Subota, 04.02.2023.

11:13

Puška u dva kalibra postaje standardno oružje Vojske Srbije

Kada je reč o opremanju Vojske Srbije novim naoružanjem i opremom u fokusu javnosti su pre svega oni najsloženiji sistemi vezani za ratno vazduhoplovstvo i PVO.

Izvor: Politika/Milan Galoviæ

Puška u dva kalibra postaje standardno oružje Vojske Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

bakicar

pre 1 godinu

Manji kalibar za klasu podiže preciznost jedinice , ja sam sa m70 prosječan dok sam sa m16 za ocjenu bolji strijelac opet kažu da 5.56 ima manju zaustavnu moć što ne bih znao jer nisam nikada pucao u meso samo u papirne mete.

stig

pre 1 godinu

Kada pogledate gde je Zastava danas, a gde je otišla Zbrojevka, sve bude jasno. Nadajmo se da sa ovom puškom znaju sta rade i da će biti pouzdana.

Zok1

pre 1 godinu

Srbija je umesto HK416 za specijalne jedinice uzela FN SCAR, koju koriste i američki specijalci (USSOCOM) svih rodova oružanih snaga. Amerikanci su izabrali tu pušku jer je na testiranju imala 2 puta manje zastoja od HK416.
Novi kalibar VS je bolji od 5,56 NATO, samo što NATO nije u situaciji da sada menja kalibar. Srbija nema tih problema, jer će kalibar morati da menja postojeći. Ovo sa dva kalibra je dobro kao privremeno rešenje, jer postoje ogromne zalihe u kalibru 7,62. Takođe, u slučaju nužde, 7,62x39 je jako dostupan, jer ga svi proizvode. Ukoliko Zastava ne napravi probleme sa kontrolom kvaliteta, ovo bi mogao da bude i dobar proizvod za izvoz. Postoji gomila država koja koristi 7,62 a trebaju im puške boljeg kalibra. Te države neće promeniti sve puške, ali mogu da naoružaju deo boljih jedinica sa ovom puškom, a ako ostanu bez municije mogu da koriste ono što imaju.

Saša

pre 1 godinu

Generalno podržavam domaću namensku industriju,zbog tradicije ali i radničkih mesta i familija koje žive od tog posla.E sad mišljenja sam i da na tržištu treba da postoji oružije koje koristi dva kalibra ali za neke specijalne jedinice koje bi se lakše snašle ako akcija potraje...a to da vojnik menja cev u ratu slobodno okačite mačku o rep.To sa 6,5 mm je zapad sebi propisao da bi manju gramažu nosili sa sobom,njihova balistička zaštita je ista,panciri su tanji i lakši na uštrb kvaliteta ...istočna doktrina je bolja,jeste teže ali je sigurnije.

amater

pre 1 godinu

Ovde je u pitanju 6,5x39mm grendel.
to je kalibar nasta na standardnom 7,62x39mm koji se koristi u našoj vojsci inače. razlika je što je na tu čauru od 39mm stavljeno manje zrno od 6,5 mm. pozitivna strana je što je čaura ista kod oba kalibra pa se ne menjaju delovi poput magacina, sanduka puške, zatvarača, izvlakača.. jer je čaura ista. nego samo promeniš cev u zavisnosti koje zrno (7,62 ili 6,5 mm) želiš da ispaljuješ. to je dobra stvar kao prelazno rešenje, dok se ne potroše zalihe 7,62 a ne napravi se dovoljno 6,5. prednost 6,5 je položenija putanja zrna, manji trzaj usled manje gramaže zrna, veća brzina zrna, ne gubi se na energiji prilikom pogotka jer je zrno brže (energija je masa x kvadratno ubrzanje), bolji prolaz zrna kroz vazduh takozvani balistički koeficijent ( zrno je tanje a ipak ima dosta mase pa ga vetrovi manje diraju a i pre stigne na cilj), lakša je puška kad je napunjena..
mane u odnosu 7,62 su sledeće: 7,62 bolje probija određene prepreke usled veće mase( vegetacija, laki zakloni...), zatim sve fabrike municije na svetu prave 7,62. i manje se haba cev kod 7,62 usled samog dizajna metka i nešto manje brzine koja naravno guli cev. dodajte ako sam nešto zaboravio.

