Utorak, 17.11.2015.

16:05

Rama ukinuo porez za mali biznis

Mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Albaniji, a koja nemaju godišnji obrt veći od 36.400 evra, više ne podležu naplati poreza.

Izvor: B92

Rama ukinuo porez za mali biznis IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Sale Sever

pre 8 godina

ajde veliki vodja na Pink veceras da ti objasnis reforme u SME kako ti ne pada na pamet da budes kao "neki" drugi...Vazno je da imamo privredni rast od 0, 00002% na godisnjem nivou.

mladi preduzetnik

pre 8 godina

Svaka cast.. A kod nas deru kozu za ledja. Opstina Novi Beograd, delatnost Racunarsko programiranje, mesecni porezi i doprinosi ukupno oko 33.000 i u proseku mi ostane otprilike toliko za zivot

Branko Von Beca

pre 8 godina

A mi ćemo dobiti dodatnu akcizu na gorivo, koja i sad premašuje cenu goriva sa sve transprtom do Srbije...Dva puta skuplji je litar nego u Americi.. ono jes, pre ćemo njih i ući u eu, tamo 3020-te.

Tasa

pre 8 godina

A kod nas:

-Obaveza registracije lokala prilikom osnivanja firme(25000 dinara).

-Svaka promena u APR se placa od 1000-3000 dinara sto je 60 sekundi posla radniku na odrzavanju sajta APR-a.

-Obaveza placanje industrijske struje u lokalu iako je u celoj EU struja 3 puta jeftinija u odnosu na stan u Srbiji je struja,grejanja i rezijski troskovi za lokal 5x veci od rezija za stan.

-Taksa za isticanje firme.

-Obavezna prijava poreskom inspektoru nakon regsitracije licnim odlaskom.

-U poreskoj prijavi obavezno upisati "Ocekivani prihod" sto nema nigde u svetu.

-Obavezno PIO osiguranje i uplata 22000 dinara drzavi da li ti zaradio 1 dinar ili 200 hiljada-dodjes drzavi obaveznih 22000 dinara.

-Dodeljivanje PIB i JMBG broja po algoritmu iz doba SFRJ tacnije iz 60-ih godina proslog veka sto su i klinci provalili u Excel formulama.Kucajte"PIB broj excel formula" ili "JMBG Excel formula"

Narodu u Srbiji ne treba nista pricati.Ostaviti ga da zivi tako kako je navikao da zivi.Da zeli da mu bude bolje-borio bi se za bolje.Cim se ne bori-znaci da mu je dobro i ovako.

mali porez za uspesnu privredu!

pre 8 godina

Vucicu ucini isto u srbiji i uvedi porez za crkvu,tako ces da pokrijes pocetni minus dok se ne vidi efekat ovih mera.

Српска Крава

pre 8 godina

ПРИКАЗ РАЗНОЛИКОСТИ КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМА УЗ ПОМОЋ ДВИЈЕ КРАВЕ:
“Америчка корпорација”:
Имаш двије краве.
Једну продаш, другу присилиш да производи млијеко као четири краве.
Касније изнајмиш савјетника да изанализира због чега је крава цркнула.
“Француска корпорација”:
Имаш двије краве.
Почнеш са штрајком, јер би волио да имаш три краве.
“Италијанска корпорација”:
Имаш двије краве, међутим не знаш гдје су.
“Руска корпорација”:
Имаш двије краве.
Кад их пребројиш, установиш да их заправо имаш пет.
“Швајцарска корпорација”:
Имаш двије крава и ниједна није твоја.
Другима зарачунаш што су код тебе.
“Кинеска корпорација”:
Имаш двије краве.
И музе их 300 људи.
Касније се хвалиш о ниској стопи незапослености.
“Индијска корпорација”:
Имаш двије краве.
Обје су свете.
“Британска корпорација”:
Имаш двије краве.
Обје су луде.
“Код нас ”:
Имаш двије краве и влада музе тебе.
На крају те измузу толико да уопште не знаш зашто имаш краве.

pejapeja

pre 8 godina

Svaka cast majstore.Da kod nas ima pameti, isto ili slicno bi se odmah uvelo.Kada mali privrednik posrne, kod nas mu zalegnu sa kamatom da vise ne moze da se iskoprca. Kad bih objasnio kako je na zapadu, niko nebi poverovao koliko drzava brine o malom privredniku.Gledaju na svaki nacin da pomognu a kod nas na svaki nacin da odmognu.U nekim zemljama imas sve beneficije u tri godine pa tek onda dolazis pod udar obaveza a za to vreme imas ista prava kao oni koji vec posluju.Zamislite da u ovoj situaciji kada puno ljudi zbog nemastine kojima ne pada na pamet da urone u probleme a imaju ideje, neko izabere neko od ovih resenje. Kako to da su drugi uvek pametniji od nas?

JAGODINKA SIMONOVIC

pre 8 godina

u americi su korporativni porezi cca 35 %.eu ima progresivne stope rasta poreza za ultra bogatase maksimalno oko 50 % na milionske licne neto prihode.srbija je takodje tu negde.15 % (ranije 20) na dobit firme pa jos 15 %(ranije 20) da sebi uzmete pare iz firme.pa parafiskalni nameti koji nisu porezi al zapravo jesu ali se samo malo drugacije zovu tipa takse raznorazne,firmarine,jajarine.. itd..izadje to na cca 50 %.a uslovi poslovanja takvi da ulozis gotovo a dobijes veresiju..pa aj na sud narednih 20,30 god.pritom je samo poslovanje u normalnim zemljama nov I prav auto put a kod nas amazonska dzungla.

ćutim I radim

pre 8 godina

imam agenciju u kojoj sam samozaposlen, porezi su mi 82%, na 25.000 plate plaćam skoro 21.000 poreza i doprinosa. za druge je 67%, pa ti imaj privatni biznis

Milančica cveće brala

pre 8 godina

Ja mislim da će naš predsednik Vlade gospodin Aleksandar Vučić da odgovori boljom merom jer on kao niko do sada na najbolji način vodi našu Srbiju. Preporod kojim smo krenuli je nezabeležen u istoriji našoj. Okružio se najsposobnijim i najumnijim ljudima koji žive na ovim prostorima i procvat potpuni samo što se nije desio. Beograd na vodi je samo početak mega projekata gde će svi Srbi moći da rade, dobijaju velike plate za svoj rad i da na kraju postanemo najbolje mesto za život na planeti. Znali su Arapi gde da dođu. Osetili su. Svaka im čast. I svaka čast našem predsedniku Vučiću!!!

Zoki

pre 8 godina

Mudar potez jer pomaže da mali biznis izađe iz sfere sive ekonomije. Međutim, problem malih privrednika u Srbiji nije samo porez kao takav, nego gomila raznih opterećenja koja uzimaju dosta vremena i para. Porezi na dobit preduzeća nisu nigde u razvijenim zemljama visoki, jer preduzeća uvek mogu da nađu način da ga izbegnu. Balansira se tako da taj porez bude dovoljno nizak da se ne isplati da se izbegava. Srbiji je potrebna korenita reforma poreskog sistema i radnog zakonodavstva.

Benny Hill

pre 8 godina

Ja sam otvorio firmu u Srbiji i prva godina bila teska a u drugoj nisam inao uopste posla...jednom sam kasnio sa placanjem socialnih placanja i dobio kaznu 100.000 dinara od poreske uprave...o kad se zalio i kamata i sve to i platio sam za kamatama i kaznama 140.000 dinara....a to sto nemam posla i prodaje ne zanima nasu drzavu...porez i socilano plati...a odakle to ih ne interesuje...

ETFovac

pre 8 godina

'Selimo proizvodnju u Albaniju, pogodnija je od Srbije!' Ko bi rekao da ce neko nekad ovo da izjavi?!? Ali, evo došao je i taj dan, Srbija je postala banana-drzava i poslednja rupa na Evropskoj svirali!

sivi dom

pre 8 godina

U Srbiji elita,vlast,opozicija,tzv inteligencija,birokratija i tajkuni, sve u svemu jedno 100 000 parazita, ne dozvoljavaju napredak i manipulisu narodom na sve moguce nacine. Moguce da Vucic nije svestan ovog.
Cilj je usporiti svaki napredak pa i onaj za prostake nebitan.Tipa, fasada u Beogradu.

Jedan primer. Kad su reformisti dosli na vlast u Tirani, prvo sto su uradili, pokrecili su fasade na zgradama u tople,pozitivne boje, da podignu pozitivni elan u narodu. Gradonacelnik im je cak dobio neku evropsku nagradu zbog toga.
Pogledajmo nase sive gradove, narocito ruzni Beograd. I bice vam mnogo sta jasno!
Cilj je ugusiti preduzwtnistvo, ne talasati, barustina, a to se najbolje postize vizuelnim trikovima, iliti sivilom i ruznom arhitekturom.

Swedenonline

pre 8 godina

Ovo zvuci primamljivo za selidbu, na prvu loptu, pocepati firmu na 30-ak manjih gde ce svaka da radi sa samo jednim produktom.

I onda se na brzinu osvestim, da sta? Radi, ko, gde?
Trebalo bi mi par godina da edukujem osoblje a to je vec misija nemoguce.

Bron5

pre 8 godina

Kazu nasi da li smo svesni koliko je love ovo izdvajanje za povecanje penzija od 1,25%.Spominju milione,milijarde,"pomoc" od 58evra(uzas nedostojan coveka),da li je narod svestan koliko je to para???Koliko onda izdvajaju normalne drzave za svoj narod?Odakle njima pare?Odakle makedoniji lova kada je benzin sa minimalnim akcizama?Ma deri,udri stoku,tako treba,povecaj cene goriva,cigara,grejanja,gasa...

Mile sa Liona

pre 8 godina

Vučko, ovaj te Rama k*ca u zdrav mozak... i sa dronom i sa vodjenjem politike. Dok ti pljačkaš gradjane Srbije i skidaš kožu s ledja penzionerima i malim privrednicima, on podstiče preduzetništvo!

Milan

pre 8 godina

Nisam ekonomista, ali nekako mi je logicno ovo uraditi. Recimo, ukinemo porez na mala i srednja preduzeca i na plate zaposlenih i za kratko vreme privucemo firme iz inostranstva, sve od IT do kol centara i malih proizvodjaca. Da li bismo smanjenjem nezaposlenosti i povecanjem plata ubrali dovoljno kroz PDV uzimajuci u obzir povecanje kupovne moci stanovnistva a i stranaca u zemlji? Pola firmi ionako ne prijavljuju pun iznos plata.

Grid 2

pre 8 godina

Evo slike Srbije: kao preduzetnik koji redovno izmiruje obaveze (majke mi), predao sam 12.11.2015 zahtev za uverenje o izmirenom dugu prema državi u svrhu obnavljanja zdravstvenog osiguranja. Dodelili su mi današnji datum, 17.11.2015 kao dan kada da dođem da preuzmem dokument - uverenje??? 5 dana??? U socijalnom treba da sačekam još deset dana na izdavanje nove, čipovane zdravstvene knjižice. Dakle, 15 dana u tom mesecu nemam zdravstvenu zaštitu a plaćam pun iznos i još su svi drski prema meni.

Bole

pre 8 godina

Svaka cast. Posle kazu kao Albanija smo. Nije tačno, oni su bolji za svoj narod. Ovde postoje samo "strani" investitori...kakav mali biznis...to je gotova prica,pogledajte samo ko drzi trafike, a to bi trebalo da moze da bude mali porodicni biznis..

neki tamo

pre 8 godina

Oporavak nemacke posle rata je poceo ukidanjem poreza zanatlijama!
Ovde kozu skidaju,nikada ova zemlja nece moci da krene napred bez slicnih olaksica malom biznisu.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Pametan čovek, očigledno zna osnovne stvari iz ekonomije. Ako ova parazitska mafija koja nas u Srbiji jaše već decenijama to isto ne uradi, ja ću najverovatnije preći na Kosovo, jer su mi oni najbliži.

realno

pre 8 godina

A Dinkic povecao porez na dobit preduzeca 2013 sa 10% na 15% plus 15% porez na dividende = ukupno 30% poreska stopa na profit biznisa = lideri u reguonu !
(zoran, 17. novembar 2015 17:01)

Prilicno sam siguran da Dinkic nije ministar ili tome slicno mnogo pre 2013.
No,zadnjih 70 godina okruglo su svi isti tako da nema potrebe ni pamtiti imena ili godine vlasti.

P.S. 70 godina nijansi sive

PhP prog

pre 8 godina

Imam privatni biznis na Internetu vredan oko 60.000 evra godišnje sa tendencijom rasta. Za sada sve administracije završavam preko a ukupni troškovi mi ne prelaze 3%, jeste da kvartalno moram da se cimam tamo pa vamo ali i to je bolje nego da biznis prijavljujem ovde pa da mi skinu kožu s leđa.
Kad se (ako se) udbaši opamete i ostave ovu zemlju na miru i puste da vlast preuzmu pametni, e onda se možda i predomislim.

disko nindža

pre 8 godina

A ostali troškovi koji su veći od poreza kao na primer isticanje firme. Iznuda inspektora rada, iznuda carinika, iznuda građevinskog, sanitarnog, financijskog, ...

cobo

pre 8 godina

Proizvodjace bi komplet trebalo osloboditi poreza,kao i plate proizvodnih radnika.Jer sve sto imamo ono su napravili.Sve se moze regulisati porezom na dodatnu vrednost,porezom na promet,etz.

Hilon Hilonides

pre 8 godina

Nisam mogao ni da pomislim da ce Albanija biti modernija drzava od Srbije. Da ce imati viziju i put. Da ce imati buducnost. Nazalost, Srbija tone u svakom mogucem smislu i nema naznaka da ce uskoro biti bolje. Jedina perspektiva je odlazak...

Mali privrednik

pre 8 godina

Ova vest je nepotpuna. Da li se pod porezom podrazumeva samo porez na dohodak građana? Ako je tako, to nije baš nešto posebno značajno. Ja imam agenciju i porez na dohodak građana iznosi 10% od neto zarade, dakle negde oko 4.000 dinara mesečno. Ostali nameti (PIO, zdravstveno i ostalo) iznose mnogo više. Naravno, ne bih se bunio da ukinu taj porez, ali problem je što moraš da isplaćuješ sebi platu, bez obzira na ostvareni promet. Ako su u Albaniji ukinuli sve namete, onda se postavlja pitanje kako ti ljudi regulišu zdravstveno, staž i ostalo?

Jah

pre 8 godina

Opa ode i Albanija ispred nas.
E sad da imamo novinare pa da pripitaju Vucka zasto se ovo nije kod nas uvelo vec ljudi rade po 10 sati i placa ih drzava raznim subvencijama, i ako to treba strani investitori da rade?

Mali

pre 8 godina

Ajde Vučiću, uradi i ti isto. Em bi mali preduzetnici prodisali, em bi se otvorila mogućnost da botovi napuste državne jasle i da svoje literarno-intelektualne radove iznesu na tržište i da, na istom, u zavisnosti od mogućnosti,zarade umesto sendviča, možda čak i kilo pečenja.

zoran

pre 8 godina

A Dinkic povecao porez na dobit preduzeca 2013 sa 10% na 15% plus 15% porez na dividende = ukupno 30% poreska stopa na profit biznisa = lideri u reguonu !

C i n i k

pre 8 godina

To je Turski model.Turska je tako dozivela preporod.Mislim i da ce Albanija da napreduje ovakvim potezom,omogucavanjem ljudima da se oprobaju u poslu samostalno, a da pri tom nemaju harac drzave nad glavom.
Kod nas,haos,vec prvi mesec,svaki privatnik,najmanje mora da plati cca 300 e drzavi a potom jos toliko preko raznih taxi,komunalnih racuna,racuna za struju i sl.budalastina.Zato ljudi posle par meseci zatvaraju radnje i preko stranke na vlasti jure drzavna jasla,niko normalan ne radi privatno.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Rama je prilično dobar političar. Svojevremeno je proglašen i za najboljeg gradonačelnika Evrope, jer je komunistički betonsku sivu Tiranu pretvorio dosta lep grad. Naime, omogućio je besplatnu farbu za sve koji su želeli da okreče svoje zgrade i odaziv je bio ogroman. Tako da je sivu Tiranu preko noći pretvorio u grad dosta živih boja. Ima on super ideje. Šteta što naši političari nisu tako maštoviti. Kad se setim gde je Albanija bila za nas, a trenutno nas ekonomski prestižu i idu brinom koju mi nećemo dostići ni za 20 godina. A imamo veće tržište, bliži smo razvijenim zemljama, ali džaba.

C i n i k

pre 8 godina

To je Turski model.Turska je tako dozivela preporod.Mislim i da ce Albanija da napreduje ovakvim potezom,omogucavanjem ljudima da se oprobaju u poslu samostalno, a da pri tom nemaju harac drzave nad glavom.
Kod nas,haos,vec prvi mesec,svaki privatnik,najmanje mora da plati cca 300 e drzavi a potom jos toliko preko raznih taxi,komunalnih racuna,racuna za struju i sl.budalastina.Zato ljudi posle par meseci zatvaraju radnje i preko stranke na vlasti jure drzavna jasla,niko normalan ne radi privatno.

Grid 2

pre 8 godina

Evo slike Srbije: kao preduzetnik koji redovno izmiruje obaveze (majke mi), predao sam 12.11.2015 zahtev za uverenje o izmirenom dugu prema državi u svrhu obnavljanja zdravstvenog osiguranja. Dodelili su mi današnji datum, 17.11.2015 kao dan kada da dođem da preuzmem dokument - uverenje??? 5 dana??? U socijalnom treba da sačekam još deset dana na izdavanje nove, čipovane zdravstvene knjižice. Dakle, 15 dana u tom mesecu nemam zdravstvenu zaštitu a plaćam pun iznos i još su svi drski prema meni.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Rama je prilično dobar političar. Svojevremeno je proglašen i za najboljeg gradonačelnika Evrope, jer je komunistički betonsku sivu Tiranu pretvorio dosta lep grad. Naime, omogućio je besplatnu farbu za sve koji su želeli da okreče svoje zgrade i odaziv je bio ogroman. Tako da je sivu Tiranu preko noći pretvorio u grad dosta živih boja. Ima on super ideje. Šteta što naši političari nisu tako maštoviti. Kad se setim gde je Albanija bila za nas, a trenutno nas ekonomski prestižu i idu brinom koju mi nećemo dostići ni za 20 godina. A imamo veće tržište, bliži smo razvijenim zemljama, ali džaba.

neki tamo

pre 8 godina

Oporavak nemacke posle rata je poceo ukidanjem poreza zanatlijama!
Ovde kozu skidaju,nikada ova zemlja nece moci da krene napred bez slicnih olaksica malom biznisu.

PhP prog

pre 8 godina

Imam privatni biznis na Internetu vredan oko 60.000 evra godišnje sa tendencijom rasta. Za sada sve administracije završavam preko a ukupni troškovi mi ne prelaze 3%, jeste da kvartalno moram da se cimam tamo pa vamo ali i to je bolje nego da biznis prijavljujem ovde pa da mi skinu kožu s leđa.
Kad se (ako se) udbaši opamete i ostave ovu zemlju na miru i puste da vlast preuzmu pametni, e onda se možda i predomislim.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Pametan čovek, očigledno zna osnovne stvari iz ekonomije. Ako ova parazitska mafija koja nas u Srbiji jaše već decenijama to isto ne uradi, ja ću najverovatnije preći na Kosovo, jer su mi oni najbliži.

Bole

pre 8 godina

Svaka cast. Posle kazu kao Albanija smo. Nije tačno, oni su bolji za svoj narod. Ovde postoje samo "strani" investitori...kakav mali biznis...to je gotova prica,pogledajte samo ko drzi trafike, a to bi trebalo da moze da bude mali porodicni biznis..

Hilon Hilonides

pre 8 godina

Nisam mogao ni da pomislim da ce Albanija biti modernija drzava od Srbije. Da ce imati viziju i put. Da ce imati buducnost. Nazalost, Srbija tone u svakom mogucem smislu i nema naznaka da ce uskoro biti bolje. Jedina perspektiva je odlazak...

realno

pre 8 godina

A Dinkic povecao porez na dobit preduzeca 2013 sa 10% na 15% plus 15% porez na dividende = ukupno 30% poreska stopa na profit biznisa = lideri u reguonu !
(zoran, 17. novembar 2015 17:01)

Prilicno sam siguran da Dinkic nije ministar ili tome slicno mnogo pre 2013.
No,zadnjih 70 godina okruglo su svi isti tako da nema potrebe ni pamtiti imena ili godine vlasti.

P.S. 70 godina nijansi sive

Mali

pre 8 godina

Ajde Vučiću, uradi i ti isto. Em bi mali preduzetnici prodisali, em bi se otvorila mogućnost da botovi napuste državne jasle i da svoje literarno-intelektualne radove iznesu na tržište i da, na istom, u zavisnosti od mogućnosti,zarade umesto sendviča, možda čak i kilo pečenja.

zoran

pre 8 godina

A Dinkic povecao porez na dobit preduzeca 2013 sa 10% na 15% plus 15% porez na dividende = ukupno 30% poreska stopa na profit biznisa = lideri u reguonu !

Jah

pre 8 godina

Opa ode i Albanija ispred nas.
E sad da imamo novinare pa da pripitaju Vucka zasto se ovo nije kod nas uvelo vec ljudi rade po 10 sati i placa ih drzava raznim subvencijama, i ako to treba strani investitori da rade?

disko nindža

pre 8 godina

A ostali troškovi koji su veći od poreza kao na primer isticanje firme. Iznuda inspektora rada, iznuda carinika, iznuda građevinskog, sanitarnog, financijskog, ...

cobo

pre 8 godina

Proizvodjace bi komplet trebalo osloboditi poreza,kao i plate proizvodnih radnika.Jer sve sto imamo ono su napravili.Sve se moze regulisati porezom na dodatnu vrednost,porezom na promet,etz.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Vučko, ovaj te Rama k*ca u zdrav mozak... i sa dronom i sa vodjenjem politike. Dok ti pljačkaš gradjane Srbije i skidaš kožu s ledja penzionerima i malim privrednicima, on podstiče preduzetništvo!

ćutim I radim

pre 8 godina

imam agenciju u kojoj sam samozaposlen, porezi su mi 82%, na 25.000 plate plaćam skoro 21.000 poreza i doprinosa. za druge je 67%, pa ti imaj privatni biznis

Benny Hill

pre 8 godina

Ja sam otvorio firmu u Srbiji i prva godina bila teska a u drugoj nisam inao uopste posla...jednom sam kasnio sa placanjem socialnih placanja i dobio kaznu 100.000 dinara od poreske uprave...o kad se zalio i kamata i sve to i platio sam za kamatama i kaznama 140.000 dinara....a to sto nemam posla i prodaje ne zanima nasu drzavu...porez i socilano plati...a odakle to ih ne interesuje...

ETFovac

pre 8 godina

'Selimo proizvodnju u Albaniju, pogodnija je od Srbije!' Ko bi rekao da ce neko nekad ovo da izjavi?!? Ali, evo došao je i taj dan, Srbija je postala banana-drzava i poslednja rupa na Evropskoj svirali!

pejapeja

pre 8 godina

Svaka cast majstore.Da kod nas ima pameti, isto ili slicno bi se odmah uvelo.Kada mali privrednik posrne, kod nas mu zalegnu sa kamatom da vise ne moze da se iskoprca. Kad bih objasnio kako je na zapadu, niko nebi poverovao koliko drzava brine o malom privredniku.Gledaju na svaki nacin da pomognu a kod nas na svaki nacin da odmognu.U nekim zemljama imas sve beneficije u tri godine pa tek onda dolazis pod udar obaveza a za to vreme imas ista prava kao oni koji vec posluju.Zamislite da u ovoj situaciji kada puno ljudi zbog nemastine kojima ne pada na pamet da urone u probleme a imaju ideje, neko izabere neko od ovih resenje. Kako to da su drugi uvek pametniji od nas?

Српска Крава

pre 8 godina

ПРИКАЗ РАЗНОЛИКОСТИ КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМА УЗ ПОМОЋ ДВИЈЕ КРАВЕ:
“Америчка корпорација”:
Имаш двије краве.
Једну продаш, другу присилиш да производи млијеко као четири краве.
Касније изнајмиш савјетника да изанализира због чега је крава цркнула.
“Француска корпорација”:
Имаш двије краве.
Почнеш са штрајком, јер би волио да имаш три краве.
“Италијанска корпорација”:
Имаш двије краве, међутим не знаш гдје су.
“Руска корпорација”:
Имаш двије краве.
Кад их пребројиш, установиш да их заправо имаш пет.
“Швајцарска корпорација”:
Имаш двије крава и ниједна није твоја.
Другима зарачунаш што су код тебе.
“Кинеска корпорација”:
Имаш двије краве.
И музе их 300 људи.
Касније се хвалиш о ниској стопи незапослености.
“Индијска корпорација”:
Имаш двије краве.
Обје су свете.
“Британска корпорација”:
Имаш двије краве.
Обје су луде.
“Код нас ”:
Имаш двије краве и влада музе тебе.
На крају те измузу толико да уопште не знаш зашто имаш краве.

JAGODINKA SIMONOVIC

pre 8 godina

u americi su korporativni porezi cca 35 %.eu ima progresivne stope rasta poreza za ultra bogatase maksimalno oko 50 % na milionske licne neto prihode.srbija je takodje tu negde.15 % (ranije 20) na dobit firme pa jos 15 %(ranije 20) da sebi uzmete pare iz firme.pa parafiskalni nameti koji nisu porezi al zapravo jesu ali se samo malo drugacije zovu tipa takse raznorazne,firmarine,jajarine.. itd..izadje to na cca 50 %.a uslovi poslovanja takvi da ulozis gotovo a dobijes veresiju..pa aj na sud narednih 20,30 god.pritom je samo poslovanje u normalnim zemljama nov I prav auto put a kod nas amazonska dzungla.

Bron5

pre 8 godina

Kazu nasi da li smo svesni koliko je love ovo izdvajanje za povecanje penzija od 1,25%.Spominju milione,milijarde,"pomoc" od 58evra(uzas nedostojan coveka),da li je narod svestan koliko je to para???Koliko onda izdvajaju normalne drzave za svoj narod?Odakle njima pare?Odakle makedoniji lova kada je benzin sa minimalnim akcizama?Ma deri,udri stoku,tako treba,povecaj cene goriva,cigara,grejanja,gasa...

Zoki

pre 8 godina

Mudar potez jer pomaže da mali biznis izađe iz sfere sive ekonomije. Međutim, problem malih privrednika u Srbiji nije samo porez kao takav, nego gomila raznih opterećenja koja uzimaju dosta vremena i para. Porezi na dobit preduzeća nisu nigde u razvijenim zemljama visoki, jer preduzeća uvek mogu da nađu način da ga izbegnu. Balansira se tako da taj porez bude dovoljno nizak da se ne isplati da se izbegava. Srbiji je potrebna korenita reforma poreskog sistema i radnog zakonodavstva.

Tasa

pre 8 godina

A kod nas:

-Obaveza registracije lokala prilikom osnivanja firme(25000 dinara).

-Svaka promena u APR se placa od 1000-3000 dinara sto je 60 sekundi posla radniku na odrzavanju sajta APR-a.

-Obaveza placanje industrijske struje u lokalu iako je u celoj EU struja 3 puta jeftinija u odnosu na stan u Srbiji je struja,grejanja i rezijski troskovi za lokal 5x veci od rezija za stan.

-Taksa za isticanje firme.

-Obavezna prijava poreskom inspektoru nakon regsitracije licnim odlaskom.

-U poreskoj prijavi obavezno upisati "Ocekivani prihod" sto nema nigde u svetu.

-Obavezno PIO osiguranje i uplata 22000 dinara drzavi da li ti zaradio 1 dinar ili 200 hiljada-dodjes drzavi obaveznih 22000 dinara.

-Dodeljivanje PIB i JMBG broja po algoritmu iz doba SFRJ tacnije iz 60-ih godina proslog veka sto su i klinci provalili u Excel formulama.Kucajte"PIB broj excel formula" ili "JMBG Excel formula"

Narodu u Srbiji ne treba nista pricati.Ostaviti ga da zivi tako kako je navikao da zivi.Da zeli da mu bude bolje-borio bi se za bolje.Cim se ne bori-znaci da mu je dobro i ovako.

sivi dom

pre 8 godina

U Srbiji elita,vlast,opozicija,tzv inteligencija,birokratija i tajkuni, sve u svemu jedno 100 000 parazita, ne dozvoljavaju napredak i manipulisu narodom na sve moguce nacine. Moguce da Vucic nije svestan ovog.
Cilj je usporiti svaki napredak pa i onaj za prostake nebitan.Tipa, fasada u Beogradu.

Jedan primer. Kad su reformisti dosli na vlast u Tirani, prvo sto su uradili, pokrecili su fasade na zgradama u tople,pozitivne boje, da podignu pozitivni elan u narodu. Gradonacelnik im je cak dobio neku evropsku nagradu zbog toga.
Pogledajmo nase sive gradove, narocito ruzni Beograd. I bice vam mnogo sta jasno!
Cilj je ugusiti preduzwtnistvo, ne talasati, barustina, a to se najbolje postize vizuelnim trikovima, iliti sivilom i ruznom arhitekturom.

Milančica cveće brala

pre 8 godina

Ja mislim da će naš predsednik Vlade gospodin Aleksandar Vučić da odgovori boljom merom jer on kao niko do sada na najbolji način vodi našu Srbiju. Preporod kojim smo krenuli je nezabeležen u istoriji našoj. Okružio se najsposobnijim i najumnijim ljudima koji žive na ovim prostorima i procvat potpuni samo što se nije desio. Beograd na vodi je samo početak mega projekata gde će svi Srbi moći da rade, dobijaju velike plate za svoj rad i da na kraju postanemo najbolje mesto za život na planeti. Znali su Arapi gde da dođu. Osetili su. Svaka im čast. I svaka čast našem predsedniku Vučiću!!!

Milan

pre 8 godina

Nisam ekonomista, ali nekako mi je logicno ovo uraditi. Recimo, ukinemo porez na mala i srednja preduzeca i na plate zaposlenih i za kratko vreme privucemo firme iz inostranstva, sve od IT do kol centara i malih proizvodjaca. Da li bismo smanjenjem nezaposlenosti i povecanjem plata ubrali dovoljno kroz PDV uzimajuci u obzir povecanje kupovne moci stanovnistva a i stranaca u zemlji? Pola firmi ionako ne prijavljuju pun iznos plata.

Mali privrednik

pre 8 godina

Ova vest je nepotpuna. Da li se pod porezom podrazumeva samo porez na dohodak građana? Ako je tako, to nije baš nešto posebno značajno. Ja imam agenciju i porez na dohodak građana iznosi 10% od neto zarade, dakle negde oko 4.000 dinara mesečno. Ostali nameti (PIO, zdravstveno i ostalo) iznose mnogo više. Naravno, ne bih se bunio da ukinu taj porez, ali problem je što moraš da isplaćuješ sebi platu, bez obzira na ostvareni promet. Ako su u Albaniji ukinuli sve namete, onda se postavlja pitanje kako ti ljudi regulišu zdravstveno, staž i ostalo?

mali porez za uspesnu privredu!

pre 8 godina

Vucicu ucini isto u srbiji i uvedi porez za crkvu,tako ces da pokrijes pocetni minus dok se ne vidi efekat ovih mera.

Branko Von Beca

pre 8 godina

A mi ćemo dobiti dodatnu akcizu na gorivo, koja i sad premašuje cenu goriva sa sve transprtom do Srbije...Dva puta skuplji je litar nego u Americi.. ono jes, pre ćemo njih i ući u eu, tamo 3020-te.

mladi preduzetnik

pre 8 godina

Svaka cast.. A kod nas deru kozu za ledja. Opstina Novi Beograd, delatnost Racunarsko programiranje, mesecni porezi i doprinosi ukupno oko 33.000 i u proseku mi ostane otprilike toliko za zivot

Swedenonline

pre 8 godina

Ovo zvuci primamljivo za selidbu, na prvu loptu, pocepati firmu na 30-ak manjih gde ce svaka da radi sa samo jednim produktom.

I onda se na brzinu osvestim, da sta? Radi, ko, gde?
Trebalo bi mi par godina da edukujem osoblje a to je vec misija nemoguce.

Sale Sever

pre 8 godina

ajde veliki vodja na Pink veceras da ti objasnis reforme u SME kako ti ne pada na pamet da budes kao "neki" drugi...Vazno je da imamo privredni rast od 0, 00002% na godisnjem nivou.

Mali privrednik

pre 8 godina

Ova vest je nepotpuna. Da li se pod porezom podrazumeva samo porez na dohodak građana? Ako je tako, to nije baš nešto posebno značajno. Ja imam agenciju i porez na dohodak građana iznosi 10% od neto zarade, dakle negde oko 4.000 dinara mesečno. Ostali nameti (PIO, zdravstveno i ostalo) iznose mnogo više. Naravno, ne bih se bunio da ukinu taj porez, ali problem je što moraš da isplaćuješ sebi platu, bez obzira na ostvareni promet. Ako su u Albaniji ukinuli sve namete, onda se postavlja pitanje kako ti ljudi regulišu zdravstveno, staž i ostalo?

Milančica cveće brala

pre 8 godina

Ja mislim da će naš predsednik Vlade gospodin Aleksandar Vučić da odgovori boljom merom jer on kao niko do sada na najbolji način vodi našu Srbiju. Preporod kojim smo krenuli je nezabeležen u istoriji našoj. Okružio se najsposobnijim i najumnijim ljudima koji žive na ovim prostorima i procvat potpuni samo što se nije desio. Beograd na vodi je samo početak mega projekata gde će svi Srbi moći da rade, dobijaju velike plate za svoj rad i da na kraju postanemo najbolje mesto za život na planeti. Znali su Arapi gde da dođu. Osetili su. Svaka im čast. I svaka čast našem predsedniku Vučiću!!!

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Rama je prilično dobar političar. Svojevremeno je proglašen i za najboljeg gradonačelnika Evrope, jer je komunistički betonsku sivu Tiranu pretvorio dosta lep grad. Naime, omogućio je besplatnu farbu za sve koji su želeli da okreče svoje zgrade i odaziv je bio ogroman. Tako da je sivu Tiranu preko noći pretvorio u grad dosta živih boja. Ima on super ideje. Šteta što naši političari nisu tako maštoviti. Kad se setim gde je Albanija bila za nas, a trenutno nas ekonomski prestižu i idu brinom koju mi nećemo dostići ni za 20 godina. A imamo veće tržište, bliži smo razvijenim zemljama, ali džaba.

zoran

pre 8 godina

A Dinkic povecao porez na dobit preduzeca 2013 sa 10% na 15% plus 15% porez na dividende = ukupno 30% poreska stopa na profit biznisa = lideri u reguonu !

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Pametan čovek, očigledno zna osnovne stvari iz ekonomije. Ako ova parazitska mafija koja nas u Srbiji jaše već decenijama to isto ne uradi, ja ću najverovatnije preći na Kosovo, jer su mi oni najbliži.

disko nindža

pre 8 godina

A ostali troškovi koji su veći od poreza kao na primer isticanje firme. Iznuda inspektora rada, iznuda carinika, iznuda građevinskog, sanitarnog, financijskog, ...

Swedenonline

pre 8 godina

Ovo zvuci primamljivo za selidbu, na prvu loptu, pocepati firmu na 30-ak manjih gde ce svaka da radi sa samo jednim produktom.

I onda se na brzinu osvestim, da sta? Radi, ko, gde?
Trebalo bi mi par godina da edukujem osoblje a to je vec misija nemoguce.

C i n i k

pre 8 godina

To je Turski model.Turska je tako dozivela preporod.Mislim i da ce Albanija da napreduje ovakvim potezom,omogucavanjem ljudima da se oprobaju u poslu samostalno, a da pri tom nemaju harac drzave nad glavom.
Kod nas,haos,vec prvi mesec,svaki privatnik,najmanje mora da plati cca 300 e drzavi a potom jos toliko preko raznih taxi,komunalnih racuna,racuna za struju i sl.budalastina.Zato ljudi posle par meseci zatvaraju radnje i preko stranke na vlasti jure drzavna jasla,niko normalan ne radi privatno.

Hilon Hilonides

pre 8 godina

Nisam mogao ni da pomislim da ce Albanija biti modernija drzava od Srbije. Da ce imati viziju i put. Da ce imati buducnost. Nazalost, Srbija tone u svakom mogucem smislu i nema naznaka da ce uskoro biti bolje. Jedina perspektiva je odlazak...

