Četvrtak, 02.08.2012.

17:19

Šoškić podneo ostavku

Guverner narodne banke Srbije, Dejan Šoškić obavestio je predsednika Skupštine Nebojšu Stefanovića, da podnosi neopozivu ostavku na mesto guvernera.

Izvor: B92

Šoškiæ podneo ostavku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

236 Komentari

Sortiraj po:

Umetnica

pre 11 godina

Ovi poslednji komentari koji podrzavaju napade na jednog Soskica me sokiraju. Ili pisu takve gadosti placenici ovih novih careva, ili isti oni ulicni genijalci koji su doveli i Milosevica i ove sad na vlast, pa jedva cekaju da ponovo valjaju devize u Francuskoj ulici!
SRAM VAS BILO!

Julija

pre 11 godina

Svoje mogućnosti Šoškić odavno zna! Nije greh priznati da se u neki posao ne uklapate još manje je greh reći da ne znate kako dalje ali greh jeste ne priznati greške i dozvoliti da se kola lome na nama. Srbija je dovoljno zadužena i vremena za eksperimentisanje i "ljubav" prema bilo kome - nema!

Ljubica Ć.

pre 11 godina

Sada tek ništa ne razumem, meni poteš Šoškića da podnese ostavku u trenutku dok se raspravlja o njegovor radu liči na klasično bežanje. Možda grešim?!

Milenka S.

pre 11 godina

Jel ovo sada po principu - bolje ja sam da podnesem ostavku, možda neće istraživati moj rad/nerad do kraja ili ajde da budem dobar možda izazovem sažaljenje....

Nikolina

pre 11 godina

Da je radio ispravno i kako treba sigurno ne bi podneo ostavku i to baš u trenutku kada se raspravlja o njegovom radu. Ako misli da je na ovaj način "zatvorio" vrata proverama ispravnosti rada - grdno se vara!

Dragan Jovanovic

pre 11 godina

Da sad ga treba braniti.Posebno ga treba braniti neka od pet banaka koje su imale monopol na otkupljivanje deviza iz deviznih rezervi "zbog odbrane kursa". Pa oni su na tim istim parama zaradili barem 200 miliona evra od pocetka godine. Samo na danas kupi sutra prodaj. Jos kad diktiras kurs nema rizika. Ti uvek dobijas.
E sad ako je u tih pet banaka koje su ekskluzivno otkupljivale devize od NBS iAgrobanka onda covek nije za ostavku niti smenu nego za zatvor( ogradjujem se ovo je samo AKO.Jer kako je banka koja je u minusu 300 miliona evra, mogla da kupi i jedan jedini evro.
Ja sam privatnik pa jutros ne mogu ni burek da kupim jer nemam ni prebijenu paru. Banke mogu sve. Jutros nisam mogao gorivo za automobil firme da platim karticom na NIS-u jer je odbijena,ali sam na bankomatu ispred glatko podigao novac.Naravno za 1500 din sam platio 60 proviziju.
I za ovo je kriv guverner, ali njega zabole sto nas pljackaju te iste banke koje on kontrolise. On te probleme nema. Verovatno njemu ni tih 1500 din. nista ne znaci. On valjda uzima tudje. A ja se celo pre podne sekiram sto sam platio 60 din. proviziju, sto je 1/2 litra goriva .

Aleksandar

pre 11 godina

Svaka mu cast na CV. I ja sam rodjen 1967 pa nisam tako brzo zavrsio fakultet. Do duse Masinac traje 5 godina i malo je fundamentalniji od Ekonomije. Ja san diplomirao 1993, i vojsku odsluzio pre faksa.
Izgleda da je imao materijalnu potporu jer je magistrirao i doktorirao u vreme 90-tih kad smo se svi borili za prezivljavanje da sa 2 marke kupimo hranu za ceo mesec....
Svaka cast sada vec bivsi Guverneru NBS

milutin

pre 11 godina

neka mu je sretan put.6.5hiljada eura neka daju nezaposlenima i gladnima, a ne za platu osobi koja je dozvolila mahinacije u agrobanci,davala kredite tajkunima, zaposljavala ljude u narodnoj banci kao da mu je to tata ostavio. zutica je izleciva bolest

Dr politikologije

pre 11 godina

Kako neuki ljudi komentarišu (Обичан човек, 3. avgust 2012 08:13)nešto o čemu pojma nemaju, no to je uobičajena pojava u našem narodu. Kakvih 80%? Kad se koriste brojevi i procenti oni bi trebali da budu od nekog značaja, a ne napisani tek tako i od oka. Verovatno da "običan čovek" i ne treba, niti je ikad pročitao, zakon o radu i statut NBS, ali nalazi za shodno da komenteriše tek da bi komentarisao. Kad bi svi bili kao "običan čovek" svi bi mogli i da budemo Guverneri, Predsednici država i Vlada, što i dokazuje naša nova Vlast.

poznavaoc stanja

pre 11 godina

Teranjem Soskica,S.B.,MMF,EDBR,EU i usvajanjem ovakvog Zakona napravljen je prostor da se RUSIJA & Bogoljub pojave kao Veliki spasioci Srbije.
Moj savet iskusnog coveka u srednjim godinama je da mladi i obrazovani sto pre potraze srecu u Inostranstvu jer ce im u suprotnom godine pojesti skakavci kao sto se desilo njihovim roditeljima.

alek

pre 11 godina

"Ostade čovek bez 700.000 dinara plate :( (Predrag, 02. avgust 2012 22:35)

e moj ti, da si mi ziv i zdrav. sa kvalifikacijama koje ima, oko ovog coveka ce se tuci privatne poslovne banke, i nudice mu platu minimum 3 puta vecu nego sto je imao kao guverner."

Da, a onda ce da unistava i privatna lica zelenasenjem i korupcijom izvrsnih i sudskih organa, kao i svi bankari koji su trenutno u Srbiji. On treba da se pozove na zloupotrbu polozaja zbog vestackog drzanja kursa kojim je dobrano stanjio devizne rezerve(ostetio drzavu za ca. 2mlrd eura koji su prelivanjem otisli uvoznicima), a sve u korist raznih lobija(citaj tajkuna), koji mu nisu i nece ostati duzni, na stranu krokodilske suze Soskica i kobajagi svadja sa tajkunima. Realno stanje je da dinar vredi najmanje 50% manje, to zna svako ko je bilo sta kupio u EU, "od gaca do kola"

TREJDER

pre 11 godina

Samo da vas obavestim da je jutros kurs na medjubankarskom trzistu bio 119.50 sa tendencijom rasta! Samo da imate u vidu sta trziste misli o dolasku buduceg struxnog guvernera.

U istroji medjubankarskog trgovanja u Srbiji dinar nije GEPOVAO dinar i nesto od zatvaranja do sutrasnjeg otvaranja trzista!

Sve najbolje vam zelim, ali ovo je pocetak kraja!

Hazar

pre 11 godina

E sad,pobeci ce i ono malo pismenih iz zemlje a niko od investitora nece doci u ovi satrapiju. Jos kad se pojavi neki diktator pa obeca besplatne cizme i sinjele Srpskoj sreci nece biti kraja. A kad sve ovo prodje bicemo jos siromasniji, bice nas jos manje i zavrsicemo kao Hazari

Обичан човек

pre 11 godina

Оставку је поднео да би могао у наредних 6 месеци примати 80% своје мале плате, а не због тога што не жели бити део ове "фарсе". Да је смењен не би добијао више ништа. Успешност његовог посла сви осећамо у свакодневном животу. Да је поштен и стручан не би си повећавао ионако огромну плату. У чему се огледа успешност гувернера неке земље? Који су то резултати рада овог гувернера који га доказују као великог стручњака? Зашто није био независан гувернер и јавности износио чињенице о стању у финансијама ма колико оне биле лоше? Није хтео ил' није смео?

citalac

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,

Vi ste, na zalost, jedan od izuzetno retkih strucnih intelektualaca u ovoj zemlji koji je zadrzao puni moralni integritet.
Zelim Vam svaku srecu. A Srbiji ostaju Dinkic i Tabakovicka. Bolje nismo ni zasluzili i ne pripada nam.

hm?

pre 11 godina

Posle donosenja ovog zakona potpuno je izvesno da nova koalicija nema nameru da sprovede postupak prikljucenja EU i da je to bila jeftina demagogija kojom su pokusali da privuku deo glasaca tokom predizborne kampanje.
Sta su posledice ovog zakon? Kod veoma probirljivih i predostroznih ulagaca u inostranstvu stvorice se veoma losa slika o Srbiji, sto ce za posledicu imati da ce u sirokom luku zaobilaziti Srbiju, a oni koji su nameravali da ulazu verovatno ce odustati. U popolavi narodnjackog populizma neko ce reci "neka idu", sta ce nam. Prvih godinu dana sigurno necemo osetiti niciji odlazak, ali realno se ne zivi od pozajmica, ruskih Potemkinovih sela, jer i Rusi igraju po pravilima svetskog trzista kapitala i kod njih nema "besplatnog rucka".
Medjutim, u nedostatku proizvodnje, realnog obrta novca povratak u '93 je izvestan. Sadasnjim ucesnicima u vlasti uopste nije strano stampanje bez pokrica, jer su to radili i devedesetih, a sa kontrolom NBS, gde se funkcija guvernera politizuje i dodeljuje kao partijski plen, ne pise nam se dobro.

Izbori 2013

pre 11 godina

Ne udaljavajte se gospodine Šoškiću, trebaćete nam još, da popravite sve što ovi polupismenjaci budu pokvarili. Neće oni još dugo pokazivati svoju bahatost. Ne znaju da se ponašaju kad su na vlasti i ne razumeju kako država i NBS funkcionišu, a to znači da ćemo im uskoro videti leđa.

sgs3

pre 11 godina

procitao sam kako je ovaj doticni gospodin ugledan prof. na fakultetu.... trebalo je tako i ostati,a ne da se trpa gde mu nije mesto,bar kako se vidi po njegovim razultatima...kriv je za mnoge stvari...tesko nama onda,kome je on predavao i sta li su ti ucenici onda naucili?zato imamo takve ekonomiste,strucnjaci sve sami a nama sve gore... a i ovi sto ga hvale,zar vi ne vidite koliki je kurs,niste culi za agrobanku...nego ste stranacki obojeni,podrzavam novu vlast jer ce nesto da urade za ovu drzavu korisno sto se moze i videti...

vlajzi

pre 11 godina

Ostade čovek bez 700.000 dinara plate :( (Predrag, 02. avgust 2012 22:35)

e moj ti, da si mi ziv i zdrav. sa kvalifikacijama koje ima, oko ovog coveka ce se tuci privatne poslovne banke, i nudice mu platu minimum 3 puta vecu nego sto je imao kao guverner.

Rikardo

pre 11 godina

Koje su reference Jorgovanke patetic Tabaković osim što je "supruga i majka troje dece" i što je kao potpredsednik Vlade Srbije na čijem je čelu bio Mirko Marjanović 1999. godine tokom bombardovanja uzela stan od države (samo 150 kvadratnih metara)?

Molio bih one koji se ne razumeju u ekonomiju a podržavaju sadašnju Vladu Srbije da se uzdrže od komentara na ovu temu. Ni ja ne komentarišem hokej! DEVIZNE REZERVE ĆE SE UPOTREBLJAVATI ZA PODSTICANJE PRIVREDE I FINANSIRANJE (PROPALIH, prim. aut.) JAVNIH PREDUZEĆA?! Da li ste vi normalni???

Ukratko, svima je jasno da je društvo iz Šekspirove ulice - Mišković i ostali njemu bliski "privrednici" - nateralo svoje zastupnike, svoju ličnu Vladu da postavi novog guvernera jer Šoškić nije bio njihov poslušnik, klimoglavac, partijski službenik...

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Protiv smena Dejana Šoškića su bili i ekonomiski analitičari a Brisel je najavio oštru reakciju ukoliko se donese Izmana Zakona o NBS"

Ako na ovom svetu i pod ovim suncem postoji savrseno legitiman razlog da Šoškić podnese ostavku, onda je ovo to. Ne postoji ni jedan jedini bolji razlog da guverner NBS ode nego pretnje koje nam nasi "saveznici" upucuju za slucaj da on ne bude mogao da ostane.

Maske su (ponovo) pale. Sad se vidi, sad se zna.

Umetnica

pre 11 godina

PS:
A za sve pametnjakovice koje u funkciji guvernera NBS umeju da zapamte samo visinu njegove plate, mali kurs zdrave pameti:
da bi guverner jedne nacionalne centralne banke i njeno delovanje bili nedodirljivi a guverner nepotkupljiv on je upravo zato i svuda na svetu izuzetno dobro placen. Samo mogu da pretpostavim da ce sa novim zakonom i to biti "regulisano" u srpskom narodnom i naprednom duhu pa ce novi guverneri (a tu sam sigurna da cemo ih imati preko nekoliko i za svaku sezonu i godisnje doba) biti skromnije placeni i da ce ozbiljno morati da drhte da li su ispunili ocekivanja vlasti ne bi li tu platu i primali do kraja mandata. Bice vrlo preokupirani da se Miskovici i Karici ponovo osove na noge...

A kada ce Srbija doziveti nove izbore i koliko ce joj stete biti ucinjeno zbog njene sopstvene gluposti i zaboravnosti, to cemo jos videti... Ko dozivi...

Kragujevcanin

pre 11 godina

Pa gospodinu Soskicu nije ni mesto medju ovima. Jedva cekam da postave Jorgovanku,pa da vidim naredne poteze ove vlasti.Sve u svemu,lose nam se pise!

a77

pre 11 godina

"... kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine."
Valjda je tu bilo i strucnosti, poznavanja materije, nezavisnosti, ambicije, izazova...tesko i nama i Vama ako su vam ovo na sta se pozivate jedini kvaliteti
(guverner kanzasa, 2. avgust 2012 17:32)

Dejan Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine. Diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.
Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD.
Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta na univerzitetima bio je u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001). Bio je Fulbrajtov stipendista. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista.
Šoškić je bio specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta NBS (2003-2004).
Autor je knjige "Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi" i koautor knjiga "Finansijska tržišta i institucije", "Ekonomska statistika" i "Berzanski pojmovnik". Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji.

Mirko

pre 11 godina

Posle 4 godine i unistene privrede jos se neko usudjuje da brani bilo koju polugu vlasti makar i indirektno? Soskic je radio u okvirima mogucnosti, da minimizuje stetu, njegova greska je sto je cutao o pravim razlozima zasto nije mogao uspesnije da brani dinar... I kad je resio da se oglasi nije prozvao prave krivce... A sad jos samo da se proveri da li je i sve sto je radjeno bilo legano... Sklon sam da verujem da je Soskic posteno radio... Danas treba guverner ne da minizuje stetu vec da radi za dugorocnu korist gradjana. Ako dinar treba da padne na realan kurs da bi se privreda oporavila, a kao posledicu ima realno raskidanje sa "institucijama" onda stari guverner mora da ide. Jednostavno, delanje ga ne preporucuje...

Umetnica

pre 11 godina

Pa kazem ja! Dosli na vlast: nacionalisti + socijalisti=? Ne mogu da se setim gde sam to vec cula.
Njihovi metodi su brzi, beskrupulozni, ne stide se da lupaju gluposti javno i da ignorisu zdravu pamet. Za crno uporno tvrde da je belo, ko se ne slaze. Mora po svaku cenu da ode! Soskic je samo vrlo milosrdan pocetak.
Imamo premijera koji je istovremeno i ministar policije (to jos nikome nije palo u oci sto me sokira; necuveno!), imamo predsednika drzave koji, normalno, drzi vojsku- ova dva gospodina imaju apsolutnu vlast i niko im nista ne moze! Pa tako i udaraju po Narodnoj Banci jer im se moze. Stampace pare, fiksirace kurs da se postojeci tajkuni bolje razbaskare, a isterani kao Karic, ponovo dodju. Sta ce onda njima beli svet? Kad su diktatori. Samo ne znam ko ce kome doci glave- jer cara moze narod imati samo jednog.
E tako nam i treba kad oni 2000 godine sa Milosevicem nisu trajno uklonjeni sa politicke scene- kao sto mora biti kad padne diktatura. Jer vuk kozu menja, al cud nikada! Zato su nam se vratili da sad iskusniji i bezobrazniji da dovrse sta su 90tih zapoceli, pa su u tome, ju naopako, bili ometeni, kao sto vidimo samo privremeno! A oni znaju : "Pucina (glasaci) je stoka jedna grdna!"

andrija

pre 11 godina

I Demokratska stranka je promenila guvernera kada je dosla na vlast.Gledao sam i citao u medijima ali kako je moguce da ni jedan ekonomista ne moze da objasni ovu situaciju.kako je nastala,da li je dobro vodjena monetarna politika.Imamo ekonomiste koji se izjasnjavaju prema politickoj opredeljenosti.Jedni kazu da je dobro radio,drugi da je lose.Zamislite da jedan doktor tvrdi da pacijent ima upalu pluca a drugi da je zdrav.Po meni ovo je apsurdno.Slusao sam danas i Dragoljuba Micunovica koji je zustro ali bez nekih argumenata jakih branio guvernera.Izgleda da smo dosli u situaciju da niko ne moze da kaze istinu sta se desava.Drzava je dosla na veoma niske grane a prethodna vlast iako sam njen simpatizer mora snositi posledice.Pogledajte sve afere koje su drmale Srbiju.Niko nije osudjen.Politika je u Srbiji biznis a narode mi umesto tastature svi najbolje da uzmemo ponovo motiku.

Mario Bros

pre 11 godina

Svaka mu čast ali ko zna koliko su ga cimali pozivima i "savetima" da to uradi. Svakako, ispao je faca na kraju, bar zbog obrazloženja. Ni on niti naslednik nema baš neke izglede za uspeh na poslu guvernera. Ipak kada brod tone, lepo je da kapetan deli sudbinu svih na brodu. Mi smo kao Titanik koji ide ka santi leda i naša sudbina će zavisiti od pomoći koji ćemo dobiti od svetskih finansijskih institucija. Možda se sažale više na apele žene, da nađem bar neki promil dobrog u ovoj ostavci.

fly

pre 11 godina

Mladja kritikuje Soskica?! Ajde lepo da uporedimo Mladjinu biografiju sa Soskicevom! Mladjo, a kada cemo da se dotaknemo price o partiokratiji?! Jaooo Srbijo ....

Ko bi reko cuda da se dese... pa Soskic ostavku podnese.

pre 11 godina

Ha, ha, obrazlozenje Soskiceve ostavke isto kao i govor Borka pred skupstinom. Toliko o nepovezanosti politike i guvernera.

cartman

pre 11 godina

Šoškiću svaka čast, a ovo je vrlo jasan znak da neznalice ponovo preuzimaju primat, kao '91, i to po hitnom postupku. Bez obzira na sve, nisam verovao da je ovo moguće. Oteraće i ovo malo vrednih ljudi što je ostalo. Da li je moguće da opet sedimo i mirno posmatramo? Posle ćemo kukati MNOGO VIŠE.

Stevica P

pre 11 godina

Sokcic je definitivno bio pogresan izbor za guvernera NBS-a. Ovu ostavku sigurno nije podneo zbog predloga izmene i dopune zakona o NBS-u, vec da bi pobegao od odgovornosti za svoje greske.

Jevrem B

pre 11 godina

I sta sad? Treba li da placemo, sto je podneo ostavku covek zbog koga je dinar znatno oslabio, a narod osiromasen?! I treba da podnese ostavku, jer je i vise nego ocigledno da svoju funkciju nije znao da obavlja!

ludi gojko

pre 11 godina

dobra fora. sad vladajuca vecina ne mora da menja zakon o nbs. sada ova vecina/vlada predlaze guvernera i to ce biti jorgovanka. dobar kompromis .

Cika Mica

pre 11 godina

Pa naravno, podneo ostavku, po starom zakonu uzima otpremninu, ne odgovara za svoje greske…jos ce na kraju ispasti zrtva! Vest o njegovoj ostavci, treba da raduje sve nas.

nina

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,ala ste im 'zavukli'svaka vam cast!Pohvaljujem Vasu inteligentnu i dostojanstvenu ostavku.Nisu oni kadra da Vas smenjuju,sta vise!Ma oni koji su birali ovu vladu,malo im je bila inflacija pa bi i drugu.U svakoj trecini zivota po jednu,pod parolom"sa godinama se stice iskustvo prezivljavanja,praksa-drugi deo".Nego i vi koji ste ih dovodili i oni ,presli ste se ovoga puta.Nece ni oni,vasa vlada, jos dugo,ne brinite.Mislim te Ivice,Marice,vucici,kojoti,hijene,jorgovani,korovi,Tomice,palmice..

Mihajlo

pre 11 godina

Šta se ovo dešava? Da li smo dobili novog Cvetkovića i novostaru Vladu?U skupštini zakone, koji se tiču biti ili ne biti za ovu jadnu državu, predlaže neki anonimus uz svesrdnu pomoć svoje stranke i vrlo stručnog za oblast finansija gradonačelnika Jagodine a naš premijer i ministar finansija "šorom šajke...".Premijeru lepo među omladinom a ministru među zanatlijama."Baba se češlja a selo gori".Koliko vidim od g.Vučića se neće moći živeti, ukoliko premijer već na samom početku ne pokaže i dokaže svoje rukovodne sposobnosti.A o Jorgovanki nemam pravi komentar!

Stanoje A

pre 11 godina

Svestan cinjenice da ce se ispitivanjem uvideti sve greske u njegovom radu, brze bolje podneo je ostavku. Tipican potez za ljude koje ne znaju da priznaju svoje greske!

cisto onako

pre 11 godina

Sad bi bila fora da SNS ponud
i mesto guvernera Kori Udovicki i izglasaju je u parlamentu za razliku od prosli put kad je izglasana iz Bodruma.

Milivoje I

pre 11 godina

Sokcic funkciju guvernera NBS-a nije ni obavljao kako treba, tako da je podnosenje ostavke pravi potez. Vreme je da tu funkciju preuzme neko ko ce znati da je obavlja.

Don Hihot

pre 11 godina

Vi ljudi kao da zivite u Svajcarskoj pa pricate o nezavisnosti NBS-a. Gde je taj veliki strucnjak bio kad su ove "demokrate" uzimale sakom i kapom. Nit sam ga cuo nit sam ga video a sad se ne vadi iz medija sa silnim pricama o njegovoj strucnosti, dobrodusnosti i patriotizmu.

Mister P

pre 11 godina

Postovani Profesore Soskicu, svaka cast na dostojanstvu i principijalnosti. Kao covek koji ima takav renome, ne uklapate se u milje instant diplomaca i priucenih ekonomista. Zalosno je sto Vi morate da polazete racune ljudima koji Vam nisu ni do kolena. Nazalost uvek je bilo i bice da se samo u Srbiji korov zaliva, a u svim normalnim zemljama se sece u korenu, zato smo tu gde jesmo.

Peđa

pre 11 godina

Evo upravo gledam prenos skupštine i vidim razapinju zaštitnika građana Jankovića. Šoškić, Janković, ko je sledeći? Veliki pozdrav za nadurene "bele listiće" - tražili ste gledajte. Lepo kaže narodna poslovica: Vuk (radikal, sps-ovac, arkanovac, julovac) dlaku menja ali ćud nikada ali džabe kad je ovaj narod toliko nepismen i zaboravan pa mu mogu raditi šta hoće.

Pedja

pre 11 godina

Crveno-crni opet prave reinkarnaciju otimanja devizne ustedjevine gradjana. Od osam milijardi evra ustedjevine gradjana - dobar deo je deponovan u NBS kao devizna rezerva. Miskovici Srbije su bacili oko na taj kes - jer nigde ne mogu naci pare na drugom mestu. I tako - naterace NBS da kupi obvznice za preporod Srbije. i tu ce se tudja lova razvuci, a narodu ostati - "(nedostupna) Stara devizna stednja - epizoda 2".

Zbogom pameti

pre 11 godina

(Mlađen, 2. avgust 2012 18:52)
A Mladjene, po Vasem strucnom misljenju, da nije mozda Jorgy ta strucnija, obrazovanija i energicnija.

Petar

pre 11 godina

Ekonomska situacija u Srbiji je vrlo lomljiva. Već smo prezaduženi. Guverner NBS ne sme biti ni taknut od strane politike, a sigurno ne sada. Zakon ne sme biti menjan tek tako u korist vladajuće koalicije.

Dobrodosli u 90-te

pre 11 godina

Aman, covece, bezi iz us**ne Srbije kuda te oci vode i noge nose. Ovaj narod te ne zasluzuje. I molim te, seti nas bar ponekad kad opet budemo imali plate od 7,5 E i penzije od 2,5 E, jer za nas ovakve na buckalo 'vatane i jesu Jorgovanka i njoj slicne face!

Dr Propast

pre 11 godina

Zao mi je samo sto zivim jos uvek u ovoj zemlji, ali jako mi je drago sto se ovo desava. Ako patriote, birali ste bagru pa cete sad da vidite sta su posledice. Nosim se mislju da ce oni Kinezi umesto mosta poceti da zidaju zid oko Srbije po nalogu te toliko zeljene EU. Meni je samo fascinantno da u ovoj zemlji postoji toliko budala koje su poverovale da su se likovi koji su nam zagorcali zivot 90-ih promenili i "opametili". Ima jedna mudra srpska poslovica: Vuk dlaku menja ali cud nikada. Kao bivsem bankaru mi je mucno i zalosno da gledam sta rade s jednom institucijom kao sto je NBS. A jos mi je bljutavija cinjenica da covek koji je kreator ovakvog bankarskog sistema prica kako je on los. Covek, nazalost po struci ekonomista, je sjebao domace banke i doveo cincare da nam vedre i oblace. Sto se nikako ne poteze prica prodaje Nacionalne stedionice, za koju bi neki trebali krivicno da odgovaraju, ali ti neki su uporno u svim vladama jer im se, ako ne daj boze ostanu van, smeska Zabela!! Zao mi je Soskica, on je bar strucan za mesto. Ali sve pohvale na ostavku, ipak ne bi trebalo da se spusta na njihov nivo i nateze sa polupismenom bagrom.

Бојан Савић

pre 11 godina

(I., 2. avgust 2012 21:11)
Слоба можда није смео, али ДС јесте. Сетимо се Кори Удовички и Бодрума, Јелашић је отишао под притиском управо да би Шошкић био доведен као политички подобан.

Kolaricu panicu, pletemo se samicu...

pre 11 godina

Bice belaja...
U banku, jednom smo se "opekli"...
Put u pakao poplocan je plocama dobrih namera! Hvala, necete me opet da izvinete "preveslati"!

raci

pre 11 godina

nista me ne cudi, ni iznenadjuje, niti nervira, na sve sam naviko.
jedino sto moze da me sokira je da nasi politicari urade nesto dobro, u tom slucaju bih od soka mogao i posedeti.

Ekonomija je NAUKA

pre 11 godina

Gospodin Šoškić je daleko najgori guverner u istoriji Srbije... gđa.Udovički i gospodin Jelašić su izmislili ekonomiju za njega...Istina, morao je velike cipele da popuni odlaskom gospodina Jelašića...Analizirajte njegov rad......Čovek se zaista trudi ali bezuspešno...Daje ostavku pred svoju smenu i smatrate ga savesnim...ko će nam vratiti sve one milione eura izgubljene intervencijama NBS-a koje se mere milijardama eura...smatram da će jedino Tabakovićeva da nadmaši njegovu nesposobnost i napraviti trocifrenu inflaciju...uz dužno poštovanje, Tabakovićeva i Šoškić ne zaslužuju da se o njima diskutuje...

mirko

pre 11 godina

Voleo bih da pročitam koji su kvaliteti gospođe Tabaković, šta je radila u struci, ima li profesionalnu biografiju.
Logika naprednjaka: "Dajte nam šansu, pa videt će te šta znamo" je smešna, na šansu ima pravo onaj ko ima rezultate, a ne ko ima želju.

Бојан Савић

pre 11 godina

(Vlada, 2. avgust 2012 21:55)
Ако се деси све то што предвиђате, то ће само значити да нова влада наставља истим путем који је зацртала претходна. Све што сте навели је процес који траје већ неколико година у најгорем случају може само да се настави. Да се разумемо ја сам против смене Шошкића на овај начин из простог разлога што је ово чисто политичка отимачина око функција. Нажалост то је тренд који је у овој земљи ДС дуго година примењивао, па нова власт у том погледу није ништа гора.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Vlada, 2. avgust 2012 21:55)

Koji investitiori?
Oni kojima plaćamo za dolazak toliko da im se isplati da dve godine ne rade, plaćaju radnike i da budu u plusu?
Oni koji prave rafinerije od 500 miliona, a nemaju 1% od te sume za zakup zemljišta?
Je li to Ikea, koja već pet godina samo što nije došla?

Nije da mi se sviđa ova vest, ali nemojte praviti od nas budale, kao da je sve bilo super dotle, ali eto imamo sada ovu vlast...

crni gruja

pre 11 godina

Kada sam pročitao naslov pomislio sam da je Šoškić podneo ostavku zbog katastrofalnih rezultata rada. Međutim, arogantan kao uvek on ostavku podnosi zbog zakona o NBS.

I.

pre 11 godina

Ljudi, ja gledam i ne mogu da verujem, ovako ni Sloba nije smeo da radi sta hoce. Naprosto me je strah i pitam se sta je sledece, mada me vise nista ne iznenadjuje, mi krupnim koracima grabimo unazad, ovo je nevidjena diktatura, a sto je najgore, cini mi se kao da niko ne reaguje i da smo jednostavno bespomocni.

damir

pre 11 godina

unistio nam je dinar, pored njega su nestale 2 milijarde, napravio je novu agro banku dok je stara ostetila budzet i drzavu za 300 miliona, i nekom je zao sto je dao ostavku? dajte molim vas strpajte ovog coveka u zatvor!

alex

pre 11 godina

Svaka cast, ne dozvolite da vas necasni smene, nego casno podnesite ostavku. Ova ostavka pokazuje da ste vi zapravo covek, a baca senku na ovu skarabudzenu vladu. Svi nosioci javnih funkcija treba da se povuku, jer sramota je biti u upravi kada ovakvi vladaju. Srbija zivi!!!

manojlo

pre 11 godina

Doveo nas je u situaciju koja je bila kao i devedesetih godina dinar je počeo da divlja a vi ga branite .Očigledno je da nije znao bolje da se nosi sa problemima ali to je razlog da se menja da se traži ko može stabilizovati kurs dinara.

!!!

pre 11 godina

Mediji.Prokleti mediji u ovoj zemlji.Mogu ubediti mase u svašta.Hipnoza.Pod pritiskom medija i nenormalne hajke koja se vodila protiv njega u poslednjih par meseci,morao je podneti ostavku.

Jelica

pre 11 godina

Nekako se posebno gnusam ovih ljudi, laika, simpatizera i clanova vladajuce koalicije, uglavnom neobrazovanih, koji su culi za monetarnu politiku i stabilnost sa televizije, koji misle da je odnos dinara i evra zavisio od Soskiceve jutarnje kafe i raspolozenja, a daju sebi za pravo da upucuju kritike na rad NBS i da se raduju odlasku ovog izuzetnog coveka. Pozdrav za sve koji govore, a nemaju sta da kazu.

dimitrije

pre 11 godina

Uopšte ne vidim čemu tolika buka lepo su naprednjaci rekli ko god nije radio dobro svoj posao biće smenjen a svaki građanin će vam reći njegove rezultate jer svi smo to osetili na našim kožama.Dok su nas razvlačili na sve strane radili su šta su hteli uništavali šta god im je palo na pamet dizali evro smanjivali kad god je odgovaralo to njima i njihovim tajkunima jednostavno i on je u toj grupi koja je uništavala građane.

противудар

pre 11 godina

Погле' му биографије! Цео живот на буџету, тј. на нечијој грбачи. Динар на тржишту није зарадио. Истини за вољу, 98% политичара су такви.

leptir

pre 11 godina

Sad kada sam procitao da je bio Fulbrajtovac, stvari su mnogo jasnije. Steta, sto ga oterase, jos samo malo mu je trebalo da zavrsi posao. Zato se bune MMF i Svetska banka. Bravo Dacicu i Vucicu!

Vlada

pre 11 godina

Vest se upravo sada naglo probila do svih svetskih relevantnih finansijskih novina. U svakoj od njih sustina je ista: srpska vlast preuzima kontrolu nad finansijskim trzistem i urusava nezavisne institucije. Dakle, dragi moji, svaki investitor iz inostranstva od danas okrece glavu od Srbije. Takodje, MMF i EU ce uputiti ostar signal da je ovo pogresan pravac, sto ce nuzno dovesti do zaustavljanja Srbije na putu ka EU, slabljenju posrnule srpske ekonomije, padu kreditnog rejtinga, poskupljenju kredita i srozavanju dinara. Rupu u budzetu ce nova vlast popuniti deviznim rezervama, sto ce izazvati ogorcenje stranih banaka i gradjana, koji ce povuci kapital. Nakon toga sledi dalje urusavanje srpske ekonomije i finansija, dalji pad dinara, krecu tenzije unutar zemlje i epilog ove price je vec poznat. Nova vlast ce naci krivca u nevladinom sektoru, domacim izdajnicima i izdajnickim medijima...so it begins!

Kosta Nesic

pre 11 godina

Sada je samo pitanje hoce li Srbija proglasiti
bankrot pre Grcke. Politicari se trude da sve to bude
sto pre, mada je poznato kako ce MMF i Evropa reagovati
na nov zakon. Neizbezno je trosenje deviznih rezervi, a
kada to i obavezni depoziti komercijalnih banaka presusi,
sledi hiperinflacija. Dobrodosli u reprizu "devedesetih".

Snave

pre 11 godina

Nova vlast radi za tajkune a ne za gradjane Srbije sto je veoma tuzno:((( Oni izgleda i ne znaju sta zanci obrazovan i cenjen profesor fakulteta. I najgore ako stave politicara za novog guvernera a toliko su obecavali departizaciju:(((

kole

pre 11 godina

@(Gligor, 2. avgust 2012 20:02)
Izvini,kako mozes biti magistar na analizi?
Magistrirao na slucaju Jugoslavija,a doktorirao na slucaju sad.
Ne kazem da jorgovanka mnogo bistra,ali zena nek proba.Inace i soskic drpao platu.
O kursevima necu da pricam

Mirjana

pre 11 godina

E, da mi je da vidim teta Jorgovankinu biografiju...gde je bila na specijalizacijama,gde je predavala, cega je clan, sta je sve napisala...cime nam se preporucuje....Ovi nisu nista naucili iz propasti demokrata-autrokrata...sto mora stalno da nam EU lupa packe, dokle cemo da mislimo kako cemo moci da ih preveslamo...kukala nam majka....

xsenija

pre 11 godina

Kad fudbalska repezentacija ili ne bitno koja ne ostvari nikakve rezultate selektor daje ostavku,samo što u sportu niko ne odgovara,sve se završava na tome ali ovde u politici treba da se uvede praksa za one koji su se pogubili u sistemu.

Dijaspora

pre 11 godina

Bula sam student uvazenog prof.B. Soskica. Juniora sam imala prilike da slusam na jednom predavnaju, i bilo mi je dovoljno da shvatim da "KAKAV OTAC, TAKAV SIN" ima smisla.
Nazalost, nazalost... vrednosti koje poseduje D.S. ne mogu se prepoznati u Srbiji. Ne glasam, nisam simpatizer, na svu moju lepu srecu.
Pozdrav iz Basela.

Arnold

pre 11 godina

Kakav proevropski potez nove vladajuce vecine...
Najtuznije je sto obican narod koji se puno ne razume kako funkcionise ekonomija nije ni svestan kakav je ovo korak unazad kada je u pitanju stvaranje normalnog, uredjenog drustva kakvo zelimo da Srbija bude. O buducim ekonomskim efektima ovoga ne zelim ni da mislim...

pedja

pre 11 godina

nije kriv šoškić što ima kuću i bazen i basket i teniski teren već more ministara ds & co koji imaju po 600 miliona, fabrike...s odgovorom na pitanje da je to od ministarske plate ili bezobraznije da treba da se dokaze da li postoji nešto ilegalno na njihovim računima.

Vladimir

pre 11 godina

Nije mi ga ni najmanje žao, nije mi žao ni jednog političara jer ni jedan ne radi za dobrobit naroda. Zadužuju nas preko glave, a novac nestaje ko rukom odnesen. Šta kupuju za te pare, kome se sve to sčiva u džepove?!?

Trebamo da uradimo isto što i Island! Sve bankare u zatvore, sve koji nas zadužuju bez potrebe u zatvore, svi koji su proneverili naše pare u zatvore! Neka se buni Brisel koliko hoće, pa ne može da se krade bez posledica!

boban

pre 11 godina

@NelePFC

grubo receno kurs dinara odredjuje potraznja za istim. Posto vam za uvoz robe treba strana valuta evro, dolar, rublja vi prodajete dinar i cena pada. kada se svi budu otimali za dinar skocice i njegova cena.
inace centralna banka treba da bude striktno odvojena od politike a ne da puni budzet. stvar je vrlo prosta ili vise zaradjujete ili manje trosite.

beli listić

pre 11 godina

Magistrirao 93-će (za vreme hiperinflacije), doktorirao 99-te (za vreme bombardovanja), jalovi i nedosledni teoretičar, ulickani birokrata nesvestan realnosti. Šteta što je sad dao ostavku, trebalo ga je najuriti...

Paja

pre 11 godina

Plan vladajuće koalicije je da prisvoje deo deviznih rezervi, prisile strane banke da se povuku iz Srbije a da tajkuni zahvaljujući deviznim rezervama jevtino kupe njihov kapital. Zbog toga su banke predmet napada premijera i ministara. Posle bi usledila selidba novca iz banaka na tajne račune u inostranstvu po scenariju iz 1993. godine.
Međutim, praračunali su se. Evropska unija nije toliko naivna kao što su naivni građani Srbije koji su izabrali ovakvu vlast.

Gligor

pre 11 godina

Js samo da ovo dodam:
Dejan Soskic - As a lecturer at graduate and MBA courses at the University of Nebraska, Omaha, Mr Šoškić taught financial markets and institutions, financial management and international business and economics. In 2002, he was a guest lecturer at universities of New Haven, Rhode Island and Berkeley, USA. He attended specialized financial market courses at US universities (in 1994, 1998 and 2002) and the Swiss National Bank (in 2001).
Mr Šoškić is a Fulbright alumnus and member of the Presidency of the Scientific Association of Economists in Serbia.
He served as a special financial markets adviser in the National Bank of Yugoslavia (end of 2000–2002), economic policy adviser in the EU Policy and Legal Advice Center (2002–2003), and was a member of the Council of the National Bank of Serbia (2003–2004) and its Chairman until 28 July 2010.

Stvarno izgleda da ce bez plate u NBS umreti od gladi. A sta cete vi pljuvaci?

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, u biografiji bilo bi posteno napisati u prvom redu da je bio clan i da je placao clanarinu s procentom srazmerno mesecnim licnim dohotkom tada vladajucoj partiji, jer je kao sto je praksa od 2008 bila da partijska knjizica ne postoji u nomenklaturi zanimanja ali pokriva sva radna mesta.

Nenad

pre 11 godina

Pametno zbori kolega Soskic.
Nazalost, politak SNS-a je takva da zele sve za sebe, ne zele oni ni Srbiju u EU, ni Kosovo u Srbiji, zele pare.

zoran

pre 11 godina

Podneo ostavku na mestu guvernera NBS zato što je imao svoj nivo.Nije imao šansi protiv gomile neobuzdanih i samozvanih stručnjaka.Izgubili smo svi njegovim odlaskom.Sada će neko drugi prepoznati njegove kvalitete i koristiti njegovo znanje.To je toliko očigledno da neće ostati bez posledica.Nemam ništa protiv nove vlasti,nije mi se ni prethodna mnogo dopadala,ali preterali su sa tkz.departizacijom.Živo sam zainteresovan kako će "čovek koji zna da pravi pare",alijas Dinkić ,sarađivati sa Dr Jorgovankom koja bezobrazno kidiše na mesto guvernera.Da su joj rekli da li zna upravljati avionom,verovatno bi rekla da zna bolje od pilota.

anchi

pre 11 godina

I kako sada, ja kao diplomirani ekonomista,sa svoje 23 godine, da ostanem u ovoj zemlji? Kad znam sta nam se sprema, kad vidim kako ovi se ovi bezobrazno i bahato ponasaju, kako menjaju citav zakon da bi smenili 1 coveka koji im ne odgovara, kako se jedni isti nestrucni, bolesno ambiciozni, kriminalci igraju ovom zemljom. Zaista ne znam kako oni imaju obraza da nesto pricaju o moralu, odgovornosti ma i ekonomiji kad njihova dela u prethodnih 20 godina govore glasnije od Soskicevog rada u poslednje dve. Zaista mi je muka kad samo vidim Dacica, Dinkica, Micunovica, Vucica... I poslednji put, nas devizni kurs je fleksibilan, sto znaci da NBS ne bi ni trebalo da intervenise, vec da se njegova cena formira na trzistu, kao i kod skoro svih roba. A ko kod nas jos trazi dianre i nudi evre?! Cestitam im, doveli su do toga da su sada mladi u ovoj zemlji najveci pestimisti u pogledu buducnosti. Bar moja generacija ne zna za bolje dane...

Petar

pre 11 godina

Vidim ovde jedan broj "hvalospeva" o liku i delu Gospodina Šoškića!? Dotični gospodin ne samo što je dozvolio devalvaciju dinara 20% za par meseci nego je NBS kumovala pljački Agro banke za vreme njegovog mandata! Sve u svemu ocena je "Sedi jedan", kako njemu tako i onome ko ga je na tu funkciju i postavio!

Гњаватор

pre 11 godina

Колико је Шошкић био независтан,нека каже Јелашић, кога је Џорџ Клуни отерао, а довео овог умишљеног генија, који је срозао динар и односу на евро, док је и пакистански рупи, скочио у односу на тај исти евро. Како то да нам је просечна плата мања од црногорске, или босанске, када то није било од времена Карађорђа Петровића. Ко је крив ? Влада, Председник, и гувернер. Не видим зашто би нова Влада, нова Скупштина биле заробљеници Гувернера кога је изабрала бивша Скупштина и бивши Председник, јер народ ће њих да пита за резултате рада, а не ове бившећ

Zoran

pre 11 godina

Trazili ste - gledajte. Glasali ste za Slobinog omladinca i Seseljeve saborce Tomu i Vucica - sad gledajte. Sta ste mislili, da ce Ivica i Toma stvarno da vode Srbiju napred, u razvoj i demokratiju? Ha, ha, ha. Nas narod je lepo davno rekao: "Vuk dlaku menja, ali cud nikako". Imali smo guvernera Soskica (sa svime sto pise o njemu u njegovoj biografiji, i ko je i sta je) a sad cemo da imamo Jorgovanku, kojoj isto pise u biografiji, i ko je i sta je. Nek sad svi sto su glasali za njih zapisu na papir koliko im je u evrima plata / penzija ovog meseca, pa nek Avgusta 2013 uporede tu cifru sa onim kolika ce im tada biti plata / penzija.

mr.key

pre 11 godina

Impresivna biografija, ali jasno je da je bio los guverner. Ne znam zasto ga sad svi brane, do juce su ga pljuvali. Naravno isto je jasno i da ce njegova naslednica biti jos gora. Sto se tice "nezavisnosti" narodne banke,... Ovo je Srbija. Nit je Soskic bio nezavistan, niti ce Jorgovanka to biti.

Konzerva

pre 11 godina

Alo ljudi polako. Prvo što će da se desi je stabilizacija dinara, kurs će pasti ispod 100 dinara. Jorgovanka Dunja Mardž Tabaković kada podvikne, pa kada krenu cene na dole, pa kada rodi kukuruz,joj miline. E, onda na red dolaze oni namćori iz MMF-a, a Mardž kada ih zapraši,ima da nam dadnu kradit koji će oni da otplaćuju. A, kada navrnu one silne milijarde od onih 100 što nam je obećato u kampanji, ima da pršti sve. Moraćemo, braćo i sestre, spomenik da joj podigmeno. Ne mora Vojvoda od Mastera ni da dolazi iz svog sela, sve će to da bude cakum-pakum. A onda će mrmot da upakuje čokoladicu...

Gligor

pre 11 godina

Dejan Soskic
Рођен је 1967. године у Београду[1][2], а дипломирао је 1989. године на Економском факултету, као студент генерације Београдског универзитета[2]. Магистрирао је 1993. године на Економском факултету са тезом „Хартије од вредности и својинска трансформација: светска искуства и југословенски случај“, а звање доктора је стекао 1999. године, такође на Економском факултету, са тезом „Портфолио менаџмент и инвестициони фондови: економско-статистичка анализа на примеру САД“[2]. Поред студија на Економском факултету, Шошкић је додатно образовање стекао Француској (1990), Сједињеним Америчким Државама (1994,1998,2002) и Швајцарској (2001)[1][2], а био је и стипентиста Фулбрајтовог програма[2]. На место гувернера долази са места председника Савета Народне банке Србије.

Jorgovanka Tabakovic
По образовању је доктор економских наука.[gde?] Године 1992. постала је члан Српске радикалне странке, где је била члан Председничког колегијума, као и посланик у савезном парламенту. Након што су радикали ушли у нову Владу Србије са СПС-ом и ЈУЛ-ом, 1998. године, Табаковићева је постала министар за приватизацију. Јануара 2007. године, на ванредним парламентарним изборима, као и у мају 2008. године на наредним ванредним парламентарним изборима, изабрана је за посланика Српске радикалне странке у Народној скупштини Србије.

Treba li ovome neki komentar?

Aleksandar Arsović

pre 11 godina

Opozicija će tražiti novu nestranačku ličnost sa kompetencijama koja mora sama da se prijavi,recimo Boris Begović ako je dovoljno lud da se bakće sa ludacima,
S poštovanjem

Nebojsa - USA

pre 11 godina

Od preko 100 komentara ovde, samo mozda dva su pogodila sta ovo znaci.
A znaci da sledi upad u monetarni sistem zemlje. Ko se seca raspada Juge, setice se da je poceo upadom u monetarni sistem zemlje, najore od Srbije a zatim i od Slovenije. Nastavak je vec svima poznat.

Ovo znaci da bi ljudima koji imaju devize u bankama u Srbiji (bilo nasim ili stranim), bilo VEOMA uputno da izvade te pare iz banaka. Ako su orocili, treba razrociti, ako je moguce. Ako nije, pocnite se polako pozdravljati sa istima. Pozdrav iz USA...

NelePFC

pre 11 godina

Zašto je kurs dinara pao za 15 odsto u poslednjih nekoliko meseci i zašto je sve poskupelo ako je Šoškić dobro radio svoj posao?!

LaLa

pre 11 godina

Neka, neka... Sada gledam naprednjake, kako rade isto sto su radili i u SRS- 90-tih! Nadam se da ce sve svoje istomisljenike povesti sa sobom u Srbijicu (posto ce ostati od nje samo Zitoradje), a mi iz Vojvodine cemo vam mahati! Majko moja mila, tesko nama kada nam Dunja ili ti Jorgan, kroji monetarnu politiku! Kada zadnji izadje iz Srbije neka ugasi svetlo! Svi normalni, tolerantni, ne nacionalisti i voljni za rad neka dodju kod nas u Vojvodinu! Ovde jos uvek svetlo gori i necemo dozvoliti ovim barabama, palmama i ostalim "strucnjacima" i malu nadu da nam mogu ugasiti i ovo malo svetla koje gori! Vovodina Vojvodjanima!!!!!!!!

analitičar

pre 11 godina

NBS je svojim merama učinila da privreda mora da radi naredne tri godine da bi obezbedila dodatnu vrednost da se servisiraju obaveze koje su faktički nametnute za samo nekoliko meseci.

hm

pre 11 godina

@micko
"Tesko nama sta nas ceka. Plate od 2 Evra, penzije od 1 evro, inflacija od 60% dnevno, opste nestasice, ratovi sa svim susedima. "

Sve osim poslednjeg, jer su susedi u NATO alijansi, tako da...
Mada, tko zna. Mozda i bolje da nas NATO okupira i postavi neke svoje ljude. Ne verujem da bi bilo gore od ovoga sada.

Nikola

pre 11 godina

Soskicu, pokazao si da si gospodin za sve njih i da neces strajkovati gladju da bi ostao na vlasti nasta su svi oni spremni.
Ja idem na more da se odmorim od ove ludnice. Treba skupiti snagu za vrelu jesen.

hallucinoman

pre 11 godina

Ovo je jedan od najvećih gospodina i intelektualnih kalibara koje imamo u ovom narodu.
Trebalo je ga je gledati i slušati u emisiji "Utisak nedelje", kada je gostovao sa tadašnjim ministrom nečega, Petrovićem iz DS-a.
S jedne strane imate gospodina, elokventnog, dostojanstvenog držanja i visokog IQ-a, možda i previsokog za ovu zemlju... a s drge strane jednog ministra vlade, raskrečenog seljačića koji ne ume dve sentence da sroči na maternjem jeziku.

Šoškić je samo dokazao svoje dostojanstvo ovim potezom.

On sutra može da živi u nekom New Yorku ili Londonu, da večera u Ritzu... i što bi se on lično platkao boreći se sa stokom koja se upravo dočepala vlasti... jednom velikom greškom... mi nismo tako glasali, niko nije za ovo glasao.

Bagra oportunista koja će da brže bolje da preraspodeli i to malo što je ostalo u ovim globalno teškim vremenima.

Možda banke u svetu, pa i Americi, imaju previše slobode, koju nesumnjivo zloupotrebljavaju... i možda bi i trebalo da njihov Kongres, ili naš parlament, imaju UVID u rad Centralne banke (Federal Reserve)... ali sigurno ne treba da imaju moć da utiču ili smenjuju guvernera po svom laičkom i političkom nahodjenju.

Transparentnost, da.
Ali diktatura priglupih, nikako.

iva

pre 11 godina

Pametno.To isto treba da urade i ostali iz saveta,i puste siledžije da sprovode svoj naum. Ne treba se petljati sa bandom.Svi ti ljudi iy NBS imaju struku, znanje, reference,ne treba da dozvole da ih okrivljuju za sve živo. A njihovi glasači nek pohitaju da svoje devize odnesu u banku, da pomognu svojim izabranicima da ostanu na vlasti, jer im niko drugi nece dati pare. Kad budemo kupovali devize na ulici, i sve ostalo sto ce se, videcemo, desiti, nemoj da bi neko od SNS patriota bio razočaran.Lakovernost, glupost, nedovoljno razmišljanje se placa, samo sto će cenu platiti svi, ali to je tekovina demokratije, kojoj izgleda, nismo dorasli.

Dragan

pre 11 godina

Soskic je podneo ostavku zbog sebe, a ne zgog Srbij i zbog nezadovoljstva predlogom novog zakona o NBS. Za svakog funkcionera je povoljnije da podnese ostavku, nego da bude razresen, jer u tom slucaju ne podleze zakonskim ogranicenjima koja vaze za one kojima je funkcija prestala razresenjem. Ono sto je u Soskicevom slucaju bilo dobro, to je njegova izuzetno viskoka plata.

Aleksandar

pre 11 godina

Postovani G-dine Dinkicu,

uz svo postovanje za rad i trud koji ste ulozili u dovodjenje stranih investitora pa I najveceg- Fijata moram da priznam da sam jako razocaran vasom inicijativom da se izvrsi izmena zakona o NBS. Vi kao proklamovani demokrata i ekonomski strucnjak vrlo dobro znate da u normalnim i razvijenim zemljama (mozda mi nismo tu? ali svakako tezimo da budemo) nezavisnost narodne banke je CRVENO SLOVO koje nijedan politicar na ma kojoj funkciji bio se ne usudjuje da dira. Kakava god da je vasa strategija za oporavak privrede Srbije to nikako ne bi smelo da ima uticaja na vodjenje jedne nezvisne institucije kao sto je Narodna Banka Srbije! Citam da bi neki nadri ekonomisti zeleli da koriste pare od deviznih rezevi radi pospesivanja ekonomije. Ja cu samo reci LUDOST! A ako u pitanju nije donosenje takvih suludih odluka od strane buduceg Guvernera moje pitanje je ZASTO menjate zakon i zasto menjate Guvernera??? da li mi ponovo idemo ka centralizaciji i stranackoj okupaciji drzavnih institucija?! Jako bih voleo da cujem odgovore na ova otvorena pitanja.

Pozdrav iz Londona

RBS

Radica5

pre 11 godina

Soskic je pametan covek, sam je podneo ostavku. NJegovim radom nije bila zadovoljna ni prethodna vlast sto su iznosili u predizbornoj kampanji. Dobro je da se nije ugledao na svog sefa koji nije hteo da ode ni posle poraza u drugom krugu izbora.

Zoran

pre 11 godina

Ha-ha, kakav je ovo autogol! U roku od nedelju dana istopiće se sva devizna štednja, a vi gospodo i gospođe gledajte čime ćete voditi monetarnu politiku. Nešto mi govori da nam nećete dugo potrajati...

Miki

pre 11 godina

Pametan čovek, što da gubi vreme sa lopovima. Još da ode u inostranstvo i da u nekoj stranoj banci ili finansijskoj instituciji unovči svoje znanje za 10 ili 15 hiljada evra mesečno, pa da svi ovi ovde koji su ga prozivali zbog plate od 6000 evra crknu od muke! Lepo je Balašević rekao u jednom stihu "putuj planeto super smo se družili, nama je dobro taman kako smo zaslužili"...

dark

pre 11 godina

Ne zalim Soskica nijednog trenutka! Sta je on nama doveo? Da nije mozda stabilnu i nisku stopu inflacije ili mozda finansijsku stabilnost? Svi znamo da je dinar oslabio 15% u prethodnih par meseci, a zbog kursne razlike privreda je zaduzena za 3 milijarde evra a gradjani za 700 miliona evra, o padu zivotnog standarda da ne govorimo. Sve nam je to Soskic ostavio u nasledje!

onaj sa dobrom memorijom

pre 11 godina

kada pocne da se stampa novac,pa kada krene inflacija,pa kada pocne sverc cigareta,goriva....pa kada gorivo opet budete kupovali na flase,pravicete vi demokrate i Tadica od blata...

kuku

pre 11 godina

majko, kuku oce kolika kolicina neznanja i neinteligencije u skupstini. Sad smo propali kad se visoko skolovani naprednjaci dokopaju love.

Petar Petrovic

pre 11 godina

Vidim placu demokrate, pa kako ce sad da se finansiraju, kao na ovim izborima nasim novcima preko Razvojne banke, to znaju svi. A donekle ih razumem, trebace novaca za kiriju od 4000 evra bivsem predsedniku, pa onda za gradjevinske radove u centru BG-a itd.

Kiza

pre 11 godina

Sada su na sceni oni iz devedesetih,kroje kapu po svojoj meri.NECE ovo na dobro izaci....Dok se ovi namire ostace samo koske da glodjemo...

paul "the truth" pierce

pre 11 godina

Kao prvo, srecan sam sto mi je Soskic bio profesor i sto sam imao priliku da slusam predmete kod takvog jednog strucnjaka. Rec je o coveku koji je u svojoj struci apsolutno postovan i omiljen, od strane kolega i od strane studenata. Kada je Soskic izabran za guvernera pomislio sam i ja, eto bar nesto u ovoj drzavi da bude kako treba. Ko misli da je Soskic DS-ov covek, neka da bar jedan argument za tu tvrdnju. Ajmo sada o tim njegovim propustima u radu. Evo primera, ako ja veceras uzmem mitraljez i pobijem pola zgrade, jesam li kriv ja ili policija sto me nije preventivno uhapsila? Ako neko u Agrobanci falsifikuje izvestaje uz pomoc svog revizora, jesu li krivi taj neko i revizor banke ili je kriva NBS? Mislite o tome. Druga stvar - kurs. Ko uopste zna kako se formira kurs? Sta taj kurs odrazava? Soskicu se spocitava sto je pao kurs, a sto su za odbranu kursa potrosene devizne rezerve. Sta je trebalo da pusti kurs u slobodan pad? Pa isto je radio i Jelasic. Sta bi se onda pricalo, zbog njega je pao kurs na 150? Sta pokazuje nas kurs, snagu privrede, snagu ekonomije, stanje u platnom bilansu? Je li platni bilans uravnotezen? Je li ponuda deviza sve veca? A sta je sa inflacijom? Je li inflacija kod nas godinama unazad ista kao u EU? Onda odakle osnove za jak kurs? Molim dakle sve genijalce da nam objasne sta je mogao guverner da radi? Kada Jorgovanka bude izabrana to ce biti nas sumrak, to ce biti najvidljiviji pokazatelj koliko smo potonuli i koliko smo daleko od normalnog.

crni domino

pre 11 godina

Na zalost podrzavam Vasu ostavku!
Jahaci apokalipse utiru put svojoj vladavini.
Vlast je onakva kakvu je prost narod zeleo. Izgubila je kvalitet teranjem sposobnih. Kazu ne tebate im ali uskoro:"Drumovi ce zazelet se Turaka, Al' Turaka nigde biti nece"

Jorgovan

pre 11 godina

Vala idi zeno pa tkaj, nisi ni za bolje. Kada samo pomislim da cu da slusam tebe narednih 4 godina, slosi mi se. I zivo me zanima kako ces da zaustavis pad dinara... To su samo prazne floskule, radi cete isto kao I prethodni...

Interesantno.

pre 11 godina

I sta sad treba da te zalim? Ja vala jok, toliko nestabilnosti si nam uneo od kada si ti guverner da je stvarno vreme bilo da te smene.

klenga

pre 11 godina

pala je i poslednja brana divljim hordama...ugasilo se i poslednje svetlo na tamnom nebu građanske,nesretne srbije...iz raznih rupa i jazbina migolje se aždahe,zmije,zveri...njima je mrak prirodni ambijent...sve će nas požderati...sve...kukaj,nesretna srbijo...

Vlada

pre 11 godina

Ne razumem se u ekonomiju i ne znam stanje u NB, sto je unutrasnja prica i plod mnogih rekla kazala. Ipak, ono sto znam je da je vrednost novca diktira ekonomija, odnos izvoza i uvoza i opste stanje drustva i sve to je u ocajnom stanju. Guverner i NB to.ne moze da resava, to nije njegov posao! Njegov posao je da koliko toliko resi stabilnost i uvede red u bankarski sistem. Na ovome je cak i uradjeno dosta. Sa trece, ovaj covek niti je primitivac, niko mu ne moze reci da nije strucan i nadasve je sa ovim potezom pokazao da nije krpa. I bas mi je zato jos zalije sto odkazi sa ovog mesta. Na kraju sto se tice plate - prvo, NBS se ne finansira iz budzeta, ona zaradjuje... i drugo, pa - magistrirajte i doktorirajte i vi i budite izabrani na ovo mesto, ne kao clan stranke...

Andante

pre 11 godina

E sad ste nadrljali! Sad će lepo Evropska Unija crno na belo reći "Doviđenja". I? Šta mislite, šta će na to reagovati tih 48% + većina belih listića i onih mudrih, što su ostali kod kuče?

Mарко

pre 11 godina

Поштовани коментатори, без обзира на страначку припадност, нема разлога за ликовање и тријумфализам. Резултати дешавања око НБС ће се видети пре него се надају и иницијатори истих. У свим државама у свету на избор гувернера утиче "политика" и то није спорно и то је био случај и са избором наших гувернера, али они ипак нису били лидери странака, као г. Ј. Т. и били су углавном стручни.
О позивима појединих коментатора да се повлачи девизна штедња? Нема разлога за тако нешто, нити потребе за паником, читав систем почива на поверењу, не сме се играти с истим. Сетимо се почетка економске кризе, позива "економиста" у једној гледај тв емисији након чега је за 7-8 дана повучено око 1 млд. евра девизне штедње. Такви позиви и такво понашање могу урушити систем.
О самој оставци гувернера, коректно и кооперативно, дата шанса владајућој коалицију да покуша нови Закон о НБС поправити. Ваљда ће!
економиста

Mlađen

pre 11 godina

Gospodine Soskicu, ja zaista cenim vas titulu profesora na Ekonomskom fakultetu, ali u sferi Narodne banke Srbije se niste snasli! Zato podrzavam vasu ostavku, treba prepustiti nekom srucnijem, organizovanijem, energicnijem i koji poseduje rad, red i disciplinu, jer su vremena teska i nema vremena za gubljenje.

mattko

pre 11 godina

Napad na Guvernera, napad na lokalne samouprave, doci ce red i na Beograd.
Da li Vesna Pesic i dalje misli da je nezibor B.Tadica strateski dobra odluka ili se sada predomislila?

Nemanja ( ne pali vise zastrasivanje naraoda )

pre 11 godina

Da je Tadic na vlasti i "sutnuo" Soskica (kao i sto je hteo), onda bi svi tako treba, odgovornost, a kad su drugi na vlasti i urade isto, onda ide- vracamo se u devedesete, vadite pare iz banaka, itd. Stvarno ste providni.

Danijela

pre 11 godina

Guverner bi osim akademskog trebalo da ima i bankarsko iskustvo i to veliko. Sto se izbora guvernera tice praksa u EU je sledeca, na primeru Maria Dragija predsednika Evropske Centralne banke vidimo da je on na to mesto postavljen tako sto su ga finansijski ministri EU predlozili Evropskom Parlamentu koji je onda glasao. Nadam se da ce sadasnji nasi ministri pokazati da kao u nekim drugim slucajevima izbora nestranackih licnosti predloziti skupstini nekoga ko ima relevantno bankarsko iskustvo i da sledeci guverner nece da bude Jorgovanka.

