Nedelja, 26.02.2012.

19:21

"Ovde ni Mercedes ne bi preživeo"

Za spasavanje srpske privrede od posledica krize u Evropi treba pod hitno reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu, kaže Toplica Spasojević.

Izvor: Tanjug

"Ovde ni Mercedes ne bi preživeo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 12 godina

I kada se smanji stopa obavezne rezerve, banke višak sredstava plasiraju u državne hartije od vrednosti. Briga njih za privredu i građanje. Što manji rizik i što veće obezbeđenje su im osnovni motiv poslovanja. Mrzim ih i sve bi ih zapalio!

Srle

pre 12 godina

10% ??? Ima i jeftinijeg novca postovani Toplice, ima i po 0% samo treba da ga vi tajkuni donesete sa kojekakvih Sejselskih, Antilskih i slicnih ostrva gde ste ga prethodnih godina akumulirali na racunima svojih offshore kompanija..

perspektivator

pre 12 godina

Jedino gospodin nije rekao koje on to firme smatra perspektivnim, verovatno njegovu i Miskovu. Imaju odlicnu perspektivu da nam preko odrzavanja monopola uz zahvalnicu strankama kroz kampanju prodaju uvozno djubre za velike novce. Bila je moja firma perpektivna, proizvodna i odlicno radila dok je tajkunsko politicka mafija nije preuzela, sve radnike isterala i na kraju likvidirala da bi je jedan tajkun perspektivan kao Toplica dobio za sicu kao i vecinu koje poseduje. Ako su takvi perpektiva ove zemlje onda bolje da je nema.

Realista

pre 12 godina

"Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja"

A zašto vi morate iz kredita da radite? Nema zarade? Nema štednje? Dobro, to bi i išlo preko banaka...

Ali šta je sa akcijama? To je u svetu normalan i legitiman način da se prkupi novac. Jedino što se tamo poštuju prava manjinskih akcionara, a ovde taj zakon nikako da se ispili. I onda imaš da se na Beogradskoj berzi barata sa akcijama oko 20 firmi. Ej, bre, DVADESET! I onda "bu, hu, hu, nema nam spasa, jel može država da obezbedi jeftine kredite?"

Lemi

pre 12 godina

'"Imamo situaciju da je Mercedes prošle godine ostvario 100 milijardi evra prometa, sa šest milijardi evra profita. Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja", predočio je on.'

Dragi Toplice,
Tih 6% profita ostaje Mercedesu NAKON svih troskova, ukljucujuci i obaveze po pitanju aktivnih kredita.
Drugim recima, vi ste apsolutno nesposobni da radite za marginal contribution-om koji nije barem 20-30% da bi mogli da 'ugradite' sve operativne i druge troskove koje imate, ato vreme dear Toplica - je u svetu odavno proslo. To sto to vama nije jasno, potpuno je druga prica.

sevarlica

pre 12 godina

Nije uopste bitno ko je ovaj covek i sta je sve radio. Nista lose nije rekao.
Cinjenica je da nam treba razvojna banka(Vojvodina je vec ima???). Dokle god vam za otpocinjanje posla bude nudjen kredit kod komercijalnih banaka po uslovima koje ne moze da ispuni ni jedan Mercedes, ocigledno je nesto trulo u sistemu.
Prosto ako uzmete 10.000 evra, a kamata je 10%. Vi za 12 meseci treba da vatite 11.000 Evra samo banci. Od tih 10.000 evra oduzmite jedno 2.000 evra koje vam trebaju da platite razne takse i namete. Sto znaci da sa 8.000 evra treba da imate profit od jos 3.000 evra. Zaracunajte PDV, plate zaposlenima, reziju, itd. Docicete do cifre od 50.000evra prometa, najmanje. Ko jos moze sa 8.000 evra robe da napravi 50.000 evra osim dilera gudre.

Iznevereni

pre 12 godina

Kada se budes bavio proizvodnjom i izvoznom onda ces imati pravo da pricas o poboljsanju srpske ekonomije. Ovako, posto uvozis i prodajes robu po marzama od 100 % onda cuti i ne javljaj se.

Boldrik - nezavisni vanstranacki komentator

pre 12 godina

Pa ne znam sto stalno intervjuisu ovog lika da komentarise situaciju u nasoj privredi. Zbog takvih smo tu gde jesmo. Godinama covek uvozio i unistavao domace a sad kad nema niceg kao i svi ostali tajkuni prodaje nam po skuplje... I sad on govori o proizvodnji i nezaposlenosti.... ccc...

Amos

pre 12 godina

E moj Toplice.. Ti bi da preupredis narodno nezadovoljstvo time sto ces bankama da das jos vise novaca? Vidi se odmah kako zaradjujes.
Otkad je to umanjenje bankarskih rezervi ikako povezano sa bankarskom kamatom? Mislis da banke nemaju novca?
Daj im jos novca i jedino sto ce se desiti je ili da ce taj novac izaci iz zemlje ili ce banke napraviti jos veci promet i profit, ponovo sa istom kamatom.

Katalonac

pre 12 godina

Izvinite,jesu ovo reprezentativni telefoni "vodece IT industrije Srbije"?
Posteno da vam kazem i moja baba kaze
"necu vise da sedim i razvlacim zice,hocu i ja kao vi da setam i telefoniram.
I taj isti ovde na B92 prica kako kod nas nema IT strucnjaka.
Nije strasno poteci iz siromasne porodice i postati uspesan,radan,kreativan.Strasno je kad se istripujes da si neko i nesto,a naj strasnije je kad hoces milione da zgrnes na tudjoj grbaci i da ne platis nikome nista.
I jos nesto,vezano za mercedes.Nemacka zbog nepostovanja evropskih sporazuma proizvodjaca automobila svim kompanijama mora da isplati 3.7% po svakom prodatom vozilu zbog carine na osnovu spisa potpisnica,a odlukom medjunarodne arbitraze.U toku je 3 i poslednja.Dve su pozitivne,treca treba samo da ustanovi koliko je to love.
To se za sad nigde ne vodi u knjigama,a ni isplata nije pocela

Aleksandar

pre 12 godina

Gosn Spasojevicu, ja jos ne cuh za perspektivnu firmu koja je zapala u dugove pa da mora da je drzava vadi reprogramirajuci joj dugove.

Jovan

pre 12 godina

Mercedes za 2011 ima ukupno 32 milijarde evra obaveza, tako da i da je kamata 10%(3,2 milijarde) ne bi mogle da ugroze profit od sest milijardi.

Nasi tajkuni bi pre trebali da traze razloge svoje neefikasnosti u sebi-prvo su uglavnom jeftino dosli do firmi iz privatizacije, koje su kupili parama sumnjivog porekla iz devedesetih a sad kukaju sto im posao ne ide.

Kad bi im drzava dala kredite koje ne bi morali da vrate, kao u vreme Slobe, a radnici radili za dzabe, izasli bi brzo na zelenu granu.

Bojan NS

pre 12 godina

Ne mogu da shvatim da ekonomisti stalno pricaju kako je kljuc resenja krize u dodatnom zaduzivanju. Pa to rade otpocetka, i zaduzivanje samo po sebi nije resilo problem, i ne moze nikako biti "kljuc resenja". Zasto ne pogledaju prave uzroke problema? Partokratiju, neobrazovanost, korupciju, nepostojanje trzista, nepostojanje drzave i zakona, kriminal.

Svilajnac, oh ne!

pre 12 godina

Mislim, zaista, znam coveka, ne gubite vreme citajuci,
samo pogledajte fikus iza njega i slike na zidu!
Strasno, Srbijo na sta si spala!

Njinja

pre 12 godina

Evo mog primera. Uzeli smo 85000 eura po 11% kamate. Banka posle tri meseca digla kamatu na 16,5 posto. Kriza kazu pa moraju. Iako se sada novi krediti kao nas mogu uzeti sa 12% kamate banka kaze da fluktuirajuci kredit znaci da kamata moze da raste a ne i da pada. Tih 400 eura razlike sam ustedeo tako sto smo poslove podelili unutar porodice. Nemamo vise nikoga sa strane zaposlenog. I tako vecina nasih poznanika koji su kao i mi nekad imali desetak zaposlenih a sada nikoga osim porodice. Nikada vise necu uzeti kredit. Da izmislim i lek protiv raka cekao bi da ustedim pare da ga sam izfinanciram pa makar i nikad ne docekao. Imam nekih ideja ali bolje i uraditi nesto i za deset godina umesto ove godine ali bez kredita. Nikada vise. A mozda u medjuvremenu dobijem i iseljenicku.
(zoran, 26. februar 2012 21:31)

Ne izmisljaj.Banke su u obavezi da vrate kredit startni.Inflacija i gubici su njihov rizik,kao i sto je biznis tvoj.
Dakle,kao privrednuk i racune koje si placao moraju se ispeglati.Kad potpisujes kredit potpisujes fixnu mesecnu obavezu do cifre kojoj tebi odgovara,a banka predlozi,molim lepo.
Inflacija i sve ostalo je rizik banke,a ne tvoj.
Moglo je da se menja ali od 1 nemoze,a lova mora da se vrati.
Ako to vec cinis sudom kako je predvidjeno,sve tvoje troskove advokata i suda + odsteta sa kamatama tvojim banka placa.
Ovaj privrednik je nakupac i nije nikakav biznismen,jer su mu marze Kuku i Lele.

Friedrich Von Hayek

pre 12 godina

Možete ga ne voleti ali je čovek sasvim u pravu.Banke finansiraju privredu, putem kreditne multiplikacije,i na taj način predstavljaju jedan od glavnih faktora u privrednom razvoju jedne zemlje. Ne postoji firma koja ne uzima kredite od banke.Ako su kamatne stope u Srbiji "zelenaške" onda to znači da sasvim sigurno neće doći do rasta u privredi, novih zapošljavanja, itd.To uočavaju svi značajniji ekonomisti današnjice, od Mankjua do Štiglica.To što važi i za sav ostali svet važi i za nas jer su ekonomski postulati univerzalno primenljivi, ali ono u čemu se razlikujemo od normalnog sveta su preduzeća koja će taj novac koristiti.U Srbiji će najveći deo tog kapitala koristiti uvozna preduzeća(koji predstavljaju i najveći deo naše privrede) jer je industrija na niskim granama.Ono što je pre svega potrebno pored smanjenja k.stopa jeste hitan državni program reindustrijalizacije zemlje.To što će uvoznici imati povoljan kapital će nam doneti kratkoročno poboljšanje ali bez porasta izvoza i industrijske proizvodnje to će samo značiti da ćemo sigurnim koracima ići ka stanju kao što je u Grčkoj.

Siniša

pre 12 godina

Šta je tajkuni, pokupovali ste za male pare po 50 firmi, formirali nekakve holdinge, a od tih 50 jedva da deset nešto radi, a ostala propadaju...i sad bi još da vas finansiramo, e' ne može. Imam predlog-prodajte preduzeća i eto vam para. Drugi predlog-idite u of šor zone, tamo gde držite pare, donesite te pare ovde i problem rešen. Kad se pogleda koja ste sve preduzeća kupovali sve je jasno, cilj je bio kupiti bilo šta za male pare, a šta daje-nemate pojima, to su sve različite delatnosti - turizam, poljoprivreda, trgovina, zdravstvo, industrija, saobraćaj...ma u sve se ,,razumete'', sad bi i avio kompaniju da dobijete-vodite. Ma dosta više budalaština, propali smo od vaših eksperimentisanja, od vas ,,eksperata'' za sve i svašta. A najtužnija je vaša pričica, za budale, kako se vi(dobrice) sekirate za radna mesta, za radnike...a tretirate ih kao robove, plaćate minimalac...da, treba radnici da se pobune, ali protiv takvih kao što si ti Toplice i slični tebi, a ima vas mnogo. Međutim, znate i vi da sindikati neće protiv vas, jer su vođe korumpirane, jer ih plać...

Aleksandar

pre 12 godina

"Imaćemo uskoro i demonstracije na ulicama i jedno opšte socijalno nezadovoljstvo."

Pa, g.Spasojeviču, gledajte da ne budete u blizini kada počnu demonstracije...

Mervil

pre 12 godina

ITM grupa je "kupi-prodaj" firma, pa shodno tome Toplica nije privrednik vec trgovac. A poredi se sa Mercedesom koji ima razvoj i proizvodnju. Na zalost Ivo Andric je bio u pravu "Dodje ponekad vreme da pametan zacuti..."

Miki

pre 12 godina

Spasojeviću nije tako. Preživeo bi svako ko bi angažovao stručne a ne partijske kadrove, kojima je to jedini kvalitet. Onda bi se ljudi bavili svojim poslom sa razlogom a ne kao ovi pokušavali a uz to i .....Drugo, morale bi da se postave jasne propozicije za duži period a ne ovako da je jedino jasno da se ništa ne zna - što je oped posledica "stručnjaka" koji su zaseli!

Vuk

pre 12 godina

Mercedes,Toyota,VW i ostali,zajedno,ne bi ovde preziveli ako se ne bi bavili poslom kao vi...
tj. korupcijom,mitom,pranjem para,izbegavanjem pdv,namestanjem tendera,finansiranjem politicara itd.

Dokle ce ovaj narod da trpi ove nase biznismene?
Nije dosta sto nam kradu drzavu,jos nam govore kako su pametni?
*****

Mirko

pre 12 godina

Mozda ovaj covek gresi, mozda ne, ekonomija nije egzaktna nauka. Ali za jedno je sigurno u pravu. Ovde Mercedes zaista ne bi preziveo. Mnogo stvari ovde ne funkcionise kako treba. Skupljalo se godinama, i pod ovom vladom, i prethodnom, i pre nje, i ko zna koliko unazad. Izgubili smo i volju i snagu i veru u bolje sutra. I da se ne lazemo, problem nece da nam rese ni evropljani ni rusi ni amerikanci. Moramo mi , radom, disciplinom, pozrtvovanoscu i odricanjem.

vojvoda

pre 12 godina

to vam toplica hoce da kaze da je puko i da bi bilo najbolje da drzava da pare iz trezora da nasi biznismeni slupaju te devizne rezerve. e moji biznismeni.

olga

pre 12 godina

naši veliki privrednivci su prezaduženi pa bi sada da dobijaju subvencionisane kredite uz državne garancije i da se prodaju devizne rezerve da bi oni poslovali,a sve na teret građana srbije.što su uzimali kredite i kupovali silne firme ako nemogu to da servisiraju;igrađani bi povoljne kredite.daleko su oni i od mercedesa i od evropkih firmi.

zoran

pre 12 godina

Evo mog primera. Uzeli smo 85000 eura po 11% kamate. Banka posle tri meseca digla kamatu na 16,5 posto. Kriza kazu pa moraju. Iako se sada novi krediti kao nas mogu uzeti sa 12% kamate banka kaze da fluktuirajuci kredit znaci da kamata moze da raste a ne i da pada. Tih 400 eura razlike sam ustedeo tako sto smo poslove podelili unutar porodice. Nemamo vise nikoga sa strane zaposlenog. I tako vecina nasih poznanika koji su kao i mi nekad imali desetak zaposlenih a sada nikoga osim porodice. Nikada vise necu uzeti kredit. Da izmislim i lek protiv raka cekao bi da ustedim pare da ga sam izfinanciram pa makar i nikad ne docekao. Imam nekih ideja ali bolje i uraditi nesto i za deset godina umesto ove godine ali bez kredita. Nikada vise. A mozda u medjuvremenu dobijem i iseljenicku.

kk

pre 12 godina

"reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu....."
A ko to da proceni ko ima perspektivu? Mozda opet T.S. i slicni
A sto ste se zaduzivali?
I sto svoja dugovanja ne pokrijete iz profita koji ste na vreme izvukli iz firmi?
I sad posle svega treba duznici da kroje kapu ovoj drzavi.
Resenje je prosto! Rasprodajte nekretnine, vozne parkove, izvadite kes iz dzepova....

Dexterijus

pre 12 godina

Drzava i banke i dalje zive kao "paraziti" i dok se takvo stanje "odrzava" od rasta ekonomije nema nista. Drzava vas "bombarduje" sa hiljadu propisa, dok banke kamatama. Kada drzava smanji administraciju, i osnuje Razvojnu banku,koja ce davati kredite za biznis sa kamatama bar upola nizim od trzisnih, mozemo da se nadamo da krenemo napred!!!!

djura

pre 12 godina

Toplice, potpuno je jasno na kojim je ekonomskim principima ITM funkcionisao sve ove godine... Kupim, "dognam", 100% marze dodam i prodam. Proslo vreme perspektivnih firmi kao sto je ITM. Trziste ce samo da se ocisti od parazita, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Dim i Ogledala

pre 12 godina

Toplice - eksperte, legendo!

Ceo svet pokušava da podigne obavezne rezerve banaka (niske bankovne rezerve su jedan od uzroka ekonomskog kraha 2008!) a ti nam savetuješ da zanemarimo šta se desilo u svetu u poslednjih dvadesetak godina i uradimo baš to isto! Hajde da stimulišemo banke da daju jeftine zajmove riskantnim firmama bez ikakvog pokrića. Pa kad banke puknu onda će država morati da ih spasava. Još bolje ako je šema državna - pa kad šema pukne neka plati poreski obveznik!

Jedino što naši kvazi-eksperti i preduzetnici kao Toplica žele su niske kamatne stope da bi mogli da uzmu nove zajmove da pokriju svoje neprofitabilne ali u njihovim očima "perspektivne" firme. To je jedini način za njih da zaštite svoju imovinu od kolapsa. U Srbiji i regionu nažalost nema pravih perspektivnih firmi ili bar ne u dovoljnoj količini da bi se zarad njihove "zaštite" ugrozila stabilnost celog bankarskog i finansijskog sistema jedne zemlje.

Na kraju krajeva, ako je firma istinski "perspektivna" ona će lako dobiti povoljni zajam od banke ili investitora - nema potrebe za specijalnim šemama na štetu države i građana. A naše "uspešne" firme u vlasništvu čuvenih eksperata i preduzetnika sigurno su akumulirale rezerve za absorbovanje tržšnih šokova; ekspertska uprava firme je sigurno napravila održivu profitabilnost i likvidnost iz koje mogu da finansiraju svoje projekte pa joj jeftini zajmovi i nisu potrebni.

Dim i Ogledala

pre 12 godina

Toplice - eksperte, legendo!

Ceo svet pokušava da podigne obavezne rezerve banaka (niske bankovne rezerve su jedan od uzroka ekonomskog kraha 2008!) a ti nam savetuješ da zanemarimo šta se desilo u svetu u poslednjih dvadesetak godina i uradimo baš to isto! Hajde da stimulišemo banke da daju jeftine zajmove riskantnim firmama bez ikakvog pokrića. Pa kad banke puknu onda će država morati da ih spasava. Još bolje ako je šema državna - pa kad šema pukne neka plati poreski obveznik!

Jedino što naši kvazi-eksperti i preduzetnici kao Toplica žele su niske kamatne stope da bi mogli da uzmu nove zajmove da pokriju svoje neprofitabilne ali u njihovim očima "perspektivne" firme. To je jedini način za njih da zaštite svoju imovinu od kolapsa. U Srbiji i regionu nažalost nema pravih perspektivnih firmi ili bar ne u dovoljnoj količini da bi se zarad njihove "zaštite" ugrozila stabilnost celog bankarskog i finansijskog sistema jedne zemlje.

Na kraju krajeva, ako je firma istinski "perspektivna" ona će lako dobiti povoljni zajam od banke ili investitora - nema potrebe za specijalnim šemama na štetu države i građana. A naše "uspešne" firme u vlasništvu čuvenih eksperata i preduzetnika sigurno su akumulirale rezerve za absorbovanje tržšnih šokova; ekspertska uprava firme je sigurno napravila održivu profitabilnost i likvidnost iz koje mogu da finansiraju svoje projekte pa joj jeftini zajmovi i nisu potrebni.

Mervil

pre 12 godina

ITM grupa je "kupi-prodaj" firma, pa shodno tome Toplica nije privrednik vec trgovac. A poredi se sa Mercedesom koji ima razvoj i proizvodnju. Na zalost Ivo Andric je bio u pravu "Dodje ponekad vreme da pametan zacuti..."

Vuk

pre 12 godina

Mercedes,Toyota,VW i ostali,zajedno,ne bi ovde preziveli ako se ne bi bavili poslom kao vi...
tj. korupcijom,mitom,pranjem para,izbegavanjem pdv,namestanjem tendera,finansiranjem politicara itd.

