Zanimljivosti 5

26.03.2024.

9:45

Vozači će se obradovati: Ovo robotsko vozilo služi za popunjavanje rupa na putu VIDEO

Dizajnirano je da autonomno obavlja zadatke zaptivanja pukotina na kolovozu.

Izvor: Revijahak, B92

Vozači će se obradovati: Ovo robotsko vozilo služi za popunjavanje rupa na putu VIDEO
Shutterstock/Youproduction

Podeli:

Ovo vozilo se zove Autonomous Road Repair System – skraćeno ARRES – i trenutno se testira u Hertfordširu (Velika Britanija).

Razvili su ga naučnici sa Univerziteta u Liverpulu i tehnološka kompanija Robotiz3d, a koristi niz senzora, kamera i druge tehnologije u kombinaciji sa opremom koja automatski popunjava rupe na putu.

Pored toga, ARRES ima mogućnost daljinskog upravljanja, a poenta projekta je da se razvije nešto što može samostalno da vrši popravke puteva 24 sata dnevno, piše Revijahak.

Konkretni detalji o tome kako tačno ovo vozilo funkcioniše tek treba da budu otkriveni (nešto od toga možete videti na snimku), ali testiranje će se nastaviti kako bi se ceo sistem dodatno fino podesio za svakodnevnu upotrebu.

ARRES je dizajniran da autonomno obavlja zadatke zaptivanja pukotina uz kombinovanje revolucionarnih karakteristika tzv. ARRES Eyea, rešenja za ispitivanje puteva zasnovanog na veštačkoj inteligenciji sa najsavremenijom robotikom i mobilnošću bez posade.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: