Utorak, 21.08.2018.

18:12

Niče jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi - i biće u Srbiji

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" počeće sledeće godine izgradnju pogona u Zrenjaninu.

Izvor: Tanjug

Nièe jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi - i biæe u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

radnik

pre 5 godina

Tačno je da je direktor vizionar Rade Marinković napravio auto gumu Tigar još 70ih godina jer je doveo amerikance Gudrič u Tigar, a kasnije ih je kupio Mišlen.
To svi znaju.
Napravio je u to vreme socijalizma i radničko Tigrovo naselje u privatnom vlasništvu zbog čega mu je Komunistička partija i Udba bila za petama.

Novi direktor jeste hapšen jer je doveo radnike u preostalim fabrikama koje nije kupio Mišelim, obuća,..., bez plate i zdravstvene knjižice.

Mirko

pre 5 godina

Samo da ne placaju radnikr kao u Kini!
(Nikad se nezna, 21. avgust 2018 19:35)

Problem je sto su plate u Kini vece nego u Srbiji. Dok mi stojimo u mestu Kinezi brzo napreduju. 2% rasta kineskog BDP od preko 10 triliona, je mnogo vise nego 2% na srpskih 40 milijardi. Za 10-20 godina Kinezi ce imati jacu ekonomiju i veci BPD nego US, tj. bice najveca svetska ekonomija.

Bager

pre 5 godina

Ovde je racunica jasna, Kinezima treba jevtina radna snaga bez ikak ih prava i okruzenje koje mnogo ne zateze sto se tice tamo neke ekologije. Gospodaru treba fabrika gde narod moze da se zaposli i da ima tek da prezivi a od njihovih doprinosa da isplacuje penzije. Niska primanja su kljucna stvar za nesmetano vladanje jer se tako siromasan i gladan covek drzi u strahu da i to malo ne izgubi. Kod nekih naroda ovakav rezim bi odavno pao ali ne i kod Srba, oni su navikli da gospodaru budu pokorni i sto je rezim tvrdji a on je pokorniji.

kimi

pre 5 godina

U Rakovici je postojala fabrika guma "Rekord"...bio sam tamo poslom...nista prljavije nisam video?
(pprvi dan skole u Svedskoj, 21. avgust 2018 23:12)

Bilo tako i u Pirotu dok francuzi nisu kupili Tigar. Jednostavno mi i ekologija nikako ne mozemo zajedno.

Vuk

pre 5 godina

Nećemo da se bavimo poljoprivredom i ekologijom, već dozvoljavamo prljavu tehnologiju koja će nas dokrajčiti. Ova generacija je zaslužila sve što joj se dešava jer glasa za najgore, ali je problem što će buduće generacije naslediti upropašćenu i zatrovanu zemlju. Naši preci je nama nisu takvu ostavili.

Borg

pre 5 godina

@@@@@
Neodgovorna ekipa njegovih naslednika prodala je 100% auto gumu Michlenu i taj inače kasnije hapšeni direktor je postavio za direktora Miclenovog Tigar Tajersa svog sina, dinastija Nikolić.
@@@@@

Ajde ne lupetaj!
Ta neodgovorna ekipa o kojoj pišeš - misli 20 godina unapred i zna da u svetu stane pored najjačeg proizvođača, što je i uradila a radnici pored toga što svi rade, su dobili deonice. Inače direktor o kome pričaš je pokojni Dragan Nikolić i za njegovo vreme radnici su dobili najviše. Njegov sin Pera Nikolić ga je nasledio tako što je prvo prošo sito i rešeto kod njegovog oca tako da je sposobniji od 10 direktora zajedno.
. Još nešto, lično je bio samnom u rezervnom sastavu prilikom nato agresije i jeo onaj obični vojni lebac kao i ja.
Takođe sada je broj radnika Tigar Tyresa porastao za 1000 i to baš dok je bio on direktor, tako da ostavi se tih priča za malu decu!
Molim da mi se komentar objavi zbog pokušaja lika da se ostavi ružna slika Tigar Tiresa jednog od najvećih izvoznika u Srbiji!

Zrenjaninac

pre 5 godina

Možda se tada neće osećati smrad kafilerije, hah! Svako tu dobije deo kolača a, životna sredina, zagađenje, koga je briga! Imaju "ovi" stručnjake, rešavaju urgentno! Ako je povećano zagađenje, povećaće i skalu dozvoljenog, kao sa "aflatoksinom"! Zašto ne grade fabriku guma n.p. u Vrnjačkoj banji?! Voda ne ispravna, vazduh zagađen, jedina reka,Begej, u kojoj možeš da upecaš jedino leš! A Zrenjaninci ćute i gledaju, kako se bagra, sa kupljenim diplomama i doktoratima, bahati i bogati!

NSadjanin

pre 5 godina

Divno. U sred Vojvodine koja moze da bude nova Holandija jer ima kapacitete da ozbiljno snabdeva Evropu hranom, mozda cak i organskom.. Mi dizemo fabriku guma koja ce da zagadjuje sve oko sebe. Prodajemo se budzasto, palimo se na price o zaposljavanju a ne shvatamo da ti ljudi nece raditi 8h dnevno 5dana nedeljno za 1500e vec ce rintati za minimalac. Gde je tu ulaganje u buducnost? Na duge staze ovo je jako veliki promasaj! Ulozite u poljoprivredu, pomozite malom seljaku i iskoristite resurse koje Vojvodjanska zemlja ima, umesto sto dovodite trovace i gonice robova!

bgd, dobro upoznat

pre 5 godina

Prvu fabrriku auto guma u Srbiji je još 1974. napravio u "Tigru" legendarni direktor dipl. ekonomista Rade Marinković Gala tako što je u sred socijalizma otišao u Ameriku po licencu i dobio od Gudriča zajedničko ulaganje, što je tada bila jeres.
Preselio je Koblenc u Pirot, jedva dobio odobrenje države, čitaj partije i tako je krenulo.
Kasnije je Michelin kupio Gudrič i sa 25% ušao u Tigar.
Neodgovorna ekipa njegovih naslednika prodala je 100% auto gumu Michlenu i taj inače kasnije hapšeni direktor je postavio za direktora Miclenovog Tigar Tajersa svog sina, dinastija Nikolić.
Prvog zaslužnog direktora proglasili su za komunističkog direktora, a ovaj što je sve to samo prodao bio je valjda moderan menadžer.
Ali grad i radnici pamte.

Od sudjenja naravno ništa, sve se zataškalo.

zile

pre 5 godina

Imala je Srvija dve vrhunske fabrike guma! Tigar i Trajal!!! Ali...
(Profesionalac, 21. avgust 2018 22:03)
.... Tigar prosirio proizvodnju na Riken, Taurus i Orium (plus Tigar), u Trajalu se prave Starfire, sve i dalje radi. Razocaran?

bussiness

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.(Горан, 21. avgust 2018 20:08)Gumarske kompanije su proizvodnju izmestili u istočnu i južnu Aziju zbog jeftine radne snage,a ne iz ekoloških razloga.Ne znam kakvi su ekološki standardi u SAD-u kad je ta zemlja jedan od njavećih proizvođača nafte,koju većinom dobija eksploatacijom škriljaca i time trajno uništava podzemne vode na celoj teritoriji zemlje.

White Power

pre 5 godina

Za kineze vazi da su najgori poslodavci na svetu. Pride je i brend guma nizerazredan.
Posto ce plate biti u rangu minimalca, kakva korist od "najmodernije"?!
Sve u svemu, totalno nebitan momenat u ukupnom skoru propale srpske privrede.

Borg

pre 5 godina

Ajde ovako

1.Tigar Tyres ili Tigrov Mishelin koji se nalazi u Pirotu i koji je 100 puta savremeniji od bilo koje kineske firme za gume (zato što su najsavremenije robotizovane mašine prevezene iz francuske) ima sistem za prečišćavanje vazduha koji košta taman pola koliko ovaj kineski gigant namerava da uloži u Srbiju.
Čisto sumnjam da će u Zrenjaninu kinez da nešto preterano uloži, tako da građani mogu samo da se mole da će tako nešto da ulože.
2. Ovo na primer na slici u tekstu je Mislenova Pilot guma i njena obeležja. Ovde u Tigru se odavno proizvode gume brzinskih ideksa "W" i "Y" (300 km/h) o kojima kineski proizvodači na proizvodnju na veliko mogu samo da sanjaju! Tek o kvalitetu je glupo bilo šta uporediti, jer će mo njima biti glavni kupci baš mi i 5 zemlje sveta po ekonomiji.
3. Posao gumara je mnoooooogo težak posao i lebac mnogo korica ima a bez automatizacije i savremenih sredstava posao je gori nego u rudniku!
Čisto nešto sumnjam da će kinez da ti da automatizaciju i prevozna sredstva a radnici ima da tegle ko sivonje i da padaju u nesvest samo tako.
4. Kolko li će kinez da plati ? Ne znam. Ali nebi u koži Zrenjanincima gumarima bio uopšte.
5. Koliko će firma da traje? Nadam se što više ali im nebi dao mnogo.
Mišlen je sa Tigrom gotivo 50 godina kao saradnik (od 70 i neke) da bi ga preuzeo 100% tek pre oko 7 do 10 godina. A onaj Tigar je bio jedna od najjačih firmi u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. E sad Mišlen je ubedljivo najjača firma na svetu stara je 100 godina i drži najveći deo kolača na svetu pa ima nešto što je najbitnije u celoj toj industriji a to su plantaže kaučuka koji se dobija prirodnim putem!
Šta je ono najbitnije što želim da napišem.? Ja lično nikada nebih stavio gume na svom vozilu u čijoj smesi nema prirodnog kaučuka.
Tako razmišljaju oni koji znaju ponešto o gumi a oni bogati na zapadu, već imaju cenu koja im ovo garantuje.

achitwn

pre 5 godina

Ko da mi sami ne znamo da napravimo fabriku, mosti ili autoput. Tužno je da postajemo jeftina svetska radna snaga i to u sred Evrope.
(Wlad, 21. avgust 2018 19:07)
Napraviti fabriku od betona je jedno a plasirati proizvod na globalno trziste i biti konkurentan je sasvim drugo a to mi ne umemo.

Gumar

pre 5 godina

Radim za americku firmu koja se bavi prodajom novih i polovnih pneumatika. Linglong ne spada cak ni u srednju kategoriju po kvalitetu....strasno sta sve covek moze da procita....

HanSolo

pre 5 godina

Ma ovo propada brzo.. Ako misle za Evropsko tržište jako su se zeznuli.. Možda može kod nas, Makedoniji, BiH, Bulgariji I možda Rununiji.. Niko drugi I'm neće kupiti te gume.. Jednostavno se neisplati.. Ja sam kupio neke kineske Nankang zato što sam mislio da ušparam malo para.. Koštale 59 Evra kontra ContiContact koje su koštale 111 Evra.. Ja ih do sad balansiram 4 puta a 20 Evra.. Jednostavno nestabilne pneumatike.. Nikad više jeftine gume meni..

janko

pre 5 godina

najsavremenija fabrika guma u Evropi,zato sto nigde na zapadu nema fabrika guma.Oni te prljave fabrike sele u istocnu Evropu,.Mi se ponosimo fabrikom koja ce da nas zagadi

Iks Oks

pre 5 godina

Prve vesti su bile da ce investicija biti oko 500 miliona, sad je investicija "porasla".
Istina je da su se mnoge drzave borile da bude fabrika kod njih, ukljucujuci i Dansku.
Fabrika je planirana da snabdeva evropsko trziste, jeftinije je nego transportovati gume iz Kine ili sa Tajlanda.
Malo je mesta gde moze da se nadje parcela od preko 130ha. Zrenjanin ima takve parcele. Mnogo bi bolje bilo da se tu gradi neki tehnoloski park, a ne fabrika za fizikalisanje.

gumar

pre 5 godina

(Profesionalac, 21. avgust 2018 22:03)
Ima ih i sad. Trayal je Cooper Tyres, a Tigar Tyres je vlasništvo Michelina. U ovoj industriji se ne može bez velike firme iza sebe, ali te fabrike rade i nisu subvencionisane.

miki

pre 5 godina

Hahaha... kao sto su arapi uložili 3 milijarde u Beograd na vodi. Ko još može da veruje u ove SNS laži? Svaki dan neke najave, a realizacija nikakva. Nije Vučić ispunio ni 5% onoga sto je obećao, ali narod brzo zaboravlja stara i slepo veruje u nova obecanja. Kada imaš monopol na medije možeš da lažeš šta hoćeš.

Patriciodeltoro

pre 5 godina

Neko ko je potpuno apolitican,trudim se da stvari sagledam iz perspektive obicnog gradjanina Zrenjanina.Mislim da je ovo odlicna vest za grad.Otvaranje jos jedne fabrike u gradu dovodi do toga da ce poslodavci biti primorani da daju vecu platu ako hoce dobrog radnika.Opste je poznato da se radnici vec uvoze iz Kikinde,Vrsca.Danas ko hoce u Zrenjaninu uvek moze da ima platu od 45.000.To je malo,ali je zo republicki prosek..

Moca

pre 5 godina

Kompanija je poznata i jaka u svojoj bransi ali to ne menja cinjenicu da je to jos jedna u nizu subvencionisanih koje ce ovde naci jeftinu radnu snagu. Nazalost, u tekstu smo ostali uskraceni za info koliko novca poreskih obveznika ce nas kostati sve ovo. Na stranu sto je u pitanju prljava industrija.

samo da se zna

pre 5 godina

Odlična vest za Banat. U toj industriji su dobre plate. Samo treba tražiti da se poštuju ekološki standardi. Ovi što kukaju bi hteli plate bez rada i industrije. Nema čiste fabrike koja ne zagađuje i bogate države bez dobrih proizvoda i usluga.

xyz

pre 5 godina

ja razumem da vecina ne moze da se razume u gume za kamione ako se ne bavi time ali ne razumem odakle vam pravo da pljujete ako se ne razumete? linglong pravi stvarno kvalitetne gume za kamione i prodaje se svuda u evropi i kod nas, to sto vi niste culi ne znaci da ne valja. ako stvarno dolaze to je velika stvar za srbiju ali ne verujem jer im je trziste eu a mi nismo tamo

Zoran

pre 5 godina

A kaže i da će Kinezi da pošume pola Srbije kaučukovim drvetom. Ima Srblji da se obogate zasecajući koru od drveta i skupljajući dragoceni kaučuk. Osim za fabriku guma biće, kaže, i za izvoz na strana tržišta...

miksa

pre 5 godina

Razumem da su ljudi zabrinuti za svoju okolinu, to je u redu. Ne razumem ove druge sto pljuju da je to niska tehnologija, slabo placeno itd, a kladim se vecina takvih ima treci stepen obrazovanja, pa bih pitao za koju su oni visoki tehnologiju kvalifikovani?

Bane

pre 5 godina

Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin", kaže Janjić. 

Kad procitas ovo, vidis da gradonacelnik nema pojma sta je MILIJARDA, onda shvatis ko nas vodi - za tu milijardu koju ovaj pominje mogu da kupe skoro 10 (DESET) PKB-a koji bi im se otplatio za 6 meseci!
(svasta, 21. avgust 2018 19:52)

A vidi se da ti nemas pojma sta je gumarska industrija, jedna od najprljavijih u svetu. Razvijen svet trazi od takvih industrija enormna ulaganja u ekoloski aspekt takve proizvodnje ali toga u Srbiji nema. Kod nas mogu da seku sume, truju zemlju i vodu do mile volje a za to dinar da ne izdvoje. Zato ce ovo biti meka i medina teskoj i prljavoj industriji, em za male pare mogu da uposle nasu nekvalifikovanu radnu snagu (koja masovno i glasa za ovu vlast) em mogu da zagadjuju besplatno koliko hoce.

Ahtung

pre 5 godina

Posle se čudite otkuda toliko raka u Srbiji!? Ekonomska korist? Znate li koliko košta lečenje jednog obolelog o trošku državnog fonda zdravstvenog osiguranja? - Koji smo mi degenerici da pored ovakve zemlje ne znamo šta ćemo s njom!

Vladimir

pre 5 godina

Bravo za moj grad:)
(alex, 21. avgust 2018 19:42)


Bravo bravo. A jel osetiš kad smrdi kafilerija?
A jel znaš da to ne može da se reši?
Ali ovo je bravo... A jel znaš da ne smeš da piješ vodu sa česme? A jel znaš da kad ne smrdi kafilerija onda smrdi Begej? A jel znaš da je ekstazi ponudjen djacima u osnovnim školama po Zrenjaninu i da niko nista nije preduzeo?
Bravo za tvoj(naš) grad...

jovan

pre 5 godina

Neka dolaze investitori i dobro dosli ali molim vlast samo ako može da dodju o svom trošku da kupe plac plate priključke i ostale džbine kao i srbi pa neka grade i rade samo nemoj da im dajemo kao fijatu donacija veca od plata svake godine i nista ne placaju.

123

pre 5 godina

visoko kvalitetne pneumatike đungđong pingpong...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (eu, 21. avgust 2018 19:27)

Ovaj sarkastican komentar dolazi od neinformisanosti oko kineskih proizvoda. Evo npr. Huawei je treci najveci proizvodjac mobilnih telefona. Kinezi prave svoje automobile, vozove, brodove. Imaju monumentalne infrastrukturne projekte. Napreduju u svim oblastima, verovatno su i naucili da naprave pristojne gume. A mi? Sta smo mi naucili? Sta to mi kvalitetno proizvodimo? Sve sto je Juga proizvodila bila je neka licenca, sad ni to ne umemo. A kad se vec ismevate, moram da pitam, koji ste vi proizvod dizajnirali, proizveli i prodali?

