih presuda u kojima su ponisteni celi ugovori o kreditu u chf i gde je sud zabranio bankama da prodaju zalozenu nekretninu.
Koliko pravosnaznih presuda je potrebno da bi se ovakvi ugovori smatrali nezakonitim?

Denis

pre 9 godina

"U celoj prici su gradjani koji su uzeli kredite u francima osteceni i drzava ne treba da nam pomaze iz budzeta, vec da samo primeni svoje zakone, a siledzijske banke da plate.
(milan, 15. januar 2015 21:46) "

Kako osteceni? Od koga? Svi su znali da kad zaradjujes u dinarima, a otplacujes kredit u drugoj valuti, sta ce se desiti ako kurs te valute (CHF, u ovom slucaju) poraste. I svi su se polomili da uzmu kredite u CHF zato sto je kamata bila mnogo manja nego za evre.

I uzivali su u tome, i niko se nije bunio da ga neko drugi "zastiti" (citaj: plati za moje kockanje), niko nije rekao "ej, mnogo mi nesto mala kamata, to je sigurno nezakonito, daj da se pobunim protiv lopovskih banaka/zemalja/CIA/stagod".

Znaci, kad uzivaju u manjoj kamati, uzivaju sami. Kad kurs poraste, onda svi drugi treba da to pokriju, samo ne oni. Ooookeeej...

dragan

pre 9 godina

@chf kredit ubi....: "Privilegiju" je imao onaj koji je na vreme pročitao vest i odmah reagovao. I da je SNB objavila bilo gde ovo, znalo bi se i ovde odmah. Činjenica da je tako brzo skočilo govori da je jako mali broj ljudi ovo znao i planirao. Inače bi se nešto dešavalo i prethodnih dana. Nisu Švajcarci veverice, pa da svako ispriča ženi, žena komšinici, a komšinica pusti tvit. Nema nikakve lokalne zavere. I sve naše glavešine su sitna i beznačajna boranija da bi imali bilo kakve uticaje na globalna dešavanja. Tako da - ovde je profitirao onaj koji je imao keša i kefalo pa odmah reagovao i onaj koji je imao sreće.

Radoznao

pre 9 godina

Koliko pravosnaznih presuda je potrebno da bi se ovakvi ugovori smatrali nezakonitim?
(neekonomista, 15. januar 2015 20:10)

A sto su nezakoniti? Rata je vezana za Franak, isto ko i za evro, samo sto Franak skace vise nego evro. Ako evro krene da divlja jel su onda i krediti u evru nezakoniti?

pedja

pre 9 godina

http://www.kamatica.com/vest/nagli-skok-svajcarca/14638
Prema kamatici svajcarac od sutra-106 dinara.
To je jedan od najacih nasih finasijskih portala, dakle,
ne zna se ni ko pije ni ko placa!!!

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

после неколико дана раста швајцарца, најбоље је прећи на данску круну.......мој савет

dragan

pre 9 godina

@brbsi: Trenutno je 1.02. U jednom trenutku je bilo i 0.85. Ludilo! Verujem da menjačnice neće da menjaju, bar ne po zvaničnom kursu. Već sam pisao, ali se izgleda neki komentari ne objavljuju - krediti skaču, ali je i libor pao u "debeli" minus, što minimalno kompenzuje. Znači banka vam plaća da uzmete pare, odnosno morate da im platite da vam čuvaju pare. Šta je sledeće?

Milan Banjaluka

pre 9 godina

Prosli mjesec sam zavrsio s kreditom nakon dugih 10 godina. Zelim i vama svima da dozivite taj trenutak ,kad je kraj kredita i sluzbenik vam kaze:drago nam je na uspijesnoj saradnji ,a ti se okrenes i sve im po spisku spomenes i odes.:)Vise ni TV na rate ne uzimam,nista ! Neka vam je sa srecom svima.

MunzeLjux

pre 9 godina

Secam se da je bivsi guverner Jelasic upozoravao da se kupci stanova ne igraju sa svajcarcem, jer je on toliko snazan da svaki dan moze da eksplodira. Mnogi ga nisu poslusali i sada imaju uzasan problem. Da stvar bude jos gora duznici u francima su vec imali jedan sok i ujedno upozorenje, kada je sa 0.6 evra za 1 franak doslo skoro do izjednacavanja, a onda intervencijom svajcarske banke vestacki smanjeno na 1.2 franka za evro. trebalo je izaci iz franka i dug konvertovati u evro, koji je sve slabiji, ali mnogi su bili inertni i sada su u problemu.

dodje mi da se ubijem!

pre 9 godina

sad drzava treba da ojaca dinar jer tako stiti svoje gradjane bez obzira u kojoj su se valuti zaduzili!
ajde vucicu i jorgovanka, pokazite da smo ozbiljna zemlja!

dodje mi da se ubijem!

pre 9 godina

ne treba poreski obveznici da placaju nekom kredite!
ali drzava treba da stiti svoje gradjane od spoljnih uticaja jacanjem svoje valute ka svim ostali valutama a ne da tone iz dana u dan ovaj nesrecni dinar.
selo gori a jorgovanka se ceslja!

Sava

pre 9 godina

Da li je iko uspeo kupiti u bankama chf danas? Probao sam u svim i svuda isti odgovor. Zabranjeno im je da ih prodaju!? Da li NBS kontrolise banke? Vidim vecina komentara optuzuje ljude koji su dizali kredite u chf da su sami krivi. A banke su, vidim, na usluzi gradjanima. Nemam kredit u chf, ali sam na strani gradjana. Ako banke mogu da zabrane prodaju chf, onda i gradjani mogu da obustave vracanje kredita.

anonymus

pre 9 godina

Evro pada u odnosu na sve druge valute, a naš grdni dinar u odnosu na evro.. U dominama ima ona ' duplo golo', na to meni liči naša ekonomija!

RADIVOJE JOVIC

pre 9 godina

Važno da smo se mi kao država zadužili u dolarima. Sada će i on kao franak u nebo, pa će efekti smanjenja plata i penzija biti poništeni do sretenja.

Cica

pre 9 godina

E ovako za sve vas koji kazete ko nam je kriv za kredite u svajcarcima. Da vam odgovorim meni je licno kriva sluzbenica u banci. Na njen nagovor i preporuku, jer kako je rekla, eto i ona je prebacila svoj kredit iz evra u svajcarce i moj muz je to uradio. E sad kad malo bolje razmislim ko je njoj uopste dao dozvolu da preporucuje, drzava ??? , direktor, sef..???

Lik

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko???
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (chf kredit ubi...., 15. januar 2015 15:40)

Ta odluka je objavljena danas pre podne i ko prati takve vesti a imao je dovoljno keša i herca završio je posao.

E moj Saša

pre 9 godina

Sve banke i menjačnice su zabranile prodaju CHF-a do daljnjeg... Mora da se zaradi u ovo mutno doba. "Dok jednom (narodu) ne smrkne, drugom (državi, bankama) ne svane...

Milan

pre 9 godina

@moje ime

Stoji mi varijabilna kamatna stopa 5% i da je oni mogu menjati shodno poslovnoj politici banke. I upravo tom recenicom (mada i jos nekim drugim odredbama) su prekrsili zakon o obligacionim odnosima koji pretpostavlja ravnopravnost strana pri potpisivanju ugovora.

Grof

pre 9 godina

Da li je iko uspeo da kupi CHF u menjalnicana danas? Ili ni jedna menjalnicana nije prodavala isti?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dušan, 15. januar 2015 19:32)

Kupio par hiljada. Do 13h kod nas još niko ništa nije znao.

Marko

pre 9 godina

@kreditni rob
Ako je to istina, mislim da bi bilo dobro da razmislis o neplacanju kredita. Trenutno ima povoljnih stanova za iznajmljivanje, a cak i kad bi bio podstanar u narednih 18 godina (da dajes 60% sadasnje rate za stanarinu, a ostalo stedis), mogao bi da ustedis oko 50.000 evra ili cak dosta vise posto ce franak nastaviti sa rastom dok ce evro da pada i u odnosu na dolar. Za to vreme Srbija ce biti siromasnija za preko 800.000 ljudi pa ce biti solidnih nekretnina za te pare.
Trebalo bi sve staviti na papir, detaljno prouciti i razmisliti. Ako ste svi vi zaduzeni izgubili bitku, ne morate da izgubite rat. Bilo bi dobro da se organizujete i pritisnete drzavu da sto pre resi sudske sporove da ne gubite vreme za odluku o kreditu.

Surova realnost

pre 9 godina

Kao prvo, ja sam korisnik stambenog kredita indeksiranog u svajcarskim francima od 2007 godine. mnogo komentara ima ko je ans bio po usima da uzmemo kredit u svajcarcima, sto nismo uzeli kredit u nasoj valuti. Evo vam objasnjenje ako vas zanima. Kao prvo do pre 2-3 godine nije ni mogao da se uzme stambeni kredit indaksira u dinarima (u dinarima je vrsena samo isplata kredita-nista vise od toga) a i da je moga kamata bi bili nnajmanje 20%, sada kada moze u dinarima da se uzme stambeni kredit kamata je najmanje duplo veca nego u eurima, Shodno tome kada sam ja uzimao kredit ja sam licno znao za sve rizike kredita (nebtno kako su indeksirani) ali je drzava dala bankama veliku slobodu da rade sta pozele. Posto je svajcarac bio na istoriskom minimumu tada njegov LIBOR je bi ogroman, kako je svajcarac rastao LIBOR je padaodo sitoriskog minumuma ali banke nisu obarale Libor vec su ga zaracunavale kao kada je bio najveci i iz toga prozililaze ovo povecanje rata *tu je problem), a problem je naravno i sto ja nisam mogao da podignem svajcarske franke kada sam uzimao kredit indeksiran u njima.Znaci drzava je ta i NBS kriva sto meni nisu mogli da omoguce da uzmem kredit indeksitran u dinarima, a verujte te 2007 i 2008 niko nije pricao o tome da se ne uzimaju krediti u Svajcarcima to je Jelasic poceo da prica ali kasnije 2009-2010 god. kada je svajcarac vec otisao na 73-80 dinara. Tu su problemi cele price.

RL

pre 9 godina

15 min nakon objave sta se desava, jer sam bas u tom trenutku citao clanke i vecao u koju valutu da prenesem deo eura sa stednje, otisao sam u banku i na spomen franaka odgovor je bio NE NE NE NE... Dobili su mail od trezora jos pre objave Svajcarske Nacionalne Banke da danas nista vezano za franke ne sme da se radi.
Tako da su jedini profiteri banke, menjacnice koje su imale franke i ljudi sa stednjom u istim.

Jeremija

pre 9 godina

Kamo sreće da bude 0.3 franka za 1 evro! Banke će tada i definitivno "pući"-dobiće ogromne iznose na zaduženju ili stanove, kojima će u međuvremenu pasti dodatno cena zbog "blagostanja" u kome se nalazimo. Onda će "neki" da se obogate kupujući budzašto, pa ćemo imati revoluciju (nadam se ne i svetski rat). Onda će zelenašima sve biti oduzeto "reformama" i tako u krug. Zvuči poznato, zar ne?!

bachi

pre 9 godina

a da li mozemo dobiti i informaciju ko je imao privilegiju da danas pre prodne kupi sve svajcarce i time se obogati za 20% u roku od par sati? pa mi se definitivno vracamo u devedesete i trgovinu devizama, pa da li je moguce da nije bilo vesti da ce se ovo desiti tj da se kurs vise nece braniti. centralna banka svajcarske je ovu odluku sigurno objavila ranije, ali je ovde samo neko to znao. bas me zanima ko??? 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (chf kredit ubi...., 15. januar 2015 15:40) 

Ta odluka je objavljena danas pre podne i ko prati takve vesti a imao je dovoljno keša i herca završio je posao.
(Lik, 15. januar 2015 16:57)
Nije tačno danas nisi mogao da kupiš švajcarce od otvaranja banaka, možda u nekoj menjačnici ali kod njih retko ima švajcaraca!

fancy

pre 9 godina

@kreditni rob

a da nisi uzeo kredit u svajcarcima, kao i drugi uostalom, zbog manje kamate koji je takav kredit nosio sa sobom? ako si cak imao srece prilikom isplate kredita koji je uvek u RSD da se potrefi da je bas taj dan kurs franka u odnosu na euro malo skocio pa si za isplacene dinare mogao da kupis vise eura od iznosa na koliko je glasio kupoprodajni ugovor za nekretninu jos bolje! i ko je sad kriv sto je ispalo lose? da se razumemo, svima nam je ljudski zao ljudi koji su se zaduzivali u frankama sumnjam da iko normalan likuje ali traziti sad nekakve zastite od drzave, prozivati banke zelenasima i ostalo prosto nije na mestu! valutni rizik je uvek na strani duznika. sramota za drzavu je to sto ne moze da garantuje stabilan kurs da bi se uopste razmisljalo o stambenim kreditima u RSD!

Atreides

pre 9 godina

Kakve price ovih zaduzenih u CHF.
Pa sta vam dzrava kriva sto ste odabrali svajcarac. U normalnim drzavama uzmes lepo kredit u svojoj valuti ali kod nas ne vec uzimaju u evrima,francima,dolarima. E pa onda ulazis u problem promene kursa tih valuta i dobijes ovo sto sad imamo. U principu si se kockao i trenutno gubis...sto bi ti neko tvoje kockanje nadoknadjivao

Dejan

pre 9 godina

E, ovo je pravi cirkus. Cujes naslova, Svajcarci se predali....
Zasto vi novinari pomazete svu tu obmanu ljudi, nije mi jasno. Jeste li placeni za to, molio bih da mi kazete?
A, sta to Svajcarska ima da bi njenu valutu trebalo da drze da neskoci u nebo??
Zaista ne umem da shvatim, zasto raznorazne berzanske spekulante i prevarante podrzavate ovakvim naslovima i ucestvujete u obmanjivanju ljudi, kao da zaista nesto Svajcarska ima cime bi oni imali tako jaku valutu.
Sto ne napravite neki prilog pa objasnite ljudima, zasto bi oni imali tako dobar zivot, a mi u Srbiji imamo tako los. Sta to oni imaju, a mi nemamo, molio bih da to napisete, pa da razumemo, kako to da njihova valuta toliko mora da se koci da ne podivlja.

Gradjanin

pre 9 godina

Oni koji su uzeli kredite u "svajcarcima" su sami krivi. Doneo si odluku da uzmes u svajcarcima I rizikovao si. NIje ti ispalo kako treba I sad snosis posledice svoje odluke. Isto kao kad vlasnik firme donese pogresnu odluku pa mu se obije o glavu.

moje ime

pre 9 godina

@
(Milan, 15. januar 2015 17:33)

Da li ti u ugovoru stoji 2,25% + libor ili 5% fiksno?
To je veoma bitna stvar u celoj prici.

Sta bi bilo da je libor skocio?

to je Serbia

pre 9 godina

Zivim dugo u EU i nije mi jasno kako to u jednoj zemlji mozes uzeti kredit u stranoj valuti, pogotovo dugorocni kad se zna da se kurs u svako doba moze drasticno promeniti.

Giovanni

pre 9 godina

@LanternGreen: Covek je pitao za €1000, ne za milion ili par milijardi, a ti kao da radis na berzi - tri valute od toga jedna "egzoticna". Na toliko mali iznos bi se samo naplacao menjackih provizija. Prijatelju, sa tih € 1000 si i vise nego dobar da ih ostavis u toj valuti, kad u Evropi toliko zagusti da Evro postane bezvredan, pre toga ces sigurno dobiti mogucnost da ih zamenis za dobru staru DM. Hedzovanje sa tako malim iznosom prosto nema smisla...

Rajfajzen

pre 9 godina

evo me na ebankingu Rajfajzena i nekako je volsebno iz menjacnice nestala valuta CHF a mogu se zakunuti da je bila do skora. Cak je nema ni na kursnoj listi...Svajcarska se potopila kao Atlantida????
kako su midro postupili ....onemogucili da se brzo preko ebankinga odradi zamena !!!!

Pera ložač

pre 9 godina

Možda moj komentar ne spada sasvim uz ovaj tekst ali evo male pričice koja ilustruje potencijalno zle namere bankara. Pre oko 6 godina izvadio sam kreditnu karticu pod standardnim uslovima (vraćam 5% duga mesečno uz kamatu od 19% na dug, fiksno). Pre nešto više od godinu dana pozovu iz banke da dođem kod njih i nešto "rutinski" potpišem. Stave ispred mene snop od 10-ak papira i kažu potpiši ovde na kraju, nema potrebe da čitaš itd... Bi meni to sumnjivo i uzmem papire, sednem sa strane da pročitam i sve je to suvoparan tekst osim jedne tačke gde ja dobrovoljno prihvatam (ako potpišem) da mogu da promene uslove ugovorene prethodnim ugovorom ukoliko je to u njihovom interesu. Budem ja "drzak" i odbijem da potpišem uz njihovo čuđenje. Prođe par meseci, kartica istekne, i banka odbije da mi izda novu, bez pisanog a uz usmeno obaveštenje da oni imaju diskreciono pravo itd...
Epilog je da sam izbegao "dobrovoljno" povećanje kamate sa 19% na 25%. Njihovu karticu više nemam a dug vraćam po uslovima iz prvog i jedinog ugovora koji sam podpisao, ostalo još nešto sitno, par hiljada.
Savet je da uvek čitate šta potpisujete. Banka o kojoj sam pisao je najveća domaća banka, kako vole da se reklamiraju.

insajder

pre 9 godina

@ za dorskog

Očigledno nisi dovoljno upoznat. Bio sam u tom loncu i znam: NIKO NIJE NI VIDEO ŠVAJCARCE! Krediti su realizovani isključivo u dinarima i evrima, a samo su "indeksirani" u švajcarcima. U tome je kvaka, i to je problem koji je država mogla i morala da reši. Ja sam, na sreću, našao način i izašao iz tog kola, ali mnogi ne mogu bez angažovanja države i NBS.

kukuj i lekek

pre 9 godina

@KREDITNI ROB; pa uzeo si 85000 franaka šta se praviš naivan. Sada je pitanje koliko si franaka dužan a ne eura. Zašto se sada hvataš za euro?

Milan

pre 9 godina

@ Denis

Neobavestenost vecine vas dezurnih pljuvaca je tek prica za sebe. Ti izvodis zakljucke o necemu na osnovu moje replike na repliku. Bolje procitaj moj prvi komentar gde sam pokusao da takvima objasnim o cemu se ovde radi.

Ja se ubijam jos od 2005 !

pre 9 godina

@dodje mi da se ubijem!,
"sad drzava treba da ojaca dinar jer tako stiti svoje gradjane"

To drzava i radi od 2005 ! Vestacki odrzava nerealan kurs dinara i na taj nacin krade od uvoznika i gastarbajtera i deli "svojim gradjanima" dajuci im laznu predstavu o visini plate i vrednosti njihovog rada. Da je 2008. Evro bio 100 din a ne 75 vi mozda i ne bi uzeli kredit ?
Dinar je jos uvek precenjen, lopovluk se nastavlja, vas problem je samo jedna od manjih posledica toga.

Zaposlili su ih inace zbog diploma koje imaju i iskustva

pre 9 godina

@Cica, 16. januar 2015 09:20

A vi verujete sluzbenicama srpskih banaka, koje su poznati ekonomski strucnjaci.
Da li ste mozda bili na salteru kod prirodne plavuse ili farbane?

Cica

pre 9 godina

Zaposlili su ih inace zbog diploma koje imaju i iskustva, 16. januar 2015 10:36)
Pa sve mi se cini da vi likujete zbog svih nas , sta drugo reci za ovakav komentar. Prvo nije me navelo da se uopste zaduzujem , dobar zivot, pun novcanik, nego nedostatak novca...A vi eto na primer kad sledeci put odete kod lekara , nemojte verovati sestrici, narocito ako je ona plavusa...Stvarno svasta

srb 2

pre 9 godina

ja imam kredit u evrima. sta ja mogu da ocekujem?
(srb, 15. januar 2015 15:18)

mozes da ocekujes da ce banka da trazi da ga otplatis po svaku cenu

Marx

pre 9 godina

S obzirom da ovo pogađa građane sa stambenim kreditima... Odeš u banku da staviš potpis na nešto što će ti visiti nad glavom 20 i više godina i da ne odvojiš malo vremena da razmisliš na temu, da pročitaš ono što potpisuješ, da se konsultuješ sa nekim pravnikom, ekonomistom, što da ne internetom... Ne znam, kod nas je uvek neko drugi kriv.

Evo vest iz 2007-me, sa komentarima:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=237340

Jedno od mnogih upozorenja NBS, a i evropskih centralnih banaka. Ima 10 komentara. Šta je sada sa tim ljudima? Jesu li i sada među ovim komentarima? Slika i prilika Srbije, kao i uvek, počelo je kao zavera... Evo nam epiloga.

Poznavalac prilika

pre 9 godina

Posto se iznose razne ekspertize, red je reci i sledece: naravno da su korisnici kredita u CHF bili svesni rizika koji sa sobom nosi zaduzivanje u toj valuti, ali mora da se zna da se to prvenstveno odnosi na fluktuacije koje su ciklicne i uslovno receno normalne sa amplitudama u rasponu plus - minus 5-10% i to u nekom vremenskom periodu od po nekoliko meseci pa i godina.

Ovo od danas nema veze sa rizicima, na ovo niko nije ni pomisljao. Ovo je kao uragan najvise kategorije u poredjenju sa obicnim olujnim nevremenom, ako pricamo o tim rizicima. Ovo sto se dogadja sa kursom EUR:CHF od 2008 zakljucno sa danasnjom kulminacijom ukljucujuci i USD u poslednjih mesec dana, nema veze ni sa cim. Ni sa Jelasicem, ni strukom, znanjem, statistikom, istorijom. Radi se o tektonskom poremecaju koji nema presedan u istoriji sveta. Sada vec jucerasnja odluka Svajcarske NB, ostavila je posledicu poput udara komete na zemlju, kako su to rekli novinari Forbsa. Objasnjenje za sve svakako postoji...

Sta ce se sve dalje dogadjati ostaje da se vidi. Ali niko nema pravo da likuje i nasladjuje se tudjom nevoljom kao sto mnogi imaju praksu.

Sloba

pre 9 godina

Nisam probao da kupim CHF juce, kupovao sam 2010-2014. Nazalost, moracu da prodajem zbog kupovine stana, ali razmisljam da odustanem, možda se više isplati da sacekam dalji pad evra.

Surova Realnost

pre 9 godina

Ima tu jos jedna problem, sto te iste banke od kojih smo mi uzimali stambene kredite indeksirane u Svajcarskim francima (pored hipoteke koju smo im potpisali) te iste kredite su naravno one osiguravale kod raznih osiguravajucih kuca i tu je velika caka sto niko od nas nije ni video Svajcarski franak a te iste banke te iste kredite su osiguravali na Evro osiguranja a ne na Svajcarski franak (tu smo mi prevareni) + LIBOR koji nije smanjivan kako treba i klizne Marze na koje nemas uticaj. Kako bre drugacije u ovoj zemlji na zakonit nacin resiti stambeno pitanje a d nisi lopov, kriminalac itd....znaci samo kreditom (NBS idrzava nisu stali od starta u zastitu potrosaca kredita vec su svo vreme stitili bake sto i danas rade) a Banke im ne pune budzet i ne glasaju ih a oni njih i dalje stite...Tu treba da se ipravi nepravda prema nama gradjanima (a rizik promene kursa to je nesto sasvim drugo). Ova promena kursa sto se desava sada je rizik i to treba da bude samo rizik a ne to plus sve ostalo sto banke imaju dozvolu da nakaleme naka korisnicim kredita. Bankama je ozbiljna frka zbog ovoga jer postoji velika opsanost od nenaplativih kredita gde visina Hipoteke-nepokretnosti kao zaloga ne moze da pokrije ovo vestacko napumpano dugovanje.Ali i tu ima caka, banke onda prodaju npr stan za koliko mogu trenutno a razlika koja ostane nenamirena opet ide na teret uzimaoca kredita samo da znate to. Ozumanjem stana od banke ne prestaju nasa dugovanja prema banci (Cemu onda hipoteka).

Tulip

pre 9 godina

Zao mi je ljudi kojima su krediti u CHF poskupeli. Ipak, treba biti fer i reci da su i drzava i NBS i tadasnji guverner Jelasic upozoravali na to na vreme, cak jos od 2005. godine. A puno puta i kasnije. Evo i dokaza, clanak iz 2005-e: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=428372