Četvrtak, 06.03.2014.

13:58

I vaša zgrada može postati ovakva

Gradsko stambeno predstavilo je prvu rekonstruisanu zgradu u projektu Krovovi Beograda, koja zadovoljava najviše standarde energetske efikasnosti.

Izvor: B92

I vaša zgrada može postati ovakva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Simon

pre 10 godina

Ovo je već nešto drugo. Vidim lepu obnovljenu zgradu a ne sliku iz fotošopa. Preporuka od mene je da se nastavi sa ovom akcijom što obimnije, veoma je potrebno mnogim zgradama, i nikako fotošop obrade za ove rekonstrukcije - samo i isključivo slike objekta ili trenutne faze radova. Čisto da se ne bi mnogo lagali ili sumnjali...

ragus dragan

pre 10 godina

Neverovatno da ovaj sto vozi ovaj plavi auto parkira uvek na istom mestu?Mislim, godinu i po dana kasnije , na istom mestu isti auto, susilica za ves...Sto rece neko, samo su klime pokrali sa zgrade.Inace ispred zgrade u kojoj zivim su radili prilaz i stepenice,isprala ih prva kisa koliko su dobro uradili cement unosimo na cipelama od kad su uraduli,a reklamaciju resavaju evo godinu dana i vise.Inace,nekih 25 kvadrata betonskog prilaza i 16 stepenika su radili 4 meseca,poceli smo u zgradi da se salimo da zazidaju nekog od nas,ko u Zidanju Skadra .Taman dok rese reklamaciju, od stepenica nista ostati nece.Hvala lepo, dobra nam je i ova fasada.A takodje bih voleo da mi pisac clanka objasni,kako ce smanjiti racun za grejanje,mislim, na osnovu cega, jer meni na primer nece da uvedu kalorimetar (zivim u Bg).Sto znaci da ja , koju god izolaciju kad bih uradio,placao bih isto grejanje kao i sad(preskupo).

Nikola Zlatibor

pre 10 godina

Pa ovo je pravi komunizam, Javna preduzeca se bave investicijama u nadogradnju!!
Narušavaju izgled Grada i ruiniraju trziste!

pesak

pre 10 godina

@ Knjaz Miloš
Tebi izgleda krivo sto se ti nisi prvi setio te ideje. Progesivno i kreativno razmisljanje stanara i svi zadovoljni. Cak i ja kao prolaznik.

Fidelio

pre 10 godina

Teorijski - vrlo dobra ideja, od koje će imati velike koristi i stanari i građevinarstvo u Srbiji, koje je skoro na izdisaju.

Praktično, zna se: ovo je Srbija i cela poslovna umešnost Srbina svodi se na to ko će koga više da zavrne i ko će gde i za koliko da se ugradi.

Prvo, tu će se maksimalno i bezobrazno ošljariti i na kvalitetu i na količini materijala i radova. (U tekstu ništa ne piše ko će biti nadležan za projektovanje, a ko za nadzor tih radova. Stvar je suviše ozbiljna i važna da bi bila prepuštena isključivo Gradskom stambenom.)

Drugo, tu će biti pohlepnog i bezobzirnog nadziđivanja celih spratova, bez da neko makar i pola sekunde pomisli ni da li to zgrada uopšte može da podnese, ni na šta će zgrada ličiti posle nadziđivanja.

Sve u svemu - pass...

Pavle

pre 10 godina

U pitanju je dogradnja sprata (ul. Cede Mijatovica 1, na Zvezdari), koja je, po meni, prilicno ruzna i apsolutno neprimerena tako staroj zgradi -- sto se i da videti na web stranicama Gradskog Stambenog: http://www.stambeno.com/rs/view/?id=237&catid=175&Itemid=94

A sutra kad stanarima zgrade pocnu da pucaju zidovi i kad zgrada pocne da tone? Sta onda? Zaista uzasno neodgovorno od strane jedne gradske institucije koja umesto da se bori protiv dogradnji, promovise iste i postaje saucesnik u destrukciji Beograda.

daevon

pre 10 godina

Zgrada ne bi trebalo da se sređuje dogradnjom stanova, već ulaganjem vlasnika i eventualno države (opštine).

Dodatni stanovi narušavaju arhitekturu zgrade i urbanističke uslove u okolini (npr gde će da se parkiraju dodatna kola). To ne znači da nema posebnih slučajeva gde je to dobro uraditi.

Vlasnici zgrada bi morali da održavaju svoje vlasništvo isto kao što to rade vlasnici kuća. Država tu najpre učestvuje kao regulatorno telo, postavlja uslove za to održavanje. U posebnim slučajevima i pomaže finansijski (zgrada - spomenik ili iz drugih interesa).

Valjevo na vodi

pre 10 godina

Jos jedan genijalan srpski izum. Inace, ja sam 1997. u Valjevu dobio potkrovlje jedne zgrade pod povoljnijim uslovima, uz obavezu da uradim novu struju i fasadu za taj deo zgrade pod kojim se moje potkrovlje nalazi. Kao izraz dobre volje sam kada je sve bilo gotovo, sredio i okrecio stepeniste od ulaza do poslednjeg sprata. Jos uvek tu zivim u najboljim odnosima sa svojim komsijama. Resenje uvek postoji, samo treba sesti, dogovoriti se i naravno, ispostovati dogovor. Samo, u Srbiji je ovo sto sam napisao u praksi skoro uvek naucna fantastika.

Knjaz Miloš

pre 10 godina

Dakle,prvo su u komunizmu dobili te stanove za džabe a onda im se za džabe sređuje fasada. Imam ja kuću koju sam sam pravio a istovremeno odvajao da paraziti dobiju stanove i kojoj treba obnova. Može li moja kuća na račun države da se obnovi?

insajder

pre 10 godina

Kvadrat oko Djerma, nadogradnja-tavanski prostor, predratna zgrada, treci sprat bez lifta u vreme kad se u okolini nudi gomila stanova u novogradnji, na licitaciji moze da ide maksimalno 1100-1150e, sto za 115m2 korisne povrsine daje 125k eura. Stambeno je imalo troskove na ovoj zgradi oko 140k eura, 20-tak ovakvih zgrada i kljuc u bravu za javno preduzece, toliko o "sposobnim" partijskim kadrovima koji imaju ovakve ideje.

sky

pre 10 godina

Kada infostan ne bi svodio na NULU racun svake zgrade u BG-u mozda bi i mogla da se uradi jos koja fasada a ne da se teraju stanari da nalaze investitore koji ce da plate radove postenim opstinarima da bi sredili zgrade/krovove i sl. drugim recima stare zgrade ce postajate sve starije ili ce biti upropascene kojekakvim nadogradnjama ...

Bojan

pre 10 godina

Da li iko gleda u stvari tu sliku? Vidi se da je reč o kompjuterskoj simulaciji - na slici "renoviranog" objekta parkiran isti auto, sve ostalo na ulici je isto kao pre godinu i po dana.

Dušan

pre 10 godina

Nemam problem sa nadogradnjom, fasada je prelepa. U nekim državama EU imate obavezu da obnovite fasadu na 7 ili 9 godina (plaćaju vlasnici stanova). Ako to ne urade, fasadu će obnoviti opština i naplatiti x2 skuplje radove. Verovatno to čeka i nas (da, ako želite da živite tu, morate da imate novac). Vreme je da shvatimo da i fasada i hodnik i ulaz je nešto što doprinosi i kvalitetu života i vrednosti stanova. Nisam hteo da kupim bar 2 stana u starom delu BGD, jer fasade i ulazi nisu ličili ni na šta. Velika podrška obnovi zgrada Beograda. Dobro je da to radi Stambeno, jer je alternativa samo skuplja - model kao u državama EU da plaćate iz svog džepa. Šarači po fasadama bi mi bili komunalci vikendom, pretežno ribanje zidova (iz vaspitnih razloga).

ŠARENA LAŽA !

pre 10 godina

To što uradi na zgradi Gradsko stambeno, to je jad i beda. Nama su oko zgrade menjali betonske staze, i nove su ispale gore nego stare. Menjali smo i limene opšivke oko cele zgrade, užasno nekvalitetno uradjeno. angažuju privatna preduzeća koja nemaju pojma sa gradjevinarstvom. Cene su im vrlo visoke. Zakon treba da dozvoli skupštinama stanara da sami sa firmama ugovaraju rekonstrukciju zgrade, a onda da to plati GSP od novca koji ta zgrada ima na svom podračunu.

Mavs

pre 10 godina

Ne samo da nadogradnje predratnih zgrada treba zabraniti zakonom, nego treba i pokrenuti akciju rušenja najgorih nadogradnji u gradu, i adaptacije manje loših naogradnji. U tom problemu nema para, pa ga zato vlast i ne rešava. Šta je njih briga za urbano nasleđe Beograda?

BGD

pre 10 godina

Pitanje je da li ce gradskom stambenom isplatiti da adaptira vise zgrade od ove u primeru . Jer npr u zgradi od 12 tak sparatova ako se dozida jedan sprat ima mesta npr da se naprave stanovi povrsine do 300 tina kvadrata npr 6 stanova po 50 m a onda bi isti potrosil puno novca na fasadu i adaptaciju da lifte ide i do tog nazidanog sprata.

Zoran

pre 10 godina

Narod nije glup, to se vidi po komentarima.
Posto zivim u komsiluku, ova se zgrada nalazi u Cede Mijatovica kod Liona.
Nazalost moja iskustva sa Stambenim su da je adaptacija krova -hidro iyolacija, radjena mimo ugovora i mimo tehnicke dokumentacije, te istu nismo ni platili.
Ono sto je porazavajuce, je da me je arhitekta ubedjivao da su tao uradili jer im je jedan penzioner iz zgrade tako rekao da rade... toliko o Gradskom Stambenom.
Tada sam pisao Beokomu i Beogradskoj Hronici ali usled prenatrpanosti ovakvim probleminma nismo dosli na red.

vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ucili se na Novom Sadu. Ima zgrada koje su takve rugobe da ti se povraca sta su uradili. Ima predivnih sa austrougarskom arhitekturom koje su bukvalno oskrnavljene. Ako nije sruseno onda je oskrnavljeno, potpis mora da bude stavljen. Trebali ste od Beograda da pravite kako ste vi prosli nazvali najvece gradiliste u Evropi a nas da ostavite da se patimo sami sa sobom. Ovako ste nam kao lopatom poubacivali investitorski sljam u grad. I sve ostalo sto ide.

ice9

pre 10 godina

Шта вреди кад ће багра да дође да ишара сваку нову фасаду после два дана. У шведској су станари по закону дужни да на сваких неколико година раде овакве ствари, али то је шведска није прсла србија.

nemam info

pre 10 godina

@aca nama kao narodu nista ne valja, pa ni kad se nesti uradi na korist svih ucesnika. Tavan je nadogradjen i uredjen(ulozen kes!) Tesko da bi stanari imali da uloze u takav poduhvat

z

pre 10 godina

Tavanski prostor nije ustupljen nego je dogradjen, nemojte nas vredjati... Bar su se potrudili da stretch izgleda kao deo celine.

Skoro ceo Beograd je prosaran nadogradnjama. Potonucemo jednog dana.

Zli Michko

pre 10 godina

Posle duzeg vremena procitah nesto sto moze biti pozitivan primer u nasem propalom drustvu. Na ovom projektu cak i ako je neko nesto ukrao (a verovatno jeste), opet je ostalo dovoljno dobrih stvari za opstu korist.

U Prolazu

pre 10 godina

Jok Ovo su stari projekti , to se jasno vidi da je dodat jedan penthausčić
na krovu verovatno za predstavnika stranke koji potpisuje rešenje.

Igor Gavran

pre 10 godina

A to sto su nadzidali zgradu? Kojim proracunom i ispitivanjem se garantuje bezbednost objekta? Ko prolazi ulicom Patrisa Lumumbe moze da vidi sve lepote nadzidjivanja, ispucale zidove i nakrenute zgrade. Koji korumpirani gradjevinski inspektor je to dozvolio i koliko je para uzeo da cuti? Da li ce mu neko suditi? Eh, moja Srbijo.

Aca

pre 10 godina

Bolje da su se stanari slozili i sami prodali tavan po 1000e za m2 imali bi 120k evra u kesu, zatim uradili fasadu, zamenili sve drvene prozore, okrecili stanove, i jos bi im pretekao koji evro da se podeli.

Amos

pre 10 godina

I onda ljudi kukaju - nema se, nema se, siroma smo, treba stranci da ulazu itd. Sve se ovo moglo uraditi i pre 20 godina, pre nego sto su naspramne zgrade na Karaburmi i Medaku pocele da se dodiruju i spajaju u visini X-tog sprata.
Ali nije bio fazon da se to uradi sistemski i kako valja i da zaradi grad, tj svi mi, kad je mogao da zaradi tamo neki Delta Ilegal i jos gomile slicnih.

treci svet urbanizam

pre 10 godina

Svuda u civilizovanom svetu vlasnici stanova redovno uplacuju u fond za odrzavanje cele zgrade.
Dodavanje spratova pod izgovorom da se resava problem prokisnjavanja i termicke izolacije je ideja nekoga ko razmislja kao kriminalac.
U ovom slucaju "Stambeno" magarci stanare jer pravi svoj profit na njihovoj svojini.
U cisto tehnickom smislu faktor staticke sigurnosti sigurno se smanjuje i u teoriji. U praksi je to i gore jer takve radove po pravilu rade dundjerski i improvizovano. Kad se gledaju instalacije, to je jos komplikovanije izvesti nego kad se iste rade u toku normalne nove gradnje.
Stanari ce sigurno zapamtiti celog zivota sam period trajanja radova. Narocito onaj period kad im pneumatski cekic ("pikamer") bude radio nad glavom.
Ovde prilozena fotografija zavrsenih radova je ustvari lazna. Radi se o jeftinom renderingu (Photoshop i sl.)

andjeloo

pre 10 godina

Фотка "обновљене" зграде је очигледан фотошоп .
Ова цела прича ми делује као део предизборне кампање а по томе како је јефтин овај трик претпостављам да је дело великог генија Горана Весића .

Ljuba

pre 10 godina

Zidanje još jednog sprata se naziva "adaptacija tavana"???
Na zgrade stare skoro čitav vek kaleme dodatne spratove i kad to radi gradsko stambeno sa svojim statičarima, sve je savršeno čisto i legalno, a kad to uradi neko drugi, onda nikako nije dobro.
Blago ovim stanarima, nemaju brige sa pukotinama na nosećim zidovima jer stiropor sve to fino sakrije.

Pedu

pre 10 godina

"koje će biti prodate na javnoj licitaciji na osnovu procene Uprave javnih prihoda"
Hahaha...
Prva stvar, mogu da zamislim na koliko će biti procenjeno.
Druga stvar, zna se koji likovi će dobiti priliku da to kupe.
Sigurno ne neko "nebitan".

neutralan

pre 10 godina

Opet javno preduzece van svih trzisnih pravila uzima posao privatnicima i stvara nelojalnu konkurenciju na trzistu. I posle cemo da se pitamo zasto stoji privreda!

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Bojim se da je na slici desno samo grafika kako bi zgrada mogla da izgleda. Možda je uputno da vidimo kako taj primer zapravo izgleda ili je u pitanju šala?

Dusan

pre 10 godina

ajde bas da vidim da li ce ovako rekonstruisati, staviti istu stolariju i izbaciti klime.
Znajuci nase ljude, tesko.
Iako se generalno ne slazem sa nadgradnjom objekta, pogotovo ovako starih, ukoliko bi se postiglo da zgrada zaista dobije izgleda poput rendera, progutao bih to.

S.Z.

pre 10 godina

Izuzetno lepa dogradnja etaže, na stilskim detaljima se nije štedelo (okrugli prozori izvedeni tačno onako kako je bila praksa na takvim zgradama tridesetih godina prošlog veka). Tako treba da se radi, da dogradnja izgleda tačno onako kako bi izgledala da je rađena u vreme samog nastanka zgrade... Tako se kroy investiciji ulepšava Beograd, a ne improvizovanjem...

pera

pre 10 godina

jeste lepo... ALI 120 kvadrata u Beogradu (po slici bih rekao da je zgrada u centralnoj znoni grada) vrede oko 200 hiljada Eur, a siguran sam da u rekonstrukciju i nadogrtadnju ove zgrade ne treba uloziti vise od 100 hiljada Eur. Nagradno pitanje je za sta ce biti koriscena razlika od oko 100 hiljada eur?

