Četvrtak, 02.10.2014.

12:12

NBS: Bitkoin ne može u Srbiji

Narodna banka Srbije upozorila je da bitkoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti je dozvoljeno njime trgovati u banakama i menjačnicama.

Izvor: B92

NBS: Bitkoin ne može u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

phreak

pre 9 godina

Hajde što Jorgovanka o ovome nema pojma, ali ni većina komentatora ovde nema pojma. Pročitajte jedan jedini tekst o tome kako funkcioniše Bitcoin: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf pa onda komentarišite. Sasvim je očekivano da svi bankari sveta budu protiv Bitcoina.

Ivan V

pre 9 godina

Gospodo komentatori, mašite temu. Vrednost bitcoina jeste bitna, i veoma promenljiva u poslednjih godinu dana, ali to nije sve. Crypto valute su osnova privrede novog veka, pa je tako, recimo, vec sada moguce uzeti kredit u bitcoinima uz manju kamatnu stopu nego u bankama.

Dodatna tema za razmisljanje, obracunajte danasnju stvarnu vrednost 100.000 dolara ili svajcaraca koje ste stavili na stednju pre, recimo, 20 godina.

Nikola Šarić

pre 9 godina

Tako je, svako može da prihvati alternativnu valutu prema svojim ličnim motivima i interesima. Alternativna valuta Alva - prva virtualna valuta u Srbiji - alva.rs

zika

pre 9 godina

@Lik

pa covek i kaze to, ali nisi razumeo. naravno da ce eu i sad jos dugo da podrivaju bitkoin jer bitkoin podriva njihove valute. naravno na kraju ce morati da se prihvati jer je to neminovnost.
ali je poenta zasto srbija ne bi bila prvak u necemu. nemamo mi ne znam kako jak finansijski sistem pa da se plasimo bitkoina. mi mozemo biti pioniri, mozemo iskoristiti losu ekonomiju u nesto pozitivno. nama se to moze, ali mi to ne znamo. mi prepisujemo od jakih ekonomija a nama ne odgovara isto sto i njima.

Pilumnus

pre 9 godina

Potpuno očekivan stav, imajući u vidu rivalski odnos između digitalno-elektronskih valuta i tradicionalnog depozitno-kreditnog novca krupnog bankarskog sektora. Rezervisan stav centralne monetarne institucije je očigledna posledica odsustva bankarske regulative u oblasti poslovanja virtuelnih valuta. Funkcionisanje digitalnih valuta ne može biti zabranjeno samo po sebi, obzirom da nije ni uređeno pozitivnim pravnim zakonodavstvom, a još teže ga je kontrolisati ili sprečiti. Čak šta više, NBS svojom preporukom pravi prostor za komplementarno funkcionisanje ove digitalne valute i tekućeg platežnog sredstva, obzirom da: "svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa virtuelnim valutama čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji proističu iz tih aktivnosti". Kada je ova oblast u pitanju, ostaju sporni postupci konverzije i rekonverzije (sve je izvesnije da država na tom polju neće biti spremna ni na kakve ustupke), kao i zaštite prava korisnika i bezbednosnog funkcionisanja ovakvih sistema. Kao što je već unapred poznato, oblast zakonskog regulisanja digitalno-elektronskih valuta biće moguća tek u nekom budućem periodu, kada se u ovom domenu u potpunosti formulišu poslovni običaji, iskristalizuje poslovna praksa, prethodno kodifikuju sva "pravila struke" i isprate posledične reakcije država i međunarodnih finansijskih organizacija vezane za sva ova pitanja.

bitcoin prevara

pre 9 godina

Hvala nbs na upozorenju, krajnje korektno...a za one koji su pametni ono nije potrebno, a oni drugi ga nece postovati...al nema veze...cifre govore vise u reci...ko je kupio u dec prosle godine, sad se samo ceska:) napred oni manje pametni, kupujte I ulazite u bitcoin, gubitak vam je osiguran:)

Pilumnus

pre 9 godina

Do tada, ova oblast će definitivno predstavljati veliki izazov kako državama kao monopolističkim izdavaocima novca, tako i tradicionalnom depozitno-kreditnom bankarstvu.

Lik

pre 9 godina

Bož' sačuvaj da mi u nečemu budemo ispred EU i ostatka sveta.
Pedu, 2. oktobar 2014 12:47)

Dobro, ajd navedi mi bar jednu državu iz EU koja je legalizovala bitcoin?
Da ti olakšam istraživanje, nema je!
To ne znači da ti ne možeš da kupuješ-prodaješ tu virtuelnu valutu ali država s tim nema ništa, ako si puko nemoj da se žališ jer si upozoren na vreme.

Djordje Marcetin

pre 9 godina

Ko je iole upoznat sa filozofijom Bitcoin'a i uopste kriptovanih informacija od vrednosti jasno mu je sta banke kazu na to.
NBS ne priznaje BTC, a koja banka priznaje? Paypal usao u Bitcoin, Paypal usao u Srbiju, a sad kao u Srbiji ne moze Bitcoin... Lan, baba, q, deda...
Da ne pisem sada sve pogledajte ovo:
Why do Banks Fear Bitcoin?
https://www.youtube.com/watch?v=T_hBhymFfm8

Jojo

pre 9 godina

I treba. Ovde ljudi traze da im drzava nadoknadi gubitke kad uzmu kredit u svajcarcima. Sta bi tek bilo sa Bitcoin-om, koje je cisto spekulativno sredstvo..

vk

pre 9 godina

Ovaj Bitcoin je jedna od najvecih finansijskih prevara decenije. Jezda i Dafina ft. digital money. Najobicnija Ponzi sema na koju se prze hipsteri.

exBankar

pre 9 godina

Ma nije valjda. Puna su ti usta u ovom članku o EU, o evropskoj mreži banaka, o centralnoj evropskoj banci... Pa kad toliko voliš da se pozivaš na EU pitaj svog šefa zašto šuruje sa vandalima iz rusije i dalje!

Samo polako

pre 9 godina

Najbolje da se ne zalecemo... nego da budemo poslednji koji cemo da to da uvedemo, kao sto smo i paypal-om poslednji. Kad vise ne budemo mogli da se odupremo napretku, onda cemo da popustimo... do tada samo cvrsto!

Danilo

pre 9 godina

Možete li samo zamisliti do koje mere te mukice iz NBSa ne razumeju o čemu se ovde radi? (Sa verovatno izuzetkom par sysadmina koji poseduju isti)

wacom

pre 9 godina

Nazalost ostao sam u Srbiji, ali sam bar potpuno izopsten iz njenog zaostalog sistema. Samo freelance poslovi, uplate na Payoneer ili Skrill kartice, nikakve doznake i potpisivanja osnovica, placanje poreza. Mislim da je i vise nego dovoljno sto vecinu zaradjenog novca potrosim ovde. Sto se bitcoina tice - bas pre neki dan je omoguceno na circles.com da se kupuju vrlo jednostavno platnim karticama.

Slaviša

pre 9 godina

Ovo je samo jedan od razloga zašto Srbija nikada neće biti napredna država. Dok u SAD kompanije poput: Dell (56,9 milijardi USD prihoda godišnje), Dish Network ( 13,9 milijardi USD), Expedia (4,8 milijardi USD), Overstock (1,3 milijarde USD), PayPal-ov BrainTree, Newegg itd. prihvataju bitcoin, iz Narodne banke Srbije citiraju zakone koji su pravljeni za srednji vijek. Paradoks je da se u Srbiji ne potiču inovacije, već suzbijaju u samom početku.
Najvažnije je da je guvernerka promijenila boju kose i da je dinar stabilan.

Relja

pre 9 godina

Bitkoin je pametan koncept, kojeg se groze sve države sbeta, pa i SAD, jer je pravedniji i ne zavisi od politika i emisija narodnih banaka, a neuporedivo je jednostavniji i sigurniji.

Cika Pek

pre 9 godina

Pa ni ne moze da bude sredstvo placanja kad oni u banci ni ne znaju sta je BTC niti kako da ga uvedu u system, samo su culi nesto o tome i vec donose zakljucke. A i BTC je napravljen da bi se banke i neke leve provizije izbegle (to i oni znaju). Mogu oni da se koprcaju ali dzaba im. BTC ce ziveti bez njih ili sa njima, mogu samo da se pridruze bas ako hoce. A i ako uvedu jednog dana BTC i pocnu da stavljaju marze itd. Ima jos preko 400 drugih digitalnih valuta sa kojima moze da se trguje, od kojih bar 20 vrlo pouzdanih ili pouzdanijih po zastiti od BTC-a.

Leontije Trbuhozborac

pre 9 godina

Vodi se "ljuta" polemika između pobornika i protivnika virtuelne valute. Niti sam IT stručnjak niti bankar da bih podržavao jednu ili drugu stranu ali... Volim šuške u rukama i miris novca. Ko, s druge strane, voli nešto što se ne vidi, ne miriše, ne šuška i ne zvecka, samo neka navali na virtuelnu valutu, nemam ništa protiv:-)

Goran

pre 9 godina

Naslov nije sasvim korektan. NBS kaže da bitkoin može u Srbiji (u dopisu, "ulaganje u bitkoin čini se na sopstvenu odgovornost"), ali jedino kao roba (nematerijalno dobro, kao i virtuelni dodaci ili novčići u igrama), a ne kao valuta i obračunsko sredstvo plaćanja. NBS hoće da u ugovorenim transakcijama stoji "iznosi 0.5 BTC u dinarskoj protivrednosti prema prosečnoj dnevnoj vrednosti virtuelne valute bitkoin koju oglašava sajt www...". Naravno to znači i da na bitkoine treba plaćati porez na promet kao i to da je u pitanju trgovina robom.

Srbin bez posla

pre 9 godina

Bitcoin je mrtav .. pokrali ga oni koji su ga i izmislili ... opametite se .. postoje druge valute koje su trenutno vrlo isplative ... ako bas hocete da rizikujete ..

Novosadjanin

pre 9 godina

Vrednost bitcoin-a je upravo u tome sto "ga ne izdaje Centralna banka i sto ista ne garantuje za njegovu vrednost". Go figure?

micko

pre 9 godina

To nam i nije potrebno... Jos jedna u nizu prevara sa spekulativnim novcem koji ne postoji i nema vrednost.
(Marko, 2. oktobar 2014 12:50)

A koji novac nije spekulativan ? Mozda mislis da nije spekulativno ono iza cega stoje drzave ili mozda kes novac ali i to je isto tako spekulativno. 99% danasnjeg svetskog novca su samo neke brojke u nekom virtuelnom sistemu...

Firma ima na racunu 1 milion dolara (taj milion je samo broj na kompjuteru) zatim posalje pola miliona nekoj drugoj firmi da kupi nesto pa onda ta druga firma dobije na nekom racunaru banke da ima broj od pola miliona, onda ide to tamo vamo a niko ne uzme te pare da pipne...

Koja je razlika izmedju toga i bitcoina ?


Uostalom i kesh je spekulativan. A onaj ko najmanje ima prava da prica o takvom novcu je Srbija. Ne znam da li se secas hiperinflacije devedesetih ili si bio premlad... Nema dovoljno novca za penzije i ostalo - hajde da ga odstampamo... Istog momenta ono sto ti imas u dzepu vredi duplo manje ? To nije spekulativno?

2009 Svajcarski franak u krizi postaje prejak i preti da ubije svajcarsku ekonomiju. Svajcarci stampaju milijarde novih franaka kako bi smanjili vrednost svoje valute...


Hocu da ti kazem jedno, spekulanti se igraju sa nama kako njima odgovara. Ne branim bitcoin niti kazem da je dobar vec ti kazem da ne gledas to tako usko...

Igor

pre 9 godina

@(TikTak, 2. oktobar 2014 12:35)

Ma bas ti je mehanizam. Puko Gox i gde su novci? Pojela maca! Nema! Puf!
Odneo Jezda, odnela Dafina, ali se cak i te pare vracaju vlasnicima. To je nesto sto se u slucaju Gox-a NIKADA nece desiti bas zbog mehanizma.

Sasa

pre 9 godina

Kad bi mogli, ovi nasi eksperti i politicari bi nam uveli naturalnu trgovinu kao pre vise hiljada godina. Sta ce nama PayPal, Ebay, Bitcoin....

Dusan

pre 9 godina

Znao sam i samo sam cekao dan, kada ce se pojaviti ovo saopstenje. Ne moze u Srbiji nista. Srbi, znate sta vam je ciniti. Avionske karte u jednom smeru su jeftinije nego ikad.

Tz

pre 9 godina

Pravi problem sa bitcoinima(sa aspekta narodnih banki) je sto su ograniceni (nikada ih nece biti vise od 21 milion), samim tim nije moguce za neko regulatorno telo da samo nastampa jos i time obori vrednost postojecih bitcoina. U prevodu, prelazak na bitcoine je na neki nacin vracanje zlatnog standarda.

Petar

pre 9 godina

Srbija...kao, njima je do zastite ljudi koji trguju. Ne znam samo kako moze u jednoj Kanadi ili nama blizoj Sloveniji. Srbija,kao predvodnik grupe primitivnih i zatucanih zemalja.

Srdjan Marijanovic

pre 9 godina

Nisam ni mislio da cemo se ikada postaviti rame uz rame sa velikim igracima..... Mesto nam je uz banana drzave i totalno nerazvijene

TikTak

pre 9 godina

S'obzirom na sigurnosne mehanizme bitcoin-a, koji su inace jaci i pouzdaniji od NBS-ovog nestabilnog lasa oko dinara, mogu da zakljucim da je ova izjava budalastina. Jos jedna u nizu zaostavstina nacina razmisljanja 90ih. Videcemo za 20 godina da li ce konvencionalne valute biti u upotrebi.

TikTak

pre 9 godina

S'obzirom na sigurnosne mehanizme bitcoin-a, koji su inace jaci i pouzdaniji od NBS-ovog nestabilnog lasa oko dinara, mogu da zakljucim da je ova izjava budalastina. Jos jedna u nizu zaostavstina nacina razmisljanja 90ih. Videcemo za 20 godina da li ce konvencionalne valute biti u upotrebi.

Srdjan Marijanovic

pre 9 godina

Nisam ni mislio da cemo se ikada postaviti rame uz rame sa velikim igracima..... Mesto nam je uz banana drzave i totalno nerazvijene

Petar

pre 9 godina

Srbija...kao, njima je do zastite ljudi koji trguju. Ne znam samo kako moze u jednoj Kanadi ili nama blizoj Sloveniji. Srbija,kao predvodnik grupe primitivnih i zatucanih zemalja.

Dusan

pre 9 godina

Znao sam i samo sam cekao dan, kada ce se pojaviti ovo saopstenje. Ne moze u Srbiji nista. Srbi, znate sta vam je ciniti. Avionske karte u jednom smeru su jeftinije nego ikad.

Novosadjanin

pre 9 godina

Vrednost bitcoin-a je upravo u tome sto "ga ne izdaje Centralna banka i sto ista ne garantuje za njegovu vrednost". Go figure?

Sasa

pre 9 godina

Kad bi mogli, ovi nasi eksperti i politicari bi nam uveli naturalnu trgovinu kao pre vise hiljada godina. Sta ce nama PayPal, Ebay, Bitcoin....

Goran

pre 9 godina

Naslov nije sasvim korektan. NBS kaže da bitkoin može u Srbiji (u dopisu, "ulaganje u bitkoin čini se na sopstvenu odgovornost"), ali jedino kao roba (nematerijalno dobro, kao i virtuelni dodaci ili novčići u igrama), a ne kao valuta i obračunsko sredstvo plaćanja. NBS hoće da u ugovorenim transakcijama stoji "iznosi 0.5 BTC u dinarskoj protivrednosti prema prosečnoj dnevnoj vrednosti virtuelne valute bitkoin koju oglašava sajt www...". Naravno to znači i da na bitkoine treba plaćati porez na promet kao i to da je u pitanju trgovina robom.

Slaviša

pre 9 godina

Ovo je samo jedan od razloga zašto Srbija nikada neće biti napredna država. Dok u SAD kompanije poput: Dell (56,9 milijardi USD prihoda godišnje), Dish Network ( 13,9 milijardi USD), Expedia (4,8 milijardi USD), Overstock (1,3 milijarde USD), PayPal-ov BrainTree, Newegg itd. prihvataju bitcoin, iz Narodne banke Srbije citiraju zakone koji su pravljeni za srednji vijek. Paradoks je da se u Srbiji ne potiču inovacije, već suzbijaju u samom početku.
Najvažnije je da je guvernerka promijenila boju kose i da je dinar stabilan.

Djordje Marcetin

pre 9 godina

Ko je iole upoznat sa filozofijom Bitcoin'a i uopste kriptovanih informacija od vrednosti jasno mu je sta banke kazu na to.
NBS ne priznaje BTC, a koja banka priznaje? Paypal usao u Bitcoin, Paypal usao u Srbiju, a sad kao u Srbiji ne moze Bitcoin... Lan, baba, q, deda...
Da ne pisem sada sve pogledajte ovo:
Why do Banks Fear Bitcoin?
https://www.youtube.com/watch?v=T_hBhymFfm8

micko

pre 9 godina

To nam i nije potrebno... Jos jedna u nizu prevara sa spekulativnim novcem koji ne postoji i nema vrednost.
(Marko, 2. oktobar 2014 12:50)

A koji novac nije spekulativan ? Mozda mislis da nije spekulativno ono iza cega stoje drzave ili mozda kes novac ali i to je isto tako spekulativno. 99% danasnjeg svetskog novca su samo neke brojke u nekom virtuelnom sistemu...

Firma ima na racunu 1 milion dolara (taj milion je samo broj na kompjuteru) zatim posalje pola miliona nekoj drugoj firmi da kupi nesto pa onda ta druga firma dobije na nekom racunaru banke da ima broj od pola miliona, onda ide to tamo vamo a niko ne uzme te pare da pipne...

Koja je razlika izmedju toga i bitcoina ?


Uostalom i kesh je spekulativan. A onaj ko najmanje ima prava da prica o takvom novcu je Srbija. Ne znam da li se secas hiperinflacije devedesetih ili si bio premlad... Nema dovoljno novca za penzije i ostalo - hajde da ga odstampamo... Istog momenta ono sto ti imas u dzepu vredi duplo manje ? To nije spekulativno?

2009 Svajcarski franak u krizi postaje prejak i preti da ubije svajcarsku ekonomiju. Svajcarci stampaju milijarde novih franaka kako bi smanjili vrednost svoje valute...


Hocu da ti kazem jedno, spekulanti se igraju sa nama kako njima odgovara. Ne branim bitcoin niti kazem da je dobar vec ti kazem da ne gledas to tako usko...

Tz

pre 9 godina

Pravi problem sa bitcoinima(sa aspekta narodnih banki) je sto su ograniceni (nikada ih nece biti vise od 21 milion), samim tim nije moguce za neko regulatorno telo da samo nastampa jos i time obori vrednost postojecih bitcoina. U prevodu, prelazak na bitcoine je na neki nacin vracanje zlatnog standarda.

Danilo

pre 9 godina

Možete li samo zamisliti do koje mere te mukice iz NBSa ne razumeju o čemu se ovde radi? (Sa verovatno izuzetkom par sysadmina koji poseduju isti)

Relja

pre 9 godina

Bitkoin je pametan koncept, kojeg se groze sve države sbeta, pa i SAD, jer je pravedniji i ne zavisi od politika i emisija narodnih banaka, a neuporedivo je jednostavniji i sigurniji.

Cika Pek

pre 9 godina

Pa ni ne moze da bude sredstvo placanja kad oni u banci ni ne znaju sta je BTC niti kako da ga uvedu u system, samo su culi nesto o tome i vec donose zakljucke. A i BTC je napravljen da bi se banke i neke leve provizije izbegle (to i oni znaju). Mogu oni da se koprcaju ali dzaba im. BTC ce ziveti bez njih ili sa njima, mogu samo da se pridruze bas ako hoce. A i ako uvedu jednog dana BTC i pocnu da stavljaju marze itd. Ima jos preko 400 drugih digitalnih valuta sa kojima moze da se trguje, od kojih bar 20 vrlo pouzdanih ili pouzdanijih po zastiti od BTC-a.

wacom

pre 9 godina

Nazalost ostao sam u Srbiji, ali sam bar potpuno izopsten iz njenog zaostalog sistema. Samo freelance poslovi, uplate na Payoneer ili Skrill kartice, nikakve doznake i potpisivanja osnovica, placanje poreza. Mislim da je i vise nego dovoljno sto vecinu zaradjenog novca potrosim ovde. Sto se bitcoina tice - bas pre neki dan je omoguceno na circles.com da se kupuju vrlo jednostavno platnim karticama.

Samo polako

pre 9 godina

Najbolje da se ne zalecemo... nego da budemo poslednji koji cemo da to da uvedemo, kao sto smo i paypal-om poslednji. Kad vise ne budemo mogli da se odupremo napretku, onda cemo da popustimo... do tada samo cvrsto!

exBankar

pre 9 godina

Ma nije valjda. Puna su ti usta u ovom članku o EU, o evropskoj mreži banaka, o centralnoj evropskoj banci... Pa kad toliko voliš da se pozivaš na EU pitaj svog šefa zašto šuruje sa vandalima iz rusije i dalje!

Lik

pre 9 godina

Bož' sačuvaj da mi u nečemu budemo ispred EU i ostatka sveta.
Pedu, 2. oktobar 2014 12:47)

Dobro, ajd navedi mi bar jednu državu iz EU koja je legalizovala bitcoin?
Da ti olakšam istraživanje, nema je!
To ne znači da ti ne možeš da kupuješ-prodaješ tu virtuelnu valutu ali država s tim nema ništa, ako si puko nemoj da se žališ jer si upozoren na vreme.

Leontije Trbuhozborac

pre 9 godina

Vodi se "ljuta" polemika između pobornika i protivnika virtuelne valute. Niti sam IT stručnjak niti bankar da bih podržavao jednu ili drugu stranu ali... Volim šuške u rukama i miris novca. Ko, s druge strane, voli nešto što se ne vidi, ne miriše, ne šuška i ne zvecka, samo neka navali na virtuelnu valutu, nemam ništa protiv:-)

Igor

pre 9 godina

@(TikTak, 2. oktobar 2014 12:35)

Ma bas ti je mehanizam. Puko Gox i gde su novci? Pojela maca! Nema! Puf!
Odneo Jezda, odnela Dafina, ali se cak i te pare vracaju vlasnicima. To je nesto sto se u slucaju Gox-a NIKADA nece desiti bas zbog mehanizma.

Jojo

pre 9 godina

I treba. Ovde ljudi traze da im drzava nadoknadi gubitke kad uzmu kredit u svajcarcima. Sta bi tek bilo sa Bitcoin-om, koje je cisto spekulativno sredstvo..

Ivan V

pre 9 godina

Gospodo komentatori, mašite temu. Vrednost bitcoina jeste bitna, i veoma promenljiva u poslednjih godinu dana, ali to nije sve. Crypto valute su osnova privrede novog veka, pa je tako, recimo, vec sada moguce uzeti kredit u bitcoinima uz manju kamatnu stopu nego u bankama.

Dodatna tema za razmisljanje, obracunajte danasnju stvarnu vrednost 100.000 dolara ili svajcaraca koje ste stavili na stednju pre, recimo, 20 godina.

Srbin bez posla

pre 9 godina

Bitcoin je mrtav .. pokrali ga oni koji su ga i izmislili ... opametite se .. postoje druge valute koje su trenutno vrlo isplative ... ako bas hocete da rizikujete ..

zika

pre 9 godina

@Lik

pa covek i kaze to, ali nisi razumeo. naravno da ce eu i sad jos dugo da podrivaju bitkoin jer bitkoin podriva njihove valute. naravno na kraju ce morati da se prihvati jer je to neminovnost.
ali je poenta zasto srbija ne bi bila prvak u necemu. nemamo mi ne znam kako jak finansijski sistem pa da se plasimo bitkoina. mi mozemo biti pioniri, mozemo iskoristiti losu ekonomiju u nesto pozitivno. nama se to moze, ali mi to ne znamo. mi prepisujemo od jakih ekonomija a nama ne odgovara isto sto i njima.

vk

pre 9 godina

Ovaj Bitcoin je jedna od najvecih finansijskih prevara decenije. Jezda i Dafina ft. digital money. Najobicnija Ponzi sema na koju se prze hipsteri.

Pilumnus

pre 9 godina

Potpuno očekivan stav, imajući u vidu rivalski odnos između digitalno-elektronskih valuta i tradicionalnog depozitno-kreditnog novca krupnog bankarskog sektora. Rezervisan stav centralne monetarne institucije je očigledna posledica odsustva bankarske regulative u oblasti poslovanja virtuelnih valuta. Funkcionisanje digitalnih valuta ne može biti zabranjeno samo po sebi, obzirom da nije ni uređeno pozitivnim pravnim zakonodavstvom, a još teže ga je kontrolisati ili sprečiti. Čak šta više, NBS svojom preporukom pravi prostor za komplementarno funkcionisanje ove digitalne valute i tekućeg platežnog sredstva, obzirom da: "svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa virtuelnim valutama čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji proističu iz tih aktivnosti". Kada je ova oblast u pitanju, ostaju sporni postupci konverzije i rekonverzije (sve je izvesnije da država na tom polju neće biti spremna ni na kakve ustupke), kao i zaštite prava korisnika i bezbednosnog funkcionisanja ovakvih sistema. Kao što je već unapred poznato, oblast zakonskog regulisanja digitalno-elektronskih valuta biće moguća tek u nekom budućem periodu, kada se u ovom domenu u potpunosti formulišu poslovni običaji, iskristalizuje poslovna praksa, prethodno kodifikuju sva "pravila struke" i isprate posledične reakcije država i međunarodnih finansijskih organizacija vezane za sva ova pitanja.

bitcoin prevara

pre 9 godina

Hvala nbs na upozorenju, krajnje korektno...a za one koji su pametni ono nije potrebno, a oni drugi ga nece postovati...al nema veze...cifre govore vise u reci...ko je kupio u dec prosle godine, sad se samo ceska:) napred oni manje pametni, kupujte I ulazite u bitcoin, gubitak vam je osiguran:)

Nikola Šarić

pre 9 godina

Tako je, svako može da prihvati alternativnu valutu prema svojim ličnim motivima i interesima. Alternativna valuta Alva - prva virtualna valuta u Srbiji - alva.rs

phreak

pre 9 godina

Hajde što Jorgovanka o ovome nema pojma, ali ni većina komentatora ovde nema pojma. Pročitajte jedan jedini tekst o tome kako funkcioniše Bitcoin: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf pa onda komentarišite. Sasvim je očekivano da svi bankari sveta budu protiv Bitcoina.

Pilumnus

pre 9 godina

Do tada, ova oblast će definitivno predstavljati veliki izazov kako državama kao monopolističkim izdavaocima novca, tako i tradicionalnom depozitno-kreditnom bankarstvu.

Srbin bez posla

pre 9 godina

Bitcoin je mrtav .. pokrali ga oni koji su ga i izmislili ... opametite se .. postoje druge valute koje su trenutno vrlo isplative ... ako bas hocete da rizikujete ..

TikTak

pre 9 godina

S'obzirom na sigurnosne mehanizme bitcoin-a, koji su inace jaci i pouzdaniji od NBS-ovog nestabilnog lasa oko dinara, mogu da zakljucim da je ova izjava budalastina. Jos jedna u nizu zaostavstina nacina razmisljanja 90ih. Videcemo za 20 godina da li ce konvencionalne valute biti u upotrebi.

Srdjan Marijanovic

pre 9 godina

Nisam ni mislio da cemo se ikada postaviti rame uz rame sa velikim igracima..... Mesto nam je uz banana drzave i totalno nerazvijene

vk

pre 9 godina

Ovaj Bitcoin je jedna od najvecih finansijskih prevara decenije. Jezda i Dafina ft. digital money. Najobicnija Ponzi sema na koju se prze hipsteri.

Petar

pre 9 godina

Srbija...kao, njima je do zastite ljudi koji trguju. Ne znam samo kako moze u jednoj Kanadi ili nama blizoj Sloveniji. Srbija,kao predvodnik grupe primitivnih i zatucanih zemalja.

Igor

pre 9 godina

@(TikTak, 2. oktobar 2014 12:35)

Ma bas ti je mehanizam. Puko Gox i gde su novci? Pojela maca! Nema! Puf!
Odneo Jezda, odnela Dafina, ali se cak i te pare vracaju vlasnicima. To je nesto sto se u slucaju Gox-a NIKADA nece desiti bas zbog mehanizma.

Leontije Trbuhozborac

pre 9 godina

Vodi se "ljuta" polemika između pobornika i protivnika virtuelne valute. Niti sam IT stručnjak niti bankar da bih podržavao jednu ili drugu stranu ali... Volim šuške u rukama i miris novca. Ko, s druge strane, voli nešto što se ne vidi, ne miriše, ne šuška i ne zvecka, samo neka navali na virtuelnu valutu, nemam ništa protiv:-)

Jojo

pre 9 godina

I treba. Ovde ljudi traze da im drzava nadoknadi gubitke kad uzmu kredit u svajcarcima. Sta bi tek bilo sa Bitcoin-om, koje je cisto spekulativno sredstvo..

Lik

pre 9 godina

Bož' sačuvaj da mi u nečemu budemo ispred EU i ostatka sveta.
Pedu, 2. oktobar 2014 12:47)

Dobro, ajd navedi mi bar jednu državu iz EU koja je legalizovala bitcoin?
Da ti olakšam istraživanje, nema je!
To ne znači da ti ne možeš da kupuješ-prodaješ tu virtuelnu valutu ali država s tim nema ništa, ako si puko nemoj da se žališ jer si upozoren na vreme.

Dusan

pre 9 godina

Znao sam i samo sam cekao dan, kada ce se pojaviti ovo saopstenje. Ne moze u Srbiji nista. Srbi, znate sta vam je ciniti. Avionske karte u jednom smeru su jeftinije nego ikad.

Danilo

pre 9 godina

Možete li samo zamisliti do koje mere te mukice iz NBSa ne razumeju o čemu se ovde radi? (Sa verovatno izuzetkom par sysadmina koji poseduju isti)

bitcoin prevara

pre 9 godina

Hvala nbs na upozorenju, krajnje korektno...a za one koji su pametni ono nije potrebno, a oni drugi ga nece postovati...al nema veze...cifre govore vise u reci...ko je kupio u dec prosle godine, sad se samo ceska:) napred oni manje pametni, kupujte I ulazite u bitcoin, gubitak vam je osiguran:)

Djordje Marcetin

pre 9 godina

Ko je iole upoznat sa filozofijom Bitcoin'a i uopste kriptovanih informacija od vrednosti jasno mu je sta banke kazu na to.
NBS ne priznaje BTC, a koja banka priznaje? Paypal usao u Bitcoin, Paypal usao u Srbiju, a sad kao u Srbiji ne moze Bitcoin... Lan, baba, q, deda...
Da ne pisem sada sve pogledajte ovo:
Why do Banks Fear Bitcoin?
https://www.youtube.com/watch?v=T_hBhymFfm8

Novosadjanin

pre 9 godina

Vrednost bitcoin-a je upravo u tome sto "ga ne izdaje Centralna banka i sto ista ne garantuje za njegovu vrednost". Go figure?

Sasa

pre 9 godina

Kad bi mogli, ovi nasi eksperti i politicari bi nam uveli naturalnu trgovinu kao pre vise hiljada godina. Sta ce nama PayPal, Ebay, Bitcoin....

exBankar

pre 9 godina

Ma nije valjda. Puna su ti usta u ovom članku o EU, o evropskoj mreži banaka, o centralnoj evropskoj banci... Pa kad toliko voliš da se pozivaš na EU pitaj svog šefa zašto šuruje sa vandalima iz rusije i dalje!

Nikola Šarić

pre 9 godina

Tako je, svako može da prihvati alternativnu valutu prema svojim ličnim motivima i interesima. Alternativna valuta Alva - prva virtualna valuta u Srbiji - alva.rs

wacom

pre 9 godina

Nazalost ostao sam u Srbiji, ali sam bar potpuno izopsten iz njenog zaostalog sistema. Samo freelance poslovi, uplate na Payoneer ili Skrill kartice, nikakve doznake i potpisivanja osnovica, placanje poreza. Mislim da je i vise nego dovoljno sto vecinu zaradjenog novca potrosim ovde. Sto se bitcoina tice - bas pre neki dan je omoguceno na circles.com da se kupuju vrlo jednostavno platnim karticama.

micko

pre 9 godina

To nam i nije potrebno... Jos jedna u nizu prevara sa spekulativnim novcem koji ne postoji i nema vrednost.
(Marko, 2. oktobar 2014 12:50)

A koji novac nije spekulativan ? Mozda mislis da nije spekulativno ono iza cega stoje drzave ili mozda kes novac ali i to je isto tako spekulativno. 99% danasnjeg svetskog novca su samo neke brojke u nekom virtuelnom sistemu...

Firma ima na racunu 1 milion dolara (taj milion je samo broj na kompjuteru) zatim posalje pola miliona nekoj drugoj firmi da kupi nesto pa onda ta druga firma dobije na nekom racunaru banke da ima broj od pola miliona, onda ide to tamo vamo a niko ne uzme te pare da pipne...

Koja je razlika izmedju toga i bitcoina ?


Uostalom i kesh je spekulativan. A onaj ko najmanje ima prava da prica o takvom novcu je Srbija. Ne znam da li se secas hiperinflacije devedesetih ili si bio premlad... Nema dovoljno novca za penzije i ostalo - hajde da ga odstampamo... Istog momenta ono sto ti imas u dzepu vredi duplo manje ? To nije spekulativno?

2009 Svajcarski franak u krizi postaje prejak i preti da ubije svajcarsku ekonomiju. Svajcarci stampaju milijarde novih franaka kako bi smanjili vrednost svoje valute...


Hocu da ti kazem jedno, spekulanti se igraju sa nama kako njima odgovara. Ne branim bitcoin niti kazem da je dobar vec ti kazem da ne gledas to tako usko...

Relja

pre 9 godina

Bitkoin je pametan koncept, kojeg se groze sve države sbeta, pa i SAD, jer je pravedniji i ne zavisi od politika i emisija narodnih banaka, a neuporedivo je jednostavniji i sigurniji.

Slaviša

pre 9 godina

Ovo je samo jedan od razloga zašto Srbija nikada neće biti napredna država. Dok u SAD kompanije poput: Dell (56,9 milijardi USD prihoda godišnje), Dish Network ( 13,9 milijardi USD), Expedia (4,8 milijardi USD), Overstock (1,3 milijarde USD), PayPal-ov BrainTree, Newegg itd. prihvataju bitcoin, iz Narodne banke Srbije citiraju zakone koji su pravljeni za srednji vijek. Paradoks je da se u Srbiji ne potiču inovacije, već suzbijaju u samom početku.
Najvažnije je da je guvernerka promijenila boju kose i da je dinar stabilan.

