Kravčenko: Akcije će vredeti više do 2012.

Fokus

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

18:05

Default images

Drugi dan trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije završen je sa identičnom cenom od 506 dinara za jednu akciju. Na pitanje da li misli da ta cena akcije odražava pravu vrednost kompanije NIS, Kravčenko navodi da mu je teško da oceni, ali da je „verovatno to realan odnos ponude i tražnje“. „Teško mi je da procenim, ali čini mi se da je to realan odnos ponude i tražnje kao što se na berzama reguliše i to su slobnoda pravila. Mogu da kažem samo jednu stvar, a to je da mi kao menadžment verujemo da nakon završetka rekonstrukcije i naših važnih investicija u proizvodnju i reorganizaciju ćemo značajno povećati vrednost akcija“, tvrdi generalni direktor NIS-a.



Kravčenko navodi da će ulaganja u NIS u naredne četiri godine prevazići milijardu evra.

Otprilike 55 odsto te sume je kredit Gaspromnjefta za modernizaciju rafinerije Pančevo, a ostatak od 45 odsto planiramo da uzmemo iz sopstvenog tekućeg poslovanja bez angažmana drugih kredita. Od te sume od milijardu evra, 50 odsto će biti investirano u obnovu benzinskih stanica i prodajne mreže, a 50 odsto u povećanje kapaciteta prerade“, objašnjava on.
Gaspromnjeft se do sada nije pojavljivao kao kupac akcija NIS-a na tržištu kapitala. Kiril Kravčenko nije želeo da otkrije da li će se to u budućnosti promeniti, tvrdeći da je njemu „kao generalnom direktoru NIS-a, jako teško da odgovori na to pitanje“.

Gaspromnjeft ima to pravo i oni će sami doneti odluku. Ono što će se sigurno desiti je definisano kupoprodajnim ugovorom, a to je da će najkasnije do februrara 2011. godine Gaspromnjeft dati ponudu za preuzimanje akcija“, kaže Kravčenko.

On nije precizirao kada će se to tačno desiti, ali smatra da „će to biti ne kasnije od 2. februara“.
Analitičari procenjuju da će na cenu akcija veoma uticati strategijska odluka NIS-a, odnosno da li će ići na otkup akcija od građana ili na privlačenje investitora.

Gaspromnjeft je zadovoljan kako se upravlja sa 51 odsto i u principu to je dovoljno za razvoj kompanije, ali istovremeno Gaspromnjeft NIS vidi kao stratešku aktivu u koju je spreman da uloži svoju snagu, vreme i novac i zato nema zanteresovanosti da se otkupe sve akcije i da se to pretvori ponovo u zatvoreno akcionarsko društvo. Međutim, to pitanje će dodatno biti razmatrano tokom narednih meseci u zavisnosti od dinamike strategije koju menadžment NIS-a planira do 2020. godine“, objašnjava Kravčenko.

Imovina koju kompanija poseduje je često ključna za vrednost kompanije, a Kravčenko kaže da je NIS na tom polju ostvario „ogroman napredak“.

U ovom trenutku registrovano je 22 odsto u poređenju sa početkom godine kad je bilo manje od 1 odsto, i to je ogroman napredak. Hteli bismo da to ide brže, zato što to sve utiče na rokove, recimo na rekonstrukcije pumpi. Do sada sam zadovoljan saradnjom sa Vladom Srbije po tom pitanju i nadamo se da ćemo očuavati taj tempo i da ćemo do kraja sledeće godine uspeti da registrujemo preko 90 odsto imovine kompanije“, rekao je Kravčenko.
Prema njegovim rečima prelomna tačka za NIS biće i ukidanje Uredbe o preradi naftnih derivata, 2011. kada će NIS-u biti ukinut monopol na preradu goriva.

"Nesporno 2011. godina će biti teška zbog otvaranja tržišta. Ali, mi sada preduzeimamo sve mere kako bi smo opstali u uslovima slobodne konkurencije. Nadamo se da ćemo već 2012 .godine imati sve mogućnsti za to da očuvamo i da umnožimo svoje pozicije na lokalnom tržištu i da napravimo još veće korake u zemlji i regionu", naveo je Kravčenko.

Što se tiče gubitaka kompanije, Kravčenko kaže da „treba pogledati ukupnu sliku, odnosno sve pokazatelje poslovanja NIS-a“.

Ako pogledamo sve pokazatelje u poređenju sa prvom polovinom prošle godine, vidimo suštinski rast i u obimu proizvodnje, i u obimu prerade i prometa. Prihod za prvih šest meseci ove godine do odbijanja gubitaka zbog kursne razlike je 6 milijardi dinara, dok smo prošle godine u istom peroidu zabeležili značajan gubitak veći od 10 milijardi dinara. To govori o značajnoj pozitivnoj dinamici i razvoju unapred. Mi vidimo rast u glavnim pokazateljima poslovanja kompanije i to će se svakako odraziti i na finansije“, zaključio je Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne kompanije Srbije.
Oko 4,8 miliona građana ima akicije NIS-a, ali mnogi ne znaju čime ustvari raspolažu. Kiril Kravčenko navodi da je najveća vrednost NIS-a u vertikalnoj integrisanosti.

"Snaga NIS-a je u njegovoj vertikalnoj integrisanosti. Odnosno vi znate da u različitim vremenskim periodima kada cena nafte varira, visoko integrisane kompanije održavaju svoj položaj na tržištu zahvaljujući jednom ili drugom delu kompanije. Nekada je to zahvaljući prodaji, nekada zahvaljuući proizvodnji. Mi planiramo da razvijamo tu integrisanost ne samo u Srbiji nego i u oko okolnim zemljama da bi stabilnost kompanije bila maksimalana", navodi Kravčenko.

Prvi čovek Naftne industrije Srbije preporučio je građanima i da ne prodaju svoje akcije bar do 2012. godine.

"Verujem da treba da se sačeka najmaje do 2012. godine, a onda će moći da se oceni još jednom kako se NIS pozicionisao na tržištu. Siguran sam da će do 2012. biti povećana vrednost akcija. Sada treba da prodaju samo oni koji imaju finansijsku potrebu, ali ako ima izbora ja bih savetovao da se sačeka sa prodajom akcija NIS-a", kazao je Kravčenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: