Biz - B92.net

Efikasno i strpljivo - pneumonije

Pneumonije (upale pluća) su vodeći uzrok smrti u odnosu na sve druge infektivne bolesti u svetu. Uzimanje antibiotika „na svoju ruku” nije preporučljivo.

Piše: dr Mimica Jovanović – Nenadić, spec. pulmologije
http://www.dr-ristic.com

Pošaljite komentar
 1. @ (Vladana, 16. novembar 2009 23:37):

  Evo da se javim sa svojim iskustvom.

  Imamo dva klinca koja redovno idu u vrtic, i podjednako redovno donesu svasta nesto, a ubedljivo najcesce streptokoku pneumoniju koja je znala da napravi probleme 'srednje' ozbiljnosti (ako tako moze da se kaze) ... masivno curenje iz nosa, nazalna slivanja, kasalj, kijanje, malaksalost, temperaturu 38-39C (kako kad) uz trajanje od bar dve nedelje bolesti.
  Na predlog pedijatra smo im dali Pneumovax vakcinu (pun naziv Pneumovax 23) koju su super podneli i od tada je situacija znacajno bolja. Naravno, nisu odjednom postali super zdravi :), ali redje su bolesni, a i kada im se dijagnostikuje streptokoka pneumonia (i dalje ubedljivo najzastupljenija po vrticima) simptomi su drasticno blazi. Nema visokih temperatura (cesto nema uopste povisene temperature) i uglavnom se simptomi svode na curenje iz nosa i blazi oblik kaslja, a sve traje 7-10 dana. Ali za to vreme deca nisu 'slomljena' u krevetu vec se igraju po stanu, trce, setaju napolje, apetit im je normalan ... jednostavno - opsta slika je super (za nekoga ko je bolestan, naravno).

  E sad ... imuni sistem i organizam su prilicno univerzalna stvar i kako se nesto manifestuje u jednom ne mora znaciti nista nekom drugom. Takodje, treba biti svestan da postoje razliciti sojevi bakterija i da jedna vakcina nikada ne moze da zastiti organizam od svih postojecih. Moze se desiti da nece ni malo pomoci, a moze se desiti da hoce prilicno, kao sto je u nasem slucaju.

  Eto ... nadam se da je malo pomoglo.
  (Plikuscht, 17. novembar 2009 09:41)

  # Link komentara

 2. Mojoj kćerki, koja ima 3 godine i ide u vrtić, pedijatar je preporučio vakcinu Pneumo 23 kao meru prevencije pneumokoknih infekcija, naročito pneumonija. Vakcinu, kako mi je pedijatar objasnio, mogu primiti sve osobe starije od 2 godine. Kakva su Vaša iskustva? Da li preporučujete ovu vakcinu?
  (Vladana, 16. novembar 2009 23:37)

  # Link komentara

 3. [link]
  Zaboravili ste najvazniju metodu prevencije - vakcinu protiv pneumonije.
  (G., 16. novembar 2009 18:04)

  # Link komentara