Utorak, 02.12.2014.

17:59

EU: Borićemo se za Južni tok

Evropska komisija nastaviće razgovore o gasovodu Južni tok bez obzira na najavu Rusije da zaustavlja taj projekat, kaže Maroš Šefčovič.

Izvor: Beta

EU: Boriæemo se za Južni tok IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

iskreno

pre 9 godina

borba za juzni tok je sada moguca jedino preko nisana. a pre te borbe eu i mi moramo procitati knjige iz istorije pa ako nam se ipak dopadnu lekcije iz proslih sukoba sa rusijom onda sto bi keba rekao " ZESTINA"

hm

pre 9 godina

Koga briga za juzni tok. Narod od toga ionako nece imati koristi. Pogotovo ne na Balkanu. Sve ce da se pokrade. Kao u slucaju Srbijagasa. Uostalom, juzni tok nije potreban Evropi, vec Rusiji da ucenjuje Ukrajinu. Ima cisto dovoljno kapaciteta preko gasovoda koji vec postoje. Zapravo, ima jos prostora, jer se niti 2/3 kapaciteta ne iskoristava, a zavisnost Evrope je sve manja zbog ulaganja u moderne tehnologije.

Toliko

pre 9 godina

Nemci su sebi resili problem sa Severnim tokom, zato sad mogu i na nama malima i nesposobnima da se izivljavaju. A mi smo jos ludji sto pristajemo na to. Jednostavno nema gasa, nema EU, nema industrije, propali smo. Obnavljaj, organizuj, povezi i opremaj sela da se vracamo tamo odakle smo dosli da rmbamo u njivi. Sve ostalo su bajke. Bicemo jeftina radna snaga ali bar sebi samima.

lala nadnicar

pre 9 godina

...a dotle dok ne dobijemo borbu za Juzni tok postavite strazare da cuvaju svu opremu i cevi da se ne bi nasli mangupi iz njihovih redova i sve to pokupili i preprodali, a onda ce sledeca vest biti dobili smo borbu za Juni tok ali nemamo vise opremu i cevi pokrali lopovi

da da

pre 9 godina

U prevodu, kada se u EU definitivno smisle šta hoće, mogu se obratiti Rusiji, dotle, Tursko/Grčka granica, solarno plaćanje i ćao !

dejan b

pre 9 godina

nemaju rusi pare da prave gasovod za srbiju koja ne placa gas.
vecina u srbiji jos nezna da cemo poceti masovno da koristimo biogas kao alternativu.

Z

pre 9 godina

Intersujeme ko su ovi pametnjakovici koji komentarisu kako je EU gulpa I naivna,pa nebi ONI bili tu gde su,a vi to sto jeste,da je tako.

#vladimir0710

pre 9 godina

Sada je kasno, gasovod ide drugom trasom. Zar mislite da se foliraju gospoda Putin i Miler i ne ucenjuju EU. Isto tako neće vam uspeti da poremetite odnose sa Rusijom preko gasovoda ''Južni tok'' i NIS Petrola (posebno ne mediji). Ako Srbiju prime u EU dobro je, ako ne još bolje.

LVeteran

pre 9 godina

Jeste sve ovo igra u kojoj stradaju mali narodi juzne Evrope.
Ali, kako niko da spomene ko je glavni pobednik?
Kompanije koje se bave eksploatacijom nafte i gasa iz skriljaca ce da se pojave kao Mesije... teatar ljudi, teatar za vas koji treba da dobrovoljno pristanete na unistavanje zivotne sredine!
Pre toga ce EU komisija da progura zakon o privatizaciji izvora pitke vode.
ko hooce da se kladi?

veerghoen

pre 9 godina

По свему виђеном, ЕУ боле уво за Југоисточну Европу. Највише трпимо ми, Бугари и Мађари. Лепо рече синоћ онај Бугарин, и шта сад, ко ће да нам плати претрпљене штете? Они си ћерају, а ми га кркамо. Није лепо то што нас бију са свих страна.

Goran Markovic

pre 9 godina

Juce New York Times pise da je Putin konacno porazen a danas EU govori kako ce se boriti za juzni tok. Jel vam je sada jasno ko je ustvari porazen ? EU je toliko ponosna na seba da svaki dan tone sve vise a nikako da prizna i da krene opet napred. Ja volim savez izmedju Rusije i EU. To bih bilo za Srbiju raj boziji. I politicki i ekonomski. Ali ona banda sa druge strane velike bare to nece nikada dozvoliti.

Saša

pre 9 godina

I sad običan smrtnik treba da se sekira zbog toga? To interes velikih sila, koji se lomataju preko naših leđa. Mi ako zakačimo neku korist onako usputno. Otprilike kao "Crni Gruja".

from_HR

pre 9 godina

Mislim da obrazi još bride od najnovijeg (kojeg li po redu ?) šamara sa južnim tokom. Turci će sada imati jako dobru poziciju a EU će svakako morati kupovati taj isti plin,samo ovaj puta sa turskom ugradnjom u cijenu. Turcima se neće žuriti s izgradnjom TAP (jadransko-jonskog) plinovoda kojem je financiranje vrlo upitno. Genijalan potez Putina: Čekao je da se Turci uvjere koliko su Amerikanci pouzdani partneri,kad su ovi pokazali svoje pravo lice (pročitajte samo izjave Erdogana zadnjih dana),samo se ušetao na njihovo mjesto i ponudio Turcima odličan deal! Velemajstorski.Ne samo da je odvojio Tursku od Zapada,već je zadao i NATOu i EU gomilu problema na južnom frontu. Da nespominjem razdor koji se očekuje unutar EU-a i financijske gubitke koje će pretrpiti ozbiljne firme poput ENI-a ili OMV-a.

scout

pre 9 godina

Mislim da je vreme da Evropa ima svoju vojnu alijansu, da odbaci i SAD i Ruse jer moze da kalkulise geopoliticki i ekonomski i vojno. Nece Rusi dozvoliti Amerima da je porobe a isto tako ni Ameri Rusima i ostaje Evropa nezavisna vojno i ekonomski i jaca i od jednih i od drugih jer su interesi isprepletani. Drugo resenje ne vidim sem rata Amera i Rusa na Evropskom kontinentu.

Deus

pre 9 godina

No tako stvari funkcionisu. EU samo insistira na primeni regulative koja postoji vec cetvrt veka i obavezujuca je za clanice. Na kraju ce se oni nekako nagoditi (sigurno da Turska ne moze da povuce gasa kao cela Evropa). Za nas ja brinem, ne za njih.
(Block, 2. decembar 2014 21:23)
---
Za Severni tok taj propis, star 25 godina kako Vi kazete, ne vazi? Poenta je da se siromasnim zemljama juga Evrope slucajno ne da ni najmanja mrvica sanse da izadju iz ekonomske podredjenosti. Znate kad ce neki investitor doci sad na Balkan? Onoliko koliko ce energija postati skuplja za nas zbog nesigurnog tranzita za toliko manje ce nas covek, koji i inace radi za bedne pare, morati da radi - i za jos manje. Investicija ce na jugu Evrope biti jos manje nego sada. Iskreno, jug Evrope zbog svoje korumpiranosti i nebranjenja svojih najvitalnijih interesa nije ni zasluzio neku bolju sudbinu. Bugarska, Srbija, Rumunija, Bosna sa RS, Hrvatska pa i Madjarska i Grcka - nisu slucajno siromasne zemlje.

Petar

pre 9 godina

@Block: Eu je mozda ozbiljna organizacija za wannabe drzave kao sto su Srbija, Hrvatska,tj ex yu,a sada kolonije,ali EU nema zajednicku spoljnu politiku i Eu je neizbalansirana bez obzira sta i kako se tebi i slicnima prezentuje. Takodje,glavni u EU su Nemci koji su direktno poticnjenji Amerima,istim onima koji su ih doveli u red i dali im pare da se skrpe posle WW2.Pa zato i izgleda kako izgleda, evropa soli pamet o pravilima,mejdunarodnom pravu i slicno,a sama ih krsi na sve moguce nacina, od primene na Kosovu,do brze bolje primanja u EU Rumuna i Bugara iako su korumpirani,jadni i siromasni,mozda i vise nego mi.(zar neko zaista misli da je jedna Rumunija bolja or recimo Hrvatske koja je kasnije usla). Dakle,ovde vaze pravila koja su drugacija nego sto se tebi kao kolonizovanom balkancu u pokusaju kvazi asimilacije (niko nas zaist ne zeli tamo jednako)servira. A to su pravila velikih. I tu one gluposti kojima nas loze, jednostavno ne vaze. EU je razvucena izmedju dve velike sile,a to su USA,i Rusija.Mozda je USA jaca ali je i dalja,a Rusija drzi sve ono sto je danas neophodno za ustaljen privredni zivot i jedina je drzava na ovom delu sveta koja je sama se bi dovoljna i moze da podnese zrtve koje ostali,navikli na komfor, nisu u stanju.(ako dotle dodje a, vec toliko puta vidjeno kroz istoriju). Da li neko zaista misli da onog Spanca, ili Itlaijana zaista boli uvo za Ukrajinu?Siguran sam da mu je bitnija niza cena energenata i finalnih proizvoda ciji su oni sastavni deo.

Zubizareta

pre 9 godina

Citajuci ovdasnje komentare jasno se vidi koliko je nas narod logican, ostrouman i sposoban. A u NT danas glupost" "Putinov diplomatski poraz". Mi verujemo svojim ocima a ne americkoj propagandi i vidimo kakav je Putinov "poraz". Al sto jes jes, zato smo mi u Srbiji naj..li ko zuti. Bar vidimo sta Evropa misli o nama.

Block

pre 9 godina

EU je previse ozbiljna organizacija da bi dozvolila da je preko energenata ucenjuje Rusija. Znaci komercijalni uslovi moze, ucena ne. Naravno zemlji koja je dobrovoljno bez tendera poklonila monopol u oblasti nafte i gasa drugoj zemlji, tako sto je (pro)dala najznacajniju firmu i sva nalazista nafte pa najnizoj rudnoj renti na svetu, ovakav stav deluje nerazumljivo. No tako stvari funkcionisu. EU samo insistira na primeni regulative koja postoji vec cetvrt veka i obavezujuca je za clanice. Na kraju ce se oni nekako nagoditi (sigurno da Turska ne moze da povuce gasa kao cela Evropa). Za nas ja brinem, ne za njih.

Haso

pre 9 godina

Ovo je tek pocetak. Nasi mediji ne prenose glavne vesti na vreme pa je tesko doci do njih. Vec je Rusija saopstila da nece sigurno biti povecanja snabdevanja Evrope gasom zbog ostalih gasovoda, a da je moguce da bude i smanjenja isporuka. Sve ovo izgleda kao prva diplomatska pretnja Evropi da se gubi iz Ukrajine. Moze ova ili sledeca zima da budu malo hladnije.

Milan

pre 9 godina

Sve jasno, Putin opet ubi dve muve jednim udarcem. Mislim da će biti južnog toka, ali sada pregovaračke pozicije nisu iste, Rusi će biti u boljoj poziciji. EU srlja iz greške u grešku i plaćaće veliku cenu u budućnosti. Budućnost EU zavisi od toga da li će se odupreti američkom tutorstvu. Sem Merkelove, nema državnika koji može da izađe na crtu Putinu, ima genijalan instikt i taktičnost.

Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam

pre 9 godina

Da nije grohotno smešno, bilo bi za krupne, krokodilske suze...
Nego, da li iko zna odakle se pojavio ovaj europski genije, poznavalac budućnosti kad su Rusi i Nji'ov gas, i Nji'ova nafta, i Nji'ova sveukupna genijalnost... Ma dobro, nijesu oni baš tako slatki kao američki ljubitelji Indijanaca i crnaca, te Palestinaca i Iračanaca, pa i Iranaca, te Srba, a posebno južnoameričkih 11-oktobarskih čileanskih, američkih plaćenih ubica (živela Engleska) Aljendea.
Dajte bre, ima li ovde normalnih, zaboga - odakle se pojavio ovaj najnoviji najnovoborac, biće da je ugroženi ruski Jevrejin (k'o i ono crnče od dvanaest godina, ljubi ga majka koja ga je rodila, i dojila, i menjala mu pelene i mazila ga kad ga je boleo stomačić).
Čikoiču, sram te bilo!
Uostalom, zar Rusi ne treba da budu gospodari nad svojom zemljom, ili biste vi da oponašaju one američke devojčice sa puškama ili američke usvojiteljke ruskih i inih plavih dečkića, koje će da gaje ilegalne, besplatne, polupismene žene dok one prave nove, velike, američke grudi i VELIKA USTA ZA VELIKE ZUBE... recimo.
Pa dobro, odoh malo u širinu, no drago mi je što se Austrija i Italija, sa sve Mađarskom malo češkaju. Takođe mi je drago što Albanija, Crna Gora i Hrvatska, na čelu sa Slovenijom imaju svoje izvorno grejanje - nekoliko desetine toplih američkih čizama...

tanap

pre 9 godina

Pocela je izgradnja gasovoda Tanap od Azerbejdzana, preko Turske, Grcke, Albanije, offshore preko Jadrana pa do Italije. Kapacitet je oko 30 mlrd m3, dvostrhko manje od Juznog toka. Medjutim, danasnje ruske novine prenose vest da je Gazprom spreman da transportuje 15 mlrd m3 gasa u Evropu putem Tanapa. Jednostavno, najrazvijenine zemlje EU imaju dovoljno gasa i bez Juznog toka (Severni tok, Ukrajinski gasovod, snabdevanje iz North Sea), problem postoji za "boraniju" kao sto smo mi i ostali slicni nama.

Ratko

pre 9 godina

Gas ide u Tursku pa nakon nekog vremena pravi se cvor kod Grcke odakle ide kroz celu Italiju ka ostalim zemljama EU. Srbija ako bude htela taj gas morace da plati izgradnju koja je preskupa i da placaju dodatne troskove. Takav potez bi nas doveo u bankrot jer mi nemamo uslova sa sami to izgradimo i platimo Rusima. Imali smo dogovor da oni sve izgrade a Bugari se pravili pametni i gas ce zaobici nas i Bugare. Mi i Bugari ostajemo slepo crevo to je svima jasno. Nisu dzabe siromasni Bugari prikljuceni EU preko noci. Treba znati da smo mi o sopstvenom trosku zapoceli gasifikaciju drzave kako bi gradove u centralnoj Srbiji i na jugu snabdevali gasom a gasa vise nema. Ko ce da plati sad te troskove? Tuziti Bugarsku da nam sve nadoknadi! Samo pitanje je gde da podnesemo tuzbu? Drugo, onaj sporazum gde smo predali NIS Rusima ostaje na snazi posto je on poseban a poseban je ugovor o izgradnji Juznog Toka. To je vandredno dogovoreno i nije postavljeno kao uslov vec obecanje. Steta ogromna u samom startu, prihode od tranzita smo izgubili, grejanje kao u srednjem veku na drva, firme i industrija ne mogu bez gasa, znaci nema novih radnih mesta jer nemamo uslove. Ko ce za ovo da odgovara? Ovo je bruka i sramota sta nam je EU napravila. Njima je 15-20 miliona ljudi na Balkanu nebitno i ne zele da se razvijamo i rastemo, vec im sluzimo po potrebi. Pustite mi komentar!

Sinan Sakic

pre 9 godina

Cuj ovih sad.Ha,ha,ha.....Nemacka ima severni tok taki da samo boranija u EU moze da ostane bez plina.Ako nekim slucajem neki pijani ukrajinac potpali malo ispod plinovoda.

ja sam

pre 9 godina

pročitao sam juče dobar komentar povodom južnog toka u kome se kaže "moliće eu rusiju za južni tok". na kraju tako će i biti, živi bili pa videli.

Tihonije

pre 9 godina

Ovo je vest za verovali ili ne. Ne znam kako ih samo nije sramota da daju ovakve izjave. Dobro je da gradjani vide sta je to EU. Bugarske novine danas javljaju da je samo u toku novembra ruska strana tri puta kontaktirala bugarsko ministarstvo ekonomije, energetike i vladu. I naisli su na zid cutanja. Bez ikakvog odgovora i zeljom za kontakte sa bugarske strane. O tome danas otvoreno govore poslanici vodece partije "zasluzene" za prekid projekta. JT vise nije projektar Rusije i EK ce morati da podnese racune zbog toga.

Evropa Evropljanima

pre 9 godina

Bolje vi prvo resite jedno fundamentalno pitanje. A to je da Evropa postane stvarno Evropa, a Nato i ne Amerika!
Bez resenja tog pitanja i bez posvecenosti prevashodno gradjanima Evrope - EU polako odlazi u propast.

Juzni tok je tipican primer. Juzni tok je trebao da gradi konzorcijum SouthStream Transport sa sedistem u Holandiji i gde su
(rusi 50%, italija 20%,franuzi i nemci po 15%)
I onda se Amerika ukljucuje da Bugarima preko Evropske Komisije zavrne usi i da otkazu gradnju. Sta se Amerika uopste pita za Juzni tok?
Lako bi se resilo pitanje ko je upravlja cevima, a ko upravlja gasom .... antimonopoli i sl..
Reakcija Rusije je prirodna, a vi u Evropi nastavite da cutite!

tandaremandare

pre 9 godina

EU nema para sama da iznese ovako velik projekat, a neophodan im je gas. USA odrzava malu cenu sirove nafte, kako bi dodatno otezali poziciju Rusa, i samo su jos vise doprinli da rusi otkazu posao. A najvecu stetu ce na kraju podneti EU i male balkanske zemlje. Ako je evropi stalo do gasa a insistiraju slepo da gasovod mora da bude dostupan svima za tranzit gasa, onda lepo treba da donesu novi budzet u EU i da predvide njegovo finansiranje i izgradnju od Rusije pa zeljenih zemalja. A na kraju ce tako i biti. Rusi ce prepustiti to EU, gasovod ce zaobici Srbiju i ici Bugarska, Rumunija, Madjarska, Hrvatska i Italija. Mi cemo ponovo izvisiti. Sto je i normalno. Nece EU da dobije jos jednu Ukrajinu u obliku Srbije!!!!

Mare,NS

pre 9 godina

Moracu da se ponovim:
Svaki m^3,koji ne ode u evropske drzave,nego put Kine i Turske je trajno nenadoknadiv gubitak za buduce generacije Evropljana!
Gas nije neiscrpan izvor,a sem toga kineska privreda ce dodatno ojacati zbog jeftinog energenta i jos vise unistavati evropsku industriju!
Kratkovidi licemeri su sami sebi iskopali raku,zbog svoje sebicnosti i glupih geopolitickih igara u kojima ne mogu da pobede!!!

Ostap

pre 9 godina

"Portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je danas u Briselu da se stav EU prema Južnom toku nije promenio i da se moraju graditi gasovodi u Evropi koji će raditi u skladu sa propisima EU."

Pa pravite sami ne od ruskih para. Sta je problem? Juznog toka vise nema i o tome ruska strana nema vise sta da razgovara. Juzni tok je promenio trasu i ode u Tursku. Sada vam je partner Erdogan. I treba da vas rasturi kao beba zvecku. Erdogan jedini evropski politicar koji ima onu stvar da otera Amerikance (tuku marince po ulicama gradova kad ih vide) i otkaci druga Obamu. Zato mu zemlja postala velesila.

трифун

pre 9 godina

Наставиће разговоре - са ким и о чему.Разговор могу да воде две стране.Разговор са самим собом је монолог.

Pera

pre 9 godina

Prpa, aaa? Zna cika Putin kako treba sa vama iz te EU. Samo da imamo malo vise pameti jurili bi oni nas. Kakva cna EU i Brisel. Oni prave koloniju u Evropi na robovlasnickim i neravnopravnim osnovama. Hocete na silu, dobicete silu.

Mare,NS

pre 9 godina

Moracu da se ponovim:
Svaki m^3,koji ne ode u evropske drzave,nego put Kine i Turske je trajno nenadoknadiv gubitak za buduce generacije Evropljana!
Gas nije neiscrpan izvor,a sem toga kineska privreda ce dodatno ojacati zbog jeftinog energenta i jos vise unistavati evropsku industriju!
Kratkovidi licemeri su sami sebi iskopali raku,zbog svoje sebicnosti i glupih geopolitickih igara u kojima ne mogu da pobede!!!

Ratko

pre 9 godina

Gas ide u Tursku pa nakon nekog vremena pravi se cvor kod Grcke odakle ide kroz celu Italiju ka ostalim zemljama EU. Srbija ako bude htela taj gas morace da plati izgradnju koja je preskupa i da placaju dodatne troskove. Takav potez bi nas doveo u bankrot jer mi nemamo uslova sa sami to izgradimo i platimo Rusima. Imali smo dogovor da oni sve izgrade a Bugari se pravili pametni i gas ce zaobici nas i Bugare. Mi i Bugari ostajemo slepo crevo to je svima jasno. Nisu dzabe siromasni Bugari prikljuceni EU preko noci. Treba znati da smo mi o sopstvenom trosku zapoceli gasifikaciju drzave kako bi gradove u centralnoj Srbiji i na jugu snabdevali gasom a gasa vise nema. Ko ce da plati sad te troskove? Tuziti Bugarsku da nam sve nadoknadi! Samo pitanje je gde da podnesemo tuzbu? Drugo, onaj sporazum gde smo predali NIS Rusima ostaje na snazi posto je on poseban a poseban je ugovor o izgradnji Juznog Toka. To je vandredno dogovoreno i nije postavljeno kao uslov vec obecanje. Steta ogromna u samom startu, prihode od tranzita smo izgubili, grejanje kao u srednjem veku na drva, firme i industrija ne mogu bez gasa, znaci nema novih radnih mesta jer nemamo uslove. Ko ce za ovo da odgovara? Ovo je bruka i sramota sta nam je EU napravila. Njima je 15-20 miliona ljudi na Balkanu nebitno i ne zele da se razvijamo i rastemo, vec im sluzimo po potrebi. Pustite mi komentar!

Evropa Evropljanima

pre 9 godina

Bolje vi prvo resite jedno fundamentalno pitanje. A to je da Evropa postane stvarno Evropa, a Nato i ne Amerika!
Bez resenja tog pitanja i bez posvecenosti prevashodno gradjanima Evrope - EU polako odlazi u propast.

Juzni tok je tipican primer. Juzni tok je trebao da gradi konzorcijum SouthStream Transport sa sedistem u Holandiji i gde su
(rusi 50%, italija 20%,franuzi i nemci po 15%)
I onda se Amerika ukljucuje da Bugarima preko Evropske Komisije zavrne usi i da otkazu gradnju. Sta se Amerika uopste pita za Juzni tok?
Lako bi se resilo pitanje ko je upravlja cevima, a ko upravlja gasom .... antimonopoli i sl..
Reakcija Rusije je prirodna, a vi u Evropi nastavite da cutite!

Pera

pre 9 godina

Prpa, aaa? Zna cika Putin kako treba sa vama iz te EU. Samo da imamo malo vise pameti jurili bi oni nas. Kakva cna EU i Brisel. Oni prave koloniju u Evropi na robovlasnickim i neravnopravnim osnovama. Hocete na silu, dobicete silu.

Ostap

pre 9 godina

"Portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je danas u Briselu da se stav EU prema Južnom toku nije promenio i da se moraju graditi gasovodi u Evropi koji će raditi u skladu sa propisima EU."

Pa pravite sami ne od ruskih para. Sta je problem? Juznog toka vise nema i o tome ruska strana nema vise sta da razgovara. Juzni tok je promenio trasu i ode u Tursku. Sada vam je partner Erdogan. I treba da vas rasturi kao beba zvecku. Erdogan jedini evropski politicar koji ima onu stvar da otera Amerikance (tuku marince po ulicama gradova kad ih vide) i otkaci druga Obamu. Zato mu zemlja postala velesila.

ja sam

pre 9 godina

pročitao sam juče dobar komentar povodom južnog toka u kome se kaže "moliće eu rusiju za južni tok". na kraju tako će i biti, živi bili pa videli.

Tihonije

pre 9 godina

Ovo je vest za verovali ili ne. Ne znam kako ih samo nije sramota da daju ovakve izjave. Dobro je da gradjani vide sta je to EU. Bugarske novine danas javljaju da je samo u toku novembra ruska strana tri puta kontaktirala bugarsko ministarstvo ekonomije, energetike i vladu. I naisli su na zid cutanja. Bez ikakvog odgovora i zeljom za kontakte sa bugarske strane. O tome danas otvoreno govore poslanici vodece partije "zasluzene" za prekid projekta. JT vise nije projektar Rusije i EK ce morati da podnese racune zbog toga.

трифун

pre 9 godina

Наставиће разговоре - са ким и о чему.Разговор могу да воде две стране.Разговор са самим собом је монолог.

Sinan Sakic

pre 9 godina

Cuj ovih sad.Ha,ha,ha.....Nemacka ima severni tok taki da samo boranija u EU moze da ostane bez plina.Ako nekim slucajem neki pijani ukrajinac potpali malo ispod plinovoda.

Haso

pre 9 godina

Ovo je tek pocetak. Nasi mediji ne prenose glavne vesti na vreme pa je tesko doci do njih. Vec je Rusija saopstila da nece sigurno biti povecanja snabdevanja Evrope gasom zbog ostalih gasovoda, a da je moguce da bude i smanjenja isporuka. Sve ovo izgleda kao prva diplomatska pretnja Evropi da se gubi iz Ukrajine. Moze ova ili sledeca zima da budu malo hladnije.

Milan

pre 9 godina

Sve jasno, Putin opet ubi dve muve jednim udarcem. Mislim da će biti južnog toka, ali sada pregovaračke pozicije nisu iste, Rusi će biti u boljoj poziciji. EU srlja iz greške u grešku i plaćaće veliku cenu u budućnosti. Budućnost EU zavisi od toga da li će se odupreti američkom tutorstvu. Sem Merkelove, nema državnika koji može da izađe na crtu Putinu, ima genijalan instikt i taktičnost.

Zubizareta

pre 9 godina

Citajuci ovdasnje komentare jasno se vidi koliko je nas narod logican, ostrouman i sposoban. A u NT danas glupost" "Putinov diplomatski poraz". Mi verujemo svojim ocima a ne americkoj propagandi i vidimo kakav je Putinov "poraz". Al sto jes jes, zato smo mi u Srbiji naj..li ko zuti. Bar vidimo sta Evropa misli o nama.

Deus

pre 9 godina

No tako stvari funkcionisu. EU samo insistira na primeni regulative koja postoji vec cetvrt veka i obavezujuca je za clanice. Na kraju ce se oni nekako nagoditi (sigurno da Turska ne moze da povuce gasa kao cela Evropa). Za nas ja brinem, ne za njih.
(Block, 2. decembar 2014 21:23)
---
Za Severni tok taj propis, star 25 godina kako Vi kazete, ne vazi? Poenta je da se siromasnim zemljama juga Evrope slucajno ne da ni najmanja mrvica sanse da izadju iz ekonomske podredjenosti. Znate kad ce neki investitor doci sad na Balkan? Onoliko koliko ce energija postati skuplja za nas zbog nesigurnog tranzita za toliko manje ce nas covek, koji i inace radi za bedne pare, morati da radi - i za jos manje. Investicija ce na jugu Evrope biti jos manje nego sada. Iskreno, jug Evrope zbog svoje korumpiranosti i nebranjenja svojih najvitalnijih interesa nije ni zasluzio neku bolju sudbinu. Bugarska, Srbija, Rumunija, Bosna sa RS, Hrvatska pa i Madjarska i Grcka - nisu slucajno siromasne zemlje.

Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam

pre 9 godina

Da nije grohotno smešno, bilo bi za krupne, krokodilske suze...
Nego, da li iko zna odakle se pojavio ovaj europski genije, poznavalac budućnosti kad su Rusi i Nji'ov gas, i Nji'ova nafta, i Nji'ova sveukupna genijalnost... Ma dobro, nijesu oni baš tako slatki kao američki ljubitelji Indijanaca i crnaca, te Palestinaca i Iračanaca, pa i Iranaca, te Srba, a posebno južnoameričkih 11-oktobarskih čileanskih, američkih plaćenih ubica (živela Engleska) Aljendea.
Dajte bre, ima li ovde normalnih, zaboga - odakle se pojavio ovaj najnoviji najnovoborac, biće da je ugroženi ruski Jevrejin (k'o i ono crnče od dvanaest godina, ljubi ga majka koja ga je rodila, i dojila, i menjala mu pelene i mazila ga kad ga je boleo stomačić).
Čikoiču, sram te bilo!
Uostalom, zar Rusi ne treba da budu gospodari nad svojom zemljom, ili biste vi da oponašaju one američke devojčice sa puškama ili američke usvojiteljke ruskih i inih plavih dečkića, koje će da gaje ilegalne, besplatne, polupismene žene dok one prave nove, velike, američke grudi i VELIKA USTA ZA VELIKE ZUBE... recimo.
Pa dobro, odoh malo u širinu, no drago mi je što se Austrija i Italija, sa sve Mađarskom malo češkaju. Takođe mi je drago što Albanija, Crna Gora i Hrvatska, na čelu sa Slovenijom imaju svoje izvorno grejanje - nekoliko desetine toplih američkih čizama...

tandaremandare

pre 9 godina

EU nema para sama da iznese ovako velik projekat, a neophodan im je gas. USA odrzava malu cenu sirove nafte, kako bi dodatno otezali poziciju Rusa, i samo su jos vise doprinli da rusi otkazu posao. A najvecu stetu ce na kraju podneti EU i male balkanske zemlje. Ako je evropi stalo do gasa a insistiraju slepo da gasovod mora da bude dostupan svima za tranzit gasa, onda lepo treba da donesu novi budzet u EU i da predvide njegovo finansiranje i izgradnju od Rusije pa zeljenih zemalja. A na kraju ce tako i biti. Rusi ce prepustiti to EU, gasovod ce zaobici Srbiju i ici Bugarska, Rumunija, Madjarska, Hrvatska i Italija. Mi cemo ponovo izvisiti. Sto je i normalno. Nece EU da dobije jos jednu Ukrajinu u obliku Srbije!!!!

tanap

pre 9 godina

Pocela je izgradnja gasovoda Tanap od Azerbejdzana, preko Turske, Grcke, Albanije, offshore preko Jadrana pa do Italije. Kapacitet je oko 30 mlrd m3, dvostrhko manje od Juznog toka. Medjutim, danasnje ruske novine prenose vest da je Gazprom spreman da transportuje 15 mlrd m3 gasa u Evropu putem Tanapa. Jednostavno, najrazvijenine zemlje EU imaju dovoljno gasa i bez Juznog toka (Severni tok, Ukrajinski gasovod, snabdevanje iz North Sea), problem postoji za "boraniju" kao sto smo mi i ostali slicni nama.

Petar

pre 9 godina

@Block: Eu je mozda ozbiljna organizacija za wannabe drzave kao sto su Srbija, Hrvatska,tj ex yu,a sada kolonije,ali EU nema zajednicku spoljnu politiku i Eu je neizbalansirana bez obzira sta i kako se tebi i slicnima prezentuje. Takodje,glavni u EU su Nemci koji su direktno poticnjenji Amerima,istim onima koji su ih doveli u red i dali im pare da se skrpe posle WW2.Pa zato i izgleda kako izgleda, evropa soli pamet o pravilima,mejdunarodnom pravu i slicno,a sama ih krsi na sve moguce nacina, od primene na Kosovu,do brze bolje primanja u EU Rumuna i Bugara iako su korumpirani,jadni i siromasni,mozda i vise nego mi.(zar neko zaista misli da je jedna Rumunija bolja or recimo Hrvatske koja je kasnije usla). Dakle,ovde vaze pravila koja su drugacija nego sto se tebi kao kolonizovanom balkancu u pokusaju kvazi asimilacije (niko nas zaist ne zeli tamo jednako)servira. A to su pravila velikih. I tu one gluposti kojima nas loze, jednostavno ne vaze. EU je razvucena izmedju dve velike sile,a to su USA,i Rusija.Mozda je USA jaca ali je i dalja,a Rusija drzi sve ono sto je danas neophodno za ustaljen privredni zivot i jedina je drzava na ovom delu sveta koja je sama se bi dovoljna i moze da podnese zrtve koje ostali,navikli na komfor, nisu u stanju.(ako dotle dodje a, vec toliko puta vidjeno kroz istoriju). Da li neko zaista misli da onog Spanca, ili Itlaijana zaista boli uvo za Ukrajinu?Siguran sam da mu je bitnija niza cena energenata i finalnih proizvoda ciji su oni sastavni deo.

Block

pre 9 godina

EU je previse ozbiljna organizacija da bi dozvolila da je preko energenata ucenjuje Rusija. Znaci komercijalni uslovi moze, ucena ne. Naravno zemlji koja je dobrovoljno bez tendera poklonila monopol u oblasti nafte i gasa drugoj zemlji, tako sto je (pro)dala najznacajniju firmu i sva nalazista nafte pa najnizoj rudnoj renti na svetu, ovakav stav deluje nerazumljivo. No tako stvari funkcionisu. EU samo insistira na primeni regulative koja postoji vec cetvrt veka i obavezujuca je za clanice. Na kraju ce se oni nekako nagoditi (sigurno da Turska ne moze da povuce gasa kao cela Evropa). Za nas ja brinem, ne za njih.

#vladimir0710

pre 9 godina

Sada je kasno, gasovod ide drugom trasom. Zar mislite da se foliraju gospoda Putin i Miler i ne ucenjuju EU. Isto tako neće vam uspeti da poremetite odnose sa Rusijom preko gasovoda ''Južni tok'' i NIS Petrola (posebno ne mediji). Ako Srbiju prime u EU dobro je, ako ne još bolje.

Goran Markovic

pre 9 godina

Juce New York Times pise da je Putin konacno porazen a danas EU govori kako ce se boriti za juzni tok. Jel vam je sada jasno ko je ustvari porazen ? EU je toliko ponosna na seba da svaki dan tone sve vise a nikako da prizna i da krene opet napred. Ja volim savez izmedju Rusije i EU. To bih bilo za Srbiju raj boziji. I politicki i ekonomski. Ali ona banda sa druge strane velike bare to nece nikada dozvoliti.

da da

pre 9 godina

U prevodu, kada se u EU definitivno smisle šta hoće, mogu se obratiti Rusiji, dotle, Tursko/Grčka granica, solarno plaćanje i ćao !

Toliko

pre 9 godina

Nemci su sebi resili problem sa Severnim tokom, zato sad mogu i na nama malima i nesposobnima da se izivljavaju. A mi smo jos ludji sto pristajemo na to. Jednostavno nema gasa, nema EU, nema industrije, propali smo. Obnavljaj, organizuj, povezi i opremaj sela da se vracamo tamo odakle smo dosli da rmbamo u njivi. Sve ostalo su bajke. Bicemo jeftina radna snaga ali bar sebi samima.

from_HR

pre 9 godina

Mislim da obrazi još bride od najnovijeg (kojeg li po redu ?) šamara sa južnim tokom. Turci će sada imati jako dobru poziciju a EU će svakako morati kupovati taj isti plin,samo ovaj puta sa turskom ugradnjom u cijenu. Turcima se neće žuriti s izgradnjom TAP (jadransko-jonskog) plinovoda kojem je financiranje vrlo upitno. Genijalan potez Putina: Čekao je da se Turci uvjere koliko su Amerikanci pouzdani partneri,kad su ovi pokazali svoje pravo lice (pročitajte samo izjave Erdogana zadnjih dana),samo se ušetao na njihovo mjesto i ponudio Turcima odličan deal! Velemajstorski.Ne samo da je odvojio Tursku od Zapada,već je zadao i NATOu i EU gomilu problema na južnom frontu. Da nespominjem razdor koji se očekuje unutar EU-a i financijske gubitke koje će pretrpiti ozbiljne firme poput ENI-a ili OMV-a.

LVeteran

pre 9 godina

Jeste sve ovo igra u kojoj stradaju mali narodi juzne Evrope.
Ali, kako niko da spomene ko je glavni pobednik?
Kompanije koje se bave eksploatacijom nafte i gasa iz skriljaca ce da se pojave kao Mesije... teatar ljudi, teatar za vas koji treba da dobrovoljno pristanete na unistavanje zivotne sredine!
Pre toga ce EU komisija da progura zakon o privatizaciji izvora pitke vode.
ko hooce da se kladi?

iskreno

pre 9 godina

borba za juzni tok je sada moguca jedino preko nisana. a pre te borbe eu i mi moramo procitati knjige iz istorije pa ako nam se ipak dopadnu lekcije iz proslih sukoba sa rusijom onda sto bi keba rekao " ZESTINA"

lala nadnicar

pre 9 godina

...a dotle dok ne dobijemo borbu za Juzni tok postavite strazare da cuvaju svu opremu i cevi da se ne bi nasli mangupi iz njihovih redova i sve to pokupili i preprodali, a onda ce sledeca vest biti dobili smo borbu za Juni tok ali nemamo vise opremu i cevi pokrali lopovi

Saša

pre 9 godina

I sad običan smrtnik treba da se sekira zbog toga? To interes velikih sila, koji se lomataju preko naših leđa. Mi ako zakačimo neku korist onako usputno. Otprilike kao "Crni Gruja".

veerghoen

pre 9 godina

По свему виђеном, ЕУ боле уво за Југоисточну Европу. Највише трпимо ми, Бугари и Мађари. Лепо рече синоћ онај Бугарин, и шта сад, ко ће да нам плати претрпљене штете? Они си ћерају, а ми га кркамо. Није лепо то што нас бију са свих страна.

Z

pre 9 godina

Intersujeme ko su ovi pametnjakovici koji komentarisu kako je EU gulpa I naivna,pa nebi ONI bili tu gde su,a vi to sto jeste,da je tako.

dejan b

pre 9 godina

nemaju rusi pare da prave gasovod za srbiju koja ne placa gas.
vecina u srbiji jos nezna da cemo poceti masovno da koristimo biogas kao alternativu.

scout

pre 9 godina

Mislim da je vreme da Evropa ima svoju vojnu alijansu, da odbaci i SAD i Ruse jer moze da kalkulise geopoliticki i ekonomski i vojno. Nece Rusi dozvoliti Amerima da je porobe a isto tako ni Ameri Rusima i ostaje Evropa nezavisna vojno i ekonomski i jaca i od jednih i od drugih jer su interesi isprepletani. Drugo resenje ne vidim sem rata Amera i Rusa na Evropskom kontinentu.

hm

pre 9 godina

Koga briga za juzni tok. Narod od toga ionako nece imati koristi. Pogotovo ne na Balkanu. Sve ce da se pokrade. Kao u slucaju Srbijagasa. Uostalom, juzni tok nije potreban Evropi, vec Rusiji da ucenjuje Ukrajinu. Ima cisto dovoljno kapaciteta preko gasovoda koji vec postoje. Zapravo, ima jos prostora, jer se niti 2/3 kapaciteta ne iskoristava, a zavisnost Evrope je sve manja zbog ulaganja u moderne tehnologije.

Block

pre 9 godina

EU je previse ozbiljna organizacija da bi dozvolila da je preko energenata ucenjuje Rusija. Znaci komercijalni uslovi moze, ucena ne. Naravno zemlji koja je dobrovoljno bez tendera poklonila monopol u oblasti nafte i gasa drugoj zemlji, tako sto je (pro)dala najznacajniju firmu i sva nalazista nafte pa najnizoj rudnoj renti na svetu, ovakav stav deluje nerazumljivo. No tako stvari funkcionisu. EU samo insistira na primeni regulative koja postoji vec cetvrt veka i obavezujuca je za clanice. Na kraju ce se oni nekako nagoditi (sigurno da Turska ne moze da povuce gasa kao cela Evropa). Za nas ja brinem, ne za njih.

Pera

pre 9 godina

Prpa, aaa? Zna cika Putin kako treba sa vama iz te EU. Samo da imamo malo vise pameti jurili bi oni nas. Kakva cna EU i Brisel. Oni prave koloniju u Evropi na robovlasnickim i neravnopravnim osnovama. Hocete na silu, dobicete silu.

tandaremandare

pre 9 godina

EU nema para sama da iznese ovako velik projekat, a neophodan im je gas. USA odrzava malu cenu sirove nafte, kako bi dodatno otezali poziciju Rusa, i samo su jos vise doprinli da rusi otkazu posao. A najvecu stetu ce na kraju podneti EU i male balkanske zemlje. Ako je evropi stalo do gasa a insistiraju slepo da gasovod mora da bude dostupan svima za tranzit gasa, onda lepo treba da donesu novi budzet u EU i da predvide njegovo finansiranje i izgradnju od Rusije pa zeljenih zemalja. A na kraju ce tako i biti. Rusi ce prepustiti to EU, gasovod ce zaobici Srbiju i ici Bugarska, Rumunija, Madjarska, Hrvatska i Italija. Mi cemo ponovo izvisiti. Sto je i normalno. Nece EU da dobije jos jednu Ukrajinu u obliku Srbije!!!!

Mare,NS

pre 9 godina

Moracu da se ponovim:
Svaki m^3,koji ne ode u evropske drzave,nego put Kine i Turske je trajno nenadoknadiv gubitak za buduce generacije Evropljana!
Gas nije neiscrpan izvor,a sem toga kineska privreda ce dodatno ojacati zbog jeftinog energenta i jos vise unistavati evropsku industriju!
Kratkovidi licemeri su sami sebi iskopali raku,zbog svoje sebicnosti i glupih geopolitickih igara u kojima ne mogu da pobede!!!

Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam

pre 9 godina

Da nije grohotno smešno, bilo bi za krupne, krokodilske suze...
Nego, da li iko zna odakle se pojavio ovaj europski genije, poznavalac budućnosti kad su Rusi i Nji'ov gas, i Nji'ova nafta, i Nji'ova sveukupna genijalnost... Ma dobro, nijesu oni baš tako slatki kao američki ljubitelji Indijanaca i crnaca, te Palestinaca i Iračanaca, pa i Iranaca, te Srba, a posebno južnoameričkih 11-oktobarskih čileanskih, američkih plaćenih ubica (živela Engleska) Aljendea.
Dajte bre, ima li ovde normalnih, zaboga - odakle se pojavio ovaj najnoviji najnovoborac, biće da je ugroženi ruski Jevrejin (k'o i ono crnče od dvanaest godina, ljubi ga majka koja ga je rodila, i dojila, i menjala mu pelene i mazila ga kad ga je boleo stomačić).
Čikoiču, sram te bilo!
Uostalom, zar Rusi ne treba da budu gospodari nad svojom zemljom, ili biste vi da oponašaju one američke devojčice sa puškama ili američke usvojiteljke ruskih i inih plavih dečkića, koje će da gaje ilegalne, besplatne, polupismene žene dok one prave nove, velike, američke grudi i VELIKA USTA ZA VELIKE ZUBE... recimo.
Pa dobro, odoh malo u širinu, no drago mi je što se Austrija i Italija, sa sve Mađarskom malo češkaju. Takođe mi je drago što Albanija, Crna Gora i Hrvatska, na čelu sa Slovenijom imaju svoje izvorno grejanje - nekoliko desetine toplih američkih čizama...

Milan

pre 9 godina

Sve jasno, Putin opet ubi dve muve jednim udarcem. Mislim da će biti južnog toka, ali sada pregovaračke pozicije nisu iste, Rusi će biti u boljoj poziciji. EU srlja iz greške u grešku i plaćaće veliku cenu u budućnosti. Budućnost EU zavisi od toga da li će se odupreti američkom tutorstvu. Sem Merkelove, nema državnika koji može da izađe na crtu Putinu, ima genijalan instikt i taktičnost.

tanap

pre 9 godina

Pocela je izgradnja gasovoda Tanap od Azerbejdzana, preko Turske, Grcke, Albanije, offshore preko Jadrana pa do Italije. Kapacitet je oko 30 mlrd m3, dvostrhko manje od Juznog toka. Medjutim, danasnje ruske novine prenose vest da je Gazprom spreman da transportuje 15 mlrd m3 gasa u Evropu putem Tanapa. Jednostavno, najrazvijenine zemlje EU imaju dovoljno gasa i bez Juznog toka (Severni tok, Ukrajinski gasovod, snabdevanje iz North Sea), problem postoji za "boraniju" kao sto smo mi i ostali slicni nama.

Ostap

pre 9 godina

"Portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je danas u Briselu da se stav EU prema Južnom toku nije promenio i da se moraju graditi gasovodi u Evropi koji će raditi u skladu sa propisima EU."

Pa pravite sami ne od ruskih para. Sta je problem? Juznog toka vise nema i o tome ruska strana nema vise sta da razgovara. Juzni tok je promenio trasu i ode u Tursku. Sada vam je partner Erdogan. I treba da vas rasturi kao beba zvecku. Erdogan jedini evropski politicar koji ima onu stvar da otera Amerikance (tuku marince po ulicama gradova kad ih vide) i otkaci druga Obamu. Zato mu zemlja postala velesila.

ja sam

pre 9 godina

pročitao sam juče dobar komentar povodom južnog toka u kome se kaže "moliće eu rusiju za južni tok". na kraju tako će i biti, živi bili pa videli.

Ratko

pre 9 godina

Gas ide u Tursku pa nakon nekog vremena pravi se cvor kod Grcke odakle ide kroz celu Italiju ka ostalim zemljama EU. Srbija ako bude htela taj gas morace da plati izgradnju koja je preskupa i da placaju dodatne troskove. Takav potez bi nas doveo u bankrot jer mi nemamo uslova sa sami to izgradimo i platimo Rusima. Imali smo dogovor da oni sve izgrade a Bugari se pravili pametni i gas ce zaobici nas i Bugare. Mi i Bugari ostajemo slepo crevo to je svima jasno. Nisu dzabe siromasni Bugari prikljuceni EU preko noci. Treba znati da smo mi o sopstvenom trosku zapoceli gasifikaciju drzave kako bi gradove u centralnoj Srbiji i na jugu snabdevali gasom a gasa vise nema. Ko ce da plati sad te troskove? Tuziti Bugarsku da nam sve nadoknadi! Samo pitanje je gde da podnesemo tuzbu? Drugo, onaj sporazum gde smo predali NIS Rusima ostaje na snazi posto je on poseban a poseban je ugovor o izgradnji Juznog Toka. To je vandredno dogovoreno i nije postavljeno kao uslov vec obecanje. Steta ogromna u samom startu, prihode od tranzita smo izgubili, grejanje kao u srednjem veku na drva, firme i industrija ne mogu bez gasa, znaci nema novih radnih mesta jer nemamo uslove. Ko ce za ovo da odgovara? Ovo je bruka i sramota sta nam je EU napravila. Njima je 15-20 miliona ljudi na Balkanu nebitno i ne zele da se razvijamo i rastemo, vec im sluzimo po potrebi. Pustite mi komentar!

Zubizareta

pre 9 godina

Citajuci ovdasnje komentare jasno se vidi koliko je nas narod logican, ostrouman i sposoban. A u NT danas glupost" "Putinov diplomatski poraz". Mi verujemo svojim ocima a ne americkoj propagandi i vidimo kakav je Putinov "poraz". Al sto jes jes, zato smo mi u Srbiji naj..li ko zuti. Bar vidimo sta Evropa misli o nama.

Evropa Evropljanima

pre 9 godina

Bolje vi prvo resite jedno fundamentalno pitanje. A to je da Evropa postane stvarno Evropa, a Nato i ne Amerika!
Bez resenja tog pitanja i bez posvecenosti prevashodno gradjanima Evrope - EU polako odlazi u propast.

Juzni tok je tipican primer. Juzni tok je trebao da gradi konzorcijum SouthStream Transport sa sedistem u Holandiji i gde su
(rusi 50%, italija 20%,franuzi i nemci po 15%)
I onda se Amerika ukljucuje da Bugarima preko Evropske Komisije zavrne usi i da otkazu gradnju. Sta se Amerika uopste pita za Juzni tok?
Lako bi se resilo pitanje ko je upravlja cevima, a ko upravlja gasom .... antimonopoli i sl..
Reakcija Rusije je prirodna, a vi u Evropi nastavite da cutite!

Tihonije

pre 9 godina

Ovo je vest za verovali ili ne. Ne znam kako ih samo nije sramota da daju ovakve izjave. Dobro je da gradjani vide sta je to EU. Bugarske novine danas javljaju da je samo u toku novembra ruska strana tri puta kontaktirala bugarsko ministarstvo ekonomije, energetike i vladu. I naisli su na zid cutanja. Bez ikakvog odgovora i zeljom za kontakte sa bugarske strane. O tome danas otvoreno govore poslanici vodece partije "zasluzene" za prekid projekta. JT vise nije projektar Rusije i EK ce morati da podnese racune zbog toga.

hm

pre 9 godina

Koga briga za juzni tok. Narod od toga ionako nece imati koristi. Pogotovo ne na Balkanu. Sve ce da se pokrade. Kao u slucaju Srbijagasa. Uostalom, juzni tok nije potreban Evropi, vec Rusiji da ucenjuje Ukrajinu. Ima cisto dovoljno kapaciteta preko gasovoda koji vec postoje. Zapravo, ima jos prostora, jer se niti 2/3 kapaciteta ne iskoristava, a zavisnost Evrope je sve manja zbog ulaganja u moderne tehnologije.

Haso

pre 9 godina

Ovo je tek pocetak. Nasi mediji ne prenose glavne vesti na vreme pa je tesko doci do njih. Vec je Rusija saopstila da nece sigurno biti povecanja snabdevanja Evrope gasom zbog ostalih gasovoda, a da je moguce da bude i smanjenja isporuka. Sve ovo izgleda kao prva diplomatska pretnja Evropi da se gubi iz Ukrajine. Moze ova ili sledeca zima da budu malo hladnije.

Sinan Sakic

pre 9 godina

Cuj ovih sad.Ha,ha,ha.....Nemacka ima severni tok taki da samo boranija u EU moze da ostane bez plina.Ako nekim slucajem neki pijani ukrajinac potpali malo ispod plinovoda.

Petar

pre 9 godina

@Block: Eu je mozda ozbiljna organizacija za wannabe drzave kao sto su Srbija, Hrvatska,tj ex yu,a sada kolonije,ali EU nema zajednicku spoljnu politiku i Eu je neizbalansirana bez obzira sta i kako se tebi i slicnima prezentuje. Takodje,glavni u EU su Nemci koji su direktno poticnjenji Amerima,istim onima koji su ih doveli u red i dali im pare da se skrpe posle WW2.Pa zato i izgleda kako izgleda, evropa soli pamet o pravilima,mejdunarodnom pravu i slicno,a sama ih krsi na sve moguce nacina, od primene na Kosovu,do brze bolje primanja u EU Rumuna i Bugara iako su korumpirani,jadni i siromasni,mozda i vise nego mi.(zar neko zaista misli da je jedna Rumunija bolja or recimo Hrvatske koja je kasnije usla). Dakle,ovde vaze pravila koja su drugacija nego sto se tebi kao kolonizovanom balkancu u pokusaju kvazi asimilacije (niko nas zaist ne zeli tamo jednako)servira. A to su pravila velikih. I tu one gluposti kojima nas loze, jednostavno ne vaze. EU je razvucena izmedju dve velike sile,a to su USA,i Rusija.Mozda je USA jaca ali je i dalja,a Rusija drzi sve ono sto je danas neophodno za ustaljen privredni zivot i jedina je drzava na ovom delu sveta koja je sama se bi dovoljna i moze da podnese zrtve koje ostali,navikli na komfor, nisu u stanju.(ako dotle dodje a, vec toliko puta vidjeno kroz istoriju). Da li neko zaista misli da onog Spanca, ili Itlaijana zaista boli uvo za Ukrajinu?Siguran sam da mu je bitnija niza cena energenata i finalnih proizvoda ciji su oni sastavni deo.

dejan b

pre 9 godina

nemaju rusi pare da prave gasovod za srbiju koja ne placa gas.
vecina u srbiji jos nezna da cemo poceti masovno da koristimo biogas kao alternativu.

Z

pre 9 godina

Intersujeme ko su ovi pametnjakovici koji komentarisu kako je EU gulpa I naivna,pa nebi ONI bili tu gde su,a vi to sto jeste,da je tako.

Deus

pre 9 godina

No tako stvari funkcionisu. EU samo insistira na primeni regulative koja postoji vec cetvrt veka i obavezujuca je za clanice. Na kraju ce se oni nekako nagoditi (sigurno da Turska ne moze da povuce gasa kao cela Evropa). Za nas ja brinem, ne za njih.
(Block, 2. decembar 2014 21:23)
---
Za Severni tok taj propis, star 25 godina kako Vi kazete, ne vazi? Poenta je da se siromasnim zemljama juga Evrope slucajno ne da ni najmanja mrvica sanse da izadju iz ekonomske podredjenosti. Znate kad ce neki investitor doci sad na Balkan? Onoliko koliko ce energija postati skuplja za nas zbog nesigurnog tranzita za toliko manje ce nas covek, koji i inace radi za bedne pare, morati da radi - i za jos manje. Investicija ce na jugu Evrope biti jos manje nego sada. Iskreno, jug Evrope zbog svoje korumpiranosti i nebranjenja svojih najvitalnijih interesa nije ni zasluzio neku bolju sudbinu. Bugarska, Srbija, Rumunija, Bosna sa RS, Hrvatska pa i Madjarska i Grcka - nisu slucajno siromasne zemlje.

трифун

pre 9 godina

Наставиће разговоре - са ким и о чему.Разговор могу да воде две стране.Разговор са самим собом је монолог.

scout

pre 9 godina

Mislim da je vreme da Evropa ima svoju vojnu alijansu, da odbaci i SAD i Ruse jer moze da kalkulise geopoliticki i ekonomski i vojno. Nece Rusi dozvoliti Amerima da je porobe a isto tako ni Ameri Rusima i ostaje Evropa nezavisna vojno i ekonomski i jaca i od jednih i od drugih jer su interesi isprepletani. Drugo resenje ne vidim sem rata Amera i Rusa na Evropskom kontinentu.

from_HR

pre 9 godina

Mislim da obrazi još bride od najnovijeg (kojeg li po redu ?) šamara sa južnim tokom. Turci će sada imati jako dobru poziciju a EU će svakako morati kupovati taj isti plin,samo ovaj puta sa turskom ugradnjom u cijenu. Turcima se neće žuriti s izgradnjom TAP (jadransko-jonskog) plinovoda kojem je financiranje vrlo upitno. Genijalan potez Putina: Čekao je da se Turci uvjere koliko su Amerikanci pouzdani partneri,kad su ovi pokazali svoje pravo lice (pročitajte samo izjave Erdogana zadnjih dana),samo se ušetao na njihovo mjesto i ponudio Turcima odličan deal! Velemajstorski.Ne samo da je odvojio Tursku od Zapada,već je zadao i NATOu i EU gomilu problema na južnom frontu. Da nespominjem razdor koji se očekuje unutar EU-a i financijske gubitke koje će pretrpiti ozbiljne firme poput ENI-a ili OMV-a.

Saša

pre 9 godina

I sad običan smrtnik treba da se sekira zbog toga? To interes velikih sila, koji se lomataju preko naših leđa. Mi ako zakačimo neku korist onako usputno. Otprilike kao "Crni Gruja".

Goran Markovic

pre 9 godina

Juce New York Times pise da je Putin konacno porazen a danas EU govori kako ce se boriti za juzni tok. Jel vam je sada jasno ko je ustvari porazen ? EU je toliko ponosna na seba da svaki dan tone sve vise a nikako da prizna i da krene opet napred. Ja volim savez izmedju Rusije i EU. To bih bilo za Srbiju raj boziji. I politicki i ekonomski. Ali ona banda sa druge strane velike bare to nece nikada dozvoliti.

veerghoen

pre 9 godina

По свему виђеном, ЕУ боле уво за Југоисточну Европу. Највише трпимо ми, Бугари и Мађари. Лепо рече синоћ онај Бугарин, и шта сад, ко ће да нам плати претрпљене штете? Они си ћерају, а ми га кркамо. Није лепо то што нас бију са свих страна.

LVeteran

pre 9 godina

Jeste sve ovo igra u kojoj stradaju mali narodi juzne Evrope.
Ali, kako niko da spomene ko je glavni pobednik?
Kompanije koje se bave eksploatacijom nafte i gasa iz skriljaca ce da se pojave kao Mesije... teatar ljudi, teatar za vas koji treba da dobrovoljno pristanete na unistavanje zivotne sredine!
Pre toga ce EU komisija da progura zakon o privatizaciji izvora pitke vode.
ko hooce da se kladi?

#vladimir0710

pre 9 godina

Sada je kasno, gasovod ide drugom trasom. Zar mislite da se foliraju gospoda Putin i Miler i ne ucenjuju EU. Isto tako neće vam uspeti da poremetite odnose sa Rusijom preko gasovoda ''Južni tok'' i NIS Petrola (posebno ne mediji). Ako Srbiju prime u EU dobro je, ako ne još bolje.

da da

pre 9 godina

U prevodu, kada se u EU definitivno smisle šta hoće, mogu se obratiti Rusiji, dotle, Tursko/Grčka granica, solarno plaćanje i ćao !

lala nadnicar

pre 9 godina

...a dotle dok ne dobijemo borbu za Juzni tok postavite strazare da cuvaju svu opremu i cevi da se ne bi nasli mangupi iz njihovih redova i sve to pokupili i preprodali, a onda ce sledeca vest biti dobili smo borbu za Juni tok ali nemamo vise opremu i cevi pokrali lopovi

Toliko

pre 9 godina

Nemci su sebi resili problem sa Severnim tokom, zato sad mogu i na nama malima i nesposobnima da se izivljavaju. A mi smo jos ludji sto pristajemo na to. Jednostavno nema gasa, nema EU, nema industrije, propali smo. Obnavljaj, organizuj, povezi i opremaj sela da se vracamo tamo odakle smo dosli da rmbamo u njivi. Sve ostalo su bajke. Bicemo jeftina radna snaga ali bar sebi samima.

iskreno

pre 9 godina

borba za juzni tok je sada moguca jedino preko nisana. a pre te borbe eu i mi moramo procitati knjige iz istorije pa ako nam se ipak dopadnu lekcije iz proslih sukoba sa rusijom onda sto bi keba rekao " ZESTINA"