Tražite novac od neustavinh kamata

Beograd -- Da li ste makar jednom u životu platili zateznu kamatu na neki neplaćeni račun za struju, infostan, mobilni telefon, fiskni telefon ili možda kablovsku?

Izvor: Kamatica
Pošaljite komentar
 1. A zasto bi se uopste tuzakali sa raznoraznim institucijama i firmama koje su nam neustavno uzimale novac ? Zar ne bi trebalo da oni malo promene svoje racunarske programe, procesljaju bazu i izbace nove rezultate o zaduzivanjima i uplatama ? Svi podaci su vec u racunarima.
  (Zasto prosto kad moze i komplikovano, 7. oktobar 2012 16:10)

  # Link komentara

 2. Kamata na kamatu, konformna metoda, proporcionalna, domicilna, zatezna, niko nista ne razume. Tako vam je to kad se pravnici, koji su na pravo otisli bezeci od matematike, pocnu da igraju sa brojevima. Druga stvar je to sto su nase zakone, pa i zakon o obligacionim odnosima pisali krimosi za sebe. Dokaz za to je da vam se na dug medju fizickim licima od na pr. deset godina racuna kamata po vidjenju !!!
  (Gomila keceva, 7. oktobar 2012 16:05)

  # Link komentara

 3. Zar vi stvarno mislite da ce ova drzava bilo kome vratiti novac!
  (mujcinovic salih, 6. oktobar 2012 09:35)

  # Link komentara

 4. @Aleksandar

  Čoveče, lupetaš. Pročitaj zakon o obligacionim odnosima i naćićeš član u kome eksplicitno piše da se ne obračunava kamata na kamatu. Koja god da se metoda koristi, ne sme se obračunavati kamata na kamatu. Sapieti sat.
  (dO, 6. oktobar 2012 01:41)

  # Link komentara

 5. Zakon donet 2001god,vazio 11godina i svi koji smo placali kamatu po bilo kom osnovu placali smo zelenasku kamatu odnosno kamatu na kamatu ,to prosto niko ne moze da stigne da isplati .Zasto je to toliko trajalo to je pitanje za sve nas.
  (Poreski, 5. oktobar 2012 22:19)

  # Link komentara

 6. Meni je dug za struju narastao na neverovatnih 700.000 dinara. Nisam mogao da ga plaćam godinama jer sam bio u velikim finansiskim problemima... Na kraju sam pre dve godine platio struju do poslednjeg dinara i sada sam bez dugovanja. Verujem da je zbog ove neustavne zatezne kamate moj dug značajno veći nego da se računao po proporcionalnoj metodi. Struje se plaćala za domaćinstvo ni u ludilu se nije moglo potrošiti toliko puno. Šta činiti, presavijati tabak ili pustiti? Velike su to pare ali i naše pravosudje je takvo kakvo je... Šta raditi?
  (gradjanin oštećen neustavnom zateznom kamatom, 5. oktobar 2012 21:56)

  # Link komentara

 7. Kao prvo, neko ko je čitao Zakon o obligacionim odnosima morao bi da zna da se zabrana obračuna kamate na kamatu ne odnosi na kreditno poslovanje banaka (član 400 stav 3). Ovo je i logično jer je banka trgovac novcem. Ako novac blagovremeno vratite banci sa redovnom kamatom, banka taj novac (uvećan za kamatu koju je od vas naplatila) plasira dalje i na tako uvećan iznos obračunava kamatu. Ukoliko imate docnju prema banci, banka trpi štetu u vidu izmakle koristi.

  Drugo, Ustavni sud Srbije je u obrazloženju svoje odluke izneo takve neviđene gluposti da je verovatno svaki normalan pravnik nakon čitanja ovog sramnog obrazloženja dobio nagon za vršenjem velike nužde (ko ne veruje nek analizira obrazloženje). Pa, kakva država takav i Ustavni sud.

  Treće, niko živ u Srbiji ne zna trenutno kako se sada obračunava zatezna kamata, pa to neće znati ni veštaci.

  Četvrto, odluka suda je izazvala svojevran paradoks jer sada odredba Zakona o visini zatezne kamate sadrži samo visinu ali ne i metodu obračuna. Obračun kamate konformnom metodom nije zabranjen ni jednim zakonom. U zaključku, konfomna metoda nakon odluke Ustavnog suda više nije obavezna metoda obračuna zatezne kamate ali ne piše ni da se ne može primeniti. Dakle, nastao je pravni vakum koji nije ispravljen izmenama i dopunama pomenutog zakona.

  U zaključku, potpuni amaterizam na delu. Nego, pasoš u džep pa u dijasporu, ovde skoro neće biti dobro.
  (Aleksandar, 5. oktobar 2012 21:26)

  # Link komentara

 8. Komforna metoda je ukratko receno kamata na kamatu, a proporcionalna je kamata na ostatak duga tj. na glavnicu.

  Trebalo bi da ova odluka vazi i za domicilnu kamatu tj,. na dugovanja u stranoj valuti koja je racunata po komfornoj metodi.

  Nazalost ovde je pravda spora i gotovo nedostizna pa se izmedju ostaloga postavlja pitanje kako nadnoknaditi sve nepravilno obracunate kamate koje su na primer mnoge firme oterale u stecaj ili neke ljude cak u zatvor....

  Inace pored navedenog clana zakona o obligacionim odnosima u tekstu clanka bitan je i clan 279 koji glasi:

  (1) Na dospelu, a neisplaćenu ugovornu ili zateznu kamatu, kao i na druga dospela povremena novčana davanja ne teče zatezna kamata, izuzev kad je to zakonom određeno.

  (2) Na iznos neisplaćene kamate može se zahtevati zatezna kamata samo od dana kad je sudu podnesen zahtev za njenu isplatu.

  (3) Na povremena dospela novčana davanja teče zatezna kamata od dana kad je sudu podnesen zahtev za njihovu isplatu.

  Sve nepravde pa i ova rezultat su korumpiranog i nesposobnog sudstva na svim nivoima koji su dopustili da na primer ovakva praksa tece 10 godina a pridruzio bi i advokate koji u vecini slucajeva su totalne neznalice a zastupaju klijente pre svega svojim vezama.

  Imajuci u vidu kako se sticu diplome na pravnim falkutetima u Srbiji i netreba da cudi sta se desava....U mnogim slucajevima bolje presude bi donosili ljudi sa osnovnom skolom pa mozda njih i treba postaviti za sudije jer nije sve u skolovanju.
  (DEkonomija, 5. oktobar 2012 21:01)

  # Link komentara

 9. Jos samo neko da napise, na konkretnom primeru, sta je to komforna metoda, a sta proporcionalna...
  (Shumar, 5. oktobar 2012 18:03)

  Komforna - kamata se dodaje na glavnicu duga, plastično - 100+1 danas, sutra 101+1,001, prekosutra 102,001+1,0002,... gde je onih prvih 100 glavnica duga, a ono 1+... je kamata na dnevnom nivou ili kako je već ugovoreno

  proporcionalna - obračunava se samo na glavni dug, bez dodavanja

  Nekada davno su banke za štednju davale komfornu kamatu, sada ide proporcionalna na štednju a na kredit komforna.
  (Samouk, 5. oktobar 2012 18:58)

  # Link komentara

 10. Jos samo neko da napise, na konkretnom primeru, sta je to komforna metoda, a sta proporcionalna...
  (Shumar, 5. oktobar 2012 18:03)

  # Link komentara

 11. Meni iz Bg Toplana traze za dug od 30.000 din, sa 3 vrste kamate 160.000 din.
  (Kome da ih tuzim?!, 5. oktobar 2012 17:42)

  # Link komentara