Mali ruši Đilasov plan - metro prvo od Čukarice

Siniša Mali o pravcima razvoja prestonice, aferama, opoziciji... Đilasova verzija podzemne železnice nije ekonomična. Temelji kule "Beograda na vodi" već sredinom februara. Nećemo podizati cenu grejanja

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Relanije je, na osnovu analiza urađenih do sada, da buduća prva linija metroa krene od Banovog brda do centra, nego kao što je ranije planirano od Ustaničke do Zemuna, otkriva za Večernje novosti gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

- Ne smemo da uđemo u izgradnju podzemne železnice koja košta milijardu evra, a da linija bude pogrešna. Ona koju je htela Đilasova vlast da gradi, nije ekonomična. Trenutno, najopterećenije tačke su stanica preko puta Sajma i ona kod Brankovog mosta, preko puta Ušća, kaže prvi čovek srpske prestonice.

- U toku 2016. biće završen smart plan, analiza svih vidova saobraćaja u Beogradu.

* Kako trajno rešiti pitanje GSP "Beograd"? Da li ste zadovoljni rezultatima novog tarifnog sistema?

- GSP ne može tek tako da se promeni, već mora čitav sistem da se menja. Imamo novu mrežu linija, promenjen je i tarifni sistem, ali i dalje nisam zadovoljan, jer nismo povećali prihode. Građani jednostavno moraju da se naviknu da plaćaju prevoz. Izašli smo u susret svima koji žive u prigradskim naseljima, jer plaćaju i do 45 odsto nižu cenu karte. Kupićemo još 50 autobusa, sva vozila imaće video-nadzor, besplatan internet, ugradićemo i brojače putnika, da bismo efikasnije napravili sistem.

Bez struja u gradskoj vlasti

Koliko su tačne priče o postojanju dve struje u aktuelnoj gradskoj vlasti?

- Nema ih. Imao samo jedna struja, koja ima zajednički cilj - tvrdi gradonačelnik Mali.

* Zašto kasne projekti poput novog prihvatilišta za decu, zapošljavanja 1.000 komunalaca, pravilnika o splavovima?

- Projekat prihvatilišta biće jedan od tri prioriteta za 2016. Papiri su završeni, ugovor potpisan, krajem aprila deca će se useliti u nov prostor. Planiramo da u januaru imamo jednu dobrotvornu večeru, da prikupimo novac koji nedostaje. Zašto nisu zaposleni komunalni policajci kriva je birokratska procedura i set zakona koji bi nam to dozvolio, dok je Pravilnik o postavljanju splavova gotov. Usvojićemo ga do 1. maja i počeće da se primenjuje od 1. januara 2017. Svi splavovi su popisani, slikani. Formiraćemo zone, gde mogu da budu postavljeni. Plutajućih lokala neće biti kod Nebojša kule i preko puta "Beograda na vodi".

* Da li je logično da građani plaćaju ove grejne sezone istu cenu kao i lane, iako je cena energenata snižena?

- Prošle godine energenti su poskupeli 20 odsto, a mi smo cenu povećali za 4,7 odsto. Ostatak je pokrivao grad. I šta ako sada smanjimo cenu, pa opet poraste cena energenata? Nećemo spuštati cenu grejanja, a nećemo ni povećavati.

* Danilo Bašić, odbornik DS, rekao je da će se učlaniti u SNS ako se reši problem kanalizacije na Paliluli.

- Do 2025. godine završićemo vodovodnu i kanalizacionu mrežu u celom gradu. Nije tačno da ne može zbog konfiguracije terena i nivoa podzemnih voda da se uradi infrastrukturna mreža. Za ovaj posao obezbedićemo 575 miliona evra, za narednih deset godina.

* Kako stižete u isto vreme da brinete o Beogradu, "Beogradu na vodi", "Er Srbiji"?

- Veliko je zadovoljstvo i obaveza biti odgovoran za te tri stvari. "Er Srbija", odnosno "Jat", bio je na ivici bankrotstva, a sada je najjača avio-kompanija u regionu. Što se tiče "Beograda na vodi", sve ide svojim tokom. Svakodnevno obilazim gradilište, sredinom februara očekujem da počnu nadzemni radovi i iskopavanje temelja za veliku kulu.

Ni 24 stana, ni milioni evra

* Šta je na kraju istina o 24 stana u Bugarskoj?

- Dokazao sam da mi je falsifikovan potpis i da dokumenta nisu važeća. Dostavio sam svu dokumentaciju Agenciji za borbu protiv korupcije, podneo sam i krivične prijave. Ja nemam pet miliona evra i nemam 24 stana. U ovoj zemlji svako može da piše šta hoće i da za to ne odgovara.

* Šta biste izabrali kao najpozitivniji utisak u 2015?