Gledalac

pre 11 godina

Kljucni preduslovi uspesne monetarne politike su nezavisnost i poverenje u monetarnu vlast.Jorgovanka kao stranacka licnost niti moze biti nezavisna, osim formalno, niti uliva poverenje jer nema nikakav profesionalni kredibilitet, osim visegodisnjeg politickog "staza".
Zalosno je kolikim nas magarcima prave, da vise nije ni zalosno vec prelazi u komicno.Danasnji politicari prevazisli su i Branislava Nusica svojim komediografskim vestinama!

Bob Petrovich

pre 11 godina

"Soskic smanjio devizne rezerve za 2 milijarde eura"
"strane banke iznele iz Srbije 2 milijarde eura"
"iz budzeta se godisnje pokrade 2 milijarde eura"
"drzavnom budzetu nedostaje 2 milijarde eura".

Da li neko moze da mi kaze, koliki je ukupan zbir ovih milijardi? Ili je to samo razlicit nacin da se kaze jedno te isto?

dusanbg

pre 11 godina

Simpatizer sa DS ali ni DS ni ova vlast pogotovo ne postuju nezavisnost institucija. Kaka se vlast menja ne menjaju se drzavni cinovnici, guverner NB, general vojske, dir policija, carine, poreske uprave itd itd.....Mnogo je vremena proslo od 2000 god ali slabo nam ide demokratija, resenje je u NOVOJ stranci i ljudima...

olga

pre 11 godina

Za mene kao građanina ove zemlje i poreskog obveznika je pitanje svih pitanja ko je svojim delovanjem omogućio povratak Dačića i Nikolića na vlast.Jasno je da su to DSi Tadić jer se građanima zgadila njihova demokratija i tobožnje reforme zarad ulaska Srbije u Eu što i nisu imali nameru.Oni su uništili sve institucije u ovoj državi,dovoljno je videti curkus od sudstva,a i stanje u medijima kao i borbu protiv korupcije.Nije tu stvar u smeni Šoškića već u kontroli trošenja deviznih rezervi na koje su bacili oko tajkuni;kako su ti tajkuni opstali 12 godina i zašto im nije proveravana imovina posle 5 oktobra.Dakle sledi štampanje para inflacija i beda kao i 90-tih jer je to ista politika.Srbija nikada neće ući u EU jer to neće dozvoliti Rusi sve i da hoće da nas primi EU.Sada će Rusi preuzeti EPS o tome već najavljuju ruski mediji koji i kažu da je formirana proruska vlada;što ovde svi znaju.Znači glavi krivac zna se ko je ovo su sve posledice.

DR

pre 11 godina

Za one sa pilecim mozgom: ista koalicija je svojevremeno smenila i guvermera Avramovica. Sta nam sledi zakljucite sami. ali sami smo to odabrali.

Sibi the Lord

pre 11 godina

Trebao je to jos ranije. Ne znam da li je politicki bio postavljen, ili ne, ali niko koga poznajem nije primljen po konkursu za prijem pripravnika koji je raspisala NBS u februaru ove godine. A svi su zavrsili Ekonomiju, FON, FPN, Prava... u rekordnom roku, neki cak sa prosekom iznad 9.5. Toliko o nezavisnoj instituciji i zaposljavnju bez "preporuka". A ako pripravnic nisu mogli biti postavljeni tu bez "preporuka" sta onda reci za guvernera, ili sefove. Nadam se da ce Jorgovanka da ih sve do jednog pootpusta zbog ovoga gde su nas doveli.

micko

pre 11 godina

Tesko nama sta nas ceka. Plate od 2 Evra, penzije od 1 evro, inflacija od 60% dnevno, opste nestasice, ratovi sa svim susedima. Premijer Dacic se svega toga seca, jer je bio jedan od najvaznijih srafova te vlasti. Steta sto vise nema guvernera Atanackovica, ali bi Sainovic bio sasvim dobar guverner. Ako se hitno nesto ne preduzme sve nas ovo ceka.
Da se razumemo vlada DS, SPS i URS u poslednje dve godine radila je ocajno. Nisu imali petlju da pocnu neophodne reforme, vec su mislili da to rade posle izbora. A nova vlast o reformama uopste i ne razmislja. Kao da ce vladati 100 godina. Izbore su dobili na STOP STRANACKOM ZAPOSLJAVANJU, a sada punom parom zaposljavaju svoje. Jedina razlika sto ih vecina nema ni srednju skolu. POTOP!

bice sou

pre 11 godina

Koji su cirkuzanti sad ce po hitnom postupku da skinu sa dnevnog reda izmene i dopune Zakona o NBS.Sad nema smetnji gospodja tkalja moze na velika vrata da udje u Narodnu banku.

Srbin

pre 11 godina

Pocelo je, pocelo, tesko nama sa njima ovi su shvatili sustinu ako zelis da vladas svi ljudi oko tebe od dna do vrha moraju biti tvoji ljudi od poverenja cisto radikalski da se zna ko im je bio ucitelj
mozda ste prevarili i ubedili ljude oko sebe da ste se promenili al mene niste kaze nasa poslovica Vuk dlaku menja al cud nikad, zivi bili pa videli sta ce se desavati u skorije vreme.

Gligor

pre 11 godina

@ BRAVOOOO "Eto im sad onog finasijskog Maga sa Kosova pa neka spasavaju drzavu od samih sebe."

Nazalost, nije njima nego eto nama sada. Briga njih za drzavu. Sposobne i obrazovane moraju da smene jer bi pored takvih izgledali jos manji i gluplji. Jadna Srbija, prvo se odrice svojih najsposobnijih koje ceo svet ceni. Tako je bilo i sa Kori Udovicki i sa Jeremicem, sada sa Soskicem. Treba izaci na ulice i spreciti ovu degradaciju i srljanje u propast. Nema drugog leka.

Vladan Grujić

pre 11 godina

U normalnim zemljama, uhodani sistem je garancija kvaliteta. U ostalim, da ne kažem nenormalnim zemljama, čovek je garancija kvaliteta. Kada bi me neko puškom naterao da biram ravnopravnog poslovnog partnera između Šoškića i Tabakovićeve za imaginarnu firmu "SeciUšiKrpiDupe" d.o.o. sa osnivačkim kapitalom od 250 Evra, siguran sam da ne bih izabrao Jorgovanku.

M. Н. Лазар

pre 11 godina

Да си човјек, дочекао би да те СМИЈЕНЕ.
Овако си оставком показао, да си слугерања оних који су те поставили и сада смијењују.
Искрено, за твоју плату; можда би ја пристао на свашта!

pitam se pitam

pre 11 godina

Ja sam se nadala da ce za nas neupucene biti postavljen i CV Jorgovanke, poredjenja radi. Da znamo strucnu kompetentnost naslednice...

DARKAN

pre 11 godina

I dalje nam zivote kroji Mladjan Dinkic, sve smo u stanju urusiti radi licnih interesa, gospodo naprednjaci i socijalisti hvala vam na svemu!

Saša

pre 11 godina

Iskreno mi je žao guvernera Šoškića. Postoji procedura za smenu guvernera i treba je poštovati. Guverner ne snosi odgovornost za probleme običnih ljudi. Imam deviznu štednju u banci i jako mi je stalo da nam se ne ponovi priča o Jugoskandik i Dafiment banci. A to što neki privrednici-tajkuni pokušavaju da se uz pomoć Vučića, Dačića,Dinkića i gospođe Tabaković dokopaju deviznih rezervi i našeg novca je sramno i za svaku osudu.
Najgore od svega je što to narod neće da vidi. Gde su sada oni koji su ovde pisali komentare u Nedelji štednje, da ih pitam kako se osećaju i da li im je svejedno što su svoj novac poverili bankama. Umesto toga, ovde se u komentarima piše o guvernerovoj plati, udruženoj zaveri MMF-a i Svetske banke. . .a zaboravja se da bez aranžmana sa tim institucijama niko normalan neće ulagati u zemlju sa ovakvim političarima. Ko preživi, pričaće.

BRAVOOOOO

pre 11 godina

Bravo za Soskica. I ne treba da dozvoli da ovi u Skupstini koji ne znaju da sastave prostoprosirenu recenicu diskutuju o njegovoj strucnosti i komentarisu kvalitet njegovog rada.
Eto im sad onog finasijskog Maga sa Kosova pa neka spasavaju drzavu od samih sebe.

Dzoni

pre 11 godina

Wow kakva drama za nekog ko je za 6 meseci smanjio devizne rezerve za 2 milijarde eura a u isto vreme kurs skocio najvise u evropi.Price o tome kako nije kriv ne piju vodu jer dok su ti koji su krivi bili na vlasti on je pricao kako je sve super a dinar stabilna valuta tj ucestvovao je u obmani naroda..tek kad su pali sa vlasti i video da mu se drma fotelja onda se setio da kritikuje.

Pedja12

pre 11 godina

Šoškiću, da si prethodne 2 godine radio kao što sada pričaš, verujem da bi ostao guverner i pod ovom vladom. Al čisto sumnjam da bi u tom slučaju bio na funkciji više od godinu dana, žuti bi te smenili. Sad kad saznaješ za smenu, pricaš o korupciji, i o neoliberalnom kapitalizmu kao sistemu koji treba eliminisati u Srbiji. I ovoga puta kasno Marko na Kosovo stiže.

realo

pre 11 godina

Elegantno, mozda samo malo zakasnelo. Sramota je sta radi vladajuca koalicija. Ako misle da ce EU tolerisati ovakve brljotine, debelo su se preracunali

Pera Zdera

pre 11 godina

Kad gospodja Tabakovic postane guverner, prelice 4 milijarde deviznih rezervi u dzepove tajkuna (sto je i bio razlog smene), i onda cemo da gledamo Mislovica, Beka, i ostale kako nasim parama kupuju jahte na metar i Srbiju na kilometar.

Bogowski

pre 11 godina

Šoškić je stigao na kraj sahrane dinara. Ispod časti je svakom pa i njemu da ga polusvet od sadašnje vlasti razrešava. Veselite se sada kontroverzni biznismeni u punoj ratnoj opremi, fuj.

goxy

pre 11 godina

Tužno je što mnogi nisu ni pročitali Izmene Zakona o NBS, posebno delove o guverneru, Upravi za nadzor finansijskog sistema, i otkupu hartija od vrednosti lokalnih samouprava - dozvoljena kupovina na sekundarnom tržištu. Živi bili pa videli šta će nam ovo doneti. Što se profesora Šoškića tiče, može mu se mnogo toga zameriti. Po meni, pre svega, spora reakcija na rast NPL-a banaka ( direktna posledica lošeg stanja u privredi ), oscilacije kursa. Ali, ono što je sigurno, on je kompetentan guverner, ličnost od integriteta i zaslužuje komplimente za veći deo svog rada u NBS. Budimo objektivni, čovek je izdržao mnogo toga u prethodne dve godine. S obzirom da je željeni efekat postignut, treba povući izmene Zakona - odnosno, odložiti donošenje istih.

Beloved

pre 11 godina

Greška, niste to trebali da radite. Oni će zakon promeniti u svakom slučaju kako bi mogli da stave šapu na devizne rezerve, vi bi ste bili samo kolateralna šteta. Nama više ni Bog ne može pomoći !

Uzoran gradjanin 2. reda

pre 11 godina

Bravo Soskicu, ovo je najbolji potez od kako si postao guverner.
Sad idi u DS pa njima vodi monetarnu politiku unutar DS-a jer imaju dosta novca, narodnog naravno, a ti si bio guverner narodne banke...
Ako vidis negde BoTa prenesi mu pozdrave od gradjana (ne vidjamo ga nesto i ako je kako kazu novinari 'beskucnik')

Vladimir Dž

pre 11 godina

Ok ok Šoškiću razumemo tvoju zabrinutost za nezavisnošću NBS ali nemoj da prelaziš granicu, rekao si ne planiraš letovanje.

Горан

pre 11 godina

Алоо Шошкићу, зашто је динар пао 30% за овако кратко време? И уопште ме не занима зашто дајеш оставку.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Čitam komentare pa se pitam kakav smo mi to narod,teramo sprdnju sami sa sobom,ej moj srbine nikad od tebe nece biti čovek.Nemam pare u banku i nema šta da mi pojredu a ko štedi neka mu drcaju gace jer sve mi to sami želimo,Jorgovanka samo napred gazi graadjane jer bolj i ne zaslužujemo.

Milos

pre 11 godina

E sta smo docekali da profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podnosi ostavku jednom studentu megatrenda, koji na fakultetu gde je Dr Soskic profesor ne bi mogao ni prijemni ispit da polozi!

MiraO.

pre 11 godina

I bez ostavke bio bi smenjen. Možda je ovako bolje. Ovih dana je dobio punu podršku za svoj rad od brojnih ljudi. Čovek sa biografijom kakvu on ima ne treba da brine za svoje sutra. Žao mi je mnogo.

iva

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,zao mi je sto ste bili primorani da podnesete ostavku,ali prateci vas rad u protekle dve godine,mislim da ste ispravno radili i sada ispravno postupili! Vama zaista nije mesto u ovom glibu u kome se sada nalazi Srbija, a bice jos i gore! Ovo je tek pocetak!!!

Gerber

pre 11 godina

Osnovne funkcije Narodne banke Srbije su da utvrđuje i sprovodi monetarnu politiku, vodi politiku kursa dinara, čuva devizne rezerve i upravlja njima, izdaje novčanice i kovani novac i stara se o funkcionisanju platnog prometa i finansijskog sistema. Osnovni cilj Narodne banke Srbije je postizanje cenovne stabilnosti. Pored toga, ona za cilj ima i očuvanje finansijske stabilnosti. Šta mi imamo od toga? Ništa! Zato Šoškiću, dobro što si dao ostavku jer si zaslužio da te smene.

tucko92

pre 11 godina

Ispravno si postupio i sacuvao dostojanstvo od ovih grabljivaca!!!
Od sada je guverner osoba sa Pristinskom diplomom!!!
Sve institucije koje treba da budu nezavisne kao sto je i ova postace politizovane, za sta se mozemo zahvaliti novoj vladi, a posebno Dinkicu, coveku koji se inace zalagao za "departizaciju".

Dimnjačar

pre 11 godina

Ajd pokušaj biti čovek pa tu poslednju platu uplati na račun u Zvečanskoj.
Ja ne radim ali sam više puta slao SMS, mene bi bilo sramota toliko para svakog prvog uzeti...

aleksandar savanovic

pre 11 godina

Gospodin Soskic je u zadnjem trenutku pokusao jos da spasi, sto se spasiti ne moze. Nije vladi samo u interesu personalna vec i sistematska izmena odnosa NBS sa drzavom.
Verovatno se "strucnjaci" poput gosp. Tabakovic nadaju, da ce EU tek na kraju procesa integracije insestirati na nezavusnost NBS. Nadam se da se varaju, imajuci u vidu trenutnu krizu i vazne uloge centralni banaka zemalja clanica (nezavisno dali su clanice evrozone).

Pored toga je ovako ponasanje prema jednim medjunarodno priznatim strucnjaku skodno za drzavu. Zbog ovog "necasnog" (tu rec obozava trenutni vrh drzave) ponasanja prema gosp. Soskicem, sutra ce drugi strucnjaci odbiti da preuzmu odgovornost, zato sto i one sutra mogu biti politicki smenjeni i izlozeni kleveti.

Laku noc Srbi.

Kolja

pre 11 godina

Dno! Sad na miru mogu da dovedu nekog svog poltrona koji će morati da sluša, jer će moći da ga promene u svakom trenutku. Katastrofalan potez ove vlade.

Ivan

pre 11 godina

Bravo za odluku!! Velika šteta za Srbiju. Velika šteta za Narodnu Banku Srbije! Na zalost pametni i obrazovani ljudi moraju da ustuknu pred divljom hordom izkompleksiranih, neobrazovanih, sujetnih, bahatih....sve ovo što se trenutno dešava sa NBS je samo vraćanje dugova tajkunima koji su podrzali finansijski SNS. Ali kako izgleda očigledno je da tajkuni upravljaju SNS-om.

Zeljko

pre 11 godina

To je postupak savesnog coveka. Nisam ni kvalifikovan ni pozvan da ocenjujem njegovu strucnost ili postenje. Ovim je pokazao vecini ovih beskicmenjaka bez obraza sta znaci imati savest i najvaznije, mooda. Sad da vidimo kolika su gospodjina...

Jovan

pre 11 godina

Nije Soskic kriv, mi smo g#*!a!!!

A bzv nam je vlast, trose pare tek tako na plate i penzije, i onda kukaju zasto na je inflacija preko 7%, i povecali deficit. Pa sve dok je Krkobabic i ekipa u vlasti tesko da moze stabilan dinar da postoji. Slusao sam poslanika SNS koji navodi CH ka primer gde drzava vezala CHF sa EUR. Kako smesno i ne istinito poredjenje. 1. CHF nije vezan sa EUR vec postoji DONJA granica od 1.20, to znaci stampaju CHF kada skoci ispod 1.20. Pa dobro moze i to za dinar da se uvede, da kad dinar poraste preko 100 za 1EUR da NBS stampa, ali se to nikad nece dogoditi. 2. CHF prodaje kratkorocne obvezice od 6meseci sa negativnom kamatnom stopom, i to u svojoj valuti. Srbiji na 10godina EUR obveznice se prodaju sa kamatnom stopom preko 7.5 odsto sto je vise nego spanija sada kada trazi pomoc od EU fondova. To nije izdrzivo na duze vreme, pogotovo sada kada moraju da urade jos jednu transu tih obvezica, izdace ih po mnogo goroj kamatnoj stopi i snositi veliki gubitak. Smesna smo drzava.

ekof

pre 11 godina

Kolicina neznanja o osnovnim principima ekonomske politike koja je danas isplivala u Skupstini je zaaaaista zapanjujuca...Lakse bi mi bilo da ne znam nista o tome. Kako je moguce da o tako bitnim stvarima raspravljaju ljudi koji toliko nemaju pojma o ekonomiji. Kuku!

Nada

pre 11 godina

Nije on podneo ostavku iz tih razloga već da bi uzeo otpremninu! Prema član 29. Zakona o NBS Guverner ima pravo na naknadu u slučaju isteka mandata, prestanka funkcije zbog podnošenja ostavke ili razrešenja s funkcije iz zdravstvenih razloga (član 28. stav 1. tačka 3. tog zakona), i to u visini zarade isplaćene u mesecu pre isteka mandata, odnosno donošenja odluke o razrešenju - do zasnivanja radnog odnosa, a najduže 6 meseci! Ukoliko ga se smeni zbog drugih razloga - nema otpremnine! Shvatio je da ne može niko da ga spasi, pa ni EU, i dao je ostavku da UZME OTPREMNINU!!!! Lažna principijelnost!

Brisan (Sl. glasnik RS br. 44/10)

Dusko

pre 11 godina

Bravo Sole majstore, ispod casti ti je i bezi od ove bede i jada koji nam i koji ce nam plasirati ovi buduci tj. bivsi crno-crveni jahaci apokalipse...
Radi ti svoj posao, a mi cemo svoj na ulicama ...!

guverner kanzasa

pre 11 godina

"... kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine."

Valjda je tu bilo i strucnosti, poznavanja materije, nezavisnosti, ambicije, izazova...
tesko i nama i Vama ako su vam ovo na sta se pozivate jedini kvaliteti

Marko Runjajic

pre 11 godina

Jel neko treba da tuguje zbog čoveka koji je potrošio 2 milijarde deviznih rezervi, zaposlio novih 100 ljudi u NBS i za to vreme dinar oslabio za 15%!?!? NE.

razocaran

pre 11 godina

Pao mi je mrak na oci kada sam procitao naslov. Od 32 predmeta na fakultetu i pedesetak profesora koji su mi predavali, Soskica bih postavio bez razmisljanja na mesto broj jedan. Nije on bio ni toliko dobar kao predavac, on je samo svojim ogromnim relevantnim znanjem odavao utisak najveceg strucnjaka medju svima njima. Kada je on bio izabran, ja sam bio izuzetno prijatno iznenadjen i pomislio sam "pa dobro, nije kod nas sve nepotizam". Ono sto ja znam je: dok je on radio u NBS razvili su odeljenja za kreditni rizik i stabilnost, napravili su konkurse, na tim konkursima su prosli ljudi za koje znam da vezu nisu imali... Poslednji nek ugasi svetlo.

xXx

pre 11 godina

Čovek nema dobre rezultate, otišao je i to je dobra vest. A to da je ovo akat na nezavisnost NBS je glupost jer u Nemačkoj presednik postavlja guvernera kao i u Madjarskoj a ovde ga bira parlament kao što je u Poljskoj što je opet demokratskije rešenje.

Ranko

pre 11 godina

Bravo Šoškiću! Ti si za ove što su predložili Zakon OLIMP, i u stručnom i u moralnom pogledu koji oni nikada ne mogu dostići! Svaka Ti čast , profesore! Ovi nisu išli na škole i fakultete pa to i ne znaju!

Milos

pre 11 godina

E sta smo docekali da profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podnosi ostavku jednom studentu megatrenda, koji na fakultetu gde je Dr Soskic profesor ne bi mogao ni prijemni ispit da polozi!

Zeljko

pre 11 godina

To je postupak savesnog coveka. Nisam ni kvalifikovan ni pozvan da ocenjujem njegovu strucnost ili postenje. Ovim je pokazao vecini ovih beskicmenjaka bez obraza sta znaci imati savest i najvaznije, mooda. Sad da vidimo kolika su gospodjina...

razocaran

pre 11 godina

Pao mi je mrak na oci kada sam procitao naslov. Od 32 predmeta na fakultetu i pedesetak profesora koji su mi predavali, Soskica bih postavio bez razmisljanja na mesto broj jedan. Nije on bio ni toliko dobar kao predavac, on je samo svojim ogromnim relevantnim znanjem odavao utisak najveceg strucnjaka medju svima njima. Kada je on bio izabran, ja sam bio izuzetno prijatno iznenadjen i pomislio sam "pa dobro, nije kod nas sve nepotizam". Ono sto ja znam je: dok je on radio u NBS razvili su odeljenja za kreditni rizik i stabilnost, napravili su konkurse, na tim konkursima su prosli ljudi za koje znam da vezu nisu imali... Poslednji nek ugasi svetlo.

Saša

pre 11 godina

Iskreno mi je žao guvernera Šoškića. Postoji procedura za smenu guvernera i treba je poštovati. Guverner ne snosi odgovornost za probleme običnih ljudi. Imam deviznu štednju u banci i jako mi je stalo da nam se ne ponovi priča o Jugoskandik i Dafiment banci. A to što neki privrednici-tajkuni pokušavaju da se uz pomoć Vučića, Dačića,Dinkića i gospođe Tabaković dokopaju deviznih rezervi i našeg novca je sramno i za svaku osudu.
Najgore od svega je što to narod neće da vidi. Gde su sada oni koji su ovde pisali komentare u Nedelji štednje, da ih pitam kako se osećaju i da li im je svejedno što su svoj novac poverili bankama. Umesto toga, ovde se u komentarima piše o guvernerovoj plati, udruženoj zaveri MMF-a i Svetske banke. . .a zaboravja se da bez aranžmana sa tim institucijama niko normalan neće ulagati u zemlju sa ovakvim političarima. Ko preživi, pričaće.

Dusko

pre 11 godina

Bravo Sole majstore, ispod casti ti je i bezi od ove bede i jada koji nam i koji ce nam plasirati ovi buduci tj. bivsi crno-crveni jahaci apokalipse...
Radi ti svoj posao, a mi cemo svoj na ulicama ...!

tucko92

pre 11 godina

Ispravno si postupio i sacuvao dostojanstvo od ovih grabljivaca!!!
Od sada je guverner osoba sa Pristinskom diplomom!!!
Sve institucije koje treba da budu nezavisne kao sto je i ova postace politizovane, za sta se mozemo zahvaliti novoj vladi, a posebno Dinkicu, coveku koji se inace zalagao za "departizaciju".

Pera Zdera

pre 11 godina

Kad gospodja Tabakovic postane guverner, prelice 4 milijarde deviznih rezervi u dzepove tajkuna (sto je i bio razlog smene), i onda cemo da gledamo Mislovica, Beka, i ostale kako nasim parama kupuju jahte na metar i Srbiju na kilometar.

paul "the truth" pierce

pre 11 godina

Kao prvo, srecan sam sto mi je Soskic bio profesor i sto sam imao priliku da slusam predmete kod takvog jednog strucnjaka. Rec je o coveku koji je u svojoj struci apsolutno postovan i omiljen, od strane kolega i od strane studenata. Kada je Soskic izabran za guvernera pomislio sam i ja, eto bar nesto u ovoj drzavi da bude kako treba. Ko misli da je Soskic DS-ov covek, neka da bar jedan argument za tu tvrdnju. Ajmo sada o tim njegovim propustima u radu. Evo primera, ako ja veceras uzmem mitraljez i pobijem pola zgrade, jesam li kriv ja ili policija sto me nije preventivno uhapsila? Ako neko u Agrobanci falsifikuje izvestaje uz pomoc svog revizora, jesu li krivi taj neko i revizor banke ili je kriva NBS? Mislite o tome. Druga stvar - kurs. Ko uopste zna kako se formira kurs? Sta taj kurs odrazava? Soskicu se spocitava sto je pao kurs, a sto su za odbranu kursa potrosene devizne rezerve. Sta je trebalo da pusti kurs u slobodan pad? Pa isto je radio i Jelasic. Sta bi se onda pricalo, zbog njega je pao kurs na 150? Sta pokazuje nas kurs, snagu privrede, snagu ekonomije, stanje u platnom bilansu? Je li platni bilans uravnotezen? Je li ponuda deviza sve veca? A sta je sa inflacijom? Je li inflacija kod nas godinama unazad ista kao u EU? Onda odakle osnove za jak kurs? Molim dakle sve genijalce da nam objasne sta je mogao guverner da radi? Kada Jorgovanka bude izabrana to ce biti nas sumrak, to ce biti najvidljiviji pokazatelj koliko smo potonuli i koliko smo daleko od normalnog.

Gligor

pre 11 godina

Dejan Soskic
Рођен је 1967. године у Београду[1][2], а дипломирао је 1989. године на Економском факултету, као студент генерације Београдског универзитета[2]. Магистрирао је 1993. године на Економском факултету са тезом „Хартије од вредности и својинска трансформација: светска искуства и југословенски случај“, а звање доктора је стекао 1999. године, такође на Економском факултету, са тезом „Портфолио менаџмент и инвестициони фондови: економско-статистичка анализа на примеру САД“[2]. Поред студија на Економском факултету, Шошкић је додатно образовање стекао Француској (1990), Сједињеним Америчким Државама (1994,1998,2002) и Швајцарској (2001)[1][2], а био је и стипентиста Фулбрајтовог програма[2]. На место гувернера долази са места председника Савета Народне банке Србије.

Jorgovanka Tabakovic
По образовању је доктор економских наука.[gde?] Године 1992. постала је члан Српске радикалне странке, где је била члан Председничког колегијума, као и посланик у савезном парламенту. Након што су радикали ушли у нову Владу Србије са СПС-ом и ЈУЛ-ом, 1998. године, Табаковићева је постала министар за приватизацију. Јануара 2007. године, на ванредним парламентарним изборима, као и у мају 2008. године на наредним ванредним парламентарним изборима, изабрана је за посланика Српске радикалне странке у Народној скупштини Србије.

Treba li ovome neki komentar?

MiraO.

pre 11 godina

I bez ostavke bio bi smenjen. Možda je ovako bolje. Ovih dana je dobio punu podršku za svoj rad od brojnih ljudi. Čovek sa biografijom kakvu on ima ne treba da brine za svoje sutra. Žao mi je mnogo.

Ranko

pre 11 godina

Bravo Šoškiću! Ti si za ove što su predložili Zakon OLIMP, i u stručnom i u moralnom pogledu koji oni nikada ne mogu dostići! Svaka Ti čast , profesore! Ovi nisu išli na škole i fakultete pa to i ne znaju!

DR

pre 11 godina

Za one sa pilecim mozgom: ista koalicija je svojevremeno smenila i guvermera Avramovica. Sta nam sledi zakljucite sami. ali sami smo to odabrali.

BRAVOOOOO

pre 11 godina

Bravo za Soskica. I ne treba da dozvoli da ovi u Skupstini koji ne znaju da sastave prostoprosirenu recenicu diskutuju o njegovoj strucnosti i komentarisu kvalitet njegovog rada.
Eto im sad onog finasijskog Maga sa Kosova pa neka spasavaju drzavu od samih sebe.

ekof

pre 11 godina

Kolicina neznanja o osnovnim principima ekonomske politike koja je danas isplivala u Skupstini je zaaaaista zapanjujuca...Lakse bi mi bilo da ne znam nista o tome. Kako je moguce da o tako bitnim stvarima raspravljaju ljudi koji toliko nemaju pojma o ekonomiji. Kuku!

hallucinoman

pre 11 godina

Ovo je jedan od najvećih gospodina i intelektualnih kalibara koje imamo u ovom narodu.
Trebalo je ga je gledati i slušati u emisiji "Utisak nedelje", kada je gostovao sa tadašnjim ministrom nečega, Petrovićem iz DS-a.
S jedne strane imate gospodina, elokventnog, dostojanstvenog držanja i visokog IQ-a, možda i previsokog za ovu zemlju... a s drge strane jednog ministra vlade, raskrečenog seljačića koji ne ume dve sentence da sroči na maternjem jeziku.

Šoškić je samo dokazao svoje dostojanstvo ovim potezom.

On sutra može da živi u nekom New Yorku ili Londonu, da večera u Ritzu... i što bi se on lično platkao boreći se sa stokom koja se upravo dočepala vlasti... jednom velikom greškom... mi nismo tako glasali, niko nije za ovo glasao.

Bagra oportunista koja će da brže bolje da preraspodeli i to malo što je ostalo u ovim globalno teškim vremenima.

Možda banke u svetu, pa i Americi, imaju previše slobode, koju nesumnjivo zloupotrebljavaju... i možda bi i trebalo da njihov Kongres, ili naš parlament, imaju UVID u rad Centralne banke (Federal Reserve)... ali sigurno ne treba da imaju moć da utiču ili smenjuju guvernera po svom laičkom i političkom nahodjenju.

Transparentnost, da.
Ali diktatura priglupih, nikako.

realo

pre 11 godina

Elegantno, mozda samo malo zakasnelo. Sramota je sta radi vladajuca koalicija. Ako misle da ce EU tolerisati ovakve brljotine, debelo su se preracunali

Ivan

pre 11 godina

Bravo za odluku!! Velika šteta za Srbiju. Velika šteta za Narodnu Banku Srbije! Na zalost pametni i obrazovani ljudi moraju da ustuknu pred divljom hordom izkompleksiranih, neobrazovanih, sujetnih, bahatih....sve ovo što se trenutno dešava sa NBS je samo vraćanje dugova tajkunima koji su podrzali finansijski SNS. Ali kako izgleda očigledno je da tajkuni upravljaju SNS-om.

pitam se pitam

pre 11 godina

Ja sam se nadala da ce za nas neupucene biti postavljen i CV Jorgovanke, poredjenja radi. Da znamo strucnu kompetentnost naslednice...

DARKAN

pre 11 godina

I dalje nam zivote kroji Mladjan Dinkic, sve smo u stanju urusiti radi licnih interesa, gospodo naprednjaci i socijalisti hvala vam na svemu!

Vlada

pre 11 godina

Ne razumem se u ekonomiju i ne znam stanje u NB, sto je unutrasnja prica i plod mnogih rekla kazala. Ipak, ono sto znam je da je vrednost novca diktira ekonomija, odnos izvoza i uvoza i opste stanje drustva i sve to je u ocajnom stanju. Guverner i NB to.ne moze da resava, to nije njegov posao! Njegov posao je da koliko toliko resi stabilnost i uvede red u bankarski sistem. Na ovome je cak i uradjeno dosta. Sa trece, ovaj covek niti je primitivac, niko mu ne moze reci da nije strucan i nadasve je sa ovim potezom pokazao da nije krpa. I bas mi je zato jos zalije sto odkazi sa ovog mesta. Na kraju sto se tice plate - prvo, NBS se ne finansira iz budzeta, ona zaradjuje... i drugo, pa - magistrirajte i doktorirajte i vi i budite izabrani na ovo mesto, ne kao clan stranke...

Bogowski

pre 11 godina

Šoškić je stigao na kraj sahrane dinara. Ispod časti je svakom pa i njemu da ga polusvet od sadašnje vlasti razrešava. Veselite se sada kontroverzni biznismeni u punoj ratnoj opremi, fuj.

Dzoni

pre 11 godina

Wow kakva drama za nekog ko je za 6 meseci smanjio devizne rezerve za 2 milijarde eura a u isto vreme kurs skocio najvise u evropi.Price o tome kako nije kriv ne piju vodu jer dok su ti koji su krivi bili na vlasti on je pricao kako je sve super a dinar stabilna valuta tj ucestvovao je u obmani naroda..tek kad su pali sa vlasti i video da mu se drma fotelja onda se setio da kritikuje.

klenga

pre 11 godina

pala je i poslednja brana divljim hordama...ugasilo se i poslednje svetlo na tamnom nebu građanske,nesretne srbije...iz raznih rupa i jazbina migolje se aždahe,zmije,zveri...njima je mrak prirodni ambijent...sve će nas požderati...sve...kukaj,nesretna srbijo...

Miki

pre 11 godina

Pametan čovek, što da gubi vreme sa lopovima. Još da ode u inostranstvo i da u nekoj stranoj banci ili finansijskoj instituciji unovči svoje znanje za 10 ili 15 hiljada evra mesečno, pa da svi ovi ovde koji su ga prozivali zbog plate od 6000 evra crknu od muke! Lepo je Balašević rekao u jednom stihu "putuj planeto super smo se družili, nama je dobro taman kako smo zaslužili"...

onaj sa dobrom memorijom

pre 11 godina

kada pocne da se stampa novac,pa kada krene inflacija,pa kada pocne sverc cigareta,goriva....pa kada gorivo opet budete kupovali na flase,pravicete vi demokrate i Tadica od blata...

iva

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,zao mi je sto ste bili primorani da podnesete ostavku,ali prateci vas rad u protekle dve godine,mislim da ste ispravno radili i sada ispravno postupili! Vama zaista nije mesto u ovom glibu u kome se sada nalazi Srbija, a bice jos i gore! Ovo je tek pocetak!!!

Zoran

pre 11 godina

Trazili ste - gledajte. Glasali ste za Slobinog omladinca i Seseljeve saborce Tomu i Vucica - sad gledajte. Sta ste mislili, da ce Ivica i Toma stvarno da vode Srbiju napred, u razvoj i demokratiju? Ha, ha, ha. Nas narod je lepo davno rekao: "Vuk dlaku menja, ali cud nikako". Imali smo guvernera Soskica (sa svime sto pise o njemu u njegovoj biografiji, i ko je i sta je) a sad cemo da imamo Jorgovanku, kojoj isto pise u biografiji, i ko je i sta je. Nek sad svi sto su glasali za njih zapisu na papir koliko im je u evrima plata / penzija ovog meseca, pa nek Avgusta 2013 uporede tu cifru sa onim kolika ce im tada biti plata / penzija.

I.

pre 11 godina

Ljudi, ja gledam i ne mogu da verujem, ovako ni Sloba nije smeo da radi sta hoce. Naprosto me je strah i pitam se sta je sledece, mada me vise nista ne iznenadjuje, mi krupnim koracima grabimo unazad, ovo je nevidjena diktatura, a sto je najgore, cini mi se kao da niko ne reaguje i da smo jednostavno bespomocni.

mirko

pre 11 godina

Voleo bih da pročitam koji su kvaliteti gospođe Tabaković, šta je radila u struci, ima li profesionalnu biografiju.
Logika naprednjaka: "Dajte nam šansu, pa videt će te šta znamo" je smešna, na šansu ima pravo onaj ko ima rezultate, a ne ko ima želju.

Dr Propast

pre 11 godina

Zao mi je samo sto zivim jos uvek u ovoj zemlji, ali jako mi je drago sto se ovo desava. Ako patriote, birali ste bagru pa cete sad da vidite sta su posledice. Nosim se mislju da ce oni Kinezi umesto mosta poceti da zidaju zid oko Srbije po nalogu te toliko zeljene EU. Meni je samo fascinantno da u ovoj zemlji postoji toliko budala koje su poverovale da su se likovi koji su nam zagorcali zivot 90-ih promenili i "opametili". Ima jedna mudra srpska poslovica: Vuk dlaku menja ali cud nikada. Kao bivsem bankaru mi je mucno i zalosno da gledam sta rade s jednom institucijom kao sto je NBS. A jos mi je bljutavija cinjenica da covek koji je kreator ovakvog bankarskog sistema prica kako je on los. Covek, nazalost po struci ekonomista, je sjebao domace banke i doveo cincare da nam vedre i oblace. Sto se nikako ne poteze prica prodaje Nacionalne stedionice, za koju bi neki trebali krivicno da odgovaraju, ali ti neki su uporno u svim vladama jer im se, ako ne daj boze ostanu van, smeska Zabela!! Zao mi je Soskica, on je bar strucan za mesto. Ali sve pohvale na ostavku, ipak ne bi trebalo da se spusta na njihov nivo i nateze sa polupismenom bagrom.

mattko

pre 11 godina

Napad na Guvernera, napad na lokalne samouprave, doci ce red i na Beograd.
Da li Vesna Pesic i dalje misli da je nezibor B.Tadica strateski dobra odluka ili se sada predomislila?

Vlada

pre 11 godina

Vest se upravo sada naglo probila do svih svetskih relevantnih finansijskih novina. U svakoj od njih sustina je ista: srpska vlast preuzima kontrolu nad finansijskim trzistem i urusava nezavisne institucije. Dakle, dragi moji, svaki investitor iz inostranstva od danas okrece glavu od Srbije. Takodje, MMF i EU ce uputiti ostar signal da je ovo pogresan pravac, sto ce nuzno dovesti do zaustavljanja Srbije na putu ka EU, slabljenju posrnule srpske ekonomije, padu kreditnog rejtinga, poskupljenju kredita i srozavanju dinara. Rupu u budzetu ce nova vlast popuniti deviznim rezervama, sto ce izazvati ogorcenje stranih banaka i gradjana, koji ce povuci kapital. Nakon toga sledi dalje urusavanje srpske ekonomije i finansija, dalji pad dinara, krecu tenzije unutar zemlje i epilog ove price je vec poznat. Nova vlast ce naci krivca u nevladinom sektoru, domacim izdajnicima i izdajnickim medijima...so it begins!

kuku

pre 11 godina

majko, kuku oce kolika kolicina neznanja i neinteligencije u skupstini. Sad smo propali kad se visoko skolovani naprednjaci dokopaju love.

Gligor

pre 11 godina

Js samo da ovo dodam:
Dejan Soskic - As a lecturer at graduate and MBA courses at the University of Nebraska, Omaha, Mr Šoškić taught financial markets and institutions, financial management and international business and economics. In 2002, he was a guest lecturer at universities of New Haven, Rhode Island and Berkeley, USA. He attended specialized financial market courses at US universities (in 1994, 1998 and 2002) and the Swiss National Bank (in 2001).
Mr Šoškić is a Fulbright alumnus and member of the Presidency of the Scientific Association of Economists in Serbia.
He served as a special financial markets adviser in the National Bank of Yugoslavia (end of 2000–2002), economic policy adviser in the EU Policy and Legal Advice Center (2002–2003), and was a member of the Council of the National Bank of Serbia (2003–2004) and its Chairman until 28 July 2010.

Stvarno izgleda da ce bez plate u NBS umreti od gladi. A sta cete vi pljuvaci?

Beloved

pre 11 godina

Greška, niste to trebali da radite. Oni će zakon promeniti u svakom slučaju kako bi mogli da stave šapu na devizne rezerve, vi bi ste bili samo kolateralna šteta. Nama više ni Bog ne može pomoći !

Nebojsa - USA

pre 11 godina

Od preko 100 komentara ovde, samo mozda dva su pogodila sta ovo znaci.
A znaci da sledi upad u monetarni sistem zemlje. Ko se seca raspada Juge, setice se da je poceo upadom u monetarni sistem zemlje, najore od Srbije a zatim i od Slovenije. Nastavak je vec svima poznat.

Ovo znaci da bi ljudima koji imaju devize u bankama u Srbiji (bilo nasim ili stranim), bilo VEOMA uputno da izvade te pare iz banaka. Ako su orocili, treba razrociti, ako je moguce. Ako nije, pocnite se polako pozdravljati sa istima. Pozdrav iz USA...

Aleksandar

pre 11 godina

Postovani G-dine Dinkicu,

uz svo postovanje za rad i trud koji ste ulozili u dovodjenje stranih investitora pa I najveceg- Fijata moram da priznam da sam jako razocaran vasom inicijativom da se izvrsi izmena zakona o NBS. Vi kao proklamovani demokrata i ekonomski strucnjak vrlo dobro znate da u normalnim i razvijenim zemljama (mozda mi nismo tu? ali svakako tezimo da budemo) nezavisnost narodne banke je CRVENO SLOVO koje nijedan politicar na ma kojoj funkciji bio se ne usudjuje da dira. Kakava god da je vasa strategija za oporavak privrede Srbije to nikako ne bi smelo da ima uticaja na vodjenje jedne nezvisne institucije kao sto je Narodna Banka Srbije! Citam da bi neki nadri ekonomisti zeleli da koriste pare od deviznih rezevi radi pospesivanja ekonomije. Ja cu samo reci LUDOST! A ako u pitanju nije donosenje takvih suludih odluka od strane buduceg Guvernera moje pitanje je ZASTO menjate zakon i zasto menjate Guvernera??? da li mi ponovo idemo ka centralizaciji i stranackoj okupaciji drzavnih institucija?! Jako bih voleo da cujem odgovore na ova otvorena pitanja.

Pozdrav iz Londona

RBS

bice sou

pre 11 godina

Koji su cirkuzanti sad ce po hitnom postupku da skinu sa dnevnog reda izmene i dopune Zakona o NBS.Sad nema smetnji gospodja tkalja moze na velika vrata da udje u Narodnu banku.

Gledalac

pre 11 godina

Kljucni preduslovi uspesne monetarne politike su nezavisnost i poverenje u monetarnu vlast.Jorgovanka kao stranacka licnost niti moze biti nezavisna, osim formalno, niti uliva poverenje jer nema nikakav profesionalni kredibilitet, osim visegodisnjeg politickog "staza".
Zalosno je kolikim nas magarcima prave, da vise nije ni zalosno vec prelazi u komicno.Danasnji politicari prevazisli su i Branislava Nusica svojim komediografskim vestinama!

micko

pre 11 godina

Tesko nama sta nas ceka. Plate od 2 Evra, penzije od 1 evro, inflacija od 60% dnevno, opste nestasice, ratovi sa svim susedima. Premijer Dacic se svega toga seca, jer je bio jedan od najvaznijih srafova te vlasti. Steta sto vise nema guvernera Atanackovica, ali bi Sainovic bio sasvim dobar guverner. Ako se hitno nesto ne preduzme sve nas ovo ceka.
Da se razumemo vlada DS, SPS i URS u poslednje dve godine radila je ocajno. Nisu imali petlju da pocnu neophodne reforme, vec su mislili da to rade posle izbora. A nova vlast o reformama uopste i ne razmislja. Kao da ce vladati 100 godina. Izbore su dobili na STOP STRANACKOM ZAPOSLJAVANJU, a sada punom parom zaposljavaju svoje. Jedina razlika sto ih vecina nema ni srednju skolu. POTOP!

Kiza

pre 11 godina

Sada su na sceni oni iz devedesetih,kroje kapu po svojoj meri.NECE ovo na dobro izaci....Dok se ovi namire ostace samo koske da glodjemo...

Andante

pre 11 godina

E sad ste nadrljali! Sad će lepo Evropska Unija crno na belo reći "Doviđenja". I? Šta mislite, šta će na to reagovati tih 48% + većina belih listića i onih mudrih, što su ostali kod kuče?

Mirjana

pre 11 godina

E, da mi je da vidim teta Jorgovankinu biografiju...gde je bila na specijalizacijama,gde je predavala, cega je clan, sta je sve napisala...cime nam se preporucuje....Ovi nisu nista naucili iz propasti demokrata-autrokrata...sto mora stalno da nam EU lupa packe, dokle cemo da mislimo kako cemo moci da ih preveslamo...kukala nam majka....

Dobrodosli u 90-te

pre 11 godina

Aman, covece, bezi iz us**ne Srbije kuda te oci vode i noge nose. Ovaj narod te ne zasluzuje. I molim te, seti nas bar ponekad kad opet budemo imali plate od 7,5 E i penzije od 2,5 E, jer za nas ovakve na buckalo 'vatane i jesu Jorgovanka i njoj slicne face!

crni domino

pre 11 godina

Na zalost podrzavam Vasu ostavku!
Jahaci apokalipse utiru put svojoj vladavini.
Vlast je onakva kakvu je prost narod zeleo. Izgubila je kvalitet teranjem sposobnih. Kazu ne tebate im ali uskoro:"Drumovi ce zazelet se Turaka, Al' Turaka nigde biti nece"

Mister P

pre 11 godina

Postovani Profesore Soskicu, svaka cast na dostojanstvu i principijalnosti. Kao covek koji ima takav renome, ne uklapate se u milje instant diplomaca i priucenih ekonomista. Zalosno je sto Vi morate da polazete racune ljudima koji Vam nisu ni do kolena. Nazalost uvek je bilo i bice da se samo u Srbiji korov zaliva, a u svim normalnim zemljama se sece u korenu, zato smo tu gde jesmo.

LaLa

pre 11 godina

Neka, neka... Sada gledam naprednjake, kako rade isto sto su radili i u SRS- 90-tih! Nadam se da ce sve svoje istomisljenike povesti sa sobom u Srbijicu (posto ce ostati od nje samo Zitoradje), a mi iz Vojvodine cemo vam mahati! Majko moja mila, tesko nama kada nam Dunja ili ti Jorgan, kroji monetarnu politiku! Kada zadnji izadje iz Srbije neka ugasi svetlo! Svi normalni, tolerantni, ne nacionalisti i voljni za rad neka dodju kod nas u Vojvodinu! Ovde jos uvek svetlo gori i necemo dozvoliti ovim barabama, palmama i ostalim "strucnjacima" i malu nadu da nam mogu ugasiti i ovo malo svetla koje gori! Vovodina Vojvodjanima!!!!!!!!

Konzerva

pre 11 godina

Alo ljudi polako. Prvo što će da se desi je stabilizacija dinara, kurs će pasti ispod 100 dinara. Jorgovanka Dunja Mardž Tabaković kada podvikne, pa kada krenu cene na dole, pa kada rodi kukuruz,joj miline. E, onda na red dolaze oni namćori iz MMF-a, a Mardž kada ih zapraši,ima da nam dadnu kradit koji će oni da otplaćuju. A, kada navrnu one silne milijarde od onih 100 što nam je obećato u kampanji, ima da pršti sve. Moraćemo, braćo i sestre, spomenik da joj podigmeno. Ne mora Vojvoda od Mastera ni da dolazi iz svog sela, sve će to da bude cakum-pakum. A onda će mrmot da upakuje čokoladicu...

Nikola

pre 11 godina

Soskicu, pokazao si da si gospodin za sve njih i da neces strajkovati gladju da bi ostao na vlasti nasta su svi oni spremni.
Ja idem na more da se odmorim od ove ludnice. Treba skupiti snagu za vrelu jesen.

Zoran

pre 11 godina

Ha-ha, kakav je ovo autogol! U roku od nedelju dana istopiće se sva devizna štednja, a vi gospodo i gospođe gledajte čime ćete voditi monetarnu politiku. Nešto mi govori da nam nećete dugo potrajati...

iva

pre 11 godina

Pametno.To isto treba da urade i ostali iz saveta,i puste siledžije da sprovode svoj naum. Ne treba se petljati sa bandom.Svi ti ljudi iy NBS imaju struku, znanje, reference,ne treba da dozvole da ih okrivljuju za sve živo. A njihovi glasači nek pohitaju da svoje devize odnesu u banku, da pomognu svojim izabranicima da ostanu na vlasti, jer im niko drugi nece dati pare. Kad budemo kupovali devize na ulici, i sve ostalo sto ce se, videcemo, desiti, nemoj da bi neko od SNS patriota bio razočaran.Lakovernost, glupost, nedovoljno razmišljanje se placa, samo sto će cenu platiti svi, ali to je tekovina demokratije, kojoj izgleda, nismo dorasli.

Gligor

pre 11 godina

@ BRAVOOOO "Eto im sad onog finasijskog Maga sa Kosova pa neka spasavaju drzavu od samih sebe."

Nazalost, nije njima nego eto nama sada. Briga njih za drzavu. Sposobne i obrazovane moraju da smene jer bi pored takvih izgledali jos manji i gluplji. Jadna Srbija, prvo se odrice svojih najsposobnijih koje ceo svet ceni. Tako je bilo i sa Kori Udovicki i sa Jeremicem, sada sa Soskicem. Treba izaci na ulice i spreciti ovu degradaciju i srljanje u propast. Nema drugog leka.

Pedja

pre 11 godina

Crveno-crni opet prave reinkarnaciju otimanja devizne ustedjevine gradjana. Od osam milijardi evra ustedjevine gradjana - dobar deo je deponovan u NBS kao devizna rezerva. Miskovici Srbije su bacili oko na taj kes - jer nigde ne mogu naci pare na drugom mestu. I tako - naterace NBS da kupi obvznice za preporod Srbije. i tu ce se tudja lova razvuci, a narodu ostati - "(nedostupna) Stara devizna stednja - epizoda 2".

Jorgovan

pre 11 godina

Vala idi zeno pa tkaj, nisi ni za bolje. Kada samo pomislim da cu da slusam tebe narednih 4 godina, slosi mi se. I zivo me zanima kako ces da zaustavis pad dinara... To su samo prazne floskule, radi cete isto kao I prethodni...

Arnold

pre 11 godina

Kakav proevropski potez nove vladajuce vecine...
Najtuznije je sto obican narod koji se puno ne razume kako funkcionise ekonomija nije ni svestan kakav je ovo korak unazad kada je u pitanju stvaranje normalnog, uredjenog drustva kakvo zelimo da Srbija bude. O buducim ekonomskim efektima ovoga ne zelim ni da mislim...

aleksandar savanovic

pre 11 godina

Gospodin Soskic je u zadnjem trenutku pokusao jos da spasi, sto se spasiti ne moze. Nije vladi samo u interesu personalna vec i sistematska izmena odnosa NBS sa drzavom.
Verovatno se "strucnjaci" poput gosp. Tabakovic nadaju, da ce EU tek na kraju procesa integracije insestirati na nezavusnost NBS. Nadam se da se varaju, imajuci u vidu trenutnu krizu i vazne uloge centralni banaka zemalja clanica (nezavisno dali su clanice evrozone).

Pored toga je ovako ponasanje prema jednim medjunarodno priznatim strucnjaku skodno za drzavu. Zbog ovog "necasnog" (tu rec obozava trenutni vrh drzave) ponasanja prema gosp. Soskicem, sutra ce drugi strucnjaci odbiti da preuzmu odgovornost, zato sto i one sutra mogu biti politicki smenjeni i izlozeni kleveti.

Laku noc Srbi.

Dijaspora

pre 11 godina

Bula sam student uvazenog prof.B. Soskica. Juniora sam imala prilike da slusam na jednom predavnaju, i bilo mi je dovoljno da shvatim da "KAKAV OTAC, TAKAV SIN" ima smisla.
Nazalost, nazalost... vrednosti koje poseduje D.S. ne mogu se prepoznati u Srbiji. Ne glasam, nisam simpatizer, na svu moju lepu srecu.
Pozdrav iz Basela.

hm

pre 11 godina

@micko
"Tesko nama sta nas ceka. Plate od 2 Evra, penzije od 1 evro, inflacija od 60% dnevno, opste nestasice, ratovi sa svim susedima. "

Sve osim poslednjeg, jer su susedi u NATO alijansi, tako da...
Mada, tko zna. Mozda i bolje da nas NATO okupira i postavi neke svoje ljude. Ne verujem da bi bilo gore od ovoga sada.

Paja

pre 11 godina

Plan vladajuće koalicije je da prisvoje deo deviznih rezervi, prisile strane banke da se povuku iz Srbije a da tajkuni zahvaljujući deviznim rezervama jevtino kupe njihov kapital. Zbog toga su banke predmet napada premijera i ministara. Posle bi usledila selidba novca iz banaka na tajne račune u inostranstvu po scenariju iz 1993. godine.
Međutim, praračunali su se. Evropska unija nije toliko naivna kao što su naivni građani Srbije koji su izabrali ovakvu vlast.

Jelica

pre 11 godina

Nekako se posebno gnusam ovih ljudi, laika, simpatizera i clanova vladajuce koalicije, uglavnom neobrazovanih, koji su culi za monetarnu politiku i stabilnost sa televizije, koji misle da je odnos dinara i evra zavisio od Soskiceve jutarnje kafe i raspolozenja, a daju sebi za pravo da upucuju kritike na rad NBS i da se raduju odlasku ovog izuzetnog coveka. Pozdrav za sve koji govore, a nemaju sta da kazu.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Čitam komentare pa se pitam kakav smo mi to narod,teramo sprdnju sami sa sobom,ej moj srbine nikad od tebe nece biti čovek.Nemam pare u banku i nema šta da mi pojredu a ko štedi neka mu drcaju gace jer sve mi to sami želimo,Jorgovanka samo napred gazi graadjane jer bolj i ne zaslužujemo.

Kolja

pre 11 godina

Dno! Sad na miru mogu da dovedu nekog svog poltrona koji će morati da sluša, jer će moći da ga promene u svakom trenutku. Katastrofalan potez ove vlade.

Snave

pre 11 godina

Nova vlast radi za tajkune a ne za gradjane Srbije sto je veoma tuzno:((( Oni izgleda i ne znaju sta zanci obrazovan i cenjen profesor fakulteta. I najgore ako stave politicara za novog guvernera a toliko su obecavali departizaciju:(((

Горан

pre 11 godina

Алоо Шошкићу, зашто је динар пао 30% за овако кратко време? И уопште ме не занима зашто дајеш оставку.

Peđa

pre 11 godina

Evo upravo gledam prenos skupštine i vidim razapinju zaštitnika građana Jankovića. Šoškić, Janković, ko je sledeći? Veliki pozdrav za nadurene "bele listiće" - tražili ste gledajte. Lepo kaže narodna poslovica: Vuk (radikal, sps-ovac, arkanovac, julovac) dlaku menja ali ćud nikada ali džabe kad je ovaj narod toliko nepismen i zaboravan pa mu mogu raditi šta hoće.

Vladan Grujić

pre 11 godina

U normalnim zemljama, uhodani sistem je garancija kvaliteta. U ostalim, da ne kažem nenormalnim zemljama, čovek je garancija kvaliteta. Kada bi me neko puškom naterao da biram ravnopravnog poslovnog partnera između Šoškića i Tabakovićeve za imaginarnu firmu "SeciUšiKrpiDupe" d.o.o. sa osnivačkim kapitalom od 250 Evra, siguran sam da ne bih izabrao Jorgovanku.

Srbin

pre 11 godina

Pocelo je, pocelo, tesko nama sa njima ovi su shvatili sustinu ako zelis da vladas svi ljudi oko tebe od dna do vrha moraju biti tvoji ljudi od poverenja cisto radikalski da se zna ko im je bio ucitelj
mozda ste prevarili i ubedili ljude oko sebe da ste se promenili al mene niste kaze nasa poslovica Vuk dlaku menja al cud nikad, zivi bili pa videli sta ce se desavati u skorije vreme.

Nenad

pre 11 godina

Pametno zbori kolega Soskic.
Nazalost, politak SNS-a je takva da zele sve za sebe, ne zele oni ni Srbiju u EU, ni Kosovo u Srbiji, zele pare.

anchi

pre 11 godina

I kako sada, ja kao diplomirani ekonomista,sa svoje 23 godine, da ostanem u ovoj zemlji? Kad znam sta nam se sprema, kad vidim kako ovi se ovi bezobrazno i bahato ponasaju, kako menjaju citav zakon da bi smenili 1 coveka koji im ne odgovara, kako se jedni isti nestrucni, bolesno ambiciozni, kriminalci igraju ovom zemljom. Zaista ne znam kako oni imaju obraza da nesto pricaju o moralu, odgovornosti ma i ekonomiji kad njihova dela u prethodnih 20 godina govore glasnije od Soskicevog rada u poslednje dve. Zaista mi je muka kad samo vidim Dacica, Dinkica, Micunovica, Vucica... I poslednji put, nas devizni kurs je fleksibilan, sto znaci da NBS ne bi ni trebalo da intervenise, vec da se njegova cena formira na trzistu, kao i kod skoro svih roba. A ko kod nas jos trazi dianre i nudi evre?! Cestitam im, doveli su do toga da su sada mladi u ovoj zemlji najveci pestimisti u pogledu buducnosti. Bar moja generacija ne zna za bolje dane...

Zbogom pameti

pre 11 godina

(Mlađen, 2. avgust 2012 18:52)
A Mladjene, po Vasem strucnom misljenju, da nije mozda Jorgy ta strucnija, obrazovanija i energicnija.

zoran

pre 11 godina

Podneo ostavku na mestu guvernera NBS zato što je imao svoj nivo.Nije imao šansi protiv gomile neobuzdanih i samozvanih stručnjaka.Izgubili smo svi njegovim odlaskom.Sada će neko drugi prepoznati njegove kvalitete i koristiti njegovo znanje.To je toliko očigledno da neće ostati bez posledica.Nemam ništa protiv nove vlasti,nije mi se ni prethodna mnogo dopadala,ali preterali su sa tkz.departizacijom.Živo sam zainteresovan kako će "čovek koji zna da pravi pare",alijas Dinkić ,sarađivati sa Dr Jorgovankom koja bezobrazno kidiše na mesto guvernera.Da su joj rekli da li zna upravljati avionom,verovatno bi rekla da zna bolje od pilota.

Kosta Nesic

pre 11 godina

Sada je samo pitanje hoce li Srbija proglasiti
bankrot pre Grcke. Politicari se trude da sve to bude
sto pre, mada je poznato kako ce MMF i Evropa reagovati
na nov zakon. Neizbezno je trosenje deviznih rezervi, a
kada to i obavezni depoziti komercijalnih banaka presusi,
sledi hiperinflacija. Dobrodosli u reprizu "devedesetih".

Petar

pre 11 godina

Ekonomska situacija u Srbiji je vrlo lomljiva. Već smo prezaduženi. Guverner NBS ne sme biti ni taknut od strane politike, a sigurno ne sada. Zakon ne sme biti menjan tek tako u korist vladajuće koalicije.

Nada

pre 11 godina

Nije on podneo ostavku iz tih razloga već da bi uzeo otpremninu! Prema član 29. Zakona o NBS Guverner ima pravo na naknadu u slučaju isteka mandata, prestanka funkcije zbog podnošenja ostavke ili razrešenja s funkcije iz zdravstvenih razloga (član 28. stav 1. tačka 3. tog zakona), i to u visini zarade isplaćene u mesecu pre isteka mandata, odnosno donošenja odluke o razrešenju - do zasnivanja radnog odnosa, a najduže 6 meseci! Ukoliko ga se smeni zbog drugih razloga - nema otpremnine! Shvatio je da ne može niko da ga spasi, pa ni EU, i dao je ostavku da UZME OTPREMNINU!!!! Lažna principijelnost!

Brisan (Sl. glasnik RS br. 44/10)

Bob Petrovich

pre 11 godina

"Soskic smanjio devizne rezerve za 2 milijarde eura"
"strane banke iznele iz Srbije 2 milijarde eura"
"iz budzeta se godisnje pokrade 2 milijarde eura"
"drzavnom budzetu nedostaje 2 milijarde eura".

Da li neko moze da mi kaze, koliki je ukupan zbir ovih milijardi? Ili je to samo razlicit nacin da se kaze jedno te isto?

goxy

pre 11 godina

Tužno je što mnogi nisu ni pročitali Izmene Zakona o NBS, posebno delove o guverneru, Upravi za nadzor finansijskog sistema, i otkupu hartija od vrednosti lokalnih samouprava - dozvoljena kupovina na sekundarnom tržištu. Živi bili pa videli šta će nam ovo doneti. Što se profesora Šoškića tiče, može mu se mnogo toga zameriti. Po meni, pre svega, spora reakcija na rast NPL-a banaka ( direktna posledica lošeg stanja u privredi ), oscilacije kursa. Ali, ono što je sigurno, on je kompetentan guverner, ličnost od integriteta i zaslužuje komplimente za veći deo svog rada u NBS. Budimo objektivni, čovek je izdržao mnogo toga u prethodne dve godine. S obzirom da je željeni efekat postignut, treba povući izmene Zakona - odnosno, odložiti donošenje istih.

Kolaricu panicu, pletemo se samicu...

pre 11 godina

Bice belaja...
U banku, jednom smo se "opekli"...
Put u pakao poplocan je plocama dobrih namera! Hvala, necete me opet da izvinete "preveslati"!

Radica5

pre 11 godina

Soskic je pametan covek, sam je podneo ostavku. NJegovim radom nije bila zadovoljna ni prethodna vlast sto su iznosili u predizbornoj kampanji. Dobro je da se nije ugledao na svog sefa koji nije hteo da ode ni posle poraza u drugom krugu izbora.

raci

pre 11 godina

nista me ne cudi, ni iznenadjuje, niti nervira, na sve sam naviko.
jedino sto moze da me sokira je da nasi politicari urade nesto dobro, u tom slucaju bih od soka mogao i posedeti.

Uzoran gradjanin 2. reda

pre 11 godina

Bravo Soskicu, ovo je najbolji potez od kako si postao guverner.
Sad idi u DS pa njima vodi monetarnu politiku unutar DS-a jer imaju dosta novca, narodnog naravno, a ti si bio guverner narodne banke...
Ako vidis negde BoTa prenesi mu pozdrave od gradjana (ne vidjamo ga nesto i ako je kako kazu novinari 'beskucnik')

olga

pre 11 godina

Za mene kao građanina ove zemlje i poreskog obveznika je pitanje svih pitanja ko je svojim delovanjem omogućio povratak Dačića i Nikolića na vlast.Jasno je da su to DSi Tadić jer se građanima zgadila njihova demokratija i tobožnje reforme zarad ulaska Srbije u Eu što i nisu imali nameru.Oni su uništili sve institucije u ovoj državi,dovoljno je videti curkus od sudstva,a i stanje u medijima kao i borbu protiv korupcije.Nije tu stvar u smeni Šoškića već u kontroli trošenja deviznih rezervi na koje su bacili oko tajkuni;kako su ti tajkuni opstali 12 godina i zašto im nije proveravana imovina posle 5 oktobra.Dakle sledi štampanje para inflacija i beda kao i 90-tih jer je to ista politika.Srbija nikada neće ući u EU jer to neće dozvoliti Rusi sve i da hoće da nas primi EU.Sada će Rusi preuzeti EPS o tome već najavljuju ruski mediji koji i kažu da je formirana proruska vlada;što ovde svi znaju.Znači glavi krivac zna se ko je ovo su sve posledice.

Jovan

pre 11 godina

Nije Soskic kriv, mi smo g#*!a!!!

A bzv nam je vlast, trose pare tek tako na plate i penzije, i onda kukaju zasto na je inflacija preko 7%, i povecali deficit. Pa sve dok je Krkobabic i ekipa u vlasti tesko da moze stabilan dinar da postoji. Slusao sam poslanika SNS koji navodi CH ka primer gde drzava vezala CHF sa EUR. Kako smesno i ne istinito poredjenje. 1. CHF nije vezan sa EUR vec postoji DONJA granica od 1.20, to znaci stampaju CHF kada skoci ispod 1.20. Pa dobro moze i to za dinar da se uvede, da kad dinar poraste preko 100 za 1EUR da NBS stampa, ali se to nikad nece dogoditi. 2. CHF prodaje kratkorocne obvezice od 6meseci sa negativnom kamatnom stopom, i to u svojoj valuti. Srbiji na 10godina EUR obveznice se prodaju sa kamatnom stopom preko 7.5 odsto sto je vise nego spanija sada kada trazi pomoc od EU fondova. To nije izdrzivo na duze vreme, pogotovo sada kada moraju da urade jos jednu transu tih obvezica, izdace ih po mnogo goroj kamatnoj stopi i snositi veliki gubitak. Smesna smo drzava.

alex

pre 11 godina

Svaka cast, ne dozvolite da vas necasni smene, nego casno podnesite ostavku. Ova ostavka pokazuje da ste vi zapravo covek, a baca senku na ovu skarabudzenu vladu. Svi nosioci javnih funkcija treba da se povuku, jer sramota je biti u upravi kada ovakvi vladaju. Srbija zivi!!!

!!!

pre 11 godina

Mediji.Prokleti mediji u ovoj zemlji.Mogu ubediti mase u svašta.Hipnoza.Pod pritiskom medija i nenormalne hajke koja se vodila protiv njega u poslednjih par meseci,morao je podneti ostavku.

Pedja12

pre 11 godina

Šoškiću, da si prethodne 2 godine radio kao što sada pričaš, verujem da bi ostao guverner i pod ovom vladom. Al čisto sumnjam da bi u tom slučaju bio na funkciji više od godinu dana, žuti bi te smenili. Sad kad saznaješ za smenu, pricaš o korupciji, i o neoliberalnom kapitalizmu kao sistemu koji treba eliminisati u Srbiji. I ovoga puta kasno Marko na Kosovo stiže.

Vladimir

pre 11 godina

Nije mi ga ni najmanje žao, nije mi žao ni jednog političara jer ni jedan ne radi za dobrobit naroda. Zadužuju nas preko glave, a novac nestaje ko rukom odnesen. Šta kupuju za te pare, kome se sve to sčiva u džepove?!?

Trebamo da uradimo isto što i Island! Sve bankare u zatvore, sve koji nas zadužuju bez potrebe u zatvore, svi koji su proneverili naše pare u zatvore! Neka se buni Brisel koliko hoće, pa ne može da se krade bez posledica!

boban

pre 11 godina

@NelePFC

grubo receno kurs dinara odredjuje potraznja za istim. Posto vam za uvoz robe treba strana valuta evro, dolar, rublja vi prodajete dinar i cena pada. kada se svi budu otimali za dinar skocice i njegova cena.
inace centralna banka treba da bude striktno odvojena od politike a ne da puni budzet. stvar je vrlo prosta ili vise zaradjujete ili manje trosite.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Vlada, 2. avgust 2012 21:55)

Koji investitiori?
Oni kojima plaćamo za dolazak toliko da im se isplati da dve godine ne rade, plaćaju radnike i da budu u plusu?
Oni koji prave rafinerije od 500 miliona, a nemaju 1% od te sume za zakup zemljišta?
Je li to Ikea, koja već pet godina samo što nije došla?

Nije da mi se sviđa ova vest, ali nemojte praviti od nas budale, kao da je sve bilo super dotle, ali eto imamo sada ovu vlast...

guverner kanzasa

pre 11 godina

"... kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine."

Valjda je tu bilo i strucnosti, poznavanja materije, nezavisnosti, ambicije, izazova...
tesko i nama i Vama ako su vam ovo na sta se pozivate jedini kvaliteti

Rikardo

pre 11 godina

Koje su reference Jorgovanke patetic Tabaković osim što je "supruga i majka troje dece" i što je kao potpredsednik Vlade Srbije na čijem je čelu bio Mirko Marjanović 1999. godine tokom bombardovanja uzela stan od države (samo 150 kvadratnih metara)?

Molio bih one koji se ne razumeju u ekonomiju a podržavaju sadašnju Vladu Srbije da se uzdrže od komentara na ovu temu. Ni ja ne komentarišem hokej! DEVIZNE REZERVE ĆE SE UPOTREBLJAVATI ZA PODSTICANJE PRIVREDE I FINANSIRANJE (PROPALIH, prim. aut.) JAVNIH PREDUZEĆA?! Da li ste vi normalni???

Ukratko, svima je jasno da je društvo iz Šekspirove ulice - Mišković i ostali njemu bliski "privrednici" - nateralo svoje zastupnike, svoju ličnu Vladu da postavi novog guvernera jer Šoškić nije bio njihov poslušnik, klimoglavac, partijski službenik...

Mlađen

pre 11 godina

Gospodine Soskicu, ja zaista cenim vas titulu profesora na Ekonomskom fakultetu, ali u sferi Narodne banke Srbije se niste snasli! Zato podrzavam vasu ostavku, treba prepustiti nekom srucnijem, organizovanijem, energicnijem i koji poseduje rad, red i disciplinu, jer su vremena teska i nema vremena za gubljenje.

Бојан Савић

pre 11 godina

(I., 2. avgust 2012 21:11)
Слоба можда није смео, али ДС јесте. Сетимо се Кори Удовички и Бодрума, Јелашић је отишао под притиском управо да би Шошкић био доведен као политички подобан.

Umetnica

pre 11 godina

Pa kazem ja! Dosli na vlast: nacionalisti + socijalisti=? Ne mogu da se setim gde sam to vec cula.
Njihovi metodi su brzi, beskrupulozni, ne stide se da lupaju gluposti javno i da ignorisu zdravu pamet. Za crno uporno tvrde da je belo, ko se ne slaze. Mora po svaku cenu da ode! Soskic je samo vrlo milosrdan pocetak.
Imamo premijera koji je istovremeno i ministar policije (to jos nikome nije palo u oci sto me sokira; necuveno!), imamo predsednika drzave koji, normalno, drzi vojsku- ova dva gospodina imaju apsolutnu vlast i niko im nista ne moze! Pa tako i udaraju po Narodnoj Banci jer im se moze. Stampace pare, fiksirace kurs da se postojeci tajkuni bolje razbaskare, a isterani kao Karic, ponovo dodju. Sta ce onda njima beli svet? Kad su diktatori. Samo ne znam ko ce kome doci glave- jer cara moze narod imati samo jednog.
E tako nam i treba kad oni 2000 godine sa Milosevicem nisu trajno uklonjeni sa politicke scene- kao sto mora biti kad padne diktatura. Jer vuk kozu menja, al cud nikada! Zato su nam se vratili da sad iskusniji i bezobrazniji da dovrse sta su 90tih zapoceli, pa su u tome, ju naopako, bili ometeni, kao sto vidimo samo privremeno! A oni znaju : "Pucina (glasaci) je stoka jedna grdna!"

dark

pre 11 godina

Ne zalim Soskica nijednog trenutka! Sta je on nama doveo? Da nije mozda stabilnu i nisku stopu inflacije ili mozda finansijsku stabilnost? Svi znamo da je dinar oslabio 15% u prethodnih par meseci, a zbog kursne razlike privreda je zaduzena za 3 milijarde evra a gradjani za 700 miliona evra, o padu zivotnog standarda da ne govorimo. Sve nam je to Soskic ostavio u nasledje!

Danijela

pre 11 godina

Guverner bi osim akademskog trebalo da ima i bankarsko iskustvo i to veliko. Sto se izbora guvernera tice praksa u EU je sledeca, na primeru Maria Dragija predsednika Evropske Centralne banke vidimo da je on na to mesto postavljen tako sto su ga finansijski ministri EU predlozili Evropskom Parlamentu koji je onda glasao. Nadam se da ce sadasnji nasi ministri pokazati da kao u nekim drugim slucajevima izbora nestranackih licnosti predloziti skupstini nekoga ko ima relevantno bankarsko iskustvo i da sledeci guverner nece da bude Jorgovanka.

dusanbg

pre 11 godina

Simpatizer sa DS ali ni DS ni ova vlast pogotovo ne postuju nezavisnost institucija. Kaka se vlast menja ne menjaju se drzavni cinovnici, guverner NB, general vojske, dir policija, carine, poreske uprave itd itd.....Mnogo je vremena proslo od 2000 god ali slabo nam ide demokratija, resenje je u NOVOJ stranci i ljudima...

Petar

pre 11 godina

Vidim ovde jedan broj "hvalospeva" o liku i delu Gospodina Šoškića!? Dotični gospodin ne samo što je dozvolio devalvaciju dinara 20% za par meseci nego je NBS kumovala pljački Agro banke za vreme njegovog mandata! Sve u svemu ocena je "Sedi jedan", kako njemu tako i onome ko ga je na tu funkciju i postavio!

Гњаватор

pre 11 godina

Колико је Шошкић био независтан,нека каже Јелашић, кога је Џорџ Клуни отерао, а довео овог умишљеног генија, који је срозао динар и односу на евро, док је и пакистански рупи, скочио у односу на тај исти евро. Како то да нам је просечна плата мања од црногорске, или босанске, када то није било од времена Карађорђа Петровића. Ко је крив ? Влада, Председник, и гувернер. Не видим зашто би нова Влада, нова Скупштина биле заробљеници Гувернера кога је изабрала бивша Скупштина и бивши Председник, јер народ ће њих да пита за резултате рада, а не ове бившећ

mr.key

pre 11 godina

Impresivna biografija, ali jasno je da je bio los guverner. Ne znam zasto ga sad svi brane, do juce su ga pljuvali. Naravno isto je jasno i da ce njegova naslednica biti jos gora. Sto se tice "nezavisnosti" narodne banke,... Ovo je Srbija. Nit je Soskic bio nezavistan, niti ce Jorgovanka to biti.

Marko Runjajic

pre 11 godina

Jel neko treba da tuguje zbog čoveka koji je potrošio 2 milijarde deviznih rezervi, zaposlio novih 100 ljudi u NBS i za to vreme dinar oslabio za 15%!?!? NE.

Nemanja ( ne pali vise zastrasivanje naraoda )

pre 11 godina

Da je Tadic na vlasti i "sutnuo" Soskica (kao i sto je hteo), onda bi svi tako treba, odgovornost, a kad su drugi na vlasti i urade isto, onda ide- vracamo se u devedesete, vadite pare iz banaka, itd. Stvarno ste providni.

beli listić

pre 11 godina

Magistrirao 93-će (za vreme hiperinflacije), doktorirao 99-te (za vreme bombardovanja), jalovi i nedosledni teoretičar, ulickani birokrata nesvestan realnosti. Šteta što je sad dao ostavku, trebalo ga je najuriti...

противудар

pre 11 godina

Погле' му биографије! Цео живот на буџету, тј. на нечијој грбачи. Динар на тржишту није зарадио. Истини за вољу, 98% политичара су такви.

a77

pre 11 godina

"... kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine."
Valjda je tu bilo i strucnosti, poznavanja materije, nezavisnosti, ambicije, izazova...tesko i nama i Vama ako su vam ovo na sta se pozivate jedini kvaliteti
(guverner kanzasa, 2. avgust 2012 17:32)

Dejan Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine. Diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.
Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD.
Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta na univerzitetima bio je u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001). Bio je Fulbrajtov stipendista. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista.
Šoškić je bio specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta NBS (2003-2004).
Autor je knjige "Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi" i koautor knjiga "Finansijska tržišta i institucije", "Ekonomska statistika" i "Berzanski pojmovnik". Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji.

vlajzi

pre 11 godina

Ostade čovek bez 700.000 dinara plate :( (Predrag, 02. avgust 2012 22:35)

e moj ti, da si mi ziv i zdrav. sa kvalifikacijama koje ima, oko ovog coveka ce se tuci privatne poslovne banke, i nudice mu platu minimum 3 puta vecu nego sto je imao kao guverner.

Petar Petrovic

pre 11 godina

Vidim placu demokrate, pa kako ce sad da se finansiraju, kao na ovim izborima nasim novcima preko Razvojne banke, to znaju svi. A donekle ih razumem, trebace novaca za kiriju od 4000 evra bivsem predsedniku, pa onda za gradjevinske radove u centru BG-a itd.

fly

pre 11 godina

Mladja kritikuje Soskica?! Ajde lepo da uporedimo Mladjinu biografiju sa Soskicevom! Mladjo, a kada cemo da se dotaknemo price o partiokratiji?! Jaooo Srbijo ....

Umetnica

pre 11 godina

PS:
A za sve pametnjakovice koje u funkciji guvernera NBS umeju da zapamte samo visinu njegove plate, mali kurs zdrave pameti:
da bi guverner jedne nacionalne centralne banke i njeno delovanje bili nedodirljivi a guverner nepotkupljiv on je upravo zato i svuda na svetu izuzetno dobro placen. Samo mogu da pretpostavim da ce sa novim zakonom i to biti "regulisano" u srpskom narodnom i naprednom duhu pa ce novi guverneri (a tu sam sigurna da cemo ih imati preko nekoliko i za svaku sezonu i godisnje doba) biti skromnije placeni i da ce ozbiljno morati da drhte da li su ispunili ocekivanja vlasti ne bi li tu platu i primali do kraja mandata. Bice vrlo preokupirani da se Miskovici i Karici ponovo osove na noge...

A kada ce Srbija doziveti nove izbore i koliko ce joj stete biti ucinjeno zbog njene sopstvene gluposti i zaboravnosti, to cemo jos videti... Ko dozivi...

Kragujevcanin

pre 11 godina

Pa gospodinu Soskicu nije ni mesto medju ovima. Jedva cekam da postave Jorgovanku,pa da vidim naredne poteze ove vlasti.Sve u svemu,lose nam se pise!

citalac

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,

Vi ste, na zalost, jedan od izuzetno retkih strucnih intelektualaca u ovoj zemlji koji je zadrzao puni moralni integritet.
Zelim Vam svaku srecu. A Srbiji ostaju Dinkic i Tabakovicka. Bolje nismo ni zasluzili i ne pripada nam.

Dragan

pre 11 godina

Soskic je podneo ostavku zbog sebe, a ne zgog Srbij i zbog nezadovoljstva predlogom novog zakona o NBS. Za svakog funkcionera je povoljnije da podnese ostavku, nego da bude razresen, jer u tom slucaju ne podleze zakonskim ogranicenjima koja vaze za one kojima je funkcija prestala razresenjem. Ono sto je u Soskicevom slucaju bilo dobro, to je njegova izuzetno viskoka plata.

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, u biografiji bilo bi posteno napisati u prvom redu da je bio clan i da je placao clanarinu s procentom srazmerno mesecnim licnim dohotkom tada vladajucoj partiji, jer je kao sto je praksa od 2008 bila da partijska knjizica ne postoji u nomenklaturi zanimanja ali pokriva sva radna mesta.

crni gruja

pre 11 godina

Kada sam pročitao naslov pomislio sam da je Šoškić podneo ostavku zbog katastrofalnih rezultata rada. Međutim, arogantan kao uvek on ostavku podnosi zbog zakona o NBS.

NelePFC

pre 11 godina

Zašto je kurs dinara pao za 15 odsto u poslednjih nekoliko meseci i zašto je sve poskupelo ako je Šoškić dobro radio svoj posao?!

manojlo

pre 11 godina

Doveo nas je u situaciju koja je bila kao i devedesetih godina dinar je počeo da divlja a vi ga branite .Očigledno je da nije znao bolje da se nosi sa problemima ali to je razlog da se menja da se traži ko može stabilizovati kurs dinara.

damir

pre 11 godina

unistio nam je dinar, pored njega su nestale 2 milijarde, napravio je novu agro banku dok je stara ostetila budzet i drzavu za 300 miliona, i nekom je zao sto je dao ostavku? dajte molim vas strpajte ovog coveka u zatvor!

Izbori 2013

pre 11 godina

Ne udaljavajte se gospodine Šoškiću, trebaćete nam još, da popravite sve što ovi polupismenjaci budu pokvarili. Neće oni još dugo pokazivati svoju bahatost. Ne znaju da se ponašaju kad su na vlasti i ne razumeju kako država i NBS funkcionišu, a to znači da ćemo im uskoro videti leđa.

Gerber

pre 11 godina

Osnovne funkcije Narodne banke Srbije su da utvrđuje i sprovodi monetarnu politiku, vodi politiku kursa dinara, čuva devizne rezerve i upravlja njima, izdaje novčanice i kovani novac i stara se o funkcionisanju platnog prometa i finansijskog sistema. Osnovni cilj Narodne banke Srbije je postizanje cenovne stabilnosti. Pored toga, ona za cilj ima i očuvanje finansijske stabilnosti. Šta mi imamo od toga? Ništa! Zato Šoškiću, dobro što si dao ostavku jer si zaslužio da te smene.

Sibi the Lord

pre 11 godina

Trebao je to jos ranije. Ne znam da li je politicki bio postavljen, ili ne, ali niko koga poznajem nije primljen po konkursu za prijem pripravnika koji je raspisala NBS u februaru ove godine. A svi su zavrsili Ekonomiju, FON, FPN, Prava... u rekordnom roku, neki cak sa prosekom iznad 9.5. Toliko o nezavisnoj instituciji i zaposljavnju bez "preporuka". A ako pripravnic nisu mogli biti postavljeni tu bez "preporuka" sta onda reci za guvernera, ili sefove. Nadam se da ce Jorgovanka da ih sve do jednog pootpusta zbog ovoga gde su nas doveli.

Бојан Савић

pre 11 godina

(Vlada, 2. avgust 2012 21:55)
Ако се деси све то што предвиђате, то ће само значити да нова влада наставља истим путем који је зацртала претходна. Све што сте навели је процес који траје већ неколико година у најгорем случају може само да се настави. Да се разумемо ја сам против смене Шошкића на овај начин из простог разлога што је ово чисто политичка отимачина око функција. Нажалост то је тренд који је у овој земљи ДС дуго година примењивао, па нова власт у том погледу није ништа гора.

Ekonomija je NAUKA

pre 11 godina

Gospodin Šoškić je daleko najgori guverner u istoriji Srbije... gđa.Udovički i gospodin Jelašić su izmislili ekonomiju za njega...Istina, morao je velike cipele da popuni odlaskom gospodina Jelašića...Analizirajte njegov rad......Čovek se zaista trudi ali bezuspešno...Daje ostavku pred svoju smenu i smatrate ga savesnim...ko će nam vratiti sve one milione eura izgubljene intervencijama NBS-a koje se mere milijardama eura...smatram da će jedino Tabakovićeva da nadmaši njegovu nesposobnost i napraviti trocifrenu inflaciju...uz dužno poštovanje, Tabakovićeva i Šoškić ne zaslužuju da se o njima diskutuje...

Dimnjačar

pre 11 godina

Ajd pokušaj biti čovek pa tu poslednju platu uplati na račun u Zvečanskoj.
Ja ne radim ali sam više puta slao SMS, mene bi bilo sramota toliko para svakog prvog uzeti...

xXx

pre 11 godina

Čovek nema dobre rezultate, otišao je i to je dobra vest. A to da je ovo akat na nezavisnost NBS je glupost jer u Nemačkoj presednik postavlja guvernera kao i u Madjarskoj a ovde ga bira parlament kao što je u Poljskoj što je opet demokratskije rešenje.

Aleksandar Arsović

pre 11 godina

Opozicija će tražiti novu nestranačku ličnost sa kompetencijama koja mora sama da se prijavi,recimo Boris Begović ako je dovoljno lud da se bakće sa ludacima,
S poštovanjem

M. Н. Лазар

pre 11 godina

Да си човјек, дочекао би да те СМИЈЕНЕ.
Овако си оставком показао, да си слугерања оних који су те поставили и сада смијењују.
Искрено, за твоју плату; можда би ја пристао на свашта!

analitičar

pre 11 godina

NBS je svojim merama učinila da privreda mora da radi naredne tri godine da bi obezbedila dodatnu vrednost da se servisiraju obaveze koje su faktički nametnute za samo nekoliko meseci.

pedja

pre 11 godina

nije kriv šoškić što ima kuću i bazen i basket i teniski teren već more ministara ds & co koji imaju po 600 miliona, fabrike...s odgovorom na pitanje da je to od ministarske plate ili bezobraznije da treba da se dokaze da li postoji nešto ilegalno na njihovim računima.

dimitrije

pre 11 godina

Uopšte ne vidim čemu tolika buka lepo su naprednjaci rekli ko god nije radio dobro svoj posao biće smenjen a svaki građanin će vam reći njegove rezultate jer svi smo to osetili na našim kožama.Dok su nas razvlačili na sve strane radili su šta su hteli uništavali šta god im je palo na pamet dizali evro smanjivali kad god je odgovaralo to njima i njihovim tajkunima jednostavno i on je u toj grupi koja je uništavala građane.

leptir

pre 11 godina

Sad kada sam procitao da je bio Fulbrajtovac, stvari su mnogo jasnije. Steta, sto ga oterase, jos samo malo mu je trebalo da zavrsi posao. Zato se bune MMF i Svetska banka. Bravo Dacicu i Vucicu!

hm?

pre 11 godina

Posle donosenja ovog zakona potpuno je izvesno da nova koalicija nema nameru da sprovede postupak prikljucenja EU i da je to bila jeftina demagogija kojom su pokusali da privuku deo glasaca tokom predizborne kampanje.
Sta su posledice ovog zakon? Kod veoma probirljivih i predostroznih ulagaca u inostranstvu stvorice se veoma losa slika o Srbiji, sto ce za posledicu imati da ce u sirokom luku zaobilaziti Srbiju, a oni koji su nameravali da ulazu verovatno ce odustati. U popolavi narodnjackog populizma neko ce reci "neka idu", sta ce nam. Prvih godinu dana sigurno necemo osetiti niciji odlazak, ali realno se ne zivi od pozajmica, ruskih Potemkinovih sela, jer i Rusi igraju po pravilima svetskog trzista kapitala i kod njih nema "besplatnog rucka".
Medjutim, u nedostatku proizvodnje, realnog obrta novca povratak u '93 je izvestan. Sadasnjim ucesnicima u vlasti uopste nije strano stampanje bez pokrica, jer su to radili i devedesetih, a sa kontrolom NBS, gde se funkcija guvernera politizuje i dodeljuje kao partijski plen, ne pise nam se dobro.

cartman

pre 11 godina

Šoškiću svaka čast, a ovo je vrlo jasan znak da neznalice ponovo preuzimaju primat, kao '91, i to po hitnom postupku. Bez obzira na sve, nisam verovao da je ovo moguće. Oteraće i ovo malo vrednih ljudi što je ostalo. Da li je moguće da opet sedimo i mirno posmatramo? Posle ćemo kukati MNOGO VIŠE.

Обичан човек

pre 11 godina

Оставку је поднео да би могао у наредних 6 месеци примати 80% своје мале плате, а не због тога што не жели бити део ове "фарсе". Да је смењен не би добијао више ништа. Успешност његовог посла сви осећамо у свакодневном животу. Да је поштен и стручан не би си повећавао ионако огромну плату. У чему се огледа успешност гувернера неке земље? Који су то резултати рада овог гувернера који га доказују као великог стручњака? Зашто није био независан гувернер и јавности износио чињенице о стању у финансијама ма колико оне биле лоше? Није хтео ил' није смео?

Interesantno.

pre 11 godina

I sta sad treba da te zalim? Ja vala jok, toliko nestabilnosti si nam uneo od kada si ti guverner da je stvarno vreme bilo da te smene.

kole

pre 11 godina

@(Gligor, 2. avgust 2012 20:02)
Izvini,kako mozes biti magistar na analizi?
Magistrirao na slucaju Jugoslavija,a doktorirao na slucaju sad.
Ne kazem da jorgovanka mnogo bistra,ali zena nek proba.Inace i soskic drpao platu.
O kursevima necu da pricam

andrija

pre 11 godina

I Demokratska stranka je promenila guvernera kada je dosla na vlast.Gledao sam i citao u medijima ali kako je moguce da ni jedan ekonomista ne moze da objasni ovu situaciju.kako je nastala,da li je dobro vodjena monetarna politika.Imamo ekonomiste koji se izjasnjavaju prema politickoj opredeljenosti.Jedni kazu da je dobro radio,drugi da je lose.Zamislite da jedan doktor tvrdi da pacijent ima upalu pluca a drugi da je zdrav.Po meni ovo je apsurdno.Slusao sam danas i Dragoljuba Micunovica koji je zustro ali bez nekih argumenata jakih branio guvernera.Izgleda da smo dosli u situaciju da niko ne moze da kaze istinu sta se desava.Drzava je dosla na veoma niske grane a prethodna vlast iako sam njen simpatizer mora snositi posledice.Pogledajte sve afere koje su drmale Srbiju.Niko nije osudjen.Politika je u Srbiji biznis a narode mi umesto tastature svi najbolje da uzmemo ponovo motiku.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Ok ok Šoškiću razumemo tvoju zabrinutost za nezavisnošću NBS ali nemoj da prelaziš granicu, rekao si ne planiraš letovanje.

Mарко

pre 11 godina

Поштовани коментатори, без обзира на страначку припадност, нема разлога за ликовање и тријумфализам. Резултати дешавања око НБС ће се видети пре него се надају и иницијатори истих. У свим државама у свету на избор гувернера утиче "политика" и то није спорно и то је био случај и са избором наших гувернера, али они ипак нису били лидери странака, као г. Ј. Т. и били су углавном стручни.
О позивима појединих коментатора да се повлачи девизна штедња? Нема разлога за тако нешто, нити потребе за паником, читав систем почива на поверењу, не сме се играти с истим. Сетимо се почетка економске кризе, позива "економиста" у једној гледај тв емисији након чега је за 7-8 дана повучено око 1 млд. евра девизне штедње. Такви позиви и такво понашање могу урушити систем.
О самој оставци гувернера, коректно и кооперативно, дата шанса владајућој коалицију да покуша нови Закон о НБС поправити. Ваљда ће!
економиста

sgs3

pre 11 godina

procitao sam kako je ovaj doticni gospodin ugledan prof. na fakultetu.... trebalo je tako i ostati,a ne da se trpa gde mu nije mesto,bar kako se vidi po njegovim razultatima...kriv je za mnoge stvari...tesko nama onda,kome je on predavao i sta li su ti ucenici onda naucili?zato imamo takve ekonomiste,strucnjaci sve sami a nama sve gore... a i ovi sto ga hvale,zar vi ne vidite koliki je kurs,niste culi za agrobanku...nego ste stranacki obojeni,podrzavam novu vlast jer ce nesto da urade za ovu drzavu korisno sto se moze i videti...

xsenija

pre 11 godina

Kad fudbalska repezentacija ili ne bitno koja ne ostvari nikakve rezultate selektor daje ostavku,samo što u sportu niko ne odgovara,sve se završava na tome ali ovde u politici treba da se uvede praksa za one koji su se pogubili u sistemu.

Mirko

pre 11 godina

Posle 4 godine i unistene privrede jos se neko usudjuje da brani bilo koju polugu vlasti makar i indirektno? Soskic je radio u okvirima mogucnosti, da minimizuje stetu, njegova greska je sto je cutao o pravim razlozima zasto nije mogao uspesnije da brani dinar... I kad je resio da se oglasi nije prozvao prave krivce... A sad jos samo da se proveri da li je i sve sto je radjeno bilo legano... Sklon sam da verujem da je Soskic posteno radio... Danas treba guverner ne da minizuje stetu vec da radi za dugorocnu korist gradjana. Ako dinar treba da padne na realan kurs da bi se privreda oporavila, a kao posledicu ima realno raskidanje sa "institucijama" onda stari guverner mora da ide. Jednostavno, delanje ga ne preporucuje...

nina

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,ala ste im 'zavukli'svaka vam cast!Pohvaljujem Vasu inteligentnu i dostojanstvenu ostavku.Nisu oni kadra da Vas smenjuju,sta vise!Ma oni koji su birali ovu vladu,malo im je bila inflacija pa bi i drugu.U svakoj trecini zivota po jednu,pod parolom"sa godinama se stice iskustvo prezivljavanja,praksa-drugi deo".Nego i vi koji ste ih dovodili i oni ,presli ste se ovoga puta.Nece ni oni,vasa vlada, jos dugo,ne brinite.Mislim te Ivice,Marice,vucici,kojoti,hijene,jorgovani,korovi,Tomice,palmice..

Hazar

pre 11 godina

E sad,pobeci ce i ono malo pismenih iz zemlje a niko od investitora nece doci u ovi satrapiju. Jos kad se pojavi neki diktator pa obeca besplatne cizme i sinjele Srpskoj sreci nece biti kraja. A kad sve ovo prodje bicemo jos siromasniji, bice nas jos manje i zavrsicemo kao Hazari

poznavaoc stanja

pre 11 godina

Teranjem Soskica,S.B.,MMF,EDBR,EU i usvajanjem ovakvog Zakona napravljen je prostor da se RUSIJA & Bogoljub pojave kao Veliki spasioci Srbije.
Moj savet iskusnog coveka u srednjim godinama je da mladi i obrazovani sto pre potraze srecu u Inostranstvu jer ce im u suprotnom godine pojesti skakavci kao sto se desilo njihovim roditeljima.

