Nedelja, 08.04.2012.

10:29

Vraćamo se u komunizam, hoćemo u EU

Ivana Veselinović, potpredsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj kaže da je Srbija po pitanju privlačenja stranih investicija nepouzdan partner.

Izvor: Novosti

Vraæamo se u komunizam, hoæemo u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Ovde nema D od demokratije

pre 12 godina

Mi smo komunisticka zemlja,
samo premazana raznim strankama,medijima itd.

I sve to politicari nazivaju...'demokratija'.

Kada bi ovde stvarno bila demokratija,pola od njih bi bilo po robijama.
Zajedno sa pola DB,tajkunima,privrednicima itd.

Jedan od njih,hteo je da uvede demokratiju,pa ga ubise.

NoName

pre 12 godina

"Sve mogu da se složim sa dotičnim jedino ne razumem kako je uspeo stanje u Srbiji da poveže sa komunizmom?!"

Vrlo lako
Vlast je komunisticka ( barem oni njome vladaju )
Javni sektor je komunisticki ( barem oni njime upravljaju )
Tajne sluzbe su komunisticke ( barem oni njima vladaju )
Mediji su komunisticki ( barem oni njima upravljaju )

Itd,itd

maja

pre 12 godina

Odlicna analiza stanja u nasoj ekonomiji i, samim tim, u drustvu uopste. Da, sve ovo je istina, a istina boli. Zalosno je sto nismo u stanju da se kao pojedinci suocimo sa istinom, uvek je lakse da je neko drugi kriv. Sirokim putem lako se ide, treba poci preko trnja. I zato biram tezi put i biram da cujem ISTINU!

hercegov grad

pre 12 godina

dajte skinite nam sve ove vajne i pametne ekonomoste koji se pojavljuju sa svih strana da neplase narod svojim glupostima.

djerman

pre 12 godina

Analizo,država je ta koja je kriva što su građeni i prodavani loši stanovi jer državne inspekcije za malo para puštaju da sve prođe. Naša državna administracija je katastrofa u svakom pogledu i svoju nesposobnost naplaćuju preko raznih izmišljenih taksi - tzv firmarina je najveća glupost čija je isključiva namena da lokalne adminiatracije uzimaju pare bez ikakve namene. Mogu da razumem i prihvatim kada se uvodi neka taksa kojoj se tačno zna namena ali firmarina ili onaj "autorski dinar" od kog autori ne vide ništa je bezobrazluk. Država nam je nesposobna kako administracija tako i tzv menadžeri - svi neki manageri a pojma s poslom nemaju

Milan

pre 12 godina

Srbija nije nikad izašla iz komunizma. Komunisti su samo "legalizovali" svoja prava u smislu privatnog vlasništva. Promene su samo kozmetičke i dok se ne sruši komunizam čija vrhuška iz bivšeg DB-a kontroliše sve ekonomske tokove Srbija će nastaviti da srlja u ekonomski ponor.
Na šta smo mi spali da nam tandem narkoman i kleptoman nude preokret. Jednog snabdevaju gudrom a drugog drže u šaci kao bivšeg saradnika sa podebelim dosijeom.

mrvica

pre 12 godina

Ova drzava je samo deklarativno za EU a kada nesto konkretno treba da uradi onada ide u kontra smeru.U stanju su da pricaju ono sto mi volimo da cujemo samo da bi privukli koji glas vise.Ovde nema pravne sigurnosti za nase gradjane a ni za strance,znaju oni nas k'o zlu paru!Pogledajte samo nas pravosudni sistem koji je totalno truo.Ova drzava je definitivno nekom majka a nekom maceha.Nismo mi kao drustvo mrdnuli od socijalizma iako se navodno zalazemo za evropske vrednosti.Pa kod nas jos postoje socijalne kategorije "deciji dodatak" i "tudja nega i pomoc".Sve vam je to kupovina glasova i cista demagogija.Umesto da stvore ambijent da ljudi mogu da rade i dostojanstveno zive od svog rada a ne da nas drze kao socijalu na narodni kazan!

Pravda za sve

pre 12 godina

Isti ti danasnji tajkuni,oni stariji,bili su direktori firmi u doba komunizma.A vecina politicara,bivsi komunisti ili deca komunista.
Sve isto,osim sto oni nisu imali tu imovinu kao svoju ali su upravljali kao da je njihova. Sve isto.

Nama treba prava demokratska zemlja,kao sto su Svajcarska,Norveska,Danska itd.
Gde pravosudje radi svoj posao,gde se ispituje proeklo imovine itd.
Kada srbija bude takva,onda bi videli koliko je sati.

Treba oduzimati imovinu,ne zato sto je komunizam,vec zato sto je imovina nelegalno stecena.
Tajkuni,kriminalci i ostali,nece nikad dozvoliti nezavisno i posteno pravosudje,bilo u zemlji kao sto sad,ili komunisticka,demokratska itd.


U Srbiji treba da se podvuce crta sa trenutnim datumom,
i da se sve pretrese od 1990.,pa sve do danas ili sve do crte.
Ko je kako dosao do imovine,posla,vlasti itd.
Ovde to ne moze da se desi,jer bi vecina politicara,sluzbenika,privrednika i ostalih,zavrsilo po robijama.

analiza

pre 12 godina

ekonomisti iz vremena socijalizma, posle 2000 godine odjednom su svi bili vrsni trzisni ekonomisti, a cinjenica je da niko od njih nema apsolutno nikakvog ISKUSTVA sa trzisnom ekonomijom.

TRZISTE definitivno ima svojih prednosti (sama cinjenica da smo '80-tih svi hrlili u Trst u shopping ili Nemacku po tehniku), ali mi nemamo nikakvog iskustva sa TRZISNOM EKONOMIJOM ukljucujuci tu i ekonomiste koji se plasiraju da nesto znaju o tome.

Milosevic je zapoceo trend da politicari imaju prednosti u raspolaganju drzavnim, pa tako jedino takmicarski mnogo imamo politickih partija; primeticete da na Zapadu jos uvek imaju po dve politicke partije - kao odraz borbe kapitalizma i socijalizma.

nismo samo mi zaglavljeni u tom ekonomskom cvoru - ameri su se previse zaduzivali, pa su upali u kinesku zamku. svoju proizvodnju su preneli kod zutih, ali su zato imali SOFISTICIRANE USLUGE da nametnu svetu.

problem je sto smo propustili 90-te, kada su strane firme putem DIREKTNIH INVESTICIJA naucile Poljake da prave dobre proizvode - onakve kakve smo voleli da kupujemo na Zapadu 80-tih. njihova radna snaga je stekla znacajno ISKUSTVO.

ova kritika nekog nedovrsenog ekonomiste je losa, jer cinjenica je da je projekat drzavne gradnje zaustavio mnogo zla koje se desavalo u gradjevinarstvu poslednjih 15-20 godina. ljudima su prodavani isti stanovi vise puta, bespravne gradnje, los kvalitet, stihija u urbanizmu ... u socijalizmu su stanovi imali socijalisticki dizajn, ali su zato bili puno viseg kvaliteta od danasnjih rupa koje prave privatnici sa vise krovova u krovu ...

Neno

pre 12 godina

Pa zar EU,nije komunizam? Svi moramo imati isto pravosudje,"jedna vojska-NATO", jedna valuta i " svi imamo ista prava" ali vlada Tito- Merkel uz pomoc Kardelja- Sarkozija. Antikomunista sam i antilevicar ali sam realista pa znam da moramo u EU. Ipak nemojte od EU praviti bajku jer ona to nije ali potreba jeste.

analiza

pre 12 godina

problem je sto ne postoji ISKUSTVO stvaranja na individualnom nivou, jedino pozitivno ISKUSTVO je iz vremena socijalizma kada je drzava organizovala ekonomske projekte i vodila racuna o distribuciji stvorenog. nedostatak trzista je doveo do toga da smo vise voleli proizvode Zapada, ali smo zato mogli da ih kupimo i prosvercujemo preko granice :)

sa Milosevicem su stvoreni "tajkuni", ali ne za potrebe trzisne ekonomije i stvaranja proizvoda po principu trzista - dizajn, funkcionalnost, itd. kakve smo voleli da kupujemo na Zapadu, vec za potrebe utvrdjivanja ega umisljenog velikana - kada nije bilo po njegovom, onda je ceo svet bio protiv SRBA ...

u medjuvremenu, dok su se razne nacionalnosti klale po bespucima Balkana (ocigledno je taj varvarizam cucao u tim ljudima, jer ni sada u 21 veku ne mogu da se vrate civilizaciji), Zapad je otkrio kinesku jeftinu radnu snagu tako da su njihovi proizvodi i dalje superiorni po dizajnu, funkcionalnosti itd. ali ne i po kvalitetu ... i mi opet mozemo da ih kupimo jer su jeftini ...

problem je sto mi malo proizvodimo. dobre i kvalitetne proizvode ne pronalazimo, da bi ih nametnuli kao dobra resenja za kvalitetniji zivot svetu

Ljubivije I

pre 12 godina

Članak je odličan a komentari su katastrofalni.Žao mi je što nisam u stanju da saznam kojim obrazovanjem i znanjem raspolažu navedeni komentatori. Izgleda da je njihov izvor informacija domaća TV i govori političara iz stranaka. Žao mi je što većina voditelja u emisijama na TV nije u stanju da političarima koji hoće neutralnost, postavi pitanje kojim mi to tehnološkim stanjem i znanjem raspolažemo.Mi nismo u stanju zub da blombiramo bez EU.
Sada dolazimo na krucijalo stanje da većina lenjih, neuštih i indoktriniranih umasto da nešto učini sa sobom ima pokriće NAMA NEKO NEDA.Posebo pitanje je lenja i razularena omladina koja jedino zna da *ratuje* u autobusu, na utakmicama, u kafićima i diskotekama.

Adam

pre 12 godina

Dobro je sto neko uopste ima jasan pregled situacije i mogucnost da je izgovori. Stekao sam utisak da su svi eknomski strucnjaci u medjuvremenu poceli da "levitiraju" u diznilendu koji nam je kroz kampanje serviran.

Slobodan

pre 12 godina

Hocu i ja da budem strani investitor u nekoj banana drzavi, gde cu na nekoj livadi za sicu da otvorim par proizvodnih hala i zaposlim lokalne robove. Hocu i ja da takvi robovi rade za mene od jutra do sutra, a da me njihova drzava jos i placa za to. Hocu i ja...

zoran

pre 12 godina

NIJE SRBIJA NEPOUZDANA ZA ULAGANJE STRANIH INVESTICIJA NEGO IMA ISUVISE ONIH JA PA JA KAO DA SU JAPANCI PA TRAZE VELIKI PROCENAT ZA DAVANJE POSLOVA A TOGA U KOMUNIZMU NIJE BILO, POSTOVALO SE RADNO MESTO I RADILO SE NA DOVODJENJE STRANIH INVESTICIJA A VISE ZA NAS RAD U DRUGIM ZEMLJAMA I SVI SMO ZIVELI BOLJE STO JE NAJVISE BEZBEDNO I POSTOVANO

Dzoni

pre 12 godina

A ja ne zelim strane investicije gde se njima sve plati od nasih para,oslobode ih svih poreza i carina pa cak i da ne placaju pdv na komunalije a sa druge strane meni ko se trudi da opstane drzava salje milion uplatnica i trudi se da me ugasi i posalje na biro..ja finansiram od svoje bede bogate strane firme.

Lepa Sneza nagazila jeza

pre 12 godina

Upravo tako i ja sam se zgrozila kad sam procitala da je tadic rekao otvoreno Ujedinjenim Emiratima,ali i uputio jasnu poruku da od njega zavisi pravosudje i zakoni recenicom:
"ja sam garant postovanju zakona"

Alcale

pre 12 godina

Sve mogu da se složim sa dotičnim jedino ne razumem kako je uspeo stanje u Srbiji da poveže sa komunizmom?!?
Ovde se sve vrti oko političko-tajkunske manjine koja je otela državno i slila u SVOJE đepove, u komunizmu bi DRŽAVA TREBALO DA ODUZME OTETO TAJKUNIMA I STAVI GA U SLUŽBU VEĆINE!?!
Kamo lepe sreće da mi idemo ka komunizmu A NE U NELIBERALNO ROBOVLASNIČIKI KAPITALIZAM!

pera petlic

pre 12 godina

Pa sta je to sto bi Ivanica 'tela, na kraju? Da priznamo da smo od "komunizma" naovamo dopustili da nam tajkuni razgrabe sve javno, ali da i pored toga nastavimo s tom pljackom, koju jos zovu i "privatizacijom", jos brzim tempom, "da bismo pre usli u EU"?

Ako neko hoce u EU, ne znaci da istvremeno zeli i treba da dopusti pljacku javnog.

Lepa Sneza nagazila jeza

pre 12 godina

Upravo tako i ja sam se zgrozila kad sam procitala da je tadic rekao otvoreno Ujedinjenim Emiratima,ali i uputio jasnu poruku da od njega zavisi pravosudje i zakoni recenicom:
"ja sam garant postovanju zakona"

Dzoni

pre 12 godina

A ja ne zelim strane investicije gde se njima sve plati od nasih para,oslobode ih svih poreza i carina pa cak i da ne placaju pdv na komunalije a sa druge strane meni ko se trudi da opstane drzava salje milion uplatnica i trudi se da me ugasi i posalje na biro..ja finansiram od svoje bede bogate strane firme.

Slobodan

pre 12 godina

Hocu i ja da budem strani investitor u nekoj banana drzavi, gde cu na nekoj livadi za sicu da otvorim par proizvodnih hala i zaposlim lokalne robove. Hocu i ja da takvi robovi rade za mene od jutra do sutra, a da me njihova drzava jos i placa za to. Hocu i ja...

pera petlic

pre 12 godina

Pa sta je to sto bi Ivanica 'tela, na kraju? Da priznamo da smo od "komunizma" naovamo dopustili da nam tajkuni razgrabe sve javno, ali da i pored toga nastavimo s tom pljackom, koju jos zovu i "privatizacijom", jos brzim tempom, "da bismo pre usli u EU"?

Ako neko hoce u EU, ne znaci da istvremeno zeli i treba da dopusti pljacku javnog.

Ljubivije I

pre 12 godina

Članak je odličan a komentari su katastrofalni.Žao mi je što nisam u stanju da saznam kojim obrazovanjem i znanjem raspolažu navedeni komentatori. Izgleda da je njihov izvor informacija domaća TV i govori političara iz stranaka. Žao mi je što većina voditelja u emisijama na TV nije u stanju da političarima koji hoće neutralnost, postavi pitanje kojim mi to tehnološkim stanjem i znanjem raspolažemo.Mi nismo u stanju zub da blombiramo bez EU.
Sada dolazimo na krucijalo stanje da većina lenjih, neuštih i indoktriniranih umasto da nešto učini sa sobom ima pokriće NAMA NEKO NEDA.Posebo pitanje je lenja i razularena omladina koja jedino zna da *ratuje* u autobusu, na utakmicama, u kafićima i diskotekama.

Alcale

pre 12 godina

Sve mogu da se složim sa dotičnim jedino ne razumem kako je uspeo stanje u Srbiji da poveže sa komunizmom?!?
Ovde se sve vrti oko političko-tajkunske manjine koja je otela državno i slila u SVOJE đepove, u komunizmu bi DRŽAVA TREBALO DA ODUZME OTETO TAJKUNIMA I STAVI GA U SLUŽBU VEĆINE!?!
Kamo lepe sreće da mi idemo ka komunizmu A NE U NELIBERALNO ROBOVLASNIČIKI KAPITALIZAM!

analiza

pre 12 godina

ekonomisti iz vremena socijalizma, posle 2000 godine odjednom su svi bili vrsni trzisni ekonomisti, a cinjenica je da niko od njih nema apsolutno nikakvog ISKUSTVA sa trzisnom ekonomijom.

TRZISTE definitivno ima svojih prednosti (sama cinjenica da smo '80-tih svi hrlili u Trst u shopping ili Nemacku po tehniku), ali mi nemamo nikakvog iskustva sa TRZISNOM EKONOMIJOM ukljucujuci tu i ekonomiste koji se plasiraju da nesto znaju o tome.

Milosevic je zapoceo trend da politicari imaju prednosti u raspolaganju drzavnim, pa tako jedino takmicarski mnogo imamo politickih partija; primeticete da na Zapadu jos uvek imaju po dve politicke partije - kao odraz borbe kapitalizma i socijalizma.

nismo samo mi zaglavljeni u tom ekonomskom cvoru - ameri su se previse zaduzivali, pa su upali u kinesku zamku. svoju proizvodnju su preneli kod zutih, ali su zato imali SOFISTICIRANE USLUGE da nametnu svetu.

problem je sto smo propustili 90-te, kada su strane firme putem DIREKTNIH INVESTICIJA naucile Poljake da prave dobre proizvode - onakve kakve smo voleli da kupujemo na Zapadu 80-tih. njihova radna snaga je stekla znacajno ISKUSTVO.

ova kritika nekog nedovrsenog ekonomiste je losa, jer cinjenica je da je projekat drzavne gradnje zaustavio mnogo zla koje se desavalo u gradjevinarstvu poslednjih 15-20 godina. ljudima su prodavani isti stanovi vise puta, bespravne gradnje, los kvalitet, stihija u urbanizmu ... u socijalizmu su stanovi imali socijalisticki dizajn, ali su zato bili puno viseg kvaliteta od danasnjih rupa koje prave privatnici sa vise krovova u krovu ...

zoran

pre 12 godina

NIJE SRBIJA NEPOUZDANA ZA ULAGANJE STRANIH INVESTICIJA NEGO IMA ISUVISE ONIH JA PA JA KAO DA SU JAPANCI PA TRAZE VELIKI PROCENAT ZA DAVANJE POSLOVA A TOGA U KOMUNIZMU NIJE BILO, POSTOVALO SE RADNO MESTO I RADILO SE NA DOVODJENJE STRANIH INVESTICIJA A VISE ZA NAS RAD U DRUGIM ZEMLJAMA I SVI SMO ZIVELI BOLJE STO JE NAJVISE BEZBEDNO I POSTOVANO

Adam

pre 12 godina

Dobro je sto neko uopste ima jasan pregled situacije i mogucnost da je izgovori. Stekao sam utisak da su svi eknomski strucnjaci u medjuvremenu poceli da "levitiraju" u diznilendu koji nam je kroz kampanje serviran.