- Četiri su stvari po kojima ću pamtiti 2015. Potpuno smo zaustavili negativan rast zaduženosti Beograda. Imaćemo 7,5 budžetski deficit, a već sledeće godine biće 4,7 odsto. Uveli smo red u funkcionisanju komunalnih preduzeća, koja su pravila 2,5 milijardi minusa, a sada imaju dobitak dve milijarde. Rešili smo pitanje 3.500 mališana koji nisu mogli da se upišu u vrtić. Uključili smo privatnike, što je bolje nego da zidamo skupa obdaništa. U 2015. nemamo dinara duga iz tekućih obaveza, za socijalno najugroženije sugrađane, sačuvali smo "Bebi servis".

* Kada biste se vratili dve godine unazad, da li biste opet prihvatili da budete gradonačelnik Beograda?

- Da, prihvatio bih, jer sam video da postoji mogućnost da pomognem građanima. Uneli smo novu nadu i duh promena. Ovaj posao je velika odgovornost i zbog toga moja porodica najviše trpi. Izgubio sam privatnost i vreme provedeno sa decom. Ipak, velika je čast biti gradonačelnik Beograda.

Intervju

Kakva nam i kada stiže IKEA?

Građevinsku dozvolu za izgradnju robne kuće u Bubanj potoku dobili smo u junu. U ovom trenutku čekamo da dobijemo još osam građevinskih dozvola za prateću infrastrukturu robne kuće koju planiramo da izgradimo na toj lokaciji.

Intervju četvrtak 31.12. 10:11 Komentara: 11

"Srpski 'smoki' je u Hrvatskoj domaći"

Pet godina je prošlo od kako je hrvatska Atlantik grupa Emila Tedeskija preuzela srpsku konditosku industriju Soko Štark. Ako je na početku bilo nedoumica kako će je integrisati u svoj sistem, rezultati sada pokazuju da je ostvaren napredak u svim segmentima, a petogodišnji investicioni ciklus težak je osam miliona evra. Generalni direktor Soko Štarka Matjaž Vodopivec kaže da svojim proizvodima osvajaju region i da u Atlantiku na proizvode iz Srbije ne gledaju kao na nacionalne već kao na regionalne brendove, što im daje dodatnu snagu.

Intervju utorak 8.12. 14:44 Komentara: 43

Milijarder na ivici zakona

Trevis Kalanik ima 12 odsto vlasništva u kompaniji Uber, trećoj startap kompaniji koju je osnovao 2009. godine. Bogatstvo mu se procenjuje na šest milijardi dolara, što ga čini, prema listi magazina Forbes, četvrtim najbogatijim Amerikancem mlađim od četrdeset godina

Intervju subota 5.12. 11:18 Komentara: 6

Struka: Prodaja Telekoma imala bi neprocenjivu štetu

Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, kaže da bi šteta od prodaje Telekoma bila neprocenjiva. Ako ga država proda, nerealno je očekivati da će Srbija moći da utiče na cene, kvalitet usluga, ali i na bezbednost i zaštitu podataka građana. Ne vidi ni ekonomski interes jer bi strani operater brinuo samo o profitu, koji se ne bi zadržavao u zemlji. U analizi AINS-a, koju je potpisao Branko Kovačević, ocenjeno je i da će prilikom prodaje Telekoma doći do velikih otpuštanja u samoj kompaniji.

Intervju petak 4.12. 18:54 Komentara: 69

Milijarde dinara na dohvat ruke

Svetska banka je nedavno objavila obimnu i detaljnu analizu javnih finansija Srbije. S obzirom ne to da je rađena nakon potpisivanja sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom ona se, prema rečima Lazara Šestovića, glavnog ekonomiste Svetske banke u Srbiji i glavnog koordinatora ekipe koja je na njoj radila, nije bavila već donetim merama fiskalne konsolidacije, nego prevashodno onim što bi na tom planu moglo dodatno da se uradi. I ono što, uprkos svim prethodnim saznanjima ili pretpostavkama, u tom dokumentu jako iznenađuje, jesu dimenzije neefikasnosti naše države. Ona je neefikasna na obe strane državnog finansijskog bilansa: na prihodnoj strani propušta da prikupi prihode, a na rashodnoj strani ogromne pare troši neracionalno.

Intervju subota 28.11. 09:42 Komentara: 13

Matijević otvorio dušu: Kako sam postao kralj njiva Hrvatske

U ponedeljak kasno posle podne, nakon skoro tri godine pregovora, biznismeni Enver Moralić i Petar Matijević potpisali su dokument o prodaji poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negoslavci. Vest sama po sebi ne bi bila toliko zanimljiva da ovim preuzimanjem 64-godišnji preduzetnik iz Srbije nije postao najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj jer je uz 60-ak zaposlenih, stočnu farmu, skladišta i mehanizaciju kupio i 1.500 hektara vrlo kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, piše hrvatski Jutarnji list na početku intervjua sa novim kraljem hrvatskih njiva Petrom Matijevićem.

Intervju petak 27.11. 13:35 Komentara: 23
strana 1 od 3 idi na stranu