Ponedeljak, 27.03.2023.

18:16

Milijarder "moli" Ameriku: Zabranite kriptovalute

Čarli Manger, milijarder, potpredsednik Berkšir Hataveja i desna ruka Vorena Bafeta, pozvao je na zabranu kriptovaluta.

Izvor: Investitor

Milijarder "moli" Ameriku: Zabranite kriptovalute IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Неко123

pre 1 godinu

Svi koji misle da bitkoin niko ne može da vam oduzme neka se zapitaju odakle FBI ima preko 140 000 bitkoina? Sigurno nisu postavljali mining rigove po kancelarijama tamo.
(ivan, 28. mart 2023 09:59)

Тако што су им или људи добровољно дали да би сарађивали у истрази, или зато што су негде глупаво записали шифру без енкрипције. Да, моје биткоине не може нико да ми украде док ја нисам кући, или да провали у банку, или да ФБИ одлучи да ми блокира рачун итд итд.

ivan

pre 1 godinu

Svi koji misle da bitkoin niko ne može da vam oduzme neka se zapitaju odakle FBI ima preko 140 000 bitkoina? Sigurno nisu postavljali mining rigove po kancelarijama tamo.

xxyyzz

pre 1 godinu

Kripto polako ali sigurno postaje jedna industrijska grana. Danas mnoge rade na inovacijama koje koriste kripto, blockchain, NFT, stakink mehanizme itd. U budućnosti će mnoge stvari koristiti ove tehnologije a da toga korisnik nije ni svestan. Kripto može da bude novac, ali još puno toga. Sve u svemu neće propasti...

Money

pre 1 godinu

Fed ili američka centralna banka je konzorcijum privatnih banaka koje kreditiraju američku državu. Ni nalik na ono što postoji u evropi recimo gde je centralna banka u rukama države.

Zika

pre 1 godinu

Ljudi koji se loze da je blokcejn neka nova radnicka revolucija su u teskoj zabludi. Ako nista drugo u pitanju je jos jedna prevara krupnih kapitalista, navukli su omladinu koja nikad ne bi ulozila na spekulativnu berzu da ulaze u virtualne novcice, koji su kao mnogo bolji... Ne kazem, ima puno onih koji su uzeli lepu kintu al na jednog takvog ima 10 ili 100 drugih koji su pukli. Ali generalno se slazem sa svima da je trenutni monetarni sistem cista prevara i da nema nikakvu podlogu osim batine drzave kojom ona mase u interesu krupnog kapitala.

Mare

pre 1 godinu

Ako u Hrvatskoj, u supermarketu, možeš da platiš bitkoinom, po kom kursu se računa bitkoin i kako se vraća kusur (obzirom da 1 bitkoin vredi 20 hiljada dolara ili više)?

dejan

pre 1 godinu

Niste u pravu ni jedan ni drugi. U Americi je centralna banka privatna, dakle nije drzava, u vecini drugih drzava koje imaju sopstvenu valutu, centralna banka je drzavna institucija, dakle jeste drzava, kao kod nas na primer NBS.

@jelen

Svašta ovde čovek može pročitati. u Americi članove FED-a predlaže predsednik, a bira i postavlja senat.

Max

pre 1 godinu

BTC je toliko veliki da ovaj ne moze da ga kontrolise i manipulise i u tome je problem !!!
A ove prevarante sto varaju investitore to jes opljackaju narod ko jezda i dafina to treba hapsiti i dozivotna !!!

Petar

pre 1 godinu

Svi koji imaju kripto valutu sanjaju da ce se obogatiti tako sto ce je zameniti za pravi novac a kripto uvaliti nekom za vece pare. End of story.

Pusim Sobranie po svadbama

pre 1 godinu

Moze li pitanje za upucene? Da li bi i kako btc uticao na inflatorne tokove? To je ogromna kolicina novca koja nije pod kontrolom drzave ukoliko bi masocno zazivela. Hvala

Biće bolje

pre 1 godinu

Ne zanosite se, kripto, veštačka inteligencija,bežični prenos energije, 5g internet, idemo ka društvu gde su države, političari, banke, nepotrebni.

kocka

pre 1 godinu

Nema potrebe da se zabrane, ali bi kriptovalute trebalo zakonski definisati kao igre na srecu, jer to i jesu, i uz upozorenje kao na paklicama cigareta, da je ulaganje na sopstvenu odgovornost i da za posledicu moze da ima potpuni gubitak ulozenog.

Aleksandar

pre 1 godinu

Moje skromno mišljenje je da se čitava *frka* diže iz samo jednog razloga i cilja. Centralne banke pripremaju svoj CBDC, svoju kriptovalutu preko koje će ubuduće ići konverzija, te će tako *države* kontrolisati novac koji je u opticaju na kriptotržištu i uzimati procenat za transakcije. U skorijoj budućnosti, očekujem pad Coinbase i ( krajnji cilj ) Binance, kao i svih stablecoinsa, koji će biti zamenjeni kriptovalutom centralnih banaka. Mislim da je to razlog, a priče kako su ovi milijarderi i čuveni SEC zabrinuti za investitore, su zaista za malu decu. Gde je taj čuveni SEC bio kada je trebalo ispitati FTX, nigde. Ali su zato napali XRP. Ima puno prevaranata u sferi kriptovaluta, ali tvrditi da sve to mora biti zabranjeno je pogrešno ili podržava narativ centralnih banaka ( mislim najviše na USA )

Ana

pre 1 godinu

Kriptovalute imaju vrednost. Ogromnu vrednost. Danas se silni megavati struje trose na rudarenje. Ne mozemo da se dogovorimo oko potrosnje fosilnih goriva za prevoz, a ovde se bukvalno baca novac i trosi ko zna kako proizvedena struja na nesto virtuelno i apstraktno. Dakle, kriptovaluta ima sustinski negativnu vrednost, pandan potrosenom, a ne stvorenom dobru odnosno resursu. Bez obzira na tehnolosku inovativnost, ovo je ekoloska katastrofa.

Jelen

pre 1 godinu

"Novac ne kontroliše država nego centralna banka. A to nije država, iako mnogi misle da jeste.
(Žigi, 27. mart 2023 22:15"


Centralna banka JESTE DRŽAVA, iako mnogi misle da nije.
(Posmatrač, 27. mart 2023 23:23)

Niste u pravu ni jedan ni drugi. U Americi je centralna banka privatna, dakle nije drzava, u vecini drugih drzava koje imaju sopstvenu valutu, centralna banka je drzavna institucija, dakle jeste drzava, kao kod nas na primer NBS.

F4

pre 1 godinu

Zapanjujuće je da milioneri i pored svih savetnika koje imaju i dalje ne shvataju da su kripto valute najmanje valute i da je to samo jedna od milion načina na koje se mogu koristiti. To može biti novac, ali može biti i baza podataka koju je nemoguće izbrisati, može biti token koji predstavlja vrednost bilo koje robe, može biti regulator bilo koje novčane i nenovčane transakcije, može pomoću pametnih ugovora biti banka, prodavnica, platforma bilo kog tipa, mogućnosti su neiscrpne i toliko tehnološki napredne da bi ih samo teška bu..la probao zabraniti. Ne možeš zabraniti intrističku vrednost koja rešava gorući problem, a kripto će rešiti gomilu. Potrebno je samo da se reši problem brzine transakcija, a da se ne kompromituje bezbednost i to se već nazire. Onda će ih samo gomile preduzetnika širom sveta početi koristiti i yo niko ne može da zabrani. Nije svet samo Amerika. Ako Amerika zabrani kaskaće za ostalima i posle par meseci će morati da se povinuju.

Posmatrač

pre 1 godinu

"Novac ne kontroliše država nego centralna banka. A to nije država, iako mnogi misle da jeste.
(Žigi, 27. mart 2023 22:15"


Centralna banka JESTE DRŽAVA, iako mnogi misle da nije.

Realno

pre 1 godinu

Ja malopre. Redovno dizem lovu i stavljam u sef a uskoro prebacujem u zlato jer u EUR vise ne verujem. Nesto drzim i u BTC, ali svakako je sve pod mojom kontrolom, a ne na racunima koje sutra moze da mi neko blokira zivot.
(meki, 27. mart 2023 21:09)
Cekaj, zar stvarno mislis da zlato i BTC niko ne moze da ti blokira? Ne zanosi se da imas kontrolu. Pogotovo nad BTC. Koliko je platformi za trgovinu do sada propalo, ili hakovano? Novcanici opustoseni preko noci, prijavljen bankrot i na kraju jedini koji imaju korist su osnivaci platforme. Ako ces realno, cim prebacujes u zlato i BTC, znaci da nikako nije pod tvojom kontrolom, jer ne kontrolises cenu ni jednog, ni drugog.

aabb

pre 1 godinu

Mangera sam dosta citao i pratio. Covek cije savete vredi slusati. Medjutim, sa ovim se ne slazem.
On je covek koje se enormno obogatio u kapitalizmu i nevidljivoj ruci trzista.
Zasto ne prepustiti trzistu kriptovalute, kao i vecinu proizvoda? Sve ce to nevidljiva ruka trzista nivelisati.
Drugo, novac je bio privatan vekovima i milenijumima a tek oko 200god je u drzavnim rukama.
Zasto dozvoliti drzavi da kontrolise novac kad moc kontrole novca se ovako decentralizuje i niko ne moze da upravlja?
Zar nije u USA sloboda trzista najveca vrednost?

Radoznao

pre 1 godinu

To što zakonom nije definisan odnos zlata i određene valute, i shodno tome ni ne može u nekom sefu da postoji toliko zlata koliko bi po toj definiciji trebalo da se pokrije sav takav novac u opticaju ne znači da novac nema pokriće. Osnovno pokriće (državnog) novca je u tome što je država (svaka) najveći dužnik ( državne obveznice, dug prema finansijskim institucijama, pa plate svojih zaposlenih, itd.) ali je i najveći poverilac ( porezi, takse, itd.) i u svugde najveći posednik pokretnih i nepokretnih stvari. Pokriće novca se sastoji u tome da država ( koja preko svoje emisione banke štampa novac) prihvata da se njemu dugovi vraćaju u tom novcu, i prihvata da svoju imovinu naplaćuje u tom novcu. Iza kriptovaluta nema takvog subjekta, te kao i kod piramidalnih šema ove valute imaju vrednost samo do trenutka dok je neko spreman dati novac da bi ih pribavio. A fraze kao blokčejn i dr. su samo fraze, nisu (isključivo) vezani za kriptovalute.

View

pre 1 godinu

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti
(observer, 27. mart 2023 20:51)

Upravo si sve rekao sa - da država zabrani. E baš to je moć kripto valuta da - država/e ne može da nešto zabrani ili odobri tj. da ti svoljevoljno nešto oduzme, umanji ili poveća u skladu sa svojim intetesima i interesima pojedinaca. Upravljačka uloga države će nestati i to je jasno mnogim razvijenim zemljama i njihove centralne banke ozbiljno razvijaju block chain projekte.

svako bira za sebe

pre 1 godinu

Vuk, 27. mart 2023 22:27) # Link komentara
@
Bas i nisu novac i kripto ista stvar.
Za novac garantuje drzava i nacionalna banka, za kripto ne garantuje niko.
Iz novčanika i iz čarape niko mi ne moze ukrasti a iz kriptonovčanika moze ko hoće.
Novac priznaju svi, kripto ne priznaje skoro niko..
Sa novcem mogu kupovati i kad nema struje sa kripto ne mogu skoro nigdje ni kad ima struje. I još brdo drugih razlika

Vuk

pre 1 godinu

U suštini, al samo u suštini, i papirni novac i kriptovalute su ista stvar. Kao i cifra na bankovnom računu kojom raspolažemo digitalno al ona ima papirno pokriće. Trenutna glavna razlika izbeđu dva navedena je tržišno pokriće. A ako neko misli da ne može da se uđe u trag trgovini btc, nemojte biti u zabludi, čas posla se stave ograničenja, prilepi ID i postavi se pitanje porekla. Hoću da kažem da će morati da postoje stroga pravila, jer su mogućnosti za umnožavanje (veće i brže od hiperštampanja dolara) veoma velike. Danas, iako je sve digitalizovano, i dalje papir trpi sve i to će morati da ostane. Još jedna od zabluda je samo rudarenje. Neupućeni misle da to sa drveta pada, a zapravo postoje ogromni troškovi iza rudarenja i smislen posao i napor. I ti troškovi opet idu iz neke infrastrukture. Najveći problem je inicijalno stvaranje kriptovalute. Ne možete izbeći vredne metale kako okreneš, al se može ogromna nestabilnost uneti na tržište. Podrazumeva i veće troškove od običnog štampanja papira što naravno nije cilj. Npr. struje može da nema trenutno i da je nema akumulirane što jeste veliki problem i gubi se na dostupnosti, a papira malo teže. Poenta je da su trenutno ogromni rizici trgovinom kriptovalutama u ovom smislu i to je ono što gospodin iz članka kaže. A takođe nema puno odgovora kako bi se kriptovalute prilagodile trenutnim načinima i vidovima trgovine kojih je mnogo.

Posmatrač

pre 1 godinu

Kriptovalute sigurno neće propasti. Zbog čega ? Prosto zbog toga što sam život funkcioniše na "blok čejn" principu. Što će se dogoditi ? Samo veće korištenje sigurnosnih mehanizama. Ovi razmišljaju analogno i ne mogu se prebaciti na digitalni način. Vreme ih je pregazilo.

Veliki brat

pre 1 godinu

Oba su sredstva placanja. Razlika je sto jednu kontrolise mala skupna ljudi koja predstavlja drzavu a drugu kontrolise samo i iskljucivo trziste. Prosla su vremena kada je svaki odstampan dolar imao pokrice u zlatu..
(Nele, 27. mart 2023 18:57)

Pa, isto ti je npr. za stan u Beogradu, tržište može da proceni da on vredi 200.000 evra, a može da proceni i da vredi 50.000 evra, iako si ga ti pre 3 godine platio 100.000 evra.

Isto ti je za dolar, evro, bitkoin, jedino se zlato drži jer nema primenu samo u proizvodnji nakita i proizvodnja je relativno ograničena, slično kao ovi što tvrde da je BTC ograničen - što jeste tačno, zbog algoritma, ali isto to možeš da uradiš i za papirnu valutu.


Ono što jeste revolucionarno kod kriptovaluta, i što će ih nadživeti, jeste algoritam, odnosno BLOCKCHAIN, a koji se može primeniti na mnogo toga.
BTC je samo jedna od primena blockchain algoritma, a mislim da autor nije ni bio svestan kakva euforija će nastati oko toga.
Euforija sa BTC-om je slična onoj sa lalama u Holandiji u 17. veku, kada su cene pojedinih primeraka lala otišle do apsurda, a onda je tržište iznenada doživelo totalni kolaps, samo što je to sa lalama trajalo nekih 3 godine.

Dopisujem se sa adminom samo

pre 1 godinu

Ali kojom metodom će da zabrane, kojim obrazloženjem? Tvojom logikom mogu sutra da zabrane da kupujemo hleb fiat valutama tj. konverziju fiat valute u hleb. Ne kažem da to ne može da se dogodi ali onda je zabrana btc a najmanji problem.

NSTulip

pre 1 godinu

Sustina svega je biti slobodan. Ovako ljudi teskom mukom zarade neki novac, a onda neko klikne misem i to im obezvredi 'radi privredne stabilnosti' ili 'da se pokriju gubici banaka' ili da se spasu 'suvise veliki da bi propali'. Kripto nervira mocnike jer nemaju kontrolu nad njim, a gubitak kontrole ih boli vise od svega. Kontrola nad valutom vam daje moc i kontrolu nad ljudima. Teraju nas u banke, a onda neko klikne i sve ti je zamrznuto. Na zalost, kripto se ne koristi kao alternativna valuta vec sve vise kao spekulativni investicioni instrument, sto stvara uzasne promene u vrednosti merene u dolarima na primer.

Manager

pre 1 godinu

"@
Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.
(Dopisujem se sa adminom samo, 27. mart 2023 19:33)"

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti
(observer, 27. mart 2023 20:51)

mozda trenutno ne ali uskoro ce i to moci, u hrvatskoj u supermarketu mozes da platis bitkoinom

meki

pre 1 godinu

Pogledaj samo bankovne racune. Gledamo u brojeve. Kada si poslednji put opipao sav novac koji imas na racunu odjednom? Sve je digitalno.
(Realno, 27. mart 2023 20:58)

Ja malopre. Redovno dizem lovu i stavljam u sef a uskoro prebacujem u zlato jer u EUR vise ne verujem. Nesto drzim i u BTC, ali svakako je sve pod mojom kontrolom, a ne na racunima koje sutra moze da mi neko blokira zivot.

Zok1

pre 1 godinu

Ovaj čovek odlično shvata problematiku. Uzelo bi previše vremena i prostora da se objašnjava šta je sve pogrešno sa crypto valutama. Na berzi se možete kockati, ali berza u osnovi nije kocka i uspešni investitori se ne kockaju. Vrednost zlata nije psihološke prirode, vekovima se koristilo za finansijske transakcije. Dolar je izgubio zlatnu podlogu tek pre 50 godina. Sigurno je da i na berzi i kod zlata ima psihologije, ali imaju vrednost i mimo toga.

Realno

pre 1 godinu

Koja je razlika izmedju zlata i Bitkoina? I jedno i drugo ima vrednost samo zato što su ljudi tako odlučili, i jednom i drugom cenu diktira potražnja zato što je ponuda ograničena. Jedina razlika je što je jedno opipljivo, a drugo digitalno, ali mislim da su nam kreditne kartice pokazale da je vreme opipljivog prošlo..
(Batica, 27. mart 2023 19:59)
Ja bih rekao da gresis. Kreditne kartice ne pokazuju da je vreme opipljivog proslo. Postoje (u raznim oblicima) vec vise od 100 godina, i postojace i dalje dokle god je kreditnih kompanija i banaka. Sta mislis koliki bi haos nastao kada bi odlucili da je “vreme opipljivog proslo”? Kako tehnologija napreduje, tako i ostale sfere to prate. Pojavom kompjutera, narocito smartfona, manje-vise sve se digitalizovalo. Kreditne kartice kao i novcanici odavno nisiu opipljivi. Pogledaj samo bankovne racune. Gledamo u brojeve. Kada si poslednji put opipao sav novac koji imas na racunu odjednom? Sve je digitalno.

Deep Throat

pre 1 godinu

Njegovo vreme je proslo. Moze samo da moli i da kuka.
(Boki, 27. mart 2023 18:55)

Zabraniti jer onda oni neće biti toliko moćni i bogati , već neko drugi
(Kralj, 27. mart 2023 18:55)


Niste nijedan u pravu, zapanjujuće da dva starca od blizu 100 godina kapiraju problematiku bolje od svih!

Mile

pre 1 godinu

Pa u osnovi ideje novca je da predstavlja vrednost bilo kog proizvoda, u odredjenoj srazmeri. Znaci i za krompir i za zlato, moze das e koristi bilo koja valuta da bi se izrazila vrednost tog proizvoda, pa takodje i razlilcite valute imaju medjusobne odnose, tako da je potpuno jasno sta koliko kosta. i onda nekom moze da ode na pijacu i kupi krmpir i maline i stagod... i mora da postoji porez na sve transakcije jer civilizacija na tom principu funkcionise, neko mora da plati zaput, vodovod, skupljanje smeca itd... a to sa kriptovalutama je mozda nacin da neko razmeni novac, ali u civilizovanom drustvu mora da neko moze da postavi pitanje odakle nekome pare, i da taj neko mora da moze da kaze odakle mu neka uplata, i ne vidim u toj, poprilicno logicnoj shemi, potrebu za nekom kriptovalutom cija je glavna karakteristika da joj niko ne moze uci u trag. I ja bih to zabranio.

Бабинџем

pre 1 godinu

Забраните штампање новца без покрића. Банке да располажу само новцем који стварно постоји.

dejan

pre 1 godinu

@batica

@batica

Evo da ti odgovorim, zlato je jedno a kriptovaluta ima na hiljade i svaki dan se pojavljuju nove u neograničenim količinama, kao štampanje novčanica u nedogled, znači nije ograničena količina. Takođe ne možeš porediti zlato koje je platežno sredstvo od perioda egipta, inka i pre verovatno sa nečim što se pojavilo pre 10 godina. Države čuvaju zlato kao potporu ekonomskog sistema i zbog toga ono nikada neće propasti, a kripto je bez pokrića u bilo čemu i od bilo koga.

observer

pre 1 godinu

"@
Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.
(Dopisujem se sa adminom samo, 27. mart 2023 19:33)"

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti

Batica

pre 1 godinu

Koja je razlika izmedju zlata i Bitkoina? I jedno i drugo ima vrednost samo zato što su ljudi tako odlučili, i jednom i drugom cenu diktira potražnja zato što je ponuda ograničena. Jedina razlika je što je jedno opipljivo, a drugo digitalno, ali mislim da su nam kreditne kartice pokazale da je vreme opipljivog prošlo..

Duca

pre 1 godinu

SAve je tačno rekao, osim da se danas isto može primeniti i na "papirne" valute. Naduvane su isto kao i kripto, a iza njih stoje države sa dugovima u bilionima dolara (našim bilionima, ne američkim).

Dopisujem se sa adminom samo

pre 1 godinu

Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.

Nele

pre 1 godinu

"kriptovalute nemaju suštinsku vrednost i da nisu produktivna imovina"
Ovo bi moglo da se uzme kao tacno. Ali pre toga moramo da se slozimo da takodje "novac nema sustinsku vrednost i nije produktivna imovina". Oba su sredstva placanja. Razlika je sto jednu kontrolise mala skupna ljudi koja predstavlja drzavu a drugu kontrolise samo i iskljucivo trziste. Prosla su vremena kada je svaki odstampan dolar imao pokrice u zlatu..

Nele

pre 1 godinu

"kriptovalute nemaju suštinsku vrednost i da nisu produktivna imovina"
Ovo bi moglo da se uzme kao tacno. Ali pre toga moramo da se slozimo da takodje "novac nema sustinsku vrednost i nije produktivna imovina". Oba su sredstva placanja. Razlika je sto jednu kontrolise mala skupna ljudi koja predstavlja drzavu a drugu kontrolise samo i iskljucivo trziste. Prosla su vremena kada je svaki odstampan dolar imao pokrice u zlatu..

Dopisujem se sa adminom samo

pre 1 godinu

Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.

Deep Throat

pre 1 godinu

Njegovo vreme je proslo. Moze samo da moli i da kuka.
(Boki, 27. mart 2023 18:55)

Zabraniti jer onda oni neće biti toliko moćni i bogati , već neko drugi
(Kralj, 27. mart 2023 18:55)


Niste nijedan u pravu, zapanjujuće da dva starca od blizu 100 godina kapiraju problematiku bolje od svih!

Бабинџем

pre 1 godinu

Забраните штампање новца без покрића. Банке да располажу само новцем који стварно постоји.

Duca

pre 1 godinu

SAve je tačno rekao, osim da se danas isto može primeniti i na "papirne" valute. Naduvane su isto kao i kripto, a iza njih stoje države sa dugovima u bilionima dolara (našim bilionima, ne američkim).

dejan

pre 1 godinu

@batica

@batica

Evo da ti odgovorim, zlato je jedno a kriptovaluta ima na hiljade i svaki dan se pojavljuju nove u neograničenim količinama, kao štampanje novčanica u nedogled, znači nije ograničena količina. Takođe ne možeš porediti zlato koje je platežno sredstvo od perioda egipta, inka i pre verovatno sa nečim što se pojavilo pre 10 godina. Države čuvaju zlato kao potporu ekonomskog sistema i zbog toga ono nikada neće propasti, a kripto je bez pokrića u bilo čemu i od bilo koga.

observer

pre 1 godinu

"@
Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.
(Dopisujem se sa adminom samo, 27. mart 2023 19:33)"

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti

Jelen

pre 1 godinu

"Novac ne kontroliše država nego centralna banka. A to nije država, iako mnogi misle da jeste.
(Žigi, 27. mart 2023 22:15"


Centralna banka JESTE DRŽAVA, iako mnogi misle da nije.
(Posmatrač, 27. mart 2023 23:23)

Niste u pravu ni jedan ni drugi. U Americi je centralna banka privatna, dakle nije drzava, u vecini drugih drzava koje imaju sopstvenu valutu, centralna banka je drzavna institucija, dakle jeste drzava, kao kod nas na primer NBS.

Batica

pre 1 godinu

Koja je razlika izmedju zlata i Bitkoina? I jedno i drugo ima vrednost samo zato što su ljudi tako odlučili, i jednom i drugom cenu diktira potražnja zato što je ponuda ograničena. Jedina razlika je što je jedno opipljivo, a drugo digitalno, ali mislim da su nam kreditne kartice pokazale da je vreme opipljivog prošlo..

NSTulip

pre 1 godinu

Sustina svega je biti slobodan. Ovako ljudi teskom mukom zarade neki novac, a onda neko klikne misem i to im obezvredi 'radi privredne stabilnosti' ili 'da se pokriju gubici banaka' ili da se spasu 'suvise veliki da bi propali'. Kripto nervira mocnike jer nemaju kontrolu nad njim, a gubitak kontrole ih boli vise od svega. Kontrola nad valutom vam daje moc i kontrolu nad ljudima. Teraju nas u banke, a onda neko klikne i sve ti je zamrznuto. Na zalost, kripto se ne koristi kao alternativna valuta vec sve vise kao spekulativni investicioni instrument, sto stvara uzasne promene u vrednosti merene u dolarima na primer.

Veliki brat

pre 1 godinu

Oba su sredstva placanja. Razlika je sto jednu kontrolise mala skupna ljudi koja predstavlja drzavu a drugu kontrolise samo i iskljucivo trziste. Prosla su vremena kada je svaki odstampan dolar imao pokrice u zlatu..
(Nele, 27. mart 2023 18:57)

Pa, isto ti je npr. za stan u Beogradu, tržište može da proceni da on vredi 200.000 evra, a može da proceni i da vredi 50.000 evra, iako si ga ti pre 3 godine platio 100.000 evra.

Isto ti je za dolar, evro, bitkoin, jedino se zlato drži jer nema primenu samo u proizvodnji nakita i proizvodnja je relativno ograničena, slično kao ovi što tvrde da je BTC ograničen - što jeste tačno, zbog algoritma, ali isto to možeš da uradiš i za papirnu valutu.


Ono što jeste revolucionarno kod kriptovaluta, i što će ih nadživeti, jeste algoritam, odnosno BLOCKCHAIN, a koji se može primeniti na mnogo toga.
BTC je samo jedna od primena blockchain algoritma, a mislim da autor nije ni bio svestan kakva euforija će nastati oko toga.
Euforija sa BTC-om je slična onoj sa lalama u Holandiji u 17. veku, kada su cene pojedinih primeraka lala otišle do apsurda, a onda je tržište iznenada doživelo totalni kolaps, samo što je to sa lalama trajalo nekih 3 godine.

svako bira za sebe

pre 1 godinu

Vuk, 27. mart 2023 22:27) # Link komentara
@
Bas i nisu novac i kripto ista stvar.
Za novac garantuje drzava i nacionalna banka, za kripto ne garantuje niko.
Iz novčanika i iz čarape niko mi ne moze ukrasti a iz kriptonovčanika moze ko hoće.
Novac priznaju svi, kripto ne priznaje skoro niko..
Sa novcem mogu kupovati i kad nema struje sa kripto ne mogu skoro nigdje ni kad ima struje. I još brdo drugih razlika

Zok1

pre 1 godinu

Ovaj čovek odlično shvata problematiku. Uzelo bi previše vremena i prostora da se objašnjava šta je sve pogrešno sa crypto valutama. Na berzi se možete kockati, ali berza u osnovi nije kocka i uspešni investitori se ne kockaju. Vrednost zlata nije psihološke prirode, vekovima se koristilo za finansijske transakcije. Dolar je izgubio zlatnu podlogu tek pre 50 godina. Sigurno je da i na berzi i kod zlata ima psihologije, ali imaju vrednost i mimo toga.

View

pre 1 godinu

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti
(observer, 27. mart 2023 20:51)

Upravo si sve rekao sa - da država zabrani. E baš to je moć kripto valuta da - država/e ne može da nešto zabrani ili odobri tj. da ti svoljevoljno nešto oduzme, umanji ili poveća u skladu sa svojim intetesima i interesima pojedinaca. Upravljačka uloga države će nestati i to je jasno mnogim razvijenim zemljama i njihove centralne banke ozbiljno razvijaju block chain projekte.

Realno

pre 1 godinu

Ja malopre. Redovno dizem lovu i stavljam u sef a uskoro prebacujem u zlato jer u EUR vise ne verujem. Nesto drzim i u BTC, ali svakako je sve pod mojom kontrolom, a ne na racunima koje sutra moze da mi neko blokira zivot.
(meki, 27. mart 2023 21:09)
Cekaj, zar stvarno mislis da zlato i BTC niko ne moze da ti blokira? Ne zanosi se da imas kontrolu. Pogotovo nad BTC. Koliko je platformi za trgovinu do sada propalo, ili hakovano? Novcanici opustoseni preko noci, prijavljen bankrot i na kraju jedini koji imaju korist su osnivaci platforme. Ako ces realno, cim prebacujes u zlato i BTC, znaci da nikako nije pod tvojom kontrolom, jer ne kontrolises cenu ni jednog, ni drugog.

Mile

pre 1 godinu

Pa u osnovi ideje novca je da predstavlja vrednost bilo kog proizvoda, u odredjenoj srazmeri. Znaci i za krompir i za zlato, moze das e koristi bilo koja valuta da bi se izrazila vrednost tog proizvoda, pa takodje i razlilcite valute imaju medjusobne odnose, tako da je potpuno jasno sta koliko kosta. i onda nekom moze da ode na pijacu i kupi krmpir i maline i stagod... i mora da postoji porez na sve transakcije jer civilizacija na tom principu funkcionise, neko mora da plati zaput, vodovod, skupljanje smeca itd... a to sa kriptovalutama je mozda nacin da neko razmeni novac, ali u civilizovanom drustvu mora da neko moze da postavi pitanje odakle nekome pare, i da taj neko mora da moze da kaze odakle mu neka uplata, i ne vidim u toj, poprilicno logicnoj shemi, potrebu za nekom kriptovalutom cija je glavna karakteristika da joj niko ne moze uci u trag. I ja bih to zabranio.

meki

pre 1 godinu

Pogledaj samo bankovne racune. Gledamo u brojeve. Kada si poslednji put opipao sav novac koji imas na racunu odjednom? Sve je digitalno.
(Realno, 27. mart 2023 20:58)

Ja malopre. Redovno dizem lovu i stavljam u sef a uskoro prebacujem u zlato jer u EUR vise ne verujem. Nesto drzim i u BTC, ali svakako je sve pod mojom kontrolom, a ne na racunima koje sutra moze da mi neko blokira zivot.

Posmatrač

pre 1 godinu

"Novac ne kontroliše država nego centralna banka. A to nije država, iako mnogi misle da jeste.
(Žigi, 27. mart 2023 22:15"


Centralna banka JESTE DRŽAVA, iako mnogi misle da nije.

Radoznao

pre 1 godinu

To što zakonom nije definisan odnos zlata i određene valute, i shodno tome ni ne može u nekom sefu da postoji toliko zlata koliko bi po toj definiciji trebalo da se pokrije sav takav novac u opticaju ne znači da novac nema pokriće. Osnovno pokriće (državnog) novca je u tome što je država (svaka) najveći dužnik ( državne obveznice, dug prema finansijskim institucijama, pa plate svojih zaposlenih, itd.) ali je i najveći poverilac ( porezi, takse, itd.) i u svugde najveći posednik pokretnih i nepokretnih stvari. Pokriće novca se sastoji u tome da država ( koja preko svoje emisione banke štampa novac) prihvata da se njemu dugovi vraćaju u tom novcu, i prihvata da svoju imovinu naplaćuje u tom novcu. Iza kriptovaluta nema takvog subjekta, te kao i kod piramidalnih šema ove valute imaju vrednost samo do trenutka dok je neko spreman dati novac da bi ih pribavio. A fraze kao blokčejn i dr. su samo fraze, nisu (isključivo) vezani za kriptovalute.

