Sreda, 20.08.2014.

14:13

EU Srbiji: Rusko tržište je naše

EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu

Izvor: Beta

EU Srbiji: Rusko tržište je naše IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

261 Komentari

Sortiraj po:

nora

pre 9 godina

Kako ljudi ne shvatate! Ovo je potez ocajnika (zapada) koji vise ne moze da kontrolise citav svet kroz ekonomiju. Svet je postao bipolaran a oni (ZAPAD) to ne mogu da prihvate i nisu spremni jer su snobovi uobrazeni i bogati. Navikli su na ucene a sada im to vise ne prolazi. Sve sto proizvodi zapad,to isto se proizvodi i u Kini,Japanu...
Oni su nemocni jer ne mogu da ucenjuju vise kroz sankcije kao sto su nama to radili 1993.! Jedno je uvesti sankcije Srbima okruzenima sa svih strana sa EU i NATO bez pristupa jadranskom moru a drugo je uvesti sankcije Rusiji koja se proteze na 2 kontinenta ima pristup svim morima sa svih strana! Zapad je sad ispao jako glup,pali su jako nisko i sad zbog kompleksa vise vrednosti ce krenuti u sveopsti rat cini mi se!

psihijatar

pre 9 godina

Ja kao liberalni evroentuzijasta posle ovakvog stava mogu da kazem: Daleko vam lepa Evropa. Sto je mnogo, mnogo je. Kako su uslovljavanja iz dana u dan sve veca i otvorenija, to mi se sve vise okrece zeludac. Da li ce evropa da nam odredi i kad cemo ici u wc?
(vex, 21. avgust 2014 08:50)

Trebalo bi da razmisliš da li si "liberalni evroentuzijasta" ili si jednostavno neko ko menja mišljenje bez obzira na činjenice, uzroke i posledice ili ga uopšte i nema.

Kako je moguće da svi vi koji ste do pre nekoliko sati kovali u zvezde vođin put u Evropu sada govorite suprotno? Ovo nije izbor maturskog odela ili haljine, a pretpostavljam da ste se oko toga mnogo duže zadržali kao što pretpostavljam da toliko godina i imate svi vi koji pišete ove nebuloze po komentarima. Mrš nazad u školu!

Проф. др Сељак

pre 9 godina

Da bre, vas ćemo da čekamo da nam unistite i ovo malo poljoprivrednih kapaciteta što imamo za izvoz pa da onda i za sopstvene potrebe moljakamo i kukamo kod vas kao što radimo u ostalim sferama. Gledajte vi svoja posla a nas pustite da uprkos vašim željama pokušamo da se malo podignemo na noge. p.s. Znam da ih naše povećanje izvoza u Rusiju neće mnogo pogoditi ali mi je srce puno što ih braća Rusi šetaju ko mlade majmuncice.

bezimena

pre 9 godina

Kome je do nemorala nek ide u EU.
(Vladimir Dž, 21. avgust 2014 09:50)

Kome je do nemorala ne treba nigde da ide!

Onih "tričavih" oko 5 milijardi eura, koje se svake godine slivaju u Srbiju, putem novčanih doznaka naših rodjaka i prijatelja sa ZAPADA, jesu li ti i one nemoralne, ili možda oni koji ih šalju?

boki

pre 9 godina

Pa u EU zivi oko 2 miliona Srba. Sigurno mnogo vise.
A u Rusiji? Po nekim podacima, oko 50.000. Plus svi nasi najveci kriminalci iz 90-tih. Pa ti sad vidi gde je nemoral veci...
(Laufer, 21. avgust 2014 11:18)

da zato jer je zapad bogatiji
a sto je bogatiji bi mogli pitati one iz juzne amerike afrike itd iz kojih su vjerovatno trilioni dolara odneseni kroz istoriju iz rudnika naftnih polja itd...da je istok zapad a zapad istok islo bi se siguran sam u suprotnom smjeru ko sto se nekad islo prema carigradu vavilonu itd...

Aca

pre 9 godina

Svet se ponovo deli na blokove i svi beže da ne zapadnu kod Rusa,
zar vam nije bar malo sumljivo da smo mi najpametniji?I nemojte više ovaj je u pravu ovaj nije,ovo nije pravedno ovo jeste, ništa nam neće pomoći i ako smo u pravu i ako smo naj pravedniji narod na svetu...Što se tiče referenduma to što su partije koje vuku kontra od evropskog puta skoro nestale je pametnom dovoljno....

Laufer

pre 9 godina

Kome je do nemorala nek ide u EU.
(Vladimir Dž, 21. avgust 2014 09:50)

Pa u EU zivi oko 2 miliona Srba. Sigurno mnogo vise.
A u Rusiji? Po nekim podacima, oko 50.000. Plus svi nasi najveci kriminalci iz 90-tih. Pa ti sad vidi gde je nemoral veci...

narax

pre 9 godina

Shvatam ja tu logiku, nešto kao ono dečije „ja sam prvi video“, ali ne baš i smisao poruke ako imaš i možeš nemoj slučajno da prodaš!? Pa ne, nego će srpski seljak i privrednik da ćuti i solidariše se sa ubogom EU privredom. Mi ovde nismo ništa ni opredelili ni zakuvali, imali smo i nadam se da ćemo imati dobre odnose i sa Ukrajinom i Rusijom, i zato mislim da vlada nema o čemu da razmišlja nego samo da gleda kako da se plasira i proda nešto više robe ako je moguće.

narod_ispašta

pre 9 godina

Sve ovo mi delujem jako bahato. Gledano kroz prizmu jedne siromašne države i situacije u kojoj nam se nalazi privreda, gde je svaki dan velika borba i muka, niti će se neko obogatiti, niti preuzeti nekome tržište ako izveze neku tonu mesa ili voća više...i zato iskreno očekujem da će vlada ovde maksimalno pomoći proizovođačima i učiniti sve da se poveća izvoz ka Ruskoj federaciji. Na kraju krajeva, neko je ovu igru sankcija prvi započeo, pa sada neka kusa i gorko i slatko!

bole

pre 9 godina

Ma važi... Tržište je onoga ko na njemu ima robu koja je tražena... Eh, što li nemamo poljoprivredu bar kao 80' ih godina, pa da adekvatnije možemo da ogovorimo tražnji iz Rusije... A, zašto je poljoprivreda uništena - pa prvo zbog sankcija koje je ta ista EU uvela, onda zbog raznih bandita i satelita u našoj vlasti, a najmanje je propala zbog seljaka...Oni se jadni i dan danas trude, rade i muče sa onim čime raspolažu. Najbolji pokazatelj poljoprivrede je sve južno od Beograda - ničeg nema... Ni vinograda, ni voćnjaka, ni zadruga, ni kombinata, ničega! Tu i tamo po neki zasad kukuruza, pšenice, mali plastenik...tuga... Da je pameti pa da banke odmah po direktivi države krenu sa kreditnim linijama do max 1% kamate, da bar sledeće godine bude povrća, pšenice i kukuruza za izvoz, pa samim tim i mesa, mleka i ostalog što nezahteva toliko dugoročno ulaganje do prinosa i obrata kapital...jer ovo je tak počelo i čini mi se, dugo će da traje, dok se na kraju ne zarati... Evropa ako je pucala sebi u nogu, mi bar nemoramo zbog toga da pucamo sebi u glavu...

shizofrenija

pre 9 godina

@


Цинична Јевропа!

Заводили су нам санкције, бомбардовали, стално уцењују, отимају земљу, рете??????Докле бре!

Јевропа прави ОГРОМНЕ ПОСЛОВЕ (у стотинама МИЛИЈАРДИ ЕВРА ) са РУСИЈОМ и КИНОМ, исто то чини и Велика Британија!

А Маленој Србији прете и отимају послове, тобож ми ћемо да надоместимо сву робу из Јевропе!

Криво им је што је ово наша шанса за излазак из БЕДЕ, СИРОМАШТВА....

Искористимо ову шансу, сад је моменат, ако то не учинимо није нико други крив!
(Морава и брда, 20. avgust 2014 14:42)

Mi smo Srbi cudo!
Pa nije nama kriva Jevropa, ona lepo kaze zemlje kandidati!
A ko nas bije po usima da budemo zemlja kandidat?!
Krivi smo mi, mislimo da ce ulazak u neku EU kao carobnim stapicem da resi sve nase probleme, i zarad toga 7-8 godina bacismo pod noge sve nase drzavne interese, i ko magarac za sargarepom trcimo jednom stazom, kojoj se kraj ne vidi (zapravo on postoji, ali ga magarac nece videti, kraj je kad magarac lipse)!

Nego lepo ti vidi sa samim sobom sta hoces, koji put hoces da izaberes, neki sa vidljivim, realnim ciljem ili kao do sada, beskrajno trcanje za sjajnim sargarepama!

I jos da dodam, to izaberi, to se radi na izborima!

Marija

pre 9 godina

Ispada da ce Srbija sada da upadne i zauzme sve poslove koje
su prema Rusiji imale firme iz Evrope... Toliko nam je razgranata
proizvodnja, otvaramo nova radna mesta, poljoprivredna proizvodnja
nam je iznad limita da samo cekamo ovakvu sansu?

Farse sa svih strana, i sa jedne i sa druge... a realno stanje
na terenu - pretuzno...

vex

pre 9 godina

Ja kao liberalni evroentuzijasta posle ovakvog stava mogu da kazem: Daleko vam lepa Evropa. Sto je mnogo, mnogo je. Kako su uslovljavanja iz dana u dan sve veca i otvorenija, to mi se sve vise okrece zeludac. Da li ce evropa da nam odredi i kad cemo ici u wc?

ne razumem

pre 9 godina

ako drzava striktno ne zabrani trgovinu sa Rusijom, od koga oni tacno ocekuju da se solidarise? od privatnih firmi i seljaka na koje ne mozes nikako da utices kome ce i sta prodati? ove mi je ravno kao da se neko namerno ugazi u govna i onda prica svima da tako treba i da se treba solidarisati i uraditi isto....

neko

pre 9 godina

A možda mi solidarišemo sa Rusijom?
Ili mislimo da je rat sankcijama između EU i Rusije besmislen? Meni je besmislen, ja sam imala 15 godina kada su nama uveli sankcije i gladovala sam zbog toga. Da nije bilo Rusije moj tata ne bi mogao da zaradi kako bi mene nahranio. Zar EU misli da ćemo mi to zaboraviti? S O L I D A R N O S T!

Sveta

pre 9 godina

A kad je bila poplava onda su svi danima gledali u Brisel koliko ce nam ta EU dati novaca.
Evo mesec dana posle svi zaboravili te milione i milione evra.

Mi definitivno nemamo sta traziti u EU jer smo bezobrazni, dvolicni i antiEU-proRuski nastrojeni.

ElComandante

pre 9 godina

Ajde što nas ucenjuju i pozivaju na solidarnost... ali Tursku! Pa Tursku zavlače već 50 godina za članstvo... nisu valjda ludi da poslušaju.

Vladimir

pre 9 godina

Još jedino od nas nisu tražili da nosimo kišobrane kada u Briselu pada kiša. Nije isključeno da neće, setiće se već neko i toga.

tv

pre 9 godina

Ceo dan gledam ovaj naslov i toliko mi se prevrce u stomaku da nisam imao snage da do sada napisem nista.

Sve je to ok Evropske vrednosti i zaista sa svim pravom bi gospoda iz Brisela imala pravo to traziti da su oni obustavili izvoz hrane i rekli '' drzimo do svojih principa iako ce nas kostati! ''.
Da li neko,ma koliko bio zaslepljen bilo kojom ideologijom, misli da bi gospoda iz Eu to uradila?! dakle oni nisu prekinuli izvoz hrane u Rusiju a sada nama to traze? pa cekajte gospodo bili ste u istoj situaciji I NISTE PREKINULI IZVOZ HRANE IZ MORALNIH RAZLOGA zasto to onda sada nama trazite?
Siromasni smo i takvi treba da ostanemo. Nas bruto proizvod od 8 milijardi je toliko mizeran da mi nije jasno zasto nam uopste poklanjaju toliko paznje i ne dozvoljavaju nam da se oporavimo medjutim eto lesinari ko lesinari.

heliograf

pre 9 godina

Ovo je sansa za Srpsku poljoprivredu, a EU mora da preispita svoju spoljnu politiku umesto sto se mesa u interese suverenih drzava.

mihajlo

pre 9 godina

Jesam za EU i delim njene vrednosti ali ovo ako je tako bas misljeno onda je to cisti bezubrazluk. Dali poljska oli avstrijska ne bitno koja iz EU firma solidarisala koj put ss bilo kojom firmom od nas pa cak i iz EU sem ako nije bijo dogovor o duopolu? Nesto nisam procito ds BMW ili koja druga kompanija solidarise sa Zastavom-Fiat zbog toga sto nemoze neki manji kontigent da posalje za Rusiju. I jos jedno glavno pitanje dali ce srbski proizvodjac da ima pristup novoformiranom fondu za one koji ne uzvoze ili su trenutno onemoguceni u tome? Ili je odgovor nazslost niste jos u EU pa ako je tako onda samo teraj za Rusiju pa naravno i za Ukrainu.

mephisto

pre 9 godina

''A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim ''

Nikakav problem. Samo povučete kandidaturu za pristup u EU. Zašto ste krenuli nekom da se uselite ako ne dijelite iste vijednosti. Samo nešto ne vidim niti jedne partije u Srbiji koja ima ikakvu pomena vrijednu ulogu u političkom životu koja nema u programu pristupanje EU.
(dario, 20. avgust 2014 17:45)

Druze moj iz EU (a ne iz Hrvatske, posto si ocigledno odustao od tih vrednosti) nisi shvatio sta sam hteo reci. Ja se u principu slazem sa idejom EU kao zejdnica ali cime se ne slazem je da 25 od 28 drzava treba da rade sta ove 3 druge kazu i izklucivo u njihovu korist! Ne slazem da neko sedi u Briselu i odredjuje ko sta treba da misli i radi zato sto njemu ili jacoj drzavi poput Nemacke, Franzuske, Velike Britanije odgovora! Kolko vidim vama ne prijaju te sankcije a uveli ste ih jel je to Nemac reko a njemu opet Amerikanac!

perodeformero

pre 9 godina

Stvarno nemnam reci, jel se ja to nalazim u zoni sumraka nekoj paralelnoj dimenziji? Nisu li to oni isti koji su zakuvali po Jugoslaviji, bombardovali Srbiju i 300 drugih cuda? I oni traze da drugi ne preuzmu potrebu izvoza u Rusiju a sami su sebi zakuvali sankcije?

Mozda nesto stavljaju u vodu... neka droga... pa haluciniram.

pošteno

pre 9 godina

Nikom sankcije! Ko hoće da radi sa nama hvala, a ko neće takoće hvala i zbogom. Ipak u Srbiji ljudi rade pošteno i ne plaše se ovakvih odgovora.
Udarali su nam te humanitarne sankvije i nama - i dalje želimo da sarađujemo sa njima, ali ne i da se klanjamo.

Swedenonline

pre 9 godina

OK, zašto da ne, lepo izračunati koliko gubite nepopunjavanjem rupa na ruskom tržištu i prosledi račun Briselu. Ako obeštećuju EU firme za gubitak onda po istim aršinima ako traže da u suštini uvedemo sankcije što ovaj zahtev praktično i čini, da lepo obeštete i naše firme za izgubljen potencijalni dobitak popunjavanjem rupa na tržištu! Ili da ćute zauvek jer ovi što traže se kod nas zove, kako je tuđim slamu mlatiti!

z

pre 9 godina

"Znate, ne znamo hocemo li vas uopste primiti u EU, cak i ako se odreknete Kosova, a takodje ne obecavamo da cete imati ikakve koristi i ako vas primimo, ali zato mozemo da vas bezobrazno uslovljavamo."

svako dobro

pre 9 godina

Ako bi Rusija uvela nama sankcije, potpuno bi bilo u redu da EU zauzme naše pozicije i preuzme kontigent, ne? Naravno, ‘solidarnost’ time ne bi bila ugrožena, niko na bi ni pomislio .. i kada EU nama uvede sankcije, to je bilo solidarno, ne?
Liče na dečicu koja pokušavaju da igraju Američku političku pornografiju .. neverovatno bezobrazna pozicija i zahtev, a da još nismo članovi, da nas zavlače i tek će nas zavčačiti .. šta mislite, kako će tek biti kad, ne daj bože, postanemo članovi? Predaće nam tržišta? ..uvek ćemo moliti za crkavicu.

Okrenimo se BRIKSu, čija snaga i uticaj samo mogu rasti. Anglosaksonski uticaj je prošao zenit, zasitio se nataloženim konfliktima i samo može padati

Nisam pročitao sve komentare, izvinjavam se ako sam nekoga ponovio
.. ima nečeg teško patološkog u ovom stavu EU, pretpostavljam da je to još neko primetio. Svetski odnosi su teško bolesni, a kao glavni uzročnik nameće se upravo, ko drugi nego svetski policajac .. naj običniji ulični siledžija bez legitimiteta, sa mandatom suve sile i štampe nametnutog $

MunzeLjux

pre 9 godina

Dobro je da nam ogranice izvoz, jer cemo na pijacu ici kao u zlataru. Za sta god se Rusi zainteresuju u Srbiji poskupi do neba. Ja od te necije zarade nemam nista, a nemaju ni seljaci jer ce izvoznici koji su ustvari klasicni banditi nuditi otkupne cene kao i do sada, a njihova zarada ce biti astronomska. Ja sa sve manjom platom i visokim cenama, ostadoh zeljan svega.

Nemanja

pre 9 godina

Da budemo solidarni sa EU u zlu? Cekaj, jel to ko sto su oni bili solidarni sa nama 99'? Ili da nam drze lekcije o moralu i medjunarodnom pravu dok priznaju Kosovo a ne Krim?
Slazem se sa ljudima iz EU, treba da budemo solidarni sa EU ko sto je ona bila prema nama u poslednjih 20-ak godina. Nekada sam bio potpuno za ulazak u EU ali iz godine u godinu (a imao sam prilike i dosta da putujem po EU i da upoznam dosta ljudi) sam sve manje i manje za tu opciju... To su sve bajke gde na kraju ispastaju najmanje zemlje...

Zoran

pre 9 godina

"Brisel -- EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu"

Mozete samo da ucenite, a ocekujte sta vam volja.

Fruit of the loom

pre 9 godina

Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti preneli da su u "EU pomalo zatečeni i ljuti na sve kandidate za članstvo, jer smatraju da je uzdržavanje od preuzimanja tržišta evropskim izvoznicima u Rusiju takođe stvar solidarnosi i zajedničkih vrednosti"........hahahahaha pa svaka im cast .E dugo se ovako nisam nasmejao

Cross

pre 9 godina

A da mi kazemo EU jedno lepo cao?
(kralj, 20. avgust 2014 22:55)

Za takvo nešto treba imati hrabrosti i poštenja, što Srbija svakako nema.
Ne može se biti neutralan, drukati za Rusiju a željeti u Eu, jer bi mogla
ostati bez jednog i drugog. Dvoličnost je opasno, odurno i neprihvaljivo
ponašanje i uvijek na vlastitu štetu. Srbiji (ako je u nedoumici) preostaje referendum, pa nek narod odluči, a narod će na kraju krajeva
i kusati svoj odabir.

EU

pre 9 godina

Sutra ce reci Dacicu u Berlinu da nije u redu to sto se radi (kao sto i nije).

Sva sreca sto ima neko da misli umesto nasih politicara (Evropska unija), jer oni sami NE UMEJU da misle.

Mladen Sudarevic

pre 9 godina

Sto bi bilo lepo da vise prestanemo da budemo kandidati. Ili nam dajte clanstvo ili nas pustite na miru da saradjujemo sa drugim drzavama kao nezavisna i medjunarodna drzava koja radi na unapredjenu zivota za svog naroda (a ne za narod drzava koje ne priznavaju Srbiju u medjunarno priznatim granicama)

Nataša, VA

pre 9 godina

Mi se samo vracamo tamo gde smo bili pre nego sto nam je EU uvela sankcije, pa preotela rusko trziste )I da, naravno, kupac bira od koga ce da kupi, a ne prodavac.

Alex

pre 9 godina

Kakva solidarnost, pa nije EU u nezasluženoj situaciji, Rusija im je sankcijama uzvratila na sankcije, oni su sami sebe doveli u tu situaciju. Ne radi se o zloupotrebi položaja unesrećenog nego o drugačijoj formulaciji zahteva da i mi uvedemo sankcije Rusiji.
Svakako smo u situaciji da ćemo da nadrljamo, zato što smo mali, ali bi mogli bar da imamo neko dostojanstvo. Da li naša vlada ima dostojanstvo sada ostaje da se vidi.

svasta

pre 9 godina

"...a u Evropskoj komisiji su Beti preneli da je zabrinjavajuće i to što je uočljivo da i moćni proizvođači hrane u Turskoj, kandidatu za članstvo, uveliko ugovaraju znatno povećanje prodaje na ruskom tržištu."

Ne nego ce da cekaju na kilavu EU koja NEMA svoju spoljnu politiku nego je obican satelit SAD! Oni ce da obestete svoje clanice, a one koje nisu ko sisa - mozda je ipak vreme da batalimo sa bajkom o EU i pocnemo da radimo na nama bude bolje. Ako nas hoce hoce, ako ne i ne moraju - ima previse zemalja u svetu sa kojima mozemo da trgujemo

x man

pre 9 godina

Srbija treba da gleda svoje legitimne interese i iskoristi sansu koja joj se pruzila. Zasto bi zemlje kandidati ignorisali sansu izvoza svojih proizvoda na Rusko trziste?

djuro

pre 9 godina

ko o cemu, EU o moralu.
Da li ce ikada Srbija znati da postupa po svojim interesima? Sa ekonomskog i spoljnjopolitickog stanovista, Srbiji nije interes da udje u EU, sve i bez sramote oko Kosova, i sve i bez ovog drugog hladnog rata. Ovo sa Rusijom je cisti zicer na tu situaciju i nije ni za razgovor sta nam je ciniti. Ako se EU ne svidja, povuces se iz pregovora i gotova prica. Sto se mene tice, dve muve jednim udarcem.

lojpur mile

pre 9 godina

Ovu sansu ne smemo propustiti, a nasi evropski prijatelji, ako su prijatelji, moraju da shvate da je to za Stbiju spas u ovim kriznim vremenima.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Jel' to behu Evropljani sto oduzese zlatnu medalju Covicu i to samo sto je nosio majcu na kojoj pise "Kosovo je Srbija" a to je cinjenica kao i da je Tirol Austrija. Zata Evropljani u red kod Porosenka, Jacenjuka i Bajedna da vam oni nadoknade stetu.

evita

pre 9 godina

EU ce svojom politikom upropastiti svoje proizvodjace (vec jeste) a sada hoce i ovu nasu boraniju... Sto se citave sage oko pristupa EU tice, za Srbiju je jedina logicna opcija ona stara: "Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani".

Petar

pre 9 godina

Bezobrazluk. EU nas drzi vec deceniju na ledu; ne prima nas u clanstvo, jer smo siromasni i nerazvijeni i istovremeno nam zabranjuje da ostvarujemo zaradu.

Jos je tragikomicniji zahtev da priliku ne iskoriste Turska i zemlje Latinske Amerike, koje nikad i nece biti clanice EU.

Srbija mora da iskoristi priliku, a kada bude clanica EU postovace njena pravila. Do tada nismo u obavezi, a ionako ne mozemo, sve i da hocemo, nedostatak proizvoda iz EU.

dushan

pre 9 godina

Strache Austriski vodja stranke slobodara - je ovako komentarisao
EU- Komesari su kao Kardinali
a mi dodjemo kao Minestranti
to su oni shto opsluzuju popa pri luturgije

Kralj Ibi

pre 9 godina

O tome gospodo odlucuju Rusi a ne vi. Nije vam to dedovina pa da tvrdite da je vase. A i mnogo ste se pokazali solidarnim kad je Srbija bila suocena, a i danas je jos uvek, sa agresivnim albanskim terorizmom na Kosovu. Umesto solidarnosti potrcali ste da ga cim pre priznate. Sto bi rekao Radovan III, moreee!

dragan

pre 9 godina

Pa ako ne bismo iskoristili onda bismo se priključili sankcijama. Mi smo uvodili sankcije, Slovencima, bili pod sankcijama EU, tako da mi više nismo zainteresovani za bilo kakve sankcije.

Dušan

pre 9 godina

То је та Е У.Она се бори за себе а за остале баш их брига.које њих био по ушима да уводе санкције Русији.

Перча Контраш

pre 9 godina

„EU Srbiji: Rusko tržište je naše. EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu“. Добро сам ја поставио дијагнозу овим европљанима, да њима фали цео мозак а нарочито велики! Па ово бре нема ни у Мапет шоу, па овакав хумор не могу да смисле заједно Чарли Чаплин, Пеки и Паки, Станлио и Олио, Мија, Чкаља и лично господин Срећко Шојић. То могу само празноглаве европске бирократе! Па ови бре гори од амеба које се изврсно сналазе у простору и времену иако уместо мозга имају само вакуолу!

Nikola

pre 9 godina

MA LJUDI KAKVA CRNA EVROPA!? Pogledajte Norvesku, koja je na referendumu jos '94 godine rekla NE EU. Sada je jedna od najbogatijih zemalja sveta sa najboljom socijalnom zastitom, tu je isto i Svajcarska koja isto nije u EU! Zatim pogledajte Grcku, Italiju, Rumuniju, Bugarsku koje sluze kao paravan Nemackoj... Okrenimo se sami sebi koliko god bilo tesko i drugim izvorima Rusiji Kini Brazilu... EU je zlo i mogu se kladiti kada bi bio referendum da bi vecina rekla NE u Evropu!

Danijel

pre 9 godina

Winter is coming prijatelji. Pazite samo kako se padom temperature omeksava stav cele EU prema Rusiji. Trziste o kom govore za hranu i te milijarde su ipak samo male mrve za ekonomije EU koje se mere godisnje sa hiljadama milijardi eura. Ipak ako postoji i najmanji promil sanse da mi profitiramo, samo napred. Za mrava je jedna mrvica hleba cela zimnica.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

Pred pocetak II svetskog rata, Jugoslavija 75% izvoza robe je bilo u Nemacku. Saveznici, na celu sa Britanijom, su vrsili pritisak da Jugoslavija obustavi prodaju hrane Nemackoj, a kao pomoc za gubitak tako velikog trzista, Velika Britanija je uvezla iz Jugoslavije celih 40 curki.

Da li iko vidi bilo kakvu slicnost izmedju zahteva saveznika 1939. i EU 2014.god?

Лима

pre 9 godina

Мала дигресија, већина Англофила овде је већ негде преко и сумњам да су Срби.

Донбас

pre 9 godina

У фабрици за прераду рибе у Станковцима (Далмација) , због Руских санкција остаје без посла 400 радника ( градић и општина има укупно 6000 становника) . Проклињу дан кад су постали ЕУ! А ми Русима уместо рибе чварке да понудимо под хитно!

jevropa

pre 9 godina

Od samog starta ucenjuju, nikada nece ni prestajati. Ako probamo da se odupremo ucenama procicemo ko u devedesetim a Vucic ko Milosevic(nije daleko od istine). Nisam pametan sta treba uraditi :(

Dragisa

pre 9 godina

Videcemo kada se sve ovo zavrsi... na kraju se Rusi pitaju od koga ce sta da kupuju. Ne podrzavam ni jedne ni druge, sve je to borba za trziste bez ljubavi...

pozdrav iz Rusije

pre 9 godina

Rusija danas nije ona ista od pre 10,20,30 godina i sada je trenutak za pozicioniranje na njenom trzistu, jer ce narednih 50 godina biti ono sto je Amerika bila prethodnih 50. Puni ste predrasuda prema Rusiji koje vam namecu mesetari sa zapada, ali imajte u vidu da su sto se tice drzavnih vrtica, svih nivoa obrazovanja, kulture, nauke svetlosnim godinama ispred EU, da su cene osnovnih stvari za zivot (metro, struja, gas, topl.voda, telefon, internet otd.)smesno male a da kupovna moc ludackom brzinom raste. Kupuju sve i svasta iz uvoza, uglavnom najskuplje automobile, tehniku i garderobu, ali i sve ostalo i na takvom trzistu ima mesta cak i za nas ( ako ikad pocnemo nesto da proizvodimo). Inace, nismo ovde gradjani 2. I 3. Reda jao u EU ( mislim na one bitne 'stare clanice') a i medju retkima smo koji mogu do 30 dana bez vize u Rusiju..

Serbissimo

pre 9 godina

"Zvaničnici u Komisiji su hteli da naglase da je to "više pitanje morala i solidarnosti" s EU...
Pa zaista, ovo je previse, ko o cemu EU o moralu....

Simon

pre 9 godina

Ima li sada ikoga u Srbiji da oda priznanje i prizna dalekovidost Vojislavu Kostunici i DSSu. Kostunica jedino nije imao karizmu. Sve drugo je imao. I viziju i drzavnicki moral. Ocigledno je da se u Srbiji ne ceni sta ko uradi vec samo sta ko kaze! Sporazum sa Rusima baca u zapecak i svu onu pozitivnu propagandu koju su stvorili Djindjicu. Bas da vidim sme li neko da prizna i sme li B92 da objavi ovo!

Раде

pre 9 godina

Били бисмо највеће будале ако бих вас послушали и неби искористили ову прилику.Зашто бих вас сажаљевали јер сте ви нама уводили санкције а да нисте ни трепнули.

niki

pre 9 godina

Ja razumem da je Srbija njihova prcija,ali bre oni su prolupali totalno tvrdeci da je Rusija njihovo trziste.E kad je vase onda izvozite tamo i nemojte upotrebljavati rec medjunarodna zajednica jer vi to niste iako bi voljeli da samo vi odlucujete u svetu.Vi ste EU i nista vise i imate brate dragi toliko problema da mi nije jasno kako nadjete vremena da i tudje probleme hocete da resavate.A stara poslovica kaze sto se babi snilo to je babi milo.

NIKAD EU

pre 9 godina

Majko moja, šta li nas tek čeka ako (ne daj Bože) stvarno postanemo članica, te nakaradne tvorevine!
Pa, moraćemo pitati Brisel da li i kad smemo u toalet!

Upomoć

pre 9 godina

Drugim rečima - ako ne uvedemo sankcije mi u naše ime će ih uvesti EU, samo se neće zvati sankcijama, nego solidarisanjem sa EU.
Ako to nismo spremni da prihvatimo, znači da nismo solidarni, pa nam i nije mesto u njihovom društvu.

Spasoje

pre 9 godina

Da li u Briselu, ima političara ili službenika, koji mogu logično razmišljati. Otkud tolika samoživost? Nemačka treba da izvozi, automobile, kamione, opremu itd. Mali, poput Srbije, ne smeju Rusima prodavati svoj pršut, jer i to proizvodi i izvozi Nemačka. Bože, sačuvaj nas takve Evrope.

Kiza

pre 9 godina

Ne kapiram odakle tolika mrznja prema EU. Mi smo deo Evrope, zivimo na evropskom kontinentu, okruzeni smo clanicama EU, nismo neki tadzikistan. Rusija nije ni u prvih 5 zemalja u koje Srbija izvozi i plasira svoju robu. Zasto se ovaj narod lozi da cemo sada svi da budemo bogati izvozom u Rusiju. Skoro je bila online anketa koju su rusi popunjavali na pitanje koje zemlje smatraju najprijateljskijim rusiji, Srbije nema ni na prvih 10 mesta, Bugara ima. Osvestite se, nemojte biti veci rusi od samih rusa.
(mnt, 20. avgust 2014 17:02)

Ovako izgleda komentar nepismenog coveka. Ostavi PC pa na poljoprivredu,
da radis nesto korisno.

conte

pre 9 godina

bili su tako solidarni kada su nam uvodili sankcije, sada nemaju pravo da traze od Srbije da ih u tome podrzava pogotovo ne na nasu stetu! I dalje mislim da je neutralnost najbolja opcija!

obavesten

pre 9 godina

Izvoz u Rusiju nije sveti gral ,iako neki tako misle.Mi nemamo robu za njihovo trziste,kako kvantitet,tako ni kavalitet.Rusko trziste je veoma ,veoma probirljivo i samo roba najviseg kvaliteta moze tamo da zavrsi.
Mi sa rusima imao trsisni sporazum vec jako dugo,a on je iskoriscen svega nekih 10 posto.Ono sto se moze desiti i to samo kao politicki ustupak ,je da rusi malo snize kriterijume i povecaju uzvoz iz Srbije,cisto kao politicki potez,a mi nismo u prilici da mozemo da odbijemo.Sumnjam da ce se to desiti,posto ima puno drzava koje su zainteresovane za njihovo trziste,a nude i visi kvalitet robe.
Samo ocekivanje unije da mi necemo izvoziti u Rusiju zato sto oni ne mogu je smesno i krajnje bezobrazno.Treba izvesti sve sto mozemo,a ako jos budemo dobro i zaradili ,bice super.
Rusija je napravila sporazume sa Kinom,koja je najvazniji kupac na svetu,jer kupuje sve u neogranicenim kolicinama,tu su i zemlje BRIK-a,Indija koja kupuje rusku tehnologiju kao luda,tako da njima EU ne treba,osim sto preko gasa i nafte imaju znacajno jacu politicku poziciju i cip za cenkanje.Eu to nema kada je Rusija u pitanju,posto se znacajan deo njene ekonomije bazira na trgovini sa rusima,kao najblizim bogatim trzistem.
Nikada ne treba zaboraviti da je Rusija mozda jednina drzava na svetu koja ima bukvalno sve.Imaju rude ,naftu ,gas,hranu,tehnologiju.....

Nataeos

pre 9 godina

Uzeti, ko njih šiša!! Dosta šuruju po Balkanu, vreme je da i mi budemo oportunisti za dobrobit države i ekonomije.. Pa možda i naroda!

Живорад Жики

pre 9 godina

"Alo rusofilski pajseri i ostali retrogradni elementi.
(Naucite se vec jednom!, 20. avgust 2014 16:57)"

По вокабулару , рекло би се да си комуниста. Ста цес онда на западу. Сто не идес у С. Кореју?

darko

pre 9 godina

jeeeeeeeeeee evropski kvaliteti i vrednosti:) tome jurimo i tome stremimo? da coveku pripadne muka..... daleko je ovo od one evrope koja je bila pre 20 godina a jos dalje od one koja je proizasla iz jedne plemenite ideje

Toma

pre 9 godina

Nisam ni stigao da pročitam tekst do kraja jer sam umro od smeha. Ne znam da li od tuge ili opšte gluposti. Iskreno mi je žao što će mi deca odrastati u ovakvom svetu bez trunke morala. A možda nikada nije ni postojao, šta ja znam.

przenje naroda

pre 9 godina

Ne znam da li je ova vest istinita ili su je, po obicaju, naduvali nasi mediji. Srbija je jedna od zadnjih zemalja od koje EU treba da strepi da ce im preuzeti trziste. Srbija je totalno nesposobna da preuzme bilo cije trziste. To cak zna i sama EU.

Gojko

pre 9 godina

Vrh cinizma kad EU govori - pitanje morala i solidarnosti. Oni slepo slede politiku USA, a kad su videli da stradaju od takve politike, hvataju se za glavu, i hoce svoju zlobu preneti na druge siromasne drzave van EU. Jasno oni kao imperijalisti zele prodavati i zaradjivati, a siromasnim drzavama davati mrvice sa njihovog stola. Muka mi je od takve EU

Boki

pre 9 godina

Kakva je razlika sada,zemlje koje su uvele sankcije Rusiji i na primer Srbija,dodje mu na isto,mi nismo hteli da uvodimo sankcije Rusiji ali je Eu uvela nama zabranu da prodajemo Rusima,kakva igra...

Mikac

pre 9 godina

Pa mi ni do sada nismo proizvodili dovoljno robe koliko bi mogli da izvezemo u Rusiju. Sad je realno da se izvoz poveca za 10-30%, ali ne možemo odjednom da stvorimo robu koje nemamo. Da bi se povećao izvoz voća recimo, potrebno je da se to voće zasadi, pa da prođe 3 godine da počne da rađa. Da bi se povećala proizvodnja mesa treba da se tovi stoka sa kukuruzom koji još nije pobran sa njiva, čiji je rod inače rekordan. Pa možda za 1 godinu bude i više mesa za izvoz itd. Dakle kratkoročno mala korist, ali za koju godinu bi moglo da bude veoma korisno, ako to neko bude znao i hteo da iskoristi

AlekSstruju, plin i naftu

pre 9 godina

Ne vidim danas Rusofobe kako dele lekciju o tome kako smo mi "nezavisna drzava", ili necemo biti "ruska gubernija", ili "nama nece niko naredjivati". To su obicno izlizani argumenti kada recimo ambasador Konzumin pita da li u sali ima Srba ili je on jedini (koji zastupa srpske interese). Ili ako ambasador Cepurin da neku afirmativnu izjavo o Rusko-Srpskim odnosima.

Hoce li sada Premijer traziti CVRSTE GARANCIJE da ce nam EU nadoknaditi gubitke u slucaju da se uzdrzimo izvoza za Rusiju ? Hoce li traziti isto takve cvrste garancije da ce nam isporucivati struju i goriva ukoliko Rusija zavrne gasnu i naftnu slavinu ili cemo se kockati zajedno sa EU da se Putin nece to usuditi ? ISTE ONAKVE GARANCIJE KOJE ONI TRAZE OD NAS DA BI UOPSTE ZAPOCELI PREGOVORE O PRISTUPANJU.

Nikola

pre 9 godina

I ako deluje kao da je vest neka zezancija istinita je.

Inace je Svajcarska odbila EU da izvoze u Rusiju hranu preko nje

Switzerland has refused to allow some European Union food producers, subject to a Russian ban on food imports, to route supplies through its territory, The Wall Street Journal reported, citing Switzerland’s Federal Office for Agriculture.
The office said it has rejected requests from fruit, vegetable and foodstuffs producers seeking ways to work around Russian food bans by exporting through the Alpine country, the newspaper reported Tuesday.
Russia imposed bans on the import of meat, seafood, fruit, vegetables and milk products on August 7 in response to a new round of Western sanctions. The United States, the European Union, Canada, Australia and Norway were subject to the bans. Switzerland has not imposed any sanctions on Russia, and thus was not subject to Russia’s retaliatory measures.
As Western producers are looking for other ways to bypass the ban, Russia is planning to intensify product control measures to prevent the export of food via Belarus and Kazakhstan. Russian Deputy Agriculture Minister Ilya Shestakov said Tuesday that the Federal Customs Service is now working to track down such exports.

nesa

pre 9 godina

Pazi ovih licemera iz EU.Pod hitno stopirati clanstvo.I to malo bednih kolicina robe nedaju da izvezemo samo da oni ne zarade.To je direktno mesanje EU u slobodnu medjunarodnu trgovinu.

dori

pre 9 godina

EU fanaticima ne fale kulturoloske vrednosti Evrope u Srbiji, njima treba slobodno trziste rada, pa da zapale u Nemacku, VB, Francusku a svaki put neki novi izgovori zasto trebamo u EU od istih. E moji drugari pa ne ide to tako, Hrvatska od kad je usla u EU 70% drzava je zatvorilo granice za radnu snagu (samo odredjena zanimanja prolaze, ali ta zanimanja i sa srpskim pasosem isto tako mozes dobiti), stoga cak i ako udjemo u EU, racunajete gospodo na 10 godina zabrane ulaska radnika u sve zemlje. 10 zabrane + 10 ispunjavanja uslova EU, vas radni vek ce uveliko biti pri kraju, boljeg zivota nagledati se necete , a kako je suditi i po EU banana drzavama ni cukununuci nam nece otplatiti kredite, moze biti samo gore usli u EU ili ne isto nam se hvata.

Brane212

pre 9 godina

Ovo je već odavno prešlo sve mere perverzije.

Ako EU očekuje nešto od svojih ČLANICA onda neka porazgovara s njima.

A ako je to što očekuje ponašanje IZVAN tržišnog takmičenja zbog kojeg bi mogle da slede negativne posledice, onda oštećene članice imaju pravo da očekuju povratak iz toga nastalih troškova i štete.

Toliko bar o nekim, najnovijim očekivanjima, da o ostalim ne govorimo.

mephisto

pre 9 godina

Posto vlast u Srbiji nema jasnu predstavu sta hoce, onda dolazi do ovakvih situacija. Srbija treba da kaze jasno i glasno:

- hocemo u EU
- mi delimo evropske vrednosti
- Rusko mesetarenje u Ukrajini OSUDJUJEMO!

Potpuno razumem ljutnju evropske porodice.
(Evropska unija, 20. avgust 2014 16:36)

A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim
- Koja Ruska intervencija? Rusi samo podrzavaju svoje u ukrajni kao sto Ameri i ostali Fasiste s druge strane?
Podrzavamo mir i razgovor, a ne neku ratnu stranu!
- i da se ne zaboravi, ako ovi iz EU zele da ih mi postujemo, mogli bi i oni nas da postuju u nasim punim granicama, a ne da nas cepaju i lome a traze od nas da postujemo granice ukrajne zato sto oni to cine!
Mi (time mislim Srbiju kao drzavu) ako osudjemo nekog i nesto, onda bi to trebali iz nasih razloga i morala a ne neko drugo da nam diktira!

anonimus

pre 9 godina

A šta bi vi to htjeli???Da valjate svoju robo po Rusiji a ujedno i da dobijate pare iz EU...Pa zar mislite da su tamo takvi glupani?Ako ćete s Rusima,eno vam ih,a ako ćete sa nama,onda morate onako kako mi hoćemo...Mi smo ovdje gazde...Tamo su Rusi a mi vamo a vi se odlučite gdje ćete...Jednostavno...

upitnik

pre 9 godina

Strašno a najgore da ima još ljudi koji pevaju himnu "ajmo u EU". pa kakva je ovo umišljenost, bahatost, e oni bi Argentini i Urugvaju govorili kome da izovoze!! I Turskoj, koju zezaju pa duže i od nas, čas ste ušli čas niste! ma sramota! nije nam više pitanje pro ili kontra rus, nego braćo princip i stav! Ne dajmo da nas za nos vuču

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo su odlicne vesti za one koji jos uvek veruju u evropske vrednosti valjda ce malo progledati posto ih je obuzelo evropsko slepilo....

mnt

pre 9 godina

Ne kapiram odakle tolika mrznja prema EU. Mi smo deo Evrope, zivimo na evropskom kontinentu, okruzeni smo clanicama EU, nismo neki tadzikistan. Rusija nije ni u prvih 5 zemalja u koje Srbija izvozi i plasira svoju robu. Zasto se ovaj narod lozi da cemo sada svi da budemo bogati izvozom u Rusiju. Skoro je bila online anketa koju su rusi popunjavali na pitanje koje zemlje smatraju najprijateljskijim rusiji, Srbije nema ni na prvih 10 mesta, Bugara ima. Osvestite se, nemojte biti veci rusi od samih rusa.

MileNS

pre 9 godina

Iskreno, nadam se da je ovo tačna vest, i da je dobro ako su to izjavili, da što više građana Srbije pročita i čuje za ovo tako da onaj procenat podrške EU integracijama koji je već ispod 50% bude još niži!
Možda se i opamete Srbi da vidi kakva je to nakaradna tvorevina zvana EU i šta su sve spremni da nam traže i narede ti licemeri.

I pre par godina sam pisao komentare kako na istoku imamo na raspolaganju tržišta koja ne bi mogli da podmirimo ni da 3x uvećamo svoju kompletnu proizvodnju a gospoda kojima je EU mila i draga su govorili da valjda 80% našeg izvoza ide u zemlje EU, samo nikako nisu smeli da kažu da je priliv sredstava od tog izvoza MIZERAN jer 5x više uvezemo iz te iste EU jer nemamo nikakvu proizvodnju niti dugoročnu strategiju za preporod poljoprivrede i industrije.
Da je postojala neka strategija sada se u ovakoj prilici ne bi češkali i pitali imamo šta izvesti i imamo li dovoljno da podmirimo sve one zahteve koje je Rusija poslala za robu.
Umesto toga eno nam danas vesti da je pokušan uvoz robe sa oznakama EU izmedju ostalog i iz Srbije, a jasno je naglašeno od njihovih inspekcija da to sprečimo ili će i Srbija biti kažnjena!

Pera

pre 9 godina

Da mi pokazemo solidarnost tako sto cemo na primer svi izvrsiti kolektivno samoubistvo, a da onda vi umesto nas izvozite nase voce, povrce, meso, mleko itd, ne znam da li bi ih i ovo zadovoljilo.

dario

pre 9 godina

''A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim ''

Nikakav problem. Samo povučete kandidaturu za pristup u EU. Zašto ste krenuli nekom da se uselite ako ne dijelite iste vijednosti. Samo nešto ne vidim niti jedne partije u Srbiji koja ima ikakvu pomena vrijednu ulogu u političkom životu koja nema u programu pristupanje EU.

misa

pre 9 godina

Pa hoćete vi iz EU da nam zabranite? Haahha. Po ovome se vidi da EU želi propast Srbije. A do juče su pričali kako je Srbija već de facto u EU

Ivan

pre 9 godina

@(Miki, 20. avgust 2014 15:07)

Na žalost to ljudi u Srbiji ne shvaćaju. Jednostavno za većinu profitabilnih proizvoda EU tržište je zatvoreno za proizvode iz država kao što je Srbija. Ko je probao zna ali neke to ipak ne sprečava i ti i danas sanjaju o EU kao otvorenom kapitalističkom tržištu gde kvalitet i cena određuju uspeh. Daleko od toga...

Stop modernom feudalizmu

pre 9 godina

Apolitican sam i nisam nikad nikoga podrzavao niti bio na necijoj strani.Ni Evropa ni Rusija ni USA ali sada bih namerno izvozio u Rusiju u inat zapadnim kapitalistima.Oni hoce svet da porobe na kulturan nacin

iju!

pre 9 godina

Ova izjava je velika kvalifikacija za lustraciju, k...raciju, i potpunu eliminaciju. Dokaz je najdublje narcisoidne poremećenosti i opasnosti po okolinu!

as

pre 9 godina

Kakav cinizam, tek se sada vidi koliko ruske sankcije pogađaju EU, a samo su se dotakle poljoprivrede. Tekstovi i izjave od strane EU zvanicnika o prosirenju sankcija naglo su prestale od 7. augusta. Svaka cast Rusiji!!!!

mister no

pre 9 godina

Hahahaha...ajde mi,nas mogu ovako da mustraju i ukoliko je ovo tacno nekko se u Vladi zamislio nad pomenutim EU zahtevom....Ali ako ovako uslovljavaju i Tursku,vecitog kandidata, koji nikad nece biti primljen, ...pa ovi u Ankari su se iskrivili od smeha kad su pročitali to....

Partizan u inat svima.!

pre 9 godina

Kolko vidim jos je jedino kao kandidat za ulazak ostala Srbija i Turska koja nikada nece uci u EU iz dobro poznatih razloga, a sve ostale zemlje Evrope koje su htele su usle u EU!

Донбас

pre 9 godina

Болииии !? А зима још није ни на видику... Ма мени је жао што ова наша напаћена Србија ома врло мало тога да понуди Русији. Би дали многи да има. ,али то је све за месец дана живота у Москви...! Упамет се Србијо! Мани се Икее, Фиат-а... Храна храна и само храна!!!

zola

pre 9 godina

Citam komentare i ne mogu da shvatim da pojedinci i dalje misle da je srbija nezavisna. Nazalost Srbija je danas i te kako zavisna. Prosla su vremena kad smo mogli da biramo, vise ne sad kad smo u okruzenju i velikom dugu preostaje da ih slusamo.

Samo hladnokrvno

pre 9 godina

EU se baš igra. Razmišljam da joj uvedem "sankcije", više će mi para ostajati mesečno u novčaniku. Eto kapitala za godinu, dve.

Kockica

pre 9 godina

REFERENDUM o ulasku u EU i ponoviti drugarima iz EU da moraju da priznaju vec priznate granice Srbije pre bilo kakvih daljih razgovora o pristupanju.

Evropejac

pre 9 godina

Imaju apsolutno pravo.
Ako se pokazemo da okrecemo ledja EU, onda smo ga tek naj****!
Kad budu trazili nazad ono sto je ulozeno u nas dok smo im trazili pare.
Neka vrati Rusija umesto nas ako nas hoce! :D (al' malo sutra ce da vrate)

rista

pre 9 godina

kakva ...., kako su nisko pali bednici, kao da ih je balkanska sirotinja terala da uvode sankcije. Sada će shvatiti da Rusija nije Srbija ili Lesoto, da se sa njim iživljavaju bez posledica ...

Djole

pre 9 godina

Pa da eto vladavina prava, razumevanje i tolerancije na delu. Ali da postavimo pitanje sa druge strane. Ako Srbija stvarno resi da sledi politiku EU, hocete li i Srbiji nadoknaditi stetu nastalu u prehrambenoj industriji? Ili kada je Hrvatska usla u EU zasto ste vi Srbiju pritiskali da nastavi uvoz duvana iz Hrvatske pod vrlo nepovoljnim uslovima za Srbiju? Iako mi vec imamo odlican duvan! Cinjenica jeste da je zapadna politika, ustvari politika siledzije. Uvek je bila i uvek ce biti. Napravili ste sranje u Ukraini, bez potrebe. Sad hocete da ga resavate preko tudjih ledja. Ali ne brinem vrlo brzo ce se ta vasa karakondzula od zajednice raspasti. Ono sto misle sami gradjani EU o EU, su vrlo jasno rekli na proslim izborima...

Saška

pre 9 godina

Koliko vidim od Evrope kao ½Stare Dame½ ostala je samo stara kurva i to ona razmažena.
A što se tiče našeg morala...e pa morali smo ! :)

Лима

pre 9 godina

Сад кад нисам повратио нећу никад. ЕУ званичници су употребили реч " Морал " ???

milos

pre 9 godina

EU neka se snadje. Kad ne uzlaze iz americke zadnjice neka prodaju njima. Sta se njih tice sta i kome prodaju zemlje koje nisu clanice EU.

Lio

pre 9 godina

Tako je bilo i nama u Sloveniji, dok nismo bili u EU a pogotovo dok nismo preuzrli Euro ziveli smo jako dobro i napredovali smo brzo. Ali ta nesrecna EU nam nista dobro nije donjela. Plate u na nivoju 2008 kad je voda u kaficu bila 0,40€, a sad je pijem za 1,20€ A plata jos miruje. Znaci sad nam drugi(Brisel) odredjuju gde cu da kupim paradajz, ne mogu vise da kupujem srpski paradajz ili makedonsku papriku, vec sada jedem holandski paradajz, koji raste u staklenoj vuni, koji je tvrd pun vode i nema ukusa, dok ga jedem on puca ko jabuka, i ako je srpski pet puta jeftinji, ne ja moram da placam taj paradaj skupo a nikakav kvalitet e to vam je Eu. Sto dalje od nje.

Naucite se vec jednom!

pre 9 godina

Alo rusofilski pajseri i ostali retrogradni elementi.
idite sami u Sibir i briks, ja hocu zbog moje dece na zapad.
Nikako da shvatite da ne treba nama zapad sto ih volimo nego sto je tamo red, rad i zakon.
Jasno ke da vi volite da zivite u korupciji, svinjcu i sankcijama, ali vecina normalnih gradjana shvata zasto nam je potreban zapad a ne istok.

alxxl

pre 9 godina

E moj miki,
kupili bi oni kada bi mi mogli da proizvedemo bar dve serije bilo čega po istim karakteristikama...

a kako da prodaješ npr. mleko sa toliko aflatoksina? i nepostojeće juneće meso? pa na yuga da ni ne mislim... (ovo je više figurativno)

inače tu je neko napisao da su rusi najbolje platiše i plaćaju najviše. videli smo u slučaju NIS-a :)

basar asad

pre 9 godina

ko o cemu k.... o postenju ! ej oni pricaju o tome i solidarnosti ??? ta eu je najgora tvorevina u istoriji covecanstva,gora je i od sssr i sfrj zajedno !

Vajven

pre 9 godina

Eu prica o solidarnosti i moralu EJ!
Oteli nam teritoriju izbombardovali nas i posle: "Nema dokaza o vadjenju organa"
Reci ne fasizmu reci NE EU!

Evropska unija

pre 9 godina

Posto vlast u Srbiji nema jasnu predstavu sta hoce, onda dolazi do ovakvih situacija. Srbija treba da kaze jasno i glasno:

- hocemo u EU
- mi delimo evropske vrednosti
- Rusko mesetarenje u Ukrajini OSUDJUJEMO!

Potpuno razumem ljutnju evropske porodice.

Referendum

pre 9 godina

Kako se sad EU botovi ne javljaju da kažu kako smo mi, većina, zadrti, oči nam zamazane nacionalnim retorikama. Ovo im je autogol, njihovi šefovi iz EU im baš zapapriše posao :)))

REFERENDUM! Da vidimo na koju stranu idemo. A u međuvremenu iskoristiti situaciju i prodati Rusiji sve što se može prodati od izvozne robe.

Pierre

pre 9 godina

Zivim u CH, od prosle nedelje kupujem samo "made in CH" zelenis i voce i ako je osetno skuplje (al je i bolje) a u Nemacku po bakaluk vise necu! Pijem samo cileanska i argentinska vina (koja su fenomenalna). U totalu deset iljada manje za EU pacere. Sledeci auto cu da kupim korejski ili japanski - jos 30 iljada manje. I nisam jedini ovde koji to radi!!!

Brano

pre 9 godina

Jeli a Srpske građevinske poslove i tržište oružijem u Iraku ste vi preuzeli posle intervencije na Sadamovom režimu. Tada nije važilo to pravilo, vaše je ono što vi prvi vidite. Samo nas posmatrajte. Da je pametan ovaj vrhovni bot kao što nije pa da preusmeri ovu arapsku milijardu kao podršku firmama koje već izvoze za Rusiju od jedne bi napravili tri milijarde za godinu dana dok traju sankcije i ugovorili još toliko nakon tog perioda. Al da je pameti u šupljim glavama, avaj.

No EU

pre 9 godina

Samo jos kompletan idiot i saka korumpiranih politicara guraju ovu EU pricu. Taj 4. Rajh treba zaboraviti i okrenuti se BRICKS-ima!
ps. lekcija iz Hrvatske

shestaR

pre 9 godina

Stvarno mi svejedno i za EU i za Rus ali kontam da hoce da kazu da ako mi i ostali (Turska,Brazil...) preuzmemo izvoz u Rus onda od sankcija koje imaju za cilj smanjenje uticaja Rus na krizu u Ukr nema nista. Ne vidim tu nista smesno!?

Vrsac

pre 9 godina

Da se zgadi coveku koliko su ovi tipovi licemerni! Bas me intresuje sta ce ovi iz "nase" vlade da odgovore i dali ce neko da se seti da je biti kandidat neznaci i automatski da cemo biti deo tog njihovog sistema! A postoji cak 50/50 sanse da i necemo ! A da se narod pita ta sansa bi bila 85% za neulazak u tu bandu ucenjivaca i lopova!!!

profesionalni komentator

pre 9 godina

Naravno,EU treba siromasna i jadna Srbija koja uzima kredite,a ne Srbija koja izvozi i zaradjuje...kako da "kupe" Telekom i EPS za male pare ako mi uspesno poslujemo ?

Lelemudi

pre 9 godina

@ (privrednik, 20. avgust 2014 14:42)
Zato cela evropa kuka za ruskim trzistem jer je ona ultra malo i svi mogu da izvoze americi jel da ? Zato evropske kompanije kmece sto gube trziste jer Rusi eto jadni imaju manji promet . Tako da sa oprostenjem ne seri . Rusi su najbolje platise jer placaju mnogo vise nego sto bi neki smrdljivi brit to uradio. Sto se tice trgovine sa rusijom to je san svake vece kompanije jer RUSI najvise kupuju a najbolje placaju .

Zoran

pre 9 godina

Obzirom da ćemo još 20-ak godina biti država kandidat mislim da treba da ćutimo i radimo i da se mnogo ne obaziremo šta trabunjaju birokrate iz Brisela. Treba isto tako da na bude jasno da mi u EU bez Kosova nećemo ući nikada. Oni u stvari tačno znaju šta su napravili 99' stvaranjem države Kosovo ali od priznanja svojih grešaka nemaju nikakve koristi. Da je to moguće oni bi nam odmah vratili Kosovo pod uslovom da njih i sebe držimo podalje od EU i to zauvek. Predvodnik ovake politike je Nemačka a i ostale zemlje se sa ovim stavom generalno slažu samo se o tome ne govori javno.

vaske

pre 9 godina

Hihihihi sta sad rusofobi? Da vas vidim sta cete sada pametovati.
Mogao bih da zamislim vase cinicne komentare, pune prikrivene sociopatije, da je ovako nesto rekla Rusija Srbiji za EU.

Privrednik@ Rusofobu i antikomunisto, vi niste zaklali jednog vola, vec SVE volove, krave, bikove, telad Srbije, i to sve ukupno za jednu pljesku, a ne kilo mesa om grlu stoke, u zadnjih 25 godina, tako da cutite ako obraza imate.

Ljube

pre 9 godina

EU mora da shvati šta je tržišna utakmica!Jednostavno treba da se izvuku iz prošlosti i kolonijalnih razmišljanja i da shvate da je ovo 21 vek!

Mitar

pre 9 godina

EU je imala rusko tržiše,sada ga više nema.Pošto je trgovina slobodna,EU nema pravo da određuje ko će sarađivati sa Rusijom i iz Rusije izvoziti i uvoziti robu.EU se je preračunala i pogrešila,pa sada i druge navraća da rade na svoju štetu.

mirko

pre 9 godina

Ma nije moguce.

problem je samo sto ovi nasi nece ni koristiti jer su ti isti i postavili na vlast.

ne da bi trebali da koristimo nego samo tako ali to je vec neka druga prica

samo da primetim

pre 9 godina

"Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti preneli"

Dajte imena tih zvaničnika. Ili treba da poverujemo da Beta postala Službeni glasnik EU?

Tihi Don

pre 9 godina

Meni nije jasno zasto oni ( EU ,i SAD) kada su toliko MOCni od nas malih i nebitnih traze sa Risijom poslujemo.
Koliko mi je poznato obi ne bi da od nas nista kupe . I ne samo to nego bi da mi kupimo od njih ono sto Rusi vise nece.
Da li je neki psihijatar slobodan?

Gari

pre 9 godina

EU ima toliko restriktivne zakone da zemlje van EU mogu samo da sanjaju izvoz(i to uglavnom repromaterijale/polufabrikate). Zato ako je pameti, povecati izvoz u Rusiju maksimalno, osvajati trziste, prodavati robu!!!! U EU posle svih uslovljavanja, ucena, zahteva i "tapsanja po ramenu" necemo uci jos koju desetinu godina, ako i bude postojala u to vreme. Pamet u glavu, EU nije jedino trziste, vec ceo svet, a to sto oni ljube amere u guzicu, to ce im se obiti o glavu, narocito ove zime :) !

Menjam nick

pre 9 godina

Eh te Evropske vrednosti..
Oce da uvode sankcije Rusiji, a ovamo da niko ne zauzme njihovo mesto izvoznika u Rusiju..
Zaista ne znam koliko slep treba da bude neko da jos uvek veruje u tu evropsku pricu..
"EU nema alternativu" .. Pa dokle više..

Astra

pre 9 godina

Toliko o onome "naši prijatelji sa zapada" i "mi smo mala ali nezavisna zemlja sa ozbiljnom nacionalnom politikom i sa nama se ne priča jezikom ucena"

Mikajlo

pre 9 godina

Da je nasa pecenica( od ko zna kojih svinja i goveda) kvalitetna kao Serano sunka, odavno bi je Rusi kupovali.Ovako nam i Rusi i Spanci "uvalise" ni krivim ni duznim.

Toliko

pre 9 godina

Znaci ovako, sta nas briga za Srbe kad treba da rese energetsko pitanje(Juzni tok) bitno da smo mi resili nase preko severnog mora. Kad hrvati ulaze u EU Srbija mora da se sagne i dozvoli im da i dalje bez carine uvoze cigare da nam ne bi zabranili izvoz secera. Sva pomoc koju smo dobili od zapadnja je besmislena u kontekstu da su nam visestruko stete naneli. Nazalost belosvetska banda je sad mocna i nasi ce verovatno morati da se saviju. Samo me zanima kako ce to da urade? Ljaljic ce da ide od hladnjace do hladnjace i da im zabranjuje izvoz ili ce nasi da udare sankcije rusima na hranu?

;)

pre 9 godina

Od prve do poslednje šljive da poberemo i pretvorimo u džem, nećemo imati dovoljnu količinu samo za Moskvu, a tako je i sa svime ostalim. Nije 1.april, a iz unije se nazire strah da im Srbija ne preuzme rusko tržište.

spoiler

pre 9 godina

autogol. patetika. neozbiljan pristup kaznjavanju ogromne drzave. finci, spanci trpe stetu. a ne vidim da mercedes ne izvozi u rusiju.
svajcarci koji su bili plemenska drzava, gde zene nisu imale pravo glasa do 1971, vodi politiku kojom ide iz pobede u pobedu. proizvode i kafu? sta reci osim svaka cast, neka se kupaju u novcu i neka preuzmu od eu sve.

mi smo mogli da napravimo neki sastanak sa zainteresovanim stranama i postanemo centar za plasiranje robe i u eu i rusiju. pre svega africke i juznoamericke zemlje. do clanstva u eu ce proci bar 10 godina. svaki trenutak treba iskoristiti. samo retko ko da misli na opste dobro.

papazjanija

pre 9 godina

hahahahahahaha, ovi lideri vise lice na pijandure iz neke kafancuge nego na ozbiljne najvise rukovodioce svojih zemalja...hahahahaha...moralni razlozi,hehehehehehehe...uzas koji ocaj u rukovodstvu eu zbog ogromne stete koju ce doziveti plus ako im rusi zestoko poostre sankcije na auto industriju...hehehehehhe

darko

pre 9 godina

Gluposti! Šteta što ne možemo više da izvezemo! Ovaj moment može da bude snažan vetar u leđa našoj (poljo)privredi i ne bi smo smeli da ga propustimo. To su radili i rade sve zemlje EU i SAD kada je situacija obrnuta, zašto bi smo se mi snebivali?

Miki

pre 9 godina

Mi na zapad mozemo i danas da izvozomo - ali ne izvozimo nista. Jer nas nece. Jer imaju svoje proizvodjace koje stite kroz subvencije i kroz zatvorene malopodajne sisteme koji ne zele da listiraju nase proizvode bez velikih marketinskih troskova koje mi nemamo da platimo. Znam jer sam probao.
U Rusiji svega toga nema i sve je otvoreno.

bonaparta3

pre 9 godina

Znate gospido i Kosovo i Metohija su naše pa vas boli uvo za to, tako da i nas boli uvo što vi mislite da je to vaše. Ima jedna srpska izreka zapravo dve " ko pre devojci devojka njemu " i "dok nekom ne smrkne drugom ne svane".

Ecky

pre 9 godina

Što se tiče morala obratite se amerima koji posmatraju sa strane i trljaju ruke!!!Moram očigledno da spomenem - "dok se dvoje svađaju treći koristi....",ali kad se setim 90 din. autogas...U suštini ,dok srbpski političari imaju koristi mi(narod) ćemo krvariti!!!!

Sunce Slobode

pre 9 godina

Glavni razlog zbog kojeg su Pajtonovci prestali da snimaju je taj da je realnost odavno postala ludja od njihovih najludjih skeceva. Alal vera onome ko je smislio ovo pojasnjenje! Cus' ti ovo, nemojte da prodajete robu Rusiji, kolektivno ludilo. . .

genije

pre 9 godina

Ako je vest istinita ovo se može okarakterisati isključivo kao - čist bezobrazluk.
Da li mi ucenama otimamo nešto od nekog? Ne? Da li prodajemo svima koji hoće nešto da kupe a kojima nisu uvedene UN sankcije? Da? Pa šta hoćete onda? Možda da pogasimo i ovo malo kompanija što nam je ostalo?

Nenad

pre 9 godina

Vucicu, molim te kao Boga nemoj ni sada da im popustis. Video si kako ti je uspelo da ne uvedes sankcije Rusima i pored nevidjenih pritisaka, samo jos sada ostani cvrst. Licemeri koji su dobili zabranu izvoza traze da niko ne popunjava tu rupu. Sta hoce, da Rusi pomru od gladi, ne razumem? Isto ovo su trazili od Argentine i Brazila, a ovi su ih ladno odbili. Mi treba da uradimo isto.

vampirbg

pre 9 godina

Bas me interesuje ko ce ovo da poslusa. Nek daju datum za pristup pa onda mogu da traze nesto. Da ne govorim o Turskoj koja je poprilicno dugi kandidat i verovatno nikad nece uci.u EU.

Igor

pre 9 godina

Toliko o nasem suverenitetu.

Cak i kao KANDIDATI nemamo pravo na nista bez dozvole Brisela...


Ovo je direktna ucena i pretnja ekonomiji jedne zemlje.

Boban

pre 9 godina

Vi u Srbiji ste toliko zaslepljeni RUSIJOM,Da ste spremnida Z....te Vola za 1 kg mesa.Zaboravljate da je EU&USA,trziste sa preko 800.000.000 potrosaca koji imaju najvecu kupovnu moc na svetu zaboravljate da ROBA PROIZVEDENA U SRBIJI NEMA CARINSKA DAVANJA.
Ako vam je milije 20x manje trziste, izvolite, pri tome ne zaboravite da euro, dolar, nisu ruske valute, njihova valuta je rublja.
Izvolite pa birajte.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (privrednik, 20. avgust 2014 14:42)

U evropi nemas sanse da ista izvezes osim repromaterijala. Subvencijama svojim proizvodjacima su u startu 3 puta jeftiniji od tebe. Dzabe ti 20 puta jace traziste, ako si ti preslab za njega. Ti bi radije da primas milost od EU nego da sam radis i zaradis, pa makar i na "sirotinjskom" trzistu??

Stefan

pre 9 godina

hahaha pa ovo nema kraja! Sto je ta evropa uzela nasa trzista izvoza oruzija, vode, hrane, i svega drugoga 90tih?! Ama kakva solidarnost da li su ovi normalni vise?!!!!!!

Dusan

pre 9 godina

ne mogu da verujem, šta su spremni da traže od nas.

nečuveno.

pa gospodo, primite nas odmah u tu vašu "demokratsku uniju" pa onda ovo zahtevajte.

Морава и брда

pre 9 godina

Цинична Јевропа!

Заводили су нам санкције, бомбардовали, стално уцењују, отимају земљу, рете??????Докле бре!

Јевропа прави ОГРОМНЕ ПОСЛОВЕ (у стотинама МИЛИЈАРДИ ЕВРА ) са РУСИЈОМ и КИНОМ, исто то чини и Велика Британија!

А Маленој Србији прете и отимају послове, тобож ми ћемо да надоместимо сву робу из Јевропе!

Криво им је што је ово наша шанса за излазак из БЕДЕ, СИРОМАШТВА....

Искористимо ову шансу, сад је моменат, ако то не учинимо није нико други крив!

misko

pre 9 godina

"EU-Rusko tržište je naše".I naše je -kaže Srbija.Puna su vam usta slobodnog tržišta i demokratije a šta sada.Samo da mi je znati koji je to um smislio iz EU.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

privrednik, 20. avgust 2014 14:42)

Samo što Rusi hoće našu robu sada a zapad se zaj....Roba je kvarljiva i treba je odmah prodati onome ko želi da kupi.

privrednik

pre 9 godina

Vi u Srbiji ste toliko zaslepljeni RUSIJOM,Da ste spremnida Z....te Vola za 1 kg mesa.Zaboravljate da je EU&USA,trziste sa preko 800.000.000 potrosaca koji imaju najvecu kupovnu moc na svetu zaboravljate da ROBA PROIZVEDENA U SRBIJI NEMA CARINSKA DAVANJA.
Ako vam je milije 20x manje trziste, izvolite, pri tome ne zaboravite da euro, dolar, nisu ruske valute, njihova valuta je rublja.
Izvolite pa birajte.

Slavko

pre 9 godina

"EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu"

HA HA HA HA HA HA HA:))))

Морава и брда

pre 9 godina

Цинична Јевропа!

Заводили су нам санкције, бомбардовали, стално уцењују, отимају земљу, рете??????Докле бре!

Јевропа прави ОГРОМНЕ ПОСЛОВЕ (у стотинама МИЛИЈАРДИ ЕВРА ) са РУСИЈОМ и КИНОМ, исто то чини и Велика Британија!

А Маленој Србији прете и отимају послове, тобож ми ћемо да надоместимо сву робу из Јевропе!

Криво им је што је ово наша шанса за излазак из БЕДЕ, СИРОМАШТВА....

Искористимо ову шансу, сад је моменат, ако то не учинимо није нико други крив!

Slavko

pre 9 godina

"EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu"

HA HA HA HA HA HA HA:))))

Boban

pre 9 godina

Vi u Srbiji ste toliko zaslepljeni RUSIJOM,Da ste spremnida Z....te Vola za 1 kg mesa.Zaboravljate da je EU&USA,trziste sa preko 800.000.000 potrosaca koji imaju najvecu kupovnu moc na svetu zaboravljate da ROBA PROIZVEDENA U SRBIJI NEMA CARINSKA DAVANJA.
Ako vam je milije 20x manje trziste, izvolite, pri tome ne zaboravite da euro, dolar, nisu ruske valute, njihova valuta je rublja.
Izvolite pa birajte.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (privrednik, 20. avgust 2014 14:42)

U evropi nemas sanse da ista izvezes osim repromaterijala. Subvencijama svojim proizvodjacima su u startu 3 puta jeftiniji od tebe. Dzabe ti 20 puta jace traziste, ako si ti preslab za njega. Ti bi radije da primas milost od EU nego da sam radis i zaradis, pa makar i na "sirotinjskom" trzistu??

Igor

pre 9 godina

Toliko o nasem suverenitetu.

Cak i kao KANDIDATI nemamo pravo na nista bez dozvole Brisela...


Ovo je direktna ucena i pretnja ekonomiji jedne zemlje.

Stefan

pre 9 godina

hahaha pa ovo nema kraja! Sto je ta evropa uzela nasa trzista izvoza oruzija, vode, hrane, i svega drugoga 90tih?! Ama kakva solidarnost da li su ovi normalni vise?!!!!!!

misko

pre 9 godina

"EU-Rusko tržište je naše".I naše je -kaže Srbija.Puna su vam usta slobodnog tržišta i demokratije a šta sada.Samo da mi je znati koji je to um smislio iz EU.

Nenad

pre 9 godina

Vucicu, molim te kao Boga nemoj ni sada da im popustis. Video si kako ti je uspelo da ne uvedes sankcije Rusima i pored nevidjenih pritisaka, samo jos sada ostani cvrst. Licemeri koji su dobili zabranu izvoza traze da niko ne popunjava tu rupu. Sta hoce, da Rusi pomru od gladi, ne razumem? Isto ovo su trazili od Argentine i Brazila, a ovi su ih ladno odbili. Mi treba da uradimo isto.

genije

pre 9 godina

Ako je vest istinita ovo se može okarakterisati isključivo kao - čist bezobrazluk.
Da li mi ucenama otimamo nešto od nekog? Ne? Da li prodajemo svima koji hoće nešto da kupe a kojima nisu uvedene UN sankcije? Da? Pa šta hoćete onda? Možda da pogasimo i ovo malo kompanija što nam je ostalo?

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

privrednik, 20. avgust 2014 14:42)

Samo što Rusi hoće našu robu sada a zapad se zaj....Roba je kvarljiva i treba je odmah prodati onome ko želi da kupi.

Dusan

pre 9 godina

ne mogu da verujem, šta su spremni da traže od nas.

nečuveno.

pa gospodo, primite nas odmah u tu vašu "demokratsku uniju" pa onda ovo zahtevajte.

mephisto

pre 9 godina

Posto vlast u Srbiji nema jasnu predstavu sta hoce, onda dolazi do ovakvih situacija. Srbija treba da kaze jasno i glasno:

- hocemo u EU
- mi delimo evropske vrednosti
- Rusko mesetarenje u Ukrajini OSUDJUJEMO!

Potpuno razumem ljutnju evropske porodice.
(Evropska unija, 20. avgust 2014 16:36)

A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim
- Koja Ruska intervencija? Rusi samo podrzavaju svoje u ukrajni kao sto Ameri i ostali Fasiste s druge strane?
Podrzavamo mir i razgovor, a ne neku ratnu stranu!
- i da se ne zaboravi, ako ovi iz EU zele da ih mi postujemo, mogli bi i oni nas da postuju u nasim punim granicama, a ne da nas cepaju i lome a traze od nas da postujemo granice ukrajne zato sto oni to cine!
Mi (time mislim Srbiju kao drzavu) ako osudjemo nekog i nesto, onda bi to trebali iz nasih razloga i morala a ne neko drugo da nam diktira!

Lio

pre 9 godina

Tako je bilo i nama u Sloveniji, dok nismo bili u EU a pogotovo dok nismo preuzrli Euro ziveli smo jako dobro i napredovali smo brzo. Ali ta nesrecna EU nam nista dobro nije donjela. Plate u na nivoju 2008 kad je voda u kaficu bila 0,40€, a sad je pijem za 1,20€ A plata jos miruje. Znaci sad nam drugi(Brisel) odredjuju gde cu da kupim paradajz, ne mogu vise da kupujem srpski paradajz ili makedonsku papriku, vec sada jedem holandski paradajz, koji raste u staklenoj vuni, koji je tvrd pun vode i nema ukusa, dok ga jedem on puca ko jabuka, i ako je srpski pet puta jeftinji, ne ja moram da placam taj paradaj skupo a nikakav kvalitet e to vam je Eu. Sto dalje od nje.

Vajven

pre 9 godina

Eu prica o solidarnosti i moralu EJ!
Oteli nam teritoriju izbombardovali nas i posle: "Nema dokaza o vadjenju organa"
Reci ne fasizmu reci NE EU!

z

pre 9 godina

"Znate, ne znamo hocemo li vas uopste primiti u EU, cak i ako se odreknete Kosova, a takodje ne obecavamo da cete imati ikakve koristi i ako vas primimo, ali zato mozemo da vas bezobrazno uslovljavamo."

Gojko

pre 9 godina

Vrh cinizma kad EU govori - pitanje morala i solidarnosti. Oni slepo slede politiku USA, a kad su videli da stradaju od takve politike, hvataju se za glavu, i hoce svoju zlobu preneti na druge siromasne drzave van EU. Jasno oni kao imperijalisti zele prodavati i zaradjivati, a siromasnim drzavama davati mrvice sa njihovog stola. Muka mi je od takve EU

Pierre

pre 9 godina

Zivim u CH, od prosle nedelje kupujem samo "made in CH" zelenis i voce i ako je osetno skuplje (al je i bolje) a u Nemacku po bakaluk vise necu! Pijem samo cileanska i argentinska vina (koja su fenomenalna). U totalu deset iljada manje za EU pacere. Sledeci auto cu da kupim korejski ili japanski - jos 30 iljada manje. I nisam jedini ovde koji to radi!!!

Miki

pre 9 godina

Mi na zapad mozemo i danas da izvozomo - ali ne izvozimo nista. Jer nas nece. Jer imaju svoje proizvodjace koje stite kroz subvencije i kroz zatvorene malopodajne sisteme koji ne zele da listiraju nase proizvode bez velikih marketinskih troskova koje mi nemamo da platimo. Znam jer sam probao.
U Rusiji svega toga nema i sve je otvoreno.

Saška

pre 9 godina

Koliko vidim od Evrope kao ½Stare Dame½ ostala je samo stara kurva i to ona razmažena.
A što se tiče našeg morala...e pa morali smo ! :)

No EU

pre 9 godina

Samo jos kompletan idiot i saka korumpiranih politicara guraju ovu EU pricu. Taj 4. Rajh treba zaboraviti i okrenuti se BRICKS-ima!
ps. lekcija iz Hrvatske

Pera

pre 9 godina

Da mi pokazemo solidarnost tako sto cemo na primer svi izvrsiti kolektivno samoubistvo, a da onda vi umesto nas izvozite nase voce, povrce, meso, mleko itd, ne znam da li bi ih i ovo zadovoljilo.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Jel' to behu Evropljani sto oduzese zlatnu medalju Covicu i to samo sto je nosio majcu na kojoj pise "Kosovo je Srbija" a to je cinjenica kao i da je Tirol Austrija. Zata Evropljani u red kod Porosenka, Jacenjuka i Bajedna da vam oni nadoknade stetu.

Cross

pre 9 godina

A da mi kazemo EU jedno lepo cao?
(kralj, 20. avgust 2014 22:55)

Za takvo nešto treba imati hrabrosti i poštenja, što Srbija svakako nema.
Ne može se biti neutralan, drukati za Rusiju a željeti u Eu, jer bi mogla
ostati bez jednog i drugog. Dvoličnost je opasno, odurno i neprihvaljivo
ponašanje i uvijek na vlastitu štetu. Srbiji (ako je u nedoumici) preostaje referendum, pa nek narod odluči, a narod će na kraju krajeva
i kusati svoj odabir.

Djole

pre 9 godina

Pa da eto vladavina prava, razumevanje i tolerancije na delu. Ali da postavimo pitanje sa druge strane. Ako Srbija stvarno resi da sledi politiku EU, hocete li i Srbiji nadoknaditi stetu nastalu u prehrambenoj industriji? Ili kada je Hrvatska usla u EU zasto ste vi Srbiju pritiskali da nastavi uvoz duvana iz Hrvatske pod vrlo nepovoljnim uslovima za Srbiju? Iako mi vec imamo odlican duvan! Cinjenica jeste da je zapadna politika, ustvari politika siledzije. Uvek je bila i uvek ce biti. Napravili ste sranje u Ukraini, bez potrebe. Sad hocete da ga resavate preko tudjih ledja. Ali ne brinem vrlo brzo ce se ta vasa karakondzula od zajednice raspasti. Ono sto misle sami gradjani EU o EU, su vrlo jasno rekli na proslim izborima...

milos

pre 9 godina

EU neka se snadje. Kad ne uzlaze iz americke zadnjice neka prodaju njima. Sta se njih tice sta i kome prodaju zemlje koje nisu clanice EU.

conte

pre 9 godina

bili su tako solidarni kada su nam uvodili sankcije, sada nemaju pravo da traze od Srbije da ih u tome podrzava pogotovo ne na nasu stetu! I dalje mislim da je neutralnost najbolja opcija!

Sunce Slobode

pre 9 godina

Glavni razlog zbog kojeg su Pajtonovci prestali da snimaju je taj da je realnost odavno postala ludja od njihovih najludjih skeceva. Alal vera onome ko je smislio ovo pojasnjenje! Cus' ti ovo, nemojte da prodajete robu Rusiji, kolektivno ludilo. . .

pozdrav iz Rusije

pre 9 godina

Rusija danas nije ona ista od pre 10,20,30 godina i sada je trenutak za pozicioniranje na njenom trzistu, jer ce narednih 50 godina biti ono sto je Amerika bila prethodnih 50. Puni ste predrasuda prema Rusiji koje vam namecu mesetari sa zapada, ali imajte u vidu da su sto se tice drzavnih vrtica, svih nivoa obrazovanja, kulture, nauke svetlosnim godinama ispred EU, da su cene osnovnih stvari za zivot (metro, struja, gas, topl.voda, telefon, internet otd.)smesno male a da kupovna moc ludackom brzinom raste. Kupuju sve i svasta iz uvoza, uglavnom najskuplje automobile, tehniku i garderobu, ali i sve ostalo i na takvom trzistu ima mesta cak i za nas ( ako ikad pocnemo nesto da proizvodimo). Inace, nismo ovde gradjani 2. I 3. Reda jao u EU ( mislim na one bitne 'stare clanice') a i medju retkima smo koji mogu do 30 dana bez vize u Rusiju..

Mitar

pre 9 godina

EU je imala rusko tržiše,sada ga više nema.Pošto je trgovina slobodna,EU nema pravo da određuje ko će sarađivati sa Rusijom i iz Rusije izvoziti i uvoziti robu.EU se je preračunala i pogrešila,pa sada i druge navraća da rade na svoju štetu.

Nemanja

pre 9 godina

Da budemo solidarni sa EU u zlu? Cekaj, jel to ko sto su oni bili solidarni sa nama 99'? Ili da nam drze lekcije o moralu i medjunarodnom pravu dok priznaju Kosovo a ne Krim?
Slazem se sa ljudima iz EU, treba da budemo solidarni sa EU ko sto je ona bila prema nama u poslednjih 20-ak godina. Nekada sam bio potpuno za ulazak u EU ali iz godine u godinu (a imao sam prilike i dosta da putujem po EU i da upoznam dosta ljudi) sam sve manje i manje za tu opciju... To su sve bajke gde na kraju ispastaju najmanje zemlje...

svako dobro

pre 9 godina

Ako bi Rusija uvela nama sankcije, potpuno bi bilo u redu da EU zauzme naše pozicije i preuzme kontigent, ne? Naravno, ‘solidarnost’ time ne bi bila ugrožena, niko na bi ni pomislio .. i kada EU nama uvede sankcije, to je bilo solidarno, ne?
Liče na dečicu koja pokušavaju da igraju Američku političku pornografiju .. neverovatno bezobrazna pozicija i zahtev, a da još nismo članovi, da nas zavlače i tek će nas zavčačiti .. šta mislite, kako će tek biti kad, ne daj bože, postanemo članovi? Predaće nam tržišta? ..uvek ćemo moliti za crkavicu.

Okrenimo se BRIKSu, čija snaga i uticaj samo mogu rasti. Anglosaksonski uticaj je prošao zenit, zasitio se nataloženim konfliktima i samo može padati

Nisam pročitao sve komentare, izvinjavam se ako sam nekoga ponovio
.. ima nečeg teško patološkog u ovom stavu EU, pretpostavljam da je to još neko primetio. Svetski odnosi su teško bolesni, a kao glavni uzročnik nameće se upravo, ko drugi nego svetski policajac .. naj običniji ulični siledžija bez legitimiteta, sa mandatom suve sile i štampe nametnutog $

przenje naroda

pre 9 godina

Ne znam da li je ova vest istinita ili su je, po obicaju, naduvali nasi mediji. Srbija je jedna od zadnjih zemalja od koje EU treba da strepi da ce im preuzeti trziste. Srbija je totalno nesposobna da preuzme bilo cije trziste. To cak zna i sama EU.

Kralj Ibi

pre 9 godina

O tome gospodo odlucuju Rusi a ne vi. Nije vam to dedovina pa da tvrdite da je vase. A i mnogo ste se pokazali solidarnim kad je Srbija bila suocena, a i danas je jos uvek, sa agresivnim albanskim terorizmom na Kosovu. Umesto solidarnosti potrcali ste da ga cim pre priznate. Sto bi rekao Radovan III, moreee!

Dušan

pre 9 godina

То је та Е У.Она се бори за себе а за остале баш их брига.које њих био по ушима да уводе санкције Русији.

Раде

pre 9 godina

Били бисмо највеће будале ако бих вас послушали и неби искористили ову прилику.Зашто бих вас сажаљевали јер сте ви нама уводили санкције а да нисте ни трепнули.

profesionalni komentator

pre 9 godina

Naravno,EU treba siromasna i jadna Srbija koja uzima kredite,a ne Srbija koja izvozi i zaradjuje...kako da "kupe" Telekom i EPS za male pare ako mi uspesno poslujemo ?

Lelemudi

pre 9 godina

@ (privrednik, 20. avgust 2014 14:42)
Zato cela evropa kuka za ruskim trzistem jer je ona ultra malo i svi mogu da izvoze americi jel da ? Zato evropske kompanije kmece sto gube trziste jer Rusi eto jadni imaju manji promet . Tako da sa oprostenjem ne seri . Rusi su najbolje platise jer placaju mnogo vise nego sto bi neki smrdljivi brit to uradio. Sto se tice trgovine sa rusijom to je san svake vece kompanije jer RUSI najvise kupuju a najbolje placaju .

Toma

pre 9 godina

Nisam ni stigao da pročitam tekst do kraja jer sam umro od smeha. Ne znam da li od tuge ili opšte gluposti. Iskreno mi je žao što će mi deca odrastati u ovakvom svetu bez trunke morala. A možda nikada nije ni postojao, šta ja znam.

Nikola

pre 9 godina

MA LJUDI KAKVA CRNA EVROPA!? Pogledajte Norvesku, koja je na referendumu jos '94 godine rekla NE EU. Sada je jedna od najbogatijih zemalja sveta sa najboljom socijalnom zastitom, tu je isto i Svajcarska koja isto nije u EU! Zatim pogledajte Grcku, Italiju, Rumuniju, Bugarsku koje sluze kao paravan Nemackoj... Okrenimo se sami sebi koliko god bilo tesko i drugim izvorima Rusiji Kini Brazilu... EU je zlo i mogu se kladiti kada bi bio referendum da bi vecina rekla NE u Evropu!

Донбас

pre 9 godina

У фабрици за прераду рибе у Станковцима (Далмација) , због Руских санкција остаје без посла 400 радника ( градић и општина има укупно 6000 становника) . Проклињу дан кад су постали ЕУ! А ми Русима уместо рибе чварке да понудимо под хитно!

NIKAD EU

pre 9 godina

Majko moja, šta li nas tek čeka ako (ne daj Bože) stvarno postanemo članica, te nakaradne tvorevine!
Pa, moraćemo pitati Brisel da li i kad smemo u toalet!

bonaparta3

pre 9 godina

Znate gospido i Kosovo i Metohija su naše pa vas boli uvo za to, tako da i nas boli uvo što vi mislite da je to vaše. Ima jedna srpska izreka zapravo dve " ko pre devojci devojka njemu " i "dok nekom ne smrkne drugom ne svane".

Brano

pre 9 godina

Jeli a Srpske građevinske poslove i tržište oružijem u Iraku ste vi preuzeli posle intervencije na Sadamovom režimu. Tada nije važilo to pravilo, vaše je ono što vi prvi vidite. Samo nas posmatrajte. Da je pametan ovaj vrhovni bot kao što nije pa da preusmeri ovu arapsku milijardu kao podršku firmama koje već izvoze za Rusiju od jedne bi napravili tri milijarde za godinu dana dok traju sankcije i ugovorili još toliko nakon tog perioda. Al da je pameti u šupljim glavama, avaj.

Danijel

pre 9 godina

Winter is coming prijatelji. Pazite samo kako se padom temperature omeksava stav cele EU prema Rusiji. Trziste o kom govore za hranu i te milijarde su ipak samo male mrve za ekonomije EU koje se mere godisnje sa hiljadama milijardi eura. Ipak ako postoji i najmanji promil sanse da mi profitiramo, samo napred. Za mrava je jedna mrvica hleba cela zimnica.

Toliko

pre 9 godina

Znaci ovako, sta nas briga za Srbe kad treba da rese energetsko pitanje(Juzni tok) bitno da smo mi resili nase preko severnog mora. Kad hrvati ulaze u EU Srbija mora da se sagne i dozvoli im da i dalje bez carine uvoze cigare da nam ne bi zabranili izvoz secera. Sva pomoc koju smo dobili od zapadnja je besmislena u kontekstu da su nam visestruko stete naneli. Nazalost belosvetska banda je sad mocna i nasi ce verovatno morati da se saviju. Samo me zanima kako ce to da urade? Ljaljic ce da ide od hladnjace do hladnjace i da im zabranjuje izvoz ili ce nasi da udare sankcije rusima na hranu?

Kiza

pre 9 godina

Ne kapiram odakle tolika mrznja prema EU. Mi smo deo Evrope, zivimo na evropskom kontinentu, okruzeni smo clanicama EU, nismo neki tadzikistan. Rusija nije ni u prvih 5 zemalja u koje Srbija izvozi i plasira svoju robu. Zasto se ovaj narod lozi da cemo sada svi da budemo bogati izvozom u Rusiju. Skoro je bila online anketa koju su rusi popunjavali na pitanje koje zemlje smatraju najprijateljskijim rusiji, Srbije nema ni na prvih 10 mesta, Bugara ima. Osvestite se, nemojte biti veci rusi od samih rusa.
(mnt, 20. avgust 2014 17:02)

Ovako izgleda komentar nepismenog coveka. Ostavi PC pa na poljoprivredu,
da radis nesto korisno.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

Pred pocetak II svetskog rata, Jugoslavija 75% izvoza robe je bilo u Nemacku. Saveznici, na celu sa Britanijom, su vrsili pritisak da Jugoslavija obustavi prodaju hrane Nemackoj, a kao pomoc za gubitak tako velikog trzista, Velika Britanija je uvezla iz Jugoslavije celih 40 curki.

Da li iko vidi bilo kakvu slicnost izmedju zahteva saveznika 1939. i EU 2014.god?

Перча Контраш

pre 9 godina

„EU Srbiji: Rusko tržište je naše. EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu“. Добро сам ја поставио дијагнозу овим европљанима, да њима фали цео мозак а нарочито велики! Па ово бре нема ни у Мапет шоу, па овакав хумор не могу да смисле заједно Чарли Чаплин, Пеки и Паки, Станлио и Олио, Мија, Чкаља и лично господин Срећко Шојић. То могу само празноглаве европске бирократе! Па ови бре гори од амеба које се изврсно сналазе у простору и времену иако уместо мозга имају само вакуолу!

Gari

pre 9 godina

EU ima toliko restriktivne zakone da zemlje van EU mogu samo da sanjaju izvoz(i to uglavnom repromaterijale/polufabrikate). Zato ako je pameti, povecati izvoz u Rusiju maksimalno, osvajati trziste, prodavati robu!!!! U EU posle svih uslovljavanja, ucena, zahteva i "tapsanja po ramenu" necemo uci jos koju desetinu godina, ako i bude postojala u to vreme. Pamet u glavu, EU nije jedino trziste, vec ceo svet, a to sto oni ljube amere u guzicu, to ce im se obiti o glavu, narocito ove zime :) !

Донбас

pre 9 godina

Болииии !? А зима још није ни на видику... Ма мени је жао што ова наша напаћена Србија ома врло мало тога да понуди Русији. Би дали многи да има. ,али то је све за месец дана живота у Москви...! Упамет се Србијо! Мани се Икее, Фиат-а... Храна храна и само храна!!!

privrednik

pre 9 godina

Vi u Srbiji ste toliko zaslepljeni RUSIJOM,Da ste spremnida Z....te Vola za 1 kg mesa.Zaboravljate da je EU&USA,trziste sa preko 800.000.000 potrosaca koji imaju najvecu kupovnu moc na svetu zaboravljate da ROBA PROIZVEDENA U SRBIJI NEMA CARINSKA DAVANJA.
Ako vam je milije 20x manje trziste, izvolite, pri tome ne zaboravite da euro, dolar, nisu ruske valute, njihova valuta je rublja.
Izvolite pa birajte.

basar asad

pre 9 godina

ko o cemu k.... o postenju ! ej oni pricaju o tome i solidarnosti ??? ta eu je najgora tvorevina u istoriji covecanstva,gora je i od sssr i sfrj zajedno !

;)

pre 9 godina

Od prve do poslednje šljive da poberemo i pretvorimo u džem, nećemo imati dovoljnu količinu samo za Moskvu, a tako je i sa svime ostalim. Nije 1.april, a iz unije se nazire strah da im Srbija ne preuzme rusko tržište.

Лима

pre 9 godina

Сад кад нисам повратио нећу никад. ЕУ званичници су употребили реч " Морал " ???

AlekSstruju, plin i naftu

pre 9 godina

Ne vidim danas Rusofobe kako dele lekciju o tome kako smo mi "nezavisna drzava", ili necemo biti "ruska gubernija", ili "nama nece niko naredjivati". To su obicno izlizani argumenti kada recimo ambasador Konzumin pita da li u sali ima Srba ili je on jedini (koji zastupa srpske interese). Ili ako ambasador Cepurin da neku afirmativnu izjavo o Rusko-Srpskim odnosima.

Hoce li sada Premijer traziti CVRSTE GARANCIJE da ce nam EU nadoknaditi gubitke u slucaju da se uzdrzimo izvoza za Rusiju ? Hoce li traziti isto takve cvrste garancije da ce nam isporucivati struju i goriva ukoliko Rusija zavrne gasnu i naftnu slavinu ili cemo se kockati zajedno sa EU da se Putin nece to usuditi ? ISTE ONAKVE GARANCIJE KOJE ONI TRAZE OD NAS DA BI UOPSTE ZAPOCELI PREGOVORE O PRISTUPANJU.

Nataša, VA

pre 9 godina

Mi se samo vracamo tamo gde smo bili pre nego sto nam je EU uvela sankcije, pa preotela rusko trziste )I da, naravno, kupac bira od koga ce da kupi, a ne prodavac.

Mladen Sudarevic

pre 9 godina

Sto bi bilo lepo da vise prestanemo da budemo kandidati. Ili nam dajte clanstvo ili nas pustite na miru da saradjujemo sa drugim drzavama kao nezavisna i medjunarodna drzava koja radi na unapredjenu zivota za svog naroda (a ne za narod drzava koje ne priznavaju Srbiju u medjunarno priznatim granicama)

lojpur mile

pre 9 godina

Ovu sansu ne smemo propustiti, a nasi evropski prijatelji, ako su prijatelji, moraju da shvate da je to za Stbiju spas u ovim kriznim vremenima.

iju!

pre 9 godina

Ova izjava je velika kvalifikacija za lustraciju, k...raciju, i potpunu eliminaciju. Dokaz je najdublje narcisoidne poremećenosti i opasnosti po okolinu!

nesa

pre 9 godina

Pazi ovih licemera iz EU.Pod hitno stopirati clanstvo.I to malo bednih kolicina robe nedaju da izvezemo samo da oni ne zarade.To je direktno mesanje EU u slobodnu medjunarodnu trgovinu.

djuro

pre 9 godina

ko o cemu, EU o moralu.
Da li ce ikada Srbija znati da postupa po svojim interesima? Sa ekonomskog i spoljnjopolitickog stanovista, Srbiji nije interes da udje u EU, sve i bez sramote oko Kosova, i sve i bez ovog drugog hladnog rata. Ovo sa Rusijom je cisti zicer na tu situaciju i nije ni za razgovor sta nam je ciniti. Ako se EU ne svidja, povuces se iz pregovora i gotova prica. Sto se mene tice, dve muve jednim udarcem.

Astra

pre 9 godina

Toliko o onome "naši prijatelji sa zapada" i "mi smo mala ali nezavisna zemlja sa ozbiljnom nacionalnom politikom i sa nama se ne priča jezikom ucena"

vaske

pre 9 godina

Hihihihi sta sad rusofobi? Da vas vidim sta cete sada pametovati.
Mogao bih da zamislim vase cinicne komentare, pune prikrivene sociopatije, da je ovako nesto rekla Rusija Srbiji za EU.

Privrednik@ Rusofobu i antikomunisto, vi niste zaklali jednog vola, vec SVE volove, krave, bikove, telad Srbije, i to sve ukupno za jednu pljesku, a ne kilo mesa om grlu stoke, u zadnjih 25 godina, tako da cutite ako obraza imate.

Menjam nick

pre 9 godina

Eh te Evropske vrednosti..
Oce da uvode sankcije Rusiji, a ovamo da niko ne zauzme njihovo mesto izvoznika u Rusiju..
Zaista ne znam koliko slep treba da bude neko da jos uvek veruje u tu evropsku pricu..
"EU nema alternativu" .. Pa dokle više..

Spasoje

pre 9 godina

Da li u Briselu, ima političara ili službenika, koji mogu logično razmišljati. Otkud tolika samoživost? Nemačka treba da izvozi, automobile, kamione, opremu itd. Mali, poput Srbije, ne smeju Rusima prodavati svoj pršut, jer i to proizvodi i izvozi Nemačka. Bože, sačuvaj nas takve Evrope.

vampirbg

pre 9 godina

Bas me interesuje ko ce ovo da poslusa. Nek daju datum za pristup pa onda mogu da traze nesto. Da ne govorim o Turskoj koja je poprilicno dugi kandidat i verovatno nikad nece uci.u EU.

Zoran

pre 9 godina

Obzirom da ćemo još 20-ak godina biti država kandidat mislim da treba da ćutimo i radimo i da se mnogo ne obaziremo šta trabunjaju birokrate iz Brisela. Treba isto tako da na bude jasno da mi u EU bez Kosova nećemo ući nikada. Oni u stvari tačno znaju šta su napravili 99' stvaranjem države Kosovo ali od priznanja svojih grešaka nemaju nikakve koristi. Da je to moguće oni bi nam odmah vratili Kosovo pod uslovom da njih i sebe držimo podalje od EU i to zauvek. Predvodnik ovake politike je Nemačka a i ostale zemlje se sa ovim stavom generalno slažu samo se o tome ne govori javno.

darko

pre 9 godina

jeeeeeeeeeee evropski kvaliteti i vrednosti:) tome jurimo i tome stremimo? da coveku pripadne muka..... daleko je ovo od one evrope koja je bila pre 20 godina a jos dalje od one koja je proizasla iz jedne plemenite ideje

mister no

pre 9 godina

Hahahaha...ajde mi,nas mogu ovako da mustraju i ukoliko je ovo tacno nekko se u Vladi zamislio nad pomenutim EU zahtevom....Ali ako ovako uslovljavaju i Tursku,vecitog kandidata, koji nikad nece biti primljen, ...pa ovi u Ankari su se iskrivili od smeha kad su pročitali to....

dragan

pre 9 godina

Pa ako ne bismo iskoristili onda bismo se priključili sankcijama. Mi smo uvodili sankcije, Slovencima, bili pod sankcijama EU, tako da mi više nismo zainteresovani za bilo kakve sankcije.

Vrsac

pre 9 godina

Da se zgadi coveku koliko su ovi tipovi licemerni! Bas me intresuje sta ce ovi iz "nase" vlade da odgovore i dali ce neko da se seti da je biti kandidat neznaci i automatski da cemo biti deo tog njihovog sistema! A postoji cak 50/50 sanse da i necemo ! A da se narod pita ta sansa bi bila 85% za neulazak u tu bandu ucenjivaca i lopova!!!

as

pre 9 godina

Kakav cinizam, tek se sada vidi koliko ruske sankcije pogađaju EU, a samo su se dotakle poljoprivrede. Tekstovi i izjave od strane EU zvanicnika o prosirenju sankcija naglo su prestale od 7. augusta. Svaka cast Rusiji!!!!

Referendum

pre 9 godina

Kako se sad EU botovi ne javljaju da kažu kako smo mi, većina, zadrti, oči nam zamazane nacionalnim retorikama. Ovo im je autogol, njihovi šefovi iz EU im baš zapapriše posao :)))

REFERENDUM! Da vidimo na koju stranu idemo. A u međuvremenu iskoristiti situaciju i prodati Rusiji sve što se može prodati od izvozne robe.

Simon

pre 9 godina

Ima li sada ikoga u Srbiji da oda priznanje i prizna dalekovidost Vojislavu Kostunici i DSSu. Kostunica jedino nije imao karizmu. Sve drugo je imao. I viziju i drzavnicki moral. Ocigledno je da se u Srbiji ne ceni sta ko uradi vec samo sta ko kaze! Sporazum sa Rusima baca u zapecak i svu onu pozitivnu propagandu koju su stvorili Djindjicu. Bas da vidim sme li neko da prizna i sme li B92 da objavi ovo!

Kockica

pre 9 godina

REFERENDUM o ulasku u EU i ponoviti drugarima iz EU da moraju da priznaju vec priznate granice Srbije pre bilo kakvih daljih razgovora o pristupanju.

evita

pre 9 godina

EU ce svojom politikom upropastiti svoje proizvodjace (vec jeste) a sada hoce i ovu nasu boraniju... Sto se citave sage oko pristupa EU tice, za Srbiju je jedina logicna opcija ona stara: "Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani".

Petar

pre 9 godina

Bezobrazluk. EU nas drzi vec deceniju na ledu; ne prima nas u clanstvo, jer smo siromasni i nerazvijeni i istovremeno nam zabranjuje da ostvarujemo zaradu.

Jos je tragikomicniji zahtev da priliku ne iskoriste Turska i zemlje Latinske Amerike, koje nikad i nece biti clanice EU.

Srbija mora da iskoristi priliku, a kada bude clanica EU postovace njena pravila. Do tada nismo u obavezi, a ionako ne mozemo, sve i da hocemo, nedostatak proizvoda iz EU.

papazjanija

pre 9 godina

hahahahahahaha, ovi lideri vise lice na pijandure iz neke kafancuge nego na ozbiljne najvise rukovodioce svojih zemalja...hahahahaha...moralni razlozi,hehehehehehehe...uzas koji ocaj u rukovodstvu eu zbog ogromne stete koju ce doziveti plus ako im rusi zestoko poostre sankcije na auto industriju...hehehehehhe

Ivan

pre 9 godina

@(Miki, 20. avgust 2014 15:07)

Na žalost to ljudi u Srbiji ne shvaćaju. Jednostavno za većinu profitabilnih proizvoda EU tržište je zatvoreno za proizvode iz država kao što je Srbija. Ko je probao zna ali neke to ipak ne sprečava i ti i danas sanjaju o EU kao otvorenom kapitalističkom tržištu gde kvalitet i cena određuju uspeh. Daleko od toga...

Upomoć

pre 9 godina

Drugim rečima - ako ne uvedemo sankcije mi u naše ime će ih uvesti EU, samo se neće zvati sankcijama, nego solidarisanjem sa EU.
Ako to nismo spremni da prihvatimo, znači da nismo solidarni, pa nam i nije mesto u njihovom društvu.

Лима

pre 9 godina

Мала дигресија, већина Англофила овде је већ негде преко и сумњам да су Срби.

Tihi Don

pre 9 godina

Meni nije jasno zasto oni ( EU ,i SAD) kada su toliko MOCni od nas malih i nebitnih traze sa Risijom poslujemo.
Koliko mi je poznato obi ne bi da od nas nista kupe . I ne samo to nego bi da mi kupimo od njih ono sto Rusi vise nece.
Da li je neki psihijatar slobodan?

dori

pre 9 godina

EU fanaticima ne fale kulturoloske vrednosti Evrope u Srbiji, njima treba slobodno trziste rada, pa da zapale u Nemacku, VB, Francusku a svaki put neki novi izgovori zasto trebamo u EU od istih. E moji drugari pa ne ide to tako, Hrvatska od kad je usla u EU 70% drzava je zatvorilo granice za radnu snagu (samo odredjena zanimanja prolaze, ali ta zanimanja i sa srpskim pasosem isto tako mozes dobiti), stoga cak i ako udjemo u EU, racunajete gospodo na 10 godina zabrane ulaska radnika u sve zemlje. 10 zabrane + 10 ispunjavanja uslova EU, vas radni vek ce uveliko biti pri kraju, boljeg zivota nagledati se necete , a kako je suditi i po EU banana drzavama ni cukununuci nam nece otplatiti kredite, moze biti samo gore usli u EU ili ne isto nam se hvata.

Serbissimo

pre 9 godina

"Zvaničnici u Komisiji su hteli da naglase da je to "više pitanje morala i solidarnosti" s EU...
Pa zaista, ovo je previse, ko o cemu EU o moralu....

MunzeLjux

pre 9 godina

Dobro je da nam ogranice izvoz, jer cemo na pijacu ici kao u zlataru. Za sta god se Rusi zainteresuju u Srbiji poskupi do neba. Ja od te necije zarade nemam nista, a nemaju ni seljaci jer ce izvoznici koji su ustvari klasicni banditi nuditi otkupne cene kao i do sada, a njihova zarada ce biti astronomska. Ja sa sve manjom platom i visokim cenama, ostadoh zeljan svega.

Partizan u inat svima.!

pre 9 godina

Kolko vidim jos je jedino kao kandidat za ulazak ostala Srbija i Turska koja nikada nece uci u EU iz dobro poznatih razloga, a sve ostale zemlje Evrope koje su htele su usle u EU!

spoiler

pre 9 godina

autogol. patetika. neozbiljan pristup kaznjavanju ogromne drzave. finci, spanci trpe stetu. a ne vidim da mercedes ne izvozi u rusiju.
svajcarci koji su bili plemenska drzava, gde zene nisu imale pravo glasa do 1971, vodi politiku kojom ide iz pobede u pobedu. proizvode i kafu? sta reci osim svaka cast, neka se kupaju u novcu i neka preuzmu od eu sve.

mi smo mogli da napravimo neki sastanak sa zainteresovanim stranama i postanemo centar za plasiranje robe i u eu i rusiju. pre svega africke i juznoamericke zemlje. do clanstva u eu ce proci bar 10 godina. svaki trenutak treba iskoristiti. samo retko ko da misli na opste dobro.

Ljube

pre 9 godina

EU mora da shvati šta je tržišna utakmica!Jednostavno treba da se izvuku iz prošlosti i kolonijalnih razmišljanja i da shvate da je ovo 21 vek!

darko

pre 9 godina

Gluposti! Šteta što ne možemo više da izvezemo! Ovaj moment može da bude snažan vetar u leđa našoj (poljo)privredi i ne bi smo smeli da ga propustimo. To su radili i rade sve zemlje EU i SAD kada je situacija obrnuta, zašto bi smo se mi snebivali?

svasta

pre 9 godina

"...a u Evropskoj komisiji su Beti preneli da je zabrinjavajuće i to što je uočljivo da i moćni proizvođači hrane u Turskoj, kandidatu za članstvo, uveliko ugovaraju znatno povećanje prodaje na ruskom tržištu."

Ne nego ce da cekaju na kilavu EU koja NEMA svoju spoljnu politiku nego je obican satelit SAD! Oni ce da obestete svoje clanice, a one koje nisu ko sisa - mozda je ipak vreme da batalimo sa bajkom o EU i pocnemo da radimo na nama bude bolje. Ako nas hoce hoce, ako ne i ne moraju - ima previse zemalja u svetu sa kojima mozemo da trgujemo

rista

pre 9 godina

kakva ...., kako su nisko pali bednici, kao da ih je balkanska sirotinja terala da uvode sankcije. Sada će shvatiti da Rusija nije Srbija ili Lesoto, da se sa njim iživljavaju bez posledica ...

Stop modernom feudalizmu

pre 9 godina

Apolitican sam i nisam nikad nikoga podrzavao niti bio na necijoj strani.Ni Evropa ni Rusija ni USA ali sada bih namerno izvozio u Rusiju u inat zapadnim kapitalistima.Oni hoce svet da porobe na kulturan nacin

x man

pre 9 godina

Srbija treba da gleda svoje legitimne interese i iskoristi sansu koja joj se pruzila. Zasto bi zemlje kandidati ignorisali sansu izvoza svojih proizvoda na Rusko trziste?

Fruit of the loom

pre 9 godina

Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti preneli da su u "EU pomalo zatečeni i ljuti na sve kandidate za članstvo, jer smatraju da je uzdržavanje od preuzimanja tržišta evropskim izvoznicima u Rusiju takođe stvar solidarnosi i zajedničkih vrednosti"........hahahahaha pa svaka im cast .E dugo se ovako nisam nasmejao

Живорад Жики

pre 9 godina

"Alo rusofilski pajseri i ostali retrogradni elementi.
(Naucite se vec jednom!, 20. avgust 2014 16:57)"

По вокабулару , рекло би се да си комуниста. Ста цес онда на западу. Сто не идес у С. Кореју?

samo da primetim

pre 9 godina

"Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti preneli"

Dajte imena tih zvaničnika. Ili treba da poverujemo da Beta postala Službeni glasnik EU?

Alex

pre 9 godina

Kakva solidarnost, pa nije EU u nezasluženoj situaciji, Rusija im je sankcijama uzvratila na sankcije, oni su sami sebe doveli u tu situaciju. Ne radi se o zloupotrebi položaja unesrećenog nego o drugačijoj formulaciji zahteva da i mi uvedemo sankcije Rusiji.
Svakako smo u situaciji da ćemo da nadrljamo, zato što smo mali, ali bi mogli bar da imamo neko dostojanstvo. Da li naša vlada ima dostojanstvo sada ostaje da se vidi.

Samo hladnokrvno

pre 9 godina

EU se baš igra. Razmišljam da joj uvedem "sankcije", više će mi para ostajati mesečno u novčaniku. Eto kapitala za godinu, dve.

mnt

pre 9 godina

Ne kapiram odakle tolika mrznja prema EU. Mi smo deo Evrope, zivimo na evropskom kontinentu, okruzeni smo clanicama EU, nismo neki tadzikistan. Rusija nije ni u prvih 5 zemalja u koje Srbija izvozi i plasira svoju robu. Zasto se ovaj narod lozi da cemo sada svi da budemo bogati izvozom u Rusiju. Skoro je bila online anketa koju su rusi popunjavali na pitanje koje zemlje smatraju najprijateljskijim rusiji, Srbije nema ni na prvih 10 mesta, Bugara ima. Osvestite se, nemojte biti veci rusi od samih rusa.

Nikola

pre 9 godina

I ako deluje kao da je vest neka zezancija istinita je.

Inace je Svajcarska odbila EU da izvoze u Rusiju hranu preko nje

Switzerland has refused to allow some European Union food producers, subject to a Russian ban on food imports, to route supplies through its territory, The Wall Street Journal reported, citing Switzerland’s Federal Office for Agriculture.
The office said it has rejected requests from fruit, vegetable and foodstuffs producers seeking ways to work around Russian food bans by exporting through the Alpine country, the newspaper reported Tuesday.
Russia imposed bans on the import of meat, seafood, fruit, vegetables and milk products on August 7 in response to a new round of Western sanctions. The United States, the European Union, Canada, Australia and Norway were subject to the bans. Switzerland has not imposed any sanctions on Russia, and thus was not subject to Russia’s retaliatory measures.
As Western producers are looking for other ways to bypass the ban, Russia is planning to intensify product control measures to prevent the export of food via Belarus and Kazakhstan. Russian Deputy Agriculture Minister Ilya Shestakov said Tuesday that the Federal Customs Service is now working to track down such exports.

Zoran

pre 9 godina

"Brisel -- EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu"

Mozete samo da ucenite, a ocekujte sta vam volja.

Naucite se vec jednom!

pre 9 godina

Alo rusofilski pajseri i ostali retrogradni elementi.
idite sami u Sibir i briks, ja hocu zbog moje dece na zapad.
Nikako da shvatite da ne treba nama zapad sto ih volimo nego sto je tamo red, rad i zakon.
Jasno ke da vi volite da zivite u korupciji, svinjcu i sankcijama, ali vecina normalnih gradjana shvata zasto nam je potreban zapad a ne istok.

Nataeos

pre 9 godina

Uzeti, ko njih šiša!! Dosta šuruju po Balkanu, vreme je da i mi budemo oportunisti za dobrobit države i ekonomije.. Pa možda i naroda!

niki

pre 9 godina

Ja razumem da je Srbija njihova prcija,ali bre oni su prolupali totalno tvrdeci da je Rusija njihovo trziste.E kad je vase onda izvozite tamo i nemojte upotrebljavati rec medjunarodna zajednica jer vi to niste iako bi voljeli da samo vi odlucujete u svetu.Vi ste EU i nista vise i imate brate dragi toliko problema da mi nije jasno kako nadjete vremena da i tudje probleme hocete da resavate.A stara poslovica kaze sto se babi snilo to je babi milo.

misa

pre 9 godina

Pa hoćete vi iz EU da nam zabranite? Haahha. Po ovome se vidi da EU želi propast Srbije. A do juče su pričali kako je Srbija već de facto u EU

obavesten

pre 9 godina

Izvoz u Rusiju nije sveti gral ,iako neki tako misle.Mi nemamo robu za njihovo trziste,kako kvantitet,tako ni kavalitet.Rusko trziste je veoma ,veoma probirljivo i samo roba najviseg kvaliteta moze tamo da zavrsi.
Mi sa rusima imao trsisni sporazum vec jako dugo,a on je iskoriscen svega nekih 10 posto.Ono sto se moze desiti i to samo kao politicki ustupak ,je da rusi malo snize kriterijume i povecaju uzvoz iz Srbije,cisto kao politicki potez,a mi nismo u prilici da mozemo da odbijemo.Sumnjam da ce se to desiti,posto ima puno drzava koje su zainteresovane za njihovo trziste,a nude i visi kvalitet robe.
Samo ocekivanje unije da mi necemo izvoziti u Rusiju zato sto oni ne mogu je smesno i krajnje bezobrazno.Treba izvesti sve sto mozemo,a ako jos budemo dobro i zaradili ,bice super.
Rusija je napravila sporazume sa Kinom,koja je najvazniji kupac na svetu,jer kupuje sve u neogranicenim kolicinama,tu su i zemlje BRIK-a,Indija koja kupuje rusku tehnologiju kao luda,tako da njima EU ne treba,osim sto preko gasa i nafte imaju znacajno jacu politicku poziciju i cip za cenkanje.Eu to nema kada je Rusija u pitanju,posto se znacajan deo njene ekonomije bazira na trgovini sa rusima,kao najblizim bogatim trzistem.
Nikada ne treba zaboraviti da je Rusija mozda jednina drzava na svetu koja ima bukvalno sve.Imaju rude ,naftu ,gas,hranu,tehnologiju.....

Mikac

pre 9 godina

Pa mi ni do sada nismo proizvodili dovoljno robe koliko bi mogli da izvezemo u Rusiju. Sad je realno da se izvoz poveca za 10-30%, ali ne možemo odjednom da stvorimo robu koje nemamo. Da bi se povećao izvoz voća recimo, potrebno je da se to voće zasadi, pa da prođe 3 godine da počne da rađa. Da bi se povećala proizvodnja mesa treba da se tovi stoka sa kukuruzom koji još nije pobran sa njiva, čiji je rod inače rekordan. Pa možda za 1 godinu bude i više mesa za izvoz itd. Dakle kratkoročno mala korist, ali za koju godinu bi moglo da bude veoma korisno, ako to neko bude znao i hteo da iskoristi

mirko

pre 9 godina

Ma nije moguce.

problem je samo sto ovi nasi nece ni koristiti jer su ti isti i postavili na vlast.

ne da bi trebali da koristimo nego samo tako ali to je vec neka druga prica

Boki

pre 9 godina

Kakva je razlika sada,zemlje koje su uvele sankcije Rusiji i na primer Srbija,dodje mu na isto,mi nismo hteli da uvodimo sankcije Rusiji ali je Eu uvela nama zabranu da prodajemo Rusima,kakva igra...

upitnik

pre 9 godina

Strašno a najgore da ima još ljudi koji pevaju himnu "ajmo u EU". pa kakva je ovo umišljenost, bahatost, e oni bi Argentini i Urugvaju govorili kome da izovoze!! I Turskoj, koju zezaju pa duže i od nas, čas ste ušli čas niste! ma sramota! nije nam više pitanje pro ili kontra rus, nego braćo princip i stav! Ne dajmo da nas za nos vuču

MileNS

pre 9 godina

Iskreno, nadam se da je ovo tačna vest, i da je dobro ako su to izjavili, da što više građana Srbije pročita i čuje za ovo tako da onaj procenat podrške EU integracijama koji je već ispod 50% bude još niži!
Možda se i opamete Srbi da vidi kakva je to nakaradna tvorevina zvana EU i šta su sve spremni da nam traže i narede ti licemeri.

I pre par godina sam pisao komentare kako na istoku imamo na raspolaganju tržišta koja ne bi mogli da podmirimo ni da 3x uvećamo svoju kompletnu proizvodnju a gospoda kojima je EU mila i draga su govorili da valjda 80% našeg izvoza ide u zemlje EU, samo nikako nisu smeli da kažu da je priliv sredstava od tog izvoza MIZERAN jer 5x više uvezemo iz te iste EU jer nemamo nikakvu proizvodnju niti dugoročnu strategiju za preporod poljoprivrede i industrije.
Da je postojala neka strategija sada se u ovakoj prilici ne bi češkali i pitali imamo šta izvesti i imamo li dovoljno da podmirimo sve one zahteve koje je Rusija poslala za robu.
Umesto toga eno nam danas vesti da je pokušan uvoz robe sa oznakama EU izmedju ostalog i iz Srbije, a jasno je naglašeno od njihovih inspekcija da to sprečimo ili će i Srbija biti kažnjena!

Ecky

pre 9 godina

Što se tiče morala obratite se amerima koji posmatraju sa strane i trljaju ruke!!!Moram očigledno da spomenem - "dok se dvoje svađaju treći koristi....",ali kad se setim 90 din. autogas...U suštini ,dok srbpski političari imaju koristi mi(narod) ćemo krvariti!!!!

anonimus

pre 9 godina

A šta bi vi to htjeli???Da valjate svoju robo po Rusiji a ujedno i da dobijate pare iz EU...Pa zar mislite da su tamo takvi glupani?Ako ćete s Rusima,eno vam ih,a ako ćete sa nama,onda morate onako kako mi hoćemo...Mi smo ovdje gazde...Tamo su Rusi a mi vamo a vi se odlučite gdje ćete...Jednostavno...

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo su odlicne vesti za one koji jos uvek veruju u evropske vrednosti valjda ce malo progledati posto ih je obuzelo evropsko slepilo....

Dragisa

pre 9 godina

Videcemo kada se sve ovo zavrsi... na kraju se Rusi pitaju od koga ce sta da kupuju. Ne podrzavam ni jedne ni druge, sve je to borba za trziste bez ljubavi...

jevropa

pre 9 godina

Od samog starta ucenjuju, nikada nece ni prestajati. Ako probamo da se odupremo ucenama procicemo ko u devedesetim a Vucic ko Milosevic(nije daleko od istine). Nisam pametan sta treba uraditi :(

Evropska unija

pre 9 godina

Posto vlast u Srbiji nema jasnu predstavu sta hoce, onda dolazi do ovakvih situacija. Srbija treba da kaze jasno i glasno:

- hocemo u EU
- mi delimo evropske vrednosti
- Rusko mesetarenje u Ukrajini OSUDJUJEMO!

Potpuno razumem ljutnju evropske porodice.

vex

pre 9 godina

Ja kao liberalni evroentuzijasta posle ovakvog stava mogu da kazem: Daleko vam lepa Evropa. Sto je mnogo, mnogo je. Kako su uslovljavanja iz dana u dan sve veca i otvorenija, to mi se sve vise okrece zeludac. Da li ce evropa da nam odredi i kad cemo ici u wc?

dushan

pre 9 godina

Strache Austriski vodja stranke slobodara - je ovako komentarisao
EU- Komesari su kao Kardinali
a mi dodjemo kao Minestranti
to su oni shto opsluzuju popa pri luturgije

neko

pre 9 godina

A možda mi solidarišemo sa Rusijom?
Ili mislimo da je rat sankcijama između EU i Rusije besmislen? Meni je besmislen, ja sam imala 15 godina kada su nama uveli sankcije i gladovala sam zbog toga. Da nije bilo Rusije moj tata ne bi mogao da zaradi kako bi mene nahranio. Zar EU misli da ćemo mi to zaboraviti? S O L I D A R N O S T!

Brane212

pre 9 godina

Ovo je već odavno prešlo sve mere perverzije.

Ako EU očekuje nešto od svojih ČLANICA onda neka porazgovara s njima.

A ako je to što očekuje ponašanje IZVAN tržišnog takmičenja zbog kojeg bi mogle da slede negativne posledice, onda oštećene članice imaju pravo da očekuju povratak iz toga nastalih troškova i štete.

Toliko bar o nekim, najnovijim očekivanjima, da o ostalim ne govorimo.

Mikajlo

pre 9 godina

Da je nasa pecenica( od ko zna kojih svinja i goveda) kvalitetna kao Serano sunka, odavno bi je Rusi kupovali.Ovako nam i Rusi i Spanci "uvalise" ni krivim ni duznim.

zola

pre 9 godina

Citam komentare i ne mogu da shvatim da pojedinci i dalje misle da je srbija nezavisna. Nazalost Srbija je danas i te kako zavisna. Prosla su vremena kad smo mogli da biramo, vise ne sad kad smo u okruzenju i velikom dugu preostaje da ih slusamo.

Evropejac

pre 9 godina

Imaju apsolutno pravo.
Ako se pokazemo da okrecemo ledja EU, onda smo ga tek naj****!
Kad budu trazili nazad ono sto je ulozeno u nas dok smo im trazili pare.
Neka vrati Rusija umesto nas ako nas hoce! :D (al' malo sutra ce da vrate)

Marija

pre 9 godina

Ispada da ce Srbija sada da upadne i zauzme sve poslove koje
su prema Rusiji imale firme iz Evrope... Toliko nam je razgranata
proizvodnja, otvaramo nova radna mesta, poljoprivredna proizvodnja
nam je iznad limita da samo cekamo ovakvu sansu?

Farse sa svih strana, i sa jedne i sa druge... a realno stanje
na terenu - pretuzno...

EU

pre 9 godina

Sutra ce reci Dacicu u Berlinu da nije u redu to sto se radi (kao sto i nije).

Sva sreca sto ima neko da misli umesto nasih politicara (Evropska unija), jer oni sami NE UMEJU da misle.

ElComandante

pre 9 godina

Ajde što nas ucenjuju i pozivaju na solidarnost... ali Tursku! Pa Tursku zavlače već 50 godina za članstvo... nisu valjda ludi da poslušaju.

dario

pre 9 godina

''A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim ''

Nikakav problem. Samo povučete kandidaturu za pristup u EU. Zašto ste krenuli nekom da se uselite ako ne dijelite iste vijednosti. Samo nešto ne vidim niti jedne partije u Srbiji koja ima ikakvu pomena vrijednu ulogu u političkom životu koja nema u programu pristupanje EU.

shestaR

pre 9 godina

Stvarno mi svejedno i za EU i za Rus ali kontam da hoce da kazu da ako mi i ostali (Turska,Brazil...) preuzmemo izvoz u Rus onda od sankcija koje imaju za cilj smanjenje uticaja Rus na krizu u Ukr nema nista. Ne vidim tu nista smesno!?

ne razumem

pre 9 godina

ako drzava striktno ne zabrani trgovinu sa Rusijom, od koga oni tacno ocekuju da se solidarise? od privatnih firmi i seljaka na koje ne mozes nikako da utices kome ce i sta prodati? ove mi je ravno kao da se neko namerno ugazi u govna i onda prica svima da tako treba i da se treba solidarisati i uraditi isto....

mephisto

pre 9 godina

''A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim ''

Nikakav problem. Samo povučete kandidaturu za pristup u EU. Zašto ste krenuli nekom da se uselite ako ne dijelite iste vijednosti. Samo nešto ne vidim niti jedne partije u Srbiji koja ima ikakvu pomena vrijednu ulogu u političkom životu koja nema u programu pristupanje EU.
(dario, 20. avgust 2014 17:45)

Druze moj iz EU (a ne iz Hrvatske, posto si ocigledno odustao od tih vrednosti) nisi shvatio sta sam hteo reci. Ja se u principu slazem sa idejom EU kao zejdnica ali cime se ne slazem je da 25 od 28 drzava treba da rade sta ove 3 druge kazu i izklucivo u njihovu korist! Ne slazem da neko sedi u Briselu i odredjuje ko sta treba da misli i radi zato sto njemu ili jacoj drzavi poput Nemacke, Franzuske, Velike Britanije odgovora! Kolko vidim vama ne prijaju te sankcije a uveli ste ih jel je to Nemac reko a njemu opet Amerikanac!

Vladimir

pre 9 godina

Još jedino od nas nisu tražili da nosimo kišobrane kada u Briselu pada kiša. Nije isključeno da neće, setiće se već neko i toga.

alxxl

pre 9 godina

E moj miki,
kupili bi oni kada bi mi mogli da proizvedemo bar dve serije bilo čega po istim karakteristikama...

a kako da prodaješ npr. mleko sa toliko aflatoksina? i nepostojeće juneće meso? pa na yuga da ni ne mislim... (ovo je više figurativno)

inače tu je neko napisao da su rusi najbolje platiše i plaćaju najviše. videli smo u slučaju NIS-a :)

Sveta

pre 9 godina

A kad je bila poplava onda su svi danima gledali u Brisel koliko ce nam ta EU dati novaca.
Evo mesec dana posle svi zaboravili te milione i milione evra.

Mi definitivno nemamo sta traziti u EU jer smo bezobrazni, dvolicni i antiEU-proRuski nastrojeni.

narod_ispašta

pre 9 godina

Sve ovo mi delujem jako bahato. Gledano kroz prizmu jedne siromašne države i situacije u kojoj nam se nalazi privreda, gde je svaki dan velika borba i muka, niti će se neko obogatiti, niti preuzeti nekome tržište ako izveze neku tonu mesa ili voća više...i zato iskreno očekujem da će vlada ovde maksimalno pomoći proizovođačima i učiniti sve da se poveća izvoz ka Ruskoj federaciji. Na kraju krajeva, neko je ovu igru sankcija prvi započeo, pa sada neka kusa i gorko i slatko!

tv

pre 9 godina

Ceo dan gledam ovaj naslov i toliko mi se prevrce u stomaku da nisam imao snage da do sada napisem nista.

Sve je to ok Evropske vrednosti i zaista sa svim pravom bi gospoda iz Brisela imala pravo to traziti da su oni obustavili izvoz hrane i rekli '' drzimo do svojih principa iako ce nas kostati! ''.
Da li neko,ma koliko bio zaslepljen bilo kojom ideologijom, misli da bi gospoda iz Eu to uradila?! dakle oni nisu prekinuli izvoz hrane u Rusiju a sada nama to traze? pa cekajte gospodo bili ste u istoj situaciji I NISTE PREKINULI IZVOZ HRANE IZ MORALNIH RAZLOGA zasto to onda sada nama trazite?
Siromasni smo i takvi treba da ostanemo. Nas bruto proizvod od 8 milijardi je toliko mizeran da mi nije jasno zasto nam uopste poklanjaju toliko paznje i ne dozvoljavaju nam da se oporavimo medjutim eto lesinari ko lesinari.

perodeformero

pre 9 godina

Stvarno nemnam reci, jel se ja to nalazim u zoni sumraka nekoj paralelnoj dimenziji? Nisu li to oni isti koji su zakuvali po Jugoslaviji, bombardovali Srbiju i 300 drugih cuda? I oni traze da drugi ne preuzmu potrebu izvoza u Rusiju a sami su sebi zakuvali sankcije?

Mozda nesto stavljaju u vodu... neka droga... pa haluciniram.

bezimena

pre 9 godina

Kome je do nemorala nek ide u EU.
(Vladimir Dž, 21. avgust 2014 09:50)

Kome je do nemorala ne treba nigde da ide!

Onih "tričavih" oko 5 milijardi eura, koje se svake godine slivaju u Srbiju, putem novčanih doznaka naših rodjaka i prijatelja sa ZAPADA, jesu li ti i one nemoralne, ili možda oni koji ih šalju?

shizofrenija

pre 9 godina

@


Цинична Јевропа!

Заводили су нам санкције, бомбардовали, стално уцењују, отимају земљу, рете??????Докле бре!

Јевропа прави ОГРОМНЕ ПОСЛОВЕ (у стотинама МИЛИЈАРДИ ЕВРА ) са РУСИЈОМ и КИНОМ, исто то чини и Велика Британија!

А Маленој Србији прете и отимају послове, тобож ми ћемо да надоместимо сву робу из Јевропе!

Криво им је што је ово наша шанса за излазак из БЕДЕ, СИРОМАШТВА....

Искористимо ову шансу, сад је моменат, ако то не учинимо није нико други крив!
(Морава и брда, 20. avgust 2014 14:42)

Mi smo Srbi cudo!
Pa nije nama kriva Jevropa, ona lepo kaze zemlje kandidati!
A ko nas bije po usima da budemo zemlja kandidat?!
Krivi smo mi, mislimo da ce ulazak u neku EU kao carobnim stapicem da resi sve nase probleme, i zarad toga 7-8 godina bacismo pod noge sve nase drzavne interese, i ko magarac za sargarepom trcimo jednom stazom, kojoj se kraj ne vidi (zapravo on postoji, ali ga magarac nece videti, kraj je kad magarac lipse)!

Nego lepo ti vidi sa samim sobom sta hoces, koji put hoces da izaberes, neki sa vidljivim, realnim ciljem ili kao do sada, beskrajno trcanje za sjajnim sargarepama!

I jos da dodam, to izaberi, to se radi na izborima!

bole

pre 9 godina

Ma važi... Tržište je onoga ko na njemu ima robu koja je tražena... Eh, što li nemamo poljoprivredu bar kao 80' ih godina, pa da adekvatnije možemo da ogovorimo tražnji iz Rusije... A, zašto je poljoprivreda uništena - pa prvo zbog sankcija koje je ta ista EU uvela, onda zbog raznih bandita i satelita u našoj vlasti, a najmanje je propala zbog seljaka...Oni se jadni i dan danas trude, rade i muče sa onim čime raspolažu. Najbolji pokazatelj poljoprivrede je sve južno od Beograda - ničeg nema... Ni vinograda, ni voćnjaka, ni zadruga, ni kombinata, ničega! Tu i tamo po neki zasad kukuruza, pšenice, mali plastenik...tuga... Da je pameti pa da banke odmah po direktivi države krenu sa kreditnim linijama do max 1% kamate, da bar sledeće godine bude povrća, pšenice i kukuruza za izvoz, pa samim tim i mesa, mleka i ostalog što nezahteva toliko dugoročno ulaganje do prinosa i obrata kapital...jer ovo je tak počelo i čini mi se, dugo će da traje, dok se na kraju ne zarati... Evropa ako je pucala sebi u nogu, mi bar nemoramo zbog toga da pucamo sebi u glavu...

boki

pre 9 godina

Pa u EU zivi oko 2 miliona Srba. Sigurno mnogo vise.
A u Rusiji? Po nekim podacima, oko 50.000. Plus svi nasi najveci kriminalci iz 90-tih. Pa ti sad vidi gde je nemoral veci...
(Laufer, 21. avgust 2014 11:18)

da zato jer je zapad bogatiji
a sto je bogatiji bi mogli pitati one iz juzne amerike afrike itd iz kojih su vjerovatno trilioni dolara odneseni kroz istoriju iz rudnika naftnih polja itd...da je istok zapad a zapad istok islo bi se siguran sam u suprotnom smjeru ko sto se nekad islo prema carigradu vavilonu itd...

Swedenonline

pre 9 godina

OK, zašto da ne, lepo izračunati koliko gubite nepopunjavanjem rupa na ruskom tržištu i prosledi račun Briselu. Ako obeštećuju EU firme za gubitak onda po istim aršinima ako traže da u suštini uvedemo sankcije što ovaj zahtev praktično i čini, da lepo obeštete i naše firme za izgubljen potencijalni dobitak popunjavanjem rupa na tržištu! Ili da ćute zauvek jer ovi što traže se kod nas zove, kako je tuđim slamu mlatiti!

Aca

pre 9 godina

Svet se ponovo deli na blokove i svi beže da ne zapadnu kod Rusa,
zar vam nije bar malo sumljivo da smo mi najpametniji?I nemojte više ovaj je u pravu ovaj nije,ovo nije pravedno ovo jeste, ništa nam neće pomoći i ako smo u pravu i ako smo naj pravedniji narod na svetu...Što se tiče referenduma to što su partije koje vuku kontra od evropskog puta skoro nestale je pametnom dovoljno....

heliograf

pre 9 godina

Ovo je sansa za Srpsku poljoprivredu, a EU mora da preispita svoju spoljnu politiku umesto sto se mesa u interese suverenih drzava.

narax

pre 9 godina

Shvatam ja tu logiku, nešto kao ono dečije „ja sam prvi video“, ali ne baš i smisao poruke ako imaš i možeš nemoj slučajno da prodaš!? Pa ne, nego će srpski seljak i privrednik da ćuti i solidariše se sa ubogom EU privredom. Mi ovde nismo ništa ni opredelili ni zakuvali, imali smo i nadam se da ćemo imati dobre odnose i sa Ukrajinom i Rusijom, i zato mislim da vlada nema o čemu da razmišlja nego samo da gleda kako da se plasira i proda nešto više robe ako je moguće.

mihajlo

pre 9 godina

Jesam za EU i delim njene vrednosti ali ovo ako je tako bas misljeno onda je to cisti bezubrazluk. Dali poljska oli avstrijska ne bitno koja iz EU firma solidarisala koj put ss bilo kojom firmom od nas pa cak i iz EU sem ako nije bijo dogovor o duopolu? Nesto nisam procito ds BMW ili koja druga kompanija solidarise sa Zastavom-Fiat zbog toga sto nemoze neki manji kontigent da posalje za Rusiju. I jos jedno glavno pitanje dali ce srbski proizvodjac da ima pristup novoformiranom fondu za one koji ne uzvoze ili su trenutno onemoguceni u tome? Ili je odgovor nazslost niste jos u EU pa ako je tako onda samo teraj za Rusiju pa naravno i za Ukrainu.

Laufer

pre 9 godina

Kome je do nemorala nek ide u EU.
(Vladimir Dž, 21. avgust 2014 09:50)

Pa u EU zivi oko 2 miliona Srba. Sigurno mnogo vise.
A u Rusiji? Po nekim podacima, oko 50.000. Plus svi nasi najveci kriminalci iz 90-tih. Pa ti sad vidi gde je nemoral veci...

psihijatar

pre 9 godina

Ja kao liberalni evroentuzijasta posle ovakvog stava mogu da kazem: Daleko vam lepa Evropa. Sto je mnogo, mnogo je. Kako su uslovljavanja iz dana u dan sve veca i otvorenija, to mi se sve vise okrece zeludac. Da li ce evropa da nam odredi i kad cemo ici u wc?
(vex, 21. avgust 2014 08:50)

Trebalo bi da razmisliš da li si "liberalni evroentuzijasta" ili si jednostavno neko ko menja mišljenje bez obzira na činjenice, uzroke i posledice ili ga uopšte i nema.

Kako je moguće da svi vi koji ste do pre nekoliko sati kovali u zvezde vođin put u Evropu sada govorite suprotno? Ovo nije izbor maturskog odela ili haljine, a pretpostavljam da ste se oko toga mnogo duže zadržali kao što pretpostavljam da toliko godina i imate svi vi koji pišete ove nebuloze po komentarima. Mrš nazad u školu!

Проф. др Сељак

pre 9 godina

Da bre, vas ćemo da čekamo da nam unistite i ovo malo poljoprivrednih kapaciteta što imamo za izvoz pa da onda i za sopstvene potrebe moljakamo i kukamo kod vas kao što radimo u ostalim sferama. Gledajte vi svoja posla a nas pustite da uprkos vašim željama pokušamo da se malo podignemo na noge. p.s. Znam da ih naše povećanje izvoza u Rusiju neće mnogo pogoditi ali mi je srce puno što ih braća Rusi šetaju ko mlade majmuncice.

pošteno

pre 9 godina

Nikom sankcije! Ko hoće da radi sa nama hvala, a ko neće takoće hvala i zbogom. Ipak u Srbiji ljudi rade pošteno i ne plaše se ovakvih odgovora.
Udarali su nam te humanitarne sankvije i nama - i dalje želimo da sarađujemo sa njima, ali ne i da se klanjamo.

nora

pre 9 godina

Kako ljudi ne shvatate! Ovo je potez ocajnika (zapada) koji vise ne moze da kontrolise citav svet kroz ekonomiju. Svet je postao bipolaran a oni (ZAPAD) to ne mogu da prihvate i nisu spremni jer su snobovi uobrazeni i bogati. Navikli su na ucene a sada im to vise ne prolazi. Sve sto proizvodi zapad,to isto se proizvodi i u Kini,Japanu...
Oni su nemocni jer ne mogu da ucenjuju vise kroz sankcije kao sto su nama to radili 1993.! Jedno je uvesti sankcije Srbima okruzenima sa svih strana sa EU i NATO bez pristupa jadranskom moru a drugo je uvesti sankcije Rusiji koja se proteze na 2 kontinenta ima pristup svim morima sa svih strana! Zapad je sad ispao jako glup,pali su jako nisko i sad zbog kompleksa vise vrednosti ce krenuti u sveopsti rat cini mi se!

privrednik

pre 9 godina

Vi u Srbiji ste toliko zaslepljeni RUSIJOM,Da ste spremnida Z....te Vola za 1 kg mesa.Zaboravljate da je EU&USA,trziste sa preko 800.000.000 potrosaca koji imaju najvecu kupovnu moc na svetu zaboravljate da ROBA PROIZVEDENA U SRBIJI NEMA CARINSKA DAVANJA.
Ako vam je milije 20x manje trziste, izvolite, pri tome ne zaboravite da euro, dolar, nisu ruske valute, njihova valuta je rublja.
Izvolite pa birajte.

Evropska unija

pre 9 godina

Posto vlast u Srbiji nema jasnu predstavu sta hoce, onda dolazi do ovakvih situacija. Srbija treba da kaze jasno i glasno:

- hocemo u EU
- mi delimo evropske vrednosti
- Rusko mesetarenje u Ukrajini OSUDJUJEMO!

Potpuno razumem ljutnju evropske porodice.

Naucite se vec jednom!

pre 9 godina

Alo rusofilski pajseri i ostali retrogradni elementi.
idite sami u Sibir i briks, ja hocu zbog moje dece na zapad.
Nikako da shvatite da ne treba nama zapad sto ih volimo nego sto je tamo red, rad i zakon.
Jasno ke da vi volite da zivite u korupciji, svinjcu i sankcijama, ali vecina normalnih gradjana shvata zasto nam je potreban zapad a ne istok.

mnt

pre 9 godina

Ne kapiram odakle tolika mrznja prema EU. Mi smo deo Evrope, zivimo na evropskom kontinentu, okruzeni smo clanicama EU, nismo neki tadzikistan. Rusija nije ni u prvih 5 zemalja u koje Srbija izvozi i plasira svoju robu. Zasto se ovaj narod lozi da cemo sada svi da budemo bogati izvozom u Rusiju. Skoro je bila online anketa koju su rusi popunjavali na pitanje koje zemlje smatraju najprijateljskijim rusiji, Srbije nema ni na prvih 10 mesta, Bugara ima. Osvestite se, nemojte biti veci rusi od samih rusa.

anonimus

pre 9 godina

A šta bi vi to htjeli???Da valjate svoju robo po Rusiji a ujedno i da dobijate pare iz EU...Pa zar mislite da su tamo takvi glupani?Ako ćete s Rusima,eno vam ih,a ako ćete sa nama,onda morate onako kako mi hoćemo...Mi smo ovdje gazde...Tamo su Rusi a mi vamo a vi se odlučite gdje ćete...Jednostavno...

Evropejac

pre 9 godina

Imaju apsolutno pravo.
Ako se pokazemo da okrecemo ledja EU, onda smo ga tek naj****!
Kad budu trazili nazad ono sto je ulozeno u nas dok smo im trazili pare.
Neka vrati Rusija umesto nas ako nas hoce! :D (al' malo sutra ce da vrate)

EU

pre 9 godina

Sutra ce reci Dacicu u Berlinu da nije u redu to sto se radi (kao sto i nije).

Sva sreca sto ima neko da misli umesto nasih politicara (Evropska unija), jer oni sami NE UMEJU da misle.

shestaR

pre 9 godina

Stvarno mi svejedno i za EU i za Rus ali kontam da hoce da kazu da ako mi i ostali (Turska,Brazil...) preuzmemo izvoz u Rus onda od sankcija koje imaju za cilj smanjenje uticaja Rus na krizu u Ukr nema nista. Ne vidim tu nista smesno!?

alxxl

pre 9 godina

E moj miki,
kupili bi oni kada bi mi mogli da proizvedemo bar dve serije bilo čega po istim karakteristikama...

a kako da prodaješ npr. mleko sa toliko aflatoksina? i nepostojeće juneće meso? pa na yuga da ni ne mislim... (ovo je više figurativno)

inače tu je neko napisao da su rusi najbolje platiše i plaćaju najviše. videli smo u slučaju NIS-a :)

dario

pre 9 godina

''A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim ''

Nikakav problem. Samo povučete kandidaturu za pristup u EU. Zašto ste krenuli nekom da se uselite ako ne dijelite iste vijednosti. Samo nešto ne vidim niti jedne partije u Srbiji koja ima ikakvu pomena vrijednu ulogu u političkom životu koja nema u programu pristupanje EU.

Морава и брда

pre 9 godina

Цинична Јевропа!

Заводили су нам санкције, бомбардовали, стално уцењују, отимају земљу, рете??????Докле бре!

Јевропа прави ОГРОМНЕ ПОСЛОВЕ (у стотинама МИЛИЈАРДИ ЕВРА ) са РУСИЈОМ и КИНОМ, исто то чини и Велика Британија!

А Маленој Србији прете и отимају послове, тобож ми ћемо да надоместимо сву робу из Јевропе!

Криво им је што је ово наша шанса за излазак из БЕДЕ, СИРОМАШТВА....

Искористимо ову шансу, сад је моменат, ако то не учинимо није нико други крив!

Mikajlo

pre 9 godina

Da je nasa pecenica( od ko zna kojih svinja i goveda) kvalitetna kao Serano sunka, odavno bi je Rusi kupovali.Ovako nam i Rusi i Spanci "uvalise" ni krivim ni duznim.

Nenad

pre 9 godina

Vucicu, molim te kao Boga nemoj ni sada da im popustis. Video si kako ti je uspelo da ne uvedes sankcije Rusima i pored nevidjenih pritisaka, samo jos sada ostani cvrst. Licemeri koji su dobili zabranu izvoza traze da niko ne popunjava tu rupu. Sta hoce, da Rusi pomru od gladi, ne razumem? Isto ovo su trazili od Argentine i Brazila, a ovi su ih ladno odbili. Mi treba da uradimo isto.

Boban

pre 9 godina

Vi u Srbiji ste toliko zaslepljeni RUSIJOM,Da ste spremnida Z....te Vola za 1 kg mesa.Zaboravljate da je EU&USA,trziste sa preko 800.000.000 potrosaca koji imaju najvecu kupovnu moc na svetu zaboravljate da ROBA PROIZVEDENA U SRBIJI NEMA CARINSKA DAVANJA.
Ako vam je milije 20x manje trziste, izvolite, pri tome ne zaboravite da euro, dolar, nisu ruske valute, njihova valuta je rublja.
Izvolite pa birajte.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (privrednik, 20. avgust 2014 14:42)

U evropi nemas sanse da ista izvezes osim repromaterijala. Subvencijama svojim proizvodjacima su u startu 3 puta jeftiniji od tebe. Dzabe ti 20 puta jace traziste, ako si ti preslab za njega. Ti bi radije da primas milost od EU nego da sam radis i zaradis, pa makar i na "sirotinjskom" trzistu??

zola

pre 9 godina

Citam komentare i ne mogu da shvatim da pojedinci i dalje misle da je srbija nezavisna. Nazalost Srbija je danas i te kako zavisna. Prosla su vremena kad smo mogli da biramo, vise ne sad kad smo u okruzenju i velikom dugu preostaje da ih slusamo.

Kiza

pre 9 godina

Ne kapiram odakle tolika mrznja prema EU. Mi smo deo Evrope, zivimo na evropskom kontinentu, okruzeni smo clanicama EU, nismo neki tadzikistan. Rusija nije ni u prvih 5 zemalja u koje Srbija izvozi i plasira svoju robu. Zasto se ovaj narod lozi da cemo sada svi da budemo bogati izvozom u Rusiju. Skoro je bila online anketa koju su rusi popunjavali na pitanje koje zemlje smatraju najprijateljskijim rusiji, Srbije nema ni na prvih 10 mesta, Bugara ima. Osvestite se, nemojte biti veci rusi od samih rusa.
(mnt, 20. avgust 2014 17:02)

Ovako izgleda komentar nepismenog coveka. Ostavi PC pa na poljoprivredu,
da radis nesto korisno.

Sveta

pre 9 godina

A kad je bila poplava onda su svi danima gledali u Brisel koliko ce nam ta EU dati novaca.
Evo mesec dana posle svi zaboravili te milione i milione evra.

Mi definitivno nemamo sta traziti u EU jer smo bezobrazni, dvolicni i antiEU-proRuski nastrojeni.

Simon

pre 9 godina

Ima li sada ikoga u Srbiji da oda priznanje i prizna dalekovidost Vojislavu Kostunici i DSSu. Kostunica jedino nije imao karizmu. Sve drugo je imao. I viziju i drzavnicki moral. Ocigledno je da se u Srbiji ne ceni sta ko uradi vec samo sta ko kaze! Sporazum sa Rusima baca u zapecak i svu onu pozitivnu propagandu koju su stvorili Djindjicu. Bas da vidim sme li neko da prizna i sme li B92 da objavi ovo!

Cross

pre 9 godina

A da mi kazemo EU jedno lepo cao?
(kralj, 20. avgust 2014 22:55)

Za takvo nešto treba imati hrabrosti i poštenja, što Srbija svakako nema.
Ne može se biti neutralan, drukati za Rusiju a željeti u Eu, jer bi mogla
ostati bez jednog i drugog. Dvoličnost je opasno, odurno i neprihvaljivo
ponašanje i uvijek na vlastitu štetu. Srbiji (ako je u nedoumici) preostaje referendum, pa nek narod odluči, a narod će na kraju krajeva
i kusati svoj odabir.

pozdrav iz Rusije

pre 9 godina

Rusija danas nije ona ista od pre 10,20,30 godina i sada je trenutak za pozicioniranje na njenom trzistu, jer ce narednih 50 godina biti ono sto je Amerika bila prethodnih 50. Puni ste predrasuda prema Rusiji koje vam namecu mesetari sa zapada, ali imajte u vidu da su sto se tice drzavnih vrtica, svih nivoa obrazovanja, kulture, nauke svetlosnim godinama ispred EU, da su cene osnovnih stvari za zivot (metro, struja, gas, topl.voda, telefon, internet otd.)smesno male a da kupovna moc ludackom brzinom raste. Kupuju sve i svasta iz uvoza, uglavnom najskuplje automobile, tehniku i garderobu, ali i sve ostalo i na takvom trzistu ima mesta cak i za nas ( ako ikad pocnemo nesto da proizvodimo). Inace, nismo ovde gradjani 2. I 3. Reda jao u EU ( mislim na one bitne 'stare clanice') a i medju retkima smo koji mogu do 30 dana bez vize u Rusiju..

Aca

pre 9 godina

Svet se ponovo deli na blokove i svi beže da ne zapadnu kod Rusa,
zar vam nije bar malo sumljivo da smo mi najpametniji?I nemojte više ovaj je u pravu ovaj nije,ovo nije pravedno ovo jeste, ništa nam neće pomoći i ako smo u pravu i ako smo naj pravedniji narod na svetu...Što se tiče referenduma to što su partije koje vuku kontra od evropskog puta skoro nestale je pametnom dovoljno....

MunzeLjux

pre 9 godina

Dobro je da nam ogranice izvoz, jer cemo na pijacu ici kao u zlataru. Za sta god se Rusi zainteresuju u Srbiji poskupi do neba. Ja od te necije zarade nemam nista, a nemaju ni seljaci jer ce izvoznici koji su ustvari klasicni banditi nuditi otkupne cene kao i do sada, a njihova zarada ce biti astronomska. Ja sa sve manjom platom i visokim cenama, ostadoh zeljan svega.

Slavko

pre 9 godina

"EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu"

HA HA HA HA HA HA HA:))))

mephisto

pre 9 godina

Posto vlast u Srbiji nema jasnu predstavu sta hoce, onda dolazi do ovakvih situacija. Srbija treba da kaze jasno i glasno:

- hocemo u EU
- mi delimo evropske vrednosti
- Rusko mesetarenje u Ukrajini OSUDJUJEMO!

Potpuno razumem ljutnju evropske porodice.
(Evropska unija, 20. avgust 2014 16:36)

A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim
- Koja Ruska intervencija? Rusi samo podrzavaju svoje u ukrajni kao sto Ameri i ostali Fasiste s druge strane?
Podrzavamo mir i razgovor, a ne neku ratnu stranu!
- i da se ne zaboravi, ako ovi iz EU zele da ih mi postujemo, mogli bi i oni nas da postuju u nasim punim granicama, a ne da nas cepaju i lome a traze od nas da postujemo granice ukrajne zato sto oni to cine!
Mi (time mislim Srbiju kao drzavu) ako osudjemo nekog i nesto, onda bi to trebali iz nasih razloga i morala a ne neko drugo da nam diktira!

bezimena

pre 9 godina

Kome je do nemorala nek ide u EU.
(Vladimir Dž, 21. avgust 2014 09:50)

Kome je do nemorala ne treba nigde da ide!

Onih "tričavih" oko 5 milijardi eura, koje se svake godine slivaju u Srbiju, putem novčanih doznaka naših rodjaka i prijatelja sa ZAPADA, jesu li ti i one nemoralne, ili možda oni koji ih šalju?

Nemanja

pre 9 godina

Da budemo solidarni sa EU u zlu? Cekaj, jel to ko sto su oni bili solidarni sa nama 99'? Ili da nam drze lekcije o moralu i medjunarodnom pravu dok priznaju Kosovo a ne Krim?
Slazem se sa ljudima iz EU, treba da budemo solidarni sa EU ko sto je ona bila prema nama u poslednjih 20-ak godina. Nekada sam bio potpuno za ulazak u EU ali iz godine u godinu (a imao sam prilike i dosta da putujem po EU i da upoznam dosta ljudi) sam sve manje i manje za tu opciju... To su sve bajke gde na kraju ispastaju najmanje zemlje...

svako dobro

pre 9 godina

Ako bi Rusija uvela nama sankcije, potpuno bi bilo u redu da EU zauzme naše pozicije i preuzme kontigent, ne? Naravno, ‘solidarnost’ time ne bi bila ugrožena, niko na bi ni pomislio .. i kada EU nama uvede sankcije, to je bilo solidarno, ne?
Liče na dečicu koja pokušavaju da igraju Američku političku pornografiju .. neverovatno bezobrazna pozicija i zahtev, a da još nismo članovi, da nas zavlače i tek će nas zavčačiti .. šta mislite, kako će tek biti kad, ne daj bože, postanemo članovi? Predaće nam tržišta? ..uvek ćemo moliti za crkavicu.

Okrenimo se BRIKSu, čija snaga i uticaj samo mogu rasti. Anglosaksonski uticaj je prošao zenit, zasitio se nataloženim konfliktima i samo može padati

Nisam pročitao sve komentare, izvinjavam se ako sam nekoga ponovio
.. ima nečeg teško patološkog u ovom stavu EU, pretpostavljam da je to još neko primetio. Svetski odnosi su teško bolesni, a kao glavni uzročnik nameće se upravo, ko drugi nego svetski policajac .. naj običniji ulični siledžija bez legitimiteta, sa mandatom suve sile i štampe nametnutog $

Pierre

pre 9 godina

Zivim u CH, od prosle nedelje kupujem samo "made in CH" zelenis i voce i ako je osetno skuplje (al je i bolje) a u Nemacku po bakaluk vise necu! Pijem samo cileanska i argentinska vina (koja su fenomenalna). U totalu deset iljada manje za EU pacere. Sledeci auto cu da kupim korejski ili japanski - jos 30 iljada manje. I nisam jedini ovde koji to radi!!!

Vajven

pre 9 godina

Eu prica o solidarnosti i moralu EJ!
Oteli nam teritoriju izbombardovali nas i posle: "Nema dokaza o vadjenju organa"
Reci ne fasizmu reci NE EU!

Igor

pre 9 godina

Toliko o nasem suverenitetu.

Cak i kao KANDIDATI nemamo pravo na nista bez dozvole Brisela...


Ovo je direktna ucena i pretnja ekonomiji jedne zemlje.

jevropa

pre 9 godina

Od samog starta ucenjuju, nikada nece ni prestajati. Ako probamo da se odupremo ucenama procicemo ko u devedesetim a Vucic ko Milosevic(nije daleko od istine). Nisam pametan sta treba uraditi :(

z

pre 9 godina

"Znate, ne znamo hocemo li vas uopste primiti u EU, cak i ako se odreknete Kosova, a takodje ne obecavamo da cete imati ikakve koristi i ako vas primimo, ali zato mozemo da vas bezobrazno uslovljavamo."

No EU

pre 9 godina

Samo jos kompletan idiot i saka korumpiranih politicara guraju ovu EU pricu. Taj 4. Rajh treba zaboraviti i okrenuti se BRICKS-ima!
ps. lekcija iz Hrvatske

przenje naroda

pre 9 godina

Ne znam da li je ova vest istinita ili su je, po obicaju, naduvali nasi mediji. Srbija je jedna od zadnjih zemalja od koje EU treba da strepi da ce im preuzeti trziste. Srbija je totalno nesposobna da preuzme bilo cije trziste. To cak zna i sama EU.

Раде

pre 9 godina

Били бисмо највеће будале ако бих вас послушали и неби искористили ову прилику.Зашто бих вас сажаљевали јер сте ви нама уводили санкције а да нисте ни трепнули.

Laufer

pre 9 godina

Kome je do nemorala nek ide u EU.
(Vladimir Dž, 21. avgust 2014 09:50)

Pa u EU zivi oko 2 miliona Srba. Sigurno mnogo vise.
A u Rusiji? Po nekim podacima, oko 50.000. Plus svi nasi najveci kriminalci iz 90-tih. Pa ti sad vidi gde je nemoral veci...

Lio

pre 9 godina

Tako je bilo i nama u Sloveniji, dok nismo bili u EU a pogotovo dok nismo preuzrli Euro ziveli smo jako dobro i napredovali smo brzo. Ali ta nesrecna EU nam nista dobro nije donjela. Plate u na nivoju 2008 kad je voda u kaficu bila 0,40€, a sad je pijem za 1,20€ A plata jos miruje. Znaci sad nam drugi(Brisel) odredjuju gde cu da kupim paradajz, ne mogu vise da kupujem srpski paradajz ili makedonsku papriku, vec sada jedem holandski paradajz, koji raste u staklenoj vuni, koji je tvrd pun vode i nema ukusa, dok ga jedem on puca ko jabuka, i ako je srpski pet puta jeftinji, ne ja moram da placam taj paradaj skupo a nikakav kvalitet e to vam je Eu. Sto dalje od nje.

obavesten

pre 9 godina

Izvoz u Rusiju nije sveti gral ,iako neki tako misle.Mi nemamo robu za njihovo trziste,kako kvantitet,tako ni kavalitet.Rusko trziste je veoma ,veoma probirljivo i samo roba najviseg kvaliteta moze tamo da zavrsi.
Mi sa rusima imao trsisni sporazum vec jako dugo,a on je iskoriscen svega nekih 10 posto.Ono sto se moze desiti i to samo kao politicki ustupak ,je da rusi malo snize kriterijume i povecaju uzvoz iz Srbije,cisto kao politicki potez,a mi nismo u prilici da mozemo da odbijemo.Sumnjam da ce se to desiti,posto ima puno drzava koje su zainteresovane za njihovo trziste,a nude i visi kvalitet robe.
Samo ocekivanje unije da mi necemo izvoziti u Rusiju zato sto oni ne mogu je smesno i krajnje bezobrazno.Treba izvesti sve sto mozemo,a ako jos budemo dobro i zaradili ,bice super.
Rusija je napravila sporazume sa Kinom,koja je najvazniji kupac na svetu,jer kupuje sve u neogranicenim kolicinama,tu su i zemlje BRIK-a,Indija koja kupuje rusku tehnologiju kao luda,tako da njima EU ne treba,osim sto preko gasa i nafte imaju znacajno jacu politicku poziciju i cip za cenkanje.Eu to nema kada je Rusija u pitanju,posto se znacajan deo njene ekonomije bazira na trgovini sa rusima,kao najblizim bogatim trzistem.
Nikada ne treba zaboraviti da je Rusija mozda jednina drzava na svetu koja ima bukvalno sve.Imaju rude ,naftu ,gas,hranu,tehnologiju.....

Kralj Ibi

pre 9 godina

Jel' to behu Evropljani sto oduzese zlatnu medalju Covicu i to samo sto je nosio majcu na kojoj pise "Kosovo je Srbija" a to je cinjenica kao i da je Tirol Austrija. Zata Evropljani u red kod Porosenka, Jacenjuka i Bajedna da vam oni nadoknade stetu.

Живорад Жики

pre 9 godina

"Alo rusofilski pajseri i ostali retrogradni elementi.
(Naucite se vec jednom!, 20. avgust 2014 16:57)"

По вокабулару , рекло би се да си комуниста. Ста цес онда на западу. Сто не идес у С. Кореју?

Nikola

pre 9 godina

MA LJUDI KAKVA CRNA EVROPA!? Pogledajte Norvesku, koja je na referendumu jos '94 godine rekla NE EU. Sada je jedna od najbogatijih zemalja sveta sa najboljom socijalnom zastitom, tu je isto i Svajcarska koja isto nije u EU! Zatim pogledajte Grcku, Italiju, Rumuniju, Bugarsku koje sluze kao paravan Nemackoj... Okrenimo se sami sebi koliko god bilo tesko i drugim izvorima Rusiji Kini Brazilu... EU je zlo i mogu se kladiti kada bi bio referendum da bi vecina rekla NE u Evropu!

neko

pre 9 godina

A možda mi solidarišemo sa Rusijom?
Ili mislimo da je rat sankcijama između EU i Rusije besmislen? Meni je besmislen, ja sam imala 15 godina kada su nama uveli sankcije i gladovala sam zbog toga. Da nije bilo Rusije moj tata ne bi mogao da zaradi kako bi mene nahranio. Zar EU misli da ćemo mi to zaboraviti? S O L I D A R N O S T!

Dusan

pre 9 godina

ne mogu da verujem, šta su spremni da traže od nas.

nečuveno.

pa gospodo, primite nas odmah u tu vašu "demokratsku uniju" pa onda ovo zahtevajte.

Djole

pre 9 godina

Pa da eto vladavina prava, razumevanje i tolerancije na delu. Ali da postavimo pitanje sa druge strane. Ako Srbija stvarno resi da sledi politiku EU, hocete li i Srbiji nadoknaditi stetu nastalu u prehrambenoj industriji? Ili kada je Hrvatska usla u EU zasto ste vi Srbiju pritiskali da nastavi uvoz duvana iz Hrvatske pod vrlo nepovoljnim uslovima za Srbiju? Iako mi vec imamo odlican duvan! Cinjenica jeste da je zapadna politika, ustvari politika siledzije. Uvek je bila i uvek ce biti. Napravili ste sranje u Ukraini, bez potrebe. Sad hocete da ga resavate preko tudjih ledja. Ali ne brinem vrlo brzo ce se ta vasa karakondzula od zajednice raspasti. Ono sto misle sami gradjani EU o EU, su vrlo jasno rekli na proslim izborima...

NIKAD EU

pre 9 godina

Majko moja, šta li nas tek čeka ako (ne daj Bože) stvarno postanemo članica, te nakaradne tvorevine!
Pa, moraćemo pitati Brisel da li i kad smemo u toalet!

Gojko

pre 9 godina

Vrh cinizma kad EU govori - pitanje morala i solidarnosti. Oni slepo slede politiku USA, a kad su videli da stradaju od takve politike, hvataju se za glavu, i hoce svoju zlobu preneti na druge siromasne drzave van EU. Jasno oni kao imperijalisti zele prodavati i zaradjivati, a siromasnim drzavama davati mrvice sa njihovog stola. Muka mi je od takve EU

Донбас

pre 9 godina

У фабрици за прераду рибе у Станковцима (Далмација) , због Руских санкција остаје без посла 400 радника ( градић и општина има укупно 6000 становника) . Проклињу дан кад су постали ЕУ! А ми Русима уместо рибе чварке да понудимо под хитно!

Mladen Sudarevic

pre 9 godina

Sto bi bilo lepo da vise prestanemo da budemo kandidati. Ili nam dajte clanstvo ili nas pustite na miru da saradjujemo sa drugim drzavama kao nezavisna i medjunarodna drzava koja radi na unapredjenu zivota za svog naroda (a ne za narod drzava koje ne priznavaju Srbiju u medjunarno priznatim granicama)

boki

pre 9 godina

Pa u EU zivi oko 2 miliona Srba. Sigurno mnogo vise.
A u Rusiji? Po nekim podacima, oko 50.000. Plus svi nasi najveci kriminalci iz 90-tih. Pa ti sad vidi gde je nemoral veci...
(Laufer, 21. avgust 2014 11:18)

da zato jer je zapad bogatiji
a sto je bogatiji bi mogli pitati one iz juzne amerike afrike itd iz kojih su vjerovatno trilioni dolara odneseni kroz istoriju iz rudnika naftnih polja itd...da je istok zapad a zapad istok islo bi se siguran sam u suprotnom smjeru ko sto se nekad islo prema carigradu vavilonu itd...

genije

pre 9 godina

Ako je vest istinita ovo se može okarakterisati isključivo kao - čist bezobrazluk.
Da li mi ucenama otimamo nešto od nekog? Ne? Da li prodajemo svima koji hoće nešto da kupe a kojima nisu uvedene UN sankcije? Da? Pa šta hoćete onda? Možda da pogasimo i ovo malo kompanija što nam je ostalo?

Dušan

pre 9 godina

То је та Е У.Она се бори за себе а за остале баш их брига.које њих био по ушима да уводе санкције Русији.

Kralj Ibi

pre 9 godina

O tome gospodo odlucuju Rusi a ne vi. Nije vam to dedovina pa da tvrdite da je vase. A i mnogo ste se pokazali solidarnim kad je Srbija bila suocena, a i danas je jos uvek, sa agresivnim albanskim terorizmom na Kosovu. Umesto solidarnosti potrcali ste da ga cim pre priznate. Sto bi rekao Radovan III, moreee!

lojpur mile

pre 9 godina

Ovu sansu ne smemo propustiti, a nasi evropski prijatelji, ako su prijatelji, moraju da shvate da je to za Stbiju spas u ovim kriznim vremenima.

Miki

pre 9 godina

Mi na zapad mozemo i danas da izvozomo - ali ne izvozimo nista. Jer nas nece. Jer imaju svoje proizvodjace koje stite kroz subvencije i kroz zatvorene malopodajne sisteme koji ne zele da listiraju nase proizvode bez velikih marketinskih troskova koje mi nemamo da platimo. Znam jer sam probao.
U Rusiji svega toga nema i sve je otvoreno.

vaske

pre 9 godina

Hihihihi sta sad rusofobi? Da vas vidim sta cete sada pametovati.
Mogao bih da zamislim vase cinicne komentare, pune prikrivene sociopatije, da je ovako nesto rekla Rusija Srbiji za EU.

Privrednik@ Rusofobu i antikomunisto, vi niste zaklali jednog vola, vec SVE volove, krave, bikove, telad Srbije, i to sve ukupno za jednu pljesku, a ne kilo mesa om grlu stoke, u zadnjih 25 godina, tako da cutite ako obraza imate.

AlekSstruju, plin i naftu

pre 9 godina

Ne vidim danas Rusofobe kako dele lekciju o tome kako smo mi "nezavisna drzava", ili necemo biti "ruska gubernija", ili "nama nece niko naredjivati". To su obicno izlizani argumenti kada recimo ambasador Konzumin pita da li u sali ima Srba ili je on jedini (koji zastupa srpske interese). Ili ako ambasador Cepurin da neku afirmativnu izjavo o Rusko-Srpskim odnosima.

Hoce li sada Premijer traziti CVRSTE GARANCIJE da ce nam EU nadoknaditi gubitke u slucaju da se uzdrzimo izvoza za Rusiju ? Hoce li traziti isto takve cvrste garancije da ce nam isporucivati struju i goriva ukoliko Rusija zavrne gasnu i naftnu slavinu ili cemo se kockati zajedno sa EU da se Putin nece to usuditi ? ISTE ONAKVE GARANCIJE KOJE ONI TRAZE OD NAS DA BI UOPSTE ZAPOCELI PREGOVORE O PRISTUPANJU.

djuro

pre 9 godina

ko o cemu, EU o moralu.
Da li ce ikada Srbija znati da postupa po svojim interesima? Sa ekonomskog i spoljnjopolitickog stanovista, Srbiji nije interes da udje u EU, sve i bez sramote oko Kosova, i sve i bez ovog drugog hladnog rata. Ovo sa Rusijom je cisti zicer na tu situaciju i nije ni za razgovor sta nam je ciniti. Ako se EU ne svidja, povuces se iz pregovora i gotova prica. Sto se mene tice, dve muve jednim udarcem.

Fruit of the loom

pre 9 godina

Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti preneli da su u "EU pomalo zatečeni i ljuti na sve kandidate za članstvo, jer smatraju da je uzdržavanje od preuzimanja tržišta evropskim izvoznicima u Rusiju takođe stvar solidarnosi i zajedničkih vrednosti"........hahahahaha pa svaka im cast .E dugo se ovako nisam nasmejao

Brano

pre 9 godina

Jeli a Srpske građevinske poslove i tržište oružijem u Iraku ste vi preuzeli posle intervencije na Sadamovom režimu. Tada nije važilo to pravilo, vaše je ono što vi prvi vidite. Samo nas posmatrajte. Da je pametan ovaj vrhovni bot kao što nije pa da preusmeri ovu arapsku milijardu kao podršku firmama koje već izvoze za Rusiju od jedne bi napravili tri milijarde za godinu dana dok traju sankcije i ugovorili još toliko nakon tog perioda. Al da je pameti u šupljim glavama, avaj.

basar asad

pre 9 godina

ko o cemu k.... o postenju ! ej oni pricaju o tome i solidarnosti ??? ta eu je najgora tvorevina u istoriji covecanstva,gora je i od sssr i sfrj zajedno !

Referendum

pre 9 godina

Kako se sad EU botovi ne javljaju da kažu kako smo mi, većina, zadrti, oči nam zamazane nacionalnim retorikama. Ovo im je autogol, njihovi šefovi iz EU im baš zapapriše posao :)))

REFERENDUM! Da vidimo na koju stranu idemo. A u međuvremenu iskoristiti situaciju i prodati Rusiji sve što se može prodati od izvozne robe.

Petar

pre 9 godina

Bezobrazluk. EU nas drzi vec deceniju na ledu; ne prima nas u clanstvo, jer smo siromasni i nerazvijeni i istovremeno nam zabranjuje da ostvarujemo zaradu.

Jos je tragikomicniji zahtev da priliku ne iskoriste Turska i zemlje Latinske Amerike, koje nikad i nece biti clanice EU.

Srbija mora da iskoristi priliku, a kada bude clanica EU postovace njena pravila. Do tada nismo u obavezi, a ionako ne mozemo, sve i da hocemo, nedostatak proizvoda iz EU.

Nataša, VA

pre 9 godina

Mi se samo vracamo tamo gde smo bili pre nego sto nam je EU uvela sankcije, pa preotela rusko trziste )I da, naravno, kupac bira od koga ce da kupi, a ne prodavac.

misko

pre 9 godina

"EU-Rusko tržište je naše".I naše je -kaže Srbija.Puna su vam usta slobodnog tržišta i demokratije a šta sada.Samo da mi je znati koji je to um smislio iz EU.

Zoran

pre 9 godina

Obzirom da ćemo još 20-ak godina biti država kandidat mislim da treba da ćutimo i radimo i da se mnogo ne obaziremo šta trabunjaju birokrate iz Brisela. Treba isto tako da na bude jasno da mi u EU bez Kosova nećemo ući nikada. Oni u stvari tačno znaju šta su napravili 99' stvaranjem države Kosovo ali od priznanja svojih grešaka nemaju nikakve koristi. Da je to moguće oni bi nam odmah vratili Kosovo pod uslovom da njih i sebe držimo podalje od EU i to zauvek. Predvodnik ovake politike je Nemačka a i ostale zemlje se sa ovim stavom generalno slažu samo se o tome ne govori javno.

Донбас

pre 9 godina

Болииии !? А зима још није ни на видику... Ма мени је жао што ова наша напаћена Србија ома врло мало тога да понуди Русији. Би дали многи да има. ,али то је све за месец дана живота у Москви...! Упамет се Србијо! Мани се Икее, Фиат-а... Храна храна и само храна!!!

Toma

pre 9 godina

Nisam ni stigao da pročitam tekst do kraja jer sam umro od smeha. Ne znam da li od tuge ili opšte gluposti. Iskreno mi je žao što će mi deca odrastati u ovakvom svetu bez trunke morala. A možda nikada nije ni postojao, šta ja znam.

Лима

pre 9 godina

Мала дигресија, већина Англофила овде је већ негде преко и сумњам да су Срби.

Перча Контраш

pre 9 godina

„EU Srbiji: Rusko tržište je naše. EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu“. Добро сам ја поставио дијагнозу овим европљанима, да њима фали цео мозак а нарочито велики! Па ово бре нема ни у Мапет шоу, па овакав хумор не могу да смисле заједно Чарли Чаплин, Пеки и Паки, Станлио и Олио, Мија, Чкаља и лично господин Срећко Шојић. То могу само празноглаве европске бирократе! Па ови бре гори од амеба које се изврсно сналазе у простору и времену иако уместо мозга имају само вакуолу!

Danijel

pre 9 godina

Winter is coming prijatelji. Pazite samo kako se padom temperature omeksava stav cele EU prema Rusiji. Trziste o kom govore za hranu i te milijarde su ipak samo male mrve za ekonomije EU koje se mere godisnje sa hiljadama milijardi eura. Ipak ako postoji i najmanji promil sanse da mi profitiramo, samo napred. Za mrava je jedna mrvica hleba cela zimnica.

x man

pre 9 godina

Srbija treba da gleda svoje legitimne interese i iskoristi sansu koja joj se pruzila. Zasto bi zemlje kandidati ignorisali sansu izvoza svojih proizvoda na Rusko trziste?

Zoran

pre 9 godina

"Brisel -- EU očekuje da zemlje kandidati, među kojima i Srbija, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu"

Mozete samo da ucenite, a ocekujte sta vam volja.

vex

pre 9 godina

Ja kao liberalni evroentuzijasta posle ovakvog stava mogu da kazem: Daleko vam lepa Evropa. Sto je mnogo, mnogo je. Kako su uslovljavanja iz dana u dan sve veca i otvorenija, to mi se sve vise okrece zeludac. Da li ce evropa da nam odredi i kad cemo ici u wc?

psihijatar

pre 9 godina

Ja kao liberalni evroentuzijasta posle ovakvog stava mogu da kazem: Daleko vam lepa Evropa. Sto je mnogo, mnogo je. Kako su uslovljavanja iz dana u dan sve veca i otvorenija, to mi se sve vise okrece zeludac. Da li ce evropa da nam odredi i kad cemo ici u wc?
(vex, 21. avgust 2014 08:50)

Trebalo bi da razmisliš da li si "liberalni evroentuzijasta" ili si jednostavno neko ko menja mišljenje bez obzira na činjenice, uzroke i posledice ili ga uopšte i nema.

Kako je moguće da svi vi koji ste do pre nekoliko sati kovali u zvezde vođin put u Evropu sada govorite suprotno? Ovo nije izbor maturskog odela ili haljine, a pretpostavljam da ste se oko toga mnogo duže zadržali kao što pretpostavljam da toliko godina i imate svi vi koji pišete ove nebuloze po komentarima. Mrš nazad u školu!

Stefan

pre 9 godina

hahaha pa ovo nema kraja! Sto je ta evropa uzela nasa trzista izvoza oruzija, vode, hrane, i svega drugoga 90tih?! Ama kakva solidarnost da li su ovi normalni vise?!!!!!!

bonaparta3

pre 9 godina

Znate gospido i Kosovo i Metohija su naše pa vas boli uvo za to, tako da i nas boli uvo što vi mislite da je to vaše. Ima jedna srpska izreka zapravo dve " ko pre devojci devojka njemu " i "dok nekom ne smrkne drugom ne svane".

Menjam nick

pre 9 godina

Eh te Evropske vrednosti..
Oce da uvode sankcije Rusiji, a ovamo da niko ne zauzme njihovo mesto izvoznika u Rusiju..
Zaista ne znam koliko slep treba da bude neko da jos uvek veruje u tu evropsku pricu..
"EU nema alternativu" .. Pa dokle više..

Saška

pre 9 godina

Koliko vidim od Evrope kao ½Stare Dame½ ostala je samo stara kurva i to ona razmažena.
A što se tiče našeg morala...e pa morali smo ! :)

Samo hladnokrvno

pre 9 godina

EU se baš igra. Razmišljam da joj uvedem "sankcije", više će mi para ostajati mesečno u novčaniku. Eto kapitala za godinu, dve.

Pera

pre 9 godina

Da mi pokazemo solidarnost tako sto cemo na primer svi izvrsiti kolektivno samoubistvo, a da onda vi umesto nas izvozite nase voce, povrce, meso, mleko itd, ne znam da li bi ih i ovo zadovoljilo.

Boki

pre 9 godina

Kakva je razlika sada,zemlje koje su uvele sankcije Rusiji i na primer Srbija,dodje mu na isto,mi nismo hteli da uvodimo sankcije Rusiji ali je Eu uvela nama zabranu da prodajemo Rusima,kakva igra...

nesa

pre 9 godina

Pazi ovih licemera iz EU.Pod hitno stopirati clanstvo.I to malo bednih kolicina robe nedaju da izvezemo samo da oni ne zarade.To je direktno mesanje EU u slobodnu medjunarodnu trgovinu.

conte

pre 9 godina

bili su tako solidarni kada su nam uvodili sankcije, sada nemaju pravo da traze od Srbije da ih u tome podrzava pogotovo ne na nasu stetu! I dalje mislim da je neutralnost najbolja opcija!

shizofrenija

pre 9 godina

@


Цинична Јевропа!

Заводили су нам санкције, бомбардовали, стално уцењују, отимају земљу, рете??????Докле бре!

Јевропа прави ОГРОМНЕ ПОСЛОВЕ (у стотинама МИЛИЈАРДИ ЕВРА ) са РУСИЈОМ и КИНОМ, исто то чини и Велика Британија!

А Маленој Србији прете и отимају послове, тобож ми ћемо да надоместимо сву робу из Јевропе!

Криво им је што је ово наша шанса за излазак из БЕДЕ, СИРОМАШТВА....

Искористимо ову шансу, сад је моменат, ако то не учинимо није нико други крив!
(Морава и брда, 20. avgust 2014 14:42)

Mi smo Srbi cudo!
Pa nije nama kriva Jevropa, ona lepo kaze zemlje kandidati!
A ko nas bije po usima da budemo zemlja kandidat?!
Krivi smo mi, mislimo da ce ulazak u neku EU kao carobnim stapicem da resi sve nase probleme, i zarad toga 7-8 godina bacismo pod noge sve nase drzavne interese, i ko magarac za sargarepom trcimo jednom stazom, kojoj se kraj ne vidi (zapravo on postoji, ali ga magarac nece videti, kraj je kad magarac lipse)!

Nego lepo ti vidi sa samim sobom sta hoces, koji put hoces da izaberes, neki sa vidljivim, realnim ciljem ili kao do sada, beskrajno trcanje za sjajnim sargarepama!

I jos da dodam, to izaberi, to se radi na izborima!

bole

pre 9 godina

Ma važi... Tržište je onoga ko na njemu ima robu koja je tražena... Eh, što li nemamo poljoprivredu bar kao 80' ih godina, pa da adekvatnije možemo da ogovorimo tražnji iz Rusije... A, zašto je poljoprivreda uništena - pa prvo zbog sankcija koje je ta ista EU uvela, onda zbog raznih bandita i satelita u našoj vlasti, a najmanje je propala zbog seljaka...Oni se jadni i dan danas trude, rade i muče sa onim čime raspolažu. Najbolji pokazatelj poljoprivrede je sve južno od Beograda - ničeg nema... Ni vinograda, ni voćnjaka, ni zadruga, ni kombinata, ničega! Tu i tamo po neki zasad kukuruza, pšenice, mali plastenik...tuga... Da je pameti pa da banke odmah po direktivi države krenu sa kreditnim linijama do max 1% kamate, da bar sledeće godine bude povrća, pšenice i kukuruza za izvoz, pa samim tim i mesa, mleka i ostalog što nezahteva toliko dugoročno ulaganje do prinosa i obrata kapital...jer ovo je tak počelo i čini mi se, dugo će da traje, dok se na kraju ne zarati... Evropa ako je pucala sebi u nogu, mi bar nemoramo zbog toga da pucamo sebi u glavu...

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

privrednik, 20. avgust 2014 14:42)

Samo što Rusi hoće našu robu sada a zapad se zaj....Roba je kvarljiva i treba je odmah prodati onome ko želi da kupi.

samo da primetim

pre 9 godina

"Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti preneli"

Dajte imena tih zvaničnika. Ili treba da poverujemo da Beta postala Službeni glasnik EU?

Stop modernom feudalizmu

pre 9 godina

Apolitican sam i nisam nikad nikoga podrzavao niti bio na necijoj strani.Ni Evropa ni Rusija ni USA ali sada bih namerno izvozio u Rusiju u inat zapadnim kapitalistima.Oni hoce svet da porobe na kulturan nacin

Kockica

pre 9 godina

REFERENDUM o ulasku u EU i ponoviti drugarima iz EU da moraju da priznaju vec priznate granice Srbije pre bilo kakvih daljih razgovora o pristupanju.

Ivan

pre 9 godina

@(Miki, 20. avgust 2014 15:07)

Na žalost to ljudi u Srbiji ne shvaćaju. Jednostavno za većinu profitabilnih proizvoda EU tržište je zatvoreno za proizvode iz država kao što je Srbija. Ko je probao zna ali neke to ipak ne sprečava i ti i danas sanjaju o EU kao otvorenom kapitalističkom tržištu gde kvalitet i cena određuju uspeh. Daleko od toga...

dori

pre 9 godina

EU fanaticima ne fale kulturoloske vrednosti Evrope u Srbiji, njima treba slobodno trziste rada, pa da zapale u Nemacku, VB, Francusku a svaki put neki novi izgovori zasto trebamo u EU od istih. E moji drugari pa ne ide to tako, Hrvatska od kad je usla u EU 70% drzava je zatvorilo granice za radnu snagu (samo odredjena zanimanja prolaze, ali ta zanimanja i sa srpskim pasosem isto tako mozes dobiti), stoga cak i ako udjemo u EU, racunajete gospodo na 10 godina zabrane ulaska radnika u sve zemlje. 10 zabrane + 10 ispunjavanja uslova EU, vas radni vek ce uveliko biti pri kraju, boljeg zivota nagledati se necete , a kako je suditi i po EU banana drzavama ni cukununuci nam nece otplatiti kredite, moze biti samo gore usli u EU ili ne isto nam se hvata.

tv

pre 9 godina

Ceo dan gledam ovaj naslov i toliko mi se prevrce u stomaku da nisam imao snage da do sada napisem nista.

Sve je to ok Evropske vrednosti i zaista sa svim pravom bi gospoda iz Brisela imala pravo to traziti da su oni obustavili izvoz hrane i rekli '' drzimo do svojih principa iako ce nas kostati! ''.
Da li neko,ma koliko bio zaslepljen bilo kojom ideologijom, misli da bi gospoda iz Eu to uradila?! dakle oni nisu prekinuli izvoz hrane u Rusiju a sada nama to traze? pa cekajte gospodo bili ste u istoj situaciji I NISTE PREKINULI IZVOZ HRANE IZ MORALNIH RAZLOGA zasto to onda sada nama trazite?
Siromasni smo i takvi treba da ostanemo. Nas bruto proizvod od 8 milijardi je toliko mizeran da mi nije jasno zasto nam uopste poklanjaju toliko paznje i ne dozvoljavaju nam da se oporavimo medjutim eto lesinari ko lesinari.

narod_ispašta

pre 9 godina

Sve ovo mi delujem jako bahato. Gledano kroz prizmu jedne siromašne države i situacije u kojoj nam se nalazi privreda, gde je svaki dan velika borba i muka, niti će se neko obogatiti, niti preuzeti nekome tržište ako izveze neku tonu mesa ili voća više...i zato iskreno očekujem da će vlada ovde maksimalno pomoći proizovođačima i učiniti sve da se poveća izvoz ka Ruskoj federaciji. Na kraju krajeva, neko je ovu igru sankcija prvi započeo, pa sada neka kusa i gorko i slatko!

vampirbg

pre 9 godina

Bas me interesuje ko ce ovo da poslusa. Nek daju datum za pristup pa onda mogu da traze nesto. Da ne govorim o Turskoj koja je poprilicno dugi kandidat i verovatno nikad nece uci.u EU.

Lelemudi

pre 9 godina

@ (privrednik, 20. avgust 2014 14:42)
Zato cela evropa kuka za ruskim trzistem jer je ona ultra malo i svi mogu da izvoze americi jel da ? Zato evropske kompanije kmece sto gube trziste jer Rusi eto jadni imaju manji promet . Tako da sa oprostenjem ne seri . Rusi su najbolje platise jer placaju mnogo vise nego sto bi neki smrdljivi brit to uradio. Sto se tice trgovine sa rusijom to je san svake vece kompanije jer RUSI najvise kupuju a najbolje placaju .

Gari

pre 9 godina

EU ima toliko restriktivne zakone da zemlje van EU mogu samo da sanjaju izvoz(i to uglavnom repromaterijale/polufabrikate). Zato ako je pameti, povecati izvoz u Rusiju maksimalno, osvajati trziste, prodavati robu!!!! U EU posle svih uslovljavanja, ucena, zahteva i "tapsanja po ramenu" necemo uci jos koju desetinu godina, ako i bude postojala u to vreme. Pamet u glavu, EU nije jedino trziste, vec ceo svet, a to sto oni ljube amere u guzicu, to ce im se obiti o glavu, narocito ove zime :) !

Mitar

pre 9 godina

EU je imala rusko tržiše,sada ga više nema.Pošto je trgovina slobodna,EU nema pravo da određuje ko će sarađivati sa Rusijom i iz Rusije izvoziti i uvoziti robu.EU se je preračunala i pogrešila,pa sada i druge navraća da rade na svoju štetu.

milos

pre 9 godina

EU neka se snadje. Kad ne uzlaze iz americke zadnjice neka prodaju njima. Sta se njih tice sta i kome prodaju zemlje koje nisu clanice EU.

Лима

pre 9 godina

Сад кад нисам повратио нећу никад. ЕУ званичници су употребили реч " Морал " ???

MileNS

pre 9 godina

Iskreno, nadam se da je ovo tačna vest, i da je dobro ako su to izjavili, da što više građana Srbije pročita i čuje za ovo tako da onaj procenat podrške EU integracijama koji je već ispod 50% bude još niži!
Možda se i opamete Srbi da vidi kakva je to nakaradna tvorevina zvana EU i šta su sve spremni da nam traže i narede ti licemeri.

I pre par godina sam pisao komentare kako na istoku imamo na raspolaganju tržišta koja ne bi mogli da podmirimo ni da 3x uvećamo svoju kompletnu proizvodnju a gospoda kojima je EU mila i draga su govorili da valjda 80% našeg izvoza ide u zemlje EU, samo nikako nisu smeli da kažu da je priliv sredstava od tog izvoza MIZERAN jer 5x više uvezemo iz te iste EU jer nemamo nikakvu proizvodnju niti dugoročnu strategiju za preporod poljoprivrede i industrije.
Da je postojala neka strategija sada se u ovakoj prilici ne bi češkali i pitali imamo šta izvesti i imamo li dovoljno da podmirimo sve one zahteve koje je Rusija poslala za robu.
Umesto toga eno nam danas vesti da je pokušan uvoz robe sa oznakama EU izmedju ostalog i iz Srbije, a jasno je naglašeno od njihovih inspekcija da to sprečimo ili će i Srbija biti kažnjena!

upitnik

pre 9 godina

Strašno a najgore da ima još ljudi koji pevaju himnu "ajmo u EU". pa kakva je ovo umišljenost, bahatost, e oni bi Argentini i Urugvaju govorili kome da izovoze!! I Turskoj, koju zezaju pa duže i od nas, čas ste ušli čas niste! ma sramota! nije nam više pitanje pro ili kontra rus, nego braćo princip i stav! Ne dajmo da nas za nos vuču

Dragisa

pre 9 godina

Videcemo kada se sve ovo zavrsi... na kraju se Rusi pitaju od koga ce sta da kupuju. Ne podrzavam ni jedne ni druge, sve je to borba za trziste bez ljubavi...

Alex

pre 9 godina

Kakva solidarnost, pa nije EU u nezasluženoj situaciji, Rusija im je sankcijama uzvratila na sankcije, oni su sami sebe doveli u tu situaciju. Ne radi se o zloupotrebi položaja unesrećenog nego o drugačijoj formulaciji zahteva da i mi uvedemo sankcije Rusiji.
Svakako smo u situaciji da ćemo da nadrljamo, zato što smo mali, ali bi mogli bar da imamo neko dostojanstvo. Da li naša vlada ima dostojanstvo sada ostaje da se vidi.

mephisto

pre 9 godina

''A sta mislis o tome da Srbija kaze glasno i jasno:
- necemo EU (prvo Referendum da se odrzi da bih se videlo dal narod uopste hoce u EU)
- Mi delimo srpske vrednosti, pa onda mozemo razgovarati o evropskim ''

Nikakav problem. Samo povučete kandidaturu za pristup u EU. Zašto ste krenuli nekom da se uselite ako ne dijelite iste vijednosti. Samo nešto ne vidim niti jedne partije u Srbiji koja ima ikakvu pomena vrijednu ulogu u političkom životu koja nema u programu pristupanje EU.
(dario, 20. avgust 2014 17:45)

Druze moj iz EU (a ne iz Hrvatske, posto si ocigledno odustao od tih vrednosti) nisi shvatio sta sam hteo reci. Ja se u principu slazem sa idejom EU kao zejdnica ali cime se ne slazem je da 25 od 28 drzava treba da rade sta ove 3 druge kazu i izklucivo u njihovu korist! Ne slazem da neko sedi u Briselu i odredjuje ko sta treba da misli i radi zato sto njemu ili jacoj drzavi poput Nemacke, Franzuske, Velike Britanije odgovora! Kolko vidim vama ne prijaju te sankcije a uveli ste ih jel je to Nemac reko a njemu opet Amerikanac!

narax

pre 9 godina

Shvatam ja tu logiku, nešto kao ono dečije „ja sam prvi video“, ali ne baš i smisao poruke ako imaš i možeš nemoj slučajno da prodaš!? Pa ne, nego će srpski seljak i privrednik da ćuti i solidariše se sa ubogom EU privredom. Mi ovde nismo ništa ni opredelili ni zakuvali, imali smo i nadam se da ćemo imati dobre odnose i sa Ukrajinom i Rusijom, i zato mislim da vlada nema o čemu da razmišlja nego samo da gleda kako da se plasira i proda nešto više robe ako je moguće.

Astra

pre 9 godina

Toliko o onome "naši prijatelji sa zapada" i "mi smo mala ali nezavisna zemlja sa ozbiljnom nacionalnom politikom i sa nama se ne priča jezikom ucena"

Sunce Slobode

pre 9 godina

Glavni razlog zbog kojeg su Pajtonovci prestali da snimaju je taj da je realnost odavno postala ludja od njihovih najludjih skeceva. Alal vera onome ko je smislio ovo pojasnjenje! Cus' ti ovo, nemojte da prodajete robu Rusiji, kolektivno ludilo. . .

papazjanija

pre 9 godina

hahahahahahaha, ovi lideri vise lice na pijandure iz neke kafancuge nego na ozbiljne najvise rukovodioce svojih zemalja...hahahahaha...moralni razlozi,hehehehehehehe...uzas koji ocaj u rukovodstvu eu zbog ogromne stete koju ce doziveti plus ako im rusi zestoko poostre sankcije na auto industriju...hehehehehhe

spoiler

pre 9 godina

autogol. patetika. neozbiljan pristup kaznjavanju ogromne drzave. finci, spanci trpe stetu. a ne vidim da mercedes ne izvozi u rusiju.
svajcarci koji su bili plemenska drzava, gde zene nisu imale pravo glasa do 1971, vodi politiku kojom ide iz pobede u pobedu. proizvode i kafu? sta reci osim svaka cast, neka se kupaju u novcu i neka preuzmu od eu sve.

mi smo mogli da napravimo neki sastanak sa zainteresovanim stranama i postanemo centar za plasiranje robe i u eu i rusiju. pre svega africke i juznoamericke zemlje. do clanstva u eu ce proci bar 10 godina. svaki trenutak treba iskoristiti. samo retko ko da misli na opste dobro.

Tihi Don

pre 9 godina

Meni nije jasno zasto oni ( EU ,i SAD) kada su toliko MOCni od nas malih i nebitnih traze sa Risijom poslujemo.
Koliko mi je poznato obi ne bi da od nas nista kupe . I ne samo to nego bi da mi kupimo od njih ono sto Rusi vise nece.
Da li je neki psihijatar slobodan?

profesionalni komentator

pre 9 godina

Naravno,EU treba siromasna i jadna Srbija koja uzima kredite,a ne Srbija koja izvozi i zaradjuje...kako da "kupe" Telekom i EPS za male pare ako mi uspesno poslujemo ?

Toliko

pre 9 godina

Znaci ovako, sta nas briga za Srbe kad treba da rese energetsko pitanje(Juzni tok) bitno da smo mi resili nase preko severnog mora. Kad hrvati ulaze u EU Srbija mora da se sagne i dozvoli im da i dalje bez carine uvoze cigare da nam ne bi zabranili izvoz secera. Sva pomoc koju smo dobili od zapadnja je besmislena u kontekstu da su nam visestruko stete naneli. Nazalost belosvetska banda je sad mocna i nasi ce verovatno morati da se saviju. Samo me zanima kako ce to da urade? Ljaljic ce da ide od hladnjace do hladnjace i da im zabranjuje izvoz ili ce nasi da udare sankcije rusima na hranu?

iju!

pre 9 godina

Ova izjava je velika kvalifikacija za lustraciju, k...raciju, i potpunu eliminaciju. Dokaz je najdublje narcisoidne poremećenosti i opasnosti po okolinu!

Nikola

pre 9 godina

I ako deluje kao da je vest neka zezancija istinita je.

Inace je Svajcarska odbila EU da izvoze u Rusiju hranu preko nje

Switzerland has refused to allow some European Union food producers, subject to a Russian ban on food imports, to route supplies through its territory, The Wall Street Journal reported, citing Switzerland’s Federal Office for Agriculture.
The office said it has rejected requests from fruit, vegetable and foodstuffs producers seeking ways to work around Russian food bans by exporting through the Alpine country, the newspaper reported Tuesday.
Russia imposed bans on the import of meat, seafood, fruit, vegetables and milk products on August 7 in response to a new round of Western sanctions. The United States, the European Union, Canada, Australia and Norway were subject to the bans. Switzerland has not imposed any sanctions on Russia, and thus was not subject to Russia’s retaliatory measures.
As Western producers are looking for other ways to bypass the ban, Russia is planning to intensify product control measures to prevent the export of food via Belarus and Kazakhstan. Russian Deputy Agriculture Minister Ilya Shestakov said Tuesday that the Federal Customs Service is now working to track down such exports.

Spasoje

pre 9 godina

Da li u Briselu, ima političara ili službenika, koji mogu logično razmišljati. Otkud tolika samoživost? Nemačka treba da izvozi, automobile, kamione, opremu itd. Mali, poput Srbije, ne smeju Rusima prodavati svoj pršut, jer i to proizvodi i izvozi Nemačka. Bože, sačuvaj nas takve Evrope.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

Pred pocetak II svetskog rata, Jugoslavija 75% izvoza robe je bilo u Nemacku. Saveznici, na celu sa Britanijom, su vrsili pritisak da Jugoslavija obustavi prodaju hrane Nemackoj, a kao pomoc za gubitak tako velikog trzista, Velika Britanija je uvezla iz Jugoslavije celih 40 curki.

Da li iko vidi bilo kakvu slicnost izmedju zahteva saveznika 1939. i EU 2014.god?

evita

pre 9 godina

EU ce svojom politikom upropastiti svoje proizvodjace (vec jeste) a sada hoce i ovu nasu boraniju... Sto se citave sage oko pristupa EU tice, za Srbiju je jedina logicna opcija ona stara: "Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani".

svasta

pre 9 godina

"...a u Evropskoj komisiji su Beti preneli da je zabrinjavajuće i to što je uočljivo da i moćni proizvođači hrane u Turskoj, kandidatu za članstvo, uveliko ugovaraju znatno povećanje prodaje na ruskom tržištu."

Ne nego ce da cekaju na kilavu EU koja NEMA svoju spoljnu politiku nego je obican satelit SAD! Oni ce da obestete svoje clanice, a one koje nisu ko sisa - mozda je ipak vreme da batalimo sa bajkom o EU i pocnemo da radimo na nama bude bolje. Ako nas hoce hoce, ako ne i ne moraju - ima previse zemalja u svetu sa kojima mozemo da trgujemo

heliograf

pre 9 godina

Ovo je sansa za Srpsku poljoprivredu, a EU mora da preispita svoju spoljnu politiku umesto sto se mesa u interese suverenih drzava.

mihajlo

pre 9 godina

Jesam za EU i delim njene vrednosti ali ovo ako je tako bas misljeno onda je to cisti bezubrazluk. Dali poljska oli avstrijska ne bitno koja iz EU firma solidarisala koj put ss bilo kojom firmom od nas pa cak i iz EU sem ako nije bijo dogovor o duopolu? Nesto nisam procito ds BMW ili koja druga kompanija solidarise sa Zastavom-Fiat zbog toga sto nemoze neki manji kontigent da posalje za Rusiju. I jos jedno glavno pitanje dali ce srbski proizvodjac da ima pristup novoformiranom fondu za one koji ne uzvoze ili su trenutno onemoguceni u tome? Ili je odgovor nazslost niste jos u EU pa ako je tako onda samo teraj za Rusiju pa naravno i za Ukrainu.

perodeformero

pre 9 godina

Stvarno nemnam reci, jel se ja to nalazim u zoni sumraka nekoj paralelnoj dimenziji? Nisu li to oni isti koji su zakuvali po Jugoslaviji, bombardovali Srbiju i 300 drugih cuda? I oni traze da drugi ne preuzmu potrebu izvoza u Rusiju a sami su sebi zakuvali sankcije?

Mozda nesto stavljaju u vodu... neka droga... pa haluciniram.

Vrsac

pre 9 godina

Da se zgadi coveku koliko su ovi tipovi licemerni! Bas me intresuje sta ce ovi iz "nase" vlade da odgovore i dali ce neko da se seti da je biti kandidat neznaci i automatski da cemo biti deo tog njihovog sistema! A postoji cak 50/50 sanse da i necemo ! A da se narod pita ta sansa bi bila 85% za neulazak u tu bandu ucenjivaca i lopova!!!

mirko

pre 9 godina

Ma nije moguce.

problem je samo sto ovi nasi nece ni koristiti jer su ti isti i postavili na vlast.

ne da bi trebali da koristimo nego samo tako ali to je vec neka druga prica

Partizan u inat svima.!

pre 9 godina

Kolko vidim jos je jedino kao kandidat za ulazak ostala Srbija i Turska koja nikada nece uci u EU iz dobro poznatih razloga, a sve ostale zemlje Evrope koje su htele su usle u EU!

as

pre 9 godina

Kakav cinizam, tek se sada vidi koliko ruske sankcije pogađaju EU, a samo su se dotakle poljoprivrede. Tekstovi i izjave od strane EU zvanicnika o prosirenju sankcija naglo su prestale od 7. augusta. Svaka cast Rusiji!!!!

misa

pre 9 godina

Pa hoćete vi iz EU da nam zabranite? Haahha. Po ovome se vidi da EU želi propast Srbije. A do juče su pričali kako je Srbija već de facto u EU

Upomoć

pre 9 godina

Drugim rečima - ako ne uvedemo sankcije mi u naše ime će ih uvesti EU, samo se neće zvati sankcijama, nego solidarisanjem sa EU.
Ako to nismo spremni da prihvatimo, znači da nismo solidarni, pa nam i nije mesto u njihovom društvu.

darko

pre 9 godina

jeeeeeeeeeee evropski kvaliteti i vrednosti:) tome jurimo i tome stremimo? da coveku pripadne muka..... daleko je ovo od one evrope koja je bila pre 20 godina a jos dalje od one koja je proizasla iz jedne plemenite ideje

Serbissimo

pre 9 godina

"Zvaničnici u Komisiji su hteli da naglase da je to "više pitanje morala i solidarnosti" s EU...
Pa zaista, ovo je previse, ko o cemu EU o moralu....

dragan

pre 9 godina

Pa ako ne bismo iskoristili onda bismo se priključili sankcijama. Mi smo uvodili sankcije, Slovencima, bili pod sankcijama EU, tako da mi više nismo zainteresovani za bilo kakve sankcije.

Vladimir

pre 9 godina

Još jedino od nas nisu tražili da nosimo kišobrane kada u Briselu pada kiša. Nije isključeno da neće, setiće se već neko i toga.

ElComandante

pre 9 godina

Ajde što nas ucenjuju i pozivaju na solidarnost... ali Tursku! Pa Tursku zavlače već 50 godina za članstvo... nisu valjda ludi da poslušaju.

Проф. др Сељак

pre 9 godina

Da bre, vas ćemo da čekamo da nam unistite i ovo malo poljoprivrednih kapaciteta što imamo za izvoz pa da onda i za sopstvene potrebe moljakamo i kukamo kod vas kao što radimo u ostalim sferama. Gledajte vi svoja posla a nas pustite da uprkos vašim željama pokušamo da se malo podignemo na noge. p.s. Znam da ih naše povećanje izvoza u Rusiju neće mnogo pogoditi ali mi je srce puno što ih braća Rusi šetaju ko mlade majmuncice.

Ecky

pre 9 godina

Što se tiče morala obratite se amerima koji posmatraju sa strane i trljaju ruke!!!Moram očigledno da spomenem - "dok se dvoje svađaju treći koristi....",ali kad se setim 90 din. autogas...U suštini ,dok srbpski političari imaju koristi mi(narod) ćemo krvariti!!!!

;)

pre 9 godina

Od prve do poslednje šljive da poberemo i pretvorimo u džem, nećemo imati dovoljnu količinu samo za Moskvu, a tako je i sa svime ostalim. Nije 1.april, a iz unije se nazire strah da im Srbija ne preuzme rusko tržište.

darko

pre 9 godina

Gluposti! Šteta što ne možemo više da izvezemo! Ovaj moment može da bude snažan vetar u leđa našoj (poljo)privredi i ne bi smo smeli da ga propustimo. To su radili i rade sve zemlje EU i SAD kada je situacija obrnuta, zašto bi smo se mi snebivali?

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo su odlicne vesti za one koji jos uvek veruju u evropske vrednosti valjda ce malo progledati posto ih je obuzelo evropsko slepilo....

Nataeos

pre 9 godina

Uzeti, ko njih šiša!! Dosta šuruju po Balkanu, vreme je da i mi budemo oportunisti za dobrobit države i ekonomije.. Pa možda i naroda!

niki

pre 9 godina

Ja razumem da je Srbija njihova prcija,ali bre oni su prolupali totalno tvrdeci da je Rusija njihovo trziste.E kad je vase onda izvozite tamo i nemojte upotrebljavati rec medjunarodna zajednica jer vi to niste iako bi voljeli da samo vi odlucujete u svetu.Vi ste EU i nista vise i imate brate dragi toliko problema da mi nije jasno kako nadjete vremena da i tudje probleme hocete da resavate.A stara poslovica kaze sto se babi snilo to je babi milo.

dushan

pre 9 godina

Strache Austriski vodja stranke slobodara - je ovako komentarisao
EU- Komesari su kao Kardinali
a mi dodjemo kao Minestranti
to su oni shto opsluzuju popa pri luturgije

pošteno

pre 9 godina

Nikom sankcije! Ko hoće da radi sa nama hvala, a ko neće takoće hvala i zbogom. Ipak u Srbiji ljudi rade pošteno i ne plaše se ovakvih odgovora.
Udarali su nam te humanitarne sankvije i nama - i dalje želimo da sarađujemo sa njima, ali ne i da se klanjamo.

Swedenonline

pre 9 godina

OK, zašto da ne, lepo izračunati koliko gubite nepopunjavanjem rupa na ruskom tržištu i prosledi račun Briselu. Ako obeštećuju EU firme za gubitak onda po istim aršinima ako traže da u suštini uvedemo sankcije što ovaj zahtev praktično i čini, da lepo obeštete i naše firme za izgubljen potencijalni dobitak popunjavanjem rupa na tržištu! Ili da ćute zauvek jer ovi što traže se kod nas zove, kako je tuđim slamu mlatiti!

Marija

pre 9 godina

Ispada da ce Srbija sada da upadne i zauzme sve poslove koje
su prema Rusiji imale firme iz Evrope... Toliko nam je razgranata
proizvodnja, otvaramo nova radna mesta, poljoprivredna proizvodnja
nam je iznad limita da samo cekamo ovakvu sansu?

Farse sa svih strana, i sa jedne i sa druge... a realno stanje
na terenu - pretuzno...

Ljube

pre 9 godina

EU mora da shvati šta je tržišna utakmica!Jednostavno treba da se izvuku iz prošlosti i kolonijalnih razmišljanja i da shvate da je ovo 21 vek!

mister no

pre 9 godina

Hahahaha...ajde mi,nas mogu ovako da mustraju i ukoliko je ovo tacno nekko se u Vladi zamislio nad pomenutim EU zahtevom....Ali ako ovako uslovljavaju i Tursku,vecitog kandidata, koji nikad nece biti primljen, ...pa ovi u Ankari su se iskrivili od smeha kad su pročitali to....

Brane212

pre 9 godina

Ovo je već odavno prešlo sve mere perverzije.

Ako EU očekuje nešto od svojih ČLANICA onda neka porazgovara s njima.

A ako je to što očekuje ponašanje IZVAN tržišnog takmičenja zbog kojeg bi mogle da slede negativne posledice, onda oštećene članice imaju pravo da očekuju povratak iz toga nastalih troškova i štete.

Toliko bar o nekim, najnovijim očekivanjima, da o ostalim ne govorimo.

Mikac

pre 9 godina

Pa mi ni do sada nismo proizvodili dovoljno robe koliko bi mogli da izvezemo u Rusiju. Sad je realno da se izvoz poveca za 10-30%, ali ne možemo odjednom da stvorimo robu koje nemamo. Da bi se povećao izvoz voća recimo, potrebno je da se to voće zasadi, pa da prođe 3 godine da počne da rađa. Da bi se povećala proizvodnja mesa treba da se tovi stoka sa kukuruzom koji još nije pobran sa njiva, čiji je rod inače rekordan. Pa možda za 1 godinu bude i više mesa za izvoz itd. Dakle kratkoročno mala korist, ali za koju godinu bi moglo da bude veoma korisno, ako to neko bude znao i hteo da iskoristi

rista

pre 9 godina

kakva ...., kako su nisko pali bednici, kao da ih je balkanska sirotinja terala da uvode sankcije. Sada će shvatiti da Rusija nije Srbija ili Lesoto, da se sa njim iživljavaju bez posledica ...

nora

pre 9 godina

Kako ljudi ne shvatate! Ovo je potez ocajnika (zapada) koji vise ne moze da kontrolise citav svet kroz ekonomiju. Svet je postao bipolaran a oni (ZAPAD) to ne mogu da prihvate i nisu spremni jer su snobovi uobrazeni i bogati. Navikli su na ucene a sada im to vise ne prolazi. Sve sto proizvodi zapad,to isto se proizvodi i u Kini,Japanu...
Oni su nemocni jer ne mogu da ucenjuju vise kroz sankcije kao sto su nama to radili 1993.! Jedno je uvesti sankcije Srbima okruzenima sa svih strana sa EU i NATO bez pristupa jadranskom moru a drugo je uvesti sankcije Rusiji koja se proteze na 2 kontinenta ima pristup svim morima sa svih strana! Zapad je sad ispao jako glup,pali su jako nisko i sad zbog kompleksa vise vrednosti ce krenuti u sveopsti rat cini mi se!

ne razumem

pre 9 godina

ako drzava striktno ne zabrani trgovinu sa Rusijom, od koga oni tacno ocekuju da se solidarise? od privatnih firmi i seljaka na koje ne mozes nikako da utices kome ce i sta prodati? ove mi je ravno kao da se neko namerno ugazi u govna i onda prica svima da tako treba i da se treba solidarisati i uraditi isto....