Mister No

pre 1 godinu

Da li je 6,5 ili 5,6mm, nisam siguran, ali čini mi se da je 5,6 mm neki standardni kalibar savremenih pušaka. Molim da neko ko je stručan objasni?
(WillyWonka, 4. februar 2023 16:07)
Razlika je u preciznosti, brzine metka, trzaja pri ispaljivanju i probijanja materijala (npr pancira) i jačine udara/zaustavne moći. Svaki kalibar ima svoje prednosti i mane. 6.5mm je recimo dobar kompromis izmedju 5.56mm i 7.62mm (ne NATO nego onog starog iz ex Yu i Varšavskog pakta koju koristi npr stari Kalašnjikov). Mislim da su napravili dobar izbor, kad smo već neutralni i možemo da biramo kalibar 6.5mm je skroz ok.

Milanche

pre 1 godinu

6.5mm je odličan izbor za kalibar standardnog naoružanja i dobar kompromis izmedju preciznosti i zaustavne moći. Da se NATO danas formira, izabrali bi isti, a ne 5.56mm, a SSSR svojevremeno isto umesto 5.54mm za AK74.

CLS

pre 1 godinu

Inace jos u drugom svetskom ratu su se mijenjalee cijevi u sred puskaranja. Svaki puskomitraljez - njemacki MG34 i engleski bren na primjer tacno se zna na koliko metaka(sanzera) se mijenja cijev.
(miskic, 04. februar 2023 17:35)
Nakon 150 metaka. Skine se cev i za par sekundi ubaci druga ali istog kalibra. Samo Mitraljez Maxim koji je imao vodeno hladdjenje imao je mogucnost da puca mnogo vise. I naravno visecevni mitraljez tipa Gatling.

carvelizar

pre 1 godinu

Dokle god je plata oficira 500-600€ možete da sanjate o ozbiljnoj vojisci. Dok poslednji vojnik nema balističku zaštitu i noćnu optiku na ličnom naoružanju kao i ličnu optiku za noć sa laserskim nišanom džaba sve… itd…etc… i ne manje od sto hiljada vojnika.

Samo da dodam

pre 1 godinu

Nije toliko bitno da li je 5.56 ili 6.5mm koliko je bitno da ih ima dovoljno i da ima dovoljno modernih nišana.
Dobro je da Teleoptik pravi termovizijske nišane jer su se pokazali kao ogromna prednost u ovom aktuelnom ratu, ali ponavljam, sve je to džaba ako ih nema dovoljno u vojsci.

kos

pre 1 godinu

samo razvijati svoje ali kupiti ako se može i ponešto strano što je upotrebljivo. Ali puška je samo lično naoružanje, prevagu na terenu rade kalibri od 20 mm pa do 400 mm a posebno od 155mm i 240 mm. raditi na dronovima i pvo sistemima streli i igli povećati domet praviti sa više raketnog punjenja a glava za samonavođenje ista ukomponovati sa radarom. iskoristiti mistral i usavršiti.

miskic

pre 1 godinu

Inace jos u drugom svetskom ratu su se mijenjale cijevi u sred puskaranja. Svaki puskomitraljez - njemacki MG34 i engleski bren na primjer tacno se zna na koliko metaka(sanzera) se mijenja cijev.

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

Znači imamo 3 kalibra (metka) za lično naoružanje - automatsku pušku. Plus kalibar/metak za mitraljez, plus za snajper. Bilo je reči da će 6,5 mm biti i snajperski metak i mitraljeski metak. Šta se tu uradilo?
Držimo se Kalašnjikov sistema sa teškim klipom ko pijan plota jer neki kažu da je superioran, a drugi da u Zastavi ne umeju da naprave ništa drugo. Istina je verovatno na sredini.
Kao bolje (jer i jesu bolje) se uvoze puške sa sistemima direktne pozajmice gasova i kratkog trzaja sa malim i lakim klipom kalibra 5,56 NATO. Šteta što najnoviji HK-416 nisu hteli da nam prodaju u većoj količini. Francuska vojska ga je usvojila i njime zamenjuje svoj karakteristični Famas jer je HK-416 bolja puška, modularna, manje se kvari, i ne traži čauru sa ojačanim dnom.
Istovremeno nova vrsta cevi naveliko najavljivana pre 10-ak godina se izgleda ne proizvodi, jer je nekadašnji član razvojnog tima, vojno lice, tužio firmu za patent pre isto toliko godina (možda i pre) i ne znamo šta se tu dešava?

Zicer

pre 1 godinu

Vidim ovde mnogi komentarisu nesto, a nikada videli pusku nisu. Nece vojnik da ne frontu menja cev, niti ce da nosi dva kalibra municije. jednostavno ta jedinica za te zadatke nosice taj kalibar. Da ne bi pravili dve razlicite puske, prave jednu, a samo je cev razlicita.

Posmatrac

pre 1 godinu

@(Debeli, 4. februar 2023 15:18)
Kazes ne treba gurati domacu namesnsku industriju vec kupovati od drugih. Vidi ovako. Kad dodje stani, pani a nemas svoju proizvodnju onda si u startu zavrsio odiseju jer zavisis od drugih.Jednostavno moras da imas svoje.

Neno

pre 1 godinu

Zadnjih 20 godina se pojavilo puno kalibara i metaka koji su superiorni standardnoj pješačkoj municiju vojski.
Ipak nitko ne mijenja municiju jer i ova sadašnja uz bolja zrna poput američkog M885 5.56 i sličnih ruskih se dobro nosi sa balističkim zaštitom vojnika.
6.5mm je dugo na tržištu u osim rekreativnom segmentu nema neku prodaju.

WillyWonka

pre 1 godinu

Da li je 6,5 ili 5,6mm, nisam siguran, ali čini mi se da je 5,6 mm neki standardni kalibar savremenih pušaka. Molim da neko ko je stručan objasni?

Debeli

pre 1 godinu

naši predugo petljaju i sa M21 i M19 puškom umesto da su uzeli licencu za češku CZ Bren2 i da je proizvode kod nas kao što će raditi madjari. generalno, svi projekti naše namenske previše dugo traju, tj. previše vremena se troši u razvoj od pušaka, oklopnih vozila, dronova i još toga. koliko je to isplativo i efikasno sa obzirom na svet i okruženje u kom živimo? plus kupovinom oružja od nekih jačih zemalja (izrael, francuska npr.)može se kupiti i politički uticaj (kao hrvati za rafale npr.). a ne samo gurati našu poluefikasnu namensku kao u doba sfrj.

Jole

pre 1 godinu

Nesto se mora resiti po tom pitanju. Sada dali je pravo resenje m-19 to je za strucnjake da odluce. Ali realno automatska buska ab i ab2 vec imaju pola veka. To je ok puska ali je vec "kubura" u poredjenju sa modernim streljackim naoruzanjem. A mi i dalje je koristimo kao da smo neka africka drzava. Na zalost novac tu igra naj vecu ulogu. Ali smatram da ipak mozemo da modernizujemo streljacko naoruzanje i da je vec krajne vreme da se nesto uradi po tom pitanju da se makne barem malo od zastarelih pusaka.

Posmatrac

pre 1 godinu

@(Debeli, 4. februar 2023 15:18)
Kazes ne treba gurati domacu namesnsku industriju vec kupovati od drugih. Vidi ovako. Kad dodje stani, pani a nemas svoju proizvodnju onda si u startu zavrsio odiseju jer zavisis od drugih.Jednostavno moras da imas svoje.

carvelizar

pre 1 godinu

Dokle god je plata oficira 500-600€ možete da sanjate o ozbiljnoj vojisci. Dok poslednji vojnik nema balističku zaštitu i noćnu optiku na ličnom naoružanju kao i ličnu optiku za noć sa laserskim nišanom džaba sve… itd…etc… i ne manje od sto hiljada vojnika.

Samo da dodam

pre 1 godinu

Nije toliko bitno da li je 5.56 ili 6.5mm koliko je bitno da ih ima dovoljno i da ima dovoljno modernih nišana.
Dobro je da Teleoptik pravi termovizijske nišane jer su se pokazali kao ogromna prednost u ovom aktuelnom ratu, ali ponavljam, sve je to džaba ako ih nema dovoljno u vojsci.

Zicer

pre 1 godinu

Vidim ovde mnogi komentarisu nesto, a nikada videli pusku nisu. Nece vojnik da ne frontu menja cev, niti ce da nosi dva kalibra municije. jednostavno ta jedinica za te zadatke nosice taj kalibar. Da ne bi pravili dve razlicite puske, prave jednu, a samo je cev razlicita.

Debeli

pre 1 godinu

naši predugo petljaju i sa M21 i M19 puškom umesto da su uzeli licencu za češku CZ Bren2 i da je proizvode kod nas kao što će raditi madjari. generalno, svi projekti naše namenske previše dugo traju, tj. previše vremena se troši u razvoj od pušaka, oklopnih vozila, dronova i još toga. koliko je to isplativo i efikasno sa obzirom na svet i okruženje u kom živimo? plus kupovinom oružja od nekih jačih zemalja (izrael, francuska npr.)može se kupiti i politički uticaj (kao hrvati za rafale npr.). a ne samo gurati našu poluefikasnu namensku kao u doba sfrj.

amater

pre 1 godinu

Ovde je u pitanju 6,5x39mm grendel.
to je kalibar nasta na standardnom 7,62x39mm koji se koristi u našoj vojsci inače. razlika je što je na tu čauru od 39mm stavljeno manje zrno od 6,5 mm. pozitivna strana je što je čaura ista kod oba kalibra pa se ne menjaju delovi poput magacina, sanduka puške, zatvarača, izvlakača.. jer je čaura ista. nego samo promeniš cev u zavisnosti koje zrno (7,62 ili 6,5 mm) želiš da ispaljuješ. to je dobra stvar kao prelazno rešenje, dok se ne potroše zalihe 7,62 a ne napravi se dovoljno 6,5. prednost 6,5 je položenija putanja zrna, manji trzaj usled manje gramaže zrna, veća brzina zrna, ne gubi se na energiji prilikom pogotka jer je zrno brže (energija je masa x kvadratno ubrzanje), bolji prolaz zrna kroz vazduh takozvani balistički koeficijent ( zrno je tanje a ipak ima dosta mase pa ga vetrovi manje diraju a i pre stigne na cilj), lakša je puška kad je napunjena..
mane u odnosu 7,62 su sledeće: 7,62 bolje probija određene prepreke usled veće mase( vegetacija, laki zakloni...), zatim sve fabrike municije na svetu prave 7,62. i manje se haba cev kod 7,62 usled samog dizajna metka i nešto manje brzine koja naravno guli cev. dodajte ako sam nešto zaboravio.

kos

pre 1 godinu

samo razvijati svoje ali kupiti ako se može i ponešto strano što je upotrebljivo. Ali puška je samo lično naoružanje, prevagu na terenu rade kalibri od 20 mm pa do 400 mm a posebno od 155mm i 240 mm. raditi na dronovima i pvo sistemima streli i igli povećati domet praviti sa više raketnog punjenja a glava za samonavođenje ista ukomponovati sa radarom. iskoristiti mistral i usavršiti.

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

Znači imamo 3 kalibra (metka) za lično naoružanje - automatsku pušku. Plus kalibar/metak za mitraljez, plus za snajper. Bilo je reči da će 6,5 mm biti i snajperski metak i mitraljeski metak. Šta se tu uradilo?
Držimo se Kalašnjikov sistema sa teškim klipom ko pijan plota jer neki kažu da je superioran, a drugi da u Zastavi ne umeju da naprave ništa drugo. Istina je verovatno na sredini.
Kao bolje (jer i jesu bolje) se uvoze puške sa sistemima direktne pozajmice gasova i kratkog trzaja sa malim i lakim klipom kalibra 5,56 NATO. Šteta što najnoviji HK-416 nisu hteli da nam prodaju u većoj količini. Francuska vojska ga je usvojila i njime zamenjuje svoj karakteristični Famas jer je HK-416 bolja puška, modularna, manje se kvari, i ne traži čauru sa ojačanim dnom.
Istovremeno nova vrsta cevi naveliko najavljivana pre 10-ak godina se izgleda ne proizvodi, jer je nekadašnji član razvojnog tima, vojno lice, tužio firmu za patent pre isto toliko godina (možda i pre) i ne znamo šta se tu dešava?

CLS

pre 1 godinu

Inace jos u drugom svetskom ratu su se mijenjalee cijevi u sred puskaranja. Svaki puskomitraljez - njemacki MG34 i engleski bren na primjer tacno se zna na koliko metaka(sanzera) se mijenja cijev.
(miskic, 04. februar 2023 17:35)
Nakon 150 metaka. Skine se cev i za par sekundi ubaci druga ali istog kalibra. Samo Mitraljez Maxim koji je imao vodeno hladdjenje imao je mogucnost da puca mnogo vise. I naravno visecevni mitraljez tipa Gatling.

Neno

pre 1 godinu

Zadnjih 20 godina se pojavilo puno kalibara i metaka koji su superiorni standardnoj pješačkoj municiju vojski.
Ipak nitko ne mijenja municiju jer i ova sadašnja uz bolja zrna poput američkog M885 5.56 i sličnih ruskih se dobro nosi sa balističkim zaštitom vojnika.
6.5mm je dugo na tržištu u osim rekreativnom segmentu nema neku prodaju.

Mister No

pre 1 godinu

Da li je 6,5 ili 5,6mm, nisam siguran, ali čini mi se da je 5,6 mm neki standardni kalibar savremenih pušaka. Molim da neko ko je stručan objasni?
(WillyWonka, 4. februar 2023 16:07)
Razlika je u preciznosti, brzine metka, trzaja pri ispaljivanju i probijanja materijala (npr pancira) i jačine udara/zaustavne moći. Svaki kalibar ima svoje prednosti i mane. 6.5mm je recimo dobar kompromis izmedju 5.56mm i 7.62mm (ne NATO nego onog starog iz ex Yu i Varšavskog pakta koju koristi npr stari Kalašnjikov). Mislim da su napravili dobar izbor, kad smo već neutralni i možemo da biramo kalibar 6.5mm je skroz ok.

Jole

pre 1 godinu

Nesto se mora resiti po tom pitanju. Sada dali je pravo resenje m-19 to je za strucnjake da odluce. Ali realno automatska buska ab i ab2 vec imaju pola veka. To je ok puska ali je vec "kubura" u poredjenju sa modernim streljackim naoruzanjem. A mi i dalje je koristimo kao da smo neka africka drzava. Na zalost novac tu igra naj vecu ulogu. Ali smatram da ipak mozemo da modernizujemo streljacko naoruzanje i da je vec krajne vreme da se nesto uradi po tom pitanju da se makne barem malo od zastarelih pusaka.

miskic

pre 1 godinu

Inace jos u drugom svetskom ratu su se mijenjale cijevi u sred puskaranja. Svaki puskomitraljez - njemacki MG34 i engleski bren na primjer tacno se zna na koliko metaka(sanzera) se mijenja cijev.

Milanche

pre 1 godinu

6.5mm je odličan izbor za kalibar standardnog naoružanja i dobar kompromis izmedju preciznosti i zaustavne moći. Da se NATO danas formira, izabrali bi isti, a ne 5.56mm, a SSSR svojevremeno isto umesto 5.54mm za AK74.

stig

pre 1 godinu

Kada pogledate gde je Zastava danas, a gde je otišla Zbrojevka, sve bude jasno. Nadajmo se da sa ovom puškom znaju sta rade i da će biti pouzdana.

Zok1

pre 1 godinu

Srbija je umesto HK416 za specijalne jedinice uzela FN SCAR, koju koriste i američki specijalci (USSOCOM) svih rodova oružanih snaga. Amerikanci su izabrali tu pušku jer je na testiranju imala 2 puta manje zastoja od HK416.
Novi kalibar VS je bolji od 5,56 NATO, samo što NATO nije u situaciji da sada menja kalibar. Srbija nema tih problema, jer će kalibar morati da menja postojeći. Ovo sa dva kalibra je dobro kao privremeno rešenje, jer postoje ogromne zalihe u kalibru 7,62. Takođe, u slučaju nužde, 7,62x39 je jako dostupan, jer ga svi proizvode. Ukoliko Zastava ne napravi probleme sa kontrolom kvaliteta, ovo bi mogao da bude i dobar proizvod za izvoz. Postoji gomila država koja koristi 7,62 a trebaju im puške boljeg kalibra. Te države neće promeniti sve puške, ali mogu da naoružaju deo boljih jedinica sa ovom puškom, a ako ostanu bez municije mogu da koriste ono što imaju.

WillyWonka

pre 1 godinu

Da li je 6,5 ili 5,6mm, nisam siguran, ali čini mi se da je 5,6 mm neki standardni kalibar savremenih pušaka. Molim da neko ko je stručan objasni?

Saša

pre 1 godinu

Generalno podržavam domaću namensku industriju,zbog tradicije ali i radničkih mesta i familija koje žive od tog posla.E sad mišljenja sam i da na tržištu treba da postoji oružije koje koristi dva kalibra ali za neke specijalne jedinice koje bi se lakše snašle ako akcija potraje...a to da vojnik menja cev u ratu slobodno okačite mačku o rep.To sa 6,5 mm je zapad sebi propisao da bi manju gramažu nosili sa sobom,njihova balistička zaštita je ista,panciri su tanji i lakši na uštrb kvaliteta ...istočna doktrina je bolja,jeste teže ali je sigurnije.

bakicar

pre 1 godinu

Manji kalibar za klasu podiže preciznost jedinice , ja sam sa m70 prosječan dok sam sa m16 za ocjenu bolji strijelac opet kažu da 5.56 ima manju zaustavnu moć što ne bih znao jer nisam nikada pucao u meso samo u papirne mete.

Debeli

pre 1 godinu

naši predugo petljaju i sa M21 i M19 puškom umesto da su uzeli licencu za češku CZ Bren2 i da je proizvode kod nas kao što će raditi madjari. generalno, svi projekti naše namenske previše dugo traju, tj. previše vremena se troši u razvoj od pušaka, oklopnih vozila, dronova i još toga. koliko je to isplativo i efikasno sa obzirom na svet i okruženje u kom živimo? plus kupovinom oružja od nekih jačih zemalja (izrael, francuska npr.)može se kupiti i politički uticaj (kao hrvati za rafale npr.). a ne samo gurati našu poluefikasnu namensku kao u doba sfrj.

WillyWonka

pre 1 godinu

Da li je 6,5 ili 5,6mm, nisam siguran, ali čini mi se da je 5,6 mm neki standardni kalibar savremenih pušaka. Molim da neko ko je stručan objasni?

carvelizar

pre 1 godinu

Dokle god je plata oficira 500-600€ možete da sanjate o ozbiljnoj vojisci. Dok poslednji vojnik nema balističku zaštitu i noćnu optiku na ličnom naoružanju kao i ličnu optiku za noć sa laserskim nišanom džaba sve… itd…etc… i ne manje od sto hiljada vojnika.

Neno

pre 1 godinu

Zadnjih 20 godina se pojavilo puno kalibara i metaka koji su superiorni standardnoj pješačkoj municiju vojski.
Ipak nitko ne mijenja municiju jer i ova sadašnja uz bolja zrna poput američkog M885 5.56 i sličnih ruskih se dobro nosi sa balističkim zaštitom vojnika.
6.5mm je dugo na tržištu u osim rekreativnom segmentu nema neku prodaju.

Jole

pre 1 godinu

Nesto se mora resiti po tom pitanju. Sada dali je pravo resenje m-19 to je za strucnjake da odluce. Ali realno automatska buska ab i ab2 vec imaju pola veka. To je ok puska ali je vec "kubura" u poredjenju sa modernim streljackim naoruzanjem. A mi i dalje je koristimo kao da smo neka africka drzava. Na zalost novac tu igra naj vecu ulogu. Ali smatram da ipak mozemo da modernizujemo streljacko naoruzanje i da je vec krajne vreme da se nesto uradi po tom pitanju da se makne barem malo od zastarelih pusaka.

Zicer

pre 1 godinu

Vidim ovde mnogi komentarisu nesto, a nikada videli pusku nisu. Nece vojnik da ne frontu menja cev, niti ce da nosi dva kalibra municije. jednostavno ta jedinica za te zadatke nosice taj kalibar. Da ne bi pravili dve razlicite puske, prave jednu, a samo je cev razlicita.

Saša

pre 1 godinu

Generalno podržavam domaću namensku industriju,zbog tradicije ali i radničkih mesta i familija koje žive od tog posla.E sad mišljenja sam i da na tržištu treba da postoji oružije koje koristi dva kalibra ali za neke specijalne jedinice koje bi se lakše snašle ako akcija potraje...a to da vojnik menja cev u ratu slobodno okačite mačku o rep.To sa 6,5 mm je zapad sebi propisao da bi manju gramažu nosili sa sobom,njihova balistička zaštita je ista,panciri su tanji i lakši na uštrb kvaliteta ...istočna doktrina je bolja,jeste teže ali je sigurnije.

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

Znači imamo 3 kalibra (metka) za lično naoružanje - automatsku pušku. Plus kalibar/metak za mitraljez, plus za snajper. Bilo je reči da će 6,5 mm biti i snajperski metak i mitraljeski metak. Šta se tu uradilo?
Držimo se Kalašnjikov sistema sa teškim klipom ko pijan plota jer neki kažu da je superioran, a drugi da u Zastavi ne umeju da naprave ništa drugo. Istina je verovatno na sredini.
Kao bolje (jer i jesu bolje) se uvoze puške sa sistemima direktne pozajmice gasova i kratkog trzaja sa malim i lakim klipom kalibra 5,56 NATO. Šteta što najnoviji HK-416 nisu hteli da nam prodaju u većoj količini. Francuska vojska ga je usvojila i njime zamenjuje svoj karakteristični Famas jer je HK-416 bolja puška, modularna, manje se kvari, i ne traži čauru sa ojačanim dnom.
Istovremeno nova vrsta cevi naveliko najavljivana pre 10-ak godina se izgleda ne proizvodi, jer je nekadašnji član razvojnog tima, vojno lice, tužio firmu za patent pre isto toliko godina (možda i pre) i ne znamo šta se tu dešava?

kos

pre 1 godinu

samo razvijati svoje ali kupiti ako se može i ponešto strano što je upotrebljivo. Ali puška je samo lično naoružanje, prevagu na terenu rade kalibri od 20 mm pa do 400 mm a posebno od 155mm i 240 mm. raditi na dronovima i pvo sistemima streli i igli povećati domet praviti sa više raketnog punjenja a glava za samonavođenje ista ukomponovati sa radarom. iskoristiti mistral i usavršiti.

miskic

pre 1 godinu

Inace jos u drugom svetskom ratu su se mijenjale cijevi u sred puskaranja. Svaki puskomitraljez - njemacki MG34 i engleski bren na primjer tacno se zna na koliko metaka(sanzera) se mijenja cijev.

Mister No

pre 1 godinu

Da li je 6,5 ili 5,6mm, nisam siguran, ali čini mi se da je 5,6 mm neki standardni kalibar savremenih pušaka. Molim da neko ko je stručan objasni?
(WillyWonka, 4. februar 2023 16:07)
Razlika je u preciznosti, brzine metka, trzaja pri ispaljivanju i probijanja materijala (npr pancira) i jačine udara/zaustavne moći. Svaki kalibar ima svoje prednosti i mane. 6.5mm je recimo dobar kompromis izmedju 5.56mm i 7.62mm (ne NATO nego onog starog iz ex Yu i Varšavskog pakta koju koristi npr stari Kalašnjikov). Mislim da su napravili dobar izbor, kad smo već neutralni i možemo da biramo kalibar 6.5mm je skroz ok.

Posmatrac

pre 1 godinu

@(Debeli, 4. februar 2023 15:18)
Kazes ne treba gurati domacu namesnsku industriju vec kupovati od drugih. Vidi ovako. Kad dodje stani, pani a nemas svoju proizvodnju onda si u startu zavrsio odiseju jer zavisis od drugih.Jednostavno moras da imas svoje.

Samo da dodam

pre 1 godinu

Nije toliko bitno da li je 5.56 ili 6.5mm koliko je bitno da ih ima dovoljno i da ima dovoljno modernih nišana.
Dobro je da Teleoptik pravi termovizijske nišane jer su se pokazali kao ogromna prednost u ovom aktuelnom ratu, ali ponavljam, sve je to džaba ako ih nema dovoljno u vojsci.

