Zanimljivosti 9

13.03.2024.

13:25

Vozio pijan, svađao se sa policijom, pa dobio najveću kaznu u istoriji Hrvatske

Nikola (30) i Saša (21) dobro će pamtiti jutro kada su se vozili u pijanom stanju i gurnuli policajce u auto. Osuđeni su na najvišu kaznu ikada u Hrvatskoj.

Izvor: Danica.hr

Vozio pijan, svađao se sa policijom, pa dobio najveću kaznu u istoriji Hrvatske
Shutterstock/sirtravelalot

Podeli:

Prema ovonedeljnoj presudi, sve se dogodilo krajem novembra 2023. oko 10 časova u Dapcima kod Čazme. Nikola je upravljao VW Golfom pod dejstvom alkohola sa 1,43 promila alkohola u krvi, a njegov suvozač Saša 1,78 promila, piše Danica.hr.

"Zašto si me zaustavio, ostavi me na miru, šta hoćeš, ne znaš ko sam, s kim imaš posla", vikao je na policiju koja ga je zaustavila. Kako se nije zaustavio, stavili su mu lisice na ruke, nakon čega je Nikola aktivno pružao otpor odbijajući da sedne u službeno vozilo i udarajući ga nogama.

"Zašto diraš mog drugara, zašto se dereš na nas, ne znaš ko smo", pridružio mu se Saša i ometao policiju u akcijama jer ih je gurao telom i ramenom pokušavajući da blokira ulaz u službeno lice vozilo.

Sve su priznali

"Saša je takođe aktivno pružao otpor odbijanjem da uđe u službeno vozilo, za šta su, prema istom, korišćena sredstva prinude, fizička sila i sredstva za vezivanje", ističe sudija u presudi.

Nikola je proglašen krivim i osuđen na ukupnu novčanu kaznu od 6.650 evra: 4.000 za obračun sa policijom i 2.650 evra za vožnju u pijanom stanju. Mora da plati i 340 evra prekršajnih troškova.

Dakle, sve zajedno na kraju ispadne skoro 7000 evra! Pošto je uhapšen i u zatvoru je proveo 15 dana, od kazne će mu biti odbijeno 600 evra. Takođe mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom na 6 meseci.

Saša je osuđen na novčanu kaznu od 1.000 evra i 340 evra prekršajnih troškova. U zatvoru je bio tri dana, pa će mu od kazne biti oduzeto 120 evra.

Nikola i Saša su odmah sve priznali i pokajali se, ali sudija nije imao milosti prema njima. Kao otežavajuća okolnost uzete su Nikoli ranije višestruke osuđivanosti za saobraćajne prekršaje. Presuda je konačna i na nju se može uložiti žalba.

Sudija: Bili su uporni

"Odlučujući o kazni, sud je, uzimajući u obzir težinu samog dela i okolnosti pod kojima je ono učinjeno, izrekao takvu kaznu okrivljenima jer smatra da se tačno izrečenom kaznom može postići svrha kazne i na taj način uticati na okrivljene, kao i na sve ostale, da ne čine takva dela ili slična krivična dela."

"Kao otežavajuću okolnost našao je upornost okrivljenog u ovakvom društveno neprihvatljivom ponašanju, s obzirom da su i nakon upozorenja policijskih službenika nastavili da narušavaju javni red i mir, pri čemu su i pružali otpor, zbog čega su policijski službenici morali upotrebiti sredstva prinude."

"Pored toga, obojica okrivljenih su ranije prekršajno kažnjavana, od kojih je Nikola višestruko kažnjavan, zbog čega nije bilo mesta za primenu odredbe o ublažavanju kazne, iako su okrivljeni priznali da su počinili prekršaj", naglasio je sudija za prekršaje u Bjelovaru.

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: