- Komentari -
 1. Da ja naslov glasio ,,koliko će trajati,, cela skalamerija pa bi pogodili suštinu .
  Neko napisa da će se sve uloženo otplatiti za 12 godina ali niko ne priča o tome da samo najskuplji paneli godišnje slabe 5% i vrlo su skupi a da najčešće postavljani slabe još više.
  Prosta računica je da će za 10 godina u najskupljoj varijamti investicije paneli davati 50%snage a jeftiniji će se možda i ,,ugasiti,, .
  (Milovan, 2. februar 2023 08:48)

  # Link komentara

 2. Neće se niko ogrejati na solarnu energiju, da se razumemo. Igradio sam panele snage 5kw i leti sam imao u julu 800 kwh, avgustu 700 kwh i svaki mesec je padao prinos, tako da sam u novembru imao 200 kwh a sad u decembru i januaru po 150 kwh. Znači smešni iznosi zimi a ono što uštediš leti već potrošiš tokom jeseni. Plus to računanje EDB i EPS-a na računima upropaštava svaku razumnu isplativost sistema. Isplatiće se po sadašnjem ritmu za 12 godina. Tako da ko nema višak para nema ni potrebu da ulaže u solarne panele, toplotna pumpa je mnogo bolje rešenje za grejanje.
  (Viktor, 31. januar 2023 22:46)

  # Link komentara

 3. Smemo, mozemo li mi sami to da ugradimo i postanemo potrosaci proizvodjaci ?
  (Pava, 31. januar 2023 22:43)

  # Link komentara

 4. @torpedo

  uzmi baterije pa puni nocu, to rade svi u svetu, napune baterije po jeftinoj tarifi pa po danu trose iz baterija + solarni paneli dopunjuju, ili ako mogu solarni da pune sami baterije


  a i generalno u svetu je bolje jer struju bukvalno prodajes, ovde oduzimas i sabiras ali ne mozes da je prodas mrezi
  (srbenda, 31. januar 2023 22:39)

  # Link komentara

 5. Ukratko: ulozis velike pare da bi se natezao sa drzavom.
  (Potrosac, 31. januar 2023 22:38)

  # Link komentara

 6. Za one koji hoće ovo da postave kod sebe par informacija koje nećete naći ni u ugovoru koga vidite tek kad vam privatnik ugradi panele, niti će vam ovakvi ,,novinari" to istražiti i informisati.
  1. cena kilovata kojeg vi proizvedete pa povučete nazad od EPSa sebi je 3.87din + PDV( valjda je ukinut od januara ove godine) + akciza. Dakle, plaćate otprilike 55% od cene kilovata u dnevnoj tarifi, sa pdv i akcizom. Kada sam ja ugrađivao bila je priča da se NIŠTA neće naplaćivati. Obećanje ludom radovanje.
  2. sada su nam kao izašli u susret i ukinuli samo pdv, mrežarina od 3,87din/kW ostaje i valjda ostaje akciza na tu cenu. Videćemo na računima za januar..
  3. kilovate koje napravite možete trošiti samo u dnevnoj tarifi, znači noću ko se greje na struju troši kilovate iz noćne tarife od EPSa.
  (torpedo, 31. januar 2023 20:37)

  # Link komentara