Samo polako

pre 9 godina

Najbolje da se ne zalecemo... nego da budemo poslednji koji cemo da to da uvedemo, kao sto smo i paypal-om poslednji. Kad vise ne budemo mogli da se odupremo napretku, onda cemo da popustimo... do tada samo cvrsto!

zika

pre 9 godina

@Lik

pa covek i kaze to, ali nisi razumeo. naravno da ce eu i sad jos dugo da podrivaju bitkoin jer bitkoin podriva njihove valute. naravno na kraju ce morati da se prihvati jer je to neminovnost.
ali je poenta zasto srbija ne bi bila prvak u necemu. nemamo mi ne znam kako jak finansijski sistem pa da se plasimo bitkoina. mi mozemo biti pioniri, mozemo iskoristiti losu ekonomiju u nesto pozitivno. nama se to moze, ali mi to ne znamo. mi prepisujemo od jakih ekonomija a nama ne odgovara isto sto i njima.

Ivan V

pre 9 godina

Gospodo komentatori, mašite temu. Vrednost bitcoina jeste bitna, i veoma promenljiva u poslednjih godinu dana, ali to nije sve. Crypto valute su osnova privrede novog veka, pa je tako, recimo, vec sada moguce uzeti kredit u bitcoinima uz manju kamatnu stopu nego u bankama.

Dodatna tema za razmisljanje, obracunajte danasnju stvarnu vrednost 100.000 dolara ili svajcaraca koje ste stavili na stednju pre, recimo, 20 godina.

Cika Pek

pre 9 godina

Pa ni ne moze da bude sredstvo placanja kad oni u banci ni ne znaju sta je BTC niti kako da ga uvedu u system, samo su culi nesto o tome i vec donose zakljucke. A i BTC je napravljen da bi se banke i neke leve provizije izbegle (to i oni znaju). Mogu oni da se koprcaju ali dzaba im. BTC ce ziveti bez njih ili sa njima, mogu samo da se pridruze bas ako hoce. A i ako uvedu jednog dana BTC i pocnu da stavljaju marze itd. Ima jos preko 400 drugih digitalnih valuta sa kojima moze da se trguje, od kojih bar 20 vrlo pouzdanih ili pouzdanijih po zastiti od BTC-a.

Tz

pre 9 godina

Pravi problem sa bitcoinima(sa aspekta narodnih banki) je sto su ograniceni (nikada ih nece biti vise od 21 milion), samim tim nije moguce za neko regulatorno telo da samo nastampa jos i time obori vrednost postojecih bitcoina. U prevodu, prelazak na bitcoine je na neki nacin vracanje zlatnog standarda.

Pilumnus

pre 9 godina

Potpuno očekivan stav, imajući u vidu rivalski odnos između digitalno-elektronskih valuta i tradicionalnog depozitno-kreditnog novca krupnog bankarskog sektora. Rezervisan stav centralne monetarne institucije je očigledna posledica odsustva bankarske regulative u oblasti poslovanja virtuelnih valuta. Funkcionisanje digitalnih valuta ne može biti zabranjeno samo po sebi, obzirom da nije ni uređeno pozitivnim pravnim zakonodavstvom, a još teže ga je kontrolisati ili sprečiti. Čak šta više, NBS svojom preporukom pravi prostor za komplementarno funkcionisanje ove digitalne valute i tekućeg platežnog sredstva, obzirom da: "svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa virtuelnim valutama čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji proističu iz tih aktivnosti". Kada je ova oblast u pitanju, ostaju sporni postupci konverzije i rekonverzije (sve je izvesnije da država na tom polju neće biti spremna ni na kakve ustupke), kao i zaštite prava korisnika i bezbednosnog funkcionisanja ovakvih sistema. Kao što je već unapred poznato, oblast zakonskog regulisanja digitalno-elektronskih valuta biće moguća tek u nekom budućem periodu, kada se u ovom domenu u potpunosti formulišu poslovni običaji, iskristalizuje poslovna praksa, prethodno kodifikuju sva "pravila struke" i isprate posledične reakcije država i međunarodnih finansijskih organizacija vezane za sva ova pitanja.

Pilumnus

pre 9 godina

Do tada, ova oblast će definitivno predstavljati veliki izazov kako državama kao monopolističkim izdavaocima novca, tako i tradicionalnom depozitno-kreditnom bankarstvu.

phreak

pre 9 godina

Hajde što Jorgovanka o ovome nema pojma, ali ni većina komentatora ovde nema pojma. Pročitajte jedan jedini tekst o tome kako funkcioniše Bitcoin: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf pa onda komentarišite. Sasvim je očekivano da svi bankari sveta budu protiv Bitcoina.

Goran

pre 9 godina

Naslov nije sasvim korektan. NBS kaže da bitkoin može u Srbiji (u dopisu, "ulaganje u bitkoin čini se na sopstvenu odgovornost"), ali jedino kao roba (nematerijalno dobro, kao i virtuelni dodaci ili novčići u igrama), a ne kao valuta i obračunsko sredstvo plaćanja. NBS hoće da u ugovorenim transakcijama stoji "iznosi 0.5 BTC u dinarskoj protivrednosti prema prosečnoj dnevnoj vrednosti virtuelne valute bitkoin koju oglašava sajt www...". Naravno to znači i da na bitkoine treba plaćati porez na promet kao i to da je u pitanju trgovina robom.