Subota, 03.08.2019.

15:45

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu napravili najbolji električni bicikl na svetu

Tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu H-Bridges dobio je nagradu za najbolji električni bicikl na svetu.

Izvor: Energetski portal

Studenti Elektrotehnièkog fakulteta u Beogradu napravili najbolji elektrièni bicikl na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Biciklista

pre 4 godine

Odlična vest! Samo me interesuje od kada elektroinženjeri projektuju bicikle... Možda su projektovali neki transformator, bateriju ili nešto slično u vezi elektronike i elektropogona ali sumnjam da su projektovali bicikl. Dalje, od mehaničkog prenosnika, kočnica,.. do cele konstrukcije, projektuju mašinski inženjeri.
U svakom slučaju, ekipi svaka čast na uspehu, bez obzira na to kako je interpretirana vest.

Uros

pre 4 godine

Napravili su bicikl, a hrvati sportski elektricni automobil Rimac, i jos nije ih blam da to smatraju za uspeh? Koliko patenata ima ETF? Da li katedre imaju zdravu medjusobnu komunikaciju? Nakon dogadjaja zvanog Rimac, ETF treba zatvoriti i profesorima koji nemaju patente dati Makitu u ruke da stemaju stanove po Novom Beogradu.

leptirica

pre 4 godine

Bravo. Super za sposobne, mlade ljude. Nažalost ovo nije bilo natjecanje za najbolji električni bicikl na svijetu kao što naslov sugerira.

Pera

pre 4 godine

Nisu napravili bicikl, pošto to nije ni bila tema takmičenja. Nego su napravili jednu štampanu ploču sa elektronikom koja konvertuje jednosmerni napon baterije u naizmenični napon potreban za pogon specijalnog motora. Dakla "drajver" za motor. I to sa izlazom snagom od 700W i efikasnošću pretvaranja energije od 99.4%. Propozicije su ovde

E-Drive for a Bicycle​
http://energychallenge.weebly.com/ifec-2019.html

a naši su napravili ovo

http://www.h-bridges.etf.bg.ac.rs/our-vision/

Boost

pre 4 godine

Pogonska sila je na današnjim elektro biciklima 5 puta manja od isporučenog momenta na motoru jer je radijus motora oko 5 puta manji od točka. Ta redukcija ne ide na ruku ni u jednom aspektu. AC motor sa frekventnim upravljanjem i korektnom geometrijom prema nameni je uvek najbolje rešenje.

Joca

pre 4 godine

Jako lepo, ali bilo bi još lepše da su napisane karakteristike i opisane prednosti njihove konstrukcije, a makar i samo fotografija tog njihovog bicikla, a ne Uberovog Jumpa.
Što se tiče zahteva propozicija, ne radi se ni o čemu naročito izuzetnom:
• 48V 9AH Lead Acid battery
• 3-phase brushless motor
• Trapezoidal back emf
• Integrated Hall-effect sensors
• 36V L-N fundamental RMS value
• 0-300Hz frequency
• 3-wire motor

Priznajem, letimičnom pretragom nisam ni ja mogao da nađem ništa više o njihovom projektu ni na sajtu IFEC, a ni H-Bridges.
Oni koji odmah sanjaju o nekakvoj serijskoj proizvodnji, trebalo bi malo da ohlade glave; već postoji najmanje desetine komercijalnih rešenja elektrobiciklova koja daleko prevazilaze zahteve ovog ipak rutinskog studentskog domaćeg zadatka.
Siguran sam da svako od ovih momaka i devojaka može u samogradnji da napravi bolji bicikl od ovoga za takmičenje, ali se to ovde nije ni tražilo, razumete?

Peca basketaš

pre 4 godine

Lepo, Bogu hvala imamo jako zanimljive generacije rodjenih nakon 2000 godine...svako dete koje ima jaku volju, želju i nadarenost sigurno uspeva da dodje do vrhunskih treninga i predavača zavisno od toga da li se dete bavi naukom ili sportom.

Bravo

pre 4 godine

@Aca
Ne verujem da je ovo izmisljanje rupe na saksiji, jer je takmicenje bilo internacionalno. Tesko da bi napolju prosla neka glupost! Procitah na brzinu pravila takmicenja i mislim da se ovde prosto radi o konvertoru napona koga su studenti napravili. Ta sprava uzima jednosmernu struju iz baterije i u konkretnom slucaju pravi "trofaznu" za pogon motora bicikla. E sad, trik je napraviti sa sto jeftinijim delovima, uz sto vece iskoriscenje i sto manje grejanje citavog konvertora. To je jos uvek relativno nova oblast elektrotehnike i zato ima jos prostora za unapredjenja. Stvar je prilicno komplikovana jer to nije linearna elektronika, proste jednacine ne vaze, za svaku stvar se mora raditi simulacija i na kraju praviti prototip. Sigurno dosta zasluga ide profesoru Vukosavicu. U pitanju je covek koji je paralelno zavrsio dva smera na ETF i to sa visokim prosekom, cisto da ilustrujem kakav je to lik! Na predavanjima je genijalan, pravi soumen,koji savrseno objsnjava da ti se ucini da je stvar prosta ko pasulj... mada na ispitu kod njega nije bas tako veselo.
Dakle, ovi studenti su verovatno unapredili postojecu topografiju nekog pretvaraca i izvukli jos koji procenat efiksnosti sto je fantasticno s obzirom da su oni vec odavno premasili 90%. Mozda izgleda da je glupo unapredjivati nesto sto je vec blizu savrsenstva, ali samo zamislite da proizvodjaci elektricnih vozila prate svaki i najmanji pomak u oblasti, i ko uspe da im se dopadne...

