Biz - B92.net
 1. Držanje rezervi u dolarima je kao samoostvarljivo proročanstvo. Kad jednom počneš da držiš rezerve u dolarima više ti se ne isplati prodati/menjati te dolare u drugu valutu, jer ako se počne sa tim, dolar gubi na vrednosti, pa shodno tome i tvoje rezerve gube vrednost. To je dugi niz godina iskorištavala Amerika, pa je praktično štampanjem dolara čiji su oštećeni bile ostale države koje drže svoje rezerve u dolarima Amerika sama sebe dodatno finansirala. Dve stvari su se međutim desile u proteklih dve godine: prvo je Amerika štampala odjedanput nesrazmerno veliki iznos novca ( skoro duplirala dolar u opticaju), a onda je Američka centralna banka zamrznula rezerve druge zemlje ( Rusije).
  (Radoznao, 4. jul 2022 22:45)

  # Link komentara

 2. Američki dolar samo delimično ima pokriće u robi i uslugama, ali najveći deo vrednosti dolara vam pokriva američka armija koja uz pomoć svoje moći ubeđuje ostatak čovečanstva da ne treba da vidi da je štampanje dolara bez pokrića u realnim vrednostima ustvari najobičnija iluzija! Onoga momenta kada ta vojna moć počne da slabi automatski sledi i kolaps dolarskog finansijskog sistema što se upravo sada dešava pred našim očima, to je proces koji će trajati.
  (Hammer, 4. jul 2022 19:18)

  # Link komentara

 3. Evo zurim da evre i dolare koje imam konvertujem u rublje i juane...ipak su to valute buducnosti.....hahahahahaha
  (Marijana, 4. jul 2022 19:17)

  # Link komentara

 4. Koliko je realistično da dolar bude svetska valuta kad američka privreda koja više nije ni više od pedeset posto svetske niti pojedinačno najjača? Isto kao i Britanska imperija posle II svetskog rata.

  Nije ova inflacija slučajno krenula niti će da se zaustavi, tek treba da se ustanovi koliko će rezerve podanika i vazala da budu sasečene zato što gazda štampa pare.
  (flat earth, 4. jul 2022 19:01)

  # Link komentara

 5. Iako je dolar i dalje daleko najzastupljenija valuta u deviznim rezervama centralnih banaka, njegov udeo tokom poslednjih godina je u padu. Na kraju prvog tromesečja udeo dolara iznosio je malo manje od 60 odsto dok je u istom razdoblju 2016. iznosio 65 odsto, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda.

  Kineska valuta i dalje je simbolično zastupljena, sa manje od tri odsto udela u deviznim rezervama.
  Toliko o juanu!
  (beli, 4. jul 2022 18:04)

  Sve ima svoj pocetak i kraj. Sada smo svedoci kraja dolara i to uzivo. Ko ima ista od sredstava treba da ulozi u juan ili bilo koju uslugu iz Kine. Onog trenutka kada arapi sa Bliskog Istoka budu poceli da indeksiraju cenu nafte u rembinima znacete svi da je kraj ali tada ce biti prekasno. Hteo neko to ili ne novi svetski policajac dolazi na vlast.
  (Bre!, 4. jul 2022 18:54)

  # Link komentara

 6. Jasno kao dan. PLjacka se placa izgubljenim kredibilitetom. 5/7 covecanstva vidi reakciju Rusije u Ukrajini kao obicnu shalu u odnosu na silne USA intervencije kojekuda poslednjih 70 godina. Pa niko nije pljackao USA niko ih nije stavljao u kavez i sl. The End unipolarni svet. KONACNO! :) :) :)
  (Zele87, 4. jul 2022 18:22)

  # Link komentara

 7. globalna dominacija dolara će i dalje da se nastavi i neće ova promena tako brzo da se desi ali ... ali je više nego jasno da je taj proces krenuo da se događa i da će da bude sve intenzivniji kako vreme bude prolazilo.
  (Hranislav, 4. jul 2022 18:20)

  # Link komentara

 8. Iako je dolar i dalje daleko najzastupljenija valuta u deviznim rezervama centralnih banaka, njegov udeo tokom poslednjih godina je u padu. Na kraju prvog tromesečja udeo dolara iznosio je malo manje od 60 odsto dok je u istom razdoblju 2016. iznosio 65 odsto, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda.

  Kineska valuta i dalje je simbolično zastupljena, sa manje od tri odsto udela u deviznim rezervama.
  Toliko o juanu!
  (beli, 4. jul 2022 18:04)

  # Link komentara

 9. "Rastući interes za juan pojavio se nakon što su zapadne države zamrznule oko 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi kao odgovor na napad Rusije na susednu Ukrajinu. Iako većina centralnih bankara taj događaj ocenjuje kao izdvojeni..."

  Jos jedan lex specialis zapada, kojim je poceo sebi da sece granu na kojoj sedi.
  Toliko pametnih ljudi, a niko da se seti da svaka akcija ima reakciju, da u prirodi bas ne funkcionisu "izdvojeni slucajevi", da je to ljudska izmisljotina da sakrije svoje nezakonite radnje.
  (ex, 4. jul 2022 17:57)

  # Link komentara