- Komentari -

Lego odustao

Danska kompanija Lego obustavila je projekat proizvodnje kocaka od recikliranih boca za piće umesto plastike na bazi ulja.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Do god se i zadnji kubik gasa, tona nafte ili uglja sagoreva radi proizvodnje energije, recikliranje plastike nema smisla. Potrebno je plastiku spaljivati u kontrolisanim uslovima, oko 2000 C , u visokim pećima i slično , gde se u potpunosti razloži na C i H, odnosno produkt je CO2 i H2O. Time se dobija energija kao i iz nafte a sirova nafta se koristi za novu plastiku što je mnogo lakši i energetski prihvatljiviji proces.
  Ali recikliranje je lepša reč za mase nego spaljivanje i malo je političara koji će ovakve proverene procese da podrže. Dodiše u poslednje vreme tu i tamo ima spalionica smeća koje su ujedno i toplane i to jeste rešenje dva problema
  (Lud, 26. septembar 2023 08:14)

  # Link komentara

 2. Možemo da se pohvalimo kako smo imali Lego u detinjstvu.... ovaj novi Friends i Kinder jaja zbog delića odoše u propas'....
  (Cv, 26. septembar 2023 06:41)

  # Link komentara

 3. I šta ćemo sad?
  (Reuf Bajramović, 25. septembar 2023 20:33)

  # Link komentara

 4. ali niko ni ne baca lego kocke u djubre, barem ja nisam cuo za tako nesto. Meni recimo nikad to ne bi palo na pamet. Svi ih cuvaju (kao neku uspomenu, tj odloze u nekim garazama/tavanima) ili poklanjaju nekoj deci ili nekoj ustanovi. Ako se original kutija raspadne, zavrse u nekoj drugoj kutiji ili nekoj kesi, ali zasto bi ih pobogu bacili? Uvek mogu da se rastave na sitne delove pa nema razloga da smetaju, jer relativno malo prostora tako zauzimaju a izuzetno su prakticna stvar koja se uvek moze (pre)kombinovati za nesto.
  (bzzz, 25. septembar 2023 19:11)

  # Link komentara

 5. да забране лего човечанство не би ништа изгубило. просто се питам колико је цивилизација могла милиона година да живи без њих...
  (фле, 25. septembar 2023 18:38)

  # Link komentara

 6. Brinu za zivotnu sredinu a u prevodu trazili jeftiniju proizvodnju. Isto ko proizvodjaci telefona, izbacuju punjace zbog ekologije a onda ti prodaju isti taj punjac sto nije dosao u kutiji.
  (mojnemenito, 25. septembar 2023 16:03)

  # Link komentara

 7. PET se jako retko isplati reciklirati. Jedino rešenje su spalionice djubreta. Kao što ovde rekoše obično je njegova reciklaža skuplja i gora po prirodu nego njegovo spaljivanje. Najgora opcija je bacanje u prirodu pošto traje skoro pa večito.
  (Rob Sinji, 25. septembar 2023 16:00)

  # Link komentara

 8. Bukvalno izvrcu logiku kako im kada odgovara. U stvarnosti bez ugljen-dioksida nema zivota, jer sva biohemija u biljkama, svi organski molekuli i ugljenicne strukture, dobijaju se od CO2 iz vazduha, ne iz zemlje.
  (Deda, 25. septembar 2023 15:59)

  # Link komentara

 9. "Nivo poremećaja u proizvodnom okruženju bio je takav da smo morali reciklirani PET da proglasimo daleko većim zagađivačem od otrovnog novog ABS-a, ali koji nam bar za duplo smanjuje troškove izrade." Ende!
  (Da skratim priču, 25. septembar 2023 15:51)

  # Link komentara