Utorak, 30.04.2013.

10:08

Evo šta Dinkić sprema posle 1. maja

Vlada Srbije predložiće odmah posle prvomajskih praznika, između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Izvor: Blic

Evo šta Dinkiæ sprema posle 1. maja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

157 Komentari

Sortiraj po:

Marianne Vidojevic

pre 10 godina

Poštovani,

ono što mi plaćamo na svakog zaposlenog iznosi oko 65 % /raznih poreza i doprinosa/. Spadamo u zemlje sa najvećim izdacima po zaposlenom. Ovo jeste najvažniji razlog zbog kog nema porasta zapošljavanja u privatnom sektoru. Svaki zaposleni mora da zaradi skoro još jednu celu platu, zapravo mora poslodavac. Iz tih razloga je i toliko rada "na crno", jer preduzetnik ne može da izdrži sve ove namete /smanjite jedan namet a drugi povećate/. Važno je razjasniti celu ovu priču. Kada bi ovi izdaci bili drastično manji zapošljavanje bi dramatično poraslo A NIJE POTREBNO DALJE GOVORITI DA JE TO NAJVAŽNIJI KORAK ZA DRŽAVU.

Pozdrav

Prim.Mr Sci.Dr Marianne Vidojević

Predrag

pre 11 godina

@Kad tad negde na Kalemegdanu

Te poreze vam je povecela lokalna samouprava (opstina ili grad), a g. Dinkic nas drzavotvorno opaljuje po dzepu

Nina

pre 11 godina

Za one koji misle da je isto... Predlozenim izmenama zakona predvidjeno je da od 24c/o doprinisa za pio 13c/o ide na teret radnika, a 11% na teret poslodavca. Do sada je na teret radnika takodje islo 11%. Znaci za poslodavce su doprinisi isti, porez manji, a za zaposlene manji porez od 10% i povecanje neoporezivog iznosa ne moze da kompenzuje povecanje doprinosa za pio koji se placa iz plate radnika, sada po stopi od 13%, jer se doprinosi placaju na ukupnu bruto platu bez ikakvih umanjenja. Svasta jos mozete procitati u predlozenim izmenama zakona, sto doticni u svojoj izjavi ne spominje, samo idite na sajt njegovog ministarstva, pa ako vas ne mrzi procitajte zakon!

Tot

pre 11 godina

Sta se svi bunite?!?!
Ne daje Vam da zivite normalno ko ljudi,nemoj te ni vi njemu.
Ja lepo sednem na bus,uradim trebovanje sv. i pileceg mesa,jaja,rakije,duvana,sad ide i sezona povrca,mleko,sir,kajmak i nista nije oporezovano.
Porez placam na hleb i i hemiju i ono kad je frka i kad ne mozes da zaobidjes posrednike i reketare iz G17+(urs) i njihovog gazdu koji je kukao,dok ona expertkinja mu nije dala kredit u aferi poznatoj kao "Todor".
Ako je Dinkic bezobrazan i ne razume da narod nema vise odakle da prezivi,pa on namerno drzavu zajedno sa gradjanima gura u BANKROT...

Djuro P.

pre 11 godina

Sledeci korak bice ko suvog leba da se najede placa manji porez,a ko ima jos malo vode da zalije taj lebac placace duplo veci porez,i kao to ti je zakon ekonomije.Problem je danas sto svaki sibicar moze da izmisli sta hoce i predstavlja to kao nesto sto stvarno jeste tako,kao u nauci njutnov zakon,i kao to je to nemoze drugacije.Ma svet je olabavio skroz,svi su skoncentrisani na realni zabavni mamac.

Index

pre 11 godina

@(helena, 1. maj 2013 08:43) Tacno tako.Prilikom kupoprodaje porez je vec placen,pa svaki drugi osnov za oporezivanje iste neustavan.
Dinkicu,kad ces ti nama da povecas konkretno plate da mogu da izmirujem sve obaveze?

Bisa

pre 11 godina

Vec sam vise puta pisala da je ovaj covek najveca opasnost za Srbiju. Umesto da obezbedi jeftinije kredite za poljuprivredu, gura novac za Beneton, i kojekave sivace masine, jedna katastrofa. E sada dolazi sa porezom za vise nekretnina, to narod koji nema nista voli da cuje, cista politicka kampanja. Uzimati porez od dobitka ako se nekretnina izdaje to se svuda radi, nema veze koliki je dobit. A ne povecati limit primanja koji je oslobodjen poreza koliko onima koji dobro zaradjuju na gore, i to nema nigde. Porez treba da se placa na bilo koju sumi, jer dinar po dinar nakupi se, a i narod bi naucio da placa porez. Jednostavno Dinkic izmislja stvari koje se nigde ne provode, jer nisu efikasne. Vazno da radi nesto, a to nesto je toliko neifikasno
Meni ova vlada nista nije promenula, jer i dalje drzi arogante i neifikasne ljude, a najveci menju njima je Dinkic

helena

pre 11 godina

Pa ne mozete ministre da povecavate porez na vise od jedne nekretnine, te nekretnine su vec izgradjene, donet je i potrosen novac tu u Srbiji i on je zavrsio kod vas foteljasa.To moze da se eventualno odnosi na novostecene nekretnine ali time ce te zaustaviti svaki trud i svaki smisao da se radi i zaradi.Ako neko ima vise od jedne nekretnine on je vise i vama vec dao.Ima ko je ceo zivot radio stekao i sad kad nema nikakvog prihoda, ostario, ili bolestan a ima pravo na sve to, vi trazite da vam jos nesto placa, pa on vam je dao /srpskoj ekonomiji/,brdo para za tu nekretninu.Moje misljenje je da Srbija ovakva kakva je trenutno /nadam se da ce biti mnogo bolje/ ne treba da ima porez na imovinu osim eventualno na onu koja se renta i koja donosi novi novac, sve ostalo vam je velika greska i to vam gradjani nikad nece oprostiti, a imajte na umu da ste nas covek iz centralne Srbije i da bi to sve trebali da znate.

zdrav razum

pre 11 godina

(bob rock, 30. april 2013 13:11)
To što pišeš je obična demagogija. Srpski seljak i srpski radnik itekako mogu da rade kvalitetno i savremeno ukoliko im za to država stvori uslove. Ova država ne dozvoljava da se radi i zaradi od poštenog rada. Dinkić uništava srpskog radnika, seljaka, preduzetnika i jača kriminal, sivu ekonomiju...

Andria

pre 11 godina

Bolje da nas je pogodio cunami nego da nam je ovaj lik ministar ekonomije 12 godina. Siguran sam da bi se od cunamija lakše oporavili. Propast.
Ah da, odgovornost snose i oni koji su ga postavili na to mesto.

nissin

pre 11 godina

Dinkic je postao super mega car mislim direktor u koka koli.
Za srpski narod praznog dzepa izmislio je TAMANICU.
ups mislim TAMNICU

Državni posao

pre 11 godina

Da bi nadoknadile izgubljenih 2% poreza, neke opštine su brže bolje već uvele ekološku taksu od 01.maja za pravna lica, a od 2015 ovo će morati da plaćaju i fizička lica.Ko ne plati milion dinara kazna.

Administracija je rak rana ovog društva, i svi su gramzivi kao ova odvratna njuška, sve to treba razjuriti usranim motkama dok je vreme, ostrvili se kao krpelji.Jednu taksu ukinu, tri nove izmisle.I ako im ne daš oduzimaju ti imovinu.Paraziti...

Deki

pre 11 godina

Sta ce Mladja da spremi posle 1.maja?
Pa ako krenemo od predpostavke da ce za 1. maj da spremi rostilj, za Veliki Petak ce sasvim sigurno da pripremi ribu (par miliona somova i sarana), onda ce da farba uskrsnja jaja, pa ce za Vaskrs da okrene prasence, a za Djurdjevdan jagnjence.Ok, nece on, naplatice nekom da mu to pripremi
Ili ste mislili da je Mladja sposoban da pripremi nesto u ekonomskom smislu? Pa tu moze da nam spremi samo neku novu prevaru...

Dejan

pre 11 godina

Ovaj čovek se na vlasti već 12 godina bavi finansijama. Da li neko može da mi objasni kako i zašto njegova sekta svaki put prelazi cenzus, i da li su luđi oni koji glasaju za njega ili oni koji sa njim prave koalicije?

perasombor

pre 11 godina

Ovo je upereno i protiv Vojvodjana jer ne moze se porediti 5 ha u Vojvodini i 5 ha u Srbiji. 5 ha u Vojvodini uopste nije puno. Od toga se ne moze ziveti. Treba razdvojiti ekonomske politike Srbije i Vojvodine jer su u osnovi nekompatibilne. Ono sto je dobro za jedne nije za druge i obrnuto. Ovako ce uvek biti tenzija i trzavica...

daj da resimo problem

pre 11 godina

1 radinik=1 penzioner=2.5 socila.resi se fiktivne socijale.naplati lazne invalidne penzie. I za to sve angazuj privatne agencije.i dobicete drugu jednacinu 3radnika=0.8penzionera=0.5 sociala.time ce se svi problemi resiti

Dijasporac

pre 11 godina

Smanjite PDV na 10% i CELA EVROPA ce da premesti svoje fabrike kod nas,ko je razuman=shvatice,nemam sta drugo da objasnjavam.Sa PDV-om od 20% gusite male i srednje privrednike,stvarate koncerne ali mozda vam je to i "zadatak":( Svejedno,srednja klasa u Srbiji vise ne postoji,nazalost.

neko

pre 11 godina

@dejan Jovanovic

Usteda je samo 56 dinara po mojoj racunici. I to je univerzalno za svakog radnika.

Ali to nije sustina ove promene. Sustina je popunjavanje budzetske rupe na racun lokalnih samouprava.

Jednostavno, postalo je jasno da su opstine dobile previse sredstava, a da nista ne investiraju nego samo trose na nove i uvecane plate. I ovo je ispravan potez. Na ovaj nacin ce se povratiti negde oko 250 miliona evra godisnje(ukupan minus uvodjenjem "decentralizacije" je oko 400 do 500 miliona evra). Osim toga najavljena je i usteda 30 mlrd dinara. To su ogromna sredstva i ne vidim kako tako nesto krupno ova vlast moze da sprovede. Druga opcija popunjavanja budzetske rupe je inflacija. Ali ne ona izazvana vecim budzetskim rashodima, jer se onda vrtimo u krug, nego ona druga izazvana devalvacijom dinara. Osim toga mora se odustati od zelezare. Takodje, moraju se smanjiti subvencije drzavnim firmama. Ne iskljucujem prodaju neke firme, ali to nije resenje za finansije, nego samo krpljenje budzetskih rupa.

Andreja

pre 11 godina

Kada govorimo o bruto plati koja je opterecena porezom i doprinosom bez dela koji placa poslodavac dodatno,izgleda ovako.12%porez na platu,17.9% doprinos i pio.Ostatak za pio od,cini mi se 11% pa do pomenutih 22%,placa poslodavac.Sustinski podatak a samim tim i pitanje,koji deo ce biti opterecen sa tih dodatnih 2%.Logicno je da bude po 1%,sto bi znacilo da ce porez na platu biti umanjen za 2% a deo za pio koji opterecuje radnika licno iznositi 1%.Iz toga proizilazi da ce plate time biti povecane za 1% + deo koji nece biti oporezovan.(10% na razliku od neoporezovanih osam i kusur hiljada do 11000po novom sto u dinarima iznosi oko 250din.)

nema deda mraza

pre 11 godina

ovo ce osetiti frilenseri koji sami sebi uplacuju pio.

a ovi koji traze bruto platu na ruke da bi sebi uplacivali-eto vam ga.

Branko V.

pre 11 godina

Ja ne mogu da shvatim da nas takozvane demokrate (njima pripada gospodin Dinkić) smatraju totalnim idiotima. On se hvali kako će prelivati pare iz jednog u drugi džep i da će od toga privreda imati velike kotisti. Ovo će samo zbog datuma iskomplikovati život malim privrednicima jer ako uplate isti novac tamo gde su trebali da plate više obračunavaće im se zatezna kamata a tamo gde su preplatili nikom ništa.

Sitničar

pre 11 godina

porez placa samo radnik a pio i radnik i poslodavac znaci povecanje je 2+2=4% sto su novi nsmeti a ne olaksanja
(predrag stanisic, 30. april 2013 16:21)

Nisi u pravu, jer je do sada ukupno bilo 22%, a sada ukupno 24%.
Ali je tačno da, u proseku, nema nikakve uštede. Znači, nastavlja se politika presipanja iz šupljeg u prazno. Da budem precizniji, kad se prebiju umanjenje i uvećanje, sada se plaća 56din manje harača. Nazdravlje.

ubi patrida

pre 11 godina

Verujem da je planirao da budzetske rupe koje budu nastale smanjenjem poreza popuni prodajom preostale drzavne srebrnine: EPS, Telekom, JAT, itd. Ja ne znam zasto bilo ko od nas na tu foru ne moze da postane ministar finansija. Verujem da je on daleko najneomiljeniji lik tragedije srpske tranzicije. Tim pre, ne znam zasto u bas svakoj vladi on upravlja finansijama. On bre i kada ima da kaze nesto lepo, ispadne ruzno. No, sam je kriv, a bice nam svima bolje kada se neko bude zapitao te poceo da otkriva koja je njegova uloga u celoj ovoj nasoj postpetooktobarskoj prici.

Predrag

pre 11 godina

Gospodine Dinkiću, valjda povećan porez treba da plaća onaj ko ima 5 hektara i više, a ne obrađuje ih ili ne daje tu zemlju u najam da se obrađuje. Ovo što ste vi rekli meni liči na seljačke radne zadruge i čupanje brkova kulacima posle II sv. rata. Pa, svi koji poznaju ekonomiju kažu da ako nemate bar 10 hektara, ni ne vredi da počinjete da se bavite poljoprivredom. Svi ekonomisti kukaju da nam je zamljišni posed usitnjen i neracionalan, a vi predlažete da deremo one koji maju više od 5 ha. Zar vam je budžet toliko prazan, pa treba izmišljati nove namete da ga napunimo. Uspešne ekonomije su uspešne zato što tamo preduzetnici znaju paravila igre koja se menjaju vrlo retko, a vi sami hoćete da ih menjate već treći li četvrti put otkada ste na vlasti...

dejan Jovanovic

pre 11 godina

Bila bi ovo sjajan vest da najavljeno veliko rasterecenje privrede ne iznosi oko 205 dinara po radniku za minimalnu zaradu od 115 dinara neto po satu tj 21160 dinara mesecno. S jedne strane smanjenje poreza za 2% a s druge povecanje PIO za 2%, sto jeste pravednije jer PIO doprinos ide u PIO fond makar prevezen preko budzeta, a porez je cist trosak drzavne birokratije. Ali sve te pare mora obezbediti firma-poslodavac a ukupna razlika je gore navedena. Ako ovo nije sprdnja sa svima i radnicima i poslodavcima ne znam sta je!

prokleta avlija

pre 11 godina

ma pusti Mladjane procente nego šta bi sa milijardom iz Emirata...evo već maj dodje a od arapa ni korova...koliko se sećam pričaste da u martu treba da krene investicija pa u aprilu...evo maj dodje, 15.000 Srba mesečno gubi posao, inlfacija 11%, industrijska proizvodnja pala 15%

Ekonom

pre 11 godina

@ sasa, 30. april 2013 16:44

Odakle vama ideja da Srbi ne dobijaju subvencije za zaposljavanje? Evo dokaza. 100% domace firme su u pitanju: http://www.subotica.com/m/vesti/dinkic-potpisao-ugovore-o-zaposljavanju-200-radnika-id15073.html

istina

pre 11 godina

opet ovaj povecava harac
Za sta ces pare otete od naroda da trosis za inkubatore neces, verovatno ti 50 miljona evra spsikanih na ursovu kampanju 2012 nije dosta pa sad otimas da spiskate 100 miljona evbra sledece godine.
Nema Srbiji zivota dok ovaj koji je veca steta nego svetska ekonomska kriza ne odgovara za svu stetu ucinjenu narodu.
haha seljaci su se bunili protiv rasprodaje zemlje pa sada hoce mladja da im se osveti tako sto ce im oteti pare i zemlju.
Dinkic malo po malo rasprodaje srbiju strancima a on je iz dana u dan sve bogatiji

cinculator

pre 11 godina

ja rekoh posle izbora: demokrata u dusi, nisam navijao za Tomu, ali sam prizeljkivao da pobedi tek zarad promene...ali sam se zarekao da onaj ko se sa Dinkićem udruži više nema moj glas...i tako, ja ispadoh somina....ali sam bar sa izborima završio!

latin11

pre 11 godina

Nemoj vise, molim te. Super nam je i ovako, ... i da znas, jos uvek uzivamo u sansi koju smo iskoristili na pocetku izbijanja svetske ekonomske krize - bas onako kao si nam i rekao.

sasa

pre 11 godina

Ako se i Srbima da po 10.000 ili 5.000 evra po zaposlenom i oni ce vise zaposljavati. Koja je logika da se daje strancima a ne i Srbima? Ja cu zaposliti 5 radnika za 50.000 evra i zaposlicu posle jos 50 sigurno.

doberman

pre 11 godina

Posle 16 god. rada preduzetničke zanatske radnje sam jesenas batalio i servis i proizvodnju... ubiše me leđa, stres, zivkanje i moljakanje za naplatu... redovno izmirivao obaveze... i ispao budala, jer je dotični ministar neplatišama oprostio kamate... i tako sam se okrenuo trange - frange trgovini (na crno, preko interneta...)i zadovoljan sam , lepo se zaradi (samo keš, ništa kartice, čekovi, banka i ta sranja...) ... znam da tako ne može doveka, ali nije moglo ni na belo, a opet ovako bar nedam parazitima ni žutu banku :) nek´ sisaju malo nekog drugog...

bora

pre 11 godina

"On je najavio i da će se limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa tri na šest miliona dinara."

Limit za ulazak u PDV je POVEĆAN sa 4 na 8 miliona. Ovde se verovatno misli na paušal, ali onda neka se tako napiše.
(Trta, 30. april 2013 10:50)

To je izgleda gospodin novinar pogresio.....a u stvari ni ovaj nas ministar nije bas tako bistar pa mozda pogresio....u stvari mi smo POGRESILI.... sta ce nama Ameri i Rusi kad imamo ovakvog eksperta....laku noc Srbijo !!!! Ja zaboravio....a gde nam Kostunjavi? Nema ga danas nesto....!!!

knele

pre 11 godina

ovaj covek radi protiv gradjana i zemlje srbije
Umesto da drzava podstice da ljudi imaju imovinu zemlju i stanove, visokim nametima ovaj ce naterati da svi sve prodaju, odsele se odavde a da on moze to sve prodati arapima, albancima ili kome vec po bagateli
Tako je hteo da proda i rudnike bor i majdanmpek kada se tamo otkrilo zalihe platine, onako na brzinu preko noci.
Covek svojim nametima baca gradjane srbije u siromastvo i bedu, gde ce svaki seik moci da kupi i nasu zemlju i narod budzasto
Pa kuce za srednju klasu i to nasi ljudi sa faksom koji rade u US imaju kucu od miljion dolara, ovde em sto rade za bagatelu em ne smeju nista da poseduju.
Pa otpusti dinkicu tvoje partijske pajtase a ljudima ostavi njihovu imovinu na miru. Ne otimaj tudje, ne znas kako je to zaraditi nesto teskim i postenim radom to nikad nisi video ni iskusio

robin hud

pre 11 godina

Dok su ovakvi likovi na vlasti
U Srbiji je najisplativije ne raditi nista nemati nista i biti socijala onda mozda neko za vreme kampanje ti da i stan
ili se uclaniti u G17 ili URS ove promene naziva sluze da se zametnu tragovi, i onda se legalno obogatiti preko noci tj obogatiti se na sejselima ili cikagu a ovde se prikazivati kao skromni politicar koji je uzeo kredit za stan

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

E moj Dinkicu, Srbija je puna takvih kao sto si ti, zato i nema napretka. Nama treba nov covek, sa novom ekonomijom i novim idejama, ovako za 13 godina koliko si napravio, mozes da radis jos tri veka a da se broj nezaposlenih popne na dobrih 50%.

smajli

pre 11 godina

Plate onima koji su zaposleni se i neće mnogo promeniti ali će koliko vidim da skoče porezi paušalcima i fizičkim licima (drugi prihodi, freelancing).

istina

pre 11 godina

otkada je on ministar ja sve vise i teze radim sve vise placam registracije, parking, pretplate poreze, namete doprinose, saobracajne kazne, komunalne naknade, zamene dokumenata tablica itd. Za to vreme ovaj je sve bogatiji, ajde da oporezujemo sve politicare pocev od G17 jer su se jedino oni bez rada enormno obogatili

Pauly Ester

pre 11 godina

Nikad nece skontati...treba da omoguće ljudima da otvaraju firme bez straha od terora poreske uprave, i da kako tako sami sebe izdržavaju. Onda bi se izgradilo preduzetništvo koje svojom inovativnošću može da bude motor ovog društva.
Ova logika da ljude koji imaju više nekretnina, automobil preko 2000 ccm i više od 5 hektara zemlje treba odrati ne može da uspe kao što i komunizam nije uspeo. Tu se gubi svaki smisao rada i napredovanja u životu. Bolje onda grickati veknu hleba ceo dan i sedeti u gradu i ispijati kafice nego svaki dan rintati.

Znam iz ličnog iskustva da ljudi imaju veliki strah od države, boje se da otvore firmu i rade legalno. Ja sam bio paušalac i za 3 godine su mi izdaci sa 12.500 skočili na 20.000 a konkurencija na tržištu, ljudi koji su prijavljeni na birou ili su penzioneri i koji uglavnom nemaju prijavljenu firmu onemogućavaju mi da povećam cenu svoje usluge srazmerno sa povećanjem troškova. Potrebno je sprečiti samovolju poreskih inspektora jer mnogo zavisi od toga koji poreski inspektor te "vodi". I potrebno je prekinuti tu socijalističko-komunističku tradiciju i način razmišljanja i dati ljudima slobodu da rade, zarade i uživaju u plodovima svog rada.

knele

pre 11 godina

a zasto povecavati poreze da li je 5ha zemlje puno ili pored onih 10 000 ha koje je prodao arapima trebaju ljudi da poklanjaju drzavi da bi on to mogao da preproda strancima.
Sta znaci vise od jedne nekretnine pa Dinkicev stan je 250 hiljada evra vredniji nego tri moja mala od babe, oca i moj i to duplo, a da ne racunamo jelasicevu vilu od miljion i nesto
Nego da operezujemo sve ministre iz G17 jer su se oni bez motitke itekako obogatili, davaljem dozvola bankama namestanjem zakona i tendera, koliko te je Krista koga je dinkic toliko branio kao svoj kadar kostao jat, pa sad ja to iz svoje crkavice treba da vracam.
Nece srbiji da svane dok dinkic ne odgovara za zloupotrebe

ajd sad...

pre 11 godina

e moj dinkicu koji si ti konobar.
Dve nes kafe 280, koka kolu niste imali -420, nemam da vam vratim kusur do 500-hvala lepo i dovidjenja.
SAMO JE OVO NA VISEM NIVOU...

Mirko

pre 11 godina

Ma da,nista ja ovom "umetniku" ne verujem. Tako je pricao za sve...Sto se malo ne raspitate sta radi carina sad kad je dosao PayPal? Uzimaju koliko im treba,ne vazi ni zakon,nista. Nema veze koliko si platio ,da li je ispod ili iznad 50 eura,na sve ide i pdv i carina. Kakav ministar takva i drzava. Banana. Najveci neprijatelj mi je drzava,neko ovde rece....

Milan Nis

pre 11 godina

Kad se Mladja bude resio 50% lezilebonjica iz drzavnih firmi,koji mi se ceo dan setaju u radno vreme,drzim radnju,nece morati sirotinja da placa te namete jos ce i ozbiljno moci da rastereti privredu,pa da se taj visak zaposli u realnom sektoru,a GAZDE pritegnu ozbiljnim sankcijama,ako ne postuju zakon,jer se dosad i to sto je bilo osudjeno za neke prekrsaje svodilo na uslovnu kaznu,onda ce ova drzava poceti da raste REALNO,do tada ovo su samo improvizacije.

Čekam

pre 11 godina

Za ove koji brane Dinkića jer će povećati neoporezivi deo plate samo podsećanje da se to obećanje čuje odavno i da sve stoji kao pre!
Kad vidim da se tako obračunava poverovaću a dotle je sve ovo več staro hvalisanje i čekanje aka Ne lipši magare do zelene trave.

Janko

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:Porez:(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlogdržava smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.Doprinos za penziono:57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada57.628,00*0,24=13.830,72 - predlogdržava povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno 1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.Dinkiću,sedi - jedan!
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)
Hvala vam na glasu.

vucic .urcic

pre 11 godina

E Bas me briga!! Zatvorio sam radnju, podelio otkaze i sada radim na crno, svercujem robu itd!! Radim sve samo da ne dam drzavi!! Poceo sam da gledam na drzavu kao na neprijatelja!

Serdjo

pre 11 godina

Smanjiće porez na zarade sa 12 na 10 procenata, a povećaće izdvajanje za PIO sa 22 na 24 procenata i time hoće da rasterete privredu??? Kuku nama koja je ovo država, ko nam vodi ekonomiju, dobro smo i živi...

Bogdan

pre 11 godina

E moj Mlađane. Samo u Srbiji socijalni slučajevi mogu da zidaju kuće po sistemu ključ u ruke, a da ih niko ne pita odakle im pare i kako primaju socijalnu pomoć.Da li socijalni slučaj može ta se greje na struju, da ima registrovani automobil. E ima takvih , a Vi ne želite da vidite. Penzioni fond je opterećen lažnim invalidskim penzionerima, koji su zdravi kao dren i rade poljoprivredu, trgovinu, proizvodnju najčešće kod svoje dece u firmama i na zemlji. Da li u Nemačkoj invalidski penzioner može traktorom da ore zemlju, da pruža usluge drugima, da prodaje na pijaci, da radi na živinarskoj pijaci, u prodevici itd. A to se radi u Srbiji, a Vi ne želite da vidite i rešite ovaj problem već zadužujete državu za penzije kako bi isplaćivali penzije folirantima. A tek rad na crno, nelegalna trgovina. Uključite se u rešavanje tih problema i punite budžet, a ne zadužujte nas više. Da li je Vaš zadatak da prezadužite zemlju? Ako je to, a izgleda da jeste onda ste uspešno obavili zadatak, Srbija je u dužničkom ropstvu. Već deceniju ste na mestima gde se kreira ekonomska politika Srbije, a kreirate je tako da je svaki dan gori.

bgfica

pre 11 godina

(Saša, 30. april 2013 11:45)
verovatno mislis da bi vlada Mirka Cvetkovica bila uspesnija!? Za vreme te vlade najbogatiji ljudi u Srbiji su se enormno obogatili a svi ostali su znacajno osiromasili

nn

pre 11 godina

A gde sam tu ja? Jel misli neko na nas koji imamo preko 45 godina zivota, ostadosmo bez posla zbog lose privatizacije..posla nema..para nema...Da li je moguce da su na nas svi zaboravili.E tako cu ja da se setim vas kada dodju izbori.

zoran

pre 11 godina

Kada je kasa prazna, mozemo samo presipati iz supljeg u prazno, pre svega uvoznici i njihova zarada moraju biti oporezovana 80%, a izvoznike sa tim parama stimulisati i pomoci, uvoznici nam unistavaju privredu to je svima jasno.

Predrag

pre 11 godina

A jer znate odakle je Dinkić?Iz Vlasotince!A jer znate kako zovu Vlasotinčani?NAUČNIICI!E tako je neki lik dokazao da je 1+1=3 pomoću sličnih formula,moguće da je i on Vlasotinčanin?

Amos

pre 11 godina

Znaci PIO svakom radniku u Srbiji poskupljuje isto, a porez na zaradu se smanjuje za 12% na 10%, s tim da se taj porez placa samo na deo plate iznad neoporezivog dela od 7822din.
Dakle, umanjenje se vrsi na bruto platu MANJE 7822 din, a uvecanje na celu bruto platu - sta je krajnji rezultat, lepo je pojasnio "Mali iz obracunskog".

DPolitika

pre 11 godina

Vlada Srbije predložiće odmah posle prvomajskih praznika, između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Uslediće zatim, povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto...

Umesto da sva odvajanja od plate svedete na max 40% sto je evropski prosek ovde je i dalje preko 60%, umesto da PDV smanjite i time privucete prave investitore, ohrabrite preduzetnistvo i ozivite privredu(umesto 100.000 koji placaju 20% bolje 1.000.000 koji placaju 5%) vi ga drzite visokim i najverovatnije za 2 godine sa povecanjem rupa u budzetu kada se i pare od Telekoma potrose podicicete opet PDV, umesto rasterecenja privrede tj. malih firmi koje imaju jednake obaveze kao i velike a tacnije receno vece po broju zaposlenih vi nista neradite, umesto pomaganja malih start-up firmi i to bespovratno uz rasterecenja maksimalna i ulaganja u namensku industriju vi investirate u strane firme iz cega nema zarade koja ostaje ovde ni dovoljno zaposljavanja.

Sipam iz 12 u 10 onda prespem ta 2 sto sam dobio na 22 i dobijem 24.

I ludom i zbunjenom je jasno da nista neradite te da samo komplikujete zivot menjajuci procedure i nista ne radite do presipate iz supljeg u prazno...

A oni koji isplacuju najznize zarade su toliko oharaceni da je pre pitanje kada ce da propadnu nego sto ce procvetati od rasterecenja jer zarade nece dizati sem ako ih vi naredbama vestacki ne podignete jer ne mogu da zarade da poplacaju svima gluposti.

DOSTA BRE....

gradjanin

pre 11 godina

Dinkic najavljuje povecanje poreza za penzijsko osiguranje. Otkada je doprinos za penzijsko osiguranje porez? Porez je prihod drzave pa niciji doprinos za penziju, zdravstvo ili slucaj nezaposlenosti ne moze da bude porez. To nije nigde u svetu, a nije bilo ni u Srbiji doskora.

Mudrijaš

pre 11 godina

"tako da će postati lakše onima kojima je najteže,i koji isplaćuju najmanje zarade"?!???!...pa,bilmeze da bi bilmeze jedan kvazistručnjački,u sektoru Obezbedjenja,a tu na crno il' skoro crno šljaka oko 70.000ljudi(sto hiljada nakoćenih 'security' firmi i firmica,a čim ih je toliko-teško da im je loše gazdama!),radnik-kulučar prima satnicu od 85 do 95 dinara?!!,a gazde voze džipove,letuju po Maljorkama,zidaju garni-hotele i apartmane po Zlatiboru i Kopu,kupuju deci nabudžene aute,itd,itd...

saša

pre 11 godina

Naprednjaci nisu imali petlje da se uhvate u koštac sa ekonomskim problemima pa su ih prebacili Dinkiću. Isto kao i DS i DSS pre njih. Lakše je zamajavati narod sa Kosovom, EU i arapima.

Dalibor

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)






Ovde se potkrala jedna greska, Mali je zaboravio da se neoporezivi iznos dohotka povecava na 11 000, sto znaci:

Porez:
(57.628,00 - 8.776,00) * 0,12 = 5.862,24 - do sada
(57.628,00 - 11.000,00) * 0,10 = 4.662,80 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 1199,44 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00 * 0,22 = 12.678,16 - do sada
57.628,00 * 0,24 = 13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da smanji opterecenje za prosečno
1199,44 RSD - 1.152,56 RSD = 46,88 RSD.


Ne branim nikoga, samo bih hteo da ljudi malo vise obrate paznju na to sta pisu i da ne ocenjuju pozitivno ili negativno vesti i komentare a da ih prethodno nisu pazljivo procitali.

pera detlic

pre 11 godina

Ako pažljivo analizirate ove "mere" videćete da su to obicne političke manipulacije (nigde ekonomije ni boljeg privrednog ambijenta)velikog šarlatana koji se drži vlasti (imuniteta) da ne bi zaglavio robiju za sve od 5. oktobra do danas: Uzme deo prihoda lokalnim samoupravama iz poreza na dohodak (sećate se onih 80% lokalu u ime "decentralizacije poreza" da bi nahranio alavi lokal (Kragujevac, Zaječar, Pirot, Loznica), što MMF, SB, fiskalni Savet žestoko kritikuju) i lokal sada luduje sa tim parama (SVI PRAVE "Akva-parkove" i "bazene", a Republika neka plaća njihovu infrastrukturu !) ALI IM ODMAH nudi veći POREZ NA IMOVINU (da se lokal ne naljuti, jer je Šarlatan njihov mecena). A poveća prihod PIO jer ove godine stiže još jedna "tura" starosnih penzionera iz "iz bejbi-bum" generacija posle II svetskog rata). Zamajavanje sa paušalom je signal da će se inflacija opet podgrevati jer je to POLITIČKI NAJJEFTINIJI i NAJBEZBOLNIJI metod preraspodele BDP u korist VLADAVINE novcem VLASTI NAD DRUŠTVOM. DINKIĆ je najveće ZLO koje postoji u Srbiji jer UNIŠTAVA ne samo ekonomsku supstancu države i građana već im uništava ZDRAV RAZUM I MORAL političkim manipulacijama.

vlada

pre 11 godina

ne bi da cepidlacim ali imam malu primedbu na komentar od
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37).

Napisali ste:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

A u stvari treba:

Porez:
(57.628,00- 8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-11.000,00)*0,10=4.662,80 - predlog

Jer je predlozeno i da se poveca neoporezivi iznos na 11000 sto fali u vasoj racunici.

Tako da po predlogu dobijamo:
1.152,56 RSD-1199,44 RSD=-46,88 RSD.

Neko ce verovatno da prokomentarise da sam simpatizer doticnog ministra ali verujte da ga uopste ne mirisem...

Pozdrav

sajber_sloba

pre 11 godina

mladja oce da preda neki seminarski rad iz ekonomije... uhhh dobro je pa nije neki diplomski onda bi sigurno bankrotirali, ovako ce samo malo da nam izbije iz dzepa...

štrumfeta

pre 11 godina

Trebalo bi onog ko mu je dao diplomu ekonomiste, zajedno sa njim u. . . Ili on misli da smo mi kolektivno retardirani i da ne umemo da saberemo 2 i 2. A i naprednjacima je zinulo za vlast, pa su dozvolili da prave vladu sa čovekom koji je, svaku prethodnu sahranio a on se, kao feniks, uvlačio u svaku svaku sledeću . Bolje da ste i dalje bili opozicija, nego što ste dozvolili da vas pljuju zbog Dinkića. Zar u vašim redovima nema boljih stručnjaka, ili je ipak ono - bez njega ne biste dobili većinu? Član sam stranke od osnivanja, ali zbog ovakvih vraćam knjižicu, i nisam jedina, vrh stranke neka dooobro razmisli šta dobija a šta gubi sa ovakvim ministrom . . .

Kasio

pre 11 godina

Dinkiceve sve mere su ovakve: dam ti pompezno nesto sto spolja gledano deluje kao neka olaksica, a za par meseci te ta "olaksica" ustvari zavije u crno i uzme ti bar za 30% vise para nego sto ti je dala. Misljenja sam da ga zato i drze za ministra zato sto je dosad uspevao da namete i smanjenje budzeta prikazuje kao mere pomoci za gradjane. Ali mislim da je provaljen, i da ce ljudi bezati od tih njegovih mera ubuduce, te od toga nece biti dobiti za drzavu, te mislim da ce se pokazati da on kao ministar vise nikoga ne moze niusta da ubedi.

Toliko

pre 11 godina

Mera broj 1.
Kompletan drzavni aparat i birokratija + partijske horde po javnim preduzecima...... linearno svi na MINIMALAC, dok ne prodje kriza!
A oporavak iz krize ce poceti odmah cim se uvede ova mera!

bob rock

pre 11 godina

@(Saša, 30. april 2013 11:45)


Srpski seljak danas koristi istu tehnologiju proizvodnje kao pre 50 godina. Prinosi po hektaru u Srbiji, danas su manji nego sedamdesetih i osamdesetih godina proslog veka...

Srpski seljak (kao i srpski radnik) nije spreman da se usavrsava, da nauci nesto novo da bi unapredio svoju proizvodnju, povecao produktivnost i smanjio troskove... Srpski seljak je navikao na samoupravljanje i drzavnu kontrolu trzista, gde ce drzava (radi ocuvanja socijalnog mira) da otkupi sve sto on proizvede, koliko god to bilo slabog kvaliteta i skuplje od trzisne cene.

sincitybg

pre 11 godina

ja verujem u Dinkica, godinama se pokazao kao sposoban ministar koji opstaje u svim vladama, ne postoji koalicija koja ga ne prihvata samo zato je veliki strucnjak, drugo jako kvalitetan muzicar, suprug, otac.....uuups ovo zadnje mi se omanulo

ST

pre 11 godina

Dinkić bi 1 maja trebao da nas sve obraduje i SPREMI-podnese OSTAVKU, to bi bila najbolja ,,ekonomsko-finansijska'' mera za Srbiju. Nikada nije bila gora situacija, sve je stalo, samo ne znam dokle će ovaj narod da sedi i ćuti...Ovaj režim je obećavao svašta, obećavao je 100 milijrdi evra investicija, a za godinu dana vladavine ovog režima došlo je samo 100 miliona evra...obećavali su da nas neće zaduživati, a za godinu dana su nas zadužili 4 milijarde evra...obećavali su borbu protiv kriminala i korupcije, a kriminal je u porastu, svaki dan po nekoliko ubistava...Ma ne postoji ni jedna oblast gde je bolja situacija u odnosu na predhodnu vladu, već je sve mnogo , mnogo gore...nema više šta da se čeka, ovaj režim mora što pre da se menja, jer posle će biti kasno...

koristim Navision :P

pre 11 godina

(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)

Uzeo si pogrešnu osnovicu za računanje poreza po predlogu. Nisi uračunao povećanje neoporezivog dela LD.

Sedi jedan :P

sasa

pre 11 godina

@Život na nivou Žike Pavlovića
objasnices nam molim te, glupost tvog brata da vec 12 godina nije prijavio gazdu -anonimno naravno, zato sto radi na crno? zao mi je al takve likove stvarno ne mogu da razumem. pazi - 12 godina, pa onda kukamo na male plate i slicno

NikolaTK

pre 11 godina

LOL. Porez na plate u svedskoj iznose 48%, stim sto iznos koji oni primaju je priblizan 3000 eura, a od poreza na plate pomaze se ljudima koji nemaju posao, stan, deci koja se skoluju itd.

Netacno

pre 11 godina

(prakticno iskustvo, Bg, 30. april 2013 10:35)

Netacno u rangu smo samo sa severnim evropljanima, svi ostali imaju nize. Da ne pricam da rusi, ukrajinci i ostali koji rade na pridobijanju trzista placaju samo poreze na platu i to jednocifreno. Problem je sto u Srbiji porez placa onaj ko radi, dok su oni sa nasledjenim ili stecenim privilegijama zasticeni. Tako npr. ako imas stan u centru BG koji vredi 100,000e platices porez 50e ili 0.5%. I dalje se forsira to jedna nekretnina, pa tako npr centara BG gde kvadrat stana kosta 1,500-2,500 eur ima neverovatan procenat socijlnih slucajeva i udjerice koje ce da se uruse. Jer on ima jednu nekretninu i on je socijalni slucaj. Pa valjda prodas skup stan ili skupu zemlju pa kupis jeftin dok ne dodjes u situaciju da to ne mozes valjda si onda socijalni slucaj. Takvom bolesnom logikom nije ni cudo sto imamo zakone gde dajemo subvencije ljudima koji imaju 100 hektara zemlje. Znaci sad ja koji nemam nista, zivim po kirijom, placam 70% porez na platu od mog poreza dajem njemu subvenciju koji ima 100 hektara zemlje. Nije ni cudo sto se Nemci bune jer u nemackoj 44% nemaca su vlasnici nekretnine, a u svim najvecim krizama Spanija, Grcka, Portugal itd. je taj procenat oko i daleko iznad 80%. Ne moze se ziveti na stecenoj privilegiji. Privilegija kosta. Za nasu situaciju privilegija je cak i normalan zivot.

Goran

pre 11 godina

Srbija=Srbistan=Smrdija=Zemlja i narod kakve nigde nema.Zemlja kakve nema u svemiru.Zemlja logor.Najveca mafijaska i lopovska zemlja.

sasa

pre 11 godina

me daj bože vikendice iz 70-ih koju nisi uspeo da prodaš. otkinuće te dinkić od poreza. pa da, skoro si kao peconi i mitrović npr, mora da platiš veliki porez!! dajte izbore da se makar ova sitna g.... sklone

Milos

pre 11 godina

Dinkić je skockao ekonomiju po svojoj meri i gle čuda, sad odjednom prihodi u budžetu manji, kako to?! Veći porezi i veći PDV smanjili prihode, ma nemoj!? Koliko čovek treba da bude vidovit pa da to predvidi? Samo naš ministar to nije ukapirao niti dalje kapira da tera ekonomiju u sivu zonu.

Naravno odgovornost, smena ministra i sl. se nigde ne pominje, iako je debelo omanuo kao i svaki put do sad. No ovde se posledice vide odmah, posledice za subvencije po radnim mestima i slične gluposti ministra tek slede.

Čekamo

pre 11 godina

Ministre za vas i Rasima kolegu vam imam pitanje.
Kad će ono 10.000,00 neoporezivo da počne da se sprovodi?
To ste tako davno obećali a posle je ponovljeno kod sledećeg podizanja minimalca.
Kasnite skoro godinu dana ministre.

Kresa

pre 11 godina

"između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto" i "povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto"
Ovo znaci da su gradjani u minusu za 2 odsto!
Koji privredni oporavak?
Ako ne povacas plate nema povecane potrosnje. Idi pitaj svoju mamu je li ovi tvoji paketi ekonomski isplativi i za ovaj trenutak i za sledecu godinu???
Glupost si identicnu napravio i oko akciza. Sve ima svoju granicu, pa ces i ti morati da podcrtas. Imas tehnicki bankrot, podvuci i kraj price.
Odlicno, sad ja trazim smenu svih ministara, a pre svega g17+!

Pazi sad

pre 11 godina

Dakle nama i jeste kako nam je kad nas vode i praksaju se na nama ljudi koji nemaju dana staža u privredi. Uradio sam na primeru kako izgledaju ove njegove promene.

Do sada ko je primao npr. 21.264,00 din. neto državi je išlo 12.726,00 din., a sada nakon ovih promena primaće 21.546,00 din. a državi će ići 12.648,00 din.

I to su te promene.

Pazite u martu prosečna bruto zarada je bila 57.628,00 din. a neto 41.689, u februaru bruto čak 60.199,00 a neto 43.371,00. Ja radim za 30-tak firmi plate, 95% plata je daleko ispod ovog proseka. Naravno, dosta njih uplaćuje samo obavezne doprinose jer nemaju para. To su većinom porodična preduzeća ljudi koji neće ili nisu uspeli da se uhlebe u državnim preduzećima i službama. Predsednik Asocijacije privrednika Milan Knežević je u jednoj emisiji naveo da državni službenik prosečano dnevno radi 2h a ima ih ne zna se. Ko hoće da vidi kako rade neka pogleda već kultnu seriju "Državni posao" na RTV ili neka ih nađe na internetu.

Idi Mlađo malo u privredu, ne igraj se više u pesku.

mf

pre 11 godina

oce li neko da reaguje na ove Dinkiceve brljotine....nece sutra ce svi da raspale rostilj i piju pivo koje su platili cekom koji dolazi na naplatu u novembru....pa tako nam i treba, sindikati NULA, narod nepismen, daj mu usmrdelog mlevenog mesa po 350 dinara i ravno mu do Kosova, ma sta do Kosova do Sibira

Aleksandar

pre 11 godina

Ocekujem samo da ce i stedne uloge poceti da oporezuje.
(ekonomista, 30. april 2013 11:08)

Pa to je već uradio još pre koju godinu - kamate se oporezuju, kamate koje bi inače postale štedni ulog da ih ne dira. Nije baš eksplicitno oporezivanje štednih uloga, ali ista magija je primenjena kao i ovde. A ekonomski nepismen plebs će još misliti da je na dobitku.

MEHO

pre 11 godina

Treba da se poveca porez za visak nekretnina. Svi izdaju stanove a niko ne placa porez, a te iste stanove su dobili badava jos od TITA. Nadati se da ce s ovom merom konacno doci do pada cena nekretnona koje su enormno visoke. Ispadne da smo mi u Srbiji bogati ako imas stan a on vredi 70-100 Evra, pa i treba da placas veci porez. A ako ne mozes da placas prodaj u pola cene pa na selo. NEMA VISE LEZI LEBE DA TE JEDEM. Konacno i ovde ce da se radi.

Saša

pre 11 godina

Od sledeće godine počinje neograničen uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU a Dinkić će da pomaže domaćeg seljaka tako što će da mu poveća porez. Ova vlada se izgleda zaklela da upropasti Srbiju više nego ijedna pre nje. Jeste da je oštra konkurencija, ali kad se pogleda šta su sve uradili za samo devet meseci sigurno uspevaju u tome.

Maca

pre 11 godina

Pausal je najveca prevara! Sve poreze i doprinose odredjuju prema iznosu koji su odokativno odredili, a ja nemam nacin da im dokazem da moj stvarni promet nije ni 20% od toga sto oni odrede. Potpuna pljacka! I jos nas stalno prave budalama. Hoce li ikad iko skloniti ovu neznalicu Dinkica?

proka pronalazac

pre 11 godina

nista, manja meni plata jos manje cu da trosim.
pa ce jos manje da se proizvodi.
pa ce jos vise da se otpusta.
pa ces Mladja jos da podize harac.
pa cu ja jos manje da trosim...
pa ce jos manje da se proizvodi.
pa ce jos vise da se otpusta.
pa ces Mladja jos da podize harac.
PA SE VIDIMO NA ULICI MUDRA VLASTI! ;)

Aleksandar

pre 11 godina

za (prakticno iskustvo, Bg, 30. april 2013 10:35)

Mogu da dodam svoje iskustvo: nije problem ni toliko u porezima i doprinosima za plate (koje su u rangu sa mnogim zemljama EU, kada se uporedi koliko se daje za osiguranje, zdravstvo i za penzije), već u drugim stvarima:

- razni dodatni nameti koji su skriveni i koje otrkijete tek kada dođete na šalter
- inspekcija koja ima nalog da utera harač i naplaćuju svakakve besmislice, mesto da kažnjava one koji prave ozbiljne prekšaje.
- gomila dokumentacije koja mora da se popunjava, pa gubite vreme na šalterima i administraciji (samo za uplatu poreza i doprinosa za jedan iznos plate moram da popunim 7 naloga)
- za svaku prijavu za neki posao, moram da podnesem gomilu dokumentacije (kao da elektronske baze podataka ne postoje)
- po novom sistemu za tendere - moram sada da rezervišem bankarsku garanciju za 20% avansa (što eliminiše male firme, i mogu samo veliki igrači i strane firme)
- zatim dok traje garancija moram 5% od sredstava da rezervišem u banci (što me tera da skratim garantni rok sa 10 godina na minimalne 2 godine)
- a na sve te rezervacije, banka vrti pare i zarađuje i još meni naplaćuju tu "zabavu"
- razne takse koje opština odvali po svom ćefu, a od koje su zaštićeni kumovi i bratija predsednika opštine
- i prazne priče kako su ukinuli 138 nameta (verovatno taksa na vezivanje volova za tarabu i držanje ruskih tenkova u dvorištu, i slične takse koje su zastarele i nema vajde od njih )

perica

pre 11 godina

2% umanjenja poreza na manju osnovicu + 2% uvecanja doprinosa za PIO na celu osnovicu = POVECANJE POREZA!!!!
dajemo jos para da izdrzavamo parazite u drzavnom aparatu

LepiDjole

pre 11 godina

Gospodine Dinkiću,

Evo, i ja sam kao mali privrednik uveo neke mere.

Zatvorio sam firmu. Ne dam vam više ni dinar.
Sad radim samo za sebe na crnu i baš me briga koliki su porezi i nameti.

p.s. Dođeš mi soma evrića

meda

pre 11 godina

Neradi se ovde o Dinkiću , Na njega smo navikli, radi se o vladi o svemu što je vezano za ekonomiju i uspeh u radu. Sva pažnja javnosti se svela na Kosovo i pitanja oko Kosova, par hapšenja oko korupcije, a bez ijedne podignute zvanične optužnice. Dok se u zemlji obavlja rasulo, veliki kriminalci se obračunavaju po ulicama ( ne bi se obračunavali da nema organizovanog kriminala) , puštaju se i amnestiraju kriminalci, ekonomska situacija je sve gora i gora, pravni sistem je u podrumu, ono što se investira u Srbiji je ono što Dinkić daje po 10.000 eura za svakog zaposlenog strancima, pa i budala bi prihvatila takve uslove. Da daju 10.000 eura svakom nezaposlenom i on bi sam sebi sa tim parama otvorio berbernicu, market, obućarsku radnu ili šta ja znam već . Nije cilj pomoći onom ko nema, već dati još više onom ko ima, tako funkcioniše naša Srbija. U vladi vlada jedinstvo, sve ide kako treba, samo narod pati. Dok ekonomski svesnije države izlaze na ulice, bune se, traže svoja prava, mi u Srbiji se trudimo da verujemo u bolje sutra a to bolje sutra ! ima li iko ko pročita ovo da veruje da će mu država omogućiti bolje sutra? Ne verujem

Darko

pre 11 godina

"Dinkić je rekao da će se takođe napraviti veća pravednost u oporezivanju, pa će vlasnici više od jedne nekretnine plaćati veći porez na imovinu."

To znaci da ce vlasnik dve supe od po 20 m2 u Malom Mokrom Lugu placati veci porez od vlasnika skupocene vile od 250 m2 na Senjaku. To samo Dinkicu moze da padne na pamet.

Umesto da smanjuju drzavne rashode oni se dovijaju kako da dodatno oderu gradjane. Sve dok Dinkic ne zavrsi u bajboku nece ljudima u ovoj drzavi da svane.

Život na nivou Žike Pavlovića

pre 11 godina

@ praktično iskustvo Ma nemoguće. Evo imam brata stolara, radi već 12 godina po BGu na crno. Primer od ove nedelje: već dva meseca pravi nameštaj i montira u novom stanu jednog direktora strane firme u BG, njegov gazda je naplatio par hiljada evra za materijal i ruke a njemu udelio crkavicu od 100 evra pre nedelju dana i pitanje je kada će mu isplatiti još 250 sati za ovaj mesec (190 din na sat na crno). Gazdama zinulo dupe i nikad im dosta. Gadovi. I svi su isti, nema čak ni nijansi, kad im se zaradi za kerove, mačke, decu, žene, život na nivou Žike Pavlovića, onda se sa zakašnjenjem da na crno i novac nadničaru na sat.

x

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!


Mala ispravka:

Neoporezivi deo dobitka bi se povecao na 11.000 tako da bi umesto (57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 bilo (57.628,00-11.000,00)*0,10= 4.662,80, tako da drzava smanjuje pterecenje na plate za nekih 1.200 din. Ukupan efekat je povecanje plate za nekih 50 din, sto znaci nista. Ne branim Dinkica, smatram da je ovo cista demagogija. Neto plata ostaje ista samo je raspodela drugacija. Ovo pisem samo da se ne plase ljudi da ce plata biti manja...

Alex

pre 11 godina

Da se razumemo dobro, drzava Srbija ovakva kakva je mora ili da ima veliku inflaciju (da bi putem pdv punila budzet) ili da zavrce usi sa porezima (onima koji nesto stvaraju), druge nema. Ovakve mere u najavi pogadjaju samo privatni sektor, drzavni sigurno ne. Mi smo toliko duzni da je ovo tek pocetak svih posledica koje nas cekaju. Samo bih podsetio kako je doticni gospodin Dinkic pretstavjao kao uspeh zaduzivanje zemlje, pa sad molim neka se on i razduzi isto tako uspesno.

Aleksandar

pre 11 godina

za (ekonomista, 30. april 2013 11:08)

Izvini, a šta je tu čudno?
Nije da branim Dinkića, ali svuda se na imovinu plaća porez i što je veća vrednost iste, to je skuplje.

Naravno onaj stan koji vam služi za stanovanje, to mora da bude oslobođemo poreza kao i na zemljište koje se obrađuje.

Show

pre 11 godina

To je ocekivan iznudjeni potez - podizanje svih nameta i dalje obaranje standarda gradjana jer drugi koji bi znacio ozbiljnu racionalizaciju javnog sektora i javne potrosnje nije u opciji kada svi prete skorima izborima.

Vladimir

pre 11 godina

Ako hoćete suštinske reforme onda bi mnogo bolje bilo da:

1. Smanjite poreze i doprinose na zarade, a istovremeno pooštrite kontrolu rada na crno. Ova mera bi verovatno imala neto pozitivan efekat na fiskalne prihode, a poslodavci bi bili dovedeni u ravnopravne uslove poslovanja.

2. Smanjite broj zaposlenih u javnom sektoru koji je, za razliku od privatnog, čak i u uslovima krize nastavio da raste. Ovde govorim o hiljadama ljudi ne o par ljudi. Ljudi koji rade u privatnom sektoru nisu dužni da izdržavaju toliki činovnički aparat.

3. Nemojte donositi odluku o smanjenju poreza i doprinosa za zaposlene u IT sektoru jer on i bez vas zna kako treba da posluje i ostvaruje profit. Državni posao nije da stavlja pojedine sektore u neravnopravan položaj u odnosu na ostale, bilo da se to odnosi na građevinare, poljoprivrednike, IT sektor ili nekog drugog.

Predrag

pre 11 godina

Od dolaska nove vlasti sledeći porezi su izmenjenji:
- PDV sa 18 na 20%
- Porez na dobit preduzeća sa 10 na 15%
- Porez na imovinu (nekretnine) je povećan ali ne znam precizno koliko

Mr.Moon

pre 11 godina

Sve dok je u ovoj drzavi skupo proizvoditi/zaposljavati, a posedovati je jeftino, nista se promeniti nece.

Ali ko je lud da oporezuje toliku imovinu sam sebi...

mf

pre 11 godina

dal ovaj covek stvarno misli da su ovo olaksice za privredu i podsticaj za zaposljavanje, sa ovih 24 za PIO dodatno cete opteretiti malog preduzetnika a sa onim smajenjem, manje uzimate od velikih koji i po pravilu vise i zaradjuju. U Srbiji biti mali preduzetnik je nemoguca misija i crno trziste ponovo cveta.
Ako hocete reformu,doprinose za PIO treba da placa kolko ko hoce a ne u procentima, zdravstveno treba da bude fiksno, za slucaj nezaposlenosti- po zelji i porez na zaradu ISTI ZA SVE kako bi ljudi mogli da kreiraju poslovanje na osnovu parametara koji ce biti nepromenjeni duzi niz godina!

Siniša

pre 11 godina

Koji je ovo prevarant, lagao je da su prihodi u budžetu, za prva 4 meseca ove godine, uvećani, a ustavri su mnogo, mnogo manji od planiranog. To je ta vaša ekonomska politika, eksperimeti Dinkića i ekipe nezanlica. Ovaj režim je katasrofa i što pre ga treba menjati, jer nema investicija, nema para, nema posla, samo nas sve više i više zadužuju...užas. Dole vlada!

Mali iz obračunskog

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!

ekonomista

pre 11 godina

Kakav mag.pazi sada ovo.Onaj ko ima vise od jedne nekretnine placace veci porez. Znaci onaj ko je u nasledstvo dobio nekretnine ili onom kome je po restituciji vracena nekretnina bice oporezovan po vecoj stopi. Valjda svaka nekretnina se ponaosob oporezuje.Isto vazi i za poljoprivredno zemljiste.Onaj ko ima vise od 6 hektara placace veci porez. Ovaj demagog ne zna gde ce vise da namakne lovu.Ocekujem samo da ce i stedne uloge poceti da oporezuje.Ali zato ce da finansira ocigledan gubitak u Zelezari Smederevo ida daje sakom i kapom FIAT-u i ostalim stranim kompanijama.Slovacka je pruivukla investitore sto je smanjila porez na dobit a ne subvencijom stranih ulagaca

Braška

pre 11 godina

Najbolji paket ekonomskih mera za Srbiju je da se ovaj čovek skloni iz političkog života, sa svih funkcija, i ne daje nikakve predloge.

Sve po spisku

pre 11 godina

Smanjuje porez na zarade, privilegovani koji su zaposleni imace vise, a povecava na imovinu, izmedju ostalog i penzionerima, nezaposlenima, onima bez prihoda......

prakticno iskustvo, Bg

pre 11 godina

Dinkicu, smanji ukupno opterecenje zarada sa sadasnjih skoro 65 odsto na 40-45 odsto ako hoces zaposljavanje. 20 godina imam firmu i sve vise mojih kolega zaposljava na crno, jer nemaju novac da zaposlenima na 1000 dinara zarade jos 650 daju drzavi. Napravite program stednje u Vladi i reformisite javni sektor i javna preduzeca, da ne morate da krpite njihove rupe i napravicete prostor da spustite poreze i doprinose na zarade. To bi bio hrabar i pravi potez, ovo je samo kozmetika koja nece sustinski resiti problem. Nadam se da cete razumeti da se ovo MORA uraditi, jer je u uslovima krize u privredi neisplativo zaposljavati sa ovakvim Zakonom o radu i visokim opterecenjem zarada. Ako hocete da zaposlite ljude menjajte Zakon o radu i smanjite opterecenja zarada.

Mile

pre 11 godina

Porez na zarade je izvorni prihod lokalnih samouprava. Sad će majstor da smanji porez za 2%, a kao povećaće porez na imovinu. A decentralizacija? Kako će genije ovo da se odrazi na budžete lokalnih samouprava? Jel to u sklopu fiskalne decentralizacije, jel to u sklopu sa jačanjem lokalnih samouporava? Kakva je ovo prevara ovaj Dinkić, čovek je toliki neznalica da to nema reči. Ove zakone je on pisao, on donosio, on i sad ih menja jer eto ne valjaju, a odgovornost? Ma nema veze, šta je to?
Za postojanje i politički život Dinkića, lično je odgovoran Tadić. Zbog toga što je dozolio da ovo postoji...

Trta

pre 11 godina

"On je najavio i da će se limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa tri na šest miliona dinara."

Limit za ulazak u PDV je POVEĆAN sa 4 na 8 miliona. Ovde se verovatno misli na paušal, ali onda neka se tako napiše.

jedan iz mase

pre 11 godina

Dizu porez na nekretnine a ne kaze da su ove godine digli vise od 50%,pre dve godine sam platio porez za kucu nesto preko 4000din,prosle 8000din a ove mi stiglo preko 12000din.Znaci placam drzavi stanarinu svakog meseca po hiljadu dinara...

prakticno iskustvo, Bg

pre 11 godina

Dinkicu, smanji ukupno opterecenje zarada sa sadasnjih skoro 65 odsto na 40-45 odsto ako hoces zaposljavanje. 20 godina imam firmu i sve vise mojih kolega zaposljava na crno, jer nemaju novac da zaposlenima na 1000 dinara zarade jos 650 daju drzavi. Napravite program stednje u Vladi i reformisite javni sektor i javna preduzeca, da ne morate da krpite njihove rupe i napravicete prostor da spustite poreze i doprinose na zarade. To bi bio hrabar i pravi potez, ovo je samo kozmetika koja nece sustinski resiti problem. Nadam se da cete razumeti da se ovo MORA uraditi, jer je u uslovima krize u privredi neisplativo zaposljavati sa ovakvim Zakonom o radu i visokim opterecenjem zarada. Ako hocete da zaposlite ljude menjajte Zakon o radu i smanjite opterecenja zarada.

Mali iz obračunskog

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!

Braška

pre 11 godina

Najbolji paket ekonomskih mera za Srbiju je da se ovaj čovek skloni iz političkog života, sa svih funkcija, i ne daje nikakve predloge.

perica

pre 11 godina

2% umanjenja poreza na manju osnovicu + 2% uvecanja doprinosa za PIO na celu osnovicu = POVECANJE POREZA!!!!
dajemo jos para da izdrzavamo parazite u drzavnom aparatu

proka pronalazac

pre 11 godina

nista, manja meni plata jos manje cu da trosim.
pa ce jos manje da se proizvodi.
pa ce jos vise da se otpusta.
pa ces Mladja jos da podize harac.
pa cu ja jos manje da trosim...
pa ce jos manje da se proizvodi.
pa ce jos vise da se otpusta.
pa ces Mladja jos da podize harac.
PA SE VIDIMO NA ULICI MUDRA VLASTI! ;)

Aleksandar

pre 11 godina

za (prakticno iskustvo, Bg, 30. april 2013 10:35)

Mogu da dodam svoje iskustvo: nije problem ni toliko u porezima i doprinosima za plate (koje su u rangu sa mnogim zemljama EU, kada se uporedi koliko se daje za osiguranje, zdravstvo i za penzije), već u drugim stvarima:

- razni dodatni nameti koji su skriveni i koje otrkijete tek kada dođete na šalter
- inspekcija koja ima nalog da utera harač i naplaćuju svakakve besmislice, mesto da kažnjava one koji prave ozbiljne prekšaje.
- gomila dokumentacije koja mora da se popunjava, pa gubite vreme na šalterima i administraciji (samo za uplatu poreza i doprinosa za jedan iznos plate moram da popunim 7 naloga)
- za svaku prijavu za neki posao, moram da podnesem gomilu dokumentacije (kao da elektronske baze podataka ne postoje)
- po novom sistemu za tendere - moram sada da rezervišem bankarsku garanciju za 20% avansa (što eliminiše male firme, i mogu samo veliki igrači i strane firme)
- zatim dok traje garancija moram 5% od sredstava da rezervišem u banci (što me tera da skratim garantni rok sa 10 godina na minimalne 2 godine)
- a na sve te rezervacije, banka vrti pare i zarađuje i još meni naplaćuju tu "zabavu"
- razne takse koje opština odvali po svom ćefu, a od koje su zaštićeni kumovi i bratija predsednika opštine
- i prazne priče kako su ukinuli 138 nameta (verovatno taksa na vezivanje volova za tarabu i držanje ruskih tenkova u dvorištu, i slične takse koje su zastarele i nema vajde od njih )

Mile

pre 11 godina

Porez na zarade je izvorni prihod lokalnih samouprava. Sad će majstor da smanji porez za 2%, a kao povećaće porez na imovinu. A decentralizacija? Kako će genije ovo da se odrazi na budžete lokalnih samouprava? Jel to u sklopu fiskalne decentralizacije, jel to u sklopu sa jačanjem lokalnih samouporava? Kakva je ovo prevara ovaj Dinkić, čovek je toliki neznalica da to nema reči. Ove zakone je on pisao, on donosio, on i sad ih menja jer eto ne valjaju, a odgovornost? Ma nema veze, šta je to?
Za postojanje i politički život Dinkića, lično je odgovoran Tadić. Zbog toga što je dozolio da ovo postoji...

Darko

pre 11 godina

"Dinkić je rekao da će se takođe napraviti veća pravednost u oporezivanju, pa će vlasnici više od jedne nekretnine plaćati veći porez na imovinu."

To znaci da ce vlasnik dve supe od po 20 m2 u Malom Mokrom Lugu placati veci porez od vlasnika skupocene vile od 250 m2 na Senjaku. To samo Dinkicu moze da padne na pamet.

Umesto da smanjuju drzavne rashode oni se dovijaju kako da dodatno oderu gradjane. Sve dok Dinkic ne zavrsi u bajboku nece ljudima u ovoj drzavi da svane.

Predrag

pre 11 godina

Od dolaska nove vlasti sledeći porezi su izmenjenji:
- PDV sa 18 na 20%
- Porez na dobit preduzeća sa 10 na 15%
- Porez na imovinu (nekretnine) je povećan ali ne znam precizno koliko

Siniša

pre 11 godina

Koji je ovo prevarant, lagao je da su prihodi u budžetu, za prva 4 meseca ove godine, uvećani, a ustavri su mnogo, mnogo manji od planiranog. To je ta vaša ekonomska politika, eksperimeti Dinkića i ekipe nezanlica. Ovaj režim je katasrofa i što pre ga treba menjati, jer nema investicija, nema para, nema posla, samo nas sve više i više zadužuju...užas. Dole vlada!

ekonomista

pre 11 godina

Kakav mag.pazi sada ovo.Onaj ko ima vise od jedne nekretnine placace veci porez. Znaci onaj ko je u nasledstvo dobio nekretnine ili onom kome je po restituciji vracena nekretnina bice oporezovan po vecoj stopi. Valjda svaka nekretnina se ponaosob oporezuje.Isto vazi i za poljoprivredno zemljiste.Onaj ko ima vise od 6 hektara placace veci porez. Ovaj demagog ne zna gde ce vise da namakne lovu.Ocekujem samo da ce i stedne uloge poceti da oporezuje.Ali zato ce da finansira ocigledan gubitak u Zelezari Smederevo ida daje sakom i kapom FIAT-u i ostalim stranim kompanijama.Slovacka je pruivukla investitore sto je smanjila porez na dobit a ne subvencijom stranih ulagaca

jedan iz mase

pre 11 godina

Dizu porez na nekretnine a ne kaze da su ove godine digli vise od 50%,pre dve godine sam platio porez za kucu nesto preko 4000din,prosle 8000din a ove mi stiglo preko 12000din.Znaci placam drzavi stanarinu svakog meseca po hiljadu dinara...

Maca

pre 11 godina

Pausal je najveca prevara! Sve poreze i doprinose odredjuju prema iznosu koji su odokativno odredili, a ja nemam nacin da im dokazem da moj stvarni promet nije ni 20% od toga sto oni odrede. Potpuna pljacka! I jos nas stalno prave budalama. Hoce li ikad iko skloniti ovu neznalicu Dinkica?

Saša

pre 11 godina

Od sledeće godine počinje neograničen uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU a Dinkić će da pomaže domaćeg seljaka tako što će da mu poveća porez. Ova vlada se izgleda zaklela da upropasti Srbiju više nego ijedna pre nje. Jeste da je oštra konkurencija, ali kad se pogleda šta su sve uradili za samo devet meseci sigurno uspevaju u tome.

vucic .urcic

pre 11 godina

E Bas me briga!! Zatvorio sam radnju, podelio otkaze i sada radim na crno, svercujem robu itd!! Radim sve samo da ne dam drzavi!! Poceo sam da gledam na drzavu kao na neprijatelja!

Show

pre 11 godina

To je ocekivan iznudjeni potez - podizanje svih nameta i dalje obaranje standarda gradjana jer drugi koji bi znacio ozbiljnu racionalizaciju javnog sektora i javne potrosnje nije u opciji kada svi prete skorima izborima.

Trta

pre 11 godina

"On je najavio i da će se limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa tri na šest miliona dinara."

Limit za ulazak u PDV je POVEĆAN sa 4 na 8 miliona. Ovde se verovatno misli na paušal, ali onda neka se tako napiše.

Vladimir

pre 11 godina

Ako hoćete suštinske reforme onda bi mnogo bolje bilo da:

1. Smanjite poreze i doprinose na zarade, a istovremeno pooštrite kontrolu rada na crno. Ova mera bi verovatno imala neto pozitivan efekat na fiskalne prihode, a poslodavci bi bili dovedeni u ravnopravne uslove poslovanja.

2. Smanjite broj zaposlenih u javnom sektoru koji je, za razliku od privatnog, čak i u uslovima krize nastavio da raste. Ovde govorim o hiljadama ljudi ne o par ljudi. Ljudi koji rade u privatnom sektoru nisu dužni da izdržavaju toliki činovnički aparat.

3. Nemojte donositi odluku o smanjenju poreza i doprinosa za zaposlene u IT sektoru jer on i bez vas zna kako treba da posluje i ostvaruje profit. Državni posao nije da stavlja pojedine sektore u neravnopravan položaj u odnosu na ostale, bilo da se to odnosi na građevinare, poljoprivrednike, IT sektor ili nekog drugog.

LepiDjole

pre 11 godina

Gospodine Dinkiću,

Evo, i ja sam kao mali privrednik uveo neke mere.

Zatvorio sam firmu. Ne dam vam više ni dinar.
Sad radim samo za sebe na crnu i baš me briga koliki su porezi i nameti.

p.s. Dođeš mi soma evrića

Serdjo

pre 11 godina

Smanjiće porez na zarade sa 12 na 10 procenata, a povećaće izdvajanje za PIO sa 22 na 24 procenata i time hoće da rasterete privredu??? Kuku nama koja je ovo država, ko nam vodi ekonomiju, dobro smo i živi...

Sve po spisku

pre 11 godina

Smanjuje porez na zarade, privilegovani koji su zaposleni imace vise, a povecava na imovinu, izmedju ostalog i penzionerima, nezaposlenima, onima bez prihoda......

Život na nivou Žike Pavlovića

pre 11 godina

@ praktično iskustvo Ma nemoguće. Evo imam brata stolara, radi već 12 godina po BGu na crno. Primer od ove nedelje: već dva meseca pravi nameštaj i montira u novom stanu jednog direktora strane firme u BG, njegov gazda je naplatio par hiljada evra za materijal i ruke a njemu udelio crkavicu od 100 evra pre nedelju dana i pitanje je kada će mu isplatiti još 250 sati za ovaj mesec (190 din na sat na crno). Gazdama zinulo dupe i nikad im dosta. Gadovi. I svi su isti, nema čak ni nijansi, kad im se zaradi za kerove, mačke, decu, žene, život na nivou Žike Pavlovića, onda se sa zakašnjenjem da na crno i novac nadničaru na sat.

doberman

pre 11 godina

Posle 16 god. rada preduzetničke zanatske radnje sam jesenas batalio i servis i proizvodnju... ubiše me leđa, stres, zivkanje i moljakanje za naplatu... redovno izmirivao obaveze... i ispao budala, jer je dotični ministar neplatišama oprostio kamate... i tako sam se okrenuo trange - frange trgovini (na crno, preko interneta...)i zadovoljan sam , lepo se zaradi (samo keš, ništa kartice, čekovi, banka i ta sranja...) ... znam da tako ne može doveka, ali nije moglo ni na belo, a opet ovako bar nedam parazitima ni žutu banku :) nek´ sisaju malo nekog drugog...

mf

pre 11 godina

dal ovaj covek stvarno misli da su ovo olaksice za privredu i podsticaj za zaposljavanje, sa ovih 24 za PIO dodatno cete opteretiti malog preduzetnika a sa onim smajenjem, manje uzimate od velikih koji i po pravilu vise i zaradjuju. U Srbiji biti mali preduzetnik je nemoguca misija i crno trziste ponovo cveta.
Ako hocete reformu,doprinose za PIO treba da placa kolko ko hoce a ne u procentima, zdravstveno treba da bude fiksno, za slucaj nezaposlenosti- po zelji i porez na zaradu ISTI ZA SVE kako bi ljudi mogli da kreiraju poslovanje na osnovu parametara koji ce biti nepromenjeni duzi niz godina!

pera detlic

pre 11 godina

Ako pažljivo analizirate ove "mere" videćete da su to obicne političke manipulacije (nigde ekonomije ni boljeg privrednog ambijenta)velikog šarlatana koji se drži vlasti (imuniteta) da ne bi zaglavio robiju za sve od 5. oktobra do danas: Uzme deo prihoda lokalnim samoupravama iz poreza na dohodak (sećate se onih 80% lokalu u ime "decentralizacije poreza" da bi nahranio alavi lokal (Kragujevac, Zaječar, Pirot, Loznica), što MMF, SB, fiskalni Savet žestoko kritikuju) i lokal sada luduje sa tim parama (SVI PRAVE "Akva-parkove" i "bazene", a Republika neka plaća njihovu infrastrukturu !) ALI IM ODMAH nudi veći POREZ NA IMOVINU (da se lokal ne naljuti, jer je Šarlatan njihov mecena). A poveća prihod PIO jer ove godine stiže još jedna "tura" starosnih penzionera iz "iz bejbi-bum" generacija posle II svetskog rata). Zamajavanje sa paušalom je signal da će se inflacija opet podgrevati jer je to POLITIČKI NAJJEFTINIJI i NAJBEZBOLNIJI metod preraspodele BDP u korist VLADAVINE novcem VLASTI NAD DRUŠTVOM. DINKIĆ je najveće ZLO koje postoji u Srbiji jer UNIŠTAVA ne samo ekonomsku supstancu države i građana već im uništava ZDRAV RAZUM I MORAL političkim manipulacijama.

ajd sad...

pre 11 godina

e moj dinkicu koji si ti konobar.
Dve nes kafe 280, koka kolu niste imali -420, nemam da vam vratim kusur do 500-hvala lepo i dovidjenja.
SAMO JE OVO NA VISEM NIVOU...

Bogdan

pre 11 godina

E moj Mlađane. Samo u Srbiji socijalni slučajevi mogu da zidaju kuće po sistemu ključ u ruke, a da ih niko ne pita odakle im pare i kako primaju socijalnu pomoć.Da li socijalni slučaj može ta se greje na struju, da ima registrovani automobil. E ima takvih , a Vi ne želite da vidite. Penzioni fond je opterećen lažnim invalidskim penzionerima, koji su zdravi kao dren i rade poljoprivredu, trgovinu, proizvodnju najčešće kod svoje dece u firmama i na zemlji. Da li u Nemačkoj invalidski penzioner može traktorom da ore zemlju, da pruža usluge drugima, da prodaje na pijaci, da radi na živinarskoj pijaci, u prodevici itd. A to se radi u Srbiji, a Vi ne želite da vidite i rešite ovaj problem već zadužujete državu za penzije kako bi isplaćivali penzije folirantima. A tek rad na crno, nelegalna trgovina. Uključite se u rešavanje tih problema i punite budžet, a ne zadužujte nas više. Da li je Vaš zadatak da prezadužite zemlju? Ako je to, a izgleda da jeste onda ste uspešno obavili zadatak, Srbija je u dužničkom ropstvu. Već deceniju ste na mestima gde se kreira ekonomska politika Srbije, a kreirate je tako da je svaki dan gori.

Janko

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:Porez:(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlogdržava smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.Doprinos za penziono:57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada57.628,00*0,24=13.830,72 - predlogdržava povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno 1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.Dinkiću,sedi - jedan!
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)
Hvala vam na glasu.

cinculator

pre 11 godina

ja rekoh posle izbora: demokrata u dusi, nisam navijao za Tomu, ali sam prizeljkivao da pobedi tek zarad promene...ali sam se zarekao da onaj ko se sa Dinkićem udruži više nema moj glas...i tako, ja ispadoh somina....ali sam bar sa izborima završio!

prokleta avlija

pre 11 godina

ma pusti Mladjane procente nego šta bi sa milijardom iz Emirata...evo već maj dodje a od arapa ni korova...koliko se sećam pričaste da u martu treba da krene investicija pa u aprilu...evo maj dodje, 15.000 Srba mesečno gubi posao, inlfacija 11%, industrijska proizvodnja pala 15%

Toliko

pre 11 godina

Mera broj 1.
Kompletan drzavni aparat i birokratija + partijske horde po javnim preduzecima...... linearno svi na MINIMALAC, dok ne prodje kriza!
A oporavak iz krize ce poceti odmah cim se uvede ova mera!

latin11

pre 11 godina

Nemoj vise, molim te. Super nam je i ovako, ... i da znas, jos uvek uzivamo u sansi koju smo iskoristili na pocetku izbijanja svetske ekonomske krize - bas onako kao si nam i rekao.

Mirko

pre 11 godina

Ma da,nista ja ovom "umetniku" ne verujem. Tako je pricao za sve...Sto se malo ne raspitate sta radi carina sad kad je dosao PayPal? Uzimaju koliko im treba,ne vazi ni zakon,nista. Nema veze koliko si platio ,da li je ispod ili iznad 50 eura,na sve ide i pdv i carina. Kakav ministar takva i drzava. Banana. Najveci neprijatelj mi je drzava,neko ovde rece....

Pauly Ester

pre 11 godina

Nikad nece skontati...treba da omoguće ljudima da otvaraju firme bez straha od terora poreske uprave, i da kako tako sami sebe izdržavaju. Onda bi se izgradilo preduzetništvo koje svojom inovativnošću može da bude motor ovog društva.
Ova logika da ljude koji imaju više nekretnina, automobil preko 2000 ccm i više od 5 hektara zemlje treba odrati ne može da uspe kao što i komunizam nije uspeo. Tu se gubi svaki smisao rada i napredovanja u životu. Bolje onda grickati veknu hleba ceo dan i sedeti u gradu i ispijati kafice nego svaki dan rintati.

Znam iz ličnog iskustva da ljudi imaju veliki strah od države, boje se da otvore firmu i rade legalno. Ja sam bio paušalac i za 3 godine su mi izdaci sa 12.500 skočili na 20.000 a konkurencija na tržištu, ljudi koji su prijavljeni na birou ili su penzioneri i koji uglavnom nemaju prijavljenu firmu onemogućavaju mi da povećam cenu svoje usluge srazmerno sa povećanjem troškova. Potrebno je sprečiti samovolju poreskih inspektora jer mnogo zavisi od toga koji poreski inspektor te "vodi". I potrebno je prekinuti tu socijalističko-komunističku tradiciju i način razmišljanja i dati ljudima slobodu da rade, zarade i uživaju u plodovima svog rada.

Dijasporac

pre 11 godina

Smanjite PDV na 10% i CELA EVROPA ce da premesti svoje fabrike kod nas,ko je razuman=shvatice,nemam sta drugo da objasnjavam.Sa PDV-om od 20% gusite male i srednje privrednike,stvarate koncerne ali mozda vam je to i "zadatak":( Svejedno,srednja klasa u Srbiji vise ne postoji,nazalost.

istina

pre 11 godina

otkada je on ministar ja sve vise i teze radim sve vise placam registracije, parking, pretplate poreze, namete doprinose, saobracajne kazne, komunalne naknade, zamene dokumenata tablica itd. Za to vreme ovaj je sve bogatiji, ajde da oporezujemo sve politicare pocev od G17 jer su se jedino oni bez rada enormno obogatili

knele

pre 11 godina

ovaj covek radi protiv gradjana i zemlje srbije
Umesto da drzava podstice da ljudi imaju imovinu zemlju i stanove, visokim nametima ovaj ce naterati da svi sve prodaju, odsele se odavde a da on moze to sve prodati arapima, albancima ili kome vec po bagateli
Tako je hteo da proda i rudnike bor i majdanmpek kada se tamo otkrilo zalihe platine, onako na brzinu preko noci.
Covek svojim nametima baca gradjane srbije u siromastvo i bedu, gde ce svaki seik moci da kupi i nasu zemlju i narod budzasto
Pa kuce za srednju klasu i to nasi ljudi sa faksom koji rade u US imaju kucu od miljion dolara, ovde em sto rade za bagatelu em ne smeju nista da poseduju.
Pa otpusti dinkicu tvoje partijske pajtase a ljudima ostavi njihovu imovinu na miru. Ne otimaj tudje, ne znas kako je to zaraditi nesto teskim i postenim radom to nikad nisi video ni iskusio

dejan Jovanovic

pre 11 godina

Bila bi ovo sjajan vest da najavljeno veliko rasterecenje privrede ne iznosi oko 205 dinara po radniku za minimalnu zaradu od 115 dinara neto po satu tj 21160 dinara mesecno. S jedne strane smanjenje poreza za 2% a s druge povecanje PIO za 2%, sto jeste pravednije jer PIO doprinos ide u PIO fond makar prevezen preko budzeta, a porez je cist trosak drzavne birokratije. Ali sve te pare mora obezbediti firma-poslodavac a ukupna razlika je gore navedena. Ako ovo nije sprdnja sa svima i radnicima i poslodavcima ne znam sta je!

Dejan

pre 11 godina

Ovaj čovek se na vlasti već 12 godina bavi finansijama. Da li neko može da mi objasni kako i zašto njegova sekta svaki put prelazi cenzus, i da li su luđi oni koji glasaju za njega ili oni koji sa njim prave koalicije?

nn

pre 11 godina

A gde sam tu ja? Jel misli neko na nas koji imamo preko 45 godina zivota, ostadosmo bez posla zbog lose privatizacije..posla nema..para nema...Da li je moguce da su na nas svi zaboravili.E tako cu ja da se setim vas kada dodju izbori.

Sitničar

pre 11 godina

porez placa samo radnik a pio i radnik i poslodavac znaci povecanje je 2+2=4% sto su novi nsmeti a ne olaksanja
(predrag stanisic, 30. april 2013 16:21)

Nisi u pravu, jer je do sada ukupno bilo 22%, a sada ukupno 24%.
Ali je tačno da, u proseku, nema nikakve uštede. Znači, nastavlja se politika presipanja iz šupljeg u prazno. Da budem precizniji, kad se prebiju umanjenje i uvećanje, sada se plaća 56din manje harača. Nazdravlje.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

E moj Dinkicu, Srbija je puna takvih kao sto si ti, zato i nema napretka. Nama treba nov covek, sa novom ekonomijom i novim idejama, ovako za 13 godina koliko si napravio, mozes da radis jos tri veka a da se broj nezaposlenih popne na dobrih 50%.

sasa

pre 11 godina

Ako se i Srbima da po 10.000 ili 5.000 evra po zaposlenom i oni ce vise zaposljavati. Koja je logika da se daje strancima a ne i Srbima? Ja cu zaposliti 5 radnika za 50.000 evra i zaposlicu posle jos 50 sigurno.

saša

pre 11 godina

Naprednjaci nisu imali petlje da se uhvate u koštac sa ekonomskim problemima pa su ih prebacili Dinkiću. Isto kao i DS i DSS pre njih. Lakše je zamajavati narod sa Kosovom, EU i arapima.

Predrag

pre 11 godina

A jer znate odakle je Dinkić?Iz Vlasotince!A jer znate kako zovu Vlasotinčani?NAUČNIICI!E tako je neki lik dokazao da je 1+1=3 pomoću sličnih formula,moguće da je i on Vlasotinčanin?

Branko V.

pre 11 godina

Ja ne mogu da shvatim da nas takozvane demokrate (njima pripada gospodin Dinkić) smatraju totalnim idiotima. On se hvali kako će prelivati pare iz jednog u drugi džep i da će od toga privreda imati velike kotisti. Ovo će samo zbog datuma iskomplikovati život malim privrednicima jer ako uplate isti novac tamo gde su trebali da plate više obračunavaće im se zatezna kamata a tamo gde su preplatili nikom ništa.

mf

pre 11 godina

oce li neko da reaguje na ove Dinkiceve brljotine....nece sutra ce svi da raspale rostilj i piju pivo koje su platili cekom koji dolazi na naplatu u novembru....pa tako nam i treba, sindikati NULA, narod nepismen, daj mu usmrdelog mlevenog mesa po 350 dinara i ravno mu do Kosova, ma sta do Kosova do Sibira

knele

pre 11 godina

a zasto povecavati poreze da li je 5ha zemlje puno ili pored onih 10 000 ha koje je prodao arapima trebaju ljudi da poklanjaju drzavi da bi on to mogao da preproda strancima.
Sta znaci vise od jedne nekretnine pa Dinkicev stan je 250 hiljada evra vredniji nego tri moja mala od babe, oca i moj i to duplo, a da ne racunamo jelasicevu vilu od miljion i nesto
Nego da operezujemo sve ministre iz G17 jer su se oni bez motitke itekako obogatili, davaljem dozvola bankama namestanjem zakona i tendera, koliko te je Krista koga je dinkic toliko branio kao svoj kadar kostao jat, pa sad ja to iz svoje crkavice treba da vracam.
Nece srbiji da svane dok dinkic ne odgovara za zloupotrebe

robin hud

pre 11 godina

Dok su ovakvi likovi na vlasti
U Srbiji je najisplativije ne raditi nista nemati nista i biti socijala onda mozda neko za vreme kampanje ti da i stan
ili se uclaniti u G17 ili URS ove promene naziva sluze da se zametnu tragovi, i onda se legalno obogatiti preko noci tj obogatiti se na sejselima ili cikagu a ovde se prikazivati kao skromni politicar koji je uzeo kredit za stan

ubi patrida

pre 11 godina

Verujem da je planirao da budzetske rupe koje budu nastale smanjenjem poreza popuni prodajom preostale drzavne srebrnine: EPS, Telekom, JAT, itd. Ja ne znam zasto bilo ko od nas na tu foru ne moze da postane ministar finansija. Verujem da je on daleko najneomiljeniji lik tragedije srpske tranzicije. Tim pre, ne znam zasto u bas svakoj vladi on upravlja finansijama. On bre i kada ima da kaze nesto lepo, ispadne ruzno. No, sam je kriv, a bice nam svima bolje kada se neko bude zapitao te poceo da otkriva koja je njegova uloga u celoj ovoj nasoj postpetooktobarskoj prici.

Predrag

pre 11 godina

Gospodine Dinkiću, valjda povećan porez treba da plaća onaj ko ima 5 hektara i više, a ne obrađuje ih ili ne daje tu zemlju u najam da se obrađuje. Ovo što ste vi rekli meni liči na seljačke radne zadruge i čupanje brkova kulacima posle II sv. rata. Pa, svi koji poznaju ekonomiju kažu da ako nemate bar 10 hektara, ni ne vredi da počinjete da se bavite poljoprivredom. Svi ekonomisti kukaju da nam je zamljišni posed usitnjen i neracionalan, a vi predlažete da deremo one koji maju više od 5 ha. Zar vam je budžet toliko prazan, pa treba izmišljati nove namete da ga napunimo. Uspešne ekonomije su uspešne zato što tamo preduzetnici znaju paravila igre koja se menjaju vrlo retko, a vi sami hoćete da ih menjate već treći li četvrti put otkada ste na vlasti...

Goran

pre 11 godina

Srbija=Srbistan=Smrdija=Zemlja i narod kakve nigde nema.Zemlja kakve nema u svemiru.Zemlja logor.Najveca mafijaska i lopovska zemlja.

zoran

pre 11 godina

Kada je kasa prazna, mozemo samo presipati iz supljeg u prazno, pre svega uvoznici i njihova zarada moraju biti oporezovana 80%, a izvoznike sa tim parama stimulisati i pomoci, uvoznici nam unistavaju privredu to je svima jasno.

Deki

pre 11 godina

Sta ce Mladja da spremi posle 1.maja?
Pa ako krenemo od predpostavke da ce za 1. maj da spremi rostilj, za Veliki Petak ce sasvim sigurno da pripremi ribu (par miliona somova i sarana), onda ce da farba uskrsnja jaja, pa ce za Vaskrs da okrene prasence, a za Djurdjevdan jagnjence.Ok, nece on, naplatice nekom da mu to pripremi
Ili ste mislili da je Mladja sposoban da pripremi nesto u ekonomskom smislu? Pa tu moze da nam spremi samo neku novu prevaru...

Milan Nis

pre 11 godina

Kad se Mladja bude resio 50% lezilebonjica iz drzavnih firmi,koji mi se ceo dan setaju u radno vreme,drzim radnju,nece morati sirotinja da placa te namete jos ce i ozbiljno moci da rastereti privredu,pa da se taj visak zaposli u realnom sektoru,a GAZDE pritegnu ozbiljnim sankcijama,ako ne postuju zakon,jer se dosad i to sto je bilo osudjeno za neke prekrsaje svodilo na uslovnu kaznu,onda ce ova drzava poceti da raste REALNO,do tada ovo su samo improvizacije.

sincitybg

pre 11 godina

ja verujem u Dinkica, godinama se pokazao kao sposoban ministar koji opstaje u svim vladama, ne postoji koalicija koja ga ne prihvata samo zato je veliki strucnjak, drugo jako kvalitetan muzicar, suprug, otac.....uuups ovo zadnje mi se omanulo

Kasio

pre 11 godina

Dinkiceve sve mere su ovakve: dam ti pompezno nesto sto spolja gledano deluje kao neka olaksica, a za par meseci te ta "olaksica" ustvari zavije u crno i uzme ti bar za 30% vise para nego sto ti je dala. Misljenja sam da ga zato i drze za ministra zato sto je dosad uspevao da namete i smanjenje budzeta prikazuje kao mere pomoci za gradjane. Ali mislim da je provaljen, i da ce ljudi bezati od tih njegovih mera ubuduce, te od toga nece biti dobiti za drzavu, te mislim da ce se pokazati da on kao ministar vise nikoga ne moze niusta da ubedi.

meda

pre 11 godina

Neradi se ovde o Dinkiću , Na njega smo navikli, radi se o vladi o svemu što je vezano za ekonomiju i uspeh u radu. Sva pažnja javnosti se svela na Kosovo i pitanja oko Kosova, par hapšenja oko korupcije, a bez ijedne podignute zvanične optužnice. Dok se u zemlji obavlja rasulo, veliki kriminalci se obračunavaju po ulicama ( ne bi se obračunavali da nema organizovanog kriminala) , puštaju se i amnestiraju kriminalci, ekonomska situacija je sve gora i gora, pravni sistem je u podrumu, ono što se investira u Srbiji je ono što Dinkić daje po 10.000 eura za svakog zaposlenog strancima, pa i budala bi prihvatila takve uslove. Da daju 10.000 eura svakom nezaposlenom i on bi sam sebi sa tim parama otvorio berbernicu, market, obućarsku radnu ili šta ja znam već . Nije cilj pomoći onom ko nema, već dati još više onom ko ima, tako funkcioniše naša Srbija. U vladi vlada jedinstvo, sve ide kako treba, samo narod pati. Dok ekonomski svesnije države izlaze na ulice, bune se, traže svoja prava, mi u Srbiji se trudimo da verujemo u bolje sutra a to bolje sutra ! ima li iko ko pročita ovo da veruje da će mu država omogućiti bolje sutra? Ne verujem

DPolitika

pre 11 godina

Vlada Srbije predložiće odmah posle prvomajskih praznika, između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Uslediće zatim, povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto...

Umesto da sva odvajanja od plate svedete na max 40% sto je evropski prosek ovde je i dalje preko 60%, umesto da PDV smanjite i time privucete prave investitore, ohrabrite preduzetnistvo i ozivite privredu(umesto 100.000 koji placaju 20% bolje 1.000.000 koji placaju 5%) vi ga drzite visokim i najverovatnije za 2 godine sa povecanjem rupa u budzetu kada se i pare od Telekoma potrose podicicete opet PDV, umesto rasterecenja privrede tj. malih firmi koje imaju jednake obaveze kao i velike a tacnije receno vece po broju zaposlenih vi nista neradite, umesto pomaganja malih start-up firmi i to bespovratno uz rasterecenja maksimalna i ulaganja u namensku industriju vi investirate u strane firme iz cega nema zarade koja ostaje ovde ni dovoljno zaposljavanja.

Sipam iz 12 u 10 onda prespem ta 2 sto sam dobio na 22 i dobijem 24.

I ludom i zbunjenom je jasno da nista neradite te da samo komplikujete zivot menjajuci procedure i nista ne radite do presipate iz supljeg u prazno...

A oni koji isplacuju najznize zarade su toliko oharaceni da je pre pitanje kada ce da propadnu nego sto ce procvetati od rasterecenja jer zarade nece dizati sem ako ih vi naredbama vestacki ne podignete jer ne mogu da zarade da poplacaju svima gluposti.

DOSTA BRE....

Dalibor

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)






Ovde se potkrala jedna greska, Mali je zaboravio da se neoporezivi iznos dohotka povecava na 11 000, sto znaci:

Porez:
(57.628,00 - 8.776,00) * 0,12 = 5.862,24 - do sada
(57.628,00 - 11.000,00) * 0,10 = 4.662,80 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 1199,44 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00 * 0,22 = 12.678,16 - do sada
57.628,00 * 0,24 = 13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da smanji opterecenje za prosečno
1199,44 RSD - 1.152,56 RSD = 46,88 RSD.


Ne branim nikoga, samo bih hteo da ljudi malo vise obrate paznju na to sta pisu i da ne ocenjuju pozitivno ili negativno vesti i komentare a da ih prethodno nisu pazljivo procitali.

bora

pre 11 godina

"On je najavio i da će se limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa tri na šest miliona dinara."

Limit za ulazak u PDV je POVEĆAN sa 4 na 8 miliona. Ovde se verovatno misli na paušal, ali onda neka se tako napiše.
(Trta, 30. april 2013 10:50)

To je izgleda gospodin novinar pogresio.....a u stvari ni ovaj nas ministar nije bas tako bistar pa mozda pogresio....u stvari mi smo POGRESILI.... sta ce nama Ameri i Rusi kad imamo ovakvog eksperta....laku noc Srbijo !!!! Ja zaboravio....a gde nam Kostunjavi? Nema ga danas nesto....!!!

Pazi sad

pre 11 godina

Dakle nama i jeste kako nam je kad nas vode i praksaju se na nama ljudi koji nemaju dana staža u privredi. Uradio sam na primeru kako izgledaju ove njegove promene.

Do sada ko je primao npr. 21.264,00 din. neto državi je išlo 12.726,00 din., a sada nakon ovih promena primaće 21.546,00 din. a državi će ići 12.648,00 din.

I to su te promene.

Pazite u martu prosečna bruto zarada je bila 57.628,00 din. a neto 41.689, u februaru bruto čak 60.199,00 a neto 43.371,00. Ja radim za 30-tak firmi plate, 95% plata je daleko ispod ovog proseka. Naravno, dosta njih uplaćuje samo obavezne doprinose jer nemaju para. To su većinom porodična preduzeća ljudi koji neće ili nisu uspeli da se uhlebe u državnim preduzećima i službama. Predsednik Asocijacije privrednika Milan Knežević je u jednoj emisiji naveo da državni službenik prosečano dnevno radi 2h a ima ih ne zna se. Ko hoće da vidi kako rade neka pogleda već kultnu seriju "Državni posao" na RTV ili neka ih nađe na internetu.

Idi Mlađo malo u privredu, ne igraj se više u pesku.

x

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!


Mala ispravka:

Neoporezivi deo dobitka bi se povecao na 11.000 tako da bi umesto (57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 bilo (57.628,00-11.000,00)*0,10= 4.662,80, tako da drzava smanjuje pterecenje na plate za nekih 1.200 din. Ukupan efekat je povecanje plate za nekih 50 din, sto znaci nista. Ne branim Dinkica, smatram da je ovo cista demagogija. Neto plata ostaje ista samo je raspodela drugacija. Ovo pisem samo da se ne plase ljudi da ce plata biti manja...

ST

pre 11 godina

Dinkić bi 1 maja trebao da nas sve obraduje i SPREMI-podnese OSTAVKU, to bi bila najbolja ,,ekonomsko-finansijska'' mera za Srbiju. Nikada nije bila gora situacija, sve je stalo, samo ne znam dokle će ovaj narod da sedi i ćuti...Ovaj režim je obećavao svašta, obećavao je 100 milijrdi evra investicija, a za godinu dana vladavine ovog režima došlo je samo 100 miliona evra...obećavali su da nas neće zaduživati, a za godinu dana su nas zadužili 4 milijarde evra...obećavali su borbu protiv kriminala i korupcije, a kriminal je u porastu, svaki dan po nekoliko ubistava...Ma ne postoji ni jedna oblast gde je bolja situacija u odnosu na predhodnu vladu, već je sve mnogo , mnogo gore...nema više šta da se čeka, ovaj režim mora što pre da se menja, jer posle će biti kasno...

nema deda mraza

pre 11 godina

ovo ce osetiti frilenseri koji sami sebi uplacuju pio.

a ovi koji traze bruto platu na ruke da bi sebi uplacivali-eto vam ga.

istina

pre 11 godina

opet ovaj povecava harac
Za sta ces pare otete od naroda da trosis za inkubatore neces, verovatno ti 50 miljona evra spsikanih na ursovu kampanju 2012 nije dosta pa sad otimas da spiskate 100 miljona evbra sledece godine.
Nema Srbiji zivota dok ovaj koji je veca steta nego svetska ekonomska kriza ne odgovara za svu stetu ucinjenu narodu.
haha seljaci su se bunili protiv rasprodaje zemlje pa sada hoce mladja da im se osveti tako sto ce im oteti pare i zemlju.
Dinkic malo po malo rasprodaje srbiju strancima a on je iz dana u dan sve bogatiji

Mudrijaš

pre 11 godina

"tako da će postati lakše onima kojima je najteže,i koji isplaćuju najmanje zarade"?!???!...pa,bilmeze da bi bilmeze jedan kvazistručnjački,u sektoru Obezbedjenja,a tu na crno il' skoro crno šljaka oko 70.000ljudi(sto hiljada nakoćenih 'security' firmi i firmica,a čim ih je toliko-teško da im je loše gazdama!),radnik-kulučar prima satnicu od 85 do 95 dinara?!!,a gazde voze džipove,letuju po Maljorkama,zidaju garni-hotele i apartmane po Zlatiboru i Kopu,kupuju deci nabudžene aute,itd,itd...

štrumfeta

pre 11 godina

Trebalo bi onog ko mu je dao diplomu ekonomiste, zajedno sa njim u. . . Ili on misli da smo mi kolektivno retardirani i da ne umemo da saberemo 2 i 2. A i naprednjacima je zinulo za vlast, pa su dozvolili da prave vladu sa čovekom koji je, svaku prethodnu sahranio a on se, kao feniks, uvlačio u svaku svaku sledeću . Bolje da ste i dalje bili opozicija, nego što ste dozvolili da vas pljuju zbog Dinkića. Zar u vašim redovima nema boljih stručnjaka, ili je ipak ono - bez njega ne biste dobili većinu? Član sam stranke od osnivanja, ali zbog ovakvih vraćam knjižicu, i nisam jedina, vrh stranke neka dooobro razmisli šta dobija a šta gubi sa ovakvim ministrom . . .

Milos

pre 11 godina

Dinkić je skockao ekonomiju po svojoj meri i gle čuda, sad odjednom prihodi u budžetu manji, kako to?! Veći porezi i veći PDV smanjili prihode, ma nemoj!? Koliko čovek treba da bude vidovit pa da to predvidi? Samo naš ministar to nije ukapirao niti dalje kapira da tera ekonomiju u sivu zonu.

Naravno odgovornost, smena ministra i sl. se nigde ne pominje, iako je debelo omanuo kao i svaki put do sad. No ovde se posledice vide odmah, posledice za subvencije po radnim mestima i slične gluposti ministra tek slede.

neko

pre 11 godina

@dejan Jovanovic

Usteda je samo 56 dinara po mojoj racunici. I to je univerzalno za svakog radnika.

Ali to nije sustina ove promene. Sustina je popunjavanje budzetske rupe na racun lokalnih samouprava.

Jednostavno, postalo je jasno da su opstine dobile previse sredstava, a da nista ne investiraju nego samo trose na nove i uvecane plate. I ovo je ispravan potez. Na ovaj nacin ce se povratiti negde oko 250 miliona evra godisnje(ukupan minus uvodjenjem "decentralizacije" je oko 400 do 500 miliona evra). Osim toga najavljena je i usteda 30 mlrd dinara. To su ogromna sredstva i ne vidim kako tako nesto krupno ova vlast moze da sprovede. Druga opcija popunjavanja budzetske rupe je inflacija. Ali ne ona izazvana vecim budzetskim rashodima, jer se onda vrtimo u krug, nego ona druga izazvana devalvacijom dinara. Osim toga mora se odustati od zelezare. Takodje, moraju se smanjiti subvencije drzavnim firmama. Ne iskljucujem prodaju neke firme, ali to nije resenje za finansije, nego samo krpljenje budzetskih rupa.

Andreja

pre 11 godina

Kada govorimo o bruto plati koja je opterecena porezom i doprinosom bez dela koji placa poslodavac dodatno,izgleda ovako.12%porez na platu,17.9% doprinos i pio.Ostatak za pio od,cini mi se 11% pa do pomenutih 22%,placa poslodavac.Sustinski podatak a samim tim i pitanje,koji deo ce biti opterecen sa tih dodatnih 2%.Logicno je da bude po 1%,sto bi znacilo da ce porez na platu biti umanjen za 2% a deo za pio koji opterecuje radnika licno iznositi 1%.Iz toga proizilazi da ce plate time biti povecane za 1% + deo koji nece biti oporezovan.(10% na razliku od neoporezovanih osam i kusur hiljada do 11000po novom sto u dinarima iznosi oko 250din.)

perasombor

pre 11 godina

Ovo je upereno i protiv Vojvodjana jer ne moze se porediti 5 ha u Vojvodini i 5 ha u Srbiji. 5 ha u Vojvodini uopste nije puno. Od toga se ne moze ziveti. Treba razdvojiti ekonomske politike Srbije i Vojvodine jer su u osnovi nekompatibilne. Ono sto je dobro za jedne nije za druge i obrnuto. Ovako ce uvek biti tenzija i trzavica...

Netacno

pre 11 godina

(prakticno iskustvo, Bg, 30. april 2013 10:35)

Netacno u rangu smo samo sa severnim evropljanima, svi ostali imaju nize. Da ne pricam da rusi, ukrajinci i ostali koji rade na pridobijanju trzista placaju samo poreze na platu i to jednocifreno. Problem je sto u Srbiji porez placa onaj ko radi, dok su oni sa nasledjenim ili stecenim privilegijama zasticeni. Tako npr. ako imas stan u centru BG koji vredi 100,000e platices porez 50e ili 0.5%. I dalje se forsira to jedna nekretnina, pa tako npr centara BG gde kvadrat stana kosta 1,500-2,500 eur ima neverovatan procenat socijlnih slucajeva i udjerice koje ce da se uruse. Jer on ima jednu nekretninu i on je socijalni slucaj. Pa valjda prodas skup stan ili skupu zemlju pa kupis jeftin dok ne dodjes u situaciju da to ne mozes valjda si onda socijalni slucaj. Takvom bolesnom logikom nije ni cudo sto imamo zakone gde dajemo subvencije ljudima koji imaju 100 hektara zemlje. Znaci sad ja koji nemam nista, zivim po kirijom, placam 70% porez na platu od mog poreza dajem njemu subvenciju koji ima 100 hektara zemlje. Nije ni cudo sto se Nemci bune jer u nemackoj 44% nemaca su vlasnici nekretnine, a u svim najvecim krizama Spanija, Grcka, Portugal itd. je taj procenat oko i daleko iznad 80%. Ne moze se ziveti na stecenoj privilegiji. Privilegija kosta. Za nasu situaciju privilegija je cak i normalan zivot.

Čekam

pre 11 godina

Za ove koji brane Dinkića jer će povećati neoporezivi deo plate samo podsećanje da se to obećanje čuje odavno i da sve stoji kao pre!
Kad vidim da se tako obračunava poverovaću a dotle je sve ovo več staro hvalisanje i čekanje aka Ne lipši magare do zelene trave.

Alex

pre 11 godina

Da se razumemo dobro, drzava Srbija ovakva kakva je mora ili da ima veliku inflaciju (da bi putem pdv punila budzet) ili da zavrce usi sa porezima (onima koji nesto stvaraju), druge nema. Ovakve mere u najavi pogadjaju samo privatni sektor, drzavni sigurno ne. Mi smo toliko duzni da je ovo tek pocetak svih posledica koje nas cekaju. Samo bih podsetio kako je doticni gospodin Dinkic pretstavjao kao uspeh zaduzivanje zemlje, pa sad molim neka se on i razduzi isto tako uspesno.

NikolaTK

pre 11 godina

LOL. Porez na plate u svedskoj iznose 48%, stim sto iznos koji oni primaju je priblizan 3000 eura, a od poreza na plate pomaze se ljudima koji nemaju posao, stan, deci koja se skoluju itd.

sajber_sloba

pre 11 godina

mladja oce da preda neki seminarski rad iz ekonomije... uhhh dobro je pa nije neki diplomski onda bi sigurno bankrotirali, ovako ce samo malo da nam izbije iz dzepa...

Aleksandar

pre 11 godina

Ocekujem samo da ce i stedne uloge poceti da oporezuje.
(ekonomista, 30. april 2013 11:08)

Pa to je već uradio još pre koju godinu - kamate se oporezuju, kamate koje bi inače postale štedni ulog da ih ne dira. Nije baš eksplicitno oporezivanje štednih uloga, ali ista magija je primenjena kao i ovde. A ekonomski nepismen plebs će još misliti da je na dobitku.

daj da resimo problem

pre 11 godina

1 radinik=1 penzioner=2.5 socila.resi se fiktivne socijale.naplati lazne invalidne penzie. I za to sve angazuj privatne agencije.i dobicete drugu jednacinu 3radnika=0.8penzionera=0.5 sociala.time ce se svi problemi resiti

bob rock

pre 11 godina

@(Saša, 30. april 2013 11:45)


Srpski seljak danas koristi istu tehnologiju proizvodnje kao pre 50 godina. Prinosi po hektaru u Srbiji, danas su manji nego sedamdesetih i osamdesetih godina proslog veka...

Srpski seljak (kao i srpski radnik) nije spreman da se usavrsava, da nauci nesto novo da bi unapredio svoju proizvodnju, povecao produktivnost i smanjio troskove... Srpski seljak je navikao na samoupravljanje i drzavnu kontrolu trzista, gde ce drzava (radi ocuvanja socijalnog mira) da otkupi sve sto on proizvede, koliko god to bilo slabog kvaliteta i skuplje od trzisne cene.

vlada

pre 11 godina

ne bi da cepidlacim ali imam malu primedbu na komentar od
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37).

Napisali ste:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

A u stvari treba:

Porez:
(57.628,00- 8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-11.000,00)*0,10=4.662,80 - predlog

Jer je predlozeno i da se poveca neoporezivi iznos na 11000 sto fali u vasoj racunici.

Tako da po predlogu dobijamo:
1.152,56 RSD-1199,44 RSD=-46,88 RSD.

Neko ce verovatno da prokomentarise da sam simpatizer doticnog ministra ali verujte da ga uopste ne mirisem...

Pozdrav

gradjanin

pre 11 godina

Dinkic najavljuje povecanje poreza za penzijsko osiguranje. Otkada je doprinos za penzijsko osiguranje porez? Porez je prihod drzave pa niciji doprinos za penziju, zdravstvo ili slucaj nezaposlenosti ne moze da bude porez. To nije nigde u svetu, a nije bilo ni u Srbiji doskora.

Mr.Moon

pre 11 godina

Sve dok je u ovoj drzavi skupo proizvoditi/zaposljavati, a posedovati je jeftino, nista se promeniti nece.

Ali ko je lud da oporezuje toliku imovinu sam sebi...

Kresa

pre 11 godina

"između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto" i "povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto"
Ovo znaci da su gradjani u minusu za 2 odsto!
Koji privredni oporavak?
Ako ne povacas plate nema povecane potrosnje. Idi pitaj svoju mamu je li ovi tvoji paketi ekonomski isplativi i za ovaj trenutak i za sledecu godinu???
Glupost si identicnu napravio i oko akciza. Sve ima svoju granicu, pa ces i ti morati da podcrtas. Imas tehnicki bankrot, podvuci i kraj price.
Odlicno, sad ja trazim smenu svih ministara, a pre svega g17+!

sasa

pre 11 godina

me daj bože vikendice iz 70-ih koju nisi uspeo da prodaš. otkinuće te dinkić od poreza. pa da, skoro si kao peconi i mitrović npr, mora da platiš veliki porez!! dajte izbore da se makar ova sitna g.... sklone

smajli

pre 11 godina

Plate onima koji su zaposleni se i neće mnogo promeniti ali će koliko vidim da skoče porezi paušalcima i fizičkim licima (drugi prihodi, freelancing).

Amos

pre 11 godina

Znaci PIO svakom radniku u Srbiji poskupljuje isto, a porez na zaradu se smanjuje za 12% na 10%, s tim da se taj porez placa samo na deo plate iznad neoporezivog dela od 7822din.
Dakle, umanjenje se vrsi na bruto platu MANJE 7822 din, a uvecanje na celu bruto platu - sta je krajnji rezultat, lepo je pojasnio "Mali iz obracunskog".

bgfica

pre 11 godina

(Saša, 30. april 2013 11:45)
verovatno mislis da bi vlada Mirka Cvetkovica bila uspesnija!? Za vreme te vlade najbogatiji ljudi u Srbiji su se enormno obogatili a svi ostali su znacajno osiromasili

Čekamo

pre 11 godina

Ministre za vas i Rasima kolegu vam imam pitanje.
Kad će ono 10.000,00 neoporezivo da počne da se sprovodi?
To ste tako davno obećali a posle je ponovljeno kod sledećeg podizanja minimalca.
Kasnite skoro godinu dana ministre.

sasa

pre 11 godina

@Život na nivou Žike Pavlovića
objasnices nam molim te, glupost tvog brata da vec 12 godina nije prijavio gazdu -anonimno naravno, zato sto radi na crno? zao mi je al takve likove stvarno ne mogu da razumem. pazi - 12 godina, pa onda kukamo na male plate i slicno

MEHO

pre 11 godina

Treba da se poveca porez za visak nekretnina. Svi izdaju stanove a niko ne placa porez, a te iste stanove su dobili badava jos od TITA. Nadati se da ce s ovom merom konacno doci do pada cena nekretnona koje su enormno visoke. Ispadne da smo mi u Srbiji bogati ako imas stan a on vredi 70-100 Evra, pa i treba da placas veci porez. A ako ne mozes da placas prodaj u pola cene pa na selo. NEMA VISE LEZI LEBE DA TE JEDEM. Konacno i ovde ce da se radi.

Andria

pre 11 godina

Bolje da nas je pogodio cunami nego da nam je ovaj lik ministar ekonomije 12 godina. Siguran sam da bi se od cunamija lakše oporavili. Propast.
Ah da, odgovornost snose i oni koji su ga postavili na to mesto.

koristim Navision :P

pre 11 godina

(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)

Uzeo si pogrešnu osnovicu za računanje poreza po predlogu. Nisi uračunao povećanje neoporezivog dela LD.

Sedi jedan :P

helena

pre 11 godina

Pa ne mozete ministre da povecavate porez na vise od jedne nekretnine, te nekretnine su vec izgradjene, donet je i potrosen novac tu u Srbiji i on je zavrsio kod vas foteljasa.To moze da se eventualno odnosi na novostecene nekretnine ali time ce te zaustaviti svaki trud i svaki smisao da se radi i zaradi.Ako neko ima vise od jedne nekretnine on je vise i vama vec dao.Ima ko je ceo zivot radio stekao i sad kad nema nikakvog prihoda, ostario, ili bolestan a ima pravo na sve to, vi trazite da vam jos nesto placa, pa on vam je dao /srpskoj ekonomiji/,brdo para za tu nekretninu.Moje misljenje je da Srbija ovakva kakva je trenutno /nadam se da ce biti mnogo bolje/ ne treba da ima porez na imovinu osim eventualno na onu koja se renta i koja donosi novi novac, sve ostalo vam je velika greska i to vam gradjani nikad nece oprostiti, a imajte na umu da ste nas covek iz centralne Srbije i da bi to sve trebali da znate.

Aleksandar

pre 11 godina

za (ekonomista, 30. april 2013 11:08)

Izvini, a šta je tu čudno?
Nije da branim Dinkića, ali svuda se na imovinu plaća porez i što je veća vrednost iste, to je skuplje.

Naravno onaj stan koji vam služi za stanovanje, to mora da bude oslobođemo poreza kao i na zemljište koje se obrađuje.

zdrav razum

pre 11 godina

(bob rock, 30. april 2013 13:11)
To što pišeš je obična demagogija. Srpski seljak i srpski radnik itekako mogu da rade kvalitetno i savremeno ukoliko im za to država stvori uslove. Ova država ne dozvoljava da se radi i zaradi od poštenog rada. Dinkić uništava srpskog radnika, seljaka, preduzetnika i jača kriminal, sivu ekonomiju...

Bisa

pre 11 godina

Vec sam vise puta pisala da je ovaj covek najveca opasnost za Srbiju. Umesto da obezbedi jeftinije kredite za poljuprivredu, gura novac za Beneton, i kojekave sivace masine, jedna katastrofa. E sada dolazi sa porezom za vise nekretnina, to narod koji nema nista voli da cuje, cista politicka kampanja. Uzimati porez od dobitka ako se nekretnina izdaje to se svuda radi, nema veze koliki je dobit. A ne povecati limit primanja koji je oslobodjen poreza koliko onima koji dobro zaradjuju na gore, i to nema nigde. Porez treba da se placa na bilo koju sumi, jer dinar po dinar nakupi se, a i narod bi naucio da placa porez. Jednostavno Dinkic izmislja stvari koje se nigde ne provode, jer nisu efikasne. Vazno da radi nesto, a to nesto je toliko neifikasno
Meni ova vlada nista nije promenula, jer i dalje drzi arogante i neifikasne ljude, a najveci menju njima je Dinkic

Državni posao

pre 11 godina

Da bi nadoknadile izgubljenih 2% poreza, neke opštine su brže bolje već uvele ekološku taksu od 01.maja za pravna lica, a od 2015 ovo će morati da plaćaju i fizička lica.Ko ne plati milion dinara kazna.

Administracija je rak rana ovog društva, i svi su gramzivi kao ova odvratna njuška, sve to treba razjuriti usranim motkama dok je vreme, ostrvili se kao krpelji.Jednu taksu ukinu, tri nove izmisle.I ako im ne daš oduzimaju ti imovinu.Paraziti...

Ekonom

pre 11 godina

@ sasa, 30. april 2013 16:44

Odakle vama ideja da Srbi ne dobijaju subvencije za zaposljavanje? Evo dokaza. 100% domace firme su u pitanju: http://www.subotica.com/m/vesti/dinkic-potpisao-ugovore-o-zaposljavanju-200-radnika-id15073.html

Index

pre 11 godina

@(helena, 1. maj 2013 08:43) Tacno tako.Prilikom kupoprodaje porez je vec placen,pa svaki drugi osnov za oporezivanje iste neustavan.
Dinkicu,kad ces ti nama da povecas konkretno plate da mogu da izmirujem sve obaveze?

Djuro P.

pre 11 godina

Sledeci korak bice ko suvog leba da se najede placa manji porez,a ko ima jos malo vode da zalije taj lebac placace duplo veci porez,i kao to ti je zakon ekonomije.Problem je danas sto svaki sibicar moze da izmisli sta hoce i predstavlja to kao nesto sto stvarno jeste tako,kao u nauci njutnov zakon,i kao to je to nemoze drugacije.Ma svet je olabavio skroz,svi su skoncentrisani na realni zabavni mamac.

nissin

pre 11 godina

Dinkic je postao super mega car mislim direktor u koka koli.
Za srpski narod praznog dzepa izmislio je TAMANICU.
ups mislim TAMNICU

Tot

pre 11 godina

Sta se svi bunite?!?!
Ne daje Vam da zivite normalno ko ljudi,nemoj te ni vi njemu.
Ja lepo sednem na bus,uradim trebovanje sv. i pileceg mesa,jaja,rakije,duvana,sad ide i sezona povrca,mleko,sir,kajmak i nista nije oporezovano.
Porez placam na hleb i i hemiju i ono kad je frka i kad ne mozes da zaobidjes posrednike i reketare iz G17+(urs) i njihovog gazdu koji je kukao,dok ona expertkinja mu nije dala kredit u aferi poznatoj kao "Todor".
Ako je Dinkic bezobrazan i ne razume da narod nema vise odakle da prezivi,pa on namerno drzavu zajedno sa gradjanima gura u BANKROT...

Nina

pre 11 godina

Za one koji misle da je isto... Predlozenim izmenama zakona predvidjeno je da od 24c/o doprinisa za pio 13c/o ide na teret radnika, a 11% na teret poslodavca. Do sada je na teret radnika takodje islo 11%. Znaci za poslodavce su doprinisi isti, porez manji, a za zaposlene manji porez od 10% i povecanje neoporezivog iznosa ne moze da kompenzuje povecanje doprinosa za pio koji se placa iz plate radnika, sada po stopi od 13%, jer se doprinosi placaju na ukupnu bruto platu bez ikakvih umanjenja. Svasta jos mozete procitati u predlozenim izmenama zakona, sto doticni u svojoj izjavi ne spominje, samo idite na sajt njegovog ministarstva, pa ako vas ne mrzi procitajte zakon!

Predrag

pre 11 godina

@Kad tad negde na Kalemegdanu

Te poreze vam je povecela lokalna samouprava (opstina ili grad), a g. Dinkic nas drzavotvorno opaljuje po dzepu

Marianne Vidojevic

pre 10 godina

Poštovani,

ono što mi plaćamo na svakog zaposlenog iznosi oko 65 % /raznih poreza i doprinosa/. Spadamo u zemlje sa najvećim izdacima po zaposlenom. Ovo jeste najvažniji razlog zbog kog nema porasta zapošljavanja u privatnom sektoru. Svaki zaposleni mora da zaradi skoro još jednu celu platu, zapravo mora poslodavac. Iz tih razloga je i toliko rada "na crno", jer preduzetnik ne može da izdrži sve ove namete /smanjite jedan namet a drugi povećate/. Važno je razjasniti celu ovu priču. Kada bi ovi izdaci bili drastično manji zapošljavanje bi dramatično poraslo A NIJE POTREBNO DALJE GOVORITI DA JE TO NAJVAŽNIJI KORAK ZA DRŽAVU.

Pozdrav

Prim.Mr Sci.Dr Marianne Vidojević

perasombor

pre 11 godina

Ovo je upereno i protiv Vojvodjana jer ne moze se porediti 5 ha u Vojvodini i 5 ha u Srbiji. 5 ha u Vojvodini uopste nije puno. Od toga se ne moze ziveti. Treba razdvojiti ekonomske politike Srbije i Vojvodine jer su u osnovi nekompatibilne. Ono sto je dobro za jedne nije za druge i obrnuto. Ovako ce uvek biti tenzija i trzavica...

bgfica

pre 11 godina

(Saša, 30. april 2013 11:45)
verovatno mislis da bi vlada Mirka Cvetkovica bila uspesnija!? Za vreme te vlade najbogatiji ljudi u Srbiji su se enormno obogatili a svi ostali su znacajno osiromasili

Mile

pre 11 godina

Porez na zarade je izvorni prihod lokalnih samouprava. Sad će majstor da smanji porez za 2%, a kao povećaće porez na imovinu. A decentralizacija? Kako će genije ovo da se odrazi na budžete lokalnih samouprava? Jel to u sklopu fiskalne decentralizacije, jel to u sklopu sa jačanjem lokalnih samouporava? Kakva je ovo prevara ovaj Dinkić, čovek je toliki neznalica da to nema reči. Ove zakone je on pisao, on donosio, on i sad ih menja jer eto ne valjaju, a odgovornost? Ma nema veze, šta je to?
Za postojanje i politički život Dinkića, lično je odgovoran Tadić. Zbog toga što je dozolio da ovo postoji...

MEHO

pre 11 godina

Treba da se poveca porez za visak nekretnina. Svi izdaju stanove a niko ne placa porez, a te iste stanove su dobili badava jos od TITA. Nadati se da ce s ovom merom konacno doci do pada cena nekretnona koje su enormno visoke. Ispadne da smo mi u Srbiji bogati ako imas stan a on vredi 70-100 Evra, pa i treba da placas veci porez. A ako ne mozes da placas prodaj u pola cene pa na selo. NEMA VISE LEZI LEBE DA TE JEDEM. Konacno i ovde ce da se radi.

zoran

pre 11 godina

Kada je kasa prazna, mozemo samo presipati iz supljeg u prazno, pre svega uvoznici i njihova zarada moraju biti oporezovana 80%, a izvoznike sa tim parama stimulisati i pomoci, uvoznici nam unistavaju privredu to je svima jasno.

Ekonom

pre 11 godina

@ sasa, 30. april 2013 16:44

Odakle vama ideja da Srbi ne dobijaju subvencije za zaposljavanje? Evo dokaza. 100% domace firme su u pitanju: http://www.subotica.com/m/vesti/dinkic-potpisao-ugovore-o-zaposljavanju-200-radnika-id15073.html

sasa

pre 11 godina

@Život na nivou Žike Pavlovića
objasnices nam molim te, glupost tvog brata da vec 12 godina nije prijavio gazdu -anonimno naravno, zato sto radi na crno? zao mi je al takve likove stvarno ne mogu da razumem. pazi - 12 godina, pa onda kukamo na male plate i slicno

Mali iz obračunskog

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!

ekonomista

pre 11 godina

Kakav mag.pazi sada ovo.Onaj ko ima vise od jedne nekretnine placace veci porez. Znaci onaj ko je u nasledstvo dobio nekretnine ili onom kome je po restituciji vracena nekretnina bice oporezovan po vecoj stopi. Valjda svaka nekretnina se ponaosob oporezuje.Isto vazi i za poljoprivredno zemljiste.Onaj ko ima vise od 6 hektara placace veci porez. Ovaj demagog ne zna gde ce vise da namakne lovu.Ocekujem samo da ce i stedne uloge poceti da oporezuje.Ali zato ce da finansira ocigledan gubitak u Zelezari Smederevo ida daje sakom i kapom FIAT-u i ostalim stranim kompanijama.Slovacka je pruivukla investitore sto je smanjila porez na dobit a ne subvencijom stranih ulagaca

bob rock

pre 11 godina

@(Saša, 30. april 2013 11:45)


Srpski seljak danas koristi istu tehnologiju proizvodnje kao pre 50 godina. Prinosi po hektaru u Srbiji, danas su manji nego sedamdesetih i osamdesetih godina proslog veka...

Srpski seljak (kao i srpski radnik) nije spreman da se usavrsava, da nauci nesto novo da bi unapredio svoju proizvodnju, povecao produktivnost i smanjio troskove... Srpski seljak je navikao na samoupravljanje i drzavnu kontrolu trzista, gde ce drzava (radi ocuvanja socijalnog mira) da otkupi sve sto on proizvede, koliko god to bilo slabog kvaliteta i skuplje od trzisne cene.

Život na nivou Žike Pavlovića

pre 11 godina

@ praktično iskustvo Ma nemoguće. Evo imam brata stolara, radi već 12 godina po BGu na crno. Primer od ove nedelje: već dva meseca pravi nameštaj i montira u novom stanu jednog direktora strane firme u BG, njegov gazda je naplatio par hiljada evra za materijal i ruke a njemu udelio crkavicu od 100 evra pre nedelju dana i pitanje je kada će mu isplatiti još 250 sati za ovaj mesec (190 din na sat na crno). Gazdama zinulo dupe i nikad im dosta. Gadovi. I svi su isti, nema čak ni nijansi, kad im se zaradi za kerove, mačke, decu, žene, život na nivou Žike Pavlovića, onda se sa zakašnjenjem da na crno i novac nadničaru na sat.

Aleksandar

pre 11 godina

za (ekonomista, 30. april 2013 11:08)

Izvini, a šta je tu čudno?
Nije da branim Dinkića, ali svuda se na imovinu plaća porez i što je veća vrednost iste, to je skuplje.

Naravno onaj stan koji vam služi za stanovanje, to mora da bude oslobođemo poreza kao i na zemljište koje se obrađuje.

Dijasporac

pre 11 godina

Smanjite PDV na 10% i CELA EVROPA ce da premesti svoje fabrike kod nas,ko je razuman=shvatice,nemam sta drugo da objasnjavam.Sa PDV-om od 20% gusite male i srednje privrednike,stvarate koncerne ali mozda vam je to i "zadatak":( Svejedno,srednja klasa u Srbiji vise ne postoji,nazalost.

Braška

pre 11 godina

Najbolji paket ekonomskih mera za Srbiju je da se ovaj čovek skloni iz političkog života, sa svih funkcija, i ne daje nikakve predloge.

Saša

pre 11 godina

Od sledeće godine počinje neograničen uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU a Dinkić će da pomaže domaćeg seljaka tako što će da mu poveća porez. Ova vlada se izgleda zaklela da upropasti Srbiju više nego ijedna pre nje. Jeste da je oštra konkurencija, ali kad se pogleda šta su sve uradili za samo devet meseci sigurno uspevaju u tome.

Maca

pre 11 godina

Pausal je najveca prevara! Sve poreze i doprinose odredjuju prema iznosu koji su odokativno odredili, a ja nemam nacin da im dokazem da moj stvarni promet nije ni 20% od toga sto oni odrede. Potpuna pljacka! I jos nas stalno prave budalama. Hoce li ikad iko skloniti ovu neznalicu Dinkica?

Sve po spisku

pre 11 godina

Smanjuje porez na zarade, privilegovani koji su zaposleni imace vise, a povecava na imovinu, izmedju ostalog i penzionerima, nezaposlenima, onima bez prihoda......

Netacno

pre 11 godina

(prakticno iskustvo, Bg, 30. april 2013 10:35)

Netacno u rangu smo samo sa severnim evropljanima, svi ostali imaju nize. Da ne pricam da rusi, ukrajinci i ostali koji rade na pridobijanju trzista placaju samo poreze na platu i to jednocifreno. Problem je sto u Srbiji porez placa onaj ko radi, dok su oni sa nasledjenim ili stecenim privilegijama zasticeni. Tako npr. ako imas stan u centru BG koji vredi 100,000e platices porez 50e ili 0.5%. I dalje se forsira to jedna nekretnina, pa tako npr centara BG gde kvadrat stana kosta 1,500-2,500 eur ima neverovatan procenat socijlnih slucajeva i udjerice koje ce da se uruse. Jer on ima jednu nekretninu i on je socijalni slucaj. Pa valjda prodas skup stan ili skupu zemlju pa kupis jeftin dok ne dodjes u situaciju da to ne mozes valjda si onda socijalni slucaj. Takvom bolesnom logikom nije ni cudo sto imamo zakone gde dajemo subvencije ljudima koji imaju 100 hektara zemlje. Znaci sad ja koji nemam nista, zivim po kirijom, placam 70% porez na platu od mog poreza dajem njemu subvenciju koji ima 100 hektara zemlje. Nije ni cudo sto se Nemci bune jer u nemackoj 44% nemaca su vlasnici nekretnine, a u svim najvecim krizama Spanija, Grcka, Portugal itd. je taj procenat oko i daleko iznad 80%. Ne moze se ziveti na stecenoj privilegiji. Privilegija kosta. Za nasu situaciju privilegija je cak i normalan zivot.

sasa

pre 11 godina

Ako se i Srbima da po 10.000 ili 5.000 evra po zaposlenom i oni ce vise zaposljavati. Koja je logika da se daje strancima a ne i Srbima? Ja cu zaposliti 5 radnika za 50.000 evra i zaposlicu posle jos 50 sigurno.

prakticno iskustvo, Bg

pre 11 godina

Dinkicu, smanji ukupno opterecenje zarada sa sadasnjih skoro 65 odsto na 40-45 odsto ako hoces zaposljavanje. 20 godina imam firmu i sve vise mojih kolega zaposljava na crno, jer nemaju novac da zaposlenima na 1000 dinara zarade jos 650 daju drzavi. Napravite program stednje u Vladi i reformisite javni sektor i javna preduzeca, da ne morate da krpite njihove rupe i napravicete prostor da spustite poreze i doprinose na zarade. To bi bio hrabar i pravi potez, ovo je samo kozmetika koja nece sustinski resiti problem. Nadam se da cete razumeti da se ovo MORA uraditi, jer je u uslovima krize u privredi neisplativo zaposljavati sa ovakvim Zakonom o radu i visokim opterecenjem zarada. Ako hocete da zaposlite ljude menjajte Zakon o radu i smanjite opterecenja zarada.

Siniša

pre 11 godina

Koji je ovo prevarant, lagao je da su prihodi u budžetu, za prva 4 meseca ove godine, uvećani, a ustavri su mnogo, mnogo manji od planiranog. To je ta vaša ekonomska politika, eksperimeti Dinkića i ekipe nezanlica. Ovaj režim je katasrofa i što pre ga treba menjati, jer nema investicija, nema para, nema posla, samo nas sve više i više zadužuju...užas. Dole vlada!

nn

pre 11 godina

A gde sam tu ja? Jel misli neko na nas koji imamo preko 45 godina zivota, ostadosmo bez posla zbog lose privatizacije..posla nema..para nema...Da li je moguce da su na nas svi zaboravili.E tako cu ja da se setim vas kada dodju izbori.

perica

pre 11 godina

2% umanjenja poreza na manju osnovicu + 2% uvecanja doprinosa za PIO na celu osnovicu = POVECANJE POREZA!!!!
dajemo jos para da izdrzavamo parazite u drzavnom aparatu

Darko

pre 11 godina

"Dinkić je rekao da će se takođe napraviti veća pravednost u oporezivanju, pa će vlasnici više od jedne nekretnine plaćati veći porez na imovinu."

To znaci da ce vlasnik dve supe od po 20 m2 u Malom Mokrom Lugu placati veci porez od vlasnika skupocene vile od 250 m2 na Senjaku. To samo Dinkicu moze da padne na pamet.

Umesto da smanjuju drzavne rashode oni se dovijaju kako da dodatno oderu gradjane. Sve dok Dinkic ne zavrsi u bajboku nece ljudima u ovoj drzavi da svane.

koristim Navision :P

pre 11 godina

(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)

Uzeo si pogrešnu osnovicu za računanje poreza po predlogu. Nisi uračunao povećanje neoporezivog dela LD.

Sedi jedan :P

sincitybg

pre 11 godina

ja verujem u Dinkica, godinama se pokazao kao sposoban ministar koji opstaje u svim vladama, ne postoji koalicija koja ga ne prihvata samo zato je veliki strucnjak, drugo jako kvalitetan muzicar, suprug, otac.....uuups ovo zadnje mi se omanulo

vucic .urcic

pre 11 godina

E Bas me briga!! Zatvorio sam radnju, podelio otkaze i sada radim na crno, svercujem robu itd!! Radim sve samo da ne dam drzavi!! Poceo sam da gledam na drzavu kao na neprijatelja!

nema deda mraza

pre 11 godina

ovo ce osetiti frilenseri koji sami sebi uplacuju pio.

a ovi koji traze bruto platu na ruke da bi sebi uplacivali-eto vam ga.

Andreja

pre 11 godina

Kada govorimo o bruto plati koja je opterecena porezom i doprinosom bez dela koji placa poslodavac dodatno,izgleda ovako.12%porez na platu,17.9% doprinos i pio.Ostatak za pio od,cini mi se 11% pa do pomenutih 22%,placa poslodavac.Sustinski podatak a samim tim i pitanje,koji deo ce biti opterecen sa tih dodatnih 2%.Logicno je da bude po 1%,sto bi znacilo da ce porez na platu biti umanjen za 2% a deo za pio koji opterecuje radnika licno iznositi 1%.Iz toga proizilazi da ce plate time biti povecane za 1% + deo koji nece biti oporezovan.(10% na razliku od neoporezovanih osam i kusur hiljada do 11000po novom sto u dinarima iznosi oko 250din.)

knele

pre 11 godina

ovaj covek radi protiv gradjana i zemlje srbije
Umesto da drzava podstice da ljudi imaju imovinu zemlju i stanove, visokim nametima ovaj ce naterati da svi sve prodaju, odsele se odavde a da on moze to sve prodati arapima, albancima ili kome vec po bagateli
Tako je hteo da proda i rudnike bor i majdanmpek kada se tamo otkrilo zalihe platine, onako na brzinu preko noci.
Covek svojim nametima baca gradjane srbije u siromastvo i bedu, gde ce svaki seik moci da kupi i nasu zemlju i narod budzasto
Pa kuce za srednju klasu i to nasi ljudi sa faksom koji rade u US imaju kucu od miljion dolara, ovde em sto rade za bagatelu em ne smeju nista da poseduju.
Pa otpusti dinkicu tvoje partijske pajtase a ljudima ostavi njihovu imovinu na miru. Ne otimaj tudje, ne znas kako je to zaraditi nesto teskim i postenim radom to nikad nisi video ni iskusio

daj da resimo problem

pre 11 godina

1 radinik=1 penzioner=2.5 socila.resi se fiktivne socijale.naplati lazne invalidne penzie. I za to sve angazuj privatne agencije.i dobicete drugu jednacinu 3radnika=0.8penzionera=0.5 sociala.time ce se svi problemi resiti

helena

pre 11 godina

Pa ne mozete ministre da povecavate porez na vise od jedne nekretnine, te nekretnine su vec izgradjene, donet je i potrosen novac tu u Srbiji i on je zavrsio kod vas foteljasa.To moze da se eventualno odnosi na novostecene nekretnine ali time ce te zaustaviti svaki trud i svaki smisao da se radi i zaradi.Ako neko ima vise od jedne nekretnine on je vise i vama vec dao.Ima ko je ceo zivot radio stekao i sad kad nema nikakvog prihoda, ostario, ili bolestan a ima pravo na sve to, vi trazite da vam jos nesto placa, pa on vam je dao /srpskoj ekonomiji/,brdo para za tu nekretninu.Moje misljenje je da Srbija ovakva kakva je trenutno /nadam se da ce biti mnogo bolje/ ne treba da ima porez na imovinu osim eventualno na onu koja se renta i koja donosi novi novac, sve ostalo vam je velika greska i to vam gradjani nikad nece oprostiti, a imajte na umu da ste nas covek iz centralne Srbije i da bi to sve trebali da znate.

jedan iz mase

pre 11 godina

Dizu porez na nekretnine a ne kaze da su ove godine digli vise od 50%,pre dve godine sam platio porez za kucu nesto preko 4000din,prosle 8000din a ove mi stiglo preko 12000din.Znaci placam drzavi stanarinu svakog meseca po hiljadu dinara...

Show

pre 11 godina

To je ocekivan iznudjeni potez - podizanje svih nameta i dalje obaranje standarda gradjana jer drugi koji bi znacio ozbiljnu racionalizaciju javnog sektora i javne potrosnje nije u opciji kada svi prete skorima izborima.

Vladimir

pre 11 godina

Ako hoćete suštinske reforme onda bi mnogo bolje bilo da:

1. Smanjite poreze i doprinose na zarade, a istovremeno pooštrite kontrolu rada na crno. Ova mera bi verovatno imala neto pozitivan efekat na fiskalne prihode, a poslodavci bi bili dovedeni u ravnopravne uslove poslovanja.

2. Smanjite broj zaposlenih u javnom sektoru koji je, za razliku od privatnog, čak i u uslovima krize nastavio da raste. Ovde govorim o hiljadama ljudi ne o par ljudi. Ljudi koji rade u privatnom sektoru nisu dužni da izdržavaju toliki činovnički aparat.

3. Nemojte donositi odluku o smanjenju poreza i doprinosa za zaposlene u IT sektoru jer on i bez vas zna kako treba da posluje i ostvaruje profit. Državni posao nije da stavlja pojedine sektore u neravnopravan položaj u odnosu na ostale, bilo da se to odnosi na građevinare, poljoprivrednike, IT sektor ili nekog drugog.

Goran

pre 11 godina

Srbija=Srbistan=Smrdija=Zemlja i narod kakve nigde nema.Zemlja kakve nema u svemiru.Zemlja logor.Najveca mafijaska i lopovska zemlja.

Janko

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:Porez:(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlogdržava smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.Doprinos za penziono:57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada57.628,00*0,24=13.830,72 - predlogdržava povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno 1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.Dinkiću,sedi - jedan!
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)
Hvala vam na glasu.

Pauly Ester

pre 11 godina

Nikad nece skontati...treba da omoguće ljudima da otvaraju firme bez straha od terora poreske uprave, i da kako tako sami sebe izdržavaju. Onda bi se izgradilo preduzetništvo koje svojom inovativnošću može da bude motor ovog društva.
Ova logika da ljude koji imaju više nekretnina, automobil preko 2000 ccm i više od 5 hektara zemlje treba odrati ne može da uspe kao što i komunizam nije uspeo. Tu se gubi svaki smisao rada i napredovanja u životu. Bolje onda grickati veknu hleba ceo dan i sedeti u gradu i ispijati kafice nego svaki dan rintati.

Znam iz ličnog iskustva da ljudi imaju veliki strah od države, boje se da otvore firmu i rade legalno. Ja sam bio paušalac i za 3 godine su mi izdaci sa 12.500 skočili na 20.000 a konkurencija na tržištu, ljudi koji su prijavljeni na birou ili su penzioneri i koji uglavnom nemaju prijavljenu firmu onemogućavaju mi da povećam cenu svoje usluge srazmerno sa povećanjem troškova. Potrebno je sprečiti samovolju poreskih inspektora jer mnogo zavisi od toga koji poreski inspektor te "vodi". I potrebno je prekinuti tu socijalističko-komunističku tradiciju i način razmišljanja i dati ljudima slobodu da rade, zarade i uživaju u plodovima svog rada.

Predrag

pre 11 godina

Gospodine Dinkiću, valjda povećan porez treba da plaća onaj ko ima 5 hektara i više, a ne obrađuje ih ili ne daje tu zemlju u najam da se obrađuje. Ovo što ste vi rekli meni liči na seljačke radne zadruge i čupanje brkova kulacima posle II sv. rata. Pa, svi koji poznaju ekonomiju kažu da ako nemate bar 10 hektara, ni ne vredi da počinjete da se bavite poljoprivredom. Svi ekonomisti kukaju da nam je zamljišni posed usitnjen i neracionalan, a vi predlažete da deremo one koji maju više od 5 ha. Zar vam je budžet toliko prazan, pa treba izmišljati nove namete da ga napunimo. Uspešne ekonomije su uspešne zato što tamo preduzetnici znaju paravila igre koja se menjaju vrlo retko, a vi sami hoćete da ih menjate već treći li četvrti put otkada ste na vlasti...

proka pronalazac

pre 11 godina

nista, manja meni plata jos manje cu da trosim.
pa ce jos manje da se proizvodi.
pa ce jos vise da se otpusta.
pa ces Mladja jos da podize harac.
pa cu ja jos manje da trosim...
pa ce jos manje da se proizvodi.
pa ce jos vise da se otpusta.
pa ces Mladja jos da podize harac.
PA SE VIDIMO NA ULICI MUDRA VLASTI! ;)

Aleksandar

pre 11 godina

za (prakticno iskustvo, Bg, 30. april 2013 10:35)

Mogu da dodam svoje iskustvo: nije problem ni toliko u porezima i doprinosima za plate (koje su u rangu sa mnogim zemljama EU, kada se uporedi koliko se daje za osiguranje, zdravstvo i za penzije), već u drugim stvarima:

- razni dodatni nameti koji su skriveni i koje otrkijete tek kada dođete na šalter
- inspekcija koja ima nalog da utera harač i naplaćuju svakakve besmislice, mesto da kažnjava one koji prave ozbiljne prekšaje.
- gomila dokumentacije koja mora da se popunjava, pa gubite vreme na šalterima i administraciji (samo za uplatu poreza i doprinosa za jedan iznos plate moram da popunim 7 naloga)
- za svaku prijavu za neki posao, moram da podnesem gomilu dokumentacije (kao da elektronske baze podataka ne postoje)
- po novom sistemu za tendere - moram sada da rezervišem bankarsku garanciju za 20% avansa (što eliminiše male firme, i mogu samo veliki igrači i strane firme)
- zatim dok traje garancija moram 5% od sredstava da rezervišem u banci (što me tera da skratim garantni rok sa 10 godina na minimalne 2 godine)
- a na sve te rezervacije, banka vrti pare i zarađuje i još meni naplaćuju tu "zabavu"
- razne takse koje opština odvali po svom ćefu, a od koje su zaštićeni kumovi i bratija predsednika opštine
- i prazne priče kako su ukinuli 138 nameta (verovatno taksa na vezivanje volova za tarabu i držanje ruskih tenkova u dvorištu, i slične takse koje su zastarele i nema vajde od njih )

x

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!


Mala ispravka:

Neoporezivi deo dobitka bi se povecao na 11.000 tako da bi umesto (57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 bilo (57.628,00-11.000,00)*0,10= 4.662,80, tako da drzava smanjuje pterecenje na plate za nekih 1.200 din. Ukupan efekat je povecanje plate za nekih 50 din, sto znaci nista. Ne branim Dinkica, smatram da je ovo cista demagogija. Neto plata ostaje ista samo je raspodela drugacija. Ovo pisem samo da se ne plase ljudi da ce plata biti manja...

Kresa

pre 11 godina

"između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto" i "povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto"
Ovo znaci da su gradjani u minusu za 2 odsto!
Koji privredni oporavak?
Ako ne povacas plate nema povecane potrosnje. Idi pitaj svoju mamu je li ovi tvoji paketi ekonomski isplativi i za ovaj trenutak i za sledecu godinu???
Glupost si identicnu napravio i oko akciza. Sve ima svoju granicu, pa ces i ti morati da podcrtas. Imas tehnicki bankrot, podvuci i kraj price.
Odlicno, sad ja trazim smenu svih ministara, a pre svega g17+!

Milos

pre 11 godina

Dinkić je skockao ekonomiju po svojoj meri i gle čuda, sad odjednom prihodi u budžetu manji, kako to?! Veći porezi i veći PDV smanjili prihode, ma nemoj!? Koliko čovek treba da bude vidovit pa da to predvidi? Samo naš ministar to nije ukapirao niti dalje kapira da tera ekonomiju u sivu zonu.

Naravno odgovornost, smena ministra i sl. se nigde ne pominje, iako je debelo omanuo kao i svaki put do sad. No ovde se posledice vide odmah, posledice za subvencije po radnim mestima i slične gluposti ministra tek slede.

Dalibor

pre 11 godina

Evo kako Dinkićev račun izgleda za poslednju poznatu prosečnu bruto platu za mart mesec od 57.628,00 RSD i sadašnje oslobađanje od oporezivanja od 8.776,00 RSD:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 977,04 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00*0,22=12.678,16 - do sada
57.628,00*0,24=13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da optereti svaku platu za prosečno
1.152,56 RSD-977,04 RSD=175,52 RSD.

Ovaj iznos treba pomnožiti sa brojem zaposlenih u Srbiji.

Dinkiću,sedi - jedan!
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37)






Ovde se potkrala jedna greska, Mali je zaboravio da se neoporezivi iznos dohotka povecava na 11 000, sto znaci:

Porez:
(57.628,00 - 8.776,00) * 0,12 = 5.862,24 - do sada
(57.628,00 - 11.000,00) * 0,10 = 4.662,80 - predlog

država smanjuje opterećenje na plate za 1199,44 RSD.

Doprinos za penziono:
57.628,00 * 0,22 = 12.678,16 - do sada
57.628,00 * 0,24 = 13.830,72 - predlog

država povećava opterećenje na plate za 1.152,56 RSD.

Ukupno, država pokušava da smanji opterecenje za prosečno
1199,44 RSD - 1.152,56 RSD = 46,88 RSD.


Ne branim nikoga, samo bih hteo da ljudi malo vise obrate paznju na to sta pisu i da ne ocenjuju pozitivno ili negativno vesti i komentare a da ih prethodno nisu pazljivo procitali.

Predrag

pre 11 godina

A jer znate odakle je Dinkić?Iz Vlasotince!A jer znate kako zovu Vlasotinčani?NAUČNIICI!E tako je neki lik dokazao da je 1+1=3 pomoću sličnih formula,moguće da je i on Vlasotinčanin?

Milan Nis

pre 11 godina

Kad se Mladja bude resio 50% lezilebonjica iz drzavnih firmi,koji mi se ceo dan setaju u radno vreme,drzim radnju,nece morati sirotinja da placa te namete jos ce i ozbiljno moci da rastereti privredu,pa da se taj visak zaposli u realnom sektoru,a GAZDE pritegnu ozbiljnim sankcijama,ako ne postuju zakon,jer se dosad i to sto je bilo osudjeno za neke prekrsaje svodilo na uslovnu kaznu,onda ce ova drzava poceti da raste REALNO,do tada ovo su samo improvizacije.

knele

pre 11 godina

a zasto povecavati poreze da li je 5ha zemlje puno ili pored onih 10 000 ha koje je prodao arapima trebaju ljudi da poklanjaju drzavi da bi on to mogao da preproda strancima.
Sta znaci vise od jedne nekretnine pa Dinkicev stan je 250 hiljada evra vredniji nego tri moja mala od babe, oca i moj i to duplo, a da ne racunamo jelasicevu vilu od miljion i nesto
Nego da operezujemo sve ministre iz G17 jer su se oni bez motitke itekako obogatili, davaljem dozvola bankama namestanjem zakona i tendera, koliko te je Krista koga je dinkic toliko branio kao svoj kadar kostao jat, pa sad ja to iz svoje crkavice treba da vracam.
Nece srbiji da svane dok dinkic ne odgovara za zloupotrebe

doberman

pre 11 godina

Posle 16 god. rada preduzetničke zanatske radnje sam jesenas batalio i servis i proizvodnju... ubiše me leđa, stres, zivkanje i moljakanje za naplatu... redovno izmirivao obaveze... i ispao budala, jer je dotični ministar neplatišama oprostio kamate... i tako sam se okrenuo trange - frange trgovini (na crno, preko interneta...)i zadovoljan sam , lepo se zaradi (samo keš, ništa kartice, čekovi, banka i ta sranja...) ... znam da tako ne može doveka, ali nije moglo ni na belo, a opet ovako bar nedam parazitima ni žutu banku :) nek´ sisaju malo nekog drugog...

robin hud

pre 11 godina

Dok su ovakvi likovi na vlasti
U Srbiji je najisplativije ne raditi nista nemati nista i biti socijala onda mozda neko za vreme kampanje ti da i stan
ili se uclaniti u G17 ili URS ove promene naziva sluze da se zametnu tragovi, i onda se legalno obogatiti preko noci tj obogatiti se na sejselima ili cikagu a ovde se prikazivati kao skromni politicar koji je uzeo kredit za stan

Branko V.

pre 11 godina

Ja ne mogu da shvatim da nas takozvane demokrate (njima pripada gospodin Dinkić) smatraju totalnim idiotima. On se hvali kako će prelivati pare iz jednog u drugi džep i da će od toga privreda imati velike kotisti. Ovo će samo zbog datuma iskomplikovati život malim privrednicima jer ako uplate isti novac tamo gde su trebali da plate više obračunavaće im se zatezna kamata a tamo gde su preplatili nikom ništa.

neko

pre 11 godina

@dejan Jovanovic

Usteda je samo 56 dinara po mojoj racunici. I to je univerzalno za svakog radnika.

Ali to nije sustina ove promene. Sustina je popunjavanje budzetske rupe na racun lokalnih samouprava.

Jednostavno, postalo je jasno da su opstine dobile previse sredstava, a da nista ne investiraju nego samo trose na nove i uvecane plate. I ovo je ispravan potez. Na ovaj nacin ce se povratiti negde oko 250 miliona evra godisnje(ukupan minus uvodjenjem "decentralizacije" je oko 400 do 500 miliona evra). Osim toga najavljena je i usteda 30 mlrd dinara. To su ogromna sredstva i ne vidim kako tako nesto krupno ova vlast moze da sprovede. Druga opcija popunjavanja budzetske rupe je inflacija. Ali ne ona izazvana vecim budzetskim rashodima, jer se onda vrtimo u krug, nego ona druga izazvana devalvacijom dinara. Osim toga mora se odustati od zelezare. Takodje, moraju se smanjiti subvencije drzavnim firmama. Ne iskljucujem prodaju neke firme, ali to nije resenje za finansije, nego samo krpljenje budzetskih rupa.

Deki

pre 11 godina

Sta ce Mladja da spremi posle 1.maja?
Pa ako krenemo od predpostavke da ce za 1. maj da spremi rostilj, za Veliki Petak ce sasvim sigurno da pripremi ribu (par miliona somova i sarana), onda ce da farba uskrsnja jaja, pa ce za Vaskrs da okrene prasence, a za Djurdjevdan jagnjence.Ok, nece on, naplatice nekom da mu to pripremi
Ili ste mislili da je Mladja sposoban da pripremi nesto u ekonomskom smislu? Pa tu moze da nam spremi samo neku novu prevaru...

Dejan

pre 11 godina

Ovaj čovek se na vlasti već 12 godina bavi finansijama. Da li neko može da mi objasni kako i zašto njegova sekta svaki put prelazi cenzus, i da li su luđi oni koji glasaju za njega ili oni koji sa njim prave koalicije?

Trta

pre 11 godina

"On je najavio i da će se limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa tri na šest miliona dinara."

Limit za ulazak u PDV je POVEĆAN sa 4 na 8 miliona. Ovde se verovatno misli na paušal, ali onda neka se tako napiše.

Predrag

pre 11 godina

Od dolaska nove vlasti sledeći porezi su izmenjenji:
- PDV sa 18 na 20%
- Porez na dobit preduzeća sa 10 na 15%
- Porez na imovinu (nekretnine) je povećan ali ne znam precizno koliko

meda

pre 11 godina

Neradi se ovde o Dinkiću , Na njega smo navikli, radi se o vladi o svemu što je vezano za ekonomiju i uspeh u radu. Sva pažnja javnosti se svela na Kosovo i pitanja oko Kosova, par hapšenja oko korupcije, a bez ijedne podignute zvanične optužnice. Dok se u zemlji obavlja rasulo, veliki kriminalci se obračunavaju po ulicama ( ne bi se obračunavali da nema organizovanog kriminala) , puštaju se i amnestiraju kriminalci, ekonomska situacija je sve gora i gora, pravni sistem je u podrumu, ono što se investira u Srbiji je ono što Dinkić daje po 10.000 eura za svakog zaposlenog strancima, pa i budala bi prihvatila takve uslove. Da daju 10.000 eura svakom nezaposlenom i on bi sam sebi sa tim parama otvorio berbernicu, market, obućarsku radnu ili šta ja znam već . Nije cilj pomoći onom ko nema, već dati još više onom ko ima, tako funkcioniše naša Srbija. U vladi vlada jedinstvo, sve ide kako treba, samo narod pati. Dok ekonomski svesnije države izlaze na ulice, bune se, traže svoja prava, mi u Srbiji se trudimo da verujemo u bolje sutra a to bolje sutra ! ima li iko ko pročita ovo da veruje da će mu država omogućiti bolje sutra? Ne verujem

ST

pre 11 godina

Dinkić bi 1 maja trebao da nas sve obraduje i SPREMI-podnese OSTAVKU, to bi bila najbolja ,,ekonomsko-finansijska'' mera za Srbiju. Nikada nije bila gora situacija, sve je stalo, samo ne znam dokle će ovaj narod da sedi i ćuti...Ovaj režim je obećavao svašta, obećavao je 100 milijrdi evra investicija, a za godinu dana vladavine ovog režima došlo je samo 100 miliona evra...obećavali su da nas neće zaduživati, a za godinu dana su nas zadužili 4 milijarde evra...obećavali su borbu protiv kriminala i korupcije, a kriminal je u porastu, svaki dan po nekoliko ubistava...Ma ne postoji ni jedna oblast gde je bolja situacija u odnosu na predhodnu vladu, već je sve mnogo , mnogo gore...nema više šta da se čeka, ovaj režim mora što pre da se menja, jer posle će biti kasno...

sasa

pre 11 godina

me daj bože vikendice iz 70-ih koju nisi uspeo da prodaš. otkinuće te dinkić od poreza. pa da, skoro si kao peconi i mitrović npr, mora da platiš veliki porez!! dajte izbore da se makar ova sitna g.... sklone

NikolaTK

pre 11 godina

LOL. Porez na plate u svedskoj iznose 48%, stim sto iznos koji oni primaju je priblizan 3000 eura, a od poreza na plate pomaze se ljudima koji nemaju posao, stan, deci koja se skoluju itd.

štrumfeta

pre 11 godina

Trebalo bi onog ko mu je dao diplomu ekonomiste, zajedno sa njim u. . . Ili on misli da smo mi kolektivno retardirani i da ne umemo da saberemo 2 i 2. A i naprednjacima je zinulo za vlast, pa su dozvolili da prave vladu sa čovekom koji je, svaku prethodnu sahranio a on se, kao feniks, uvlačio u svaku svaku sledeću . Bolje da ste i dalje bili opozicija, nego što ste dozvolili da vas pljuju zbog Dinkića. Zar u vašim redovima nema boljih stručnjaka, ili je ipak ono - bez njega ne biste dobili većinu? Član sam stranke od osnivanja, ali zbog ovakvih vraćam knjižicu, i nisam jedina, vrh stranke neka dooobro razmisli šta dobija a šta gubi sa ovakvim ministrom . . .

Mudrijaš

pre 11 godina

"tako da će postati lakše onima kojima je najteže,i koji isplaćuju najmanje zarade"?!???!...pa,bilmeze da bi bilmeze jedan kvazistručnjački,u sektoru Obezbedjenja,a tu na crno il' skoro crno šljaka oko 70.000ljudi(sto hiljada nakoćenih 'security' firmi i firmica,a čim ih je toliko-teško da im je loše gazdama!),radnik-kulučar prima satnicu od 85 do 95 dinara?!!,a gazde voze džipove,letuju po Maljorkama,zidaju garni-hotele i apartmane po Zlatiboru i Kopu,kupuju deci nabudžene aute,itd,itd...

saša

pre 11 godina

Naprednjaci nisu imali petlje da se uhvate u koštac sa ekonomskim problemima pa su ih prebacili Dinkiću. Isto kao i DS i DSS pre njih. Lakše je zamajavati narod sa Kosovom, EU i arapima.

Bogdan

pre 11 godina

E moj Mlađane. Samo u Srbiji socijalni slučajevi mogu da zidaju kuće po sistemu ključ u ruke, a da ih niko ne pita odakle im pare i kako primaju socijalnu pomoć.Da li socijalni slučaj može ta se greje na struju, da ima registrovani automobil. E ima takvih , a Vi ne želite da vidite. Penzioni fond je opterećen lažnim invalidskim penzionerima, koji su zdravi kao dren i rade poljoprivredu, trgovinu, proizvodnju najčešće kod svoje dece u firmama i na zemlji. Da li u Nemačkoj invalidski penzioner može traktorom da ore zemlju, da pruža usluge drugima, da prodaje na pijaci, da radi na živinarskoj pijaci, u prodevici itd. A to se radi u Srbiji, a Vi ne želite da vidite i rešite ovaj problem već zadužujete državu za penzije kako bi isplaćivali penzije folirantima. A tek rad na crno, nelegalna trgovina. Uključite se u rešavanje tih problema i punite budžet, a ne zadužujte nas više. Da li je Vaš zadatak da prezadužite zemlju? Ako je to, a izgleda da jeste onda ste uspešno obavili zadatak, Srbija je u dužničkom ropstvu. Već deceniju ste na mestima gde se kreira ekonomska politika Srbije, a kreirate je tako da je svaki dan gori.

ajd sad...

pre 11 godina

e moj dinkicu koji si ti konobar.
Dve nes kafe 280, koka kolu niste imali -420, nemam da vam vratim kusur do 500-hvala lepo i dovidjenja.
SAMO JE OVO NA VISEM NIVOU...

Čekam

pre 11 godina

Za ove koji brane Dinkića jer će povećati neoporezivi deo plate samo podsećanje da se to obećanje čuje odavno i da sve stoji kao pre!
Kad vidim da se tako obračunava poverovaću a dotle je sve ovo več staro hvalisanje i čekanje aka Ne lipši magare do zelene trave.

Mirko

pre 11 godina

Ma da,nista ja ovom "umetniku" ne verujem. Tako je pricao za sve...Sto se malo ne raspitate sta radi carina sad kad je dosao PayPal? Uzimaju koliko im treba,ne vazi ni zakon,nista. Nema veze koliko si platio ,da li je ispod ili iznad 50 eura,na sve ide i pdv i carina. Kakav ministar takva i drzava. Banana. Najveci neprijatelj mi je drzava,neko ovde rece....

istina

pre 11 godina

opet ovaj povecava harac
Za sta ces pare otete od naroda da trosis za inkubatore neces, verovatno ti 50 miljona evra spsikanih na ursovu kampanju 2012 nije dosta pa sad otimas da spiskate 100 miljona evbra sledece godine.
Nema Srbiji zivota dok ovaj koji je veca steta nego svetska ekonomska kriza ne odgovara za svu stetu ucinjenu narodu.
haha seljaci su se bunili protiv rasprodaje zemlje pa sada hoce mladja da im se osveti tako sto ce im oteti pare i zemlju.
Dinkic malo po malo rasprodaje srbiju strancima a on je iz dana u dan sve bogatiji

ubi patrida

pre 11 godina

Verujem da je planirao da budzetske rupe koje budu nastale smanjenjem poreza popuni prodajom preostale drzavne srebrnine: EPS, Telekom, JAT, itd. Ja ne znam zasto bilo ko od nas na tu foru ne moze da postane ministar finansija. Verujem da je on daleko najneomiljeniji lik tragedije srpske tranzicije. Tim pre, ne znam zasto u bas svakoj vladi on upravlja finansijama. On bre i kada ima da kaze nesto lepo, ispadne ruzno. No, sam je kriv, a bice nam svima bolje kada se neko bude zapitao te poceo da otkriva koja je njegova uloga u celoj ovoj nasoj postpetooktobarskoj prici.

prokleta avlija

pre 11 godina

ma pusti Mladjane procente nego šta bi sa milijardom iz Emirata...evo već maj dodje a od arapa ni korova...koliko se sećam pričaste da u martu treba da krene investicija pa u aprilu...evo maj dodje, 15.000 Srba mesečno gubi posao, inlfacija 11%, industrijska proizvodnja pala 15%

Sitničar

pre 11 godina

porez placa samo radnik a pio i radnik i poslodavac znaci povecanje je 2+2=4% sto su novi nsmeti a ne olaksanja
(predrag stanisic, 30. april 2013 16:21)

Nisi u pravu, jer je do sada ukupno bilo 22%, a sada ukupno 24%.
Ali je tačno da, u proseku, nema nikakve uštede. Znači, nastavlja se politika presipanja iz šupljeg u prazno. Da budem precizniji, kad se prebiju umanjenje i uvećanje, sada se plaća 56din manje harača. Nazdravlje.

Index

pre 11 godina

@(helena, 1. maj 2013 08:43) Tacno tako.Prilikom kupoprodaje porez je vec placen,pa svaki drugi osnov za oporezivanje iste neustavan.
Dinkicu,kad ces ti nama da povecas konkretno plate da mogu da izmirujem sve obaveze?

mf

pre 11 godina

dal ovaj covek stvarno misli da su ovo olaksice za privredu i podsticaj za zaposljavanje, sa ovih 24 za PIO dodatno cete opteretiti malog preduzetnika a sa onim smajenjem, manje uzimate od velikih koji i po pravilu vise i zaradjuju. U Srbiji biti mali preduzetnik je nemoguca misija i crno trziste ponovo cveta.
Ako hocete reformu,doprinose za PIO treba da placa kolko ko hoce a ne u procentima, zdravstveno treba da bude fiksno, za slucaj nezaposlenosti- po zelji i porez na zaradu ISTI ZA SVE kako bi ljudi mogli da kreiraju poslovanje na osnovu parametara koji ce biti nepromenjeni duzi niz godina!

Alex

pre 11 godina

Da se razumemo dobro, drzava Srbija ovakva kakva je mora ili da ima veliku inflaciju (da bi putem pdv punila budzet) ili da zavrce usi sa porezima (onima koji nesto stvaraju), druge nema. Ovakve mere u najavi pogadjaju samo privatni sektor, drzavni sigurno ne. Mi smo toliko duzni da je ovo tek pocetak svih posledica koje nas cekaju. Samo bih podsetio kako je doticni gospodin Dinkic pretstavjao kao uspeh zaduzivanje zemlje, pa sad molim neka se on i razduzi isto tako uspesno.

LepiDjole

pre 11 godina

Gospodine Dinkiću,

Evo, i ja sam kao mali privrednik uveo neke mere.

Zatvorio sam firmu. Ne dam vam više ni dinar.
Sad radim samo za sebe na crnu i baš me briga koliki su porezi i nameti.

p.s. Dođeš mi soma evrića

Pazi sad

pre 11 godina

Dakle nama i jeste kako nam je kad nas vode i praksaju se na nama ljudi koji nemaju dana staža u privredi. Uradio sam na primeru kako izgledaju ove njegove promene.

Do sada ko je primao npr. 21.264,00 din. neto državi je išlo 12.726,00 din., a sada nakon ovih promena primaće 21.546,00 din. a državi će ići 12.648,00 din.

I to su te promene.

Pazite u martu prosečna bruto zarada je bila 57.628,00 din. a neto 41.689, u februaru bruto čak 60.199,00 a neto 43.371,00. Ja radim za 30-tak firmi plate, 95% plata je daleko ispod ovog proseka. Naravno, dosta njih uplaćuje samo obavezne doprinose jer nemaju para. To su većinom porodična preduzeća ljudi koji neće ili nisu uspeli da se uhlebe u državnim preduzećima i službama. Predsednik Asocijacije privrednika Milan Knežević je u jednoj emisiji naveo da državni službenik prosečano dnevno radi 2h a ima ih ne zna se. Ko hoće da vidi kako rade neka pogleda već kultnu seriju "Državni posao" na RTV ili neka ih nađe na internetu.

Idi Mlađo malo u privredu, ne igraj se više u pesku.

Aleksandar

pre 11 godina

Ocekujem samo da ce i stedne uloge poceti da oporezuje.
(ekonomista, 30. april 2013 11:08)

Pa to je već uradio još pre koju godinu - kamate se oporezuju, kamate koje bi inače postale štedni ulog da ih ne dira. Nije baš eksplicitno oporezivanje štednih uloga, ali ista magija je primenjena kao i ovde. A ekonomski nepismen plebs će još misliti da je na dobitku.

Čekamo

pre 11 godina

Ministre za vas i Rasima kolegu vam imam pitanje.
Kad će ono 10.000,00 neoporezivo da počne da se sprovodi?
To ste tako davno obećali a posle je ponovljeno kod sledećeg podizanja minimalca.
Kasnite skoro godinu dana ministre.

Amos

pre 11 godina

Znaci PIO svakom radniku u Srbiji poskupljuje isto, a porez na zaradu se smanjuje za 12% na 10%, s tim da se taj porez placa samo na deo plate iznad neoporezivog dela od 7822din.
Dakle, umanjenje se vrsi na bruto platu MANJE 7822 din, a uvecanje na celu bruto platu - sta je krajnji rezultat, lepo je pojasnio "Mali iz obracunskog".

sajber_sloba

pre 11 godina

mladja oce da preda neki seminarski rad iz ekonomije... uhhh dobro je pa nije neki diplomski onda bi sigurno bankrotirali, ovako ce samo malo da nam izbije iz dzepa...

DPolitika

pre 11 godina

Vlada Srbije predložiće odmah posle prvomajskih praznika, između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Uslediće zatim, povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto...

Umesto da sva odvajanja od plate svedete na max 40% sto je evropski prosek ovde je i dalje preko 60%, umesto da PDV smanjite i time privucete prave investitore, ohrabrite preduzetnistvo i ozivite privredu(umesto 100.000 koji placaju 20% bolje 1.000.000 koji placaju 5%) vi ga drzite visokim i najverovatnije za 2 godine sa povecanjem rupa u budzetu kada se i pare od Telekoma potrose podicicete opet PDV, umesto rasterecenja privrede tj. malih firmi koje imaju jednake obaveze kao i velike a tacnije receno vece po broju zaposlenih vi nista neradite, umesto pomaganja malih start-up firmi i to bespovratno uz rasterecenja maksimalna i ulaganja u namensku industriju vi investirate u strane firme iz cega nema zarade koja ostaje ovde ni dovoljno zaposljavanja.

Sipam iz 12 u 10 onda prespem ta 2 sto sam dobio na 22 i dobijem 24.

I ludom i zbunjenom je jasno da nista neradite te da samo komplikujete zivot menjajuci procedure i nista ne radite do presipate iz supljeg u prazno...

A oni koji isplacuju najznize zarade su toliko oharaceni da je pre pitanje kada ce da propadnu nego sto ce procvetati od rasterecenja jer zarade nece dizati sem ako ih vi naredbama vestacki ne podignete jer ne mogu da zarade da poplacaju svima gluposti.

DOSTA BRE....

Toliko

pre 11 godina

Mera broj 1.
Kompletan drzavni aparat i birokratija + partijske horde po javnim preduzecima...... linearno svi na MINIMALAC, dok ne prodje kriza!
A oporavak iz krize ce poceti odmah cim se uvede ova mera!

pera detlic

pre 11 godina

Ako pažljivo analizirate ove "mere" videćete da su to obicne političke manipulacije (nigde ekonomije ni boljeg privrednog ambijenta)velikog šarlatana koji se drži vlasti (imuniteta) da ne bi zaglavio robiju za sve od 5. oktobra do danas: Uzme deo prihoda lokalnim samoupravama iz poreza na dohodak (sećate se onih 80% lokalu u ime "decentralizacije poreza" da bi nahranio alavi lokal (Kragujevac, Zaječar, Pirot, Loznica), što MMF, SB, fiskalni Savet žestoko kritikuju) i lokal sada luduje sa tim parama (SVI PRAVE "Akva-parkove" i "bazene", a Republika neka plaća njihovu infrastrukturu !) ALI IM ODMAH nudi veći POREZ NA IMOVINU (da se lokal ne naljuti, jer je Šarlatan njihov mecena). A poveća prihod PIO jer ove godine stiže još jedna "tura" starosnih penzionera iz "iz bejbi-bum" generacija posle II svetskog rata). Zamajavanje sa paušalom je signal da će se inflacija opet podgrevati jer je to POLITIČKI NAJJEFTINIJI i NAJBEZBOLNIJI metod preraspodele BDP u korist VLADAVINE novcem VLASTI NAD DRUŠTVOM. DINKIĆ je najveće ZLO koje postoji u Srbiji jer UNIŠTAVA ne samo ekonomsku supstancu države i građana već im uništava ZDRAV RAZUM I MORAL političkim manipulacijama.

Serdjo

pre 11 godina

Smanjiće porez na zarade sa 12 na 10 procenata, a povećaće izdvajanje za PIO sa 22 na 24 procenata i time hoće da rasterete privredu??? Kuku nama koja je ovo država, ko nam vodi ekonomiju, dobro smo i živi...

istina

pre 11 godina

otkada je on ministar ja sve vise i teze radim sve vise placam registracije, parking, pretplate poreze, namete doprinose, saobracajne kazne, komunalne naknade, zamene dokumenata tablica itd. Za to vreme ovaj je sve bogatiji, ajde da oporezujemo sve politicare pocev od G17 jer su se jedino oni bez rada enormno obogatili

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

E moj Dinkicu, Srbija je puna takvih kao sto si ti, zato i nema napretka. Nama treba nov covek, sa novom ekonomijom i novim idejama, ovako za 13 godina koliko si napravio, mozes da radis jos tri veka a da se broj nezaposlenih popne na dobrih 50%.

bora

pre 11 godina

"On je najavio i da će se limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa tri na šest miliona dinara."

Limit za ulazak u PDV je POVEĆAN sa 4 na 8 miliona. Ovde se verovatno misli na paušal, ali onda neka se tako napiše.
(Trta, 30. april 2013 10:50)

To je izgleda gospodin novinar pogresio.....a u stvari ni ovaj nas ministar nije bas tako bistar pa mozda pogresio....u stvari mi smo POGRESILI.... sta ce nama Ameri i Rusi kad imamo ovakvog eksperta....laku noc Srbijo !!!! Ja zaboravio....a gde nam Kostunjavi? Nema ga danas nesto....!!!

latin11

pre 11 godina

Nemoj vise, molim te. Super nam je i ovako, ... i da znas, jos uvek uzivamo u sansi koju smo iskoristili na pocetku izbijanja svetske ekonomske krize - bas onako kao si nam i rekao.

Državni posao

pre 11 godina

Da bi nadoknadile izgubljenih 2% poreza, neke opštine su brže bolje već uvele ekološku taksu od 01.maja za pravna lica, a od 2015 ovo će morati da plaćaju i fizička lica.Ko ne plati milion dinara kazna.

Administracija je rak rana ovog društva, i svi su gramzivi kao ova odvratna njuška, sve to treba razjuriti usranim motkama dok je vreme, ostrvili se kao krpelji.Jednu taksu ukinu, tri nove izmisle.I ako im ne daš oduzimaju ti imovinu.Paraziti...

Bisa

pre 11 godina

Vec sam vise puta pisala da je ovaj covek najveca opasnost za Srbiju. Umesto da obezbedi jeftinije kredite za poljuprivredu, gura novac za Beneton, i kojekave sivace masine, jedna katastrofa. E sada dolazi sa porezom za vise nekretnina, to narod koji nema nista voli da cuje, cista politicka kampanja. Uzimati porez od dobitka ako se nekretnina izdaje to se svuda radi, nema veze koliki je dobit. A ne povecati limit primanja koji je oslobodjen poreza koliko onima koji dobro zaradjuju na gore, i to nema nigde. Porez treba da se placa na bilo koju sumi, jer dinar po dinar nakupi se, a i narod bi naucio da placa porez. Jednostavno Dinkic izmislja stvari koje se nigde ne provode, jer nisu efikasne. Vazno da radi nesto, a to nesto je toliko neifikasno
Meni ova vlada nista nije promenula, jer i dalje drzi arogante i neifikasne ljude, a najveci menju njima je Dinkic

Mr.Moon

pre 11 godina

Sve dok je u ovoj drzavi skupo proizvoditi/zaposljavati, a posedovati je jeftino, nista se promeniti nece.

Ali ko je lud da oporezuje toliku imovinu sam sebi...

mf

pre 11 godina

oce li neko da reaguje na ove Dinkiceve brljotine....nece sutra ce svi da raspale rostilj i piju pivo koje su platili cekom koji dolazi na naplatu u novembru....pa tako nam i treba, sindikati NULA, narod nepismen, daj mu usmrdelog mlevenog mesa po 350 dinara i ravno mu do Kosova, ma sta do Kosova do Sibira

vlada

pre 11 godina

ne bi da cepidlacim ali imam malu primedbu na komentar od
(Mali iz obračunskog, 30. april 2013 11:37).

Napisali ste:

Porez:
(57.628,00-8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-8.776,00)*0,10=4.885,20 - predlog

A u stvari treba:

Porez:
(57.628,00- 8.776,00)*0,12=5.862,24 - do sada
(57.628,00-11.000,00)*0,10=4.662,80 - predlog

Jer je predlozeno i da se poveca neoporezivi iznos na 11000 sto fali u vasoj racunici.

Tako da po predlogu dobijamo:
1.152,56 RSD-1199,44 RSD=-46,88 RSD.

Neko ce verovatno da prokomentarise da sam simpatizer doticnog ministra ali verujte da ga uopste ne mirisem...

Pozdrav

gradjanin

pre 11 godina

Dinkic najavljuje povecanje poreza za penzijsko osiguranje. Otkada je doprinos za penzijsko osiguranje porez? Porez je prihod drzave pa niciji doprinos za penziju, zdravstvo ili slucaj nezaposlenosti ne moze da bude porez. To nije nigde u svetu, a nije bilo ni u Srbiji doskora.

Kasio

pre 11 godina

Dinkiceve sve mere su ovakve: dam ti pompezno nesto sto spolja gledano deluje kao neka olaksica, a za par meseci te ta "olaksica" ustvari zavije u crno i uzme ti bar za 30% vise para nego sto ti je dala. Misljenja sam da ga zato i drze za ministra zato sto je dosad uspevao da namete i smanjenje budzeta prikazuje kao mere pomoci za gradjane. Ali mislim da je provaljen, i da ce ljudi bezati od tih njegovih mera ubuduce, te od toga nece biti dobiti za drzavu, te mislim da ce se pokazati da on kao ministar vise nikoga ne moze niusta da ubedi.

smajli

pre 11 godina

Plate onima koji su zaposleni se i neće mnogo promeniti ali će koliko vidim da skoče porezi paušalcima i fizičkim licima (drugi prihodi, freelancing).

cinculator

pre 11 godina

ja rekoh posle izbora: demokrata u dusi, nisam navijao za Tomu, ali sam prizeljkivao da pobedi tek zarad promene...ali sam se zarekao da onaj ko se sa Dinkićem udruži više nema moj glas...i tako, ja ispadoh somina....ali sam bar sa izborima završio!

dejan Jovanovic

pre 11 godina

Bila bi ovo sjajan vest da najavljeno veliko rasterecenje privrede ne iznosi oko 205 dinara po radniku za minimalnu zaradu od 115 dinara neto po satu tj 21160 dinara mesecno. S jedne strane smanjenje poreza za 2% a s druge povecanje PIO za 2%, sto jeste pravednije jer PIO doprinos ide u PIO fond makar prevezen preko budzeta, a porez je cist trosak drzavne birokratije. Ali sve te pare mora obezbediti firma-poslodavac a ukupna razlika je gore navedena. Ako ovo nije sprdnja sa svima i radnicima i poslodavcima ne znam sta je!

nissin

pre 11 godina

Dinkic je postao super mega car mislim direktor u koka koli.
Za srpski narod praznog dzepa izmislio je TAMANICU.
ups mislim TAMNICU

zdrav razum

pre 11 godina

(bob rock, 30. april 2013 13:11)
To što pišeš je obična demagogija. Srpski seljak i srpski radnik itekako mogu da rade kvalitetno i savremeno ukoliko im za to država stvori uslove. Ova država ne dozvoljava da se radi i zaradi od poštenog rada. Dinkić uništava srpskog radnika, seljaka, preduzetnika i jača kriminal, sivu ekonomiju...

Andria

pre 11 godina

Bolje da nas je pogodio cunami nego da nam je ovaj lik ministar ekonomije 12 godina. Siguran sam da bi se od cunamija lakše oporavili. Propast.
Ah da, odgovornost snose i oni koji su ga postavili na to mesto.

Djuro P.

pre 11 godina

Sledeci korak bice ko suvog leba da se najede placa manji porez,a ko ima jos malo vode da zalije taj lebac placace duplo veci porez,i kao to ti je zakon ekonomije.Problem je danas sto svaki sibicar moze da izmisli sta hoce i predstavlja to kao nesto sto stvarno jeste tako,kao u nauci njutnov zakon,i kao to je to nemoze drugacije.Ma svet je olabavio skroz,svi su skoncentrisani na realni zabavni mamac.

Tot

pre 11 godina

Sta se svi bunite?!?!
Ne daje Vam da zivite normalno ko ljudi,nemoj te ni vi njemu.
Ja lepo sednem na bus,uradim trebovanje sv. i pileceg mesa,jaja,rakije,duvana,sad ide i sezona povrca,mleko,sir,kajmak i nista nije oporezovano.
Porez placam na hleb i i hemiju i ono kad je frka i kad ne mozes da zaobidjes posrednike i reketare iz G17+(urs) i njihovog gazdu koji je kukao,dok ona expertkinja mu nije dala kredit u aferi poznatoj kao "Todor".
Ako je Dinkic bezobrazan i ne razume da narod nema vise odakle da prezivi,pa on namerno drzavu zajedno sa gradjanima gura u BANKROT...

Nina

pre 11 godina

Za one koji misle da je isto... Predlozenim izmenama zakona predvidjeno je da od 24c/o doprinisa za pio 13c/o ide na teret radnika, a 11% na teret poslodavca. Do sada je na teret radnika takodje islo 11%. Znaci za poslodavce su doprinisi isti, porez manji, a za zaposlene manji porez od 10% i povecanje neoporezivog iznosa ne moze da kompenzuje povecanje doprinosa za pio koji se placa iz plate radnika, sada po stopi od 13%, jer se doprinosi placaju na ukupnu bruto platu bez ikakvih umanjenja. Svasta jos mozete procitati u predlozenim izmenama zakona, sto doticni u svojoj izjavi ne spominje, samo idite na sajt njegovog ministarstva, pa ako vas ne mrzi procitajte zakon!

Predrag

pre 11 godina

@Kad tad negde na Kalemegdanu

Te poreze vam je povecela lokalna samouprava (opstina ili grad), a g. Dinkic nas drzavotvorno opaljuje po dzepu

Marianne Vidojevic

pre 10 godina

Poštovani,

ono što mi plaćamo na svakog zaposlenog iznosi oko 65 % /raznih poreza i doprinosa/. Spadamo u zemlje sa najvećim izdacima po zaposlenom. Ovo jeste najvažniji razlog zbog kog nema porasta zapošljavanja u privatnom sektoru. Svaki zaposleni mora da zaradi skoro još jednu celu platu, zapravo mora poslodavac. Iz tih razloga je i toliko rada "na crno", jer preduzetnik ne može da izdrži sve ove namete /smanjite jedan namet a drugi povećate/. Važno je razjasniti celu ovu priču. Kada bi ovi izdaci bili drastično manji zapošljavanje bi dramatično poraslo A NIJE POTREBNO DALJE GOVORITI DA JE TO NAJVAŽNIJI KORAK ZA DRŽAVU.

Pozdrav

Prim.Mr Sci.Dr Marianne Vidojević