Sreda, 20.04.2011.

16:39

Dijaspora pošalje 5,5 mlrd. dolara

Dijaspora godišnje u Srbiju donese oko 5,5 milijardi dolara od kojih je svega oko devet odsto zvanično evidentirano.

Izvor: Beta

Dijaspora pošalje 5,5 mlrd. dolara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Zivim u Srbiji i nosim srpske boje

pre 13 godina

Zena i ja zaradimo ukupno prosecno 2000 evra mesecno (sljakamo, nismo gazde), i svaki dinar (osim 1000 EUR za letovanje u Grckoj) potrosimo u Srbiji ili Republici Srpskoj.
To mu dodje oko 230 000 evra za deset godina.

Zelja mi je da i moja deca za nekoliko godina pocnu da pomazu svojoj zemlji na takav nacin.

Koliko od drugara pecalbara kivnih na zemlju u kojoj su rodjeni potrosi/investira bar pola te sume na desetogodisnjem nivou u Srbiji, ili gde im je vec koren? Koliko dece drugara pecalbara ce trositi i jedan dinar u Srbiji, bar na proputovanju?

Sve je u redu, nece se na vas niko ljutiti, ne brinite, da se na sledecem popisu izjasnite kao Amerikanac, Kanadjanin, Nemac, Zoran... Znamo da vam je tesko.

momabrazil

pre 13 godina

zemljak u pravu si a ako ne dodje bar 5000 cacana da te brane kad dodju izvrsitelji odricem se srpstva. nema sta da se ubijas sve ce biti u redu i imas medije iza tebe
Ziv mi bio

momabrazil

pre 13 godina

jos sam samo fali da posle svih podela od srbi hrvati beogradjani unustrasnjost izmisljamo i podele dijaspora matica ? Ko zeli da ulozi u Srbiju mora da zna da ce imati specificne problme. U Nemackoj je mnogo toga organizovanije al nemas radnike koji ce da rade za 200 evra platu sto ima u Srbiji. E sad da imas super uskove u vezi za birokratijom i male plate , je vec malo teze. Ako vam neko trazi mito , recite mu da cete mu dati al u medjuvremenu ga prijavite, siguran sam da ce neki organ policije reagovati , ako ne u vasem mestu ono u drugom. Kad vam neki sluzbenik da bilo kakav podatak, trazite sve to napismeno, tako ja bar radim u Brazilu, mada mi nikad niko nije trazio mito i izostave podatke zbog aljkavosti. Pre zapocinjanja biznisa iztrazite trziste. Nije lako biti preduzetnik al je neopisiv osecaj zadovoljstva kad se dolazi od rezultata. Moze da se pukne a moze i da se uspe . Jeste da cete imati susret za zaviscu ali gledajte sve to visine, za dobrim konjem prasina se dize i budite na visini. Stereotip tipa,a tamo nista ne valja i tako to nisu korektni. Na ovaj nacin zaista mozemo menjati Srbiju na bolje ma kako bilo tesko. Ko ne udje na ovakav nacin a zeli da radi posteno bolje nek uziva u Srbiji samo turisticki,. Pozdrav svima iz Brazila i spremajte se za 2014 a i nasa selekcija takodje !

Mima

pre 13 godina

@Mili Postujes ''kralja'' ? Kralja nemamo a nemamo ni presto iako se ovaj naziva prestolonaslednikom. Da se vratio u zemlju jeste da bi ziveo na Belom dvoru i uzimao milione iz budzeta, a terorisao i ponizavao zaposlene cega sam i sama bila svedok, kao i pola grada.

Moje vidjenje : Los covek i slabic koji ''humanitarne'' akcije sprovodi iskljucivo da bi se slikao za novine. Ceshu se okolo za sve sto je besplatno u Srbiji a i sire. Srpski nije naucio ali zato super psuje Srbe na engleskom.

Svakom ko sanja o ''kralju'' preporucujem samo da mesec dana ode da radi za njega i njegovu zenu. O-lo-shi! Prva tri atributa koja bih izdvojila za njega su: nadobudan, pritupast i zloban. Tip coveka koji se izivljava na slabijima i vredja hrabro one koji nisu u tom trenutku u prostoriji.

mesni narezak

pre 13 godina

Zivim u dijaspori vec nekoliko godina. Roditelji odnoso familija i dalje zivi u rodnom mestu i naravno da im pomazem koliko je moguce. Citajuci sve artikle koji su objavljeni na portalima b92, Danas itd. pokusajte da ubediti bilo koga da investira u Srbiju. Nazalost nisam napustio Srbiju jer sam to zeleo nego sam bio prinudjen jer nisam bio clan ni jedne stranke.
(Zoran Medojevic, 20. april 2011 19:43)

Moje ime je Nenad glavnik,zivim u Beogradu.Molim te posalji mi racun koji si mi platio,socijalno,penziono ili barem priznanicu da si mi dao pare.Molim te,svaka ti cast,ali ostanu tamo,nemoj nikada da se vratis,ne znam kako,ali palticu svoje racune nekako i bez tebe,ali ti molim te nemoj nikada da se vratis,i zadrzi i svoje istomisljenike,ne trebate nam,NIKADA.

krle

pre 13 godina

Primecujem zlurade komentare sunarodnika koji su u ovoj prici prepoznali sebe kao donatore i spasitelje Srbije u kojoj zive samo lenstine i neradnici. Skoro sasvim sam siguran da niko od vas koji ste se ovde javili nije dao ni jedan dinar pomoci za Srbiju. Oni, za koje znam da jesu, nikada se nisu ponasali na ovaj nacin. Ako nekom i saljete novac, to su vasi roditelji i familija, takodje lenstine i neradnici.
P.S. I ja zivim u inostranstvu

hhvasa

pre 13 godina

Razumem nezadovoljstvo naših iseljenika, oni su i otišli zato što su bili nezadovoljni ovom zemljom a imali dovoljno hrabrosti i sposobnosti. Nisu svi uspešni ali velika većina jeste jer im sistemi u zemljama u kojima žive to omogućavaju i traže. Medjutim, neka ne zaborave da ovde postoje ljudi koji žele da promene zemlju, a to ne mogu bez pomoći dijaspore u novcu, znanju, sposobnostima, kontaktima itd., a to je ipak daleko teže nego da se ode iz iste.

turista

pre 13 godina

Da se razumemo, većina tih para koja se unese ostane na gomilici(čitaj u slamraici). Srbija je za vas samo letnja destinacija koja treba da se obiđe, kao što i ja gledam svake godine da odem negde na more i tamo ću da ostavim pare kao što ih vi ostavljate ovde. Znam moje pare su manje ali nije u tome poenta. Poenta je u tome da svi samo pljujemo na ovu zemlju, vlast, opoziciju i na tome se priča završava. Državu je stvorio ko? Mi. Vlast je iz naroda, opozicija je iz naroda, mi koji smo ostali ovde smo iz naroda, vi koji ste otišli tamo ste iz naroda. Samo pljujemo jedni po drugima, a nikako da se popravljamo. SVI! Ja isto tako s vremena na vreme razmišljam o tom odlasku u "beli svet" i na kraju uvek donesem odluku da ipak ostanem jer smatram da ovaj narod ipak može na bolje da se promeni jer drugačije nam svima ovde nikada neće biti bolje. Mi ćemo da kukamo na vas, vi ćete da kukate na nas i šta smo time dobili. Ovo je naša kuća, u svim drugim kućama smo gosti, poželjni ili nepoželjni sve zavisi. Pošto je ovo naša kuća ajde svi zajedno da je čistimo (počevši od nas samih, da menjamo loše navike i da preuzimamo konkretne akcije a ne samo da krivimo druge za svoje neuspehe). Nije poenta da neko drugi uzme i počisti kuću a ti ćeš doći i platiti za prijatan ambijent. Ono što bih vam poručio (pošto sam video par komentara o neuspešnim ulaganjima u Srbiju) jeste da se malo i vi tamo složite, udružite i ako vam je stvarno stalo do ulaganja (od čega bi mogli da imate koristi i vi i mi) malo se više zainteresujte oko svega toga i sigurno ćete naći plodno tle za neki biznis. Teško je znam, ali može da se uspe. Nije sve tako crno. Samostalno je sigurno mnogo teško, ali udruživanjem i zajedničkim ulaganjem sigurno može da se napravi nešto što će biti dobro za sve. Možda i grešim ali ima u svemu ovome dosta istine! Normalno ko je zainteresovan zainteresovan, ko nije nema veze.Ovo niko ne treba da shvati kao prozivku već kao poziv na solidarnost. I može o ovome još dosta da se priča ali mora da se radi...

Tamo neki dr mr

pre 13 godina

"Samo 5.5 miljardi? Dodju nam jos 4 i po: rektor BU pre neki mesec rece da je u njihovo obrazovanje ulozeno 10 milijardi a oni otisli.
(Pera, 20. april 2011 22:54)"

Meni država nije platila školovanje u Srbiji, već moji roditelji i ja kroz plaćanje poreza istoj. Tako da, Pero, mogu samo na kafu da ti "dođem" preko leta i zimskih praznika.

Dragan Srbija!

pre 13 godina

Citam ove komentare i pomalo sam u dilemi sta sam sve ove godine radio na zapadu. Da se odmah razumemo ja nisam nikom poklonio svoj novac (osim nesto sitno uzoj familiji), vec sam taj novac ovako ili onako u najvecoj meri potrosio u Srbiji. Radi se o sumi vecoj od 100 000 evra, sigurno je da ja nisam usamljeni slucaj, vec ovakvih kao ja ima na milione. Mi smo svi zajedno na indirektan nacin pomogli Srbiji, i nije lepo da nas pljujete zbog toga, ja ne trazim medalju ali malo razumevanja za nas nije na odmet, jer ni nama ovde nije lako! A gospoda koja kaze "nikad vise u Srbiju", neznam zasto i ucestvuje na srpskim forumima. PS "Volim svoju Srbiju, ali ne volim lopove i olos!

Sacekajte

pre 13 godina

Nisu nasi dijasporci nimalo naivni pa da investiraju projektovane inflacije,prerokane koridore,otvaranje novih radnih mesta koja je nemoguce izbrojiti iliti u prevodu neutoljivu glad lopova i lazova koji "vode" ovu zemlju za lakim bogacenjem.Oni odlicno znaju kome daju i kome ce davati.

ExNS

pre 13 godina

Ovo uopste nije bitna vest. Niti vecina u Srbiji zivi od dijaspore niti ce dijaspora da investira. Sve su to gluposti i namenjeno je da neki lece svoje frustracije.
Prestanite da se uzbudjujete. I jedni i drugi. Svi imate mogo vecih problema od prepucavanj na netu.
Pale vas ovi na vlasti i skrecu temu sa pravih stvari.

Зоран

pre 13 godina

А сада ће и први мај. Ми продане душе по Канади и САД, то ne славимо, јер су капиталисти највећи злотвори. А како рече Радош Бајић када се јављао из Аустралије: А ви..., пошаљите некад неки динар својима у Србији.

Марко

pre 13 godina

(slobodan, 20. april 2011 19:16): Слободане, у Чикагу су рецимо постојале наше четврти, као и у неколико других градова. Растурене су јер је Тито слао агенте који су убијали виђеније Србе. У Сиднеју рецимо постоји један део града који је практично српски, Блекбурн, и ТВ је на српском и то је и званични језик у администрацији.

Zoran - Johanezburg

pre 13 godina

Uspesno je 100% dijaspore, samim tim sto ne zivimo u toj nesreci od drzave. Ugledni ili ne, to je druga prica. Uspesni smo jer zivimo od rezultata svog rada, a ne od stranacke pripadnosti, ili od dokazivanja koliko smo veliki vernici ili "patriote". Ulagati u Srbiju? You gotta be kidding me!!!

Dusko

pre 13 godina

Iz iskustva, sledeci su uslovi potrebni da bih ulozio u Srbiji;

- maltretiranje (od alapace iza saltera pa na dalje)
- ucenivanje iz fotelja koje treba da ti daju dozvole za rad
- placanje mita
- reketiranje

U jednoj reci, PONIZAVANJE...

Dakle, kada budete spremni da se zbog otadzbine ponizavate, vi cete doci i ulagati u Srbiju.

Mirochi

pre 13 godina

Eto kako zivi, tj prezivljava Srbija. Da vam nije dijaspora i sve one silne donacije (male, velike, nebitno ipak su donacije)odavno bi nestali ali boze moj taman posla da je ovo istina jer MI imamo strucnjake i diplomirane inzinjere i doktore i politicare koji su najpametniji i najbolji i sve znamo. E moja Srbijo.

Pera

pre 13 godina

Samo 5.5 miljardi? Dodju nam jos 4 i po: rektor BU pre neki mesec rece da je u njihovo obrazovanje ulozeno 10 milijardi a oni otisli.

pele

pre 13 godina

Malo me nerviraju komentari tipa-mi vam placamo ovo,ono.Sve mi placamo sto smo ovde radeci za 150-200€, 6-7 dana nedeljno,bez normalnog radnog vremena.Ne trebaju mi tvoje pare.Kad bi ulozio ovde lovu ocekivao bi da ti radim za 100€,a kao kritikujes ove.Niti su svi sa sest fakulteta sto su otisli,niti su ovde svi debili.

Зоран

pre 13 godina

Шта брига вас у Србији. Узајмите се од ММФ-а, па од Руса, па од Кинеза, па шаљу и ваши из печалбе, ихаааааај, има се може се.

Petar

pre 13 godina

Standardno kao uvek. Odma počnu besni komentarji naših gastarbajtera, koji, verujem, sa mukom steknu pare. Ipak nije lako iči u beli svet.


Ali dali trebate svaki put da samo pljujete. Ne tera vas niko za ništa. Čemu caps !?


pozdrav, iz Zapada

Anonimus

pre 13 godina

Citam komentare nasih sunarodnika u dijaspori i ne mogu da se nacudim njihovim izjavama.
Braco !
ZASTO STE OTISLI U BELI SVET ? Da l` zbog sira ili muzike ?
Sto se tice para koje donosite, meni nisu potrebne.
Ja posteno radim i zaradjujem crkavicu za zivot.
Vi, ako smatrate da treba da osnujete neki biznis (u Srbiji), radite, ako ne, vec ste se izjasnili. Mislim da je u Srbiju dosla demokratija i da svako moze da utice na svoj zivot.
Niko od vas ne trazi ni centa, pa ne vidim razloga ZASTO PLACETE, ILI PERETE SAVEST?
Pozdrav svoj braci u dijaspori.

Anonimus

pre 13 godina

Mislim, da je najlaske otici na utakmicu i sa tribina zvizdati i urlati na igrace kako treba da igraju. Dragi sunarodnici, ako vam je stalo do napacene Srbije, dodjite invenstirajte (i zaradite, posto ste SPOSOBNI). Mi levaci, koji smo ostali u Srbiji bicemo i dalje igraci na utakmici kojima je stalo do prosperiteta i napretka Srbije i boricemo se i dalje. A sto se tice VAS, VI i dalje drzite pridike sa TRIBINA ili jos bolje pored televizora. I na kraju nemojte MOLIM VAS da nam drzite predavanja o tome kako nas hranite, MOLIM VAS. NEMOJTE VISE DA NAM SALJETE NOVAC! (a kome saljete: STARIM I IZNEMOGLIM OCEVIMA, MAJKAMA, BRACI, SESTRAMA,....). Toliko o moralu.

Ispisnica

pre 13 godina

Mislila sam da ne komentarisem ali inspirisana sam prethodnim komentarima pa moram da kazem da u tzv. Maticu nikada ne bih ulozila ni Evro-centa. Poznajem ljude iz emigracije koji su podsticani nostalgijom ulozili citav svoj zivotni rad a sada krv prolivaju godinama da od toga povrate makar i mrvicu. Maticne lopurde i lesinari se stite medjusobno, ''biznismeni'' peru prljave pare u sprezi sa drzavom cak i kad je drzava zbog nekih nazovi biznismena i pred medjunarodnim sudom gde o tome postoje i neoborivi dokazi koji jasno i nedvosmisleno ukazuju da su posle opljackane drzave na redu ''gastarbajteri'' koji u pohlepnim ocima lesinara imaju i kojima po njihovom shvatanju treba uzeti sto vise. Inace zasto bi oni i spominjali ''Dijasporu'' odnosno stalno pricali o tome koliko dijaspora dostavlja. Sta se to njih tice ko koga pomaze? Srpska nazovi drzava bi da dodje samo kapital investitora kojim bi da ONI upravljaju ali da investitori ne dolaze nego da i dalje rade za njih po belom svetu. Ko ih ne zna taj ih skupo placa.

Dejan Dunic

pre 13 godina

Ja sam pripadnik onih 85% neuspesne i neugledne dijaspore. Penzioner sam, imam svoju kucu i 2,3 godisnja odmora. Stidim se svog neuspeha.

Mili

pre 13 godina

Muka mi je kada vidim ovde gastarbajtercice da dodju i glume mi tu kao neku gospodu a to su stipse nevidjene, pa o kom to vi njihovom ulaganju pricate, oni bre kada krenu iz Srbije u svoje evropske garsonjere i ostane im 1000 dinara u dzepu,odmah trce u menjacnicu da zamene za eure da im ne propadne, ne daj Boze da tu hiljadarku nekome ostave... Ma sve najgore o njima, ne bih menjao moj posao i moj zivot za njihov nikada, pa pitajte ih koliko procenata od njih poseduje nekretninu,u Svajcarskoj to nije ni 5%...,a kola 90% na lizing... Ma treba njima porez na ulazak u Srbiju bre! A te pare o kojima pricate, to su pare koje deca salju roditeljima, kao sto bi svi uradili... Jeste da je Srbija u teskom stanju, ali valjda ce se i to uskoro promeniti...,daleko bilo da Srbija zavisi od dijaspore, pocrkali bi kao pascad....,najbolji primer kakva nam je dijaspora je nasa kraljevska porodica koja je dugo zivela u toj dijaspori, pa kralj ni jednu rec na srpskom pravilno ne izgovori, a sta onda drugo da pricamo.... p.s. postujem kralja, covek se vratio u Srbiju, organizuju huanitarne akcije itd itd...., ne mogu vise da kucam, iznervirah se....

Дејан Михаиловић

pre 13 godina

Како им не досади да већ годинама понављају исту причу. Уместо бајки боље би било да престану да нас пљачкају нереалним курсом динара. Ако је тачно да дијаспора шаље 5,5 милијарди а курс динара је прецењен за бар 20% онда су нам значи украли око милијарду.

era dejan

pre 13 godina

Ne zna se koliko ima nasih ljudi u dijaaspori.Naravno ,kada ministarstvo jos nije odlucilo ko su to "nasi" ljudi.Da li su to Srbi iz Srbije, Srbi iz bivse Jugoslavije, drzavljani Srbije, ili drzavljani Nemacke, Austrije, Rumunije, Kanade koji se osecaju Srbima ili sta, drzavljanima Srbije, bez obzira na pasos. Sve je to smesno i neozbiljno.Ne zna se ni koliko nas ima, ni koja strucna sprema, cime se bavimo, ali zna se procentualno koliko smo uspesni. Bravo ! Tuzno i zalosno.

Redovni platisa

pre 13 godina

Dakle Drugovi,
je li vam sada jasno od koga zivite?! Zato ne kukajte puno, jer mi
radimo za vas i placamo sve racune, kako nase, tako i vase. A kada
se uozbiljite, javite nam to, ne bi li malo ustedeli i za nase stare
dane, pa kada se vratimo mozemo svi skupa da zivimo od nasih penzija.
Zivot je tako lep i nepravedan!

provereno

pre 13 godina

Tesko da ce uspeti ljudi iz Dijaspore pored lokalnih mocnika,koji su u sprezi ili ortakluku sa politickom,cinovnickom,sluzbama kontrole i spijunaze koji su pretvoreni u svojstvu nesposobnih i pohlepnih primitivaca reketasa tkz,da se zovu uspesnim biznismenima.

Zoran Medojevic

pre 13 godina

Zivim u dijaspori vec nekoliko godina. Roditelji odnoso familija i dalje zivi u rodnom mestu i naravno da im pomazem koliko je moguce. Citajuci sve artikle koji su objavljeni na portalima b92, Danas itd. pokusajte da ubediti bilo koga da investira u Srbiju. Nazalost nisam napustio Srbiju jer sam to zeleo nego sam bio prinudjen jer nisam bio clan ni jedne stranke.

kuku majko

pre 13 godina

Javna je tajna da smo mi drustvo koje je odavno trebalo bankrotirati. Dijaspora je ta koja odrzava ovaj uzasno neefikasan sistem. Ako se uopste moze govoriti da ovde postoji neki sistem. 5,5 mlrd USA!!! To je oko 55 mlrd USA potrebnog izvoza da bi se stvorio eventualni visak od 5,5 mlrd. Ziveli nama nasi gastarbajteri. Fala Bogu ide Uskrs, dobro nam dosli!!!

Urban-i-jak

pre 13 godina

Samo vas nase pare zanimaju. Ne daj Boze da vas zanima nase znanje, sposobnosti… Ne, jer vi sve vec znate i jako ste sposobni i kad god neko tu spomenue emigraciju, samo mu se zavte dolari i evrici u okicama.
Da smo nesposbni i neznalize nikad ne bi ni mogli da emigriramo, a da smo kvarni, korumpirani i nadobudni, onda bi bili tu sa vama u vlasti i na pozicijama. Dakle vama, ni centa! Sevaj.
Ono malo sto da dam, to dam mojim roditeljima da imaju koliko toliko udobnu starost ziveci pod vasim jarmom.

David

pre 13 godina

Boze kakvo zamlacivanje naroda.Nije sigurno koliko ljudi zivi u dijaspori ali su nekako dosli do brojke od 5 milijardi i to godisnje

slobodan

pre 13 godina

...i oni su organizovani u više od 1.000 srpskih organizacija...
- SVI u Torontu imaju svoju cetvrt, osim Srba, SVI!!! Toliko o tome koliko smo organizovani.


...Prosečno učešće novca dijaspore u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije od 2005. do 2010. godine je 15,3 odsto...

NE MOZE nesto sto je uslo u BDP Kanade da bude stavka u BDP Srbije. NE MOZE!!!
Dakle, nase pare nisu i ne mogu da budu deo BDP Srbije!!!


...Anka Vojvodić kazala je da je dijaspora spremna i zainteresovana da ulaže u Srbiju...

Jao, kako laze... Pa ne da nismo spremni, nego ni necemo biti. Znamo vrrrrloooo dobro odakle smo kidnuli i sta bi se desilo sa nasim parama kada bi ih omirisali lokalci u opstinama... Samo bi se poredjali od cistacice do predsednika opstine da im napunimo dzepove!


...od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno...

Na ovo nemam komentar???!!!


P.S.
G-djo Anka, znamo koliko su vam dzepovi gladni i duboki. Necemo se dva puta zeznuti. NE CEKAJTE GODOA, nece doci i doneti novce!!! Radite G-djo Anka, radite i sami zaradite, spustite te kafe i pocnite da radite.

Babeja

pre 13 godina

Kada bi vlast, znala koliko ima koristi od dijaspore ona bi svakog meseca imala,minimum zaposlenih 1oo -200,radnika po celoj Srbiji,puta godinu i svatice sta ostale zemlje rade kako bi nasli resenje za dijasporu.Na nasu zalost mrtvo slovo na papiru,svuda na svetu ,daju se najpovoljnije mogucnosti, samo nasi imaju svoje promasaje,DOKLE VISE.....

SrleBG

pre 13 godina

"Prema rečima Vojvodićeve od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno".

Uspesnih je svih 100 posto jer vise ne moraju da slusaju vas kako prodajete maglu. Svi ste vi pomalo Seve...

ddee

pre 13 godina

kakve su ovo gluposti??? kako to oni misle da 'zvanicno evidentiraju' novac koji neko donese? jel treba da se mozda plati porez na to?? samo neko ko je lud ili prevarant zeli da investira u srbiju, odnosno da investira u lezilebe iz stranaka. tesko mi je ovde u americi ali se NIKAD NIKAD necu vratiti ili potrositi 1$ u 'otadzbini'.

Urban-i-jak

pre 13 godina

Samo vas nase pare zanimaju. Ne daj Boze da vas zanima nase znanje, sposobnosti… Ne, jer vi sve vec znate i jako ste sposobni i kad god neko tu spomenue emigraciju, samo mu se zavte dolari i evrici u okicama.
Da smo nesposbni i neznalize nikad ne bi ni mogli da emigriramo, a da smo kvarni, korumpirani i nadobudni, onda bi bili tu sa vama u vlasti i na pozicijama. Dakle vama, ni centa! Sevaj.
Ono malo sto da dam, to dam mojim roditeljima da imaju koliko toliko udobnu starost ziveci pod vasim jarmom.

SrleBG

pre 13 godina

"Prema rečima Vojvodićeve od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno".

Uspesnih je svih 100 posto jer vise ne moraju da slusaju vas kako prodajete maglu. Svi ste vi pomalo Seve...

slobodan

pre 13 godina

...i oni su organizovani u više od 1.000 srpskih organizacija...
- SVI u Torontu imaju svoju cetvrt, osim Srba, SVI!!! Toliko o tome koliko smo organizovani.


...Prosečno učešće novca dijaspore u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije od 2005. do 2010. godine je 15,3 odsto...

NE MOZE nesto sto je uslo u BDP Kanade da bude stavka u BDP Srbije. NE MOZE!!!
Dakle, nase pare nisu i ne mogu da budu deo BDP Srbije!!!


...Anka Vojvodić kazala je da je dijaspora spremna i zainteresovana da ulaže u Srbiju...

Jao, kako laze... Pa ne da nismo spremni, nego ni necemo biti. Znamo vrrrrloooo dobro odakle smo kidnuli i sta bi se desilo sa nasim parama kada bi ih omirisali lokalci u opstinama... Samo bi se poredjali od cistacice do predsednika opstine da im napunimo dzepove!


...od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno...

Na ovo nemam komentar???!!!


P.S.
G-djo Anka, znamo koliko su vam dzepovi gladni i duboki. Necemo se dva puta zeznuti. NE CEKAJTE GODOA, nece doci i doneti novce!!! Radite G-djo Anka, radite i sami zaradite, spustite te kafe i pocnite da radite.

Zoran Medojevic

pre 13 godina

Zivim u dijaspori vec nekoliko godina. Roditelji odnoso familija i dalje zivi u rodnom mestu i naravno da im pomazem koliko je moguce. Citajuci sve artikle koji su objavljeni na portalima b92, Danas itd. pokusajte da ubediti bilo koga da investira u Srbiju. Nazalost nisam napustio Srbiju jer sam to zeleo nego sam bio prinudjen jer nisam bio clan ni jedne stranke.

kuku majko

pre 13 godina

Javna je tajna da smo mi drustvo koje je odavno trebalo bankrotirati. Dijaspora je ta koja odrzava ovaj uzasno neefikasan sistem. Ako se uopste moze govoriti da ovde postoji neki sistem. 5,5 mlrd USA!!! To je oko 55 mlrd USA potrebnog izvoza da bi se stvorio eventualni visak od 5,5 mlrd. Ziveli nama nasi gastarbajteri. Fala Bogu ide Uskrs, dobro nam dosli!!!

