- Komentari -

Tim iz Srbije razvio rešenje: Novac od tačke A do tačke B bez zavrzlama

Kada želimo da nekom članu porodice ili prijatelju uplatimo novac onlajn, uglavnom koristimo bankarske aplikacije. To podrazumeva da treba da unesemo broj njihovog računa i ostale neophodne podatke koje zatim treba da proverimo da bi novac otišao tamo gde treba. Jedan mladi tim iz Srbije smislio je način kako da ovaj proces olakša - aplikaciju "Uplati".

Izvor: B92.net/T.N.
Pošaljite komentar
 1. Imate protokole koji šalju novac u deliću sekunde i brže od SWIFT-a. Blockchain je to omogućio odavno. Deca su ok ali nisu donela ništa novo. Polako, učimo svi...
  (No FX brother, 31. januar 2023 19:14)

  # Link komentara

 2. Ovo je jako interesantno i bezbedno do sada jos nisam znao za ovu TWINT aplikaciju
  (Kostic zivota, 29. decembar 2022 21:08)

  # Link komentara

 3. “Ona funkcioniše tako što korisnik unese podatke bankovnog računa jednom i sa tim podacima može naknadno da napravi instrukcije o uplati i podeli drugim ljudima".

  Svaka banka daje mogucnost ponavljanja uplate. Kad jednom upišeš više ništa ne moraš da radiš osim cifre koju zeliš da uplatiš, ako plaćaš režije uneseš cifru i opis plačanja (ili ostaviš sve isto ili promijeniš što zeliš npr. iznos i npr. mjesec na koji se uplata odnosi).
  Što je onda inovacija srpskog tima?
  Inovacija je da podjele uplatne podatke sa drugima. Super, ali kome da dam broj računa mojih rođaka da im neka grupa uplati? :) A tek bezbjednost uplate? Neka, hvala. Banka mi garantuje bezbjednost ako sam postupio ispravno.
  (srs, 20. jul 2022 19:18)

  # Link komentara

 4. U Švajcarskoj je to aplikacija TWINT. Stvarno Jako dobra stvar. I postoji vec 4 Godine. Ako ne I vise…
  (Nikola Brkic, 10. februar 2022 09:53)

  # Link komentara

 5. Bravo deco, samo radite, rezultati će vam biti priznati, slava i novac će slediti!
  (Milica, 10. februar 2022 08:04)

  # Link komentara

 6. Kripto postoji vec godinama i radi upravo to.. bitkoin mozete poslati bilo kome, bilo kada, bilo gde na planeti za dolar a cesto i manje kosta transakcija. Vreme transakcije je par minuta. Terra, solana, polygon, avalance, fantom su odlicne alternative ko ne zeli bitkoin
  (nikola, 10. februar 2022 05:32)

  # Link komentara

 7. Ovo već par godina postoji u Švedskoj . Swish je ime app. Osim slanja, moguće je i plaćanje prostim skeniranjem Q-coda. Extra stvar brzo i bez provizije.
  (SthlmSrb, 10. februar 2022 02:35)

  # Link komentara

 8. Nedavno je ovde bio tekst o nekom sličnom projektu. Sve je to super što ovi mladi ljudi pokušavaju, ali sve što zainteresovane strane (država i ambiciozni timovi) treba da urade, jeste da prepišu od najmnogoljudnije zemlje sveta. Ja razumem da smo mi mizerno tržište, da nas ima kao njih u manjem gradu, ali prepišite. Dve nacionalne aplikacije za dopisivanje (WeChat i AliPay) koje su sve u jednom (slanje i primanje novca, dopuna kredita, iznajmljivanje javnih bicikala, pozivanje taksija, naručivanje hrane, plaćanje javnog prevoza, plaćanje bioskopskih ulaznica, rezervacija hotela, pokazivanje onog zelenog koda u ovo aktuelno vreme, a kod novijih zgrada čak i plaćanje komunalija). Bukvalno je sve u jednom. Mi jednu aplikaciju koristimo za plaćanje, drugu samo za javni prevoz, treću samo za taksi, četvrtu samo za dostavu hrane, petu za zeleni kod. Pošto je tekst o uplati novca, to je veoma lako. Osoba poveže svoju nacionalnu karticu bilo koje banke i to je sva mudrost. Onaj ko šalje ne zna ni račun ni broj kartice onoga kome šalje. Dovoljno je samo da budu u listi prijatelja. Otvoriš chat, transfer, ukucaš iznos i to je to. I koliko košta slanje? Nulica. Plaćanje? Takođe nulica. Dakle, bez dodatnih procenata trećoj strani. Ja razumem da pored Vibera i WA nema prostora za domaću aplikaciju za dopisivanje, ali neka se zove prosto novčanik i neka sadrži više mogućnosti. Neka to i bude, novčanik, i da se sve završava telefonom.
  (Zlatko, 10. februar 2022 00:24)

  # Link komentara

 9. tarife na bankovne transakcije su enormne i bezobrazne. Zivela alternativa!
  (miki, 9. februar 2022 21:06)

  # Link komentara

 10. Zasto bi to neko radio i ostavljao podatke poreskoj?
  (milan, 9. februar 2022 18:59)

  # Link komentara

 11. Ovo je kao Holandska aplikacija "Tikkie".
  (Utrecht, 9. februar 2022 18:31)

  # Link komentara

 12. U Kanadi postoji Interac, i saljes pare e-transferom. Svi bankovni racuni su povezani sa emailom. Tako da kad hoces da saljes lovu fizickom licu samo ti je potrebna njegova email adresa.
  Lova legne na racun istog sekunda. Sve se resava preko kompa, telefona itd.
  Svaka banka ima ovu opciju.
  Jako korisno, mada sigurnost mora biti odradjena na visokom nivou od strane banke i kompanije koja pruza uslugu.
  Na tome trabaju da porade tu u Srb, inace svaka cast za realizaciju ideje.
  (MJordan, 9. februar 2022 18:28)

  # Link komentara

 13. Ako ovo uspije 😁
  Pa sama bankovna app ima predloske i to je to samo mjenjas iznos koji zelis poslat.
  Sa kojim bankovnim aplikacijama radi?
  I kakva to mobilna aplikacija dopusta takav unos drugoj app? Sigurnost 0.
  (Jjj Nmm, 9. februar 2022 18:05)

  # Link komentara