Fiat čeka nespremne

Od 80 domaćih firmi koje su posle dolaska Fiata u Srbiju spremne da se uključe u mrežu snabdevača italijanske fabrike automobila u Kragujevcu, do sada je u tome uspela samo kragujevačka fabrika Promotor irva. Ova fabrika postala je prošlog leta direktni snabdevač montažne trake kompanije „Fiat automobili Srbija“, kojoj isporučuje dizalice za model „punto“. Ostali još čekaju šansu kod Fiata ili njegovih glavnih snabdevača, koje pokušavaju da zainteresuju za saradnju i nametnu se kao partneri za realizaciju njihovih investicionih planova.

Fokus

Izvor: Branko Vuèkoviæ

Nedelja, 29.05.2011.

18:49

Default images

Prilika za međusobno upoznavanje i razmenu želja i mogućnosti bio je Međunarodni sajam proizvođača auto-komponenti jugoistočne Evrope “SEE Auto Compo Net 2011”, koji je prošle nedelje održan u Kragujevcu, uz učešće oko 100 firmi iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije i Slovačke. Sajam koji se, prema nameni, broju učesnika i posetilaca, može svrstati među manje privredne manifestacije te vrste u regionu, zbog značaja koji država Srbija daje razvoju automobilske industrije, otvorio je predsednik Republike Boris Tadić. Prisustvo predsednika države iznenadilo je goste iz inostranstva i ohrabrilo domaće učesnike ali, uprkos tome, izvesno je da će se na ulazak “prvog srpskog šrafa” na listu od 4.000 delova koji se ugrađuju u italijanski automobil još sačekati.

Konsultant italijanskih firmi za Srbiju Branimir Soldatović obišao je u protekle dve godine sa predstavnicima proizvođača auto-delova sa Apeninskog poluostrva mnoge fabrike u Srbiji u potrazi za lokalnim partnerima za zajedničku proizvodnju, lokacijama za nove fabrike ili halama za iznajmljivanje.

„Rezultat je poražavajući. Ogromna većina srpskih firmi nije spremna za uključivanje u posao sa Fiatom i njegovim kooperantima, a mnoge njih i ne razmišljaju o tome. Moramo da shvatimo da italijanske firme ovde dolaze samo iz jednog razloga, da ostvare veći profit nego u matičnoj firmi u Italiji i da to prihvatimo kao realnost“, kaže Soldatović.

Za njega je neprihvatljiva praksa da se potencijalnim investitorima iz inostranstva „odmah odere koža“ cenama koje su duplo više nego u Italiji.

Iako se gradovi u Srbiji, sudeći prema bilbordima pored puteva, prosto takmiče s povoljnim ponudama za investitore, a Vlada Srbije nudi zamašne subvencije za otvaranje novih radnih mesta, to očigledno nije dovoljno za ozbiljnije privlačenje stranih kompanija da u Srbiji grade nove fabrike i otvaraju nova radna mesta.

Soldatovićeve navode potvrđuje i Slobodan Milosavljević iz Regionalnog automobilskog klastera jugoistočne Srbije koji kaže da, i pored toga što firme na jugoistoku Srbije sada ne ispunjavaju rigorozne uslove, ipak imaju potencijala za proizvodnju automobilskih komponenti.
„Bez obzira na to što većina naših firmi u ovom trenutku nije spremna za uključivanje u posao sa Fiatom, verujem da će se sadašnja situacija brzo menjati, jer posao u automobilskoj industriji, ako se organizuje po svetskim standardima, može da bude vrlo profitabilan. U ovom trenutku o eventualnom poslu sa Fiatom mogu razmišljati fabrike koje su nekada snabdevale proizvodne trake u fabrici Zastava automobili. U ovom delu Srbije ima mnogo firmi koje su nekada radile za Zastavu i koje bi, uz tehničko-tehnološku i kadrovsku revitalizaciju kapaciteta, relativno brzo mogle da se vrate u igru“, kaže Milosavljević.

To su, prema njegovom mišljenju, firme Pomoravlje iz Niša koja se bavi proizvodnjom boja, Industrija boja, lakova i smola Suko iz Pirota (nekada je radila boje po licenci Desotoa), Fabrika gumenih auto-komponenti Vulkan iz Niša, FRAD iz Aleksinca, PES iz Surdulice (po licenci Lukasa izrađivali mikroelektromotore za celu evropsku autoindustriju). „Svi su oni sada u problemima, ali poseduju potencijale da se, u saradnji sa stranim partnerima ili pod njihovim okriljem, uključe u lanac Fiatovih dobavljača. Za sada je za posao sa Fiatom potpuno spreman samo Tigar iz Pirota koji poseduje sve sertifikate kvaliteta predviđene za autoindustriju i koji je prošao sve Fiatove testove“, kaže Milosavljević.

Slobodan Radović, direktor kragujevačke firme Promotor irva čiju dizalicu za točkove dobijaju kupci „punta“, kaže da je put do statusa direktnog snabdevača bilo kojeg proizvođača automobila dug i komplikovan i podrazumeva visok kvalitet proizvoda.

„Kada postanete isporučilac delova za jednu veliku automobilsku kompaniju dobijate njegov plan proizvodnje na osnovu kojeg isporučujete delove na montažnu liniju. Podrazumevaju se konstantan kvalitet, kontinuirano snabdevanje i striktno poštovanje rokova isporuke, kao i konkurentne cene. Kriza u autoindustriji dodatno je zaoštrila konkurenciju, prodavci nastupaju s velikim popustima u prodaji, tako da i komponentaši moraju da smanjuju troškove pa nema mnogo prostora za lagodan život. Naprotiv, efikasnija proizvodnja, racionalizacija poslovanja i štednja postaju imperativi današnjeg vremena. Prošlo je vreme kada ste mogli da računate da sa porastom troškova tražite novu, višu cenu. To jeste surovo, ali jedino tako možete opstati“, kaže Radović.

„Mi smo postali Fiatovi isporučioci za automobil ’punto’, ali još nismo dobili nijedan upitnik za novi Fiatov model koji će se proizvoditi u Kragujevcu, što znači da ćemo morati ekspresno da reagujemo na eventualni poziv“, kaže Radović.
Za Branimira Soldatovića srpski auto-komponentaši nemaju mnogo aduta kojima mogu da ubede Fiat da je njihova ponuda bolja od konkurencije iz drugih zemalja. „Osim delimično po ceni rada, produktivnosti rada, po zahvatanju države u industrijskom sektoru nismo konkurentni zemljama u okruženju. Naš radnik je dobar radnik koji se lako adaptira na nove tehnologije i u dobro organizovanoj proizvodnji daje odlične rezultate. Ali, ni naši radnici više neće da rade za 200 evra mesečno. Nama su potrebne firme koje će doći sa dugoročnim planovima i mi im zbog toga moramo obezbediti dobar ambijent koji podrazumeva sigurnost, stabilnost, predvidljivost..., preporučuje Soldatović.

Dragiša Ilić, generalni direktor kragujevačke firme Orion, nada se ulasku svoje firme u lanac direktnih ili posrednih snabdevača FAS u Kragujevcu.

„Želimo da pronađemo partnera koji bi nam pomogao da se uključimo u proizvodnju delova i mašina za potrebe automobilske industrije, pre svega fabrike u Kragujevcu. Imali smo razgovore s nekoliko firmi iz Italije koje su Fiatovi dobavljači prvog reda i nadamo se da ćemo brzo izboriti šansu da proizvodimo pojedine komponente za njih. Kadrovski smo potpuno spremni za proizvodnju auto-delova. Što se tiče tehničko-tehnološke osposobljenosti, kupićemo još nekoliko CNC mašina, a ušli smo u proceduru dobijanja sertifikata standarda za autoindustriju“, kaže Ilić.

Orion proizvodi delove i mašine za različite grane industrije i pet godina uspešno sarađuje sa italijanskom firmom Savio, za koju proizvodi 50 vrsta delova ukupne vrednosti oko milion evra godišnje.

U kompaniji Fiat automobili Srbija traju sveobuhvatni radovi na temeljnoj rekonstrukciji starih proizvodnih hala i izgradnji novih, a u fabriku je počela da stiže i nova oprema za proizvodnju automobila. Kragujevac je na dobrom putu da ponovo postane „srpski Detroit“, ali to neće doneti očekivane efekte u otvaranju novih radnih mesta ukoliko se proizvođači auto-delova u najkraćem roku masovno ne uključe u Fiatovu proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: