Biz - B92.net

Komunisti oteli, nove vlasti ćute

Uz Albaniju, BiH je jedina bivša socijalistička država koja nikada nije usvojila zakon o restituciji. Vlasti i danas izvlače ogromnu korist.

Izvor: Avaz.ba
Pošaljite komentar
 1. (Slepac Vidoje, 26. februar 2021 08:44)

  Pricaj tu pricu mom pokojnom dedi kome samo sto crno ispod nokata nisu uzeli. Niti je bio bogat, niti je zaradjivao na tudjoj muci. Bio je obican seljak. Uzeta mu je zemlja, a sva stoka isterana iz dvorista. On i baba grcali i grbili se ostatak zivota sa tom mizerijom koju su im komunisti ostavili.

  Mozda bi bilo posteno da od drzave trazimo da nam povrati i 20% novca koji su zaradili na otetom, kao sto ona frilenserima trazi.
  (Mandrak, 26. februar 2021 14:42)

  # Link komentara

 2. Pod ,,OTELI'' mislite dali narodu na upravljanje za opštu korist ? Mislim , znamo koliko su pošteno kapitalisti predratni( pre Drugog Sv rata ) stekli bogatstvo.Možemo da vidimo kako je sprovedena privatizacija devedesetih pa da steknemo utisak o ,,pošteno'' stečenom bogatstvu pre Drugog Sv rata .
  (darko, 26. februar 2021 10:50)

  Ti si mnogo čitao komunističke pamflete. Otimali su ljudima zemlju, kuće, fabrike sticane generacijama. Mom dedi su oduzeli imovinu 1961., da 1961., dvadeset godina posle rata. Jednostavno su doneli zakon da niko ne može da se bavi privatnim poslom i da niko ne može da ima poslovni prostor (lokal) u vlasništvu. Jel to ta opšta korist o kojoj pričaš?
  (x, 26. februar 2021 13:54)

  # Link komentara

 3. U Srbiji su neki ljudi gledali previše novokomponovanih serija. Moja porodca nije ukrala imovinu ili je dobila tajkunskom privatizacijom, vec kupla po tržišnoj vrednosti. Nije bila dovoljna kounistička pljačka nerealnim i nepravednim obeštećenjem, sa nepravdom se nastavlja. Oduzeta dedovina ima višemilionsku vrednost, a novac ako je isplaćen pre 60 godina bio je u vrednosti jedne garsonjere. Vojska Jugoslavije je koristila zemljište, a država je na kontu toga dodelila stanove pripadnicima Vojske. Moja porodica je za kuću i osam objekata dobila stanarsko pravo na jednosobnom stanu, koji je morao da se otkupi od vojske da ne bi bio oduzet. Dok su vojna lica su za otkupe četvorosobnih stanova dobijala povraćaj novca zbog prevelikog ulaganja u vojni stambeni fond. Sve sprovodi sistem vlasti sa svojim organima u kojima sede politički naslednici onih koji su bespravno oduzimali tu imovinu. I naravno oni se trude svim sredstvima da restituciju obesmisle raznim potezima. Koristeći izreku „Pravda je spora ali dostižna“ verujemo i nadamo se da će jednog dana i u ovom društvu koje teži ulasku u EU, doći do zadovoljenja pravde.
  (Civic, 26. februar 2021 11:56)

  # Link komentara

 4. Pod ,,OTELI'' mislite dali narodu na upravljanje za opštu korist ? Mislim , znamo koliko su pošteno kapitalisti predratni( pre Drugog Sv rata ) stekli bogatstvo.Možemo da vidimo kako je sprovedena privatizacija devedesetih pa da steknemo utisak o ,,pošteno'' stečenom bogatstvu pre Drugog Sv rata .
  (darko, 26. februar 2021 10:50)

  # Link komentara

 5. Drzava bi trebala i danas oduzimati od tajkuna,kriminalaca i dilera.....
  (cvrko, 26. februar 2021 10:34)

  # Link komentara

 6. Kakvo je ovo poredjenje "podjonjenih cipela" sa nekretninama? Cipele kada se podjone i koriste ne vrede nista, to je svakome jasno. Nekretnine u kojima se zivi ili u kojima posluju kompanije vremenom vrede sve vise. Sve te nacionalizovane kuce su na odlicnim lokacijama koje danas basnoslovno kostaju. Probajte da kupite stan/kucu po ceni po kojoj se prodavao pre samo 20 godina .. Videcete da je nemoguce ..
  (Bozze, 26. februar 2021 08:59)

  # Link komentara

 7. Ajmo iskreno , i u Srbiji je uzeto vecinom onima koji su bili prebogati a na tudjoj muci, kao i sto su mnogi stekli prevarom ili u kombinaciji sa kraljem tj onim sto im je ovaj ustupao da koriste a bez realne apanaze.

  Pa tako je i Vajfert dobio rudnike na zapadu Srbije, dobio pravo da proizvodi alkohol i jedini prodaje alkohol na najbitnijim mestima u gradu,...a da nije platio nista ni gradu ni drzavi,....a za uzvrat je daoplac karadjordjevicima na kome su oni od viska tako stecenih muljarskih para napravili Beli dvor.

  Tako da sve u svemu jedni su za male pare vacarili sume, neki gradili puteve, drugi dobijali za dzabe rudnike, treci se bavili kockom, cetvrti prodavali opijum od maka,... a neki jedini imali pravo za uvoz tekstila,...

  Ta kraljevska diktatura nametnula je sloj drustva koji je ogrizao u prevarama, obesti,... pa je tadasnja radnicka klasa svakim danom bila sve razocarenija po beogradskim malama, tako da je revans morao biti drastican kroz REVOLUCIJU.

  Tako da smena lopova je bila neminovna.
  Zato ni danas Srbija nikad vise nece biti kraljevina i tesko da ce se izvrsiti restitucija, a ako se i izvrsi propasce jer lopovi su ostali lopovi u smislu da traze neke privilegije, a nece ih definitivno dobijati!!!
  (Slepac Vidoje, 26. februar 2021 08:44)

  # Link komentara