1. Moj deda je cuvao covek racune od svega. Imao tri registratora i na tavanu arhivirao svaki drljavi racun prema ovoj zemlji. Jednom mi je rekao da ga je drzava naterala na to i da isto tako postupim. Poslusao sam ga i ja imam sve svoje racune od 1996 te godine. Jedna kutija od cipela u svakoj koverat za tu godinu i racuni za strutju telefon vodu porez doprinose legalizacija i sve sta je placeno rema bilo kom drzavnom organu. Preprosle godine odem u opstinu da legalizujem kucu podnesem sve lepo i oni mi kazu da treba da uplatim nesto za tu drljavu legalizaciju. Ja kazem da je to placeno a ona ce meni pa to izgleda nije doslo ovde a eto arhive su poplavljene i verovatno da se to zagubilo i da imate to ili UPLATNICU izdali bi vam resenje za deset minuta. Okrenem se odem po kutiju kuci ispred nje otvorim kutiju nadjem uplatnicu i kazem imate deset minutada mi date resenje. Zena pocinje da se smeje i kaze mi da ovo jos nije dozivela, kuca resenje, overava kod sefa koji dolazi da me vidi i da mi postavi genijalno pitanje. Sta Vas je navelo da cuvete racune?
  Pa voda u arhivi gospodine, voda...
  (nazalost, 20. april 2014 22:42)

  # Link komentara

 2. znaci ako ne placam tv pretplatu vec godinu dana sad mi je taj dug zastareo, i onda onaj koji je placao je budala, onda onaj koji je placao da tuzi drzavu zato sto je placao, a ovaj sto nije placao je oslobodjen, ili da ovaj sto je placao tuzi sve sto ne placaju, da mu svako od tih sto ne placaju plati 100din na racun i onda bude bogatas
  (drugaciji, 20. april 2014 22:26)

  # Link komentara

 3. @programer
  dobro je što zarađujete od programiranja, a ne od poznavanja prava. Negativne činjenice se, po pravilu, ne dokazuju. Na poveriocu je da dokaže postojanje potraživanja (što Infostan dokazuje postojanjem računa koji je izdao), a na dužniku izmirenje obaveza. Odstupanja od ovog principa su retka i važe uglavnom kod određenih zakonskih pretpostavki.
  (potrošač iz pakla, 20. april 2014 22:25)

  # Link komentara

 4. Ja takođe čuvam samo zadnje odreske za infostan, telefone i el.energiju jer na svakom od njih piše: "HVALA ŠTO REDOVNO IZMIRUJETE VAŠE OBAVEZE". Na računu za infostan piše i: "NEMATE PRETHODNIH DUGOVANJA". Smatram da je to dovoljno da dokažem da sam izmirio sve prethodne obaveze, te da dugovanja nema.
  (Latif, 20. april 2014 20:35)

  # Link komentara

 5. Racune ne cuvam. Jednom godisnje (obicno krajem januara) proverim u poeskom , dobijem papir da li sam i koliko duzan. Ako jesam to istog dana uplatim i to cuvam do sledece godine. Na racunu za infostan, telefon i struju pise da nemam dugovanja i da su ti racuni vazeci bez pecata i potpisa tako da cuvam samo taj racun i odsecak o uplati. Da me tuze videli bi ko je u pravu.
  (braca, 20. april 2014 08:05)

  # Link komentara

 6. O tome da je neki račun zastareo i da zbog toga treba da prekinu da vam fakturišu taj račun, kao i kamatu na njega od vremena neplaćanja, morate vi njih PISMENO da obavestite...inače ništa od toga. I dalje imaju pravo da vaš duže za taj iznos.
   (Tamo Neko, 19. april 2014 23:47)

  # Link komentara

 7. U tome i jeste kvaka. Oni ne moraju da dokazuju da nisi platio. Dovoljno je samo da podnesu racune. Tvoj problem je da dokazes da si racun platio jer te niko i ne obavesti da si tuzen.
  (Svasta, 19. april 2014 18:10)
  ---
  Mogu samo do roka od godinu dana. Posle toga mogu da se obese o prvu banderu. Posle toga nema niko pravi bilo šta da dokazuje, može samo da kaže platio sam i kraj priče. Što se tiče poreza, on je debelo neustavan. Pošto mi imamo partijsku državu, onda ustavni sud nikad ni neće biti ustavni.
  (klik klak, 19. april 2014 22:13)

  # Link komentara

 8. Mojoj ženi su naplatili sudske troškove iz sedamdesetih godina.Njen deda se sudio za neke njive u nekoliko sporova.Jedan od tih sporova je izgubio i nije platio sudske troškove.Umro je i ostavio zemlju rodbini ali su ih stigli i dugovi- naslednik mora da prihvati i dugove ostavioca ako ne prelaze vrednost ostavine.Dobila je neke placeve ali je morala da plati 50.000 dinara
  duga sa kamatom za sudske troškove.
  Sad vidim da oni zastarevaju posle deset godina - znači bilo je ako prodje,prodje.Izgleda da nismo morali da platimo.
  Što se tiče infostana uvek je moguća i greška u knjiženju i posle je to ogromna zavrzlama jer su ti naplaćivali kamatu za mesec koji si zapravo platio - košta vrmena i nerava.Meni se jednom desilo i od tada krajem svake godine tražim potvrdu za spostvene potrebe da sam izmirio sva dugovanja prema infostanu do tog datuma.To radim već tri godine -čuvam jedan papir umesto dvanaest listića.
  Problem je kad se desi nešto u vezi plaćanja državi.I kad su krivi nisu.Dok ispraviš krivu Drinu oteliš se.Kad bi u obeštećenje umeli da obračunaju prevoz i satnicu provedenu u redu kao što umeju da obračunaju zateznu kamatu sigurno bi bili pažljiviji.
  Šut sa rogatim ne može.Bilo i biće.
  (Vlada, 19. april 2014 19:03)

  # Link komentara

 9. "Jer ono što većina nas ne zna je da i u slučajevima kada je nastupila zastarelost, sa pravnog aspekta može doći do prekida zastarelosti, a u takvim situacijama samo potvrde o plaćenim računima mogu da dokažu nepostojanje dugovanja."
  Valjda prekid zastarelosti može da nastupi samo u toku roka zastarelosti a ne i po njegovom isteku .
  (Lale, 19. april 2014 18:29)

  # Link komentara

 10. Šta, da zaboravimo na ebanking? Baš me za**le, po zakonu treba oni da dokažu da nisam platio.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (programer, 19. april 2014 15:37)

  U tome i jeste kvaka. Oni ne moraju da dokazuju da nisi platio. Dovoljno je samo da podnesu racune. Tvoj problem je da dokazes da si racun platio jer te niko i ne obavesti da si tuzen.
  (Svasta, 19. april 2014 18:10)

  # Link komentara

 11. Na svakoj uplatnici koju dobijemo za telefon, infostan, struju pise da li imamo prethodnih dugovanja. Ako ja imam tu uplatnicu sa tom potvrdom valjda je to dovoljno kao dokaz da sam izmirila dugove, a i u poresko odem jednom godisnje gde mi izdaju potvrdu o tome da li nesto dugujem tako da racunam da nemam potrebe da cuvam uplatnice koje i onako nemam jer placam e-bankingom.
  (mik, 19. april 2014 17:38)

  # Link komentara

 12. Kada se sama drzava ne pridrzava zakona koja je sama donela u vidu zastare ucinjenih dela i potrazivanja, sta onda mi gradjani treba da ucinimo osim sto, kao krajnju opciju, dohvatimo govnjivu motku i udri?

  Da pojasnim: vama kao gradjaninu poreska uprava moze da pokrene prinudnu naplatu za dug star 10 godina (iako pravno niste obavesteni za to vreme) ako se u medjuvremenu ne pozovete na zastaru potrazivanja!? Ili bilo koja javna sluzba moze da vas tereti preko privatnih uterivaca za naplatu necega starog 5 godina pa se ti vuci po sudovima dokazujuci da nije tako...pravna drzava srbistan? Kakav vic...
  (Realista, 19. april 2014 16:13)

  # Link komentara

 13. Двадесет први век а ми треба да чувамо признанице и уплатнице 10 година.Заборавих,информатика је још увек НЕОБАВЕЗНИ предмет у нашим школама.
  (Ресавац, 19. april 2014 15:53)

  # Link komentara

 14. Šta, da zaboravimo na ebanking? Baš me za**le, po zakonu treba oni da dokažu da nisam platio.
   (programer, 19. april 2014 15:37)

  # Link komentara