Utorak, 09.03.2021.

11:37

Koliko zaista zarađuju programeri u Srbiji: Subotica dvostruko "jeftinija" od Beograda

Prosečna neto plata programera u Srbiji je 1.225 evra.

Izvor: B92/A.R.

Koliko zaista zaraðuju programeri u Srbiji: Subotica dvostruko "jeftinija" od Beograda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Милош

pre 3 godine

Скроз реалне цифре. Београдски развојни тим Мајкрософта је њихов најјачи тим у целој корпорацији што се тиче развоја Т-SQLa. Са друге стране, није правило да велике корпорације дају и велике плате, неретко су мање фирме много јаче са платама, јер не могу себи да пруже луксуз запошљавања просечног програмера, па сениорима дају изузетно високе плате. Такође проблем наших људи је што се на неки начин стиде да траже веће плате, па неретко раде за многе мање новца у односу на оно што заслужују.

3opaH

pre 3 godine

Као дипломирани инжењер машинства са 12 година искуства радим у Немачкој за плату од 2900 евра нето у фирми која са 80 радника обрће 20 милиона евра годишње од чега је ца. 40% чисте добити. Ја не могу да поверујем да су оволике плате засноване на реалним вредностима.

Miloje

pre 3 godine

7500eur neto?
to je oko 12500eur bruto (ako se zakonski plati 63% za poreze i doprinose). Ili to $15000 mesecno. $180000 godishnje.
Sad sam proverio na payscale.com, dotichno zanimanje je u Americi placeno $90K-$170K sa sve bonusima i profit share bruto. Ispade da nashe firme placaju Senior Software Engineer bolje nego iste firme najplacenijie struchnjake u Americi iz iste branshe. Npr. u Google na startu se mozesh nadati $166K sa sve bonusima. Oglas za Senior Software Engineer od $180K/godishnje na svetu nigde ne postoji (sem na b92). Dodushe postojale su neke ponude tipa bonus da predjesh iz konkurencke kuce. Ali to je neshto chemu se mozesh nadati samo u prvoj godini. Ovo mi vishe lichi na ono dam ja oglas, da pokazem tim struchnjacima kako nishta ne znaju kad dodju na intervju za posao.

omniameamecumporto

pre 3 godine

Malo je to,znam da nemaju iskustva ali sami su krivi.
Ja kao elektrotehničar imam u Hrvatskoj plaću kao vaš medior.
Moj sin kao IT stručnjak svojim zalaganjem na faksu dobio je sve pogodnosti i faks ga dodatno šalje na usavršavanje plaćajući mu između svega ostalog dva skupa Oracle tečaja,šalje ga u Europu na seminar, poslije treće godine sam si traži praksu,pohađa Eriksonov ljetni kamp i zapošljava sa srednješkolskom diplomom u firmi koja je oformila tim za otkrivanje kriminalnih radnji pri Vladi republike Hrvatske,sa tim generalijama prije diplomiranja zapošljava se u centrali adisasa u Njemačkoj i odmah prvi dan postaje developer1 ne programer već poslije faksa odmah developer1 preskočivši sve tamo za tri mjesta jer ima četiri ranga, nakon devet mjeseci promoviraju ga za najmlađeg menadžera,govori u čuvenoj O2 hali u Londonu i naravno napušta Adidas i Njemačku i vraća se u Hrvatsku,
Zapošljava se u stranoj firmi pod svojim uvjetima i otvara svoju.
Eto to mogu ITijevci u Hrvatskoj ako su pametni i poduzetni. On ne želi raditi za kikiriki zato je smiješno da netko tko je majstor svog zanata radi za tako mali novac jer eto i ja zarađujem kao medior a imam sto godina i obični sam elektrotehničar staroga kova.....pozdrav.

bartez

pre 3 godine

Ja sam dugo ucio programiranje zbog nekih ideja koje sam hteo da realizujem i, s obzirom na sirinu i kompleksnost ovog polja, ne bih prihvatio pocetnu platu manju od 1200 evra.

Ako je neko pod konstantnim finansijskim stresom, njemu je vrlo tesko da pise kvalitetan kod, a los kod ce, na duge staze, sigurno kostati firmu vise od te plate.

Mozda postoje firme koje koriste 'prosecnu platu' u Srbiji kao sredstvo pri pregovorima oko plate, ali mislim da mladi, obrazovani programeri ne bi trebali da se obaziru na to vec da cene sebe i znanje koje imaju.

Kod ovog posla od same sintakse odredjenog programskog jezika, vaznija je vestina artikulacije kompleksnih i apstraktnih problema. Tu su i algoritmi, procesi rada, rad u timu, poznavanje infrastrukture itd, itd.

Pravi senior ima ogromnu kolicinu znanja sirokog spektra i, kao takav, ozbiljnim kompanijama vredi mnogo i zato i ima i zasluzuje veoma visoku platu.

Patak

pre 3 godine

Realno senior samo treba LinkedIn nalog i u roku od mesec dva dana će imati ponudu od bar 2.000 evra. Samo što nije uvek sve u novcima.

S druge strane juniori ne dolaze tako lako do posla i visokih plata. Ali samo uz rad i disciplinu u relativno kratkom roku mogu doći do plate 800-1.200 evra. Recimo za godinu do dve.

Ovi mediori ako su pametni mogu dobro da se prodaju, ali oni su uvek neka vrsta ruleta.

U svakom slučaju, u ovim poslovima lako se pokaže da li znaš i umeš ili ne. Ko ne ume taj neće ni do 500 evra dogurati.

Zeleni Zub

pre 3 godine

Dobar tekst.
Prvo moraš da izgiljaš 5-6 godina na nekom tehničkom fakultetu, i to je već sitno sito, a tek u realnom poslu krećeš da rešavaš prave probleme i da učiš.

Početne plate za juniore su male jer praktičnog znanja nemaju ali može se godinama napredovati višestruko što se nominalne cifre tiče.
Jedina oblast gde je jako teško prodavati maglu i hvatati krivine. Traže se rezultati i efikasnost.

Često se radi prekovremeno kad su hitni rokovi ali to se dodatno vrednuje.
Ne znam programere koji rade vikendom.

Oni koji nisu zadovoljni društvenom situacijom odlaze preko u uređene zemlje.

Milun

pre 3 godine

Odgovor za ovog vlasnika IT firme dole - to se zove trzisna ekonomija, a osnovni zakon je zakon ponude i potraznje.

Ja kao senior sa 6 godina iskustva na velikim internacionalnim projektima u BG ne bih prihvatio neto platu manju od minimum 2600€ plus neki dodatni benefiti koji su mahom postali standard itd.

Mada nisam bas potpuno relevantan s obzirom da je moja procena zasnovana na mom iskustvu i stanju IT trzista pre odlaska iz Srbije (znaci period oko 2018.), moguce da su plate dodatno porasle u IT u medjuvremenu.

Sa svoje 3-3.5 godine iskustva u Bg sam imao 1800€ plus bonus koji je bio otprilike 2200€

A godisnji prihod koji je firma za koju sam radio od mene imala je bio oko 220000€ svake godine sem prve, tada je bilo 150k evra al i meni je plata bila 900€ kao pocetniku.

Tako da sve i da su me 2-3 pa i 4 puta vise placali imali bi top profit. Zato sam i otisao preko jer me nerviralo da vidim kako stranci koji su radili sa mnom a manje znali imali daleko vece plate.

Krajnji cilj je da radim za neku zapadnu platu iz Srbije al to kad mi dosadi seljakanje po belom svetu.

Aleks

pre 3 godine

Senior software developer sa platom od 3000e obično je neko ko je 1995-e na windowsu 95 pravio programe, ili prve online shopove krajem 90-ih. Šta ste vi radili tada?

yamani

pre 3 godine

Ovo se izgleda pravi podrska za povecanje poreza IT strucnjacima/frelenserima jer ove cifre nemaju veze sa realnim stanjem vec samo pojedinci

yosemite sam

pre 3 godine

Ne znace nista te brojke nemojte da se lozite. Evo vam brojka pozicija u Minhenu 90 soma godisnje bruto bez bonusa. Jaca globalna korporacija. I sta sad sa time? Nista. Hiljadu je drugih pitanja, prvenstveno obim posla, troskovi zivota pa nadalje. Kvaka je zveknuti jak ugovor sa malim do nikakvim obimom posla - znaci korporacija, u gradu sa niskim troskovima zivota, a zemlji sa jakim zdravtvenim sistemom i drustvenim uredjenjem. To je naravno moguce, zavisi jel covek ume da se upakuje u proizvod i proda gde treba, naravno ne moze pocetnik. To je kapitalizam, kome je mrsko da se prodaje neka bije tastaturu 8+ sati dnevno. Ovim nasim vlasnicima firmi koji traze marvenu stoku savetujem Indiju, za 800 dolara dobijes radnike, koji doduse zahtevaju nadzor ali bar nisu lenji

Pero

pre 3 godine

Ala ste sad pogodili sva vam cast. Pocetnici imaju od 325 eura odoka, ali pocetnici kad sve zivo znas i radis za dzabe pola godine... Oni ozbiljniji imaju oko 500-tinjak eura. Seniori imaju oko 1000 a sve ostalo preko su pojedinci...
(Miki, 9. mart 2021 12:17)

Nadji mi te seniore za 1000 molim te, odmah uzimam 25-30 bez pitanja!
Al' stvarno da su seniori, znaci bar 6-7 godina iskustva i da znaju znanje, ne oni sto sede po opstinama i ne znaju nista.

Inzenjer

pre 3 godine

ISpravka:
Mozes da budes koder, "fizikalac" posle dva kursa, a da budes arhitekta, moras da imas logiku, skolu i snalazljivost.

Mi smo 6 semestra ucili algoritme, modelovanje, sekvencijalne dijagrame, tehnologije, arhitekturu softvera, zivotni vek i "kulturu" modelovanja koda. I posle isto je programer onaj sto zavrsio kurs od 3 meseca. DA isti su juniori, ali zato za napredovanje treba MNOGO

zvezdarac

pre 3 godine

Ti si vlasnik IT kompanije ali se u tržište slabo razumeš.

Ako neko neće da radi kod tebe za 1000e znači da može drugde da radi za te pare isti posao ili manje posla za manje para pri tome da cost/benefit odnos bude sličan ili bolji nego kod tebe.

Što se cene tvojih usluga tiče, isto je, samo iz druge perspektive - u tom slučaju si ti taj koji naplaćuje svoje usluge pa opet ako tebe (tvoj proizvod/uslugu) niko neće da plati više, znači da to što ti nudiš ne vredi toliko koliko tražiš.

A ti se ljuti do sutra ali niko sa takvim stavom nije napravio nešto.

Tiger leopart

pre 3 godine

Evo krecu programeri sa komentarima zaradjujem 8000, zaradjujem 12000, zaradjujem 6000 evra,a ja ne znam nijednog ko toliko zaradjuje

Vaše ime

pre 3 godine

Da, posek 1700 evra, a u Beogradu koji je najplacenije, prosek 1600, koja je to mtematika? Inace, sto ne napisete kolko je tesko uci u te vode, prakse se traze jako dugo, svi hoce gotovog radnika, a zaposljavaju po principu "potreban kandidat od 24 godine sa 17 godina iskustva". A ko ima srece da ubode praksu, radi i po godinu dana za dzabe.

Miki

pre 3 godine

Ala ste sad pogodili sva vam cast. Pocetnici imaju od 325 eura odoka, ali pocetnici kad sve zivo znas i radis za dzabe pola godine... Oni ozbiljniji imaju oko 500-tinjak eura. Seniori imaju oko 1000 a sve ostalo preko su pojedinci...

Posmatrac

pre 3 godine

Kopd tech lead se ne placa toliko znanje u radu sa nekom tehnologijom, vec iskustvo i snalazenje, narocito u radu sa korisnicima. I drzanje celog sistema u glavi, cim te cimnu da znas odgovor, predlog i sl.

neko drugi neko treći

pre 3 godine

Zbog ovakvih tekstova ja kao osniva IT kompanije koja jos uvek nije pocela da mlati milione ne mogu da nadjem normalne radnike za normalnu platu. Potpune lenštine i neznalice ocekuju 1000e start sto je finansijski neodrživo. Ja kao vlasnik kompanije mogu da sanjam da imam toliki promet na trzistu u srbiji i da ovoliki platama placam radnike kao u vasem tekstu.
Od danas dizem cene svojih usluga pa cemo da vidimo da li cu biti pokojnik ili pobednik. U tom slucaju vecina domaci klijenata ce da odustane.. Ali sta da radim? Sredine nema!

Marko

pre 3 godine

Ne mogu da verujem da još uvek ne jenjava fama oko IT poslova. Ljudi misle da se svako može snaći u IT poslovima, kao "završi se neki kurs, i počneš da mlatiš pare". Bukvalno kao da sad svi upišu decu na treninge i da očekuju siguran i brz uspeh u sportu sa naravno velikom zaradom. Ne može to svako, potreban je poseban talenat, dugotrajan rad, i onda čak ni to ništa ne garantuje jer je ogromna konkurencija i dosta toga zavisi od sreće.

Marko

pre 3 godine

Ne mogu da verujem da još uvek ne jenjava fama oko IT poslova. Ljudi misle da se svako može snaći u IT poslovima, kao "završi se neki kurs, i počneš da mlatiš pare". Bukvalno kao da sad svi upišu decu na treninge i da očekuju siguran i brz uspeh u sportu sa naravno velikom zaradom. Ne može to svako, potreban je poseban talenat, dugotrajan rad, i onda čak ni to ništa ne garantuje jer je ogromna konkurencija i dosta toga zavisi od sreće.

Pero

pre 3 godine

Ala ste sad pogodili sva vam cast. Pocetnici imaju od 325 eura odoka, ali pocetnici kad sve zivo znas i radis za dzabe pola godine... Oni ozbiljniji imaju oko 500-tinjak eura. Seniori imaju oko 1000 a sve ostalo preko su pojedinci...
(Miki, 9. mart 2021 12:17)

Nadji mi te seniore za 1000 molim te, odmah uzimam 25-30 bez pitanja!
Al' stvarno da su seniori, znaci bar 6-7 godina iskustva i da znaju znanje, ne oni sto sede po opstinama i ne znaju nista.

Posmatrac

pre 3 godine

Kopd tech lead se ne placa toliko znanje u radu sa nekom tehnologijom, vec iskustvo i snalazenje, narocito u radu sa korisnicima. I drzanje celog sistema u glavi, cim te cimnu da znas odgovor, predlog i sl.

Vaše ime

pre 3 godine

Da, posek 1700 evra, a u Beogradu koji je najplacenije, prosek 1600, koja je to mtematika? Inace, sto ne napisete kolko je tesko uci u te vode, prakse se traze jako dugo, svi hoce gotovog radnika, a zaposljavaju po principu "potreban kandidat od 24 godine sa 17 godina iskustva". A ko ima srece da ubode praksu, radi i po godinu dana za dzabe.

Inzenjer

pre 3 godine

ISpravka:
Mozes da budes koder, "fizikalac" posle dva kursa, a da budes arhitekta, moras da imas logiku, skolu i snalazljivost.

Mi smo 6 semestra ucili algoritme, modelovanje, sekvencijalne dijagrame, tehnologije, arhitekturu softvera, zivotni vek i "kulturu" modelovanja koda. I posle isto je programer onaj sto zavrsio kurs od 3 meseca. DA isti su juniori, ali zato za napredovanje treba MNOGO

Tiger leopart

pre 3 godine

Evo krecu programeri sa komentarima zaradjujem 8000, zaradjujem 12000, zaradjujem 6000 evra,a ja ne znam nijednog ko toliko zaradjuje

zvezdarac

pre 3 godine

Ti si vlasnik IT kompanije ali se u tržište slabo razumeš.

Ako neko neće da radi kod tebe za 1000e znači da može drugde da radi za te pare isti posao ili manje posla za manje para pri tome da cost/benefit odnos bude sličan ili bolji nego kod tebe.

Što se cene tvojih usluga tiče, isto je, samo iz druge perspektive - u tom slučaju si ti taj koji naplaćuje svoje usluge pa opet ako tebe (tvoj proizvod/uslugu) niko neće da plati više, znači da to što ti nudiš ne vredi toliko koliko tražiš.

A ti se ljuti do sutra ali niko sa takvim stavom nije napravio nešto.

neko drugi neko treći

pre 3 godine

Zbog ovakvih tekstova ja kao osniva IT kompanije koja jos uvek nije pocela da mlati milione ne mogu da nadjem normalne radnike za normalnu platu. Potpune lenštine i neznalice ocekuju 1000e start sto je finansijski neodrživo. Ja kao vlasnik kompanije mogu da sanjam da imam toliki promet na trzistu u srbiji i da ovoliki platama placam radnike kao u vasem tekstu.
Od danas dizem cene svojih usluga pa cemo da vidimo da li cu biti pokojnik ili pobednik. U tom slucaju vecina domaci klijenata ce da odustane.. Ali sta da radim? Sredine nema!

Miki

pre 3 godine

Ala ste sad pogodili sva vam cast. Pocetnici imaju od 325 eura odoka, ali pocetnici kad sve zivo znas i radis za dzabe pola godine... Oni ozbiljniji imaju oko 500-tinjak eura. Seniori imaju oko 1000 a sve ostalo preko su pojedinci...

Milun

pre 3 godine

Odgovor za ovog vlasnika IT firme dole - to se zove trzisna ekonomija, a osnovni zakon je zakon ponude i potraznje.

Ja kao senior sa 6 godina iskustva na velikim internacionalnim projektima u BG ne bih prihvatio neto platu manju od minimum 2600€ plus neki dodatni benefiti koji su mahom postali standard itd.

Mada nisam bas potpuno relevantan s obzirom da je moja procena zasnovana na mom iskustvu i stanju IT trzista pre odlaska iz Srbije (znaci period oko 2018.), moguce da su plate dodatno porasle u IT u medjuvremenu.

Sa svoje 3-3.5 godine iskustva u Bg sam imao 1800€ plus bonus koji je bio otprilike 2200€

A godisnji prihod koji je firma za koju sam radio od mene imala je bio oko 220000€ svake godine sem prve, tada je bilo 150k evra al i meni je plata bila 900€ kao pocetniku.

Tako da sve i da su me 2-3 pa i 4 puta vise placali imali bi top profit. Zato sam i otisao preko jer me nerviralo da vidim kako stranci koji su radili sa mnom a manje znali imali daleko vece plate.

Krajnji cilj je da radim za neku zapadnu platu iz Srbije al to kad mi dosadi seljakanje po belom svetu.

Aleks

pre 3 godine

Senior software developer sa platom od 3000e obično je neko ko je 1995-e na windowsu 95 pravio programe, ili prve online shopove krajem 90-ih. Šta ste vi radili tada?

Zeleni Zub

pre 3 godine

Dobar tekst.
Prvo moraš da izgiljaš 5-6 godina na nekom tehničkom fakultetu, i to je već sitno sito, a tek u realnom poslu krećeš da rešavaš prave probleme i da učiš.

Početne plate za juniore su male jer praktičnog znanja nemaju ali može se godinama napredovati višestruko što se nominalne cifre tiče.
Jedina oblast gde je jako teško prodavati maglu i hvatati krivine. Traže se rezultati i efikasnost.

Često se radi prekovremeno kad su hitni rokovi ali to se dodatno vrednuje.
Ne znam programere koji rade vikendom.

Oni koji nisu zadovoljni društvenom situacijom odlaze preko u uređene zemlje.

yamani

pre 3 godine

Ovo se izgleda pravi podrska za povecanje poreza IT strucnjacima/frelenserima jer ove cifre nemaju veze sa realnim stanjem vec samo pojedinci

bartez

pre 3 godine

Ja sam dugo ucio programiranje zbog nekih ideja koje sam hteo da realizujem i, s obzirom na sirinu i kompleksnost ovog polja, ne bih prihvatio pocetnu platu manju od 1200 evra.

Ako je neko pod konstantnim finansijskim stresom, njemu je vrlo tesko da pise kvalitetan kod, a los kod ce, na duge staze, sigurno kostati firmu vise od te plate.

Mozda postoje firme koje koriste 'prosecnu platu' u Srbiji kao sredstvo pri pregovorima oko plate, ali mislim da mladi, obrazovani programeri ne bi trebali da se obaziru na to vec da cene sebe i znanje koje imaju.

Kod ovog posla od same sintakse odredjenog programskog jezika, vaznija je vestina artikulacije kompleksnih i apstraktnih problema. Tu su i algoritmi, procesi rada, rad u timu, poznavanje infrastrukture itd, itd.

Pravi senior ima ogromnu kolicinu znanja sirokog spektra i, kao takav, ozbiljnim kompanijama vredi mnogo i zato i ima i zasluzuje veoma visoku platu.

Patak

pre 3 godine

Realno senior samo treba LinkedIn nalog i u roku od mesec dva dana će imati ponudu od bar 2.000 evra. Samo što nije uvek sve u novcima.

S druge strane juniori ne dolaze tako lako do posla i visokih plata. Ali samo uz rad i disciplinu u relativno kratkom roku mogu doći do plate 800-1.200 evra. Recimo za godinu do dve.

Ovi mediori ako su pametni mogu dobro da se prodaju, ali oni su uvek neka vrsta ruleta.

U svakom slučaju, u ovim poslovima lako se pokaže da li znaš i umeš ili ne. Ko ne ume taj neće ni do 500 evra dogurati.

yosemite sam

pre 3 godine

Ne znace nista te brojke nemojte da se lozite. Evo vam brojka pozicija u Minhenu 90 soma godisnje bruto bez bonusa. Jaca globalna korporacija. I sta sad sa time? Nista. Hiljadu je drugih pitanja, prvenstveno obim posla, troskovi zivota pa nadalje. Kvaka je zveknuti jak ugovor sa malim do nikakvim obimom posla - znaci korporacija, u gradu sa niskim troskovima zivota, a zemlji sa jakim zdravtvenim sistemom i drustvenim uredjenjem. To je naravno moguce, zavisi jel covek ume da se upakuje u proizvod i proda gde treba, naravno ne moze pocetnik. To je kapitalizam, kome je mrsko da se prodaje neka bije tastaturu 8+ sati dnevno. Ovim nasim vlasnicima firmi koji traze marvenu stoku savetujem Indiju, za 800 dolara dobijes radnike, koji doduse zahtevaju nadzor ali bar nisu lenji

3opaH

pre 3 godine

Као дипломирани инжењер машинства са 12 година искуства радим у Немачкој за плату од 2900 евра нето у фирми која са 80 радника обрће 20 милиона евра годишње од чега је ца. 40% чисте добити. Ја не могу да поверујем да су оволике плате засноване на реалним вредностима.

Miloje

pre 3 godine

7500eur neto?
to je oko 12500eur bruto (ako se zakonski plati 63% za poreze i doprinose). Ili to $15000 mesecno. $180000 godishnje.
Sad sam proverio na payscale.com, dotichno zanimanje je u Americi placeno $90K-$170K sa sve bonusima i profit share bruto. Ispade da nashe firme placaju Senior Software Engineer bolje nego iste firme najplacenijie struchnjake u Americi iz iste branshe. Npr. u Google na startu se mozesh nadati $166K sa sve bonusima. Oglas za Senior Software Engineer od $180K/godishnje na svetu nigde ne postoji (sem na b92). Dodushe postojale su neke ponude tipa bonus da predjesh iz konkurencke kuce. Ali to je neshto chemu se mozesh nadati samo u prvoj godini. Ovo mi vishe lichi na ono dam ja oglas, da pokazem tim struchnjacima kako nishta ne znaju kad dodju na intervju za posao.

Милош

pre 3 godine

Скроз реалне цифре. Београдски развојни тим Мајкрософта је њихов најјачи тим у целој корпорацији што се тиче развоја Т-SQLa. Са друге стране, није правило да велике корпорације дају и велике плате, неретко су мање фирме много јаче са платама, јер не могу себи да пруже луксуз запошљавања просечног програмера, па сениорима дају изузетно високе плате. Такође проблем наших људи је што се на неки начин стиде да траже веће плате, па неретко раде за многе мање новца у односу на оно што заслужују.

omniameamecumporto

pre 3 godine

Malo je to,znam da nemaju iskustva ali sami su krivi.
Ja kao elektrotehničar imam u Hrvatskoj plaću kao vaš medior.
Moj sin kao IT stručnjak svojim zalaganjem na faksu dobio je sve pogodnosti i faks ga dodatno šalje na usavršavanje plaćajući mu između svega ostalog dva skupa Oracle tečaja,šalje ga u Europu na seminar, poslije treće godine sam si traži praksu,pohađa Eriksonov ljetni kamp i zapošljava sa srednješkolskom diplomom u firmi koja je oformila tim za otkrivanje kriminalnih radnji pri Vladi republike Hrvatske,sa tim generalijama prije diplomiranja zapošljava se u centrali adisasa u Njemačkoj i odmah prvi dan postaje developer1 ne programer već poslije faksa odmah developer1 preskočivši sve tamo za tri mjesta jer ima četiri ranga, nakon devet mjeseci promoviraju ga za najmlađeg menadžera,govori u čuvenoj O2 hali u Londonu i naravno napušta Adidas i Njemačku i vraća se u Hrvatsku,
Zapošljava se u stranoj firmi pod svojim uvjetima i otvara svoju.
Eto to mogu ITijevci u Hrvatskoj ako su pametni i poduzetni. On ne želi raditi za kikiriki zato je smiješno da netko tko je majstor svog zanata radi za tako mali novac jer eto i ja zarađujem kao medior a imam sto godina i obični sam elektrotehničar staroga kova.....pozdrav.

Miki

pre 3 godine

Ala ste sad pogodili sva vam cast. Pocetnici imaju od 325 eura odoka, ali pocetnici kad sve zivo znas i radis za dzabe pola godine... Oni ozbiljniji imaju oko 500-tinjak eura. Seniori imaju oko 1000 a sve ostalo preko su pojedinci...

neko drugi neko treći

pre 3 godine

Zbog ovakvih tekstova ja kao osniva IT kompanije koja jos uvek nije pocela da mlati milione ne mogu da nadjem normalne radnike za normalnu platu. Potpune lenštine i neznalice ocekuju 1000e start sto je finansijski neodrživo. Ja kao vlasnik kompanije mogu da sanjam da imam toliki promet na trzistu u srbiji i da ovoliki platama placam radnike kao u vasem tekstu.
Od danas dizem cene svojih usluga pa cemo da vidimo da li cu biti pokojnik ili pobednik. U tom slucaju vecina domaci klijenata ce da odustane.. Ali sta da radim? Sredine nema!

omniameamecumporto

pre 3 godine

Malo je to,znam da nemaju iskustva ali sami su krivi.
Ja kao elektrotehničar imam u Hrvatskoj plaću kao vaš medior.
Moj sin kao IT stručnjak svojim zalaganjem na faksu dobio je sve pogodnosti i faks ga dodatno šalje na usavršavanje plaćajući mu između svega ostalog dva skupa Oracle tečaja,šalje ga u Europu na seminar, poslije treće godine sam si traži praksu,pohađa Eriksonov ljetni kamp i zapošljava sa srednješkolskom diplomom u firmi koja je oformila tim za otkrivanje kriminalnih radnji pri Vladi republike Hrvatske,sa tim generalijama prije diplomiranja zapošljava se u centrali adisasa u Njemačkoj i odmah prvi dan postaje developer1 ne programer već poslije faksa odmah developer1 preskočivši sve tamo za tri mjesta jer ima četiri ranga, nakon devet mjeseci promoviraju ga za najmlađeg menadžera,govori u čuvenoj O2 hali u Londonu i naravno napušta Adidas i Njemačku i vraća se u Hrvatsku,
Zapošljava se u stranoj firmi pod svojim uvjetima i otvara svoju.
Eto to mogu ITijevci u Hrvatskoj ako su pametni i poduzetni. On ne želi raditi za kikiriki zato je smiješno da netko tko je majstor svog zanata radi za tako mali novac jer eto i ja zarađujem kao medior a imam sto godina i obični sam elektrotehničar staroga kova.....pozdrav.

Tiger leopart

pre 3 godine

Evo krecu programeri sa komentarima zaradjujem 8000, zaradjujem 12000, zaradjujem 6000 evra,a ja ne znam nijednog ko toliko zaradjuje

3opaH

pre 3 godine

Као дипломирани инжењер машинства са 12 година искуства радим у Немачкој за плату од 2900 евра нето у фирми која са 80 радника обрће 20 милиона евра годишње од чега је ца. 40% чисте добити. Ја не могу да поверујем да су оволике плате засноване на реалним вредностима.

Miloje

pre 3 godine

7500eur neto?
to je oko 12500eur bruto (ako se zakonski plati 63% za poreze i doprinose). Ili to $15000 mesecno. $180000 godishnje.
Sad sam proverio na payscale.com, dotichno zanimanje je u Americi placeno $90K-$170K sa sve bonusima i profit share bruto. Ispade da nashe firme placaju Senior Software Engineer bolje nego iste firme najplacenijie struchnjake u Americi iz iste branshe. Npr. u Google na startu se mozesh nadati $166K sa sve bonusima. Oglas za Senior Software Engineer od $180K/godishnje na svetu nigde ne postoji (sem na b92). Dodushe postojale su neke ponude tipa bonus da predjesh iz konkurencke kuce. Ali to je neshto chemu se mozesh nadati samo u prvoj godini. Ovo mi vishe lichi na ono dam ja oglas, da pokazem tim struchnjacima kako nishta ne znaju kad dodju na intervju za posao.

Marko

pre 3 godine

Ne mogu da verujem da još uvek ne jenjava fama oko IT poslova. Ljudi misle da se svako može snaći u IT poslovima, kao "završi se neki kurs, i počneš da mlatiš pare". Bukvalno kao da sad svi upišu decu na treninge i da očekuju siguran i brz uspeh u sportu sa naravno velikom zaradom. Ne može to svako, potreban je poseban talenat, dugotrajan rad, i onda čak ni to ništa ne garantuje jer je ogromna konkurencija i dosta toga zavisi od sreće.

Vaše ime

pre 3 godine

Da, posek 1700 evra, a u Beogradu koji je najplacenije, prosek 1600, koja je to mtematika? Inace, sto ne napisete kolko je tesko uci u te vode, prakse se traze jako dugo, svi hoce gotovog radnika, a zaposljavaju po principu "potreban kandidat od 24 godine sa 17 godina iskustva". A ko ima srece da ubode praksu, radi i po godinu dana za dzabe.

zvezdarac

pre 3 godine

Ti si vlasnik IT kompanije ali se u tržište slabo razumeš.

Ako neko neće da radi kod tebe za 1000e znači da može drugde da radi za te pare isti posao ili manje posla za manje para pri tome da cost/benefit odnos bude sličan ili bolji nego kod tebe.

Što se cene tvojih usluga tiče, isto je, samo iz druge perspektive - u tom slučaju si ti taj koji naplaćuje svoje usluge pa opet ako tebe (tvoj proizvod/uslugu) niko neće da plati više, znači da to što ti nudiš ne vredi toliko koliko tražiš.

A ti se ljuti do sutra ali niko sa takvim stavom nije napravio nešto.

Aleks

pre 3 godine

Senior software developer sa platom od 3000e obično je neko ko je 1995-e na windowsu 95 pravio programe, ili prve online shopove krajem 90-ih. Šta ste vi radili tada?

yosemite sam

pre 3 godine

Ne znace nista te brojke nemojte da se lozite. Evo vam brojka pozicija u Minhenu 90 soma godisnje bruto bez bonusa. Jaca globalna korporacija. I sta sad sa time? Nista. Hiljadu je drugih pitanja, prvenstveno obim posla, troskovi zivota pa nadalje. Kvaka je zveknuti jak ugovor sa malim do nikakvim obimom posla - znaci korporacija, u gradu sa niskim troskovima zivota, a zemlji sa jakim zdravtvenim sistemom i drustvenim uredjenjem. To je naravno moguce, zavisi jel covek ume da se upakuje u proizvod i proda gde treba, naravno ne moze pocetnik. To je kapitalizam, kome je mrsko da se prodaje neka bije tastaturu 8+ sati dnevno. Ovim nasim vlasnicima firmi koji traze marvenu stoku savetujem Indiju, za 800 dolara dobijes radnike, koji doduse zahtevaju nadzor ali bar nisu lenji

Milun

pre 3 godine

Odgovor za ovog vlasnika IT firme dole - to se zove trzisna ekonomija, a osnovni zakon je zakon ponude i potraznje.

Ja kao senior sa 6 godina iskustva na velikim internacionalnim projektima u BG ne bih prihvatio neto platu manju od minimum 2600€ plus neki dodatni benefiti koji su mahom postali standard itd.

Mada nisam bas potpuno relevantan s obzirom da je moja procena zasnovana na mom iskustvu i stanju IT trzista pre odlaska iz Srbije (znaci period oko 2018.), moguce da su plate dodatno porasle u IT u medjuvremenu.

Sa svoje 3-3.5 godine iskustva u Bg sam imao 1800€ plus bonus koji je bio otprilike 2200€

A godisnji prihod koji je firma za koju sam radio od mene imala je bio oko 220000€ svake godine sem prve, tada je bilo 150k evra al i meni je plata bila 900€ kao pocetniku.

Tako da sve i da su me 2-3 pa i 4 puta vise placali imali bi top profit. Zato sam i otisao preko jer me nerviralo da vidim kako stranci koji su radili sa mnom a manje znali imali daleko vece plate.

Krajnji cilj je da radim za neku zapadnu platu iz Srbije al to kad mi dosadi seljakanje po belom svetu.

Inzenjer

pre 3 godine

ISpravka:
Mozes da budes koder, "fizikalac" posle dva kursa, a da budes arhitekta, moras da imas logiku, skolu i snalazljivost.

Mi smo 6 semestra ucili algoritme, modelovanje, sekvencijalne dijagrame, tehnologije, arhitekturu softvera, zivotni vek i "kulturu" modelovanja koda. I posle isto je programer onaj sto zavrsio kurs od 3 meseca. DA isti su juniori, ali zato za napredovanje treba MNOGO

yamani

pre 3 godine

Ovo se izgleda pravi podrska za povecanje poreza IT strucnjacima/frelenserima jer ove cifre nemaju veze sa realnim stanjem vec samo pojedinci

Pero

pre 3 godine

Ala ste sad pogodili sva vam cast. Pocetnici imaju od 325 eura odoka, ali pocetnici kad sve zivo znas i radis za dzabe pola godine... Oni ozbiljniji imaju oko 500-tinjak eura. Seniori imaju oko 1000 a sve ostalo preko su pojedinci...
(Miki, 9. mart 2021 12:17)

Nadji mi te seniore za 1000 molim te, odmah uzimam 25-30 bez pitanja!
Al' stvarno da su seniori, znaci bar 6-7 godina iskustva i da znaju znanje, ne oni sto sede po opstinama i ne znaju nista.

Zeleni Zub

pre 3 godine

Dobar tekst.
Prvo moraš da izgiljaš 5-6 godina na nekom tehničkom fakultetu, i to je već sitno sito, a tek u realnom poslu krećeš da rešavaš prave probleme i da učiš.

Početne plate za juniore su male jer praktičnog znanja nemaju ali može se godinama napredovati višestruko što se nominalne cifre tiče.
Jedina oblast gde je jako teško prodavati maglu i hvatati krivine. Traže se rezultati i efikasnost.

Često se radi prekovremeno kad su hitni rokovi ali to se dodatno vrednuje.
Ne znam programere koji rade vikendom.

Oni koji nisu zadovoljni društvenom situacijom odlaze preko u uređene zemlje.

Posmatrac

pre 3 godine

Kopd tech lead se ne placa toliko znanje u radu sa nekom tehnologijom, vec iskustvo i snalazenje, narocito u radu sa korisnicima. I drzanje celog sistema u glavi, cim te cimnu da znas odgovor, predlog i sl.

bartez

pre 3 godine

Ja sam dugo ucio programiranje zbog nekih ideja koje sam hteo da realizujem i, s obzirom na sirinu i kompleksnost ovog polja, ne bih prihvatio pocetnu platu manju od 1200 evra.

Ako je neko pod konstantnim finansijskim stresom, njemu je vrlo tesko da pise kvalitetan kod, a los kod ce, na duge staze, sigurno kostati firmu vise od te plate.

Mozda postoje firme koje koriste 'prosecnu platu' u Srbiji kao sredstvo pri pregovorima oko plate, ali mislim da mladi, obrazovani programeri ne bi trebali da se obaziru na to vec da cene sebe i znanje koje imaju.

Kod ovog posla od same sintakse odredjenog programskog jezika, vaznija je vestina artikulacije kompleksnih i apstraktnih problema. Tu su i algoritmi, procesi rada, rad u timu, poznavanje infrastrukture itd, itd.

Pravi senior ima ogromnu kolicinu znanja sirokog spektra i, kao takav, ozbiljnim kompanijama vredi mnogo i zato i ima i zasluzuje veoma visoku platu.

Милош

pre 3 godine

Скроз реалне цифре. Београдски развојни тим Мајкрософта је њихов најјачи тим у целој корпорацији што се тиче развоја Т-SQLa. Са друге стране, није правило да велике корпорације дају и велике плате, неретко су мање фирме много јаче са платама, јер не могу себи да пруже луксуз запошљавања просечног програмера, па сениорима дају изузетно високе плате. Такође проблем наших људи је што се на неки начин стиде да траже веће плате, па неретко раде за многе мање новца у односу на оно што заслужују.

Patak

pre 3 godine

Realno senior samo treba LinkedIn nalog i u roku od mesec dva dana će imati ponudu od bar 2.000 evra. Samo što nije uvek sve u novcima.

S druge strane juniori ne dolaze tako lako do posla i visokih plata. Ali samo uz rad i disciplinu u relativno kratkom roku mogu doći do plate 800-1.200 evra. Recimo za godinu do dve.

Ovi mediori ako su pametni mogu dobro da se prodaju, ali oni su uvek neka vrsta ruleta.

U svakom slučaju, u ovim poslovima lako se pokaže da li znaš i umeš ili ne. Ko ne ume taj neće ni do 500 evra dogurati.