PhP prog

pre 8 godina

Imam privatni biznis na Internetu vredan oko 60.000 evra godišnje sa tendencijom rasta. Za sada sve administracije završavam preko a ukupni troškovi mi ne prelaze 3%, jeste da kvartalno moram da se cimam tamo pa vamo ali i to je bolje nego da biznis prijavljujem ovde pa da mi skinu kožu s leđa.
Kad se (ako se) udbaši opamete i ostave ovu zemlju na miru i puste da vlast preuzmu pametni, e onda se možda i predomislim.

Grid 2

pre 8 godina

Evo slike Srbije: kao preduzetnik koji redovno izmiruje obaveze (majke mi), predao sam 12.11.2015 zahtev za uverenje o izmirenom dugu prema državi u svrhu obnavljanja zdravstvenog osiguranja. Dodelili su mi današnji datum, 17.11.2015 kao dan kada da dođem da preuzmem dokument - uverenje??? 5 dana??? U socijalnom treba da sačekam još deset dana na izdavanje nove, čipovane zdravstvene knjižice. Dakle, 15 dana u tom mesecu nemam zdravstvenu zaštitu a plaćam pun iznos i još su svi drski prema meni.

realno

pre 8 godina

A Dinkic povecao porez na dobit preduzeca 2013 sa 10% na 15% plus 15% porez na dividende = ukupno 30% poreska stopa na profit biznisa = lideri u reguonu !
(zoran, 17. novembar 2015 17:01)

Prilicno sam siguran da Dinkic nije ministar ili tome slicno mnogo pre 2013.
No,zadnjih 70 godina okruglo su svi isti tako da nema potrebe ni pamtiti imena ili godine vlasti.

P.S. 70 godina nijansi sive

neki tamo

pre 8 godina

Oporavak nemacke posle rata je poceo ukidanjem poreza zanatlijama!
Ovde kozu skidaju,nikada ova zemlja nece moci da krene napred bez slicnih olaksica malom biznisu.

sivi dom

pre 8 godina

U Srbiji elita,vlast,opozicija,tzv inteligencija,birokratija i tajkuni, sve u svemu jedno 100 000 parazita, ne dozvoljavaju napredak i manipulisu narodom na sve moguce nacine. Moguce da Vucic nije svestan ovog.
Cilj je usporiti svaki napredak pa i onaj za prostake nebitan.Tipa, fasada u Beogradu.

Jedan primer. Kad su reformisti dosli na vlast u Tirani, prvo sto su uradili, pokrecili su fasade na zgradama u tople,pozitivne boje, da podignu pozitivni elan u narodu. Gradonacelnik im je cak dobio neku evropsku nagradu zbog toga.
Pogledajmo nase sive gradove, narocito ruzni Beograd. I bice vam mnogo sta jasno!
Cilj je ugusiti preduzwtnistvo, ne talasati, barustina, a to se najbolje postize vizuelnim trikovima, iliti sivilom i ruznom arhitekturom.

ćutim I radim

pre 8 godina

imam agenciju u kojoj sam samozaposlen, porezi su mi 82%, na 25.000 plate plaćam skoro 21.000 poreza i doprinosa. za druge je 67%, pa ti imaj privatni biznis

cobo

pre 8 godina

Proizvodjace bi komplet trebalo osloboditi poreza,kao i plate proizvodnih radnika.Jer sve sto imamo ono su napravili.Sve se moze regulisati porezom na dodatnu vrednost,porezom na promet,etz.

mali porez za uspesnu privredu!

pre 8 godina

Vucicu ucini isto u srbiji i uvedi porez za crkvu,tako ces da pokrijes pocetni minus dok se ne vidi efekat ovih mera.

Mali

pre 8 godina

Ajde Vučiću, uradi i ti isto. Em bi mali preduzetnici prodisali, em bi se otvorila mogućnost da botovi napuste državne jasle i da svoje literarno-intelektualne radove iznesu na tržište i da, na istom, u zavisnosti od mogućnosti,zarade umesto sendviča, možda čak i kilo pečenja.

Bole

pre 8 godina

Svaka cast. Posle kazu kao Albanija smo. Nije tačno, oni su bolji za svoj narod. Ovde postoje samo "strani" investitori...kakav mali biznis...to je gotova prica,pogledajte samo ko drzi trafike, a to bi trebalo da moze da bude mali porodicni biznis..

Jah

pre 8 godina

Opa ode i Albanija ispred nas.
E sad da imamo novinare pa da pripitaju Vucka zasto se ovo nije kod nas uvelo vec ljudi rade po 10 sati i placa ih drzava raznim subvencijama, i ako to treba strani investitori da rade?

Mile sa Liona

pre 8 godina

Vučko, ovaj te Rama k*ca u zdrav mozak... i sa dronom i sa vodjenjem politike. Dok ti pljačkaš gradjane Srbije i skidaš kožu s ledja penzionerima i malim privrednicima, on podstiče preduzetništvo!

JAGODINKA SIMONOVIC

pre 8 godina

u americi su korporativni porezi cca 35 %.eu ima progresivne stope rasta poreza za ultra bogatase maksimalno oko 50 % na milionske licne neto prihode.srbija je takodje tu negde.15 % (ranije 20) na dobit firme pa jos 15 %(ranije 20) da sebi uzmete pare iz firme.pa parafiskalni nameti koji nisu porezi al zapravo jesu ali se samo malo drugacije zovu tipa takse raznorazne,firmarine,jajarine.. itd..izadje to na cca 50 %.a uslovi poslovanja takvi da ulozis gotovo a dobijes veresiju..pa aj na sud narednih 20,30 god.pritom je samo poslovanje u normalnim zemljama nov I prav auto put a kod nas amazonska dzungla.

Tasa

pre 8 godina

A kod nas:

-Obaveza registracije lokala prilikom osnivanja firme(25000 dinara).

-Svaka promena u APR se placa od 1000-3000 dinara sto je 60 sekundi posla radniku na odrzavanju sajta APR-a.

-Obaveza placanje industrijske struje u lokalu iako je u celoj EU struja 3 puta jeftinija u odnosu na stan u Srbiji je struja,grejanja i rezijski troskovi za lokal 5x veci od rezija za stan.

-Taksa za isticanje firme.

-Obavezna prijava poreskom inspektoru nakon regsitracije licnim odlaskom.

-U poreskoj prijavi obavezno upisati "Ocekivani prihod" sto nema nigde u svetu.

-Obavezno PIO osiguranje i uplata 22000 dinara drzavi da li ti zaradio 1 dinar ili 200 hiljada-dodjes drzavi obaveznih 22000 dinara.

-Dodeljivanje PIB i JMBG broja po algoritmu iz doba SFRJ tacnije iz 60-ih godina proslog veka sto su i klinci provalili u Excel formulama.Kucajte"PIB broj excel formula" ili "JMBG Excel formula"

Narodu u Srbiji ne treba nista pricati.Ostaviti ga da zivi tako kako je navikao da zivi.Da zeli da mu bude bolje-borio bi se za bolje.Cim se ne bori-znaci da mu je dobro i ovako.

Milan

pre 8 godina

Nisam ekonomista, ali nekako mi je logicno ovo uraditi. Recimo, ukinemo porez na mala i srednja preduzeca i na plate zaposlenih i za kratko vreme privucemo firme iz inostranstva, sve od IT do kol centara i malih proizvodjaca. Da li bismo smanjenjem nezaposlenosti i povecanjem plata ubrali dovoljno kroz PDV uzimajuci u obzir povecanje kupovne moci stanovnistva a i stranaca u zemlji? Pola firmi ionako ne prijavljuju pun iznos plata.

Bron5

pre 8 godina

Kazu nasi da li smo svesni koliko je love ovo izdvajanje za povecanje penzija od 1,25%.Spominju milione,milijarde,"pomoc" od 58evra(uzas nedostojan coveka),da li je narod svestan koliko je to para???Koliko onda izdvajaju normalne drzave za svoj narod?Odakle njima pare?Odakle makedoniji lova kada je benzin sa minimalnim akcizama?Ma deri,udri stoku,tako treba,povecaj cene goriva,cigara,grejanja,gasa...

Zoki

pre 8 godina

Mudar potez jer pomaže da mali biznis izađe iz sfere sive ekonomije. Međutim, problem malih privrednika u Srbiji nije samo porez kao takav, nego gomila raznih opterećenja koja uzimaju dosta vremena i para. Porezi na dobit preduzeća nisu nigde u razvijenim zemljama visoki, jer preduzeća uvek mogu da nađu način da ga izbegnu. Balansira se tako da taj porez bude dovoljno nizak da se ne isplati da se izbegava. Srbiji je potrebna korenita reforma poreskog sistema i radnog zakonodavstva.

Benny Hill

pre 8 godina

Ja sam otvorio firmu u Srbiji i prva godina bila teska a u drugoj nisam inao uopste posla...jednom sam kasnio sa placanjem socialnih placanja i dobio kaznu 100.000 dinara od poreske uprave...o kad se zalio i kamata i sve to i platio sam za kamatama i kaznama 140.000 dinara....a to sto nemam posla i prodaje ne zanima nasu drzavu...porez i socilano plati...a odakle to ih ne interesuje...

pejapeja

pre 8 godina

Svaka cast majstore.Da kod nas ima pameti, isto ili slicno bi se odmah uvelo.Kada mali privrednik posrne, kod nas mu zalegnu sa kamatom da vise ne moze da se iskoprca. Kad bih objasnio kako je na zapadu, niko nebi poverovao koliko drzava brine o malom privredniku.Gledaju na svaki nacin da pomognu a kod nas na svaki nacin da odmognu.U nekim zemljama imas sve beneficije u tri godine pa tek onda dolazis pod udar obaveza a za to vreme imas ista prava kao oni koji vec posluju.Zamislite da u ovoj situaciji kada puno ljudi zbog nemastine kojima ne pada na pamet da urone u probleme a imaju ideje, neko izabere neko od ovih resenje. Kako to da su drugi uvek pametniji od nas?

Српска Крава

pre 8 godina

ПРИКАЗ РАЗНОЛИКОСТИ КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМА УЗ ПОМОЋ ДВИЈЕ КРАВЕ:
“Америчка корпорација”:
Имаш двије краве.
Једну продаш, другу присилиш да производи млијеко као четири краве.
Касније изнајмиш савјетника да изанализира због чега је крава цркнула.
“Француска корпорација”:
Имаш двије краве.
Почнеш са штрајком, јер би волио да имаш три краве.
“Италијанска корпорација”:
Имаш двије краве, међутим не знаш гдје су.
“Руска корпорација”:
Имаш двије краве.
Кад их пребројиш, установиш да их заправо имаш пет.
“Швајцарска корпорација”:
Имаш двије крава и ниједна није твоја.
Другима зарачунаш што су код тебе.
“Кинеска корпорација”:
Имаш двије краве.
И музе их 300 људи.
Касније се хвалиш о ниској стопи незапослености.
“Индијска корпорација”:
Имаш двије краве.
Обје су свете.
“Британска корпорација”:
Имаш двије краве.
Обје су луде.
“Код нас ”:
Имаш двије краве и влада музе тебе.
На крају те измузу толико да уопште не знаш зашто имаш краве.

mladi preduzetnik

pre 8 godina

Svaka cast.. A kod nas deru kozu za ledja. Opstina Novi Beograd, delatnost Racunarsko programiranje, mesecni porezi i doprinosi ukupno oko 33.000 i u proseku mi ostane otprilike toliko za zivot

ETFovac

pre 8 godina

'Selimo proizvodnju u Albaniju, pogodnija je od Srbije!' Ko bi rekao da ce neko nekad ovo da izjavi?!? Ali, evo došao je i taj dan, Srbija je postala banana-drzava i poslednja rupa na Evropskoj svirali!

Branko Von Beca

pre 8 godina

A mi ćemo dobiti dodatnu akcizu na gorivo, koja i sad premašuje cenu goriva sa sve transprtom do Srbije...Dva puta skuplji je litar nego u Americi.. ono jes, pre ćemo njih i ući u eu, tamo 3020-te.

Sale Sever

pre 8 godina

ajde veliki vodja na Pink veceras da ti objasnis reforme u SME kako ti ne pada na pamet da budes kao "neki" drugi...Vazno je da imamo privredni rast od 0, 00002% na godisnjem nivou.