- Komentari -

Kada će prvi vetroparkovi u Srbiji?

Beograd -- U Srbiji bi do kraja godine mogla da počne izgradnja prvih vetroparkova, saopštilo je Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA).

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. @Sveta
  Srbija ne mora i ne treba da pravi ni najveci vetropark ni najveci solarni park u Evropi da bi bila prepoznatljiva. Srbija TREBA da iskoristi svoje potencijale u oblasti obnovljivih izvora energije maksimalno, ne zato sto to neko trazi od nje ili zato sto treba da se takmici sa nekim, vec da bi unapredila svoju energetsku samostalnost, zaposlila ljude i da bismo ziveli u jednoj zdravijoj sredini. Ne treba praviti rivalstvo izmedju pojedinih vrsta obnovljivih izvora energije, vec realno sagledati potencijale i potrebe i u skladu sa tim i razvijati/subvencionisati projekte.
  (Cica, 15. jun 2013 11:50)

  # Link komentara

 2. Bravo za SEWEA! Konacno su stigle ozbiljne kompanije iz ozbiljnih zemalja. Samo moze da raduje sto vetroparkove nece praviti off shore firme sa Devicanskih i ostalih ostrva, Delevara, Kipra, Monaka, itd. Lepo je sto SEWEA svojim postojanjem daje garancije da preko poslova sa vetroparkovima nece biti pranja para od pokradenih para iz trnzicionih zemalja,od droge,oruzja,cigara i svih ostalih kriminalnih radnji. SEWEA je i garancija da ce se vetroparkovi graditi samo u Banatu, tamo de je vetar najjaci a ne kojekude po Srbiji gde vetra nema. Jos jednom bravo za SEWEA! Da konacno neko posten dodje u Srbiju!
  (Sale Djalov, 15. jun 2013 09:55)

  # Link komentara

 3. Inače, pošto znam puno o vetroparkovima jer mi je to posao, poznato mi je da vetrenjače uništavaju okolnu prirodu, pošto se grade na strujanjima vazduha, koje ptice koriste za migracije, i poznato je da ptice udaraju u krakove vetrenjača. Pravi se buka, a pošto su bele boje, insekti se skupljaju oko vetrenjača, a ostale ptice koje se hrane bubama stradaju zbog svega gorepomenutog. Jaka je borba da se vetrenjače ofarbaju u neku ljubičastu nijansu umesto u belu, alito je sve na dalekom štapu. Usevi ne uspevaju pored vetrenjača kao na zemlji bez njih. Al da su bolje od nuklearnih elektrana, to stoji.
   (V, 14. jun 2013 19:59)

  # Link komentara

 4. Sto se mene tice, podržavam sve sto se gradi, a vetropark je prava stvar s obzirom da ga Srbija jedina nema. Obnovljivi izvori energije su nesto najnormalnije, samo nama ne odgovaraju, jer mi sve najbolje znamo. Podržavam vetroparkove!
  (Mitar, 14. jun 2013 16:36)

  # Link komentara

 5. U energetici politiku vode interesne grupe a ne ekonomski interes I zastita okoline. Banat je nas Sibir ali dok se mi dozovemo pameti I kurtalisemo lobista za termo I nuklearne elektrane proci ce XXI vek.
  (Stevan, 14. jun 2013 15:47)

  # Link komentara

 6. Ipak je ovde od svega najbolja izjava da: "Čak 90 odsto ovog novca završio je u našoj ekonomiji kroz angažman lokalnih firmi na izradi tehničke dokumentacije za vetroparkove, dalekovode i puteve, geotehnickih istraživanja i elaborata, kupovinu zemlje, dozvole, administrativne takse, zapošljavanje ljudi, monitoring ptica i slepih miševa i izrade Studija o proceni uticaja na životnu sredinu" Pa sve ovo treba da se uradi pre gradnje, osim ako i to nije kao i sve ostalo kod nas - prvo sagradimo, a onda projekti, dozvole, studije izvodljivosti i ostalo... genijalno
   (SPIDER, 14. jun 2013 14:55)

  # Link komentara

 7. Južni Banat, Stara palanka sama granica sa rumunijom, vetra za izvoz :-)
   (amigo, 14. jun 2013 14:35)

  # Link komentara

 8. Мислим да ће бити исто као и све у овој нашој земљи - почев од донација па до озбиљних структурних пројеката. Дакле биће корупције, лоповлука, неефикасности, протекционизма и на крају поскупљења ел. енергије. Дакле криминал, неправда и неефикасан и труо систем је овде у Србији константа.
  (Неша Србин, 14. jun 2013 14:03)

  # Link komentara

 9. Kad god da bude siguran sam da će biti praćeno gotovo bezbožnom količinom uhlebljenja familijarnog kadra, aferama, krađom, zataškavanjem i poricanjem ministara.
  (Čveger, 14. jun 2013 13:58)

  # Link komentara

 10. kamen-temeljac ce sigurno biti uskoro postavljen.
  i to ne jedan nego 10-15, na raznim lokacijama.
  a prva struja iz tih vetroparkova ce da potece kad na vrbi rodi grozdje.
  opste je poznato da se ovde dosta "prodaje magla", pa kad bi bio neki maglopark, to bi bila prava stvar za nase podneblje.

  @robert:
  to sto ti predlazes je zanimljiva igracka, nikad nece imati praktinu primenu, a kapacitet proizvodnje struje tako neceg bi bio nesto manji od hrcka koji trci u onom tocu u kavezu (hm, jel se trceci hrcak smatra ekoloskim izvorom, mislim da imam dobru ideju?)
  (kiklop, 14. jun 2013 13:54)

  # Link komentara

 11. proizvodnja struje iz vetrenjaca u srbiji je potpuni promasaj a svaka gradnja vetrenjaca za te potrebe bacanje para. Niti je kod nas vetar jak niti drzava ima para da daje ogromne pare investitorimakako bi postali "profitabilni". Mozda bi mogli da ih koristimo za pumpanje vode za navodnjavanje i to je otprilike sve sto je racionalno. Vetrenjace su svuda osim u mestima gde stalno duva 50km/h (danska) neisplative, kostaju mnogo, proizvode malo, odrzavanje uzasno skupo, narusavaju izgled prirode, ubijaju ptice, rasteruju ljude ...
  (simovic, 14. jun 2013 13:51)

  # Link komentara

 12. Eto kada pomislis da su svi zaboravili na ovu zemlju ipak neko hoce da ulaze. Sve pohvale i daj Boze da vas poznata srpska papirologija ne omete
  (Nataska, 14. jun 2013 13:34)

  # Link komentara

 13. Srbija mora da napravi najveci vetropark u regionu tako da zajedno sa najvecim solarnim parkom u svetu bude prepoznata kao lider u proizvodnji struje iz dodatnih izvora.
  (Sveta, 14. jun 2013 12:57)

  # Link komentara

 14. Srpski vetar je bar 10% prirodniji i jači od njihovih vetrova!
  (Mirko SNS, 14. jun 2013 12:49)

  # Link komentara

 15. [link]/
  Kada ovo budem video u Srbiji, bicu potpuno zadovoljan.
  Posto se projekat radi kompletan od nule, izvodljivo je.
  (Robert, 14. jun 2013 12:44)

  # Link komentara

 16. Grupacija SEWEA koja se sprema da u naredne tri godine investira više od MILIJARDU evra u vetroparkove u Srbiji doniraće 7.000 EVRA Urgentnom centru KCS ?!?

  Molim Vas da ne preterujete sa donacijama ! Da vi niste slučajno došli iz Smedereva posle uspešno okončanog posla sa izgradnjom rafinerije nafte ?

  Ako je ova vest tačna, onda je sasvim logično da će srpska fabrika vetrogeneratora (u nemačkom vlasništvu) iz Subotice inkasirati 700 do 800 miliona EVRA za naredne tri godine. Blago srpskoj ekonomiji i budžetu.

  Naravno da je ovo velika PREVARA. Kada bi stvarno izgradili 1000 MW, Ana Brnabić (?) iz SEWEA bi godišnje inkasirala od građana Srbije 360 MILIONA EVRA, što je identična cifra koju Srbija potroši za uvoz gasa.

  Čak je Angela Merkel izjavila da neće dozvoliti čerupanje (bogate) državne kase pod plaštom bitke za zaštitu životne sredine i bajki o potencijalu obnovljivih uzvora energije.

  Vetrogeneratorima se nisu usrećili ni Amerikanci (koji su najvatreniji protivnici ovih sistema) jer električna energija proizvedena iz vetrogeneratora ima KATASTROFALAN uticaj na ekosistem u kome se vetrogeneratori grade i još KATASTROFALNIJI uticaj na elektro-sistem države koja mora da ih trpi.
  (Inženjer, 14. jun 2013 12:15)

  # Link komentara

 17. Čim se EPS i RTS dogovore oko naplate...ko će da uzima pare kad je Košava, a ko će kad je običan vetrić! :-D
   (MrX, 14. jun 2013 12:01)

  # Link komentara

 18. Vetropark u Indjiji je mogao da radi vec uveliko.Ali...uvek neko ali...zivimo u Srbiji i ljude su nacisto "ubili" sa papirologijom koju vec godinama ne mogu konacno da zavrse.
  (tzv. drzava Srbija, 14. jun 2013 11:46)

  # Link komentara

 19. Nisam siguran kojim redosledom ali sam gotovo siguran da ce to biti Kole, Hamovic i Lazarevic
  (shufla, 14. jun 2013 11:25)

  # Link komentara

 20. Kad na vrbi rodi grozdje. Eto tada ce...
  (STRIN, 14. jun 2013 11:19)

  # Link komentara

 21. Ako hoćemo da više plaćamo cenu struje onda nam trebaju vetro parkovi.
  Samo da ne bude kao što su nam se komšije Rumuni u Bugari kasno setili da je vetro i solar energija skupa.
  (luka, 14. jun 2013 11:04)

  # Link komentara