Subota, 24.05.2014.

10:00

"Koštali nas Hamović i Lazarević"

Govoreći o sukobu između EPS-a i kompanije EFT, potpredsednica Vlade i bivša ministarska energetike Zorana Mihajlović kaže da se nada da aboliranih neće biti.

Izvor: Naše novine

"Koštali nas Hamoviæ i Lazareviæ" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Lik

pre 9 godina

@AlekS
"...A ko je tebe izmanipulisao ? Struja se prodaje kao i svaka berzanska roba: onog trenutka kada se ponudi. A taj trenutak se ne objavljuje "unapred" kako kazes vec onda kada se pojave njeni viskovi."

Pored ostalog i viškovi jer ako bi se prodavali samo viškovi to bi značilo da se čeka na njih kada će se pojaviti a ja ne poznajem privrdu koja može tako da funkcioniše kada je u pitanju ne samo struja već energija uopšte.
Pre će biti da si ti izmanupulisan površnim objašnjenjima političara jer da nisi znao bi da se kupovina struje ugovara barem godinu dana unapred a viškovi koje ti pominješ su sitna stavka u kompletnoj trgovini.

AlekS

pre 9 godina

Ovaj događaj sa strujom je izvanredan primer kako neuki narod može da se izmanipuliše od strane političara.
U konkretnom slučaju dovoljno je da pođete od osnovnog podatka:
Struja nije roba koja STOJI u magacinu i čeka kupca, struja se prodaje UNAPRED i shodno već ZAKLJUČENIM ugovorima distribuira jer u protivnom propada.

Dalje može svako, svojom glavom a u zavisnosti od stepena intelegencije da dođe do logičnog zaključka.
(Lik, 25. maj 2014 09:56)

A ko je tebe izmanipulisao ? Struja se prodaje kao i svaka berzanska roba: onog trenutka kada se ponudi. A taj trenutak se ne objavljuje "unapred" kako kazes vec onda kada se pojave njeni viskovi.

x file

pre 9 godina

dobro jutro Kolumbo,

pa EFT pljacka sve drzave bivse Yu osim mozda Slovenije...moja firma nikad nije imala sanse zbog EFT-a...nadam se da ce biti promjena..uvijek u " talu" sa vlastodrzcima a na racun poreskih obveznika , pardon naroda..
e sad ce da ga gdin Premijer AV nadam se strpati u cuzu i oduzeti imovinu, na one u Rep. Srpskoj ne racunam..to je privatno vlasnistvo Mile D.
poz iz EU

nenad

pre 9 godina

mislim ni od ovog nista kao I od miskovica, nego da im uzmu neki dinar za donacije. inace ko je napravio I dozvolio da drzava kupuje struju od posrednika, isto kao sto su sve dobre poslove dali agencijama I prvatnicima

Lik

pre 9 godina

Ovaj događaj sa strujom je izvanredan primer kako neuki narod može da se izmanipuliše od strane političara.
U konkretnom slučaju dovoljno je da pođete od osnovnog podatka:
Struja nije roba koja STOJI u magacinu i čeka kupca, struja se prodaje UNAPRED i shodno već ZAKLJUČENIM ugovorima distribuira jer u protivnom propada.

Dalje može svako, svojom glavom a u zavisnosti od stepena intelegencije da dođe do logičnog zaključka.

Istinomer

pre 9 godina

Struja koja se proizvodi u jednoj zemlji nije product za prodaju u okviru svoje zemlje jer mi nemamo ogroman broj proizvodjaca pa da se cene razlikuju i zato trgovinom struje moze da se bavi samo EPS ukoliko ima viska ili manjka struje za zemlju! Trgovci su tu potpuno nepotrebni trosak za drzavu i stvaraju konfuzuje, uglavnom sistem tu mora da se menja a navedeni i njihove firme neka trguju necim drugim i to je neka kazna ako ih je do sada drzava tolerisala! Ako je rec o profitu pa valjda je najvazniji budzet drzave koji uvek mora da pokriva ne planirane troskove i nema hocu ili necu da budem humanitarian! Trba pravilno razmisljati i raditi a to ne treba da zavisi cak ni samo od pojedinaca?!

lla

pre 9 godina

u ovoj zemlji je najveci greh zaraditi,nego vratite vi nas u dogovornu ekonomiju, pa da uzivamo.Ja tebi ti meni ,to je prava ekonomija.

kupac potrosac

pre 9 godina

a mi u ovoj zemlji, jeli, kupujemo po cenama kakve su gde? vecina artikala je bar 2 puta skuplja nego u zemlji iz koje je. cak i artikli iz ove zemlje su skuplji nego u bilo kojoj zemlji u koju su izvezeni. a nije vanredno stanje, pardon, situacija. na iscedjenom budzetu stanovnika obogatila se kurta i murta sa jakim vezama, da ne kazem iz kog lobija.....kakve prazne price

sd

pre 9 godina

Krivi ste vi jer niste cistili obale reka, jer ugljenokop nema svoje pumpe za vodu i nije osiguran od poplava.Tako ste napravili ustedu? Doveli ste gomilu probisveta sa kupljenim diplomama koji su na kljucnim mestima . Vi ste krivac . Sad molite za pomoc Evropu .Spustili ste cenu TENTa pa ce te lako da ga prodate? DOSTA.

Vendeta

pre 9 godina

Prazne priče jer ni jedan 'slučaj' nije pravosnažno osuđen. Mogu i ja sa vlasti da pričam da ću sve velike ribe da istrebim i uzmem im imovinu i da govorim kako su lopovi a pri tome da savršeno tolerišem u praksi šta god da rade i kada ih vidim da se lepo ispričamo prijateljski. A vi mi kličite i mislite da sam ja vaša verzija Putina ili slično.

Jeremija

pre 9 godina

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI .
I NA TUĐIM GREŠKAMA SE UČI .
Gospođo ministarka , hoće li neko ODGOVARATI i zbog svega što nam se desilo u proteklih 10 , 15 dana - a definitivno ima krivaca i među vama na vlasti ?
Pogledajte , plačite , razmišljajte !
link :
https://www.youtube.com/watch?v=ijZ0DrUQChQ

realan

pre 9 godina

@gogo
jel jadna sto su tvoji žuti krali sta su stigli? i za poplave su krivi sns i njihovi botovi? zato i jeste na 5% ja da vam kažem.
(milos, 24. maj 2014 19:58)

Pusti ti žute, oni su dobili šta su zaslužili, nego ovi tvoji su već 2+ godine na vlasti pa ne vidim da je išta bolje, naprotiv, krade se još bahatije, a hvalili ste se kako će sve da bude super. O tome ti razmišljaj malo...

AlekS

pre 9 godina

...

Preko posrednija nije skuplje. Da li uopste ne-posrednici nude struju? Imaju oni svoju racunicu. Tek oni nece da rizikuju sa klimom, sa preuzimanjem rizika. Sto EPS ne kupuje direktno? Nema od koga.
(Marko, 24. maj 2014 17:34)

Zamalo da me rasplaces stresom koji trpe trgovci strujom. Da je sve tako kako kazes, Hamovic i Lazarevic bi bili ubogi slepci. Ovako, samo u izgradnju dve zgrade u centru grada su ulozili najmanje 50 miliona evra. A gde je ostali real-estate.

Uostalom, EPS ne mora direktno da kupuje. Moze da osnuje cerku firmu koja se samo time bavi i zadrzi ceo profit za drzavu. Ali onda ne moze ono drugo da se radi, ono prvo pominjano. Sve bi se videlo.

antiSPS

pre 9 godina

nista nije slucajno , ni ko trguje strujom ni kako ni zasto ni ko ne trguje i ne moze ili nece sve su oni dogovorili medju sobom a sve te ljude je instalirao DB a mi smo idioti sto sve placamo umesto da izadjemo na ulicu i razjurimo bagru

m.v.

pre 9 godina

Da, krivi su trgovci strujom, a ne Vlada(e) koje nisu nista uradili u proteklih 30 godina na nasipima i ciscenju rijeka. Znate porez uzeti i trositi na svoje basnoslovne plate, ali ne znate stvoriti osnovne uslove za zivot u Srbiji. Ne bi li trebalo prvo obezbjediti osnovne potrebe gradjana, pa onda vase basnoslovne plate ili ste vi iznad naroda i drzave. Sad se pravite ludi i prebacujete odgovornost, a u malverzacije sa prodajama sa strujom ste svi umjesani. Inace, struja nije roba koja se prodaje kao cokolada, da moze stojati. Ona se prodaje unaprijed, da se zna kome ide, inace propada, i sto je duzi period od ugovaranja pa do isporuke, to je cijena niza, jer se unaprijed moze planirati isporuka, a to sto vi sve u zadnji tren radite i trazite struju da vam bude isporucena odmah, je vas problem, a nazalost vi ste nas problem, jer niste vlast koja radi planski i strateski, vec stihijski i na oruk sistem.

sumorni

pre 9 godina

"u prvom mandatu kori udovicki, ona je snazno podrzavala hamovica. tada je njegova firma koristila reverzibilne hidroelektrane da od epsa kupuju struju kada je jeftina, a prodaju nam je nazad kad je skupa (je l to kriminal?). sad je opet kori ministarka...
(d, 24. maj 2014 16:01)"

Naravno da je za vas kriminal kad nekome prodate nešto, a onda on plati dogovorenu cenu.

Kriminal je i kad od nekoga kupujete nešto, pa onda vi platite dogovorenu cenu.

U ostatku sveta to se zove trgovina, i to je sila koja pokreće celu civilizaciju.

Veliki brat

pre 9 godina

Stvar je prosta.

EFT od EPS-a kupi struju koja treba da bude isporučena za 3 meseca. Ali, tada se dogodi da bude nizak vodostaj ili da ima problema sa nekim od postrojenja, tako da EPS NEMA VIŠAK struje, ali po ugovoru mora da isporuči. I onda EPS kupuje havarijsku struju (tj. plaća cenu havarijske struje) od EFT-a, a to je ista ta struja koju im tada upravo isporučuje.

U realnosti, EPS niti prodaje niti kupuje u fizičkom smislu (energija se direktno isporučuje unutar mreže EPS-a potrošačima), samo se praktično EFT-u mora isplatiti razlika u ceni!!!

A od te razlike budu lepo namireni svi koji su donosili odluke o kupovini i prodaji.

enrgeticar

pre 9 godina

Hamovic i Lazarevuic su trgovci strujom.Animozitet Vucica prema njima traje jos od vremena kadsa je bio anketni odbor u skupstini gde mladi radikal Vucic nijeshvatio da je zamena mazuta za struju bio odlican posao. I obrukao se mladi radikal Vucic. A ovi danas pogotovu bivsa Minstarka energetike nema pojma kako se trguje elektrikom

Marko

pre 9 godina

Zar u EPS-ovih dva miliona zaposlenih nema cetvoro ljudi koji znaju da kupe ili prodaju visak struje nego se mora preko posrednika ? Naravno da ima. Cak iako nema, mogu se zaposliti. Ovako, ...
(AlekS, 24. maj 2014 11:55)

Nije bas tako. Kad se neko bavi trgovinom strujom, mora da preuzme rizike, narocito meteoroloske. Da bi dosao u poziciju da zaradis na jednom kratkorocnom ugovoru, moras da imas 2-3 dugorocna ugovora koje u kriticnom trenutku mozes da preusmeris. Da bi napravio tih dugorocne ugovore moras da rizikujes sa vremenom i dostupnoscu prekogranicnih kapaciteta (prekogranicni kapacitet je pravo da prebacujes struju sa iz jedne mreze u drugu. Kupuje se na aukcijama kod mreza visokog napona, naprimer Elektromreze Srbije).

E sad posto je potrebno rizikovati, nekada zaradis a nekada izgubis. Kada zaradis a radis u drzvnoj firmi, potapsu te po ramenu i lovu nikada ni ne vidis. Kada izgubis vrtis se po novinama mesec dana, prete ti otkazom, javlja se opozicija zeljna krvi, sef te popreko gleda.

Potrebno je da neko u drzanoj firmi stane iza onoga koji trguje. To ne postoji ni na zapadu. Nazovite Holding Slovenske Elektrane (drzavna firma koja trguje u celoj evropi) pa se uverite koliko jesu a koliko nisu motivisani, i gde sami vide sebe u odnosu na privatne trgovce.

Preko posrednija nije skuplje. Da li uopste ne-posrednici nude struju? Imaju oni svoju racunicu. Tek oni nece da rizikuju sa klimom, sa preuzimanjem rizika. Sto EPS ne kupuje direktno? Nema od koga.

kijaksar

pre 9 godina

predsedniku narod kriv sto je stradao u poplavama, ministarka za infrastrukturu se bavi energetikom, a guvernerka nbs poziva na radne akcije. ovog sto dahce, stenje i uzdise necu ni da pominjem, on je toliko sveprisutan da cemo uskoro svi os njega traziti dozvolu i za odlazak u wc!

d

pre 9 godina

u prvom mandatu kori udovicki, ona je snazno podrzavala hamovica. tada je njegova firma koristila reverzibilne hidroelektrane da od epsa kupuju struju kada je jeftina, a prodaju nam je nazad kad je skupa (je l to kriminal?). sad je opet kori ministarka...

Baba se razume u sve

pre 9 godina

@ Borko - baba ti je dezinformisana. EPS sve vreme u Srbiji trguje strujom. Prodaje i ozloglašenom EFT-u viškove. U inostranstvu nisu mogli da trguju dok nisu registrovali firmu i pribavili odredjene licence. To su sada formalno regulisali i imaju sedište u Ljubljani, ali džabe jer nemaju ljude. A zna li tvoja baba zašto? Zato što tamo ne možeš da platiš čoveka 500e i da očekuješ da će da ume da trguje strujom.

Silver Surfer

pre 9 godina

Oni se obogatili kad je u energetskom sektoru bila glavna Kori Udovički. Ako gospođa Mihajlović ne zna Kori Udovički je sada ministar u vašoj reformatorskoj Vladi. A da nešto nju priupitate?

Borko

pre 9 godina

I sta je sad poenta ovoga?I moja baba zna da EFT godinama zlouptrebljava EPS i zaradjuje na taj nacin.Nemojte mi samo reci da EPS ne moze sam da trguje na trzistu bez posrednika...Najtragicnije je to sto je EFT postavio svoje ljude u upravi EPS i samo cekaju trenutak.

jelena

pre 9 godina

EPS ima monopol na trzistu, ne postoji telo iznad njih kome mozes da se zalis ako ne rade dobro. EFT je uspesna privatna firma koja trguje strujom na berzi, oni su mogli da izigravaju humanitarnu organizaciju i da poklone struju (verujem par miliona evra) ili da ponude trzisnu vrednost. Ja verujem da niko nije iz vlade ili epsa pozvao direktno hamovica i trazio posebne uslove a obican broker ne moze da ponudi nesto ispod cene ako mu nadredjeni nije rekao da tako uradi. Ja nikad epsu ne bih poklonila ni dinar jer su me vise puta u zivotu pokrali a niko za to nije odgovarao niti su mi prihvacene zalbe, od astronomskog racuna za decembar i bezbroj gluposti. Gospodja ministarka treba da shvati da platu prima zato sto privatne firme kao sto je eft pune budzet zemlje.

SUDIJA

pre 9 godina

Ponovo još jedan nastavak poznate španske serije o ovom Hamoviću i Lazareviću slušam već skoro 15 godina. Aman ljudi jel mi stvarno nemamo više ni trunke građanske drskosti da ovim kvazi političarima damo da nas tretiraju ko gledaoce latino ili već ne znam kakvih visoko umnih serija. Dokle ćemo više da ćutimo i dozvolimo im da nas ovako vređaju...

kiki

pre 9 godina

A kako li ne nađe u toj fijoci i štetan Ugovor sa "Securum Equity Partners" oko gradnje solarne elektrane? Tek tu treba Srbija (tj. mi građani) da plati 160mil€ odštete, prelepa gospođo ministarka svegaisvačega!

krle - dron

pre 9 godina

Svasta,u policiji ima pun sleper zapisa o pljackama u energetici,u UDBI - BIA takodje,posto je sada sva vlast u vasim rukama bice zanimljivo videti dali smete da dirnete u to osinje gnezdo jer oni su osnovani od tih sluzbi da bi pljackali ,kao uostalom i Miskovic i mnogi drugi,te komunjarske razbojnicke sluzbe su sahranile srbiju.....

tk

pre 9 godina

Ja sam usao u prodavnicu i kupio deset pakovanja flasirane vode za pice. Platio punu cenu, sa svim provizijama trgovca i porezom drzave i onda to odneo u Crveni krst. Isto tako je drzava otisla u prodavnicu struje i platila cenu koju je trgovac trazio. Ne razumem cemu ovolika frka...

zeljko

pre 9 godina

Postovana gospodjo ministarko molio bih vas da mi odgovorite kao gradjaninu Republike Srbije(ukoliko ovo citate naravno) zbog cega krivicne prijave protiv nn lica drzite u svojoj fioci umesto da ih sto je vasa zakonska obaveza za koju inace primate platu(predpostavljam minimalac) prosledite tuzilastvu.

kraja

pre 9 godina

...ova zena je izgubila kompas...
...ne zna vise ni u kom ministarstvu se nalazi...
...nije je sramota da pominje "fijokirane" prijave posle onolikog mandata u elektroprivredi...
...NI JEDAN PROBLEM NIJE DOTAKLA DOK JE BILA MINISTAR...
...samo prica, prica, prica, tracevi, tracevi, obecanja, lupetanja...
...dosta...
...a vucic je bio u skupstinskoj komisiji koja je ispitivala rad upravo tih preduzeca, razgovarao je licno sa pomenutim akterima i od toga nije bilo NISTA...
...zasto je sns obustavio sve u kolubari...???
...zasto je postavio jos goreg coveka na prvo mesto...???
...zasto svakodnevno primaju gomile nepotrebnih radnika...???
...sa nekih msta pokusavaju da oteraju ljude u penziju kako bi imali opravdanje za nove koji su vec u radnom odnosu...
...elektroprivreda je sad elektrokupleraj...

DC

pre 9 godina

@Dvojac

Procesuirati za šta?
Etički možda i nije ispravno, ali zakonski ja mogu da ponudim i milijardu eura za MW, EPS ni u jednom trenutku nije bio prisiljen da tu cenu prihvati. Tržište je slobodno, samo u Srbiji posluje desetak, a u Evropi na stotine trgovaca strujom, nisu EFT i Rudnap jedini koji EPS-u mogu da dostave struju. Možda bi bolje trebali da se pitamo šta piše u ugovorima o rezervnim dobavljačima struje koji se aktiviraju u ovakvim situacijama.

Ljiljana

pre 9 godina

Koliko se secam iz devedestih, Hamovic zivi u Londonu, verovatno ima i drzavljanstvo, tako da nekakvo procesuiranje ovog trgovca (i ko ce ga znati cega jos)nema sanse.
Mozdabi bilo korisnije videti koji su srpskid rzavljani krstarili na Hamovicevoj jahti Mediteranom (on obicno nije bio na jahti, imao je korisnija posla).

nele

pre 9 godina

sve je to normalno trziste i berza struje.Samo me interesuje kad je ministarka prosle godine kupila struju iz republike srpske po preskupoj ceni i njenu gresku platio narod,posto su tad struju u regionu naravno jeftinu imali svi.Sta ce mo sa tim ministarka.Prestanite vise da dezavujisite i lazete ovaj narod lazima o Vuku Hamovicu coveku koji pomaze na sve strane samo sto se sa tim ne reklamira.

Milan

pre 9 godina

Cisto istine radi struja koju je EFT nudilo po 80 euro centi juce na Madjarskoj berzi kostala je 120 / toliko o tome . Trunutno u Srbiji aktivno radi preko 15 trgovaca ( ukupno skoro 40 ) . Problem EPSa je sto posle 2000 nije odmah izdvojo trgovinu I otvorio firme u regionu koje se bave iskljucivo trgovinom I sto nije imao a idalje nema pristup svim trzistima / Ko se razume u trgovinu strujom zna da je od 2000 tih do danas trziste postalo vise nego transparetno sa mnogo trzisnih ucesnika al nasa glupost trzi beslonacnosti / a neznanje * samopouzdanje nasih Ministara i partiskih direktora dovelo nas je tu gde jesmo...

;)

pre 9 godina

Lepo od vas, bivša ministarka energetike, što ste izvukli fijokirane prijave, ali pre toga ste morali ozbiljno da se pozabavite reformom sudstva. Koliko se sećam, anketni odbor se 2004.godine bavio trgovinom strujom i poslanici vladajućih partija su smatrali da nije bilo zloupotreba , jedan poslanik vladajuće stranke i dva opoziciona su izdvojila svoje mišljenje. Od te trojice koja su smatrala da nadležni organi treba da nastave sa radom dvojica nisu ušla u naredni saziv parlamenta, a istražne sudije i tužilaštvo...bez reforme sudstva nećemo iz postojećeg gliba moći da se isčupamo.

Dušan

pre 9 godina

U fijoci!!?? Ko vas je ovlastio da krivičnu prijavu držite u fijoci!!? Građani Srbije, pažljivo svi da posmatramo da li će u budućim danima neko od lopova da bude aboliran krivice i da se svi udružimo protiv svakog u vlasti ko krije i zataškava korupciju i krađu! Ko bez ovlašćenja "oprašta" lopovima i sam je lopov i mora na optuženičku klupu!!! Ovo je prilika za sve nas da se opametimo,...ne propuštajmo je!!

Dvojac

pre 9 godina

Taj dvojac je odavno poznat građanima Srbije. Trgujući sa strujom zaradili su ogromno bogatstvo.Koliko sam shvatila hteli su da profitiraju na nesreći građana Srbije. Odmah ih treba procesuirati...

Vladimir

pre 9 godina

Dve godine ste na vlasti. Zasto su bile u fioci? Tu fioku u tom kabinetu niko nije otvorio 2 godine?! Niste imali kljuc?! Ili ste znali, pokusali dogovor, a ovi vas oduvali?

Cash®

pre 9 godina

Većina komentatora i jeste i nije u pravu. Zašto? Z.Mihajlović je radila u EPS-u 1996.-2006. bila član G17+ i savetnik M.Labusa, a od 2010. je u SNS i obavljala je funkcije u RS kao Министар енергетике, развоја и заштите
животне средине, a sada kao Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Lična je procena svakog da ceni da li je mogla ili ne (sama!) da utiče na poslove Hamovića i Lazarevića, tj. u čijim je fiokama stajala dokumentacija o njihovim naglom bogaćenju, nedodirljivosti i (ne)delima.

VladimiR

pre 9 godina

Građani, Zorana je ministar saobraćaja, ali i potpredsednik Vlade RS, tako da ona i te kako ima prava da se meša u sektor energetike. I ostale sektore. Naročito u energetiku, jer je ostalo dosta nedovršenog posla koji nije stigla da obavi baveći se politikom. I neomlaćene slame.

Zoran Vukov

pre 9 godina

Samo naivan građanin može da poveruje da posrednička preduzeća za spoljnu trgovinu nisu u procesu privatizacije nastala sa razlogom da se izvlači novac iz iavnih preduzeća a javna preduzeća da te više plaćene kupovine prebace na troškove građana. Zar EPS nije imao službu uvoza i izvoza koji je osposobljen da ove poslove samostalno obavlja već su potrebni posrednici sa kojima je lako ostvariti dogovor i uzimati proviziju za svaki posao. Ovo je odgovaralo i tajkunima koji su se enormno obogatili na posredno na račun građana. Nije ovo slučaj samo sa uvozom električne energije već je to veoma raširena pojava za brzo bogaćenje.

Lala iz Banata

pre 9 godina

Očito je jedno: Hamoviću i Lazareviuću država (i EPS)mogu da pljunu pod prozor.
Oni su trgovci a tržište je otvoreno. Tačka.
E, sada treba ispitati KO JE ODGOVORAN, u Vladi i EPS-u, zbog načina kako se struja kupovala: od koga se kupovala, pod kojim uslovima, koje su cene (uslovi) tada bili na tržištou, i najvažnije (za ubuduće) KO JE UZEO PROVIZIJU, i kada će biti podnete krivične prijave za one koji su se "omastili" i time oštetili državu.

teko012

pre 9 godina

G-dja "ministarka" je čudo od žene, u sve se razume i u sve se meša-dobro bi bilo kada bi bar nešto znala da uradi.Koliko se sećam bila je i glavni kočničar izgradnje Južnog toka... Ja lično se stidim što naša Srbija ima stručnjake kao što je dotična i njoj slični ministri pravde, policije itd...Sigurno znam da će naša država platiti danak nestručnosti i nesposobnosti ljudi koji je sada vode!

deki

pre 9 godina

Procice kao I Miskovic. Malo ce da ih privedu, razvlace po medijima a onda kad optuzeni uplate na racun stranke onda ce postati ugledni privrednici (nikako tajkuni) sa sjajnim idejama.

Vlada

pre 9 godina

A što vi ne bi već jednom sve te fioke otvorili ima tu puno, puno slučajeva pa da idemo redom....... ili se mozda i ti nečeg plašiš, koji je razlog. Otvorite to već jednom da vidimo, dosta smo u INASAJDERU videli ali to je samo delić jedan.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

А онај ко је празнио Ђердап ПОСЛЕ поплаве, кад је већ било касно и вероватно није имало никаквог смисла (popeye, 24. maj 2014 10:40)

A da ti malo razmislis?

m

pre 9 godina

To vam je tržište. Nema kukanja. Zašto bi nekoga brigalo što vlada nije na vreme zastitila kopove i elekteane pa da prodaje struju bez provizije. EPS niko ne bije po ušima da kupuje od Vuka. On je samo jedan od trgovaca. Ovo je samo prebacivanje odgovornosti sa vlade da se zamazu oči narodu. Meni su već dosadile prazne pretnje ministarke.

sloba

pre 9 godina

A to sto se godinama krade po EPSu, od kopova, pa do osiguraca u zgradi, i to sto u nemaju jednu pumpu visokog kapaciteta u bar jednoj elektrani, to tu isto krivi Hamovic i Lazarevic? Ko ce biti optuzen sto su predmeti bili u fiokama? Zar se struja nije kupovala na tenderima, po zakonu o javnim nabavkama? Nikako da neko iz drzave odgovara za javasluk, za 3 direktora na jednog zaposlenog, za toliko slucajeva kada se struja ne naplacuje, jer "imaju vezu". Ali, u svoje ne diraju...

Surcinac

pre 9 godina

Svi mi znamo ko su oni i da nisu odgovarali ni za sta do sada. A sa druge strane EPSu niko nije branio da se obrati drugoj firmi ili i sam nabavi tu struju.

Mile

pre 9 godina

Pa valjda su krivi odgovorni koji su kupili struju po visoj ceni a ne ovi sto su ga prodali, postoji trziste, niko nikoga ne vuce za usi da kupi nesto. I kakve veze ima Mihajlovicka sa strujom?

Danica

pre 9 godina

Pa ona je upravo oprala EFT rekavši da je "EPS umesto ponude od trgovaca mogao da traži pomoć". EPS zvao EFT, tražio i dobio ponudu, nije mu se dopala i otišao dalje. Šta je tu sporno? A ovo izvlačenje besmislenih krivičnih prijava na koje nijedan istražni organ nije trznuo samo je dimna zavesa za kriminalno postupanje Vlade tokom ovih nesrećnih poplava.

Pajac

pre 9 godina

Seća li se neko KO je bio predsednik Anketnog odbora Skupštine Srbije 2003 ili 2004 kad je na tapetu bio Hamović i EFT? Odgovor: PPV ! I šta se tada desilo? Odgovor: Ništa !

Biba struja

pre 9 godina

Sistem zakljucanih dusa, krivicne prijave koje vise po fijokama. Koliko krivicnih prijava je po fijokama gospodjo mihajlovic? Da li ste i vi kod nekoga u fioci?

gotovi ste

pre 9 godina

Hamović i Lazarević EPS nisu koštali ni dinara jer je EPS sve to lepo pretovario na leđa potrošača. A prijave koje gotove čame po fiokama da bi se izvadile u trenutku kada to nekom politički zatreba će jednog dana biti ustvari dokaz o organizovanom kriminalnom poduhvatu tajkuna i vlasti. Sad samo treba na miru sačekati predstojeći finansijski kolaps (tačnije slom) u kome će svi oni ostati bez trunke legitimiteta i političke zaštite.

mika

pre 9 godina

Vučić odavno ima pik na Hamovića i sad napada jer imaju kao neki osnov koji bi prošao kod neobrazovanog naroda. Hamović se verovatno obogatio nemoralno, ali što nije do sad suđen i što se sve drži u fijokama??? Ma odvratni su maksimalno svi...

Aca

pre 9 godina

Zasto niste niste preduzeli u prethodne dve godine tokom kojih ste bili resorni ministar energetike?
Zasto od politicke volje zavisi ko ce biti procesuiran za krivicna dela?!?

mrx

pre 9 godina

Sta vfedi sto ona ovo govori (a verujem joj za neke stvari) kad xe Vodja da joj navuce "zavese" na oci i ona sve zaboravi. Ovo je vec vidjeno, vise puta. Ja bih voleo da Zorana istera sve te afere do kraja, ali ona je previse poslusna za tako nesto. Dva lika zive u njoj, jedan je inzenjerski duh, a drugi poslusni "sresni narednik". To nije bas dobra dijagnoza za jednou ministarku, ali ja sam diletant za ljudsku psihu.

AlekS

pre 9 godina

Opet prazne pretnje u cilju efikasnijeg reketiranja. Zar u EPS-ovih dva miliona zaposlenih nema cetvoro ljudi koji znaju da kupe ili prodaju visak struje nego se mora preko posrednika ? Naravno da ima. Cak iako nema, mogu se zaposliti. Ovako, ...Jasno je odakle ljudima u vlasti kuce, stanovi, skupi automobili, "ustedjevine", a u zivotu nisu primili platu vecu od 1000-1500 evra.

sofronije

pre 9 godina

Posle 2000. zaradili prvi milion?! Ljudi su trgovci a ne dobri Samarićani! Imaš pare kupi, nemaš javi se kasnije. Interesuje me kako će se ministarka i njoj slični ponašati kada budu pred vratima ili nekim slučajem SRB uđe u predsoblje EU!

KGB

pre 9 godina

Katastrofalna demagogija! Ovo jos nismo gledali,tj. ponavljaju se devedesete ,samo jos grdje! Sta bre vadi iz fijoke,sto drzi nesto u fijoci uopste. O cemu se ovde radi? Ova vlast ce nas sahraniti zive.

Bre!

pre 9 godina

Najvise me boli sto znam da se nista nece promeniti ni posle kataklizme koju prezivljavamo. Stvarno ne znam sta treba da se desi da gradjani izadju da se bune.

killing me softly

pre 9 godina

Kene, Palma i ostalo društvo "25 sati dnevno uz povoljnije cene uglja sa Tamnave" nemaju nikakav udeo u odlivanju sredstava za zaštitu od poplava.

aco

pre 9 godina

Ko je omogućio da ima posrednika izmedju proizvodjača i potraša struje? Profit ide privatnicima na račun, umesto državi, a mogu i da nas ucenjuju. Loš sistem, za koji odgovornost treba da preuzme vlast.

Zoki

pre 9 godina

Ja samo ne razumem zašto je država Srbija uopšte išla na to da kupuje struju preko posrednika, šta, moramo malo para i njima da stavimo u džep. Hamoviću nije dosta, pa mora da se bogati na bedi obeskućenih ljudi?? Ubuduće izostaviti svakog posrednika u kupovini struje, i prodaji naravno, Pa ne pravi tu struju Hamović već je kupuje jeftino i prodaje skupo, da bi negovao svoje milione. Takve skroz isključiti iz kombinacije, Pravi sir oliver iz alan forda!

Mikica

pre 9 godina

Ovo je posledica rasturanja društvene imovine i pljačke naroda kojima je decenijama uzimano za razvoj zemlje. I sve to se slilo u džepove pojedinaca koji su se dosetili korisnosti privatizacije i partijske aktivnosti, od koje narod nije video ništa do samo bedu i nezaposlenost! Pojavili su se već gore pomenuti koji su vidimo koliko koštali zemlju (narod) i mnogi drugi koji će opstajati i posle ovoga do novih društvenih promena.

Duka

pre 9 godina

gospođo ministarka, i mi se nadamo da aboliranih neće biti. Nadamo se da vas, osim u udžbenicima "Šta ne treba raditi kada se dokopaš vlasti" nećemo više sresti...

popeye

pre 9 godina

А онај ко је празнио Ђердап ПОСЛЕ поплаве, кад је већ било касно и вероватно није имало никаквог смисла, осим штете за изгубљену струју због избачене акумулације?!

kiki

pre 9 godina

Ova ekipa ne bi mogla korektno da napravi procenu potrebne farbe za moleraj jedne garsonjere a oni imaju gotovu procenu poplava za nekoliko dana?????
Da li to onoliko koliko im treba ????

lex

pre 9 godina

Kako ministar energetike vadi krivine prijave iz fioka??? I odakle fioke? Bas me zanima kako to u praksi izgleda, da ministar energetike zove tuzioce i sudije. E Srbijo...

sumorni

pre 9 godina

I dalje ništa ne razumem.

Ako su ovi bili preskupi, što niste kupili od nekog sa povoljnijom cenom?

Pa i krompir kad kupujete na pijaci, pa birate?

Ili se neko od vas časkom ugradio?

Vas treba preispitati, a ne njih.

Promašena tema

pre 9 godina

Izgleda da je to kod vladajuće garniture uzelo maha. AV se vozi čamcima i zauzima mesto spasiocima i ugroženima, a Ministarka infrastrukture se bavi energetikom. Mislim da je njen posao da izađe u javnost i kaže da će prvo osposobiti određeni putni pravac ili kolika je šteta na putevima. Izgleda da procene nisu još gotove pa hajde nešto da kažem.Dobro da nije komentarisala raspored utakmica na svetskom prvenstvu.

Velibor

pre 9 godina

Klasicna zamena teza za neobrazovane siroke narodne mase.Oni su trgovci I nude proizvod po odredjenoj ceni,ako ti se svidja kupi ili nemoj.Poenta je pohapsitI one koji su kupovali od njih po visim cenama.

repus

pre 9 godina

зашто госпођа министарка није узела оне предмете мало дубље који се налазе у фиоци, од деведесете до двехиљадите

ratarka

pre 9 godina

Upitana da li misli da bi trebalo da bude ispitana odgovornost (zbog poplava) pojedinih predsednika opština ili viših instanci vlasti, Mihajlović kaže da ne misli u tom smeru.

"Ne mislim tako. Ja sam više da nam ovakva situacija bude nauk kako bolje da uredimo sistem - od postojanja civilne zaštite do više ulaganja u štab za vanredne situacije i bolju koordinaciju sa lokalnim samoupravama", zaključuje Zorana Mihajlović u razgovoru za Danas.

Velibor

pre 9 godina

Klasicna zamena teza za neobrazovane siroke narodne mase.Oni su trgovci I nude proizvod po odredjenoj ceni,ako ti se svidja kupi ili nemoj.Poenta je pohapsitI one koji su kupovali od njih po visim cenama.

sumorni

pre 9 godina

I dalje ništa ne razumem.

Ako su ovi bili preskupi, što niste kupili od nekog sa povoljnijom cenom?

Pa i krompir kad kupujete na pijaci, pa birate?

Ili se neko od vas časkom ugradio?

Vas treba preispitati, a ne njih.

lex

pre 9 godina

Kako ministar energetike vadi krivine prijave iz fioka??? I odakle fioke? Bas me zanima kako to u praksi izgleda, da ministar energetike zove tuzioce i sudije. E Srbijo...

kraja

pre 9 godina

...ova zena je izgubila kompas...
...ne zna vise ni u kom ministarstvu se nalazi...
...nije je sramota da pominje "fijokirane" prijave posle onolikog mandata u elektroprivredi...
...NI JEDAN PROBLEM NIJE DOTAKLA DOK JE BILA MINISTAR...
...samo prica, prica, prica, tracevi, tracevi, obecanja, lupetanja...
...dosta...
...a vucic je bio u skupstinskoj komisiji koja je ispitivala rad upravo tih preduzeca, razgovarao je licno sa pomenutim akterima i od toga nije bilo NISTA...
...zasto je sns obustavio sve u kolubari...???
...zasto je postavio jos goreg coveka na prvo mesto...???
...zasto svakodnevno primaju gomile nepotrebnih radnika...???
...sa nekih msta pokusavaju da oteraju ljude u penziju kako bi imali opravdanje za nove koji su vec u radnom odnosu...
...elektroprivreda je sad elektrokupleraj...

repus

pre 9 godina

зашто госпођа министарка није узела оне предмете мало дубље који се налазе у фиоци, од деведесете до двехиљадите

Promašena tema

pre 9 godina

Izgleda da je to kod vladajuće garniture uzelo maha. AV se vozi čamcima i zauzima mesto spasiocima i ugroženima, a Ministarka infrastrukture se bavi energetikom. Mislim da je njen posao da izađe u javnost i kaže da će prvo osposobiti određeni putni pravac ili kolika je šteta na putevima. Izgleda da procene nisu još gotove pa hajde nešto da kažem.Dobro da nije komentarisala raspored utakmica na svetskom prvenstvu.

KGB

pre 9 godina

Katastrofalna demagogija! Ovo jos nismo gledali,tj. ponavljaju se devedesete ,samo jos grdje! Sta bre vadi iz fijoke,sto drzi nesto u fijoci uopste. O cemu se ovde radi? Ova vlast ce nas sahraniti zive.

mika

pre 9 godina

Vučić odavno ima pik na Hamovića i sad napada jer imaju kao neki osnov koji bi prošao kod neobrazovanog naroda. Hamović se verovatno obogatio nemoralno, ali što nije do sad suđen i što se sve drži u fijokama??? Ma odvratni su maksimalno svi...

kijaksar

pre 9 godina

predsedniku narod kriv sto je stradao u poplavama, ministarka za infrastrukturu se bavi energetikom, a guvernerka nbs poziva na radne akcije. ovog sto dahce, stenje i uzdise necu ni da pominjem, on je toliko sveprisutan da cemo uskoro svi os njega traziti dozvolu i za odlazak u wc!

Mikica

pre 9 godina

Ovo je posledica rasturanja društvene imovine i pljačke naroda kojima je decenijama uzimano za razvoj zemlje. I sve to se slilo u džepove pojedinaca koji su se dosetili korisnosti privatizacije i partijske aktivnosti, od koje narod nije video ništa do samo bedu i nezaposlenost! Pojavili su se već gore pomenuti koji su vidimo koliko koštali zemlju (narod) i mnogi drugi koji će opstajati i posle ovoga do novih društvenih promena.

Vladimir

pre 9 godina

Dve godine ste na vlasti. Zasto su bile u fioci? Tu fioku u tom kabinetu niko nije otvorio 2 godine?! Niste imali kljuc?! Ili ste znali, pokusali dogovor, a ovi vas oduvali?

Duka

pre 9 godina

gospođo ministarka, i mi se nadamo da aboliranih neće biti. Nadamo se da vas, osim u udžbenicima "Šta ne treba raditi kada se dokopaš vlasti" nećemo više sresti...

Pajac

pre 9 godina

Seća li se neko KO je bio predsednik Anketnog odbora Skupštine Srbije 2003 ili 2004 kad je na tapetu bio Hamović i EFT? Odgovor: PPV ! I šta se tada desilo? Odgovor: Ništa !

Mile

pre 9 godina

Pa valjda su krivi odgovorni koji su kupili struju po visoj ceni a ne ovi sto su ga prodali, postoji trziste, niko nikoga ne vuce za usi da kupi nesto. I kakve veze ima Mihajlovicka sa strujom?

deki

pre 9 godina

Procice kao I Miskovic. Malo ce da ih privedu, razvlace po medijima a onda kad optuzeni uplate na racun stranke onda ce postati ugledni privrednici (nikako tajkuni) sa sjajnim idejama.

m

pre 9 godina

To vam je tržište. Nema kukanja. Zašto bi nekoga brigalo što vlada nije na vreme zastitila kopove i elekteane pa da prodaje struju bez provizije. EPS niko ne bije po ušima da kupuje od Vuka. On je samo jedan od trgovaca. Ovo je samo prebacivanje odgovornosti sa vlade da se zamazu oči narodu. Meni su već dosadile prazne pretnje ministarke.

kiki

pre 9 godina

Ova ekipa ne bi mogla korektno da napravi procenu potrebne farbe za moleraj jedne garsonjere a oni imaju gotovu procenu poplava za nekoliko dana?????
Da li to onoliko koliko im treba ????

gotovi ste

pre 9 godina

Hamović i Lazarević EPS nisu koštali ni dinara jer je EPS sve to lepo pretovario na leđa potrošača. A prijave koje gotove čame po fiokama da bi se izvadile u trenutku kada to nekom politički zatreba će jednog dana biti ustvari dokaz o organizovanom kriminalnom poduhvatu tajkuna i vlasti. Sad samo treba na miru sačekati predstojeći finansijski kolaps (tačnije slom) u kome će svi oni ostati bez trunke legitimiteta i političke zaštite.

popeye

pre 9 godina

А онај ко је празнио Ђердап ПОСЛЕ поплаве, кад је већ било касно и вероватно није имало никаквог смисла, осим штете за изгубљену струју због избачене акумулације?!

Dvojac

pre 9 godina

Taj dvojac je odavno poznat građanima Srbije. Trgujući sa strujom zaradili su ogromno bogatstvo.Koliko sam shvatila hteli su da profitiraju na nesreći građana Srbije. Odmah ih treba procesuirati...

teko012

pre 9 godina

G-dja "ministarka" je čudo od žene, u sve se razume i u sve se meša-dobro bi bilo kada bi bar nešto znala da uradi.Koliko se sećam bila je i glavni kočničar izgradnje Južnog toka... Ja lično se stidim što naša Srbija ima stručnjake kao što je dotična i njoj slični ministri pravde, policije itd...Sigurno znam da će naša država platiti danak nestručnosti i nesposobnosti ljudi koji je sada vode!

Silver Surfer

pre 9 godina

Oni se obogatili kad je u energetskom sektoru bila glavna Kori Udovički. Ako gospođa Mihajlović ne zna Kori Udovički je sada ministar u vašoj reformatorskoj Vladi. A da nešto nju priupitate?

zeljko

pre 9 godina

Postovana gospodjo ministarko molio bih vas da mi odgovorite kao gradjaninu Republike Srbije(ukoliko ovo citate naravno) zbog cega krivicne prijave protiv nn lica drzite u svojoj fioci umesto da ih sto je vasa zakonska obaveza za koju inace primate platu(predpostavljam minimalac) prosledite tuzilastvu.

Biba struja

pre 9 godina

Sistem zakljucanih dusa, krivicne prijave koje vise po fijokama. Koliko krivicnih prijava je po fijokama gospodjo mihajlovic? Da li ste i vi kod nekoga u fioci?

kiki

pre 9 godina

A kako li ne nađe u toj fijoci i štetan Ugovor sa "Securum Equity Partners" oko gradnje solarne elektrane? Tek tu treba Srbija (tj. mi građani) da plati 160mil€ odštete, prelepa gospođo ministarka svegaisvačega!

Dušan

pre 9 godina

U fijoci!!?? Ko vas je ovlastio da krivičnu prijavu držite u fijoci!!? Građani Srbije, pažljivo svi da posmatramo da li će u budućim danima neko od lopova da bude aboliran krivice i da se svi udružimo protiv svakog u vlasti ko krije i zataškava korupciju i krađu! Ko bez ovlašćenja "oprašta" lopovima i sam je lopov i mora na optuženičku klupu!!! Ovo je prilika za sve nas da se opametimo,...ne propuštajmo je!!

Lala iz Banata

pre 9 godina

Očito je jedno: Hamoviću i Lazareviuću država (i EPS)mogu da pljunu pod prozor.
Oni su trgovci a tržište je otvoreno. Tačka.
E, sada treba ispitati KO JE ODGOVORAN, u Vladi i EPS-u, zbog načina kako se struja kupovala: od koga se kupovala, pod kojim uslovima, koje su cene (uslovi) tada bili na tržištou, i najvažnije (za ubuduće) KO JE UZEO PROVIZIJU, i kada će biti podnete krivične prijave za one koji su se "omastili" i time oštetili državu.

tk

pre 9 godina

Ja sam usao u prodavnicu i kupio deset pakovanja flasirane vode za pice. Platio punu cenu, sa svim provizijama trgovca i porezom drzave i onda to odneo u Crveni krst. Isto tako je drzava otisla u prodavnicu struje i platila cenu koju je trgovac trazio. Ne razumem cemu ovolika frka...

AlekS

pre 9 godina

Opet prazne pretnje u cilju efikasnijeg reketiranja. Zar u EPS-ovih dva miliona zaposlenih nema cetvoro ljudi koji znaju da kupe ili prodaju visak struje nego se mora preko posrednika ? Naravno da ima. Cak iako nema, mogu se zaposliti. Ovako, ...Jasno je odakle ljudima u vlasti kuce, stanovi, skupi automobili, "ustedjevine", a u zivotu nisu primili platu vecu od 1000-1500 evra.

ratarka

pre 9 godina

Upitana da li misli da bi trebalo da bude ispitana odgovornost (zbog poplava) pojedinih predsednika opština ili viših instanci vlasti, Mihajlović kaže da ne misli u tom smeru.

"Ne mislim tako. Ja sam više da nam ovakva situacija bude nauk kako bolje da uredimo sistem - od postojanja civilne zaštite do više ulaganja u štab za vanredne situacije i bolju koordinaciju sa lokalnim samoupravama", zaključuje Zorana Mihajlović u razgovoru za Danas.

nele

pre 9 godina

sve je to normalno trziste i berza struje.Samo me interesuje kad je ministarka prosle godine kupila struju iz republike srpske po preskupoj ceni i njenu gresku platio narod,posto su tad struju u regionu naravno jeftinu imali svi.Sta ce mo sa tim ministarka.Prestanite vise da dezavujisite i lazete ovaj narod lazima o Vuku Hamovicu coveku koji pomaze na sve strane samo sto se sa tim ne reklamira.

Zoran Vukov

pre 9 godina

Samo naivan građanin može da poveruje da posrednička preduzeća za spoljnu trgovinu nisu u procesu privatizacije nastala sa razlogom da se izvlači novac iz iavnih preduzeća a javna preduzeća da te više plaćene kupovine prebace na troškove građana. Zar EPS nije imao službu uvoza i izvoza koji je osposobljen da ove poslove samostalno obavlja već su potrebni posrednici sa kojima je lako ostvariti dogovor i uzimati proviziju za svaki posao. Ovo je odgovaralo i tajkunima koji su se enormno obogatili na posredno na račun građana. Nije ovo slučaj samo sa uvozom električne energije već je to veoma raširena pojava za brzo bogaćenje.

VladimiR

pre 9 godina

Građani, Zorana je ministar saobraćaja, ali i potpredsednik Vlade RS, tako da ona i te kako ima prava da se meša u sektor energetike. I ostale sektore. Naročito u energetiku, jer je ostalo dosta nedovršenog posla koji nije stigla da obavi baveći se politikom. I neomlaćene slame.

Surcinac

pre 9 godina

Svi mi znamo ko su oni i da nisu odgovarali ni za sta do sada. A sa druge strane EPSu niko nije branio da se obrati drugoj firmi ili i sam nabavi tu struju.

Aca

pre 9 godina

Zasto niste niste preduzeli u prethodne dve godine tokom kojih ste bili resorni ministar energetike?
Zasto od politicke volje zavisi ko ce biti procesuiran za krivicna dela?!?

killing me softly

pre 9 godina

Kene, Palma i ostalo društvo "25 sati dnevno uz povoljnije cene uglja sa Tamnave" nemaju nikakav udeo u odlivanju sredstava za zaštitu od poplava.

Baba se razume u sve

pre 9 godina

@ Borko - baba ti je dezinformisana. EPS sve vreme u Srbiji trguje strujom. Prodaje i ozloglašenom EFT-u viškove. U inostranstvu nisu mogli da trguju dok nisu registrovali firmu i pribavili odredjene licence. To su sada formalno regulisali i imaju sedište u Ljubljani, ali džabe jer nemaju ljude. A zna li tvoja baba zašto? Zato što tamo ne možeš da platiš čoveka 500e i da očekuješ da će da ume da trguje strujom.

Milan

pre 9 godina

Cisto istine radi struja koju je EFT nudilo po 80 euro centi juce na Madjarskoj berzi kostala je 120 / toliko o tome . Trunutno u Srbiji aktivno radi preko 15 trgovaca ( ukupno skoro 40 ) . Problem EPSa je sto posle 2000 nije odmah izdvojo trgovinu I otvorio firme u regionu koje se bave iskljucivo trgovinom I sto nije imao a idalje nema pristup svim trzistima / Ko se razume u trgovinu strujom zna da je od 2000 tih do danas trziste postalo vise nego transparetno sa mnogo trzisnih ucesnika al nasa glupost trzi beslonacnosti / a neznanje * samopouzdanje nasih Ministara i partiskih direktora dovelo nas je tu gde jesmo...

m.v.

pre 9 godina

Da, krivi su trgovci strujom, a ne Vlada(e) koje nisu nista uradili u proteklih 30 godina na nasipima i ciscenju rijeka. Znate porez uzeti i trositi na svoje basnoslovne plate, ali ne znate stvoriti osnovne uslove za zivot u Srbiji. Ne bi li trebalo prvo obezbjediti osnovne potrebe gradjana, pa onda vase basnoslovne plate ili ste vi iznad naroda i drzave. Sad se pravite ludi i prebacujete odgovornost, a u malverzacije sa prodajama sa strujom ste svi umjesani. Inace, struja nije roba koja se prodaje kao cokolada, da moze stojati. Ona se prodaje unaprijed, da se zna kome ide, inace propada, i sto je duzi period od ugovaranja pa do isporuke, to je cijena niza, jer se unaprijed moze planirati isporuka, a to sto vi sve u zadnji tren radite i trazite struju da vam bude isporucena odmah, je vas problem, a nazalost vi ste nas problem, jer niste vlast koja radi planski i strateski, vec stihijski i na oruk sistem.

Danica

pre 9 godina

Pa ona je upravo oprala EFT rekavši da je "EPS umesto ponude od trgovaca mogao da traži pomoć". EPS zvao EFT, tražio i dobio ponudu, nije mu se dopala i otišao dalje. Šta je tu sporno? A ovo izvlačenje besmislenih krivičnih prijava na koje nijedan istražni organ nije trznuo samo je dimna zavesa za kriminalno postupanje Vlade tokom ovih nesrećnih poplava.

jelena

pre 9 godina

EPS ima monopol na trzistu, ne postoji telo iznad njih kome mozes da se zalis ako ne rade dobro. EFT je uspesna privatna firma koja trguje strujom na berzi, oni su mogli da izigravaju humanitarnu organizaciju i da poklone struju (verujem par miliona evra) ili da ponude trzisnu vrednost. Ja verujem da niko nije iz vlade ili epsa pozvao direktno hamovica i trazio posebne uslove a obican broker ne moze da ponudi nesto ispod cene ako mu nadredjeni nije rekao da tako uradi. Ja nikad epsu ne bih poklonila ni dinar jer su me vise puta u zivotu pokrali a niko za to nije odgovarao niti su mi prihvacene zalbe, od astronomskog racuna za decembar i bezbroj gluposti. Gospodja ministarka treba da shvati da platu prima zato sto privatne firme kao sto je eft pune budzet zemlje.

Cash®

pre 9 godina

Većina komentatora i jeste i nije u pravu. Zašto? Z.Mihajlović je radila u EPS-u 1996.-2006. bila član G17+ i savetnik M.Labusa, a od 2010. je u SNS i obavljala je funkcije u RS kao Министар енергетике, развоја и заштите
животне средине, a sada kao Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Lična je procena svakog da ceni da li je mogla ili ne (sama!) da utiče na poslove Hamovića i Lazarevića, tj. u čijim je fiokama stajala dokumentacija o njihovim naglom bogaćenju, nedodirljivosti i (ne)delima.

Vlada

pre 9 godina

A što vi ne bi već jednom sve te fioke otvorili ima tu puno, puno slučajeva pa da idemo redom....... ili se mozda i ti nečeg plašiš, koji je razlog. Otvorite to već jednom da vidimo, dosta smo u INASAJDERU videli ali to je samo delić jedan.

sloba

pre 9 godina

A to sto se godinama krade po EPSu, od kopova, pa do osiguraca u zgradi, i to sto u nemaju jednu pumpu visokog kapaciteta u bar jednoj elektrani, to tu isto krivi Hamovic i Lazarevic? Ko ce biti optuzen sto su predmeti bili u fiokama? Zar se struja nije kupovala na tenderima, po zakonu o javnim nabavkama? Nikako da neko iz drzave odgovara za javasluk, za 3 direktora na jednog zaposlenog, za toliko slucajeva kada se struja ne naplacuje, jer "imaju vezu". Ali, u svoje ne diraju...

sofronije

pre 9 godina

Posle 2000. zaradili prvi milion?! Ljudi su trgovci a ne dobri Samarićani! Imaš pare kupi, nemaš javi se kasnije. Interesuje me kako će se ministarka i njoj slični ponašati kada budu pred vratima ili nekim slučajem SRB uđe u predsoblje EU!

d

pre 9 godina

u prvom mandatu kori udovicki, ona je snazno podrzavala hamovica. tada je njegova firma koristila reverzibilne hidroelektrane da od epsa kupuju struju kada je jeftina, a prodaju nam je nazad kad je skupa (je l to kriminal?). sad je opet kori ministarka...

aco

pre 9 godina

Ko je omogućio da ima posrednika izmedju proizvodjača i potraša struje? Profit ide privatnicima na račun, umesto državi, a mogu i da nas ucenjuju. Loš sistem, za koji odgovornost treba da preuzme vlast.

SUDIJA

pre 9 godina

Ponovo još jedan nastavak poznate španske serije o ovom Hamoviću i Lazareviću slušam već skoro 15 godina. Aman ljudi jel mi stvarno nemamo više ni trunke građanske drskosti da ovim kvazi političarima damo da nas tretiraju ko gledaoce latino ili već ne znam kakvih visoko umnih serija. Dokle ćemo više da ćutimo i dozvolimo im da nas ovako vređaju...

Bre!

pre 9 godina

Najvise me boli sto znam da se nista nece promeniti ni posle kataklizme koju prezivljavamo. Stvarno ne znam sta treba da se desi da gradjani izadju da se bune.

krle - dron

pre 9 godina

Svasta,u policiji ima pun sleper zapisa o pljackama u energetici,u UDBI - BIA takodje,posto je sada sva vlast u vasim rukama bice zanimljivo videti dali smete da dirnete u to osinje gnezdo jer oni su osnovani od tih sluzbi da bi pljackali ,kao uostalom i Miskovic i mnogi drugi,te komunjarske razbojnicke sluzbe su sahranile srbiju.....

Veliki brat

pre 9 godina

Stvar je prosta.

EFT od EPS-a kupi struju koja treba da bude isporučena za 3 meseca. Ali, tada se dogodi da bude nizak vodostaj ili da ima problema sa nekim od postrojenja, tako da EPS NEMA VIŠAK struje, ali po ugovoru mora da isporuči. I onda EPS kupuje havarijsku struju (tj. plaća cenu havarijske struje) od EFT-a, a to je ista ta struja koju im tada upravo isporučuje.

U realnosti, EPS niti prodaje niti kupuje u fizičkom smislu (energija se direktno isporučuje unutar mreže EPS-a potrošačima), samo se praktično EFT-u mora isplatiti razlika u ceni!!!

A od te razlike budu lepo namireni svi koji su donosili odluke o kupovini i prodaji.

enrgeticar

pre 9 godina

Hamovic i Lazarevuic su trgovci strujom.Animozitet Vucica prema njima traje jos od vremena kadsa je bio anketni odbor u skupstini gde mladi radikal Vucic nijeshvatio da je zamena mazuta za struju bio odlican posao. I obrukao se mladi radikal Vucic. A ovi danas pogotovu bivsa Minstarka energetike nema pojma kako se trguje elektrikom

ni klot, ni frket

pre 9 godina

А онај ко је празнио Ђердап ПОСЛЕ поплаве, кад је већ било касно и вероватно није имало никаквог смисла (popeye, 24. maj 2014 10:40)

A da ti malo razmislis?

Ljiljana

pre 9 godina

Koliko se secam iz devedestih, Hamovic zivi u Londonu, verovatno ima i drzavljanstvo, tako da nekakvo procesuiranje ovog trgovca (i ko ce ga znati cega jos)nema sanse.
Mozdabi bilo korisnije videti koji su srpskid rzavljani krstarili na Hamovicevoj jahti Mediteranom (on obicno nije bio na jahti, imao je korisnija posla).

DC

pre 9 godina

@Dvojac

Procesuirati za šta?
Etički možda i nije ispravno, ali zakonski ja mogu da ponudim i milijardu eura za MW, EPS ni u jednom trenutku nije bio prisiljen da tu cenu prihvati. Tržište je slobodno, samo u Srbiji posluje desetak, a u Evropi na stotine trgovaca strujom, nisu EFT i Rudnap jedini koji EPS-u mogu da dostave struju. Možda bi bolje trebali da se pitamo šta piše u ugovorima o rezervnim dobavljačima struje koji se aktiviraju u ovakvim situacijama.

antiSPS

pre 9 godina

nista nije slucajno , ni ko trguje strujom ni kako ni zasto ni ko ne trguje i ne moze ili nece sve su oni dogovorili medju sobom a sve te ljude je instalirao DB a mi smo idioti sto sve placamo umesto da izadjemo na ulicu i razjurimo bagru

Borko

pre 9 godina

I sta je sad poenta ovoga?I moja baba zna da EFT godinama zlouptrebljava EPS i zaradjuje na taj nacin.Nemojte mi samo reci da EPS ne moze sam da trguje na trzistu bez posrednika...Najtragicnije je to sto je EFT postavio svoje ljude u upravi EPS i samo cekaju trenutak.

;)

pre 9 godina

Lepo od vas, bivša ministarka energetike, što ste izvukli fijokirane prijave, ali pre toga ste morali ozbiljno da se pozabavite reformom sudstva. Koliko se sećam, anketni odbor se 2004.godine bavio trgovinom strujom i poslanici vladajućih partija su smatrali da nije bilo zloupotreba , jedan poslanik vladajuće stranke i dva opoziciona su izdvojila svoje mišljenje. Od te trojice koja su smatrala da nadležni organi treba da nastave sa radom dvojica nisu ušla u naredni saziv parlamenta, a istražne sudije i tužilaštvo...bez reforme sudstva nećemo iz postojećeg gliba moći da se isčupamo.

Zoki

pre 9 godina

Ja samo ne razumem zašto je država Srbija uopšte išla na to da kupuje struju preko posrednika, šta, moramo malo para i njima da stavimo u džep. Hamoviću nije dosta, pa mora da se bogati na bedi obeskućenih ljudi?? Ubuduće izostaviti svakog posrednika u kupovini struje, i prodaji naravno, Pa ne pravi tu struju Hamović već je kupuje jeftino i prodaje skupo, da bi negovao svoje milione. Takve skroz isključiti iz kombinacije, Pravi sir oliver iz alan forda!

AlekS

pre 9 godina

...

Preko posrednija nije skuplje. Da li uopste ne-posrednici nude struju? Imaju oni svoju racunicu. Tek oni nece da rizikuju sa klimom, sa preuzimanjem rizika. Sto EPS ne kupuje direktno? Nema od koga.
(Marko, 24. maj 2014 17:34)

Zamalo da me rasplaces stresom koji trpe trgovci strujom. Da je sve tako kako kazes, Hamovic i Lazarevic bi bili ubogi slepci. Ovako, samo u izgradnju dve zgrade u centru grada su ulozili najmanje 50 miliona evra. A gde je ostali real-estate.

Uostalom, EPS ne mora direktno da kupuje. Moze da osnuje cerku firmu koja se samo time bavi i zadrzi ceo profit za drzavu. Ali onda ne moze ono drugo da se radi, ono prvo pominjano. Sve bi se videlo.

sumorni

pre 9 godina

"u prvom mandatu kori udovicki, ona je snazno podrzavala hamovica. tada je njegova firma koristila reverzibilne hidroelektrane da od epsa kupuju struju kada je jeftina, a prodaju nam je nazad kad je skupa (je l to kriminal?). sad je opet kori ministarka...
(d, 24. maj 2014 16:01)"

Naravno da je za vas kriminal kad nekome prodate nešto, a onda on plati dogovorenu cenu.

Kriminal je i kad od nekoga kupujete nešto, pa onda vi platite dogovorenu cenu.

U ostatku sveta to se zove trgovina, i to je sila koja pokreće celu civilizaciju.

mrx

pre 9 godina

Sta vfedi sto ona ovo govori (a verujem joj za neke stvari) kad xe Vodja da joj navuce "zavese" na oci i ona sve zaboravi. Ovo je vec vidjeno, vise puta. Ja bih voleo da Zorana istera sve te afere do kraja, ali ona je previse poslusna za tako nesto. Dva lika zive u njoj, jedan je inzenjerski duh, a drugi poslusni "sresni narednik". To nije bas dobra dijagnoza za jednou ministarku, ali ja sam diletant za ljudsku psihu.

Marko

pre 9 godina

Zar u EPS-ovih dva miliona zaposlenih nema cetvoro ljudi koji znaju da kupe ili prodaju visak struje nego se mora preko posrednika ? Naravno da ima. Cak iako nema, mogu se zaposliti. Ovako, ...
(AlekS, 24. maj 2014 11:55)

Nije bas tako. Kad se neko bavi trgovinom strujom, mora da preuzme rizike, narocito meteoroloske. Da bi dosao u poziciju da zaradis na jednom kratkorocnom ugovoru, moras da imas 2-3 dugorocna ugovora koje u kriticnom trenutku mozes da preusmeris. Da bi napravio tih dugorocne ugovore moras da rizikujes sa vremenom i dostupnoscu prekogranicnih kapaciteta (prekogranicni kapacitet je pravo da prebacujes struju sa iz jedne mreze u drugu. Kupuje se na aukcijama kod mreza visokog napona, naprimer Elektromreze Srbije).

E sad posto je potrebno rizikovati, nekada zaradis a nekada izgubis. Kada zaradis a radis u drzvnoj firmi, potapsu te po ramenu i lovu nikada ni ne vidis. Kada izgubis vrtis se po novinama mesec dana, prete ti otkazom, javlja se opozicija zeljna krvi, sef te popreko gleda.

Potrebno je da neko u drzanoj firmi stane iza onoga koji trguje. To ne postoji ni na zapadu. Nazovite Holding Slovenske Elektrane (drzavna firma koja trguje u celoj evropi) pa se uverite koliko jesu a koliko nisu motivisani, i gde sami vide sebe u odnosu na privatne trgovce.

Preko posrednija nije skuplje. Da li uopste ne-posrednici nude struju? Imaju oni svoju racunicu. Tek oni nece da rizikuju sa klimom, sa preuzimanjem rizika. Sto EPS ne kupuje direktno? Nema od koga.

sd

pre 9 godina

Krivi ste vi jer niste cistili obale reka, jer ugljenokop nema svoje pumpe za vodu i nije osiguran od poplava.Tako ste napravili ustedu? Doveli ste gomilu probisveta sa kupljenim diplomama koji su na kljucnim mestima . Vi ste krivac . Sad molite za pomoc Evropu .Spustili ste cenu TENTa pa ce te lako da ga prodate? DOSTA.

realan

pre 9 godina

@gogo
jel jadna sto su tvoji žuti krali sta su stigli? i za poplave su krivi sns i njihovi botovi? zato i jeste na 5% ja da vam kažem.
(milos, 24. maj 2014 19:58)

Pusti ti žute, oni su dobili šta su zaslužili, nego ovi tvoji su već 2+ godine na vlasti pa ne vidim da je išta bolje, naprotiv, krade se još bahatije, a hvalili ste se kako će sve da bude super. O tome ti razmišljaj malo...

Lik

pre 9 godina

Ovaj događaj sa strujom je izvanredan primer kako neuki narod može da se izmanipuliše od strane političara.
U konkretnom slučaju dovoljno je da pođete od osnovnog podatka:
Struja nije roba koja STOJI u magacinu i čeka kupca, struja se prodaje UNAPRED i shodno već ZAKLJUČENIM ugovorima distribuira jer u protivnom propada.

Dalje može svako, svojom glavom a u zavisnosti od stepena intelegencije da dođe do logičnog zaključka.

Vendeta

pre 9 godina

Prazne priče jer ni jedan 'slučaj' nije pravosnažno osuđen. Mogu i ja sa vlasti da pričam da ću sve velike ribe da istrebim i uzmem im imovinu i da govorim kako su lopovi a pri tome da savršeno tolerišem u praksi šta god da rade i kada ih vidim da se lepo ispričamo prijateljski. A vi mi kličite i mislite da sam ja vaša verzija Putina ili slično.

lla

pre 9 godina

u ovoj zemlji je najveci greh zaraditi,nego vratite vi nas u dogovornu ekonomiju, pa da uzivamo.Ja tebi ti meni ,to je prava ekonomija.

Jeremija

pre 9 godina

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI .
I NA TUĐIM GREŠKAMA SE UČI .
Gospođo ministarka , hoće li neko ODGOVARATI i zbog svega što nam se desilo u proteklih 10 , 15 dana - a definitivno ima krivaca i među vama na vlasti ?
Pogledajte , plačite , razmišljajte !
link :
https://www.youtube.com/watch?v=ijZ0DrUQChQ

nenad

pre 9 godina

mislim ni od ovog nista kao I od miskovica, nego da im uzmu neki dinar za donacije. inace ko je napravio I dozvolio da drzava kupuje struju od posrednika, isto kao sto su sve dobre poslove dali agencijama I prvatnicima

kupac potrosac

pre 9 godina

a mi u ovoj zemlji, jeli, kupujemo po cenama kakve su gde? vecina artikala je bar 2 puta skuplja nego u zemlji iz koje je. cak i artikli iz ove zemlje su skuplji nego u bilo kojoj zemlji u koju su izvezeni. a nije vanredno stanje, pardon, situacija. na iscedjenom budzetu stanovnika obogatila se kurta i murta sa jakim vezama, da ne kazem iz kog lobija.....kakve prazne price

x file

pre 9 godina

dobro jutro Kolumbo,

pa EFT pljacka sve drzave bivse Yu osim mozda Slovenije...moja firma nikad nije imala sanse zbog EFT-a...nadam se da ce biti promjena..uvijek u " talu" sa vlastodrzcima a na racun poreskih obveznika , pardon naroda..
e sad ce da ga gdin Premijer AV nadam se strpati u cuzu i oduzeti imovinu, na one u Rep. Srpskoj ne racunam..to je privatno vlasnistvo Mile D.
poz iz EU

Istinomer

pre 9 godina

Struja koja se proizvodi u jednoj zemlji nije product za prodaju u okviru svoje zemlje jer mi nemamo ogroman broj proizvodjaca pa da se cene razlikuju i zato trgovinom struje moze da se bavi samo EPS ukoliko ima viska ili manjka struje za zemlju! Trgovci su tu potpuno nepotrebni trosak za drzavu i stvaraju konfuzuje, uglavnom sistem tu mora da se menja a navedeni i njihove firme neka trguju necim drugim i to je neka kazna ako ih je do sada drzava tolerisala! Ako je rec o profitu pa valjda je najvazniji budzet drzave koji uvek mora da pokriva ne planirane troskove i nema hocu ili necu da budem humanitarian! Trba pravilno razmisljati i raditi a to ne treba da zavisi cak ni samo od pojedinaca?!

AlekS

pre 9 godina

Ovaj događaj sa strujom je izvanredan primer kako neuki narod može da se izmanipuliše od strane političara.
U konkretnom slučaju dovoljno je da pođete od osnovnog podatka:
Struja nije roba koja STOJI u magacinu i čeka kupca, struja se prodaje UNAPRED i shodno već ZAKLJUČENIM ugovorima distribuira jer u protivnom propada.

Dalje može svako, svojom glavom a u zavisnosti od stepena intelegencije da dođe do logičnog zaključka.
(Lik, 25. maj 2014 09:56)

A ko je tebe izmanipulisao ? Struja se prodaje kao i svaka berzanska roba: onog trenutka kada se ponudi. A taj trenutak se ne objavljuje "unapred" kako kazes vec onda kada se pojave njeni viskovi.

Lik

pre 9 godina

@AlekS
"...A ko je tebe izmanipulisao ? Struja se prodaje kao i svaka berzanska roba: onog trenutka kada se ponudi. A taj trenutak se ne objavljuje "unapred" kako kazes vec onda kada se pojave njeni viskovi."

Pored ostalog i viškovi jer ako bi se prodavali samo viškovi to bi značilo da se čeka na njih kada će se pojaviti a ja ne poznajem privrdu koja može tako da funkcioniše kada je u pitanju ne samo struja već energija uopšte.
Pre će biti da si ti izmanupulisan površnim objašnjenjima političara jer da nisi znao bi da se kupovina struje ugovara barem godinu dana unapred a viškovi koje ti pominješ su sitna stavka u kompletnoj trgovini.

VladimiR

pre 9 godina

Građani, Zorana je ministar saobraćaja, ali i potpredsednik Vlade RS, tako da ona i te kako ima prava da se meša u sektor energetike. I ostale sektore. Naročito u energetiku, jer je ostalo dosta nedovršenog posla koji nije stigla da obavi baveći se politikom. I neomlaćene slame.

popeye

pre 9 godina

А онај ко је празнио Ђердап ПОСЛЕ поплаве, кад је већ било касно и вероватно није имало никаквог смисла, осим штете за изгубљену струју због избачене акумулације?!

Velibor

pre 9 godina

Klasicna zamena teza za neobrazovane siroke narodne mase.Oni su trgovci I nude proizvod po odredjenoj ceni,ako ti se svidja kupi ili nemoj.Poenta je pohapsitI one koji su kupovali od njih po visim cenama.

sumorni

pre 9 godina

I dalje ništa ne razumem.

Ako su ovi bili preskupi, što niste kupili od nekog sa povoljnijom cenom?

Pa i krompir kad kupujete na pijaci, pa birate?

Ili se neko od vas časkom ugradio?

Vas treba preispitati, a ne njih.

jelena

pre 9 godina

EPS ima monopol na trzistu, ne postoji telo iznad njih kome mozes da se zalis ako ne rade dobro. EFT je uspesna privatna firma koja trguje strujom na berzi, oni su mogli da izigravaju humanitarnu organizaciju i da poklone struju (verujem par miliona evra) ili da ponude trzisnu vrednost. Ja verujem da niko nije iz vlade ili epsa pozvao direktno hamovica i trazio posebne uslove a obican broker ne moze da ponudi nesto ispod cene ako mu nadredjeni nije rekao da tako uradi. Ja nikad epsu ne bih poklonila ni dinar jer su me vise puta u zivotu pokrali a niko za to nije odgovarao niti su mi prihvacene zalbe, od astronomskog racuna za decembar i bezbroj gluposti. Gospodja ministarka treba da shvati da platu prima zato sto privatne firme kao sto je eft pune budzet zemlje.

mrx

pre 9 godina

Sta vfedi sto ona ovo govori (a verujem joj za neke stvari) kad xe Vodja da joj navuce "zavese" na oci i ona sve zaboravi. Ovo je vec vidjeno, vise puta. Ja bih voleo da Zorana istera sve te afere do kraja, ali ona je previse poslusna za tako nesto. Dva lika zive u njoj, jedan je inzenjerski duh, a drugi poslusni "sresni narednik". To nije bas dobra dijagnoza za jednou ministarku, ali ja sam diletant za ljudsku psihu.

m.v.

pre 9 godina

Da, krivi su trgovci strujom, a ne Vlada(e) koje nisu nista uradili u proteklih 30 godina na nasipima i ciscenju rijeka. Znate porez uzeti i trositi na svoje basnoslovne plate, ali ne znate stvoriti osnovne uslove za zivot u Srbiji. Ne bi li trebalo prvo obezbjediti osnovne potrebe gradjana, pa onda vase basnoslovne plate ili ste vi iznad naroda i drzave. Sad se pravite ludi i prebacujete odgovornost, a u malverzacije sa prodajama sa strujom ste svi umjesani. Inace, struja nije roba koja se prodaje kao cokolada, da moze stojati. Ona se prodaje unaprijed, da se zna kome ide, inace propada, i sto je duzi period od ugovaranja pa do isporuke, to je cijena niza, jer se unaprijed moze planirati isporuka, a to sto vi sve u zadnji tren radite i trazite struju da vam bude isporucena odmah, je vas problem, a nazalost vi ste nas problem, jer niste vlast koja radi planski i strateski, vec stihijski i na oruk sistem.

KGB

pre 9 godina

Katastrofalna demagogija! Ovo jos nismo gledali,tj. ponavljaju se devedesete ,samo jos grdje! Sta bre vadi iz fijoke,sto drzi nesto u fijoci uopste. O cemu se ovde radi? Ova vlast ce nas sahraniti zive.

kraja

pre 9 godina

...ova zena je izgubila kompas...
...ne zna vise ni u kom ministarstvu se nalazi...
...nije je sramota da pominje "fijokirane" prijave posle onolikog mandata u elektroprivredi...
...NI JEDAN PROBLEM NIJE DOTAKLA DOK JE BILA MINISTAR...
...samo prica, prica, prica, tracevi, tracevi, obecanja, lupetanja...
...dosta...
...a vucic je bio u skupstinskoj komisiji koja je ispitivala rad upravo tih preduzeca, razgovarao je licno sa pomenutim akterima i od toga nije bilo NISTA...
...zasto je sns obustavio sve u kolubari...???
...zasto je postavio jos goreg coveka na prvo mesto...???
...zasto svakodnevno primaju gomile nepotrebnih radnika...???
...sa nekih msta pokusavaju da oteraju ljude u penziju kako bi imali opravdanje za nove koji su vec u radnom odnosu...
...elektroprivreda je sad elektrokupleraj...

kijaksar

pre 9 godina

predsedniku narod kriv sto je stradao u poplavama, ministarka za infrastrukturu se bavi energetikom, a guvernerka nbs poziva na radne akcije. ovog sto dahce, stenje i uzdise necu ni da pominjem, on je toliko sveprisutan da cemo uskoro svi os njega traziti dozvolu i za odlazak u wc!

Mile

pre 9 godina

Pa valjda su krivi odgovorni koji su kupili struju po visoj ceni a ne ovi sto su ga prodali, postoji trziste, niko nikoga ne vuce za usi da kupi nesto. I kakve veze ima Mihajlovicka sa strujom?

tk

pre 9 godina

Ja sam usao u prodavnicu i kupio deset pakovanja flasirane vode za pice. Platio punu cenu, sa svim provizijama trgovca i porezom drzave i onda to odneo u Crveni krst. Isto tako je drzava otisla u prodavnicu struje i platila cenu koju je trgovac trazio. Ne razumem cemu ovolika frka...

Baba se razume u sve

pre 9 godina

@ Borko - baba ti je dezinformisana. EPS sve vreme u Srbiji trguje strujom. Prodaje i ozloglašenom EFT-u viškove. U inostranstvu nisu mogli da trguju dok nisu registrovali firmu i pribavili odredjene licence. To su sada formalno regulisali i imaju sedište u Ljubljani, ali džabe jer nemaju ljude. A zna li tvoja baba zašto? Zato što tamo ne možeš da platiš čoveka 500e i da očekuješ da će da ume da trguje strujom.

lex

pre 9 godina

Kako ministar energetike vadi krivine prijave iz fioka??? I odakle fioke? Bas me zanima kako to u praksi izgleda, da ministar energetike zove tuzioce i sudije. E Srbijo...

ni klot, ni frket

pre 9 godina

А онај ко је празнио Ђердап ПОСЛЕ поплаве, кад је већ било касно и вероватно није имало никаквог смисла (popeye, 24. maj 2014 10:40)

A da ti malo razmislis?

zeljko

pre 9 godina

Postovana gospodjo ministarko molio bih vas da mi odgovorite kao gradjaninu Republike Srbije(ukoliko ovo citate naravno) zbog cega krivicne prijave protiv nn lica drzite u svojoj fioci umesto da ih sto je vasa zakonska obaveza za koju inace primate platu(predpostavljam minimalac) prosledite tuzilastvu.

Duka

pre 9 godina

gospođo ministarka, i mi se nadamo da aboliranih neće biti. Nadamo se da vas, osim u udžbenicima "Šta ne treba raditi kada se dokopaš vlasti" nećemo više sresti...

repus

pre 9 godina

зашто госпођа министарка није узела оне предмете мало дубље који се налазе у фиоци, од деведесете до двехиљадите

deki

pre 9 godina

Procice kao I Miskovic. Malo ce da ih privedu, razvlace po medijima a onda kad optuzeni uplate na racun stranke onda ce postati ugledni privrednici (nikako tajkuni) sa sjajnim idejama.

gotovi ste

pre 9 godina

Hamović i Lazarević EPS nisu koštali ni dinara jer je EPS sve to lepo pretovario na leđa potrošača. A prijave koje gotove čame po fiokama da bi se izvadile u trenutku kada to nekom politički zatreba će jednog dana biti ustvari dokaz o organizovanom kriminalnom poduhvatu tajkuna i vlasti. Sad samo treba na miru sačekati predstojeći finansijski kolaps (tačnije slom) u kome će svi oni ostati bez trunke legitimiteta i političke zaštite.

mika

pre 9 godina

Vučić odavno ima pik na Hamovića i sad napada jer imaju kao neki osnov koji bi prošao kod neobrazovanog naroda. Hamović se verovatno obogatio nemoralno, ali što nije do sad suđen i što se sve drži u fijokama??? Ma odvratni su maksimalno svi...

d

pre 9 godina

u prvom mandatu kori udovicki, ona je snazno podrzavala hamovica. tada je njegova firma koristila reverzibilne hidroelektrane da od epsa kupuju struju kada je jeftina, a prodaju nam je nazad kad je skupa (je l to kriminal?). sad je opet kori ministarka...

Silver Surfer

pre 9 godina

Oni se obogatili kad je u energetskom sektoru bila glavna Kori Udovički. Ako gospođa Mihajlović ne zna Kori Udovički je sada ministar u vašoj reformatorskoj Vladi. A da nešto nju priupitate?

kiki

pre 9 godina

Ova ekipa ne bi mogla korektno da napravi procenu potrebne farbe za moleraj jedne garsonjere a oni imaju gotovu procenu poplava za nekoliko dana?????
Da li to onoliko koliko im treba ????

Zoran Vukov

pre 9 godina

Samo naivan građanin može da poveruje da posrednička preduzeća za spoljnu trgovinu nisu u procesu privatizacije nastala sa razlogom da se izvlači novac iz iavnih preduzeća a javna preduzeća da te više plaćene kupovine prebace na troškove građana. Zar EPS nije imao službu uvoza i izvoza koji je osposobljen da ove poslove samostalno obavlja već su potrebni posrednici sa kojima je lako ostvariti dogovor i uzimati proviziju za svaki posao. Ovo je odgovaralo i tajkunima koji su se enormno obogatili na posredno na račun građana. Nije ovo slučaj samo sa uvozom električne energije već je to veoma raširena pojava za brzo bogaćenje.

kiki

pre 9 godina

A kako li ne nađe u toj fijoci i štetan Ugovor sa "Securum Equity Partners" oko gradnje solarne elektrane? Tek tu treba Srbija (tj. mi građani) da plati 160mil€ odštete, prelepa gospođo ministarka svegaisvačega!

Promašena tema

pre 9 godina

Izgleda da je to kod vladajuće garniture uzelo maha. AV se vozi čamcima i zauzima mesto spasiocima i ugroženima, a Ministarka infrastrukture se bavi energetikom. Mislim da je njen posao da izađe u javnost i kaže da će prvo osposobiti određeni putni pravac ili kolika je šteta na putevima. Izgleda da procene nisu još gotove pa hajde nešto da kažem.Dobro da nije komentarisala raspored utakmica na svetskom prvenstvu.

Biba struja

pre 9 godina

Sistem zakljucanih dusa, krivicne prijave koje vise po fijokama. Koliko krivicnih prijava je po fijokama gospodjo mihajlovic? Da li ste i vi kod nekoga u fioci?

Danica

pre 9 godina

Pa ona je upravo oprala EFT rekavši da je "EPS umesto ponude od trgovaca mogao da traži pomoć". EPS zvao EFT, tražio i dobio ponudu, nije mu se dopala i otišao dalje. Šta je tu sporno? A ovo izvlačenje besmislenih krivičnih prijava na koje nijedan istražni organ nije trznuo samo je dimna zavesa za kriminalno postupanje Vlade tokom ovih nesrećnih poplava.

ratarka

pre 9 godina

Upitana da li misli da bi trebalo da bude ispitana odgovornost (zbog poplava) pojedinih predsednika opština ili viših instanci vlasti, Mihajlović kaže da ne misli u tom smeru.

"Ne mislim tako. Ja sam više da nam ovakva situacija bude nauk kako bolje da uredimo sistem - od postojanja civilne zaštite do više ulaganja u štab za vanredne situacije i bolju koordinaciju sa lokalnim samoupravama", zaključuje Zorana Mihajlović u razgovoru za Danas.

SUDIJA

pre 9 godina

Ponovo još jedan nastavak poznate španske serije o ovom Hamoviću i Lazareviću slušam već skoro 15 godina. Aman ljudi jel mi stvarno nemamo više ni trunke građanske drskosti da ovim kvazi političarima damo da nas tretiraju ko gledaoce latino ili već ne znam kakvih visoko umnih serija. Dokle ćemo više da ćutimo i dozvolimo im da nas ovako vređaju...

Cash®

pre 9 godina

Većina komentatora i jeste i nije u pravu. Zašto? Z.Mihajlović je radila u EPS-u 1996.-2006. bila član G17+ i savetnik M.Labusa, a od 2010. je u SNS i obavljala je funkcije u RS kao Министар енергетике, развоја и заштите
животне средине, a sada kao Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Lična je procena svakog da ceni da li je mogla ili ne (sama!) da utiče na poslove Hamovića i Lazarevića, tj. u čijim je fiokama stajala dokumentacija o njihovim naglom bogaćenju, nedodirljivosti i (ne)delima.

teko012

pre 9 godina

G-dja "ministarka" je čudo od žene, u sve se razume i u sve se meša-dobro bi bilo kada bi bar nešto znala da uradi.Koliko se sećam bila je i glavni kočničar izgradnje Južnog toka... Ja lično se stidim što naša Srbija ima stručnjake kao što je dotična i njoj slični ministri pravde, policije itd...Sigurno znam da će naša država platiti danak nestručnosti i nesposobnosti ljudi koji je sada vode!

nele

pre 9 godina

sve je to normalno trziste i berza struje.Samo me interesuje kad je ministarka prosle godine kupila struju iz republike srpske po preskupoj ceni i njenu gresku platio narod,posto su tad struju u regionu naravno jeftinu imali svi.Sta ce mo sa tim ministarka.Prestanite vise da dezavujisite i lazete ovaj narod lazima o Vuku Hamovicu coveku koji pomaze na sve strane samo sto se sa tim ne reklamira.

krle - dron

pre 9 godina

Svasta,u policiji ima pun sleper zapisa o pljackama u energetici,u UDBI - BIA takodje,posto je sada sva vlast u vasim rukama bice zanimljivo videti dali smete da dirnete u to osinje gnezdo jer oni su osnovani od tih sluzbi da bi pljackali ,kao uostalom i Miskovic i mnogi drugi,te komunjarske razbojnicke sluzbe su sahranile srbiju.....

sofronije

pre 9 godina

Posle 2000. zaradili prvi milion?! Ljudi su trgovci a ne dobri Samarićani! Imaš pare kupi, nemaš javi se kasnije. Interesuje me kako će se ministarka i njoj slični ponašati kada budu pred vratima ili nekim slučajem SRB uđe u predsoblje EU!

Lala iz Banata

pre 9 godina

Očito je jedno: Hamoviću i Lazareviuću država (i EPS)mogu da pljunu pod prozor.
Oni su trgovci a tržište je otvoreno. Tačka.
E, sada treba ispitati KO JE ODGOVORAN, u Vladi i EPS-u, zbog načina kako se struja kupovala: od koga se kupovala, pod kojim uslovima, koje su cene (uslovi) tada bili na tržištou, i najvažnije (za ubuduće) KO JE UZEO PROVIZIJU, i kada će biti podnete krivične prijave za one koji su se "omastili" i time oštetili državu.

Dušan

pre 9 godina

U fijoci!!?? Ko vas je ovlastio da krivičnu prijavu držite u fijoci!!? Građani Srbije, pažljivo svi da posmatramo da li će u budućim danima neko od lopova da bude aboliran krivice i da se svi udružimo protiv svakog u vlasti ko krije i zataškava korupciju i krađu! Ko bez ovlašćenja "oprašta" lopovima i sam je lopov i mora na optuženičku klupu!!! Ovo je prilika za sve nas da se opametimo,...ne propuštajmo je!!

Bre!

pre 9 godina

Najvise me boli sto znam da se nista nece promeniti ni posle kataklizme koju prezivljavamo. Stvarno ne znam sta treba da se desi da gradjani izadju da se bune.

AlekS

pre 9 godina

Opet prazne pretnje u cilju efikasnijeg reketiranja. Zar u EPS-ovih dva miliona zaposlenih nema cetvoro ljudi koji znaju da kupe ili prodaju visak struje nego se mora preko posrednika ? Naravno da ima. Cak iako nema, mogu se zaposliti. Ovako, ...Jasno je odakle ljudima u vlasti kuce, stanovi, skupi automobili, "ustedjevine", a u zivotu nisu primili platu vecu od 1000-1500 evra.

Borko

pre 9 godina

I sta je sad poenta ovoga?I moja baba zna da EFT godinama zlouptrebljava EPS i zaradjuje na taj nacin.Nemojte mi samo reci da EPS ne moze sam da trguje na trzistu bez posrednika...Najtragicnije je to sto je EFT postavio svoje ljude u upravi EPS i samo cekaju trenutak.

killing me softly

pre 9 godina

Kene, Palma i ostalo društvo "25 sati dnevno uz povoljnije cene uglja sa Tamnave" nemaju nikakav udeo u odlivanju sredstava za zaštitu od poplava.

Aca

pre 9 godina

Zasto niste niste preduzeli u prethodne dve godine tokom kojih ste bili resorni ministar energetike?
Zasto od politicke volje zavisi ko ce biti procesuiran za krivicna dela?!?

;)

pre 9 godina

Lepo od vas, bivša ministarka energetike, što ste izvukli fijokirane prijave, ali pre toga ste morali ozbiljno da se pozabavite reformom sudstva. Koliko se sećam, anketni odbor se 2004.godine bavio trgovinom strujom i poslanici vladajućih partija su smatrali da nije bilo zloupotreba , jedan poslanik vladajuće stranke i dva opoziciona su izdvojila svoje mišljenje. Od te trojice koja su smatrala da nadležni organi treba da nastave sa radom dvojica nisu ušla u naredni saziv parlamenta, a istražne sudije i tužilaštvo...bez reforme sudstva nećemo iz postojećeg gliba moći da se isčupamo.

sumorni

pre 9 godina

"u prvom mandatu kori udovicki, ona je snazno podrzavala hamovica. tada je njegova firma koristila reverzibilne hidroelektrane da od epsa kupuju struju kada je jeftina, a prodaju nam je nazad kad je skupa (je l to kriminal?). sad je opet kori ministarka...
(d, 24. maj 2014 16:01)"

Naravno da je za vas kriminal kad nekome prodate nešto, a onda on plati dogovorenu cenu.

Kriminal je i kad od nekoga kupujete nešto, pa onda vi platite dogovorenu cenu.

U ostatku sveta to se zove trgovina, i to je sila koja pokreće celu civilizaciju.

Pajac

pre 9 godina

Seća li se neko KO je bio predsednik Anketnog odbora Skupštine Srbije 2003 ili 2004 kad je na tapetu bio Hamović i EFT? Odgovor: PPV ! I šta se tada desilo? Odgovor: Ništa !

Vlada

pre 9 godina

A što vi ne bi već jednom sve te fioke otvorili ima tu puno, puno slučajeva pa da idemo redom....... ili se mozda i ti nečeg plašiš, koji je razlog. Otvorite to već jednom da vidimo, dosta smo u INASAJDERU videli ali to je samo delić jedan.

Vladimir

pre 9 godina

Dve godine ste na vlasti. Zasto su bile u fioci? Tu fioku u tom kabinetu niko nije otvorio 2 godine?! Niste imali kljuc?! Ili ste znali, pokusali dogovor, a ovi vas oduvali?

Marko

pre 9 godina

Zar u EPS-ovih dva miliona zaposlenih nema cetvoro ljudi koji znaju da kupe ili prodaju visak struje nego se mora preko posrednika ? Naravno da ima. Cak iako nema, mogu se zaposliti. Ovako, ...
(AlekS, 24. maj 2014 11:55)

Nije bas tako. Kad se neko bavi trgovinom strujom, mora da preuzme rizike, narocito meteoroloske. Da bi dosao u poziciju da zaradis na jednom kratkorocnom ugovoru, moras da imas 2-3 dugorocna ugovora koje u kriticnom trenutku mozes da preusmeris. Da bi napravio tih dugorocne ugovore moras da rizikujes sa vremenom i dostupnoscu prekogranicnih kapaciteta (prekogranicni kapacitet je pravo da prebacujes struju sa iz jedne mreze u drugu. Kupuje se na aukcijama kod mreza visokog napona, naprimer Elektromreze Srbije).

E sad posto je potrebno rizikovati, nekada zaradis a nekada izgubis. Kada zaradis a radis u drzvnoj firmi, potapsu te po ramenu i lovu nikada ni ne vidis. Kada izgubis vrtis se po novinama mesec dana, prete ti otkazom, javlja se opozicija zeljna krvi, sef te popreko gleda.

Potrebno je da neko u drzanoj firmi stane iza onoga koji trguje. To ne postoji ni na zapadu. Nazovite Holding Slovenske Elektrane (drzavna firma koja trguje u celoj evropi) pa se uverite koliko jesu a koliko nisu motivisani, i gde sami vide sebe u odnosu na privatne trgovce.

Preko posrednija nije skuplje. Da li uopste ne-posrednici nude struju? Imaju oni svoju racunicu. Tek oni nece da rizikuju sa klimom, sa preuzimanjem rizika. Sto EPS ne kupuje direktno? Nema od koga.

enrgeticar

pre 9 godina

Hamovic i Lazarevuic su trgovci strujom.Animozitet Vucica prema njima traje jos od vremena kadsa je bio anketni odbor u skupstini gde mladi radikal Vucic nijeshvatio da je zamena mazuta za struju bio odlican posao. I obrukao se mladi radikal Vucic. A ovi danas pogotovu bivsa Minstarka energetike nema pojma kako se trguje elektrikom

antiSPS

pre 9 godina

nista nije slucajno , ni ko trguje strujom ni kako ni zasto ni ko ne trguje i ne moze ili nece sve su oni dogovorili medju sobom a sve te ljude je instalirao DB a mi smo idioti sto sve placamo umesto da izadjemo na ulicu i razjurimo bagru

Milan

pre 9 godina

Cisto istine radi struja koju je EFT nudilo po 80 euro centi juce na Madjarskoj berzi kostala je 120 / toliko o tome . Trunutno u Srbiji aktivno radi preko 15 trgovaca ( ukupno skoro 40 ) . Problem EPSa je sto posle 2000 nije odmah izdvojo trgovinu I otvorio firme u regionu koje se bave iskljucivo trgovinom I sto nije imao a idalje nema pristup svim trzistima / Ko se razume u trgovinu strujom zna da je od 2000 tih do danas trziste postalo vise nego transparetno sa mnogo trzisnih ucesnika al nasa glupost trzi beslonacnosti / a neznanje * samopouzdanje nasih Ministara i partiskih direktora dovelo nas je tu gde jesmo...

Ljiljana

pre 9 godina

Koliko se secam iz devedestih, Hamovic zivi u Londonu, verovatno ima i drzavljanstvo, tako da nekakvo procesuiranje ovog trgovca (i ko ce ga znati cega jos)nema sanse.
Mozdabi bilo korisnije videti koji su srpskid rzavljani krstarili na Hamovicevoj jahti Mediteranom (on obicno nije bio na jahti, imao je korisnija posla).

DC

pre 9 godina

@Dvojac

Procesuirati za šta?
Etički možda i nije ispravno, ali zakonski ja mogu da ponudim i milijardu eura za MW, EPS ni u jednom trenutku nije bio prisiljen da tu cenu prihvati. Tržište je slobodno, samo u Srbiji posluje desetak, a u Evropi na stotine trgovaca strujom, nisu EFT i Rudnap jedini koji EPS-u mogu da dostave struju. Možda bi bolje trebali da se pitamo šta piše u ugovorima o rezervnim dobavljačima struje koji se aktiviraju u ovakvim situacijama.

Dvojac

pre 9 godina

Taj dvojac je odavno poznat građanima Srbije. Trgujući sa strujom zaradili su ogromno bogatstvo.Koliko sam shvatila hteli su da profitiraju na nesreći građana Srbije. Odmah ih treba procesuirati...

Zoki

pre 9 godina

Ja samo ne razumem zašto je država Srbija uopšte išla na to da kupuje struju preko posrednika, šta, moramo malo para i njima da stavimo u džep. Hamoviću nije dosta, pa mora da se bogati na bedi obeskućenih ljudi?? Ubuduće izostaviti svakog posrednika u kupovini struje, i prodaji naravno, Pa ne pravi tu struju Hamović već je kupuje jeftino i prodaje skupo, da bi negovao svoje milione. Takve skroz isključiti iz kombinacije, Pravi sir oliver iz alan forda!

Mikica

pre 9 godina

Ovo je posledica rasturanja društvene imovine i pljačke naroda kojima je decenijama uzimano za razvoj zemlje. I sve to se slilo u džepove pojedinaca koji su se dosetili korisnosti privatizacije i partijske aktivnosti, od koje narod nije video ništa do samo bedu i nezaposlenost! Pojavili su se već gore pomenuti koji su vidimo koliko koštali zemlju (narod) i mnogi drugi koji će opstajati i posle ovoga do novih društvenih promena.

m

pre 9 godina

To vam je tržište. Nema kukanja. Zašto bi nekoga brigalo što vlada nije na vreme zastitila kopove i elekteane pa da prodaje struju bez provizije. EPS niko ne bije po ušima da kupuje od Vuka. On je samo jedan od trgovaca. Ovo je samo prebacivanje odgovornosti sa vlade da se zamazu oči narodu. Meni su već dosadile prazne pretnje ministarke.

x file

pre 9 godina

dobro jutro Kolumbo,

pa EFT pljacka sve drzave bivse Yu osim mozda Slovenije...moja firma nikad nije imala sanse zbog EFT-a...nadam se da ce biti promjena..uvijek u " talu" sa vlastodrzcima a na racun poreskih obveznika , pardon naroda..
e sad ce da ga gdin Premijer AV nadam se strpati u cuzu i oduzeti imovinu, na one u Rep. Srpskoj ne racunam..to je privatno vlasnistvo Mile D.
poz iz EU

Veliki brat

pre 9 godina

Stvar je prosta.

EFT od EPS-a kupi struju koja treba da bude isporučena za 3 meseca. Ali, tada se dogodi da bude nizak vodostaj ili da ima problema sa nekim od postrojenja, tako da EPS NEMA VIŠAK struje, ali po ugovoru mora da isporuči. I onda EPS kupuje havarijsku struju (tj. plaća cenu havarijske struje) od EFT-a, a to je ista ta struja koju im tada upravo isporučuje.

U realnosti, EPS niti prodaje niti kupuje u fizičkom smislu (energija se direktno isporučuje unutar mreže EPS-a potrošačima), samo se praktično EFT-u mora isplatiti razlika u ceni!!!

A od te razlike budu lepo namireni svi koji su donosili odluke o kupovini i prodaji.

aco

pre 9 godina

Ko je omogućio da ima posrednika izmedju proizvodjača i potraša struje? Profit ide privatnicima na račun, umesto državi, a mogu i da nas ucenjuju. Loš sistem, za koji odgovornost treba da preuzme vlast.

AlekS

pre 9 godina

...

Preko posrednija nije skuplje. Da li uopste ne-posrednici nude struju? Imaju oni svoju racunicu. Tek oni nece da rizikuju sa klimom, sa preuzimanjem rizika. Sto EPS ne kupuje direktno? Nema od koga.
(Marko, 24. maj 2014 17:34)

Zamalo da me rasplaces stresom koji trpe trgovci strujom. Da je sve tako kako kazes, Hamovic i Lazarevic bi bili ubogi slepci. Ovako, samo u izgradnju dve zgrade u centru grada su ulozili najmanje 50 miliona evra. A gde je ostali real-estate.

Uostalom, EPS ne mora direktno da kupuje. Moze da osnuje cerku firmu koja se samo time bavi i zadrzi ceo profit za drzavu. Ali onda ne moze ono drugo da se radi, ono prvo pominjano. Sve bi se videlo.

Istinomer

pre 9 godina

Struja koja se proizvodi u jednoj zemlji nije product za prodaju u okviru svoje zemlje jer mi nemamo ogroman broj proizvodjaca pa da se cene razlikuju i zato trgovinom struje moze da se bavi samo EPS ukoliko ima viska ili manjka struje za zemlju! Trgovci su tu potpuno nepotrebni trosak za drzavu i stvaraju konfuzuje, uglavnom sistem tu mora da se menja a navedeni i njihove firme neka trguju necim drugim i to je neka kazna ako ih je do sada drzava tolerisala! Ako je rec o profitu pa valjda je najvazniji budzet drzave koji uvek mora da pokriva ne planirane troskove i nema hocu ili necu da budem humanitarian! Trba pravilno razmisljati i raditi a to ne treba da zavisi cak ni samo od pojedinaca?!

AlekS

pre 9 godina

Ovaj događaj sa strujom je izvanredan primer kako neuki narod može da se izmanipuliše od strane političara.
U konkretnom slučaju dovoljno je da pođete od osnovnog podatka:
Struja nije roba koja STOJI u magacinu i čeka kupca, struja se prodaje UNAPRED i shodno već ZAKLJUČENIM ugovorima distribuira jer u protivnom propada.

Dalje može svako, svojom glavom a u zavisnosti od stepena intelegencije da dođe do logičnog zaključka.
(Lik, 25. maj 2014 09:56)

A ko je tebe izmanipulisao ? Struja se prodaje kao i svaka berzanska roba: onog trenutka kada se ponudi. A taj trenutak se ne objavljuje "unapred" kako kazes vec onda kada se pojave njeni viskovi.

Surcinac

pre 9 godina

Svi mi znamo ko su oni i da nisu odgovarali ni za sta do sada. A sa druge strane EPSu niko nije branio da se obrati drugoj firmi ili i sam nabavi tu struju.

sloba

pre 9 godina

A to sto se godinama krade po EPSu, od kopova, pa do osiguraca u zgradi, i to sto u nemaju jednu pumpu visokog kapaciteta u bar jednoj elektrani, to tu isto krivi Hamovic i Lazarevic? Ko ce biti optuzen sto su predmeti bili u fiokama? Zar se struja nije kupovala na tenderima, po zakonu o javnim nabavkama? Nikako da neko iz drzave odgovara za javasluk, za 3 direktora na jednog zaposlenog, za toliko slucajeva kada se struja ne naplacuje, jer "imaju vezu". Ali, u svoje ne diraju...

Lik

pre 9 godina

Ovaj događaj sa strujom je izvanredan primer kako neuki narod može da se izmanipuliše od strane političara.
U konkretnom slučaju dovoljno je da pođete od osnovnog podatka:
Struja nije roba koja STOJI u magacinu i čeka kupca, struja se prodaje UNAPRED i shodno već ZAKLJUČENIM ugovorima distribuira jer u protivnom propada.

Dalje može svako, svojom glavom a u zavisnosti od stepena intelegencije da dođe do logičnog zaključka.

lla

pre 9 godina

u ovoj zemlji je najveci greh zaraditi,nego vratite vi nas u dogovornu ekonomiju, pa da uzivamo.Ja tebi ti meni ,to je prava ekonomija.

nenad

pre 9 godina

mislim ni od ovog nista kao I od miskovica, nego da im uzmu neki dinar za donacije. inace ko je napravio I dozvolio da drzava kupuje struju od posrednika, isto kao sto su sve dobre poslove dali agencijama I prvatnicima

Jeremija

pre 9 godina

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI .
I NA TUĐIM GREŠKAMA SE UČI .
Gospođo ministarka , hoće li neko ODGOVARATI i zbog svega što nam se desilo u proteklih 10 , 15 dana - a definitivno ima krivaca i među vama na vlasti ?
Pogledajte , plačite , razmišljajte !
link :
https://www.youtube.com/watch?v=ijZ0DrUQChQ

realan

pre 9 godina

@gogo
jel jadna sto su tvoji žuti krali sta su stigli? i za poplave su krivi sns i njihovi botovi? zato i jeste na 5% ja da vam kažem.
(milos, 24. maj 2014 19:58)

Pusti ti žute, oni su dobili šta su zaslužili, nego ovi tvoji su već 2+ godine na vlasti pa ne vidim da je išta bolje, naprotiv, krade se još bahatije, a hvalili ste se kako će sve da bude super. O tome ti razmišljaj malo...

Vendeta

pre 9 godina

Prazne priče jer ni jedan 'slučaj' nije pravosnažno osuđen. Mogu i ja sa vlasti da pričam da ću sve velike ribe da istrebim i uzmem im imovinu i da govorim kako su lopovi a pri tome da savršeno tolerišem u praksi šta god da rade i kada ih vidim da se lepo ispričamo prijateljski. A vi mi kličite i mislite da sam ja vaša verzija Putina ili slično.

sd

pre 9 godina

Krivi ste vi jer niste cistili obale reka, jer ugljenokop nema svoje pumpe za vodu i nije osiguran od poplava.Tako ste napravili ustedu? Doveli ste gomilu probisveta sa kupljenim diplomama koji su na kljucnim mestima . Vi ste krivac . Sad molite za pomoc Evropu .Spustili ste cenu TENTa pa ce te lako da ga prodate? DOSTA.

kupac potrosac

pre 9 godina

a mi u ovoj zemlji, jeli, kupujemo po cenama kakve su gde? vecina artikala je bar 2 puta skuplja nego u zemlji iz koje je. cak i artikli iz ove zemlje su skuplji nego u bilo kojoj zemlji u koju su izvezeni. a nije vanredno stanje, pardon, situacija. na iscedjenom budzetu stanovnika obogatila se kurta i murta sa jakim vezama, da ne kazem iz kog lobija.....kakve prazne price

Lik

pre 9 godina

@AlekS
"...A ko je tebe izmanipulisao ? Struja se prodaje kao i svaka berzanska roba: onog trenutka kada se ponudi. A taj trenutak se ne objavljuje "unapred" kako kazes vec onda kada se pojave njeni viskovi."

Pored ostalog i viškovi jer ako bi se prodavali samo viškovi to bi značilo da se čeka na njih kada će se pojaviti a ja ne poznajem privrdu koja može tako da funkcioniše kada je u pitanju ne samo struja već energija uopšte.
Pre će biti da si ti izmanupulisan površnim objašnjenjima političara jer da nisi znao bi da se kupovina struje ugovara barem godinu dana unapred a viškovi koje ti pominješ su sitna stavka u kompletnoj trgovini.