Dokle ce ovaj narod da trpi ove nase biznismene?
Nije dosta sto nam kradu drzavu,jos nam govore kako su pametni?
*****

zoran

pre 12 godina

Evo mog primera. Uzeli smo 85000 eura po 11% kamate. Banka posle tri meseca digla kamatu na 16,5 posto. Kriza kazu pa moraju. Iako se sada novi krediti kao nas mogu uzeti sa 12% kamate banka kaze da fluktuirajuci kredit znaci da kamata moze da raste a ne i da pada. Tih 400 eura razlike sam ustedeo tako sto smo poslove podelili unutar porodice. Nemamo vise nikoga sa strane zaposlenog. I tako vecina nasih poznanika koji su kao i mi nekad imali desetak zaposlenih a sada nikoga osim porodice. Nikada vise necu uzeti kredit. Da izmislim i lek protiv raka cekao bi da ustedim pare da ga sam izfinanciram pa makar i nikad ne docekao. Imam nekih ideja ali bolje i uraditi nesto i za deset godina umesto ove godine ali bez kredita. Nikada vise. A mozda u medjuvremenu dobijem i iseljenicku.

djura

pre 12 godina

Toplice, potpuno je jasno na kojim je ekonomskim principima ITM funkcionisao sve ove godine... Kupim, "dognam", 100% marze dodam i prodam. Proslo vreme perspektivnih firmi kao sto je ITM. Trziste ce samo da se ocisti od parazita, kako u svetu, tako i u Srbiji.

vojvoda

pre 12 godina

to vam toplica hoce da kaze da je puko i da bi bilo najbolje da drzava da pare iz trezora da nasi biznismeni slupaju te devizne rezerve. e moji biznismeni.

kk

pre 12 godina

"reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu....."
A ko to da proceni ko ima perspektivu? Mozda opet T.S. i slicni
A sto ste se zaduzivali?
I sto svoja dugovanja ne pokrijete iz profita koji ste na vreme izvukli iz firmi?
I sad posle svega treba duznici da kroje kapu ovoj drzavi.
Resenje je prosto! Rasprodajte nekretnine, vozne parkove, izvadite kes iz dzepova....

olga

pre 12 godina

naši veliki privrednivci su prezaduženi pa bi sada da dobijaju subvencionisane kredite uz državne garancije i da se prodaju devizne rezerve da bi oni poslovali,a sve na teret građana srbije.što su uzimali kredite i kupovali silne firme ako nemogu to da servisiraju;igrađani bi povoljne kredite.daleko su oni i od mercedesa i od evropkih firmi.

Miki

pre 12 godina

Spasojeviću nije tako. Preživeo bi svako ko bi angažovao stručne a ne partijske kadrove, kojima je to jedini kvalitet. Onda bi se ljudi bavili svojim poslom sa razlogom a ne kao ovi pokušavali a uz to i .....Drugo, morale bi da se postave jasne propozicije za duži period a ne ovako da je jedino jasno da se ništa ne zna - što je oped posledica "stručnjaka" koji su zaseli!

Mirko

pre 12 godina

Mozda ovaj covek gresi, mozda ne, ekonomija nije egzaktna nauka. Ali za jedno je sigurno u pravu. Ovde Mercedes zaista ne bi preziveo. Mnogo stvari ovde ne funkcionise kako treba. Skupljalo se godinama, i pod ovom vladom, i prethodnom, i pre nje, i ko zna koliko unazad. Izgubili smo i volju i snagu i veru u bolje sutra. I da se ne lazemo, problem nece da nam rese ni evropljani ni rusi ni amerikanci. Moramo mi , radom, disciplinom, pozrtvovanoscu i odricanjem.

Dexterijus

pre 12 godina

Drzava i banke i dalje zive kao "paraziti" i dok se takvo stanje "odrzava" od rasta ekonomije nema nista. Drzava vas "bombarduje" sa hiljadu propisa, dok banke kamatama. Kada drzava smanji administraciju, i osnuje Razvojnu banku,koja ce davati kredite za biznis sa kamatama bar upola nizim od trzisnih, mozemo da se nadamo da krenemo napred!!!!

Siniša

pre 12 godina

Šta je tajkuni, pokupovali ste za male pare po 50 firmi, formirali nekakve holdinge, a od tih 50 jedva da deset nešto radi, a ostala propadaju...i sad bi još da vas finansiramo, e' ne može. Imam predlog-prodajte preduzeća i eto vam para. Drugi predlog-idite u of šor zone, tamo gde držite pare, donesite te pare ovde i problem rešen. Kad se pogleda koja ste sve preduzeća kupovali sve je jasno, cilj je bio kupiti bilo šta za male pare, a šta daje-nemate pojima, to su sve različite delatnosti - turizam, poljoprivreda, trgovina, zdravstvo, industrija, saobraćaj...ma u sve se ,,razumete'', sad bi i avio kompaniju da dobijete-vodite. Ma dosta više budalaština, propali smo od vaših eksperimentisanja, od vas ,,eksperata'' za sve i svašta. A najtužnija je vaša pričica, za budale, kako se vi(dobrice) sekirate za radna mesta, za radnike...a tretirate ih kao robove, plaćate minimalac...da, treba radnici da se pobune, ali protiv takvih kao što si ti Toplice i slični tebi, a ima vas mnogo. Međutim, znate i vi da sindikati neće protiv vas, jer su vođe korumpirane, jer ih plać...

Iznevereni

pre 12 godina

Kada se budes bavio proizvodnjom i izvoznom onda ces imati pravo da pricas o poboljsanju srpske ekonomije. Ovako, posto uvozis i prodajes robu po marzama od 100 % onda cuti i ne javljaj se.

Aleksandar

pre 12 godina

Gosn Spasojevicu, ja jos ne cuh za perspektivnu firmu koja je zapala u dugove pa da mora da je drzava vadi reprogramirajuci joj dugove.

Svilajnac, oh ne!

pre 12 godina

Mislim, zaista, znam coveka, ne gubite vreme citajuci,
samo pogledajte fikus iza njega i slike na zidu!
Strasno, Srbijo na sta si spala!

Aleksandar

pre 12 godina

"Imaćemo uskoro i demonstracije na ulicama i jedno opšte socijalno nezadovoljstvo."

Pa, g.Spasojeviču, gledajte da ne budete u blizini kada počnu demonstracije...

Boldrik - nezavisni vanstranacki komentator

pre 12 godina

Pa ne znam sto stalno intervjuisu ovog lika da komentarise situaciju u nasoj privredi. Zbog takvih smo tu gde jesmo. Godinama covek uvozio i unistavao domace a sad kad nema niceg kao i svi ostali tajkuni prodaje nam po skuplje... I sad on govori o proizvodnji i nezaposlenosti.... ccc...

Jovan

pre 12 godina

Mercedes za 2011 ima ukupno 32 milijarde evra obaveza, tako da i da je kamata 10%(3,2 milijarde) ne bi mogle da ugroze profit od sest milijardi.

Nasi tajkuni bi pre trebali da traze razloge svoje neefikasnosti u sebi-prvo su uglavnom jeftino dosli do firmi iz privatizacije, koje su kupili parama sumnjivog porekla iz devedesetih a sad kukaju sto im posao ne ide.

Kad bi im drzava dala kredite koje ne bi morali da vrate, kao u vreme Slobe, a radnici radili za dzabe, izasli bi brzo na zelenu granu.

Srle

pre 12 godina

10% ??? Ima i jeftinijeg novca postovani Toplice, ima i po 0% samo treba da ga vi tajkuni donesete sa kojekakvih Sejselskih, Antilskih i slicnih ostrva gde ste ga prethodnih godina akumulirali na racunima svojih offshore kompanija..

Bojan NS

pre 12 godina

Ne mogu da shvatim da ekonomisti stalno pricaju kako je kljuc resenja krize u dodatnom zaduzivanju. Pa to rade otpocetka, i zaduzivanje samo po sebi nije resilo problem, i ne moze nikako biti "kljuc resenja". Zasto ne pogledaju prave uzroke problema? Partokratiju, neobrazovanost, korupciju, nepostojanje trzista, nepostojanje drzave i zakona, kriminal.

Lemi

pre 12 godina

'"Imamo situaciju da je Mercedes prošle godine ostvario 100 milijardi evra prometa, sa šest milijardi evra profita. Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja", predočio je on.'

Dragi Toplice,
Tih 6% profita ostaje Mercedesu NAKON svih troskova, ukljucujuci i obaveze po pitanju aktivnih kredita.
Drugim recima, vi ste apsolutno nesposobni da radite za marginal contribution-om koji nije barem 20-30% da bi mogli da 'ugradite' sve operativne i druge troskove koje imate, ato vreme dear Toplica - je u svetu odavno proslo. To sto to vama nije jasno, potpuno je druga prica.

Realista

pre 12 godina

"Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja"

A zašto vi morate iz kredita da radite? Nema zarade? Nema štednje? Dobro, to bi i išlo preko banaka...

Ali šta je sa akcijama? To je u svetu normalan i legitiman način da se prkupi novac. Jedino što se tamo poštuju prava manjinskih akcionara, a ovde taj zakon nikako da se ispili. I onda imaš da se na Beogradskoj berzi barata sa akcijama oko 20 firmi. Ej, bre, DVADESET! I onda "bu, hu, hu, nema nam spasa, jel može država da obezbedi jeftine kredite?"

Njinja

pre 12 godina

Evo mog primera. Uzeli smo 85000 eura po 11% kamate. Banka posle tri meseca digla kamatu na 16,5 posto. Kriza kazu pa moraju. Iako se sada novi krediti kao nas mogu uzeti sa 12% kamate banka kaze da fluktuirajuci kredit znaci da kamata moze da raste a ne i da pada. Tih 400 eura razlike sam ustedeo tako sto smo poslove podelili unutar porodice. Nemamo vise nikoga sa strane zaposlenog. I tako vecina nasih poznanika koji su kao i mi nekad imali desetak zaposlenih a sada nikoga osim porodice. Nikada vise necu uzeti kredit. Da izmislim i lek protiv raka cekao bi da ustedim pare da ga sam izfinanciram pa makar i nikad ne docekao. Imam nekih ideja ali bolje i uraditi nesto i za deset godina umesto ove godine ali bez kredita. Nikada vise. A mozda u medjuvremenu dobijem i iseljenicku.
(zoran, 26. februar 2012 21:31)

Ne izmisljaj.Banke su u obavezi da vrate kredit startni.Inflacija i gubici su njihov rizik,kao i sto je biznis tvoj.
Dakle,kao privrednuk i racune koje si placao moraju se ispeglati.Kad potpisujes kredit potpisujes fixnu mesecnu obavezu do cifre kojoj tebi odgovara,a banka predlozi,molim lepo.
Inflacija i sve ostalo je rizik banke,a ne tvoj.
Moglo je da se menja ali od 1 nemoze,a lova mora da se vrati.
Ako to vec cinis sudom kako je predvidjeno,sve tvoje troskove advokata i suda + odsteta sa kamatama tvojim banka placa.
Ovaj privrednik je nakupac i nije nikakav biznismen,jer su mu marze Kuku i Lele.

Amos

pre 12 godina

E moj Toplice.. Ti bi da preupredis narodno nezadovoljstvo time sto ces bankama da das jos vise novaca? Vidi se odmah kako zaradjujes.
Otkad je to umanjenje bankarskih rezervi ikako povezano sa bankarskom kamatom? Mislis da banke nemaju novca?
Daj im jos novca i jedino sto ce se desiti je ili da ce taj novac izaci iz zemlje ili ce banke napraviti jos veci promet i profit, ponovo sa istom kamatom.

sevarlica

pre 12 godina

Nije uopste bitno ko je ovaj covek i sta je sve radio. Nista lose nije rekao.
Cinjenica je da nam treba razvojna banka(Vojvodina je vec ima???). Dokle god vam za otpocinjanje posla bude nudjen kredit kod komercijalnih banaka po uslovima koje ne moze da ispuni ni jedan Mercedes, ocigledno je nesto trulo u sistemu.
Prosto ako uzmete 10.000 evra, a kamata je 10%. Vi za 12 meseci treba da vatite 11.000 Evra samo banci. Od tih 10.000 evra oduzmite jedno 2.000 evra koje vam trebaju da platite razne takse i namete. Sto znaci da sa 8.000 evra treba da imate profit od jos 3.000 evra. Zaracunajte PDV, plate zaposlenima, reziju, itd. Docicete do cifre od 50.000evra prometa, najmanje. Ko jos moze sa 8.000 evra robe da napravi 50.000 evra osim dilera gudre.

perspektivator

pre 12 godina

Jedino gospodin nije rekao koje on to firme smatra perspektivnim, verovatno njegovu i Miskovu. Imaju odlicnu perspektivu da nam preko odrzavanja monopola uz zahvalnicu strankama kroz kampanju prodaju uvozno djubre za velike novce. Bila je moja firma perpektivna, proizvodna i odlicno radila dok je tajkunsko politicka mafija nije preuzela, sve radnike isterala i na kraju likvidirala da bi je jedan tajkun perspektivan kao Toplica dobio za sicu kao i vecinu koje poseduje. Ako su takvi perpektiva ove zemlje onda bolje da je nema.

Katalonac

pre 12 godina

Izvinite,jesu ovo reprezentativni telefoni "vodece IT industrije Srbije"?
Posteno da vam kazem i moja baba kaze
"necu vise da sedim i razvlacim zice,hocu i ja kao vi da setam i telefoniram.
I taj isti ovde na B92 prica kako kod nas nema IT strucnjaka.
Nije strasno poteci iz siromasne porodice i postati uspesan,radan,kreativan.Strasno je kad se istripujes da si neko i nesto,a naj strasnije je kad hoces milione da zgrnes na tudjoj grbaci i da ne platis nikome nista.
I jos nesto,vezano za mercedes.Nemacka zbog nepostovanja evropskih sporazuma proizvodjaca automobila svim kompanijama mora da isplati 3.7% po svakom prodatom vozilu zbog carine na osnovu spisa potpisnica,a odlukom medjunarodne arbitraze.U toku je 3 i poslednja.Dve su pozitivne,treca treba samo da ustanovi koliko je to love.
To se za sad nigde ne vodi u knjigama,a ni isplata nije pocela

Ivan

pre 12 godina

I kada se smanji stopa obavezne rezerve, banke višak sredstava plasiraju u državne hartije od vrednosti. Briga njih za privredu i građanje. Što manji rizik i što veće obezbeđenje su im osnovni motiv poslovanja. Mrzim ih i sve bi ih zapalio!

Friedrich Von Hayek

pre 12 godina

Možete ga ne voleti ali je čovek sasvim u pravu.Banke finansiraju privredu, putem kreditne multiplikacije,i na taj način predstavljaju jedan od glavnih faktora u privrednom razvoju jedne zemlje. Ne postoji firma koja ne uzima kredite od banke.Ako su kamatne stope u Srbiji "zelenaške" onda to znači da sasvim sigurno neće doći do rasta u privredi, novih zapošljavanja, itd.To uočavaju svi značajniji ekonomisti današnjice, od Mankjua do Štiglica.To što važi i za sav ostali svet važi i za nas jer su ekonomski postulati univerzalno primenljivi, ali ono u čemu se razlikujemo od normalnog sveta su preduzeća koja će taj novac koristiti.U Srbiji će najveći deo tog kapitala koristiti uvozna preduzeća(koji predstavljaju i najveći deo naše privrede) jer je industrija na niskim granama.Ono što je pre svega potrebno pored smanjenja k.stopa jeste hitan državni program reindustrijalizacije zemlje.To što će uvoznici imati povoljan kapital će nam doneti kratkoročno poboljšanje ali bez porasta izvoza i industrijske proizvodnje to će samo značiti da ćemo sigurnim koracima ići ka stanju kao što je u Grčkoj.

Friedrich Von Hayek

pre 12 godina

Možete ga ne voleti ali je čovek sasvim u pravu.Banke finansiraju privredu, putem kreditne multiplikacije,i na taj način predstavljaju jedan od glavnih faktora u privrednom razvoju jedne zemlje. Ne postoji firma koja ne uzima kredite od banke.Ako su kamatne stope u Srbiji "zelenaške" onda to znači da sasvim sigurno neće doći do rasta u privredi, novih zapošljavanja, itd.To uočavaju svi značajniji ekonomisti današnjice, od Mankjua do Štiglica.To što važi i za sav ostali svet važi i za nas jer su ekonomski postulati univerzalno primenljivi, ali ono u čemu se razlikujemo od normalnog sveta su preduzeća koja će taj novac koristiti.U Srbiji će najveći deo tog kapitala koristiti uvozna preduzeća(koji predstavljaju i najveći deo naše privrede) jer je industrija na niskim granama.Ono što je pre svega potrebno pored smanjenja k.stopa jeste hitan državni program reindustrijalizacije zemlje.To što će uvoznici imati povoljan kapital će nam doneti kratkoročno poboljšanje ali bez porasta izvoza i industrijske proizvodnje to će samo značiti da ćemo sigurnim koracima ići ka stanju kao što je u Grčkoj.

Dim i Ogledala

pre 12 godina

Toplice - eksperte, legendo!

Ceo svet pokušava da podigne obavezne rezerve banaka (niske bankovne rezerve su jedan od uzroka ekonomskog kraha 2008!) a ti nam savetuješ da zanemarimo šta se desilo u svetu u poslednjih dvadesetak godina i uradimo baš to isto! Hajde da stimulišemo banke da daju jeftine zajmove riskantnim firmama bez ikakvog pokrića. Pa kad banke puknu onda će država morati da ih spasava. Još bolje ako je šema državna - pa kad šema pukne neka plati poreski obveznik!

Jedino što naši kvazi-eksperti i preduzetnici kao Toplica žele su niske kamatne stope da bi mogli da uzmu nove zajmove da pokriju svoje neprofitabilne ali u njihovim očima "perspektivne" firme. To je jedini način za njih da zaštite svoju imovinu od kolapsa. U Srbiji i regionu nažalost nema pravih perspektivnih firmi ili bar ne u dovoljnoj količini da bi se zarad njihove "zaštite" ugrozila stabilnost celog bankarskog i finansijskog sistema jedne zemlje.

Na kraju krajeva, ako je firma istinski "perspektivna" ona će lako dobiti povoljni zajam od banke ili investitora - nema potrebe za specijalnim šemama na štetu države i građana. A naše "uspešne" firme u vlasništvu čuvenih eksperata i preduzetnika sigurno su akumulirale rezerve za absorbovanje tržšnih šokova; ekspertska uprava firme je sigurno napravila održivu profitabilnost i likvidnost iz koje mogu da finansiraju svoje projekte pa joj jeftini zajmovi i nisu potrebni.

Mirko

pre 12 godina

Mozda ovaj covek gresi, mozda ne, ekonomija nije egzaktna nauka. Ali za jedno je sigurno u pravu. Ovde Mercedes zaista ne bi preziveo. Mnogo stvari ovde ne funkcionise kako treba. Skupljalo se godinama, i pod ovom vladom, i prethodnom, i pre nje, i ko zna koliko unazad. Izgubili smo i volju i snagu i veru u bolje sutra. I da se ne lazemo, problem nece da nam rese ni evropljani ni rusi ni amerikanci. Moramo mi , radom, disciplinom, pozrtvovanoscu i odricanjem.

Njinja

pre 12 godina

Evo mog primera. Uzeli smo 85000 eura po 11% kamate. Banka posle tri meseca digla kamatu na 16,5 posto. Kriza kazu pa moraju. Iako se sada novi krediti kao nas mogu uzeti sa 12% kamate banka kaze da fluktuirajuci kredit znaci da kamata moze da raste a ne i da pada. Tih 400 eura razlike sam ustedeo tako sto smo poslove podelili unutar porodice. Nemamo vise nikoga sa strane zaposlenog. I tako vecina nasih poznanika koji su kao i mi nekad imali desetak zaposlenih a sada nikoga osim porodice. Nikada vise necu uzeti kredit. Da izmislim i lek protiv raka cekao bi da ustedim pare da ga sam izfinanciram pa makar i nikad ne docekao. Imam nekih ideja ali bolje i uraditi nesto i za deset godina umesto ove godine ali bez kredita. Nikada vise. A mozda u medjuvremenu dobijem i iseljenicku.
(zoran, 26. februar 2012 21:31)

