Ponedeljak, 08.04.2013.

11:39

Turska vratila dug od 52 mlrd. $

Turska će u maju otplatiti poslednju ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), u visini od 426 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Turska vratila dug od 52 mlrd. $ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Göteborg-Sweden

pre 10 godina

A sta imamo mi od toga sto ce Turska da pozajmi novac MMF-u, kada cemo mi (i nama slicni) pozajmiti taj novac od MMF-a. Tako da ce MMF od toga vratiti taj novac i jos profitirati

Svaka cast

pre 10 godina

Nije lako zemlju koju je u 15 veku bila najvece carstvo porobiti i baciti u duznicko ropstvo.Turci su jako pametan narod,zemlja jako bogata resursima,razvijen turizam...Nacionalno osvesceni i nije ih lako rasparcati,podeliti i okrenuti protiv sebe samih.U ostalom zemlje koje su nekada vladale svetom i koje su imale velike pohode u zelji da osvoje svet su i dalje veoma jake i bogate.Nemacka,Turska,Francuska...

srle

pre 10 godina

Imaju mudre politicare kao i uvek, imaju naconalni identitet, osecaj za drzavu, za pripadnost, dobru saradnju sa USA i EU, itd... i eto rezultata!

mujcinovic salih

pre 10 godina

Turci su vredni i ono najvaznije oni sa saveznici SAD.Clanovi su NATO-a.Evropa i SAD im mnogo duguju.Jer Turska se granici sa Rusijom.Evropa je sa prestankom hladnog rata zaboravila ulogu Turske.Amerika nije i zato je najveci saveznik Turske i to je ono sto donosi investicije!

Sima

pre 10 godina

@ Ataturk

Koliko ja znam kubanska kriza je i izbila zbog američkih raketa u Turskoj. Jedan od uslova za uklanjanje raketa sa Kube je bio da se uklone rakete iz Turske što su Amerikanci i ispunili ali se time nisu preterano hvalili. Živeo slobodni svet!!!!

punmivasjeq

pre 10 godina

bravo bre turci...ja sam jednom bio tamo,svi do jednog nešto rade,niko ne klosari,samo se nešto nudi i prodaje...u pola noći sve radi...ma banja.

googlajte gotovani

pre 10 godina

I od preko 70 komentara, niko da potrefi sustinu, a to je:
Kredite treba uzimati (od MMF-a a i ostalih) ALI ih treba pametno trositi (ne za budzet i plate i penzije, vec za ulaganje i stvaranje nove vrednosti).
Ili, ovako: Za lose stanje u zemlji (bilo kojoj) nisu krivi kreditori, vec politicari. Ne oni koji daju novac nego oni koji trose (nacin na koji trose).
Ajmo sad minusi, udriiii

m.

pre 10 godina

ko je dobar podanik USA oni ga promovisu. ko nije oni ga sankcionisu. Preko turske je je najkraci put amerima do bogatstva juznih bivsih sovjetskih bogatstava. njima nije potrebna EU koju mentor oonako krizama cedi.

Nosim se mislju da ucim turski jezik :)

pre 10 godina

Povrsinski ogromna zemlja, geostrateski polozaj veoma povoljan, izlaze na 4 mora, kontrolisu dva moreuza, posle Giblartara mozda i najvazniji, vojska moderna i mocna. Stanovnici jako ponosni i vole svoju zemlju (na vecini kuca se moze videti turska zastava,365 dana godisnje) Jedna od retkih zemalja na planeti koja je potpuno nezavisna od uvoza (energije, hrane..samodovljna, naravno da uvoze ali mogu opstati u slucaju globalnih trgovinskih zemljotresa, zahvaljujuci prirodnim bogatstvima, skoro svo voce i povrce uspeva u Turskoj, banane nisu dzinovske ali su njihove, npr) tradicionalno dobri trgovci i graditelji. Svake godine otvaraju nove i nove rizorte na obali. Najmoderniji stadion u Evropi-Turk telekom Arena. Planira se izgradnja najveceg Evropskog aerodroma u blizini Istanbula.Imao bih jos dosta da napricam o Turskoj, zaista mislim da ce ako ovako nastave biti mnooooooogo mocna drzava.

Ivan

pre 10 godina

Frapantno je ovo oduševljenje Turskom i njenim dugom. Pa dug Srbije je relativno na broj stanovnika i količinu duga vrlo sličan Turskom i ne vidim da Srbiji toliko čestitate? Turska i Srbija su po dugu slične kao Slovenija i Hrvatska :) Prve dve nezadužene ili oko 3000-5000 na stanovnika a druge dve zadužene sa oko 30 000-50 000 na stanovnika. Šta ćemo sad? Oćemo videti neku čestitku? :) he he he

djasa

pre 10 godina

Turska dobija i velike pare od Saudi Arabije, koja finansira povratak Šerijata, skoro je Erdogan pohapsio pedesetak visokih oficira vojske, jer su spremali njegovo svrgavanje... Vojska je u Turskoj zadužena da brani Ataturkovo zaveštanje, ali Erdogan sada polako uklanja sve proevropske snage...

Tomislav

pre 10 godina

U ovom trenutku se nalazim u Turskoj, u Manisi, to je kod Izmira, jer firma u kojoj radim saradjuje sa firmom koja pravi 10% svih televizora koji se prodaju u Evropi. A prave i gomilu drugih uredjaja. Toliko o prici da nema turskih proizvoda u EU. Rade jako puno, radno vreme je 9h dnevno, i jos preko toga 1h pauza za rucak - ostaju na poslu 10h a cesto rade i prekovremeno. Po mentalitetu lice na nas ali nas po vrednoci siju 10 puta. Oni su znali kako da iskoriste EU i njihovo trziste. Da smo pametni, mi bismo mogli i vise od toga, ali eto nismo i sami smo krivi za to.

venom

pre 10 godina

Ali kako,kako...?

Pa oni nisu član EU, pa oni još pregovaraju a otplatili sve dugove....pa zar EU nije blagostanje????

Nemoguće,ovo je neka greška? Mimo EU ne postoji drugi raj??
(Kako,kako, 8. april 2013 12:25)

Vidi, to nema veze sa tim da li je netko u eu ili ne. Turci su vrijedan i sposoban narod i uspjesni su van eu a bili bi uspjesni (mozda i uspjesniji) unutar eu.

Sa druge strane imas Srbe ...
E, tu ti je kvaka, kontas?

Smarty

pre 10 godina

A, pa ne moze to tako!!!
Sta bi bilo kad bi svi sada vratili odjednom svoje dugove i ne zele da uzimaju nove? Zamislite banke cije kredite niko ne bi da uzme...
Pa to je najveci udarac svetskim krvopijama i krah ere kapitalizma! G-din Erdogan ocigledno nije bio na casu kada se ucila lekcija Causesku. Tamo su "spontane" demonstracije izbile neposredno posto je objavljeno da je Rumunija prevremeno vratila SVE svoje dugove. Zivi bili pa videli.

OLIVEROLIVER

pre 10 godina

Mogli bi i mi bez EU, ALI, ALI ALI:
Turska, Indija, Kina, Brazil
su toliko napedovale zbog rasta stanovnistva
i perspektivna radna i snaga.
( Kod njih i dalje postoji siromastvo -
ali sve je jaci standard i rast srednje klase! )
Rast stanovnistva u Srbiji kroz zalaganje crkve, drustva
i drzave ( beneficije za natalitet trece, cetvrto dete )
bi podigao privredu i resio neke politice probleme.
IMAMO NEGATIVNU STOPU NATALITETA I MEDJU PRVIM ZEMLJAMA
U EVROPI SMO PO EMIGRACIJI.

kako sejes tako zanjes

pre 10 godina

zasto zavidite Turcima kad su pametno izabrali,nato,usa,antikomunizam,zapadni uticaj.ovde vecina jos pati za Titom i jna.a mnogi bi u s.koreju.
plus birokratska drzava u odnosu na radne i vredne Turke. gde i zene rade i stvaraju u manufakturama, umesto sto sede po kanelarijama i arce budzet.l i blokiraju antibirokratske reforme kao kod nas.

jA

pre 10 godina

Turska ima dugogodisnju drzavnu strategiju. Samo od eksploatacije bornih minerala (ima najveca lezista) izracunala je da moze da isplati ceo drzavni dug. Plus razvila se u dosta pravaca, nije im ovo jedina slamka.
Gastarbajteri nemaju blage veze sa tim.

Rame Pr.

pre 10 godina

Zalosno, ali izgleda da je sad Turska ono sto je nekad bila Jugoslavia.
(Bagrem, 8. april 2013 18:21)

G.Bagrem ako niste svatili Turska je vratila sav svoj dug,cak je nekim zemljama oprostila dug (milijardu $ Egiptu) I to zahvaljujuci novoj partiji na vlasti koja ne krade svoju drzavu.

Vidoje

pre 10 godina

Sandžak treba da čuvamo kao oko u glavi - i da Kosovske i dve druge bitke budu datumi proslave zjedničke istorije sa ovom velikom i ponosnom zelmljom.
Imamo deo Turske u nama, nekad smo se stideli, sutra ćemo biti ponosni na to.

Novak

pre 10 godina

@(Proverena informacija, 8. april 2013 14:18)
Ta proverena informacija ti je losa. Evo, Svetska banka (MMF ima istu informaciju) kaze da je u 2011. bio $10.504 http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?order=wbapi_data_value_2011+wbapi_data_value+wbapi_data_value-last&sort=desc - To znaci da sa njihovih 10ak% godisnjeg rasta, nije mogao ni do 12 da dobaci.

anbeast

pre 10 godina

Ozbiljna nacija, bivsa svetska velesila (doduse u 15. veku) i podugo ozbiljna regionalna sila... Zna koji su joj prioriteti, zna ko su joj saveznici. Iako je muslimanska i azijska drzava, ne juri na Istok nego ozbiljno primenjuje zapadne metode i ide napred. Zanimljivo je da ozbiljni saveznici Amerike uvek nekako bolje prolaze od onih koji to nisu... (J.Koreja, Izrael (dobro, ovo je specificnije), Turska, Albanci sa Kosova...). Turska ima izbora, Turska ce moci da bira da li ce u EU, mi bismo morali sebe da dovedemo u takvu poziciju ali nista ne cinimo u tom pravcu, a i ''pametnom'' dvadesetogodisnjom politikom smo sebe doveli da i nemamo izbor... Nije EU raj na zemlji gde su kuce od cokolade. EU su standardi, red, rad, disciplina. Ko ce nas ovakve blatnjave, musave, ofucane i lenje da primi u svoju kucu?!? Da bismo usli u EU kucu, moramo se oprati, potsisati, okrpiti, obecati da cemo biti vredni i uljudno pokucati i reci: Dobar dan...

daevon

pre 10 godina

Kako se postaje stabilna država koja zarađuje? Sistem vrednosti treba da se zasniva na opšte prihvaćenim vrednostima. Te opšte vrednosti su rad i znanje uz poštenje koje se podrazumeva.

Dakle vrednosti koje se vrednuju ne mogu biti farme i bratovi, ne kafići, ne komšijina krava, državni činovnici se ne postavljaju rođačkim i kumovskim vezama i ne rade 3 sata dnevno, ne mogu da kradu i nisu korumpirani, naplata potraživanja ne može da bude problem broj 1, privrednici (fabrike) koji stvaraju vrednost su iznad poreznika, novi kompjuteri i nova kola za fabrike a ne za političare, direktori ne čekaju ispred kancelarija činovnika nego obratno, zakoni se postavljaju u cilju privrede a ne u cilju tajkuna i činovnika, i nisu komplikovani da je potrebno 3 knjigovođe na 4 radnika, gradnja objekta ne treba da bude sizifov posao uz brojne rekete nadležnih, zakup stana ne treba da bude kao cela plata nego 20% plate, ne treba da se pljuje Novak Đoković nego da... itd mogao bih da još nabrajam 15000 karaktera...

kosmajac sale

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !
(Tupi, glupi i neuracunljivi, 8. april 2013 16:43) ovim komentarom si dokazao da si ono cime se si potpisao. pa da li se ti salis ili si toliko plitak. ljudi dodju ranije donesu 20,50,100000dm i sta da rade drzavu nezanimuaju gde da uloze,sta da rade. kratko su ne znaju gde im je glava za tih mesec dana a posto se svaka para potrosi ako se ne ulozi oni barem u kuce(barem ta sela lice na nesto). da je drzava normalan da im je pomagala bila posvecena tome otislo bi i to u posao. ovako drzava ih je izigrala milion puta , sad verujem i da im pomogne niko zivi ne bi ulagao.samo lud bi ulagao u srbiju u bilo koji posao.

petar

pre 10 godina

Turska je clan NATO sto je najvaznije,kao clanica NATO Turskoi otvoreni sve vrata za fondove kao drjavama EU!!! Sav generalitet Turskoi prolazi obuku USA.De fakto vojska kontrolise vladu i predsednika zapadni brendovi proizvodi Tursaka Mersedesi.FIAT,GM i drugi!

Nikola VIII

pre 10 godina

Kad se na to doda da su mlada nacija od 75 miliona stanovnika sa jeftinom radnom snagom ne treba da cudi njihov uspeh.
(Milos, 8. april 2013 17:54)

Lepo kazes Milose...leftina radna snaga ! Iz tog razloga se skoro trecina radno sposobnog stanovnistva nalazi na Zapadu kao gastarbajteri gde izvode najednostavnije poslove za vrlo malo para.

Nikola IV

pre 10 godina

Svi koji pljujete po EU, samo cu da vam porucim da su najeveci kupci turskih proizvoda upravo iz EU (prva cetiri su: 1. Nemacka 2. Francuska 3. Velika Britanija 4. Italija).

Doduse, mi i da udjemo, ostali bismo lenji i pokvareni, kao Bugari i Rumuni...
(Novak, 8. april 2013 13:05)

Novace,

zivim u Nemackoj preko trideset god.i osim suvih smokvi,pistacija,kikirikija,datulja i sira nije mi nista drugo upalo u oci sto bi moglo imati poreklo iz Turske.

Potpuno si u pravu sto se tice tvrdnje u zadnjoj recenici tvog komentara.

bisquiter

pre 10 godina

E, ovo je vest.
Svaka im čast. Alal vera!
Kada bi se i mi "samo" zaradili i okrenuli tok sopstvenog mišljenja...
I dalje se najredje komentariše koliko oni rade i koliko su ozbiljni u tome.
To treba da su uzori.
Mi smo stvarno najviše zli prema sebi.

Goran

pre 10 godina

a gde bi turska bila da nije eu? samo u nemackoj zivi preko deset miliona turaka koji sve sto zarade ili dobiju od socijanog salju u tursku, a gde su ostale evropske zemlje. kad bi sutra vratili te silne turke u tursku, vec prekosutra bi turska bila u ogromnim problemima. brojke i rast u procentima je jedno, ali pitajte te turke iz eu da li bi se vratili u tursku? dok se oni ne vrate u tursku, i dok nemci ne pocnu da se sele u tursku trbuhom za kruhom prerano sve price o "propasti evrope" i "uspehu turske" su samo mazanje ociju lakovernih narodnih masa u srbiji.
(Simerijanac Anarhista, 8. april 2013 17:00)

Neznam odakle ti te informacije, ali tačne nisu. U Nemačku živi svega 3 mil. Turka od kojih oko 1,7 mil nema nemačko državljanstvo a ostalih 1,3 imaju.
Gde si uzeo ovih 10 mil. neznam.

Goran

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !
(Tupi, glupi i neuracunljivi, 8. april 2013 16:43)

Srpska posla. Do sada vam bili krivi ameri, EU, papa i rusi. Eh kad vas svi oterali u one lepe su vam sada krivi gastarbajteri. Upravo zbog toga sam srećan i ponosan na moj austrijski pasoš.

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

a gde bi turska bila da nije eu? samo u nemackoj zivi preko deset miliona turaka koji sve sto zarade ili dobiju od socijanog salju u tursku, a gde su ostale evropske zemlje. kad bi sutra vratili te silne turke u tursku, vec prekosutra bi turska bila u ogromnim problemima. brojke i rast u procentima je jedno, ali pitajte te turke iz eu da li bi se vratili u tursku? dok se oni ne vrate u tursku, i dok nemci ne pocnu da se sele u tursku trbuhom za kruhom prerano sve price o "propasti evrope" i "uspehu turske" su samo mazanje ociju lakovernih narodnih masa u srbiji.

Milos

pre 10 godina

Turska nije clanica EU, ali zemlju vec 30 godina uredjuje po evropskim standardima i slusanjem saveta MMF, clanica je NATO baza je za americke rakete vise od 50 godina i jedan od najznacajnijih americkih saveznika. Kad se na to doda da su mlada nacija od 75 miliona stanovnika sa jeftinom radnom snagom ne treba da cudi njihov uspeh. Prema tome oni nisu postigli uspeh prkosom EU i SAD, vec izborom upravo njih za svoje saveznike i primere na koje se ugledaju!

kemal

pre 10 godina

@Ataturk, 8. april 2013 13:07
Ima mnogo pitanja, ali vi koji sve svodite na nivo kafanskih doskocica i vica,niste kompetentni ni za pitanja ni za odgovore.

provincijalac iz Srbije

pre 10 godina

Turska drzava je pravi primer kako Evropa nema alternativu!
Bravo Turci i molim vas dajte neki pelcer Srbiji!
(krug dvojke, 8. april 2013 13:19)


Pretpostavljam da si i ti neki "vrh" čim si potpisao komentar sa "krug dvojke"? Kao neuki provincijalac iz Srbije daću ti "pelcer" koji prizivaš za Srbiju.

Turska je članica NATO od 1952 god. Bilo bi pogrešno danas tvrditi da se Turska udaljava od NATO. Ona je i dalje aktivna i uticajna članica i nada se da će izvući što veću korist iz članstva. Turska je posvećena NATO-u, a njen vojni budžet manje-više ispunjava kriterijum NATO-a za vojnu potrošnju od dva odsto BDP-a. Ona takođe šalje trupe u NATO operacije. Turska igra aktivniju ulogu u Alijansi od većine drugih država članica.

Danas, Turska svoje članstvo u NATO smatra samo jednim aspektom njene šire bezbednosne politike. Njena vlada želi da igra snažnu ulogu u svetskim dešavanjima i stoga njena politika nije uvijek u skladu sa politikom većine država članica. Krajnja namera turskih lidera nije da podrivaju jedinstvo i efikasnost NATO. Naprotiv, njihov cilj je da jačaju poziciju Turske u NATO kako bi alijansa više odražavala njihove ciljeve. Toliko, samo da se zna.

Nemanja

pre 10 godina

Ovo lici kao narucena vest. Priprema se narod na vest kako nam EU uopste ne treba, i da mi mozemo kao Turci da budemo velesila i bez EU.

Tupi, glupi i neuracunljivi

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !

Samir, Sarajevo

pre 10 godina

Kakav potencijal imaju Turci najbolje govori podatak da imaju 40 miliona mladjih od 18 godina od ukupno 75 miliona koliko ih je. To je pravi kapital.
(dcz, 8. april 2013 13:04)

Tacno. Ali je jos vaznije da oni tu mladost koriste za prave stvari. Svake godine sa turskih univerziteta "izlazi! 500.000 diplomanata. Pola miliona! A snaga i moc u modernom svijetu lezi u znanju...

kosmopolita

pre 10 godina

Skoro sam putovao kroz Tursku. Ono je stvarno zadivljujuce sta su sve postigli. Istanbul cveta, svuda se gradi, cene niske, putevi vrhunski, polja i polja koja se obradjuju, gomila turista, prosto se oseca razvoj u vazduhu. Ali samo ekonomski razvoj. Drustvenog i socijalnog napretka nema. Mentalitet im je ostao isti. Ne bih ja menjao Srbiju za Tursku pa da mi je plata 3000 eura.

Maxi Bg

pre 10 godina

Pa i pored ovakvog ekonomskog booma Turska insistira da bude deo Eu. A neki ovde kazu kako mi mozemo bez Eu bla bla bla. I jos jedan argument: Turska je najveci saveznik USA a ne Rusije

Dado SR

pre 10 godina

Belorusija, tzv. poslednja diktatura u Evropi, samo sa Njemačkom, Poljskom i Češkom zajedno ostvaruje razmjenu u iznosu od preko 5 milijardi eura! Dakle, u pitanju je zemlja koja uopšte ne pretenduje ka EU i stalno doživljava napade od iste, novac ne poznaje naciju..ima EU itekako alternativu samo su neki plaćeni da pričaju drugačije..

Proverena informacija

pre 10 godina

(Novak, 8. april 2013 13:05)

Nije tacno. GDP per kapita u Turskoj iznosi preko $18,000 i to podacima iz 2012. Ja sam siguran da ce ove godine Turski GDP biti preko $20,000. Eh tako se to radi.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Turska je izuzetno napredovala i to ne moze niko da spori.Medjutim treba znati da je najveci turski saveznik SAD.Amerika nikad nije zaboravila da je Turska bila granica sa Rusijom i da je kao clanica NATO-a prosla svasta.Zbog svega Turska uziva podrsku SAD.Evropa je zaboravila sta joj je Turska znacila za vreme "hladnog rata" i to je ono sto cini razliku izmedju nje i SAD.

Dejan

pre 10 godina

Svaka cast Turcima....treba raditi i biti uporan...a oni su vredni i radni.....a ne kao ovi kod nas...necu da radim za 300 eura mesecno?!? eee pa zato smo tu gde jesmo, jer filozofiramo i stalno nam je neko drugi kriv za to gde jesmo...Turci, svaka cast :) :) :)

Бинср

pre 10 godina

Све је то лепо али Турска је под директном управом Америке, Турска армија не сме да направи ни корак без одобрења пентагона. Доћи ће до кризе у Турској када земља економски ојача и пожели да сама води своју унутрашњу и спољњу политику, е онда ће им Амери скресати рогове и бацити у 19 век. А и ова Норвешка коју спомињете, па и Немачка сви су Америчке слуге али је њихова предност што се њихови национални интерси не косе са Америчким...

zlatna sredina

pre 10 godina

@dcz Uh,Vi ste baš pretjerali sa brojem od 40 miliona mlađih od 18 godina,jer je broj birača 50 miliona,tako da je broj od 25 miliona realan i kao takav je izuzetno povoljan,jer iznosi preko 30% stanovništva(kod nas je taj procenat oko 10).Glavni razlozi uspjeha turske države su iskorjenjivanje korupcije i ulaganje u obrazovanje.Ne bih se složio sa tvrdnjama da su Turci nešto puno marljiviji od nas,jer i kod nas ima jako puno vrijednih i sposobnih ljudi,ali šta vrijedi kada imamo ljude koji sve postignuto prosto otuđe.

Nenad

pre 10 godina

Bravo. Jaka ekonomija=jaka vojska= jaka država. Ništa nije teško postići, samo treba RADITI.
(Student, 8. april 2013 12:29)

Ispravka...

Jaka vojska -> jaka ekonomija -> jaka drzava.

Ataturk

pre 10 godina

Turska je u NATO paktu od 1952. godine. Američke rakete su u Turskoj već pola veka, još od Kubanske krize. Ima li još nekih pitanja? Čisto da vidimo da li je nešto i dalje nejasno zagovornicima "trećeg puta", BRICS, i slično...

Novak

pre 10 godina

Svi koji pljujete po EU, samo cu da vam porucim da su najeveci kupci turskih proizvoda upravo iz EU (prva cetiri su: 1. Nemacka 2. Francuska 3. Velika Britanija 4. Italija), i da je njihova povecana potraznja i omogucila Turskoj ovakav razvoj. A i niko nije rekao da se ne moze bez EU, ali jako uspesna zemlja izvan EU, Turska, ima oko $11000 per capita GDP, dok je prosek u EU, sa sve krizom, $34.000. Doduse, mi i da udjemo, ostali bismo lenji i pokvareni, kao Bugari i Rumuni...

dcz

pre 10 godina

Kakav potencijal imaju Turci najbolje govori podatak da imaju 40 miliona mladjih od 18 godina od ukupno 75 miliona koliko ih je. To je pravi kapital.

Milosh

pre 10 godina

To je samo dokaz da ce Turska do 2050 biti ekonomska sila br 1 u Evropi kako i predvidjaju. Mozda im bude parirala jedino Norveska.
Eto komparacije EU i drugih tkz zemalja 3 sveta kako ih oholo nazivaju EU celnici. Ko visoko leti nisko pada. Bojim se da ce se to desiti EU.

Bradilko

pre 10 godina

A mi imamo ministra za Tursku,koji samo šeta sa ambasadorom Turske i njihovim budžovanima,ne preduzimajući ništa po pitanju saradnje sa Srbijom.

Makedonac

pre 10 godina

Nas Balkan sa 100 nacija (Srbi,Bosnjaci,Bugari,Makedonci,Albanci,Torbesi,Goranci,Vlasi,Grci,Crnogorci,Romi,Rusini,Slovaki i tn.) i manjine u susednu drzavu, najbolje je bilo da ostane pod Turcima samo u demokratske uslove.Ovako uvek se svagjamo za prava manjina u susedne zemlje, te manjine tezne ka matici i nema tu napretka.


Turska da se razvila, razvila se.

radnik

pre 10 godina

svaka cast! Turci su pozajmljene pare ulozili u prozvodnju i eto gde su sada! Mi smo se 13 godina pozajmljivali da bi.placali tekucu potrosnju i evo gde smo sada! Kredit ima smisla samo ako se sa tim parama moze zaraditi vise nego sto su kamate koje placamo!

EUR

pre 10 godina

Nadrljace Turci. Pa ne voli IMF kada im se ne duguje, slabije su poluge uticaja. Ekonomska nezavisnost znaci i politicku, a vladari sveta to ne vole...

Kako,kako

pre 10 godina

Ali kako,kako...?

Pa oni nisu član EU, pa oni još pregovaraju a otplatili sve dugove....pa zar EU nije blagostanje????

Nemoguće,ovo je neka greška? Mimo EU ne postoji drugi raj??

radnik

pre 10 godina

svaka cast! Turci su pozajmljene pare ulozili u prozvodnju i eto gde su sada! Mi smo se 13 godina pozajmljivali da bi.placali tekucu potrosnju i evo gde smo sada! Kredit ima smisla samo ako se sa tim parama moze zaraditi vise nego sto su kamate koje placamo!

dcz

pre 10 godina

Kakav potencijal imaju Turci najbolje govori podatak da imaju 40 miliona mladjih od 18 godina od ukupno 75 miliona koliko ih je. To je pravi kapital.

Kako,kako

pre 10 godina

Ali kako,kako...?

Pa oni nisu član EU, pa oni još pregovaraju a otplatili sve dugove....pa zar EU nije blagostanje????

Nemoguće,ovo je neka greška? Mimo EU ne postoji drugi raj??

Novak

pre 10 godina

Svi koji pljujete po EU, samo cu da vam porucim da su najeveci kupci turskih proizvoda upravo iz EU (prva cetiri su: 1. Nemacka 2. Francuska 3. Velika Britanija 4. Italija), i da je njihova povecana potraznja i omogucila Turskoj ovakav razvoj. A i niko nije rekao da se ne moze bez EU, ali jako uspesna zemlja izvan EU, Turska, ima oko $11000 per capita GDP, dok je prosek u EU, sa sve krizom, $34.000. Doduse, mi i da udjemo, ostali bismo lenji i pokvareni, kao Bugari i Rumuni...

Ataturk

pre 10 godina

Turska je u NATO paktu od 1952. godine. Američke rakete su u Turskoj već pola veka, još od Kubanske krize. Ima li još nekih pitanja? Čisto da vidimo da li je nešto i dalje nejasno zagovornicima "trećeg puta", BRICS, i slično...

EUR

pre 10 godina

Nadrljace Turci. Pa ne voli IMF kada im se ne duguje, slabije su poluge uticaja. Ekonomska nezavisnost znaci i politicku, a vladari sveta to ne vole...

Tomislav

pre 10 godina

U ovom trenutku se nalazim u Turskoj, u Manisi, to je kod Izmira, jer firma u kojoj radim saradjuje sa firmom koja pravi 10% svih televizora koji se prodaju u Evropi. A prave i gomilu drugih uredjaja. Toliko o prici da nema turskih proizvoda u EU. Rade jako puno, radno vreme je 9h dnevno, i jos preko toga 1h pauza za rucak - ostaju na poslu 10h a cesto rade i prekovremeno. Po mentalitetu lice na nas ali nas po vrednoci siju 10 puta. Oni su znali kako da iskoriste EU i njihovo trziste. Da smo pametni, mi bismo mogli i vise od toga, ali eto nismo i sami smo krivi za to.

Milosh

pre 10 godina

To je samo dokaz da ce Turska do 2050 biti ekonomska sila br 1 u Evropi kako i predvidjaju. Mozda im bude parirala jedino Norveska.
Eto komparacije EU i drugih tkz zemalja 3 sveta kako ih oholo nazivaju EU celnici. Ko visoko leti nisko pada. Bojim se da ce se to desiti EU.

Samir, Sarajevo

pre 10 godina

Kakav potencijal imaju Turci najbolje govori podatak da imaju 40 miliona mladjih od 18 godina od ukupno 75 miliona koliko ih je. To je pravi kapital.
(dcz, 8. april 2013 13:04)

Tacno. Ali je jos vaznije da oni tu mladost koriste za prave stvari. Svake godine sa turskih univerziteta "izlazi! 500.000 diplomanata. Pola miliona! A snaga i moc u modernom svijetu lezi u znanju...

Tupi, glupi i neuracunljivi

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !

Makedonac

pre 10 godina

Nas Balkan sa 100 nacija (Srbi,Bosnjaci,Bugari,Makedonci,Albanci,Torbesi,Goranci,Vlasi,Grci,Crnogorci,Romi,Rusini,Slovaki i tn.) i manjine u susednu drzavu, najbolje je bilo da ostane pod Turcima samo u demokratske uslove.Ovako uvek se svagjamo za prava manjina u susedne zemlje, te manjine tezne ka matici i nema tu napretka.


Turska da se razvila, razvila se.

Milos

pre 10 godina

Turska nije clanica EU, ali zemlju vec 30 godina uredjuje po evropskim standardima i slusanjem saveta MMF, clanica je NATO baza je za americke rakete vise od 50 godina i jedan od najznacajnijih americkih saveznika. Kad se na to doda da su mlada nacija od 75 miliona stanovnika sa jeftinom radnom snagom ne treba da cudi njihov uspeh. Prema tome oni nisu postigli uspeh prkosom EU i SAD, vec izborom upravo njih za svoje saveznike i primere na koje se ugledaju!

kosmajac sale

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !
(Tupi, glupi i neuracunljivi, 8. april 2013 16:43) ovim komentarom si dokazao da si ono cime se si potpisao. pa da li se ti salis ili si toliko plitak. ljudi dodju ranije donesu 20,50,100000dm i sta da rade drzavu nezanimuaju gde da uloze,sta da rade. kratko su ne znaju gde im je glava za tih mesec dana a posto se svaka para potrosi ako se ne ulozi oni barem u kuce(barem ta sela lice na nesto). da je drzava normalan da im je pomagala bila posvecena tome otislo bi i to u posao. ovako drzava ih je izigrala milion puta , sad verujem i da im pomogne niko zivi ne bi ulagao.samo lud bi ulagao u srbiju u bilo koji posao.

venom

pre 10 godina

Ali kako,kako...?

Pa oni nisu član EU, pa oni još pregovaraju a otplatili sve dugove....pa zar EU nije blagostanje????

Nemoguće,ovo je neka greška? Mimo EU ne postoji drugi raj??
(Kako,kako, 8. april 2013 12:25)

Vidi, to nema veze sa tim da li je netko u eu ili ne. Turci su vrijedan i sposoban narod i uspjesni su van eu a bili bi uspjesni (mozda i uspjesniji) unutar eu.

Sa druge strane imas Srbe ...
E, tu ti je kvaka, kontas?

Nenad

pre 10 godina

Bravo. Jaka ekonomija=jaka vojska= jaka država. Ništa nije teško postići, samo treba RADITI.
(Student, 8. april 2013 12:29)

Ispravka...

Jaka vojska -> jaka ekonomija -> jaka drzava.

daevon

pre 10 godina

Kako se postaje stabilna država koja zarađuje? Sistem vrednosti treba da se zasniva na opšte prihvaćenim vrednostima. Te opšte vrednosti su rad i znanje uz poštenje koje se podrazumeva.

Dakle vrednosti koje se vrednuju ne mogu biti farme i bratovi, ne kafići, ne komšijina krava, državni činovnici se ne postavljaju rođačkim i kumovskim vezama i ne rade 3 sata dnevno, ne mogu da kradu i nisu korumpirani, naplata potraživanja ne može da bude problem broj 1, privrednici (fabrike) koji stvaraju vrednost su iznad poreznika, novi kompjuteri i nova kola za fabrike a ne za političare, direktori ne čekaju ispred kancelarija činovnika nego obratno, zakoni se postavljaju u cilju privrede a ne u cilju tajkuna i činovnika, i nisu komplikovani da je potrebno 3 knjigovođe na 4 radnika, gradnja objekta ne treba da bude sizifov posao uz brojne rekete nadležnih, zakup stana ne treba da bude kao cela plata nego 20% plate, ne treba da se pljuje Novak Đoković nego da... itd mogao bih da još nabrajam 15000 karaktera...

Rame Pr.

pre 10 godina

Zalosno, ali izgleda da je sad Turska ono sto je nekad bila Jugoslavia.
(Bagrem, 8. april 2013 18:21)

G.Bagrem ako niste svatili Turska je vratila sav svoj dug,cak je nekim zemljama oprostila dug (milijardu $ Egiptu) I to zahvaljujuci novoj partiji na vlasti koja ne krade svoju drzavu.

Goran

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !
(Tupi, glupi i neuracunljivi, 8. april 2013 16:43)

Srpska posla. Do sada vam bili krivi ameri, EU, papa i rusi. Eh kad vas svi oterali u one lepe su vam sada krivi gastarbajteri. Upravo zbog toga sam srećan i ponosan na moj austrijski pasoš.

kako sejes tako zanjes

pre 10 godina

zasto zavidite Turcima kad su pametno izabrali,nato,usa,antikomunizam,zapadni uticaj.ovde vecina jos pati za Titom i jna.a mnogi bi u s.koreju.
plus birokratska drzava u odnosu na radne i vredne Turke. gde i zene rade i stvaraju u manufakturama, umesto sto sede po kanelarijama i arce budzet.l i blokiraju antibirokratske reforme kao kod nas.

Maxi Bg

pre 10 godina

Pa i pored ovakvog ekonomskog booma Turska insistira da bude deo Eu. A neki ovde kazu kako mi mozemo bez Eu bla bla bla. I jos jedan argument: Turska je najveci saveznik USA a ne Rusije

anbeast

pre 10 godina

Ozbiljna nacija, bivsa svetska velesila (doduse u 15. veku) i podugo ozbiljna regionalna sila... Zna koji su joj prioriteti, zna ko su joj saveznici. Iako je muslimanska i azijska drzava, ne juri na Istok nego ozbiljno primenjuje zapadne metode i ide napred. Zanimljivo je da ozbiljni saveznici Amerike uvek nekako bolje prolaze od onih koji to nisu... (J.Koreja, Izrael (dobro, ovo je specificnije), Turska, Albanci sa Kosova...). Turska ima izbora, Turska ce moci da bira da li ce u EU, mi bismo morali sebe da dovedemo u takvu poziciju ali nista ne cinimo u tom pravcu, a i ''pametnom'' dvadesetogodisnjom politikom smo sebe doveli da i nemamo izbor... Nije EU raj na zemlji gde su kuce od cokolade. EU su standardi, red, rad, disciplina. Ko ce nas ovakve blatnjave, musave, ofucane i lenje da primi u svoju kucu?!? Da bismo usli u EU kucu, moramo se oprati, potsisati, okrpiti, obecati da cemo biti vredni i uljudno pokucati i reci: Dobar dan...

Dejan

pre 10 godina

Svaka cast Turcima....treba raditi i biti uporan...a oni su vredni i radni.....a ne kao ovi kod nas...necu da radim za 300 eura mesecno?!? eee pa zato smo tu gde jesmo, jer filozofiramo i stalno nam je neko drugi kriv za to gde jesmo...Turci, svaka cast :) :) :)

jA

pre 10 godina

Turska ima dugogodisnju drzavnu strategiju. Samo od eksploatacije bornih minerala (ima najveca lezista) izracunala je da moze da isplati ceo drzavni dug. Plus razvila se u dosta pravaca, nije im ovo jedina slamka.
Gastarbajteri nemaju blage veze sa tim.

bisquiter

pre 10 godina

E, ovo je vest.
Svaka im čast. Alal vera!
Kada bi se i mi "samo" zaradili i okrenuli tok sopstvenog mišljenja...
I dalje se najredje komentariše koliko oni rade i koliko su ozbiljni u tome.
To treba da su uzori.
Mi smo stvarno najviše zli prema sebi.

zlatna sredina

pre 10 godina

@dcz Uh,Vi ste baš pretjerali sa brojem od 40 miliona mlađih od 18 godina,jer je broj birača 50 miliona,tako da je broj od 25 miliona realan i kao takav je izuzetno povoljan,jer iznosi preko 30% stanovništva(kod nas je taj procenat oko 10).Glavni razlozi uspjeha turske države su iskorjenjivanje korupcije i ulaganje u obrazovanje.Ne bih se složio sa tvrdnjama da su Turci nešto puno marljiviji od nas,jer i kod nas ima jako puno vrijednih i sposobnih ljudi,ali šta vrijedi kada imamo ljude koji sve postignuto prosto otuđe.

Vidoje

pre 10 godina

Sandžak treba da čuvamo kao oko u glavi - i da Kosovske i dve druge bitke budu datumi proslave zjedničke istorije sa ovom velikom i ponosnom zelmljom.
Imamo deo Turske u nama, nekad smo se stideli, sutra ćemo biti ponosni na to.

Goran

pre 10 godina

a gde bi turska bila da nije eu? samo u nemackoj zivi preko deset miliona turaka koji sve sto zarade ili dobiju od socijanog salju u tursku, a gde su ostale evropske zemlje. kad bi sutra vratili te silne turke u tursku, vec prekosutra bi turska bila u ogromnim problemima. brojke i rast u procentima je jedno, ali pitajte te turke iz eu da li bi se vratili u tursku? dok se oni ne vrate u tursku, i dok nemci ne pocnu da se sele u tursku trbuhom za kruhom prerano sve price o "propasti evrope" i "uspehu turske" su samo mazanje ociju lakovernih narodnih masa u srbiji.
(Simerijanac Anarhista, 8. april 2013 17:00)

Neznam odakle ti te informacije, ali tačne nisu. U Nemačku živi svega 3 mil. Turka od kojih oko 1,7 mil nema nemačko državljanstvo a ostalih 1,3 imaju.
Gde si uzeo ovih 10 mil. neznam.

provincijalac iz Srbije

pre 10 godina

Turska drzava je pravi primer kako Evropa nema alternativu!
Bravo Turci i molim vas dajte neki pelcer Srbiji!
(krug dvojke, 8. april 2013 13:19)


Pretpostavljam da si i ti neki "vrh" čim si potpisao komentar sa "krug dvojke"? Kao neuki provincijalac iz Srbije daću ti "pelcer" koji prizivaš za Srbiju.

Turska je članica NATO od 1952 god. Bilo bi pogrešno danas tvrditi da se Turska udaljava od NATO. Ona je i dalje aktivna i uticajna članica i nada se da će izvući što veću korist iz članstva. Turska je posvećena NATO-u, a njen vojni budžet manje-više ispunjava kriterijum NATO-a za vojnu potrošnju od dva odsto BDP-a. Ona takođe šalje trupe u NATO operacije. Turska igra aktivniju ulogu u Alijansi od većine drugih država članica.

Danas, Turska svoje članstvo u NATO smatra samo jednim aspektom njene šire bezbednosne politike. Njena vlada želi da igra snažnu ulogu u svetskim dešavanjima i stoga njena politika nije uvijek u skladu sa politikom većine država članica. Krajnja namera turskih lidera nije da podrivaju jedinstvo i efikasnost NATO. Naprotiv, njihov cilj je da jačaju poziciju Turske u NATO kako bi alijansa više odražavala njihove ciljeve. Toliko, samo da se zna.

kosmopolita

pre 10 godina

Skoro sam putovao kroz Tursku. Ono je stvarno zadivljujuce sta su sve postigli. Istanbul cveta, svuda se gradi, cene niske, putevi vrhunski, polja i polja koja se obradjuju, gomila turista, prosto se oseca razvoj u vazduhu. Ali samo ekonomski razvoj. Drustvenog i socijalnog napretka nema. Mentalitet im je ostao isti. Ne bih ja menjao Srbiju za Tursku pa da mi je plata 3000 eura.

petar

pre 10 godina

Turska je clan NATO sto je najvaznije,kao clanica NATO Turskoi otvoreni sve vrata za fondove kao drjavama EU!!! Sav generalitet Turskoi prolazi obuku USA.De fakto vojska kontrolise vladu i predsednika zapadni brendovi proizvodi Tursaka Mersedesi.FIAT,GM i drugi!

OLIVEROLIVER

pre 10 godina

Mogli bi i mi bez EU, ALI, ALI ALI:
Turska, Indija, Kina, Brazil
su toliko napedovale zbog rasta stanovnistva
i perspektivna radna i snaga.
( Kod njih i dalje postoji siromastvo -
ali sve je jaci standard i rast srednje klase! )
Rast stanovnistva u Srbiji kroz zalaganje crkve, drustva
i drzave ( beneficije za natalitet trece, cetvrto dete )
bi podigao privredu i resio neke politice probleme.
IMAMO NEGATIVNU STOPU NATALITETA I MEDJU PRVIM ZEMLJAMA
U EVROPI SMO PO EMIGRACIJI.

Proverena informacija

pre 10 godina

(Novak, 8. april 2013 13:05)

Nije tacno. GDP per kapita u Turskoj iznosi preko $18,000 i to podacima iz 2012. Ja sam siguran da ce ove godine Turski GDP biti preko $20,000. Eh tako se to radi.

Nikola VIII

pre 10 godina

Kad se na to doda da su mlada nacija od 75 miliona stanovnika sa jeftinom radnom snagom ne treba da cudi njihov uspeh.
(Milos, 8. april 2013 17:54)

Lepo kazes Milose...leftina radna snaga ! Iz tog razloga se skoro trecina radno sposobnog stanovnistva nalazi na Zapadu kao gastarbajteri gde izvode najednostavnije poslove za vrlo malo para.

Dado SR

pre 10 godina

Belorusija, tzv. poslednja diktatura u Evropi, samo sa Njemačkom, Poljskom i Češkom zajedno ostvaruje razmjenu u iznosu od preko 5 milijardi eura! Dakle, u pitanju je zemlja koja uopšte ne pretenduje ka EU i stalno doživljava napade od iste, novac ne poznaje naciju..ima EU itekako alternativu samo su neki plaćeni da pričaju drugačije..

googlajte gotovani

pre 10 godina

I od preko 70 komentara, niko da potrefi sustinu, a to je:
Kredite treba uzimati (od MMF-a a i ostalih) ALI ih treba pametno trositi (ne za budzet i plate i penzije, vec za ulaganje i stvaranje nove vrednosti).
Ili, ovako: Za lose stanje u zemlji (bilo kojoj) nisu krivi kreditori, vec politicari. Ne oni koji daju novac nego oni koji trose (nacin na koji trose).
Ajmo sad minusi, udriiii

mujcinovic salih

pre 10 godina

Turska je izuzetno napredovala i to ne moze niko da spori.Medjutim treba znati da je najveci turski saveznik SAD.Amerika nikad nije zaboravila da je Turska bila granica sa Rusijom i da je kao clanica NATO-a prosla svasta.Zbog svega Turska uziva podrsku SAD.Evropa je zaboravila sta joj je Turska znacila za vreme "hladnog rata" i to je ono sto cini razliku izmedju nje i SAD.

Bradilko

pre 10 godina

A mi imamo ministra za Tursku,koji samo šeta sa ambasadorom Turske i njihovim budžovanima,ne preduzimajući ništa po pitanju saradnje sa Srbijom.

Nemanja

pre 10 godina

Ovo lici kao narucena vest. Priprema se narod na vest kako nam EU uopste ne treba, i da mi mozemo kao Turci da budemo velesila i bez EU.

Smarty

pre 10 godina

A, pa ne moze to tako!!!
Sta bi bilo kad bi svi sada vratili odjednom svoje dugove i ne zele da uzimaju nove? Zamislite banke cije kredite niko ne bi da uzme...
Pa to je najveci udarac svetskim krvopijama i krah ere kapitalizma! G-din Erdogan ocigledno nije bio na casu kada se ucila lekcija Causesku. Tamo su "spontane" demonstracije izbile neposredno posto je objavljeno da je Rumunija prevremeno vratila SVE svoje dugove. Zivi bili pa videli.

Nikola IV

pre 10 godina

Svi koji pljujete po EU, samo cu da vam porucim da su najeveci kupci turskih proizvoda upravo iz EU (prva cetiri su: 1. Nemacka 2. Francuska 3. Velika Britanija 4. Italija).

Doduse, mi i da udjemo, ostali bismo lenji i pokvareni, kao Bugari i Rumuni...
(Novak, 8. april 2013 13:05)

Novace,

zivim u Nemackoj preko trideset god.i osim suvih smokvi,pistacija,kikirikija,datulja i sira nije mi nista drugo upalo u oci sto bi moglo imati poreklo iz Turske.

Potpuno si u pravu sto se tice tvrdnje u zadnjoj recenici tvog komentara.

Nosim se mislju da ucim turski jezik :)

pre 10 godina

Povrsinski ogromna zemlja, geostrateski polozaj veoma povoljan, izlaze na 4 mora, kontrolisu dva moreuza, posle Giblartara mozda i najvazniji, vojska moderna i mocna. Stanovnici jako ponosni i vole svoju zemlju (na vecini kuca se moze videti turska zastava,365 dana godisnje) Jedna od retkih zemalja na planeti koja je potpuno nezavisna od uvoza (energije, hrane..samodovljna, naravno da uvoze ali mogu opstati u slucaju globalnih trgovinskih zemljotresa, zahvaljujuci prirodnim bogatstvima, skoro svo voce i povrce uspeva u Turskoj, banane nisu dzinovske ali su njihove, npr) tradicionalno dobri trgovci i graditelji. Svake godine otvaraju nove i nove rizorte na obali. Najmoderniji stadion u Evropi-Turk telekom Arena. Planira se izgradnja najveceg Evropskog aerodroma u blizini Istanbula.Imao bih jos dosta da napricam o Turskoj, zaista mislim da ce ako ovako nastave biti mnooooooogo mocna drzava.

Бинср

pre 10 godina

Све је то лепо али Турска је под директном управом Америке, Турска армија не сме да направи ни корак без одобрења пентагона. Доћи ће до кризе у Турској када земља економски ојача и пожели да сама води своју унутрашњу и спољњу политику, е онда ће им Амери скресати рогове и бацити у 19 век. А и ова Норвешка коју спомињете, па и Немачка сви су Америчке слуге али је њихова предност што се њихови национални интерси не косе са Америчким...

punmivasjeq

pre 10 godina

bravo bre turci...ja sam jednom bio tamo,svi do jednog nešto rade,niko ne klosari,samo se nešto nudi i prodaje...u pola noći sve radi...ma banja.

srle

pre 10 godina

Imaju mudre politicare kao i uvek, imaju naconalni identitet, osecaj za drzavu, za pripadnost, dobru saradnju sa USA i EU, itd... i eto rezultata!

kemal

pre 10 godina

@Ataturk, 8. april 2013 13:07
Ima mnogo pitanja, ali vi koji sve svodite na nivo kafanskih doskocica i vica,niste kompetentni ni za pitanja ni za odgovore.

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

a gde bi turska bila da nije eu? samo u nemackoj zivi preko deset miliona turaka koji sve sto zarade ili dobiju od socijanog salju u tursku, a gde su ostale evropske zemlje. kad bi sutra vratili te silne turke u tursku, vec prekosutra bi turska bila u ogromnim problemima. brojke i rast u procentima je jedno, ali pitajte te turke iz eu da li bi se vratili u tursku? dok se oni ne vrate u tursku, i dok nemci ne pocnu da se sele u tursku trbuhom za kruhom prerano sve price o "propasti evrope" i "uspehu turske" su samo mazanje ociju lakovernih narodnih masa u srbiji.

djasa

pre 10 godina

Turska dobija i velike pare od Saudi Arabije, koja finansira povratak Šerijata, skoro je Erdogan pohapsio pedesetak visokih oficira vojske, jer su spremali njegovo svrgavanje... Vojska je u Turskoj zadužena da brani Ataturkovo zaveštanje, ali Erdogan sada polako uklanja sve proevropske snage...

Svaka cast

pre 10 godina

Nije lako zemlju koju je u 15 veku bila najvece carstvo porobiti i baciti u duznicko ropstvo.Turci su jako pametan narod,zemlja jako bogata resursima,razvijen turizam...Nacionalno osvesceni i nije ih lako rasparcati,podeliti i okrenuti protiv sebe samih.U ostalom zemlje koje su nekada vladale svetom i koje su imale velike pohode u zelji da osvoje svet su i dalje veoma jake i bogate.Nemacka,Turska,Francuska...

Sima

pre 10 godina

@ Ataturk

Koliko ja znam kubanska kriza je i izbila zbog američkih raketa u Turskoj. Jedan od uslova za uklanjanje raketa sa Kube je bio da se uklone rakete iz Turske što su Amerikanci i ispunili ali se time nisu preterano hvalili. Živeo slobodni svet!!!!

mujcinovic salih

pre 10 godina

Turci su vredni i ono najvaznije oni sa saveznici SAD.Clanovi su NATO-a.Evropa i SAD im mnogo duguju.Jer Turska se granici sa Rusijom.Evropa je sa prestankom hladnog rata zaboravila ulogu Turske.Amerika nije i zato je najveci saveznik Turske i to je ono sto donosi investicije!

m.

pre 10 godina

ko je dobar podanik USA oni ga promovisu. ko nije oni ga sankcionisu. Preko turske je je najkraci put amerima do bogatstva juznih bivsih sovjetskih bogatstava. njima nije potrebna EU koju mentor oonako krizama cedi.

Göteborg-Sweden

pre 10 godina

A sta imamo mi od toga sto ce Turska da pozajmi novac MMF-u, kada cemo mi (i nama slicni) pozajmiti taj novac od MMF-a. Tako da ce MMF od toga vratiti taj novac i jos profitirati

Ivan

pre 10 godina

Frapantno je ovo oduševljenje Turskom i njenim dugom. Pa dug Srbije je relativno na broj stanovnika i količinu duga vrlo sličan Turskom i ne vidim da Srbiji toliko čestitate? Turska i Srbija su po dugu slične kao Slovenija i Hrvatska :) Prve dve nezadužene ili oko 3000-5000 na stanovnika a druge dve zadužene sa oko 30 000-50 000 na stanovnika. Šta ćemo sad? Oćemo videti neku čestitku? :) he he he

Novak

pre 10 godina

@(Proverena informacija, 8. april 2013 14:18)
Ta proverena informacija ti je losa. Evo, Svetska banka (MMF ima istu informaciju) kaze da je u 2011. bio $10.504 http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?order=wbapi_data_value_2011+wbapi_data_value+wbapi_data_value-last&sort=desc - To znaci da sa njihovih 10ak% godisnjeg rasta, nije mogao ni do 12 da dobaci.

Nenad

pre 10 godina

Bravo. Jaka ekonomija=jaka vojska= jaka država. Ništa nije teško postići, samo treba RADITI.
(Student, 8. april 2013 12:29)

Ispravka...

Jaka vojska -> jaka ekonomija -> jaka drzava.

Ataturk

pre 10 godina

Turska je u NATO paktu od 1952. godine. Američke rakete su u Turskoj već pola veka, još od Kubanske krize. Ima li još nekih pitanja? Čisto da vidimo da li je nešto i dalje nejasno zagovornicima "trećeg puta", BRICS, i slično...

kosmopolita

pre 10 godina

Skoro sam putovao kroz Tursku. Ono je stvarno zadivljujuce sta su sve postigli. Istanbul cveta, svuda se gradi, cene niske, putevi vrhunski, polja i polja koja se obradjuju, gomila turista, prosto se oseca razvoj u vazduhu. Ali samo ekonomski razvoj. Drustvenog i socijalnog napretka nema. Mentalitet im je ostao isti. Ne bih ja menjao Srbiju za Tursku pa da mi je plata 3000 eura.

Kako,kako

pre 10 godina

Ali kako,kako...?

Pa oni nisu član EU, pa oni još pregovaraju a otplatili sve dugove....pa zar EU nije blagostanje????

Nemoguće,ovo je neka greška? Mimo EU ne postoji drugi raj??

Makedonac

pre 10 godina

Nas Balkan sa 100 nacija (Srbi,Bosnjaci,Bugari,Makedonci,Albanci,Torbesi,Goranci,Vlasi,Grci,Crnogorci,Romi,Rusini,Slovaki i tn.) i manjine u susednu drzavu, najbolje je bilo da ostane pod Turcima samo u demokratske uslove.Ovako uvek se svagjamo za prava manjina u susedne zemlje, te manjine tezne ka matici i nema tu napretka.


Turska da se razvila, razvila se.

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

a gde bi turska bila da nije eu? samo u nemackoj zivi preko deset miliona turaka koji sve sto zarade ili dobiju od socijanog salju u tursku, a gde su ostale evropske zemlje. kad bi sutra vratili te silne turke u tursku, vec prekosutra bi turska bila u ogromnim problemima. brojke i rast u procentima je jedno, ali pitajte te turke iz eu da li bi se vratili u tursku? dok se oni ne vrate u tursku, i dok nemci ne pocnu da se sele u tursku trbuhom za kruhom prerano sve price o "propasti evrope" i "uspehu turske" su samo mazanje ociju lakovernih narodnih masa u srbiji.

Novak

pre 10 godina

Svi koji pljujete po EU, samo cu da vam porucim da su najeveci kupci turskih proizvoda upravo iz EU (prva cetiri su: 1. Nemacka 2. Francuska 3. Velika Britanija 4. Italija), i da je njihova povecana potraznja i omogucila Turskoj ovakav razvoj. A i niko nije rekao da se ne moze bez EU, ali jako uspesna zemlja izvan EU, Turska, ima oko $11000 per capita GDP, dok je prosek u EU, sa sve krizom, $34.000. Doduse, mi i da udjemo, ostali bismo lenji i pokvareni, kao Bugari i Rumuni...

Бинср

pre 10 godina

Све је то лепо али Турска је под директном управом Америке, Турска армија не сме да направи ни корак без одобрења пентагона. Доћи ће до кризе у Турској када земља економски ојача и пожели да сама води своју унутрашњу и спољњу политику, е онда ће им Амери скресати рогове и бацити у 19 век. А и ова Норвешка коју спомињете, па и Немачка сви су Америчке слуге али је њихова предност што се њихови национални интерси не косе са Америчким...

Milosh

pre 10 godina

To je samo dokaz da ce Turska do 2050 biti ekonomska sila br 1 u Evropi kako i predvidjaju. Mozda im bude parirala jedino Norveska.
Eto komparacije EU i drugih tkz zemalja 3 sveta kako ih oholo nazivaju EU celnici. Ko visoko leti nisko pada. Bojim se da ce se to desiti EU.

EUR

pre 10 godina

Nadrljace Turci. Pa ne voli IMF kada im se ne duguje, slabije su poluge uticaja. Ekonomska nezavisnost znaci i politicku, a vladari sveta to ne vole...

Nikola IV

pre 10 godina

Svi koji pljujete po EU, samo cu da vam porucim da su najeveci kupci turskih proizvoda upravo iz EU (prva cetiri su: 1. Nemacka 2. Francuska 3. Velika Britanija 4. Italija).

Doduse, mi i da udjemo, ostali bismo lenji i pokvareni, kao Bugari i Rumuni...
(Novak, 8. april 2013 13:05)

Novace,

zivim u Nemackoj preko trideset god.i osim suvih smokvi,pistacija,kikirikija,datulja i sira nije mi nista drugo upalo u oci sto bi moglo imati poreklo iz Turske.

Potpuno si u pravu sto se tice tvrdnje u zadnjoj recenici tvog komentara.

Nikola VIII

pre 10 godina

Kad se na to doda da su mlada nacija od 75 miliona stanovnika sa jeftinom radnom snagom ne treba da cudi njihov uspeh.
(Milos, 8. april 2013 17:54)

Lepo kazes Milose...leftina radna snaga ! Iz tog razloga se skoro trecina radno sposobnog stanovnistva nalazi na Zapadu kao gastarbajteri gde izvode najednostavnije poslove za vrlo malo para.

Nemanja

pre 10 godina

Ovo lici kao narucena vest. Priprema se narod na vest kako nam EU uopste ne treba, i da mi mozemo kao Turci da budemo velesila i bez EU.

djasa

pre 10 godina

Turska dobija i velike pare od Saudi Arabije, koja finansira povratak Šerijata, skoro je Erdogan pohapsio pedesetak visokih oficira vojske, jer su spremali njegovo svrgavanje... Vojska je u Turskoj zadužena da brani Ataturkovo zaveštanje, ali Erdogan sada polako uklanja sve proevropske snage...

Goran

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !
(Tupi, glupi i neuracunljivi, 8. april 2013 16:43)

Srpska posla. Do sada vam bili krivi ameri, EU, papa i rusi. Eh kad vas svi oterali u one lepe su vam sada krivi gastarbajteri. Upravo zbog toga sam srećan i ponosan na moj austrijski pasoš.

Smarty

pre 10 godina

A, pa ne moze to tako!!!
Sta bi bilo kad bi svi sada vratili odjednom svoje dugove i ne zele da uzimaju nove? Zamislite banke cije kredite niko ne bi da uzme...
Pa to je najveci udarac svetskim krvopijama i krah ere kapitalizma! G-din Erdogan ocigledno nije bio na casu kada se ucila lekcija Causesku. Tamo su "spontane" demonstracije izbile neposredno posto je objavljeno da je Rumunija prevremeno vratila SVE svoje dugove. Zivi bili pa videli.

Goran

pre 10 godina

a gde bi turska bila da nije eu? samo u nemackoj zivi preko deset miliona turaka koji sve sto zarade ili dobiju od socijanog salju u tursku, a gde su ostale evropske zemlje. kad bi sutra vratili te silne turke u tursku, vec prekosutra bi turska bila u ogromnim problemima. brojke i rast u procentima je jedno, ali pitajte te turke iz eu da li bi se vratili u tursku? dok se oni ne vrate u tursku, i dok nemci ne pocnu da se sele u tursku trbuhom za kruhom prerano sve price o "propasti evrope" i "uspehu turske" su samo mazanje ociju lakovernih narodnih masa u srbiji.
(Simerijanac Anarhista, 8. april 2013 17:00)

Neznam odakle ti te informacije, ali tačne nisu. U Nemačku živi svega 3 mil. Turka od kojih oko 1,7 mil nema nemačko državljanstvo a ostalih 1,3 imaju.
Gde si uzeo ovih 10 mil. neznam.

Dado SR

pre 10 godina

Belorusija, tzv. poslednja diktatura u Evropi, samo sa Njemačkom, Poljskom i Češkom zajedno ostvaruje razmjenu u iznosu od preko 5 milijardi eura! Dakle, u pitanju je zemlja koja uopšte ne pretenduje ka EU i stalno doživljava napade od iste, novac ne poznaje naciju..ima EU itekako alternativu samo su neki plaćeni da pričaju drugačije..

kosmajac sale

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !
(Tupi, glupi i neuracunljivi, 8. april 2013 16:43) ovim komentarom si dokazao da si ono cime se si potpisao. pa da li se ti salis ili si toliko plitak. ljudi dodju ranije donesu 20,50,100000dm i sta da rade drzavu nezanimuaju gde da uloze,sta da rade. kratko su ne znaju gde im je glava za tih mesec dana a posto se svaka para potrosi ako se ne ulozi oni barem u kuce(barem ta sela lice na nesto). da je drzava normalan da im je pomagala bila posvecena tome otislo bi i to u posao. ovako drzava ih je izigrala milion puta , sad verujem i da im pomogne niko zivi ne bi ulagao.samo lud bi ulagao u srbiju u bilo koji posao.

Tupi, glupi i neuracunljivi

pre 10 godina

Turski gastarbajteri su iz Nemacke doneli tehnologiju, novac i znanje a nasi gastarbajteri su kod nas napravili kucerine u kojima niko ne zivi !

petar

pre 10 godina

Turska je clan NATO sto je najvaznije,kao clanica NATO Turskoi otvoreni sve vrata za fondove kao drjavama EU!!! Sav generalitet Turskoi prolazi obuku USA.De fakto vojska kontrolise vladu i predsednika zapadni brendovi proizvodi Tursaka Mersedesi.FIAT,GM i drugi!

Ivan

pre 10 godina

Frapantno je ovo oduševljenje Turskom i njenim dugom. Pa dug Srbije je relativno na broj stanovnika i količinu duga vrlo sličan Turskom i ne vidim da Srbiji toliko čestitate? Turska i Srbija su po dugu slične kao Slovenija i Hrvatska :) Prve dve nezadužene ili oko 3000-5000 na stanovnika a druge dve zadužene sa oko 30 000-50 000 na stanovnika. Šta ćemo sad? Oćemo videti neku čestitku? :) he he he

Vidoje

pre 10 godina

Sandžak treba da čuvamo kao oko u glavi - i da Kosovske i dve druge bitke budu datumi proslave zjedničke istorije sa ovom velikom i ponosnom zelmljom.
Imamo deo Turske u nama, nekad smo se stideli, sutra ćemo biti ponosni na to.

Milos

pre 10 godina

Turska nije clanica EU, ali zemlju vec 30 godina uredjuje po evropskim standardima i slusanjem saveta MMF, clanica je NATO baza je za americke rakete vise od 50 godina i jedan od najznacajnijih americkih saveznika. Kad se na to doda da su mlada nacija od 75 miliona stanovnika sa jeftinom radnom snagom ne treba da cudi njihov uspeh. Prema tome oni nisu postigli uspeh prkosom EU i SAD, vec izborom upravo njih za svoje saveznike i primere na koje se ugledaju!

Maxi Bg

pre 10 godina

Pa i pored ovakvog ekonomskog booma Turska insistira da bude deo Eu. A neki ovde kazu kako mi mozemo bez Eu bla bla bla. I jos jedan argument: Turska je najveci saveznik USA a ne Rusije

venom

pre 10 godina

Ali kako,kako...?

Pa oni nisu član EU, pa oni još pregovaraju a otplatili sve dugove....pa zar EU nije blagostanje????

Nemoguće,ovo je neka greška? Mimo EU ne postoji drugi raj??
(Kako,kako, 8. april 2013 12:25)

Vidi, to nema veze sa tim da li je netko u eu ili ne. Turci su vrijedan i sposoban narod i uspjesni su van eu a bili bi uspjesni (mozda i uspjesniji) unutar eu.

Sa druge strane imas Srbe ...
E, tu ti je kvaka, kontas?

kemal

pre 10 godina

@Ataturk, 8. april 2013 13:07
Ima mnogo pitanja, ali vi koji sve svodite na nivo kafanskih doskocica i vica,niste kompetentni ni za pitanja ni za odgovore.

dcz

pre 10 godina

Kakav potencijal imaju Turci najbolje govori podatak da imaju 40 miliona mladjih od 18 godina od ukupno 75 miliona koliko ih je. To je pravi kapital.

Samir, Sarajevo

pre 10 godina

Kakav potencijal imaju Turci najbolje govori podatak da imaju 40 miliona mladjih od 18 godina od ukupno 75 miliona koliko ih je. To je pravi kapital.
(dcz, 8. april 2013 13:04)

Tacno. Ali je jos vaznije da oni tu mladost koriste za prave stvari. Svake godine sa turskih univerziteta "izlazi! 500.000 diplomanata. Pola miliona! A snaga i moc u modernom svijetu lezi u znanju...

kako sejes tako zanjes

pre 10 godina

zasto zavidite Turcima kad su pametno izabrali,nato,usa,antikomunizam,zapadni uticaj.ovde vecina jos pati za Titom i jna.a mnogi bi u s.koreju.
plus birokratska drzava u odnosu na radne i vredne Turke. gde i zene rade i stvaraju u manufakturama, umesto sto sede po kanelarijama i arce budzet.l i blokiraju antibirokratske reforme kao kod nas.

Dejan

pre 10 godina

Svaka cast Turcima....treba raditi i biti uporan...a oni su vredni i radni.....a ne kao ovi kod nas...necu da radim za 300 eura mesecno?!? eee pa zato smo tu gde jesmo, jer filozofiramo i stalno nam je neko drugi kriv za to gde jesmo...Turci, svaka cast :) :) :)

Bradilko

pre 10 godina

A mi imamo ministra za Tursku,koji samo šeta sa ambasadorom Turske i njihovim budžovanima,ne preduzimajući ništa po pitanju saradnje sa Srbijom.

Proverena informacija

pre 10 godina

(Novak, 8. april 2013 13:05)

Nije tacno. GDP per kapita u Turskoj iznosi preko $18,000 i to podacima iz 2012. Ja sam siguran da ce ove godine Turski GDP biti preko $20,000. Eh tako se to radi.

Novak

pre 10 godina

@(Proverena informacija, 8. april 2013 14:18)
Ta proverena informacija ti je losa. Evo, Svetska banka (MMF ima istu informaciju) kaze da je u 2011. bio $10.504 http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?order=wbapi_data_value_2011+wbapi_data_value+wbapi_data_value-last&sort=desc - To znaci da sa njihovih 10ak% godisnjeg rasta, nije mogao ni do 12 da dobaci.

OLIVEROLIVER

pre 10 godina

Mogli bi i mi bez EU, ALI, ALI ALI:
Turska, Indija, Kina, Brazil
su toliko napedovale zbog rasta stanovnistva
i perspektivna radna i snaga.
( Kod njih i dalje postoji siromastvo -
ali sve je jaci standard i rast srednje klase! )
Rast stanovnistva u Srbiji kroz zalaganje crkve, drustva
i drzave ( beneficije za natalitet trece, cetvrto dete )
bi podigao privredu i resio neke politice probleme.
IMAMO NEGATIVNU STOPU NATALITETA I MEDJU PRVIM ZEMLJAMA
U EVROPI SMO PO EMIGRACIJI.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Turska je izuzetno napredovala i to ne moze niko da spori.Medjutim treba znati da je najveci turski saveznik SAD.Amerika nikad nije zaboravila da je Turska bila granica sa Rusijom i da je kao clanica NATO-a prosla svasta.Zbog svega Turska uziva podrsku SAD.Evropa je zaboravila sta joj je Turska znacila za vreme "hladnog rata" i to je ono sto cini razliku izmedju nje i SAD.

daevon

pre 10 godina

Kako se postaje stabilna država koja zarađuje? Sistem vrednosti treba da se zasniva na opšte prihvaćenim vrednostima. Te opšte vrednosti su rad i znanje uz poštenje koje se podrazumeva.

Dakle vrednosti koje se vrednuju ne mogu biti farme i bratovi, ne kafići, ne komšijina krava, državni činovnici se ne postavljaju rođačkim i kumovskim vezama i ne rade 3 sata dnevno, ne mogu da kradu i nisu korumpirani, naplata potraživanja ne može da bude problem broj 1, privrednici (fabrike) koji stvaraju vrednost su iznad poreznika, novi kompjuteri i nova kola za fabrike a ne za političare, direktori ne čekaju ispred kancelarija činovnika nego obratno, zakoni se postavljaju u cilju privrede a ne u cilju tajkuna i činovnika, i nisu komplikovani da je potrebno 3 knjigovođe na 4 radnika, gradnja objekta ne treba da bude sizifov posao uz brojne rekete nadležnih, zakup stana ne treba da bude kao cela plata nego 20% plate, ne treba da se pljuje Novak Đoković nego da... itd mogao bih da još nabrajam 15000 karaktera...

mujcinovic salih

pre 10 godina

Turci su vredni i ono najvaznije oni sa saveznici SAD.Clanovi su NATO-a.Evropa i SAD im mnogo duguju.Jer Turska se granici sa Rusijom.Evropa je sa prestankom hladnog rata zaboravila ulogu Turske.Amerika nije i zato je najveci saveznik Turske i to je ono sto donosi investicije!

zlatna sredina

pre 10 godina

@dcz Uh,Vi ste baš pretjerali sa brojem od 40 miliona mlađih od 18 godina,jer je broj birača 50 miliona,tako da je broj od 25 miliona realan i kao takav je izuzetno povoljan,jer iznosi preko 30% stanovništva(kod nas je taj procenat oko 10).Glavni razlozi uspjeha turske države su iskorjenjivanje korupcije i ulaganje u obrazovanje.Ne bih se složio sa tvrdnjama da su Turci nešto puno marljiviji od nas,jer i kod nas ima jako puno vrijednih i sposobnih ljudi,ali šta vrijedi kada imamo ljude koji sve postignuto prosto otuđe.

provincijalac iz Srbije

pre 10 godina

Turska drzava je pravi primer kako Evropa nema alternativu!
Bravo Turci i molim vas dajte neki pelcer Srbiji!
(krug dvojke, 8. april 2013 13:19)


Pretpostavljam da si i ti neki "vrh" čim si potpisao komentar sa "krug dvojke"? Kao neuki provincijalac iz Srbije daću ti "pelcer" koji prizivaš za Srbiju.

Turska je članica NATO od 1952 god. Bilo bi pogrešno danas tvrditi da se Turska udaljava od NATO. Ona je i dalje aktivna i uticajna članica i nada se da će izvući što veću korist iz članstva. Turska je posvećena NATO-u, a njen vojni budžet manje-više ispunjava kriterijum NATO-a za vojnu potrošnju od dva odsto BDP-a. Ona takođe šalje trupe u NATO operacije. Turska igra aktivniju ulogu u Alijansi od većine drugih država članica.

Danas, Turska svoje članstvo u NATO smatra samo jednim aspektom njene šire bezbednosne politike. Njena vlada želi da igra snažnu ulogu u svetskim dešavanjima i stoga njena politika nije uvijek u skladu sa politikom većine država članica. Krajnja namera turskih lidera nije da podrivaju jedinstvo i efikasnost NATO. Naprotiv, njihov cilj je da jačaju poziciju Turske u NATO kako bi alijansa više odražavala njihove ciljeve. Toliko, samo da se zna.

bisquiter

pre 10 godina

E, ovo je vest.
Svaka im čast. Alal vera!
Kada bi se i mi "samo" zaradili i okrenuli tok sopstvenog mišljenja...
I dalje se najredje komentariše koliko oni rade i koliko su ozbiljni u tome.
To treba da su uzori.
Mi smo stvarno najviše zli prema sebi.

radnik

pre 10 godina

svaka cast! Turci su pozajmljene pare ulozili u prozvodnju i eto gde su sada! Mi smo se 13 godina pozajmljivali da bi.placali tekucu potrosnju i evo gde smo sada! Kredit ima smisla samo ako se sa tim parama moze zaraditi vise nego sto su kamate koje placamo!

Rame Pr.

pre 10 godina

Zalosno, ali izgleda da je sad Turska ono sto je nekad bila Jugoslavia.
(Bagrem, 8. april 2013 18:21)

G.Bagrem ako niste svatili Turska je vratila sav svoj dug,cak je nekim zemljama oprostila dug (milijardu $ Egiptu) I to zahvaljujuci novoj partiji na vlasti koja ne krade svoju drzavu.

jA

pre 10 godina

Turska ima dugogodisnju drzavnu strategiju. Samo od eksploatacije bornih minerala (ima najveca lezista) izracunala je da moze da isplati ceo drzavni dug. Plus razvila se u dosta pravaca, nije im ovo jedina slamka.
Gastarbajteri nemaju blage veze sa tim.

Tomislav

pre 10 godina

U ovom trenutku se nalazim u Turskoj, u Manisi, to je kod Izmira, jer firma u kojoj radim saradjuje sa firmom koja pravi 10% svih televizora koji se prodaju u Evropi. A prave i gomilu drugih uredjaja. Toliko o prici da nema turskih proizvoda u EU. Rade jako puno, radno vreme je 9h dnevno, i jos preko toga 1h pauza za rucak - ostaju na poslu 10h a cesto rade i prekovremeno. Po mentalitetu lice na nas ali nas po vrednoci siju 10 puta. Oni su znali kako da iskoriste EU i njihovo trziste. Da smo pametni, mi bismo mogli i vise od toga, ali eto nismo i sami smo krivi za to.

m.

pre 10 godina

ko je dobar podanik USA oni ga promovisu. ko nije oni ga sankcionisu. Preko turske je je najkraci put amerima do bogatstva juznih bivsih sovjetskih bogatstava. njima nije potrebna EU koju mentor oonako krizama cedi.

googlajte gotovani

pre 10 godina

I od preko 70 komentara, niko da potrefi sustinu, a to je:
Kredite treba uzimati (od MMF-a a i ostalih) ALI ih treba pametno trositi (ne za budzet i plate i penzije, vec za ulaganje i stvaranje nove vrednosti).
Ili, ovako: Za lose stanje u zemlji (bilo kojoj) nisu krivi kreditori, vec politicari. Ne oni koji daju novac nego oni koji trose (nacin na koji trose).
Ajmo sad minusi, udriiii

Sima

pre 10 godina

@ Ataturk

Koliko ja znam kubanska kriza je i izbila zbog američkih raketa u Turskoj. Jedan od uslova za uklanjanje raketa sa Kube je bio da se uklone rakete iz Turske što su Amerikanci i ispunili ali se time nisu preterano hvalili. Živeo slobodni svet!!!!

Nosim se mislju da ucim turski jezik :)

pre 10 godina

Povrsinski ogromna zemlja, geostrateski polozaj veoma povoljan, izlaze na 4 mora, kontrolisu dva moreuza, posle Giblartara mozda i najvazniji, vojska moderna i mocna. Stanovnici jako ponosni i vole svoju zemlju (na vecini kuca se moze videti turska zastava,365 dana godisnje) Jedna od retkih zemalja na planeti koja je potpuno nezavisna od uvoza (energije, hrane..samodovljna, naravno da uvoze ali mogu opstati u slucaju globalnih trgovinskih zemljotresa, zahvaljujuci prirodnim bogatstvima, skoro svo voce i povrce uspeva u Turskoj, banane nisu dzinovske ali su njihove, npr) tradicionalno dobri trgovci i graditelji. Svake godine otvaraju nove i nove rizorte na obali. Najmoderniji stadion u Evropi-Turk telekom Arena. Planira se izgradnja najveceg Evropskog aerodroma u blizini Istanbula.Imao bih jos dosta da napricam o Turskoj, zaista mislim da ce ako ovako nastave biti mnooooooogo mocna drzava.

srle

pre 10 godina

Imaju mudre politicare kao i uvek, imaju naconalni identitet, osecaj za drzavu, za pripadnost, dobru saradnju sa USA i EU, itd... i eto rezultata!

anbeast

pre 10 godina

Ozbiljna nacija, bivsa svetska velesila (doduse u 15. veku) i podugo ozbiljna regionalna sila... Zna koji su joj prioriteti, zna ko su joj saveznici. Iako je muslimanska i azijska drzava, ne juri na Istok nego ozbiljno primenjuje zapadne metode i ide napred. Zanimljivo je da ozbiljni saveznici Amerike uvek nekako bolje prolaze od onih koji to nisu... (J.Koreja, Izrael (dobro, ovo je specificnije), Turska, Albanci sa Kosova...). Turska ima izbora, Turska ce moci da bira da li ce u EU, mi bismo morali sebe da dovedemo u takvu poziciju ali nista ne cinimo u tom pravcu, a i ''pametnom'' dvadesetogodisnjom politikom smo sebe doveli da i nemamo izbor... Nije EU raj na zemlji gde su kuce od cokolade. EU su standardi, red, rad, disciplina. Ko ce nas ovakve blatnjave, musave, ofucane i lenje da primi u svoju kucu?!? Da bismo usli u EU kucu, moramo se oprati, potsisati, okrpiti, obecati da cemo biti vredni i uljudno pokucati i reci: Dobar dan...

Svaka cast

pre 10 godina

Nije lako zemlju koju je u 15 veku bila najvece carstvo porobiti i baciti u duznicko ropstvo.Turci su jako pametan narod,zemlja jako bogata resursima,razvijen turizam...Nacionalno osvesceni i nije ih lako rasparcati,podeliti i okrenuti protiv sebe samih.U ostalom zemlje koje su nekada vladale svetom i koje su imale velike pohode u zelji da osvoje svet su i dalje veoma jake i bogate.Nemacka,Turska,Francuska...

Göteborg-Sweden

pre 10 godina

A sta imamo mi od toga sto ce Turska da pozajmi novac MMF-u, kada cemo mi (i nama slicni) pozajmiti taj novac od MMF-a. Tako da ce MMF od toga vratiti taj novac i jos profitirati

punmivasjeq

pre 10 godina

bravo bre turci...ja sam jednom bio tamo,svi do jednog nešto rade,niko ne klosari,samo se nešto nudi i prodaje...u pola noći sve radi...ma banja.