Posmatrač

pre 1 godinu

Kriptovalute sigurno neće propasti. Zbog čega ? Prosto zbog toga što sam život funkcioniše na "blok čejn" principu. Što će se dogoditi ? Samo veće korištenje sigurnosnih mehanizama. Ovi razmišljaju analogno i ne mogu se prebaciti na digitalni način. Vreme ih je pregazilo.

aabb

pre 1 godinu

Mangera sam dosta citao i pratio. Covek cije savete vredi slusati. Medjutim, sa ovim se ne slazem.
On je covek koje se enormno obogatio u kapitalizmu i nevidljivoj ruci trzista.
Zasto ne prepustiti trzistu kriptovalute, kao i vecinu proizvoda? Sve ce to nevidljiva ruka trzista nivelisati.
Drugo, novac je bio privatan vekovima i milenijumima a tek oko 200god je u drzavnim rukama.
Zasto dozvoliti drzavi da kontrolise novac kad moc kontrole novca se ovako decentralizuje i niko ne moze da upravlja?
Zar nije u USA sloboda trzista najveca vrednost?

Petar

pre 1 godinu

Svi koji imaju kripto valutu sanjaju da ce se obogatiti tako sto ce je zameniti za pravi novac a kripto uvaliti nekom za vece pare. End of story.

Dopisujem se sa adminom samo

pre 1 godinu

Ali kojom metodom će da zabrane, kojim obrazloženjem? Tvojom logikom mogu sutra da zabrane da kupujemo hleb fiat valutama tj. konverziju fiat valute u hleb. Ne kažem da to ne može da se dogodi ali onda je zabrana btc a najmanji problem.

Realno

pre 1 godinu

Koja je razlika izmedju zlata i Bitkoina? I jedno i drugo ima vrednost samo zato što su ljudi tako odlučili, i jednom i drugom cenu diktira potražnja zato što je ponuda ograničena. Jedina razlika je što je jedno opipljivo, a drugo digitalno, ali mislim da su nam kreditne kartice pokazale da je vreme opipljivog prošlo..
(Batica, 27. mart 2023 19:59)
Ja bih rekao da gresis. Kreditne kartice ne pokazuju da je vreme opipljivog proslo. Postoje (u raznim oblicima) vec vise od 100 godina, i postojace i dalje dokle god je kreditnih kompanija i banaka. Sta mislis koliki bi haos nastao kada bi odlucili da je “vreme opipljivog proslo”? Kako tehnologija napreduje, tako i ostale sfere to prate. Pojavom kompjutera, narocito smartfona, manje-vise sve se digitalizovalo. Kreditne kartice kao i novcanici odavno nisiu opipljivi. Pogledaj samo bankovne racune. Gledamo u brojeve. Kada si poslednji put opipao sav novac koji imas na racunu odjednom? Sve je digitalno.

Zika

pre 1 godinu

Ljudi koji se loze da je blokcejn neka nova radnicka revolucija su u teskoj zabludi. Ako nista drugo u pitanju je jos jedna prevara krupnih kapitalista, navukli su omladinu koja nikad ne bi ulozila na spekulativnu berzu da ulaze u virtualne novcice, koji su kao mnogo bolji... Ne kazem, ima puno onih koji su uzeli lepu kintu al na jednog takvog ima 10 ili 100 drugih koji su pukli. Ali generalno se slazem sa svima da je trenutni monetarni sistem cista prevara i da nema nikakvu podlogu osim batine drzave kojom ona mase u interesu krupnog kapitala.

Vuk

pre 1 godinu

U suštini, al samo u suštini, i papirni novac i kriptovalute su ista stvar. Kao i cifra na bankovnom računu kojom raspolažemo digitalno al ona ima papirno pokriće. Trenutna glavna razlika izbeđu dva navedena je tržišno pokriće. A ako neko misli da ne može da se uđe u trag trgovini btc, nemojte biti u zabludi, čas posla se stave ograničenja, prilepi ID i postavi se pitanje porekla. Hoću da kažem da će morati da postoje stroga pravila, jer su mogućnosti za umnožavanje (veće i brže od hiperštampanja dolara) veoma velike. Danas, iako je sve digitalizovano, i dalje papir trpi sve i to će morati da ostane. Još jedna od zabluda je samo rudarenje. Neupućeni misle da to sa drveta pada, a zapravo postoje ogromni troškovi iza rudarenja i smislen posao i napor. I ti troškovi opet idu iz neke infrastrukture. Najveći problem je inicijalno stvaranje kriptovalute. Ne možete izbeći vredne metale kako okreneš, al se može ogromna nestabilnost uneti na tržište. Podrazumeva i veće troškove od običnog štampanja papira što naravno nije cilj. Npr. struje može da nema trenutno i da je nema akumulirane što jeste veliki problem i gubi se na dostupnosti, a papira malo teže. Poenta je da su trenutno ogromni rizici trgovinom kriptovalutama u ovom smislu i to je ono što gospodin iz članka kaže. A takođe nema puno odgovora kako bi se kriptovalute prilagodile trenutnim načinima i vidovima trgovine kojih je mnogo.

Aleksandar

pre 1 godinu

Moje skromno mišljenje je da se čitava *frka* diže iz samo jednog razloga i cilja. Centralne banke pripremaju svoj CBDC, svoju kriptovalutu preko koje će ubuduće ići konverzija, te će tako *države* kontrolisati novac koji je u opticaju na kriptotržištu i uzimati procenat za transakcije. U skorijoj budućnosti, očekujem pad Coinbase i ( krajnji cilj ) Binance, kao i svih stablecoinsa, koji će biti zamenjeni kriptovalutom centralnih banaka. Mislim da je to razlog, a priče kako su ovi milijarderi i čuveni SEC zabrinuti za investitore, su zaista za malu decu. Gde je taj čuveni SEC bio kada je trebalo ispitati FTX, nigde. Ali su zato napali XRP. Ima puno prevaranata u sferi kriptovaluta, ali tvrditi da sve to mora biti zabranjeno je pogrešno ili podržava narativ centralnih banaka ( mislim najviše na USA )

Manager

pre 1 godinu

"@
Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.
(Dopisujem se sa adminom samo, 27. mart 2023 19:33)"

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti
(observer, 27. mart 2023 20:51)

mozda trenutno ne ali uskoro ce i to moci, u hrvatskoj u supermarketu mozes da platis bitkoinom

Ana

pre 1 godinu

Kriptovalute imaju vrednost. Ogromnu vrednost. Danas se silni megavati struje trose na rudarenje. Ne mozemo da se dogovorimo oko potrosnje fosilnih goriva za prevoz, a ovde se bukvalno baca novac i trosi ko zna kako proizvedena struja na nesto virtuelno i apstraktno. Dakle, kriptovaluta ima sustinski negativnu vrednost, pandan potrosenom, a ne stvorenom dobru odnosno resursu. Bez obzira na tehnolosku inovativnost, ovo je ekoloska katastrofa.

Max

pre 1 godinu

BTC je toliko veliki da ovaj ne moze da ga kontrolise i manipulise i u tome je problem !!!
A ove prevarante sto varaju investitore to jes opljackaju narod ko jezda i dafina to treba hapsiti i dozivotna !!!

F4

pre 1 godinu

Zapanjujuće je da milioneri i pored svih savetnika koje imaju i dalje ne shvataju da su kripto valute najmanje valute i da je to samo jedna od milion načina na koje se mogu koristiti. To može biti novac, ali može biti i baza podataka koju je nemoguće izbrisati, može biti token koji predstavlja vrednost bilo koje robe, može biti regulator bilo koje novčane i nenovčane transakcije, može pomoću pametnih ugovora biti banka, prodavnica, platforma bilo kog tipa, mogućnosti su neiscrpne i toliko tehnološki napredne da bi ih samo teška bu..la probao zabraniti. Ne možeš zabraniti intrističku vrednost koja rešava gorući problem, a kripto će rešiti gomilu. Potrebno je samo da se reši problem brzine transakcija, a da se ne kompromituje bezbednost i to se već nazire. Onda će ih samo gomile preduzetnika širom sveta početi koristiti i yo niko ne može da zabrani. Nije svet samo Amerika. Ako Amerika zabrani kaskaće za ostalima i posle par meseci će morati da se povinuju.

Biće bolje

pre 1 godinu

Ne zanosite se, kripto, veštačka inteligencija,bežični prenos energije, 5g internet, idemo ka društvu gde su države, političari, banke, nepotrebni.

kocka

pre 1 godinu

Nema potrebe da se zabrane, ali bi kriptovalute trebalo zakonski definisati kao igre na srecu, jer to i jesu, i uz upozorenje kao na paklicama cigareta, da je ulaganje na sopstvenu odgovornost i da za posledicu moze da ima potpuni gubitak ulozenog.

Money

pre 1 godinu

Fed ili američka centralna banka je konzorcijum privatnih banaka koje kreditiraju američku državu. Ni nalik na ono što postoji u evropi recimo gde je centralna banka u rukama države.

dejan

pre 1 godinu

Niste u pravu ni jedan ni drugi. U Americi je centralna banka privatna, dakle nije drzava, u vecini drugih drzava koje imaju sopstvenu valutu, centralna banka je drzavna institucija, dakle jeste drzava, kao kod nas na primer NBS.

@jelen

Svašta ovde čovek može pročitati. u Americi članove FED-a predlaže predsednik, a bira i postavlja senat.

Неко123

pre 1 godinu

Svi koji misle da bitkoin niko ne može da vam oduzme neka se zapitaju odakle FBI ima preko 140 000 bitkoina? Sigurno nisu postavljali mining rigove po kancelarijama tamo.
(ivan, 28. mart 2023 09:59)

Тако што су им или људи добровољно дали да би сарађивали у истрази, или зато што су негде глупаво записали шифру без енкрипције. Да, моје биткоине не може нико да ми украде док ја нисам кући, или да провали у банку, или да ФБИ одлучи да ми блокира рачун итд итд.

xxyyzz

pre 1 godinu

Kripto polako ali sigurno postaje jedna industrijska grana. Danas mnoge rade na inovacijama koje koriste kripto, blockchain, NFT, stakink mehanizme itd. U budućnosti će mnoge stvari koristiti ove tehnologije a da toga korisnik nije ni svestan. Kripto može da bude novac, ali još puno toga. Sve u svemu neće propasti...

Mare

pre 1 godinu

Ako u Hrvatskoj, u supermarketu, možeš da platiš bitkoinom, po kom kursu se računa bitkoin i kako se vraća kusur (obzirom da 1 bitkoin vredi 20 hiljada dolara ili više)?

Pusim Sobranie po svadbama

pre 1 godinu

Moze li pitanje za upucene? Da li bi i kako btc uticao na inflatorne tokove? To je ogromna kolicina novca koja nije pod kontrolom drzave ukoliko bi masocno zazivela. Hvala

ivan

pre 1 godinu

Svi koji misle da bitkoin niko ne može da vam oduzme neka se zapitaju odakle FBI ima preko 140 000 bitkoina? Sigurno nisu postavljali mining rigove po kancelarijama tamo.

Batica

pre 1 godinu

Koja je razlika izmedju zlata i Bitkoina? I jedno i drugo ima vrednost samo zato što su ljudi tako odlučili, i jednom i drugom cenu diktira potražnja zato što je ponuda ograničena. Jedina razlika je što je jedno opipljivo, a drugo digitalno, ali mislim da su nam kreditne kartice pokazale da je vreme opipljivog prošlo..

Deep Throat

pre 1 godinu

Njegovo vreme je proslo. Moze samo da moli i da kuka.
(Boki, 27. mart 2023 18:55)

Zabraniti jer onda oni neće biti toliko moćni i bogati , već neko drugi
(Kralj, 27. mart 2023 18:55)


Niste nijedan u pravu, zapanjujuće da dva starca od blizu 100 godina kapiraju problematiku bolje od svih!

Nele

pre 1 godinu

"kriptovalute nemaju suštinsku vrednost i da nisu produktivna imovina"
Ovo bi moglo da se uzme kao tacno. Ali pre toga moramo da se slozimo da takodje "novac nema sustinsku vrednost i nije produktivna imovina". Oba su sredstva placanja. Razlika je sto jednu kontrolise mala skupna ljudi koja predstavlja drzavu a drugu kontrolise samo i iskljucivo trziste. Prosla su vremena kada je svaki odstampan dolar imao pokrice u zlatu..

Mile

pre 1 godinu

Pa u osnovi ideje novca je da predstavlja vrednost bilo kog proizvoda, u odredjenoj srazmeri. Znaci i za krompir i za zlato, moze das e koristi bilo koja valuta da bi se izrazila vrednost tog proizvoda, pa takodje i razlilcite valute imaju medjusobne odnose, tako da je potpuno jasno sta koliko kosta. i onda nekom moze da ode na pijacu i kupi krmpir i maline i stagod... i mora da postoji porez na sve transakcije jer civilizacija na tom principu funkcionise, neko mora da plati zaput, vodovod, skupljanje smeca itd... a to sa kriptovalutama je mozda nacin da neko razmeni novac, ali u civilizovanom drustvu mora da neko moze da postavi pitanje odakle nekome pare, i da taj neko mora da moze da kaze odakle mu neka uplata, i ne vidim u toj, poprilicno logicnoj shemi, potrebu za nekom kriptovalutom cija je glavna karakteristika da joj niko ne moze uci u trag. I ja bih to zabranio.

Posmatrač

pre 1 godinu

Kriptovalute sigurno neće propasti. Zbog čega ? Prosto zbog toga što sam život funkcioniše na "blok čejn" principu. Što će se dogoditi ? Samo veće korištenje sigurnosnih mehanizama. Ovi razmišljaju analogno i ne mogu se prebaciti na digitalni način. Vreme ih je pregazilo.

View

pre 1 godinu

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti
(observer, 27. mart 2023 20:51)

Upravo si sve rekao sa - da država zabrani. E baš to je moć kripto valuta da - država/e ne može da nešto zabrani ili odobri tj. da ti svoljevoljno nešto oduzme, umanji ili poveća u skladu sa svojim intetesima i interesima pojedinaca. Upravljačka uloga države će nestati i to je jasno mnogim razvijenim zemljama i njihove centralne banke ozbiljno razvijaju block chain projekte.

svako bira za sebe

pre 1 godinu

Vuk, 27. mart 2023 22:27) # Link komentara
@
Bas i nisu novac i kripto ista stvar.
Za novac garantuje drzava i nacionalna banka, za kripto ne garantuje niko.
Iz novčanika i iz čarape niko mi ne moze ukrasti a iz kriptonovčanika moze ko hoće.
Novac priznaju svi, kripto ne priznaje skoro niko..
Sa novcem mogu kupovati i kad nema struje sa kripto ne mogu skoro nigdje ni kad ima struje. I još brdo drugih razlika

Dopisujem se sa adminom samo

pre 1 godinu

Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.

observer

pre 1 godinu

"@
Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.
(Dopisujem se sa adminom samo, 27. mart 2023 19:33)"

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti

Manager

pre 1 godinu

"@
Ali suština btc a je da ne možete da ga zabranite, zamrznete ili oduzmete u kratko nemate kontrolu nad tuđim sredstvima.
(Dopisujem se sa adminom samo, 27. mart 2023 19:33)"

Apsolutno netačno. Dovoljno je da države zabrane konverziju u njihove valute i šta onda? Možeš da budeš milioner u kompjuteru ali šta vredi kad za kupovinu auta, stana itd ne možeš da platiš u kriptovaluti
(observer, 27. mart 2023 20:51)

mozda trenutno ne ali uskoro ce i to moci, u hrvatskoj u supermarketu mozes da platis bitkoinom

Realno

pre 1 godinu

Koja je razlika izmedju zlata i Bitkoina? I jedno i drugo ima vrednost samo zato što su ljudi tako odlučili, i jednom i drugom cenu diktira potražnja zato što je ponuda ograničena. Jedina razlika je što je jedno opipljivo, a drugo digitalno, ali mislim da su nam kreditne kartice pokazale da je vreme opipljivog prošlo..
(Batica, 27. mart 2023 19:59)
Ja bih rekao da gresis. Kreditne kartice ne pokazuju da je vreme opipljivog proslo. Postoje (u raznim oblicima) vec vise od 100 godina, i postojace i dalje dokle god je kreditnih kompanija i banaka. Sta mislis koliki bi haos nastao kada bi odlucili da je “vreme opipljivog proslo”? Kako tehnologija napreduje, tako i ostale sfere to prate. Pojavom kompjutera, narocito smartfona, manje-vise sve se digitalizovalo. Kreditne kartice kao i novcanici odavno nisiu opipljivi. Pogledaj samo bankovne racune. Gledamo u brojeve. Kada si poslednji put opipao sav novac koji imas na racunu odjednom? Sve je digitalno.

Zok1

pre 1 godinu

Ovaj čovek odlično shvata problematiku. Uzelo bi previše vremena i prostora da se objašnjava šta je sve pogrešno sa crypto valutama. Na berzi se možete kockati, ali berza u osnovi nije kocka i uspešni investitori se ne kockaju. Vrednost zlata nije psihološke prirode, vekovima se koristilo za finansijske transakcije. Dolar je izgubio zlatnu podlogu tek pre 50 godina. Sigurno je da i na berzi i kod zlata ima psihologije, ali imaju vrednost i mimo toga.

dejan

pre 1 godinu

@batica

@batica

Evo da ti odgovorim, zlato je jedno a kriptovaluta ima na hiljade i svaki dan se pojavljuju nove u neograničenim količinama, kao štampanje novčanica u nedogled, znači nije ograničena količina. Takođe ne možeš porediti zlato koje je platežno sredstvo od perioda egipta, inka i pre verovatno sa nečim što se pojavilo pre 10 godina. Države čuvaju zlato kao potporu ekonomskog sistema i zbog toga ono nikada neće propasti, a kripto je bez pokrića u bilo čemu i od bilo koga.

meki

pre 1 godinu

Pogledaj samo bankovne racune. Gledamo u brojeve. Kada si poslednji put opipao sav novac koji imas na racunu odjednom? Sve je digitalno.
(Realno, 27. mart 2023 20:58)

Ja malopre. Redovno dizem lovu i stavljam u sef a uskoro prebacujem u zlato jer u EUR vise ne verujem. Nesto drzim i u BTC, ali svakako je sve pod mojom kontrolom, a ne na racunima koje sutra moze da mi neko blokira zivot.

aabb

pre 1 godinu

Mangera sam dosta citao i pratio. Covek cije savete vredi slusati. Medjutim, sa ovim se ne slazem.
On je covek koje se enormno obogatio u kapitalizmu i nevidljivoj ruci trzista.
Zasto ne prepustiti trzistu kriptovalute, kao i vecinu proizvoda? Sve ce to nevidljiva ruka trzista nivelisati.
Drugo, novac je bio privatan vekovima i milenijumima a tek oko 200god je u drzavnim rukama.
Zasto dozvoliti drzavi da kontrolise novac kad moc kontrole novca se ovako decentralizuje i niko ne moze da upravlja?
Zar nije u USA sloboda trzista najveca vrednost?

Realno

pre 1 godinu

Ja malopre. Redovno dizem lovu i stavljam u sef a uskoro prebacujem u zlato jer u EUR vise ne verujem. Nesto drzim i u BTC, ali svakako je sve pod mojom kontrolom, a ne na racunima koje sutra moze da mi neko blokira zivot.
(meki, 27. mart 2023 21:09)
Cekaj, zar stvarno mislis da zlato i BTC niko ne moze da ti blokira? Ne zanosi se da imas kontrolu. Pogotovo nad BTC. Koliko je platformi za trgovinu do sada propalo, ili hakovano? Novcanici opustoseni preko noci, prijavljen bankrot i na kraju jedini koji imaju korist su osnivaci platforme. Ako ces realno, cim prebacujes u zlato i BTC, znaci da nikako nije pod tvojom kontrolom, jer ne kontrolises cenu ni jednog, ni drugog.

Vuk

pre 1 godinu

U suštini, al samo u suštini, i papirni novac i kriptovalute su ista stvar. Kao i cifra na bankovnom računu kojom raspolažemo digitalno al ona ima papirno pokriće. Trenutna glavna razlika izbeđu dva navedena je tržišno pokriće. A ako neko misli da ne može da se uđe u trag trgovini btc, nemojte biti u zabludi, čas posla se stave ograničenja, prilepi ID i postavi se pitanje porekla. Hoću da kažem da će morati da postoje stroga pravila, jer su mogućnosti za umnožavanje (veće i brže od hiperštampanja dolara) veoma velike. Danas, iako je sve digitalizovano, i dalje papir trpi sve i to će morati da ostane. Još jedna od zabluda je samo rudarenje. Neupućeni misle da to sa drveta pada, a zapravo postoje ogromni troškovi iza rudarenja i smislen posao i napor. I ti troškovi opet idu iz neke infrastrukture. Najveći problem je inicijalno stvaranje kriptovalute. Ne možete izbeći vredne metale kako okreneš, al se može ogromna nestabilnost uneti na tržište. Podrazumeva i veće troškove od običnog štampanja papira što naravno nije cilj. Npr. struje može da nema trenutno i da je nema akumulirane što jeste veliki problem i gubi se na dostupnosti, a papira malo teže. Poenta je da su trenutno ogromni rizici trgovinom kriptovalutama u ovom smislu i to je ono što gospodin iz članka kaže. A takođe nema puno odgovora kako bi se kriptovalute prilagodile trenutnim načinima i vidovima trgovine kojih je mnogo.

Dopisujem se sa adminom samo

pre 1 godinu

Ali kojom metodom će da zabrane, kojim obrazloženjem? Tvojom logikom mogu sutra da zabrane da kupujemo hleb fiat valutama tj. konverziju fiat valute u hleb. Ne kažem da to ne može da se dogodi ali onda je zabrana btc a najmanji problem.

Бабинџем

pre 1 godinu

Забраните штампање новца без покрића. Банке да располажу само новцем који стварно постоји.

Radoznao

pre 1 godinu

To što zakonom nije definisan odnos zlata i određene valute, i shodno tome ni ne može u nekom sefu da postoji toliko zlata koliko bi po toj definiciji trebalo da se pokrije sav takav novac u opticaju ne znači da novac nema pokriće. Osnovno pokriće (državnog) novca je u tome što je država (svaka) najveći dužnik ( državne obveznice, dug prema finansijskim institucijama, pa plate svojih zaposlenih, itd.) ali je i najveći poverilac ( porezi, takse, itd.) i u svugde najveći posednik pokretnih i nepokretnih stvari. Pokriće novca se sastoji u tome da država ( koja preko svoje emisione banke štampa novac) prihvata da se njemu dugovi vraćaju u tom novcu, i prihvata da svoju imovinu naplaćuje u tom novcu. Iza kriptovaluta nema takvog subjekta, te kao i kod piramidalnih šema ove valute imaju vrednost samo do trenutka dok je neko spreman dati novac da bi ih pribavio. A fraze kao blokčejn i dr. su samo fraze, nisu (isključivo) vezani za kriptovalute.

Veliki brat

pre 1 godinu

Oba su sredstva placanja. Razlika je sto jednu kontrolise mala skupna ljudi koja predstavlja drzavu a drugu kontrolise samo i iskljucivo trziste. Prosla su vremena kada je svaki odstampan dolar imao pokrice u zlatu..
(Nele, 27. mart 2023 18:57)

Pa, isto ti je npr. za stan u Beogradu, tržište može da proceni da on vredi 200.000 evra, a može da proceni i da vredi 50.000 evra, iako si ga ti pre 3 godine platio 100.000 evra.

Isto ti je za dolar, evro, bitkoin, jedino se zlato drži jer nema primenu samo u proizvodnji nakita i proizvodnja je relativno ograničena, slično kao ovi što tvrde da je BTC ograničen - što jeste tačno, zbog algoritma, ali isto to možeš da uradiš i za papirnu valutu.


Ono što jeste revolucionarno kod kriptovaluta, i što će ih nadživeti, jeste algoritam, odnosno BLOCKCHAIN, a koji se može primeniti na mnogo toga.
BTC je samo jedna od primena blockchain algoritma, a mislim da autor nije ni bio svestan kakva euforija će nastati oko toga.
Euforija sa BTC-om je slična onoj sa lalama u Holandiji u 17. veku, kada su cene pojedinih primeraka lala otišle do apsurda, a onda je tržište iznenada doživelo totalni kolaps, samo što je to sa lalama trajalo nekih 3 godine.

Posmatrač

pre 1 godinu

"Novac ne kontroliše država nego centralna banka. A to nije država, iako mnogi misle da jeste.
(Žigi, 27. mart 2023 22:15"


Centralna banka JESTE DRŽAVA, iako mnogi misle da nije.

Mare

pre 1 godinu

Ako u Hrvatskoj, u supermarketu, možeš da platiš bitkoinom, po kom kursu se računa bitkoin i kako se vraća kusur (obzirom da 1 bitkoin vredi 20 hiljada dolara ili više)?

NSTulip

pre 1 godinu

Sustina svega je biti slobodan. Ovako ljudi teskom mukom zarade neki novac, a onda neko klikne misem i to im obezvredi 'radi privredne stabilnosti' ili 'da se pokriju gubici banaka' ili da se spasu 'suvise veliki da bi propali'. Kripto nervira mocnike jer nemaju kontrolu nad njim, a gubitak kontrole ih boli vise od svega. Kontrola nad valutom vam daje moc i kontrolu nad ljudima. Teraju nas u banke, a onda neko klikne i sve ti je zamrznuto. Na zalost, kripto se ne koristi kao alternativna valuta vec sve vise kao spekulativni investicioni instrument, sto stvara uzasne promene u vrednosti merene u dolarima na primer.

Duca

pre 1 godinu

SAve je tačno rekao, osim da se danas isto može primeniti i na "papirne" valute. Naduvane su isto kao i kripto, a iza njih stoje države sa dugovima u bilionima dolara (našim bilionima, ne američkim).

Jelen

pre 1 godinu

"Novac ne kontroliše država nego centralna banka. A to nije država, iako mnogi misle da jeste.
(Žigi, 27. mart 2023 22:15"


Centralna banka JESTE DRŽAVA, iako mnogi misle da nije.
(Posmatrač, 27. mart 2023 23:23)

Niste u pravu ni jedan ni drugi. U Americi je centralna banka privatna, dakle nije drzava, u vecini drugih drzava koje imaju sopstvenu valutu, centralna banka je drzavna institucija, dakle jeste drzava, kao kod nas na primer NBS.

Zika

pre 1 godinu

Ljudi koji se loze da je blokcejn neka nova radnicka revolucija su u teskoj zabludi. Ako nista drugo u pitanju je jos jedna prevara krupnih kapitalista, navukli su omladinu koja nikad ne bi ulozila na spekulativnu berzu da ulaze u virtualne novcice, koji su kao mnogo bolji... Ne kazem, ima puno onih koji su uzeli lepu kintu al na jednog takvog ima 10 ili 100 drugih koji su pukli. Ali generalno se slazem sa svima da je trenutni monetarni sistem cista prevara i da nema nikakvu podlogu osim batine drzave kojom ona mase u interesu krupnog kapitala.

dejan

pre 1 godinu

Niste u pravu ni jedan ni drugi. U Americi je centralna banka privatna, dakle nije drzava, u vecini drugih drzava koje imaju sopstvenu valutu, centralna banka je drzavna institucija, dakle jeste drzava, kao kod nas na primer NBS.

@jelen

Svašta ovde čovek može pročitati. u Americi članove FED-a predlaže predsednik, a bira i postavlja senat.

Petar

pre 1 godinu

Svi koji imaju kripto valutu sanjaju da ce se obogatiti tako sto ce je zameniti za pravi novac a kripto uvaliti nekom za vece pare. End of story.

Max

pre 1 godinu

BTC je toliko veliki da ovaj ne moze da ga kontrolise i manipulise i u tome je problem !!!
A ove prevarante sto varaju investitore to jes opljackaju narod ko jezda i dafina to treba hapsiti i dozivotna !!!

Pusim Sobranie po svadbama

pre 1 godinu

Moze li pitanje za upucene? Da li bi i kako btc uticao na inflatorne tokove? To je ogromna kolicina novca koja nije pod kontrolom drzave ukoliko bi masocno zazivela. Hvala

Biće bolje

pre 1 godinu

Ne zanosite se, kripto, veštačka inteligencija,bežični prenos energije, 5g internet, idemo ka društvu gde su države, političari, banke, nepotrebni.

ivan

pre 1 godinu

Svi koji misle da bitkoin niko ne može da vam oduzme neka se zapitaju odakle FBI ima preko 140 000 bitkoina? Sigurno nisu postavljali mining rigove po kancelarijama tamo.

Ana

pre 1 godinu

Kriptovalute imaju vrednost. Ogromnu vrednost. Danas se silni megavati struje trose na rudarenje. Ne mozemo da se dogovorimo oko potrosnje fosilnih goriva za prevoz, a ovde se bukvalno baca novac i trosi ko zna kako proizvedena struja na nesto virtuelno i apstraktno. Dakle, kriptovaluta ima sustinski negativnu vrednost, pandan potrosenom, a ne stvorenom dobru odnosno resursu. Bez obzira na tehnolosku inovativnost, ovo je ekoloska katastrofa.

kocka

pre 1 godinu

Nema potrebe da se zabrane, ali bi kriptovalute trebalo zakonski definisati kao igre na srecu, jer to i jesu, i uz upozorenje kao na paklicama cigareta, da je ulaganje na sopstvenu odgovornost i da za posledicu moze da ima potpuni gubitak ulozenog.

Money

pre 1 godinu

Fed ili američka centralna banka je konzorcijum privatnih banaka koje kreditiraju američku državu. Ni nalik na ono što postoji u evropi recimo gde je centralna banka u rukama države.

F4

pre 1 godinu

Zapanjujuće je da milioneri i pored svih savetnika koje imaju i dalje ne shvataju da su kripto valute najmanje valute i da je to samo jedna od milion načina na koje se mogu koristiti. To može biti novac, ali može biti i baza podataka koju je nemoguće izbrisati, može biti token koji predstavlja vrednost bilo koje robe, može biti regulator bilo koje novčane i nenovčane transakcije, može pomoću pametnih ugovora biti banka, prodavnica, platforma bilo kog tipa, mogućnosti su neiscrpne i toliko tehnološki napredne da bi ih samo teška bu..la probao zabraniti. Ne možeš zabraniti intrističku vrednost koja rešava gorući problem, a kripto će rešiti gomilu. Potrebno je samo da se reši problem brzine transakcija, a da se ne kompromituje bezbednost i to se već nazire. Onda će ih samo gomile preduzetnika širom sveta početi koristiti i yo niko ne može da zabrani. Nije svet samo Amerika. Ako Amerika zabrani kaskaće za ostalima i posle par meseci će morati da se povinuju.

Aleksandar

pre 1 godinu

Moje skromno mišljenje je da se čitava *frka* diže iz samo jednog razloga i cilja. Centralne banke pripremaju svoj CBDC, svoju kriptovalutu preko koje će ubuduće ići konverzija, te će tako *države* kontrolisati novac koji je u opticaju na kriptotržištu i uzimati procenat za transakcije. U skorijoj budućnosti, očekujem pad Coinbase i ( krajnji cilj ) Binance, kao i svih stablecoinsa, koji će biti zamenjeni kriptovalutom centralnih banaka. Mislim da je to razlog, a priče kako su ovi milijarderi i čuveni SEC zabrinuti za investitore, su zaista za malu decu. Gde je taj čuveni SEC bio kada je trebalo ispitati FTX, nigde. Ali su zato napali XRP. Ima puno prevaranata u sferi kriptovaluta, ali tvrditi da sve to mora biti zabranjeno je pogrešno ili podržava narativ centralnih banaka ( mislim najviše na USA )

xxyyzz

pre 1 godinu

Kripto polako ali sigurno postaje jedna industrijska grana. Danas mnoge rade na inovacijama koje koriste kripto, blockchain, NFT, stakink mehanizme itd. U budućnosti će mnoge stvari koristiti ove tehnologije a da toga korisnik nije ni svestan. Kripto može da bude novac, ali još puno toga. Sve u svemu neće propasti...

Неко123

pre 1 godinu

Svi koji misle da bitkoin niko ne može da vam oduzme neka se zapitaju odakle FBI ima preko 140 000 bitkoina? Sigurno nisu postavljali mining rigove po kancelarijama tamo.
(ivan, 28. mart 2023 09:59)

Тако што су им или људи добровољно дали да би сарађивали у истрази, или зато што су негде глупаво записали шифру без енкрипције. Да, моје биткоине не може нико да ми украде док ја нисам кући, или да провали у банку, или да ФБИ одлучи да ми блокира рачун итд итд.