Neno

pre 12 godina

Pa zar EU,nije komunizam? Svi moramo imati isto pravosudje,"jedna vojska-NATO", jedna valuta i " svi imamo ista prava" ali vlada Tito- Merkel uz pomoc Kardelja- Sarkozija. Antikomunista sam i antilevicar ali sam realista pa znam da moramo u EU. Ipak nemojte od EU praviti bajku jer ona to nije ali potreba jeste.

analiza

pre 12 godina

problem je sto ne postoji ISKUSTVO stvaranja na individualnom nivou, jedino pozitivno ISKUSTVO je iz vremena socijalizma kada je drzava organizovala ekonomske projekte i vodila racuna o distribuciji stvorenog. nedostatak trzista je doveo do toga da smo vise voleli proizvode Zapada, ali smo zato mogli da ih kupimo i prosvercujemo preko granice :)

sa Milosevicem su stvoreni "tajkuni", ali ne za potrebe trzisne ekonomije i stvaranja proizvoda po principu trzista - dizajn, funkcionalnost, itd. kakve smo voleli da kupujemo na Zapadu, vec za potrebe utvrdjivanja ega umisljenog velikana - kada nije bilo po njegovom, onda je ceo svet bio protiv SRBA ...

u medjuvremenu, dok su se razne nacionalnosti klale po bespucima Balkana (ocigledno je taj varvarizam cucao u tim ljudima, jer ni sada u 21 veku ne mogu da se vrate civilizaciji), Zapad je otkrio kinesku jeftinu radnu snagu tako da su njihovi proizvodi i dalje superiorni po dizajnu, funkcionalnosti itd. ali ne i po kvalitetu ... i mi opet mozemo da ih kupimo jer su jeftini ...

problem je sto mi malo proizvodimo. dobre i kvalitetne proizvode ne pronalazimo, da bi ih nametnuli kao dobra resenja za kvalitetniji zivot svetu

NoName

pre 12 godina

"Sve mogu da se složim sa dotičnim jedino ne razumem kako je uspeo stanje u Srbiji da poveže sa komunizmom?!"

Vrlo lako
Vlast je komunisticka ( barem oni njome vladaju )
Javni sektor je komunisticki ( barem oni njime upravljaju )
Tajne sluzbe su komunisticke ( barem oni njima vladaju )
Mediji su komunisticki ( barem oni njima upravljaju )

Itd,itd

maja

pre 12 godina

Odlicna analiza stanja u nasoj ekonomiji i, samim tim, u drustvu uopste. Da, sve ovo je istina, a istina boli. Zalosno je sto nismo u stanju da se kao pojedinci suocimo sa istinom, uvek je lakse da je neko drugi kriv. Sirokim putem lako se ide, treba poci preko trnja. I zato biram tezi put i biram da cujem ISTINU!

hercegov grad

pre 12 godina

dajte skinite nam sve ove vajne i pametne ekonomoste koji se pojavljuju sa svih strana da neplase narod svojim glupostima.

Milan

pre 12 godina

Srbija nije nikad izašla iz komunizma. Komunisti su samo "legalizovali" svoja prava u smislu privatnog vlasništva. Promene su samo kozmetičke i dok se ne sruši komunizam čija vrhuška iz bivšeg DB-a kontroliše sve ekonomske tokove Srbija će nastaviti da srlja u ekonomski ponor.
Na šta smo mi spali da nam tandem narkoman i kleptoman nude preokret. Jednog snabdevaju gudrom a drugog drže u šaci kao bivšeg saradnika sa podebelim dosijeom.

djerman

pre 12 godina

Analizo,država je ta koja je kriva što su građeni i prodavani loši stanovi jer državne inspekcije za malo para puštaju da sve prođe. Naša državna administracija je katastrofa u svakom pogledu i svoju nesposobnost naplaćuju preko raznih izmišljenih taksi - tzv firmarina je najveća glupost čija je isključiva namena da lokalne adminiatracije uzimaju pare bez ikakve namene. Mogu da razumem i prihvatim kada se uvodi neka taksa kojoj se tačno zna namena ali firmarina ili onaj "autorski dinar" od kog autori ne vide ništa je bezobrazluk. Država nam je nesposobna kako administracija tako i tzv menadžeri - svi neki manageri a pojma s poslom nemaju

Pravda za sve

pre 12 godina

Isti ti danasnji tajkuni,oni stariji,bili su direktori firmi u doba komunizma.A vecina politicara,bivsi komunisti ili deca komunista.
Sve isto,osim sto oni nisu imali tu imovinu kao svoju ali su upravljali kao da je njihova. Sve isto.

Nama treba prava demokratska zemlja,kao sto su Svajcarska,Norveska,Danska itd.
Gde pravosudje radi svoj posao,gde se ispituje proeklo imovine itd.
Kada srbija bude takva,onda bi videli koliko je sati.

Treba oduzimati imovinu,ne zato sto je komunizam,vec zato sto je imovina nelegalno stecena.
Tajkuni,kriminalci i ostali,nece nikad dozvoliti nezavisno i posteno pravosudje,bilo u zemlji kao sto sad,ili komunisticka,demokratska itd.


