Zanimljivosti 0

27.02.2024.

8:10

Zaboravite vodonik, ovaj motor radi na – amonijak

Motor je spreman za ugradnju u drumska vozila, ali sa amonijakom stvari nisu tako jednostavne.

Izvor: GAC

Zaboravite vodonik, ovaj motor radi na – amonijak
GAC

Podeli:

Kineski državni proizvođač GAC, u saradnji sa Toyotom, predstavio je prototip motora koji radi na tečni amonijak, i tako dodali još jednu vrstu pogona kao alternativu benzinu i dizelu, uz struju i vodonik. 

Inovativni motor sa unutrašnjim sagorevanjem crpi inspiraciju iz pomorske i transportne industrije, koje istražuju amonijak kao održivu zamenu za dizel u kontejnerskim brodovima i kamionima. 

Novorazvijeni 2.0-litarski četvorocilindarski motor ima solidne performanse, razvijajući 161 KS uz približno 90% manje emisije ugljenika u poređenju sa bezolovnim benzinom, navodi GAC.

Tokom godišnje prezentacije, GAC je istakao uspešno rešavanje različitih izazova povezanih sa sagorevanjem amonijaka, uključujući prekomerne emisije azota i povećan pritisak sagorevanja u poređenju sa konvencionalnim benzinskim motorima.

Motor je spreman za ugradnju u drumska vozila, ali sa amonijakom stvari nisu tako jednostavne. Naime, radi se o izuzetno toksičnoj materiji koja se prvenstveno koristi u industriji đubriva.

Iako ima približno polovinu energetske gustine benzina, sa 3,6 kWh po litru, ne emituje ugljenik, ugljovodonik ili CO2 tokom sagorevanja. Tradicionalno, proizvodnja amonijaka se smatrala energetski intenzivnom. Međutim, nedavni napredak doveo je do pojave male proizvodnje zelenog amonijaka, koja koristi obnovljive izvore energije za proizvodnju bez ugljenika.

Globalna godišnja proizvodnja amonijaka se uglavnom koristi u poljoprivredi kao đubrivo, ali se takođe upotrebljava kao rashladni gas i u proizvodnji plastike, tekstila, eksploziva i pesticida.

Široka upotreba amonijaka u različitim industrijama mogla bi dovesti do daljeg napretka u njegovoj infrastrukturi proizvodnje i distribucije. Pored proizvodnje i distribucije, za potencijalnu upotrebu u automobilskoj industriji, proizvođači su morali da pronađu rešenje za toksičnost amonijaka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Podeli: