Petak, 11.10.2013.

15:36

Predsednik Vladi: Gradite kanal

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je Vladu Srbije da počne realizaciju projekta kanala "Morava"

Izvor: Beta

Predsednik Vladi: Gradite kanal IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

215 Komentari

Sortiraj po:

Ana

pre 10 godina

Bolje bi Vam bilo da cutite i pokrijete se usima.

Vecu glupost od ove ideje nisam video odavno.
Narod Vam nece dozvoliti da zagadite celu Srbiju naftom iz tankera i transportnih brodova koji ce iz Kine u Evropu prevoziti svakakve gluposti pri cemu cemo mi biti samo iskorisceni kako bi se plovni put izmedju Evrope i Kine skratio i sve te zemlje a na prvom mestu Nemacka ustedele.

Podelili ste Srbiju na jedan navcin a sada zelite da je podelite uzduz popola? To Vam nece proci.

Niste mislili na diverzije koje su izvesne na celom plovnom putu jer narod ovakvu glupost nece tolerisati pa makar vi dobili na tajne racune u Svajcarskoj koliko hocete novca.

Ovo je otvorena poruka za sve zemlje EU. Ne zanosite se da ce Vam ovo proci. Adekvatne akcije ce se sprovoditi svakodnevno sve dok ne odustanete od ove sulude ideje i upropascavanja nase lepe zemlje !

Mirjana

pre 10 godina

1. Gde je racunica? Sve crno na belo. Koliko se ulaze? Koliko ko zaradjuje cisto svake godine? Da vidimo za koliko se isplati ova avantura. Sve mi se cini da je isplativost za nekih 10000 godina kada vise ne bude ljudskog roda na planeti a do tada cemo biti robovi nekim drugima, sve zahvaljujuci vama politicarima. Jel Vi mislite da smo stvarno toliko naivni i indiferentni da cemo to dozvoliti?

2. Bez referenduma sve sto potpisete nece vaziti i narod ce Vas ometati u svakom koraku te gradnje. Sve sto sagradite bez pitanja naroda on ima pravo da srusi jer ga niste pitali za to. I sta cete sad? Za kapitalne investicije tog ranga sve drzave u svetu pitaju narod da im odobri. Po cemu ste vi to bolji i posteniji ili mozda mislite da ste bogovi i nedodirljvi pa sami odlucujete o tome? Ajde bas da Vas vidim kako cete ovo da sprovedete u delo.

3. Ne igrajte se sa strpljenjem i inteligencijom naroda jer Vam se lako moze dogoditi da Vam se sve to zestoko obije od glavu ! A sad pamet u galvu ... ako je uopste imate.

Nesa

pre 10 godina

Slazem se , treba da izgradimo i ovaj kanal, ali ne sad vec za jedno milion godina. U medjuvremenu, jel mozemo da ocistimo one kanale za navodnjavanje od 2 metra i tako povecamo prinos po hektaru?
Takodje, posto dolazi do otapanja leda na severu, Kinezi sve vise gledaju da pocnu da koriste i te rute.Zamislite koja samo infrastruktura treba da se izgradi, drugo recni brodovi su mali i taj kanal bi morao da bude veliki po sirini da bi bio isplativ. To je isto kao kad ni neko pokusao da promeni tok Dunava...
Treba ulagati u zeleznicu, hidrocentrale, vetroparkove, puteve, nasa zemlja je lepa i da se malo samo srede putevi mogli bi dosta da zaradjujemo od tranzita, ali to ne moze ako gradimo 10 kilometara godisnje.

alisa u zemlji cuda

pre 10 godina

ovamo mi uzimate od plate, a ovde imate viziju!!!
(vojvođanin, 12. oktobar 2013 09:24

A-haaaa, priznajes da si jedan od onih beskrupoloznih sto se usudjuju da imaju platu vecu od 60 000!!!

Srbin100%

pre 10 godina

Studija je pokazala da je kanal isplativ,ne vidim razlog zasto vlada ne bi istrazila mogucnost da putem koncesija pokusa sa realizacijom ovog kapitalnog projekta koji bi imao pozitivne efekte na privredu Srbije

coban

pre 10 godina

http://www.plato.rs/knjiga-Ispovesti-ubice-ekonomija-96966
procitejte pa onda komentasrisite, dobro bi bilo da procita i neko ko se bavi politikom

10544444444444444444444

pre 10 godina

Srbija od gradnje kanala moze imati koristi i vlada treba da zainteresovanim investitorima ponudi da putem koncesije izgrade objekte predvidjene projektnom dokumentacijom, a izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar je tehnicki izvodljiva i ekonomski opravdana.

zoran

pre 10 godina

Ja iskreno ne razumem zasto se taj kanal ne gradi od Subotice nego od Beograda. Onda kad se vojvodjani bune ispadaju autonomasi a ovako vitalan poduhvat bi imao ogroman uticaj ne samo na vojvodinu nego i na rumunski banat juzni deo madjarske i deo hrvatske. Jednom reciju postali bi smo lider regiona i glavni faktor stabilnosti istog. Zato bih zamolio naseg predsednika dok nije kasno da posalje tu studiju isplatljivosti na dopunu sa izvinjenjem da je zaboravio deo zemlje pod nazivom vojvodina.

soka

pre 10 godina

Veliki kapitalni projekti (kao da bušneš u mravinjak),sve se pokrene ! Kao posleratne godine,mafijaško pranje novca,sve u svemu nešto se mrda ! Optimistično , sviđa mi se ! Lajki bre !
P.S. Gasovod će da dođe kao krvna slika pred veliku operaciju ! Opet lajki !
Informatika, robotizacija ,nano-tehnologija ,poljoprivreda , banje , ekologija ... El ja to vidim raj na zemlji ! Dečici posao ...! Supa bre !

zoran

pre 10 godina

A šta ako Dunav okrene da teče u Egejsko more? Kad okačiš mapu Evrope na zid, Solun mu dođe dole od Crnog Mora. Logično za punoglavce-glasače, zar ne?
Mislim ono: " Najveća ptica je ORO"...

Blake

pre 10 godina

hahaha pazite odnos pozitivnih i negativnih komentara! Pocecu da verujem da stvarno postoje placeni ljudi da lupaju pluseve i minuse. Znam da smo mi opicen narod, ali ova prica oko kanala je smesna. Zasto ne ociste kanala Dunav Tisa Dunav koji je pred zacepljenjem? Ova prica je klasicno vredjanje intaligencije...

Student

pre 10 godina

Ma ko jos zarezuje ovog mastera ekonomije, pre dve godine prvi put cuo za feasibility study pa se sad pravi vazan... A dobro, skoro je i stekao master diplomu pa mu se prasta...

Драган

pre 10 godina

Мада на први поглед ова идеја изгледа сувише храбра, када се сагледају све користи које би пројекат донио, било би оправдано приступити изградњи. Нај јефтинији вид транспорта је водени транспорт, Корист од наводњавања, могућност кориштења хидроенергије, повећање туристичког потенцијала,запошљавање великог броја људи на изградњи и након, те многе друге индиректне предности иду на руку овом пројекту. Уосталом, уколико се нађу заинтересовани инвеститори, и уколико студија исплативости покаже оправданост, ову идеју треба поздравити. Јер, храбре срећа прати! А сви који негативно коментаришу, су у фазону оне народне - ,,посао траже, а Бога моле да га не нађу"! И не причајте о политичкој ,,боји" коментара. Ваљда је важнија општа корист, уколико се препозна и израчуна!

paradox

pre 10 godina

Čitam komentare i ne verujem. Oni što ih nazivaju botovima, su najinteresantniji. Zanemarujem onaj patetični i ulizivački sloj, samo čitam ove stručnjake, ups. "stručnjake".

Kojom brzinom šaltaju i prebacuju, mislim da bi im i bolid F1 pozavideo.

Posle glorifikovanja Rusa, pa Emirata, sada su Kinezi na redu.

Gospodo draga, vi ste obični resavci, samo prekucavate reči vašeg vođe i proturate kao neko mišljenje. To svaka budala može i zna da radi. Već misliti svojom glavom je mnogo teži posao. Čemu zamaranje.

Tosiro gaMune

pre 10 godina

Naravno da ce EU I Amerika da da sve od sebe da to spreci Oni ne zele da Srbija ekonomski stane na noge.Jos manje da koncesiju rade Kinezi ili Rusi.Srbija bi se promenila za uvek Kolicina turista koja bi prolazila bi izmenilo celu industriju Seljaci bi procvetali Roba bi se prevozila do Soluna
(marko, 11. oktobar 2013 20:49)

Genijalan komentar hahahaha!!!Jos jedan dokaz da UDBA i polupismeni radikali cine glasacko telo SNS.Pazi ti njega za sve su nam krivi EU i Amerika a mi sami smo uvek nevine zrtve koje niko ne voli...

I.

pre 10 godina

Pozdrav svim SNS botovima, vidim da ih je trenutno oko 180-190 online i oko 30 nas ostalih (po odnosu minusa i pluseva). Hvala unapred ako mi objavite komentar.

I da, sto rece jedan od nas "ostalih", this is not madness, this is Serbia. Pozdrav svima i ugodan vikend zelim.

k

pre 10 godina

Da obnovimo gradivo:
1. Dunav nije iskoriscen iz dva razloga. Prvi je dvostruki pretovar - u Solunu iz prekookeanskih u male pomorske brodove, pa u Konstanci u recne, drugi mnoooogo veci je stravicna zagusenost Bosfora i Dardanela zbog koje vec sada brodovi danima cekaju na prolaz, a turci sasvim ozbiljno razmatraju kopanje kanala Crno - Egejsko more na evropskom delu Turske.
2. Kanal se nece graditi zbog nase privrede, ona je minorna u celoj prici. Kanal ce se graditi zbog uvoza iz azijskih zemalja. Prekookeanci ce umesto u Roterdamu prekrcavati na recne u Solunu, pa racunajte koliko je to skracenje.
3. Recni transport je neuporedivo jeftiniji od zeleznickog, a kamoli od drumskog. Ovi sto lupetaju o brzini transporta ocigledno ne znaju sta znaci planirati mesecima unapred.
4. Sasvim je jasno da mi nemamo pare ni kreditnu sposobnost da finansiramo izgradnju. Koncesija kinezima da izgrade i koriste, pa ako misle da im je izvodljivo i isplativo nek izvole. Samim tim otpadaju price tipa "treba da sredimo ovo ili ono".
5. Kina je sa Makedonijom vec pre par godina potpisala neki sporazum o "Plovnom Vardaru", ne secam se tacnog naziva, ali je to sustina sporazuma.
6. Grcka ce otvaranje kanala proglasiti za nacionalni praznik.
7. Ko ne zeli konkurenciju jeftinih industrijskih proizvoda ,jeftino dopremljenih iz Azije? Privreda im se bazira na izvozu industrijskih proizvoda a ime pocinje na N.
P.S. Kina i Koreja ne proizvode samo igracke i elektroniku.A tu je i Japan.

Kaluđerske Bare

pre 10 godina

Auh ljudi, šta uradiše ovi izbori u Vrbasu . Morao je Toma Diploma da potegne najjače adute , a to je ovaj kanal iz snova . Izborni štab Otadžbinske uprave SNS-radikala je osetio , procenio da loše stoje u Vrbasu ( normalan svet neveruje više trgovcima maglom )pa je pretsednik izdao naredbu vladi Srbije : " Krenite već jednom sa tim epohalnim kanalom " . Čudi me što pre ovih izbora u Vrbasu nisu očistili i osposobili za plovidbu kanal Dunav-Tisa-Dunav, jer onda bi sigurno trijumfovali i nebi ih bolela glava .

andrijano

pre 10 godina

pa da...tako je i milosevic u krizi pricao o brzim prugama i lozio narod. malo da se o tome raspravlja...nisu u stanju da spoje koridor 10 trinaest godina a hoce da kopaju kanal do soluna...ma treba...samo tovari ovaj blesavi narod koji od svoje depresije ne moze da reaguje...ali depresivci kad puknu,zna se sta sledi...ne igrajte se vise sa narodom

Jug Srbije

pre 10 godina

@Ivica

Poštovani Ivice,
Jug Srbije ama baš nikakve koristi od tog kanala neće imati. To što Srbija (zajedno sa Beogradom) nije razvijena je zbog vladavine gluposti i podržavanja iste. Pametnim i kulturnim ljudima je bukvalno zabranjeno da učine išta korisno na globalnom planu. Čak i ako je neko samo vredan i fin odmah slede komentari "vidi budalu stalno radi" ili "vidi budalu čisti za svojim kučetom" itd.
Naravno da je Kinezima izvodljivo da izgrade kanal. Kinezima je apsolutno sve izvodljivo: premeštaju brda, prekrajaju reke, ravnaju planine...a koliko narušavaju ekosisteme i koliko zagađuju životnu sredinu, o tome bolje ne komentarisati.
I o kakvoj koristo od kanala može da se priča, kad su Kinezi jedini koji će imati koristi od toga jer dobijaju svoje uporište u Evropi. Kako iko razuman može da misli da kanal dobijamo za dž.? Ko još kupuje komad zemlje od vlasnika, a onda ga poklanja tom istom vlasniku?
Ako iko želi da država Srbija krene napred, da se razvija i postane normalna zemlja potrebni su pamet, znanje i naporan rad, rad i samo rad (i umni i fizički). Sve ostalo je samo lečenje nečijeg kompleksa (ili možda stvarno velika rasprodaja).

Alex1

pre 10 godina

"Time se dokazuje da je san koji traje toliko godina ostvariv".

Toma ne razlikuje mitologiju i tehnologiju, to je mnogo veći problem od "detalja" :) tipa "da li su pitali Grke i Makedonce i "odakle voda".

Čoveče, to je možda bio "san" početkom 19. veka, sada je 21. vek!

goran

pre 10 godina

Mi ne mozemo ni kanal Dunav-Tisa-Dunav da ODRZAVAMO, a ne da GRADIMO kanal koji toliko vredi... Bas me zanima ko bi se javio na tu ponudu za koncesiju i bas me cudi u cemu su Kinezi nasli ekonomsku opravdanost za toliku investiciju, a plasim se da ce nas pametnjakovici uvaliti u velike dugove

Simeon

pre 10 godina

Jel su ovo oni isti Kinezi sto trenutno planiraju da grade kanal u Nikaragvi? Proslonedeljin The Economist imao pricu o fantom Kineskim firmama koje planiraju da grade kanal od Atlanskog to Tihog okeana kroz Nikaragvu za vece brodove koje nemogu da prodju kroz Panamu. Nikaragva ce godisne dobijate 10 miliona dollara plus svake godine jedan posto vise, Kinze dobijaju kanal na 50 godina. A ceo taj posao ce kostati preko 54 miliarde dolara.

Vlada

pre 10 godina

Pravnici imaju običaj da kažu:

"Besplatan pravni savet vredi onoliko koliko ste ga platili"

Mislim da isto važi i za besplatnu kinesku studiju.

Pavle

pre 10 godina

Kada se rodila ideja o kanalu Dunav - Ssolun, bila je to nasušna potreba Srbije ali studija izvodljivosti nije prošla iz objektivnih razloga jer Srbija nije imala odgovarajuća novčana sredstva. Danas kažu da je taj problem prevaziđen ali je teško dokazati da je to za Srbiju prioritetan zadatak. Možda bi bilo dobro , za početak, da rešimo savremeno navodnjavanje Pomoravlja i obezbeđenje Srbije od elementarne nepogode-poplava. To bi bilo znatno jeftinije a efektivnost poduhvata je očigledna. Pored toga, to bi bila prva faza u realizaciji projekta KANAL BEOGRAD(Dunav-Morava-Vardar)-SOLUN, ako naši potomci shvate da im je to neophodno.

cev u cev

pre 10 godina

Bice isplativ kao Topionica u Boru.
...
Mada ako se cevi juznog toka stave po dnu kanala, moze o istom trosku da se rade.
Taman da se stave i kanalizacione cevi, pa i ekologija resena. Kako rece Radovan III mogu u mimohodu da se mimoilaze.
Koliko mogucnosti ... samo da se neko seti!!!

Kanal

pre 10 godina

Mi smo svakako u kanalu...Mi Srbi smo poznati po mitomaniji,i zato podrzavam ideju kanala "Morava"...Ako treba da biramo velicinu kanala u kojem cemo zavrsiti,mislim da karakteru srpskog naroda jedino odgovara da to bude neki VELIKI,ISTORIJSKI I DUBOK kanal...Nema smisla da zavrsimo u nekom plicaku,to nema smisla...Nema smisla da NEBESKI NAROD zavrsi u OBICNOM KANALU!!!

sacuvaj me boze

pre 10 godina

Vec decenijama zemlja ne moze autoput da zavrsi. A napravice kanal do Soluna Procistite kanal Dunav Tisa Dunav Kopajte nove kanale po Vojvodini, zalivajte vojvodjansku zemlju...
Kinezi mozda imaju svoju racunicu... Nemojte nam mahati sa Kineskim procenama i analizama. Imate li vi racunicu drzave Srbije koja jasno pokazuje da zemlja treba da u to udje..Izadjite pred narod sa tom racunicom

sasa jokic

pre 10 godina

Upadamo svi mi zajedno u SNS kanal, koji vodi direktno u propast. Oni nisu normalni, u 21. Veku pricaju o kanalu kroz Srbiju do Soluna? Obzirom da je Bacevic Ruski covek, to je samo jos jedan od projekata koji treba da nas zavije u crno. Gledali smo pre neki dan sta nam rade sa gasom.

Tomo- mašinovođa

pre 10 godina

Za manje od 10 milijardi evra može se moderizovati železnički saobraćaj na relacijama Beograd-Solun i Beograd- Bar. Pored toga može se na tim pravcima realizovati vazdušni transportni saobraćaj tako da bii Srbija praktično izašla na Egejsko i Jadransko more a železnica i vazdušna transportna kompanija bi kroz porez punila buđet Srbije.

Aleksa

pre 10 godina

“Cudo nevidjeno” ima I mnogo bolji fazon (za ovu nasu pricu barem), onaj kada Boca Diklic priznaje na kraju filma da i “nije bas zavrsio ceo fakultet”,

Ne sumnjam ja da Kinezi koji su izveli studiju nisu strucni – sigurno jesu, medjutim nije pametna praksa da se u ovako grandioznu avanturu upusta samo na osnovu jedne studije izvodljivosti – i to napravljenu od strane koja ima direktnu ekonomsku dobit od pozitivnog rezulata te iste studije.

Trebalo bi da se naprave jos barem dve (raspisane na tenderu) od nezavisniih strucnjaka, koji bi celu stvar pogledali sa stanovista zastite zivotne sredine I realne ekonomske investicije.

Inace moze da se desi da za jedno desetak godina proverbijalna Savina zaista zapliva tamo gde joj nije mesto ili jos gore da cujemo od “inzinjera” da mu je "mnogo nezgodno" jer smo “izgleda napravili jednu malu gresku”

NScentar

pre 10 godina

U saopštenju se ističe da je Nikolić izrazio zadovoljstvo zato što su kineski stručnjaci utvrdili da je izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar tehnički izvodljiva i ekonomski opravdana. - Kakav smo mi bedni narod, da druga nacija treba nama da kaze sta je "tehnički izvodljiva i ekonomski opravdana", i jos se predsednik Srbije vrlo zadovoljan s time. Kinezi ce da grade, kanale, Arapi uzeli avio kompaniju, i ce da grade vodeni sistem u Vojvodinu, i ko zna sta jos. A nasa vlada ume samo da uzima zajame, i da hvali. To je Srbija 21vog veka - outsourcing.

Ivica

pre 10 godina

Gospoda koja se sprdaju sa ovako vaznim projektom, trebalo bi da znaju da je Srbija i van Beograda...ili su umislili da je citava Srbija Beograd.
Od ovog kanala dragi Beogradjani imace korist i Beograd ali i citav jug Srbije a i cela Srbija

Sasa

pre 10 godina

Super jedva cekam taj kanal, nadam se da ce u Moravi biti slana voda, a posto zivim u Kovinu, sa jedne strane Dunava pecacu soma, sarana, smudja, a sa druge strane gde se Morava uliva, pecacu Skusu...KAKVA RAZVOJNA SANSA ZA PECAROSE.

Nina

pre 10 godina

Neverovatno kojom brzinom ispaljuju vesti. Da li je ona prinudna štednja iz građanskog džepa upravo za ovo? Čini mi se da će oni tu brže i više popuniti svoje bankovne račune.

Kakvu vi igranku igrate, prevazišli ste i Miloševića.

Milosav

pre 10 godina

Ako vam treba mega projekata evo nekoliko ideja (znam da se ovoga niko zivi ne bi setio):
Prvo popraviti puteve, zavrsiti sve zapocete koridore i mostove, onda popraviti pruge i modernizovati zeleznicu, zatim ocistiti te zarasle kanale u Vojvodini koji vec postoje. Zatim misija do Saturna, procitah malocas da tamo ima puno dijamanata. Ako posle svega ovoga ostane para, moze i taj kanal do Soluna.
Zamisli ovo, podjes na more u Grcku, kupis camcic na pumpanje, potovaris decu, zenu, kuce, mace, paradajz, pivo, itd i otisnes se niz kanal, divota jedna. Happy sailings!!

Odin

pre 10 godina

Kinezi šta sve mogu to je čudo jedno. Jednostavno složni su, marljivi i nije ni čudo što mogu. Da se ugledamo na njih pa i mi da možemo u budućnosti.

DJ

pre 10 godina

Taj kanal je najveća razvojna šansa koju je Srbija ikada imala i koju će ikada imati.
Lupajte minuse koliko hoćete, to neće izmeniti činjenicu.
Oni koji misle da nema dovoljno vode, neka pročitaju malo o sistemima ustava koje može da napuni i najmanji potok.

fiftyone_fortynine

pre 10 godina

A mozda Kinezi dobiju kanal 51%, Srbija 49%, kao sto je vlada Srbije dala Rusima Juzni Tok. I onda sta, strana zemlja iskoriscava Srbiju i Srpski narod. Politicari se hvale, a narod placa, i placa. Ja nemam poverenje u Srpske politicari, ne samo sto nemaj iskustvo za ovako nesto, nego sto mislim da su korumpirani - svi, svaka stranka.

milan

pre 10 godina

Gradite kanal... to je kao i poseta u Vrbasu izgleda mi da se bojite od popularnosti vaseg partijskog zamenika pa se sada svugde gde mislite da ima kasicica popularnosti i vi gurate gospodine predsednice ipak se sve polako ali sigurno spusta na radikalske grane.

marko

pre 10 godina

Naravno da ce EU I Amerika da da sve od sebe da to spreci Oni ne zele da Srbija ekonomski stane na noge.Jos manje da koncesiju rade Kinezi ili Rusi.Srbija bi se promenila za uvek Kolicina turista koja bi prolazila bi izmenilo celu industriju Seljaci bi procvetali Roba bi se prevozila do Soluna

serbokinez

pre 10 godina

Srbija zemlja čuda i prilika :)
Zemlja gde se uvek gradi, ali retko kada izgradi :P
železnicu smo već rešili, sve po standardima, 30 na sat obični, 35 ekspre. puteva nam netreba, i onako zatvaramo auto škole, pa samim tim je i jedna traka dovoljna za auto put :D

doc holiday

pre 10 godina

A botovi samo lupaju minuse! Ako, posle njih sve da kopaju predsednicki kanal... :)
(inside tip, 11. oktobar 2013 16:25)

pa kad bi te pare koje im daju za ovaj "posao" lupanja minusa i gluposti od komentara mozda bi i skupili pare za kanal ...
na sta trose mukotrpno zaradjene pare poreskih obveznika...strasno

a glupi botovi ne shvataju da i oni sami buse rupe na brodu koji vec inace tone.... a sa megatrend diplomama nece moci nigde u svet vec idu dole na dno zajedno sa brodom "Srbija"

Mikas

pre 10 godina

Postovani Beogradjanine, da li znate da ono sto je Tito izgradio mi ne mozemo da okrecimo?
Drugim recima - Sve i da je taj projekat isplativ i da ga kitajci izgrade i naplacuju koncesiju u ugovorenom periodu (20 ili 100 godina - svejedno), onog trenutka kada koncesija istekne, od tog kanala nece biti nista za 6 meseci. I onda cemo doci u situaciju da nas neki NATO opet bombarduje zato sto blokiramo transport kroz taj kanal. A mi samo ne znamo da odrzavamo ono sto imamo! Proveri status kanala Dunav-Tisa-Dunav i sve ce ti biti jasnije.

Nego, niko jos nije pomenuo lift do Meseca. Da se zapljujem kao prvi!

zoki

pre 10 godina

Sve one fanatike koji ulizivački pozdravljaju ovu budalaštinu zamolio bih da se prošetaju našim dronjavim autoputem do Niša u leto i da vide na šta liči Južna Morava; možeš je pregaziti bez ikakvih problema i stvarno mi nije jasan taj bolestan um koji je zamislio da je tuda moguće napraviti plovni kanal. A sem toga mi nismo u stanju napraviti čak ni najobičniji auto put ili nešto slično (pogledati samo ono ruglo na obilaznici , sve one krpljenje i klizišta iako je Mrkonjić trijumfalno otvorio pre izbora i nekoliko meseci pre roka).
Završite , gospodo, autoputeve , asvaltirajte ulice, sredite osnovnu infrastrukturu, sredite železnicu da vožnja do Bara ne traje duže nego let avionom do Amerike, vodovod ...pa onda se zamlaćujte . A što se tiče kineske studije; za 2-3 meseca je nemoguće napraviti valjanu studiju, a kad se planiraju radovi na drugom kraju sveta za koji ih je baš briga; pa napisaće ono što naručilac hoće da čuje.
I još jedno molim vlastodršce: prestanite više da vređate našu inteligenciju , molim vas!

Thor

pre 10 godina

Ovo će biti veoma zaniljivo ako bude završeno kako treba, jer pre svega prolaziće preko naše teritorije više robe, više ljudi pa će mo moći i da profitiramo više.

Grunf

pre 10 godina

Po nekim procenama, za finansiranje izgradnje kanala "Morava" bilo bi potrebno od 10 do 15 milijardi evra.Desetak milijardi evra za "najkraći put".E bato moj nti imamo telo za greh miti glavu za biznis.15 milijardi evra za kanal a sada Dunavom prodje 10 brodova jedva.Pa stvarno bre da ležimo na zlatu i nafti, pa iz totalne perverzije fa gradimo kanal razumeo bi ,da više nemamo šta da sagradimo jer sve smo izgradili i kada to izgradimo za 10000 gdoina bićemo velesila a ovaj,gradite kanal.Pazi ljudi koji imaju viziju i oni koji nemaju.Imali ste Vi razne vizije pa dobili po nosu zbog tih vaših vizija.Bre čoveče vozovi nam idu 30 sati do Bara a ti gradiš kanal od 15 milijardi koji bi izašao na prvu na 100 milijardi.Ceo svet se povezuje železnicom kao najjeftinijm prevoznim sredtvom a ti bi da riješ po Moravi.Sve imamo samo nam kanal još treba.Rekli Kinezi.Pa što da ti ne kažu.Em m ti urade projekat,em ti izgrade kanal sa svojim radnicima,em ti daju kredit.NAplate kredit a iste te pare za usluge platiš i njihove radnike i koji razlog oni imaju da ti kažu da je to glupost.Alo bre majstore vizija u Srbiji je kilo mesda nedeljno a ti pričaš o projektima od 15 milijardi.Što ti ne kažu da mogu da ti izgrade i stepenice ka nebu.I to je vizija pa ti udješ u helikopter ili avion šta da avion sleće bez veze negde i gubi vreme.I avion i putnici ona dosadna čekiranja.Jao majko moja nema leba da jedemo a ovaj poziva vladu da rije p oMoravi.E moravo moravo mutna vodo

Nemamo vreme

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kakvi negativni komentari
*Koncesija!!!1
*Jefiniji prevoz robe - čitaj jefiniji proizvodi
*Bolji i brži izvoz robe
*Bolja povezanost srbije sa jugom

Treba se zapitati zašto srbi na jugu idu u BEOGRAD NOVI SAD = LOGISTIKA

Čovek iz Naroda

pre 10 godina

Baš je simpatično kad se u komentarisanje uključe SNS botovi pa krenu s bezumnim dislajkovanjem drugih komentara i hvalospevima Velikim Vođama. Koliko li vas plaćaju u centrali i čime? Jel dobijate paštete kao u Miloševićevo vreme ili se honorar obračunava u dinarskoj protivvrednosti? Radite li od kuće ili vas okupljaju u nekoj otadžbinskoj upravi? Sećate li se Ratova zvezda? Pa R2D2 i C3PO su bili doktori nauka za vas...

Alex

pre 10 godina

Od Beograda do Konstance vec plove ogromni brodovi, zasto bi neko vozio robu brodicima do Soluna za skracenje puta od 1000 km vodenog puta?
I da li je neko prolazio Grdelickom klisurom?!
Pozz iz Leskovca.

Pera Krvzica

pre 10 godina

Veoma interesantno. Pogledajte samo broj minusa za svaki komentar protiv ove vesti. SNS placa negde oko 150-160 dzabalebarosa da samo surfa po internetu i lupa minuse za svaki komentar koji je protiv SNS-a.
Da se i ja prijavim? Je li placaju dobro?

zoran

pre 10 godina

Koje crne milijarde...pohapsiti sve ove "navijace", zatim ove iz Obraza, Dveri i silicnih orghanizacija. Tu masu spojiti sa ovima koji su vec napunili zatvore , te podeliti u radne bataljone. Organizovati ih u tri smene, lopate u ruke i kopanje. Ima da plane ochas posla, a ovim zgubidanima ce koristiti da se malo prizovu sebi. Tako ce posao ici 24 sata , bez prekida, a ulice ce biti oslobodjene kriminalaca.

Dea

pre 10 godina

Meni i dalje nije jasno u kom će smeru da teče voda u tom kanalu??? A i ono što sam videla od Vardara, pa, to je potočić, vidi se dno, tako da bi bilo lepo da nama laicima neko objasni kako se prave ti kanali. Već zamisljam predsednika na kanalu, ali Discovery!

nidža

pre 10 godina

Da li je neko pitao Makedoniju i Grčku?
(pitam se, 11. oktobar 2013 18:38)
Njima tek odgovara, pogotovo Makedoniji. Plovni put Egej - Vardar - Morava - Dunav - Severno more je nešto što za dunavske zemlje ima vrednost Panamskog kanala za pomorske zemlje sveta!

Sramota !

pre 10 godina

Boze budala.

Pa ako to spojite Dunav presusuje i nivo pada i u Nemackoj i u svim drugim zemljama. Djerdap nece moci da proizvodi toliko struje. Beograd i Novi Sad bice uskraceni za vodu jer i oavko kuburimo sa istom leti.

Jedino sto ce koristiti Nemcima, Poljacima, Cesima, Slovacima i Madjarima da smanje poplave koje imaju svake godine a ne zele da uloze u odbranu gradova od poplava vec ocekuju od nas da im i te probleme resimo.

Зато сам и отишао из Србије

pre 10 godina

Нови пројекат, од нове власти, ново мажњавање лове.

Ало бре, подигните пољопривреду на ноге, да се развалимо од лове!!!

XXXX

pre 10 godina

pa jel neko pokazao predsedniku kartu? ko jos trosi 15 milijardi evra da skrati put, pazi vodom...sto je najjeftiniji vid transporta, za par 100 km.
da kazem prostije, da me i on razume, koljes vola za po' kile mesa!!
alo tomo?!

milan

pre 10 godina

Vama predsednice priroda ocigledno nista neznaci inace bi takvo ogromno zaduzivanje ako ne zbog okoline kanala onda zbo sume novca kojeg ce kostati trebali pod hitno zaboraviti. Na cije procene se oslanjate na procene kineza koji bi trebalo da grade i financiraju pa nisu ludi da svoju zaradu si skinu sa hleba, logicno da je za njih taj projekat isplativ ali za nasu buducnost NE. Ako bi se kanal isplatio za njegovu okolinu sigurno ne, prilazni putevi optereceni silnim kamionima, zagadjivanje vode brodovima koja nema sanse da se regenerise kroz priliv ciste vode itd. Steta je nepregledna i takvi spomenici nam ne trebaju pa bilo od koga i za koga bili.

Beogradjanin

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li vi ljudi znate šta znači koncesija?
To znači da investitor sam da pare za izgradnju i za održavanje, a da na primer 20 godina održava i prikuplja profit od kanala. Nakon tog perioda (najviše do 50 godina) kanal bi postao vlasništvo Srbije, i Srbija se ovime nimalo ne zadužuje?
U čemu je problem s' vama?

Veliki brat

pre 10 godina

Je l' neko gledao film "O pokojniku sve najlepše"?

U selu Gornji Jaukovac odmah nakon Drugog svetskog rata, prvo su planirali hidroelektranu na nekom potoku, u filmu ima par scena gde je sve raskopano, pa su odustali jer nema dovoljno vode.
Onda jedan od likova (drug Sreten, glumi ga Petar Kralj) u sceni kada obilazi sa Radišom (neki šef seoskog odbora partije ili šta već) to mesto gde je trebala da bude brana uđe u napušteni rudnik, i izađe sa GENIJALNOM IDEJOM:
- Kako se ranije nisam setio, OTVORIĆEMO RUDNIK!
Na komentar Radiše da se ne desi isto kao sa branom, tj. da li ga ima dovoljno da se isplati vaditi, Sreten kaže:
- Ne brini, ja sam se tu IGRAO kao mali, i kad izađem sav sam bio GARAV!!!!!


E, takav nam je ovaj Ministar Bačević!
Mora da je kao mali puštao brodiće od papira niz moravu (pa i ja sam sa drugovima puštao brodiće niz neku rečicu nakon škole i takmičili smo se čiji će pre da stigne npr. do pruge), pa sad rešio da ispuni san da Morava bude PLOVNA!

OK, i ja ako postanem ministar jednog dana, videću da učinim da ovde jedan lokalni potok postane plovan!


Jasno je meni da postoji ekonomski interes, da je tehnički izvodljivo (58 prevodnica, malo li je?), ali gde je VODA?????
Pa veći brodovi i na Dunavu imaju problem kad je nizak vodostaj.


Drugi problem,svi kažu da je put KRAĆI!

Jeste kraći, ali da li je BRŽI i JEFTINIJI?????
Drugo je Rajna-Majna-Dunav, jer Nemačka ima proizvodnju i ne živi samo od naplate prolaza brodova.

Sale

pre 10 godina

Ovo je potpuno ludilo, ne mogu da verujem! Kinezi rekli da može... Prvi koga treba pod hitno smeniti je gospodin ministar Bacevic, uar on nema druga, vaznija posla - sve je u drzavi sto je u njegovom domenu u redu, pa ajde da kopamo kanal biblijskih razmera. Kuku i lele nama sa takvim strucnjacima.

crni domino

pre 10 godina

E moj Tomo jadni Predsednice, da li si se zapitao zasto 50 i vise godina ne može da se prokopa Grdelicka klisura da bi prosao normalan autoput, koji je voljna i Evropa da finansira pod vrlo povoljnim uslovima, da bi ljudi lepo isli kolima u Grcku na letovanje.
Znas li jado jadna da kroz tu istu klisuru treba da prodje i tvoj kanal!
Da li s se zapitao sta Vlada treba prvo da zavrsi!
Ipak je bolje da ti samo peces rakiju!

Dedal

pre 10 godina

@Kinezi spajaju Tihi okean i Karipsko more

Odlicno ste potegli pitanje i time ste dokazali da je Nikolicev kanal besmislica. Kanal kroz Nikaragvu je dugacak 200 km i kostace oko 40 milijardi sa mnogo manjim problemom oko nadmorske visine i vode - spajaju se dva okeana. Ovaj Nikolic-Bacevicev kanal treba da ima 600 km sa ogromnim problemima oko nadmoreske visine i nedostatkom vode. Ako Kinezi rese problem vodosnabdevanja (a nece jer je potrebna akomulacija od oko 65 kilometara kvadratnih na severu Kosova - podesam da je Vlasinsko jezero velicine oko 12.5 km2), ispada po Nikaragvanskom modelu da ce Nikolicev kanal minimalno da kosta 120 milijardi dolara. Rezultat - nemoguca misija ili ortodoksna glupost.

ST

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li vi ljudi znate šta znači koncesija?
To znači da investitor sam da pare za izgradnju i za održavanje, a da na primer 20 godina održava i prikuplja profit od kanala. Nakon tog perioda (najviše do 50 godina) kanal bi postao vlasništvo Srbije, i Srbija se ovime nimalo ne zadužuje?
U čemu je problem s' vama?
(Beogradjanin, 11. oktobar 2013 19:15)

Bravo stručnjak, samo nam nisi objasnio sitnicu - Ako se kanal Rajna-Majna-Dunav, od 170km, gradio 32 godine, koliko će trebati da se izgradi kanal 5 puta duži i kompleksniji? Koliko, 60, 70...godina i još 50 godina koncesija...a nakon završetka koncesije potrebno ga je kanal rekonstruisati...jer će za 50 godina korišćenja da propadne...

Rudi

pre 10 godina

Projekat kanala Morava Vardar je izvanredna razvojna sansa Srbije, i ako se pokazao isplativim i izvodljivim, onda nema prepreka realizaciji. Ima onih koji ga ne podrzavaju, ali to je sve dobro, nema kreativnosti i realizacije novih poduhvata bez onih kod kojih izaziva nevericu i skepsu, to je tako prirodno.

Veracruz

pre 10 godina

Kakvi krediti i zaduživanja, koncesija ljudi, umete li da čitate? Pa šta ako će Kinezi sledećih 30-40 godina zarađivati od kanala? Koliko tek koristi čeka Srbiju i kroz sisteme navodnjavanja i kroz jeftiniji saobraćaj - čemu strah, neće ga graditi Velja i Mrka!?

djordje ns

pre 10 godina

tomislav nikolić mi nije ni malo simpatičan, ali ovde ga podržavam! s. . . smo tolike pare ni na šta, a ovo bi moglo da nas iščupa iz dubioze. neka su šanse i 50% ja i dalje podržavam!

Mare

pre 10 godina

Daj zavrsite prvo autoput i tu se dokazite pa posle kopajte put do Kine kroz srediste zemlje. Osnov domacinskog ponasanja je da se zavrsi zapoceto pa da se pocinje nesto novo

boruslav

pre 10 godina

Graditi kroz KONCESIJU znaci da Srbija ne bi nista placala a Kinezi bi zaradili od tarifa na kanalu ili zemljista okolo. Zasto NE graditi ovaj kanal? Besplatan i izvodljiv. I ne pricajte o vodi vise, ideja postoji 100 godina i pre i danas je bila izvodljiva.

markadzoni

pre 10 godina

"Po nekim procenama, za finansiranje izgradnje kanala "Morava" bilo bi potrebno od 10 do 15 milijardi evra."

Znaci mere stednje koje se trenutno ramzatraju i predstavljaju gradjanima nisu pravljene da se drzava oporavi zajedno sa gradjanima koji je cine nego da se izgradi kanal. Znaci 2015-2016 ne cemo da osetimo poboljsanje u sverama zivotnog standarda povecanja radnih mesta nego cemo imati kanal koji ima da se koristi za sve i svasta samo ne za korist gradjana zapravo im da ga grade kao onaj mitoloski koridor. Ako se ovaj predlog usvoji od strane vlade sve ce time da kazu koliko su veliki demagozi kao sto su bili skoro svi njihovi predhodnici cast izuzecima.

ZAČUĐENI

pre 10 godina

Jeli neko pitao Makedonce i Grke šta misle o toj ideji?
Vardar protiče u formi potoka kroz Skoplje, tamošnji mostovi više su ćuprije nego mostovi u pravom smislu reči.
Izgradnja takvog kanala zahtevala bi totalno preuređenje Skoplja.
Osim toga Albancima to nikako ne odgovara jer nežele da se Makedonija stabilizuje.
Oni imaju druge planove.
Osim toga takav projekat se ne može realizovati bez Amerike i Rusije koje imaju svoje predstavnike u Dunavskoj komisiji.

Rupa na drumu

pre 10 godina

Kanal je prava stvar ali u doba kad naftni resursi krenu naglo da nestaju. A sad kad ne mogu amortizere auta da spasim od rupa da se da 15 mil. koje ce da prerastu u 50 mil. za kanal??? Pa mi smo u blatu do guse. Bili ste mi zanimljiviji sa onim gladovanjem nego sa ovim izjavama i dodelama medalja svaki dan.

Oikonom

pre 10 godina

Postoji i domaća studija iz februara ove godine koja ubedljivo postavlja pitanje autorima ideje: "Da li ste normalni!?" Znam i da je studija poslata Vladi, ali zaključci se očigledno nekom ne svidjaju... A sasvim su logični. Daleko logičniji od same ideje kanala Morava.

drvobradi

pre 10 godina

Kinezi rekli da može :). Da je predsednik ikada nešto radio sa Kinezima, ili barem radio išta, znao bi da Kinez nikada neće reći da nešto ne može. Uvek sve može.
Što se ovih šarlatana tiče, prvo neka naprave 200km autoputa kroz ravnicu pa tek onda neka pričaju o mega projektima.

Čovek iz Naroda

pre 10 godina

Gospodine predsedniče, prvo naredite da se očisti kanal u Vrbasu zbog kojeg je taj grad ekološka crna tačka Evrope, svojevrsni srpski Černobil, u kojem ljudi oboljevaju i umiru u rekordnim stopama. Juče ste se čak i slikali tamo, lomili pogaču i šta sve ne, a ljudi nastavljaju da umiru jer nikog nije briga. A kad to završite, onda naredite da se pročiste Dunav-Tisa-Dunav i drugi neprohodni, zagađeni vojvođanski kanali koje nam je izgradila mrska imperatorka Marija Terezija. A kad to završite, ili možda istovremeno, naredite da se renovira pruga Beograd-Bar, na kojoj kompozicije ispadaju iz šina svaki čas, zaglavljuju se po tunelima i putuju po 30 sati. E, tek kad sve to Vi naredite, a Vlada izvrši, razmišljajte o tom svom suludom kanalu. Naravno, Vas je baš briga za narod čiji ste predsednik. Samo biste da učinite svom pajtašu Bačeviću, a možda i Kinezima, tako da je moj apel potpuno uzaludan.

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Dobro. A jeste li razmišljali o tome ko će taj kredit vraćati? Ja neću da pravim dužnike već decu, a ovim putem porast nataliteta nije na vidiku.

alo

pre 10 godina

a od kojih para? da nsii potrosi osilne milione na svoju privatnu kucu mozda bi i bil onesto za pocetak, ili ces mozda da nabavis onih 100 milijardi sto si obecao iz rusije. zasto ne pokazete gde su pare koje ste dosada uzeli kao kredit? prica se da ste nas zadusil iza ovih godinu dana vise nego ovi prethodni za 4 godine?

Ddule

pre 10 godina

Vazno je da kanal bude iskopan i da mi mozemo bar po dva-tri puca ici gumenim camcem do Soluna. Sta ce se posle dogadjati, ovoj vladi ne interesuje, i nije im briga, jer kad budu iskopani prvi km, oni nece vise ni biti ziv.

Ljudska fantazija nema kraj!

Milan

pre 10 godina

Ko je u detinjstvu citao bajku "Carevo novo odelo"
može da prepozna ovakve sulude ideje.
Mene ova priča isto podseća na film Živka Nikolića "Čudo neviđeno", kad inženjer na kraju sa svojim megalomenskim projektom potopi celo selo .

Saša73

pre 10 godina

Toma Diploma godinama priča bajke. Od Šešeljuge naovamo, ova mu je najbolja...samo...Ko još u Srbiji veruje u ono što takav čovek kaže? Nije ovo 1992.god. narod je tada "gutao" ovakve gluposti...A sada je očigledno povređena inteligencija mnogih od nas . . .

b0ss

pre 10 godina

Tacno je, Kineski strucnjaci su rekli da je izgradnje kanala Dunav-Morava-Vardar tehnički izvodljiva, ali NISU REKLI DA JE I EKONOMSKI OPRAVDANA - kao sto pise u tekstu.
Da vidimo koji strucnjak ce (sem Tome Diplome) da potpise takav dokument?

igor

pre 10 godina

umesto da mlatimo pare na organskoj hrani i priordnim bogatstvima mi se mlatimo nekim buducim 'prokopima' za koje nit imamo para niti mogucnosti... zamisljam rovove ostavljene da skupljaju kisnicu kad kinezi zavrnu slavine... mislim, zasto da nam tutnjaju brodovi i zagadjuju prirodu kada mogu da se sade vinogradi, i vocnjaci... ma... ko ce ga znati. verovatno ja nemam pojma.

Realnost

pre 10 godina

@ (amelk, 11. oktobar 2013 16:54)
Makedonska vlada se ionako nista ne pita vec radi ono sto joj se kaze.
Sa Grckim zvanicnicima je vec bilo razgovora na ovu temu.
A svi se nadamo da ovoga nece biti veruj nam!

tesko nama s patriotama

pre 10 godina

Kako je lepo videti patriote koji pokazuju svoje pravo lice. Mislim, svi se busaju u srpske im grudi i dizu tri prsta jer eto kao vole Srbiju, a sutra bi dali da neko koristi recno bogatstvo preko vajne koncesije. Pa znate li vi sta pricate? Sta vama uopste znaci ta Srbija, ako to nije biljni i zivotinjski svet i ljudi koji bi svi imali stete od unistavanja zivotne sredine ako bi ovaj monstrum od projekta zaziveo.

rečni vuk...

pre 10 godina

Putevi, mostovi, reke i kanali, nauka i obrazovanje… samo mogu da spajaju nacije i ljude. Nikako da ih razdvajaju! Srbija je oduvek bila raskrsnica puteva. Sada bi mogla postati i mnogo više!

Лотика

pre 10 godina

И даље делује као далека будућност, али ако може да се оствари што да не. Било би то од великог значаја за нашу економију. Одавно потегнута тема. Знамо ко је и због чега кочио тај пројекат кроз историју. Али понављам до остварења је још далеко-

Ace

pre 10 godina

Makedonija zainteresovana, u Makedoniji se nasiroko pise o tome. Javnost je podeljena uglavnom nacionalno, Makedonci su za kanal a Albanci su protiv.

Za koga mi glasasmo!

pre 10 godina

Majko moja sta uradismo,jednima iz vlasti huligani vrsljaju po stranci a drugi ce nas u propast i bankrot da bi prijatelju ucinili.Od kojih para.

Tex Viller

pre 10 godina

Odmah poceti sa gradnjom i dati Mrki da vodi to!
Znajuci njegovu efikasnost proci ce bar 150 goinda pre nego uradi 1/10, a do tad ko zna sta ce biti.
Jedino je sigurno da ce na otvaranju da bude Krkobabic.

SNS prevaranti

pre 10 godina

A da li su za to zainteresovani Makedonija i Grčka, jer ako nisu, džaba ste krečili...Kanal Rajna-Majna-Dunav dugačak je 170km, a njegova izgradnja trajala je 32 godine, uz mnogo, mnogo poteškoća, izgranja je koštala oko 2,5 milijarde evra. Kanal D-M-V je 5 puta duži i na mnogo, mnogo lošijem terenu, prolazi kroz tri države, što dodatno komplikuje, a koliko bi sve to koštalo niko precizno ne zna, jer šta će se sve dešavati tokom izgradnje to niko ne zna...a ako je nemcima trebalo 32 godine da izgrade 5 puta kraću deonicu koliko će nama trebati...Prema tome, sve je ovo zamlaćivanje.

U pamet se narode!

pre 10 godina

@Koji je problem sa prihvatanjem ovog kanala. Treba ga pustiti nekom da ga napravi i od njgea uzima pare a sigurno ce i nama nesto da ostane od celog posla. Ako ne zavrse, nista, neka ga dokle stignu.
(ky3ma, 11. oktobar 2013 16:16)

Evo, koji je Problem: Kinezi su u svojoj zemlji, izvodeći ovakve mega -projekte, brane, mostove, elektrane, već 50% uništili svoju prirodnu okolinu. Zato kupuju zemljišta širom sveta da bi imali gde da odgaje svoju hranu jer kod njih toga više nema. Znate li vi koliko se prirodna sredina menja menjanjem toka reke? hoće li Morava teći na sever, ili na jug, to nije svejedno. Kakva će biocenoza da nastane posle par godina, koje nove biljke i životinje će cirkulisati novim vodenim putem? To NIKO ne zna, a Kineze to nije ni briga, oni hoće posao i pare. Kad neko(ko, nažalost, mora), na svom telu skrati svoje crevo i uradi prečicu, je li mu život lepši i bolji nego nama?

Slobodan

pre 10 godina

A da ipak gradimo piramidu(e)? Frka je u Egiptu pa verujem da će studija izvodljivosti da pokaže da se isplati...
Koji su nama dunsteri na vlasti...

Steeler

pre 10 godina

Narod je depresivan, plate male, administracija svuda užasna, organizacija na nuli, korupcija, krađa... Počnite od malih koraka. Prvo učiš da hodaš, pa da trčiš.

Opet narod ćuti?
Opet narod ćuti?
Opet narod ćuti?

Lošmi

pre 10 godina

Investitor i koncesija. Kakav kredit i zaduzivanje unucica? Niko ne bi nam dao kredu i da hocemo da to radimo sami. Ogromne su pare u pitanju mislim da sve sto sad vredi u Srbiji ne bi moglo da isplati kanal. Dakle nema nista od krede samo koncesija i to Kinezima jer njihova privreda gleda da sto vise smanji troskove svojih proizvoda. Vec rade toliko jeftino da im je transport itekako bitan. Nemcima nije jer oni izvoze vrlo skupu robu kojoj troskovi transporta nisu toliko bitni.

GROBAR

pre 10 godina

Kad prodje predizborna kampanja, pa opet pobede napredne demokrate i iskopaju prvih deset metara, bice to valjda poslednja deponija suludih srpskih politicara i njihovih zabluda. Stara ljubav zaborava nema, MORA DA SE KOPA

Petar

pre 10 godina

Predsednik Nikolić je najodlučniji i najhrabriji predsednik u novijoj istoriji Srbije, odlično predstavlja i vodi Srbiju i ne izlazi iz svojih ustavnih okvira.

Zvrlj

pre 10 godina

Ma Tomo organizuj Omladinske radne akcije ili obavezu rada na kanalu svakom gradjaninu kao komunisti posle rata! :))) Jooooj kakvi strucnjaci vode ovu zemlju ne bi me iznenadilo da na kraju prodju sa tim kanalom kao Crnogorci sa onim jezerom u filmu "Cudo nevidjeno" kada ga isusuju, a onda potopljeni shvate da je more na visem nivou :)))

PAUN - STAKLOREZAC

pre 10 godina

Ovaj projekat je bio razlog mnogih napada na Tomislava Nikolica tokom predizborne kampanje samo kad se setim sa kakvom su ironijom govorili o gradnji kanala, ali sada je sasvim jasno da su gradjani napravili pravi izbor jer ljudi se razlikuju po tome da li imaju viziju ili ne. Nadam se da ce to ova vlada uspeti da realizuje i zavrsi.

lolololsrb

pre 10 godina

Idemo radne akcije,dokazimo svima da smo postali severna koreja u evropi sa ovima na vlasti. Kim li Vucic,odani smo njemu,sve sto kaze svetinja je.

Kol

pre 10 godina

Ovo vise nije ni smesno nego totalno ludilo ej bre na ivici smo bankrota kao drzava, a oni oce da grade kanal do grcke obale! Sredite nam puteve i zeleznicu megalomani pa onda kopajte taj vas kanal, ko nam vodi drzavu!!!

amelk

pre 10 godina

Potpuno mi je nevjerojatno da se ovako govori o tom kanalu kao da je to srpski kanal pa sad vlada srbije mora da nesto odluci pa bi trebalo koncesiju raspisat. Pa nitko nikada nigdje nije sluzbeno razgovarao sa grckom i makedonijom pa vi bi gradili preko stranih drzava. Pa ovdje kao da je najveci problem odluka srpske vlade a o makedoniji i grckoj sta di kaj je to. Pa da je barem ikad odrzana neka konferencija di su se nasle ove tri strane pa to pitanje razmatrali pa i da dogovore nacelo da podrzavaju taj plan. Ali nema nicega a srpski ministi i predsednik govore kao o vec gotovoj stvari samo treba konkurs raspisat i krenut u realizaciju.

ky3ma

pre 10 godina

Koji je problem sa prihvatanjem ovog kanala. Treba ga pustiti nekom da ga napravi i od njgea uzima pare a sigurno ce i nama nesto da ostane od celog posla. Ako ne zavrse, nista, neka ga dokle stignu.

nisam i necu ga glasati

pre 10 godina

U zadnjoj predizbornoj kampanji slusajuci ovo drustvance sada na vlasti mislio sam da njih nece niko normalan da bira,a onda i nemaju sansu da pobede! Ipak ispalo je drugacije i ja sam definitivno izgubio poverenje u razum
naseg coveka! Ovo je dokaz da je bila velika greska birati ih!

Kinezi spajaju Tihi okean i Karipsko more

pre 10 godina

Kineskoj kompaniji će biti dodeljena koncesija za izgradnju kanala kroz Nikaragvu koji će Tihi okean povezati s Karipskim morem koji će koštati 40 milijardi dolara.

Ista takva koncesija moze biti i sa kanalom Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more.

porucnik

pre 10 godina

Ako se pokaze da postoji opravdanost i ima dovoljno vode da se taj kanal odrzi, ako su sve zemlje kroz koje bi prosao ZA gradnju, zasto onda ne graditi?!!
Ako firma koja ce da gradi racuna da ce kroz koncesiju povratiti pare, zasto ne?
Zato sto je predlozio Nikolic?!
Zato sto nije predlozio neko drugi?!!
Zar smo toliko zlobni i stranacki obojeni?!!!

Seljak iz Sumadije

pre 10 godina

Alo PreCednice. Drz ste se vi vase rakije u Bajcetini. Nije za vas ovako visoka tehnologija.Ajde neka se izjasni gospodin PRVI. MOra da si PreCednice sedeo uz degustaciju rakije sa svojim prikom koji ti je napunio glavu. Da li je to jedna od obecanih investicija od 100 milijardi dolara?

Eko

pre 10 godina

Ekoloska katastrofa na vidiku! "Veca dara nego mera" Da li su pitali makar jednog ekologa sta znaci uraditi to? Milijarde da zaradimo ne moze da se isplati kad ce to da promeni mikroklimu svuda okolo!

Бинср

pre 10 godina

Одлично, ни једна држава није искорачила без великих пројеката, где је цела нација морала да се упрегне. Србија је то чекала и дочекала, неки никад не дочекају. Уз Јужни ток и овај канал, постаћемо европско чвориште транспорта и енергетике и коначно почети да уновчаваМо наш геостратешки положај због кога смо толико пута страдали. Цео север Европе је умрежен у каналима, Бенелукс, Немачка су испресецани истим. Склањају камионе са улица, пребацују транспорт на реке, еколошки прихватљиво, за пољопривреду одлично, то ће повући целу Србију напред...

Pavle

pre 10 godina

Dobra ideja! Samo , koliko mi je poznato, studija izvodljivosti i idejni projekat nisu dostavljeni zvaničnoj stručnoj komisiji na reviziju koja je predviđena zakonom.

Slobodan

pre 10 godina

Jel' to predsednik Republike pokušava da javnosti nametne utisak da je on iznad vlade? Počinje da deluje kao Tadić, koji je svojim samovlašćem razorio institucije i DS. Ako je projekat moguće izvoditi, vlada će ga realizocati, ali tek treba da usledi studija izvodljivosti. Projekat, ako je dobar i izvodljiv, neće pobeći i nije posao predsednika da lobira u javnosti. Izgleda da počinje da žali što nije šef partije, jer očigledno ne zna šta bi sa svojim delokrugom, osim da udomljava svoje privatno okruženje.

Mad Max

pre 10 godina

Krov Vladine zgrade se otvori i Predsednik rece: Gradite kanal! I gle! Kanal bi stvoren! ..... i tako su ziveli srecno i zadovoljno hiljadu godina...

srbin

pre 10 godina

Sada kada ovo postaje sve izvesnije, da kažem par reči kao neko ko se malo poznaje u problematiku: Povezati Severno more sa Sredozemnim, sistemom Rajna-Majna-Dunav-Morava-Vardar je epsko veliki projekat i poduhvat srazmeran divljenju. Putarina koju bi stranci plaćali, kada umesto da kruže oko Bosfora dođu direkt brodom do Soluna bila bi fenomenalna stvar. Put se znatno skraćuje i prema Kini preko Sueckog kanala. I sve to zvuči odlično. Ali ja evo kažem ovako:
- Ako kineski inžinjeri mogu da reše plovidbu Južnom Moravom, koja ni u vreme prolećnih bujica ne može da podnese jedan tegljač,
- Ako 60 prevodnica nije malo (na celom DTD-u ih ima tek nekoliko)
- Ako 5 liftova za brodove nije malo (a i jedan lift je mnogo, treba to sve održavati, a održavanje prevodnica i liftova je skupo),
- Ako mogu da reguliši u Vardar da bude plovan,
onda gospodo gradite taj kanal. Samo nemoj da mi neko raskopa Moravu, i onda obustavi radove ili se sve oduži (poput Koridora X) pa gledamo bagere koji stoje godinama, i ne daj Bože na kraju se odustane, a ostane sve raskopano..........

Darko

pre 10 godina

Ipak je ubedljivo najbolja izjava ministra iz ministarstva ruda i gubljenja vremena - ovo je ta famozna studija, mozete da je vidite iz moje ruke...

Dijana

pre 10 godina

Izgradnja ovog projekta je moguca i na dugi rok veoma isplativa, potrebno je naci investitore i naravno da Evropa tako nesto dozvoli. Nemojmo biti malodusni.

Aleksandar

pre 10 godina

Па и путовање до Нептуна је технички изводљиво, само паметни се тиме не замарају.

kopajte po svom dvoristu

pre 10 godina

Dodaje se da su stručnjaci još pre sto godina shvatali značaj ideje o izgradnji kanala "Morava" i da je "tek sada je ona uspela da sepribliži realizaciji".

Jesi li bre svestan koliko se svet promenio za poslednjih sto godina??? Da li ti je jasno koliko toga se promenilo u domenu transporta?

U stvari, kopajte taj kanal ti i tvoj prijatelj Bacevic SOPSTVENIM PARAMA a ja obojici ustupam svoj deo bilo kakvog prihoda od tog kanala.

I ovo je predsednik "drzave" u Evropi u 2013. godini!!! O uzasa!

crna guja

pre 10 godina

Ljudi, Djavo je odneo salu, ovo je dosad bila neverovatna sprdacina, ali smo zaboravili da se sa ovima nije sprdati!!

Treba ih odmah zaustaviti, jer ce njihove namere placati i unuci nasih praunuka!!!
Jezivo, sta se ovde radi!

Miladin

pre 10 godina

Po ko zna koji put ponavljam pitanje u vezi ovog kanala, sve i da je ekonomski oprvdana i tehnicki izvodljiva izgradnja tog kanala sta na to kazu zvnicna Grcka i zvanicna Makedonija, dok ne dobijemo odgovore na ta pitanja ... kanal ne bi trebalo da nas zanima uopste ...

Makedonac

pre 10 godina

Ma kakav crni kanal, lazu vas.

Nema logike u MK da pocinje izgragjnja autoputa Skopje-Stip i Kicevo-Ohrid koji ce kostati 580 mil. eura a pritom da se daju pare i na izgragjnu kanala, osim ako u celosti ga ne plati Srbija, ama odakle a Grcka je vec bankrot

genije

pre 10 godina

Koncesija.
Ko ima para nek' kopa, pravi, gradi pa kad istekne koncesioni ugovor preda sve u vlasništvo države, kako i sleduje.
Samo ima li takvih?

Steva

pre 10 godina

Sve mi se čini da će ovo da se završi kao i veliki projekti "srpski satelit" i "najveći solarni park u evropi...ne,ne,...svetu". Kinezima ćemo sigurno plaćati penale za neispunjavanje nekih obaveza!

Sale

pre 10 godina

Ako kinezi kazu (i to besplatno), mora da je 100% isplativo! Samo nisam siguran dal su mislili na sebe ili na nas. Salu na stranu, oce li oni da nam kazu nesto konkretnije od "Isplativo, gradite" ili ce i ovo da postane predizborna tema kao Most na Adi.

oxoxoposum

pre 10 godina

Kanal neka pravi SNS od donacija svojih clanova, a ne iz budzeta. Ne bi za 10 godina sakupili novac za izradu idejnog projekta, a kamoli za finansiranje radova. Neverovatna je lakoca kojom su u stanju da se zaduze. Vrlo razocaravajuce... Gori i od Tita i Slobe, egal sa DS-om.

crna guja

pre 10 godina

Ljudi, Djavo je odneo salu, ovo je dosad bila neverovatna sprdacina, ali smo zaboravili da se sa ovima nije sprdati!!

Treba ih odmah zaustaviti, jer ce njihove namere placati i unuci nasih praunuka!!!
Jezivo, sta se ovde radi!

kopajte po svom dvoristu

pre 10 godina

Dodaje se da su stručnjaci još pre sto godina shvatali značaj ideje o izgradnji kanala "Morava" i da je "tek sada je ona uspela da sepribliži realizaciji".

Jesi li bre svestan koliko se svet promenio za poslednjih sto godina??? Da li ti je jasno koliko toga se promenilo u domenu transporta?

U stvari, kopajte taj kanal ti i tvoj prijatelj Bacevic SOPSTVENIM PARAMA a ja obojici ustupam svoj deo bilo kakvog prihoda od tog kanala.

I ovo je predsednik "drzave" u Evropi u 2013. godini!!! O uzasa!

Makedonac

pre 10 godina

Ma kakav crni kanal, lazu vas.

Nema logike u MK da pocinje izgragjnja autoputa Skopje-Stip i Kicevo-Ohrid koji ce kostati 580 mil. eura a pritom da se daju pare i na izgragjnu kanala, osim ako u celosti ga ne plati Srbija, ama odakle a Grcka je vec bankrot

Steva

pre 10 godina

Sve mi se čini da će ovo da se završi kao i veliki projekti "srpski satelit" i "najveći solarni park u evropi...ne,ne,...svetu". Kinezima ćemo sigurno plaćati penale za neispunjavanje nekih obaveza!

Beogradjanin

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li vi ljudi znate šta znači koncesija?
To znači da investitor sam da pare za izgradnju i za održavanje, a da na primer 20 godina održava i prikuplja profit od kanala. Nakon tog perioda (najviše do 50 godina) kanal bi postao vlasništvo Srbije, i Srbija se ovime nimalo ne zadužuje?
U čemu je problem s' vama?

Lošmi

pre 10 godina

Investitor i koncesija. Kakav kredit i zaduzivanje unucica? Niko ne bi nam dao kredu i da hocemo da to radimo sami. Ogromne su pare u pitanju mislim da sve sto sad vredi u Srbiji ne bi moglo da isplati kanal. Dakle nema nista od krede samo koncesija i to Kinezima jer njihova privreda gleda da sto vise smanji troskove svojih proizvoda. Vec rade toliko jeftino da im je transport itekako bitan. Nemcima nije jer oni izvoze vrlo skupu robu kojoj troskovi transporta nisu toliko bitni.

boruslav

pre 10 godina

Graditi kroz KONCESIJU znaci da Srbija ne bi nista placala a Kinezi bi zaradili od tarifa na kanalu ili zemljista okolo. Zasto NE graditi ovaj kanal? Besplatan i izvodljiv. I ne pricajte o vodi vise, ideja postoji 100 godina i pre i danas je bila izvodljiva.

Petar

pre 10 godina

Predsednik Nikolić je najodlučniji i najhrabriji predsednik u novijoj istoriji Srbije, odlično predstavlja i vodi Srbiju i ne izlazi iz svojih ustavnih okvira.

porucnik

pre 10 godina

Ako se pokaze da postoji opravdanost i ima dovoljno vode da se taj kanal odrzi, ako su sve zemlje kroz koje bi prosao ZA gradnju, zasto onda ne graditi?!!
Ako firma koja ce da gradi racuna da ce kroz koncesiju povratiti pare, zasto ne?
Zato sto je predlozio Nikolic?!
Zato sto nije predlozio neko drugi?!!
Zar smo toliko zlobni i stranacki obojeni?!!!

ky3ma

pre 10 godina

Koji je problem sa prihvatanjem ovog kanala. Treba ga pustiti nekom da ga napravi i od njgea uzima pare a sigurno ce i nama nesto da ostane od celog posla. Ako ne zavrse, nista, neka ga dokle stignu.

Ivica

pre 10 godina

Gospoda koja se sprdaju sa ovako vaznim projektom, trebalo bi da znaju da je Srbija i van Beograda...ili su umislili da je citava Srbija Beograd.
Od ovog kanala dragi Beogradjani imace korist i Beograd ali i citav jug Srbije a i cela Srbija

Бинср

pre 10 godina

Одлично, ни једна држава није искорачила без великих пројеката, где је цела нација морала да се упрегне. Србија је то чекала и дочекала, неки никад не дочекају. Уз Јужни ток и овај канал, постаћемо европско чвориште транспорта и енергетике и коначно почети да уновчаваМо наш геостратешки положај због кога смо толико пута страдали. Цео север Европе је умрежен у каналима, Бенелукс, Немачка су испресецани истим. Склањају камионе са улица, пребацују транспорт на реке, еколошки прихватљиво, за пољопривреду одлично, то ће повући целу Србију напред...

DJ

pre 10 godina

Taj kanal je najveća razvojna šansa koju je Srbija ikada imala i koju će ikada imati.
Lupajte minuse koliko hoćete, to neće izmeniti činjenicu.
Oni koji misle da nema dovoljno vode, neka pročitaju malo o sistemima ustava koje može da napuni i najmanji potok.

Thor

pre 10 godina

Ovo će biti veoma zaniljivo ako bude završeno kako treba, jer pre svega prolaziće preko naše teritorije više robe, više ljudi pa će mo moći i da profitiramo više.

Dijana

pre 10 godina

Izgradnja ovog projekta je moguca i na dugi rok veoma isplativa, potrebno je naci investitore i naravno da Evropa tako nesto dozvoli. Nemojmo biti malodusni.

rečni vuk...

pre 10 godina

Putevi, mostovi, reke i kanali, nauka i obrazovanje… samo mogu da spajaju nacije i ljude. Nikako da ih razdvajaju! Srbija je oduvek bila raskrsnica puteva. Sada bi mogla postati i mnogo više!

marko

pre 10 godina

Naravno da ce EU I Amerika da da sve od sebe da to spreci Oni ne zele da Srbija ekonomski stane na noge.Jos manje da koncesiju rade Kinezi ili Rusi.Srbija bi se promenila za uvek Kolicina turista koja bi prolazila bi izmenilo celu industriju Seljaci bi procvetali Roba bi se prevozila do Soluna

Odin

pre 10 godina

Kinezi šta sve mogu to je čudo jedno. Jednostavno složni su, marljivi i nije ni čudo što mogu. Da se ugledamo na njih pa i mi da možemo u budućnosti.

genije

pre 10 godina

Koncesija.
Ko ima para nek' kopa, pravi, gradi pa kad istekne koncesioni ugovor preda sve u vlasništvo države, kako i sleduje.
Samo ima li takvih?

Лотика

pre 10 godina

И даље делује као далека будућност, али ако може да се оствари што да не. Било би то од великог значаја за нашу економију. Одавно потегнута тема. Знамо ко је и због чега кочио тај пројекат кроз историју. Али понављам до остварења је још далеко-

Veracruz

pre 10 godina

Kakvi krediti i zaduživanja, koncesija ljudi, umete li da čitate? Pa šta ako će Kinezi sledećih 30-40 godina zarađivati od kanala? Koliko tek koristi čeka Srbiju i kroz sisteme navodnjavanja i kroz jeftiniji saobraćaj - čemu strah, neće ga graditi Velja i Mrka!?

Rudi

pre 10 godina

Projekat kanala Morava Vardar je izvanredna razvojna sansa Srbije, i ako se pokazao isplativim i izvodljivim, onda nema prepreka realizaciji. Ima onih koji ga ne podrzavaju, ali to je sve dobro, nema kreativnosti i realizacije novih poduhvata bez onih kod kojih izaziva nevericu i skepsu, to je tako prirodno.

SNS prevaranti

pre 10 godina

A da li su za to zainteresovani Makedonija i Grčka, jer ako nisu, džaba ste krečili...Kanal Rajna-Majna-Dunav dugačak je 170km, a njegova izgradnja trajala je 32 godine, uz mnogo, mnogo poteškoća, izgranja je koštala oko 2,5 milijarde evra. Kanal D-M-V je 5 puta duži i na mnogo, mnogo lošijem terenu, prolazi kroz tri države, što dodatno komplikuje, a koliko bi sve to koštalo niko precizno ne zna, jer šta će se sve dešavati tokom izgradnje to niko ne zna...a ako je nemcima trebalo 32 godine da izgrade 5 puta kraću deonicu koliko će nama trebati...Prema tome, sve je ovo zamlaćivanje.

b0ss

pre 10 godina

Tacno je, Kineski strucnjaci su rekli da je izgradnje kanala Dunav-Morava-Vardar tehnički izvodljiva, ali NISU REKLI DA JE I EKONOMSKI OPRAVDANA - kao sto pise u tekstu.
Da vidimo koji strucnjak ce (sem Tome Diplome) da potpise takav dokument?

andrijano

pre 10 godina

pa da...tako je i milosevic u krizi pricao o brzim prugama i lozio narod. malo da se o tome raspravlja...nisu u stanju da spoje koridor 10 trinaest godina a hoce da kopaju kanal do soluna...ma treba...samo tovari ovaj blesavi narod koji od svoje depresije ne moze da reaguje...ali depresivci kad puknu,zna se sta sledi...ne igrajte se vise sa narodom

Sale

pre 10 godina

Ako kinezi kazu (i to besplatno), mora da je 100% isplativo! Samo nisam siguran dal su mislili na sebe ili na nas. Salu na stranu, oce li oni da nam kazu nesto konkretnije od "Isplativo, gradite" ili ce i ovo da postane predizborna tema kao Most na Adi.

Slobodan

pre 10 godina

A da ipak gradimo piramidu(e)? Frka je u Egiptu pa verujem da će studija izvodljivosti da pokaže da se isplati...
Koji su nama dunsteri na vlasti...

Seljak iz Sumadije

pre 10 godina

Alo PreCednice. Drz ste se vi vase rakije u Bajcetini. Nije za vas ovako visoka tehnologija.Ajde neka se izjasni gospodin PRVI. MOra da si PreCednice sedeo uz degustaciju rakije sa svojim prikom koji ti je napunio glavu. Da li je to jedna od obecanih investicija od 100 milijardi dolara?

Sale

pre 10 godina

Ovo je potpuno ludilo, ne mogu da verujem! Kinezi rekli da može... Prvi koga treba pod hitno smeniti je gospodin ministar Bacevic, uar on nema druga, vaznija posla - sve je u drzavi sto je u njegovom domenu u redu, pa ajde da kopamo kanal biblijskih razmera. Kuku i lele nama sa takvim strucnjacima.

drvobradi

pre 10 godina

Kinezi rekli da može :). Da je predsednik ikada nešto radio sa Kinezima, ili barem radio išta, znao bi da Kinez nikada neće reći da nešto ne može. Uvek sve može.
Što se ovih šarlatana tiče, prvo neka naprave 200km autoputa kroz ravnicu pa tek onda neka pričaju o mega projektima.

XXXX

pre 10 godina

pa jel neko pokazao predsedniku kartu? ko jos trosi 15 milijardi evra da skrati put, pazi vodom...sto je najjeftiniji vid transporta, za par 100 km.
da kazem prostije, da me i on razume, koljes vola za po' kile mesa!!
alo tomo?!

Za koga mi glasasmo!

pre 10 godina

Majko moja sta uradismo,jednima iz vlasti huligani vrsljaju po stranci a drugi ce nas u propast i bankrot da bi prijatelju ucinili.Od kojih para.

Dedal

pre 10 godina

@Kinezi spajaju Tihi okean i Karipsko more

Odlicno ste potegli pitanje i time ste dokazali da je Nikolicev kanal besmislica. Kanal kroz Nikaragvu je dugacak 200 km i kostace oko 40 milijardi sa mnogo manjim problemom oko nadmorske visine i vode - spajaju se dva okeana. Ovaj Nikolic-Bacevicev kanal treba da ima 600 km sa ogromnim problemima oko nadmoreske visine i nedostatkom vode. Ako Kinezi rese problem vodosnabdevanja (a nece jer je potrebna akomulacija od oko 65 kilometara kvadratnih na severu Kosova - podesam da je Vlasinsko jezero velicine oko 12.5 km2), ispada po Nikaragvanskom modelu da ce Nikolicev kanal minimalno da kosta 120 milijardi dolara. Rezultat - nemoguca misija ili ortodoksna glupost.

Čovek iz Naroda

pre 10 godina

Gospodine predsedniče, prvo naredite da se očisti kanal u Vrbasu zbog kojeg je taj grad ekološka crna tačka Evrope, svojevrsni srpski Černobil, u kojem ljudi oboljevaju i umiru u rekordnim stopama. Juče ste se čak i slikali tamo, lomili pogaču i šta sve ne, a ljudi nastavljaju da umiru jer nikog nije briga. A kad to završite, onda naredite da se pročiste Dunav-Tisa-Dunav i drugi neprohodni, zagađeni vojvođanski kanali koje nam je izgradila mrska imperatorka Marija Terezija. A kad to završite, ili možda istovremeno, naredite da se renovira pruga Beograd-Bar, na kojoj kompozicije ispadaju iz šina svaki čas, zaglavljuju se po tunelima i putuju po 30 sati. E, tek kad sve to Vi naredite, a Vlada izvrši, razmišljajte o tom svom suludom kanalu. Naravno, Vas je baš briga za narod čiji ste predsednik. Samo biste da učinite svom pajtašu Bačeviću, a možda i Kinezima, tako da je moj apel potpuno uzaludan.

Tex Viller

pre 10 godina

Odmah poceti sa gradnjom i dati Mrki da vodi to!
Znajuci njegovu efikasnost proci ce bar 150 goinda pre nego uradi 1/10, a do tad ko zna sta ce biti.
Jedino je sigurno da ce na otvaranju da bude Krkobabic.

Darko

pre 10 godina

Ipak je ubedljivo najbolja izjava ministra iz ministarstva ruda i gubljenja vremena - ovo je ta famozna studija, mozete da je vidite iz moje ruke...

Oikonom

pre 10 godina

Postoji i domaća studija iz februara ove godine koja ubedljivo postavlja pitanje autorima ideje: "Da li ste normalni!?" Znam i da je studija poslata Vladi, ali zaključci se očigledno nekom ne svidjaju... A sasvim su logični. Daleko logičniji od same ideje kanala Morava.

lolololsrb

pre 10 godina

Idemo radne akcije,dokazimo svima da smo postali severna koreja u evropi sa ovima na vlasti. Kim li Vucic,odani smo njemu,sve sto kaze svetinja je.

Ddule

pre 10 godina

Vazno je da kanal bude iskopan i da mi mozemo bar po dva-tri puca ici gumenim camcem do Soluna. Sta ce se posle dogadjati, ovoj vladi ne interesuje, i nije im briga, jer kad budu iskopani prvi km, oni nece vise ni biti ziv.

Ljudska fantazija nema kraj!

Sasa

pre 10 godina

Super jedva cekam taj kanal, nadam se da ce u Moravi biti slana voda, a posto zivim u Kovinu, sa jedne strane Dunava pecacu soma, sarana, smudja, a sa druge strane gde se Morava uliva, pecacu Skusu...KAKVA RAZVOJNA SANSA ZA PECAROSE.

Mare

pre 10 godina

Daj zavrsite prvo autoput i tu se dokazite pa posle kopajte put do Kine kroz srediste zemlje. Osnov domacinskog ponasanja je da se zavrsi zapoceto pa da se pocinje nesto novo

Milosav

pre 10 godina

Ako vam treba mega projekata evo nekoliko ideja (znam da se ovoga niko zivi ne bi setio):
Prvo popraviti puteve, zavrsiti sve zapocete koridore i mostove, onda popraviti pruge i modernizovati zeleznicu, zatim ocistiti te zarasle kanale u Vojvodini koji vec postoje. Zatim misija do Saturna, procitah malocas da tamo ima puno dijamanata. Ako posle svega ovoga ostane para, moze i taj kanal do Soluna.
Zamisli ovo, podjes na more u Grcku, kupis camcic na pumpanje, potovaris decu, zenu, kuce, mace, paradajz, pivo, itd i otisnes se niz kanal, divota jedna. Happy sailings!!

I.

pre 10 godina

Pozdrav svim SNS botovima, vidim da ih je trenutno oko 180-190 online i oko 30 nas ostalih (po odnosu minusa i pluseva). Hvala unapred ako mi objavite komentar.

I da, sto rece jedan od nas "ostalih", this is not madness, this is Serbia. Pozdrav svima i ugodan vikend zelim.

Milan

pre 10 godina

Ko je u detinjstvu citao bajku "Carevo novo odelo"
može da prepozna ovakve sulude ideje.
Mene ova priča isto podseća na film Živka Nikolića "Čudo neviđeno", kad inženjer na kraju sa svojim megalomenskim projektom potopi celo selo .

Aleksandar

pre 10 godina

Па и путовање до Нептуна је технички изводљиво, само паметни се тиме не замарају.

tesko nama s patriotama

pre 10 godina

Kako je lepo videti patriote koji pokazuju svoje pravo lice. Mislim, svi se busaju u srpske im grudi i dizu tri prsta jer eto kao vole Srbiju, a sutra bi dali da neko koristi recno bogatstvo preko vajne koncesije. Pa znate li vi sta pricate? Sta vama uopste znaci ta Srbija, ako to nije biljni i zivotinjski svet i ljudi koji bi svi imali stete od unistavanja zivotne sredine ako bi ovaj monstrum od projekta zaziveo.

Pera Krvzica

pre 10 godina

Veoma interesantno. Pogledajte samo broj minusa za svaki komentar protiv ove vesti. SNS placa negde oko 150-160 dzabalebarosa da samo surfa po internetu i lupa minuse za svaki komentar koji je protiv SNS-a.
Da se i ja prijavim? Je li placaju dobro?

Nemamo vreme

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kakvi negativni komentari
*Koncesija!!!1
*Jefiniji prevoz robe - čitaj jefiniji proizvodi
*Bolji i brži izvoz robe
*Bolja povezanost srbije sa jugom

Treba se zapitati zašto srbi na jugu idu u BEOGRAD NOVI SAD = LOGISTIKA

Zvrlj

pre 10 godina

Ma Tomo organizuj Omladinske radne akcije ili obavezu rada na kanalu svakom gradjaninu kao komunisti posle rata! :))) Jooooj kakvi strucnjaci vode ovu zemlju ne bi me iznenadilo da na kraju prodju sa tim kanalom kao Crnogorci sa onim jezerom u filmu "Cudo nevidjeno" kada ga isusuju, a onda potopljeni shvate da je more na visem nivou :)))

Saša73

pre 10 godina

Toma Diploma godinama priča bajke. Od Šešeljuge naovamo, ova mu je najbolja...samo...Ko još u Srbiji veruje u ono što takav čovek kaže? Nije ovo 1992.god. narod je tada "gutao" ovakve gluposti...A sada je očigledno povređena inteligencija mnogih od nas . . .

amelk

pre 10 godina

Potpuno mi je nevjerojatno da se ovako govori o tom kanalu kao da je to srpski kanal pa sad vlada srbije mora da nesto odluci pa bi trebalo koncesiju raspisat. Pa nitko nikada nigdje nije sluzbeno razgovarao sa grckom i makedonijom pa vi bi gradili preko stranih drzava. Pa ovdje kao da je najveci problem odluka srpske vlade a o makedoniji i grckoj sta di kaj je to. Pa da je barem ikad odrzana neka konferencija di su se nasle ove tri strane pa to pitanje razmatrali pa i da dogovore nacelo da podrzavaju taj plan. Ali nema nicega a srpski ministi i predsednik govore kao o vec gotovoj stvari samo treba konkurs raspisat i krenut u realizaciju.

Steeler

pre 10 godina

Narod je depresivan, plate male, administracija svuda užasna, organizacija na nuli, korupcija, krađa... Počnite od malih koraka. Prvo učiš da hodaš, pa da trčiš.

Opet narod ćuti?
Opet narod ćuti?
Opet narod ćuti?

Slobodan

pre 10 godina

Jel' to predsednik Republike pokušava da javnosti nametne utisak da je on iznad vlade? Počinje da deluje kao Tadić, koji je svojim samovlašćem razorio institucije i DS. Ako je projekat moguće izvoditi, vlada će ga realizocati, ali tek treba da usledi studija izvodljivosti. Projekat, ako je dobar i izvodljiv, neće pobeći i nije posao predsednika da lobira u javnosti. Izgleda da počinje da žali što nije šef partije, jer očigledno ne zna šta bi sa svojim delokrugom, osim da udomljava svoje privatno okruženje.

U pamet se narode!

pre 10 godina

@Koji je problem sa prihvatanjem ovog kanala. Treba ga pustiti nekom da ga napravi i od njgea uzima pare a sigurno ce i nama nesto da ostane od celog posla. Ako ne zavrse, nista, neka ga dokle stignu.
(ky3ma, 11. oktobar 2013 16:16)

Evo, koji je Problem: Kinezi su u svojoj zemlji, izvodeći ovakve mega -projekte, brane, mostove, elektrane, već 50% uništili svoju prirodnu okolinu. Zato kupuju zemljišta širom sveta da bi imali gde da odgaje svoju hranu jer kod njih toga više nema. Znate li vi koliko se prirodna sredina menja menjanjem toka reke? hoće li Morava teći na sever, ili na jug, to nije svejedno. Kakva će biocenoza da nastane posle par godina, koje nove biljke i životinje će cirkulisati novim vodenim putem? To NIKO ne zna, a Kineze to nije ni briga, oni hoće posao i pare. Kad neko(ko, nažalost, mora), na svom telu skrati svoje crevo i uradi prečicu, je li mu život lepši i bolji nego nama?

Kol

pre 10 godina

Ovo vise nije ni smesno nego totalno ludilo ej bre na ivici smo bankrota kao drzava, a oni oce da grade kanal do grcke obale! Sredite nam puteve i zeleznicu megalomani pa onda kopajte taj vas kanal, ko nam vodi drzavu!!!

Tosiro gaMune

pre 10 godina

Naravno da ce EU I Amerika da da sve od sebe da to spreci Oni ne zele da Srbija ekonomski stane na noge.Jos manje da koncesiju rade Kinezi ili Rusi.Srbija bi se promenila za uvek Kolicina turista koja bi prolazila bi izmenilo celu industriju Seljaci bi procvetali Roba bi se prevozila do Soluna
(marko, 11. oktobar 2013 20:49)

Genijalan komentar hahahaha!!!Jos jedan dokaz da UDBA i polupismeni radikali cine glasacko telo SNS.Pazi ti njega za sve su nam krivi EU i Amerika a mi sami smo uvek nevine zrtve koje niko ne voli...

ZAČUĐENI

pre 10 godina

Jeli neko pitao Makedonce i Grke šta misle o toj ideji?
Vardar protiče u formi potoka kroz Skoplje, tamošnji mostovi više su ćuprije nego mostovi u pravom smislu reči.
Izgradnja takvog kanala zahtevala bi totalno preuređenje Skoplja.
Osim toga Albancima to nikako ne odgovara jer nežele da se Makedonija stabilizuje.
Oni imaju druge planove.
Osim toga takav projekat se ne može realizovati bez Amerike i Rusije koje imaju svoje predstavnike u Dunavskoj komisiji.

zoki

pre 10 godina

Sve one fanatike koji ulizivački pozdravljaju ovu budalaštinu zamolio bih da se prošetaju našim dronjavim autoputem do Niša u leto i da vide na šta liči Južna Morava; možeš je pregaziti bez ikakvih problema i stvarno mi nije jasan taj bolestan um koji je zamislio da je tuda moguće napraviti plovni kanal. A sem toga mi nismo u stanju napraviti čak ni najobičniji auto put ili nešto slično (pogledati samo ono ruglo na obilaznici , sve one krpljenje i klizišta iako je Mrkonjić trijumfalno otvorio pre izbora i nekoliko meseci pre roka).
Završite , gospodo, autoputeve , asvaltirajte ulice, sredite osnovnu infrastrukturu, sredite železnicu da vožnja do Bara ne traje duže nego let avionom do Amerike, vodovod ...pa onda se zamlaćujte . A što se tiče kineske studije; za 2-3 meseca je nemoguće napraviti valjanu studiju, a kad se planiraju radovi na drugom kraju sveta za koji ih je baš briga; pa napisaće ono što naručilac hoće da čuje.
I još jedno molim vlastodršce: prestanite više da vređate našu inteligenciju , molim vas!

k

pre 10 godina

Da obnovimo gradivo:
1. Dunav nije iskoriscen iz dva razloga. Prvi je dvostruki pretovar - u Solunu iz prekookeanskih u male pomorske brodove, pa u Konstanci u recne, drugi mnoooogo veci je stravicna zagusenost Bosfora i Dardanela zbog koje vec sada brodovi danima cekaju na prolaz, a turci sasvim ozbiljno razmatraju kopanje kanala Crno - Egejsko more na evropskom delu Turske.
2. Kanal se nece graditi zbog nase privrede, ona je minorna u celoj prici. Kanal ce se graditi zbog uvoza iz azijskih zemalja. Prekookeanci ce umesto u Roterdamu prekrcavati na recne u Solunu, pa racunajte koliko je to skracenje.
3. Recni transport je neuporedivo jeftiniji od zeleznickog, a kamoli od drumskog. Ovi sto lupetaju o brzini transporta ocigledno ne znaju sta znaci planirati mesecima unapred.
4. Sasvim je jasno da mi nemamo pare ni kreditnu sposobnost da finansiramo izgradnju. Koncesija kinezima da izgrade i koriste, pa ako misle da im je izvodljivo i isplativo nek izvole. Samim tim otpadaju price tipa "treba da sredimo ovo ili ono".
5. Kina je sa Makedonijom vec pre par godina potpisala neki sporazum o "Plovnom Vardaru", ne secam se tacnog naziva, ali je to sustina sporazuma.
6. Grcka ce otvaranje kanala proglasiti za nacionalni praznik.
7. Ko ne zeli konkurenciju jeftinih industrijskih proizvoda ,jeftino dopremljenih iz Azije? Privreda im se bazira na izvozu industrijskih proizvoda a ime pocinje na N.
P.S. Kina i Koreja ne proizvode samo igracke i elektroniku.A tu je i Japan.

Nina

pre 10 godina

Neverovatno kojom brzinom ispaljuju vesti. Da li je ona prinudna štednja iz građanskog džepa upravo za ovo? Čini mi se da će oni tu brže i više popuniti svoje bankovne račune.

Kakvu vi igranku igrate, prevazišli ste i Miloševića.

Rupa na drumu

pre 10 godina

Kanal je prava stvar ali u doba kad naftni resursi krenu naglo da nestaju. A sad kad ne mogu amortizere auta da spasim od rupa da se da 15 mil. koje ce da prerastu u 50 mil. za kanal??? Pa mi smo u blatu do guse. Bili ste mi zanimljiviji sa onim gladovanjem nego sa ovim izjavama i dodelama medalja svaki dan.

Realnost

pre 10 godina

@ (amelk, 11. oktobar 2013 16:54)
Makedonska vlada se ionako nista ne pita vec radi ono sto joj se kaze.
Sa Grckim zvanicnicima je vec bilo razgovora na ovu temu.
A svi se nadamo da ovoga nece biti veruj nam!

Eko

pre 10 godina

Ekoloska katastrofa na vidiku! "Veca dara nego mera" Da li su pitali makar jednog ekologa sta znaci uraditi to? Milijarde da zaradimo ne moze da se isplati kad ce to da promeni mikroklimu svuda okolo!

Vlada

pre 10 godina

Pravnici imaju običaj da kažu:

"Besplatan pravni savet vredi onoliko koliko ste ga platili"

Mislim da isto važi i za besplatnu kinesku studiju.

fiftyone_fortynine

pre 10 godina

A mozda Kinezi dobiju kanal 51%, Srbija 49%, kao sto je vlada Srbije dala Rusima Juzni Tok. I onda sta, strana zemlja iskoriscava Srbiju i Srpski narod. Politicari se hvale, a narod placa, i placa. Ja nemam poverenje u Srpske politicari, ne samo sto nemaj iskustvo za ovako nesto, nego sto mislim da su korumpirani - svi, svaka stranka.

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Dobro. A jeste li razmišljali o tome ko će taj kredit vraćati? Ja neću da pravim dužnike već decu, a ovim putem porast nataliteta nije na vidiku.

Čovek iz Naroda

pre 10 godina

Baš je simpatično kad se u komentarisanje uključe SNS botovi pa krenu s bezumnim dislajkovanjem drugih komentara i hvalospevima Velikim Vođama. Koliko li vas plaćaju u centrali i čime? Jel dobijate paštete kao u Miloševićevo vreme ili se honorar obračunava u dinarskoj protivvrednosti? Radite li od kuće ili vas okupljaju u nekoj otadžbinskoj upravi? Sećate li se Ratova zvezda? Pa R2D2 i C3PO su bili doktori nauka za vas...

Grunf

pre 10 godina

Po nekim procenama, za finansiranje izgradnje kanala "Morava" bilo bi potrebno od 10 do 15 milijardi evra.Desetak milijardi evra za "najkraći put".E bato moj nti imamo telo za greh miti glavu za biznis.15 milijardi evra za kanal a sada Dunavom prodje 10 brodova jedva.Pa stvarno bre da ležimo na zlatu i nafti, pa iz totalne perverzije fa gradimo kanal razumeo bi ,da više nemamo šta da sagradimo jer sve smo izgradili i kada to izgradimo za 10000 gdoina bićemo velesila a ovaj,gradite kanal.Pazi ljudi koji imaju viziju i oni koji nemaju.Imali ste Vi razne vizije pa dobili po nosu zbog tih vaših vizija.Bre čoveče vozovi nam idu 30 sati do Bara a ti gradiš kanal od 15 milijardi koji bi izašao na prvu na 100 milijardi.Ceo svet se povezuje železnicom kao najjeftinijm prevoznim sredtvom a ti bi da riješ po Moravi.Sve imamo samo nam kanal još treba.Rekli Kinezi.Pa što da ti ne kažu.Em m ti urade projekat,em ti izgrade kanal sa svojim radnicima,em ti daju kredit.NAplate kredit a iste te pare za usluge platiš i njihove radnike i koji razlog oni imaju da ti kažu da je to glupost.Alo bre majstore vizija u Srbiji je kilo mesda nedeljno a ti pričaš o projektima od 15 milijardi.Što ti ne kažu da mogu da ti izgrade i stepenice ka nebu.I to je vizija pa ti udješ u helikopter ili avion šta da avion sleće bez veze negde i gubi vreme.I avion i putnici ona dosadna čekiranja.Jao majko moja nema leba da jedemo a ovaj poziva vladu da rije p oMoravi.E moravo moravo mutna vodo

oxoxoposum

pre 10 godina

Kanal neka pravi SNS od donacija svojih clanova, a ne iz budzeta. Ne bi za 10 godina sakupili novac za izradu idejnog projekta, a kamoli za finansiranje radova. Neverovatna je lakoca kojom su u stanju da se zaduze. Vrlo razocaravajuce... Gori i od Tita i Slobe, egal sa DS-om.

srbin

pre 10 godina

Sada kada ovo postaje sve izvesnije, da kažem par reči kao neko ko se malo poznaje u problematiku: Povezati Severno more sa Sredozemnim, sistemom Rajna-Majna-Dunav-Morava-Vardar je epsko veliki projekat i poduhvat srazmeran divljenju. Putarina koju bi stranci plaćali, kada umesto da kruže oko Bosfora dođu direkt brodom do Soluna bila bi fenomenalna stvar. Put se znatno skraćuje i prema Kini preko Sueckog kanala. I sve to zvuči odlično. Ali ja evo kažem ovako:
- Ako kineski inžinjeri mogu da reše plovidbu Južnom Moravom, koja ni u vreme prolećnih bujica ne može da podnese jedan tegljač,
- Ako 60 prevodnica nije malo (na celom DTD-u ih ima tek nekoliko)
- Ako 5 liftova za brodove nije malo (a i jedan lift je mnogo, treba to sve održavati, a održavanje prevodnica i liftova je skupo),
- Ako mogu da reguliši u Vardar da bude plovan,
onda gospodo gradite taj kanal. Samo nemoj da mi neko raskopa Moravu, i onda obustavi radove ili se sve oduži (poput Koridora X) pa gledamo bagere koji stoje godinama, i ne daj Bože na kraju se odustane, a ostane sve raskopano..........

Mad Max

pre 10 godina

Krov Vladine zgrade se otvori i Predsednik rece: Gradite kanal! I gle! Kanal bi stvoren! ..... i tako su ziveli srecno i zadovoljno hiljadu godina...

doc holiday

pre 10 godina

A botovi samo lupaju minuse! Ako, posle njih sve da kopaju predsednicki kanal... :)
(inside tip, 11. oktobar 2013 16:25)

pa kad bi te pare koje im daju za ovaj "posao" lupanja minusa i gluposti od komentara mozda bi i skupili pare za kanal ...
na sta trose mukotrpno zaradjene pare poreskih obveznika...strasno

a glupi botovi ne shvataju da i oni sami buse rupe na brodu koji vec inace tone.... a sa megatrend diplomama nece moci nigde u svet vec idu dole na dno zajedno sa brodom "Srbija"

Alex1

pre 10 godina

"Time se dokazuje da je san koji traje toliko godina ostvariv".

Toma ne razlikuje mitologiju i tehnologiju, to je mnogo veći problem od "detalja" :) tipa "da li su pitali Grke i Makedonce i "odakle voda".

Čoveče, to je možda bio "san" početkom 19. veka, sada je 21. vek!

alo

pre 10 godina

a od kojih para? da nsii potrosi osilne milione na svoju privatnu kucu mozda bi i bil onesto za pocetak, ili ces mozda da nabavis onih 100 milijardi sto si obecao iz rusije. zasto ne pokazete gde su pare koje ste dosada uzeli kao kredit? prica se da ste nas zadusil iza ovih godinu dana vise nego ovi prethodni za 4 godine?

crni domino

pre 10 godina

E moj Tomo jadni Predsednice, da li si se zapitao zasto 50 i vise godina ne može da se prokopa Grdelicka klisura da bi prosao normalan autoput, koji je voljna i Evropa da finansira pod vrlo povoljnim uslovima, da bi ljudi lepo isli kolima u Grcku na letovanje.
Znas li jado jadna da kroz tu istu klisuru treba da prodje i tvoj kanal!
Da li s se zapitao sta Vlada treba prvo da zavrsi!
Ipak je bolje da ti samo peces rakiju!

Alex

pre 10 godina

Od Beograda do Konstance vec plove ogromni brodovi, zasto bi neko vozio robu brodicima do Soluna za skracenje puta od 1000 km vodenog puta?
I da li je neko prolazio Grdelickom klisurom?!
Pozz iz Leskovca.

goran

pre 10 godina

Mi ne mozemo ni kanal Dunav-Tisa-Dunav da ODRZAVAMO, a ne da GRADIMO kanal koji toliko vredi... Bas me zanima ko bi se javio na tu ponudu za koncesiju i bas me cudi u cemu su Kinezi nasli ekonomsku opravdanost za toliku investiciju, a plasim se da ce nas pametnjakovici uvaliti u velike dugove

Mikas

pre 10 godina

Postovani Beogradjanine, da li znate da ono sto je Tito izgradio mi ne mozemo da okrecimo?
Drugim recima - Sve i da je taj projekat isplativ i da ga kitajci izgrade i naplacuju koncesiju u ugovorenom periodu (20 ili 100 godina - svejedno), onog trenutka kada koncesija istekne, od tog kanala nece biti nista za 6 meseci. I onda cemo doci u situaciju da nas neki NATO opet bombarduje zato sto blokiramo transport kroz taj kanal. A mi samo ne znamo da odrzavamo ono sto imamo! Proveri status kanala Dunav-Tisa-Dunav i sve ce ti biti jasnije.

Nego, niko jos nije pomenuo lift do Meseca. Da se zapljujem kao prvi!

NScentar

pre 10 godina

U saopštenju se ističe da je Nikolić izrazio zadovoljstvo zato što su kineski stručnjaci utvrdili da je izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar tehnički izvodljiva i ekonomski opravdana. - Kakav smo mi bedni narod, da druga nacija treba nama da kaze sta je "tehnički izvodljiva i ekonomski opravdana", i jos se predsednik Srbije vrlo zadovoljan s time. Kinezi ce da grade, kanale, Arapi uzeli avio kompaniju, i ce da grade vodeni sistem u Vojvodinu, i ko zna sta jos. A nasa vlada ume samo da uzima zajame, i da hvali. To je Srbija 21vog veka - outsourcing.

igor

pre 10 godina

umesto da mlatimo pare na organskoj hrani i priordnim bogatstvima mi se mlatimo nekim buducim 'prokopima' za koje nit imamo para niti mogucnosti... zamisljam rovove ostavljene da skupljaju kisnicu kad kinezi zavrnu slavine... mislim, zasto da nam tutnjaju brodovi i zagadjuju prirodu kada mogu da se sade vinogradi, i vocnjaci... ma... ko ce ga znati. verovatno ja nemam pojma.

nisam i necu ga glasati

pre 10 godina

U zadnjoj predizbornoj kampanji slusajuci ovo drustvance sada na vlasti mislio sam da njih nece niko normalan da bira,a onda i nemaju sansu da pobede! Ipak ispalo je drugacije i ja sam definitivno izgubio poverenje u razum
naseg coveka! Ovo je dokaz da je bila velika greska birati ih!

Pavle

pre 10 godina

Dobra ideja! Samo , koliko mi je poznato, studija izvodljivosti i idejni projekat nisu dostavljeni zvaničnoj stručnoj komisiji na reviziju koja je predviđena zakonom.

markadzoni

pre 10 godina

"Po nekim procenama, za finansiranje izgradnje kanala "Morava" bilo bi potrebno od 10 do 15 milijardi evra."

Znaci mere stednje koje se trenutno ramzatraju i predstavljaju gradjanima nisu pravljene da se drzava oporavi zajedno sa gradjanima koji je cine nego da se izgradi kanal. Znaci 2015-2016 ne cemo da osetimo poboljsanje u sverama zivotnog standarda povecanja radnih mesta nego cemo imati kanal koji ima da se koristi za sve i svasta samo ne za korist gradjana zapravo im da ga grade kao onaj mitoloski koridor. Ako se ovaj predlog usvoji od strane vlade sve ce time da kazu koliko su veliki demagozi kao sto su bili skoro svi njihovi predhodnici cast izuzecima.

Miladin

pre 10 godina

Po ko zna koji put ponavljam pitanje u vezi ovog kanala, sve i da je ekonomski oprvdana i tehnicki izvodljiva izgradnja tog kanala sta na to kazu zvnicna Grcka i zvanicna Makedonija, dok ne dobijemo odgovore na ta pitanja ... kanal ne bi trebalo da nas zanima uopste ...

Kaluđerske Bare

pre 10 godina

Auh ljudi, šta uradiše ovi izbori u Vrbasu . Morao je Toma Diploma da potegne najjače adute , a to je ovaj kanal iz snova . Izborni štab Otadžbinske uprave SNS-radikala je osetio , procenio da loše stoje u Vrbasu ( normalan svet neveruje više trgovcima maglom )pa je pretsednik izdao naredbu vladi Srbije : " Krenite već jednom sa tim epohalnim kanalom " . Čudi me što pre ovih izbora u Vrbasu nisu očistili i osposobili za plovidbu kanal Dunav-Tisa-Dunav, jer onda bi sigurno trijumfovali i nebi ih bolela glava .

ST

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li vi ljudi znate šta znači koncesija?
To znači da investitor sam da pare za izgradnju i za održavanje, a da na primer 20 godina održava i prikuplja profit od kanala. Nakon tog perioda (najviše do 50 godina) kanal bi postao vlasništvo Srbije, i Srbija se ovime nimalo ne zadužuje?
U čemu je problem s' vama?
(Beogradjanin, 11. oktobar 2013 19:15)

Bravo stručnjak, samo nam nisi objasnio sitnicu - Ako se kanal Rajna-Majna-Dunav, od 170km, gradio 32 godine, koliko će trebati da se izgradi kanal 5 puta duži i kompleksniji? Koliko, 60, 70...godina i još 50 godina koncesija...a nakon završetka koncesije potrebno ga je kanal rekonstruisati...jer će za 50 godina korišćenja da propadne...

Jug Srbije

pre 10 godina

@Ivica

Poštovani Ivice,
Jug Srbije ama baš nikakve koristi od tog kanala neće imati. To što Srbija (zajedno sa Beogradom) nije razvijena je zbog vladavine gluposti i podržavanja iste. Pametnim i kulturnim ljudima je bukvalno zabranjeno da učine išta korisno na globalnom planu. Čak i ako je neko samo vredan i fin odmah slede komentari "vidi budalu stalno radi" ili "vidi budalu čisti za svojim kučetom" itd.
Naravno da je Kinezima izvodljivo da izgrade kanal. Kinezima je apsolutno sve izvodljivo: premeštaju brda, prekrajaju reke, ravnaju planine...a koliko narušavaju ekosisteme i koliko zagađuju životnu sredinu, o tome bolje ne komentarisati.
I o kakvoj koristo od kanala može da se priča, kad su Kinezi jedini koji će imati koristi od toga jer dobijaju svoje uporište u Evropi. Kako iko razuman može da misli da kanal dobijamo za dž.? Ko još kupuje komad zemlje od vlasnika, a onda ga poklanja tom istom vlasniku?
Ako iko želi da država Srbija krene napred, da se razvija i postane normalna zemlja potrebni su pamet, znanje i naporan rad, rad i samo rad (i umni i fizički). Sve ostalo je samo lečenje nečijeg kompleksa (ili možda stvarno velika rasprodaja).

Dea

pre 10 godina

Meni i dalje nije jasno u kom će smeru da teče voda u tom kanalu??? A i ono što sam videla od Vardara, pa, to je potočić, vidi se dno, tako da bi bilo lepo da nama laicima neko objasni kako se prave ti kanali. Već zamisljam predsednika na kanalu, ali Discovery!

GROBAR

pre 10 godina

Kad prodje predizborna kampanja, pa opet pobede napredne demokrate i iskopaju prvih deset metara, bice to valjda poslednja deponija suludih srpskih politicara i njihovih zabluda. Stara ljubav zaborava nema, MORA DA SE KOPA

sasa jokic

pre 10 godina

Upadamo svi mi zajedno u SNS kanal, koji vodi direktno u propast. Oni nisu normalni, u 21. Veku pricaju o kanalu kroz Srbiju do Soluna? Obzirom da je Bacevic Ruski covek, to je samo jos jedan od projekata koji treba da nas zavije u crno. Gledali smo pre neki dan sta nam rade sa gasom.

Veliki brat

pre 10 godina

Je l' neko gledao film "O pokojniku sve najlepše"?

U selu Gornji Jaukovac odmah nakon Drugog svetskog rata, prvo su planirali hidroelektranu na nekom potoku, u filmu ima par scena gde je sve raskopano, pa su odustali jer nema dovoljno vode.
Onda jedan od likova (drug Sreten, glumi ga Petar Kralj) u sceni kada obilazi sa Radišom (neki šef seoskog odbora partije ili šta već) to mesto gde je trebala da bude brana uđe u napušteni rudnik, i izađe sa GENIJALNOM IDEJOM:
- Kako se ranije nisam setio, OTVORIĆEMO RUDNIK!
Na komentar Radiše da se ne desi isto kao sa branom, tj. da li ga ima dovoljno da se isplati vaditi, Sreten kaže:
- Ne brini, ja sam se tu IGRAO kao mali, i kad izađem sav sam bio GARAV!!!!!


E, takav nam je ovaj Ministar Bačević!
Mora da je kao mali puštao brodiće od papira niz moravu (pa i ja sam sa drugovima puštao brodiće niz neku rečicu nakon škole i takmičili smo se čiji će pre da stigne npr. do pruge), pa sad rešio da ispuni san da Morava bude PLOVNA!

OK, i ja ako postanem ministar jednog dana, videću da učinim da ovde jedan lokalni potok postane plovan!


Jasno je meni da postoji ekonomski interes, da je tehnički izvodljivo (58 prevodnica, malo li je?), ali gde je VODA?????
Pa veći brodovi i na Dunavu imaju problem kad je nizak vodostaj.


Drugi problem,svi kažu da je put KRAĆI!

Jeste kraći, ali da li je BRŽI i JEFTINIJI?????
Drugo je Rajna-Majna-Dunav, jer Nemačka ima proizvodnju i ne živi samo od naplate prolaza brodova.

Kanal

pre 10 godina

Mi smo svakako u kanalu...Mi Srbi smo poznati po mitomaniji,i zato podrzavam ideju kanala "Morava"...Ako treba da biramo velicinu kanala u kojem cemo zavrsiti,mislim da karakteru srpskog naroda jedino odgovara da to bude neki VELIKI,ISTORIJSKI I DUBOK kanal...Nema smisla da zavrsimo u nekom plicaku,to nema smisla...Nema smisla da NEBESKI NAROD zavrsi u OBICNOM KANALU!!!

sacuvaj me boze

pre 10 godina

Vec decenijama zemlja ne moze autoput da zavrsi. A napravice kanal do Soluna Procistite kanal Dunav Tisa Dunav Kopajte nove kanale po Vojvodini, zalivajte vojvodjansku zemlju...
Kinezi mozda imaju svoju racunicu... Nemojte nam mahati sa Kineskim procenama i analizama. Imate li vi racunicu drzave Srbije koja jasno pokazuje da zemlja treba da u to udje..Izadjite pred narod sa tom racunicom

serbokinez

pre 10 godina

Srbija zemlja čuda i prilika :)
Zemlja gde se uvek gradi, ali retko kada izgradi :P
železnicu smo već rešili, sve po standardima, 30 na sat obični, 35 ekspre. puteva nam netreba, i onako zatvaramo auto škole, pa samim tim je i jedna traka dovoljna za auto put :D

cev u cev

pre 10 godina

Bice isplativ kao Topionica u Boru.
...
Mada ako se cevi juznog toka stave po dnu kanala, moze o istom trosku da se rade.
Taman da se stave i kanalizacione cevi, pa i ekologija resena. Kako rece Radovan III mogu u mimohodu da se mimoilaze.
Koliko mogucnosti ... samo da se neko seti!!!

zoran

pre 10 godina

Koje crne milijarde...pohapsiti sve ove "navijace", zatim ove iz Obraza, Dveri i silicnih orghanizacija. Tu masu spojiti sa ovima koji su vec napunili zatvore , te podeliti u radne bataljone. Organizovati ih u tri smene, lopate u ruke i kopanje. Ima da plane ochas posla, a ovim zgubidanima ce koristiti da se malo prizovu sebi. Tako ce posao ici 24 sata , bez prekida, a ulice ce biti oslobodjene kriminalaca.

Sramota !

pre 10 godina

Boze budala.

Pa ako to spojite Dunav presusuje i nivo pada i u Nemackoj i u svim drugim zemljama. Djerdap nece moci da proizvodi toliko struje. Beograd i Novi Sad bice uskraceni za vodu jer i oavko kuburimo sa istom leti.

Jedino sto ce koristiti Nemcima, Poljacima, Cesima, Slovacima i Madjarima da smanje poplave koje imaju svake godine a ne zele da uloze u odbranu gradova od poplava vec ocekuju od nas da im i te probleme resimo.

Зато сам и отишао из Србије

pre 10 godina

Нови пројекат, од нове власти, ново мажњавање лове.

Ало бре, подигните пољопривреду на ноге, да се развалимо од лове!!!

milan

pre 10 godina

Vama predsednice priroda ocigledno nista neznaci inace bi takvo ogromno zaduzivanje ako ne zbog okoline kanala onda zbo sume novca kojeg ce kostati trebali pod hitno zaboraviti. Na cije procene se oslanjate na procene kineza koji bi trebalo da grade i financiraju pa nisu ludi da svoju zaradu si skinu sa hleba, logicno da je za njih taj projekat isplativ ali za nasu buducnost NE. Ako bi se kanal isplatio za njegovu okolinu sigurno ne, prilazni putevi optereceni silnim kamionima, zagadjivanje vode brodovima koja nema sanse da se regenerise kroz priliv ciste vode itd. Steta je nepregledna i takvi spomenici nam ne trebaju pa bilo od koga i za koga bili.

Simeon

pre 10 godina

Jel su ovo oni isti Kinezi sto trenutno planiraju da grade kanal u Nikaragvi? Proslonedeljin The Economist imao pricu o fantom Kineskim firmama koje planiraju da grade kanal od Atlanskog to Tihog okeana kroz Nikaragvu za vece brodove koje nemogu da prodju kroz Panamu. Nikaragva ce godisne dobijate 10 miliona dollara plus svake godine jedan posto vise, Kinze dobijaju kanal na 50 godina. A ceo taj posao ce kostati preko 54 miliarde dolara.

nidža

pre 10 godina

Da li je neko pitao Makedoniju i Grčku?
(pitam se, 11. oktobar 2013 18:38)
Njima tek odgovara, pogotovo Makedoniji. Plovni put Egej - Vardar - Morava - Dunav - Severno more je nešto što za dunavske zemlje ima vrednost Panamskog kanala za pomorske zemlje sveta!

Kinezi spajaju Tihi okean i Karipsko more

pre 10 godina

Kineskoj kompaniji će biti dodeljena koncesija za izgradnju kanala kroz Nikaragvu koji će Tihi okean povezati s Karipskim morem koji će koštati 40 milijardi dolara.

Ista takva koncesija moze biti i sa kanalom Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more.

Ace

pre 10 godina

Makedonija zainteresovana, u Makedoniji se nasiroko pise o tome. Javnost je podeljena uglavnom nacionalno, Makedonci su za kanal a Albanci su protiv.

djordje ns

pre 10 godina

tomislav nikolić mi nije ni malo simpatičan, ali ovde ga podržavam! s. . . smo tolike pare ni na šta, a ovo bi moglo da nas iščupa iz dubioze. neka su šanse i 50% ja i dalje podržavam!

Tomo- mašinovođa

pre 10 godina

Za manje od 10 milijardi evra može se moderizovati železnički saobraćaj na relacijama Beograd-Solun i Beograd- Bar. Pored toga može se na tim pravcima realizovati vazdušni transportni saobraćaj tako da bii Srbija praktično izašla na Egejsko i Jadransko more a železnica i vazdušna transportna kompanija bi kroz porez punila buđet Srbije.

milan

pre 10 godina

Gradite kanal... to je kao i poseta u Vrbasu izgleda mi da se bojite od popularnosti vaseg partijskog zamenika pa se sada svugde gde mislite da ima kasicica popularnosti i vi gurate gospodine predsednice ipak se sve polako ali sigurno spusta na radikalske grane.

PAUN - STAKLOREZAC

pre 10 godina

Ovaj projekat je bio razlog mnogih napada na Tomislava Nikolica tokom predizborne kampanje samo kad se setim sa kakvom su ironijom govorili o gradnji kanala, ali sada je sasvim jasno da su gradjani napravili pravi izbor jer ljudi se razlikuju po tome da li imaju viziju ili ne. Nadam se da ce to ova vlada uspeti da realizuje i zavrsi.

Aleksa

pre 10 godina

“Cudo nevidjeno” ima I mnogo bolji fazon (za ovu nasu pricu barem), onaj kada Boca Diklic priznaje na kraju filma da i “nije bas zavrsio ceo fakultet”,

Ne sumnjam ja da Kinezi koji su izveli studiju nisu strucni – sigurno jesu, medjutim nije pametna praksa da se u ovako grandioznu avanturu upusta samo na osnovu jedne studije izvodljivosti – i to napravljenu od strane koja ima direktnu ekonomsku dobit od pozitivnog rezulata te iste studije.

Trebalo bi da se naprave jos barem dve (raspisane na tenderu) od nezavisniih strucnjaka, koji bi celu stvar pogledali sa stanovista zastite zivotne sredine I realne ekonomske investicije.

Inace moze da se desi da za jedno desetak godina proverbijalna Savina zaista zapliva tamo gde joj nije mesto ili jos gore da cujemo od “inzinjera” da mu je "mnogo nezgodno" jer smo “izgleda napravili jednu malu gresku”

Blake

pre 10 godina

hahaha pazite odnos pozitivnih i negativnih komentara! Pocecu da verujem da stvarno postoje placeni ljudi da lupaju pluseve i minuse. Znam da smo mi opicen narod, ali ova prica oko kanala je smesna. Zasto ne ociste kanala Dunav Tisa Dunav koji je pred zacepljenjem? Ova prica je klasicno vredjanje intaligencije...

zoran

pre 10 godina

A šta ako Dunav okrene da teče u Egejsko more? Kad okačiš mapu Evrope na zid, Solun mu dođe dole od Crnog Mora. Logično za punoglavce-glasače, zar ne?
Mislim ono: " Najveća ptica je ORO"...

paradox

pre 10 godina

Čitam komentare i ne verujem. Oni što ih nazivaju botovima, su najinteresantniji. Zanemarujem onaj patetični i ulizivački sloj, samo čitam ove stručnjake, ups. "stručnjake".

Kojom brzinom šaltaju i prebacuju, mislim da bi im i bolid F1 pozavideo.

Posle glorifikovanja Rusa, pa Emirata, sada su Kinezi na redu.

Gospodo draga, vi ste obični resavci, samo prekucavate reči vašeg vođe i proturate kao neko mišljenje. To svaka budala može i zna da radi. Već misliti svojom glavom je mnogo teži posao. Čemu zamaranje.

Nesa

pre 10 godina

Slazem se , treba da izgradimo i ovaj kanal, ali ne sad vec za jedno milion godina. U medjuvremenu, jel mozemo da ocistimo one kanale za navodnjavanje od 2 metra i tako povecamo prinos po hektaru?
Takodje, posto dolazi do otapanja leda na severu, Kinezi sve vise gledaju da pocnu da koriste i te rute.Zamislite koja samo infrastruktura treba da se izgradi, drugo recni brodovi su mali i taj kanal bi morao da bude veliki po sirini da bi bio isplativ. To je isto kao kad ni neko pokusao da promeni tok Dunava...
Treba ulagati u zeleznicu, hidrocentrale, vetroparkove, puteve, nasa zemlja je lepa i da se malo samo srede putevi mogli bi dosta da zaradjujemo od tranzita, ali to ne moze ako gradimo 10 kilometara godisnje.

soka

pre 10 godina

Veliki kapitalni projekti (kao da bušneš u mravinjak),sve se pokrene ! Kao posleratne godine,mafijaško pranje novca,sve u svemu nešto se mrda ! Optimistično , sviđa mi se ! Lajki bre !
P.S. Gasovod će da dođe kao krvna slika pred veliku operaciju ! Opet lajki !
Informatika, robotizacija ,nano-tehnologija ,poljoprivreda , banje , ekologija ... El ja to vidim raj na zemlji ! Dečici posao ...! Supa bre !

Драган

pre 10 godina

Мада на први поглед ова идеја изгледа сувише храбра, када се сагледају све користи које би пројекат донио, било би оправдано приступити изградњи. Нај јефтинији вид транспорта је водени транспорт, Корист од наводњавања, могућност кориштења хидроенергије, повећање туристичког потенцијала,запошљавање великог броја људи на изградњи и након, те многе друге индиректне предности иду на руку овом пројекту. Уосталом, уколико се нађу заинтересовани инвеститори, и уколико студија исплативости покаже оправданост, ову идеју треба поздравити. Јер, храбре срећа прати! А сви који негативно коментаришу, су у фазону оне народне - ,,посао траже, а Бога моле да га не нађу"! И не причајте о политичкој ,,боји" коментара. Ваљда је важнија општа корист, уколико се препозна и израчуна!

Student

pre 10 godina

Ma ko jos zarezuje ovog mastera ekonomije, pre dve godine prvi put cuo za feasibility study pa se sad pravi vazan... A dobro, skoro je i stekao master diplomu pa mu se prasta...

Srbin100%

pre 10 godina

Studija je pokazala da je kanal isplativ,ne vidim razlog zasto vlada ne bi istrazila mogucnost da putem koncesija pokusa sa realizacijom ovog kapitalnog projekta koji bi imao pozitivne efekte na privredu Srbije

10544444444444444444444

pre 10 godina

Srbija od gradnje kanala moze imati koristi i vlada treba da zainteresovanim investitorima ponudi da putem koncesije izgrade objekte predvidjene projektnom dokumentacijom, a izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar je tehnicki izvodljiva i ekonomski opravdana.

alisa u zemlji cuda

pre 10 godina

ovamo mi uzimate od plate, a ovde imate viziju!!!
(vojvođanin, 12. oktobar 2013 09:24

A-haaaa, priznajes da si jedan od onih beskrupoloznih sto se usudjuju da imaju platu vecu od 60 000!!!

Pavle

pre 10 godina

Kada se rodila ideja o kanalu Dunav - Ssolun, bila je to nasušna potreba Srbije ali studija izvodljivosti nije prošla iz objektivnih razloga jer Srbija nije imala odgovarajuća novčana sredstva. Danas kažu da je taj problem prevaziđen ali je teško dokazati da je to za Srbiju prioritetan zadatak. Možda bi bilo dobro , za početak, da rešimo savremeno navodnjavanje Pomoravlja i obezbeđenje Srbije od elementarne nepogode-poplava. To bi bilo znatno jeftinije a efektivnost poduhvata je očigledna. Pored toga, to bi bila prva faza u realizaciji projekta KANAL BEOGRAD(Dunav-Morava-Vardar)-SOLUN, ako naši potomci shvate da im je to neophodno.

zoran

pre 10 godina

Ja iskreno ne razumem zasto se taj kanal ne gradi od Subotice nego od Beograda. Onda kad se vojvodjani bune ispadaju autonomasi a ovako vitalan poduhvat bi imao ogroman uticaj ne samo na vojvodinu nego i na rumunski banat juzni deo madjarske i deo hrvatske. Jednom reciju postali bi smo lider regiona i glavni faktor stabilnosti istog. Zato bih zamolio naseg predsednika dok nije kasno da posalje tu studiju isplatljivosti na dopunu sa izvinjenjem da je zaboravio deo zemlje pod nazivom vojvodina.

Mirjana

pre 10 godina

1. Gde je racunica? Sve crno na belo. Koliko se ulaze? Koliko ko zaradjuje cisto svake godine? Da vidimo za koliko se isplati ova avantura. Sve mi se cini da je isplativost za nekih 10000 godina kada vise ne bude ljudskog roda na planeti a do tada cemo biti robovi nekim drugima, sve zahvaljujuci vama politicarima. Jel Vi mislite da smo stvarno toliko naivni i indiferentni da cemo to dozvoliti?

2. Bez referenduma sve sto potpisete nece vaziti i narod ce Vas ometati u svakom koraku te gradnje. Sve sto sagradite bez pitanja naroda on ima pravo da srusi jer ga niste pitali za to. I sta cete sad? Za kapitalne investicije tog ranga sve drzave u svetu pitaju narod da im odobri. Po cemu ste vi to bolji i posteniji ili mozda mislite da ste bogovi i nedodirljvi pa sami odlucujete o tome? Ajde bas da Vas vidim kako cete ovo da sprovedete u delo.

3. Ne igrajte se sa strpljenjem i inteligencijom naroda jer Vam se lako moze dogoditi da Vam se sve to zestoko obije od glavu ! A sad pamet u galvu ... ako je uopste imate.

coban

pre 10 godina

http://www.plato.rs/knjiga-Ispovesti-ubice-ekonomija-96966
procitejte pa onda komentasrisite, dobro bi bilo da procita i neko ko se bavi politikom

Ana

pre 10 godina

Bolje bi Vam bilo da cutite i pokrijete se usima.

Vecu glupost od ove ideje nisam video odavno.
Narod Vam nece dozvoliti da zagadite celu Srbiju naftom iz tankera i transportnih brodova koji ce iz Kine u Evropu prevoziti svakakve gluposti pri cemu cemo mi biti samo iskorisceni kako bi se plovni put izmedju Evrope i Kine skratio i sve te zemlje a na prvom mestu Nemacka ustedele.

Podelili ste Srbiju na jedan navcin a sada zelite da je podelite uzduz popola? To Vam nece proci.

Niste mislili na diverzije koje su izvesne na celom plovnom putu jer narod ovakvu glupost nece tolerisati pa makar vi dobili na tajne racune u Svajcarskoj koliko hocete novca.

Ovo je otvorena poruka za sve zemlje EU. Ne zanosite se da ce Vam ovo proci. Adekvatne akcije ce se sprovoditi svakodnevno sve dok ne odustanete od ove sulude ideje i upropascavanja nase lepe zemlje !

PAUN - STAKLOREZAC

pre 10 godina

Ovaj projekat je bio razlog mnogih napada na Tomislava Nikolica tokom predizborne kampanje samo kad se setim sa kakvom su ironijom govorili o gradnji kanala, ali sada je sasvim jasno da su gradjani napravili pravi izbor jer ljudi se razlikuju po tome da li imaju viziju ili ne. Nadam se da ce to ova vlada uspeti da realizuje i zavrsi.

crna guja

pre 10 godina

Ljudi, Djavo je odneo salu, ovo je dosad bila neverovatna sprdacina, ali smo zaboravili da se sa ovima nije sprdati!!

Treba ih odmah zaustaviti, jer ce njihove namere placati i unuci nasih praunuka!!!
Jezivo, sta se ovde radi!

djordje ns

pre 10 godina

tomislav nikolić mi nije ni malo simpatičan, ali ovde ga podržavam! s. . . smo tolike pare ni na šta, a ovo bi moglo da nas iščupa iz dubioze. neka su šanse i 50% ja i dalje podržavam!

kopajte po svom dvoristu

pre 10 godina

Dodaje se da su stručnjaci još pre sto godina shvatali značaj ideje o izgradnji kanala "Morava" i da je "tek sada je ona uspela da sepribliži realizaciji".

Jesi li bre svestan koliko se svet promenio za poslednjih sto godina??? Da li ti je jasno koliko toga se promenilo u domenu transporta?

U stvari, kopajte taj kanal ti i tvoj prijatelj Bacevic SOPSTVENIM PARAMA a ja obojici ustupam svoj deo bilo kakvog prihoda od tog kanala.

I ovo je predsednik "drzave" u Evropi u 2013. godini!!! O uzasa!

Petar

pre 10 godina

Predsednik Nikolić je najodlučniji i najhrabriji predsednik u novijoj istoriji Srbije, odlično predstavlja i vodi Srbiju i ne izlazi iz svojih ustavnih okvira.

nidža

pre 10 godina

Da li je neko pitao Makedoniju i Grčku?
(pitam se, 11. oktobar 2013 18:38)
Njima tek odgovara, pogotovo Makedoniji. Plovni put Egej - Vardar - Morava - Dunav - Severno more je nešto što za dunavske zemlje ima vrednost Panamskog kanala za pomorske zemlje sveta!

genije

pre 10 godina

Koncesija.
Ko ima para nek' kopa, pravi, gradi pa kad istekne koncesioni ugovor preda sve u vlasništvo države, kako i sleduje.
Samo ima li takvih?

Sale

pre 10 godina

Ako kinezi kazu (i to besplatno), mora da je 100% isplativo! Samo nisam siguran dal su mislili na sebe ili na nas. Salu na stranu, oce li oni da nam kazu nesto konkretnije od "Isplativo, gradite" ili ce i ovo da postane predizborna tema kao Most na Adi.

Steva

pre 10 godina

Sve mi se čini da će ovo da se završi kao i veliki projekti "srpski satelit" i "najveći solarni park u evropi...ne,ne,...svetu". Kinezima ćemo sigurno plaćati penale za neispunjavanje nekih obaveza!

SNS prevaranti

pre 10 godina

A da li su za to zainteresovani Makedonija i Grčka, jer ako nisu, džaba ste krečili...Kanal Rajna-Majna-Dunav dugačak je 170km, a njegova izgradnja trajala je 32 godine, uz mnogo, mnogo poteškoća, izgranja je koštala oko 2,5 milijarde evra. Kanal D-M-V je 5 puta duži i na mnogo, mnogo lošijem terenu, prolazi kroz tri države, što dodatno komplikuje, a koliko bi sve to koštalo niko precizno ne zna, jer šta će se sve dešavati tokom izgradnje to niko ne zna...a ako je nemcima trebalo 32 godine da izgrade 5 puta kraću deonicu koliko će nama trebati...Prema tome, sve je ovo zamlaćivanje.

Realnost

pre 10 godina

@ (amelk, 11. oktobar 2013 16:54)
Makedonska vlada se ionako nista ne pita vec radi ono sto joj se kaze.
Sa Grckim zvanicnicima je vec bilo razgovora na ovu temu.
A svi se nadamo da ovoga nece biti veruj nam!

XXXX

pre 10 godina

pa jel neko pokazao predsedniku kartu? ko jos trosi 15 milijardi evra da skrati put, pazi vodom...sto je najjeftiniji vid transporta, za par 100 km.
da kazem prostije, da me i on razume, koljes vola za po' kile mesa!!
alo tomo?!

Sale

pre 10 godina

Ovo je potpuno ludilo, ne mogu da verujem! Kinezi rekli da može... Prvi koga treba pod hitno smeniti je gospodin ministar Bacevic, uar on nema druga, vaznija posla - sve je u drzavi sto je u njegovom domenu u redu, pa ajde da kopamo kanal biblijskih razmera. Kuku i lele nama sa takvim strucnjacima.

oxoxoposum

pre 10 godina

Kanal neka pravi SNS od donacija svojih clanova, a ne iz budzeta. Ne bi za 10 godina sakupili novac za izradu idejnog projekta, a kamoli za finansiranje radova. Neverovatna je lakoca kojom su u stanju da se zaduze. Vrlo razocaravajuce... Gori i od Tita i Slobe, egal sa DS-om.

Nina

pre 10 godina

Neverovatno kojom brzinom ispaljuju vesti. Da li je ona prinudna štednja iz građanskog džepa upravo za ovo? Čini mi se da će oni tu brže i više popuniti svoje bankovne račune.

Kakvu vi igranku igrate, prevazišli ste i Miloševića.

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Dobro. A jeste li razmišljali o tome ko će taj kredit vraćati? Ja neću da pravim dužnike već decu, a ovim putem porast nataliteta nije na vidiku.

Pera Krvzica

pre 10 godina

Veoma interesantno. Pogledajte samo broj minusa za svaki komentar protiv ove vesti. SNS placa negde oko 150-160 dzabalebarosa da samo surfa po internetu i lupa minuse za svaki komentar koji je protiv SNS-a.
Da se i ja prijavim? Je li placaju dobro?

Miladin

pre 10 godina

Po ko zna koji put ponavljam pitanje u vezi ovog kanala, sve i da je ekonomski oprvdana i tehnicki izvodljiva izgradnja tog kanala sta na to kazu zvnicna Grcka i zvanicna Makedonija, dok ne dobijemo odgovore na ta pitanja ... kanal ne bi trebalo da nas zanima uopste ...

amelk

pre 10 godina

Potpuno mi je nevjerojatno da se ovako govori o tom kanalu kao da je to srpski kanal pa sad vlada srbije mora da nesto odluci pa bi trebalo koncesiju raspisat. Pa nitko nikada nigdje nije sluzbeno razgovarao sa grckom i makedonijom pa vi bi gradili preko stranih drzava. Pa ovdje kao da je najveci problem odluka srpske vlade a o makedoniji i grckoj sta di kaj je to. Pa da je barem ikad odrzana neka konferencija di su se nasle ove tri strane pa to pitanje razmatrali pa i da dogovore nacelo da podrzavaju taj plan. Ali nema nicega a srpski ministi i predsednik govore kao o vec gotovoj stvari samo treba konkurs raspisat i krenut u realizaciju.

b0ss

pre 10 godina

Tacno je, Kineski strucnjaci su rekli da je izgradnje kanala Dunav-Morava-Vardar tehnički izvodljiva, ali NISU REKLI DA JE I EKONOMSKI OPRAVDANA - kao sto pise u tekstu.
Da vidimo koji strucnjak ce (sem Tome Diplome) da potpise takav dokument?

U pamet se narode!

pre 10 godina

@Koji je problem sa prihvatanjem ovog kanala. Treba ga pustiti nekom da ga napravi i od njgea uzima pare a sigurno ce i nama nesto da ostane od celog posla. Ako ne zavrse, nista, neka ga dokle stignu.
(ky3ma, 11. oktobar 2013 16:16)

Evo, koji je Problem: Kinezi su u svojoj zemlji, izvodeći ovakve mega -projekte, brane, mostove, elektrane, već 50% uništili svoju prirodnu okolinu. Zato kupuju zemljišta širom sveta da bi imali gde da odgaje svoju hranu jer kod njih toga više nema. Znate li vi koliko se prirodna sredina menja menjanjem toka reke? hoće li Morava teći na sever, ili na jug, to nije svejedno. Kakva će biocenoza da nastane posle par godina, koje nove biljke i životinje će cirkulisati novim vodenim putem? To NIKO ne zna, a Kineze to nije ni briga, oni hoće posao i pare. Kad neko(ko, nažalost, mora), na svom telu skrati svoje crevo i uradi prečicu, je li mu život lepši i bolji nego nama?

Dedal

pre 10 godina

@Kinezi spajaju Tihi okean i Karipsko more

Odlicno ste potegli pitanje i time ste dokazali da je Nikolicev kanal besmislica. Kanal kroz Nikaragvu je dugacak 200 km i kostace oko 40 milijardi sa mnogo manjim problemom oko nadmorske visine i vode - spajaju se dva okeana. Ovaj Nikolic-Bacevicev kanal treba da ima 600 km sa ogromnim problemima oko nadmoreske visine i nedostatkom vode. Ako Kinezi rese problem vodosnabdevanja (a nece jer je potrebna akomulacija od oko 65 kilometara kvadratnih na severu Kosova - podesam da je Vlasinsko jezero velicine oko 12.5 km2), ispada po Nikaragvanskom modelu da ce Nikolicev kanal minimalno da kosta 120 milijardi dolara. Rezultat - nemoguca misija ili ortodoksna glupost.

Alex

pre 10 godina

Od Beograda do Konstance vec plove ogromni brodovi, zasto bi neko vozio robu brodicima do Soluna za skracenje puta od 1000 km vodenog puta?
I da li je neko prolazio Grdelickom klisurom?!
Pozz iz Leskovca.

fiftyone_fortynine

pre 10 godina

A mozda Kinezi dobiju kanal 51%, Srbija 49%, kao sto je vlada Srbije dala Rusima Juzni Tok. I onda sta, strana zemlja iskoriscava Srbiju i Srpski narod. Politicari se hvale, a narod placa, i placa. Ja nemam poverenje u Srpske politicari, ne samo sto nemaj iskustvo za ovako nesto, nego sto mislim da su korumpirani - svi, svaka stranka.

Mad Max

pre 10 godina

Krov Vladine zgrade se otvori i Predsednik rece: Gradite kanal! I gle! Kanal bi stvoren! ..... i tako su ziveli srecno i zadovoljno hiljadu godina...

Slobodan

pre 10 godina

A da ipak gradimo piramidu(e)? Frka je u Egiptu pa verujem da će studija izvodljivosti da pokaže da se isplati...
Koji su nama dunsteri na vlasti...

Za koga mi glasasmo!

pre 10 godina

Majko moja sta uradismo,jednima iz vlasti huligani vrsljaju po stranci a drugi ce nas u propast i bankrot da bi prijatelju ucinili.Od kojih para.

Milosav

pre 10 godina

Ako vam treba mega projekata evo nekoliko ideja (znam da se ovoga niko zivi ne bi setio):
Prvo popraviti puteve, zavrsiti sve zapocete koridore i mostove, onda popraviti pruge i modernizovati zeleznicu, zatim ocistiti te zarasle kanale u Vojvodini koji vec postoje. Zatim misija do Saturna, procitah malocas da tamo ima puno dijamanata. Ako posle svega ovoga ostane para, moze i taj kanal do Soluna.
Zamisli ovo, podjes na more u Grcku, kupis camcic na pumpanje, potovaris decu, zenu, kuce, mace, paradajz, pivo, itd i otisnes se niz kanal, divota jedna. Happy sailings!!

Slobodan

pre 10 godina

Jel' to predsednik Republike pokušava da javnosti nametne utisak da je on iznad vlade? Počinje da deluje kao Tadić, koji je svojim samovlašćem razorio institucije i DS. Ako je projekat moguće izvoditi, vlada će ga realizocati, ali tek treba da usledi studija izvodljivosti. Projekat, ako je dobar i izvodljiv, neće pobeći i nije posao predsednika da lobira u javnosti. Izgleda da počinje da žali što nije šef partije, jer očigledno ne zna šta bi sa svojim delokrugom, osim da udomljava svoje privatno okruženje.

Zvrlj

pre 10 godina

Ma Tomo organizuj Omladinske radne akcije ili obavezu rada na kanalu svakom gradjaninu kao komunisti posle rata! :))) Jooooj kakvi strucnjaci vode ovu zemlju ne bi me iznenadilo da na kraju prodju sa tim kanalom kao Crnogorci sa onim jezerom u filmu "Cudo nevidjeno" kada ga isusuju, a onda potopljeni shvate da je more na visem nivou :)))

Eko

pre 10 godina

Ekoloska katastrofa na vidiku! "Veca dara nego mera" Da li su pitali makar jednog ekologa sta znaci uraditi to? Milijarde da zaradimo ne moze da se isplati kad ce to da promeni mikroklimu svuda okolo!

nisam i necu ga glasati

pre 10 godina

U zadnjoj predizbornoj kampanji slusajuci ovo drustvance sada na vlasti mislio sam da njih nece niko normalan da bira,a onda i nemaju sansu da pobede! Ipak ispalo je drugacije i ja sam definitivno izgubio poverenje u razum
naseg coveka! Ovo je dokaz da je bila velika greska birati ih!

Pavle

pre 10 godina

Dobra ideja! Samo , koliko mi je poznato, studija izvodljivosti i idejni projekat nisu dostavljeni zvaničnoj stručnoj komisiji na reviziju koja je predviđena zakonom.

Grunf

pre 10 godina

Po nekim procenama, za finansiranje izgradnje kanala "Morava" bilo bi potrebno od 10 do 15 milijardi evra.Desetak milijardi evra za "najkraći put".E bato moj nti imamo telo za greh miti glavu za biznis.15 milijardi evra za kanal a sada Dunavom prodje 10 brodova jedva.Pa stvarno bre da ležimo na zlatu i nafti, pa iz totalne perverzije fa gradimo kanal razumeo bi ,da više nemamo šta da sagradimo jer sve smo izgradili i kada to izgradimo za 10000 gdoina bićemo velesila a ovaj,gradite kanal.Pazi ljudi koji imaju viziju i oni koji nemaju.Imali ste Vi razne vizije pa dobili po nosu zbog tih vaših vizija.Bre čoveče vozovi nam idu 30 sati do Bara a ti gradiš kanal od 15 milijardi koji bi izašao na prvu na 100 milijardi.Ceo svet se povezuje železnicom kao najjeftinijm prevoznim sredtvom a ti bi da riješ po Moravi.Sve imamo samo nam kanal još treba.Rekli Kinezi.Pa što da ti ne kažu.Em m ti urade projekat,em ti izgrade kanal sa svojim radnicima,em ti daju kredit.NAplate kredit a iste te pare za usluge platiš i njihove radnike i koji razlog oni imaju da ti kažu da je to glupost.Alo bre majstore vizija u Srbiji je kilo mesda nedeljno a ti pričaš o projektima od 15 milijardi.Što ti ne kažu da mogu da ti izgrade i stepenice ka nebu.I to je vizija pa ti udješ u helikopter ili avion šta da avion sleće bez veze negde i gubi vreme.I avion i putnici ona dosadna čekiranja.Jao majko moja nema leba da jedemo a ovaj poziva vladu da rije p oMoravi.E moravo moravo mutna vodo

Seljak iz Sumadije

pre 10 godina

Alo PreCednice. Drz ste se vi vase rakije u Bajcetini. Nije za vas ovako visoka tehnologija.Ajde neka se izjasni gospodin PRVI. MOra da si PreCednice sedeo uz degustaciju rakije sa svojim prikom koji ti je napunio glavu. Da li je to jedna od obecanih investicija od 100 milijardi dolara?

markadzoni

pre 10 godina

"Po nekim procenama, za finansiranje izgradnje kanala "Morava" bilo bi potrebno od 10 do 15 milijardi evra."

Znaci mere stednje koje se trenutno ramzatraju i predstavljaju gradjanima nisu pravljene da se drzava oporavi zajedno sa gradjanima koji je cine nego da se izgradi kanal. Znaci 2015-2016 ne cemo da osetimo poboljsanje u sverama zivotnog standarda povecanja radnih mesta nego cemo imati kanal koji ima da se koristi za sve i svasta samo ne za korist gradjana zapravo im da ga grade kao onaj mitoloski koridor. Ako se ovaj predlog usvoji od strane vlade sve ce time da kazu koliko su veliki demagozi kao sto su bili skoro svi njihovi predhodnici cast izuzecima.

NScentar

pre 10 godina

U saopštenju se ističe da je Nikolić izrazio zadovoljstvo zato što su kineski stručnjaci utvrdili da je izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar tehnički izvodljiva i ekonomski opravdana. - Kakav smo mi bedni narod, da druga nacija treba nama da kaze sta je "tehnički izvodljiva i ekonomski opravdana", i jos se predsednik Srbije vrlo zadovoljan s time. Kinezi ce da grade, kanale, Arapi uzeli avio kompaniju, i ce da grade vodeni sistem u Vojvodinu, i ko zna sta jos. A nasa vlada ume samo da uzima zajame, i da hvali. To je Srbija 21vog veka - outsourcing.

Sasa

pre 10 godina

Super jedva cekam taj kanal, nadam se da ce u Moravi biti slana voda, a posto zivim u Kovinu, sa jedne strane Dunava pecacu soma, sarana, smudja, a sa druge strane gde se Morava uliva, pecacu Skusu...KAKVA RAZVOJNA SANSA ZA PECAROSE.

Kol

pre 10 godina

Ovo vise nije ni smesno nego totalno ludilo ej bre na ivici smo bankrota kao drzava, a oni oce da grade kanal do grcke obale! Sredite nam puteve i zeleznicu megalomani pa onda kopajte taj vas kanal, ko nam vodi drzavu!!!

Tex Viller

pre 10 godina

Odmah poceti sa gradnjom i dati Mrki da vodi to!
Znajuci njegovu efikasnost proci ce bar 150 goinda pre nego uradi 1/10, a do tad ko zna sta ce biti.
Jedino je sigurno da ce na otvaranju da bude Krkobabic.

Aleksandar

pre 10 godina

Па и путовање до Нептуна је технички изводљиво, само паметни се тиме не замарају.

lolololsrb

pre 10 godina

Idemo radne akcije,dokazimo svima da smo postali severna koreja u evropi sa ovima na vlasti. Kim li Vucic,odani smo njemu,sve sto kaze svetinja je.

Darko

pre 10 godina

Ipak je ubedljivo najbolja izjava ministra iz ministarstva ruda i gubljenja vremena - ovo je ta famozna studija, mozete da je vidite iz moje ruke...

tesko nama s patriotama

pre 10 godina

Kako je lepo videti patriote koji pokazuju svoje pravo lice. Mislim, svi se busaju u srpske im grudi i dizu tri prsta jer eto kao vole Srbiju, a sutra bi dali da neko koristi recno bogatstvo preko vajne koncesije. Pa znate li vi sta pricate? Sta vama uopste znaci ta Srbija, ako to nije biljni i zivotinjski svet i ljudi koji bi svi imali stete od unistavanja zivotne sredine ako bi ovaj monstrum od projekta zaziveo.

ZAČUĐENI

pre 10 godina

Jeli neko pitao Makedonce i Grke šta misle o toj ideji?
Vardar protiče u formi potoka kroz Skoplje, tamošnji mostovi više su ćuprije nego mostovi u pravom smislu reči.
Izgradnja takvog kanala zahtevala bi totalno preuređenje Skoplja.
Osim toga Albancima to nikako ne odgovara jer nežele da se Makedonija stabilizuje.
Oni imaju druge planove.
Osim toga takav projekat se ne može realizovati bez Amerike i Rusije koje imaju svoje predstavnike u Dunavskoj komisiji.

Saša73

pre 10 godina

Toma Diploma godinama priča bajke. Od Šešeljuge naovamo, ova mu je najbolja...samo...Ko još u Srbiji veruje u ono što takav čovek kaže? Nije ovo 1992.god. narod je tada "gutao" ovakve gluposti...A sada je očigledno povređena inteligencija mnogih od nas . . .

Mikas

pre 10 godina

Postovani Beogradjanine, da li znate da ono sto je Tito izgradio mi ne mozemo da okrecimo?
Drugim recima - Sve i da je taj projekat isplativ i da ga kitajci izgrade i naplacuju koncesiju u ugovorenom periodu (20 ili 100 godina - svejedno), onog trenutka kada koncesija istekne, od tog kanala nece biti nista za 6 meseci. I onda cemo doci u situaciju da nas neki NATO opet bombarduje zato sto blokiramo transport kroz taj kanal. A mi samo ne znamo da odrzavamo ono sto imamo! Proveri status kanala Dunav-Tisa-Dunav i sve ce ti biti jasnije.

Nego, niko jos nije pomenuo lift do Meseca. Da se zapljujem kao prvi!

Milan

pre 10 godina

Ko je u detinjstvu citao bajku "Carevo novo odelo"
može da prepozna ovakve sulude ideje.
Mene ova priča isto podseća na film Živka Nikolića "Čudo neviđeno", kad inženjer na kraju sa svojim megalomenskim projektom potopi celo selo .

Čovek iz Naroda

pre 10 godina

Baš je simpatično kad se u komentarisanje uključe SNS botovi pa krenu s bezumnim dislajkovanjem drugih komentara i hvalospevima Velikim Vođama. Koliko li vas plaćaju u centrali i čime? Jel dobijate paštete kao u Miloševićevo vreme ili se honorar obračunava u dinarskoj protivvrednosti? Radite li od kuće ili vas okupljaju u nekoj otadžbinskoj upravi? Sećate li se Ratova zvezda? Pa R2D2 i C3PO su bili doktori nauka za vas...

doc holiday

pre 10 godina

A botovi samo lupaju minuse! Ako, posle njih sve da kopaju predsednicki kanal... :)
(inside tip, 11. oktobar 2013 16:25)

pa kad bi te pare koje im daju za ovaj "posao" lupanja minusa i gluposti od komentara mozda bi i skupili pare za kanal ...
na sta trose mukotrpno zaradjene pare poreskih obveznika...strasno

a glupi botovi ne shvataju da i oni sami buse rupe na brodu koji vec inace tone.... a sa megatrend diplomama nece moci nigde u svet vec idu dole na dno zajedno sa brodom "Srbija"

Steeler

pre 10 godina

Narod je depresivan, plate male, administracija svuda užasna, organizacija na nuli, korupcija, krađa... Počnite od malih koraka. Prvo učiš da hodaš, pa da trčiš.

Opet narod ćuti?
Opet narod ćuti?
Opet narod ćuti?

Čovek iz Naroda

pre 10 godina

Gospodine predsedniče, prvo naredite da se očisti kanal u Vrbasu zbog kojeg je taj grad ekološka crna tačka Evrope, svojevrsni srpski Černobil, u kojem ljudi oboljevaju i umiru u rekordnim stopama. Juče ste se čak i slikali tamo, lomili pogaču i šta sve ne, a ljudi nastavljaju da umiru jer nikog nije briga. A kad to završite, onda naredite da se pročiste Dunav-Tisa-Dunav i drugi neprohodni, zagađeni vojvođanski kanali koje nam je izgradila mrska imperatorka Marija Terezija. A kad to završite, ili možda istovremeno, naredite da se renovira pruga Beograd-Bar, na kojoj kompozicije ispadaju iz šina svaki čas, zaglavljuju se po tunelima i putuju po 30 sati. E, tek kad sve to Vi naredite, a Vlada izvrši, razmišljajte o tom svom suludom kanalu. Naravno, Vas je baš briga za narod čiji ste predsednik. Samo biste da učinite svom pajtašu Bačeviću, a možda i Kinezima, tako da je moj apel potpuno uzaludan.

alo

pre 10 godina

a od kojih para? da nsii potrosi osilne milione na svoju privatnu kucu mozda bi i bil onesto za pocetak, ili ces mozda da nabavis onih 100 milijardi sto si obecao iz rusije. zasto ne pokazete gde su pare koje ste dosada uzeli kao kredit? prica se da ste nas zadusil iza ovih godinu dana vise nego ovi prethodni za 4 godine?

Mare

pre 10 godina

Daj zavrsite prvo autoput i tu se dokazite pa posle kopajte put do Kine kroz srediste zemlje. Osnov domacinskog ponasanja je da se zavrsi zapoceto pa da se pocinje nesto novo

crni domino

pre 10 godina

E moj Tomo jadni Predsednice, da li si se zapitao zasto 50 i vise godina ne može da se prokopa Grdelicka klisura da bi prosao normalan autoput, koji je voljna i Evropa da finansira pod vrlo povoljnim uslovima, da bi ljudi lepo isli kolima u Grcku na letovanje.
Znas li jado jadna da kroz tu istu klisuru treba da prodje i tvoj kanal!
Da li s se zapitao sta Vlada treba prvo da zavrsi!
Ipak je bolje da ti samo peces rakiju!

Sramota !

pre 10 godina

Boze budala.

Pa ako to spojite Dunav presusuje i nivo pada i u Nemackoj i u svim drugim zemljama. Djerdap nece moci da proizvodi toliko struje. Beograd i Novi Sad bice uskraceni za vodu jer i oavko kuburimo sa istom leti.

Jedino sto ce koristiti Nemcima, Poljacima, Cesima, Slovacima i Madjarima da smanje poplave koje imaju svake godine a ne zele da uloze u odbranu gradova od poplava vec ocekuju od nas da im i te probleme resimo.

serbokinez

pre 10 godina

Srbija zemlja čuda i prilika :)
Zemlja gde se uvek gradi, ali retko kada izgradi :P
železnicu smo već rešili, sve po standardima, 30 na sat obični, 35 ekspre. puteva nam netreba, i onako zatvaramo auto škole, pa samim tim je i jedna traka dovoljna za auto put :D

srbin

pre 10 godina

Sada kada ovo postaje sve izvesnije, da kažem par reči kao neko ko se malo poznaje u problematiku: Povezati Severno more sa Sredozemnim, sistemom Rajna-Majna-Dunav-Morava-Vardar je epsko veliki projekat i poduhvat srazmeran divljenju. Putarina koju bi stranci plaćali, kada umesto da kruže oko Bosfora dođu direkt brodom do Soluna bila bi fenomenalna stvar. Put se znatno skraćuje i prema Kini preko Sueckog kanala. I sve to zvuči odlično. Ali ja evo kažem ovako:
- Ako kineski inžinjeri mogu da reše plovidbu Južnom Moravom, koja ni u vreme prolećnih bujica ne može da podnese jedan tegljač,
- Ako 60 prevodnica nije malo (na celom DTD-u ih ima tek nekoliko)
- Ako 5 liftova za brodove nije malo (a i jedan lift je mnogo, treba to sve održavati, a održavanje prevodnica i liftova je skupo),
- Ako mogu da reguliši u Vardar da bude plovan,
onda gospodo gradite taj kanal. Samo nemoj da mi neko raskopa Moravu, i onda obustavi radove ili se sve oduži (poput Koridora X) pa gledamo bagere koji stoje godinama, i ne daj Bože na kraju se odustane, a ostane sve raskopano..........

Rupa na drumu

pre 10 godina

Kanal je prava stvar ali u doba kad naftni resursi krenu naglo da nestaju. A sad kad ne mogu amortizere auta da spasim od rupa da se da 15 mil. koje ce da prerastu u 50 mil. za kanal??? Pa mi smo u blatu do guse. Bili ste mi zanimljiviji sa onim gladovanjem nego sa ovim izjavama i dodelama medalja svaki dan.

Oikonom

pre 10 godina

Postoji i domaća studija iz februara ove godine koja ubedljivo postavlja pitanje autorima ideje: "Da li ste normalni!?" Znam i da je studija poslata Vladi, ali zaključci se očigledno nekom ne svidjaju... A sasvim su logični. Daleko logičniji od same ideje kanala Morava.

drvobradi

pre 10 godina

Kinezi rekli da može :). Da je predsednik ikada nešto radio sa Kinezima, ili barem radio išta, znao bi da Kinez nikada neće reći da nešto ne može. Uvek sve može.
Što se ovih šarlatana tiče, prvo neka naprave 200km autoputa kroz ravnicu pa tek onda neka pričaju o mega projektima.

Ddule

pre 10 godina

Vazno je da kanal bude iskopan i da mi mozemo bar po dva-tri puca ici gumenim camcem do Soluna. Sta ce se posle dogadjati, ovoj vladi ne interesuje, i nije im briga, jer kad budu iskopani prvi km, oni nece vise ni biti ziv.

Ljudska fantazija nema kraj!

milan

pre 10 godina

Vama predsednice priroda ocigledno nista neznaci inace bi takvo ogromno zaduzivanje ako ne zbog okoline kanala onda zbo sume novca kojeg ce kostati trebali pod hitno zaboraviti. Na cije procene se oslanjate na procene kineza koji bi trebalo da grade i financiraju pa nisu ludi da svoju zaradu si skinu sa hleba, logicno da je za njih taj projekat isplativ ali za nasu buducnost NE. Ako bi se kanal isplatio za njegovu okolinu sigurno ne, prilazni putevi optereceni silnim kamionima, zagadjivanje vode brodovima koja nema sanse da se regenerise kroz priliv ciste vode itd. Steta je nepregledna i takvi spomenici nam ne trebaju pa bilo od koga i za koga bili.

GROBAR

pre 10 godina

Kad prodje predizborna kampanja, pa opet pobede napredne demokrate i iskopaju prvih deset metara, bice to valjda poslednja deponija suludih srpskih politicara i njihovih zabluda. Stara ljubav zaborava nema, MORA DA SE KOPA

Veliki brat

pre 10 godina

Je l' neko gledao film "O pokojniku sve najlepše"?

U selu Gornji Jaukovac odmah nakon Drugog svetskog rata, prvo su planirali hidroelektranu na nekom potoku, u filmu ima par scena gde je sve raskopano, pa su odustali jer nema dovoljno vode.
Onda jedan od likova (drug Sreten, glumi ga Petar Kralj) u sceni kada obilazi sa Radišom (neki šef seoskog odbora partije ili šta već) to mesto gde je trebala da bude brana uđe u napušteni rudnik, i izađe sa GENIJALNOM IDEJOM:
- Kako se ranije nisam setio, OTVORIĆEMO RUDNIK!
Na komentar Radiše da se ne desi isto kao sa branom, tj. da li ga ima dovoljno da se isplati vaditi, Sreten kaže:
- Ne brini, ja sam se tu IGRAO kao mali, i kad izađem sav sam bio GARAV!!!!!


E, takav nam je ovaj Ministar Bačević!
Mora da je kao mali puštao brodiće od papira niz moravu (pa i ja sam sa drugovima puštao brodiće niz neku rečicu nakon škole i takmičili smo se čiji će pre da stigne npr. do pruge), pa sad rešio da ispuni san da Morava bude PLOVNA!

OK, i ja ako postanem ministar jednog dana, videću da učinim da ovde jedan lokalni potok postane plovan!


Jasno je meni da postoji ekonomski interes, da je tehnički izvodljivo (58 prevodnica, malo li je?), ali gde je VODA?????
Pa veći brodovi i na Dunavu imaju problem kad je nizak vodostaj.


Drugi problem,svi kažu da je put KRAĆI!

Jeste kraći, ali da li je BRŽI i JEFTINIJI?????
Drugo je Rajna-Majna-Dunav, jer Nemačka ima proizvodnju i ne živi samo od naplate prolaza brodova.

igor

pre 10 godina

umesto da mlatimo pare na organskoj hrani i priordnim bogatstvima mi se mlatimo nekim buducim 'prokopima' za koje nit imamo para niti mogucnosti... zamisljam rovove ostavljene da skupljaju kisnicu kad kinezi zavrnu slavine... mislim, zasto da nam tutnjaju brodovi i zagadjuju prirodu kada mogu da se sade vinogradi, i vocnjaci... ma... ko ce ga znati. verovatno ja nemam pojma.

zoki

pre 10 godina

Sve one fanatike koji ulizivački pozdravljaju ovu budalaštinu zamolio bih da se prošetaju našim dronjavim autoputem do Niša u leto i da vide na šta liči Južna Morava; možeš je pregaziti bez ikakvih problema i stvarno mi nije jasan taj bolestan um koji je zamislio da je tuda moguće napraviti plovni kanal. A sem toga mi nismo u stanju napraviti čak ni najobičniji auto put ili nešto slično (pogledati samo ono ruglo na obilaznici , sve one krpljenje i klizišta iako je Mrkonjić trijumfalno otvorio pre izbora i nekoliko meseci pre roka).
Završite , gospodo, autoputeve , asvaltirajte ulice, sredite osnovnu infrastrukturu, sredite železnicu da vožnja do Bara ne traje duže nego let avionom do Amerike, vodovod ...pa onda se zamlaćujte . A što se tiče kineske studije; za 2-3 meseca je nemoguće napraviti valjanu studiju, a kad se planiraju radovi na drugom kraju sveta za koji ih je baš briga; pa napisaće ono što naručilac hoće da čuje.
I još jedno molim vlastodršce: prestanite više da vređate našu inteligenciju , molim vas!

Dea

pre 10 godina

Meni i dalje nije jasno u kom će smeru da teče voda u tom kanalu??? A i ono što sam videla od Vardara, pa, to je potočić, vidi se dno, tako da bi bilo lepo da nama laicima neko objasni kako se prave ti kanali. Već zamisljam predsednika na kanalu, ali Discovery!

Зато сам и отишао из Србије

pre 10 godina

Нови пројекат, од нове власти, ново мажњавање лове.

Ало бре, подигните пољопривреду на ноге, да се развалимо од лове!!!

Beogradjanin

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li vi ljudi znate šta znači koncesija?
To znači da investitor sam da pare za izgradnju i za održavanje, a da na primer 20 godina održava i prikuplja profit od kanala. Nakon tog perioda (najviše do 50 godina) kanal bi postao vlasništvo Srbije, i Srbija se ovime nimalo ne zadužuje?
U čemu je problem s' vama?

boruslav

pre 10 godina

Graditi kroz KONCESIJU znaci da Srbija ne bi nista placala a Kinezi bi zaradili od tarifa na kanalu ili zemljista okolo. Zasto NE graditi ovaj kanal? Besplatan i izvodljiv. I ne pricajte o vodi vise, ideja postoji 100 godina i pre i danas je bila izvodljiva.

Nemamo vreme

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kakvi negativni komentari
*Koncesija!!!1
*Jefiniji prevoz robe - čitaj jefiniji proizvodi
*Bolji i brži izvoz robe
*Bolja povezanost srbije sa jugom

Treba se zapitati zašto srbi na jugu idu u BEOGRAD NOVI SAD = LOGISTIKA

DJ

pre 10 godina

Taj kanal je najveća razvojna šansa koju je Srbija ikada imala i koju će ikada imati.
Lupajte minuse koliko hoćete, to neće izmeniti činjenicu.
Oni koji misle da nema dovoljno vode, neka pročitaju malo o sistemima ustava koje može da napuni i najmanji potok.

Ace

pre 10 godina

Makedonija zainteresovana, u Makedoniji se nasiroko pise o tome. Javnost je podeljena uglavnom nacionalno, Makedonci su za kanal a Albanci su protiv.

zoran

pre 10 godina

Koje crne milijarde...pohapsiti sve ove "navijace", zatim ove iz Obraza, Dveri i silicnih orghanizacija. Tu masu spojiti sa ovima koji su vec napunili zatvore , te podeliti u radne bataljone. Organizovati ih u tri smene, lopate u ruke i kopanje. Ima da plane ochas posla, a ovim zgubidanima ce koristiti da se malo prizovu sebi. Tako ce posao ici 24 sata , bez prekida, a ulice ce biti oslobodjene kriminalaca.

ST

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li vi ljudi znate šta znači koncesija?
To znači da investitor sam da pare za izgradnju i za održavanje, a da na primer 20 godina održava i prikuplja profit od kanala. Nakon tog perioda (najviše do 50 godina) kanal bi postao vlasništvo Srbije, i Srbija se ovime nimalo ne zadužuje?
U čemu je problem s' vama?
(Beogradjanin, 11. oktobar 2013 19:15)

Bravo stručnjak, samo nam nisi objasnio sitnicu - Ako se kanal Rajna-Majna-Dunav, od 170km, gradio 32 godine, koliko će trebati da se izgradi kanal 5 puta duži i kompleksniji? Koliko, 60, 70...godina i još 50 godina koncesija...a nakon završetka koncesije potrebno ga je kanal rekonstruisati...jer će za 50 godina korišćenja da propadne...

Ivica

pre 10 godina

Gospoda koja se sprdaju sa ovako vaznim projektom, trebalo bi da znaju da je Srbija i van Beograda...ili su umislili da je citava Srbija Beograd.
Od ovog kanala dragi Beogradjani imace korist i Beograd ali i citav jug Srbije a i cela Srbija

ky3ma

pre 10 godina

Koji je problem sa prihvatanjem ovog kanala. Treba ga pustiti nekom da ga napravi i od njgea uzima pare a sigurno ce i nama nesto da ostane od celog posla. Ako ne zavrse, nista, neka ga dokle stignu.

porucnik

pre 10 godina

Ako se pokaze da postoji opravdanost i ima dovoljno vode da se taj kanal odrzi, ako su sve zemlje kroz koje bi prosao ZA gradnju, zasto onda ne graditi?!!
Ako firma koja ce da gradi racuna da ce kroz koncesiju povratiti pare, zasto ne?
Zato sto je predlozio Nikolic?!
Zato sto nije predlozio neko drugi?!!
Zar smo toliko zlobni i stranacki obojeni?!!!