Republikanac

pre 5 godina

U poslu sa gumama, u Nemačkoj, sam već 22 godine. Linglong se ovde prodaje, kao i u ostatku evrope. To je odgovor na komentar kako se te gume sigurno neće prodavati na evropskom tržištu. Hoće, kao i sve ostale koje se proizvode bilo gde u svetu.

E sad, daleko je Linglog od visokokvalitetne gume, šta više spada u najjeftiniji segment guma. Ove godine su izdali malo savremeniji profil, ali daleko je to od renomiranih marki.

Ostatak teksta ne vredi komentarisati, oda vođi kao i svaki drugi tekst.

Prokleta avlija

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.
Горан
******
Srbinu ne valja motanje kablova, fabrika guma, prerada rude.... sve sto nije samoupravljanje i državni posao....
Jedino mu odgovara ladovina, javasluk i proizvodnja nacionalizma. I to da je plaćeno najmanje 500€.

Горан

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.

ledenjak

pre 5 godina

svi oni dolaze jer je jeftina radna snaga i to je normalno u biznisu. sta bi nas narod da ima platu kao u nemackoj? ajte budimo realni.

Dare

pre 5 godina

Bravo za Zrenjanin!!!
Sa ukupnih 2,8% zelenih povrsina, gde nam reka izgleda kao mocvara, svaki drugi mesec grad opasno zaudara, mi smo izborili za fabriku guma?!
a negde u senci stoji i ceka Tenis da digne farme svinja...

Zelite vrhunsku platu (300-350 eura)
Idelan cist vazduh
Kupanje u zelenoj lekovitoj bari
Organska svinjetina na trpezi
oblak umesto vasih guma

Dobrodosli u Zrenjanin ???

sve je propaganda!

pre 5 godina

Ekstra, znači odgovara nam da kod kineza radimo za platu ali nam nije odgovaralo da Tigar i Trajal budu u državnom vlasništvu ???

Гералт

pre 5 godina

Александар Вучић је координатор тима који преговара са инвеститором. Откада то спада у обавезе председника?

Horst Ludwig Georg Erich Wessel

pre 5 godina

Dobro, drugari, sto mora sve tako negativno? DA, HOCE se prodavati u Evropi

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Linglong/Green-Max.htm

Cak nisu ni tako lose gume, ali naravno nisu ni najbolje, ni blizu Continental, Dunlop ili Goodyear ali nisu ni najgore. Njihova ciljna grupa nije premium nego budget, dobra vrednost za manje novca. OK?

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Koje su to gume? El neko zna brend guma?
(C i n i k, 21. avgust 2018 19:44)

Ja znam,igrom slucaja. Jeftina i losa guma. Za svako izbegavanje.
Guma se zove kao i firma Linglong. Tzv. plasticne gume.

M. Radisavljevic

pre 5 godina

E Zrenjaninci, sada cete videti i osetiti, sta znaci imati Kineze kao poslodavce. U medjuvremenu pitajte nase radnice koje rade u njihovim prodavnicama.

Гиле

pre 5 godina

За оне који незнају, производња гума је једна од најпрљавијих производњи, и многе земље их избацују. Осим тога велики су потрошач енергената, па верујем да су за то тражили посебне услове.

uspeh bez greške

pre 5 godina

Ozbiljna firma koja posluje sa solidnom zaradom, deo je grupe koja ima preko 13 000 radnika. Izvozi mnogo i u Evropu. Imaju svoje poslovne i politicke razloge zašto dolaze u Srbiju. To je uspeh za Vućića i za Srbiju.

Milan

pre 5 godina

U Zrenjaninu ima sve više posla a lokalni poslodavci se već žale kako Drekslmajer daje prevelike plate. Ako proradi ova fabrika to može biti samo dobro, platiće onoliko koliko budu morali. Sa druge strane zaposlenje je dobrovoljno, nikog neće puškom terati da radi. Treće, da li je fabrika čuveno svetsko ime ili ne, zaposlenima ne znači ništa. Četvrto, kome će i pošto da prodaju gume je briga menadžmenta firme a ne bilo koga drugog. Srbi samoupravljači nikako to da shvate. Svima su puna usta mišlena ili gudjira ali ja koji ih stvarno stavljam na auto imam muku da ih pronađem jer svi nude nekakve marke za koje nikad nisam čuo jer ih svi kupuju zbog cene. Čak me ubeđuju da je nokian premijum brend.

AndyK.

pre 5 godina

Da li ste svesni da ni Kina vise ne zeli da truje svoju zemlju, i polako prebacuje proizvodnju u zemlje sa jos jeftinijom radnom snagom? Mi smo zemlja cetvrtog sveta, rupa za djubre.

svasta

pre 5 godina

Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin", kaže Janjić.

Kad procitas ovo, vidis da gradonacelnik nema pojma sta je MILIJARDA, onda shvatis ko nas vodi - za tu milijardu koju ovaj pominje mogu da kupe skoro 10 (DESET) PKB-a koji bi im se otplatio za 6 meseci!

Wlad

pre 5 godina

Dok god su poslovi plaćeni 30 hiljada dinara i radi se prekovremeno i subotom, od stranih investitora nema vajde. Nisu oni došli da nam pomognu već da preko grbače naših radnika zarade. Odjednom se plasira ta lažna priča kako bez stranih investitora ništa ne može. Ko da mi sami ne znamo da napravimo fabriku, mosti ili autoput. Tužno je da postajemo jeftina svetska radna snaga i to u sred Evrope.

Ђенерал

pre 5 godina

А плата? Ако плата буде 300€ онда и није нека инвестиција већ још један доказ да смо робље. Робље 21. века.

Ђенерал

pre 5 godina

А плата? Ако плата буде 300€ онда и није нека инвестиција већ још један доказ да смо робље. Робље 21. века.

Wlad

pre 5 godina

Dok god su poslovi plaćeni 30 hiljada dinara i radi se prekovremeno i subotom, od stranih investitora nema vajde. Nisu oni došli da nam pomognu već da preko grbače naših radnika zarade. Odjednom se plasira ta lažna priča kako bez stranih investitora ništa ne može. Ko da mi sami ne znamo da napravimo fabriku, mosti ili autoput. Tužno je da postajemo jeftina svetska radna snaga i to u sred Evrope.

Republikanac

pre 5 godina

U poslu sa gumama, u Nemačkoj, sam već 22 godine. Linglong se ovde prodaje, kao i u ostatku evrope. To je odgovor na komentar kako se te gume sigurno neće prodavati na evropskom tržištu. Hoće, kao i sve ostale koje se proizvode bilo gde u svetu.

E sad, daleko je Linglog od visokokvalitetne gume, šta više spada u najjeftiniji segment guma. Ove godine su izdali malo savremeniji profil, ali daleko je to od renomiranih marki.

Ostatak teksta ne vredi komentarisati, oda vođi kao i svaki drugi tekst.

Vladimir

pre 5 godina

Bravo za moj grad:)
(alex, 21. avgust 2018 19:42)


Bravo bravo. A jel osetiš kad smrdi kafilerija?
A jel znaš da to ne može da se reši?
Ali ovo je bravo... A jel znaš da ne smeš da piješ vodu sa česme? A jel znaš da kad ne smrdi kafilerija onda smrdi Begej? A jel znaš da je ekstazi ponudjen djacima u osnovnim školama po Zrenjaninu i da niko nista nije preduzeo?
Bravo za tvoj(naš) grad...

svasta

pre 5 godina

Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin", kaže Janjić.

Kad procitas ovo, vidis da gradonacelnik nema pojma sta je MILIJARDA, onda shvatis ko nas vodi - za tu milijardu koju ovaj pominje mogu da kupe skoro 10 (DESET) PKB-a koji bi im se otplatio za 6 meseci!

Ahtung

pre 5 godina

Posle se čudite otkuda toliko raka u Srbiji!? Ekonomska korist? Znate li koliko košta lečenje jednog obolelog o trošku državnog fonda zdravstvenog osiguranja? - Koji smo mi degenerici da pored ovakve zemlje ne znamo šta ćemo s njom!

bgd, dobro upoznat

pre 5 godina

Prvu fabrriku auto guma u Srbiji je još 1974. napravio u "Tigru" legendarni direktor dipl. ekonomista Rade Marinković Gala tako što je u sred socijalizma otišao u Ameriku po licencu i dobio od Gudriča zajedničko ulaganje, što je tada bila jeres.
Preselio je Koblenc u Pirot, jedva dobio odobrenje države, čitaj partije i tako je krenulo.
Kasnije je Michelin kupio Gudrič i sa 25% ušao u Tigar.
Neodgovorna ekipa njegovih naslednika prodala je 100% auto gumu Michlenu i taj inače kasnije hapšeni direktor je postavio za direktora Miclenovog Tigar Tajersa svog sina, dinastija Nikolić.
Prvog zaslužnog direktora proglasili su za komunističkog direktora, a ovaj što je sve to samo prodao bio je valjda moderan menadžer.
Ali grad i radnici pamte.

Od sudjenja naravno ništa, sve se zataškalo.

Gumar

pre 5 godina

Radim za americku firmu koja se bavi prodajom novih i polovnih pneumatika. Linglong ne spada cak ni u srednju kategoriju po kvalitetu....strasno sta sve covek moze da procita....

Bane

pre 5 godina

Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin", kaže Janjić. 

Kad procitas ovo, vidis da gradonacelnik nema pojma sta je MILIJARDA, onda shvatis ko nas vodi - za tu milijardu koju ovaj pominje mogu da kupe skoro 10 (DESET) PKB-a koji bi im se otplatio za 6 meseci!
(svasta, 21. avgust 2018 19:52)

A vidi se da ti nemas pojma sta je gumarska industrija, jedna od najprljavijih u svetu. Razvijen svet trazi od takvih industrija enormna ulaganja u ekoloski aspekt takve proizvodnje ali toga u Srbiji nema. Kod nas mogu da seku sume, truju zemlju i vodu do mile volje a za to dinar da ne izdvoje. Zato ce ovo biti meka i medina teskoj i prljavoj industriji, em za male pare mogu da uposle nasu nekvalifikovanu radnu snagu (koja masovno i glasa za ovu vlast) em mogu da zagadjuju besplatno koliko hoce.

AndyK.

pre 5 godina

Da li ste svesni da ni Kina vise ne zeli da truje svoju zemlju, i polako prebacuje proizvodnju u zemlje sa jos jeftinijom radnom snagom? Mi smo zemlja cetvrtog sveta, rupa za djubre.

janko

pre 5 godina

najsavremenija fabrika guma u Evropi,zato sto nigde na zapadu nema fabrika guma.Oni te prljave fabrike sele u istocnu Evropu,.Mi se ponosimo fabrikom koja ce da nas zagadi

Гералт

pre 5 godina

Александар Вучић је координатор тима који преговара са инвеститором. Откада то спада у обавезе председника?

Borg

pre 5 godina

Ajde ovako

1.Tigar Tyres ili Tigrov Mishelin koji se nalazi u Pirotu i koji je 100 puta savremeniji od bilo koje kineske firme za gume (zato što su najsavremenije robotizovane mašine prevezene iz francuske) ima sistem za prečišćavanje vazduha koji košta taman pola koliko ovaj kineski gigant namerava da uloži u Srbiju.
Čisto sumnjam da će u Zrenjaninu kinez da nešto preterano uloži, tako da građani mogu samo da se mole da će tako nešto da ulože.
2. Ovo na primer na slici u tekstu je Mislenova Pilot guma i njena obeležja. Ovde u Tigru se odavno proizvode gume brzinskih ideksa "W" i "Y" (300 km/h) o kojima kineski proizvodači na proizvodnju na veliko mogu samo da sanjaju! Tek o kvalitetu je glupo bilo šta uporediti, jer će mo njima biti glavni kupci baš mi i 5 zemlje sveta po ekonomiji.
3. Posao gumara je mnoooooogo težak posao i lebac mnogo korica ima a bez automatizacije i savremenih sredstava posao je gori nego u rudniku!
Čisto nešto sumnjam da će kinez da ti da automatizaciju i prevozna sredstva a radnici ima da tegle ko sivonje i da padaju u nesvest samo tako.
4. Kolko li će kinez da plati ? Ne znam. Ali nebi u koži Zrenjanincima gumarima bio uopšte.
5. Koliko će firma da traje? Nadam se što više ali im nebi dao mnogo.
Mišlen je sa Tigrom gotivo 50 godina kao saradnik (od 70 i neke) da bi ga preuzeo 100% tek pre oko 7 do 10 godina. A onaj Tigar je bio jedna od najjačih firmi u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. E sad Mišlen je ubedljivo najjača firma na svetu stara je 100 godina i drži najveći deo kolača na svetu pa ima nešto što je najbitnije u celoj toj industriji a to su plantaže kaučuka koji se dobija prirodnim putem!
Šta je ono najbitnije što želim da napišem.? Ja lično nikada nebih stavio gume na svom vozilu u čijoj smesi nema prirodnog kaučuka.
Tako razmišljaju oni koji znaju ponešto o gumi a oni bogati na zapadu, već imaju cenu koja im ovo garantuje.

bussiness

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.(Горан, 21. avgust 2018 20:08)Gumarske kompanije su proizvodnju izmestili u istočnu i južnu Aziju zbog jeftine radne snage,a ne iz ekoloških razloga.Ne znam kakvi su ekološki standardi u SAD-u kad je ta zemlja jedan od njavećih proizvođača nafte,koju većinom dobija eksploatacijom škriljaca i time trajno uništava podzemne vode na celoj teritoriji zemlje.

123

pre 5 godina

visoko kvalitetne pneumatike đungđong pingpong...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (eu, 21. avgust 2018 19:27)

Ovaj sarkastican komentar dolazi od neinformisanosti oko kineskih proizvoda. Evo npr. Huawei je treci najveci proizvodjac mobilnih telefona. Kinezi prave svoje automobile, vozove, brodove. Imaju monumentalne infrastrukturne projekte. Napreduju u svim oblastima, verovatno su i naucili da naprave pristojne gume. A mi? Sta smo mi naucili? Sta to mi kvalitetno proizvodimo? Sve sto je Juga proizvodila bila je neka licenca, sad ni to ne umemo. A kad se vec ismevate, moram da pitam, koji ste vi proizvod dizajnirali, proizveli i prodali?

miki

pre 5 godina

Hahaha... kao sto su arapi uložili 3 milijarde u Beograd na vodi. Ko još može da veruje u ove SNS laži? Svaki dan neke najave, a realizacija nikakva. Nije Vučić ispunio ni 5% onoga sto je obećao, ali narod brzo zaboravlja stara i slepo veruje u nova obecanja. Kada imaš monopol na medije možeš da lažeš šta hoćeš.

White Power

pre 5 godina

Za kineze vazi da su najgori poslodavci na svetu. Pride je i brend guma nizerazredan.
Posto ce plate biti u rangu minimalca, kakva korist od "najmodernije"?!
Sve u svemu, totalno nebitan momenat u ukupnom skoru propale srpske privrede.

Dare

pre 5 godina

Bravo za Zrenjanin!!!
Sa ukupnih 2,8% zelenih povrsina, gde nam reka izgleda kao mocvara, svaki drugi mesec grad opasno zaudara, mi smo izborili za fabriku guma?!
a negde u senci stoji i ceka Tenis da digne farme svinja...

Zelite vrhunsku platu (300-350 eura)
Idelan cist vazduh
Kupanje u zelenoj lekovitoj bari
Organska svinjetina na trpezi
oblak umesto vasih guma

Dobrodosli u Zrenjanin ???

achitwn

pre 5 godina

Ko da mi sami ne znamo da napravimo fabriku, mosti ili autoput. Tužno je da postajemo jeftina svetska radna snaga i to u sred Evrope.
(Wlad, 21. avgust 2018 19:07)
Napraviti fabriku od betona je jedno a plasirati proizvod na globalno trziste i biti konkurentan je sasvim drugo a to mi ne umemo.

Prokleta avlija

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.
Горан
******
Srbinu ne valja motanje kablova, fabrika guma, prerada rude.... sve sto nije samoupravljanje i državni posao....
Jedino mu odgovara ladovina, javasluk i proizvodnja nacionalizma. I to da je plaćeno najmanje 500€.

zile

pre 5 godina

Imala je Srvija dve vrhunske fabrike guma! Tigar i Trajal!!! Ali...
(Profesionalac, 21. avgust 2018 22:03)
.... Tigar prosirio proizvodnju na Riken, Taurus i Orium (plus Tigar), u Trajalu se prave Starfire, sve i dalje radi. Razocaran?

Moca

pre 5 godina

Kompanija je poznata i jaka u svojoj bransi ali to ne menja cinjenicu da je to jos jedna u nizu subvencionisanih koje ce ovde naci jeftinu radnu snagu. Nazalost, u tekstu smo ostali uskraceni za info koliko novca poreskih obveznika ce nas kostati sve ovo. Na stranu sto je u pitanju prljava industrija.

sve je propaganda!

pre 5 godina

Ekstra, znači odgovara nam da kod kineza radimo za platu ali nam nije odgovaralo da Tigar i Trajal budu u državnom vlasništvu ???

gumar

pre 5 godina

(Profesionalac, 21. avgust 2018 22:03)
Ima ih i sad. Trayal je Cooper Tyres, a Tigar Tyres je vlasništvo Michelina. U ovoj industriji se ne može bez velike firme iza sebe, ali te fabrike rade i nisu subvencionisane.

Zoran

pre 5 godina

A kaže i da će Kinezi da pošume pola Srbije kaučukovim drvetom. Ima Srblji da se obogate zasecajući koru od drveta i skupljajući dragoceni kaučuk. Osim za fabriku guma biće, kaže, i za izvoz na strana tržišta...

Milan

pre 5 godina

U Zrenjaninu ima sve više posla a lokalni poslodavci se već žale kako Drekslmajer daje prevelike plate. Ako proradi ova fabrika to može biti samo dobro, platiće onoliko koliko budu morali. Sa druge strane zaposlenje je dobrovoljno, nikog neće puškom terati da radi. Treće, da li je fabrika čuveno svetsko ime ili ne, zaposlenima ne znači ništa. Četvrto, kome će i pošto da prodaju gume je briga menadžmenta firme a ne bilo koga drugog. Srbi samoupravljači nikako to da shvate. Svima su puna usta mišlena ili gudjira ali ja koji ih stvarno stavljam na auto imam muku da ih pronađem jer svi nude nekakve marke za koje nikad nisam čuo jer ih svi kupuju zbog cene. Čak me ubeđuju da je nokian premijum brend.

M. Radisavljevic

pre 5 godina

E Zrenjaninci, sada cete videti i osetiti, sta znaci imati Kineze kao poslodavce. U medjuvremenu pitajte nase radnice koje rade u njihovim prodavnicama.

Гиле

pre 5 godina

За оне који незнају, производња гума је једна од најпрљавијих производњи, и многе земље их избацују. Осим тога велики су потрошач енергената, па верујем да су за то тражили посебне услове.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Koje su to gume? El neko zna brend guma?
(C i n i k, 21. avgust 2018 19:44)

Ja znam,igrom slucaja. Jeftina i losa guma. Za svako izbegavanje.
Guma se zove kao i firma Linglong. Tzv. plasticne gume.

jovan

pre 5 godina

Neka dolaze investitori i dobro dosli ali molim vlast samo ako može da dodju o svom trošku da kupe plac plate priključke i ostale džbine kao i srbi pa neka grade i rade samo nemoj da im dajemo kao fijatu donacija veca od plata svake godine i nista ne placaju.

Горан

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.

Iks Oks

pre 5 godina

Prve vesti su bile da ce investicija biti oko 500 miliona, sad je investicija "porasla".
Istina je da su se mnoge drzave borile da bude fabrika kod njih, ukljucujuci i Dansku.
Fabrika je planirana da snabdeva evropsko trziste, jeftinije je nego transportovati gume iz Kine ili sa Tajlanda.
Malo je mesta gde moze da se nadje parcela od preko 130ha. Zrenjanin ima takve parcele. Mnogo bi bolje bilo da se tu gradi neki tehnoloski park, a ne fabrika za fizikalisanje.

Horst Ludwig Georg Erich Wessel

pre 5 godina

Dobro, drugari, sto mora sve tako negativno? DA, HOCE se prodavati u Evropi

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Linglong/Green-Max.htm

Cak nisu ni tako lose gume, ali naravno nisu ni najbolje, ni blizu Continental, Dunlop ili Goodyear ali nisu ni najgore. Njihova ciljna grupa nije premium nego budget, dobra vrednost za manje novca. OK?

HanSolo

pre 5 godina

Ma ovo propada brzo.. Ako misle za Evropsko tržište jako su se zeznuli.. Možda može kod nas, Makedoniji, BiH, Bulgariji I možda Rununiji.. Niko drugi I'm neće kupiti te gume.. Jednostavno se neisplati.. Ja sam kupio neke kineske Nankang zato što sam mislio da ušparam malo para.. Koštale 59 Evra kontra ContiContact koje su koštale 111 Evra.. Ja ih do sad balansiram 4 puta a 20 Evra.. Jednostavno nestabilne pneumatike.. Nikad više jeftine gume meni..

NSadjanin

pre 5 godina

Divno. U sred Vojvodine koja moze da bude nova Holandija jer ima kapacitete da ozbiljno snabdeva Evropu hranom, mozda cak i organskom.. Mi dizemo fabriku guma koja ce da zagadjuje sve oko sebe. Prodajemo se budzasto, palimo se na price o zaposljavanju a ne shvatamo da ti ljudi nece raditi 8h dnevno 5dana nedeljno za 1500e vec ce rintati za minimalac. Gde je tu ulaganje u buducnost? Na duge staze ovo je jako veliki promasaj! Ulozite u poljoprivredu, pomozite malom seljaku i iskoristite resurse koje Vojvodjanska zemlja ima, umesto sto dovodite trovace i gonice robova!

kimi

pre 5 godina

U Rakovici je postojala fabrika guma "Rekord"...bio sam tamo poslom...nista prljavije nisam video?
(pprvi dan skole u Svedskoj, 21. avgust 2018 23:12)

Bilo tako i u Pirotu dok francuzi nisu kupili Tigar. Jednostavno mi i ekologija nikako ne mozemo zajedno.

Patriciodeltoro

pre 5 godina

Neko ko je potpuno apolitican,trudim se da stvari sagledam iz perspektive obicnog gradjanina Zrenjanina.Mislim da je ovo odlicna vest za grad.Otvaranje jos jedne fabrike u gradu dovodi do toga da ce poslodavci biti primorani da daju vecu platu ako hoce dobrog radnika.Opste je poznato da se radnici vec uvoze iz Kikinde,Vrsca.Danas ko hoce u Zrenjaninu uvek moze da ima platu od 45.000.To je malo,ali je zo republicki prosek..

Vuk

pre 5 godina

Nećemo da se bavimo poljoprivredom i ekologijom, već dozvoljavamo prljavu tehnologiju koja će nas dokrajčiti. Ova generacija je zaslužila sve što joj se dešava jer glasa za najgore, ali je problem što će buduće generacije naslediti upropašćenu i zatrovanu zemlju. Naši preci je nama nisu takvu ostavili.

xyz

pre 5 godina

ja razumem da vecina ne moze da se razume u gume za kamione ako se ne bavi time ali ne razumem odakle vam pravo da pljujete ako se ne razumete? linglong pravi stvarno kvalitetne gume za kamione i prodaje se svuda u evropi i kod nas, to sto vi niste culi ne znaci da ne valja. ako stvarno dolaze to je velika stvar za srbiju ali ne verujem jer im je trziste eu a mi nismo tamo

Borg

pre 5 godina

@@@@@
Neodgovorna ekipa njegovih naslednika prodala je 100% auto gumu Michlenu i taj inače kasnije hapšeni direktor je postavio za direktora Miclenovog Tigar Tajersa svog sina, dinastija Nikolić.
@@@@@

Ajde ne lupetaj!
Ta neodgovorna ekipa o kojoj pišeš - misli 20 godina unapred i zna da u svetu stane pored najjačeg proizvođača, što je i uradila a radnici pored toga što svi rade, su dobili deonice. Inače direktor o kome pričaš je pokojni Dragan Nikolić i za njegovo vreme radnici su dobili najviše. Njegov sin Pera Nikolić ga je nasledio tako što je prvo prošo sito i rešeto kod njegovog oca tako da je sposobniji od 10 direktora zajedno.
. Još nešto, lično je bio samnom u rezervnom sastavu prilikom nato agresije i jeo onaj obični vojni lebac kao i ja.
Takođe sada je broj radnika Tigar Tyresa porastao za 1000 i to baš dok je bio on direktor, tako da ostavi se tih priča za malu decu!
Molim da mi se komentar objavi zbog pokušaja lika da se ostavi ružna slika Tigar Tiresa jednog od najvećih izvoznika u Srbiji!

Bager

pre 5 godina

Ovde je racunica jasna, Kinezima treba jevtina radna snaga bez ikak ih prava i okruzenje koje mnogo ne zateze sto se tice tamo neke ekologije. Gospodaru treba fabrika gde narod moze da se zaposli i da ima tek da prezivi a od njihovih doprinosa da isplacuje penzije. Niska primanja su kljucna stvar za nesmetano vladanje jer se tako siromasan i gladan covek drzi u strahu da i to malo ne izgubi. Kod nekih naroda ovakav rezim bi odavno pao ali ne i kod Srba, oni su navikli da gospodaru budu pokorni i sto je rezim tvrdji a on je pokorniji.

ledenjak

pre 5 godina

svi oni dolaze jer je jeftina radna snaga i to je normalno u biznisu. sta bi nas narod da ima platu kao u nemackoj? ajte budimo realni.

miksa

pre 5 godina

Razumem da su ljudi zabrinuti za svoju okolinu, to je u redu. Ne razumem ove druge sto pljuju da je to niska tehnologija, slabo placeno itd, a kladim se vecina takvih ima treci stepen obrazovanja, pa bih pitao za koju su oni visoki tehnologiju kvalifikovani?

Zrenjaninac

pre 5 godina

Možda se tada neće osećati smrad kafilerije, hah! Svako tu dobije deo kolača a, životna sredina, zagađenje, koga je briga! Imaju "ovi" stručnjake, rešavaju urgentno! Ako je povećano zagađenje, povećaće i skalu dozvoljenog, kao sa "aflatoksinom"! Zašto ne grade fabriku guma n.p. u Vrnjačkoj banji?! Voda ne ispravna, vazduh zagađen, jedina reka,Begej, u kojoj možeš da upecaš jedino leš! A Zrenjaninci ćute i gledaju, kako se bagra, sa kupljenim diplomama i doktoratima, bahati i bogati!

radnik

pre 5 godina

Tačno je da je direktor vizionar Rade Marinković napravio auto gumu Tigar još 70ih godina jer je doveo amerikance Gudrič u Tigar, a kasnije ih je kupio Mišlen.
To svi znaju.
Napravio je u to vreme socijalizma i radničko Tigrovo naselje u privatnom vlasništvu zbog čega mu je Komunistička partija i Udba bila za petama.

Novi direktor jeste hapšen jer je doveo radnike u preostalim fabrikama koje nije kupio Mišelim, obuća,..., bez plate i zdravstvene knjižice.

samo da se zna

pre 5 godina

Odlična vest za Banat. U toj industriji su dobre plate. Samo treba tražiti da se poštuju ekološki standardi. Ovi što kukaju bi hteli plate bez rada i industrije. Nema čiste fabrike koja ne zagađuje i bogate države bez dobrih proizvoda i usluga.

uspeh bez greške

pre 5 godina

Ozbiljna firma koja posluje sa solidnom zaradom, deo je grupe koja ima preko 13 000 radnika. Izvozi mnogo i u Evropu. Imaju svoje poslovne i politicke razloge zašto dolaze u Srbiju. To je uspeh za Vućića i za Srbiju.

Mirko

pre 5 godina

Samo da ne placaju radnikr kao u Kini!
(Nikad se nezna, 21. avgust 2018 19:35)

Problem je sto su plate u Kini vece nego u Srbiji. Dok mi stojimo u mestu Kinezi brzo napreduju. 2% rasta kineskog BDP od preko 10 triliona, je mnogo vise nego 2% na srpskih 40 milijardi. Za 10-20 godina Kinezi ce imati jacu ekonomiju i veci BPD nego US, tj. bice najveca svetska ekonomija.

Prokleta avlija

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.
Горан
******
Srbinu ne valja motanje kablova, fabrika guma, prerada rude.... sve sto nije samoupravljanje i državni posao....
Jedino mu odgovara ladovina, javasluk i proizvodnja nacionalizma. I to da je plaćeno najmanje 500€.

uspeh bez greške

pre 5 godina

Ozbiljna firma koja posluje sa solidnom zaradom, deo je grupe koja ima preko 13 000 radnika. Izvozi mnogo i u Evropu. Imaju svoje poslovne i politicke razloge zašto dolaze u Srbiju. To je uspeh za Vućića i za Srbiju.

xyz

pre 5 godina

ja razumem da vecina ne moze da se razume u gume za kamione ako se ne bavi time ali ne razumem odakle vam pravo da pljujete ako se ne razumete? linglong pravi stvarno kvalitetne gume za kamione i prodaje se svuda u evropi i kod nas, to sto vi niste culi ne znaci da ne valja. ako stvarno dolaze to je velika stvar za srbiju ali ne verujem jer im je trziste eu a mi nismo tamo

samo da se zna

pre 5 godina

Odlična vest za Banat. U toj industriji su dobre plate. Samo treba tražiti da se poštuju ekološki standardi. Ovi što kukaju bi hteli plate bez rada i industrije. Nema čiste fabrike koja ne zagađuje i bogate države bez dobrih proizvoda i usluga.

Borg

pre 5 godina

Ajde ovako

1.Tigar Tyres ili Tigrov Mishelin koji se nalazi u Pirotu i koji je 100 puta savremeniji od bilo koje kineske firme za gume (zato što su najsavremenije robotizovane mašine prevezene iz francuske) ima sistem za prečišćavanje vazduha koji košta taman pola koliko ovaj kineski gigant namerava da uloži u Srbiju.
Čisto sumnjam da će u Zrenjaninu kinez da nešto preterano uloži, tako da građani mogu samo da se mole da će tako nešto da ulože.
2. Ovo na primer na slici u tekstu je Mislenova Pilot guma i njena obeležja. Ovde u Tigru se odavno proizvode gume brzinskih ideksa "W" i "Y" (300 km/h) o kojima kineski proizvodači na proizvodnju na veliko mogu samo da sanjaju! Tek o kvalitetu je glupo bilo šta uporediti, jer će mo njima biti glavni kupci baš mi i 5 zemlje sveta po ekonomiji.
3. Posao gumara je mnoooooogo težak posao i lebac mnogo korica ima a bez automatizacije i savremenih sredstava posao je gori nego u rudniku!
Čisto nešto sumnjam da će kinez da ti da automatizaciju i prevozna sredstva a radnici ima da tegle ko sivonje i da padaju u nesvest samo tako.
4. Kolko li će kinez da plati ? Ne znam. Ali nebi u koži Zrenjanincima gumarima bio uopšte.
5. Koliko će firma da traje? Nadam se što više ali im nebi dao mnogo.
Mišlen je sa Tigrom gotivo 50 godina kao saradnik (od 70 i neke) da bi ga preuzeo 100% tek pre oko 7 do 10 godina. A onaj Tigar je bio jedna od najjačih firmi u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. E sad Mišlen je ubedljivo najjača firma na svetu stara je 100 godina i drži najveći deo kolača na svetu pa ima nešto što je najbitnije u celoj toj industriji a to su plantaže kaučuka koji se dobija prirodnim putem!
Šta je ono najbitnije što želim da napišem.? Ja lično nikada nebih stavio gume na svom vozilu u čijoj smesi nema prirodnog kaučuka.
Tako razmišljaju oni koji znaju ponešto o gumi a oni bogati na zapadu, već imaju cenu koja im ovo garantuje.

123

pre 5 godina

visoko kvalitetne pneumatike đungđong pingpong...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (eu, 21. avgust 2018 19:27)

Ovaj sarkastican komentar dolazi od neinformisanosti oko kineskih proizvoda. Evo npr. Huawei je treci najveci proizvodjac mobilnih telefona. Kinezi prave svoje automobile, vozove, brodove. Imaju monumentalne infrastrukturne projekte. Napreduju u svim oblastima, verovatno su i naucili da naprave pristojne gume. A mi? Sta smo mi naucili? Sta to mi kvalitetno proizvodimo? Sve sto je Juga proizvodila bila je neka licenca, sad ni to ne umemo. A kad se vec ismevate, moram da pitam, koji ste vi proizvod dizajnirali, proizveli i prodali?

Ђенерал

pre 5 godina

А плата? Ако плата буде 300€ онда и није нека инвестиција већ још један доказ да смо робље. Робље 21. века.

miksa

pre 5 godina

Razumem da su ljudi zabrinuti za svoju okolinu, to je u redu. Ne razumem ove druge sto pljuju da je to niska tehnologija, slabo placeno itd, a kladim se vecina takvih ima treci stepen obrazovanja, pa bih pitao za koju su oni visoki tehnologiju kvalifikovani?

Patriciodeltoro

pre 5 godina

Neko ko je potpuno apolitican,trudim se da stvari sagledam iz perspektive obicnog gradjanina Zrenjanina.Mislim da je ovo odlicna vest za grad.Otvaranje jos jedne fabrike u gradu dovodi do toga da ce poslodavci biti primorani da daju vecu platu ako hoce dobrog radnika.Opste je poznato da se radnici vec uvoze iz Kikinde,Vrsca.Danas ko hoce u Zrenjaninu uvek moze da ima platu od 45.000.To je malo,ali je zo republicki prosek..

svasta

pre 5 godina

Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin", kaže Janjić.

Kad procitas ovo, vidis da gradonacelnik nema pojma sta je MILIJARDA, onda shvatis ko nas vodi - za tu milijardu koju ovaj pominje mogu da kupe skoro 10 (DESET) PKB-a koji bi im se otplatio za 6 meseci!

Wlad

pre 5 godina

Dok god su poslovi plaćeni 30 hiljada dinara i radi se prekovremeno i subotom, od stranih investitora nema vajde. Nisu oni došli da nam pomognu već da preko grbače naših radnika zarade. Odjednom se plasira ta lažna priča kako bez stranih investitora ništa ne može. Ko da mi sami ne znamo da napravimo fabriku, mosti ili autoput. Tužno je da postajemo jeftina svetska radna snaga i to u sred Evrope.

bussiness

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.(Горан, 21. avgust 2018 20:08)Gumarske kompanije su proizvodnju izmestili u istočnu i južnu Aziju zbog jeftine radne snage,a ne iz ekoloških razloga.Ne znam kakvi su ekološki standardi u SAD-u kad je ta zemlja jedan od njavećih proizvođača nafte,koju većinom dobija eksploatacijom škriljaca i time trajno uništava podzemne vode na celoj teritoriji zemlje.

Milan

pre 5 godina

U Zrenjaninu ima sve više posla a lokalni poslodavci se već žale kako Drekslmajer daje prevelike plate. Ako proradi ova fabrika to može biti samo dobro, platiće onoliko koliko budu morali. Sa druge strane zaposlenje je dobrovoljno, nikog neće puškom terati da radi. Treće, da li je fabrika čuveno svetsko ime ili ne, zaposlenima ne znači ništa. Četvrto, kome će i pošto da prodaju gume je briga menadžmenta firme a ne bilo koga drugog. Srbi samoupravljači nikako to da shvate. Svima su puna usta mišlena ili gudjira ali ja koji ih stvarno stavljam na auto imam muku da ih pronađem jer svi nude nekakve marke za koje nikad nisam čuo jer ih svi kupuju zbog cene. Čak me ubeđuju da je nokian premijum brend.

Borg

pre 5 godina

@@@@@
Neodgovorna ekipa njegovih naslednika prodala je 100% auto gumu Michlenu i taj inače kasnije hapšeni direktor je postavio za direktora Miclenovog Tigar Tajersa svog sina, dinastija Nikolić.
@@@@@

Ajde ne lupetaj!
Ta neodgovorna ekipa o kojoj pišeš - misli 20 godina unapred i zna da u svetu stane pored najjačeg proizvođača, što je i uradila a radnici pored toga što svi rade, su dobili deonice. Inače direktor o kome pričaš je pokojni Dragan Nikolić i za njegovo vreme radnici su dobili najviše. Njegov sin Pera Nikolić ga je nasledio tako što je prvo prošo sito i rešeto kod njegovog oca tako da je sposobniji od 10 direktora zajedno.
. Još nešto, lično je bio samnom u rezervnom sastavu prilikom nato agresije i jeo onaj obični vojni lebac kao i ja.
Takođe sada je broj radnika Tigar Tyresa porastao za 1000 i to baš dok je bio on direktor, tako da ostavi se tih priča za malu decu!
Molim da mi se komentar objavi zbog pokušaja lika da se ostavi ružna slika Tigar Tiresa jednog od najvećih izvoznika u Srbiji!

janko

pre 5 godina

najsavremenija fabrika guma u Evropi,zato sto nigde na zapadu nema fabrika guma.Oni te prljave fabrike sele u istocnu Evropu,.Mi se ponosimo fabrikom koja ce da nas zagadi

Vladimir

pre 5 godina

Bravo za moj grad:)
(alex, 21. avgust 2018 19:42)


Bravo bravo. A jel osetiš kad smrdi kafilerija?
A jel znaš da to ne može da se reši?
Ali ovo je bravo... A jel znaš da ne smeš da piješ vodu sa česme? A jel znaš da kad ne smrdi kafilerija onda smrdi Begej? A jel znaš da je ekstazi ponudjen djacima u osnovnim školama po Zrenjaninu i da niko nista nije preduzeo?
Bravo za tvoj(naš) grad...

HanSolo

pre 5 godina

Ma ovo propada brzo.. Ako misle za Evropsko tržište jako su se zeznuli.. Možda može kod nas, Makedoniji, BiH, Bulgariji I možda Rununiji.. Niko drugi I'm neće kupiti te gume.. Jednostavno se neisplati.. Ja sam kupio neke kineske Nankang zato što sam mislio da ušparam malo para.. Koštale 59 Evra kontra ContiContact koje su koštale 111 Evra.. Ja ih do sad balansiram 4 puta a 20 Evra.. Jednostavno nestabilne pneumatike.. Nikad više jeftine gume meni..

Horst Ludwig Georg Erich Wessel

pre 5 godina

Dobro, drugari, sto mora sve tako negativno? DA, HOCE se prodavati u Evropi

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Linglong/Green-Max.htm

Cak nisu ni tako lose gume, ali naravno nisu ni najbolje, ni blizu Continental, Dunlop ili Goodyear ali nisu ni najgore. Njihova ciljna grupa nije premium nego budget, dobra vrednost za manje novca. OK?

Zoran

pre 5 godina

A kaže i da će Kinezi da pošume pola Srbije kaučukovim drvetom. Ima Srblji da se obogate zasecajući koru od drveta i skupljajući dragoceni kaučuk. Osim za fabriku guma biće, kaže, i za izvoz na strana tržišta...

Dare

pre 5 godina

Bravo za Zrenjanin!!!
Sa ukupnih 2,8% zelenih povrsina, gde nam reka izgleda kao mocvara, svaki drugi mesec grad opasno zaudara, mi smo izborili za fabriku guma?!
a negde u senci stoji i ceka Tenis da digne farme svinja...

Zelite vrhunsku platu (300-350 eura)
Idelan cist vazduh
Kupanje u zelenoj lekovitoj bari
Organska svinjetina na trpezi
oblak umesto vasih guma

Dobrodosli u Zrenjanin ???

Bane

pre 5 godina

Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin", kaže Janjić. 

Kad procitas ovo, vidis da gradonacelnik nema pojma sta je MILIJARDA, onda shvatis ko nas vodi - za tu milijardu koju ovaj pominje mogu da kupe skoro 10 (DESET) PKB-a koji bi im se otplatio za 6 meseci!
(svasta, 21. avgust 2018 19:52)

A vidi se da ti nemas pojma sta je gumarska industrija, jedna od najprljavijih u svetu. Razvijen svet trazi od takvih industrija enormna ulaganja u ekoloski aspekt takve proizvodnje ali toga u Srbiji nema. Kod nas mogu da seku sume, truju zemlju i vodu do mile volje a za to dinar da ne izdvoje. Zato ce ovo biti meka i medina teskoj i prljavoj industriji, em za male pare mogu da uposle nasu nekvalifikovanu radnu snagu (koja masovno i glasa za ovu vlast) em mogu da zagadjuju besplatno koliko hoce.

Ahtung

pre 5 godina

Posle se čudite otkuda toliko raka u Srbiji!? Ekonomska korist? Znate li koliko košta lečenje jednog obolelog o trošku državnog fonda zdravstvenog osiguranja? - Koji smo mi degenerici da pored ovakve zemlje ne znamo šta ćemo s njom!

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Koje su to gume? El neko zna brend guma?
(C i n i k, 21. avgust 2018 19:44)

Ja znam,igrom slucaja. Jeftina i losa guma. Za svako izbegavanje.
Guma se zove kao i firma Linglong. Tzv. plasticne gume.

Iks Oks

pre 5 godina

Prve vesti su bile da ce investicija biti oko 500 miliona, sad je investicija "porasla".
Istina je da su se mnoge drzave borile da bude fabrika kod njih, ukljucujuci i Dansku.
Fabrika je planirana da snabdeva evropsko trziste, jeftinije je nego transportovati gume iz Kine ili sa Tajlanda.
Malo je mesta gde moze da se nadje parcela od preko 130ha. Zrenjanin ima takve parcele. Mnogo bi bolje bilo da se tu gradi neki tehnoloski park, a ne fabrika za fizikalisanje.

Горан

pre 5 godina

Свака иоле озбиљна држава одавно је забранила производњу аутомобилских гума и осталих производа од гуме пре свега из еколошких разлога. Најпознатији светски произвођачи у овој области одавно су преселили производњу из САД, Француске, Немачке, ... у Србију, Турску, Индију, подсахарску Африку, Кину и Вијетнам где не постоје никакви еколошки стандарди, прописи и казне.

sve je propaganda!

pre 5 godina

Ekstra, znači odgovara nam da kod kineza radimo za platu ali nam nije odgovaralo da Tigar i Trajal budu u državnom vlasništvu ???

miki

pre 5 godina

Hahaha... kao sto su arapi uložili 3 milijarde u Beograd na vodi. Ko još može da veruje u ove SNS laži? Svaki dan neke najave, a realizacija nikakva. Nije Vučić ispunio ni 5% onoga sto je obećao, ali narod brzo zaboravlja stara i slepo veruje u nova obecanja. Kada imaš monopol na medije možeš da lažeš šta hoćeš.

Moca

pre 5 godina

Kompanija je poznata i jaka u svojoj bransi ali to ne menja cinjenicu da je to jos jedna u nizu subvencionisanih koje ce ovde naci jeftinu radnu snagu. Nazalost, u tekstu smo ostali uskraceni za info koliko novca poreskih obveznika ce nas kostati sve ovo. Na stranu sto je u pitanju prljava industrija.

M. Radisavljevic

pre 5 godina

E Zrenjaninci, sada cete videti i osetiti, sta znaci imati Kineze kao poslodavce. U medjuvremenu pitajte nase radnice koje rade u njihovim prodavnicama.

ledenjak

pre 5 godina

svi oni dolaze jer je jeftina radna snaga i to je normalno u biznisu. sta bi nas narod da ima platu kao u nemackoj? ajte budimo realni.

Republikanac

pre 5 godina

U poslu sa gumama, u Nemačkoj, sam već 22 godine. Linglong se ovde prodaje, kao i u ostatku evrope. To je odgovor na komentar kako se te gume sigurno neće prodavati na evropskom tržištu. Hoće, kao i sve ostale koje se proizvode bilo gde u svetu.

E sad, daleko je Linglog od visokokvalitetne gume, šta više spada u najjeftiniji segment guma. Ove godine su izdali malo savremeniji profil, ali daleko je to od renomiranih marki.

Ostatak teksta ne vredi komentarisati, oda vođi kao i svaki drugi tekst.

Гиле

pre 5 godina

За оне који незнају, производња гума је једна од најпрљавијих производњи, и многе земље их избацују. Осим тога велики су потрошач енергената, па верујем да су за то тражили посебне услове.

achitwn

pre 5 godina

Ko da mi sami ne znamo da napravimo fabriku, mosti ili autoput. Tužno je da postajemo jeftina svetska radna snaga i to u sred Evrope.
(Wlad, 21. avgust 2018 19:07)
Napraviti fabriku od betona je jedno a plasirati proizvod na globalno trziste i biti konkurentan je sasvim drugo a to mi ne umemo.

White Power

pre 5 godina

Za kineze vazi da su najgori poslodavci na svetu. Pride je i brend guma nizerazredan.
Posto ce plate biti u rangu minimalca, kakva korist od "najmodernije"?!
Sve u svemu, totalno nebitan momenat u ukupnom skoru propale srpske privrede.

AndyK.

pre 5 godina

Da li ste svesni da ni Kina vise ne zeli da truje svoju zemlju, i polako prebacuje proizvodnju u zemlje sa jos jeftinijom radnom snagom? Mi smo zemlja cetvrtog sveta, rupa za djubre.

zile

pre 5 godina

Imala je Srvija dve vrhunske fabrike guma! Tigar i Trajal!!! Ali...
(Profesionalac, 21. avgust 2018 22:03)
.... Tigar prosirio proizvodnju na Riken, Taurus i Orium (plus Tigar), u Trajalu se prave Starfire, sve i dalje radi. Razocaran?

Gumar

pre 5 godina

Radim za americku firmu koja se bavi prodajom novih i polovnih pneumatika. Linglong ne spada cak ni u srednju kategoriju po kvalitetu....strasno sta sve covek moze da procita....

bgd, dobro upoznat

pre 5 godina

Prvu fabrriku auto guma u Srbiji je još 1974. napravio u "Tigru" legendarni direktor dipl. ekonomista Rade Marinković Gala tako što je u sred socijalizma otišao u Ameriku po licencu i dobio od Gudriča zajedničko ulaganje, što je tada bila jeres.
Preselio je Koblenc u Pirot, jedva dobio odobrenje države, čitaj partije i tako je krenulo.
Kasnije je Michelin kupio Gudrič i sa 25% ušao u Tigar.
Neodgovorna ekipa njegovih naslednika prodala je 100% auto gumu Michlenu i taj inače kasnije hapšeni direktor je postavio za direktora Miclenovog Tigar Tajersa svog sina, dinastija Nikolić.
Prvog zaslužnog direktora proglasili su za komunističkog direktora, a ovaj što je sve to samo prodao bio je valjda moderan menadžer.
Ali grad i radnici pamte.

Od sudjenja naravno ništa, sve se zataškalo.

Гералт

pre 5 godina

Александар Вучић је координатор тима који преговара са инвеститором. Откада то спада у обавезе председника?

kimi

pre 5 godina

U Rakovici je postojala fabrika guma "Rekord"...bio sam tamo poslom...nista prljavije nisam video?
(pprvi dan skole u Svedskoj, 21. avgust 2018 23:12)

Bilo tako i u Pirotu dok francuzi nisu kupili Tigar. Jednostavno mi i ekologija nikako ne mozemo zajedno.

Mirko

pre 5 godina

Samo da ne placaju radnikr kao u Kini!
(Nikad se nezna, 21. avgust 2018 19:35)

Problem je sto su plate u Kini vece nego u Srbiji. Dok mi stojimo u mestu Kinezi brzo napreduju. 2% rasta kineskog BDP od preko 10 triliona, je mnogo vise nego 2% na srpskih 40 milijardi. Za 10-20 godina Kinezi ce imati jacu ekonomiju i veci BPD nego US, tj. bice najveca svetska ekonomija.

NSadjanin

pre 5 godina

Divno. U sred Vojvodine koja moze da bude nova Holandija jer ima kapacitete da ozbiljno snabdeva Evropu hranom, mozda cak i organskom.. Mi dizemo fabriku guma koja ce da zagadjuje sve oko sebe. Prodajemo se budzasto, palimo se na price o zaposljavanju a ne shvatamo da ti ljudi nece raditi 8h dnevno 5dana nedeljno za 1500e vec ce rintati za minimalac. Gde je tu ulaganje u buducnost? Na duge staze ovo je jako veliki promasaj! Ulozite u poljoprivredu, pomozite malom seljaku i iskoristite resurse koje Vojvodjanska zemlja ima, umesto sto dovodite trovace i gonice robova!

Vuk

pre 5 godina

Nećemo da se bavimo poljoprivredom i ekologijom, već dozvoljavamo prljavu tehnologiju koja će nas dokrajčiti. Ova generacija je zaslužila sve što joj se dešava jer glasa za najgore, ali je problem što će buduće generacije naslediti upropašćenu i zatrovanu zemlju. Naši preci je nama nisu takvu ostavili.

Zrenjaninac

pre 5 godina

Možda se tada neće osećati smrad kafilerije, hah! Svako tu dobije deo kolača a, životna sredina, zagađenje, koga je briga! Imaju "ovi" stručnjake, rešavaju urgentno! Ako je povećano zagađenje, povećaće i skalu dozvoljenog, kao sa "aflatoksinom"! Zašto ne grade fabriku guma n.p. u Vrnjačkoj banji?! Voda ne ispravna, vazduh zagađen, jedina reka,Begej, u kojoj možeš da upecaš jedino leš! A Zrenjaninci ćute i gledaju, kako se bagra, sa kupljenim diplomama i doktoratima, bahati i bogati!

Bager

pre 5 godina

Ovde je racunica jasna, Kinezima treba jevtina radna snaga bez ikak ih prava i okruzenje koje mnogo ne zateze sto se tice tamo neke ekologije. Gospodaru treba fabrika gde narod moze da se zaposli i da ima tek da prezivi a od njihovih doprinosa da isplacuje penzije. Niska primanja su kljucna stvar za nesmetano vladanje jer se tako siromasan i gladan covek drzi u strahu da i to malo ne izgubi. Kod nekih naroda ovakav rezim bi odavno pao ali ne i kod Srba, oni su navikli da gospodaru budu pokorni i sto je rezim tvrdji a on je pokorniji.

gumar

pre 5 godina

(Profesionalac, 21. avgust 2018 22:03)
Ima ih i sad. Trayal je Cooper Tyres, a Tigar Tyres je vlasništvo Michelina. U ovoj industriji se ne može bez velike firme iza sebe, ali te fabrike rade i nisu subvencionisane.

jovan

pre 5 godina

Neka dolaze investitori i dobro dosli ali molim vlast samo ako može da dodju o svom trošku da kupe plac plate priključke i ostale džbine kao i srbi pa neka grade i rade samo nemoj da im dajemo kao fijatu donacija veca od plata svake godine i nista ne placaju.

radnik

pre 5 godina

Tačno je da je direktor vizionar Rade Marinković napravio auto gumu Tigar još 70ih godina jer je doveo amerikance Gudrič u Tigar, a kasnije ih je kupio Mišlen.
To svi znaju.
Napravio je u to vreme socijalizma i radničko Tigrovo naselje u privatnom vlasništvu zbog čega mu je Komunistička partija i Udba bila za petama.

Novi direktor jeste hapšen jer je doveo radnike u preostalim fabrikama koje nije kupio Mišelim, obuća,..., bez plate i zdravstvene knjižice.