Ironikus

pre 10 godina

Deluje lepo i bajkovito. Kako bi to lepo bilo da neko radi svoj posao, da za to dobija normalnu platu, da bude produktivan i kreativan, da zaradu od prodaje stanova ulaze u dalje renoviranje nekih drugih zgrada, da .... A da. Nece moci. Plata je problem. Sve se ovde radi na proviziju. U svakom slucaju lep primer.

vigilante

pre 10 godina

Prvo, ovo nisu dve fotografije već jedna fotografija i jedna fotomontaža (desno). Drugo, o čemu se radi: Gradsko stambeno sredi fasadu za 25-30 hiljada eur a dobije stambeni prostor vredan 120 hiljada? Dakle sjajno, ako je uzimanje KREDITA od 3 milijarde koje ćemo krvavo da vraćamo nazvano "Beograd na vodi", ovo bi moglo da se zove "Beograd u magli".

nemke

pre 10 godina

cekajte sad. fuzickim licima vise nije dizvoljeno da nadogradjuju krovove po beogradu a gradsko stambeno ima puno pravo da to radi? pa na sta to lici. ispada sad da oni imaju monopol. znam vec nekoliko ljudi koji nisu uspeli da dobiju dozvolu za nadogradnju iako imaju saglasnost stanara. uzgleda da za obican svet vaze dozvole koje gradskom stambenom nisu neophodne...sto ih stavlja u povlasceni polozaj.

vodena bojica

pre 10 godina

Ovo je vec projekat koji zaista ima smisla, i ne samo u Beogradu. Uz relativno mala ulaganja mozemo ulepsati kompletnu Srbiju. Dobro organizovane skupstine stanara mogu puno da urade na ulepsavanju spoljasnosti i unutrasnjosti zgrada u kojima zivimo. To je ujedno i posao za veliki broj majstora raznih profila.

Глобтротер

pre 10 godina

Ово нема нигде да јавне институције директно учествују у унакажавању сопственог града. Па надоградња људи нигде не постоји! А код нас је то још и легално.

md

pre 10 godina

Sjajan projekat, samo godinu i po dana je predug period za adaptaciju zgrade, jer utiče na kvalitet života stanara. Nadam se da će u narednom periodu što više stambenih zgrada renovirati i ulepšati u Beogradu, a i u ostalim gradovima. Hvala i samo napred.

Radnaskela

pre 10 godina

Baš lepo, samo ne znam kako su se dogovorili kada fasada ponovo propadne za deceniju-dve ?
Dozidaće još jedan sprat ?
Nije to još pravno rešeno kako treba, zato su nam zgrade kao svinjac.

ime

pre 10 godina

Ako sam dobro video, nije tavan adaptiran nego je napravljena nadogradnja celog sprata da bi se dobile te dve nove stambene jedinice. U svakom slucaju interesantna akcija pogotovo sto ipak nekako vise verujem instituciji nego privatnim preduzetnicima da ce ono sto se dogovori biti ostvareno.

A sad ako neko krene da pravi racunicu ko je koliko dobar samo da porucim da prodje zivot u opstrukciji samo da neko ne zaradi.

patina

pre 10 godina

Pre je imala bar dušu i šarm starog grada, sada izgleda sterilno i nubedljivo, kao i sva druga novogradnja. Eksterijer kako da je dizajnirao Lego.

ROKO

pre 10 godina

Ovo su projekti koje funansira EU sa 60%. Ovo je veliki biznis u svakom mestu su formirane firme koje obavljaju ove poslove zamena prozora i terasa tako da sve stambene zgrade ce u buducnosti izgledati sasvim drukcije .

nije nego

pre 10 godina

E kad bi se Beograd sredjivao na ovaj nacin, ne samo Bgd, nego i ostali gradovi u unutrasnjosti, poceli bi da licimo na uredjenu zemlju. A Vucic masta o staklenjarama na vodi. Prvo da sredimo makar 1/2 ovog rugla od zapustenih zgrada sirom nam domovine pa onda na ambicioznije projekte. Ali ne, mora to odmah megalomanski mali ljudi mastaju o svojoj velicini.

Ferko

pre 10 godina

E takvi projekti su potrebni Beogradu, a ne neki nerealni "Beograd na vodi". Kad bi se novac ulagao u ovakve poslove Beograd bi za 5 godina sijao ! Ali zato uvek ce biti onih koji ce nase pare trositi na neadekvatan nacin...

veciti optimista

pre 10 godina

Ovo izgleda jako lepo i uspesno. Nadam se da ce tako i ostati. Beograd ima puno prelepih zgrada. A ako nam je okolina lepsa onda cemo se i mi svi malo bolje (lepse) ponasati. Barem se nadam...

kao foto "pre i posle"

pre 10 godina

Ispravite me ako grešim, ali ovo na slikama nije realno stanje, nego animacija. Ili možda isti automobili stoje parkirani u istom položaju ispre dove zgrade već godinu i po dana?

Mislim da treba jasno naglasiti da ovo što vidimo nije foto sa terena, već simulacija - što je takođe OK, samo nije naglašeno.

Stefan

pre 10 godina

Ne moraju sve stare zgrade ispune standarde energetske efikasnosti, ali za pocetak mogle bi da se ne raspadaju, da budu ruglo ovog grada i opasnost za prolaznike. Takvih je prepun Beograd narocito centar i okolina sto je apsurd sam po sebi...

Stefan

pre 10 godina

Ne moraju sve stare zgrade ispune standarde energetske efikasnosti, ali za pocetak mogle bi da se ne raspadaju, da budu ruglo ovog grada i opasnost za prolaznike. Takvih je prepun Beograd narocito centar i okolina sto je apsurd sam po sebi...

Ljuba

pre 10 godina

Zidanje još jednog sprata se naziva "adaptacija tavana"???
Na zgrade stare skoro čitav vek kaleme dodatne spratove i kad to radi gradsko stambeno sa svojim statičarima, sve je savršeno čisto i legalno, a kad to uradi neko drugi, onda nikako nije dobro.
Blago ovim stanarima, nemaju brige sa pukotinama na nosećim zidovima jer stiropor sve to fino sakrije.

z

pre 10 godina

Tavanski prostor nije ustupljen nego je dogradjen, nemojte nas vredjati... Bar su se potrudili da stretch izgleda kao deo celine.

Skoro ceo Beograd je prosaran nadogradnjama. Potonucemo jednog dana.

U Prolazu

pre 10 godina

Jok Ovo su stari projekti , to se jasno vidi da je dodat jedan penthausčić
na krovu verovatno za predstavnika stranke koji potpisuje rešenje.

Igor Gavran

pre 10 godina

A to sto su nadzidali zgradu? Kojim proracunom i ispitivanjem se garantuje bezbednost objekta? Ko prolazi ulicom Patrisa Lumumbe moze da vidi sve lepote nadzidjivanja, ispucale zidove i nakrenute zgrade. Koji korumpirani gradjevinski inspektor je to dozvolio i koliko je para uzeo da cuti? Da li ce mu neko suditi? Eh, moja Srbijo.

vigilante

pre 10 godina

Prvo, ovo nisu dve fotografije već jedna fotografija i jedna fotomontaža (desno). Drugo, o čemu se radi: Gradsko stambeno sredi fasadu za 25-30 hiljada eur a dobije stambeni prostor vredan 120 hiljada? Dakle sjajno, ako je uzimanje KREDITA od 3 milijarde koje ćemo krvavo da vraćamo nazvano "Beograd na vodi", ovo bi moglo da se zove "Beograd u magli".

Aca

pre 10 godina

Bolje da su se stanari slozili i sami prodali tavan po 1000e za m2 imali bi 120k evra u kesu, zatim uradili fasadu, zamenili sve drvene prozore, okrecili stanove, i jos bi im pretekao koji evro da se podeli.

Knjaz Miloš

pre 10 godina

Dakle,prvo su u komunizmu dobili te stanove za džabe a onda im se za džabe sređuje fasada. Imam ja kuću koju sam sam pravio a istovremeno odvajao da paraziti dobiju stanove i kojoj treba obnova. Može li moja kuća na račun države da se obnovi?

treci svet urbanizam

pre 10 godina

Svuda u civilizovanom svetu vlasnici stanova redovno uplacuju u fond za odrzavanje cele zgrade.
Dodavanje spratova pod izgovorom da se resava problem prokisnjavanja i termicke izolacije je ideja nekoga ko razmislja kao kriminalac.
U ovom slucaju "Stambeno" magarci stanare jer pravi svoj profit na njihovoj svojini.
U cisto tehnickom smislu faktor staticke sigurnosti sigurno se smanjuje i u teoriji. U praksi je to i gore jer takve radove po pravilu rade dundjerski i improvizovano. Kad se gledaju instalacije, to je jos komplikovanije izvesti nego kad se iste rade u toku normalne nove gradnje.
Stanari ce sigurno zapamtiti celog zivota sam period trajanja radova. Narocito onaj period kad im pneumatski cekic ("pikamer") bude radio nad glavom.
Ovde prilozena fotografija zavrsenih radova je ustvari lazna. Radi se o jeftinom renderingu (Photoshop i sl.)

nemke

pre 10 godina

cekajte sad. fuzickim licima vise nije dizvoljeno da nadogradjuju krovove po beogradu a gradsko stambeno ima puno pravo da to radi? pa na sta to lici. ispada sad da oni imaju monopol. znam vec nekoliko ljudi koji nisu uspeli da dobiju dozvolu za nadogradnju iako imaju saglasnost stanara. uzgleda da za obican svet vaze dozvole koje gradskom stambenom nisu neophodne...sto ih stavlja u povlasceni polozaj.

Zoran

pre 10 godina

Narod nije glup, to se vidi po komentarima.
Posto zivim u komsiluku, ova se zgrada nalazi u Cede Mijatovica kod Liona.
Nazalost moja iskustva sa Stambenim su da je adaptacija krova -hidro iyolacija, radjena mimo ugovora i mimo tehnicke dokumentacije, te istu nismo ni platili.
Ono sto je porazavajuce, je da me je arhitekta ubedjivao da su tao uradili jer im je jedan penzioner iz zgrade tako rekao da rade... toliko o Gradskom Stambenom.
Tada sam pisao Beokomu i Beogradskoj Hronici ali usled prenatrpanosti ovakvim probleminma nismo dosli na red.

ice9

pre 10 godina

Шта вреди кад ће багра да дође да ишара сваку нову фасаду после два дана. У шведској су станари по закону дужни да на сваких неколико година раде овакве ствари, али то је шведска није прсла србија.

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Bojim se da je na slici desno samo grafika kako bi zgrada mogla da izgleda. Možda je uputno da vidimo kako taj primer zapravo izgleda ili je u pitanju šala?

Pedu

pre 10 godina

"koje će biti prodate na javnoj licitaciji na osnovu procene Uprave javnih prihoda"
Hahaha...
Prva stvar, mogu da zamislim na koliko će biti procenjeno.
Druga stvar, zna se koji likovi će dobiti priliku da to kupe.
Sigurno ne neko "nebitan".

Bojan

pre 10 godina

Da li iko gleda u stvari tu sliku? Vidi se da je reč o kompjuterskoj simulaciji - na slici "renoviranog" objekta parkiran isti auto, sve ostalo na ulici je isto kao pre godinu i po dana.

ŠARENA LAŽA !

pre 10 godina

To što uradi na zgradi Gradsko stambeno, to je jad i beda. Nama su oko zgrade menjali betonske staze, i nove su ispale gore nego stare. Menjali smo i limene opšivke oko cele zgrade, užasno nekvalitetno uradjeno. angažuju privatna preduzeća koja nemaju pojma sa gradjevinarstvom. Cene su im vrlo visoke. Zakon treba da dozvoli skupštinama stanara da sami sa firmama ugovaraju rekonstrukciju zgrade, a onda da to plati GSP od novca koji ta zgrada ima na svom podračunu.

Mavs

pre 10 godina

Ne samo da nadogradnje predratnih zgrada treba zabraniti zakonom, nego treba i pokrenuti akciju rušenja najgorih nadogradnji u gradu, i adaptacije manje loših naogradnji. U tom problemu nema para, pa ga zato vlast i ne rešava. Šta je njih briga za urbano nasleđe Beograda?

Dušan

pre 10 godina

Nemam problem sa nadogradnjom, fasada je prelepa. U nekim državama EU imate obavezu da obnovite fasadu na 7 ili 9 godina (plaćaju vlasnici stanova). Ako to ne urade, fasadu će obnoviti opština i naplatiti x2 skuplje radove. Verovatno to čeka i nas (da, ako želite da živite tu, morate da imate novac). Vreme je da shvatimo da i fasada i hodnik i ulaz je nešto što doprinosi i kvalitetu života i vrednosti stanova. Nisam hteo da kupim bar 2 stana u starom delu BGD, jer fasade i ulazi nisu ličili ni na šta. Velika podrška obnovi zgrada Beograda. Dobro je da to radi Stambeno, jer je alternativa samo skuplja - model kao u državama EU da plaćate iz svog džepa. Šarači po fasadama bi mi bili komunalci vikendom, pretežno ribanje zidova (iz vaspitnih razloga).

Pavle

pre 10 godina

U pitanju je dogradnja sprata (ul. Cede Mijatovica 1, na Zvezdari), koja je, po meni, prilicno ruzna i apsolutno neprimerena tako staroj zgradi -- sto se i da videti na web stranicama Gradskog Stambenog: http://www.stambeno.com/rs/view/?id=237&catid=175&Itemid=94

A sutra kad stanarima zgrade pocnu da pucaju zidovi i kad zgrada pocne da tone? Sta onda? Zaista uzasno neodgovorno od strane jedne gradske institucije koja umesto da se bori protiv dogradnji, promovise iste i postaje saucesnik u destrukciji Beograda.

Valjevo na vodi

pre 10 godina

Jos jedan genijalan srpski izum. Inace, ja sam 1997. u Valjevu dobio potkrovlje jedne zgrade pod povoljnijim uslovima, uz obavezu da uradim novu struju i fasadu za taj deo zgrade pod kojim se moje potkrovlje nalazi. Kao izraz dobre volje sam kada je sve bilo gotovo, sredio i okrecio stepeniste od ulaza do poslednjeg sprata. Jos uvek tu zivim u najboljim odnosima sa svojim komsijama. Resenje uvek postoji, samo treba sesti, dogovoriti se i naravno, ispostovati dogovor. Samo, u Srbiji je ovo sto sam napisao u praksi skoro uvek naucna fantastika.

nije nego

pre 10 godina

E kad bi se Beograd sredjivao na ovaj nacin, ne samo Bgd, nego i ostali gradovi u unutrasnjosti, poceli bi da licimo na uredjenu zemlju. A Vucic masta o staklenjarama na vodi. Prvo da sredimo makar 1/2 ovog rugla od zapustenih zgrada sirom nam domovine pa onda na ambicioznije projekte. Ali ne, mora to odmah megalomanski mali ljudi mastaju o svojoj velicini.

kao foto "pre i posle"

pre 10 godina

Ispravite me ako grešim, ali ovo na slikama nije realno stanje, nego animacija. Ili možda isti automobili stoje parkirani u istom položaju ispre dove zgrade već godinu i po dana?

Mislim da treba jasno naglasiti da ovo što vidimo nije foto sa terena, već simulacija - što je takođe OK, samo nije naglašeno.

andjeloo

pre 10 godina

Фотка "обновљене" зграде је очигледан фотошоп .
Ова цела прича ми делује као део предизборне кампање а по томе како је јефтин овај трик претпостављам да је дело великог генија Горана Весића .

veciti optimista

pre 10 godina

Ovo izgleda jako lepo i uspesno. Nadam se da ce tako i ostati. Beograd ima puno prelepih zgrada. A ako nam je okolina lepsa onda cemo se i mi svi malo bolje (lepse) ponasati. Barem se nadam...

Dusan

pre 10 godina

ajde bas da vidim da li ce ovako rekonstruisati, staviti istu stolariju i izbaciti klime.
Znajuci nase ljude, tesko.
Iako se generalno ne slazem sa nadgradnjom objekta, pogotovo ovako starih, ukoliko bi se postiglo da zgrada zaista dobije izgleda poput rendera, progutao bih to.

neutralan

pre 10 godina

Opet javno preduzece van svih trzisnih pravila uzima posao privatnicima i stvara nelojalnu konkurenciju na trzistu. I posle cemo da se pitamo zasto stoji privreda!

insajder

pre 10 godina

Kvadrat oko Djerma, nadogradnja-tavanski prostor, predratna zgrada, treci sprat bez lifta u vreme kad se u okolini nudi gomila stanova u novogradnji, na licitaciji moze da ide maksimalno 1100-1150e, sto za 115m2 korisne povrsine daje 125k eura. Stambeno je imalo troskove na ovoj zgradi oko 140k eura, 20-tak ovakvih zgrada i kljuc u bravu za javno preduzece, toliko o "sposobnim" partijskim kadrovima koji imaju ovakve ideje.

Amos

pre 10 godina

I onda ljudi kukaju - nema se, nema se, siroma smo, treba stranci da ulazu itd. Sve se ovo moglo uraditi i pre 20 godina, pre nego sto su naspramne zgrade na Karaburmi i Medaku pocele da se dodiruju i spajaju u visini X-tog sprata.
Ali nije bio fazon da se to uradi sistemski i kako valja i da zaradi grad, tj svi mi, kad je mogao da zaradi tamo neki Delta Ilegal i jos gomile slicnih.

Stefan

pre 10 godina

Ne moraju sve stare zgrade ispune standarde energetske efikasnosti, ali za pocetak mogle bi da se ne raspadaju, da budu ruglo ovog grada i opasnost za prolaznike. Takvih je prepun Beograd narocito centar i okolina sto je apsurd sam po sebi...

daevon

pre 10 godina

Zgrada ne bi trebalo da se sređuje dogradnjom stanova, već ulaganjem vlasnika i eventualno države (opštine).

Dodatni stanovi narušavaju arhitekturu zgrade i urbanističke uslove u okolini (npr gde će da se parkiraju dodatna kola). To ne znači da nema posebnih slučajeva gde je to dobro uraditi.

Vlasnici zgrada bi morali da održavaju svoje vlasništvo isto kao što to rade vlasnici kuća. Država tu najpre učestvuje kao regulatorno telo, postavlja uslove za to održavanje. U posebnim slučajevima i pomaže finansijski (zgrada - spomenik ili iz drugih interesa).

vodena bojica

pre 10 godina

Ovo je vec projekat koji zaista ima smisla, i ne samo u Beogradu. Uz relativno mala ulaganja mozemo ulepsati kompletnu Srbiju. Dobro organizovane skupstine stanara mogu puno da urade na ulepsavanju spoljasnosti i unutrasnjosti zgrada u kojima zivimo. To je ujedno i posao za veliki broj majstora raznih profila.

Ferko

pre 10 godina

E takvi projekti su potrebni Beogradu, a ne neki nerealni "Beograd na vodi". Kad bi se novac ulagao u ovakve poslove Beograd bi za 5 godina sijao ! Ali zato uvek ce biti onih koji ce nase pare trositi na neadekvatan nacin...

Fidelio

pre 10 godina

Teorijski - vrlo dobra ideja, od koje će imati velike koristi i stanari i građevinarstvo u Srbiji, koje je skoro na izdisaju.

Praktično, zna se: ovo je Srbija i cela poslovna umešnost Srbina svodi se na to ko će koga više da zavrne i ko će gde i za koliko da se ugradi.

Prvo, tu će se maksimalno i bezobrazno ošljariti i na kvalitetu i na količini materijala i radova. (U tekstu ništa ne piše ko će biti nadležan za projektovanje, a ko za nadzor tih radova. Stvar je suviše ozbiljna i važna da bi bila prepuštena isključivo Gradskom stambenom.)

Drugo, tu će biti pohlepnog i bezobzirnog nadziđivanja celih spratova, bez da neko makar i pola sekunde pomisli ni da li to zgrada uopšte može da podnese, ni na šta će zgrada ličiti posle nadziđivanja.

Sve u svemu - pass...

S.Z.

pre 10 godina

Izuzetno lepa dogradnja etaže, na stilskim detaljima se nije štedelo (okrugli prozori izvedeni tačno onako kako je bila praksa na takvim zgradama tridesetih godina prošlog veka). Tako treba da se radi, da dogradnja izgleda tačno onako kako bi izgledala da je rađena u vreme samog nastanka zgrade... Tako se kroy investiciji ulepšava Beograd, a ne improvizovanjem...

vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ucili se na Novom Sadu. Ima zgrada koje su takve rugobe da ti se povraca sta su uradili. Ima predivnih sa austrougarskom arhitekturom koje su bukvalno oskrnavljene. Ako nije sruseno onda je oskrnavljeno, potpis mora da bude stavljen. Trebali ste od Beograda da pravite kako ste vi prosli nazvali najvece gradiliste u Evropi a nas da ostavite da se patimo sami sa sobom. Ovako ste nam kao lopatom poubacivali investitorski sljam u grad. I sve ostalo sto ide.

sky

pre 10 godina

Kada infostan ne bi svodio na NULU racun svake zgrade u BG-u mozda bi i mogla da se uradi jos koja fasada a ne da se teraju stanari da nalaze investitore koji ce da plate radove postenim opstinarima da bi sredili zgrade/krovove i sl. drugim recima stare zgrade ce postajate sve starije ili ce biti upropascene kojekakvim nadogradnjama ...

Radnaskela

pre 10 godina

Baš lepo, samo ne znam kako su se dogovorili kada fasada ponovo propadne za deceniju-dve ?
Dozidaće još jedan sprat ?
Nije to još pravno rešeno kako treba, zato su nam zgrade kao svinjac.

pera

pre 10 godina

jeste lepo... ALI 120 kvadrata u Beogradu (po slici bih rekao da je zgrada u centralnoj znoni grada) vrede oko 200 hiljada Eur, a siguran sam da u rekonstrukciju i nadogrtadnju ove zgrade ne treba uloziti vise od 100 hiljada Eur. Nagradno pitanje je za sta ce biti koriscena razlika od oko 100 hiljada eur?

ime

pre 10 godina

Ako sam dobro video, nije tavan adaptiran nego je napravljena nadogradnja celog sprata da bi se dobile te dve nove stambene jedinice. U svakom slucaju interesantna akcija pogotovo sto ipak nekako vise verujem instituciji nego privatnim preduzetnicima da ce ono sto se dogovori biti ostvareno.

A sad ako neko krene da pravi racunicu ko je koliko dobar samo da porucim da prodje zivot u opstrukciji samo da neko ne zaradi.

ROKO

pre 10 godina

Ovo su projekti koje funansira EU sa 60%. Ovo je veliki biznis u svakom mestu su formirane firme koje obavljaju ove poslove zamena prozora i terasa tako da sve stambene zgrade ce u buducnosti izgledati sasvim drukcije .

md

pre 10 godina

Sjajan projekat, samo godinu i po dana je predug period za adaptaciju zgrade, jer utiče na kvalitet života stanara. Nadam se da će u narednom periodu što više stambenih zgrada renovirati i ulepšati u Beogradu, a i u ostalim gradovima. Hvala i samo napred.

BGD

pre 10 godina

Pitanje je da li ce gradskom stambenom isplatiti da adaptira vise zgrade od ove u primeru . Jer npr u zgradi od 12 tak sparatova ako se dozida jedan sprat ima mesta npr da se naprave stanovi povrsine do 300 tina kvadrata npr 6 stanova po 50 m a onda bi isti potrosil puno novca na fasadu i adaptaciju da lifte ide i do tog nazidanog sprata.

Глобтротер

pre 10 godina

Ово нема нигде да јавне институције директно учествују у унакажавању сопственог града. Па надоградња људи нигде не постоји! А код нас је то још и легално.

Zli Michko

pre 10 godina

Posle duzeg vremena procitah nesto sto moze biti pozitivan primer u nasem propalom drustvu. Na ovom projektu cak i ako je neko nesto ukrao (a verovatno jeste), opet je ostalo dovoljno dobrih stvari za opstu korist.

Stefan

pre 10 godina

Ne moraju sve stare zgrade ispune standarde energetske efikasnosti, ali za pocetak mogle bi da se ne raspadaju, da budu ruglo ovog grada i opasnost za prolaznike. Takvih je prepun Beograd narocito centar i okolina sto je apsurd sam po sebi...

Ironikus

pre 10 godina

Deluje lepo i bajkovito. Kako bi to lepo bilo da neko radi svoj posao, da za to dobija normalnu platu, da bude produktivan i kreativan, da zaradu od prodaje stanova ulaze u dalje renoviranje nekih drugih zgrada, da .... A da. Nece moci. Plata je problem. Sve se ovde radi na proviziju. U svakom slucaju lep primer.

pesak

pre 10 godina

@ Knjaz Miloš
Tebi izgleda krivo sto se ti nisi prvi setio te ideje. Progesivno i kreativno razmisljanje stanara i svi zadovoljni. Cak i ja kao prolaznik.

patina

pre 10 godina

Pre je imala bar dušu i šarm starog grada, sada izgleda sterilno i nubedljivo, kao i sva druga novogradnja. Eksterijer kako da je dizajnirao Lego.

nemam info

pre 10 godina

@aca nama kao narodu nista ne valja, pa ni kad se nesti uradi na korist svih ucesnika. Tavan je nadogradjen i uredjen(ulozen kes!) Tesko da bi stanari imali da uloze u takav poduhvat

Nikola Zlatibor

pre 10 godina

Pa ovo je pravi komunizam, Javna preduzeca se bave investicijama u nadogradnju!!
Narušavaju izgled Grada i ruiniraju trziste!

ragus dragan

pre 10 godina

Neverovatno da ovaj sto vozi ovaj plavi auto parkira uvek na istom mestu?Mislim, godinu i po dana kasnije , na istom mestu isti auto, susilica za ves...Sto rece neko, samo su klime pokrali sa zgrade.Inace ispred zgrade u kojoj zivim su radili prilaz i stepenice,isprala ih prva kisa koliko su dobro uradili cement unosimo na cipelama od kad su uraduli,a reklamaciju resavaju evo godinu dana i vise.Inace,nekih 25 kvadrata betonskog prilaza i 16 stepenika su radili 4 meseca,poceli smo u zgradi da se salimo da zazidaju nekog od nas,ko u Zidanju Skadra .Taman dok rese reklamaciju, od stepenica nista ostati nece.Hvala lepo, dobra nam je i ova fasada.A takodje bih voleo da mi pisac clanka objasni,kako ce smanjiti racun za grejanje,mislim, na osnovu cega, jer meni na primer nece da uvedu kalorimetar (zivim u Bg).Sto znaci da ja , koju god izolaciju kad bih uradio,placao bih isto grejanje kao i sad(preskupo).

Simon

pre 10 godina

Ovo je već nešto drugo. Vidim lepu obnovljenu zgradu a ne sliku iz fotošopa. Preporuka od mene je da se nastavi sa ovom akcijom što obimnije, veoma je potrebno mnogim zgradama, i nikako fotošop obrade za ove rekonstrukcije - samo i isključivo slike objekta ili trenutne faze radova. Čisto da se ne bi mnogo lagali ili sumnjali...

patina

pre 10 godina

Pre je imala bar dušu i šarm starog grada, sada izgleda sterilno i nubedljivo, kao i sva druga novogradnja. Eksterijer kako da je dizajnirao Lego.

S.Z.

pre 10 godina

Izuzetno lepa dogradnja etaže, na stilskim detaljima se nije štedelo (okrugli prozori izvedeni tačno onako kako je bila praksa na takvim zgradama tridesetih godina prošlog veka). Tako treba da se radi, da dogradnja izgleda tačno onako kako bi izgledala da je rađena u vreme samog nastanka zgrade... Tako se kroy investiciji ulepšava Beograd, a ne improvizovanjem...

nemam info

pre 10 godina

@aca nama kao narodu nista ne valja, pa ni kad se nesti uradi na korist svih ucesnika. Tavan je nadogradjen i uredjen(ulozen kes!) Tesko da bi stanari imali da uloze u takav poduhvat

Knjaz Miloš

pre 10 godina

Dakle,prvo su u komunizmu dobili te stanove za džabe a onda im se za džabe sređuje fasada. Imam ja kuću koju sam sam pravio a istovremeno odvajao da paraziti dobiju stanove i kojoj treba obnova. Može li moja kuća na račun države da se obnovi?

Zli Michko

pre 10 godina

Posle duzeg vremena procitah nesto sto moze biti pozitivan primer u nasem propalom drustvu. Na ovom projektu cak i ako je neko nesto ukrao (a verovatno jeste), opet je ostalo dovoljno dobrih stvari za opstu korist.

Глобтротер

pre 10 godina

Ово нема нигде да јавне институције директно учествују у унакажавању сопственог града. Па надоградња људи нигде не постоји! А код нас је то још и легално.

neutralan

pre 10 godina

Opet javno preduzece van svih trzisnih pravila uzima posao privatnicima i stvara nelojalnu konkurenciju na trzistu. I posle cemo da se pitamo zasto stoji privreda!

pesak

pre 10 godina

@ Knjaz Miloš
Tebi izgleda krivo sto se ti nisi prvi setio te ideje. Progesivno i kreativno razmisljanje stanara i svi zadovoljni. Cak i ja kao prolaznik.

Ljuba

pre 10 godina

Zidanje još jednog sprata se naziva "adaptacija tavana"???
Na zgrade stare skoro čitav vek kaleme dodatne spratove i kad to radi gradsko stambeno sa svojim statičarima, sve je savršeno čisto i legalno, a kad to uradi neko drugi, onda nikako nije dobro.
Blago ovim stanarima, nemaju brige sa pukotinama na nosećim zidovima jer stiropor sve to fino sakrije.

pera

pre 10 godina

jeste lepo... ALI 120 kvadrata u Beogradu (po slici bih rekao da je zgrada u centralnoj znoni grada) vrede oko 200 hiljada Eur, a siguran sam da u rekonstrukciju i nadogrtadnju ove zgrade ne treba uloziti vise od 100 hiljada Eur. Nagradno pitanje je za sta ce biti koriscena razlika od oko 100 hiljada eur?

Aca

pre 10 godina

Bolje da su se stanari slozili i sami prodali tavan po 1000e za m2 imali bi 120k evra u kesu, zatim uradili fasadu, zamenili sve drvene prozore, okrecili stanove, i jos bi im pretekao koji evro da se podeli.

Pavle

pre 10 godina

U pitanju je dogradnja sprata (ul. Cede Mijatovica 1, na Zvezdari), koja je, po meni, prilicno ruzna i apsolutno neprimerena tako staroj zgradi -- sto se i da videti na web stranicama Gradskog Stambenog: http://www.stambeno.com/rs/view/?id=237&catid=175&Itemid=94

A sutra kad stanarima zgrade pocnu da pucaju zidovi i kad zgrada pocne da tone? Sta onda? Zaista uzasno neodgovorno od strane jedne gradske institucije koja umesto da se bori protiv dogradnji, promovise iste i postaje saucesnik u destrukciji Beograda.

insajder

pre 10 godina

Kvadrat oko Djerma, nadogradnja-tavanski prostor, predratna zgrada, treci sprat bez lifta u vreme kad se u okolini nudi gomila stanova u novogradnji, na licitaciji moze da ide maksimalno 1100-1150e, sto za 115m2 korisne povrsine daje 125k eura. Stambeno je imalo troskove na ovoj zgradi oko 140k eura, 20-tak ovakvih zgrada i kljuc u bravu za javno preduzece, toliko o "sposobnim" partijskim kadrovima koji imaju ovakve ideje.

ice9

pre 10 godina

Шта вреди кад ће багра да дође да ишара сваку нову фасаду после два дана. У шведској су станари по закону дужни да на сваких неколико година раде овакве ствари, али то је шведска није прсла србија.

vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ucili se na Novom Sadu. Ima zgrada koje su takve rugobe da ti se povraca sta su uradili. Ima predivnih sa austrougarskom arhitekturom koje su bukvalno oskrnavljene. Ako nije sruseno onda je oskrnavljeno, potpis mora da bude stavljen. Trebali ste od Beograda da pravite kako ste vi prosli nazvali najvece gradiliste u Evropi a nas da ostavite da se patimo sami sa sobom. Ovako ste nam kao lopatom poubacivali investitorski sljam u grad. I sve ostalo sto ide.

veciti optimista

pre 10 godina

Ovo izgleda jako lepo i uspesno. Nadam se da ce tako i ostati. Beograd ima puno prelepih zgrada. A ako nam je okolina lepsa onda cemo se i mi svi malo bolje (lepse) ponasati. Barem se nadam...

nemke

pre 10 godina

cekajte sad. fuzickim licima vise nije dizvoljeno da nadogradjuju krovove po beogradu a gradsko stambeno ima puno pravo da to radi? pa na sta to lici. ispada sad da oni imaju monopol. znam vec nekoliko ljudi koji nisu uspeli da dobiju dozvolu za nadogradnju iako imaju saglasnost stanara. uzgleda da za obican svet vaze dozvole koje gradskom stambenom nisu neophodne...sto ih stavlja u povlasceni polozaj.

treci svet urbanizam

pre 10 godina

Svuda u civilizovanom svetu vlasnici stanova redovno uplacuju u fond za odrzavanje cele zgrade.
Dodavanje spratova pod izgovorom da se resava problem prokisnjavanja i termicke izolacije je ideja nekoga ko razmislja kao kriminalac.
U ovom slucaju "Stambeno" magarci stanare jer pravi svoj profit na njihovoj svojini.
U cisto tehnickom smislu faktor staticke sigurnosti sigurno se smanjuje i u teoriji. U praksi je to i gore jer takve radove po pravilu rade dundjerski i improvizovano. Kad se gledaju instalacije, to je jos komplikovanije izvesti nego kad se iste rade u toku normalne nove gradnje.
Stanari ce sigurno zapamtiti celog zivota sam period trajanja radova. Narocito onaj period kad im pneumatski cekic ("pikamer") bude radio nad glavom.
Ovde prilozena fotografija zavrsenih radova je ustvari lazna. Radi se o jeftinom renderingu (Photoshop i sl.)

Dušan

pre 10 godina

Nemam problem sa nadogradnjom, fasada je prelepa. U nekim državama EU imate obavezu da obnovite fasadu na 7 ili 9 godina (plaćaju vlasnici stanova). Ako to ne urade, fasadu će obnoviti opština i naplatiti x2 skuplje radove. Verovatno to čeka i nas (da, ako želite da živite tu, morate da imate novac). Vreme je da shvatimo da i fasada i hodnik i ulaz je nešto što doprinosi i kvalitetu života i vrednosti stanova. Nisam hteo da kupim bar 2 stana u starom delu BGD, jer fasade i ulazi nisu ličili ni na šta. Velika podrška obnovi zgrada Beograda. Dobro je da to radi Stambeno, jer je alternativa samo skuplja - model kao u državama EU da plaćate iz svog džepa. Šarači po fasadama bi mi bili komunalci vikendom, pretežno ribanje zidova (iz vaspitnih razloga).

Nikola Zlatibor

pre 10 godina

Pa ovo je pravi komunizam, Javna preduzeca se bave investicijama u nadogradnju!!
Narušavaju izgled Grada i ruiniraju trziste!

vigilante

pre 10 godina

Prvo, ovo nisu dve fotografije već jedna fotografija i jedna fotomontaža (desno). Drugo, o čemu se radi: Gradsko stambeno sredi fasadu za 25-30 hiljada eur a dobije stambeni prostor vredan 120 hiljada? Dakle sjajno, ako je uzimanje KREDITA od 3 milijarde koje ćemo krvavo da vraćamo nazvano "Beograd na vodi", ovo bi moglo da se zove "Beograd u magli".

vodena bojica

pre 10 godina

Ovo je vec projekat koji zaista ima smisla, i ne samo u Beogradu. Uz relativno mala ulaganja mozemo ulepsati kompletnu Srbiju. Dobro organizovane skupstine stanara mogu puno da urade na ulepsavanju spoljasnosti i unutrasnjosti zgrada u kojima zivimo. To je ujedno i posao za veliki broj majstora raznih profila.

Radnaskela

pre 10 godina

Baš lepo, samo ne znam kako su se dogovorili kada fasada ponovo propadne za deceniju-dve ?
Dozidaće još jedan sprat ?
Nije to još pravno rešeno kako treba, zato su nam zgrade kao svinjac.

U Prolazu

pre 10 godina

Jok Ovo su stari projekti , to se jasno vidi da je dodat jedan penthausčić
na krovu verovatno za predstavnika stranke koji potpisuje rešenje.

BGD

pre 10 godina

Pitanje je da li ce gradskom stambenom isplatiti da adaptira vise zgrade od ove u primeru . Jer npr u zgradi od 12 tak sparatova ako se dozida jedan sprat ima mesta npr da se naprave stanovi povrsine do 300 tina kvadrata npr 6 stanova po 50 m a onda bi isti potrosil puno novca na fasadu i adaptaciju da lifte ide i do tog nazidanog sprata.

Ferko

pre 10 godina

E takvi projekti su potrebni Beogradu, a ne neki nerealni "Beograd na vodi". Kad bi se novac ulagao u ovakve poslove Beograd bi za 5 godina sijao ! Ali zato uvek ce biti onih koji ce nase pare trositi na neadekvatan nacin...

Zoran

pre 10 godina

Narod nije glup, to se vidi po komentarima.
Posto zivim u komsiluku, ova se zgrada nalazi u Cede Mijatovica kod Liona.
Nazalost moja iskustva sa Stambenim su da je adaptacija krova -hidro iyolacija, radjena mimo ugovora i mimo tehnicke dokumentacije, te istu nismo ni platili.
Ono sto je porazavajuce, je da me je arhitekta ubedjivao da su tao uradili jer im je jedan penzioner iz zgrade tako rekao da rade... toliko o Gradskom Stambenom.
Tada sam pisao Beokomu i Beogradskoj Hronici ali usled prenatrpanosti ovakvim probleminma nismo dosli na red.

sky

pre 10 godina

Kada infostan ne bi svodio na NULU racun svake zgrade u BG-u mozda bi i mogla da se uradi jos koja fasada a ne da se teraju stanari da nalaze investitore koji ce da plate radove postenim opstinarima da bi sredili zgrade/krovove i sl. drugim recima stare zgrade ce postajate sve starije ili ce biti upropascene kojekakvim nadogradnjama ...

daevon

pre 10 godina

Zgrada ne bi trebalo da se sređuje dogradnjom stanova, već ulaganjem vlasnika i eventualno države (opštine).

Dodatni stanovi narušavaju arhitekturu zgrade i urbanističke uslove u okolini (npr gde će da se parkiraju dodatna kola). To ne znači da nema posebnih slučajeva gde je to dobro uraditi.

Vlasnici zgrada bi morali da održavaju svoje vlasništvo isto kao što to rade vlasnici kuća. Država tu najpre učestvuje kao regulatorno telo, postavlja uslove za to održavanje. U posebnim slučajevima i pomaže finansijski (zgrada - spomenik ili iz drugih interesa).

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Bojim se da je na slici desno samo grafika kako bi zgrada mogla da izgleda. Možda je uputno da vidimo kako taj primer zapravo izgleda ili je u pitanju šala?

andjeloo

pre 10 godina

Фотка "обновљене" зграде је очигледан фотошоп .
Ова цела прича ми делује као део предизборне кампање а по томе како је јефтин овај трик претпостављам да је дело великог генија Горана Весића .

Igor Gavran

pre 10 godina

A to sto su nadzidali zgradu? Kojim proracunom i ispitivanjem se garantuje bezbednost objekta? Ko prolazi ulicom Patrisa Lumumbe moze da vidi sve lepote nadzidjivanja, ispucale zidove i nakrenute zgrade. Koji korumpirani gradjevinski inspektor je to dozvolio i koliko je para uzeo da cuti? Da li ce mu neko suditi? Eh, moja Srbijo.

ŠARENA LAŽA !

pre 10 godina

To što uradi na zgradi Gradsko stambeno, to je jad i beda. Nama su oko zgrade menjali betonske staze, i nove su ispale gore nego stare. Menjali smo i limene opšivke oko cele zgrade, užasno nekvalitetno uradjeno. angažuju privatna preduzeća koja nemaju pojma sa gradjevinarstvom. Cene su im vrlo visoke. Zakon treba da dozvoli skupštinama stanara da sami sa firmama ugovaraju rekonstrukciju zgrade, a onda da to plati GSP od novca koji ta zgrada ima na svom podračunu.

ROKO

pre 10 godina

Ovo su projekti koje funansira EU sa 60%. Ovo je veliki biznis u svakom mestu su formirane firme koje obavljaju ove poslove zamena prozora i terasa tako da sve stambene zgrade ce u buducnosti izgledati sasvim drukcije .

md

pre 10 godina

Sjajan projekat, samo godinu i po dana je predug period za adaptaciju zgrade, jer utiče na kvalitet života stanara. Nadam se da će u narednom periodu što više stambenih zgrada renovirati i ulepšati u Beogradu, a i u ostalim gradovima. Hvala i samo napred.

z

pre 10 godina

Tavanski prostor nije ustupljen nego je dogradjen, nemojte nas vredjati... Bar su se potrudili da stretch izgleda kao deo celine.

Skoro ceo Beograd je prosaran nadogradnjama. Potonucemo jednog dana.

Bojan

pre 10 godina

Da li iko gleda u stvari tu sliku? Vidi se da je reč o kompjuterskoj simulaciji - na slici "renoviranog" objekta parkiran isti auto, sve ostalo na ulici je isto kao pre godinu i po dana.

Mavs

pre 10 godina

Ne samo da nadogradnje predratnih zgrada treba zabraniti zakonom, nego treba i pokrenuti akciju rušenja najgorih nadogradnji u gradu, i adaptacije manje loših naogradnji. U tom problemu nema para, pa ga zato vlast i ne rešava. Šta je njih briga za urbano nasleđe Beograda?

Valjevo na vodi

pre 10 godina

Jos jedan genijalan srpski izum. Inace, ja sam 1997. u Valjevu dobio potkrovlje jedne zgrade pod povoljnijim uslovima, uz obavezu da uradim novu struju i fasadu za taj deo zgrade pod kojim se moje potkrovlje nalazi. Kao izraz dobre volje sam kada je sve bilo gotovo, sredio i okrecio stepeniste od ulaza do poslednjeg sprata. Jos uvek tu zivim u najboljim odnosima sa svojim komsijama. Resenje uvek postoji, samo treba sesti, dogovoriti se i naravno, ispostovati dogovor. Samo, u Srbiji je ovo sto sam napisao u praksi skoro uvek naucna fantastika.

Fidelio

pre 10 godina

Teorijski - vrlo dobra ideja, od koje će imati velike koristi i stanari i građevinarstvo u Srbiji, koje je skoro na izdisaju.

Praktično, zna se: ovo je Srbija i cela poslovna umešnost Srbina svodi se na to ko će koga više da zavrne i ko će gde i za koliko da se ugradi.

Prvo, tu će se maksimalno i bezobrazno ošljariti i na kvalitetu i na količini materijala i radova. (U tekstu ništa ne piše ko će biti nadležan za projektovanje, a ko za nadzor tih radova. Stvar je suviše ozbiljna i važna da bi bila prepuštena isključivo Gradskom stambenom.)

Drugo, tu će biti pohlepnog i bezobzirnog nadziđivanja celih spratova, bez da neko makar i pola sekunde pomisli ni da li to zgrada uopšte može da podnese, ni na šta će zgrada ličiti posle nadziđivanja.

Sve u svemu - pass...

Simon

pre 10 godina

Ovo je već nešto drugo. Vidim lepu obnovljenu zgradu a ne sliku iz fotošopa. Preporuka od mene je da se nastavi sa ovom akcijom što obimnije, veoma je potrebno mnogim zgradama, i nikako fotošop obrade za ove rekonstrukcije - samo i isključivo slike objekta ili trenutne faze radova. Čisto da se ne bi mnogo lagali ili sumnjali...

nije nego

pre 10 godina

E kad bi se Beograd sredjivao na ovaj nacin, ne samo Bgd, nego i ostali gradovi u unutrasnjosti, poceli bi da licimo na uredjenu zemlju. A Vucic masta o staklenjarama na vodi. Prvo da sredimo makar 1/2 ovog rugla od zapustenih zgrada sirom nam domovine pa onda na ambicioznije projekte. Ali ne, mora to odmah megalomanski mali ljudi mastaju o svojoj velicini.

Ironikus

pre 10 godina

Deluje lepo i bajkovito. Kako bi to lepo bilo da neko radi svoj posao, da za to dobija normalnu platu, da bude produktivan i kreativan, da zaradu od prodaje stanova ulaze u dalje renoviranje nekih drugih zgrada, da .... A da. Nece moci. Plata je problem. Sve se ovde radi na proviziju. U svakom slucaju lep primer.

ime

pre 10 godina

Ako sam dobro video, nije tavan adaptiran nego je napravljena nadogradnja celog sprata da bi se dobile te dve nove stambene jedinice. U svakom slucaju interesantna akcija pogotovo sto ipak nekako vise verujem instituciji nego privatnim preduzetnicima da ce ono sto se dogovori biti ostvareno.

A sad ako neko krene da pravi racunicu ko je koliko dobar samo da porucim da prodje zivot u opstrukciji samo da neko ne zaradi.

Amos

pre 10 godina

I onda ljudi kukaju - nema se, nema se, siroma smo, treba stranci da ulazu itd. Sve se ovo moglo uraditi i pre 20 godina, pre nego sto su naspramne zgrade na Karaburmi i Medaku pocele da se dodiruju i spajaju u visini X-tog sprata.
Ali nije bio fazon da se to uradi sistemski i kako valja i da zaradi grad, tj svi mi, kad je mogao da zaradi tamo neki Delta Ilegal i jos gomile slicnih.

Pedu

pre 10 godina

"koje će biti prodate na javnoj licitaciji na osnovu procene Uprave javnih prihoda"
Hahaha...
Prva stvar, mogu da zamislim na koliko će biti procenjeno.
Druga stvar, zna se koji likovi će dobiti priliku da to kupe.
Sigurno ne neko "nebitan".

kao foto "pre i posle"

pre 10 godina

Ispravite me ako grešim, ali ovo na slikama nije realno stanje, nego animacija. Ili možda isti automobili stoje parkirani u istom položaju ispre dove zgrade već godinu i po dana?

Mislim da treba jasno naglasiti da ovo što vidimo nije foto sa terena, već simulacija - što je takođe OK, samo nije naglašeno.

ragus dragan

pre 10 godina

Neverovatno da ovaj sto vozi ovaj plavi auto parkira uvek na istom mestu?Mislim, godinu i po dana kasnije , na istom mestu isti auto, susilica za ves...Sto rece neko, samo su klime pokrali sa zgrade.Inace ispred zgrade u kojoj zivim su radili prilaz i stepenice,isprala ih prva kisa koliko su dobro uradili cement unosimo na cipelama od kad su uraduli,a reklamaciju resavaju evo godinu dana i vise.Inace,nekih 25 kvadrata betonskog prilaza i 16 stepenika su radili 4 meseca,poceli smo u zgradi da se salimo da zazidaju nekog od nas,ko u Zidanju Skadra .Taman dok rese reklamaciju, od stepenica nista ostati nece.Hvala lepo, dobra nam je i ova fasada.A takodje bih voleo da mi pisac clanka objasni,kako ce smanjiti racun za grejanje,mislim, na osnovu cega, jer meni na primer nece da uvedu kalorimetar (zivim u Bg).Sto znaci da ja , koju god izolaciju kad bih uradio,placao bih isto grejanje kao i sad(preskupo).

Stefan

pre 10 godina

Ne moraju sve stare zgrade ispune standarde energetske efikasnosti, ali za pocetak mogle bi da se ne raspadaju, da budu ruglo ovog grada i opasnost za prolaznike. Takvih je prepun Beograd narocito centar i okolina sto je apsurd sam po sebi...

Stefan

pre 10 godina

Ne moraju sve stare zgrade ispune standarde energetske efikasnosti, ali za pocetak mogle bi da se ne raspadaju, da budu ruglo ovog grada i opasnost za prolaznike. Takvih je prepun Beograd narocito centar i okolina sto je apsurd sam po sebi...

Dusan

pre 10 godina

ajde bas da vidim da li ce ovako rekonstruisati, staviti istu stolariju i izbaciti klime.
Znajuci nase ljude, tesko.
Iako se generalno ne slazem sa nadgradnjom objekta, pogotovo ovako starih, ukoliko bi se postiglo da zgrada zaista dobije izgleda poput rendera, progutao bih to.