Milanche

pre 1 godinu

6.5mm je odličan izbor za kalibar standardnog naoružanja i dobar kompromis izmedju preciznosti i zaustavne moći. Da se NATO danas formira, izabrali bi isti, a ne 5.56mm, a SSSR svojevremeno isto umesto 5.54mm za AK74.

CLS

pre 1 godinu

Inace jos u drugom svetskom ratu su se mijenjalee cijevi u sred puskaranja. Svaki puskomitraljez - njemacki MG34 i engleski bren na primjer tacno se zna na koliko metaka(sanzera) se mijenja cijev.
(miskic, 04. februar 2023 17:35)
Nakon 150 metaka. Skine se cev i za par sekundi ubaci druga ali istog kalibra. Samo Mitraljez Maxim koji je imao vodeno hladdjenje imao je mogucnost da puca mnogo vise. I naravno visecevni mitraljez tipa Gatling.

amater

pre 1 godinu

Ovde je u pitanju 6,5x39mm grendel.
to je kalibar nasta na standardnom 7,62x39mm koji se koristi u našoj vojsci inače. razlika je što je na tu čauru od 39mm stavljeno manje zrno od 6,5 mm. pozitivna strana je što je čaura ista kod oba kalibra pa se ne menjaju delovi poput magacina, sanduka puške, zatvarača, izvlakača.. jer je čaura ista. nego samo promeniš cev u zavisnosti koje zrno (7,62 ili 6,5 mm) želiš da ispaljuješ. to je dobra stvar kao prelazno rešenje, dok se ne potroše zalihe 7,62 a ne napravi se dovoljno 6,5. prednost 6,5 je položenija putanja zrna, manji trzaj usled manje gramaže zrna, veća brzina zrna, ne gubi se na energiji prilikom pogotka jer je zrno brže (energija je masa x kvadratno ubrzanje), bolji prolaz zrna kroz vazduh takozvani balistički koeficijent ( zrno je tanje a ipak ima dosta mase pa ga vetrovi manje diraju a i pre stigne na cilj), lakša je puška kad je napunjena..
mane u odnosu 7,62 su sledeće: 7,62 bolje probija određene prepreke usled veće mase( vegetacija, laki zakloni...), zatim sve fabrike municije na svetu prave 7,62. i manje se haba cev kod 7,62 usled samog dizajna metka i nešto manje brzine koja naravno guli cev. dodajte ako sam nešto zaboravio.

Zok1

pre 1 godinu

Srbija je umesto HK416 za specijalne jedinice uzela FN SCAR, koju koriste i američki specijalci (USSOCOM) svih rodova oružanih snaga. Amerikanci su izabrali tu pušku jer je na testiranju imala 2 puta manje zastoja od HK416.
Novi kalibar VS je bolji od 5,56 NATO, samo što NATO nije u situaciji da sada menja kalibar. Srbija nema tih problema, jer će kalibar morati da menja postojeći. Ovo sa dva kalibra je dobro kao privremeno rešenje, jer postoje ogromne zalihe u kalibru 7,62. Takođe, u slučaju nužde, 7,62x39 je jako dostupan, jer ga svi proizvode. Ukoliko Zastava ne napravi probleme sa kontrolom kvaliteta, ovo bi mogao da bude i dobar proizvod za izvoz. Postoji gomila država koja koristi 7,62 a trebaju im puške boljeg kalibra. Te države neće promeniti sve puške, ali mogu da naoružaju deo boljih jedinica sa ovom puškom, a ako ostanu bez municije mogu da koriste ono što imaju.

stig

pre 1 godinu

Kada pogledate gde je Zastava danas, a gde je otišla Zbrojevka, sve bude jasno. Nadajmo se da sa ovom puškom znaju sta rade i da će biti pouzdana.

bakicar

pre 1 godinu

Manji kalibar za klasu podiže preciznost jedinice , ja sam sa m70 prosječan dok sam sa m16 za ocjenu bolji strijelac opet kažu da 5.56 ima manju zaustavnu moć što ne bih znao jer nisam nikada pucao u meso samo u papirne mete.