Zanimljivosti 0

30.03.2024.

8:05

VW ima novu tehnologiju, a najzahvalniji će biti – kenguri VIDEO

Volkswagen je, bar kako kaže, pronašao rešenje za vrlo neobičan, ali istovremeno i vrlo važan problem.

Izvor: B92

VW ima novu tehnologiju, a najzahvalniji će biti – kenguri VIDEO
Volkswagen

Podeli:

Nije još prvi april, pa nas ne bi čudilo da je sve ovo samo još jedna od šala nemačkog brenda, ali za sada ćemo se ponašati kao da je u pitanju prava stvar.

VW je, naime, objavio da je napravio posebnu značku za svoja vozila, nazvanu RooBadge, namenjenu pre svega Australijancima, u cilju smanjenja saobraćajnih nesreća koje uključuju divlje životinje.

U Australiji, kenguri učestvuju u 90% saobraćajnih nezgoda koje uključuju divlji svet, pa su iz VW rekli da su značku opremili posebnim audio signalima, koji služe upravo da upozore životinje na nailazak automobila.

Prema rečima nemačke kompanije, ova tehnologija se razija već tri godine, a prvobitno je testirana na modelu VW Amarok. U saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Melburnu, izdvojeni su zvuci koji bi mogli da upozore kengure i ubačeni u značku.

Ovo se kontroliše aplikacijom u infotainment sistemu vozila, ali može da bude i automatski aktivirano ako automobil stigne na teritoriju za koju se zna da je nastanjena kengurima - šalje upozorenje na daljinu i kada automobil ide 100 km/h.

Trenutno, VW radi sa partnerima u Evropi i Severnoj Americi kako bi ovu tehnologiju proširio i na druge životinje, uključujući jelene. I dalje nije primenjeno u Australiji, jer se čekaju još neka poboljšanja, ali bi trebalo da stigne uskoro.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: