Biz - B92.net
 1. budala...koga je nasamario...sebe...roba je u kontigentu stigla i ako je od vise proizvodjaca moze da ima i treba da ima fakture za svaki proizvod..nije bitan iznos ako je taj jedan karton od jednog proizvodjaca. ..a sad druga strana...ko garantuje da je faktura original...na sta je i carinik reagovao...kako taj bizmark da dokaze da je faktura original jer nema nisata na njoj...to je obican papir...isto tako moguce skeniran i odstampan sa umanjenom vrednoscu robe...e mozak..pa na tu foru su se obogatili mnogi u Srbiji uvozeci robu sa laznim fakturama tj.. smanjenom vrednoscu robe...manja carina..manje platis..samo je pitanje ko si i kakav igrac
  (dragan, 23. decembar 2017 04:00)

  A pecat je dokaz originalnosti? Upravo ovaj slucaj i pokazuje sav besmisao pecata... Dzaba ste se raspisali toliko.
  (epasad, 24. decembar 2017 11:18)

  # Link komentara

 2. Kada se vec povela prica o carini,pre mesec dana prica mi drugar koji vozi kamion po Evropi vec 13-14 godina. Vozio skoro neku keramiku iz Spanije za Srbiju. Puna prikolica,vrednost robe ne znam koliko desetina hiljada evra. Dolazi kod nas na carinu i dobija papire na kojima stoji da je vrednost robe 400 (cetiristotine) evra. Ponavljam,pun sleper spanske keramike. Pita carinika "sta je,bre,ovo?",carinik mu odgovara u fazonu "ne tice te se". Rece mi da,valjda,gradjevinski materijal ispod 500 evra vrednosti se ne carini(ovo mi on prica,nema razloga da me laze. Ja se u to ne razumem,samo prenosim pricu iz prve ruke). Njegova pretpostavka je da ta keramika tj. plocice za kupatilo idu na jedno mesto u BGu za koje svi znamo,izuzetno je popularno,ali da ne pominjem jer nisam siguran za sudbinu komentara. :D :D
  (Slobodni Klikeri, 23. decembar 2017 23:58)

  # Link komentara

 3. Da se ne lazemo. Sesdeset odsto carinika su primitivci u uniformi.
  (Zoran, 23. decembar 2017 14:37)

  # Link komentara

 4. A gde je pecat? :-))))))
  (Mare, 23. decembar 2017 13:51)

  # Link komentara

 5. Alal vera za domišljatost, ali mislim da je pogrešio što je celu priču postavio javno... Baksuzi su to, ko zna šta će biti kada sledeći put bude nešto carinio!
  Ovo je zemlja stvorena da bi se muljalo, uklopi se u sredinu ako hoćeš da preživiš...
  (allegretto, 23. decembar 2017 12:27)

  # Link komentara

 6. brainstorm, 22. decembar 2017 19:22)

  paket se ne unistava vec se vraca posiljaocu
  (zoki, 23. decembar 2017 12:00)

  # Link komentara

 7. Kakva budala. Izvrši krivično delo falsifikat i onda se time hvali na društvenom mrežama. Sve to lepo objavi pod punim imenom i prezimenom. Još da još da napiše svoju adresu pa da ga policija odmah može privesti.
  (Dragan, 23. decembar 2017 09:59)

  Interesantni su mi ovakvi likovi kojima ne smeta ocigledna korupcija, nekompetentnost i malicioznost drzavnih cinovnika, ali zato ostrasceno napadaju i prizivaju policiju za coveka koji je te iste carinike, kao u kakvom Nusicevom delu, javno ismejao, a da nije pocinio NIJEDNO KRIVICNO DELO.
  (pravnik, 23. decembar 2017 11:40)

  # Link komentara

 8. Nije u pravu, na fakturi (invoice) piše potpis i pečat. Ukoliko se ne koristi pečat treba da piše samo signature. Carinik je 100% u pravu, a ovaj može da plati kaznu za falsifikovanje isprave.
  (Buanko, 23. decembar 2017 11:39)

  # Link komentara

 9. ne verujem u pricu, jer je carini prvi i glavni uslov da vidi original a ne kopiju. znam toliko slucajeva gde ljudi kukaju jer imaju kopiju sa pecatom i ne mogu da ocarine robu. doduse ako je kopija u boji i na dobrom papiru onda mozes da ih premuntas.
  (prcko, 23. decembar 2017 11:36)

  # Link komentara

 10. @A kakve to veze ima kolika je vrednost????Roba je carinska i takva mora da se ocarini,pa makar ona imala vrednost na fakturi 1e...državnom službeniku je zadatak da proceni vrednost iste(bez obzira koliko piše na fakturi) i istu ocarini.....drugo,faktura je punovazna bez bez pečata i potpisa kada na istoj piše da je punovazna bez pečata i potpisa,sto u ovom slučaju nije(uglavnom se to odnosi na robu iz EU)....ne secam se da sam video fakturu bez pečata a da je ih Kine....pozz
  (Spediter, 22. decembar 2017 22:24)

  Evo tipičnog primera čoveka neobrazovanog sa niskom inteligencijom koji fenomenalno zarađuje a ne zna zakon.
  Carina se ne plaća do 50€ (vrednost robe + transportni troškovi < 50€ ). Porez se plaća na sve, ali ga ne naplate uvek.

  Za kraj molim nekog ko zna nekog da zna nekog ... da je čuo da se bilo gde u svetu plaća carina na transportne troškove kao u Srbiji?
  (Maestral, 23. decembar 2017 11:34)

  # Link komentara

 11. Bravo. Bilo je slucajeva (dalji vremenski perod je u pitanju) da su u drzavnim organizacijama trazili pecat na Izvodu iz Sluzbenog glasnika RS, kako bi predstavljao "podobnu ispravu". To je resavano lupanjem svakakvih pecata na Listu. Bilo je vazno da pecat ima mali grb RS i tada je sve u redu. Strasno. Srednji vek.
  (Dejan Nesic, 23. decembar 2017 11:29)

  # Link komentara

 12. Ovo je dokaz da je pečat bezvredan kad prođe dinastije Ming i Mickey Mouse bi prošao....jedina svrha je očekivano a nadam se izostalo mito.
  I ja sam šuraku napravio pečat kad su mu na carini zaustavili uvoz automobila iz Nemacke. Prodavac ne koristi pečat uopšte jer nije obavezan po nemackom zakonu....carinik zabrazdio i dobio falsifikat nepostojeceg i time sam dokazao koliko je glup (sa adresom Bundestaga).
  (Iz civilizacije, 23. decembar 2017 11:26)

  # Link komentara

 13. Ovo je dokaz da je pečat bezvredan kad prođe dinastije Ming i Mickey Mouse bi prošao....jedina svrha je očekivano a nadam se izostalo mito.
  I ja sam šuraku napravio pečat kad su mu na carini zaustavili uvoz automobila iz Nemacke. Prodavac ne koristi pečat uopšte jer nije obavezan po nemackom zakonu....carinik zabrazdio i dobio falsifikat nepostojeceg i time sam dokazao koliko je glup (sa adresom Bundestaga).
  (Iz civilizacije, 23. decembar 2017 11:25)

  # Link komentara

 14. Sad će dobiti zasluženu prijavu zbog falsifikata
  (nebojša, 22. decembar 2017 21:58)

  Ne moze da odgovara za falsifikovanje isprave, jer isprava ne postoji, odnosno Kinezi ne udaraju pecate.

  Nije prekrsio nijedan zakon.
  (pravnik, 23. decembar 2017 11:21)

  # Link komentara

 15. @carinik ima mladih i obrazovanih na pretek, ali rade kao fizikalci/konobari itd. ili beze iz ove drzave zbog stavova poput tvog. Cinjenica je da se ugradjujete i uzimate ko zna koliko na carinama, a to verovatno jadni morate jer je takva drzava i bas vam tesko pada... a da ne pricam o ljubaznosti i kako gledate ljude kao bogovi olimpa jer treba glupi pecat da udarite na papir
  (Ddrogba, 23. decembar 2017 10:46)

  # Link komentara

 16. Pre par meseci sam hteo da kupim polovnu grafiku iz inostranstva, ali sam odustao. Drugar, nacelnik carinske ispostave nije znao da mi kaze koliko ce biti carina. Obzirom da je polovna stvar, pitanje je kako ce je carinik proceniti, da li po vrednosti nove ili po nekoj (pitanje koliko) umanjenoj vrednosti.
  Njegov odgovor: "mozda ti ne naplate nista, a mozda te oderu"
  E to je problem nase carine, sto ne znas na cemu si
  (NecuZvaku, 23. decembar 2017 10:36)

  # Link komentara

 17. Tako i treba...sa glupima samo na ovsj nacin !
  (Monkey Business, 23. decembar 2017 10:26)

  # Link komentara

 18. (цариник, 22. decembar 2017 20:31) Ja sam ubeđen da bih itekako sistem carinjenja mogao da učinim boljim i efikasnijim. Ali, onda bi se i ti i tvoje kolege a i tvoji dosadašnji šefovi i njihovi pajtosi opasno pobunili. Slažem se da carina treba da postoji, ali to je u 90% slučajeva totalno pravolinijski postupak koji se može totalno automatizovati: nema ni carinika kod kojeg dolaziš, svima se uvek carini isto, pravila su unapred poznata i sl. Ali, kako onda da kradu i nameštaju poslove svi koji su sad u tom lancu? Kako da se mali šraf oseti bitno, kada mu je posao zamenjen računarom? Kako veliki biznismen da profitira, ako postoji poštena konkurencija?
  (Antibot, 23. decembar 2017 10:25)

  # Link komentara

 19. Cariniku je bitno da ima pecat ili ne. Da li je orginalan ili ne njega bas zabole. Ima neko ko to utvrdjuje posle njega ako zeli da proverava.
  (Neko tamo, 23. decembar 2017 10:18)

  # Link komentara

 20. i da dodam, da ni MUP neće da registruje uveženo vozilo ako nema pečat na fakturi. I tu treba pravila da se promene.
  (nebitni, 23. decembar 2017 08:48)

  MUP nece ni da registruje novo vozilo ako od prodavca ne donesete pecatiran "sertifikat o saobraznosti". Taj sertifikat je inace nesto sto je obavezan dokument koji auto kuca, tacnije proizvodjac automobila, mora da ima kako bi uopste uvezli automobil u drzavu i to podnose carini na uvid. Posle ti licno ides samo sa potvrdom sa carine da je vozilo ocarinjeno. Ali jok, brale...
  (Bata Sale, 23. decembar 2017 10:16)

  # Link komentara

 21. klasican primer iznude, ocekivao sitan poklon. inace pecat i/ili potpis predstavlja nesto cime lice A proverava da je dokument izdalo lice B ciju specificnu oznaku poznaje od ranije. srpski carinik niti od ranije niti ce ikad poznavati bilo kakav pecat ili potpis od ko zna kog kineskog dobavljaca. ukoliko dodje do eskalacije problema pa se ispostavi da se radi o kriminalu kolike su sanse da je taj potpis/pecat u startu ispravan. trebao je da pogleda proizvod i proceni da li se slaze sa opisom u racunu ili uzme katalosku vrednost i odredi takse. sve ostalo je sumnjivo.
  (toliko, 23. decembar 2017 10:12)

  # Link komentara

 22. Ovo je normalno nazalost. Umislili su da su neko i nesto pa maltretiraju narod. Nisu kompetentni za svoj posao. Sramota
  (samo pitam?, 23. decembar 2017 10:10)

  # Link komentara

 23. Bravo momak! Pokazati nekom koliko je glup u njegovoj bahatosti je za svaku pohvalu.
  (ni za 30 godina, 23. decembar 2017 10:03)

  # Link komentara

 24. ха, моје искуство...

  У једној од компанија у којој сам радио, отпочнемо један мало компликованији облик царинског поступања, низ састанака са ликом из БГ који је и писао део закона у вези са истим. Све прође без проблема.

  После шест месеци, ангажују ме као консултанта у једној малој фирми, између осталог им предложим исти тај облик поступања, одушеве се, покрену људи процедуру, али забрана уследи од стране шефа надлежне царинарнице. И човек не пушта. Каже, то је противзаконито, па како Ви мислите то да радите. Ми Закон у руке, Правлнике, Упутства, читај, зови, цитирај, ма какви... Неће човек да попусти.
  Ишли људи у Београд, жалили се Управи царина, испоставило се да је он шериф у свом месту. И кад смо момачки стисли, по његовој препоруци, обратимо се ми његовој шефици, да не спомињем која је царинска испостава, лично ја испричам шта је проблем, и жена ми каже: "па добро, шта хоћете од мене, зашто мислите да бих ја требала да Вам помогнем, ако је човек рекао да не може, то значи да не може"? и залупи ми слушалицу.

  Да не грешим душу, има људи који су стварно квалитетни, али има и таквог шљама, да то није нормално. И колико сам скоро начуо, ти који су квалитетни, полако али сигурно напуштају брод који тоне.
  (Крем елитизма, 23. decembar 2017 10:03)

  # Link komentara

 25. Kakva budala. Izvrši krivično delo falsifikat i onda se time hvali na društvenom mrežama. Sve to lepo objavi pod punim imenom i prezimenom. Još da još da napiše svoju adresu pa da ga policija odmah može privesti.
  (Dragan, 23. decembar 2017 09:59)

  # Link komentara

 26. Nije to samo kod vas, i u hr je slično , u biti možda se nesto promijenilo, al kad smo tek ušli u EU bila je navala kupovine rabljenih auta iz njemačke. Neki moj prijatelj je kupio Mercedes A klasu staru 4 mjeseca salonski primjerak direktno iz Mercedesova salona. Znaci Mercedesova sva dokumentacija i faktura i sve ostalo. Da hoćeš nesto smuljat ne možeš. Prošao auto homologaciju, carinu i sve ostalo dodje na MUP treba baba dat tablice, sve to gleda analizira i kaze ne vrijedi ovo nema pečata. Ono ko da je žena od onog tipa iz snimke a gde je pečat. I zovi Mercedesov salon objasni im babu iz srednjeg vijeka i da nam trebaju fakturu s pečatom poslati, na kraju se rješilo, al jedva jer oni su fakturu izdali i ne mogu izdat opet niti tu mijenjat, pa smo zamolili da samo fotokopiraju tu i nekakav pečat lupe bilo kakav.. cak i ne znam jel ona bila u krivu ili je postupala po zakonu koji je besmislen.
  (My name is Zlatan, 23. decembar 2017 09:13)

  # Link komentara

 27. .......1978 sam potpisivao ugor vredan ondasnjih 3,5.000.000maraka,.....12 potpisa sa nase strane a o pecatima da I ne govirimo Nemac se slatko smejao I potpisao inicijalima VK......I rekao uz osmeh,......svaka budala ima pecat, meni se veruje! Uzgred, necu reklamirati, ta firma je min 50% namenske industrije nama prodala I jos uvek je cenjenja. Uzgred, zasluzila je, sa razlikom da je poprimila nase navike, ponasanja,.......o ostalom da ne pricam! Hihi....hi,....nista se ne menja, samo se vodje menjaju! Steta bi tradiciju menjati!
  (.......Mihajlo, 23. decembar 2017 09:11)

  # Link komentara

 28. Ova faktura izgleda kao većina faktura iz Kine. Nije tačno da nemaju pečate. Dosta njih dolazi sa pečatima, čak ponekad kada vam šalju originalnu dokumentaciju oni udare pečat na dva tri blanko papira, nije im problem...
  (MasteriX, 23. decembar 2017 09:02)