Cika Mica

pre 11 godina

Pa naravno, podneo ostavku, po starom zakonu uzima otpremninu, ne odgovara za svoje greske…jos ce na kraju ispasti zrtva! Vest o njegovoj ostavci, treba da raduje sve nas.

Stevica P

pre 11 godina

Sokcic je definitivno bio pogresan izbor za guvernera NBS-a. Ovu ostavku sigurno nije podneo zbog predloga izmene i dopune zakona o NBS-u, vec da bi pobegao od odgovornosti za svoje greske.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Protiv smena Dejana Šoškića su bili i ekonomiski analitičari a Brisel je najavio oštru reakciju ukoliko se donese Izmana Zakona o NBS"

Ako na ovom svetu i pod ovim suncem postoji savrseno legitiman razlog da Šoškić podnese ostavku, onda je ovo to. Ne postoji ni jedan jedini bolji razlog da guverner NBS ode nego pretnje koje nam nasi "saveznici" upucuju za slucaj da on ne bude mogao da ostane.

Maske su (ponovo) pale. Sad se vidi, sad se zna.

TREJDER

pre 11 godina

Samo da vas obavestim da je jutros kurs na medjubankarskom trzistu bio 119.50 sa tendencijom rasta! Samo da imate u vidu sta trziste misli o dolasku buduceg struxnog guvernera.

U istroji medjubankarskog trgovanja u Srbiji dinar nije GEPOVAO dinar i nesto od zatvaranja do sutrasnjeg otvaranja trzista!

Sve najbolje vam zelim, ali ovo je pocetak kraja!

Dr politikologije

pre 11 godina

Kako neuki ljudi komentarišu (Обичан човек, 3. avgust 2012 08:13)nešto o čemu pojma nemaju, no to je uobičajena pojava u našem narodu. Kakvih 80%? Kad se koriste brojevi i procenti oni bi trebali da budu od nekog značaja, a ne napisani tek tako i od oka. Verovatno da "običan čovek" i ne treba, niti je ikad pročitao, zakon o radu i statut NBS, ali nalazi za shodno da komenteriše tek da bi komentarisao. Kad bi svi bili kao "običan čovek" svi bi mogli i da budemo Guverneri, Predsednici država i Vlada, što i dokazuje naša nova Vlast.

Mario Bros

pre 11 godina

Svaka mu čast ali ko zna koliko su ga cimali pozivima i "savetima" da to uradi. Svakako, ispao je faca na kraju, bar zbog obrazloženja. Ni on niti naslednik nema baš neke izglede za uspeh na poslu guvernera. Ipak kada brod tone, lepo je da kapetan deli sudbinu svih na brodu. Mi smo kao Titanik koji ide ka santi leda i naša sudbina će zavisiti od pomoći koji ćemo dobiti od svetskih finansijskih institucija. Možda se sažale više na apele žene, da nađem bar neki promil dobrog u ovoj ostavci.

cisto onako

pre 11 godina

Sad bi bila fora da SNS ponud
i mesto guvernera Kori Udovicki i izglasaju je u parlamentu za razliku od prosli put kad je izglasana iz Bodruma.

Don Hihot

pre 11 godina

Vi ljudi kao da zivite u Svajcarskoj pa pricate o nezavisnosti NBS-a. Gde je taj veliki strucnjak bio kad su ove "demokrate" uzimale sakom i kapom. Nit sam ga cuo nit sam ga video a sad se ne vadi iz medija sa silnim pricama o njegovoj strucnosti, dobrodusnosti i patriotizmu.

Mihajlo

pre 11 godina

Šta se ovo dešava? Da li smo dobili novog Cvetkovića i novostaru Vladu?U skupštini zakone, koji se tiču biti ili ne biti za ovu jadnu državu, predlaže neki anonimus uz svesrdnu pomoć svoje stranke i vrlo stručnog za oblast finansija gradonačelnika Jagodine a naš premijer i ministar finansija "šorom šajke...".Premijeru lepo među omladinom a ministru među zanatlijama."Baba se češlja a selo gori".Koliko vidim od g.Vučića se neće moći živeti, ukoliko premijer već na samom početku ne pokaže i dokaže svoje rukovodne sposobnosti.A o Jorgovanki nemam pravi komentar!

Jevrem B

pre 11 godina

I sta sad? Treba li da placemo, sto je podneo ostavku covek zbog koga je dinar znatno oslabio, a narod osiromasen?! I treba da podnese ostavku, jer je i vise nego ocigledno da svoju funkciju nije znao da obavlja!

Umetnica

pre 11 godina

Ovi poslednji komentari koji podrzavaju napade na jednog Soskica me sokiraju. Ili pisu takve gadosti placenici ovih novih careva, ili isti oni ulicni genijalci koji su doveli i Milosevica i ove sad na vlast, pa jedva cekaju da ponovo valjaju devize u Francuskoj ulici!
SRAM VAS BILO!

ludi gojko

pre 11 godina

dobra fora. sad vladajuca vecina ne mora da menja zakon o nbs. sada ova vecina/vlada predlaze guvernera i to ce biti jorgovanka. dobar kompromis .

Aleksandar

pre 11 godina

Svaka mu cast na CV. I ja sam rodjen 1967 pa nisam tako brzo zavrsio fakultet. Do duse Masinac traje 5 godina i malo je fundamentalniji od Ekonomije. Ja san diplomirao 1993, i vojsku odsluzio pre faksa.
Izgleda da je imao materijalnu potporu jer je magistrirao i doktorirao u vreme 90-tih kad smo se svi borili za prezivljavanje da sa 2 marke kupimo hranu za ceo mesec....
Svaka cast sada vec bivsi Guverneru NBS

milutin

pre 11 godina

neka mu je sretan put.6.5hiljada eura neka daju nezaposlenima i gladnima, a ne za platu osobi koja je dozvolila mahinacije u agrobanci,davala kredite tajkunima, zaposljavala ljude u narodnoj banci kao da mu je to tata ostavio. zutica je izleciva bolest

Dragan Jovanovic

pre 11 godina

Da sad ga treba braniti.Posebno ga treba braniti neka od pet banaka koje su imale monopol na otkupljivanje deviza iz deviznih rezervi "zbog odbrane kursa". Pa oni su na tim istim parama zaradili barem 200 miliona evra od pocetka godine. Samo na danas kupi sutra prodaj. Jos kad diktiras kurs nema rizika. Ti uvek dobijas.
E sad ako je u tih pet banaka koje su ekskluzivno otkupljivale devize od NBS iAgrobanka onda covek nije za ostavku niti smenu nego za zatvor( ogradjujem se ovo je samo AKO.Jer kako je banka koja je u minusu 300 miliona evra, mogla da kupi i jedan jedini evro.
Ja sam privatnik pa jutros ne mogu ni burek da kupim jer nemam ni prebijenu paru. Banke mogu sve. Jutros nisam mogao gorivo za automobil firme da platim karticom na NIS-u jer je odbijena,ali sam na bankomatu ispred glatko podigao novac.Naravno za 1500 din sam platio 60 proviziju.
I za ovo je kriv guverner, ali njega zabole sto nas pljackaju te iste banke koje on kontrolise. On te probleme nema. Verovatno njemu ni tih 1500 din. nista ne znaci. On valjda uzima tudje. A ja se celo pre podne sekiram sto sam platio 60 din. proviziju, sto je 1/2 litra goriva .

alek

pre 11 godina

"Ostade čovek bez 700.000 dinara plate :( (Predrag, 02. avgust 2012 22:35)

e moj ti, da si mi ziv i zdrav. sa kvalifikacijama koje ima, oko ovog coveka ce se tuci privatne poslovne banke, i nudice mu platu minimum 3 puta vecu nego sto je imao kao guverner."

Da, a onda ce da unistava i privatna lica zelenasenjem i korupcijom izvrsnih i sudskih organa, kao i svi bankari koji su trenutno u Srbiji. On treba da se pozove na zloupotrbu polozaja zbog vestackog drzanja kursa kojim je dobrano stanjio devizne rezerve(ostetio drzavu za ca. 2mlrd eura koji su prelivanjem otisli uvoznicima), a sve u korist raznih lobija(citaj tajkuna), koji mu nisu i nece ostati duzni, na stranu krokodilske suze Soskica i kobajagi svadja sa tajkunima. Realno stanje je da dinar vredi najmanje 50% manje, to zna svako ko je bilo sta kupio u EU, "od gaca do kola"

Ko bi reko cuda da se dese... pa Soskic ostavku podnese.

pre 11 godina

Ha, ha, obrazlozenje Soskiceve ostavke isto kao i govor Borka pred skupstinom. Toliko o nepovezanosti politike i guvernera.

Milivoje I

pre 11 godina

Sokcic funkciju guvernera NBS-a nije ni obavljao kako treba, tako da je podnosenje ostavke pravi potez. Vreme je da tu funkciju preuzme neko ko ce znati da je obavlja.

Stanoje A

pre 11 godina

Svestan cinjenice da ce se ispitivanjem uvideti sve greske u njegovom radu, brze bolje podneo je ostavku. Tipican potez za ljude koje ne znaju da priznaju svoje greske!

Nikolina

pre 11 godina

Da je radio ispravno i kako treba sigurno ne bi podneo ostavku i to baš u trenutku kada se raspravlja o njegovom radu. Ako misli da je na ovaj način "zatvorio" vrata proverama ispravnosti rada - grdno se vara!

Milenka S.

pre 11 godina

Jel ovo sada po principu - bolje ja sam da podnesem ostavku, možda neće istraživati moj rad/nerad do kraja ili ajde da budem dobar možda izazovem sažaljenje....

Ljubica Ć.

pre 11 godina

Sada tek ništa ne razumem, meni poteš Šoškića da podnese ostavku u trenutku dok se raspravlja o njegovor radu liči na klasično bežanje. Možda grešim?!

Julija

pre 11 godina

Svoje mogućnosti Šoškić odavno zna! Nije greh priznati da se u neki posao ne uklapate još manje je greh reći da ne znate kako dalje ali greh jeste ne priznati greške i dozvoliti da se kola lome na nama. Srbija je dovoljno zadužena i vremena za eksperimentisanje i "ljubav" prema bilo kome - nema!

Dzoni

pre 11 godina

Wow kakva drama za nekog ko je za 6 meseci smanjio devizne rezerve za 2 milijarde eura a u isto vreme kurs skocio najvise u evropi.Price o tome kako nije kriv ne piju vodu jer dok su ti koji su krivi bili na vlasti on je pricao kako je sve super a dinar stabilna valuta tj ucestvovao je u obmani naroda..tek kad su pali sa vlasti i video da mu se drma fotelja onda se setio da kritikuje.

Горан

pre 11 godina

Алоо Шошкићу, зашто је динар пао 30% за овако кратко време? И уопште ме не занима зашто дајеш оставку.

Uzoran gradjanin 2. reda

pre 11 godina

Bravo Soskicu, ovo je najbolji potez od kako si postao guverner.
Sad idi u DS pa njima vodi monetarnu politiku unutar DS-a jer imaju dosta novca, narodnog naravno, a ti si bio guverner narodne banke...
Ako vidis negde BoTa prenesi mu pozdrave od gradjana (ne vidjamo ga nesto i ako je kako kazu novinari 'beskucnik')

Nada

pre 11 godina

Nije on podneo ostavku iz tih razloga već da bi uzeo otpremninu! Prema član 29. Zakona o NBS Guverner ima pravo na naknadu u slučaju isteka mandata, prestanka funkcije zbog podnošenja ostavke ili razrešenja s funkcije iz zdravstvenih razloga (član 28. stav 1. tačka 3. tog zakona), i to u visini zarade isplaćene u mesecu pre isteka mandata, odnosno donošenja odluke o razrešenju - do zasnivanja radnog odnosa, a najduže 6 meseci! Ukoliko ga se smeni zbog drugih razloga - nema otpremnine! Shvatio je da ne može niko da ga spasi, pa ni EU, i dao je ostavku da UZME OTPREMNINU!!!! Lažna principijelnost!

Brisan (Sl. glasnik RS br. 44/10)

Mlađen

pre 11 godina

Gospodine Soskicu, ja zaista cenim vas titulu profesora na Ekonomskom fakultetu, ali u sferi Narodne banke Srbije se niste snasli! Zato podrzavam vasu ostavku, treba prepustiti nekom srucnijem, organizovanijem, energicnijem i koji poseduje rad, red i disciplinu, jer su vremena teska i nema vremena za gubljenje.

dark

pre 11 godina

Ne zalim Soskica nijednog trenutka! Sta je on nama doveo? Da nije mozda stabilnu i nisku stopu inflacije ili mozda finansijsku stabilnost? Svi znamo da je dinar oslabio 15% u prethodnih par meseci, a zbog kursne razlike privreda je zaduzena za 3 milijarde evra a gradjani za 700 miliona evra, o padu zivotnog standarda da ne govorimo. Sve nam je to Soskic ostavio u nasledje!

M. Н. Лазар

pre 11 godina

Да си човјек, дочекао би да те СМИЈЕНЕ.
Овако си оставком показао, да си слугерања оних који су те поставили и сада смијењују.
Искрено, за твоју плату; можда би ја пристао на свашта!

Marko Runjajic

pre 11 godina

Jel neko treba da tuguje zbog čoveka koji je potrošio 2 milijarde deviznih rezervi, zaposlio novih 100 ljudi u NBS i za to vreme dinar oslabio za 15%!?!? NE.

guverner kanzasa

pre 11 godina

"... kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine."

Valjda je tu bilo i strucnosti, poznavanja materije, nezavisnosti, ambicije, izazova...
tesko i nama i Vama ako su vam ovo na sta se pozivate jedini kvaliteti

Pedja12

pre 11 godina

Šoškiću, da si prethodne 2 godine radio kao što sada pričaš, verujem da bi ostao guverner i pod ovom vladom. Al čisto sumnjam da bi u tom slučaju bio na funkciji više od godinu dana, žuti bi te smenili. Sad kad saznaješ za smenu, pricaš o korupciji, i o neoliberalnom kapitalizmu kao sistemu koji treba eliminisati u Srbiji. I ovoga puta kasno Marko na Kosovo stiže.

Ekonomija je NAUKA

pre 11 godina

Gospodin Šoškić je daleko najgori guverner u istoriji Srbije... gđa.Udovički i gospodin Jelašić su izmislili ekonomiju za njega...Istina, morao je velike cipele da popuni odlaskom gospodina Jelašića...Analizirajte njegov rad......Čovek se zaista trudi ali bezuspešno...Daje ostavku pred svoju smenu i smatrate ga savesnim...ko će nam vratiti sve one milione eura izgubljene intervencijama NBS-a koje se mere milijardama eura...smatram da će jedino Tabakovićeva da nadmaši njegovu nesposobnost i napraviti trocifrenu inflaciju...uz dužno poštovanje, Tabakovićeva i Šoškić ne zaslužuju da se o njima diskutuje...

xXx

pre 11 godina

Čovek nema dobre rezultate, otišao je i to je dobra vest. A to da je ovo akat na nezavisnost NBS je glupost jer u Nemačkoj presednik postavlja guvernera kao i u Madjarskoj a ovde ga bira parlament kao što je u Poljskoj što je opet demokratskije rešenje.

beli listić

pre 11 godina

Magistrirao 93-će (za vreme hiperinflacije), doktorirao 99-te (za vreme bombardovanja), jalovi i nedosledni teoretičar, ulickani birokrata nesvestan realnosti. Šteta što je sad dao ostavku, trebalo ga je najuriti...

Nemanja ( ne pali vise zastrasivanje naraoda )

pre 11 godina

Da je Tadic na vlasti i "sutnuo" Soskica (kao i sto je hteo), onda bi svi tako treba, odgovornost, a kad su drugi na vlasti i urade isto, onda ide- vracamo se u devedesete, vadite pare iz banaka, itd. Stvarno ste providni.

manojlo

pre 11 godina

Doveo nas je u situaciju koja je bila kao i devedesetih godina dinar je počeo da divlja a vi ga branite .Očigledno je da nije znao bolje da se nosi sa problemima ali to je razlog da se menja da se traži ko može stabilizovati kurs dinara.

Dimnjačar

pre 11 godina

Ajd pokušaj biti čovek pa tu poslednju platu uplati na račun u Zvečanskoj.
Ja ne radim ali sam više puta slao SMS, mene bi bilo sramota toliko para svakog prvog uzeti...

crni gruja

pre 11 godina

Kada sam pročitao naslov pomislio sam da je Šoškić podneo ostavku zbog katastrofalnih rezultata rada. Međutim, arogantan kao uvek on ostavku podnosi zbog zakona o NBS.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Ok ok Šoškiću razumemo tvoju zabrinutost za nezavisnošću NBS ali nemoj da prelaziš granicu, rekao si ne planiraš letovanje.

NelePFC

pre 11 godina

Zašto je kurs dinara pao za 15 odsto u poslednjih nekoliko meseci i zašto je sve poskupelo ako je Šoškić dobro radio svoj posao?!

leptir

pre 11 godina

Sad kada sam procitao da je bio Fulbrajtovac, stvari su mnogo jasnije. Steta, sto ga oterase, jos samo malo mu je trebalo da zavrsi posao. Zato se bune MMF i Svetska banka. Bravo Dacicu i Vucicu!

Zeljko

pre 11 godina

To je postupak savesnog coveka. Nisam ni kvalifikovan ni pozvan da ocenjujem njegovu strucnost ili postenje. Ovim je pokazao vecini ovih beskicmenjaka bez obraza sta znaci imati savest i najvaznije, mooda. Sad da vidimo kolika su gospodjina...

Petar

pre 11 godina

Vidim ovde jedan broj "hvalospeva" o liku i delu Gospodina Šoškića!? Dotični gospodin ne samo što je dozvolio devalvaciju dinara 20% za par meseci nego je NBS kumovala pljački Agro banke za vreme njegovog mandata! Sve u svemu ocena je "Sedi jedan", kako njemu tako i onome ko ga je na tu funkciju i postavio!

Interesantno.

pre 11 godina

I sta sad treba da te zalim? Ja vala jok, toliko nestabilnosti si nam uneo od kada si ti guverner da je stvarno vreme bilo da te smene.

dimitrije

pre 11 godina

Uopšte ne vidim čemu tolika buka lepo su naprednjaci rekli ko god nije radio dobro svoj posao biće smenjen a svaki građanin će vam reći njegove rezultate jer svi smo to osetili na našim kožama.Dok su nas razvlačili na sve strane radili su šta su hteli uništavali šta god im je palo na pamet dizali evro smanjivali kad god je odgovaralo to njima i njihovim tajkunima jednostavno i on je u toj grupi koja je uništavala građane.

Sibi the Lord

pre 11 godina

Trebao je to jos ranije. Ne znam da li je politicki bio postavljen, ili ne, ali niko koga poznajem nije primljen po konkursu za prijem pripravnika koji je raspisala NBS u februaru ove godine. A svi su zavrsili Ekonomiju, FON, FPN, Prava... u rekordnom roku, neki cak sa prosekom iznad 9.5. Toliko o nezavisnoj instituciji i zaposljavnju bez "preporuka". A ako pripravnic nisu mogli biti postavljeni tu bez "preporuka" sta onda reci za guvernera, ili sefove. Nadam se da ce Jorgovanka da ih sve do jednog pootpusta zbog ovoga gde su nas doveli.

Petar Petrovic

pre 11 godina

Vidim placu demokrate, pa kako ce sad da se finansiraju, kao na ovim izborima nasim novcima preko Razvojne banke, to znaju svi. A donekle ih razumem, trebace novaca za kiriju od 4000 evra bivsem predsedniku, pa onda za gradjevinske radove u centru BG-a itd.

Dragan

pre 11 godina

Soskic je podneo ostavku zbog sebe, a ne zgog Srbij i zbog nezadovoljstva predlogom novog zakona o NBS. Za svakog funkcionera je povoljnije da podnese ostavku, nego da bude razresen, jer u tom slucaju ne podleze zakonskim ogranicenjima koja vaze za one kojima je funkcija prestala razresenjem. Ono sto je u Soskicevom slucaju bilo dobro, to je njegova izuzetno viskoka plata.

kole

pre 11 godina

@(Gligor, 2. avgust 2012 20:02)
Izvini,kako mozes biti magistar na analizi?
Magistrirao na slucaju Jugoslavija,a doktorirao na slucaju sad.
Ne kazem da jorgovanka mnogo bistra,ali zena nek proba.Inace i soskic drpao platu.
O kursevima necu da pricam

Gerber

pre 11 godina

Osnovne funkcije Narodne banke Srbije su da utvrđuje i sprovodi monetarnu politiku, vodi politiku kursa dinara, čuva devizne rezerve i upravlja njima, izdaje novčanice i kovani novac i stara se o funkcionisanju platnog prometa i finansijskog sistema. Osnovni cilj Narodne banke Srbije je postizanje cenovne stabilnosti. Pored toga, ona za cilj ima i očuvanje finansijske stabilnosti. Šta mi imamo od toga? Ništa! Zato Šoškiću, dobro što si dao ostavku jer si zaslužio da te smene.

Гњаватор

pre 11 godina

Колико је Шошкић био независтан,нека каже Јелашић, кога је Џорџ Клуни отерао, а довео овог умишљеног генија, који је срозао динар и односу на евро, док је и пакистански рупи, скочио у односу на тај исти евро. Како то да нам је просечна плата мања од црногорске, или босанске, када то није било од времена Карађорђа Петровића. Ко је крив ? Влада, Председник, и гувернер. Не видим зашто би нова Влада, нова Скупштина биле заробљеници Гувернера кога је изабрала бивша Скупштина и бивши Председник, јер народ ће њих да пита за резултате рада, а не ове бившећ

damir

pre 11 godina

unistio nam je dinar, pored njega su nestale 2 milijarde, napravio je novu agro banku dok je stara ostetila budzet i drzavu za 300 miliona, i nekom je zao sto je dao ostavku? dajte molim vas strpajte ovog coveka u zatvor!

противудар

pre 11 godina

Погле' му биографије! Цео живот на буџету, тј. на нечијој грбачи. Динар на тржишту није зарадио. Истини за вољу, 98% политичара су такви.

Mарко

pre 11 godina

Поштовани коментатори, без обзира на страначку припадност, нема разлога за ликовање и тријумфализам. Резултати дешавања око НБС ће се видети пре него се надају и иницијатори истих. У свим државама у свету на избор гувернера утиче "политика" и то није спорно и то је био случај и са избором наших гувернера, али они ипак нису били лидери странака, као г. Ј. Т. и били су углавном стручни.
О позивима појединих коментатора да се повлачи девизна штедња? Нема разлога за тако нешто, нити потребе за паником, читав систем почива на поверењу, не сме се играти с истим. Сетимо се почетка економске кризе, позива "економиста" у једној гледај тв емисији након чега је за 7-8 дана повучено око 1 млд. евра девизне штедње. Такви позиви и такво понашање могу урушити систем.
О самој оставци гувернера, коректно и кооперативно, дата шанса владајућој коалицију да покуша нови Закон о НБС поправити. Ваљда ће!
економиста

Saša

pre 11 godina

Iskreno mi je žao guvernera Šoškića. Postoji procedura za smenu guvernera i treba je poštovati. Guverner ne snosi odgovornost za probleme običnih ljudi. Imam deviznu štednju u banci i jako mi je stalo da nam se ne ponovi priča o Jugoskandik i Dafiment banci. A to što neki privrednici-tajkuni pokušavaju da se uz pomoć Vučića, Dačića,Dinkića i gospođe Tabaković dokopaju deviznih rezervi i našeg novca je sramno i za svaku osudu.
Najgore od svega je što to narod neće da vidi. Gde su sada oni koji su ovde pisali komentare u Nedelji štednje, da ih pitam kako se osećaju i da li im je svejedno što su svoj novac poverili bankama. Umesto toga, ovde se u komentarima piše o guvernerovoj plati, udruženoj zaveri MMF-a i Svetske banke. . .a zaboravja se da bez aranžmana sa tim institucijama niko normalan neće ulagati u zemlju sa ovakvim političarima. Ko preživi, pričaće.

mr.key

pre 11 godina

Impresivna biografija, ali jasno je da je bio los guverner. Ne znam zasto ga sad svi brane, do juce su ga pljuvali. Naravno isto je jasno i da ce njegova naslednica biti jos gora. Sto se tice "nezavisnosti" narodne banke,... Ovo je Srbija. Nit je Soskic bio nezavistan, niti ce Jorgovanka to biti.

Dusko

pre 11 godina

Bravo Sole majstore, ispod casti ti je i bezi od ove bede i jada koji nam i koji ce nam plasirati ovi buduci tj. bivsi crno-crveni jahaci apokalipse...
Radi ti svoj posao, a mi cemo svoj na ulicama ...!

Milos

pre 11 godina

E sta smo docekali da profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podnosi ostavku jednom studentu megatrenda, koji na fakultetu gde je Dr Soskic profesor ne bi mogao ni prijemni ispit da polozi!

sgs3

pre 11 godina

procitao sam kako je ovaj doticni gospodin ugledan prof. na fakultetu.... trebalo je tako i ostati,a ne da se trpa gde mu nije mesto,bar kako se vidi po njegovim razultatima...kriv je za mnoge stvari...tesko nama onda,kome je on predavao i sta li su ti ucenici onda naucili?zato imamo takve ekonomiste,strucnjaci sve sami a nama sve gore... a i ovi sto ga hvale,zar vi ne vidite koliki je kurs,niste culi za agrobanku...nego ste stranacki obojeni,podrzavam novu vlast jer ce nesto da urade za ovu drzavu korisno sto se moze i videti...

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, u biografiji bilo bi posteno napisati u prvom redu da je bio clan i da je placao clanarinu s procentom srazmerno mesecnim licnim dohotkom tada vladajucoj partiji, jer je kao sto je praksa od 2008 bila da partijska knjizica ne postoji u nomenklaturi zanimanja ali pokriva sva radna mesta.

Бојан Савић

pre 11 godina

(I., 2. avgust 2012 21:11)
Слоба можда није смео, али ДС јесте. Сетимо се Кори Удовички и Бодрума, Јелашић је отишао под притиском управо да би Шошкић био доведен као политички подобан.

analitičar

pre 11 godina

NBS je svojim merama učinila da privreda mora da radi naredne tri godine da bi obezbedila dodatnu vrednost da se servisiraju obaveze koje su faktički nametnute za samo nekoliko meseci.

Vladimir

pre 11 godina

Nije mi ga ni najmanje žao, nije mi žao ni jednog političara jer ni jedan ne radi za dobrobit naroda. Zadužuju nas preko glave, a novac nestaje ko rukom odnesen. Šta kupuju za te pare, kome se sve to sčiva u džepove?!?

Trebamo da uradimo isto što i Island! Sve bankare u zatvore, sve koji nas zadužuju bez potrebe u zatvore, svi koji su proneverili naše pare u zatvore! Neka se buni Brisel koliko hoće, pa ne može da se krade bez posledica!

onaj sa dobrom memorijom

pre 11 godina

kada pocne da se stampa novac,pa kada krene inflacija,pa kada pocne sverc cigareta,goriva....pa kada gorivo opet budete kupovali na flase,pravicete vi demokrate i Tadica od blata...

Ranko

pre 11 godina

Bravo Šoškiću! Ti si za ove što su predložili Zakon OLIMP, i u stručnom i u moralnom pogledu koji oni nikada ne mogu dostići! Svaka Ti čast , profesore! Ovi nisu išli na škole i fakultete pa to i ne znaju!

tucko92

pre 11 godina

Ispravno si postupio i sacuvao dostojanstvo od ovih grabljivaca!!!
Od sada je guverner osoba sa Pristinskom diplomom!!!
Sve institucije koje treba da budu nezavisne kao sto je i ova postace politizovane, za sta se mozemo zahvaliti novoj vladi, a posebno Dinkicu, coveku koji se inace zalagao za "departizaciju".

Обичан човек

pre 11 godina

Оставку је поднео да би могао у наредних 6 месеци примати 80% своје мале плате, а не због тога што не жели бити део ове "фарсе". Да је смењен не би добијао више ништа. Успешност његовог посла сви осећамо у свакодневном животу. Да је поштен и стручан не би си повећавао ионако огромну плату. У чему се огледа успешност гувернера неке земље? Који су то резултати рада овог гувернера који га доказују као великог стручњака? Зашто није био независан гувернер и јавности износио чињенице о стању у финансијама ма колико оне биле лоше? Није хтео ил' није смео?

MiraO.

pre 11 godina

I bez ostavke bio bi smenjen. Možda je ovako bolje. Ovih dana je dobio punu podršku za svoj rad od brojnih ljudi. Čovek sa biografijom kakvu on ima ne treba da brine za svoje sutra. Žao mi je mnogo.

Бојан Савић

pre 11 godina

(Vlada, 2. avgust 2012 21:55)
Ако се деси све то што предвиђате, то ће само значити да нова влада наставља истим путем који је зацртала претходна. Све што сте навели је процес који траје већ неколико година у најгорем случају може само да се настави. Да се разумемо ја сам против смене Шошкића на овај начин из простог разлога што је ово чисто политичка отимачина око функција. Нажалост то је тренд који је у овој земљи ДС дуго година примењивао, па нова власт у том погледу није ништа гора.

Dobrodosli u 90-te

pre 11 godina

Aman, covece, bezi iz us**ne Srbije kuda te oci vode i noge nose. Ovaj narod te ne zasluzuje. I molim te, seti nas bar ponekad kad opet budemo imali plate od 7,5 E i penzije od 2,5 E, jer za nas ovakve na buckalo 'vatane i jesu Jorgovanka i njoj slicne face!

Ivan

pre 11 godina

Bravo za odluku!! Velika šteta za Srbiju. Velika šteta za Narodnu Banku Srbije! Na zalost pametni i obrazovani ljudi moraju da ustuknu pred divljom hordom izkompleksiranih, neobrazovanih, sujetnih, bahatih....sve ovo što se trenutno dešava sa NBS je samo vraćanje dugova tajkunima koji su podrzali finansijski SNS. Ali kako izgleda očigledno je da tajkuni upravljaju SNS-om.

mattko

pre 11 godina

Napad na Guvernera, napad na lokalne samouprave, doci ce red i na Beograd.
Da li Vesna Pesic i dalje misli da je nezibor B.Tadica strateski dobra odluka ili se sada predomislila?

pedja

pre 11 godina

nije kriv šoškić što ima kuću i bazen i basket i teniski teren već more ministara ds & co koji imaju po 600 miliona, fabrike...s odgovorom na pitanje da je to od ministarske plate ili bezobraznije da treba da se dokaze da li postoji nešto ilegalno na njihovim računima.

BRAVOOOOO

pre 11 godina

Bravo za Soskica. I ne treba da dozvoli da ovi u Skupstini koji ne znaju da sastave prostoprosirenu recenicu diskutuju o njegovoj strucnosti i komentarisu kvalitet njegovog rada.
Eto im sad onog finasijskog Maga sa Kosova pa neka spasavaju drzavu od samih sebe.

razocaran

pre 11 godina

Pao mi je mrak na oci kada sam procitao naslov. Od 32 predmeta na fakultetu i pedesetak profesora koji su mi predavali, Soskica bih postavio bez razmisljanja na mesto broj jedan. Nije on bio ni toliko dobar kao predavac, on je samo svojim ogromnim relevantnim znanjem odavao utisak najveceg strucnjaka medju svima njima. Kada je on bio izabran, ja sam bio izuzetno prijatno iznenadjen i pomislio sam "pa dobro, nije kod nas sve nepotizam". Ono sto ja znam je: dok je on radio u NBS razvili su odeljenja za kreditni rizik i stabilnost, napravili su konkurse, na tim konkursima su prosli ljudi za koje znam da vezu nisu imali... Poslednji nek ugasi svetlo.

iva

pre 11 godina

Pametno.To isto treba da urade i ostali iz saveta,i puste siledžije da sprovode svoj naum. Ne treba se petljati sa bandom.Svi ti ljudi iy NBS imaju struku, znanje, reference,ne treba da dozvole da ih okrivljuju za sve živo. A njihovi glasači nek pohitaju da svoje devize odnesu u banku, da pomognu svojim izabranicima da ostanu na vlasti, jer im niko drugi nece dati pare. Kad budemo kupovali devize na ulici, i sve ostalo sto ce se, videcemo, desiti, nemoj da bi neko od SNS patriota bio razočaran.Lakovernost, glupost, nedovoljno razmišljanje se placa, samo sto će cenu platiti svi, ali to je tekovina demokratije, kojoj izgleda, nismo dorasli.

hallucinoman

pre 11 godina

Ovo je jedan od najvećih gospodina i intelektualnih kalibara koje imamo u ovom narodu.
Trebalo je ga je gledati i slušati u emisiji "Utisak nedelje", kada je gostovao sa tadašnjim ministrom nečega, Petrovićem iz DS-a.
S jedne strane imate gospodina, elokventnog, dostojanstvenog držanja i visokog IQ-a, možda i previsokog za ovu zemlju... a s drge strane jednog ministra vlade, raskrečenog seljačića koji ne ume dve sentence da sroči na maternjem jeziku.

Šoškić je samo dokazao svoje dostojanstvo ovim potezom.

On sutra može da živi u nekom New Yorku ili Londonu, da večera u Ritzu... i što bi se on lično platkao boreći se sa stokom koja se upravo dočepala vlasti... jednom velikom greškom... mi nismo tako glasali, niko nije za ovo glasao.

Bagra oportunista koja će da brže bolje da preraspodeli i to malo što je ostalo u ovim globalno teškim vremenima.

Možda banke u svetu, pa i Americi, imaju previše slobode, koju nesumnjivo zloupotrebljavaju... i možda bi i trebalo da njihov Kongres, ili naš parlament, imaju UVID u rad Centralne banke (Federal Reserve)... ali sigurno ne treba da imaju moć da utiču ili smenjuju guvernera po svom laičkom i političkom nahodjenju.

Transparentnost, da.
Ali diktatura priglupih, nikako.

I.

pre 11 godina

Ljudi, ja gledam i ne mogu da verujem, ovako ni Sloba nije smeo da radi sta hoce. Naprosto me je strah i pitam se sta je sledece, mada me vise nista ne iznenadjuje, mi krupnim koracima grabimo unazad, ovo je nevidjena diktatura, a sto je najgore, cini mi se kao da niko ne reaguje i da smo jednostavno bespomocni.

realo

pre 11 godina

Elegantno, mozda samo malo zakasnelo. Sramota je sta radi vladajuca koalicija. Ako misle da ce EU tolerisati ovakve brljotine, debelo su se preracunali

Gligor

pre 11 godina

Dejan Soskic
Рођен је 1967. године у Београду[1][2], а дипломирао је 1989. године на Економском факултету, као студент генерације Београдског универзитета[2]. Магистрирао је 1993. године на Економском факултету са тезом „Хартије од вредности и својинска трансформација: светска искуства и југословенски случај“, а звање доктора је стекао 1999. године, такође на Економском факултету, са тезом „Портфолио менаџмент и инвестициони фондови: економско-статистичка анализа на примеру САД“[2]. Поред студија на Економском факултету, Шошкић је додатно образовање стекао Француској (1990), Сједињеним Америчким Државама (1994,1998,2002) и Швајцарској (2001)[1][2], а био је и стипентиста Фулбрајтовог програма[2]. На место гувернера долази са места председника Савета Народне банке Србије.

Jorgovanka Tabakovic
По образовању је доктор економских наука.[gde?] Године 1992. постала је члан Српске радикалне странке, где је била члан Председничког колегијума, као и посланик у савезном парламенту. Након што су радикали ушли у нову Владу Србије са СПС-ом и ЈУЛ-ом, 1998. године, Табаковићева је постала министар за приватизацију. Јануара 2007. године, на ванредним парламентарним изборима, као и у мају 2008. године на наредним ванредним парламентарним изборима, изабрана је за посланика Српске радикалне странке у Народној скупштини Србије.

Treba li ovome neki komentar?

Zoran

pre 11 godina

Trazili ste - gledajte. Glasali ste za Slobinog omladinca i Seseljeve saborce Tomu i Vucica - sad gledajte. Sta ste mislili, da ce Ivica i Toma stvarno da vode Srbiju napred, u razvoj i demokratiju? Ha, ha, ha. Nas narod je lepo davno rekao: "Vuk dlaku menja, ali cud nikako". Imali smo guvernera Soskica (sa svime sto pise o njemu u njegovoj biografiji, i ko je i sta je) a sad cemo da imamo Jorgovanku, kojoj isto pise u biografiji, i ko je i sta je. Nek sad svi sto su glasali za njih zapisu na papir koliko im je u evrima plata / penzija ovog meseca, pa nek Avgusta 2013 uporede tu cifru sa onim kolika ce im tada biti plata / penzija.

Cika Mica

pre 11 godina

Pa naravno, podneo ostavku, po starom zakonu uzima otpremninu, ne odgovara za svoje greske…jos ce na kraju ispasti zrtva! Vest o njegovoj ostavci, treba da raduje sve nas.

LaLa

pre 11 godina

Neka, neka... Sada gledam naprednjake, kako rade isto sto su radili i u SRS- 90-tih! Nadam se da ce sve svoje istomisljenike povesti sa sobom u Srbijicu (posto ce ostati od nje samo Zitoradje), a mi iz Vojvodine cemo vam mahati! Majko moja mila, tesko nama kada nam Dunja ili ti Jorgan, kroji monetarnu politiku! Kada zadnji izadje iz Srbije neka ugasi svetlo! Svi normalni, tolerantni, ne nacionalisti i voljni za rad neka dodju kod nas u Vojvodinu! Ovde jos uvek svetlo gori i necemo dozvoliti ovim barabama, palmama i ostalim "strucnjacima" i malu nadu da nam mogu ugasiti i ovo malo svetla koje gori! Vovodina Vojvodjanima!!!!!!!!

Stevica P

pre 11 godina

Sokcic je definitivno bio pogresan izbor za guvernera NBS-a. Ovu ostavku sigurno nije podneo zbog predloga izmene i dopune zakona o NBS-u, vec da bi pobegao od odgovornosti za svoje greske.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Vlada, 2. avgust 2012 21:55)

Koji investitiori?
Oni kojima plaćamo za dolazak toliko da im se isplati da dve godine ne rade, plaćaju radnike i da budu u plusu?
Oni koji prave rafinerije od 500 miliona, a nemaju 1% od te sume za zakup zemljišta?
Je li to Ikea, koja već pet godina samo što nije došla?

Nije da mi se sviđa ova vest, ali nemojte praviti od nas budale, kao da je sve bilo super dotle, ali eto imamo sada ovu vlast...

Radica5

pre 11 godina

Soskic je pametan covek, sam je podneo ostavku. NJegovim radom nije bila zadovoljna ni prethodna vlast sto su iznosili u predizbornoj kampanji. Dobro je da se nije ugledao na svog sefa koji nije hteo da ode ni posle poraza u drugom krugu izbora.

olga

pre 11 godina

Za mene kao građanina ove zemlje i poreskog obveznika je pitanje svih pitanja ko je svojim delovanjem omogućio povratak Dačića i Nikolića na vlast.Jasno je da su to DSi Tadić jer se građanima zgadila njihova demokratija i tobožnje reforme zarad ulaska Srbije u Eu što i nisu imali nameru.Oni su uništili sve institucije u ovoj državi,dovoljno je videti curkus od sudstva,a i stanje u medijima kao i borbu protiv korupcije.Nije tu stvar u smeni Šoškića već u kontroli trošenja deviznih rezervi na koje su bacili oko tajkuni;kako su ti tajkuni opstali 12 godina i zašto im nije proveravana imovina posle 5 oktobra.Dakle sledi štampanje para inflacija i beda kao i 90-tih jer je to ista politika.Srbija nikada neće ući u EU jer to neće dozvoliti Rusi sve i da hoće da nas primi EU.Sada će Rusi preuzeti EPS o tome već najavljuju ruski mediji koji i kažu da je formirana proruska vlada;što ovde svi znaju.Znači glavi krivac zna se ko je ovo su sve posledice.

Gligor

pre 11 godina

Js samo da ovo dodam:
Dejan Soskic - As a lecturer at graduate and MBA courses at the University of Nebraska, Omaha, Mr Šoškić taught financial markets and institutions, financial management and international business and economics. In 2002, he was a guest lecturer at universities of New Haven, Rhode Island and Berkeley, USA. He attended specialized financial market courses at US universities (in 1994, 1998 and 2002) and the Swiss National Bank (in 2001).
Mr Šoškić is a Fulbright alumnus and member of the Presidency of the Scientific Association of Economists in Serbia.
He served as a special financial markets adviser in the National Bank of Yugoslavia (end of 2000–2002), economic policy adviser in the EU Policy and Legal Advice Center (2002–2003), and was a member of the Council of the National Bank of Serbia (2003–2004) and its Chairman until 28 July 2010.

Stvarno izgleda da ce bez plate u NBS umreti od gladi. A sta cete vi pljuvaci?

klenga

pre 11 godina

pala je i poslednja brana divljim hordama...ugasilo se i poslednje svetlo na tamnom nebu građanske,nesretne srbije...iz raznih rupa i jazbina migolje se aždahe,zmije,zveri...njima je mrak prirodni ambijent...sve će nas požderati...sve...kukaj,nesretna srbijo...

Jevrem B

pre 11 godina

I sta sad? Treba li da placemo, sto je podneo ostavku covek zbog koga je dinar znatno oslabio, a narod osiromasen?! I treba da podnese ostavku, jer je i vise nego ocigledno da svoju funkciju nije znao da obavlja!

Peđa

pre 11 godina

Evo upravo gledam prenos skupštine i vidim razapinju zaštitnika građana Jankovića. Šoškić, Janković, ko je sledeći? Veliki pozdrav za nadurene "bele listiće" - tražili ste gledajte. Lepo kaže narodna poslovica: Vuk (radikal, sps-ovac, arkanovac, julovac) dlaku menja ali ćud nikada ali džabe kad je ovaj narod toliko nepismen i zaboravan pa mu mogu raditi šta hoće.

iva

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,zao mi je sto ste bili primorani da podnesete ostavku,ali prateci vas rad u protekle dve godine,mislim da ste ispravno radili i sada ispravno postupili! Vama zaista nije mesto u ovom glibu u kome se sada nalazi Srbija, a bice jos i gore! Ovo je tek pocetak!!!

Nikola

pre 11 godina

Soskicu, pokazao si da si gospodin za sve njih i da neces strajkovati gladju da bi ostao na vlasti nasta su svi oni spremni.
Ja idem na more da se odmorim od ove ludnice. Treba skupiti snagu za vrelu jesen.

Paja

pre 11 godina

Plan vladajuće koalicije je da prisvoje deo deviznih rezervi, prisile strane banke da se povuku iz Srbije a da tajkuni zahvaljujući deviznim rezervama jevtino kupe njihov kapital. Zbog toga su banke predmet napada premijera i ministara. Posle bi usledila selidba novca iz banaka na tajne račune u inostranstvu po scenariju iz 1993. godine.
Međutim, praračunali su se. Evropska unija nije toliko naivna kao što su naivni građani Srbije koji su izabrali ovakvu vlast.

Vlada

pre 11 godina

Vest se upravo sada naglo probila do svih svetskih relevantnih finansijskih novina. U svakoj od njih sustina je ista: srpska vlast preuzima kontrolu nad finansijskim trzistem i urusava nezavisne institucije. Dakle, dragi moji, svaki investitor iz inostranstva od danas okrece glavu od Srbije. Takodje, MMF i EU ce uputiti ostar signal da je ovo pogresan pravac, sto ce nuzno dovesti do zaustavljanja Srbije na putu ka EU, slabljenju posrnule srpske ekonomije, padu kreditnog rejtinga, poskupljenju kredita i srozavanju dinara. Rupu u budzetu ce nova vlast popuniti deviznim rezervama, sto ce izazvati ogorcenje stranih banaka i gradjana, koji ce povuci kapital. Nakon toga sledi dalje urusavanje srpske ekonomije i finansija, dalji pad dinara, krecu tenzije unutar zemlje i epilog ove price je vec poznat. Nova vlast ce naci krivca u nevladinom sektoru, domacim izdajnicima i izdajnickim medijima...so it begins!

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Protiv smena Dejana Šoškića su bili i ekonomiski analitičari a Brisel je najavio oštru reakciju ukoliko se donese Izmana Zakona o NBS"

Ako na ovom svetu i pod ovim suncem postoji savrseno legitiman razlog da Šoškić podnese ostavku, onda je ovo to. Ne postoji ni jedan jedini bolji razlog da guverner NBS ode nego pretnje koje nam nasi "saveznici" upucuju za slucaj da on ne bude mogao da ostane.

Maske su (ponovo) pale. Sad se vidi, sad se zna.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Čitam komentare pa se pitam kakav smo mi to narod,teramo sprdnju sami sa sobom,ej moj srbine nikad od tebe nece biti čovek.Nemam pare u banku i nema šta da mi pojredu a ko štedi neka mu drcaju gace jer sve mi to sami želimo,Jorgovanka samo napred gazi graadjane jer bolj i ne zaslužujemo.

Danijela

pre 11 godina

Guverner bi osim akademskog trebalo da ima i bankarsko iskustvo i to veliko. Sto se izbora guvernera tice praksa u EU je sledeca, na primeru Maria Dragija predsednika Evropske Centralne banke vidimo da je on na to mesto postavljen tako sto su ga finansijski ministri EU predlozili Evropskom Parlamentu koji je onda glasao. Nadam se da ce sadasnji nasi ministri pokazati da kao u nekim drugim slucajevima izbora nestranackih licnosti predloziti skupstini nekoga ko ima relevantno bankarsko iskustvo i da sledeci guverner nece da bude Jorgovanka.

hm

pre 11 godina

@micko
"Tesko nama sta nas ceka. Plate od 2 Evra, penzije od 1 evro, inflacija od 60% dnevno, opste nestasice, ratovi sa svim susedima. "

Sve osim poslednjeg, jer su susedi u NATO alijansi, tako da...
Mada, tko zna. Mozda i bolje da nas NATO okupira i postavi neke svoje ljude. Ne verujem da bi bilo gore od ovoga sada.

Miki

pre 11 godina

Pametan čovek, što da gubi vreme sa lopovima. Još da ode u inostranstvo i da u nekoj stranoj banci ili finansijskoj instituciji unovči svoje znanje za 10 ili 15 hiljada evra mesečno, pa da svi ovi ovde koji su ga prozivali zbog plate od 6000 evra crknu od muke! Lepo je Balašević rekao u jednom stihu "putuj planeto super smo se družili, nama je dobro taman kako smo zaslužili"...

Zoran

pre 11 godina

Ha-ha, kakav je ovo autogol! U roku od nedelju dana istopiće se sva devizna štednja, a vi gospodo i gospođe gledajte čime ćete voditi monetarnu politiku. Nešto mi govori da nam nećete dugo potrajati...

Dijaspora

pre 11 godina

Bula sam student uvazenog prof.B. Soskica. Juniora sam imala prilike da slusam na jednom predavnaju, i bilo mi je dovoljno da shvatim da "KAKAV OTAC, TAKAV SIN" ima smisla.
Nazalost, nazalost... vrednosti koje poseduje D.S. ne mogu se prepoznati u Srbiji. Ne glasam, nisam simpatizer, na svu moju lepu srecu.
Pozdrav iz Basela.

mirko

pre 11 godina

Voleo bih da pročitam koji su kvaliteti gospođe Tabaković, šta je radila u struci, ima li profesionalnu biografiju.
Logika naprednjaka: "Dajte nam šansu, pa videt će te šta znamo" je smešna, na šansu ima pravo onaj ko ima rezultate, a ne ko ima želju.

Pera Zdera

pre 11 godina

Kad gospodja Tabakovic postane guverner, prelice 4 milijarde deviznih rezervi u dzepove tajkuna (sto je i bio razlog smene), i onda cemo da gledamo Mislovica, Beka, i ostale kako nasim parama kupuju jahte na metar i Srbiju na kilometar.

Andante

pre 11 godina

E sad ste nadrljali! Sad će lepo Evropska Unija crno na belo reći "Doviđenja". I? Šta mislite, šta će na to reagovati tih 48% + većina belih listića i onih mudrih, što su ostali kod kuče?

anchi

pre 11 godina

I kako sada, ja kao diplomirani ekonomista,sa svoje 23 godine, da ostanem u ovoj zemlji? Kad znam sta nam se sprema, kad vidim kako ovi se ovi bezobrazno i bahato ponasaju, kako menjaju citav zakon da bi smenili 1 coveka koji im ne odgovara, kako se jedni isti nestrucni, bolesno ambiciozni, kriminalci igraju ovom zemljom. Zaista ne znam kako oni imaju obraza da nesto pricaju o moralu, odgovornosti ma i ekonomiji kad njihova dela u prethodnih 20 godina govore glasnije od Soskicevog rada u poslednje dve. Zaista mi je muka kad samo vidim Dacica, Dinkica, Micunovica, Vucica... I poslednji put, nas devizni kurs je fleksibilan, sto znaci da NBS ne bi ni trebalo da intervenise, vec da se njegova cena formira na trzistu, kao i kod skoro svih roba. A ko kod nas jos trazi dianre i nudi evre?! Cestitam im, doveli su do toga da su sada mladi u ovoj zemlji najveci pestimisti u pogledu buducnosti. Bar moja generacija ne zna za bolje dane...

!!!

pre 11 godina

Mediji.Prokleti mediji u ovoj zemlji.Mogu ubediti mase u svašta.Hipnoza.Pod pritiskom medija i nenormalne hajke koja se vodila protiv njega u poslednjih par meseci,morao je podneti ostavku.

Dr Propast

pre 11 godina

Zao mi je samo sto zivim jos uvek u ovoj zemlji, ali jako mi je drago sto se ovo desava. Ako patriote, birali ste bagru pa cete sad da vidite sta su posledice. Nosim se mislju da ce oni Kinezi umesto mosta poceti da zidaju zid oko Srbije po nalogu te toliko zeljene EU. Meni je samo fascinantno da u ovoj zemlji postoji toliko budala koje su poverovale da su se likovi koji su nam zagorcali zivot 90-ih promenili i "opametili". Ima jedna mudra srpska poslovica: Vuk dlaku menja ali cud nikada. Kao bivsem bankaru mi je mucno i zalosno da gledam sta rade s jednom institucijom kao sto je NBS. A jos mi je bljutavija cinjenica da covek koji je kreator ovakvog bankarskog sistema prica kako je on los. Covek, nazalost po struci ekonomista, je sjebao domace banke i doveo cincare da nam vedre i oblace. Sto se nikako ne poteze prica prodaje Nacionalne stedionice, za koju bi neki trebali krivicno da odgovaraju, ali ti neki su uporno u svim vladama jer im se, ako ne daj boze ostanu van, smeska Zabela!! Zao mi je Soskica, on je bar strucan za mesto. Ali sve pohvale na ostavku, ipak ne bi trebalo da se spusta na njihov nivo i nateze sa polupismenom bagrom.

Pedja

pre 11 godina

Crveno-crni opet prave reinkarnaciju otimanja devizne ustedjevine gradjana. Od osam milijardi evra ustedjevine gradjana - dobar deo je deponovan u NBS kao devizna rezerva. Miskovici Srbije su bacili oko na taj kes - jer nigde ne mogu naci pare na drugom mestu. I tako - naterace NBS da kupi obvznice za preporod Srbije. i tu ce se tudja lova razvuci, a narodu ostati - "(nedostupna) Stara devizna stednja - epizoda 2".

Kolja

pre 11 godina

Dno! Sad na miru mogu da dovedu nekog svog poltrona koji će morati da sluša, jer će moći da ga promene u svakom trenutku. Katastrofalan potez ove vlade.

paul "the truth" pierce

pre 11 godina

Kao prvo, srecan sam sto mi je Soskic bio profesor i sto sam imao priliku da slusam predmete kod takvog jednog strucnjaka. Rec je o coveku koji je u svojoj struci apsolutno postovan i omiljen, od strane kolega i od strane studenata. Kada je Soskic izabran za guvernera pomislio sam i ja, eto bar nesto u ovoj drzavi da bude kako treba. Ko misli da je Soskic DS-ov covek, neka da bar jedan argument za tu tvrdnju. Ajmo sada o tim njegovim propustima u radu. Evo primera, ako ja veceras uzmem mitraljez i pobijem pola zgrade, jesam li kriv ja ili policija sto me nije preventivno uhapsila? Ako neko u Agrobanci falsifikuje izvestaje uz pomoc svog revizora, jesu li krivi taj neko i revizor banke ili je kriva NBS? Mislite o tome. Druga stvar - kurs. Ko uopste zna kako se formira kurs? Sta taj kurs odrazava? Soskicu se spocitava sto je pao kurs, a sto su za odbranu kursa potrosene devizne rezerve. Sta je trebalo da pusti kurs u slobodan pad? Pa isto je radio i Jelasic. Sta bi se onda pricalo, zbog njega je pao kurs na 150? Sta pokazuje nas kurs, snagu privrede, snagu ekonomije, stanje u platnom bilansu? Je li platni bilans uravnotezen? Je li ponuda deviza sve veca? A sta je sa inflacijom? Je li inflacija kod nas godinama unazad ista kao u EU? Onda odakle osnove za jak kurs? Molim dakle sve genijalce da nam objasne sta je mogao guverner da radi? Kada Jorgovanka bude izabrana to ce biti nas sumrak, to ce biti najvidljiviji pokazatelj koliko smo potonuli i koliko smo daleko od normalnog.

Nebojsa - USA

pre 11 godina

Od preko 100 komentara ovde, samo mozda dva su pogodila sta ovo znaci.
A znaci da sledi upad u monetarni sistem zemlje. Ko se seca raspada Juge, setice se da je poceo upadom u monetarni sistem zemlje, najore od Srbije a zatim i od Slovenije. Nastavak je vec svima poznat.

Ovo znaci da bi ljudima koji imaju devize u bankama u Srbiji (bilo nasim ili stranim), bilo VEOMA uputno da izvade te pare iz banaka. Ako su orocili, treba razrociti, ako je moguce. Ako nije, pocnite se polako pozdravljati sa istima. Pozdrav iz USA...

Snave

pre 11 godina

Nova vlast radi za tajkune a ne za gradjane Srbije sto je veoma tuzno:((( Oni izgleda i ne znaju sta zanci obrazovan i cenjen profesor fakulteta. I najgore ako stave politicara za novog guvernera a toliko su obecavali departizaciju:(((

vlajzi

pre 11 godina

Ostade čovek bez 700.000 dinara plate :( (Predrag, 02. avgust 2012 22:35)

e moj ti, da si mi ziv i zdrav. sa kvalifikacijama koje ima, oko ovog coveka ce se tuci privatne poslovne banke, i nudice mu platu minimum 3 puta vecu nego sto je imao kao guverner.

DARKAN

pre 11 godina

I dalje nam zivote kroji Mladjan Dinkic, sve smo u stanju urusiti radi licnih interesa, gospodo naprednjaci i socijalisti hvala vam na svemu!

Bogowski

pre 11 godina

Šoškić je stigao na kraj sahrane dinara. Ispod časti je svakom pa i njemu da ga polusvet od sadašnje vlasti razrešava. Veselite se sada kontroverzni biznismeni u punoj ratnoj opremi, fuj.

Bob Petrovich

pre 11 godina

"Soskic smanjio devizne rezerve za 2 milijarde eura"
"strane banke iznele iz Srbije 2 milijarde eura"
"iz budzeta se godisnje pokrade 2 milijarde eura"
"drzavnom budzetu nedostaje 2 milijarde eura".

Da li neko moze da mi kaze, koliki je ukupan zbir ovih milijardi? Ili je to samo razlicit nacin da se kaze jedno te isto?

Arnold

pre 11 godina

Kakav proevropski potez nove vladajuce vecine...
Najtuznije je sto obican narod koji se puno ne razume kako funkcionise ekonomija nije ni svestan kakav je ovo korak unazad kada je u pitanju stvaranje normalnog, uredjenog drustva kakvo zelimo da Srbija bude. O buducim ekonomskim efektima ovoga ne zelim ni da mislim...

zoran

pre 11 godina

Podneo ostavku na mestu guvernera NBS zato što je imao svoj nivo.Nije imao šansi protiv gomile neobuzdanih i samozvanih stručnjaka.Izgubili smo svi njegovim odlaskom.Sada će neko drugi prepoznati njegove kvalitete i koristiti njegovo znanje.To je toliko očigledno da neće ostati bez posledica.Nemam ništa protiv nove vlasti,nije mi se ni prethodna mnogo dopadala,ali preterali su sa tkz.departizacijom.Živo sam zainteresovan kako će "čovek koji zna da pravi pare",alijas Dinkić ,sarađivati sa Dr Jorgovankom koja bezobrazno kidiše na mesto guvernera.Da su joj rekli da li zna upravljati avionom,verovatno bi rekla da zna bolje od pilota.

Mirjana

pre 11 godina

E, da mi je da vidim teta Jorgovankinu biografiju...gde je bila na specijalizacijama,gde je predavala, cega je clan, sta je sve napisala...cime nam se preporucuje....Ovi nisu nista naucili iz propasti demokrata-autrokrata...sto mora stalno da nam EU lupa packe, dokle cemo da mislimo kako cemo moci da ih preveslamo...kukala nam majka....

xsenija

pre 11 godina

Kad fudbalska repezentacija ili ne bitno koja ne ostvari nikakve rezultate selektor daje ostavku,samo što u sportu niko ne odgovara,sve se završava na tome ali ovde u politici treba da se uvede praksa za one koji su se pogubili u sistemu.

alex

pre 11 godina

Svaka cast, ne dozvolite da vas necasni smene, nego casno podnesite ostavku. Ova ostavka pokazuje da ste vi zapravo covek, a baca senku na ovu skarabudzenu vladu. Svi nosioci javnih funkcija treba da se povuku, jer sramota je biti u upravi kada ovakvi vladaju. Srbija zivi!!!

Beloved

pre 11 godina

Greška, niste to trebali da radite. Oni će zakon promeniti u svakom slučaju kako bi mogli da stave šapu na devizne rezerve, vi bi ste bili samo kolateralna šteta. Nama više ni Bog ne može pomoći !

crni domino

pre 11 godina

Na zalost podrzavam Vasu ostavku!
Jahaci apokalipse utiru put svojoj vladavini.
Vlast je onakva kakvu je prost narod zeleo. Izgubila je kvalitet teranjem sposobnih. Kazu ne tebate im ali uskoro:"Drumovi ce zazelet se Turaka, Al' Turaka nigde biti nece"

Kosta Nesic

pre 11 godina

Sada je samo pitanje hoce li Srbija proglasiti
bankrot pre Grcke. Politicari se trude da sve to bude
sto pre, mada je poznato kako ce MMF i Evropa reagovati
na nov zakon. Neizbezno je trosenje deviznih rezervi, a
kada to i obavezni depoziti komercijalnih banaka presusi,
sledi hiperinflacija. Dobrodosli u reprizu "devedesetih".

milutin

pre 11 godina

neka mu je sretan put.6.5hiljada eura neka daju nezaposlenima i gladnima, a ne za platu osobi koja je dozvolila mahinacije u agrobanci,davala kredite tajkunima, zaposljavala ljude u narodnoj banci kao da mu je to tata ostavio. zutica je izleciva bolest

ekof

pre 11 godina

Kolicina neznanja o osnovnim principima ekonomske politike koja je danas isplivala u Skupstini je zaaaaista zapanjujuca...Lakse bi mi bilo da ne znam nista o tome. Kako je moguce da o tako bitnim stvarima raspravljaju ljudi koji toliko nemaju pojma o ekonomiji. Kuku!

aleksandar savanovic

pre 11 godina

Gospodin Soskic je u zadnjem trenutku pokusao jos da spasi, sto se spasiti ne moze. Nije vladi samo u interesu personalna vec i sistematska izmena odnosa NBS sa drzavom.
Verovatno se "strucnjaci" poput gosp. Tabakovic nadaju, da ce EU tek na kraju procesa integracije insestirati na nezavusnost NBS. Nadam se da se varaju, imajuci u vidu trenutnu krizu i vazne uloge centralni banaka zemalja clanica (nezavisno dali su clanice evrozone).

Pored toga je ovako ponasanje prema jednim medjunarodno priznatim strucnjaku skodno za drzavu. Zbog ovog "necasnog" (tu rec obozava trenutni vrh drzave) ponasanja prema gosp. Soskicem, sutra ce drugi strucnjaci odbiti da preuzmu odgovornost, zato sto i one sutra mogu biti politicki smenjeni i izlozeni kleveti.

Laku noc Srbi.

Gligor

pre 11 godina

@ BRAVOOOO "Eto im sad onog finasijskog Maga sa Kosova pa neka spasavaju drzavu od samih sebe."

Nazalost, nije njima nego eto nama sada. Briga njih za drzavu. Sposobne i obrazovane moraju da smene jer bi pored takvih izgledali jos manji i gluplji. Jadna Srbija, prvo se odrice svojih najsposobnijih koje ceo svet ceni. Tako je bilo i sa Kori Udovicki i sa Jeremicem, sada sa Soskicem. Treba izaci na ulice i spreciti ovu degradaciju i srljanje u propast. Nema drugog leka.

Kiza

pre 11 godina

Sada su na sceni oni iz devedesetih,kroje kapu po svojoj meri.NECE ovo na dobro izaci....Dok se ovi namire ostace samo koske da glodjemo...

Nenad

pre 11 godina

Pametno zbori kolega Soskic.
Nazalost, politak SNS-a je takva da zele sve za sebe, ne zele oni ni Srbiju u EU, ni Kosovo u Srbiji, zele pare.

Konzerva

pre 11 godina

Alo ljudi polako. Prvo što će da se desi je stabilizacija dinara, kurs će pasti ispod 100 dinara. Jorgovanka Dunja Mardž Tabaković kada podvikne, pa kada krenu cene na dole, pa kada rodi kukuruz,joj miline. E, onda na red dolaze oni namćori iz MMF-a, a Mardž kada ih zapraši,ima da nam dadnu kradit koji će oni da otplaćuju. A, kada navrnu one silne milijarde od onih 100 što nam je obećato u kampanji, ima da pršti sve. Moraćemo, braćo i sestre, spomenik da joj podigmeno. Ne mora Vojvoda od Mastera ni da dolazi iz svog sela, sve će to da bude cakum-pakum. A onda će mrmot da upakuje čokoladicu...

Milivoje I

pre 11 godina

Sokcic funkciju guvernera NBS-a nije ni obavljao kako treba, tako da je podnosenje ostavke pravi potez. Vreme je da tu funkciju preuzme neko ko ce znati da je obavlja.

Stanoje A

pre 11 godina

Svestan cinjenice da ce se ispitivanjem uvideti sve greske u njegovom radu, brze bolje podneo je ostavku. Tipican potez za ljude koje ne znaju da priznaju svoje greske!

dusanbg

pre 11 godina

Simpatizer sa DS ali ni DS ni ova vlast pogotovo ne postuju nezavisnost institucija. Kaka se vlast menja ne menjaju se drzavni cinovnici, guverner NB, general vojske, dir policija, carine, poreske uprave itd itd.....Mnogo je vremena proslo od 2000 god ali slabo nam ide demokratija, resenje je u NOVOJ stranci i ljudima...

Aleksandar

pre 11 godina

Postovani G-dine Dinkicu,

uz svo postovanje za rad i trud koji ste ulozili u dovodjenje stranih investitora pa I najveceg- Fijata moram da priznam da sam jako razocaran vasom inicijativom da se izvrsi izmena zakona o NBS. Vi kao proklamovani demokrata i ekonomski strucnjak vrlo dobro znate da u normalnim i razvijenim zemljama (mozda mi nismo tu? ali svakako tezimo da budemo) nezavisnost narodne banke je CRVENO SLOVO koje nijedan politicar na ma kojoj funkciji bio se ne usudjuje da dira. Kakava god da je vasa strategija za oporavak privrede Srbije to nikako ne bi smelo da ima uticaja na vodjenje jedne nezvisne institucije kao sto je Narodna Banka Srbije! Citam da bi neki nadri ekonomisti zeleli da koriste pare od deviznih rezevi radi pospesivanja ekonomije. Ja cu samo reci LUDOST! A ako u pitanju nije donosenje takvih suludih odluka od strane buduceg Guvernera moje pitanje je ZASTO menjate zakon i zasto menjate Guvernera??? da li mi ponovo idemo ka centralizaciji i stranackoj okupaciji drzavnih institucija?! Jako bih voleo da cujem odgovore na ova otvorena pitanja.

Pozdrav iz Londona

RBS

Jelica

pre 11 godina

Nekako se posebno gnusam ovih ljudi, laika, simpatizera i clanova vladajuce koalicije, uglavnom neobrazovanih, koji su culi za monetarnu politiku i stabilnost sa televizije, koji misle da je odnos dinara i evra zavisio od Soskiceve jutarnje kafe i raspolozenja, a daju sebi za pravo da upucuju kritike na rad NBS i da se raduju odlasku ovog izuzetnog coveka. Pozdrav za sve koji govore, a nemaju sta da kazu.

Don Hihot

pre 11 godina

Vi ljudi kao da zivite u Svajcarskoj pa pricate o nezavisnosti NBS-a. Gde je taj veliki strucnjak bio kad su ove "demokrate" uzimale sakom i kapom. Nit sam ga cuo nit sam ga video a sad se ne vadi iz medija sa silnim pricama o njegovoj strucnosti, dobrodusnosti i patriotizmu.

alek

pre 11 godina

"Ostade čovek bez 700.000 dinara plate :( (Predrag, 02. avgust 2012 22:35)

e moj ti, da si mi ziv i zdrav. sa kvalifikacijama koje ima, oko ovog coveka ce se tuci privatne poslovne banke, i nudice mu platu minimum 3 puta vecu nego sto je imao kao guverner."

Da, a onda ce da unistava i privatna lica zelenasenjem i korupcijom izvrsnih i sudskih organa, kao i svi bankari koji su trenutno u Srbiji. On treba da se pozove na zloupotrbu polozaja zbog vestackog drzanja kursa kojim je dobrano stanjio devizne rezerve(ostetio drzavu za ca. 2mlrd eura koji su prelivanjem otisli uvoznicima), a sve u korist raznih lobija(citaj tajkuna), koji mu nisu i nece ostati duzni, na stranu krokodilske suze Soskica i kobajagi svadja sa tajkunima. Realno stanje je da dinar vredi najmanje 50% manje, to zna svako ko je bilo sta kupio u EU, "od gaca do kola"

Jovan

pre 11 godina

Nije Soskic kriv, mi smo g#*!a!!!

A bzv nam je vlast, trose pare tek tako na plate i penzije, i onda kukaju zasto na je inflacija preko 7%, i povecali deficit. Pa sve dok je Krkobabic i ekipa u vlasti tesko da moze stabilan dinar da postoji. Slusao sam poslanika SNS koji navodi CH ka primer gde drzava vezala CHF sa EUR. Kako smesno i ne istinito poredjenje. 1. CHF nije vezan sa EUR vec postoji DONJA granica od 1.20, to znaci stampaju CHF kada skoci ispod 1.20. Pa dobro moze i to za dinar da se uvede, da kad dinar poraste preko 100 za 1EUR da NBS stampa, ali se to nikad nece dogoditi. 2. CHF prodaje kratkorocne obvezice od 6meseci sa negativnom kamatnom stopom, i to u svojoj valuti. Srbiji na 10godina EUR obveznice se prodaju sa kamatnom stopom preko 7.5 odsto sto je vise nego spanija sada kada trazi pomoc od EU fondova. To nije izdrzivo na duze vreme, pogotovo sada kada moraju da urade jos jednu transu tih obvezica, izdace ih po mnogo goroj kamatnoj stopi i snositi veliki gubitak. Smesna smo drzava.

goxy

pre 11 godina

Tužno je što mnogi nisu ni pročitali Izmene Zakona o NBS, posebno delove o guverneru, Upravi za nadzor finansijskog sistema, i otkupu hartija od vrednosti lokalnih samouprava - dozvoljena kupovina na sekundarnom tržištu. Živi bili pa videli šta će nam ovo doneti. Što se profesora Šoškića tiče, može mu se mnogo toga zameriti. Po meni, pre svega, spora reakcija na rast NPL-a banaka ( direktna posledica lošeg stanja u privredi ), oscilacije kursa. Ali, ono što je sigurno, on je kompetentan guverner, ličnost od integriteta i zaslužuje komplimente za veći deo svog rada u NBS. Budimo objektivni, čovek je izdržao mnogo toga u prethodne dve godine. S obzirom da je željeni efekat postignut, treba povući izmene Zakona - odnosno, odložiti donošenje istih.

Gledalac

pre 11 godina

Kljucni preduslovi uspesne monetarne politike su nezavisnost i poverenje u monetarnu vlast.Jorgovanka kao stranacka licnost niti moze biti nezavisna, osim formalno, niti uliva poverenje jer nema nikakav profesionalni kredibilitet, osim visegodisnjeg politickog "staza".
Zalosno je kolikim nas magarcima prave, da vise nije ni zalosno vec prelazi u komicno.Danasnji politicari prevazisli su i Branislava Nusica svojim komediografskim vestinama!

Aleksandar Arsović

pre 11 godina

Opozicija će tražiti novu nestranačku ličnost sa kompetencijama koja mora sama da se prijavi,recimo Boris Begović ako je dovoljno lud da se bakće sa ludacima,
S poštovanjem

Mister P

pre 11 godina

Postovani Profesore Soskicu, svaka cast na dostojanstvu i principijalnosti. Kao covek koji ima takav renome, ne uklapate se u milje instant diplomaca i priucenih ekonomista. Zalosno je sto Vi morate da polazete racune ljudima koji Vam nisu ni do kolena. Nazalost uvek je bilo i bice da se samo u Srbiji korov zaliva, a u svim normalnim zemljama se sece u korenu, zato smo tu gde jesmo.

Ko bi reko cuda da se dese... pa Soskic ostavku podnese.

pre 11 godina

Ha, ha, obrazlozenje Soskiceve ostavke isto kao i govor Borka pred skupstinom. Toliko o nepovezanosti politike i guvernera.

citalac

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,

Vi ste, na zalost, jedan od izuzetno retkih strucnih intelektualaca u ovoj zemlji koji je zadrzao puni moralni integritet.
Zelim Vam svaku srecu. A Srbiji ostaju Dinkic i Tabakovicka. Bolje nismo ni zasluzili i ne pripada nam.

Jorgovan

pre 11 godina

Vala idi zeno pa tkaj, nisi ni za bolje. Kada samo pomislim da cu da slusam tebe narednih 4 godina, slosi mi se. I zivo me zanima kako ces da zaustavis pad dinara... To su samo prazne floskule, radi cete isto kao I prethodni...

micko

pre 11 godina

Tesko nama sta nas ceka. Plate od 2 Evra, penzije od 1 evro, inflacija od 60% dnevno, opste nestasice, ratovi sa svim susedima. Premijer Dacic se svega toga seca, jer je bio jedan od najvaznijih srafova te vlasti. Steta sto vise nema guvernera Atanackovica, ali bi Sainovic bio sasvim dobar guverner. Ako se hitno nesto ne preduzme sve nas ovo ceka.
Da se razumemo vlada DS, SPS i URS u poslednje dve godine radila je ocajno. Nisu imali petlju da pocnu neophodne reforme, vec su mislili da to rade posle izbora. A nova vlast o reformama uopste i ne razmislja. Kao da ce vladati 100 godina. Izbore su dobili na STOP STRANACKOM ZAPOSLJAVANJU, a sada punom parom zaposljavaju svoje. Jedina razlika sto ih vecina nema ni srednju skolu. POTOP!

kuku

pre 11 godina

majko, kuku oce kolika kolicina neznanja i neinteligencije u skupstini. Sad smo propali kad se visoko skolovani naprednjaci dokopaju love.

Srbin

pre 11 godina

Pocelo je, pocelo, tesko nama sa njima ovi su shvatili sustinu ako zelis da vladas svi ljudi oko tebe od dna do vrha moraju biti tvoji ljudi od poverenja cisto radikalski da se zna ko im je bio ucitelj
mozda ste prevarili i ubedili ljude oko sebe da ste se promenili al mene niste kaze nasa poslovica Vuk dlaku menja al cud nikad, zivi bili pa videli sta ce se desavati u skorije vreme.

pitam se pitam

pre 11 godina

Ja sam se nadala da ce za nas neupucene biti postavljen i CV Jorgovanke, poredjenja radi. Da znamo strucnu kompetentnost naslednice...

Kolaricu panicu, pletemo se samicu...

pre 11 godina

Bice belaja...
U banku, jednom smo se "opekli"...
Put u pakao poplocan je plocama dobrih namera! Hvala, necete me opet da izvinete "preveslati"!

Izbori 2013

pre 11 godina

Ne udaljavajte se gospodine Šoškiću, trebaćete nam još, da popravite sve što ovi polupismenjaci budu pokvarili. Neće oni još dugo pokazivati svoju bahatost. Ne znaju da se ponašaju kad su na vlasti i ne razumeju kako država i NBS funkcionišu, a to znači da ćemo im uskoro videti leđa.

bice sou

pre 11 godina

Koji su cirkuzanti sad ce po hitnom postupku da skinu sa dnevnog reda izmene i dopune Zakona o NBS.Sad nema smetnji gospodja tkalja moze na velika vrata da udje u Narodnu banku.

DR

pre 11 godina

Za one sa pilecim mozgom: ista koalicija je svojevremeno smenila i guvermera Avramovica. Sta nam sledi zakljucite sami. ali sami smo to odabrali.

Dragan Jovanovic

pre 11 godina

Da sad ga treba braniti.Posebno ga treba braniti neka od pet banaka koje su imale monopol na otkupljivanje deviza iz deviznih rezervi "zbog odbrane kursa". Pa oni su na tim istim parama zaradili barem 200 miliona evra od pocetka godine. Samo na danas kupi sutra prodaj. Jos kad diktiras kurs nema rizika. Ti uvek dobijas.
E sad ako je u tih pet banaka koje su ekskluzivno otkupljivale devize od NBS iAgrobanka onda covek nije za ostavku niti smenu nego za zatvor( ogradjujem se ovo je samo AKO.Jer kako je banka koja je u minusu 300 miliona evra, mogla da kupi i jedan jedini evro.
Ja sam privatnik pa jutros ne mogu ni burek da kupim jer nemam ni prebijenu paru. Banke mogu sve. Jutros nisam mogao gorivo za automobil firme da platim karticom na NIS-u jer je odbijena,ali sam na bankomatu ispred glatko podigao novac.Naravno za 1500 din sam platio 60 proviziju.
I za ovo je kriv guverner, ali njega zabole sto nas pljackaju te iste banke koje on kontrolise. On te probleme nema. Verovatno njemu ni tih 1500 din. nista ne znaci. On valjda uzima tudje. A ja se celo pre podne sekiram sto sam platio 60 din. proviziju, sto je 1/2 litra goriva .

Ljubica Ć.

pre 11 godina

Sada tek ništa ne razumem, meni poteš Šoškića da podnese ostavku u trenutku dok se raspravlja o njegovor radu liči na klasično bežanje. Možda grešim?!

Vladan Grujić

pre 11 godina

U normalnim zemljama, uhodani sistem je garancija kvaliteta. U ostalim, da ne kažem nenormalnim zemljama, čovek je garancija kvaliteta. Kada bi me neko puškom naterao da biram ravnopravnog poslovnog partnera između Šoškića i Tabakovićeve za imaginarnu firmu "SeciUšiKrpiDupe" d.o.o. sa osnivačkim kapitalom od 250 Evra, siguran sam da ne bih izabrao Jorgovanku.

Vlada

pre 11 godina

Ne razumem se u ekonomiju i ne znam stanje u NB, sto je unutrasnja prica i plod mnogih rekla kazala. Ipak, ono sto znam je da je vrednost novca diktira ekonomija, odnos izvoza i uvoza i opste stanje drustva i sve to je u ocajnom stanju. Guverner i NB to.ne moze da resava, to nije njegov posao! Njegov posao je da koliko toliko resi stabilnost i uvede red u bankarski sistem. Na ovome je cak i uradjeno dosta. Sa trece, ovaj covek niti je primitivac, niko mu ne moze reci da nije strucan i nadasve je sa ovim potezom pokazao da nije krpa. I bas mi je zato jos zalije sto odkazi sa ovog mesta. Na kraju sto se tice plate - prvo, NBS se ne finansira iz budzeta, ona zaradjuje... i drugo, pa - magistrirajte i doktorirajte i vi i budite izabrani na ovo mesto, ne kao clan stranke...

Rikardo

pre 11 godina

Koje su reference Jorgovanke patetic Tabaković osim što je "supruga i majka troje dece" i što je kao potpredsednik Vlade Srbije na čijem je čelu bio Mirko Marjanović 1999. godine tokom bombardovanja uzela stan od države (samo 150 kvadratnih metara)?

Molio bih one koji se ne razumeju u ekonomiju a podržavaju sadašnju Vladu Srbije da se uzdrže od komentara na ovu temu. Ni ja ne komentarišem hokej! DEVIZNE REZERVE ĆE SE UPOTREBLJAVATI ZA PODSTICANJE PRIVREDE I FINANSIRANJE (PROPALIH, prim. aut.) JAVNIH PREDUZEĆA?! Da li ste vi normalni???

Ukratko, svima je jasno da je društvo iz Šekspirove ulice - Mišković i ostali njemu bliski "privrednici" - nateralo svoje zastupnike, svoju ličnu Vladu da postavi novog guvernera jer Šoškić nije bio njihov poslušnik, klimoglavac, partijski službenik...

hm?

pre 11 godina

Posle donosenja ovog zakona potpuno je izvesno da nova koalicija nema nameru da sprovede postupak prikljucenja EU i da je to bila jeftina demagogija kojom su pokusali da privuku deo glasaca tokom predizborne kampanje.
Sta su posledice ovog zakon? Kod veoma probirljivih i predostroznih ulagaca u inostranstvu stvorice se veoma losa slika o Srbiji, sto ce za posledicu imati da ce u sirokom luku zaobilaziti Srbiju, a oni koji su nameravali da ulazu verovatno ce odustati. U popolavi narodnjackog populizma neko ce reci "neka idu", sta ce nam. Prvih godinu dana sigurno necemo osetiti niciji odlazak, ali realno se ne zivi od pozajmica, ruskih Potemkinovih sela, jer i Rusi igraju po pravilima svetskog trzista kapitala i kod njih nema "besplatnog rucka".
Medjutim, u nedostatku proizvodnje, realnog obrta novca povratak u '93 je izvestan. Sadasnjim ucesnicima u vlasti uopste nije strano stampanje bez pokrica, jer su to radili i devedesetih, a sa kontrolom NBS, gde se funkcija guvernera politizuje i dodeljuje kao partijski plen, ne pise nam se dobro.

Julija

pre 11 godina

Svoje mogućnosti Šoškić odavno zna! Nije greh priznati da se u neki posao ne uklapate još manje je greh reći da ne znate kako dalje ali greh jeste ne priznati greške i dozvoliti da se kola lome na nama. Srbija je dovoljno zadužena i vremena za eksperimentisanje i "ljubav" prema bilo kome - nema!

boban

pre 11 godina

@NelePFC

grubo receno kurs dinara odredjuje potraznja za istim. Posto vam za uvoz robe treba strana valuta evro, dolar, rublja vi prodajete dinar i cena pada. kada se svi budu otimali za dinar skocice i njegova cena.
inace centralna banka treba da bude striktno odvojena od politike a ne da puni budzet. stvar je vrlo prosta ili vise zaradjujete ili manje trosite.

raci

pre 11 godina

nista me ne cudi, ni iznenadjuje, niti nervira, na sve sam naviko.
jedino sto moze da me sokira je da nasi politicari urade nesto dobro, u tom slucaju bih od soka mogao i posedeti.

Zbogom pameti

pre 11 godina

(Mlađen, 2. avgust 2012 18:52)
A Mladjene, po Vasem strucnom misljenju, da nije mozda Jorgy ta strucnija, obrazovanija i energicnija.

Mario Bros

pre 11 godina

Svaka mu čast ali ko zna koliko su ga cimali pozivima i "savetima" da to uradi. Svakako, ispao je faca na kraju, bar zbog obrazloženja. Ni on niti naslednik nema baš neke izglede za uspeh na poslu guvernera. Ipak kada brod tone, lepo je da kapetan deli sudbinu svih na brodu. Mi smo kao Titanik koji ide ka santi leda i naša sudbina će zavisiti od pomoći koji ćemo dobiti od svetskih finansijskih institucija. Možda se sažale više na apele žene, da nađem bar neki promil dobrog u ovoj ostavci.

Aleksandar

pre 11 godina

Svaka mu cast na CV. I ja sam rodjen 1967 pa nisam tako brzo zavrsio fakultet. Do duse Masinac traje 5 godina i malo je fundamentalniji od Ekonomije. Ja san diplomirao 1993, i vojsku odsluzio pre faksa.
Izgleda da je imao materijalnu potporu jer je magistrirao i doktorirao u vreme 90-tih kad smo se svi borili za prezivljavanje da sa 2 marke kupimo hranu za ceo mesec....
Svaka cast sada vec bivsi Guverneru NBS

Nikolina

pre 11 godina

Da je radio ispravno i kako treba sigurno ne bi podneo ostavku i to baš u trenutku kada se raspravlja o njegovom radu. Ako misli da je na ovaj način "zatvorio" vrata proverama ispravnosti rada - grdno se vara!

Petar

pre 11 godina

Ekonomska situacija u Srbiji je vrlo lomljiva. Već smo prezaduženi. Guverner NBS ne sme biti ni taknut od strane politike, a sigurno ne sada. Zakon ne sme biti menjan tek tako u korist vladajuće koalicije.

nina

pre 11 godina

Gospodine Soskicu,ala ste im 'zavukli'svaka vam cast!Pohvaljujem Vasu inteligentnu i dostojanstvenu ostavku.Nisu oni kadra da Vas smenjuju,sta vise!Ma oni koji su birali ovu vladu,malo im je bila inflacija pa bi i drugu.U svakoj trecini zivota po jednu,pod parolom"sa godinama se stice iskustvo prezivljavanja,praksa-drugi deo".Nego i vi koji ste ih dovodili i oni ,presli ste se ovoga puta.Nece ni oni,vasa vlada, jos dugo,ne brinite.Mislim te Ivice,Marice,vucici,kojoti,hijene,jorgovani,korovi,Tomice,palmice..

cartman

pre 11 godina

Šoškiću svaka čast, a ovo je vrlo jasan znak da neznalice ponovo preuzimaju primat, kao '91, i to po hitnom postupku. Bez obzira na sve, nisam verovao da je ovo moguće. Oteraće i ovo malo vrednih ljudi što je ostalo. Da li je moguće da opet sedimo i mirno posmatramo? Posle ćemo kukati MNOGO VIŠE.

Mirko

pre 11 godina

Posle 4 godine i unistene privrede jos se neko usudjuje da brani bilo koju polugu vlasti makar i indirektno? Soskic je radio u okvirima mogucnosti, da minimizuje stetu, njegova greska je sto je cutao o pravim razlozima zasto nije mogao uspesnije da brani dinar... I kad je resio da se oglasi nije prozvao prave krivce... A sad jos samo da se proveri da li je i sve sto je radjeno bilo legano... Sklon sam da verujem da je Soskic posteno radio... Danas treba guverner ne da minizuje stetu vec da radi za dugorocnu korist gradjana. Ako dinar treba da padne na realan kurs da bi se privreda oporavila, a kao posledicu ima realno raskidanje sa "institucijama" onda stari guverner mora da ide. Jednostavno, delanje ga ne preporucuje...

andrija

pre 11 godina

I Demokratska stranka je promenila guvernera kada je dosla na vlast.Gledao sam i citao u medijima ali kako je moguce da ni jedan ekonomista ne moze da objasni ovu situaciju.kako je nastala,da li je dobro vodjena monetarna politika.Imamo ekonomiste koji se izjasnjavaju prema politickoj opredeljenosti.Jedni kazu da je dobro radio,drugi da je lose.Zamislite da jedan doktor tvrdi da pacijent ima upalu pluca a drugi da je zdrav.Po meni ovo je apsurdno.Slusao sam danas i Dragoljuba Micunovica koji je zustro ali bez nekih argumenata jakih branio guvernera.Izgleda da smo dosli u situaciju da niko ne moze da kaze istinu sta se desava.Drzava je dosla na veoma niske grane a prethodna vlast iako sam njen simpatizer mora snositi posledice.Pogledajte sve afere koje su drmale Srbiju.Niko nije osudjen.Politika je u Srbiji biznis a narode mi umesto tastature svi najbolje da uzmemo ponovo motiku.

Milenka S.

pre 11 godina

Jel ovo sada po principu - bolje ja sam da podnesem ostavku, možda neće istraživati moj rad/nerad do kraja ili ajde da budem dobar možda izazovem sažaljenje....

cisto onako

pre 11 godina

Sad bi bila fora da SNS ponud
i mesto guvernera Kori Udovicki i izglasaju je u parlamentu za razliku od prosli put kad je izglasana iz Bodruma.

fly

pre 11 godina

Mladja kritikuje Soskica?! Ajde lepo da uporedimo Mladjinu biografiju sa Soskicevom! Mladjo, a kada cemo da se dotaknemo price o partiokratiji?! Jaooo Srbijo ....

a77

pre 11 godina

"... kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine."
Valjda je tu bilo i strucnosti, poznavanja materije, nezavisnosti, ambicije, izazova...tesko i nama i Vama ako su vam ovo na sta se pozivate jedini kvaliteti
(guverner kanzasa, 2. avgust 2012 17:32)

Dejan Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine. Diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.
Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD.
Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta na univerzitetima bio je u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001). Bio je Fulbrajtov stipendista. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista.
Šoškić je bio specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta NBS (2003-2004).
Autor je knjige "Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi" i koautor knjiga "Finansijska tržišta i institucije", "Ekonomska statistika" i "Berzanski pojmovnik". Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji.

Umetnica

pre 11 godina

Pa kazem ja! Dosli na vlast: nacionalisti + socijalisti=? Ne mogu da se setim gde sam to vec cula.
Njihovi metodi su brzi, beskrupulozni, ne stide se da lupaju gluposti javno i da ignorisu zdravu pamet. Za crno uporno tvrde da je belo, ko se ne slaze. Mora po svaku cenu da ode! Soskic je samo vrlo milosrdan pocetak.
Imamo premijera koji je istovremeno i ministar policije (to jos nikome nije palo u oci sto me sokira; necuveno!), imamo predsednika drzave koji, normalno, drzi vojsku- ova dva gospodina imaju apsolutnu vlast i niko im nista ne moze! Pa tako i udaraju po Narodnoj Banci jer im se moze. Stampace pare, fiksirace kurs da se postojeci tajkuni bolje razbaskare, a isterani kao Karic, ponovo dodju. Sta ce onda njima beli svet? Kad su diktatori. Samo ne znam ko ce kome doci glave- jer cara moze narod imati samo jednog.
E tako nam i treba kad oni 2000 godine sa Milosevicem nisu trajno uklonjeni sa politicke scene- kao sto mora biti kad padne diktatura. Jer vuk kozu menja, al cud nikada! Zato su nam se vratili da sad iskusniji i bezobrazniji da dovrse sta su 90tih zapoceli, pa su u tome, ju naopako, bili ometeni, kao sto vidimo samo privremeno! A oni znaju : "Pucina (glasaci) je stoka jedna grdna!"

Umetnica

pre 11 godina

PS:
A za sve pametnjakovice koje u funkciji guvernera NBS umeju da zapamte samo visinu njegove plate, mali kurs zdrave pameti:
da bi guverner jedne nacionalne centralne banke i njeno delovanje bili nedodirljivi a guverner nepotkupljiv on je upravo zato i svuda na svetu izuzetno dobro placen. Samo mogu da pretpostavim da ce sa novim zakonom i to biti "regulisano" u srpskom narodnom i naprednom duhu pa ce novi guverneri (a tu sam sigurna da cemo ih imati preko nekoliko i za svaku sezonu i godisnje doba) biti skromnije placeni i da ce ozbiljno morati da drhte da li su ispunili ocekivanja vlasti ne bi li tu platu i primali do kraja mandata. Bice vrlo preokupirani da se Miskovici i Karici ponovo osove na noge...

A kada ce Srbija doziveti nove izbore i koliko ce joj stete biti ucinjeno zbog njene sopstvene gluposti i zaboravnosti, to cemo jos videti... Ko dozivi...

Kragujevcanin

pre 11 godina

Pa gospodinu Soskicu nije ni mesto medju ovima. Jedva cekam da postave Jorgovanku,pa da vidim naredne poteze ove vlasti.Sve u svemu,lose nam se pise!

poznavaoc stanja

pre 11 godina

Teranjem Soskica,S.B.,MMF,EDBR,EU i usvajanjem ovakvog Zakona napravljen je prostor da se RUSIJA & Bogoljub pojave kao Veliki spasioci Srbije.
Moj savet iskusnog coveka u srednjim godinama je da mladi i obrazovani sto pre potraze srecu u Inostranstvu jer ce im u suprotnom godine pojesti skakavci kao sto se desilo njihovim roditeljima.

Mihajlo

pre 11 godina

Šta se ovo dešava? Da li smo dobili novog Cvetkovića i novostaru Vladu?U skupštini zakone, koji se tiču biti ili ne biti za ovu jadnu državu, predlaže neki anonimus uz svesrdnu pomoć svoje stranke i vrlo stručnog za oblast finansija gradonačelnika Jagodine a naš premijer i ministar finansija "šorom šajke...".Premijeru lepo među omladinom a ministru među zanatlijama."Baba se češlja a selo gori".Koliko vidim od g.Vučića se neće moći živeti, ukoliko premijer već na samom početku ne pokaže i dokaže svoje rukovodne sposobnosti.A o Jorgovanki nemam pravi komentar!

ludi gojko

pre 11 godina

dobra fora. sad vladajuca vecina ne mora da menja zakon o nbs. sada ova vecina/vlada predlaze guvernera i to ce biti jorgovanka. dobar kompromis .

Hazar

pre 11 godina

E sad,pobeci ce i ono malo pismenih iz zemlje a niko od investitora nece doci u ovi satrapiju. Jos kad se pojavi neki diktator pa obeca besplatne cizme i sinjele Srpskoj sreci nece biti kraja. A kad sve ovo prodje bicemo jos siromasniji, bice nas jos manje i zavrsicemo kao Hazari

TREJDER

pre 11 godina

Samo da vas obavestim da je jutros kurs na medjubankarskom trzistu bio 119.50 sa tendencijom rasta! Samo da imate u vidu sta trziste misli o dolasku buduceg struxnog guvernera.

U istroji medjubankarskog trgovanja u Srbiji dinar nije GEPOVAO dinar i nesto od zatvaranja do sutrasnjeg otvaranja trzista!

Sve najbolje vam zelim, ali ovo je pocetak kraja!

Dr politikologije

pre 11 godina

Kako neuki ljudi komentarišu (Обичан човек, 3. avgust 2012 08:13)nešto o čemu pojma nemaju, no to je uobičajena pojava u našem narodu. Kakvih 80%? Kad se koriste brojevi i procenti oni bi trebali da budu od nekog značaja, a ne napisani tek tako i od oka. Verovatno da "običan čovek" i ne treba, niti je ikad pročitao, zakon o radu i statut NBS, ali nalazi za shodno da komenteriše tek da bi komentarisao. Kad bi svi bili kao "običan čovek" svi bi mogli i da budemo Guverneri, Predsednici država i Vlada, što i dokazuje naša nova Vlast.

Umetnica

pre 11 godina

Ovi poslednji komentari koji podrzavaju napade na jednog Soskica me sokiraju. Ili pisu takve gadosti placenici ovih novih careva, ili isti oni ulicni genijalci koji su doveli i Milosevica i ove sad na vlast, pa jedva cekaju da ponovo valjaju devize u Francuskoj ulici!
SRAM VAS BILO!