U Srbiji treba da se podvuce crta sa trenutnim datumom,
i da se sve pretrese od 1990.,pa sve do danas ili sve do crte.
Ko je kako dosao do imovine,posla,vlasti itd.
Ovde to ne moze da se desi,jer bi vecina politicara,sluzbenika,privrednika i ostalih,zavrsilo po robijama.

mrvica

pre 12 godina

Ova drzava je samo deklarativno za EU a kada nesto konkretno treba da uradi onada ide u kontra smeru.U stanju su da pricaju ono sto mi volimo da cujemo samo da bi privukli koji glas vise.Ovde nema pravne sigurnosti za nase gradjane a ni za strance,znaju oni nas k'o zlu paru!Pogledajte samo nas pravosudni sistem koji je totalno truo.Ova drzava je definitivno nekom majka a nekom maceha.Nismo mi kao drustvo mrdnuli od socijalizma iako se navodno zalazemo za evropske vrednosti.Pa kod nas jos postoje socijalne kategorije "deciji dodatak" i "tudja nega i pomoc".Sve vam je to kupovina glasova i cista demagogija.Umesto da stvore ambijent da ljudi mogu da rade i dostojanstveno zive od svog rada a ne da nas drze kao socijalu na narodni kazan!

Ovde nema D od demokratije

pre 12 godina

Mi smo komunisticka zemlja,
samo premazana raznim strankama,medijima itd.

I sve to politicari nazivaju...'demokratija'.

Kada bi ovde stvarno bila demokratija,pola od njih bi bilo po robijama.
Zajedno sa pola DB,tajkunima,privrednicima itd.

Jedan od njih,hteo je da uvede demokratiju,pa ga ubise.

Neno

pre 12 godina

Pa zar EU,nije komunizam? Svi moramo imati isto pravosudje,"jedna vojska-NATO", jedna valuta i " svi imamo ista prava" ali vlada Tito- Merkel uz pomoc Kardelja- Sarkozija. Antikomunista sam i antilevicar ali sam realista pa znam da moramo u EU. Ipak nemojte od EU praviti bajku jer ona to nije ali potreba jeste.

Alcale

pre 12 godina

Sve mogu da se složim sa dotičnim jedino ne razumem kako je uspeo stanje u Srbiji da poveže sa komunizmom?!?
Ovde se sve vrti oko političko-tajkunske manjine koja je otela državno i slila u SVOJE đepove, u komunizmu bi DRŽAVA TREBALO DA ODUZME OTETO TAJKUNIMA I STAVI GA U SLUŽBU VEĆINE!?!
Kamo lepe sreće da mi idemo ka komunizmu A NE U NELIBERALNO ROBOVLASNIČIKI KAPITALIZAM!

Ljubivije I

pre 12 godina

Članak je odličan a komentari su katastrofalni.Žao mi je što nisam u stanju da saznam kojim obrazovanjem i znanjem raspolažu navedeni komentatori. Izgleda da je njihov izvor informacija domaća TV i govori političara iz stranaka. Žao mi je što većina voditelja u emisijama na TV nije u stanju da političarima koji hoće neutralnost, postavi pitanje kojim mi to tehnološkim stanjem i znanjem raspolažemo.Mi nismo u stanju zub da blombiramo bez EU.
Sada dolazimo na krucijalo stanje da većina lenjih, neuštih i indoktriniranih umasto da nešto učini sa sobom ima pokriće NAMA NEKO NEDA.Posebo pitanje je lenja i razularena omladina koja jedino zna da *ratuje* u autobusu, na utakmicama, u kafićima i diskotekama.

Slobodan

pre 12 godina

Hocu i ja da budem strani investitor u nekoj banana drzavi, gde cu na nekoj livadi za sicu da otvorim par proizvodnih hala i zaposlim lokalne robove. Hocu i ja da takvi robovi rade za mene od jutra do sutra, a da me njihova drzava jos i placa za to. Hocu i ja...

zoran

pre 12 godina

NIJE SRBIJA NEPOUZDANA ZA ULAGANJE STRANIH INVESTICIJA NEGO IMA ISUVISE ONIH JA PA JA KAO DA SU JAPANCI PA TRAZE VELIKI PROCENAT ZA DAVANJE POSLOVA A TOGA U KOMUNIZMU NIJE BILO, POSTOVALO SE RADNO MESTO I RADILO SE NA DOVODJENJE STRANIH INVESTICIJA A VISE ZA NAS RAD U DRUGIM ZEMLJAMA I SVI SMO ZIVELI BOLJE STO JE NAJVISE BEZBEDNO I POSTOVANO

analiza

pre 12 godina

ekonomisti iz vremena socijalizma, posle 2000 godine odjednom su svi bili vrsni trzisni ekonomisti, a cinjenica je da niko od njih nema apsolutno nikakvog ISKUSTVA sa trzisnom ekonomijom.

TRZISTE definitivno ima svojih prednosti (sama cinjenica da smo '80-tih svi hrlili u Trst u shopping ili Nemacku po tehniku), ali mi nemamo nikakvog iskustva sa TRZISNOM EKONOMIJOM ukljucujuci tu i ekonomiste koji se plasiraju da nesto znaju o tome.

Milosevic je zapoceo trend da politicari imaju prednosti u raspolaganju drzavnim, pa tako jedino takmicarski mnogo imamo politickih partija; primeticete da na Zapadu jos uvek imaju po dve politicke partije - kao odraz borbe kapitalizma i socijalizma.

nismo samo mi zaglavljeni u tom ekonomskom cvoru - ameri su se previse zaduzivali, pa su upali u kinesku zamku. svoju proizvodnju su preneli kod zutih, ali su zato imali SOFISTICIRANE USLUGE da nametnu svetu.

problem je sto smo propustili 90-te, kada su strane firme putem DIREKTNIH INVESTICIJA naucile Poljake da prave dobre proizvode - onakve kakve smo voleli da kupujemo na Zapadu 80-tih. njihova radna snaga je stekla znacajno ISKUSTVO.

ova kritika nekog nedovrsenog ekonomiste je losa, jer cinjenica je da je projekat drzavne gradnje zaustavio mnogo zla koje se desavalo u gradjevinarstvu poslednjih 15-20 godina. ljudima su prodavani isti stanovi vise puta, bespravne gradnje, los kvalitet, stihija u urbanizmu ... u socijalizmu su stanovi imali socijalisticki dizajn, ali su zato bili puno viseg kvaliteta od danasnjih rupa koje prave privatnici sa vise krovova u krovu ...

pera petlic

pre 12 godina

Pa sta je to sto bi Ivanica 'tela, na kraju? Da priznamo da smo od "komunizma" naovamo dopustili da nam tajkuni razgrabe sve javno, ali da i pored toga nastavimo s tom pljackom, koju jos zovu i "privatizacijom", jos brzim tempom, "da bismo pre usli u EU"?

Ako neko hoce u EU, ne znaci da istvremeno zeli i treba da dopusti pljacku javnog.

Adam

pre 12 godina

Dobro je sto neko uopste ima jasan pregled situacije i mogucnost da je izgovori. Stekao sam utisak da su svi eknomski strucnjaci u medjuvremenu poceli da "levitiraju" u diznilendu koji nam je kroz kampanje serviran.

hercegov grad

pre 12 godina

dajte skinite nam sve ove vajne i pametne ekonomoste koji se pojavljuju sa svih strana da neplase narod svojim glupostima.

Dzoni

pre 12 godina

A ja ne zelim strane investicije gde se njima sve plati od nasih para,oslobode ih svih poreza i carina pa cak i da ne placaju pdv na komunalije a sa druge strane meni ko se trudi da opstane drzava salje milion uplatnica i trudi se da me ugasi i posalje na biro..ja finansiram od svoje bede bogate strane firme.

analiza

pre 12 godina

problem je sto ne postoji ISKUSTVO stvaranja na individualnom nivou, jedino pozitivno ISKUSTVO je iz vremena socijalizma kada je drzava organizovala ekonomske projekte i vodila racuna o distribuciji stvorenog. nedostatak trzista je doveo do toga da smo vise voleli proizvode Zapada, ali smo zato mogli da ih kupimo i prosvercujemo preko granice :)

sa Milosevicem su stvoreni "tajkuni", ali ne za potrebe trzisne ekonomije i stvaranja proizvoda po principu trzista - dizajn, funkcionalnost, itd. kakve smo voleli da kupujemo na Zapadu, vec za potrebe utvrdjivanja ega umisljenog velikana - kada nije bilo po njegovom, onda je ceo svet bio protiv SRBA ...

u medjuvremenu, dok su se razne nacionalnosti klale po bespucima Balkana (ocigledno je taj varvarizam cucao u tim ljudima, jer ni sada u 21 veku ne mogu da se vrate civilizaciji), Zapad je otkrio kinesku jeftinu radnu snagu tako da su njihovi proizvodi i dalje superiorni po dizajnu, funkcionalnosti itd. ali ne i po kvalitetu ... i mi opet mozemo da ih kupimo jer su jeftini ...

problem je sto mi malo proizvodimo. dobre i kvalitetne proizvode ne pronalazimo, da bi ih nametnuli kao dobra resenja za kvalitetniji zivot svetu

NoName

pre 12 godina

"Sve mogu da se složim sa dotičnim jedino ne razumem kako je uspeo stanje u Srbiji da poveže sa komunizmom?!"

Vrlo lako
Vlast je komunisticka ( barem oni njome vladaju )
Javni sektor je komunisticki ( barem oni njime upravljaju )
Tajne sluzbe su komunisticke ( barem oni njima vladaju )
Mediji su komunisticki ( barem oni njima upravljaju )

Itd,itd

Lepa Sneza nagazila jeza

pre 12 godina

Upravo tako i ja sam se zgrozila kad sam procitala da je tadic rekao otvoreno Ujedinjenim Emiratima,ali i uputio jasnu poruku da od njega zavisi pravosudje i zakoni recenicom:
"ja sam garant postovanju zakona"

Milan

pre 12 godina

Srbija nije nikad izašla iz komunizma. Komunisti su samo "legalizovali" svoja prava u smislu privatnog vlasništva. Promene su samo kozmetičke i dok se ne sruši komunizam čija vrhuška iz bivšeg DB-a kontroliše sve ekonomske tokove Srbija će nastaviti da srlja u ekonomski ponor.
Na šta smo mi spali da nam tandem narkoman i kleptoman nude preokret. Jednog snabdevaju gudrom a drugog drže u šaci kao bivšeg saradnika sa podebelim dosijeom.

mrvica

pre 12 godina

Ova drzava je samo deklarativno za EU a kada nesto konkretno treba da uradi onada ide u kontra smeru.U stanju su da pricaju ono sto mi volimo da cujemo samo da bi privukli koji glas vise.Ovde nema pravne sigurnosti za nase gradjane a ni za strance,znaju oni nas k'o zlu paru!Pogledajte samo nas pravosudni sistem koji je totalno truo.Ova drzava je definitivno nekom majka a nekom maceha.Nismo mi kao drustvo mrdnuli od socijalizma iako se navodno zalazemo za evropske vrednosti.Pa kod nas jos postoje socijalne kategorije "deciji dodatak" i "tudja nega i pomoc".Sve vam je to kupovina glasova i cista demagogija.Umesto da stvore ambijent da ljudi mogu da rade i dostojanstveno zive od svog rada a ne da nas drze kao socijalu na narodni kazan!

djerman

pre 12 godina

Analizo,država je ta koja je kriva što su građeni i prodavani loši stanovi jer državne inspekcije za malo para puštaju da sve prođe. Naša državna administracija je katastrofa u svakom pogledu i svoju nesposobnost naplaćuju preko raznih izmišljenih taksi - tzv firmarina je najveća glupost čija je isključiva namena da lokalne adminiatracije uzimaju pare bez ikakve namene. Mogu da razumem i prihvatim kada se uvodi neka taksa kojoj se tačno zna namena ali firmarina ili onaj "autorski dinar" od kog autori ne vide ništa je bezobrazluk. Država nam je nesposobna kako administracija tako i tzv menadžeri - svi neki manageri a pojma s poslom nemaju

maja

pre 12 godina

Odlicna analiza stanja u nasoj ekonomiji i, samim tim, u drustvu uopste. Da, sve ovo je istina, a istina boli. Zalosno je sto nismo u stanju da se kao pojedinci suocimo sa istinom, uvek je lakse da je neko drugi kriv. Sirokim putem lako se ide, treba poci preko trnja. I zato biram tezi put i biram da cujem ISTINU!

Pravda za sve

pre 12 godina

Isti ti danasnji tajkuni,oni stariji,bili su direktori firmi u doba komunizma.A vecina politicara,bivsi komunisti ili deca komunista.
Sve isto,osim sto oni nisu imali tu imovinu kao svoju ali su upravljali kao da je njihova. Sve isto.

Nama treba prava demokratska zemlja,kao sto su Svajcarska,Norveska,Danska itd.
Gde pravosudje radi svoj posao,gde se ispituje proeklo imovine itd.
Kada srbija bude takva,onda bi videli koliko je sati.

Treba oduzimati imovinu,ne zato sto je komunizam,vec zato sto je imovina nelegalno stecena.
Tajkuni,kriminalci i ostali,nece nikad dozvoliti nezavisno i posteno pravosudje,bilo u zemlji kao sto sad,ili komunisticka,demokratska itd.


U Srbiji treba da se podvuce crta sa trenutnim datumom,
i da se sve pretrese od 1990.,pa sve do danas ili sve do crte.
Ko je kako dosao do imovine,posla,vlasti itd.
Ovde to ne moze da se desi,jer bi vecina politicara,sluzbenika,privrednika i ostalih,zavrsilo po robijama.

Ovde nema D od demokratije

pre 12 godina

Mi smo komunisticka zemlja,
samo premazana raznim strankama,medijima itd.

I sve to politicari nazivaju...'demokratija'.

Kada bi ovde stvarno bila demokratija,pola od njih bi bilo po robijama.
Zajedno sa pola DB,tajkunima,privrednicima itd.

Jedan od njih,hteo je da uvede demokratiju,pa ga ubise.