Redovni platisa

pre 13 godina

Dakle Drugovi,
je li vam sada jasno od koga zivite?! Zato ne kukajte puno, jer mi
radimo za vas i placamo sve racune, kako nase, tako i vase. A kada
se uozbiljite, javite nam to, ne bi li malo ustedeli i za nase stare
dane, pa kada se vratimo mozemo svi skupa da zivimo od nasih penzija.
Zivot je tako lep i nepravedan!

ddee

pre 13 godina

kakve su ovo gluposti??? kako to oni misle da 'zvanicno evidentiraju' novac koji neko donese? jel treba da se mozda plati porez na to?? samo neko ko je lud ili prevarant zeli da investira u srbiju, odnosno da investira u lezilebe iz stranaka. tesko mi je ovde u americi ali se NIKAD NIKAD necu vratiti ili potrositi 1$ u 'otadzbini'.

David

pre 13 godina

Boze kakvo zamlacivanje naroda.Nije sigurno koliko ljudi zivi u dijaspori ali su nekako dosli do brojke od 5 milijardi i to godisnje

provereno

pre 13 godina

Tesko da ce uspeti ljudi iz Dijaspore pored lokalnih mocnika,koji su u sprezi ili ortakluku sa politickom,cinovnickom,sluzbama kontrole i spijunaze koji su pretvoreni u svojstvu nesposobnih i pohlepnih primitivaca reketasa tkz,da se zovu uspesnim biznismenima.

Babeja

pre 13 godina

Kada bi vlast, znala koliko ima koristi od dijaspore ona bi svakog meseca imala,minimum zaposlenih 1oo -200,radnika po celoj Srbiji,puta godinu i svatice sta ostale zemlje rade kako bi nasli resenje za dijasporu.Na nasu zalost mrtvo slovo na papiru,svuda na svetu ,daju se najpovoljnije mogucnosti, samo nasi imaju svoje promasaje,DOKLE VISE.....

Zoran - Johanezburg

pre 13 godina

Uspesno je 100% dijaspore, samim tim sto ne zivimo u toj nesreci od drzave. Ugledni ili ne, to je druga prica. Uspesni smo jer zivimo od rezultata svog rada, a ne od stranacke pripadnosti, ili od dokazivanja koliko smo veliki vernici ili "patriote". Ulagati u Srbiju? You gotta be kidding me!!!

Dusko

pre 13 godina

Iz iskustva, sledeci su uslovi potrebni da bih ulozio u Srbiji;

- maltretiranje (od alapace iza saltera pa na dalje)
- ucenivanje iz fotelja koje treba da ti daju dozvole za rad
- placanje mita
- reketiranje

U jednoj reci, PONIZAVANJE...

Dakle, kada budete spremni da se zbog otadzbine ponizavate, vi cete doci i ulagati u Srbiju.

Mirochi

pre 13 godina

Eto kako zivi, tj prezivljava Srbija. Da vam nije dijaspora i sve one silne donacije (male, velike, nebitno ipak su donacije)odavno bi nestali ali boze moj taman posla da je ovo istina jer MI imamo strucnjake i diplomirane inzinjere i doktore i politicare koji su najpametniji i najbolji i sve znamo. E moja Srbijo.

Зоран

pre 13 godina

Шта брига вас у Србији. Узајмите се од ММФ-а, па од Руса, па од Кинеза, па шаљу и ваши из печалбе, ихаааааај, има се може се.

Ispisnica

pre 13 godina

Mislila sam da ne komentarisem ali inspirisana sam prethodnim komentarima pa moram da kazem da u tzv. Maticu nikada ne bih ulozila ni Evro-centa. Poznajem ljude iz emigracije koji su podsticani nostalgijom ulozili citav svoj zivotni rad a sada krv prolivaju godinama da od toga povrate makar i mrvicu. Maticne lopurde i lesinari se stite medjusobno, ''biznismeni'' peru prljave pare u sprezi sa drzavom cak i kad je drzava zbog nekih nazovi biznismena i pred medjunarodnim sudom gde o tome postoje i neoborivi dokazi koji jasno i nedvosmisleno ukazuju da su posle opljackane drzave na redu ''gastarbajteri'' koji u pohlepnim ocima lesinara imaju i kojima po njihovom shvatanju treba uzeti sto vise. Inace zasto bi oni i spominjali ''Dijasporu'' odnosno stalno pricali o tome koliko dijaspora dostavlja. Sta se to njih tice ko koga pomaze? Srpska nazovi drzava bi da dodje samo kapital investitora kojim bi da ONI upravljaju ali da investitori ne dolaze nego da i dalje rade za njih po belom svetu. Ko ih ne zna taj ih skupo placa.

Dejan Dunic

pre 13 godina

Ja sam pripadnik onih 85% neuspesne i neugledne dijaspore. Penzioner sam, imam svoju kucu i 2,3 godisnja odmora. Stidim se svog neuspeha.

Дејан Михаиловић

pre 13 godina

Како им не досади да већ годинама понављају исту причу. Уместо бајки боље би било да престану да нас пљачкају нереалним курсом динара. Ако је тачно да дијаспора шаље 5,5 милијарди а курс динара је прецењен за бар 20% онда су нам значи украли око милијарду.

era dejan

pre 13 godina

Ne zna se koliko ima nasih ljudi u dijaaspori.Naravno ,kada ministarstvo jos nije odlucilo ko su to "nasi" ljudi.Da li su to Srbi iz Srbije, Srbi iz bivse Jugoslavije, drzavljani Srbije, ili drzavljani Nemacke, Austrije, Rumunije, Kanade koji se osecaju Srbima ili sta, drzavljanima Srbije, bez obzira na pasos. Sve je to smesno i neozbiljno.Ne zna se ni koliko nas ima, ni koja strucna sprema, cime se bavimo, ali zna se procentualno koliko smo uspesni. Bravo ! Tuzno i zalosno.

Anonimus

pre 13 godina

Citam komentare nasih sunarodnika u dijaspori i ne mogu da se nacudim njihovim izjavama.
Braco !
ZASTO STE OTISLI U BELI SVET ? Da l` zbog sira ili muzike ?
Sto se tice para koje donosite, meni nisu potrebne.
Ja posteno radim i zaradjujem crkavicu za zivot.
Vi, ako smatrate da treba da osnujete neki biznis (u Srbiji), radite, ako ne, vec ste se izjasnili. Mislim da je u Srbiju dosla demokratija i da svako moze da utice na svoj zivot.
Niko od vas ne trazi ni centa, pa ne vidim razloga ZASTO PLACETE, ILI PERETE SAVEST?
Pozdrav svoj braci u dijaspori.

ExNS

pre 13 godina

Ovo uopste nije bitna vest. Niti vecina u Srbiji zivi od dijaspore niti ce dijaspora da investira. Sve su to gluposti i namenjeno je da neki lece svoje frustracije.
Prestanite da se uzbudjujete. I jedni i drugi. Svi imate mogo vecih problema od prepucavanj na netu.
Pale vas ovi na vlasti i skrecu temu sa pravih stvari.

pele

pre 13 godina

Malo me nerviraju komentari tipa-mi vam placamo ovo,ono.Sve mi placamo sto smo ovde radeci za 150-200€, 6-7 dana nedeljno,bez normalnog radnog vremena.Ne trebaju mi tvoje pare.Kad bi ulozio ovde lovu ocekivao bi da ti radim za 100€,a kao kritikujes ove.Niti su svi sa sest fakulteta sto su otisli,niti su ovde svi debili.

Dragan Srbija!

pre 13 godina

Citam ove komentare i pomalo sam u dilemi sta sam sve ove godine radio na zapadu. Da se odmah razumemo ja nisam nikom poklonio svoj novac (osim nesto sitno uzoj familiji), vec sam taj novac ovako ili onako u najvecoj meri potrosio u Srbiji. Radi se o sumi vecoj od 100 000 evra, sigurno je da ja nisam usamljeni slucaj, vec ovakvih kao ja ima na milione. Mi smo svi zajedno na indirektan nacin pomogli Srbiji, i nije lepo da nas pljujete zbog toga, ja ne trazim medalju ali malo razumevanja za nas nije na odmet, jer ni nama ovde nije lako! A gospoda koja kaze "nikad vise u Srbiju", neznam zasto i ucestvuje na srpskim forumima. PS "Volim svoju Srbiju, ali ne volim lopove i olos!

Tamo neki dr mr

pre 13 godina

"Samo 5.5 miljardi? Dodju nam jos 4 i po: rektor BU pre neki mesec rece da je u njihovo obrazovanje ulozeno 10 milijardi a oni otisli.
(Pera, 20. april 2011 22:54)"

Meni država nije platila školovanje u Srbiji, već moji roditelji i ja kroz plaćanje poreza istoj. Tako da, Pero, mogu samo na kafu da ti "dođem" preko leta i zimskih praznika.

turista

pre 13 godina

Da se razumemo, većina tih para koja se unese ostane na gomilici(čitaj u slamraici). Srbija je za vas samo letnja destinacija koja treba da se obiđe, kao što i ja gledam svake godine da odem negde na more i tamo ću da ostavim pare kao što ih vi ostavljate ovde. Znam moje pare su manje ali nije u tome poenta. Poenta je u tome da svi samo pljujemo na ovu zemlju, vlast, opoziciju i na tome se priča završava. Državu je stvorio ko? Mi. Vlast je iz naroda, opozicija je iz naroda, mi koji smo ostali ovde smo iz naroda, vi koji ste otišli tamo ste iz naroda. Samo pljujemo jedni po drugima, a nikako da se popravljamo. SVI! Ja isto tako s vremena na vreme razmišljam o tom odlasku u "beli svet" i na kraju uvek donesem odluku da ipak ostanem jer smatram da ovaj narod ipak može na bolje da se promeni jer drugačije nam svima ovde nikada neće biti bolje. Mi ćemo da kukamo na vas, vi ćete da kukate na nas i šta smo time dobili. Ovo je naša kuća, u svim drugim kućama smo gosti, poželjni ili nepoželjni sve zavisi. Pošto je ovo naša kuća ajde svi zajedno da je čistimo (počevši od nas samih, da menjamo loše navike i da preuzimamo konkretne akcije a ne samo da krivimo druge za svoje neuspehe). Nije poenta da neko drugi uzme i počisti kuću a ti ćeš doći i platiti za prijatan ambijent. Ono što bih vam poručio (pošto sam video par komentara o neuspešnim ulaganjima u Srbiju) jeste da se malo i vi tamo složite, udružite i ako vam je stvarno stalo do ulaganja (od čega bi mogli da imate koristi i vi i mi) malo se više zainteresujte oko svega toga i sigurno ćete naći plodno tle za neki biznis. Teško je znam, ali može da se uspe. Nije sve tako crno. Samostalno je sigurno mnogo teško, ali udruživanjem i zajedničkim ulaganjem sigurno može da se napravi nešto što će biti dobro za sve. Možda i grešim ali ima u svemu ovome dosta istine! Normalno ko je zainteresovan zainteresovan, ko nije nema veze.Ovo niko ne treba da shvati kao prozivku već kao poziv na solidarnost. I može o ovome još dosta da se priča ali mora da se radi...

Anonimus

pre 13 godina

Mislim, da je najlaske otici na utakmicu i sa tribina zvizdati i urlati na igrace kako treba da igraju. Dragi sunarodnici, ako vam je stalo do napacene Srbije, dodjite invenstirajte (i zaradite, posto ste SPOSOBNI). Mi levaci, koji smo ostali u Srbiji bicemo i dalje igraci na utakmici kojima je stalo do prosperiteta i napretka Srbije i boricemo se i dalje. A sto se tice VAS, VI i dalje drzite pridike sa TRIBINA ili jos bolje pored televizora. I na kraju nemojte MOLIM VAS da nam drzite predavanja o tome kako nas hranite, MOLIM VAS. NEMOJTE VISE DA NAM SALJETE NOVAC! (a kome saljete: STARIM I IZNEMOGLIM OCEVIMA, MAJKAMA, BRACI, SESTRAMA,....). Toliko o moralu.

krle

pre 13 godina

Primecujem zlurade komentare sunarodnika koji su u ovoj prici prepoznali sebe kao donatore i spasitelje Srbije u kojoj zive samo lenstine i neradnici. Skoro sasvim sam siguran da niko od vas koji ste se ovde javili nije dao ni jedan dinar pomoci za Srbiju. Oni, za koje znam da jesu, nikada se nisu ponasali na ovaj nacin. Ako nekom i saljete novac, to su vasi roditelji i familija, takodje lenstine i neradnici.
P.S. I ja zivim u inostranstvu

Petar

pre 13 godina

Standardno kao uvek. Odma počnu besni komentarji naših gastarbajtera, koji, verujem, sa mukom steknu pare. Ipak nije lako iči u beli svet.


Ali dali trebate svaki put da samo pljujete. Ne tera vas niko za ništa. Čemu caps !?


pozdrav, iz Zapada

Марко

pre 13 godina

(slobodan, 20. april 2011 19:16): Слободане, у Чикагу су рецимо постојале наше четврти, као и у неколико других градова. Растурене су јер је Тито слао агенте који су убијали виђеније Србе. У Сиднеју рецимо постоји један део града који је практично српски, Блекбурн, и ТВ је на српском и то је и званични језик у администрацији.

hhvasa

pre 13 godina

Razumem nezadovoljstvo naših iseljenika, oni su i otišli zato što su bili nezadovoljni ovom zemljom a imali dovoljno hrabrosti i sposobnosti. Nisu svi uspešni ali velika većina jeste jer im sistemi u zemljama u kojima žive to omogućavaju i traže. Medjutim, neka ne zaborave da ovde postoje ljudi koji žele da promene zemlju, a to ne mogu bez pomoći dijaspore u novcu, znanju, sposobnostima, kontaktima itd., a to je ipak daleko teže nego da se ode iz iste.

Mili

pre 13 godina

Muka mi je kada vidim ovde gastarbajtercice da dodju i glume mi tu kao neku gospodu a to su stipse nevidjene, pa o kom to vi njihovom ulaganju pricate, oni bre kada krenu iz Srbije u svoje evropske garsonjere i ostane im 1000 dinara u dzepu,odmah trce u menjacnicu da zamene za eure da im ne propadne, ne daj Boze da tu hiljadarku nekome ostave... Ma sve najgore o njima, ne bih menjao moj posao i moj zivot za njihov nikada, pa pitajte ih koliko procenata od njih poseduje nekretninu,u Svajcarskoj to nije ni 5%...,a kola 90% na lizing... Ma treba njima porez na ulazak u Srbiju bre! A te pare o kojima pricate, to su pare koje deca salju roditeljima, kao sto bi svi uradili... Jeste da je Srbija u teskom stanju, ali valjda ce se i to uskoro promeniti...,daleko bilo da Srbija zavisi od dijaspore, pocrkali bi kao pascad....,najbolji primer kakva nam je dijaspora je nasa kraljevska porodica koja je dugo zivela u toj dijaspori, pa kralj ni jednu rec na srpskom pravilno ne izgovori, a sta onda drugo da pricamo.... p.s. postujem kralja, covek se vratio u Srbiju, organizuju huanitarne akcije itd itd...., ne mogu vise da kucam, iznervirah se....

Pera

pre 13 godina

Samo 5.5 miljardi? Dodju nam jos 4 i po: rektor BU pre neki mesec rece da je u njihovo obrazovanje ulozeno 10 milijardi a oni otisli.

Зоран

pre 13 godina

А сада ће и први мај. Ми продане душе по Канади и САД, то ne славимо, јер су капиталисти највећи злотвори. А како рече Радош Бајић када се јављао из Аустралије: А ви..., пошаљите некад неки динар својима у Србији.

Sacekajte

pre 13 godina

Nisu nasi dijasporci nimalo naivni pa da investiraju projektovane inflacije,prerokane koridore,otvaranje novih radnih mesta koja je nemoguce izbrojiti iliti u prevodu neutoljivu glad lopova i lazova koji "vode" ovu zemlju za lakim bogacenjem.Oni odlicno znaju kome daju i kome ce davati.

momabrazil

pre 13 godina

zemljak u pravu si a ako ne dodje bar 5000 cacana da te brane kad dodju izvrsitelji odricem se srpstva. nema sta da se ubijas sve ce biti u redu i imas medije iza tebe
Ziv mi bio

momabrazil

pre 13 godina

jos sam samo fali da posle svih podela od srbi hrvati beogradjani unustrasnjost izmisljamo i podele dijaspora matica ? Ko zeli da ulozi u Srbiju mora da zna da ce imati specificne problme. U Nemackoj je mnogo toga organizovanije al nemas radnike koji ce da rade za 200 evra platu sto ima u Srbiji. E sad da imas super uskove u vezi za birokratijom i male plate , je vec malo teze. Ako vam neko trazi mito , recite mu da cete mu dati al u medjuvremenu ga prijavite, siguran sam da ce neki organ policije reagovati , ako ne u vasem mestu ono u drugom. Kad vam neki sluzbenik da bilo kakav podatak, trazite sve to napismeno, tako ja bar radim u Brazilu, mada mi nikad niko nije trazio mito i izostave podatke zbog aljkavosti. Pre zapocinjanja biznisa iztrazite trziste. Nije lako biti preduzetnik al je neopisiv osecaj zadovoljstva kad se dolazi od rezultata. Moze da se pukne a moze i da se uspe . Jeste da cete imati susret za zaviscu ali gledajte sve to visine, za dobrim konjem prasina se dize i budite na visini. Stereotip tipa,a tamo nista ne valja i tako to nisu korektni. Na ovaj nacin zaista mozemo menjati Srbiju na bolje ma kako bilo tesko. Ko ne udje na ovakav nacin a zeli da radi posteno bolje nek uziva u Srbiji samo turisticki,. Pozdrav svima iz Brazila i spremajte se za 2014 a i nasa selekcija takodje !

mesni narezak

pre 13 godina

Zivim u dijaspori vec nekoliko godina. Roditelji odnoso familija i dalje zivi u rodnom mestu i naravno da im pomazem koliko je moguce. Citajuci sve artikle koji su objavljeni na portalima b92, Danas itd. pokusajte da ubediti bilo koga da investira u Srbiju. Nazalost nisam napustio Srbiju jer sam to zeleo nego sam bio prinudjen jer nisam bio clan ni jedne stranke.
(Zoran Medojevic, 20. april 2011 19:43)

Moje ime je Nenad glavnik,zivim u Beogradu.Molim te posalji mi racun koji si mi platio,socijalno,penziono ili barem priznanicu da si mi dao pare.Molim te,svaka ti cast,ali ostanu tamo,nemoj nikada da se vratis,ne znam kako,ali palticu svoje racune nekako i bez tebe,ali ti molim te nemoj nikada da se vratis,i zadrzi i svoje istomisljenike,ne trebate nam,NIKADA.

Zivim u Srbiji i nosim srpske boje

pre 13 godina

Zena i ja zaradimo ukupno prosecno 2000 evra mesecno (sljakamo, nismo gazde), i svaki dinar (osim 1000 EUR za letovanje u Grckoj) potrosimo u Srbiji ili Republici Srpskoj.
To mu dodje oko 230 000 evra za deset godina.

Zelja mi je da i moja deca za nekoliko godina pocnu da pomazu svojoj zemlji na takav nacin.

Koliko od drugara pecalbara kivnih na zemlju u kojoj su rodjeni potrosi/investira bar pola te sume na desetogodisnjem nivou u Srbiji, ili gde im je vec koren? Koliko dece drugara pecalbara ce trositi i jedan dinar u Srbiji, bar na proputovanju?

Sve je u redu, nece se na vas niko ljutiti, ne brinite, da se na sledecem popisu izjasnite kao Amerikanac, Kanadjanin, Nemac, Zoran... Znamo da vam je tesko.

Mima

pre 13 godina

@Mili Postujes ''kralja'' ? Kralja nemamo a nemamo ni presto iako se ovaj naziva prestolonaslednikom. Da se vratio u zemlju jeste da bi ziveo na Belom dvoru i uzimao milione iz budzeta, a terorisao i ponizavao zaposlene cega sam i sama bila svedok, kao i pola grada.

Moje vidjenje : Los covek i slabic koji ''humanitarne'' akcije sprovodi iskljucivo da bi se slikao za novine. Ceshu se okolo za sve sto je besplatno u Srbiji a i sire. Srpski nije naucio ali zato super psuje Srbe na engleskom.

Svakom ko sanja o ''kralju'' preporucujem samo da mesec dana ode da radi za njega i njegovu zenu. O-lo-shi! Prva tri atributa koja bih izdvojila za njega su: nadobudan, pritupast i zloban. Tip coveka koji se izivljava na slabijima i vredja hrabro one koji nisu u tom trenutku u prostoriji.

Mili

pre 13 godina

Muka mi je kada vidim ovde gastarbajtercice da dodju i glume mi tu kao neku gospodu a to su stipse nevidjene, pa o kom to vi njihovom ulaganju pricate, oni bre kada krenu iz Srbije u svoje evropske garsonjere i ostane im 1000 dinara u dzepu,odmah trce u menjacnicu da zamene za eure da im ne propadne, ne daj Boze da tu hiljadarku nekome ostave... Ma sve najgore o njima, ne bih menjao moj posao i moj zivot za njihov nikada, pa pitajte ih koliko procenata od njih poseduje nekretninu,u Svajcarskoj to nije ni 5%...,a kola 90% na lizing... Ma treba njima porez na ulazak u Srbiju bre! A te pare o kojima pricate, to su pare koje deca salju roditeljima, kao sto bi svi uradili... Jeste da je Srbija u teskom stanju, ali valjda ce se i to uskoro promeniti...,daleko bilo da Srbija zavisi od dijaspore, pocrkali bi kao pascad....,najbolji primer kakva nam je dijaspora je nasa kraljevska porodica koja je dugo zivela u toj dijaspori, pa kralj ni jednu rec na srpskom pravilno ne izgovori, a sta onda drugo da pricamo.... p.s. postujem kralja, covek se vratio u Srbiju, organizuju huanitarne akcije itd itd...., ne mogu vise da kucam, iznervirah se....

Anonimus

pre 13 godina

Citam komentare nasih sunarodnika u dijaspori i ne mogu da se nacudim njihovim izjavama.
Braco !
ZASTO STE OTISLI U BELI SVET ? Da l` zbog sira ili muzike ?
Sto se tice para koje donosite, meni nisu potrebne.
Ja posteno radim i zaradjujem crkavicu za zivot.
Vi, ako smatrate da treba da osnujete neki biznis (u Srbiji), radite, ako ne, vec ste se izjasnili. Mislim da je u Srbiju dosla demokratija i da svako moze da utice na svoj zivot.
Niko od vas ne trazi ni centa, pa ne vidim razloga ZASTO PLACETE, ILI PERETE SAVEST?
Pozdrav svoj braci u dijaspori.

Anonimus

pre 13 godina

Mislim, da je najlaske otici na utakmicu i sa tribina zvizdati i urlati na igrace kako treba da igraju. Dragi sunarodnici, ako vam je stalo do napacene Srbije, dodjite invenstirajte (i zaradite, posto ste SPOSOBNI). Mi levaci, koji smo ostali u Srbiji bicemo i dalje igraci na utakmici kojima je stalo do prosperiteta i napretka Srbije i boricemo se i dalje. A sto se tice VAS, VI i dalje drzite pridike sa TRIBINA ili jos bolje pored televizora. I na kraju nemojte MOLIM VAS da nam drzite predavanja o tome kako nas hranite, MOLIM VAS. NEMOJTE VISE DA NAM SALJETE NOVAC! (a kome saljete: STARIM I IZNEMOGLIM OCEVIMA, MAJKAMA, BRACI, SESTRAMA,....). Toliko o moralu.

Redovni platisa

pre 13 godina

Dakle Drugovi,
je li vam sada jasno od koga zivite?! Zato ne kukajte puno, jer mi
radimo za vas i placamo sve racune, kako nase, tako i vase. A kada
se uozbiljite, javite nam to, ne bi li malo ustedeli i za nase stare
dane, pa kada se vratimo mozemo svi skupa da zivimo od nasih penzija.
Zivot je tako lep i nepravedan!

ddee

pre 13 godina

kakve su ovo gluposti??? kako to oni misle da 'zvanicno evidentiraju' novac koji neko donese? jel treba da se mozda plati porez na to?? samo neko ko je lud ili prevarant zeli da investira u srbiju, odnosno da investira u lezilebe iz stranaka. tesko mi je ovde u americi ali se NIKAD NIKAD necu vratiti ili potrositi 1$ u 'otadzbini'.

mesni narezak

pre 13 godina

Zivim u dijaspori vec nekoliko godina. Roditelji odnoso familija i dalje zivi u rodnom mestu i naravno da im pomazem koliko je moguce. Citajuci sve artikle koji su objavljeni na portalima b92, Danas itd. pokusajte da ubediti bilo koga da investira u Srbiju. Nazalost nisam napustio Srbiju jer sam to zeleo nego sam bio prinudjen jer nisam bio clan ni jedne stranke.
(Zoran Medojevic, 20. april 2011 19:43)

Moje ime je Nenad glavnik,zivim u Beogradu.Molim te posalji mi racun koji si mi platio,socijalno,penziono ili barem priznanicu da si mi dao pare.Molim te,svaka ti cast,ali ostanu tamo,nemoj nikada da se vratis,ne znam kako,ali palticu svoje racune nekako i bez tebe,ali ti molim te nemoj nikada da se vratis,i zadrzi i svoje istomisljenike,ne trebate nam,NIKADA.

Urban-i-jak

pre 13 godina

Samo vas nase pare zanimaju. Ne daj Boze da vas zanima nase znanje, sposobnosti… Ne, jer vi sve vec znate i jako ste sposobni i kad god neko tu spomenue emigraciju, samo mu se zavte dolari i evrici u okicama.
Da smo nesposbni i neznalize nikad ne bi ni mogli da emigriramo, a da smo kvarni, korumpirani i nadobudni, onda bi bili tu sa vama u vlasti i na pozicijama. Dakle vama, ni centa! Sevaj.
Ono malo sto da dam, to dam mojim roditeljima da imaju koliko toliko udobnu starost ziveci pod vasim jarmom.

slobodan

pre 13 godina

...i oni su organizovani u više od 1.000 srpskih organizacija...
- SVI u Torontu imaju svoju cetvrt, osim Srba, SVI!!! Toliko o tome koliko smo organizovani.


...Prosečno učešće novca dijaspore u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije od 2005. do 2010. godine je 15,3 odsto...

NE MOZE nesto sto je uslo u BDP Kanade da bude stavka u BDP Srbije. NE MOZE!!!
Dakle, nase pare nisu i ne mogu da budu deo BDP Srbije!!!


...Anka Vojvodić kazala je da je dijaspora spremna i zainteresovana da ulaže u Srbiju...

Jao, kako laze... Pa ne da nismo spremni, nego ni necemo biti. Znamo vrrrrloooo dobro odakle smo kidnuli i sta bi se desilo sa nasim parama kada bi ih omirisali lokalci u opstinama... Samo bi se poredjali od cistacice do predsednika opstine da im napunimo dzepove!


...od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno...

Na ovo nemam komentar???!!!


P.S.
G-djo Anka, znamo koliko su vam dzepovi gladni i duboki. Necemo se dva puta zeznuti. NE CEKAJTE GODOA, nece doci i doneti novce!!! Radite G-djo Anka, radite i sami zaradite, spustite te kafe i pocnite da radite.

pele

pre 13 godina

Malo me nerviraju komentari tipa-mi vam placamo ovo,ono.Sve mi placamo sto smo ovde radeci za 150-200€, 6-7 dana nedeljno,bez normalnog radnog vremena.Ne trebaju mi tvoje pare.Kad bi ulozio ovde lovu ocekivao bi da ti radim za 100€,a kao kritikujes ove.Niti su svi sa sest fakulteta sto su otisli,niti su ovde svi debili.

Petar

pre 13 godina

Standardno kao uvek. Odma počnu besni komentarji naših gastarbajtera, koji, verujem, sa mukom steknu pare. Ipak nije lako iči u beli svet.


Ali dali trebate svaki put da samo pljujete. Ne tera vas niko za ništa. Čemu caps !?


pozdrav, iz Zapada

Pera

pre 13 godina

Samo 5.5 miljardi? Dodju nam jos 4 i po: rektor BU pre neki mesec rece da je u njihovo obrazovanje ulozeno 10 milijardi a oni otisli.

Марко

pre 13 godina

(slobodan, 20. april 2011 19:16): Слободане, у Чикагу су рецимо постојале наше четврти, као и у неколико других градова. Растурене су јер је Тито слао агенте који су убијали виђеније Србе. У Сиднеју рецимо постоји један део града који је практично српски, Блекбурн, и ТВ је на српском и то је и званични језик у администрацији.

kuku majko

pre 13 godina

Javna je tajna da smo mi drustvo koje je odavno trebalo bankrotirati. Dijaspora je ta koja odrzava ovaj uzasno neefikasan sistem. Ako se uopste moze govoriti da ovde postoji neki sistem. 5,5 mlrd USA!!! To je oko 55 mlrd USA potrebnog izvoza da bi se stvorio eventualni visak od 5,5 mlrd. Ziveli nama nasi gastarbajteri. Fala Bogu ide Uskrs, dobro nam dosli!!!

Дејан Михаиловић

pre 13 godina

Како им не досади да већ годинама понављају исту причу. Уместо бајки боље би било да престану да нас пљачкају нереалним курсом динара. Ако је тачно да дијаспора шаље 5,5 милијарди а курс динара је прецењен за бар 20% онда су нам значи украли око милијарду.

Ispisnica

pre 13 godina

Mislila sam da ne komentarisem ali inspirisana sam prethodnim komentarima pa moram da kazem da u tzv. Maticu nikada ne bih ulozila ni Evro-centa. Poznajem ljude iz emigracije koji su podsticani nostalgijom ulozili citav svoj zivotni rad a sada krv prolivaju godinama da od toga povrate makar i mrvicu. Maticne lopurde i lesinari se stite medjusobno, ''biznismeni'' peru prljave pare u sprezi sa drzavom cak i kad je drzava zbog nekih nazovi biznismena i pred medjunarodnim sudom gde o tome postoje i neoborivi dokazi koji jasno i nedvosmisleno ukazuju da su posle opljackane drzave na redu ''gastarbajteri'' koji u pohlepnim ocima lesinara imaju i kojima po njihovom shvatanju treba uzeti sto vise. Inace zasto bi oni i spominjali ''Dijasporu'' odnosno stalno pricali o tome koliko dijaspora dostavlja. Sta se to njih tice ko koga pomaze? Srpska nazovi drzava bi da dodje samo kapital investitora kojim bi da ONI upravljaju ali da investitori ne dolaze nego da i dalje rade za njih po belom svetu. Ko ih ne zna taj ih skupo placa.

Зоран

pre 13 godina

А сада ће и први мај. Ми продане душе по Канади и САД, то ne славимо, јер су капиталисти највећи злотвори. А како рече Радош Бајић када се јављао из Аустралије: А ви..., пошаљите некад неки динар својима у Србији.

ExNS

pre 13 godina

Ovo uopste nije bitna vest. Niti vecina u Srbiji zivi od dijaspore niti ce dijaspora da investira. Sve su to gluposti i namenjeno je da neki lece svoje frustracije.
Prestanite da se uzbudjujete. I jedni i drugi. Svi imate mogo vecih problema od prepucavanj na netu.
Pale vas ovi na vlasti i skrecu temu sa pravih stvari.

SrleBG

pre 13 godina

"Prema rečima Vojvodićeve od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno".

Uspesnih je svih 100 posto jer vise ne moraju da slusaju vas kako prodajete maglu. Svi ste vi pomalo Seve...

Dejan Dunic

pre 13 godina

Ja sam pripadnik onih 85% neuspesne i neugledne dijaspore. Penzioner sam, imam svoju kucu i 2,3 godisnja odmora. Stidim se svog neuspeha.

Dusko

pre 13 godina

Iz iskustva, sledeci su uslovi potrebni da bih ulozio u Srbiji;

- maltretiranje (od alapace iza saltera pa na dalje)
- ucenivanje iz fotelja koje treba da ti daju dozvole za rad
- placanje mita
- reketiranje

U jednoj reci, PONIZAVANJE...

Dakle, kada budete spremni da se zbog otadzbine ponizavate, vi cete doci i ulagati u Srbiju.

Zoran - Johanezburg

pre 13 godina

Uspesno je 100% dijaspore, samim tim sto ne zivimo u toj nesreci od drzave. Ugledni ili ne, to je druga prica. Uspesni smo jer zivimo od rezultata svog rada, a ne od stranacke pripadnosti, ili od dokazivanja koliko smo veliki vernici ili "patriote". Ulagati u Srbiju? You gotta be kidding me!!!

hhvasa

pre 13 godina

Razumem nezadovoljstvo naših iseljenika, oni su i otišli zato što su bili nezadovoljni ovom zemljom a imali dovoljno hrabrosti i sposobnosti. Nisu svi uspešni ali velika većina jeste jer im sistemi u zemljama u kojima žive to omogućavaju i traže. Medjutim, neka ne zaborave da ovde postoje ljudi koji žele da promene zemlju, a to ne mogu bez pomoći dijaspore u novcu, znanju, sposobnostima, kontaktima itd., a to je ipak daleko teže nego da se ode iz iste.

krle

pre 13 godina

Primecujem zlurade komentare sunarodnika koji su u ovoj prici prepoznali sebe kao donatore i spasitelje Srbije u kojoj zive samo lenstine i neradnici. Skoro sasvim sam siguran da niko od vas koji ste se ovde javili nije dao ni jedan dinar pomoci za Srbiju. Oni, za koje znam da jesu, nikada se nisu ponasali na ovaj nacin. Ako nekom i saljete novac, to su vasi roditelji i familija, takodje lenstine i neradnici.
P.S. I ja zivim u inostranstvu

Babeja

pre 13 godina

Kada bi vlast, znala koliko ima koristi od dijaspore ona bi svakog meseca imala,minimum zaposlenih 1oo -200,radnika po celoj Srbiji,puta godinu i svatice sta ostale zemlje rade kako bi nasli resenje za dijasporu.Na nasu zalost mrtvo slovo na papiru,svuda na svetu ,daju se najpovoljnije mogucnosti, samo nasi imaju svoje promasaje,DOKLE VISE.....

provereno

pre 13 godina

Tesko da ce uspeti ljudi iz Dijaspore pored lokalnih mocnika,koji su u sprezi ili ortakluku sa politickom,cinovnickom,sluzbama kontrole i spijunaze koji su pretvoreni u svojstvu nesposobnih i pohlepnih primitivaca reketasa tkz,da se zovu uspesnim biznismenima.

Зоран

pre 13 godina

Шта брига вас у Србији. Узајмите се од ММФ-а, па од Руса, па од Кинеза, па шаљу и ваши из печалбе, ихаааааај, има се може се.

David

pre 13 godina

Boze kakvo zamlacivanje naroda.Nije sigurno koliko ljudi zivi u dijaspori ali su nekako dosli do brojke od 5 milijardi i to godisnje

Zoran Medojevic

pre 13 godina

Zivim u dijaspori vec nekoliko godina. Roditelji odnoso familija i dalje zivi u rodnom mestu i naravno da im pomazem koliko je moguce. Citajuci sve artikle koji su objavljeni na portalima b92, Danas itd. pokusajte da ubediti bilo koga da investira u Srbiju. Nazalost nisam napustio Srbiju jer sam to zeleo nego sam bio prinudjen jer nisam bio clan ni jedne stranke.

era dejan

pre 13 godina

Ne zna se koliko ima nasih ljudi u dijaaspori.Naravno ,kada ministarstvo jos nije odlucilo ko su to "nasi" ljudi.Da li su to Srbi iz Srbije, Srbi iz bivse Jugoslavije, drzavljani Srbije, ili drzavljani Nemacke, Austrije, Rumunije, Kanade koji se osecaju Srbima ili sta, drzavljanima Srbije, bez obzira na pasos. Sve je to smesno i neozbiljno.Ne zna se ni koliko nas ima, ni koja strucna sprema, cime se bavimo, ali zna se procentualno koliko smo uspesni. Bravo ! Tuzno i zalosno.

Mirochi

pre 13 godina

Eto kako zivi, tj prezivljava Srbija. Da vam nije dijaspora i sve one silne donacije (male, velike, nebitno ipak su donacije)odavno bi nestali ali boze moj taman posla da je ovo istina jer MI imamo strucnjake i diplomirane inzinjere i doktore i politicare koji su najpametniji i najbolji i sve znamo. E moja Srbijo.

Dragan Srbija!

pre 13 godina

Citam ove komentare i pomalo sam u dilemi sta sam sve ove godine radio na zapadu. Da se odmah razumemo ja nisam nikom poklonio svoj novac (osim nesto sitno uzoj familiji), vec sam taj novac ovako ili onako u najvecoj meri potrosio u Srbiji. Radi se o sumi vecoj od 100 000 evra, sigurno je da ja nisam usamljeni slucaj, vec ovakvih kao ja ima na milione. Mi smo svi zajedno na indirektan nacin pomogli Srbiji, i nije lepo da nas pljujete zbog toga, ja ne trazim medalju ali malo razumevanja za nas nije na odmet, jer ni nama ovde nije lako! A gospoda koja kaze "nikad vise u Srbiju", neznam zasto i ucestvuje na srpskim forumima. PS "Volim svoju Srbiju, ali ne volim lopove i olos!

Tamo neki dr mr

pre 13 godina

"Samo 5.5 miljardi? Dodju nam jos 4 i po: rektor BU pre neki mesec rece da je u njihovo obrazovanje ulozeno 10 milijardi a oni otisli.
(Pera, 20. april 2011 22:54)"

Meni država nije platila školovanje u Srbiji, već moji roditelji i ja kroz plaćanje poreza istoj. Tako da, Pero, mogu samo na kafu da ti "dođem" preko leta i zimskih praznika.

Zivim u Srbiji i nosim srpske boje

pre 13 godina

Zena i ja zaradimo ukupno prosecno 2000 evra mesecno (sljakamo, nismo gazde), i svaki dinar (osim 1000 EUR za letovanje u Grckoj) potrosimo u Srbiji ili Republici Srpskoj.
To mu dodje oko 230 000 evra za deset godina.

Zelja mi je da i moja deca za nekoliko godina pocnu da pomazu svojoj zemlji na takav nacin.

Koliko od drugara pecalbara kivnih na zemlju u kojoj su rodjeni potrosi/investira bar pola te sume na desetogodisnjem nivou u Srbiji, ili gde im je vec koren? Koliko dece drugara pecalbara ce trositi i jedan dinar u Srbiji, bar na proputovanju?

Sve je u redu, nece se na vas niko ljutiti, ne brinite, da se na sledecem popisu izjasnite kao Amerikanac, Kanadjanin, Nemac, Zoran... Znamo da vam je tesko.

momabrazil

pre 13 godina

jos sam samo fali da posle svih podela od srbi hrvati beogradjani unustrasnjost izmisljamo i podele dijaspora matica ? Ko zeli da ulozi u Srbiju mora da zna da ce imati specificne problme. U Nemackoj je mnogo toga organizovanije al nemas radnike koji ce da rade za 200 evra platu sto ima u Srbiji. E sad da imas super uskove u vezi za birokratijom i male plate , je vec malo teze. Ako vam neko trazi mito , recite mu da cete mu dati al u medjuvremenu ga prijavite, siguran sam da ce neki organ policije reagovati , ako ne u vasem mestu ono u drugom. Kad vam neki sluzbenik da bilo kakav podatak, trazite sve to napismeno, tako ja bar radim u Brazilu, mada mi nikad niko nije trazio mito i izostave podatke zbog aljkavosti. Pre zapocinjanja biznisa iztrazite trziste. Nije lako biti preduzetnik al je neopisiv osecaj zadovoljstva kad se dolazi od rezultata. Moze da se pukne a moze i da se uspe . Jeste da cete imati susret za zaviscu ali gledajte sve to visine, za dobrim konjem prasina se dize i budite na visini. Stereotip tipa,a tamo nista ne valja i tako to nisu korektni. Na ovaj nacin zaista mozemo menjati Srbiju na bolje ma kako bilo tesko. Ko ne udje na ovakav nacin a zeli da radi posteno bolje nek uziva u Srbiji samo turisticki,. Pozdrav svima iz Brazila i spremajte se za 2014 a i nasa selekcija takodje !

Sacekajte

pre 13 godina

Nisu nasi dijasporci nimalo naivni pa da investiraju projektovane inflacije,prerokane koridore,otvaranje novih radnih mesta koja je nemoguce izbrojiti iliti u prevodu neutoljivu glad lopova i lazova koji "vode" ovu zemlju za lakim bogacenjem.Oni odlicno znaju kome daju i kome ce davati.

turista

pre 13 godina

Da se razumemo, većina tih para koja se unese ostane na gomilici(čitaj u slamraici). Srbija je za vas samo letnja destinacija koja treba da se obiđe, kao što i ja gledam svake godine da odem negde na more i tamo ću da ostavim pare kao što ih vi ostavljate ovde. Znam moje pare su manje ali nije u tome poenta. Poenta je u tome da svi samo pljujemo na ovu zemlju, vlast, opoziciju i na tome se priča završava. Državu je stvorio ko? Mi. Vlast je iz naroda, opozicija je iz naroda, mi koji smo ostali ovde smo iz naroda, vi koji ste otišli tamo ste iz naroda. Samo pljujemo jedni po drugima, a nikako da se popravljamo. SVI! Ja isto tako s vremena na vreme razmišljam o tom odlasku u "beli svet" i na kraju uvek donesem odluku da ipak ostanem jer smatram da ovaj narod ipak može na bolje da se promeni jer drugačije nam svima ovde nikada neće biti bolje. Mi ćemo da kukamo na vas, vi ćete da kukate na nas i šta smo time dobili. Ovo je naša kuća, u svim drugim kućama smo gosti, poželjni ili nepoželjni sve zavisi. Pošto je ovo naša kuća ajde svi zajedno da je čistimo (počevši od nas samih, da menjamo loše navike i da preuzimamo konkretne akcije a ne samo da krivimo druge za svoje neuspehe). Nije poenta da neko drugi uzme i počisti kuću a ti ćeš doći i platiti za prijatan ambijent. Ono što bih vam poručio (pošto sam video par komentara o neuspešnim ulaganjima u Srbiju) jeste da se malo i vi tamo složite, udružite i ako vam je stvarno stalo do ulaganja (od čega bi mogli da imate koristi i vi i mi) malo se više zainteresujte oko svega toga i sigurno ćete naći plodno tle za neki biznis. Teško je znam, ali može da se uspe. Nije sve tako crno. Samostalno je sigurno mnogo teško, ali udruživanjem i zajedničkim ulaganjem sigurno može da se napravi nešto što će biti dobro za sve. Možda i grešim ali ima u svemu ovome dosta istine! Normalno ko je zainteresovan zainteresovan, ko nije nema veze.Ovo niko ne treba da shvati kao prozivku već kao poziv na solidarnost. I može o ovome još dosta da se priča ali mora da se radi...

Mima

pre 13 godina

@Mili Postujes ''kralja'' ? Kralja nemamo a nemamo ni presto iako se ovaj naziva prestolonaslednikom. Da se vratio u zemlju jeste da bi ziveo na Belom dvoru i uzimao milione iz budzeta, a terorisao i ponizavao zaposlene cega sam i sama bila svedok, kao i pola grada.

Moje vidjenje : Los covek i slabic koji ''humanitarne'' akcije sprovodi iskljucivo da bi se slikao za novine. Ceshu se okolo za sve sto je besplatno u Srbiji a i sire. Srpski nije naucio ali zato super psuje Srbe na engleskom.

Svakom ko sanja o ''kralju'' preporucujem samo da mesec dana ode da radi za njega i njegovu zenu. O-lo-shi! Prva tri atributa koja bih izdvojila za njega su: nadobudan, pritupast i zloban. Tip coveka koji se izivljava na slabijima i vredja hrabro one koji nisu u tom trenutku u prostoriji.

momabrazil

pre 13 godina

zemljak u pravu si a ako ne dodje bar 5000 cacana da te brane kad dodju izvrsitelji odricem se srpstva. nema sta da se ubijas sve ce biti u redu i imas medije iza tebe
Ziv mi bio