Dijana

pre 10 godina

Izgradnja ovog projekta je moguca i na dugi rok veoma isplativa, potrebno je naci investitore i naravno da Evropa tako nesto dozvoli. Nemojmo biti malodusni.

rečni vuk...

pre 10 godina

Putevi, mostovi, reke i kanali, nauka i obrazovanje… samo mogu da spajaju nacije i ljude. Nikako da ih razdvajaju! Srbija je oduvek bila raskrsnica puteva. Sada bi mogla postati i mnogo više!

Бинср

pre 10 godina

Одлично, ни једна држава није искорачила без великих пројеката, где је цела нација морала да се упрегне. Србија је то чекала и дочекала, неки никад не дочекају. Уз Јужни ток и овај канал, постаћемо европско чвориште транспорта и енергетике и коначно почети да уновчаваМо наш геостратешки положај због кога смо толико пута страдали. Цео север Европе је умрежен у каналима, Бенелукс, Немачка су испресецани истим. Склањају камионе са улица, пребацују транспорт на реке, еколошки прихватљиво, за пољопривреду одлично, то ће повући целу Србију напред...

Лотика

pre 10 godina

И даље делује као далека будућност, али ако може да се оствари што да не. Било би то од великог значаја за нашу економију. Одавно потегнута тема. Знамо ко је и због чега кочио тај пројекат кроз историју. Али понављам до остварења је још далеко-

marko

pre 10 godina

Naravno da ce EU I Amerika da da sve od sebe da to spreci Oni ne zele da Srbija ekonomski stane na noge.Jos manje da koncesiju rade Kinezi ili Rusi.Srbija bi se promenila za uvek Kolicina turista koja bi prolazila bi izmenilo celu industriju Seljaci bi procvetali Roba bi se prevozila do Soluna

Thor

pre 10 godina

Ovo će biti veoma zaniljivo ako bude završeno kako treba, jer pre svega prolaziće preko naše teritorije više robe, više ljudi pa će mo moći i da profitiramo više.

Kinezi spajaju Tihi okean i Karipsko more

pre 10 godina

Kineskoj kompaniji će biti dodeljena koncesija za izgradnju kanala kroz Nikaragvu koji će Tihi okean povezati s Karipskim morem koji će koštati 40 milijardi dolara.

Ista takva koncesija moze biti i sa kanalom Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more.

Rudi

pre 10 godina

Projekat kanala Morava Vardar je izvanredna razvojna sansa Srbije, i ako se pokazao isplativim i izvodljivim, onda nema prepreka realizaciji. Ima onih koji ga ne podrzavaju, ali to je sve dobro, nema kreativnosti i realizacije novih poduhvata bez onih kod kojih izaziva nevericu i skepsu, to je tako prirodno.

Odin

pre 10 godina

Kinezi šta sve mogu to je čudo jedno. Jednostavno složni su, marljivi i nije ni čudo što mogu. Da se ugledamo na njih pa i mi da možemo u budućnosti.

k

pre 10 godina

Da obnovimo gradivo:
1. Dunav nije iskoriscen iz dva razloga. Prvi je dvostruki pretovar - u Solunu iz prekookeanskih u male pomorske brodove, pa u Konstanci u recne, drugi mnoooogo veci je stravicna zagusenost Bosfora i Dardanela zbog koje vec sada brodovi danima cekaju na prolaz, a turci sasvim ozbiljno razmatraju kopanje kanala Crno - Egejsko more na evropskom delu Turske.
2. Kanal se nece graditi zbog nase privrede, ona je minorna u celoj prici. Kanal ce se graditi zbog uvoza iz azijskih zemalja. Prekookeanci ce umesto u Roterdamu prekrcavati na recne u Solunu, pa racunajte koliko je to skracenje.
3. Recni transport je neuporedivo jeftiniji od zeleznickog, a kamoli od drumskog. Ovi sto lupetaju o brzini transporta ocigledno ne znaju sta znaci planirati mesecima unapred.
4. Sasvim je jasno da mi nemamo pare ni kreditnu sposobnost da finansiramo izgradnju. Koncesija kinezima da izgrade i koriste, pa ako misle da im je izvodljivo i isplativo nek izvole. Samim tim otpadaju price tipa "treba da sredimo ovo ili ono".
5. Kina je sa Makedonijom vec pre par godina potpisala neki sporazum o "Plovnom Vardaru", ne secam se tacnog naziva, ali je to sustina sporazuma.
6. Grcka ce otvaranje kanala proglasiti za nacionalni praznik.
7. Ko ne zeli konkurenciju jeftinih industrijskih proizvoda ,jeftino dopremljenih iz Azije? Privreda im se bazira na izvozu industrijskih proizvoda a ime pocinje na N.
P.S. Kina i Koreja ne proizvode samo igracke i elektroniku.A tu je i Japan.

Lošmi

pre 10 godina

Investitor i koncesija. Kakav kredit i zaduzivanje unucica? Niko ne bi nam dao kredu i da hocemo da to radimo sami. Ogromne su pare u pitanju mislim da sve sto sad vredi u Srbiji ne bi moglo da isplati kanal. Dakle nema nista od krede samo koncesija i to Kinezima jer njihova privreda gleda da sto vise smanji troskove svojih proizvoda. Vec rade toliko jeftino da im je transport itekako bitan. Nemcima nije jer oni izvoze vrlo skupu robu kojoj troskovi transporta nisu toliko bitni.

Veracruz

pre 10 godina

Kakvi krediti i zaduživanja, koncesija ljudi, umete li da čitate? Pa šta ako će Kinezi sledećih 30-40 godina zarađivati od kanala? Koliko tek koristi čeka Srbiju i kroz sisteme navodnjavanja i kroz jeftiniji saobraćaj - čemu strah, neće ga graditi Velja i Mrka!?

Makedonac

pre 10 godina

Ma kakav crni kanal, lazu vas.

Nema logike u MK da pocinje izgragjnja autoputa Skopje-Stip i Kicevo-Ohrid koji ce kostati 580 mil. eura a pritom da se daju pare i na izgragjnu kanala, osim ako u celosti ga ne plati Srbija, ama odakle a Grcka je vec bankrot

Драган

pre 10 godina

Мада на први поглед ова идеја изгледа сувише храбра, када се сагледају све користи које би пројекат донио, било би оправдано приступити изградњи. Нај јефтинији вид транспорта је водени транспорт, Корист од наводњавања, могућност кориштења хидроенергије, повећање туристичког потенцијала,запошљавање великог броја људи на изградњи и након, те многе друге индиректне предности иду на руку овом пројекту. Уосталом, уколико се нађу заинтересовани инвеститори, и уколико студија исплативости покаже оправданост, ову идеју треба поздравити. Јер, храбре срећа прати! А сви који негативно коментаришу, су у фазону оне народне - ,,посао траже, а Бога моле да га не нађу"! И не причајте о политичкој ,,боји" коментара. Ваљда је важнија општа корист, уколико се препозна и израчуна!

Tosiro gaMune

pre 10 godina

Naravno da ce EU I Amerika da da sve od sebe da to spreci Oni ne zele da Srbija ekonomski stane na noge.Jos manje da koncesiju rade Kinezi ili Rusi.Srbija bi se promenila za uvek Kolicina turista koja bi prolazila bi izmenilo celu industriju Seljaci bi procvetali Roba bi se prevozila do Soluna
(marko, 11. oktobar 2013 20:49)

Genijalan komentar hahahaha!!!Jos jedan dokaz da UDBA i polupismeni radikali cine glasacko telo SNS.Pazi ti njega za sve su nam krivi EU i Amerika a mi sami smo uvek nevine zrtve koje niko ne voli...

Alex1

pre 10 godina

"Time se dokazuje da je san koji traje toliko godina ostvariv".

Toma ne razlikuje mitologiju i tehnologiju, to je mnogo veći problem od "detalja" :) tipa "da li su pitali Grke i Makedonce i "odakle voda".

Čoveče, to je možda bio "san" početkom 19. veka, sada je 21. vek!

andrijano

pre 10 godina

pa da...tako je i milosevic u krizi pricao o brzim prugama i lozio narod. malo da se o tome raspravlja...nisu u stanju da spoje koridor 10 trinaest godina a hoce da kopaju kanal do soluna...ma treba...samo tovari ovaj blesavi narod koji od svoje depresije ne moze da reaguje...ali depresivci kad puknu,zna se sta sledi...ne igrajte se vise sa narodom

10544444444444444444444

pre 10 godina

Srbija od gradnje kanala moze imati koristi i vlada treba da zainteresovanim investitorima ponudi da putem koncesije izgrade objekte predvidjene projektnom dokumentacijom, a izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar je tehnicki izvodljiva i ekonomski opravdana.

Tomo- mašinovođa

pre 10 godina

Za manje od 10 milijardi evra može se moderizovati železnički saobraćaj na relacijama Beograd-Solun i Beograd- Bar. Pored toga može se na tim pravcima realizovati vazdušni transportni saobraćaj tako da bii Srbija praktično izašla na Egejsko i Jadransko more a železnica i vazdušna transportna kompanija bi kroz porez punila buđet Srbije.

Mirjana

pre 10 godina

1. Gde je racunica? Sve crno na belo. Koliko se ulaze? Koliko ko zaradjuje cisto svake godine? Da vidimo za koliko se isplati ova avantura. Sve mi se cini da je isplativost za nekih 10000 godina kada vise ne bude ljudskog roda na planeti a do tada cemo biti robovi nekim drugima, sve zahvaljujuci vama politicarima. Jel Vi mislite da smo stvarno toliko naivni i indiferentni da cemo to dozvoliti?

2. Bez referenduma sve sto potpisete nece vaziti i narod ce Vas ometati u svakom koraku te gradnje. Sve sto sagradite bez pitanja naroda on ima pravo da srusi jer ga niste pitali za to. I sta cete sad? Za kapitalne investicije tog ranga sve drzave u svetu pitaju narod da im odobri. Po cemu ste vi to bolji i posteniji ili mozda mislite da ste bogovi i nedodirljvi pa sami odlucujete o tome? Ajde bas da Vas vidim kako cete ovo da sprovedete u delo.

3. Ne igrajte se sa strpljenjem i inteligencijom naroda jer Vam se lako moze dogoditi da Vam se sve to zestoko obije od glavu ! A sad pamet u galvu ... ako je uopste imate.

Ana

pre 10 godina

Bolje bi Vam bilo da cutite i pokrijete se usima.

Vecu glupost od ove ideje nisam video odavno.
Narod Vam nece dozvoliti da zagadite celu Srbiju naftom iz tankera i transportnih brodova koji ce iz Kine u Evropu prevoziti svakakve gluposti pri cemu cemo mi biti samo iskorisceni kako bi se plovni put izmedju Evrope i Kine skratio i sve te zemlje a na prvom mestu Nemacka ustedele.

Podelili ste Srbiju na jedan navcin a sada zelite da je podelite uzduz popola? To Vam nece proci.

Niste mislili na diverzije koje su izvesne na celom plovnom putu jer narod ovakvu glupost nece tolerisati pa makar vi dobili na tajne racune u Svajcarskoj koliko hocete novca.

Ovo je otvorena poruka za sve zemlje EU. Ne zanosite se da ce Vam ovo proci. Adekvatne akcije ce se sprovoditi svakodnevno sve dok ne odustanete od ove sulude ideje i upropascavanja nase lepe zemlje !

Srbin100%

pre 10 godina

Studija je pokazala da je kanal isplativ,ne vidim razlog zasto vlada ne bi istrazila mogucnost da putem koncesija pokusa sa realizacijom ovog kapitalnog projekta koji bi imao pozitivne efekte na privredu Srbije

sasa jokic

pre 10 godina

Upadamo svi mi zajedno u SNS kanal, koji vodi direktno u propast. Oni nisu normalni, u 21. Veku pricaju o kanalu kroz Srbiju do Soluna? Obzirom da je Bacevic Ruski covek, to je samo jos jedan od projekata koji treba da nas zavije u crno. Gledali smo pre neki dan sta nam rade sa gasom.

I.

pre 10 godina

Pozdrav svim SNS botovima, vidim da ih je trenutno oko 180-190 online i oko 30 nas ostalih (po odnosu minusa i pluseva). Hvala unapred ako mi objavite komentar.

I da, sto rece jedan od nas "ostalih", this is not madness, this is Serbia. Pozdrav svima i ugodan vikend zelim.

Jug Srbije

pre 10 godina

@Ivica

Poštovani Ivice,
Jug Srbije ama baš nikakve koristi od tog kanala neće imati. To što Srbija (zajedno sa Beogradom) nije razvijena je zbog vladavine gluposti i podržavanja iste. Pametnim i kulturnim ljudima je bukvalno zabranjeno da učine išta korisno na globalnom planu. Čak i ako je neko samo vredan i fin odmah slede komentari "vidi budalu stalno radi" ili "vidi budalu čisti za svojim kučetom" itd.
Naravno da je Kinezima izvodljivo da izgrade kanal. Kinezima je apsolutno sve izvodljivo: premeštaju brda, prekrajaju reke, ravnaju planine...a koliko narušavaju ekosisteme i koliko zagađuju životnu sredinu, o tome bolje ne komentarisati.
I o kakvoj koristo od kanala može da se priča, kad su Kinezi jedini koji će imati koristi od toga jer dobijaju svoje uporište u Evropi. Kako iko razuman može da misli da kanal dobijamo za dž.? Ko još kupuje komad zemlje od vlasnika, a onda ga poklanja tom istom vlasniku?
Ako iko želi da država Srbija krene napred, da se razvija i postane normalna zemlja potrebni su pamet, znanje i naporan rad, rad i samo rad (i umni i fizički). Sve ostalo je samo lečenje nečijeg kompleksa (ili možda stvarno velika rasprodaja).

zoran

pre 10 godina

Ja iskreno ne razumem zasto se taj kanal ne gradi od Subotice nego od Beograda. Onda kad se vojvodjani bune ispadaju autonomasi a ovako vitalan poduhvat bi imao ogroman uticaj ne samo na vojvodinu nego i na rumunski banat juzni deo madjarske i deo hrvatske. Jednom reciju postali bi smo lider regiona i glavni faktor stabilnosti istog. Zato bih zamolio naseg predsednika dok nije kasno da posalje tu studiju isplatljivosti na dopunu sa izvinjenjem da je zaboravio deo zemlje pod nazivom vojvodina.

Pavle

pre 10 godina

Kada se rodila ideja o kanalu Dunav - Ssolun, bila je to nasušna potreba Srbije ali studija izvodljivosti nije prošla iz objektivnih razloga jer Srbija nije imala odgovarajuća novčana sredstva. Danas kažu da je taj problem prevaziđen ali je teško dokazati da je to za Srbiju prioritetan zadatak. Možda bi bilo dobro , za početak, da rešimo savremeno navodnjavanje Pomoravlja i obezbeđenje Srbije od elementarne nepogode-poplava. To bi bilo znatno jeftinije a efektivnost poduhvata je očigledna. Pored toga, to bi bila prva faza u realizaciji projekta KANAL BEOGRAD(Dunav-Morava-Vardar)-SOLUN, ako naši potomci shvate da im je to neophodno.

soka

pre 10 godina

Veliki kapitalni projekti (kao da bušneš u mravinjak),sve se pokrene ! Kao posleratne godine,mafijaško pranje novca,sve u svemu nešto se mrda ! Optimistično , sviđa mi se ! Lajki bre !
P.S. Gasovod će da dođe kao krvna slika pred veliku operaciju ! Opet lajki !
Informatika, robotizacija ,nano-tehnologija ,poljoprivreda , banje , ekologija ... El ja to vidim raj na zemlji ! Dečici posao ...! Supa bre !

Simeon

pre 10 godina

Jel su ovo oni isti Kinezi sto trenutno planiraju da grade kanal u Nikaragvi? Proslonedeljin The Economist imao pricu o fantom Kineskim firmama koje planiraju da grade kanal od Atlanskog to Tihog okeana kroz Nikaragvu za vece brodove koje nemogu da prodju kroz Panamu. Nikaragva ce godisne dobijate 10 miliona dollara plus svake godine jedan posto vise, Kinze dobijaju kanal na 50 godina. A ceo taj posao ce kostati preko 54 miliarde dolara.

Kaluđerske Bare

pre 10 godina

Auh ljudi, šta uradiše ovi izbori u Vrbasu . Morao je Toma Diploma da potegne najjače adute , a to je ovaj kanal iz snova . Izborni štab Otadžbinske uprave SNS-radikala je osetio , procenio da loše stoje u Vrbasu ( normalan svet neveruje više trgovcima maglom )pa je pretsednik izdao naredbu vladi Srbije : " Krenite već jednom sa tim epohalnim kanalom " . Čudi me što pre ovih izbora u Vrbasu nisu očistili i osposobili za plovidbu kanal Dunav-Tisa-Dunav, jer onda bi sigurno trijumfovali i nebi ih bolela glava .

paradox

pre 10 godina

Čitam komentare i ne verujem. Oni što ih nazivaju botovima, su najinteresantniji. Zanemarujem onaj patetični i ulizivački sloj, samo čitam ove stručnjake, ups. "stručnjake".

Kojom brzinom šaltaju i prebacuju, mislim da bi im i bolid F1 pozavideo.

Posle glorifikovanja Rusa, pa Emirata, sada su Kinezi na redu.

Gospodo draga, vi ste obični resavci, samo prekucavate reči vašeg vođe i proturate kao neko mišljenje. To svaka budala može i zna da radi. Već misliti svojom glavom je mnogo teži posao. Čemu zamaranje.

Blake

pre 10 godina

hahaha pazite odnos pozitivnih i negativnih komentara! Pocecu da verujem da stvarno postoje placeni ljudi da lupaju pluseve i minuse. Znam da smo mi opicen narod, ali ova prica oko kanala je smesna. Zasto ne ociste kanala Dunav Tisa Dunav koji je pred zacepljenjem? Ova prica je klasicno vredjanje intaligencije...

zoran

pre 10 godina

A šta ako Dunav okrene da teče u Egejsko more? Kad okačiš mapu Evrope na zid, Solun mu dođe dole od Crnog Mora. Logično za punoglavce-glasače, zar ne?
Mislim ono: " Najveća ptica je ORO"...

alisa u zemlji cuda

pre 10 godina

ovamo mi uzimate od plate, a ovde imate viziju!!!
(vojvođanin, 12. oktobar 2013 09:24

A-haaaa, priznajes da si jedan od onih beskrupoloznih sto se usudjuju da imaju platu vecu od 60 000!!!

milan

pre 10 godina

Gradite kanal... to je kao i poseta u Vrbasu izgleda mi da se bojite od popularnosti vaseg partijskog zamenika pa se sada svugde gde mislite da ima kasicica popularnosti i vi gurate gospodine predsednice ipak se sve polako ali sigurno spusta na radikalske grane.

sacuvaj me boze

pre 10 godina

Vec decenijama zemlja ne moze autoput da zavrsi. A napravice kanal do Soluna Procistite kanal Dunav Tisa Dunav Kopajte nove kanale po Vojvodini, zalivajte vojvodjansku zemlju...
Kinezi mozda imaju svoju racunicu... Nemojte nam mahati sa Kineskim procenama i analizama. Imate li vi racunicu drzave Srbije koja jasno pokazuje da zemlja treba da u to udje..Izadjite pred narod sa tom racunicom

Kanal

pre 10 godina

Mi smo svakako u kanalu...Mi Srbi smo poznati po mitomaniji,i zato podrzavam ideju kanala "Morava"...Ako treba da biramo velicinu kanala u kojem cemo zavrsiti,mislim da karakteru srpskog naroda jedino odgovara da to bude neki VELIKI,ISTORIJSKI I DUBOK kanal...Nema smisla da zavrsimo u nekom plicaku,to nema smisla...Nema smisla da NEBESKI NAROD zavrsi u OBICNOM KANALU!!!

goran

pre 10 godina

Mi ne mozemo ni kanal Dunav-Tisa-Dunav da ODRZAVAMO, a ne da GRADIMO kanal koji toliko vredi... Bas me zanima ko bi se javio na tu ponudu za koncesiju i bas me cudi u cemu su Kinezi nasli ekonomsku opravdanost za toliku investiciju, a plasim se da ce nas pametnjakovici uvaliti u velike dugove

Aleksa

pre 10 godina

“Cudo nevidjeno” ima I mnogo bolji fazon (za ovu nasu pricu barem), onaj kada Boca Diklic priznaje na kraju filma da i “nije bas zavrsio ceo fakultet”,

Ne sumnjam ja da Kinezi koji su izveli studiju nisu strucni – sigurno jesu, medjutim nije pametna praksa da se u ovako grandioznu avanturu upusta samo na osnovu jedne studije izvodljivosti – i to napravljenu od strane koja ima direktnu ekonomsku dobit od pozitivnog rezulata te iste studije.

Trebalo bi da se naprave jos barem dve (raspisane na tenderu) od nezavisniih strucnjaka, koji bi celu stvar pogledali sa stanovista zastite zivotne sredine I realne ekonomske investicije.

Inace moze da se desi da za jedno desetak godina proverbijalna Savina zaista zapliva tamo gde joj nije mesto ili jos gore da cujemo od “inzinjera” da mu je "mnogo nezgodno" jer smo “izgleda napravili jednu malu gresku”

Vlada

pre 10 godina

Pravnici imaju običaj da kažu:

"Besplatan pravni savet vredi onoliko koliko ste ga platili"

Mislim da isto važi i za besplatnu kinesku studiju.

Student

pre 10 godina

Ma ko jos zarezuje ovog mastera ekonomije, pre dve godine prvi put cuo za feasibility study pa se sad pravi vazan... A dobro, skoro je i stekao master diplomu pa mu se prasta...

Nesa

pre 10 godina

Slazem se , treba da izgradimo i ovaj kanal, ali ne sad vec za jedno milion godina. U medjuvremenu, jel mozemo da ocistimo one kanale za navodnjavanje od 2 metra i tako povecamo prinos po hektaru?
Takodje, posto dolazi do otapanja leda na severu, Kinezi sve vise gledaju da pocnu da koriste i te rute.Zamislite koja samo infrastruktura treba da se izgradi, drugo recni brodovi su mali i taj kanal bi morao da bude veliki po sirini da bi bio isplativ. To je isto kao kad ni neko pokusao da promeni tok Dunava...
Treba ulagati u zeleznicu, hidrocentrale, vetroparkove, puteve, nasa zemlja je lepa i da se malo samo srede putevi mogli bi dosta da zaradjujemo od tranzita, ali to ne moze ako gradimo 10 kilometara godisnje.

cev u cev

pre 10 godina

Bice isplativ kao Topionica u Boru.
...
Mada ako se cevi juznog toka stave po dnu kanala, moze o istom trosku da se rade.
Taman da se stave i kanalizacione cevi, pa i ekologija resena. Kako rece Radovan III mogu u mimohodu da se mimoilaze.
Koliko mogucnosti ... samo da se neko seti!!!

coban

pre 10 godina

http://www.plato.rs/knjiga-Ispovesti-ubice-ekonomija-96966
procitejte pa onda komentasrisite, dobro bi bilo da procita i neko ko se bavi politikom