  # Link komentara

 29. Slicno sam uradio otpilike 2005 god kad mi su mi za carinjenje robe iz Kine u Novom sadu trazili izjavu proizvodjaca da bla bla bla. Stvar je bila vrlo hitna a vremenska razlika 8h znaci kod kineza u to vreme prosla ponoc, potrazim prvi kineski pečat koji sam mogao da nadjem na netu a da lici na onaj sa ostalih dokumenat, malo obrada i udri. Carina nam je ludilo bez mozga
  (Uki, 23. decembar 2017 08:56)

  # Link komentara

 30. Druze moj, radim na toj carini, tj. sa njima svaki dan, u spediciji, to ti je borba sa vetrenjacama, jer neznanje plus sujeta je nepobedivo. Cast izuzecima, ima stvarno dobrih ljudi koji samo rade svoj posao, bez ucenjivanja I bezobrazluka, ali su u velikoj manjini.
  (armija, 23. decembar 2017 08:55)

  # Link komentara

 31. i da dodam, da ni MUP neće da registruje uveženo vozilo ako nema pečat na fakturi. I tu treba pravila da se promene.
  (nebitni, 23. decembar 2017 08:48)

  # Link komentara

 32. Cekajte malo, vi sto tvrdite kako su porezi i carine "civilizacijsko dostignuce", jel' to dakle vazi podjednako i za sve koji jesu stvorili civilizaciju, kao i za plemenske skupine, koje su isto tako uvezane, ali bi da glume civilizaciju i da koriste njene tekovine? Dakle, ako hoces da koristis tekovine civilizacije, moras i da budes deo iste. Sto znaci, ako ovaj za robu mora da plati iznos, pa neka je i tri puta veci od naznacenog na fakturi, za sta je kako kazete pokrao drzavu, onda za sve mora da bude legalno - nema para u koferima na ime pozajmice tetke iz Kanade, nema dzeparca u koferima da se pomogne neciji poslovanje, nema kupovine po Bugarskoj parama iz gepeka na ime dzeparca za letovanje... Samo preko racuna i fakture! Pa da vidimo onda. I to je civilizovan svet, verovali ili ne.
  (Avanturista, 23. decembar 2017 08:48)

  # Link komentara

 33. naša zemlja traži pečat na uvoznoj fakturi. Kada uvozimo auto iz Nemačke, moram prodavcu da naglasim da stavi obavezno pečat, jer u suprotnom neće da mi ocarine vozilo. Naravno, izlaze u susret. Ovo je još jedan primer da ipak treba da se menjaju pravila prilikom uvoza robe u Srbiju. Dokaz o uplati robe je dovoljan za carinu.
  (nebitni, 23. decembar 2017 08:46)

  # Link komentara

 34. Ako je ovo vest evo jedne iz iste branse ali malo krupnije.
  Prilikom uvoza automobila iz zapadne Evrope dobijaju se fakture bez pecata.
  Uvoznici su prinudjeni da prave lazne pecate i stavljaju ih na originalne fakture, vec niz godina unazad.
  Nasa birokratija je toliko nepismena da prisiljava gradjanje da od originala prave falsifikate!
  (Dragan, 23. decembar 2017 08:33)

  # Link komentara

 35. bravo! moramo mijenjati sistem. pozdrav iz PG
  (wowpg, 23. decembar 2017 08:28)

  # Link komentara

 36. Mogu samo da potvrdim osnovno nepoznavanje posla carinika.Pre mesec dana kupio sam android tv box placen 26e,carinik procenio da kosta 80e,platio carinu na osnovu toga 2800din,zalio se,nista od toga.Kakva drzava takva i carina.
  (pera, 23. decembar 2017 08:27)

  # Link komentara

 37. ......ko li je ove idiote zaposlio na carini? Sad se setih Brnabicke I kompljuterizacije........ocigledno zivi u nekom drugom svetu a ne u 19-tom veku, sto je ovde slucaj! Ilistracija,.....uzgred,....sticajem okolnosti cesto moram koristiti usluge lekara......rezultat: "nove knjizice", ni ne pogledaju,.... a I zasto bi kad nema citaca! Vazno je bilo uzeti pare, zar ne? Neki dan slusam radio Beograd,......."ovde niko nije gladan, svi su siti, sve jedu!".........Hihi......koliko istine u par reci!
  (.......Mihajlo, 23. decembar 2017 08:14)

  # Link komentara

 38. Srednji vek bio i biće!!
  (CND, 23. decembar 2017 08:04)

  # Link komentara

 39. Svaki komentar , u ovom slučaju od carinika@ , koji se dotakne stanja u državi a time i u društvu budu obasipani minusima !
  Prijatelji , zemljaci , istina boli ali je korisno suočiti sa njom i pokušati stvari na bolje da promenimo !

  Tako i ovaj slučaj je dokaz više o nama kakvi smo u celini a ne carinici ili ovaj "momak" !
  (s.nikolić , austrija, 23. decembar 2017 07:52)

  # Link komentara

 40. Veliki broj ljudi koji ovde komentarise i onako na oruku osudjuje carinika, ne zna koji su propisi. Iskren da budem ne znam ni ja ali vidim da se fakture iz Kine ne priznaju ni u EU bez pecata. Bez namere da bilo koga prozivam mislim da bi ista reakcija bila da je recimo decko objavio ovu fakturu i rekao da je uneo robu bez pecata, a ima mesto za njega. Svi bu opet prozivali carinike kako ne gledaju i slicno. Ovaj moj komentar nije da branim carinu (daleko od toga) nego da kazem da dosta stihijski reagujemo bez da se raspitamo kako treba.
  (marko, 23. decembar 2017 07:50)