xxoo

pre 4 godine

Cestitke, ali: i) navedene su cetiri nagrade ali nema pomena o tome koju je dobio tim sa ETF, ii) koji su kriterijumi takmičenja, iii) koja je svrha praviti prototip e-bicikla, ako se već prodaju na veliko u radnjama za bicikle u mnogim zemljama na svetu? (Sem naravno da se studenti uče u pravljenju prototipova...) Dajte malo više informacija i možda razgovor sa nekim od učesnika našeg tima... i na kraju šta je sledeći korak?

Bruks 021

pre 4 godine

E sad da je sreće da im država da subvencije kao stranim firmama,inače na NS ftn profesor Popović već odavno najbolje studente pri kraju studija zapošljava u svojoj softverskoj firmi i ljudi rade ozbiljne programe kao što su digitalni sistemi komandovanja u elektranama koje su već implementirali u Kanadi i Holandiji.

acca

pre 4 godine

E sad aj cao, odose u Ameriku i posle kazu sve napredno dolazi sa zapada!

E to je za ove mladje i gluplje, kradja intelekta i svojine!

Da ne bi neko rekao pa sto to nasa drzava ne finansira u taj razvoj i projekat, prosto cu vam objasniti, ne smemo, jer lanac ishrane moramo da postujemo i da znamo gde nam je mesto!
Djindjic je lepo u jednom intervjuu rekao
"ne mozemo mi da se bavimo razvojem tehnologija, mi moramo biti zemlja usluga, zemlja radne snage u prevodu"
Ne znam ko mu je to rekao al predpostavljam!


Al u svakom slucaju momcima zelim svu srecu!

stranac 1952

pre 4 godine

Bravo, a ipak, konstrukcijom me podseča na solex, koji je bio hit pre skoro 50. godina, motor i pogon na prvo kolo, a veoma nestabilan, jer mu je bilo težišče suviše visoko. Ovde su to verovatno baterije, a pogon pozadi!? Zašto da ne? Probajte!:)

meda

pre 4 godine

Nisam se odmah setio, bolje bi bilo da su napravili rešenje kako da se baterija puni u toku vožnje I da se produži vožnja , a da se baterije ne isprazne? Vrlo prosta inovacija koju još niko nije uradio, kad bi se objasnilo bilo kome odmah bi uradio rešenje, komponente postoje, sve standardno samo treba namontirati na biciklo... sa malo razmišljanja!

kele®

pre 4 godine

(Botina, 03. avgust 2019 17:06)
Kakve veze ima država sa otvaranjem akcionaraskog društva? Ako je ideja prava, kao i sam projekat, onda pokušaš sa crowdfunding-om, ili tražiš sponzora. To što vi tražite, nema nigdje na Zapadu.

MC

pre 4 godine

To takmičenje nema značenje jedinog svetskog takmičenja,niti može značiti bilo ko da je pobednik da je rešenje najbolje na svetu,inovacija

Mitros Petrovas

pre 4 godine

E sad, da je ovo ozbiljna zemlja, pa da neki domaći investitor prepozna šansu i investira u proizvodnju i plasman. Nastavi saradnju sa tim mladim ljudima, naravno uz adekvatnu nagradu (čitaj procenat od prodaje) i milina, stvaramo domaći brend propoznat u svetu. Počinjemo da koristimo domaću pamet umesto što je izvozimo. Ali, avaj ...

Električar

pre 4 godine

Mogla je vest da sadrži malo više detalja.

Nije zadatak bio električni bicikl, već samo upravljanje električnim pogonom za bicikl, tako da je prvo mesto osvojeno za najbolje rešenje električnog pogona za bicikl.
Oni koji znaju ko je Profesor Vukosavić u ovoj oblasti znaju da je sigurno urađeno rešenje koje je rame uz rame sa rešenjima drugih timova, samo je pitanje prezentacije i nekih malih detalja koji odlučuju o pobedniku.
Timovi sa ETF-a su i ranije osvajali nagrade na ovom takmičenju, na kome se svaki put zadaje neka druga tema.

Zahtevi takmičenja su bili da se konstruiše upravljanje pogonom sa sledećim parametrima:
- ulaz 48V jednosmerni napon sa baterije 9Ah
- izlaz 3-fazni BLDC motor, 36V, 500W, promenljive brzine
- gustina snage 1,5W/cm3 bez ventilatora
- temperatura konvertora ne veća od 40C na ambijentalnoj temperaturi 25C
- Kriterijum odlučivanja će uključivati potrošnju energije pri tipočnom korišćenju uređaja

Ovo je samo nekoliko osnovnih zahteva, a postoje na sajtu takmičenja detaljna pravila i zahtevi takmičenja.


Neko je pitao za proizvodnju. Pa, nisu napravili kompletan bicikl, već samo elektroniku za upravljanje, a kod nas bilo šta da se proizvede nemoguće je prodati po nekoj profitabilnoj ceni, jer nemamo brendove za to.

Jedino da patentiraju svoje rešenje kao Rimac za automobile, pa da prodaju korišćenje licence i od toga finansiraju dalji razvoj. A naprave par bicikala kao prototipove u kojima se primenjuje njihova ideja.

Mr X

pre 4 godine

Sad da država reaguje, iskoristi izum, zaposli mlade i da im procenat posle ulaganja u proizvodnju. Pa da se izvoz znanje a talenti ostanu u Srbiji.... i svima bude bolje

HanSolo

pre 4 godine

Sve je ovo lepo, ali sad će neko drugi zarađivati.. Ovo je naša slabost.. Nešto dobro izmislimo I onda damo drugim da zarađuje.. Neverovatno loš pogled imamo na patente.

Sasha

pre 4 godine

Hoće li biti da se kupi negde? Zanima me električni bicikl i rado bih kupio domaći čak i po manje konkurentskoj ceni, pogotovo studentski.

Botina

pre 4 godine

Evo predloga za državu nesrećnu. Nek momci otvore akcionarasko društvo, koje će otvoriti preduzeće za proizvodnju ovih bicikala. Dajte im upravljačka prava, i 51% akcija, ostalo nek izadje na berzu da i mi, narod, možemo da učestvujemo u ovome. Posle neka tržište izdiktira kako će se firma razvijati i ko će biti njen vlasnik, dajte genijalnima priliku da zarade ozbiljan novac koji i zaslužuju.

Etf

pre 4 godine

Ljudi su osvojili prvu nagradu na takmicenju u oblasti energetske elektronike. Malo je paznato da u toj grani elektronike, nasi ljudi su ne jedni od najboljih nego verovatno najbolji u svetu. Knjigu iz te oblasti je napisao profesor Maksimovic sa univerziteta u Koloradu koja je udzbenik svuda od MITa do Tokija. Njegov mentor je bio Slobodan Cuk koji je jedan od osnivaca te oblasti. Iz te njihove skole profesor Pejovic predaje kod nas na etfu, pored Vukosavica. Maksimovic i Cuk imaju toliki uticaj u tom svetu da mi je zao sto neka televizija ili portal nisu napravili reportazu o njima. Na svakoj konferenciji iz te oblasti ima mnogo nasih sa raznih svetskih univerziteta i generalno stranci nas oslovljavaju u sali kao srpska mafija koja se drzi zajedno.


Ostali komentatori sto pricaju da li moze da se kupi, verovatno jos uvek to je studentski projekat u domenu istrazivanja jos uvek.

Aca

pre 4 godine

Po cemu je taj bicikl najbolji i jos na svetu? Cisto pitam radi radoznalosti posto su srbi poznati po izmisljanju tople vode i rupa na saksiji, pa bih samo da uporedim svetski poznatim proizvodjacima bosch, jamaha, brose, bioniks.

Duki5

pre 4 godine

Ulozi Srbijo da ga proizvode ovde, pomozite, dajte neki nepovratni startup, reklamirajte...ili sta vec. Brendirajte. Ako to ne uradimo prodace patent Fincima, a onda cemo svi juriti tamo da ga sklapamo.

Etf

pre 4 godine

Ljudi su osvojili prvu nagradu na takmicenju u oblasti energetske elektronike. Malo je paznato da u toj grani elektronike, nasi ljudi su ne jedni od najboljih nego verovatno najbolji u svetu. Knjigu iz te oblasti je napisao profesor Maksimovic sa univerziteta u Koloradu koja je udzbenik svuda od MITa do Tokija. Njegov mentor je bio Slobodan Cuk koji je jedan od osnivaca te oblasti. Iz te njihove skole profesor Pejovic predaje kod nas na etfu, pored Vukosavica. Maksimovic i Cuk imaju toliki uticaj u tom svetu da mi je zao sto neka televizija ili portal nisu napravili reportazu o njima. Na svakoj konferenciji iz te oblasti ima mnogo nasih sa raznih svetskih univerziteta i generalno stranci nas oslovljavaju u sali kao srpska mafija koja se drzi zajedno.


Ostali komentatori sto pricaju da li moze da se kupi, verovatno jos uvek to je studentski projekat u domenu istrazivanja jos uvek.

Botina

pre 4 godine

Evo predloga za državu nesrećnu. Nek momci otvore akcionarasko društvo, koje će otvoriti preduzeće za proizvodnju ovih bicikala. Dajte im upravljačka prava, i 51% akcija, ostalo nek izadje na berzu da i mi, narod, možemo da učestvujemo u ovome. Posle neka tržište izdiktira kako će se firma razvijati i ko će biti njen vlasnik, dajte genijalnima priliku da zarade ozbiljan novac koji i zaslužuju.

Sasha

pre 4 godine

Hoće li biti da se kupi negde? Zanima me električni bicikl i rado bih kupio domaći čak i po manje konkurentskoj ceni, pogotovo studentski.

Aca

pre 4 godine

Po cemu je taj bicikl najbolji i jos na svetu? Cisto pitam radi radoznalosti posto su srbi poznati po izmisljanju tople vode i rupa na saksiji, pa bih samo da uporedim svetski poznatim proizvodjacima bosch, jamaha, brose, bioniks.

Joca

pre 4 godine

Jako lepo, ali bilo bi još lepše da su napisane karakteristike i opisane prednosti njihove konstrukcije, a makar i samo fotografija tog njihovog bicikla, a ne Uberovog Jumpa.
Što se tiče zahteva propozicija, ne radi se ni o čemu naročito izuzetnom:
• 48V 9AH Lead Acid battery
• 3-phase brushless motor
• Trapezoidal back emf
• Integrated Hall-effect sensors
• 36V L-N fundamental RMS value
• 0-300Hz frequency
• 3-wire motor

Priznajem, letimičnom pretragom nisam ni ja mogao da nađem ništa više o njihovom projektu ni na sajtu IFEC, a ni H-Bridges.
Oni koji odmah sanjaju o nekakvoj serijskoj proizvodnji, trebalo bi malo da ohlade glave; već postoji najmanje desetine komercijalnih rešenja elektrobiciklova koja daleko prevazilaze zahteve ovog ipak rutinskog studentskog domaćeg zadatka.
Siguran sam da svako od ovih momaka i devojaka može u samogradnji da napravi bolji bicikl od ovoga za takmičenje, ali se to ovde nije ni tražilo, razumete?

HanSolo

pre 4 godine

Sve je ovo lepo, ali sad će neko drugi zarađivati.. Ovo je naša slabost.. Nešto dobro izmislimo I onda damo drugim da zarađuje.. Neverovatno loš pogled imamo na patente.

Duki5

pre 4 godine

Ulozi Srbijo da ga proizvode ovde, pomozite, dajte neki nepovratni startup, reklamirajte...ili sta vec. Brendirajte. Ako to ne uradimo prodace patent Fincima, a onda cemo svi juriti tamo da ga sklapamo.

Bravo

pre 4 godine

@Aca
Ne verujem da je ovo izmisljanje rupe na saksiji, jer je takmicenje bilo internacionalno. Tesko da bi napolju prosla neka glupost! Procitah na brzinu pravila takmicenja i mislim da se ovde prosto radi o konvertoru napona koga su studenti napravili. Ta sprava uzima jednosmernu struju iz baterije i u konkretnom slucaju pravi "trofaznu" za pogon motora bicikla. E sad, trik je napraviti sa sto jeftinijim delovima, uz sto vece iskoriscenje i sto manje grejanje citavog konvertora. To je jos uvek relativno nova oblast elektrotehnike i zato ima jos prostora za unapredjenja. Stvar je prilicno komplikovana jer to nije linearna elektronika, proste jednacine ne vaze, za svaku stvar se mora raditi simulacija i na kraju praviti prototip. Sigurno dosta zasluga ide profesoru Vukosavicu. U pitanju je covek koji je paralelno zavrsio dva smera na ETF i to sa visokim prosekom, cisto da ilustrujem kakav je to lik! Na predavanjima je genijalan, pravi soumen,koji savrseno objsnjava da ti se ucini da je stvar prosta ko pasulj... mada na ispitu kod njega nije bas tako veselo.
Dakle, ovi studenti su verovatno unapredili postojecu topografiju nekog pretvaraca i izvukli jos koji procenat efiksnosti sto je fantasticno s obzirom da su oni vec odavno premasili 90%. Mozda izgleda da je glupo unapredjivati nesto sto je vec blizu savrsenstva, ali samo zamislite da proizvodjaci elektricnih vozila prate svaki i najmanji pomak u oblasti, i ko uspe da im se dopadne...

Električar

pre 4 godine

Mogla je vest da sadrži malo više detalja.

Nije zadatak bio električni bicikl, već samo upravljanje električnim pogonom za bicikl, tako da je prvo mesto osvojeno za najbolje rešenje električnog pogona za bicikl.
Oni koji znaju ko je Profesor Vukosavić u ovoj oblasti znaju da je sigurno urađeno rešenje koje je rame uz rame sa rešenjima drugih timova, samo je pitanje prezentacije i nekih malih detalja koji odlučuju o pobedniku.
Timovi sa ETF-a su i ranije osvajali nagrade na ovom takmičenju, na kome se svaki put zadaje neka druga tema.

Zahtevi takmičenja su bili da se konstruiše upravljanje pogonom sa sledećim parametrima:
- ulaz 48V jednosmerni napon sa baterije 9Ah
- izlaz 3-fazni BLDC motor, 36V, 500W, promenljive brzine
- gustina snage 1,5W/cm3 bez ventilatora
- temperatura konvertora ne veća od 40C na ambijentalnoj temperaturi 25C
- Kriterijum odlučivanja će uključivati potrošnju energije pri tipočnom korišćenju uređaja

Ovo je samo nekoliko osnovnih zahteva, a postoje na sajtu takmičenja detaljna pravila i zahtevi takmičenja.


Neko je pitao za proizvodnju. Pa, nisu napravili kompletan bicikl, već samo elektroniku za upravljanje, a kod nas bilo šta da se proizvede nemoguće je prodati po nekoj profitabilnoj ceni, jer nemamo brendove za to.

Jedino da patentiraju svoje rešenje kao Rimac za automobile, pa da prodaju korišćenje licence i od toga finansiraju dalji razvoj. A naprave par bicikala kao prototipove u kojima se primenjuje njihova ideja.

Pera

pre 4 godine

Nisu napravili bicikl, pošto to nije ni bila tema takmičenja. Nego su napravili jednu štampanu ploču sa elektronikom koja konvertuje jednosmerni napon baterije u naizmenični napon potreban za pogon specijalnog motora. Dakla "drajver" za motor. I to sa izlazom snagom od 700W i efikasnošću pretvaranja energije od 99.4%. Propozicije su ovde

E-Drive for a Bicycle​
http://energychallenge.weebly.com/ifec-2019.html

a naši su napravili ovo

http://www.h-bridges.etf.bg.ac.rs/our-vision/

Bruks 021

pre 4 godine

E sad da je sreće da im država da subvencije kao stranim firmama,inače na NS ftn profesor Popović već odavno najbolje studente pri kraju studija zapošljava u svojoj softverskoj firmi i ljudi rade ozbiljne programe kao što su digitalni sistemi komandovanja u elektranama koje su već implementirali u Kanadi i Holandiji.

Peca basketaš

pre 4 godine

Lepo, Bogu hvala imamo jako zanimljive generacije rodjenih nakon 2000 godine...svako dete koje ima jaku volju, želju i nadarenost sigurno uspeva da dodje do vrhunskih treninga i predavača zavisno od toga da li se dete bavi naukom ili sportom.

xxoo

pre 4 godine

Cestitke, ali: i) navedene su cetiri nagrade ali nema pomena o tome koju je dobio tim sa ETF, ii) koji su kriterijumi takmičenja, iii) koja je svrha praviti prototip e-bicikla, ako se već prodaju na veliko u radnjama za bicikle u mnogim zemljama na svetu? (Sem naravno da se studenti uče u pravljenju prototipova...) Dajte malo više informacija i možda razgovor sa nekim od učesnika našeg tima... i na kraju šta je sledeći korak?

Boost

pre 4 godine

Pogonska sila je na današnjim elektro biciklima 5 puta manja od isporučenog momenta na motoru jer je radijus motora oko 5 puta manji od točka. Ta redukcija ne ide na ruku ni u jednom aspektu. AC motor sa frekventnim upravljanjem i korektnom geometrijom prema nameni je uvek najbolje rešenje.

MC

pre 4 godine

To takmičenje nema značenje jedinog svetskog takmičenja,niti može značiti bilo ko da je pobednik da je rešenje najbolje na svetu,inovacija

acca

pre 4 godine

E sad aj cao, odose u Ameriku i posle kazu sve napredno dolazi sa zapada!

E to je za ove mladje i gluplje, kradja intelekta i svojine!

Da ne bi neko rekao pa sto to nasa drzava ne finansira u taj razvoj i projekat, prosto cu vam objasniti, ne smemo, jer lanac ishrane moramo da postujemo i da znamo gde nam je mesto!
Djindjic je lepo u jednom intervjuu rekao
"ne mozemo mi da se bavimo razvojem tehnologija, mi moramo biti zemlja usluga, zemlja radne snage u prevodu"
Ne znam ko mu je to rekao al predpostavljam!


Al u svakom slucaju momcima zelim svu srecu!

kele®

pre 4 godine

(Botina, 03. avgust 2019 17:06)
Kakve veze ima država sa otvaranjem akcionaraskog društva? Ako je ideja prava, kao i sam projekat, onda pokušaš sa crowdfunding-om, ili tražiš sponzora. To što vi tražite, nema nigdje na Zapadu.

meda

pre 4 godine

Nisam se odmah setio, bolje bi bilo da su napravili rešenje kako da se baterija puni u toku vožnje I da se produži vožnja , a da se baterije ne isprazne? Vrlo prosta inovacija koju još niko nije uradio, kad bi se objasnilo bilo kome odmah bi uradio rešenje, komponente postoje, sve standardno samo treba namontirati na biciklo... sa malo razmišljanja!

Mitros Petrovas

pre 4 godine

E sad, da je ovo ozbiljna zemlja, pa da neki domaći investitor prepozna šansu i investira u proizvodnju i plasman. Nastavi saradnju sa tim mladim ljudima, naravno uz adekvatnu nagradu (čitaj procenat od prodaje) i milina, stvaramo domaći brend propoznat u svetu. Počinjemo da koristimo domaću pamet umesto što je izvozimo. Ali, avaj ...

Mr X

pre 4 godine

Sad da država reaguje, iskoristi izum, zaposli mlade i da im procenat posle ulaganja u proizvodnju. Pa da se izvoz znanje a talenti ostanu u Srbiji.... i svima bude bolje

stranac 1952

pre 4 godine

Bravo, a ipak, konstrukcijom me podseča na solex, koji je bio hit pre skoro 50. godina, motor i pogon na prvo kolo, a veoma nestabilan, jer mu je bilo težišče suviše visoko. Ovde su to verovatno baterije, a pogon pozadi!? Zašto da ne? Probajte!:)

Uros

pre 4 godine

Napravili su bicikl, a hrvati sportski elektricni automobil Rimac, i jos nije ih blam da to smatraju za uspeh? Koliko patenata ima ETF? Da li katedre imaju zdravu medjusobnu komunikaciju? Nakon dogadjaja zvanog Rimac, ETF treba zatvoriti i profesorima koji nemaju patente dati Makitu u ruke da stemaju stanove po Novom Beogradu.

leptirica

pre 4 godine

Bravo. Super za sposobne, mlade ljude. Nažalost ovo nije bilo natjecanje za najbolji električni bicikl na svijetu kao što naslov sugerira.

Biciklista

pre 4 godine

Odlična vest! Samo me interesuje od kada elektroinženjeri projektuju bicikle... Možda su projektovali neki transformator, bateriju ili nešto slično u vezi elektronike i elektropogona ali sumnjam da su projektovali bicikl. Dalje, od mehaničkog prenosnika, kočnica,.. do cele konstrukcije, projektuju mašinski inženjeri.
U svakom slučaju, ekipi svaka čast na uspehu, bez obzira na to kako je interpretirana vest.

Aca

pre 4 godine

Po cemu je taj bicikl najbolji i jos na svetu? Cisto pitam radi radoznalosti posto su srbi poznati po izmisljanju tople vode i rupa na saksiji, pa bih samo da uporedim svetski poznatim proizvodjacima bosch, jamaha, brose, bioniks.

meda

pre 4 godine

Nisam se odmah setio, bolje bi bilo da su napravili rešenje kako da se baterija puni u toku vožnje I da se produži vožnja , a da se baterije ne isprazne? Vrlo prosta inovacija koju još niko nije uradio, kad bi se objasnilo bilo kome odmah bi uradio rešenje, komponente postoje, sve standardno samo treba namontirati na biciklo... sa malo razmišljanja!

Bravo

pre 4 godine

@Aca
Ne verujem da je ovo izmisljanje rupe na saksiji, jer je takmicenje bilo internacionalno. Tesko da bi napolju prosla neka glupost! Procitah na brzinu pravila takmicenja i mislim da se ovde prosto radi o konvertoru napona koga su studenti napravili. Ta sprava uzima jednosmernu struju iz baterije i u konkretnom slucaju pravi "trofaznu" za pogon motora bicikla. E sad, trik je napraviti sa sto jeftinijim delovima, uz sto vece iskoriscenje i sto manje grejanje citavog konvertora. To je jos uvek relativno nova oblast elektrotehnike i zato ima jos prostora za unapredjenja. Stvar je prilicno komplikovana jer to nije linearna elektronika, proste jednacine ne vaze, za svaku stvar se mora raditi simulacija i na kraju praviti prototip. Sigurno dosta zasluga ide profesoru Vukosavicu. U pitanju je covek koji je paralelno zavrsio dva smera na ETF i to sa visokim prosekom, cisto da ilustrujem kakav je to lik! Na predavanjima je genijalan, pravi soumen,koji savrseno objsnjava da ti se ucini da je stvar prosta ko pasulj... mada na ispitu kod njega nije bas tako veselo.
Dakle, ovi studenti su verovatno unapredili postojecu topografiju nekog pretvaraca i izvukli jos koji procenat efiksnosti sto je fantasticno s obzirom da su oni vec odavno premasili 90%. Mozda izgleda da je glupo unapredjivati nesto sto je vec blizu savrsenstva, ali samo zamislite da proizvodjaci elektricnih vozila prate svaki i najmanji pomak u oblasti, i ko uspe da im se dopadne...

Peca basketaš

pre 4 godine

Lepo, Bogu hvala imamo jako zanimljive generacije rodjenih nakon 2000 godine...svako dete koje ima jaku volju, želju i nadarenost sigurno uspeva da dodje do vrhunskih treninga i predavača zavisno od toga da li se dete bavi naukom ili sportom.

Botina

pre 4 godine

Evo predloga za državu nesrećnu. Nek momci otvore akcionarasko društvo, koje će otvoriti preduzeće za proizvodnju ovih bicikala. Dajte im upravljačka prava, i 51% akcija, ostalo nek izadje na berzu da i mi, narod, možemo da učestvujemo u ovome. Posle neka tržište izdiktira kako će se firma razvijati i ko će biti njen vlasnik, dajte genijalnima priliku da zarade ozbiljan novac koji i zaslužuju.

HanSolo

pre 4 godine

Sve je ovo lepo, ali sad će neko drugi zarađivati.. Ovo je naša slabost.. Nešto dobro izmislimo I onda damo drugim da zarađuje.. Neverovatno loš pogled imamo na patente.

Boost

pre 4 godine

Pogonska sila je na današnjim elektro biciklima 5 puta manja od isporučenog momenta na motoru jer je radijus motora oko 5 puta manji od točka. Ta redukcija ne ide na ruku ni u jednom aspektu. AC motor sa frekventnim upravljanjem i korektnom geometrijom prema nameni je uvek najbolje rešenje.

acca

pre 4 godine

E sad aj cao, odose u Ameriku i posle kazu sve napredno dolazi sa zapada!

E to je za ove mladje i gluplje, kradja intelekta i svojine!

Da ne bi neko rekao pa sto to nasa drzava ne finansira u taj razvoj i projekat, prosto cu vam objasniti, ne smemo, jer lanac ishrane moramo da postujemo i da znamo gde nam je mesto!
Djindjic je lepo u jednom intervjuu rekao
"ne mozemo mi da se bavimo razvojem tehnologija, mi moramo biti zemlja usluga, zemlja radne snage u prevodu"
Ne znam ko mu je to rekao al predpostavljam!


Al u svakom slucaju momcima zelim svu srecu!

Etf

pre 4 godine

Ljudi su osvojili prvu nagradu na takmicenju u oblasti energetske elektronike. Malo je paznato da u toj grani elektronike, nasi ljudi su ne jedni od najboljih nego verovatno najbolji u svetu. Knjigu iz te oblasti je napisao profesor Maksimovic sa univerziteta u Koloradu koja je udzbenik svuda od MITa do Tokija. Njegov mentor je bio Slobodan Cuk koji je jedan od osnivaca te oblasti. Iz te njihove skole profesor Pejovic predaje kod nas na etfu, pored Vukosavica. Maksimovic i Cuk imaju toliki uticaj u tom svetu da mi je zao sto neka televizija ili portal nisu napravili reportazu o njima. Na svakoj konferenciji iz te oblasti ima mnogo nasih sa raznih svetskih univerziteta i generalno stranci nas oslovljavaju u sali kao srpska mafija koja se drzi zajedno.


Ostali komentatori sto pricaju da li moze da se kupi, verovatno jos uvek to je studentski projekat u domenu istrazivanja jos uvek.

stranac 1952

pre 4 godine

Bravo, a ipak, konstrukcijom me podseča na solex, koji je bio hit pre skoro 50. godina, motor i pogon na prvo kolo, a veoma nestabilan, jer mu je bilo težišče suviše visoko. Ovde su to verovatno baterije, a pogon pozadi!? Zašto da ne? Probajte!:)

Joca

pre 4 godine

Jako lepo, ali bilo bi još lepše da su napisane karakteristike i opisane prednosti njihove konstrukcije, a makar i samo fotografija tog njihovog bicikla, a ne Uberovog Jumpa.
Što se tiče zahteva propozicija, ne radi se ni o čemu naročito izuzetnom:
• 48V 9AH Lead Acid battery
• 3-phase brushless motor
• Trapezoidal back emf
• Integrated Hall-effect sensors
• 36V L-N fundamental RMS value
• 0-300Hz frequency
• 3-wire motor

Priznajem, letimičnom pretragom nisam ni ja mogao da nađem ništa više o njihovom projektu ni na sajtu IFEC, a ni H-Bridges.
Oni koji odmah sanjaju o nekakvoj serijskoj proizvodnji, trebalo bi malo da ohlade glave; već postoji najmanje desetine komercijalnih rešenja elektrobiciklova koja daleko prevazilaze zahteve ovog ipak rutinskog studentskog domaćeg zadatka.
Siguran sam da svako od ovih momaka i devojaka može u samogradnji da napravi bolji bicikl od ovoga za takmičenje, ali se to ovde nije ni tražilo, razumete?

Sasha

pre 4 godine

Hoće li biti da se kupi negde? Zanima me električni bicikl i rado bih kupio domaći čak i po manje konkurentskoj ceni, pogotovo studentski.

Uros

pre 4 godine

Napravili su bicikl, a hrvati sportski elektricni automobil Rimac, i jos nije ih blam da to smatraju za uspeh? Koliko patenata ima ETF? Da li katedre imaju zdravu medjusobnu komunikaciju? Nakon dogadjaja zvanog Rimac, ETF treba zatvoriti i profesorima koji nemaju patente dati Makitu u ruke da stemaju stanove po Novom Beogradu.

Mr X

pre 4 godine

Sad da država reaguje, iskoristi izum, zaposli mlade i da im procenat posle ulaganja u proizvodnju. Pa da se izvoz znanje a talenti ostanu u Srbiji.... i svima bude bolje

MC

pre 4 godine

To takmičenje nema značenje jedinog svetskog takmičenja,niti može značiti bilo ko da je pobednik da je rešenje najbolje na svetu,inovacija

Bruks 021

pre 4 godine

E sad da je sreće da im država da subvencije kao stranim firmama,inače na NS ftn profesor Popović već odavno najbolje studente pri kraju studija zapošljava u svojoj softverskoj firmi i ljudi rade ozbiljne programe kao što su digitalni sistemi komandovanja u elektranama koje su već implementirali u Kanadi i Holandiji.

Duki5

pre 4 godine

Ulozi Srbijo da ga proizvode ovde, pomozite, dajte neki nepovratni startup, reklamirajte...ili sta vec. Brendirajte. Ako to ne uradimo prodace patent Fincima, a onda cemo svi juriti tamo da ga sklapamo.

Električar

pre 4 godine

Mogla je vest da sadrži malo više detalja.

Nije zadatak bio električni bicikl, već samo upravljanje električnim pogonom za bicikl, tako da je prvo mesto osvojeno za najbolje rešenje električnog pogona za bicikl.
Oni koji znaju ko je Profesor Vukosavić u ovoj oblasti znaju da je sigurno urađeno rešenje koje je rame uz rame sa rešenjima drugih timova, samo je pitanje prezentacije i nekih malih detalja koji odlučuju o pobedniku.
Timovi sa ETF-a su i ranije osvajali nagrade na ovom takmičenju, na kome se svaki put zadaje neka druga tema.

Zahtevi takmičenja su bili da se konstruiše upravljanje pogonom sa sledećim parametrima:
- ulaz 48V jednosmerni napon sa baterije 9Ah
- izlaz 3-fazni BLDC motor, 36V, 500W, promenljive brzine
- gustina snage 1,5W/cm3 bez ventilatora
- temperatura konvertora ne veća od 40C na ambijentalnoj temperaturi 25C
- Kriterijum odlučivanja će uključivati potrošnju energije pri tipočnom korišćenju uređaja

Ovo je samo nekoliko osnovnih zahteva, a postoje na sajtu takmičenja detaljna pravila i zahtevi takmičenja.


Neko je pitao za proizvodnju. Pa, nisu napravili kompletan bicikl, već samo elektroniku za upravljanje, a kod nas bilo šta da se proizvede nemoguće je prodati po nekoj profitabilnoj ceni, jer nemamo brendove za to.

Jedino da patentiraju svoje rešenje kao Rimac za automobile, pa da prodaju korišćenje licence i od toga finansiraju dalji razvoj. A naprave par bicikala kao prototipove u kojima se primenjuje njihova ideja.

xxoo

pre 4 godine

Cestitke, ali: i) navedene su cetiri nagrade ali nema pomena o tome koju je dobio tim sa ETF, ii) koji su kriterijumi takmičenja, iii) koja je svrha praviti prototip e-bicikla, ako se već prodaju na veliko u radnjama za bicikle u mnogim zemljama na svetu? (Sem naravno da se studenti uče u pravljenju prototipova...) Dajte malo više informacija i možda razgovor sa nekim od učesnika našeg tima... i na kraju šta je sledeći korak?

Mitros Petrovas

pre 4 godine

E sad, da je ovo ozbiljna zemlja, pa da neki domaći investitor prepozna šansu i investira u proizvodnju i plasman. Nastavi saradnju sa tim mladim ljudima, naravno uz adekvatnu nagradu (čitaj procenat od prodaje) i milina, stvaramo domaći brend propoznat u svetu. Počinjemo da koristimo domaću pamet umesto što je izvozimo. Ali, avaj ...

kele®

pre 4 godine

(Botina, 03. avgust 2019 17:06)
Kakve veze ima država sa otvaranjem akcionaraskog društva? Ako je ideja prava, kao i sam projekat, onda pokušaš sa crowdfunding-om, ili tražiš sponzora. To što vi tražite, nema nigdje na Zapadu.

Biciklista

pre 4 godine

Odlična vest! Samo me interesuje od kada elektroinženjeri projektuju bicikle... Možda su projektovali neki transformator, bateriju ili nešto slično u vezi elektronike i elektropogona ali sumnjam da su projektovali bicikl. Dalje, od mehaničkog prenosnika, kočnica,.. do cele konstrukcije, projektuju mašinski inženjeri.
U svakom slučaju, ekipi svaka čast na uspehu, bez obzira na to kako je interpretirana vest.

Pera

pre 4 godine

Nisu napravili bicikl, pošto to nije ni bila tema takmičenja. Nego su napravili jednu štampanu ploču sa elektronikom koja konvertuje jednosmerni napon baterije u naizmenični napon potreban za pogon specijalnog motora. Dakla "drajver" za motor. I to sa izlazom snagom od 700W i efikasnošću pretvaranja energije od 99.4%. Propozicije su ovde

E-Drive for a Bicycle​
http://energychallenge.weebly.com/ifec-2019.html

a naši su napravili ovo

http://www.h-bridges.etf.bg.ac.rs/our-vision/

leptirica

pre 4 godine

Bravo. Super za sposobne, mlade ljude. Nažalost ovo nije bilo natjecanje za najbolji električni bicikl na svijetu kao što naslov sugerira.