Ne izmisljaj.Banke su u obavezi da vrate kredit startni.Inflacija i gubici su njihov rizik,kao i sto je biznis tvoj.
Dakle,kao privrednuk i racune koje si placao moraju se ispeglati.Kad potpisujes kredit potpisujes fixnu mesecnu obavezu do cifre kojoj tebi odgovara,a banka predlozi,molim lepo.
Inflacija i sve ostalo je rizik banke,a ne tvoj.
Moglo je da se menja ali od 1 nemoze,a lova mora da se vrati.
Ako to vec cinis sudom kako je predvidjeno,sve tvoje troskove advokata i suda + odsteta sa kamatama tvojim banka placa.
Ovaj privrednik je nakupac i nije nikakav biznismen,jer su mu marze Kuku i Lele.

sevarlica

pre 12 godina

Nije uopste bitno ko je ovaj covek i sta je sve radio. Nista lose nije rekao.
Cinjenica je da nam treba razvojna banka(Vojvodina je vec ima???). Dokle god vam za otpocinjanje posla bude nudjen kredit kod komercijalnih banaka po uslovima koje ne moze da ispuni ni jedan Mercedes, ocigledno je nesto trulo u sistemu.
Prosto ako uzmete 10.000 evra, a kamata je 10%. Vi za 12 meseci treba da vatite 11.000 Evra samo banci. Od tih 10.000 evra oduzmite jedno 2.000 evra koje vam trebaju da platite razne takse i namete. Sto znaci da sa 8.000 evra treba da imate profit od jos 3.000 evra. Zaracunajte PDV, plate zaposlenima, reziju, itd. Docicete do cifre od 50.000evra prometa, najmanje. Ko jos moze sa 8.000 evra robe da napravi 50.000 evra osim dilera gudre.

Dexterijus

pre 12 godina

Drzava i banke i dalje zive kao "paraziti" i dok se takvo stanje "odrzava" od rasta ekonomije nema nista. Drzava vas "bombarduje" sa hiljadu propisa, dok banke kamatama. Kada drzava smanji administraciju, i osnuje Razvojnu banku,koja ce davati kredite za biznis sa kamatama bar upola nizim od trzisnih, mozemo da se nadamo da krenemo napred!!!!

zoran

pre 12 godina

Evo mog primera. Uzeli smo 85000 eura po 11% kamate. Banka posle tri meseca digla kamatu na 16,5 posto. Kriza kazu pa moraju. Iako se sada novi krediti kao nas mogu uzeti sa 12% kamate banka kaze da fluktuirajuci kredit znaci da kamata moze da raste a ne i da pada. Tih 400 eura razlike sam ustedeo tako sto smo poslove podelili unutar porodice. Nemamo vise nikoga sa strane zaposlenog. I tako vecina nasih poznanika koji su kao i mi nekad imali desetak zaposlenih a sada nikoga osim porodice. Nikada vise necu uzeti kredit. Da izmislim i lek protiv raka cekao bi da ustedim pare da ga sam izfinanciram pa makar i nikad ne docekao. Imam nekih ideja ali bolje i uraditi nesto i za deset godina umesto ove godine ali bez kredita. Nikada vise. A mozda u medjuvremenu dobijem i iseljenicku.

vojvoda

pre 12 godina

to vam toplica hoce da kaze da je puko i da bi bilo najbolje da drzava da pare iz trezora da nasi biznismeni slupaju te devizne rezerve. e moji biznismeni.

Miki

pre 12 godina

Spasojeviću nije tako. Preživeo bi svako ko bi angažovao stručne a ne partijske kadrove, kojima je to jedini kvalitet. Onda bi se ljudi bavili svojim poslom sa razlogom a ne kao ovi pokušavali a uz to i .....Drugo, morale bi da se postave jasne propozicije za duži period a ne ovako da je jedino jasno da se ništa ne zna - što je oped posledica "stručnjaka" koji su zaseli!

Vuk

pre 12 godina

Mercedes,Toyota,VW i ostali,zajedno,ne bi ovde preziveli ako se ne bi bavili poslom kao vi...
tj. korupcijom,mitom,pranjem para,izbegavanjem pdv,namestanjem tendera,finansiranjem politicara itd.

Dokle ce ovaj narod da trpi ove nase biznismene?
Nije dosta sto nam kradu drzavu,jos nam govore kako su pametni?
*****

Mervil

pre 12 godina

ITM grupa je "kupi-prodaj" firma, pa shodno tome Toplica nije privrednik vec trgovac. A poredi se sa Mercedesom koji ima razvoj i proizvodnju. Na zalost Ivo Andric je bio u pravu "Dodje ponekad vreme da pametan zacuti..."

Amos

pre 12 godina

E moj Toplice.. Ti bi da preupredis narodno nezadovoljstvo time sto ces bankama da das jos vise novaca? Vidi se odmah kako zaradjujes.
Otkad je to umanjenje bankarskih rezervi ikako povezano sa bankarskom kamatom? Mislis da banke nemaju novca?
Daj im jos novca i jedino sto ce se desiti je ili da ce taj novac izaci iz zemlje ili ce banke napraviti jos veci promet i profit, ponovo sa istom kamatom.

kk

pre 12 godina

"reprogramirati dugove firmi koje imaju perspektivu....."
A ko to da proceni ko ima perspektivu? Mozda opet T.S. i slicni
A sto ste se zaduzivali?
I sto svoja dugovanja ne pokrijete iz profita koji ste na vreme izvukli iz firmi?
I sad posle svega treba duznici da kroje kapu ovoj drzavi.
Resenje je prosto! Rasprodajte nekretnine, vozne parkove, izvadite kes iz dzepova....

Svilajnac, oh ne!

pre 12 godina

Mislim, zaista, znam coveka, ne gubite vreme citajuci,
samo pogledajte fikus iza njega i slike na zidu!
Strasno, Srbijo na sta si spala!

Boldrik - nezavisni vanstranacki komentator

pre 12 godina

Pa ne znam sto stalno intervjuisu ovog lika da komentarise situaciju u nasoj privredi. Zbog takvih smo tu gde jesmo. Godinama covek uvozio i unistavao domace a sad kad nema niceg kao i svi ostali tajkuni prodaje nam po skuplje... I sad on govori o proizvodnji i nezaposlenosti.... ccc...

Lemi

pre 12 godina

'"Imamo situaciju da je Mercedes prošle godine ostvario 100 milijardi evra prometa, sa šest milijardi evra profita. Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja", predočio je on.'

Dragi Toplice,
Tih 6% profita ostaje Mercedesu NAKON svih troskova, ukljucujuci i obaveze po pitanju aktivnih kredita.
Drugim recima, vi ste apsolutno nesposobni da radite za marginal contribution-om koji nije barem 20-30% da bi mogli da 'ugradite' sve operativne i druge troskove koje imate, ato vreme dear Toplica - je u svetu odavno proslo. To sto to vama nije jasno, potpuno je druga prica.

djura

pre 12 godina

Toplice, potpuno je jasno na kojim je ekonomskim principima ITM funkcionisao sve ove godine... Kupim, "dognam", 100% marze dodam i prodam. Proslo vreme perspektivnih firmi kao sto je ITM. Trziste ce samo da se ocisti od parazita, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Jovan

pre 12 godina

Mercedes za 2011 ima ukupno 32 milijarde evra obaveza, tako da i da je kamata 10%(3,2 milijarde) ne bi mogle da ugroze profit od sest milijardi.

Nasi tajkuni bi pre trebali da traze razloge svoje neefikasnosti u sebi-prvo su uglavnom jeftino dosli do firmi iz privatizacije, koje su kupili parama sumnjivog porekla iz devedesetih a sad kukaju sto im posao ne ide.

Kad bi im drzava dala kredite koje ne bi morali da vrate, kao u vreme Slobe, a radnici radili za dzabe, izasli bi brzo na zelenu granu.

perspektivator

pre 12 godina

Jedino gospodin nije rekao koje on to firme smatra perspektivnim, verovatno njegovu i Miskovu. Imaju odlicnu perspektivu da nam preko odrzavanja monopola uz zahvalnicu strankama kroz kampanju prodaju uvozno djubre za velike novce. Bila je moja firma perpektivna, proizvodna i odlicno radila dok je tajkunsko politicka mafija nije preuzela, sve radnike isterala i na kraju likvidirala da bi je jedan tajkun perspektivan kao Toplica dobio za sicu kao i vecinu koje poseduje. Ako su takvi perpektiva ove zemlje onda bolje da je nema.

olga

pre 12 godina

naši veliki privrednivci su prezaduženi pa bi sada da dobijaju subvencionisane kredite uz državne garancije i da se prodaju devizne rezerve da bi oni poslovali,a sve na teret građana srbije.što su uzimali kredite i kupovali silne firme ako nemogu to da servisiraju;igrađani bi povoljne kredite.daleko su oni i od mercedesa i od evropkih firmi.

Siniša

pre 12 godina

Šta je tajkuni, pokupovali ste za male pare po 50 firmi, formirali nekakve holdinge, a od tih 50 jedva da deset nešto radi, a ostala propadaju...i sad bi još da vas finansiramo, e' ne može. Imam predlog-prodajte preduzeća i eto vam para. Drugi predlog-idite u of šor zone, tamo gde držite pare, donesite te pare ovde i problem rešen. Kad se pogleda koja ste sve preduzeća kupovali sve je jasno, cilj je bio kupiti bilo šta za male pare, a šta daje-nemate pojima, to su sve različite delatnosti - turizam, poljoprivreda, trgovina, zdravstvo, industrija, saobraćaj...ma u sve se ,,razumete'', sad bi i avio kompaniju da dobijete-vodite. Ma dosta više budalaština, propali smo od vaših eksperimentisanja, od vas ,,eksperata'' za sve i svašta. A najtužnija je vaša pričica, za budale, kako se vi(dobrice) sekirate za radna mesta, za radnike...a tretirate ih kao robove, plaćate minimalac...da, treba radnici da se pobune, ali protiv takvih kao što si ti Toplice i slični tebi, a ima vas mnogo. Međutim, znate i vi da sindikati neće protiv vas, jer su vođe korumpirane, jer ih plać...

Aleksandar

pre 12 godina

"Imaćemo uskoro i demonstracije na ulicama i jedno opšte socijalno nezadovoljstvo."

Pa, g.Spasojeviču, gledajte da ne budete u blizini kada počnu demonstracije...

Bojan NS

pre 12 godina

Ne mogu da shvatim da ekonomisti stalno pricaju kako je kljuc resenja krize u dodatnom zaduzivanju. Pa to rade otpocetka, i zaduzivanje samo po sebi nije resilo problem, i ne moze nikako biti "kljuc resenja". Zasto ne pogledaju prave uzroke problema? Partokratiju, neobrazovanost, korupciju, nepostojanje trzista, nepostojanje drzave i zakona, kriminal.

Aleksandar

pre 12 godina

Gosn Spasojevicu, ja jos ne cuh za perspektivnu firmu koja je zapala u dugove pa da mora da je drzava vadi reprogramirajuci joj dugove.

Katalonac

pre 12 godina

Izvinite,jesu ovo reprezentativni telefoni "vodece IT industrije Srbije"?
Posteno da vam kazem i moja baba kaze
"necu vise da sedim i razvlacim zice,hocu i ja kao vi da setam i telefoniram.
I taj isti ovde na B92 prica kako kod nas nema IT strucnjaka.
Nije strasno poteci iz siromasne porodice i postati uspesan,radan,kreativan.Strasno je kad se istripujes da si neko i nesto,a naj strasnije je kad hoces milione da zgrnes na tudjoj grbaci i da ne platis nikome nista.
I jos nesto,vezano za mercedes.Nemacka zbog nepostovanja evropskih sporazuma proizvodjaca automobila svim kompanijama mora da isplati 3.7% po svakom prodatom vozilu zbog carine na osnovu spisa potpisnica,a odlukom medjunarodne arbitraze.U toku je 3 i poslednja.Dve su pozitivne,treca treba samo da ustanovi koliko je to love.
To se za sad nigde ne vodi u knjigama,a ni isplata nije pocela

Iznevereni

pre 12 godina

Kada se budes bavio proizvodnjom i izvoznom onda ces imati pravo da pricas o poboljsanju srpske ekonomije. Ovako, posto uvozis i prodajes robu po marzama od 100 % onda cuti i ne javljaj se.

Realista

pre 12 godina

"Kada bi Mercedes radio sa 10 odsto kamate, kao što mi danas radimo ovde, ništa ne bi bilo ni od profita, a ne bi bilo ništa ni od razvoja"

A zašto vi morate iz kredita da radite? Nema zarade? Nema štednje? Dobro, to bi i išlo preko banaka...

Ali šta je sa akcijama? To je u svetu normalan i legitiman način da se prkupi novac. Jedino što se tamo poštuju prava manjinskih akcionara, a ovde taj zakon nikako da se ispili. I onda imaš da se na Beogradskoj berzi barata sa akcijama oko 20 firmi. Ej, bre, DVADESET! I onda "bu, hu, hu, nema nam spasa, jel može država da obezbedi jeftine kredite?"

Srle

pre 12 godina

10% ??? Ima i jeftinijeg novca postovani Toplice, ima i po 0% samo treba da ga vi tajkuni donesete sa kojekakvih Sejselskih, Antilskih i slicnih ostrva gde ste ga prethodnih godina akumulirali na racunima svojih offshore kompanija..

Ivan

pre 12 godina

I kada se smanji stopa obavezne rezerve, banke višak sredstava plasiraju u državne hartije od vrednosti. Briga njih za privredu i građanje. Što manji rizik i što veće obezbeđenje su im osnovni motiv poslovanja. Mrzim ih i sve bi ih zapalio!