  # Link komentara

 41. Meni ovde strašno smeta naslov. Ovde je u pitanju ozbiljan problem, a naši novinari insistiraju na nekim srpskim mitovima o našoj "snalažljivosti". Treba ozbiljno da poradimo na sebi.
  (Odisej, 23. decembar 2017 07:49)

  # Link komentara

 42. @ carinik. Carina je civilizacijsko dostignuće isto koliko i pištolj. Tačno je da ste nekulturni toliko da se čoveku život zgadi bukvalno. I to je u principu jedina istina u onome što si napisao. Da nije carine šta? Država je da te obavestim propala i sa vama.
  Narod je ovde krava muzara. Uvek bio i uvek će biti. Nema veze koliko je prošlo od poslednjeg rata. Da nije tako tom narodu ne bi pričali šta rade bakir i dodik. Već bi ih obrazovali kako da stvore nešto. A helikopteri ne bi padali zbog manjka novčanih sredstava za bezbednu upotrebu. Koja ste ti I tvoje kolege marljivo prikupili a vaši nadređeni na državnom nivou nehajno raz*ebali. Ne sumnjam ja da su tebe u školi naučili da je carina važnija od zdravstva npr... Da je stud odbrane države itd i bla bla.
  Živiš ovde. Ajde mi reci po čemu se ne samo ova, već i prethodne vlasti i režimi razlikuju od nekih okupacionih vlasti? Ne streljaju. Kažeš da podržavas pamet, pa je dakle prilika da je i sam malo imaš. Izvoli i upotrebi je. Ne boli, u početku. Kad zaboli, tad shvatiš gde si i s' kim si.
  P.S. Znam kolikim slovom se pišu carina, bakir i dodik.
  (Po sirotinji, raa-zreži!, 23. decembar 2017 07:42)

  # Link komentara

 43. vidim more komentara da carinik ne zna. ma jeste li sigurni? ili tako dnevno ima 50 njih koji mu gurnu 10 evra, pa on ocarini...
  (baba_vanga, 23. decembar 2017 07:33)

  # Link komentara

 44. Ovo više govori o gluposti, neznanju i frustraciji gospodina uvoznika. Falsifikovanje potpisa ili pečata na dokumentu je krivično delo! To da je carina većim delom u haosu, takođe debelo stoji.
  (Sa1e, 23. decembar 2017 07:23)

  # Link komentara

 45. Postovani Darko Vidicu ako mislis da si prevario sistem reci cu ti odmah da nisi. Carinik je dobro postupio svesno ili nesvesno jer je placena carina i pdv sto je drzavi NAJBITNIJE. E sad vidim da je isnos neki mali pa mozda i nisi platio carinu ali svakako bolje da se i ocarini nego da se ta roba smesta u dalji postupak. Po meni i ti carinik ste uradili dobru stvar i nema potrebe da se dize hajka jer nije u pitanju droga ili neka druga sumnjiva roba
  (Bundes, 23. decembar 2017 07:19)

  # Link komentara

 46. E, dragi moji, koliko sam ja takvih faktura, raznoraznih sertifikata i drugoga napravio u kucnoj radinosti, odstampao i podneo na uvid drugovima organima dok sam bio u Srbiji. Pecate i potpise da i ne pominjem.
  Radio sam u predstavnistvu strane firme, sef mi je bio Australijanac, covek nije mogao da se nacudi. Onda je potpisan SSP, pa mu se vise nije isplatilo da radi u Srbiji, a svakako smo nekim tajkunima stali na zulj.
  Sluzbe kao carina, inspekcije, zavod za standardizaciju su katastrofa u Srbiji.
  Da na kraju citiram mog imenjaka: Ja sam radio posteno! Reskirao sam da me uhvate i oteraju u buvaru!
  (Bili Piton, 23. decembar 2017 07:16)

  # Link komentara

 47. Pa carina je uvek bila najvece zlo u srbiji. To bi sve trebalo raspustiti, nego svaka vlast bas tako i zivi - sebi daju dozvole za uvoz a drugima nista. Meni su otvoreno trazili mito za sitne auto delove koji su svejedno napustali zemlju. Ali stoka vlada u Srbiji a ne razum.
  (sofronije, 23. decembar 2017 05:29)

  # Link komentara

 48. Nije u pitanju odnos carine prema uvozniku ili bilo kome drugom već o pečatu. Posle ove srednje može se zaključiti da našim carinicima možete podvaliti šta vam padne na pamet.
  (klo, 23. decembar 2017 04:34)

  # Link komentara

 49. Smesna prica. Moze se ocariniti i jahta bez papira samo daj lovu.
  (Dr.Thrax, 23. decembar 2017 04:07)

  # Link komentara

 50. budala...koga je nasamario...sebe...roba je u kontigentu stigla i ako je od vise proizvodjaca moze da ima i treba da ima fakture za svaki proizvod..nije bitan iznos ako je taj jedan karton od jednog proizvodjaca. ..a sad druga strana...ko garantuje da je faktura original...na sta je i carinik reagovao...kako taj bizmark da dokaze da je faktura original jer nema nisata na njoj...to je obican papir...isto tako moguce skeniran i odstampan sa umanjenom vrednoscu robe...e mozak..pa na tu foru su se obogatili mnogi u Srbiji uvozeci robu sa laznim fakturama tj.. smanjenom vrednoscu robe...manja carina..manje platis..samo je pitanje ko si i kakav igrac
  (dragan, 23. decembar 2017 04:00)

  # Link komentara

 51. @bee Sad bi ti moja koleginica rekla: Izvinuo bi ledja. Ako se nekom izvinjavas onda si se izvinio.
  (Duki, 23. decembar 2017 03:54)

  # Link komentara

 52. (brainstorm, 22. decembar 2017 19:22)

  Kad ti iz inostranstva nešto stiže kurirskom službom (UPS, DHL...) a ukupna vrednost uključujući i poštarinu prelazi 50 evra, sleduje ti plaćanje malte ne svega - najpre špedicija (za koju deru), onda carina i na kraju PDV.
  Ovo je opšte poznata stvar (bar među onima koji naručuju s interneta) i nije mi jasno zašto se buniš. Da pljačkaju - pljačkaju, ali pljačkaju po zakonu (nažalost). Jednom sam uspeo da uglavim ukupnu vrednost od 49,3 evra. Ništa platio nisam. Drugara su, koji je probilo limit za 2 evra, odrali.
  (John, 23. decembar 2017 00:50)

  # Link komentara

 53. Šta ste digli frku oko Kineskog pečata
  (Nikola, 23. decembar 2017 00:47)

  # Link komentara

 54. Identičan slučaj sam imao pre 20 dana,dok mi kinez nije poslao dokumenta u Excell formatu i rekao evo ti pa tvojima na carini piši briši šta hoćeš,i opet nije moglo.E kad sam angažovao alternativnu špediciju onda je moglo ali me glupost od 130 $ koštala još 220 eura sa njihovim "uslugama".Hoćemo mi u svet da dođe Alibaba.com i slično,možda ali ne u ovom veku.
  (Nenad, 23. decembar 2017 00:39)

  # Link komentara

 55. Pa meni su jednu futrolu od 8 dolara ocarinili da me je izašla duplo skuplje, dok drugu posle nedelju dana nisu. Na moje pitanje kako je to moguće, carinik mi je odgovorio: platiće neko drugi. Toliko o tome.
  (F&F, 23. decembar 2017 00:39)

  # Link komentara

 56. Navikli u Srbiji da se kriju iza pečata, POTPIS, lična odgovornost! Komunjare su kao bolest lude krave.
  (Swedenonline, 23. decembar 2017 00:32)

  # Link komentara

 57. EEEE svaka cast...totalno podrzavam ovo.Nadji molim te ime carinika pa neka se i ostali pocnu česati.Da je vise ovakvih gradjana pa da se polako pokazuju i lica prevaranata korumpiranih.Posle carinika....krenuti sa milicijom...sudijama....doktorima....pa da vidis
  (marrssa, 23. decembar 2017 00:16)

  # Link komentara

 58. Zasto su ti uooste carinili kad se po ovoj fakturi vidi da je u pitanju 1 predmet vrednosti 34,37e?!!!
  (Miler, 22. decembar 2017 21:34)
  Плаћа се ПДВ 20% на сву робу. Ако је изнад 50€ онда још 10% на царину.
  (милош, 23. decembar 2017 00:09)

  # Link komentara

 59. U Slo istina ne pitaju za pecate ili neke kineske papire jer to nema veze sa paketom ali kineska faktura NE vazi!
  Dakle ako carina misli da nesto vredi vise od 25 EUR to je granica do koje ne placas nista onda moras da saljes recimo od ebaya nalog na kom mora da se vidi koliko i sta je placeno na osnovu toga placas 22% PDV+trosak carine za manipulaciju oko 8 EU i to je to.
  (Slo, 22. decembar 2017 23:33)

  # Link komentara

 60. Institucije poput carine su odraz funkcionisanja jedne države, a kod nas je carina idiotska kao i država. Firmi za koju radim su zaustavili poštansku pošiljku od 5 praznih kutijica u ukupnoj vrednosti od 70 dinara, koje se koriste recimo za punjenje ruske salate. Jedino je netipično što se etiketa ugrađuje u sam materijal kutije nekom novom tehnologijom i zbog toga im je možda sve to delovalo konspirativno...
  (Konstantin, 22. decembar 2017 23:22)

  # Link komentara

 61. Sada mi lepo nalupajte minuse, ali carinik je ovde bio u pravu. Na dokumentu je jano predviđeno mesto za potpis i pečat. Ako kineska kompanija nema pečat - čemu onda to polje na obrascu? Ovo nije neki univerzalzni štampani obrazac, nego je rađeno na računaru. Drugo, ovaj "račun" nema ni broj?
  Mogao je uvoznik da uradi i kompletan račun u domaćoj radinosti, a ne samo da stavlja pečat. Međutim, to bi bio falsifikat, baš kao što je falsifikat i pečat iz fotošopa.
  (Zoki, 22. decembar 2017 23:14)

  # Link komentara

 62. @carinik
  Kapa dole, da je vise takvih. Ali ovaj nas svet nije naucio drugacije, slasnije mu je kad treba nesto da se mulja jer tada "ispada pametan".
  (Putnik, 22. decembar 2017 22:35)

  # Link komentara

 63. Zasto su ti uooste carinili kad se po ovoj fakturi vidi da je u pitanju 1 predmet vrednosti 34,37e?!!!
  (Miler, 22. decembar 2017 21:34)
  A kakve to veze ima kolika je vrednost????Roba je carinska i takva mora da se ocarini,pa makar ona imala vrednost na fakturi 1e...državnom službeniku je zadatak da proceni vrednost iste(bez obzira koliko piše na fakturi) i istu ocarini.....drugo,faktura je punovazna bez bez pečata i potpisa kada na istoj piše da je punovazna bez pečata i potpisa,sto u ovom slučaju nije(uglavnom se to odnosi na robu iz EU)....ne secam se da sam video fakturu bez pečata a da je ih Kine....pozz
  (Spediter, 22. decembar 2017 22:24)

  # Link komentara

 64. Ja iato imam slucaj. Uvozio sam robu iz Svajcarske i kada sam im rekao da ne mogu da uvezem robu ako nemam pecat na fakturi nije im bilo jasno o cemu pricam. Rekli su mi da oni nemaju pecat. Izvinuo sam se i zamolio da naprave pecat. Naravno to su uradili i rekli su mi da su ga samo zbog mene napravili. Toliko o nasoj carini i zemlji Srbiji. 21. vek!!!
  (bee, 22. decembar 2017 22:20)

  # Link komentara

 65. Uvek mozes da prevaris kad naumis,
  cariniku je dosta teatralnih hapsenja kolega, pa ga malo boli lakat za sve i svasta. Ne opravdavam da za iznos od 30 usd to trazi zato sto je van pameti. Glupo je i da se neko hvali time.
  (Njegos, 22. decembar 2017 22:18)

  # Link komentara

 66. Sad će dobiti zasluženu prijavu zbog falsifikata
  (nebojša, 22. decembar 2017 21:58)

  # Link komentara

 67. "... i moram donijeti potvrdu koliko sam ja to platio, da li PayPal ili bankovni transfer svejedno."
  (Bruder Jakob)

  Ni bankovni transfer nije garant da ste nešto platili toliko koliko piše. Možete prodavcu preko računa uplatiti 100 i to prikazati carini, a posle mu dati još 200 na ruke i tih 200 država ne vidi i ostane uskraćena za svoje dažbine. U vašem slučaju to znači da platite deo iznosa preko računa, a posle se sa Kinezom nađete negde na pola puta da mu tajno, na ruke, platite ostatak. Znači našli biste se negde u Iranu, Kirgistanu, Kazahstanu i sl. Šalim se, ali kad je to izvodljivo stvarno ima i ovakvih slučajeva.
  (ja, ja, natürlich..., 22. decembar 2017 21:53)

  # Link komentara

 68. Sup u ljermontovoj odbija da registruje vozilo ako se na jednom od dokumenata ne nalazi uvoznikov delovodni pecat. Na konstataciju da ni jedan privredni subjekt nema obavezu da poseduje delovodni pecat po vazecim zakonima republike srbije dobijete odgovor da pecat ne morate da imate, ali onda ni registraciju necete dobiti!
  (Mile, 22. decembar 2017 21:43)

  # Link komentara

 69. dfs...не говоримо о Гватемали већ о Кини. Човек ради на царини и не зна свој посао! Замисли да си возач камиона и не знаш одакле је Волво. Каква обука, семинари..
  (кхм, 22. decembar 2017 21:41)

  # Link komentara

 70. Zasto su ti uooste carinili kad se po ovoj fakturi vidi da je u pitanju 1 predmet vrednosti 34,37e?!!!
  (Miler, 22. decembar 2017 21:34)

  # Link komentara

 71. Radim na slovenskoj carini sta se tice uvoza ili kupovine preko interneta, i nikada ne prihvatamo takvu fakturu sto je objavita...jer kinezi na te deklaracije pisu svasta
  (Milan_C, 22. decembar 2017 21:33)

  # Link komentara

 72. Nije tacno da ne koriste/nemaju pecat, i da samo nasi to traze. Cekam uvoz masine iz EU zemlje koja je stigla iz Kine i treba da se odradi reexport ka nama. Taj carinik iz EU zemlje ne pusta robu dok nije video pecatiranu fakturu. Vratili su fakturu i trazili pecat na njoj iako je na kineskom....
  (Sloba, 22. decembar 2017 21:31)

  # Link komentara

 73. Zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad u službi su krivična dela, ali to je i falsifikovanje isprave. Nije to ta borba, ali je odličan štos!
  (Mile, 22. decembar 2017 20:34)

  # Link komentara

 74. Opa, ovaj pametnjakovic nasao da se zeza sa drzavom!? Sad kad mu rebnu krivicnu za falsifikovanje...
  (navijac, 22. decembar 2017 20:33)

  # Link komentara

 75. Већина људи размишља на кратке стазе и прилично сужено, посматрају царинике као бандите и отимаче, сматрају да је царина чиста пљачка. Међутим, наплата царине (и пореза) је цивилизацијско достигнуће, значај царине је уочен још у далекој прошлости и она се већ вековима примењује у свим земљама света. Укинути царину и порезе био би повратак у камено доба. Оно што треба урадити је поставити за царинике лепо васпитане и образоване људе који ће умети ефикасно и зналачки да обављају свој посао. Е, ја сад питам тог момка, који је направио тај штос са печатом, како би он обавио тај посао када би му дали одрешене руке? Где би он у земљи у којој се дипломе купују, у којој младе васпитавају инстаграм и идиотске тв емисије, из које свако способан бежи да се не врати, где би он у таквој земљи нашао потребан број лепо васпитаног и образованог младог света да попуни радна места у царини (и не само у царини)? Тешко да ће у Србији наћи довољан број таквих. Царина таква каква је тáман је одраз онога какви смо и колико вредимо. До промена може доћи само постепено и кроз више деценија (векова?) живота у миру и без ратова. А и то је опет тешко кад је Србија у питању. Према томе, пре него што се некоме или нечему сит наругаш, постави себи питање: могу ли ја то направити бољим? Ја тврдим да у овом случају не можеш. И волео бих да грешим.
  (цариник, 22. decembar 2017 20:31)

  # Link komentara

 76. Tako sam i ja dobio original overen dokument iz Italije za 2 sata i jos mi covek kaze vidite da moze. hahaha
  (gagi54, 22. decembar 2017 20:29)

  # Link komentara

 77. Carinik je postupio po pravilu jel na fakturi pise potpis i pecat a pecata nije bilo , da je na fakturi pisalo samo potpis ne bi imao pravo da trazi pecat
  (mik, 22. decembar 2017 20:28)

  # Link komentara

 78. A gde je pecat? U Srbiji ni u WC ne mozes ako nemas pecat.
  (skeptik, 22. decembar 2017 20:21)

  # Link komentara

 79. car!
  (bsod, 22. decembar 2017 20:17)

  # Link komentara

 80. Sta se ovaj pravi pametan i jos vredja carinika. Lepo ga privesti u policiju zbog krivotvorenja.
  (ho ho ho, 22. decembar 2017 20:03)

  # Link komentara

 81. Ok, ne zna, pa ne zna, nije on kriv, on radi po uputstvima i instrukcijama svog nadredjenog. Niko mu nije rekao da Kina nema zig. Poslodavac (drzava) ga nije poslala na obuku, strucno usavrsavanje. Cak i da ovaj covek ima pravo da javno objavi ime doticnog, mislim da to ne bi trebalo da uradi, jer ponavljam, nije covek kriv, on radi po pravilu sluzbe.
  (Dsf, 22. decembar 2017 19:18)

  Jesi li upravo rekao da ne moraš imati nikakvo predznanje i kvalifikacije da bi obavljao određeni posao koji baš zahtjeva to predznanje i kvalifikacije?
  (789, 22. decembar 2017 19:58)

  # Link komentara

 82. Sad ce on da nadrlja zbog falsifikovanja dokumenata, a carinik nista.
  (Goran, 22. decembar 2017 19:51)

  # Link komentara

 83. Ok, ne zna, pa ne zna, nije on kriv, on radi po uputstvima i instrukcijama svog nadredjenog. Niko mu nije rekao da Kina nema zig. Poslodavac (drzava) ga nije poslala na obuku, strucno usavrsavanje. Cak i da ovaj covek ima pravo da javno objavi ime doticnog, mislim da to ne bi trebalo da uradi, jer ponavljam, nije covek kriv, on radi po pravilu sluzbe.
  (Dsf, 22. decembar 2017 19:18) # Link komentara

  Da ali pravila sluzbe su ispod zakona.
  (sabke, 22. decembar 2017 19:44)

  # Link komentara

 84. @dsf: on ne radi po pravilu službe jer pravilo kaže da pečat NIJE potreban. On ne zna svoj posao, najosnovniju stvar ne zna i još je bahat i osion. Treba momentalno otkaz da dobije!
  (Domaćin, 22. decembar 2017 19:40)

  # Link komentara

 85. Meni je smešno kad vidim kako svaki paket iz Kine koji dođe bude deklarisan 3-5 puta manje od onoga što je stvarna vrednost. Ovo što je gospodin šaljivdžija dobio sa faktorom od 34€ košta sigurno između 70-100€. Da je ovo normalna država kao što nije mnogo više bi drala za svakakve gluposti koje stižu iz Kine.
  (Tatamata, 22. decembar 2017 19:35)

  # Link komentara

 86. svaka cast!
  pre neki dan mi stigle patike iz engleske koje sam platio 60 funti + 15 funti postarina, sa sve regularnim papirima i racunima.za carinu,pdv i spediterske usluge daily express me je odrao 9000 dinara. kada sam se pobunio, njihov odgovor je bio da mogu da odbijem prijem i da ce psket biti poslat na unistavanje...
  (brainstorm, 22. decembar 2017 19:22)

  # Link komentara

 87. Ala vera :D.
  (mihajlo, 22. decembar 2017 19:21)

  # Link komentara

 88. Ok, ne zna, pa ne zna, nije on kriv, on radi po uputstvima i instrukcijama svog nadredjenog. Niko mu nije rekao da Kina nema zig. Poslodavac (drzava) ga nije poslala na obuku, strucno usavrsavanje. Cak i da ovaj covek ima pravo da javno objavi ime doticnog, mislim da to ne bi trebalo da uradi, jer ponavljam, nije covek kriv, on radi po pravilu sluzbe.
  (Dsf, 22. decembar 2017 19:18)

  # Link komentara

 89. Ja puno naručujem iz Kine, u otprilike recimo 30% slučajeva carina otvori paket. Ne priznaju kinesku fakturu bez obzira na žig, kod nas odavno nema žigova, i moram donijeti potvrdu koliko sam ja to platio, da li PayPal ili bankovni transfer svejedno.
  (Bruder Jakob, 22. decembar 2017 19:11)

  # Link komentara